A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2014. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata"

Átírás

1 A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

2 GK Berény Elismerés éve: Szálkás, korai érésű Általánosan jó alkalmazkodó-képességű, kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkező, bőtermő, malmi búza A fajta korai éréscsoportba tartozik, szalmája cm, kiváló szárszilárdsággal. Kalásza szálkás típusú. Szárazságtűrése mellett kiváló télállóságú. Jó adaptálódó képességét a kiegyenlített terméshozamai is alátámasztják. Az MGSZH hivatalos kísérleteiben 3 év átlagát tekintve 7,19 t/ha (103,6 %) termésszinttel került állami minősítésre. Szemtermése piros, ezermagtömege g., hektoliter tömege kg. Kiváló bokrosodási eréllyel rendelkező, cm magasága ellenére megdőléssel szembeni állóképessége kiemelkedő. Technológiai minőség szempontjából egy megbízható malmi búza (B1, nedvessikér-tartalma 30-33%, fehérjetartalma 12-14%, esésszáma 270s feletti). A fajta botanikai és agronómiai szempontból stabil, betegségekkel szembeni ellenállósága közepes, könnyen kezelhető. Köztermesztési szempontból az ország egész területén sikeresen, gond nélkül termelhető.

3 GK Békés A fajta elismerés éve: A minőségi búzák iránti igények növekedésének idején került a fajta minősítésre, köztermesztésbe. A GK Békés azon kívül, hogy kiváló, zömében javító minőségű, termőképességben is kedvezőbb eredményeket ad, mint a korábbi évek javító fajtái. A fajtai korai érésű, szálkás típusú. Alkalmazkodóképessége kiváló, gyakorlatilag a Kárpát-medence bármely búzaterületén eredményesen termeszthető. Fagy- és télállósága jó, de a koraiságából adódóan a szárazságtolerálása sem elhanyagolható. A gombabetegségekkel szembeni ellenállósága elsősorban a lisztharmattal és a rozsdabetegségekkel szemben jó. Az egyéb levélbetegségekkel és a fuzáriummal szemben átlagos reakciót mutat. Kezdeti fejlődése gyors, levelei félig felállóak, bokrosodó képessége közepes. Szalmája cm. Kalásza szálkás, éréskor elhajló, sárga színű. Szemtermése telt orsó alakú, teljes éréskor acélos, piros színű. Beltartalmi mutatói közül kiemelkedik a stabilan magas és jó minőségű nedves- sikér és fehérje tartalma. Agronómiai javaslatok, ajánlások: Vetésidőre nem érzékeny, korai vetése azonban nem ajánlott. Optimális csíraszám m2, ezer szemtömegtől függően. A fajta az átlagosnál vegetatívabb típusú, ezért intenzívebb tápanyag ellátottság és kedvező körülmények esetén ( kg N) szárcsökkentő alkalmazása célszerű. Attól függetlenül, hogy a jelentősebb gombabetegségekkel szemben ellenállósága jó, okszerű állomány és kalászvédelem javasolt. Állománya kiegyenlített, ezért érése egyöntetű, könnyen csépelhető.

4 GK Csillag A fajta elismerés éve: Levelei félig felállóak, közepesen szélesek, világos zöldek. Bokrosodó képessége az átlagosnál jobb. Átlagos évjáratban magassága cm. Állóképessége, megdőléssel szembeni ellenállósága jó. Érését tekintve korai fajta. Kalásza tar, kissé elhegyesedő, közepesen tömött, szárazságban közepesen csúcsszálkás. Kalásza érett állapotban félig felálló, színe fehér. Szemei érett állapotban acélosak, színe piros. A gombabetegségekkel szemben általános rezisztenciával rendelkezik. Kedvező csapadékviszonyok és jól beállított állomány esetén lisztharmat és fuzárium fogékonysága közepes. Termőképessége kiemelkedő átlagos évjáratot figyelembe véve 6,5-8,0 t/ha. Szemtermésének minősége jó erős malmi búza. Terméshozamait és a minőségét tekintve évjárattól függetlenül stabil, ami a fajta és vetőmagja iránti keresletben is jól tükröződik. Agronómiai javaslatok, ajánlások: A GK Csillag vetésidőre nem érzékeny. Hektáronkénti ajánlott vetőmagnorma csíra /m 2. A forgalomban lévő herbicidekre, fungicidekre nem érzékeny. Előveteménytől és tápanyag-ellátottságtól függően az ajánlott műtrágya mennyisége kg. NPK hatóanyag 2:1:1 arányban. Az állománytól és a kora tavaszi beállottság függvényében szárcsökkentő használata ajánlott, de nem technológiaszerűen. Függetlenül attól, hogy a fajta általános rezisztenciája jó közepes, az okszerű védekezés elengedhetetlen. A fajta kiegyenlített, szinkronkalászolású, egyöntetűen érik, könnyen csépelhető.

5 GK Garaboly A fajta elismerés éve: A hazai fajta szortiment egyik legkorábbi fajtája. Kelést követően fejlődése gyors. Fagy és télállósága jó, de koraiságából adódóan szárazságtűrése is kiemelkedő. Levelei féli felállóak, szalmája cm, rugalmas, megdőlésre nem hajlamos. A szár és levélrozsdával szemben jó ellenállóságot tanúsít, lisztharmat és fuzáriumos megbetegedésre átlagos reakciót mutat. Kalásza szálkás, oszlopos, színe éretten fehér. Termőképessége annak ellenére, hogy tenyészideje rövid, az éréscsoportját tekintve magas 5,-7,5 t/ha és stabil. Malmi minőségű, de kiemelkedik a kiegyenlített, évjárattól független relatíve magas nedves-sikér tartalma, ami átlagosan %. Sütőipari besorolása B1. Vetőmagigénye ezer szemtömegtől függően kg/ha ( csíra/m 2 ). Mivel a GK Garaboly kezdeti fejlődése intenzív, korai vetése nem ajánlott, mert egy kedvező, elhúzódó ősz esetén az erőteljes vegetatív állapotot elkerülhetjük és a korai vírus fertőzésnek elejét vehetjük. Magasabb szintű termés és sikér eléréséhez javasolt a kg NPK hatóanyag2:1:1 arányban. Kedvező rezisztenciális tulajdonságai miatt átlagos évben, minimálisan javasolt, egy egyszeri, szélesebb hatásspektrumú fungicides kezelés, a kalászolást követően..

6 GK Fény A fajta elismerés éve: Intenzív típusú, rekordtermésekre képes, korai érésű, tar kalászú őszi búza. Őszi növekedési típusa, félig elterülő. Bokrosodó képessége, fagy és télállósága jó. GK Fény a szélsőséges időjárási viszonyokhoz jól alkalmazkodik. A szárazságot is jól tűri. Vegetatív típus, levelei félig elhajlóak. Zászlóslevele szinte kalászölelő, magas állású. Szára erős, megdőléssel szemben ellenálló. Magassága cm. Kalásza tar, oszlopos, színe éréskor fehér. Termőképessége: 6,5-9,5 t/ha optimális, kimondottan intenzív körülmények között. Korai érésű, de vegetatív jellegéből adódóan, kalásza előbb éri el a fiziológiai érést, mint levelei. Minőségét tekintve stabil malmi búza, sütőipari értéke B1-A2. Agronómiai javaslatok, ajánlások: Vetésidőre nem érzékeny. Jól előkészített magágy esetében az csíra /m 2 ajánlott. A jelentős gombabetegségekkel szemben kimagasló toleranciával rendelkezik.

7 GK Körös A fajta elismerés éve: 2011 Tar, korai. Kiemelkedő termőképességű, kiváló sütőipari minőséggel rendelkező őszi búza. A nemesítési célkitűzések közül ma már az egyik fontos tulajdonsága betegség-ellenállóság. A GK Körös esetében olyan fajta került állami minősítésre, amely a gombabetegségek szempontjából egyes esetekben teljes rezisztenciával rendelkezik. A GK Kft. és az MGSZH kísérleteiben a GK Körös szárrozsda-ellenállósága egyértelmű, míg a levél- és kalászbetegségek (fuzárium) szempontjából az átlagos szintnél jelentősen ellenállóbb volt. GK Körös fontosabb értékmérő tulajdonságai az MgSzH kísérleteiben Termés t/ha (3 év átlaga) 7,28 (104,9%) Hl tömeg kg Sikérmennyiség % Extenzográfos érték Süt ipari besorolása A2-A1. A GK Körös fagy és télállósága kiváló. Magassága cm, szárszilárdsága közepes, ezért regulátor használata ajánlott. Bokrosodó képessége közepes, vetőmagnormája csíra/m2. Előveteményre nem érzékeny (kukorica). A fajta stabilan kiegyenlített, vetőmag szaporítása problémamentes. Az ország bármely területén sikerrel termeszthető.

8 Mv Apród A fajta elismerés éve: 2010 Az Mv Apród féltörpe növésű, nagy sikértartalmú fajta, amely cm-es növénymagasságával valamennyi minősített búzafajta között a legrövidebb szárú fajták közé tartozik. Tenyészideje középkorai. Jó fagyállósággal, jó lisztharmat- és levélrozsda-ellenállósággal és kiváló szárrozsda-rezisztenciával rendelkezik. Rezisztenciája valamennyi kórokozóval szemben jobb, mint az Mv Verbunkosé. Különösen nagy a különbség a levélrozsda-ellenállóság tekintetében az Mv Apród javára. Fagyállósága és télállósága megbízhatóan jó. A megnövelt produktivitású és javított rezisztenciájú fajta magas nedvessikértartalommal és B1 A2 sütőipari minőséggel jellemezhető. Sikértartalma jó agrotechnika esetén 34 37% között változik, tápanyaghiányos vagy más kedvezőtlen környezetben általában 31 33%-ig csökken a sikér mennyisége. Sikérterülése jellemzően 5 8 mm. Alveográfos minősége közepes. A fajta kipróbálását elsősorban azokon a terülteken javasoljuk, ahol korábban az Mv Verbunkos jó eredményeket adott. Az Mv Apródtól várható előny a nagyobb termés és az egészségesebb állomány, az Mv Verbunkosnál megszokott minőség megőrzése mellett. Jó talajokon, intenzíven gazdálkodók részére javasolt. Másodfokú vetőmagja korlátozott mennyiségben több régióban elérhető üzemi kipróbálásra.

9 Mv Petrence Állami elismerés éve: 2009 A fajta általános jellemzése. A középkorai érésű, tar kalászú Mv Petrence azoknak a gazdaságoknak lehet kedvelt fajtája, amelyek intenzív körülmények között gazdálkodnak, nagy termés elérésére törekednek, és emellett átlagosnál jobb minőségű termést szeretnének betakarítani. A martonvásári országos fajtakísérletekben 2009-ben hét termőhely átlagában termésmennyiségével az első helyen végzett, orrhosszal megelőzve az Mv Marsallt. Több év átlagában e két fajta azonos termőképességűnek bizonyult. Az Mv Petrence cm magas törpe növényállományú búza, a martonvásári fajtaszortiment jelenlegi legalacsonyabb tagja. Állóképessége kitűnő, ezért nagy műtrágya adagokkal rekordtermés elérésére lehet törekedni. Sekély termőrétegű, tápanyagban szegény talajon termesztése nem javasolt. Egészséges búza, liszthamatra jó és levélrozsdára közepes-jó ellenállósággal rendelkezik. Minősége hasonlít az Mv Magvashoz, de sikértartalma kevésbé ingadozó, farinográf értékcsoportja pedig A2-A1. A pannon standard minőségi követelményeknek nagy biztonsággal megfelel. Vetőmag: a tar kalászú fajtákat kedvelő, jó talajokon intenzív technológiát alkalmazó gazdaságok részére ajánljuk kipróbálásra. A fajta II. fokú vetőmagjának felszaporítása 2012-ben folytatódott, ezért korlátozott mennyiségű vetőmag az üzemi próbatermesztésekhez biztosított.

10 Midas A fajta általános jellemzése Osztrák eredetű fajta. Prémium kategóriájú vetőmag. A fajta tulajdonosa az osztrák Probstdorfer Saatzucht, hazai forgalmazója pedig a Nufarm Hungária Kft. Szülőhazájában egy szálkás korai érésű, télálló, jó állóképességű búzafajta. Ez az esésszám-stabil fajta a csúcs hozamok mellett nagyon jó lisztharmat- és fuzárium-ellenállóképességgel, valamint kiváló fehérje- és szemképzéssel hívja fel magára a figyelmet. Termesztését alacsony csíraszámmal, hektáronként kb. 3,0-3,5 millió csírával javasoljuk. A vetés optimális ideje október között van. az ez után elvégzett vetések során, minden egyes hét csúszás esetén a vetőmag mennyiségét 10 kg/ha adaggal kell növelni. A megfelelő őszi és kora tavaszi bokrosodás érdekében javasol az őszi gyomirtás a korai gyom konkurencia kiiktatása érdekében. A megdőlés veszélyének csökkentése érdekében javasolják a szárszilárdító használatát bokrosodás végén, és két nóduszos állapotban. A magas fehérjetartalom érdekében javasoljuk a legalább háromszori fejtrágyázást. A bokrosodás kezdetéig kg nitrogénható anyagot kell adagolni hektáronként. Szárba induláskor kg, kalászhányás kezdetén pedig további kg nitrogén hatóanyagot kell kijuttatni. A magas hozam és kiváló minőség eléréséhez elengedhetetlen ez a harmadik, kalászhányás környéki nitrogén adag. Tavasszal nem javasoljuk a folyékony fejtrágya használatát.

11 ŐSZI ÁRPA Hanzi Állami elismerés éve: 2008 A középérésű árpákon belül a legkorábban kalászolók egyike. Télállósága és termésstabilitása lehetővé teszi biztonságos termesztését. Gombaölő szerek használata ajánlott, mert lisztharmat érzékenysége közepes. Levélfoltosságra és törperozsdára ellenállóbb. Közepes magasságú, bokrosodóképessége jó, állóképessége kiváló Optimális vetésidő október közepe. Ezermagtömege: gramm Hektolitertömeg 63 kg. Fehérje tartalma %

12 ŐSZI ÁRPA GK Judy Állami elismerés éve: 2008 Középérésű, kétsoros őszi árpa Kiváló termőképességgel és agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik ben az országos kísérletekben a legnagyobb termést adta, az utolsó 3 év átlagában eredménye több mint 6 %-kal haladta meg a kísérletben szereplő fajták átlagát. A 2008-as kedvező időjárási körülmények között az intenzív termőterületeken közel 9 tonnás termést ért el, még az alföldi termőtájakon is 7 tonnát meghaladó terméssel takarították be. Állóképessége és télállósága kiemelkedő, gombabetegségekkel szemben ellenálló. Hektoliter-tömege kg. Optimális vetési ideje október első fele. Szélsőséges időjárási körülményekhez jól alkalmazkodó fajta, előveteményre és a talajtípusra nem érzékeny

13 TRITIKÁLÉ GK Szemes Állami elismerés éve: 2008 Kalászos rekorder A GK Szemes fajta, mely nevét egészséges, piros és nagyméretű szemeiről kapta. Igen korai érésű, őszi és tavaszi növekedése gyors. Ugyan őszi fajtaként nyert állami minősítést, de járó típusú, azaz tavaszi vetésben is szárba indul és jól terem. Ezerszemtömege g, hektoliter tömege magas, kg., fehérjetartalma %. Gombabetegségekre közepesen ellenálló. Bokrosodó képessége kiváló, ezért ne vessük túl sűrűre, így ráadásul így az egyébként is testesre növő kalászai még nagyobbak lesznek. A GK Szemes energiatakarékos gabona, termesztése nem igényel drága agrotechnológiát. Vetésidőre nem érzékeny.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2016. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Csillag A fajta elismerés éve: 2005. A fajta általános jellemzése: Levelei félig felállóak, közepesen szélesek, világos zöldek.

Részletesebben

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Békés A fajta elismerés éve: 2005. A fajtai korai érésű, szálkás típusú. Alkalmazkodóképessége kiváló. Fagy- és télállósága

Részletesebben

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud!

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Auradur Korai, szálkás kalászú, közepes növénymagasságú, kiváló szárszilárdságú és jó télállóságú fajta, amely kiváló

Részletesebben

ŐSZI BÚZA. GK Csillag. Őszi fajtaajánlat

ŐSZI BÚZA. GK Csillag. Őszi fajtaajánlat Őszi ŐSZI BÚZA GK Csillag MSZH-FO (2005) Magasság, cm 80-95 Levélállás félig felálló Hl tömeg, kg 80-82 Esésszám, s 280-320 Szemkeménység (P) 65-70 Nedves sikér % 31-33 Sikérterülés, mm 2,5-4,5 Zeleny

Részletesebben

REPCE BÚZA ÁRPA. LG őszi vetőmag ajánlat 2015. Kevesebb kockázat nagyobb haszon!

REPCE BÚZA ÁRPA. LG őszi vetőmag ajánlat 2015. Kevesebb kockázat nagyobb haszon! REPCE BÚZA ÁRPA LG őszi vetőmag ajánlat 2015 Kevesebb kockázat nagyobb haszon! 2 Őszi vetőmag ajánlat REPCE 3 A Limagrain kutatási tevékenységének középpontjában a termésmennyiség folyamatos növelése mellett,

Részletesebben

Ajánló. szi fajtaajánlat 2011

Ajánló. szi fajtaajánlat 2011 szi Ajánló A 87 esztend s Gabonakutató NonproÞt Közhasznú Kft. kalászos gabona és szi káposztarepce át immár 40. alkalommal vehetik kézbe érdekl d ink. Minden bizonnyal a búza az a növény, melynek sorsa

Részletesebben

DE AKIT. A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság gabonanövényei

DE AKIT. A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság gabonanövényei Universitatis Debreceniensis Sedes Scien tiarum A g ric ult ur ae DE AKIT A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság gabonanövényei Debrecen, 2017 Universitatis Debreceniensis Sedes Scien

Részletesebben

Tartalomjegyzék TARTALOM

Tartalomjegyzék TARTALOM ŐSZI FAJTAAJÁNLAT 2015 TARTALOM Tartalomjegyzék Köszöntő... 1 Őszi kalászos összefoglaló táblázat... 2 3 ŐSZI BÚZA GK Ígéret ÚJ... 4 GK Csillag... 5 GK Békés... 6 GK Futár... 7 GK Körös... 8 GK Berény...

Részletesebben

A MI FÖLDÜNK, A MI JÖVŐNK

A MI FÖLDÜNK, A MI JÖVŐNK A MI FÖLDÜNK, A MI JÖVŐNK Őszi fajtaajánlat 2019 Tartalomjegyzék Köszöntő...............................................................3 Őszi búza, tönkölybúza, durumbúza összefoglaló táblázat....................4

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

Őszi fajtaajánlat. A mi földünk, a mi jövőnk

Őszi fajtaajánlat. A mi földünk, a mi jövőnk 2018 Őszi fajtaajánlat A mi földünk, a mi jövőnk Tartalomjegyzék Köszöntő... 3 Őszi búza, durumbúza, tönkölybúza összefoglaló táblázat... 4 Őszi búza... 5 GK Arató... 5 GK Bagó... 6 GK Szilárd... 7 GK

Részletesebben

ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI GABONAFÉLÉK 2015 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT. őszi katalógus MINDEN, AMI VETŐMAG

ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI GABONAFÉLÉK 2015 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT. őszi katalógus MINDEN, AMI VETŐMAG ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI GABONAFÉLÉK 2015 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT őszi katalógus MINDEN, AMI VETŐMAG 2. OLDAL őszi katalógus / ősz 2015 / őszi káposztarepce, őszi gabonafélék Tisztelt Gazdálkodó!

Részletesebben

KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT

KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT 2012 KISKUN KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT Magyar földbe magyar vetőmagot! IN MEMORIAM Dr. Rády Samir 1941 2011 Megkezdett munkádat méltóképpen folytatjuk. Tisztelt Termelők! A Kiskun Kft. megújult vezetése köszönti

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

Martonvásári. Fajtakatalógus

Martonvásári. Fajtakatalógus Martonvásári Fajtakatalógus 2014 2015 Tartalomjegyzék Martonvásári őszi fajtaajánlat 2014 1 Jegyzetek 2 Prémium minőségű búzafajták 3 Mv Karizma 4 Mv Menüett 5 Mv Toldi 6 Mv Suba 7 Mv Pántlika 8 Mv Kolo

Részletesebben

GK magabiztos 2017 őszén is! Őszi fajtaajánlat

GK magabiztos 2017 őszén is! Őszi fajtaajánlat GK magabiztos 2017 őszén is! Őszi fajtaajánlat TARTALOMJEGYZÉK KÖSZÖNTŐ...1 ŐSZI KALÁSZOS ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT...2 AJÁNLOTT VETŐMAGNORMA...3 ŐSZI BÚZA GK Arató GK Bagó Új! Új!...4...5 GK Szilárd...6 GK

Részletesebben

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Activus

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Activus Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Activus Fajtavizsgálati éveiben kétszer is több, mint 7%-al haladta meg a sztenderdek átlagát, ami igen figyelemre

Részletesebben

LG repce és kalászos vetőmag ajánlat. haszon! csak. Nincs kockázat. Őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus. Magról magra, magasabbra

LG repce és kalászos vetőmag ajánlat. haszon! csak. Nincs kockázat. Őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus. Magról magra, magasabbra LG repce és kalászos vetőmag ajánlat Nincs kockázat haszon! csak Őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus Magról magra, magasabbra tartalom Magról magra, magasabbra Bevezető...3 A Limagrain kutatásainak

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

LG repce és kalászos vetőmag ajánlat. haszon! csak. Nincs kockázat. Őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus. Magról magra, magasabbra

LG repce és kalászos vetőmag ajánlat. haszon! csak. Nincs kockázat. Őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus. Magról magra, magasabbra LG repce és kalászos vetőmag ajánlat Nincs kockázat haszon! csak Őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus Magról magra, magasabbra tartalom Magról magra, magasabbra Bevezető...3 A Limagrain kutatásainak

Részletesebben

Martonvásári. Fajtakatalógus 2013-2014

Martonvásári. Fajtakatalógus 2013-2014 Martonvásári Fajtakatalógus 2013-2014 Tartalomjegyzék Martonvásári őszi fajtaajánlat 2013 1 Jegyzetek 2 Prémium minőségű búzafajták 3 Mv Karizma 4 Mv Menüett 5 Mv Toldi 6 Mv Suba 7 Mv Ködmön 8 Mv Pántlika

Részletesebben

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud!

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! COSINUS Nemesítő: KWS Közép-korai érésű, száraz területekre ideális fajta. Hosszú szárú, jól bokrosodó képességgel

Részletesebben

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Alora

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Alora Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Alora Nemesítő: Probstdorfer Saatzucht Éréscsoport: közép Vetőmag szükséglet: 3,8 4,1 millió csíra/ha 170-190 kg/ha

Részletesebben

TEJELŐ SZARVASMARHÁK ÖKOLÓGIAI TAKARMÁNYOZÁSÁRA AJÁNLOTT HAZAI SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYFAJOK ÉS FAJTÁK ISMERTETŐJE

TEJELŐ SZARVASMARHÁK ÖKOLÓGIAI TAKARMÁNYOZÁSÁRA AJÁNLOTT HAZAI SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYFAJOK ÉS FAJTÁK ISMERTETŐJE 1 TEJELŐ SZARVASMARHÁK ÖKOLÓGIAI TAKARMÁNYOZÁSÁRA AJÁNLOTT HAZAI SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYFAJOK ÉS FAJTÁK ISMERTETŐJE TECH_08/A3/2-2008-0423 (CONFU_08) kutatási konzorcium 2014 2 SZÁNTÓFÖLDI ZÖLDTAKARMÁNY-NÖVÉNYEK

Részletesebben

T E R M É K A J Á N LÓ K a l á s zo s Re p c e

T E R M É K A J Á N LÓ K a l á s zo s Re p c e TERMÉKAJÁNLÓ Kalászos Repce Innovatív // INNOVATÍV TECHNOLÓGIAI MEGOLDÁSOK A CAUSSADE SEMENCES vetőmag-nemesítő vállalatot francia gazdák alapították. Nem véletlen tehát, hogy az immár nemzetközivé fejlődött

Részletesebben

Bene Zoltán cégvezető

Bene Zoltán cégvezető A közel 20 éve a piacon lévő Karintia Kft. célja továbbra is változatlan. A gazdák számára modern genetikájú, elsősorban a Pannon régióra nemesített őszi és tavaszi vetőmagok előállítása és forgalmazása.

Részletesebben

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud!

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! TAVASZI ÁRPA BOJOS Középérésű sör- és takarmányárpa. Az egyik legjobb termőképességű tavaszi árpa Magyarországon,

Részletesebben

Saaten-Union. több termés, több siker.

Saaten-Union. több termés, több siker. Saaten-Union. több termés, több siker. ŐSZI KALÁSZOSOK 2011 www.saaten-union.hu Több termés, több siker Szinte már nem is meglepetés, hogy ez az év is olyan körülményeket teremtett a növénytermesztésben,

Részletesebben

KALÁSZOS VETŐMAGOK 52

KALÁSZOS VETŐMAGOK 52 KALÁSZOS 52 KALÁSZOS VETŐMAGOK KALÁSZOS VETŐMAGOK Bologna Kiemelkedő termőképességű, stabilan kiváló minőséget adó (javító), szálkás búzafajta. Olyan terméspotenciál jellemzi, ami eddig ismeretlen volt

Részletesebben

Kutató Intézet a Közép-Tisza mentén

Kutató Intézet a Közép-Tisza mentén Kutató Intézet a Közép-Tisza mentén A Karcagi Kutató Intézet a Közép-Tisza mente nehéz mechanikai összetételű talajain való gazdálkodás fejlesztésének lehetőségeit kutatja. Az 1947-ben alapított Karcagi

Részletesebben

Kalászos fajtaajánlat. Őszi búza Őszi árpa Őszi hibrid rozs 2016/17

Kalászos fajtaajánlat. Őszi búza Őszi árpa Őszi hibrid rozs 2016/17 Kalászos fajtaajánlat Őszi búza Őszi árpa Őszi hibrid rozs 2016/17 Tartalom Bemutatkozás...2-3 Őszi búza fajták...4-11 SIRTAKI...4 FARINELLI...5 BASMATI...6 HISSEO...7 KWS FERRUM...8 KWS MAGIC...9 CALISOL...10

Részletesebben

Kalászos fajtaajánlat. Őszi búza Őszi árpa Őszi hibrid rozs 2018/19

Kalászos fajtaajánlat. Őszi búza Őszi árpa Őszi hibrid rozs 2018/19 Kalászos fajtaajánlat Őszi búza Őszi árpa Őszi hibrid rozs 2018/19 Tartalom Bemutatkozás...2-3 Őszi búza fajták...4-15 VYCKOR...4 SILVERIO...5 SANTORIN...6 FOXYL...7 SIRTAKI...8 FARINELLI...9 BASMATI...10

Részletesebben

Martonvásári. Fajtakatalógus 2013-2014

Martonvásári. Fajtakatalógus 2013-2014 Martonvásári Fajtakatalógus 2013-2014 Tartalomjegyzék Martonvásári őszi fajtaajánlat 2013 1 Jegyzetek 2 Prémium minőségű búzafajták 3 Mv Karizma 4 Mv Menüett 5 Mv Toldi 6 Mv Suba 7 Mv Ködmön 8 Mv Pántlika

Részletesebben

ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI BÚZA ŐSZI ÁRPA

ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI BÚZA ŐSZI ÁRPA ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI BÚZA ŐSZI ÁRPA 1 Kedves Kollégák! A Limagrain Európa egyik vezető vetőmag piaci szereplője. Vállalatunk olyan hibrideket és fajtákat nemesít, amelyek megfelelnek a modern technológiai

Részletesebben

ŐSZI BÚZA ŐSZI ÁRPA TERMÉKKATALÓGUS

ŐSZI BÚZA ŐSZI ÁRPA TERMÉKKATALÓGUS ŐSZI BÚZA ŐSZI ÁRPA TERMÉKKATALÓGUS 07 Nagyobb termés, jobb termésbiztonság, kiszámíthatóbb értékesítés! A. század modern mezőgazdálkodásában, amelynek feladata a Föld rohamosan növekvő népességének egészséges

Részletesebben

Martonvásári őszi zabfajták

Martonvásári őszi zabfajták 1. oldal (összes: 11) 2. oldal (összes: 11) Az idei tél eddig az átlagosnál enyhébb volt, ezért nem az áttelelés kérdése, hanem az áttelelő kórokozók és a kártevők kerültek előtérbe. 1. kép: Őszi zab és

Részletesebben

Tavaszi Dél-Alföldi Fórum

Tavaszi Dél-Alföldi Fórum Tavaszi Dél-Alföldi Fórum Gazdaságos kukorica termesztés GK hibridekkel Szél Sándor és munkatársai Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged 2016.02.24 Mikor gazdaságos? Ha a termésért kapott bevétel meghaladja

Részletesebben

Kukorica. Napraforgó. Szója. Oszi és tavaszi árpa. Oszi és tavaszi búza. Durum búza. Tritikálé. Kender. fajtaajánlat

Kukorica. Napraforgó. Szója. Oszi és tavaszi árpa. Oszi és tavaszi búza. Durum búza. Tritikálé. Kender. fajtaajánlat Kukorica Napraforgó Szója Oszi és tavaszi árpa Oszi és tavaszi búza Durum búza Tritikálé Kender fajtaajánlat 2010 Tisztelt Gazdálkodó! Tisztelt Gazdálkodó! Az elmúlt évek gabonapiaci árait szemlélve sokakban

Részletesebben

Martonvásári. Fajtakatalógus

Martonvásári. Fajtakatalógus Martonvásári Fajtakatalógus 2012 2013 Tartalomjegyzék Martonvásári őszi búzafajta ajánlat 2012 1 A búzaminőség vizsgálati módszerei 2 Fajtáink átlagos kalászolási ideje 6 Pannon Prémium fajtacsoport 7

Részletesebben

500-ak Klubja eredmények őszi búzában

500-ak Klubja eredmények őszi búzában 00-ak Klubja eredmények őszi búzában 201-201 A Genezis Partnerhálózat őszi búzával 130, hibridbúzával 2 helyszínen állított be trágyázási kísérleteket. Az országosan 1 Üzemi-Genezis technológiákat összehasonlító

Részletesebben

GK BÉKÉS (2005) Javító minőségű, nagy termőképességűőszi búza fajta.

GK BÉKÉS (2005) Javító minőségű, nagy termőképességűőszi búza fajta. GK BÉKÉS (2005) Javító minőségű, nagy termőképességűőszi búza fajta. Korai, megbízható fagy- és télállóságú, szárazságtűrő. Termőképessége üzemi körülmények között: 5-7,5 t/ha Esésszáma: 260-300 Szedimentációs

Részletesebben

Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016

Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016 Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016 Boglár Éréscsoport: igen korai-korai Fajta tulajdonos: Bóly Zrt. A szárazságot jól tűrő, aszályos évjáratokban is kiemelkedő termést adó

Részletesebben

A fajta- és termesztéstechnológiai kísérletek vetése (Mosonmagyaróvár, 2010. október 28.) Közönséges őszi búza- és tönköly kísérletek eredményei

A fajta- és termesztéstechnológiai kísérletek vetése (Mosonmagyaróvár, 2010. október 28.) Közönséges őszi búza- és tönköly kísérletek eredményei Csapadékadatok (, 2005-2012.) Közönséges őszi búza- és tönköly kísérletek eredményei Dr. Kajdi Ferenc Dr. Martin Polovka Győri Tibor Dr. Schmidt Rezső Dr. Szakál Pál Dr. Beke Dóra Schiller Ottília Teschner-Kovács

Részletesebben

Szakszerű választás, észszerű megoldás!

Szakszerű választás, észszerű megoldás! Szakszerű választás, észszerű megoldás! ŐSZI KALÁSZOS FAJTA AJÁNLAT 2016. tartalomjegyzék Prémium minőséget adó őszi búza fajták LUKULLUS...4 LUPUS...6 nagy termőképességű őszi búza fajták és hibrid INGENIO...8

Részletesebben

Szentgáloskér Őszi kalászos fajtabemutató

Szentgáloskér Őszi kalászos fajtabemutató Szentgáloskér Őszi kalászos fajtabemutató 2016.05.31. 2016. május 31-én rendeztük meg őszi kalászos fajtabemutatónkat Szentgáloskéren, Hársházi Péter területén. Bár ugyanezen a napon három másik konkurens

Részletesebben

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72 CUKORRÉPA 72 CUKORRÉPA VETŐMAGOK Kiemelkedően magas cukortartalmú, rizoktónia toleráns cukorrépa. Cerkospóra ellen az egyik legellenállóbb fajta. Minden cukorrépa termesztésre alkalmas területen termeszthető.

Részletesebben

ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ÉS ŐSZI BÚZA 2014 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT. őszi katalógus MINDEN, AMI VETŐMAG

ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ÉS ŐSZI BÚZA 2014 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT. őszi katalógus MINDEN, AMI VETŐMAG ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ÉS ŐSZI BÚZA 2014 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT őszi katalógus MINDEN, AMI VETŐMAG 2. OLDAL őszi káposztarepce Tisztelt Gazdálkodó! A fajtaválasztásban érdemes a sok éve megbízhatóan

Részletesebben

Martonvásári. Fajtakatalógus

Martonvásári. Fajtakatalógus Martonvásári Fajtakatalógus 2010 2011 Tartalomjegyzék Martonvásári ôszi búzafajta ajánlat 2010... 1 Különleges búzafajok 35 Pannon Prémium fajtacsoport 2 Tönkölybúza 36 Mv Palotás... 3 Franckenkorn...

Részletesebben

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1!

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1! 5-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 15/16 Fókuszban a Genezis Nicola! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. A 15-16-os szezonban hazánk repce termőhelyeit lefedve, 5 fajtasorral

Részletesebben

ŐSZI BÚZA ÉS ŐSZI ÁRPA

ŐSZI BÚZA ÉS ŐSZI ÁRPA ŐSZI BÚZA ÉS ŐSZI ÁRPA VETŐMAGAJÁNLAT 2019 www.lgseeds.hu 1 TARTALOM BEVEZETŐ 2 Tartalom 3 Bevezető 4 ALCANTARA 5 ALTIGO 6 7 PASO 8 Systiva - BASF 9 Összefoglaló táblázatok 10-11 Elérhetőségeink 12 Forgalmazói

Részletesebben

Fajtáink átlagos kalászolási ideje

Fajtáink átlagos kalászolási ideje Fajtáink átlagos kalászolási ideje április 29-től június 9-ig 29 30 1 2 3 4 5 HANZI KWS SCALA KWS MERIDIAN KWS TENOR 6 7 8 9 10 11 12 D. DIAMENT Mv TOBORZÓ PRESTO 13 14 15 16 17 18 19 KITARO Mv KOKÁRDA

Részletesebben

VETŐMAGKERESKEDELMI ÜZLETÁG TARTALOMJEGYZÉK

VETŐMAGKERESKEDELMI ÜZLETÁG TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK VETŐMAGKERESKEDELMI ÜZLETÁG Őszi árpa Zenek... 3 Quadriga...4 Őszi búza Nemo... 5 Mv Ikva... 8 Sailor...12 Axioma...13 Járóbúza Cornetto...14 Calixo...14 Őszi tritikálé Salto...15 Trapero...16

Részletesebben

ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI GABONAFÉLÉK 2017 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT. őszi katalógus

ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI GABONAFÉLÉK 2017 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT. őszi katalógus ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI GABONAFÉLÉK 2017 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT őszi katalógus 2. OLDAL őszi katalógus / ősz 2017 / őszi káposztarepce, őszi gabonafélék Tisztelt Gazdálkodó! A SAATBAU LINZ HUNGÁRIA

Részletesebben

Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016

Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016 Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016 Boglár Éréscsoport: igen korai-korai Fajta tulajdonos: Bóly Zrt. A szárazságot jól tűrő, aszályos évjáratokban is kiemelkedő termést adó

Részletesebben

Szemescirok termesztési technológia

Szemescirok termesztési technológia Szemescirok termesztési technológia A szemescirok nagy termőképességű, kiváló szárazságtűrő-képességű, közepes- és gyengébb talajadottságú területeken is jövedelmezően termeszthető szemestakarmánynövény.

Részletesebben

A tápanyagellátás szerepe búzatermesztésnél

A tápanyagellátás szerepe búzatermesztésnél Ugyanakkor fontos szerepet tölt be a vetésváltásban, termése hosszabb ideig tárolható, a szemtermése eltérő jövedelmezőségi szinten ugyan relatíve jól értékesíthető a hazai és külföldi piacokon, viszonylag

Részletesebben

A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése

A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése Dr. Kruppa József Ph.D tb. egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár Nyíregyháza, 2015. 03. 21. A szakirodalmakban előrevetítik a tritikálé várható elterjedését

Részletesebben

Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS!

Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! KUKORICA HIBRID AJÁNLAT 2015. HISSZÜK, HOGY A SZAKSZERŰSÉG A LEGKIFIZETŐDŐBB! Tisztelt Partnerünk! Az elmúlt évtizedekben a kezdetektől napjainkig a KITE Zrt a folyamatos

Részletesebben

A HU-SK/0901/1.2.1./0010 projekt 2012/2013. évi kísérleteinek eredményei

A HU-SK/0901/1.2.1./0010 projekt 2012/2013. évi kísérleteinek eredményei A HU-SK/0901/1.2.1./0010 projekt 2012/2013. évi kísérleteinek eredményei Készítették: Dr. Kajdi Ferenc Győri Tibor Dr. Schmidt Rezső Dr. Szakál Pál Konzultáció Bratislava/Pozsony 2014. július 10. A szántóföldi

Részletesebben

VETŐMAG fajtakínálat 2016.

VETŐMAG fajtakínálat 2016. VETŐMAG fajtakínálat 2016. Tisztelt Érdeklődő! Bene Zoltán cégvezető Fejes Vilmos vetőmag üzletág vezető Közép-Európa meghatározó agrárvállalatához, a Mauthner csoporthoz tartozó Karintia Kft. tavaly ünnepelte

Részletesebben

Betegség-ellenállóság 2012

Betegség-ellenállóság 2012 Betegség-ellenállóság 2012 Martonvásári ôszi búzafajták rezisztenciája mesterségesen fertôzött kísérletekben Adataink elsősorban Martonvásáron végzett provokációs kísérletekből származnak, melyekben a

Részletesebben

repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények

repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények 04-05 repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények Nicola F az Ön repce hibridje! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. Mi sem mutatja jobban, mint az, hogy 8 fajtasorral együtt az 500-alk klubja

Részletesebben

Martonvásári. Fajtakatalógus

Martonvásári. Fajtakatalógus Martonvásári Fajtakatalógus 2014 2015 Tartalomjegyzék Martonvásári őszi fajtaajánlat 2014 1 Jegyzetek 2 Prémium minőségű búzafajták 3 Mv Karizma 4 Mv Menüett 5 Mv Toldi 6 Mv Suba 7 Mv Pántlika 8 Mv Kolo

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára

NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára technológiával még eredményesebben termesztheti búzáját! Biztosítsa az őszi búza terméséhez szükséges összes tápanyagot! Fajlagos tápanyagigény (kg/t) 27 kg 11 kg 18

Részletesebben

GOP -1.1.1-11-2012-0159

GOP -1.1.1-11-2012-0159 GOP -1.1.1-11-2012-0159 A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ ALKALMAZKODÓ GABONAFÉLÉK BIOTIKUS ÉS ABIOTIKUS REZISZTENCIA NEMESÍTÉSE, NÖVÉNYVÉDELMÉNEK FEJLESZTÉSE, VALAMINT AZ ÉLELMISZERBIZTONSÁG NÖVELÉSE A növény- és vetőmagtermesztésben,

Részletesebben

Őszi kalászosok. gazdasági értékvizsgálata és növénykórtani eredményei Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság

Őszi kalászosok. gazdasági értékvizsgálata és növénykórtani eredményei Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Őszi kalászosok (őszi búza, tritikálé, tönkölybúza) gazdasági értékvizsgálata és növénykórtani eredményei 2012 NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztály

Részletesebben

Tisztelt Gazdálkodó!

Tisztelt Gazdálkodó! EURALIS HÍRLEVÉL 2011/4. EURALIS VETŐMAG KFT. 1118. Budapest, Rétköz u. 5. Tel.: 06-1-883-8884 Fax: 06-1-883-8885 www.euralis.hu Tisztelt Gazdálkodó! A jó idő érkeztével egyre sűrgetőbbé válik a határban

Részletesebben

Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár

Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár Kukorica hibridek alkalmazkodóképességének jellemzése termésstabilitás vizsgálatokkal a Magyar Kukorica Klub TOP20 kísérleteinek 2015. évi eredményei alapján Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet,

Részletesebben

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról KUTATÁSI JELENTÉS Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról Készítette: Futó Zoltán főiskolai docens Mezőtúr, 2006. ANYAG ÉS MÓDSZER A kísérletet az EM Magyarország Kft együttműködésével

Részletesebben

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT 2014 dekalbteszt.hu dekalbmet.hu 04.30. ÚJ DKC3811 9 10 10 9 10 10 Termőképesség Vízleadás Aszálytűrés Korai fejlődési erély Szárszilárdság Gyökérerősség Alacsony növénymagasságú,

Részletesebben

Őszi és tavaszi búza. Őszi és tavaszi árpa. Tritikálé. Napraforgó. Kukorica. Kender. Fajtaajánlat. Szója. Zab

Őszi és tavaszi búza. Őszi és tavaszi árpa. Tritikálé. Napraforgó. Kukorica. Kender. Fajtaajánlat. Szója. Zab Őszi és tavaszi búza Őszi és tavaszi árpa Tritikálé Napraforgó Kukorica Kender Fajtaajánlat 2014 Szója Zab T i s z t e l t g a z d á l k o d ó k! 2013 megfejelte az előző évek rekord szárazságát egy rövid

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS. Őszi kalászosok aprómagvak

TERMÉKKATALÓGUS. Őszi kalászosok aprómagvak TERMÉKKATALÓGUS 2015 Őszi kalászosok aprómagvak tisztelt partnerünk! Engedje meg, hogy ezúton ajánljuk figyelmébe a Tradisco Kft. 2015-ös évi őszi kalászos és aprómagvak termékkatalógusát. Az immáron több

Részletesebben

Martonvásár 2003 2009

Martonvásár 2003 2009 Martonvásár 2003 2009 Mv MAGDALÉNA Mv MAGVAS Mv MARSALL Mv MAZURKA Mv MENÜETT Mv PALOTÁS Mv PETRENCE Mv SUBA Mv SÜVEGES Mv TOBORZÓ Mv TOLDI Mv VERBUNKOS Mv WALZER ôszi ôszi ôszi ôszi ôszi ôszi ôszi ôszi

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

A HIBRID EREJE ÚJ KUKORICA HIBRIDEK

A HIBRID EREJE ÚJ KUKORICA HIBRIDEK ÚJ KUKORICA HIBRIDEK Kedves Gazdálkodók! Az AGRIMAX cég kukorica hibridek nemesítésével foglalkozó kutatócsoportja Szerbiában már több, mint 20 éve a legmodernebb genetikai és biotechnológiai ismeretek

Részletesebben

Fajtaajánlat. i a. i bú. Z ab

Fajtaajánlat. i a. i bú. Z ab 2015 Fajtaajánlat Őszi és tava sz i bú za Napraforgó Kukorica Ősz i Kender aszi árp tav a s é Szója Tritikálé Z ab Tisztelt Gazdálkodók! 2014 a szélsőségek éve volt, ráadásul az évszakok összekeveredtek:

Részletesebben

A HIBRID EREJE ÚJ KUKORICA HIBRIDEK

A HIBRID EREJE ÚJ KUKORICA HIBRIDEK A HIBRID EREJE ÚJ KUKORICA HIBRIDEK Kedves Gazdálkodók! Az AGRIMAX cég kukorica hibridek nemesítésével foglalkozó kutató-csoportja Szerbiában már több, mint 20 éve a legmodernebb genetikai és biotechnológiai

Részletesebben

Fajtaajánlat.

Fajtaajánlat. Fajtaajánlat 2019 tavaszi búza tavaszi durumbúza zab tavaszi árpa kukorica kender szója napraforgó őszi búza őszi durumbúza őszi árpa tritikálé www.agromag.hu KÖSZÖNTŐ Tisztelt Gazdálkodó! Engedje meg,

Részletesebben

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő.

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő. Interjú Mosó Ottó 500-ak Klubja résztvevővel Genezis: Bemutatnád a gazdaságot röviden? A család 520 hektáron gazdálkodik, ebbe beletartozik két gyermekem gazdasága is, akik gépészként és növénytermesztőként

Részletesebben

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK A műtrágyázás üzemi számításának menete 1. A gazdaság (tábla) talajtípusának meghatározása és szántóföldi termőhelyi kategóriákba sorolása 2. A táblán termesztendő növény termés-mennyiségének mennyiségének

Részletesebben

VETŐMAG KATALÓGUS. S Őszi kalászosok S Kukorica S Aprómagvak

VETŐMAG KATALÓGUS. S Őszi kalászosok S Kukorica S Aprómagvak VETŐMAG KATALÓGUS S Őszi kalászosok S Kukorica S Aprómagvak 2019 Tisztelt partnerünk! 2017 őszén a Tradisco Kft. termeltetési üzletágának átvételével a francia Semences de France, az InVivo csoport tagja

Részletesebben

GOSZ Yara Dow Minőségi búza termesztése. Pájtli József Budaörs, 2015.03.25.

GOSZ Yara Dow Minőségi búza termesztése. Pájtli József Budaörs, 2015.03.25. GOSZ Yara Dow Minőségi búza termesztése Pájtli József Budaörs, 2015.03.25. Bemutatkozás Minőségi búzatermesztésről általában Talajművelés Tápanyag-gazdálkodás Növényvédelem Növényápolás Ökonómia Bemutatkozás

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A projekt címe: A GMO mentes minőségi takarmány szója termesztés

Részletesebben

VETÔMAG KATALÓGUS 2013. tavasz-ôsz

VETÔMAG KATALÓGUS 2013. tavasz-ôsz VETÔMAG KATALÓGUS 1. tavasz-ôsz Sikeres fajtákkal a szélsôséges körülmények között Bene Lász ló Ügyvezetô 1 és 11 után nem gondolta volna senki sem, hogy van még az idôjárás tekintetében lejjebb. Sajnos

Részletesebben

TAVASZI VETÔMAG AJÁNLAT 2018

TAVASZI VETÔMAG AJÁNLAT 2018 TAVASZI VETÔMAG AJÁNLAT 2018 KUKORICA TERMÉKÁTTEKINTÉS KUKORICA MEGNEVEZÉS FLATO FARADAY MOSQUITO TOUAREG SENSOR DIMENSION FAO 320-340 330-350 340-360 360-380 360-380 370-390 Hasznosítás szemes szemes

Részletesebben

Összehasonlító adatsorok

Összehasonlító adatsorok Összehasonlító adatsorok Megjegyzés Apród BÉRES BODRI CSÁRDÁS KARIZMA Kikelet KOLO KOLOMPOS KÖDMÖN Fajtainformáció Életforma - őszi ôszi ôszi ôszi fakultatív fakultatív ôszi ôszi ôszi Termôképesség - +++

Részletesebben

Fajtakísérleti Innovációs Tanács, 2009

Fajtakísérleti Innovációs Tanács, 2009 GOSZ-VSZT Őszi Búza Posztregisztrációs Fajtakísérlet 2009 A kísérleteket szervezték: Gabonatermesztők Országos Szövetsége Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács A kísérleteket a fenti szervezetek

Részletesebben

Fajtaajánlat

Fajtaajánlat Fajtaajánlat 2018 kukorica szója kender napraforgó tavaszi búza tavaszi durumbúza zab tavaszi árpa őszi búza őszi durumbúza őszi árpa tritikálé www.agromag.hu Köszöntő Tisztelt Gazdálkodók! 2017 a rekordokról

Részletesebben

A Burley dohány nemesítése Magyarországon, fajtakérdés. Gondola István Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, Kutató Központ Nyíregyháza

A Burley dohány nemesítése Magyarországon, fajtakérdés. Gondola István Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, Kutató Központ Nyíregyháza A Burley dohány nemesítése Magyarországon, fajtakérdés Gondola István Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, Kutató Központ Nyíregyháza A növényi produkciót a genetikai alapok, a termőhelyi adottságok

Részletesebben

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával!

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával! UBORKA FAJTAKÍNÁLAT KARAVÁN F1 Csúcshozam, stressz toleranciával! Nagyon korai, partenokarp uborka hibrid. Középerős növekedésű, oldalhajtásai rövidek. Termései szabályos henger alakúak, ikresedésre, deformálódásra

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI TÉR (TALAJ-NÖVÉNY) ANYAGFORGALMÁNAK INTERAKTÍV VIZSGÁLATA A MINŐSÉGI BÚZA ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL. T 037 442 sz.

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI TÉR (TALAJ-NÖVÉNY) ANYAGFORGALMÁNAK INTERAKTÍV VIZSGÁLATA A MINŐSÉGI BÚZA ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL. T 037 442 sz. A NÖVÉNYTERMESZTÉSI TÉR (TALAJ-NÖVÉNY) ANYAGFORGALMÁNAK INTERAKTÍV VIZSGÁLATA A MINŐSÉGI BÚZA ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL T 37 442 sz. OTKA téma Zárójelentés A magyar növénytermesztésben jelentős szerepet játszanak

Részletesebben

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról KUTATÁSI JELENTÉS Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról Készítette: Futó Zoltán főiskolai docens Mezőtúr, 2006. ANYAG ÉS MÓDSZER A kísérletet az EM Magyarország Kft együttműködésével

Részletesebben

GabonaKutató. 90 év HÍRADÓ. a jövő kenyeréért. tapasztalatával. Kutatás + Marketing

GabonaKutató. 90 év HÍRADÓ. a jövő kenyeréért. tapasztalatával. Kutatás + Marketing Kutatás + Marketing GabonaKutató A Gabonakutató Nonprofit Kft. lapja 28. évfolyam 2. szám 2014. nyár HÍRADÓ 90 év tapasztalatával a jövő kenyeréért Terménytároló Vetőmagüzemi fejlesztés Meghívjuk bemutatóinkra

Részletesebben

Őszi búza fajta-összehasonlító adatsorok

Őszi búza fajta-összehasonlító adatsorok Őszi búza fajta-összehasonlító adatsorok Fajtajellemzők Mv Apród Mv Béres Mv Bodri Mv Csárdás Mv Karéj Mv Karizma Mv Kikelet Mv Kolo Mv Kolompos Mv Krajcár Fajtainformáció Életforma őszi őszi őszi őszi

Részletesebben

Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! REPCE VETŐMAG AJÁNLAT 2015.

Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! REPCE VETŐMAG AJÁNLAT 2015. Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! REPCE VETŐMAG AJÁNLAT 2015. MINDEN, AMIT A REPCÉRŐL TUDNI KELL! INFORMATIKAI HÁTTÉR AGROTECHNOLÓGIA Minden, ami a repce termesztéséhez szükséges! Műtrágyák Szaktanácsadás

Részletesebben

AZ INNOVÁcIó HAGYOMÁNYA. kutatás+marketing. Önt is várjuk nyári fajtabemutatóinkra!

AZ INNOVÁcIó HAGYOMÁNYA. kutatás+marketing. Önt is várjuk nyári fajtabemutatóinkra! A Gabonakutató Nonprofit Kft. lapja 29. évfolyam 2. szám, 2015. nyár kutatás+marketing AZ INNOVÁcIó HAGYOMÁNYA Önt is várjuk nyári fajtabemutatóinkra! 1 Tartalom 2 NÉHÁNY GONDOLAT A MINŐSÉGI BÚZATERMESZTÉSRŐL..............

Részletesebben

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú ATHOS TM.

Részletesebben

Martonvásári. Fajtakatalógus

Martonvásári. Fajtakatalógus Martonvásári Fajtakatalógus 2011 2012 Tartalomjegyzék Martonvásári ôszi búzafajta ajánlat 2011 1 A fajtaválasztás szempontjai 2 A búzarezisztencia-nemesítési munkáról 6 Betegség-ellenállóság 2011 7 Fajtáink

Részletesebben

I. Kiemelt kukoricahibrid ajánlat

I. Kiemelt kukoricahibrid ajánlat I. Kiemelt kukoricahibrid ajánlat FAO 380 PIONEER PR3N01 Rekordtermő a FAO 300 végén, nevében és termésben is Nº1 2011-ben Magyarország legnépszerűbb hibridje! 2011-ben a legnagyobb területen termesztett

Részletesebben

www.karintia.hu 2015.

www.karintia.hu 2015. www.karintia.hu 2015. teljeskör kiszolgálás növényvéd szer-, m trágya-, termény- és vet magkereskedelem, szaktanácsadás megújult fajtakínálat, kiváló alkalmazkodóképesség, Pannon régióra nemesített fajtákkal

Részletesebben