TEJELŐ SZARVASMARHÁK ÖKOLÓGIAI TAKARMÁNYOZÁSÁRA AJÁNLOTT HAZAI SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYFAJOK ÉS FAJTÁK ISMERTETŐJE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TEJELŐ SZARVASMARHÁK ÖKOLÓGIAI TAKARMÁNYOZÁSÁRA AJÁNLOTT HAZAI SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYFAJOK ÉS FAJTÁK ISMERTETŐJE"

Átírás

1 1 TEJELŐ SZARVASMARHÁK ÖKOLÓGIAI TAKARMÁNYOZÁSÁRA AJÁNLOTT HAZAI SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYFAJOK ÉS FAJTÁK ISMERTETŐJE TECH_08/A3/ (CONFU_08) kutatási konzorcium 2014

2 2 SZÁNTÓFÖLDI ZÖLDTAKARMÁNY-NÖVÉNYEK Tejelő szarvasmarhák napi takarmányadagjában alapvető fontosságú a megfelelő minőségű tömegtakarmány frakció, ami általában tartósított zöldtakarmány formájában kerül a jászolba. A takarmány minőségét nemcsak az alkalmazott technológia határozza meg, hanem a termesztett növényfajok és -fajták genetikai adottságai is. Projektünkben zöldtakarmány-keverékek és silókukorica hibridek ökológiai termeszthetőségét és tejtermelésre gyakorolt hatását vizsgáltuk meg között. Jelen kiadványunkban azok a növényfajták kaptak helyet, melyek a legsikeresebben szerepeltek a szántóföldi kísérleteink során, és a vizsgálatok szerint a kiváló beltartalmi értékkel rendelkeznek.

3 3 TÖBBKOMPONENSŰ ZÖLDTAKARMÁNY-KEVERÉKEK A Munkácsy-Tej Kft. területein alapvetően a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. és a martonvásári MTA Agrártudományi Kutatóközpont kalászos fajtaválasztékát felhasználva félüzemi kísérleteket folytattunk speciális, négykomponensű zöldtakarmány-keverékekkel. Célunk volt a minél magasabb hektáronkénti zöldtömeg, és a szárazanyagtartalomra vonatkoztatott nyersfehérje-tartalom elérése, valamint annak megállapítása, hogy a keverékekből készíthető szenázs versenytársa lehet-e a kukoricaszilázsnak ökológiai termesztési feltételek esetén. A keveréktakarmányokat előzetes beltartalmi vizsgálatok alapján állítottuk össze: a felhasznált növényfajtákból zöld növényi mintákat küldtünk akkreditált laboratóriumba. Minden keverékben % volt a kalászos/pillangós fajok aránya. Tritikálé, zab, tönkebúza, tavaszi búza, alakorbúza, takarmányborsó, szöszös bükköny, pannon bükköny, tavaszi bükköny és vöröshere genotípusokkal végeztünk kísérleteket, amelyeket a későbbiekben részletesebben is bemutatunk. Őszi és tavaszi vetésű növénytársításokat is kipróbáltunk, illetve évelő kultúrákat is megvizsgáltunk utóbbiakat a forgalmazó által előrekevert formában teszteltük. A tenyészidőszak folyamán rendszeresen felvételeztük a növényállományt a következő tulajdonságokra fókuszálva: kelési erély, őszi vetésűeknél télállóság, szárszilárdság, növénymagasság, kórokozókkal és kártevőkkel szembeni rezisztencia, gyomelnyomó képesség, tenyészidőszak hossza. A különböző növénytársítások zöldhozamában és minőségi mutatóiban is szignifikáns eltéréseket tapasztaltunk.

4 4 Tritikálét, zabot, borsót és szöszös bükkönyt tartalmazó keverék Keverékalkotó fajták nyersfehérje-tartalmának változása

5 5 GK SZEMES őszi vetésű tritikáléfajta Nevét egészséges, piros és nagyméretű szemeiről kapta, 2010-ben nyert állami minősítést. A NÉBIH hivatalos kísérleteiben a 2010-es esztendőben a szombathelyi fajtavizsgáló állomáson 13,1 t/ha-os szemtermést produkált. Ezzel felállította a magyar kalászosokban a szemtermés rekordot, ekkora termést még a hibrid búzák sem voltak képesek elérni. Igen korai érésű, őszi és tavaszi növekedése gyors. Ugyan őszi fajtaként nyert állami minősítést, de járó típusú, azaz tavaszi vetésben is szárba indul és jól terem. Bokrosodó képessége kiváló, ezért nem érdemes túl sűrűre vetni. Nagyobb tenyészterület mellett az egyébként is testesre növő kalászai még nagyobbak lesznek. A GK Szemes energiatakarékos gabona, rezisztencia-tulajdonságainak köszönhetően termesztése nem igényel drága agrotechnikát. Kontroll (balra) és GK Szemes (jobbra) szenázskészítésre alkalmas állapotban

6 6 GK IMPALA őszi vetésű zabfajta A Gabonakutató Kft. első jó télállóságú őszi zabfajtája. Nagy vegetatív produkciója révén kiválóan alkalmas pillangósokkal (borsó, bükköny) történő kevert vetésre, szenázs készítésére. Az eddigi tapasztalatok alapján pillangósokkal %-os arányban együtt vetve és 35 % körüli szárazanyag tartalommal betakarítva, t/ha mennyiségű, 14 %-os nyersfehérje tartalmú zöld szenázs könnyen megtermelhető ökológiai gazdálkodásban. A fajta jó alkalmazkodó képességű, extenzív típusú, átlagos agrotechnikával termeszthető. Levélbetegségekre nem fogékony.

7 7 GK ZALÁN tavaszi vetésű zabfajta Az egyetlen hazai nemesítésű csupasz (pelyvamentes) zabfajta. Szemtermése pelyvamentesen is 2,5 t/ha körüli, tehát csak annyival terem kevesebbet a pelyvás zabokhoz képest, amennyi azok pelyvatömege (kb. 30%). Zöld keveréktakarmány előállításra azért is alkalmas, mert zöldtömege ennek a fajtának a legnagyobb a tavaszi fajták között. Pillangósokkal kevert vetésben t/ha zöldtömeg-termésre képes.

8 8 MV HÓPEHELY őszi vetésű zabfajta Az első martonvásári nemesítésű őszi zabfajta, 2007-ben kapott állami elismerést. Kiváló termőképessége jó beltartalmi értékekkel párosul. Nyersfehérje-tartalma 11,9-14,6 % közötti, pelyva nélkül mért ß-glükán tartalma 3,1-4,5 % között alakult a martonvásári kísérletekben. Erősen bokrosodó, kiváló alkalmazkodóképességű fajta. A jobb fagyállóságúak közé sorolható, jó állományképző képességének köszönhetően tavasszal erőteljes bokrosodásával kompenzálni tudja az esetleg fellépő növényszám-ritkulást. A különböző kórokozókkal szemben jó a szántóföldi ellenállósága. Rövid tenyészideje is elősegíti keverékben termesztését.

9 9 MV HEGYES vetésű tönkebúzafajta Ökológiai nemesítésű tönkefajta, a tetraploid búzák közé tartozó pelyvás gabonaféle. Szemtermése biotermesztésben jó évjáratokban 2,0 3,0 t/ha. Kiválóan alkalmazkodik az ökológiai gazdálkodáshoz és a low input termesztési feltételekhez. Télállósága nagyon jó és a szárazságot is igen jól bírja, homoktalajokon és erősen kötött talajokon egyaránt sikerrel termeszthető. Elsősorban biotermékek előállítására alkalmas, magas fehérjetartalma miatt zöldtakarmány készítésére is alkalmazható.

10 10 MV ALKOR őszi vetésű alakorfajta Az első hazai ökológiai nemesítésű alakorbúza fajta. Termőképessége hasonlít a közepes termőképességgel rendelkező búzákhoz (2,5-3,0 t/ha). Jól bokrosodik, ezért alacsony vetőmagnormával vethető. Sűrűbb vetésben, illetve nitrogénben gazdag talajokon megdőlésre hajlamos. Gyomelnyomó-képessége kiemelkedő és igen látványos. Kiváló rezisztenciával rendelkezik a főbb gombabetegségekkel szemben.

11 11 NANY őszi vetésű takarmányborsó fajta Nagy tömegű, értékes zöldtakarmányt ad. Termesztése kitűnően illeszthető a vetésváltásba. Jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik, akár cm magasra is megnő. Levele sötétzöld színű, virága lila, hüvelye zöld, magja apró zöldes-szürkés barna színű. Ha négy-öt lombleveles stádiumban megy a télbe, hótakaró nélkül akár C-ot is elvisel anélkül, hogy állománya jelentősen megritkulna. Vetőmag normája a tavaszi borsóénál lényegesen alacsonyabb, amely részben a kisebb ezermagtömegének, részben a jó bokrosodó képességének köszönhető. Mind tiszta vetésben, mind kalászos keverékben a virágzás kezdetétől a hüvelykötödés idejéig adja a legnagyobb zöld tömeget, de folyamatos betakarítása április közepétől június elejéig tarthat.

12 12 SAVANE őszi vetésű szöszös bükköny fajta Franciaországban regisztrálták 2007-ben. Gyors kezdeti növekedésű, hamar borítja a talajt. Nagyon jó a szárazságtűrése és a betegségekkel szembeni rezisztenciája. Számos oldalhajtást fejleszt, egyedei nagytermetűek, ezért csak tartónövénnyel érdemes termeszteni. Tavasszal feltűnő kékeslila virágzatával hívja fel magára a figyelmet. A zöld növény nyersfehérje-tartalma a borsóéval vetekszik. Szélsőségesebb talajokon és időjárási körülmények között is sikeresen termeszthető.

13 13 Silókukorica hibridek összehasonlító vizsgálata Vizsgálataink másik fő irányvonala olyan siló típusú kukoricahibridek keresése volt, amelyek ökológiai körülmények között is viszonylag biztonságosan megtermelhetők, és olyan speciális minőségű szilázs készíthető belőlük, amelyek alkalmazásával akár úgynevezett funkcionális tejtermékek is készíthetők. Az egyik vizsgált hibrid a szegedi és martonvásári kutatóintézetek által közösen nemesített BIOHIBRID-2 (SZEMAR) fajtajelölt volt, amely még nem államilag elismert fajta, de ígéretes beltartalmú genotípus. A betakarításkori növénymagasság cm között változott, az átlagos csőtömeg pedig g között. A területen az ökológiai feltételrendszernek megfelelően kizárólag mechanikai gyomirtás történt, aminek időzítése nagyban befolyásolja a kukoricafajták zöldhozamát. Az erőteljes gyomosodás miatt kulcsfontosságú a kukorica gyors kezdeti fejlődési erélye. Kísérletünkben t/ha-os zöldhozamot sikerült realizálni ökológiai körülmények között. Konvencionális termesztés mellett kisparcellás kísérleti adatok alapján átlagos évben t/ha zöld termésre, és t/ha szárazanyag termésre számíthatunk.

14 14 BIOHIBRID-2 kísérleti kukorica hibrid (SZEMAR fajtajelölt) Hasznosítási típus: Silókukorica Fajtatulajdonos: Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged és MTA ATK Mezőgazdasági Kutatóintézet, Martonvásár (közös hibrid) Éréscsoport: FAO 460 Technológiai ajánlás: Javasolt a 11 o C fok feletti talajhőmérsékletnél a vetés, 80 ezer csíra/hektáros mennyiséggel. Botanikai jellemzés: Normál olajtartalmú ASC (Gabonakutató Szeged) és magas olajtartalmú organikus nemesítésű beltenyésztett vonal (MTA ATK Mezőgazdasági Kutatóintézet, Martonvásár) keresztezésével előállított világos sárga és fehérszemű, lófogú kukorica hibrid.

15 15 Jegyzetek

16 16 TECH_08/A3/ (CONFU_08) kutatási konzorcium: Gabonakutató Nonprofit Kft.: Szeged MTA - Agrártudományi Kutatóközpont, Martonvásár Munkácsy-Tej Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., Gyula Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, ÁTHK Herceghalom

GINOP

GINOP Tejelő szarvasmarhák alternatív takarmányozási rendszerének fejlesztése prémium minőségű, antioxidánsokban gazdag tehéntej előállítása érdekében (FEEDNRGY Projekt) GINOP-2.1.1-15-2015-00093 Célkitűzések:

Részletesebben

Martonvásári őszi zabfajták

Martonvásári őszi zabfajták 1. oldal (összes: 11) 2. oldal (összes: 11) Az idei tél eddig az átlagosnál enyhébb volt, ezért nem az áttelelés kérdése, hanem az áttelelő kórokozók és a kártevők kerültek előtérbe. 1. kép: Őszi zab és

Részletesebben

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2014. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2014. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2014. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Berény Elismerés éve: 2010. Szálkás, korai érésű Általánosan jó alkalmazkodó-képességű, kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkező,

Részletesebben

DE AKIT. A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság gabonanövényei

DE AKIT. A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság gabonanövényei Universitatis Debreceniensis Sedes Scien tiarum A g ric ult ur ae DE AKIT A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság gabonanövényei Debrecen, 2017 Universitatis Debreceniensis Sedes Scien

Részletesebben

Pillangós növények a zöldítésben

Pillangós növények a zöldítésben Pillangós növények a zöldítésben Két nagy csoportot különböztetünk meg a zöldítésben használt pillangós növényfajok esetében: I. A nagymagvú pillangósok ( hüvelyesek) - Őszi-tavaszi borsó - Szója - T.bükköny

Részletesebben

Tavaszi Dél-Alföldi Fórum

Tavaszi Dél-Alföldi Fórum Tavaszi Dél-Alföldi Fórum Gazdaságos kukorica termesztés GK hibridekkel Szél Sándor és munkatársai Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged 2016.02.24 Mikor gazdaságos? Ha a termésért kapott bevétel meghaladja

Részletesebben

REPCE BÚZA ÁRPA. LG őszi vetőmag ajánlat 2015. Kevesebb kockázat nagyobb haszon!

REPCE BÚZA ÁRPA. LG őszi vetőmag ajánlat 2015. Kevesebb kockázat nagyobb haszon! REPCE BÚZA ÁRPA LG őszi vetőmag ajánlat 2015 Kevesebb kockázat nagyobb haszon! 2 Őszi vetőmag ajánlat REPCE 3 A Limagrain kutatási tevékenységének középpontjában a termésmennyiség folyamatos növelése mellett,

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

GK BÉKÉS (2005) Javító minőségű, nagy termőképességűőszi búza fajta.

GK BÉKÉS (2005) Javító minőségű, nagy termőképességűőszi búza fajta. GK BÉKÉS (2005) Javító minőségű, nagy termőképességűőszi búza fajta. Korai, megbízható fagy- és télállóságú, szárazságtűrő. Termőképessége üzemi körülmények között: 5-7,5 t/ha Esésszáma: 260-300 Szedimentációs

Részletesebben

KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT

KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT 2012 KISKUN KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT Magyar földbe magyar vetőmagot! IN MEMORIAM Dr. Rády Samir 1941 2011 Megkezdett munkádat méltóképpen folytatjuk. Tisztelt Termelők! A Kiskun Kft. megújult vezetése köszönti

Részletesebben

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Békés A fajta elismerés éve: 2005. A fajtai korai érésű, szálkás típusú. Alkalmazkodóképessége kiváló. Fagy- és télállósága

Részletesebben

TAKARMÁNYCIROK TERMESZTÉS

TAKARMÁNYCIROK TERMESZTÉS TAKARMÁNYCIROK TERMESZTÉS A takarmánycirok szemescirok, silócirok, szudánifű kevésbé igényli a jó talajokat, kiváló a szárazságtűrő-képessége, és jobb a tápanyag feltáró- és felvevő képessége, mint a legtöbb

Részletesebben

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2016. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Csillag A fajta elismerés éve: 2005. A fajta általános jellemzése: Levelei félig felállóak, közepesen szélesek, világos zöldek.

Részletesebben

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva.

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. 1. számú melléklet (Forrás: K.B) TEMATIKUS TERV Téma: Az őszi búza termesztése. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. Nevelési

Részletesebben

2203-06/2 KÓd$zám: T KIADVA: 20 II. II. 23, Vizsgázó neve VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

2203-06/2 KÓd$zám: T KIADVA: 20 II. II. 23, Vizsgázó neve VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM --- 2203-06/2 KÓd$zám: T KIV: 20 II. II. 23, Vizsgázó neve VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSÜ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés?

Részletesebben

Szemescirok termesztési technológia

Szemescirok termesztési technológia Szemescirok termesztési technológia A szemescirok nagy termőképességű, kiváló szárazságtűrő-képességű, közepes- és gyengébb talajadottságú területeken is jövedelmezően termeszthető szemestakarmánynövény.

Részletesebben

Tápió lucerna Növénymagassága: Zöldtermés: Szárazanyagtermés: Fehérjetermés: Fehérjeszázalék:

Tápió lucerna Növénymagassága: Zöldtermés: Szárazanyagtermés: Fehérjetermés: Fehérjeszázalék: 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Lucerna A pillangósvirágú szálastakarmány-növények

Részletesebben

Mustár-olajretek keverék

Mustár-olajretek keverék 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Mustár-olajretek keverék Ár: 470 Ft+ÁFA/kg Vetési

Részletesebben

TAVASZI VETÔMAG AJÁNLAT 2018

TAVASZI VETÔMAG AJÁNLAT 2018 TAVASZI VETÔMAG AJÁNLAT 2018 KUKORICA TERMÉKÁTTEKINTÉS KUKORICA MEGNEVEZÉS FLATO FARADAY MOSQUITO TOUAREG SENSOR DIMENSION FAO 320-340 330-350 340-360 360-380 360-380 370-390 Hasznosítás szemes szemes

Részletesebben

Tisztelt Gazdálkodó!

Tisztelt Gazdálkodó! EURALIS HÍRLEVÉL 2011/4. EURALIS VETŐMAG KFT. 1118. Budapest, Rétköz u. 5. Tel.: 06-1-883-8884 Fax: 06-1-883-8885 www.euralis.hu Tisztelt Gazdálkodó! A jó idő érkeztével egyre sűrgetőbbé válik a határban

Részletesebben

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: Termesztés céljai, jelentősége (fő- és melléktermékek felhasználása) Fajtaismeret (fontosabb

Részletesebben

Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS!

Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! KUKORICA HIBRID AJÁNLAT 2015. HISSZÜK, HOGY A SZAKSZERŰSÉG A LEGKIFIZETŐDŐBB! Tisztelt Partnerünk! Az elmúlt évtizedekben a kezdetektől napjainkig a KITE Zrt a folyamatos

Részletesebben

GOP -1.1.1-11-2012-0159

GOP -1.1.1-11-2012-0159 GOP -1.1.1-11-2012-0159 A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ ALKALMAZKODÓ GABONAFÉLÉK BIOTIKUS ÉS ABIOTIKUS REZISZTENCIA NEMESÍTÉSE, NÖVÉNYVÉDELMÉNEK FEJLESZTÉSE, VALAMINT AZ ÉLELMISZERBIZTONSÁG NÖVELÉSE A növény- és vetőmagtermesztésben,

Részletesebben

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Vírusmentes gyümölcs törzsültetvények a Fás gyümölcs géngyűjteményi tételek megőrzése Intézet Kht. Cegléd (kajszi,

Részletesebben

A HIBRID EREJE ÚJ KUKORICA HIBRIDEK

A HIBRID EREJE ÚJ KUKORICA HIBRIDEK ÚJ KUKORICA HIBRIDEK Kedves Gazdálkodók! Az AGRIMAX cég kukorica hibridek nemesítésével foglalkozó kutatócsoportja Szerbiában már több, mint 20 éve a legmodernebb genetikai és biotechnológiai ismeretek

Részletesebben

VETŐMAG KATALÓGUS. S Őszi kalászosok S Kukorica S Aprómagvak

VETŐMAG KATALÓGUS. S Őszi kalászosok S Kukorica S Aprómagvak VETŐMAG KATALÓGUS S Őszi kalászosok S Kukorica S Aprómagvak 2019 Tisztelt partnerünk! 2017 őszén a Tradisco Kft. termeltetési üzletágának átvételével a francia Semences de France, az InVivo csoport tagja

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud!

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Dankowskie Diament Jó bokrosodó és állóképességű, közepes magasságú rozsfajta, melynek nagy hektolitertömegű szemtermése

Részletesebben

A Burley dohány nemesítése Magyarországon, fajtakérdés. Gondola István Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, Kutató Központ Nyíregyháza

A Burley dohány nemesítése Magyarországon, fajtakérdés. Gondola István Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, Kutató Központ Nyíregyháza A Burley dohány nemesítése Magyarországon, fajtakérdés Gondola István Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, Kutató Központ Nyíregyháza A növényi produkciót a genetikai alapok, a termőhelyi adottságok

Részletesebben

EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK

EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK Fontosabb csoportjai: -Tavaszi vetéső szálastakarmányok: - Nyári másodvetésőek -İszi vetéső áttelelı keverék zöldtakarmányok - Csalamádék - Silótakarmányok Tavaszi

Részletesebben

Tisztelt Olvasók! 2007. június 6-7-én (szerdán és csütörtökön) A 9óra 30perckor kezdődő program mindkét napon azonos. Kutatás + Marketing

Tisztelt Olvasók! 2007. június 6-7-én (szerdán és csütörtökön) A 9óra 30perckor kezdődő program mindkét napon azonos. Kutatás + Marketing Kutatás + Marketing A Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság lapja Tisztelt Olvasók! Kalászos és repce fajtabemutatóinkra invitáló Híradónk ez évi nyári számának írásaiban is igyekszünk a múló, de

Részletesebben

A HIBRID EREJE ÚJ KUKORICA HIBRIDEK

A HIBRID EREJE ÚJ KUKORICA HIBRIDEK A HIBRID EREJE ÚJ KUKORICA HIBRIDEK Kedves Gazdálkodók! Az AGRIMAX cég kukorica hibridek nemesítésével foglalkozó kutató-csoportja Szerbiában már több, mint 20 éve a legmodernebb genetikai és biotechnológiai

Részletesebben

SILÓKUKORICA AJÁNLAT

SILÓKUKORICA AJÁNLAT Magas rostemészthetőség Nagyobb tejhozam LGAN silókukoricákkal SILÓKUKORICA AJÁNLAT 1 Az silókukoricák használatának előnyei Napjainkban a hibridválasztást és a silókukorica Az emészthető rostok magas

Részletesebben

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud!

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Auradur Korai, szálkás kalászú, közepes növénymagasságú, kiváló szárszilárdságú és jó télállóságú fajta, amely kiváló

Részletesebben

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud!

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! COSINUS Nemesítő: KWS Közép-korai érésű, száraz területekre ideális fajta. Hosszú szárú, jól bokrosodó képességgel

Részletesebben

Irásbeli vizsgatevékenység

Irásbeli vizsgatevékenység Kódszám: M ----- KIAVA: 2012. 04. Il. VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁ TOZOTI TERJESZTÉSŰ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés Vizsgarészhez rendelt

Részletesebben

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1!

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1! 5-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 15/16 Fókuszban a Genezis Nicola! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. A 15-16-os szezonban hazánk repce termőhelyeit lefedve, 5 fajtasorral

Részletesebben

TAVASZI FAJTAAJÁNLAT 2016

TAVASZI FAJTAAJÁNLAT 2016 TAVASZI FAJTAAJÁNLAT 2016 TARTALOMJEGYZÉK KÖSZÖNTŐ......................... 1 KUKORICA......................... 2 Hibridkukorica összefoglaló táblázat................ 2 TK 175, GKT 211.......................

Részletesebben

VETÔMAGOK 2014. Megújult kukorica genetikánk A tudomány ígéretes alkotásai. Gyommentes életre terem A CL technológia éllovas napraforgói

VETÔMAGOK 2014. Megújult kukorica genetikánk A tudomány ígéretes alkotásai. Gyommentes életre terem A CL technológia éllovas napraforgói VETÔMAGOK 2014 Megújult kukorica genetikánk A tudomány ígéretes alkotásai Gyommentes életre terem A CL technológia éllovas napraforgói A siker forrása az ember LG az Ön szolgálatában! www.lgseeds.hu kukorica

Részletesebben

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT 2014 dekalbteszt.hu dekalbmet.hu 04.30. ÚJ DKC3811 9 10 10 9 10 10 Termőképesség Vízleadás Aszálytűrés Korai fejlődési erély Szárszilárdság Gyökérerősség Alacsony növénymagasságú,

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A projekt címe: A GMO mentes minőségi takarmány szója termesztés

Részletesebben

KALÁSZOS VETŐMAGOK 52

KALÁSZOS VETŐMAGOK 52 KALÁSZOS 52 KALÁSZOS VETŐMAGOK KALÁSZOS VETŐMAGOK Bologna Kiemelkedő termőképességű, stabilan kiváló minőséget adó (javító), szálkás búzafajta. Olyan terméspotenciál jellemzi, ami eddig ismeretlen volt

Részletesebben

GOP -1.1.1-11-2012-0159

GOP -1.1.1-11-2012-0159 1 GOP -1.1.1-11-2012-0159 A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ ALKALMAZKODÓ GABONAFÉLÉK BIOTIKUS ÉS ABIOTIKUS REZISZTENCIA NEMESÍTÉSE, NÖVÉNYVÉDELMÉNEK FEJLESZTÉSE, VALAMINT AZ ÉLELMISZERBIZTONSÁG NÖVELÉSE A növény- és

Részletesebben

Bene Zoltán cégvezető

Bene Zoltán cégvezető A közel 20 éve a piacon lévő Karintia Kft. célja továbbra is változatlan. A gazdák számára modern genetikájú, elsősorban a Pannon régióra nemesített őszi és tavaszi vetőmagok előállítása és forgalmazása.

Részletesebben

Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016

Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016 Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016 Boglár Éréscsoport: igen korai-korai Fajta tulajdonos: Bóly Zrt. A szárazságot jól tűrő, aszályos évjáratokban is kiemelkedő termést adó

Részletesebben

Gabonafélék: lisztes magjukért termesztett növények 7 nagyobb, 4 kisebb jelentőségű 5 fő kalászos : búza

Gabonafélék: lisztes magjukért termesztett növények 7 nagyobb, 4 kisebb jelentőségű 5 fő kalászos : búza Gabonafélék Búza Gabonafélék: lisztes magjukért termesztett növények 7 nagyobb, 4 kisebb jelentőségű 5 fő kalászos : búza árpa rozs zab Tritikale Tágabb értelemben gabona még a rizs, a kukorica 4 kisebb

Részletesebben

Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016

Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016 Magyar Szója fajtasorban szereplő szója fajták fajtaleírásai, 2016 Boglár Éréscsoport: igen korai-korai Fajta tulajdonos: Bóly Zrt. A szárazságot jól tűrő, aszályos évjáratokban is kiemelkedő termést adó

Részletesebben

A Gabonakutató 85. éve képekben és címszavakban /Dr. Matuz János összeállítása/

A Gabonakutató 85. éve képekben és címszavakban /Dr. Matuz János összeállítása/ A Gabonakutató 85. éve képekben és címszavakban /Dr. Matuz János összeállítása/ Magyar Királyi Alföldi Mezőgazdasági Intézet 1924-1949 1922 1924 Országos Kender- és Lentermesztési Kísérleti Állomás Növénytermesztési

Részletesebben

Kukorica-, cirok-, szója- és napraforgó-bemutató Kiszomboron

Kukorica-, cirok-, szója- és napraforgó-bemutató Kiszomboron Kukorica-, cirok-, szója- és napraforgó-bemutató Kiszomboron Az idén szeptember negyedikén tartotta a Gabonakutató Kft. a hagyományos kukorica-, cirok- és szójabemutatóját, amit a korábbi évektől eltérően

Részletesebben

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Dr. Divéky-Ertsey Anna adjunktus SZIE, KERTK, Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék Fenntartható mezőgazdaság Hosszú távon működő,

Részletesebben

160 éve KWS. KWS tavaszi vetőmag ajánlat 2017 JÖVŐT VETNI 1856 ÓTA

160 éve KWS.  KWS tavaszi vetőmag ajánlat 2017 JÖVŐT VETNI 1856 ÓTA 160 éve KWS KWS tavaszi vetőmag ajánlat 2017 JÖVŐT VETNI 1856 ÓTA Tiszta jövő, határozott irány! Tisztelt Partnerünk! Szakmai eredményeit tekintve a 2016-os év egy sikeres gazdálkodást mutatott. A kedvező

Részletesebben

Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár

Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár Kukorica hibridek alkalmazkodóképességének jellemzése termésstabilitás vizsgálatokkal a Magyar Kukorica Klub TOP20 kísérleteinek 2015. évi eredményei alapján Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet,

Részletesebben

Fazekas Miklós Alfaseed Kft.

Fazekas Miklós Alfaseed Kft. Fazekas Miklós Alfaseed Kft. Tanulmányok: A Szent István Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát A Kaliforniai Egyetemen növénynemesítést tanult MBA diplomát szerzett a Corvinus Egyetemen Kutatási terület:

Részletesebben

Áttekintés Az ALKOBEER projekt hét esztendeje Az alakor organikus nemesítése

Áttekintés Az ALKOBEER projekt hét esztendeje Az alakor organikus nemesítése Áttekintés Az ALKOBEER projekt hét esztendeje Az alakor organikus nemesítése MTA Agrártudományi Kutatóközpont Kovács Géza - - Mikó Péter Áttekintés Áttekintés Az Az ALKOBEER ALKOBEER projekt projekt hét

Részletesebben

A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése

A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése Dr. Kruppa József Ph.D tb. egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár Nyíregyháza, 2015. 03. 21. A szakirodalmakban előrevetítik a tritikálé várható elterjedését

Részletesebben

Tartalomjegyzék TARTALOM

Tartalomjegyzék TARTALOM ŐSZI FAJTAAJÁNLAT 2015 TARTALOM Tartalomjegyzék Köszöntő... 1 Őszi kalászos összefoglaló táblázat... 2 3 ŐSZI BÚZA GK Ígéret ÚJ... 4 GK Csillag... 5 GK Békés... 6 GK Futár... 7 GK Körös... 8 GK Berény...

Részletesebben

A MAGYAR NÖVÉNYNEMESÍTÉSI ÉS FAJTA ELŐÁLLÍTÁSI KUTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN. Nagy János, Puskás Árpád, Zsombik László

A MAGYAR NÖVÉNYNEMESÍTÉSI ÉS FAJTA ELŐÁLLÍTÁSI KUTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN. Nagy János, Puskás Árpád, Zsombik László A MAGYAR NÖVÉNYNEMESÍTÉSI ÉS FAJTA ELŐÁLLÍTÁSI KUTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN Nagy János, Puskás Árpád, Zsombik László 145 ÉVES A DEBRECENI GAZDASÁGI ÉS AGRÁR- FELSŐOKTATÁS Országos Felsőbb Gazdasági

Részletesebben

Alternatív kalászosok nemesítése és termesztése

Alternatív kalászosok nemesítése és termesztése Alternatív kalászosok nemesítése és termesztése, Megyeri Mária, Láng László, Bedő Zoltán Gabonafélék Agronómiai csoport (nagy keményítőtartalom, lisztes szemtermés) Főleg Poaceae fajok és pszeudocereáliák

Részletesebben

MICHEL LEPERTEL Takarmányozási szaktanácsadó

MICHEL LEPERTEL Takarmányozási szaktanácsadó MICHEL LEPERTEL Takarmányozási szaktanácsadó Téléphone : 02.33.59.22.56 Télécopie: 02.33.90.11.44 50 800 VILLEDIEU LES POELES Email : dietalim@orange.fr A szarvasmarha takarmányozása Ne felejtsük el, hogy

Részletesebben

/ 2203-06/2 2012 NEMZETI AGRÁRSZAKTANÁCSADÁSI, VIDÉKFEJLESZTÉSIINTÉZET. Irásbeli vizsgatevékenység

/ 2203-06/2 2012 NEMZETI AGRÁRSZAKTANÁCSADÁSI, VIDÉKFEJLESZTÉSIINTÉZET. Irásbeli vizsgatevékenység / 2203-06/2 Kódszám: M ----- KIV: 2012. 07. ll. VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁ TOZOTT TERJESZTÉSŰ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés Vizsgarészhez

Részletesebben

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával!

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával! UBORKA FAJTAKÍNÁLAT KARAVÁN F1 Csúcshozam, stressz toleranciával! Nagyon korai, partenokarp uborka hibrid. Középerős növekedésű, oldalhajtásai rövidek. Termései szabályos henger alakúak, ikresedésre, deformálódásra

Részletesebben

Szárazság- és hőstressztolerancia

Szárazság- és hőstressztolerancia Szárazság- és hőstressztolerancia 3 fontos fejlődési szakaszban KWS HŐSTRESSZ- ÉS SZÁRAZSÁGTŰRŐ KUKORICA HIBRIDEK JÖVŐT VETNI 1856 ÓTA Mi történik akkor, ha a hőség és a szárazság szinte minden szezonban

Részletesebben

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA VÍZIGÉNYE A kukorica a szántóföldi növények között a közepes űek csoportjába tartozik. A tenyészidő folyamán a termőhelytől, a hibrid tenyészidejének

Részletesebben

Őszi búza fajta-összehasonlító adatsorok

Őszi búza fajta-összehasonlító adatsorok Őszi búza fajta-összehasonlító adatsorok Fajtajellemzők Mv Apród Mv Béres Mv Bodri Mv Csárdás Mv Karéj Mv Karizma Mv Kikelet Mv Kolo Mv Kolompos Mv Krajcár Fajtainformáció Életforma őszi őszi őszi őszi

Részletesebben

A MI FÖLDÜNK, A MI JÖVŐNK

A MI FÖLDÜNK, A MI JÖVŐNK A MI FÖLDÜNK, A MI JÖVŐNK Őszi fajtaajánlat 2019 Tartalomjegyzék Köszöntő...............................................................3 Őszi búza, tönkölybúza, durumbúza összefoglaló táblázat....................4

Részletesebben

A Kruppa-Mag Kft fajtakínálata biotermesztőknek

A Kruppa-Mag Kft fajtakínálata biotermesztőknek A Kruppa-Mag Kft fajtakínálata biotermesztőknek Dr. Kruppa József Ph.D tb. egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár Kálmánháza, 2014. 10. 04. A szakirodalmakban előrevetítik a tritikálé várható elterjedését

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

szeged GyönGyszemei kutatás+marketing GK Csillag, GK Szilárd, GK Maros, GK Szemes, GK Judy

szeged GyönGyszemei kutatás+marketing GK Csillag, GK Szilárd, GK Maros, GK Szemes, GK Judy A Gabonakutató Nonprofit Kft. lapja 30. évfolyam 2. szám, 2016. nyár kutatás+marketing szeged GyönGyszemei GK Csillag, GK Szilárd, GK Maros, GK Szemes, GK Judy 1 Tartalom MEGHÍVÓ FAJTABEMUTATÓNKRA...........................3

Részletesebben

A cirokfélék fajtakísérleti metodikai problémái

A cirokfélék fajtakísérleti metodikai problémái A cirokfélék fajtakísérleti metodikai problémái Szarvas, Székkutas 2010. szeptember 22. Budapest, 2013. február 27. Előterjesztés az OMFB részére 2010. nov. 11. Kísérleti módszertan fejlesztése Cirokfélék

Részletesebben

LG repce és kalászos vetőmag ajánlat. haszon! csak. Nincs kockázat. Őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus. Magról magra, magasabbra

LG repce és kalászos vetőmag ajánlat. haszon! csak. Nincs kockázat. Őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus. Magról magra, magasabbra LG repce és kalászos vetőmag ajánlat Nincs kockázat haszon! csak Őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus Magról magra, magasabbra tartalom Magról magra, magasabbra Bevezető...3 A Limagrain kutatásainak

Részletesebben

Tisztelt Gazdatársak!

Tisztelt Gazdatársak! Köszöntő Tisztelt Gazdatársak! A Gabonakutató 2014-ben ünnepelte fennállásának 90. évfordulóját. Intézetünket az eltelt évtizedek alatt a folyamatos fejlődés, a minőségi munka, valamint a fajták, hibridek

Részletesebben

Kalászos gabona koordináció szeptember 3.

Kalászos gabona koordináció szeptember 3. Kalászos gabona koordináció 2015. szeptember 3. Növényfajták állami elismeréséről rendelkező jogszabályok 1. 2003. évi LII. tv.: A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról

Részletesebben

Martonvásári. Fajtakatalógus 2013-2014

Martonvásári. Fajtakatalógus 2013-2014 Martonvásári Fajtakatalógus 2013-2014 Tartalomjegyzék Martonvásári őszi fajtaajánlat 2013 1 Jegyzetek 2 Prémium minőségű búzafajták 3 Mv Karizma 4 Mv Menüett 5 Mv Toldi 6 Mv Suba 7 Mv Ködmön 8 Mv Pántlika

Részletesebben

Zsombik László 1 Erdős Zsuzsa 2

Zsombik László 1 Erdős Zsuzsa 2 Zsombik László 1 Erdős Zsuzsa 2 Őszi búza (Triticum aestivum L.) genotípusok morfológiai paramétereinek változása vízhiányos körülmények között The change of morphological parameters of winter wheat (Triticum

Részletesebben

Fajtáink átlagos kalászolási ideje

Fajtáink átlagos kalászolási ideje Fajtáink átlagos kalászolási ideje április 29-től június 9-ig 29 30 1 2 3 4 5 HANZI KWS SCALA KWS MERIDIAN KWS TENOR 6 7 8 9 10 11 12 D. DIAMENT Mv TOBORZÓ PRESTO 13 14 15 16 17 18 19 KITARO Mv KOKÁRDA

Részletesebben

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról KUTATÁSI JELENTÉS Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról Készítette: Futó Zoltán főiskolai docens Mezőtúr, 2006. ANYAG ÉS MÓDSZER A kísérletet az EM Magyarország Kft együttműködésével

Részletesebben

Tritikále (Triticale = Triticosecale. Wittmack.)

Tritikále (Triticale = Triticosecale. Wittmack.) Secale cereale rozs szára a 2 m-t is elérheti levelei 12-22 cm hosszúak. Fülecskéje igen kicsi, a nyelvecske rövid, lemetszett. Kalásza 5-20 cm hosszú a kalászkák száma elérheti a 40-et. Egy-egy kalászpadkán

Részletesebben

LG repce és kalászos vetőmag ajánlat. haszon! csak. Nincs kockázat. Őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus. Magról magra, magasabbra

LG repce és kalászos vetőmag ajánlat. haszon! csak. Nincs kockázat. Őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus. Magról magra, magasabbra LG repce és kalászos vetőmag ajánlat Nincs kockázat haszon! csak Őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus Magról magra, magasabbra tartalom Magról magra, magasabbra Bevezető...3 A Limagrain kutatásainak

Részletesebben

TOP FEED & CARGO HUNGARY

TOP FEED & CARGO HUNGARY TOP FEED ZRT VETŐMAG KÍNÁLATA Szálastakarmány vetőmag keverékek: vetőmag norma Zöldhozam kg/ha to /ha Megnevezés Összetétel: Vetésidő Betakarítás Őszi árpa - Pannon bükköny 25/1 73 % Őszi árpa (110 27

Részletesebben

T E R M É K A J Á N LÓ Ku ko r i c a N a p r a fo r g ó

T E R M É K A J Á N LÓ Ku ko r i c a N a p r a fo r g ó TERMÉKAJÁNLÓ Kukorica Napraforgó Innovatív // INNOVATÍV TECHNOLÓGIAI MEGOLDÁSOK A CAUSSADE SEMENCES vetőmag-nemesítő vállalatot francia gazdák alapították. Nem véletlen tehát, hogy az immár nemzetközivé

Részletesebben

VETŐMAG fajtakínálat 2016.

VETŐMAG fajtakínálat 2016. VETŐMAG fajtakínálat 2016. Tisztelt Érdeklődő! Bene Zoltán cégvezető Fejes Vilmos vetőmag üzletág vezető Közép-Európa meghatározó agrárvállalatához, a Mauthner csoporthoz tartozó Karintia Kft. tavaly ünnepelte

Részletesebben

Önkormányzati területek összegzése

Önkormányzati területek összegzése Önkormányzati területek összegzése A képviselő testület döntése alapján Gyomaendrőd város önkormányzata a tulajdonában álló termőföldeket maga műveli. Illetve a folyamatban lévő bérleti szerződéseket lejárata

Részletesebben

őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % www.lgseeds.hu Magról magra, magasabbra

őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % www.lgseeds.hu Magról magra, magasabbra őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 2013 I. hely 2012 Arsenal 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletek korai csoport Magról magra, magasabbra Maximalizálja

Részletesebben

Kísérleti eredmények Vetésidő kísérlet:

Kísérleti eredmények Vetésidő kísérlet: A talaj termékenységét megőrző fajtaspecifikus kukoricatermesztési technológiák fejlesztése tartamkísérletben c. OTKA által támogatott kutatás (23-26) keretében a célkitűzések maradéktalanul teljesültek.

Részletesebben

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE /

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE / 2018.09.07. 14.30 TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE - 06-20/258-7599 faj fajta fajtaleírás kiszerelés fémzár csávázás egység nettó listaár Facélia Lilla 20 kg igen nem kg 1.010 Ft/kg

Részletesebben

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud!

Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Fajtára keresni a CTRL majd az F gomb egyidejű lenyomásával megjelenő kis ablakban tud! Classil FAO 490 Hasznosítás: silókukorica A robosztus, magas állományával az éréscsoportjában a legnagyobb terméspotenciállal

Részletesebben

NAIK és ZKI Zrt. csapata

NAIK és ZKI Zrt. csapata FŰSZERPAPRIKA kínálat 2017-2018 Kedves Fűszerpaprika Termelő, Feldolgozó és Kereskedő Partnerünk! Az elmúlt szezonokban tudásunk legjavát adva, a kínálatunkban szereplő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs

Részletesebben

Tavaszi fajtaajánlat

Tavaszi fajtaajánlat Tavaszi fajtaajánlat 2014 Tartalomjegyzék Köszöntő... 1 Kukorica... 2 Hibridkukorica összefoglaló táblázat...2 TK 175, GKT 211 ÚJ...3 GKT 288, Sarolta, GKT 270 (fj)...4 GKT 372 ÚJ...5 GKT 376 (fj), Szegedi

Részletesebben

A cirkok jelentôsége, termesztése

A cirkok jelentôsége, termesztése Cirok Ajánlat 2013 A cirkok jelentôsége, termesztése Az EURALIS törekszik arra, hogy a szemes és siló/biogáz hasznosítású cirkok (Sorghum bicolor) kapcsán több alternatívát kínáljon partnereinek. TAKARMÁNYCIROK

Részletesebben

Barabás Zoltán munkássága. Zoltán a Mester és az Ember

Barabás Zoltán munkássága. Zoltán a Mester és az Ember Barabás Zoltán munkássága. Zoltán a Mester és az Ember 1926. 02.10. 1993. 01. 23 1926. 02. 10. Budapest Budapest és Kolozsvár, Unitárius Gimnázium 1944-48 Agráregyetem Budapest 1949: Díjtalan gyakornok

Részletesebben

A Gabonakutató története, eredményei 1924-től 2004-ig Matuz János

A Gabonakutató története, eredményei 1924-től 2004-ig Matuz János A Gabonakutató története, eredményei 1924-től 2004-ig Matuz János Magyar Királyi Alföldi Mezőgazdasági Intézet 1924-1949 1922 1924 1933 Az Intézet átszervezései Magyar Királyi Alföldi Mezőgazdasági Intézet

Részletesebben

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Napraforgó, kukorica és őszi búza Dr. habil. Marosán Miklós iü. szakértő Dr. Király István iü. szakértő Bevezetés A termésképzés befejeződése előtt keletkező

Részletesebben

Elérhetőségeink VETÔMAGOK 2014

Elérhetőségeink VETÔMAGOK 2014 Elérhetőségeink VETÔMAGOK 2014 Gyarmati Bálint Értékesítési vezetô Tolna megye Dobos László Bács-Kiskun megye Görcs Ferenc 30-474-9284 30-847-8008 30-768 4574 balint.gyarmati@limagrain.com laszlo.dobos@limagrain.com

Részletesebben

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72 CUKORRÉPA 72 CUKORRÉPA VETŐMAGOK Kiemelkedően magas cukortartalmú, rizoktónia toleráns cukorrépa. Cerkospóra ellen az egyik legellenállóbb fajta. Minden cukorrépa termesztésre alkalmas területen termeszthető.

Részletesebben

Szentgáloskér Őszi kalászos fajtabemutató

Szentgáloskér Őszi kalászos fajtabemutató Szentgáloskér Őszi kalászos fajtabemutató 2016.05.31. 2016. május 31-én rendeztük meg őszi kalászos fajtabemutatónkat Szentgáloskéren, Hársházi Péter területén. Bár ugyanezen a napon három másik konkurens

Részletesebben

Szárazság- és hőstressztolerancia

Szárazság- és hőstressztolerancia Szárazság- és hőstressztolerancia 3 fontos fejlődési szakaszban KWS HŐSTRESSZ- ÉS SZÁRAZSÁGTŰRŐ KUKORICA HIBRIDEK JÖVŐT VETNI 1856 ÓTA Mi történik akkor, ha a hőség és a szárazság szinte minden szezonban

Részletesebben

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29.

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29. A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon Tikász Ildikó Edit Budapest, 2016. szeptember 29. Tartalom 1. Száraz hüvelyesek jelentősége 2. Termelési mutatók

Részletesebben

A kísérleteket szervezték: Gabonatermesztők Országos Szövetsége Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

A kísérleteket szervezték: Gabonatermesztők Országos Szövetsége Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Fajtakísérletek A kísérleteket szervezték: Gabonatermesztők Országos Szövetsége Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács A kísérleteket a fenti szervezetek

Részletesebben

Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! REPCE VETŐMAG AJÁNLAT 2015.

Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! REPCE VETŐMAG AJÁNLAT 2015. Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! REPCE VETŐMAG AJÁNLAT 2015. MINDEN, AMIT A REPCÉRŐL TUDNI KELL! INFORMATIKAI HÁTTÉR AGROTECHNOLÓGIA Minden, ami a repce termesztéséhez szükséges! Műtrágyák Szaktanácsadás

Részletesebben

A kísérleteket szervezték: Gabonatermesztők Országos Szövetsége Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A kísérleteket szervezték: Gabonatermesztők Országos Szövetsége Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Nemzeti Agrárgazdasági Kamara GOSZ-VSZT-NAK Kukorica Posztregisztrációs Fajtakísérletek A kísérleteket szervezték: Gabonatermesztők Országos Szövetsége Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Részletesebben