közép -2. Verőce BME Középülettervezési Tanszék, 2016

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "közép -2. Verőce BME Középülettervezési Tanszék, 2016"

Átírás

1 közép -2. Verőce BME Középülettervezési Tanszék, 2016 program: A tárgy célja, hogy a hallgatóságot rávezesse a természetes, minden tekintetben arányos, különösen a hely szellemének megfelelő építészeti magatartásra, hozzásegítse a gondolatok meggyőző kifejezéséhez és elfogadtatásához, a közös munka szükségességének felismeréséhez. A cél eléréséhez szükséges az építészeti tervezés, ezen belül a középületek tervezése során felmerülő legfontosabb kérdések felismerése, az azokra adható lehetséges válaszok megfogalmazása. A stúdium keretein belül kísérletet teszünk a valóságos tervezési folyamat megidézésére. Börzsöny egyik legősibb települése, Verőce számára tervezünk középületeket.

2 Verőce Verőce területén az őskorból és a római korból származó leletek kerültek elő. A település szélén, a Duna parton még ma is állnak egy római őrtorony maradványai, Valentianus császár korából táján adományozással a váci püspökség birtoka lesz. Több irat emlékezik meg arról, hogy az Esztergomban majd Visegrádon székelő Árpád-házi királyok sokszor jártak Verőcén. A település az 1400-as években már mezővárosi (oppidum) rangja volt. A sorsa a török hódoltság alatt a szomszédos településekhez (Nagymaros, Visegrád) hasonlóan alakult, lakossága megritkult ben a feljegyzések szerint a törökök és a magyarok között ütközet zajlott le itt ban ismét a váci püspökség birtokai közt találjuk, és később is mindvégig a váci püspök birtoka maradt. Az évi összeírásokkor 12 magyar, 1720-ban 19 magyar és 2 tót háztartást írtak itt össze. A török hódoltság után a községet a Felvidékről visszatért magyarok, az ide telepített szlávok és németek építették újjá. A XIX. század végén azonban Nógrádverőcét (ahogyan ebben az időben nevezték) felfedezték a városi nyaralóvendégek, és ez mint gazdasági, mint kulturális szempontból fellendítette a települést. Mivel sok művész is pihenőhelyéül választotta a falut, kulturális pezsgés indult meg. Az első híres nyaraló Ybl Miklós volt, akinek ötlete alapján készült a Duna partnak az országban egyedülálló, teraszos házsora. E korszakból számos jelentős villaépület maradt fenn a Duna-parton és a falu belső területén egyaránt. Érdekes személyisége volt Verőcének Rozsnyai Kálmán (írói álnéven Van der Hoscke), aki állítólag Oscar Wilde és Auguste Rodin titkára és barátja volt. Vendégszerető házában sok híres ember fordult meg, többek között Ady és Léda. Több évet töltött Verőcén Kodolányi János; állítólag itt írta az Égő csipkebokor című művét. Karinthy, Kosztolányi és Kodály is Verőcén nyaralt. Az 1950-es megyerendezéssel került Nógrád vármegye nógrádi járásából Pest megyébe ben változtatták Nógrádverőcéről Verőcére a település nevét december 31-én Verőcemaros néven egyesítették Kismarossal január 1-jén alakult újra önálló községgé.

3 Tervezési : 1. Garam utca és Árpád út (71 főút) közé eső terület Hrsz.:335 (12176,698m 2 ) A telken futballpálya, öltöző épületek, pizzázó, és egy újonnan kialakított játszótér található. Az építmények szükség esetén bonthatónak, míg az újonnan kialakított játszótér megtartandó. Lehetséges funkciók: Home Office, ház kismamáknak, kisgyerekes anyukáknak Sportház, szabadtéri lelátó szállás épület közösségi ház 2. Árpád út 84, Hrsz: 523/2 (422,048 m 2 ) A főútról a Duna partra vezető út metsződésénél található kis méretű telek mely az egykori Ybl támfal folytatásaként került kialakításra magas támfallal. A támfalon keresztül, a település Duna parti más telkeihez hasonlóan, a terület közvetlen parti kapcsolata megoldható. Lehetséges funkciók: Home Office, ház kismamáknak, kisgyerekes anyukáknak szállás épület közösségi ház 3. Árpád út 92-94, Hrsz.:5233/40, 523/ 39 (1104,366 m 2 ) A főútról a Duna partra vezető út metsződésénél található két összevonható telek, melyek Duna felöli oldala magas támfallal került kialakításra. A támfalon keresztül, a település Duna parti más telkeihez hasonlóan, a terület közvetlen parti kapcsolata megoldható. Lehetséges funkciók: Home Office, ház kismamáknak, kisgyerekes anyukáknak szállás épület közösségi ház 4. Lugossy utca 1 (Templom, templomkert) (4498,34 m 2 ) A telek Verőce egyik magas pontja, kiváló kilátással a Dunakanyarra. A területen található a római katolikus templom, egy paplak épület és a Lugossy utca felöli határon egy kis épület, mely szükség esetén elbontható. A telek 3 különböző magasságú viszonylag sík részre tagozódik. Lehetséges funkciók: szállás épület közösségi ház 5. Zentai utca Hrsz.: 6995, 6996 (1798,037 m 2 ) A telek a patak partján található, a település külső területeinél. Lehetséges funkciók: szállás épület közösségi ház

4 közösségi ház klub ház Az épület a település kisebb-nagyobb civil közösségeinek, vagy a cserkészmozgalom helyi fiataljainak ad otthont fő terei, tércsoportjai ebből következően különböző méretűek, hogy választ tudjanak adni a legkülönbözőbb közösségi igényekre. A központját a (kiállításokra is alkalmas) előcsarnok és egy nagyterem jelenti: előadásoknak, tréningeknek, esküvőknek, évfordulóknak, iparművészeti tárlatoknak, fotókiállításoknak, tanfolyamoknak, vizsgáknak, néptánc oktatásnak, filmkluboknak, vásároknak, színjátszó-köri bemutatóknak, kézműves foglalkozásoknak, tornáknak és egyéb társas összejöveteleknek biztosít helyet. A nagyterem az ünnepek, a közösségi bemutatkozások és találkozások reprezentatívabb helye az egyes csoportok, kisközösségek hétköznapjainak igazi otthona a négy kisebb terem (klubhelyiség). Az épület működése és pontos funkciója nagyban függ a településen belüli helyzetétől és a várható célközönségtől. A tervezési helyszín és a célközönség pontos definiálása a feladat része melyet a hallgató a többi hallgató és az oktatók segítségével közösen kell, hogy megoldjanak. helyiséglista: szélfogó ~4m2 kapcsolat: előcsarnok előtér (foyer) kapcsolat: nagyterem büfé kapcsolat: előcsarnok különnemű wc-k kapcsolat: előcsarnok nagyterem az előcsarnokból ~90 m2 ~10 m2 ~100 m2 A szélfogó ajtajai mindig kifelé nyílnak! A szélfogó minimális méretei: a szélfogóba nyíló ajtószárnyak méreténél 1,25 méterrel nagyobb mélység és legalább 1,80 méter szélesség a megérkezés, de a találkozások, a közösségi élet helye is Ásványvíz, szendvicsek, gyümölcsök. Kiszolgálópult, zárhatóság. női, mozgássérült fülke, ffi udvarkapcsolattal; Befogadóképesség: ültetve 120 fő, asztalokkal 75 fő, állófogadáson 110 fő kifelé nyíló ajtókkal, a minél akadálytalanabb közlekedésre ügyelni Kisteremek az előcsarnokból raktár Vezetői iroda ~36 m2 ~20 m2 ~14 m2 szeparáltabb kialakítással készülhet székek, segédeszközök tárolására, a nagyterem közelében gépészeti helyiség Összterület kb. nettó ~400 m2 ~15 m2 lehetőség szerint minél kevésbé exponált helyen

5 turistaház-szállásépület A település élete nyári időszakban jelentősen megváltozik, részben a turizmus miatt. Az épület a hétköznapi turisztikai igényeket kielégítő szálláshely, mely a környékre érkező kisebb közösségek, túrázni, vagy pihenni vágyók igényeit elégíti ki. Fontos a telepítés. Az épületnek egyszerre kell alkalmazkodni a település szövethez és a funkció kívánta nyitottsághoz. Az épület működése és pontos funkciója nagyban függ a településen belüli helyzetétől és a várható célközönségtől. A tervezési helyszín és a célközönség pontos definiálása a feladat része melyet a hallgató a többi hallgató és az oktatók segítségével közösen kell, hogy megoldjanak. helyiséglista: fogadó épület szélfogó ~4 m 2 recepció, információ ~15 m 2 iroda ~20 m 2 A szélfogó ajtajai mindig kifelé nyílnak! A szélfogó minimális méretei: a szélfogóba nyíló ajtószárnyak méreténél 1,25 méterrel nagyobb mélység és legalább 1,80 méter szélesség. Reggeliző helyiség a szállóvendégek számára, ami klubhelyiségként is tud üzemelni, kertkapcsolattal, a konyha szeparáltan is elképzelhető raktár ~30 m 2 Külső megközelítéssel szobák ~10 db ~25 m 2 kétnemű fürdőszobák ~ m 2 Külön férfi és női fürdőszoba, fürdőszobánként 2-2 zuhanyzóval, mosdóval wc-vel nyári konyha ~25 m 2 Fedett nyitott leülési lehetőségekkel udvar Összterület kb. nettó ~ 400 m 2 Kert, játszótér, 6-8 sátorhely, stb.

6 Fiatal édesanyák munkahelye (co-working office) Az épület a kis gyermekükkel otthon tartózkodó anyukáknak biztosít közösségi légkört, gyermekfelügyeletet, és munkahelyet, hogy home office rendszerű munkájukat helyben el tudják végezni. Ezzel lehetővé válik, hogy a szülőknek ne kelljen Budapest és az otthonuk között ingázniuk, miközben a kiskorú gyermekük felügyelt, irányított nevelésben részesül. Az anyukák így akár maguk etethetik meg gyermeküket, illetve egyes foglalkozásokon ők maguk is részt vehetnek, igény szerint. Aktívan részt vállalhatnak gyermekük nevelésében, miközben munkájukat is elvégezhetik. Az épület működése és pontos funkciója nagyban függ a településen belüli helyzetétől és a várható célközönségtől. A tervezési helyszín és a célközönség pontos definiálása a feladat része melyet a hallgató a többi hallgató és az oktatók segítségével közösen kell, hogy megoldjanak. szélfogó ~6 m 2 előtér ~20 m 2 Felnőtt wc csoportszoba ~120 m 2 öltöző gyermekmosdó teakonyha irodaterület ~150 m 2 Baba-mama szoba ~12 m 2 Vezetői iroda ~14 m 2 A szélfogó ajtajai mindig kifelé nyílnak! A szélfogó minimális méretei: a szélfogóba nyíló ajtószárnyak méreténél 1,25 méterrel nagyobb mélység és legalább 1,80 méter szélesség 1 db mozgássérültnek is alkalmas 0-6 évig; természetes fény Az öltöző mint zsilip biztosítja az udvarkapcsolatot! A csoportszobából nyílóan, 4 gyerek wc, koedukált A gyerekek ételeinek melegítése A közösségi kapcsolatokat szem előtt tartva nem kötelezően, de célszerűen egyterű módon kialakítva, amit a bútorozás oszthat szeparáltabb részekre Elvonulásra alkalmas szoba, pelenkázóval, etetőszékkel, fotellel Személyzeti wc Összterület kb. nettó ~400 m2 párhuzam lehet: Google Offices; (ffi, női), + mozgássérült.

7 sportház A sportklub alkalmas kell hogy legyen a focipályán folyó sporteseményeken túlmenően, külső használók kiszolgálására is: tömegsportok, szabadtéri rendezvények háttereként. Ennek kapcsán megfontolandó a tágabb környezet kezelése Tervezési feladat a kacsolódó sportpályákhoz való kapcsolat (vizuális kapcsolat, lelátók biztosításának kérdése). szélfogó ~4 m 2 a klubhelyiséghez klubhelyiség ~100 m 2 mellékhelyiségek a klubhelyiségből edzőterem ~100 m 2 raktár ~10 m 2 kapcsolat: edzőterem 2 öltöző, zuhanyzóval sportszertár ~15 m 2 kapcsolat: recepció takarítószertár ~4 m 2 gondnoki iroda ~16 m 2 kapcsolat: recepció épületgépészet ~10 m 2 lelátó közlekedők Összterület kb. nettó ~350 m2 A szélfogó ajtajai mindig kifelé nyílnak! A szélfogó minimális méretei: a szélfogóba nyíló ajtószárnyak méreténél 1,25 méterrel nagyobb mélység és legalább 1,80 méter szélesség közösségi tér, beszélgetések, előadások, kiállítások, találkozók. Benne: recepció, kis büfé. női wc, mozgássérült wc, férfi wc erőgépek, bordásfal, stb. az edzőteremhez tartozóan, az ottani sporteszközök tárolására. 2x25 fő részére, padokkal, zárható szekrényekkel. Kapcsolódik hozzá zuhanyzó, mosdó, és wc. A kölcsönözhető sporteszközöknek (labdák, ütők, hálók, stb.), a kültéri pályákhoz. takarítóeszközök és -szerek tárolása, legyen vízvételi hely és padlóösszefolyó. Kis öltözővel, saját zuhanyzóval. minél kevésbé exponált helyen. az egyes funkciók feltárására, minimális alapterülettel

8 evezős - klub Kétéltű épület: működése, használata egyaránt köti a szárazföldhöz és a vízhez; szükségszerűen a két világ határán áll. Teret, helyet biztosíthat úgy a szervezett sportéletnek, mint a tömeg- és szabadidősportnak (csónakkölcsönzés). A víz közelsége a fantasztikus kilátás mellett a láthatóság, a látvány kérdését is hangsúlyosan veti fel: hogy alakul (át) a sziluett, hogy viszonyul az épület a parthoz, a vízhez, a fákhoz, mit mutat meg, mit hangsúlyoz magából? szélfogó ~4 m 2 a klubhelyiséghez recepció - előtér ~20 m 2 mellékhelyiségek a klubhelyiségből teakonyha ~25 m 2 klubhelyiség ~75 m 2 raktár csónakjavító ~100 m 2 kapcsolat: edzőterem 2 öltöző, zuhanyzóval edzőterem ~50 m 2 csónaktároló ~100 m 2 gondnoki iroda ~16 m 2 kapcsolat: recepció épületgépészet ~10 m 2 közlekedők Összterület kb. nettó ~400 m2 A szélfogó ajtajai mindig kifelé nyílnak! A szélfogó minimális méretei: a szélfogóba nyíló ajtószárnyak méreténél 1,25 méterrel nagyobb mélység és legalább 1,80 méter szélesség benne: recepció, kis büfé. női wc (egyik mozgássérültként), ffi wc klubhelyiséghez kapcsolódóan,. az edzőteremhez tartozóan, az ottani sporteszközök tárolására. 2x25 fő részére, padokkal, zárható szekrényekkel. Kapcsolódik hozzá zuhanyzó, mosdó, és wc. erőgépek, bordásfal, stb. Kis öltözővel, saját zuhanyzóval. minél kevésbé exponált helyen. az egyes funkciók feltárására, minimális alapterülettel

9 kötelező munkarészek és beadás menete Tervbeadás: A tervek beadása a tematika ütemterv által meghatározott időben történik. A beadás időpontja: május 23.-e hétfő 12:00 óráig. A beadás helye a BME Középülettervezési Tanszék. Pótbeadásra május 27.-án, péntek 12:00 óráig van lehetőség különeljárási díj ellenében. A tervekhez tartózó maketteket elég a pótbeadás időpontjában a tanszékre juttatni. Beadandó munkarészek: A beadandó tervek léptéke m=1:100, illetve a helyszínrajznál m=1:1000. A rajzok készítésénél, illetve a terv bemutatásánál különösen figyelmet kell szentelni a környezeti kapcsolatokra. beadandó: - helyszínrajz - összes eltérő alaprajz - összes eltérő homlokzat - kétirányú metszet - makett m=1:200-as léptékben Beadandó rajzok elkészítésénél javasoljuk a hagyományos rajzi eszközöket, de mellette megengedett a számítógépes eszközök használata is. terem tankörvezető oktatók K211 Tarnóczky Tamás Attila Benárd Aurél Pelle Zita K212 Hőnich Richárd DLA Félix Zsolt Fialovszky Tamás Tolnai Zsolt K213 Fejérdy Péter DLA Kruppa Gábor Árva József K342 Karácsony Tamás DLA Zsuffa Zsolt Selényi György K343 Kemes Balázs Borsos Melinda Oroszlány Miklós K344 Klobusovszki Péter DLA Kronavetter Péter Bartha András Márk K352 Sugár Péter DLA Beke András Szabó Péter K353 Vannay Miklós Ágoston DLA Gazdag András Soltész Judit K391 Schrammel Zoltán

10 Tárgy: Középülettervezés 2. Tanév Félév Évfolyam Előadó: Vannay Miklós DLA 2015/ II. TEMATIKA ÜTEMTERV órák: hétfőn ig. okt. dátum megnevezés a feladat a tennivalók részletezve hét 1. feb. 15 nyitóelőadás (helyszíni séta feb. 20.-án, tankörönként) 2. feb. 22 konzultáció előképek + hallgatói kiselőadások funkcióelemzés konzultáció jellemző FUNKCIÓCSOPORTOKKAL 3. feb. 29 konzultáció hallgatói kiselőadások a helyszín, környezeti vizsgálat 4. márc. 5 konzultáció személyes építészeti program, koncepció alkotás 5. márc. 7 koncepcióterv telepítés, működés első összerajzolás a működés: funkcióelemzés előképekkel és a konkrét feladattal; a telek környezete: a helyszín feldolgozása - a jellemző beépítés, a természeti- és épített környezet: utcakép, sziluett, terepviszonyok, növényzet az első válaszkereső gesztusok: fogalmak, helyfoglalás, első vázlatok a funkció és a hely összefüggéseinek vizsgálata, a feladathoz kötődő program pontosítása, és építészeti koncepció megalkotása. 1:500-as helyszínrajz (a feltárások, a főbb funkciócsoportok vázlatos jelölésével), 1:500-as tömegmodell, utcaképek, tömegvázlat, 2-3xA/3 6. márc. 21 konzultáció (koncepcióterv pótlás) tér-modell-szöveg-rajz tervezés különböző eszközök használatával 7. márc. 29- ápr.1 alkotóhét léptékváltások tér-modell 1:100, 1:50 belső térviszonyok, átlátások, fényviszonyok vizsgálata 8. ápr. 4 konzultáció léptékváltások tér-modell alkotóheti munka folytatása 9. ápr.11 vázlatterv második összerajzolás vázlatterv, 1:500-as helyszínrajz 1:200-as alaprajz és jellemző metszet, homlokzatok, tömegvázlatok, modell 9. ápr. 18 konzultáció prezentáció kommunikáció Építészeti koncepció bemutatása, kihangsúlyozása, az építészeti rajz segítségével 10. ápr. 25 konzultáció (2. vázlatterv pótlás) térbeli modell és látvány Építészeti koncepció bemutatása modell és látványterv segítségével, látványterv sajátosságainak vizsgálata. 11. máj. 2. a terv harmadik összerajzolás a terv, 1:500-as helyszínrajz 1:100-as alaprajz és jellemző metszet, homlokzatok, tömegvázlatok, modell 12. máj. 9. konzultáció terv dokumentálás, publikáció 13. máj feldolgozási hét grafika grafikai kísérletek anyagok, térbeli mélység, felületek, környezeti kapcsolatok jelölése máj. 23. hétfő máj. 27. péntek tervbeadás 12:00 pótbeadás 12:00 Különeljárási díjjal 1:100-as léptékben, különös hangsúllyal a környezeti kapcsolatokra 1:200-as modell beadása KZH: kari komplex ZH.

11 Tárgy Középülettervezés 2. Tanév Félév Évfolyam Előadó: Vannay Miklós DLA 2015/ II. ELŐADÁSOK ÓRALÁTOGATÁS (katalógus stb.) ÓRALÁTOGATÁS SAJÁTOS FELTÉTELEI MEGJEGYZÉS FÉLÉV ELISMERÉSÉNEK FELTÉTELE GYAKORLATOK TÁRGYA Egy kisebb középület tervezése. Önálló tervezési feladat folyamatos korrektori konzultációval, segédlettel. FORMÁI ÓRALÁTOGATÁS A jelenlét a tanórák 70%-án kötelező (TVSz 13. alapján), ezt az oktatók minden (katalógus stb.) alkalommal ellenőrzik. A mulasztott órák pótlására nincs lehetőség. AZ ÉRDEMI TELJESÍTÉS A tárgyfelvétel feltételeinek teljesítése. FELTÉTELEI Jelenlét a tanórákon az előírt mértékben. A vázlattervek beadása és elfogadása. A féléves terv beadása. ÜTEMEZÉS HATÁRIDŐ GYAKORLAT PÓTLÁS MÓDJA, FELTÉTELEI MEGJEGYZÉS VIZSGA A VIZSGÁRA BOCSÁTÁS FELTÉTELEI VIZSGAIDŐ- SZAKBAN SZORGALMI IDŐSZAKBAN MEGJEGYZÉS A félév során a 2, tanköri szintű prezentáció (koncepcióterv, vázlatterv) lesz az ütemterv szerint, ezek elfogadásáról és értékeléséről a tankörvezetők döntenek. Nem-elfogadott vázlatterv pótlására az ütemtervben jelölt pótvázlattervi időpontban van lehetőség. a féléves jegy: áll jelentős mértékben a féléves tervre adott osztályzatból, amit a féléves munka tankörvezetői értékelése kis mértékben alakíthat.

12 Verőce, Magyarország 4 498,340 m2 alaptérkép, m=1: ,366 m ,048 m ,037 m ,698 m2 1. hrsz.: hrsz.: 523/2 3. hrsz.: 523/40,523/39 4. hrsz.: templomkert, (Lugossy, Szamos, Száva utca) 5. hrsz.: 6995, 6996

13 1. hrsz.: hrsz.: 523/2 3. hrsz.: 523/40,523/39 Verőce, Magyarország alaptérkép, m=1: ,366 m ,048 m ,698 m2

14 4. hrsz.: templomkert, (Lugossy, Szamos, Száva utca) 5. hrsz.: 6995, 6996 Verőce, Magyarország 4 498,340 m2 alaptérkép, m=1: ,037 m2

15 verőce, magyarország ,698 m 2 alaptérkép, m=1: hrsz.: 335 javasolt programok: -Fiatal édesanyák munkahelye -Sportház -Szállás épület -Közösségi ház

16 alaptérkép, m=1:1000 Verőce, Magyarország 1. hrsz.: 335 javasolt programok: -Fiatal édesanyák munkahelye -Sportház -Szállás épület -Közösségi ház ,698 m 2

17 Verőce, Magyarország ,366 m ,048 m 2 alaptérkép, m=1: hrsz.: 523/2 3. hrsz.: 523/40, 523/39 javasolt programok: -Fiatal édesanyák munkahelye -Szállás épület -Közösségi ház -Csónakház

18 Verőce, Magyarország 2. hrsz.: 523/2 3. hrsz.: 523/40, 523/39 javasolt programok: -Fiatal édesanyák munkahelye -Szállás épület -Közösségi ház -Csónakház

19 alaptérkép, m=1:1000 Verőce, Magyarország 2. hrsz.: 523/2 3. hrsz.: 523/40, 523/39 javasolt programok: -Fiatal édesanyák munkahelye -Szállás épület -Közösségi ház -Csónakház ,366 m 2 422,048 m 2

20 ,340 m2 alaptérkép, m=1:1000 Verőce, Magyarország 4. hrsz.: templomkert, (Lugossy, Szamos, Száva utca) javasolt programok: -Szállás épület -Közösségi ház

21 Verőce, Magyarország 4. hrsz.: templomkert, (Lugossy, Szamos, Száva utca) javasolt programok: -Szállás épület -Közösségi ház

22 Verőce, Magyarország ,340 m2 alaptérkép, m=1: hrsz.: templomkert, (Lugossy, Szamos, Száva utca) javasolt programok: -Szállás épület -Közösségi ház

23 ,037 m 2 alaptérkép, m=1:1000 Verőce, Magyarország 5. hrsz.: 6995, 6996 javasolt programok: -Szállás épület -Közösségi ház

24 Verőce, Magyarország 5. hrsz.: 6995, 6996 javasolt programok: -Szállás épület -Közösségi ház

25 alaptérkép, m=1:1000 Verőce, Magyarország 5. hrsz.: 6995, 6996 javasolt programok: -Szállás épület -Közösségi ház 1 798,037 m 2 5.

közép -2. Mogyoród BME Középülettervezési Tanszék, 2015

közép -2. Mogyoród BME Középülettervezési Tanszék, 2015 közép -2. Mogyoród BME Középülettervezési Tanszék, 2015 program: A tárgy célja, hogy a hallgatóságot rávezesse a természetes, minden tekintetben arányos, különösen a hely szellemének megfelelő építészeti

Részletesebben

turistaház játszóház tanuszoda sportcsarnok az innováció háza kézművesház piac-üzletház home-office könyvtár teázó és könyvesház a műgyűjtő háza

turistaház játszóház tanuszoda sportcsarnok az innováció háza kézművesház piac-üzletház home-office könyvtár teázó és könyvesház a műgyűjtő háza turistaház játszóház tanuszoda sportcsarnok az innováció háza kézművesház piac-üzletház home-office könyvtár teázó és könyvesház a műgyűjtő háza Középülettervezési Tanszék, 2013. tavasz www.kozep.bme.hu

Részletesebben

"ZEBEGÉNY, KÉPZŐMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZ

ZEBEGÉNY, KÉPZŐMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZ a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata "ZEBEGÉNY, KÉPZŐMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZ 2015" megnevezéssel, nyílt, építészeti tematikájú pályázatot hirdet meg. 1. A pályázat tárgya, célja A pályázat témáját

Részletesebben

ÁTMENETI TÉR ZSÓKAVÁR UTCA

ÁTMENETI TÉR ZSÓKAVÁR UTCA N PA A TERVEZETT PIHENÕPARK - A KÖRNYEZÕ NAGYFORGALMÚ UTAK MAGAS ZAJ ÉS PORTERHELÉSÉNEK - A TERVEZETT ÉPÜLET ÉS ÉPÍTMÉNY KETTÕS VÉDELMET KITETT KÖRNYEZET - A PARKOT VÉDI AZ UTAK FELÕL - A FÕTÉR HASZNÁLATI

Részletesebben

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Budapest XII. kerület, Pipiske út 4. = Svájci út 11. (hrsz. 9269/18) Társasház, volt társas szálló Budapest, 2011 EGYEDI ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉK

Részletesebben

S A J Ó P Á L F A L A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV * 2009 *

S A J Ó P Á L F A L A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV * 2009 * S A J Ó P Á L F A L A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV * 2009 * SZABÁLYOZÁSI TERV HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT HADAS MŰTEREM ÉPÍTÉSZ ÉS MŰVÉSZETI KFT. 3530 Miskolc, Rákóczi u. 15., Tel./fax: 356-763, muterem@hadas.hu

Részletesebben

Munkaszám: DerTT-1/2015. Ikt. sz.: 47/2015. Derecske Város Önkormányzata

Munkaszám: DerTT-1/2015. Ikt. sz.: 47/2015. Derecske Város Önkormányzata Munkaszám: DerTT-1/2015. Ikt. sz.: 47/2015. Derecske Város Önkormányzata A Kék-Kálló Menti Népfőiskolai Társaság Egyesület felnőttképzési központjának, valamint a kapcsolódó II. világháborús emlék- és

Részletesebben

A SZEKSZÁRD-TOLNAI KISTÉRSÉG KULTURÁLIS ÉS KÖZMŐVELİDÉSI STRATÉGIÁJA ÉS RÖVIDTÁVÚ OPERATÍV PROGRAMJA

A SZEKSZÁRD-TOLNAI KISTÉRSÉG KULTURÁLIS ÉS KÖZMŐVELİDÉSI STRATÉGIÁJA ÉS RÖVIDTÁVÚ OPERATÍV PROGRAMJA KULTURÁLIS ÉS KÖZMŐVELİDÉSI STRATÉGIÁJA ÉS RÖVIDTÁVÚ OPERATÍV PROGRAMJA Munkaanyag 2010. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...2 HELYZETELEMZÉS...3 A KISTÉRSÉG KÖZMŐVELİDÉSI HELYZETE...10 SWOT elemzés...18 Problémafeltárás...20

Részletesebben

Szombathelyi Történelmi-régészeti városrész kialakítása II. ütem Az Iseum rekonstrukciója

Szombathelyi Történelmi-régészeti városrész kialakítása II. ütem Az Iseum rekonstrukciója Szombathelyi Történelmi-régészeti városrész kialakítása II. ütem Az Iseum rekonstrukciója A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzata A Kittenberger Kálmán Általános és Művészeti Iskola a Készült: 2011. augusztus 25. Tartalomjegyzék Függelék... 4 Mellékletek jegyzéke:... 4 1. A célja, jogszabályi alapja... 5 1.1. A célja... 5 1.2. A

Részletesebben

R E G É C, A V Á R R O M H A S Z N O S Í T Á S A GYŐRFFY ZOLTÁN, KORMÁNYOS ANNA, VARGA BENCE ÉPÍTÉSZETI ÖTLETPÁLYÁZAT MESTERISKOLA XX.

R E G É C, A V Á R R O M H A S Z N O S Í T Á S A GYŐRFFY ZOLTÁN, KORMÁNYOS ANNA, VARGA BENCE ÉPÍTÉSZETI ÖTLETPÁLYÁZAT MESTERISKOLA XX. R E G É C, A V Á R R O M H A S Z N O S Í T Á S A ÉPÍTÉSZETI ÖTLETPÁLYÁZAT MESTERISKOLA XX. CIKLUS GYŐRFFY ZOLTÁN, KORMÁNYOS ANNA, VARGA BENCE MESTER: CZIGÁNY TAMÁS REGÉC, A VÁRROM HASZNOSÍTÁSA - ÉPÍTÉSZETI

Részletesebben

füvesített terület pm1,70 90 pm20 pm0,00 pm2,00 pm2,00 1.27 MOSLÉKT. 1.35 gress ELÕTÉR 4,35 m 2 1.24 TISZTA EDÉNY marmóleum 6,72 m 2 gress mos.

füvesített terület pm1,70 90 pm20 pm0,00 pm2,00 pm2,00 1.27 MOSLÉKT. 1.35 gress ELÕTÉR 4,35 m 2 1.24 TISZTA EDÉNY marmóleum 6,72 m 2 gress mos. 55,66 53,8 11,7 11,4 4,96 6, 4,96 6, 5, 2,5 2,5 1,86 11,4 8,4 6, 5, 6, 2,8 6, 5, 6, 2,8 2, 2, 2, 2,74 5,52 2,7 2,7 2, 1, 2,2 4,2 6,12 Hrsz.: 1215/7 5,7 5,7 2,46 4, 2,7 8,4 2,7 7,2 1, 2, 2,74 2,7 4,8 4,92

Részletesebben

Megrendelő: Molnár Tibor, ingatlantulajdonos. Szakértő: Beleznay Éva, építészmérnök-várostervező. 2011, december 9.

Megrendelő: Molnár Tibor, ingatlantulajdonos. Szakértő: Beleznay Éva, építészmérnök-várostervező. 2011, december 9. Biatorbágy Önkormányzatának a Helyi építési szabályzat felülvizsgálatára vonatkozó felhívásának szakértői véleménye a tulajdonosi ingatlanok körére vonatkozóan Megrendelő: Molnár Tibor, ingatlantulajdonos

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Előterjesztő: Hegedűs Ferenc

Részletesebben

DR. MOSONYI ALBERT GONDOZÁSI KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM 2014. 10. 20.

DR. MOSONYI ALBERT GONDOZÁSI KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM 2014. 10. 20. DR. MOSONYI ALBERT GONDOZÁSI KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM 2014. 10. 20. 1 Tartalomjegyzék 1. A szolgáltatás célja, feladata a. A megvalósítani kívánt szakmai program bemutatása, a létrejövő kapacitások, a nyújtott

Részletesebben

Felsőpáhok Község Polgármestere

Felsőpáhok Község Polgármestere Felsőpáhok Község Polgármestere 8395 Felsőpáhok, Szent I. u. 67. ELŐTERJESZTÉS a Felsőpáhok Község Képviselő-testületének 2010. február 25-i ülésére Tárgy: A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése

Részletesebben

100 FÉRŐHELYES IDŐSEK OTTHONA - BUDAPEST, XI. KER. KAMARAERDEI ÚT 16.

100 FÉRŐHELYES IDŐSEK OTTHONA - BUDAPEST, XI. KER. KAMARAERDEI ÚT 16. helyszínrajz m=1:500 Kamaraerdei út BÉPÍTÉSI ÉS SZBÁLYOZÁSI TOK telekterület: 15 775 beépítési mód: szabadonálló a tervezett épület az előírt szabályozási vonalon belül van. a beépítettség megengedett

Részletesebben

Budapest, XIII. ker. Váci út Huba utca Angyalföldi út Dózsa György út által határolt terület beépítése, építészeti megfogalmazása. 2009.

Budapest, XIII. ker. Váci út Huba utca Angyalföldi út Dózsa György út által határolt terület beépítése, építészeti megfogalmazása. 2009. É P Í T É S Z E T I M Ő L E Í R Á S Budapest, XIII. ker. Váci út Huba utca Angyalföldi út Dózsa György út által határolt terület beépítése, építészeti megfogalmazása 2009. november TARTALOM- ÉS RAJZJEGYZÉK

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŐLÉSE 2013. február 12-én tartott soron kívüli nyilvános ülésének jegyzıkönyvi K I V O N A T A

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŐLÉSE 2013. február 12-én tartott soron kívüli nyilvános ülésének jegyzıkönyvi K I V O N A T A BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŐLÉSE 2013. február 12-én tartott soron kívüli nyilvános ülésének jegyzıkönyvi K I V O N A T A Tárgy: Döntés a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata

Részletesebben

FELHÍVÁS. Turizmusfejlesztés megvalósítására a megyékben. A felhívás címe: Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés

FELHÍVÁS. Turizmusfejlesztés megvalósítására a megyékben. A felhívás címe: Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés FELHÍVÁS Turizmusfejlesztés megvalósítására a megyékben A felhívás címe: Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés A felhívás kódszáma: TOP-1.2.1-15 Magyarország Kormányának

Részletesebben

Integrált szociális alapszolgáltatás-fejlesztés a Záhonyi kistérségben című projekt (ÉAOP-4.1.3/A-11-2012-0075) kivitelezése

Integrált szociális alapszolgáltatás-fejlesztés a Záhonyi kistérségben című projekt (ÉAOP-4.1.3/A-11-2012-0075) kivitelezése Integrált szociális alapszolgáltatás-fejlesztés a Záhonyi kistérségben című projekt (ÉAOP-4.1.3/A-11-2012-0075) kivitelezése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/12 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés

Részletesebben

Egyéb elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2007. december 20-i ülésére

Egyéb elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2007. december 20-i ülésére Tárgy: Uszoda építése Sorszám: IV/8 Elıkészítette: Gál András osztályvezetı Mőszaki Osztály Véleményezı bizottság: Pénzügyi Bizottság Döntéshozatal módja: Minısített többség az SZMSZ 12. (4) bek. j) pont

Részletesebben

Magyarország idegenforgalma az előző századfordulót. Nyaraljon Felsőgödön! A Kék Duna Panzió nyolc évtizede képekben

Magyarország idegenforgalma az előző századfordulót. Nyaraljon Felsőgödön! A Kék Duna Panzió nyolc évtizede képekben Volentics Gyula Nyaraljon Felsőgödön! A Kék Duna Panzió nyolc évtizede képekben A kék Duna partján Oly szép az est, Az alkony mindent Bíborba fest, Ifjú szívekben A vágy tüze gyúl, A vén Duna partján Csók

Részletesebben

kozma.miklos@alsonem edi.hu gyorgy.balazs@alsonem edi.hu jozan.menyhert@alsone medi.hu szabo.kalman@alsonem edi.hu medi.hu torok.

kozma.miklos@alsonem edi.hu gyorgy.balazs@alsonem edi.hu jozan.menyhert@alsone medi.hu szabo.kalman@alsonem edi.hu medi.hu torok. Az SZMSZ 1. melléklete A Képviselő-testület tagjai: Név Lakcím E-mail-cím Fogadóóra ideje, helye Alsónémedi Vincze József Kápolna u. 71. polgarmester@alsoneme Minden hónap első szerda polgármester di.hu

Részletesebben

NAGYMAROS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. ÉVI MUNKATERVE TERVEZET!

NAGYMAROS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. ÉVI MUNKATERVE TERVEZET! NAGYMAROS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. ÉVI MUNKATERVE TERVEZET! Nagymaros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. évi munkatervét az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Részletesebben

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózdi kistérség Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózd Kistérség Többcélú Társulása 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel/fax: 48/470-332 ozdgfi@axelero.hu Az Észak-magyarországi régióhoz tartozik,

Részletesebben

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Budapest XII. kerület, Evetke út 2. (hrsz. 9230) Társasház, volt Lomnic társas szálló Budapest, 2011 EGYEDI ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉK VÉDETTÉ NYILVÁNÍTÁSA

Részletesebben

3. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. április 28-i rendkívüli ülésére

3. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. április 28-i rendkívüli ülésére 3. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. április 28-i rendkívüli ülésére Tárgy: Turisztikai célú ingatlanvásárlás a Zsinagóga felújításához

Részletesebben

Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Alapfokú Művészetoktatási Intézménye által szervezett értékteremtő kulturális rendezvények

Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Alapfokú Művészetoktatási Intézménye által szervezett értékteremtő kulturális rendezvények Az igazi tanítás nem a tudás átadását jelenti. Az igazi tanítás arra ösztönzi a tanulót, hogy maga tegyen szert az ismeretekre. John Milton Gregory Gyermek - és ifjúsági közösségek, ifjúsági civil szervezetek,

Részletesebben

Harangodi tározó turisztikai fejlesztési elképzelései

Harangodi tározó turisztikai fejlesztési elképzelései Harangodi tározó turisztikai fejlesztési elképzelései A tározó általános ismertetése A Magyar Állam tulajdonában, a FETIVIZIG kezelésében van a Nyírség legfiatalabb tározója, a Harangodi víztározó, mely

Részletesebben

Bogyiszló-Fácánkert Társult Általános Iskola és Óvoda

Bogyiszló-Fácánkert Társult Általános Iskola és Óvoda Bogyiszló-Fácánkert Társult Általános Iskola és Óvoda 2011/2012 tanév Készült: a tagintézmény vezetők, a munkaközösség vezetők és az egyes szakterületek megbízottjainak értékelése alapján Bogyiszló, 2012.

Részletesebben

É Ő É É Á É Á Ü Ú ű Á ü Á ú ü ú ü Á Á Ú Ü ü ű ú ü ú Ü ű Ü ü ü ű ü ü ű ű ü ü ü ü ü ü ú ü ü ú ű ü ü ü ü ü ü ú Ü ü ü Á Ü ú ü ú ü ü ü ü ü ü ú ü Ú ú ü ü ü ü ú ú ű ú ü ü ú ű ü ü É ú ü ü ü ü ú Á ü ü É Á ü ü ü

Részletesebben

A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata. A Kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata

A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata. A Kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata A Kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata 2005 1 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések....1 2. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja...1 2.1. Az SZMSZ...1 2.2.

Részletesebben

ÖTLETPÁLYÁZATI DOKUMENTÁCIÓ

ÖTLETPÁLYÁZATI DOKUMENTÁCIÓ ÖTLETPÁLYÁZATI DOKUMENTÁCIÓ a Budapest, XXIII. kerület Molnár-szigeti volt Napközis tábor hasznosítására Sport és szabadidő Központ megvalósítása érdekében 1 TARTALOMJEGYZÉK 2 1. TÁJÉKOZTATÓ ADATOK 1.1.A

Részletesebben

a SZENT IMRE ÖRÖKSÉGE IFJÚSÁGI ÉS SZOCIÁLIS ALAPÍTVÁNY 2005. évi működéséről

a SZENT IMRE ÖRÖKSÉGE IFJÚSÁGI ÉS SZOCIÁLIS ALAPÍTVÁNY 2005. évi működéséről Közhasznúsági Jelentés a SZENT IMRE ÖRÖKSÉGE IFJÚSÁGI ÉS SZOCIÁLIS ALAPÍTVÁNY 2005. évi működéséről 1, Számviteli beszámoló Az alapítvány 2005. évben gazdálkodásáról a számviteli törvény szerinti egyéb

Részletesebben

HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2014-2019 Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Az elkészítésben közreműködő külső szakértők: Róka László, Deme Lóránt MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Göd Város Önkormányzat Városfejlesztési Bizottságának és Ügyrendi, Jogi és Közbiztonsági Bizottságának együttes ülésén 2008. szeptember 22-én, a polgármesteri hivatal hivatalos

Részletesebben

Program (DAOP-5.1.2/C-2010-0002)

Program (DAOP-5.1.2/C-2010-0002) Tájékoztató a kiemelt városi beruházásokról Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Program (DAOP-5.1.2/C-2010-0002) A pályázat első fordulójának dokumentációja a DAOP keretében 2008. augusztusában,

Részletesebben

kisteherautó Telephely fejlesztése - Árva Csaba, egyéni vállalkozó profilú cég)

kisteherautó Telephely fejlesztése - Árva Csaba, egyéni vállalkozó profilú cég) Helység Cím Leírás Ásotthalom Délvidéki Emlékpark - Amfiteátrum Amfiteátrum, szabadtéri színpad kialakítása Strandfürdő felújítása Medencekorszerűsítés, víztisztító, fűtés, wellness részleg Petőfi Sándor

Részletesebben

239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet

239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely- üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről A Kormány a kereskedelemről

Részletesebben

Középülettervezési Tanszék, 2009, tavaszi félév szentendre2009 A várost a korábbi tervezési személettel szemben nem csupán a közlekedés, hanem sokkal inkább az emberek számára kell tervezni. a.) fogadóépület

Részletesebben

Tűzvédelmi előírások

Tűzvédelmi előírások Címzett: MAROZSI ANDRÁS TÜ. ALEZREDES ÚR RÉSZÉRE BÁCS-KISKUN MEGYEI KATASZTRÓFA VÉDELMI IGAZGATÓSÁG KECSKEMÉTI KATASZTRÓFA VÉDELMI KIRENDELTSÉG 6000 KECSKEMÉT DEÁK FERENC TÉR 3. Tárgy: BEJELENTÉS TŐSERDŐÉRT

Részletesebben

NAGYMÁGOCSI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PEDAGÓGIAI ÉS MŰVELŐDÉSI PROGRAM

NAGYMÁGOCSI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PEDAGÓGIAI ÉS MŰVELŐDÉSI PROGRAM NAGYMÁGOCSI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PEDAGÓGIAI ÉS MŰVELŐDÉSI PROGRAM 2013. 1 I. Pedagógiai és művelődési program A Nagymágocsi Általános Művelődési Központ többcélú intézmény. Szakmailag önálló intézményegységei

Részletesebben

ő ü ő ü ő ü ő Ő ü ő ú ő ű ü ú ő ű ű ű ú ű ő ő ő ő ő Ó Á Á ő ő ő ő ő ő ő ő Ó Ó ü ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ü ü ü ü ü ő Á ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ü ő ű ő ü ő ő ü ő ő ő ü ű ű ű ű ű ú ű ú ű ú ü É ü ő É ű ő ű

Részletesebben

Ü Ú Ú Á Á Ő É é ö é é é é é ü ö é é é é é é é é é é ö é ö ö ö é é é é é é ö é é é é ö é ű é é é ö é é é é éé ö é éö é é ö é é é é ö é ű é é é ö ö é é é é é ö é ö é é ö ö é ö é é é é é é ü é é ö é é é é

Részletesebben

á ú é é ő é ő á ő ő á á ú ű é é ö ő á ő ú ő ő á é Ü Ü á é á é á é á é á ö ö á é ő á ú ű é é á é é ő á ö ö á á é é ú é é ú á á ő é é é ö ö á á é ű ő á é ű ő ú ő á á é á ú é é á é ö á á ö Ü á á é é ú á á

Részletesebben

Szálláshely-üzemeltetési bejelentés

Szálláshely-üzemeltetési bejelentés Biatorbágyi Polgármesteri Hivatal Szervezési Osztály Illetékbéllyeg 3.000 Ft 205 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 30-74/260, 242 mellék Fax: 06 23 30-35 E-mail: jegyzo@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV DUNABOGDÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2014. JANUÁR 15-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRİL

JEGYZİKÖNYV DUNABOGDÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2014. JANUÁR 15-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRİL Dunabogdányi Polgármesteri Hivatal 2023 Dunabogdány, Kossuth L. u. 76. JEGYZİKÖNYV DUNABOGDÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2014. JANUÁR 15-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRİL Jegyzıkönyv Dunabogdány

Részletesebben

KERTVÁROS" GYÁLI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁSA

KERTVÁROS GYÁLI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁSA KERTVÁROS" GYÁLI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁSA 3. sz. melléklet A Gyáli kistérség társult önkormányzatai a helyi önkormányzatok társulásáról és együttmőködésérıl szóló

Részletesebben

2008. évben mindössze három munkáltató részér l érkezett igény értékteremt projektekre, de ezeket mind támogathatónak ítélte meg a kirendeltség.

2008. évben mindössze három munkáltató részér l érkezett igény értékteremt projektekre, de ezeket mind támogathatónak ítélte meg a kirendeltség. Értékteremt, értékmeg rz közhasznú projektek az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ kirendeltségei illetékességi területéhez tartózó önkormányzatoknál. 2008. évben Miskolc, 2009. - 1 - Több

Részletesebben

Magyarország vízrajza

Magyarország vízrajza Magyarország vízrajza Magyarország felszíni vízkészletének 90%- át a szomszéd országokból érkező folyók hozzák hazánk területére. A behozatal kedvezőtlen hatása, hogy a vizekkel együtt jelentős mennyiségű

Részletesebben

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG Bemutatkozás: Csodálatos természeti környezetben, a zalai dombok között helyezkedik el Zalaegerszeg városa. Fogadónk könnyen megtalálható a város északdéli főútja mentén. Kellemesen

Részletesebben

A lakóház és a telek. Fő és melléképítmények. Tájolás, látványok, közlekedési, domborzati viszonyok. Szabályozási előírások

A lakóház és a telek. Fő és melléképítmények. Tájolás, látványok, közlekedési, domborzati viszonyok. Szabályozási előírások Épülettervezés I. Tantárgyfelelős: 2010-2011 2. félév Puhl Antal DLA Kurzusok oktatói: Ferencz Marcel DLA Kovács Péter DLA Török Dávid DLA aspiráns Kállay Ferenc DLA aspiráns Előadó: Kállay Ferenc DLA

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Tolna Megyei Önkormányzat Móra Ferenc Általános Iskolája 7200 Dombóvár, Szabadság u. 18. Tel./Fax.: 74/466-326 E-mail: moradomb@freemail.hu Szervezeti és Működési Szabályzat Készítette: Krauss Péter igazgató

Részletesebben

G i m n á z i u m A 2012/2013. tanév helyi rendje 30/2011.(VI. 7.) NEFMI rendelet és a helyi rendre vonatkozó határozatok alapján

G i m n á z i u m A 2012/2013. tanév helyi rendje 30/2011.(VI. 7.) NEFMI rendelet és a helyi rendre vonatkozó határozatok alapján G i m n á z i u m A 2012/2013. tanév helyi rendje 30/2011.(VI. 7.) NEFMI rendelet és a helyi rendre vonatkozó határozatok alapján I. A tanév, szorgalmi idő Tanév: 2012. szeptember 1-jétől 2013. augusztus

Részletesebben

BALATO FÜREDI TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSI ZÁRTKÖRŰE MŰKÖDŐ RÉSZVÉ YTÁRSASÁG. 8230 Balatonfüred, Fürdő u. 20. E-mail: probiort@probiort.hu Tel.: (87) 342-633, fax: (87) 342-380 Hiv. szám: Ügyintéző: Szeles Ákos

Részletesebben

ÉPÍTÉSIPAROSÍTÁS ALAPADATOK OKTATÁSI CÉLOK:

ÉPÍTÉSIPAROSÍTÁS ALAPADATOK OKTATÁSI CÉLOK: ÉPÍTÉSIPAROSÍTÁS ALAPADATOK FÉLÉV VEZETŐJE OKTATÓK, ELŐADÓK LEÍRÁS a Mabesz részéről :, oktatók: Bódi Attila, Dr Makovényi Ferenc Polgár László, Prekopcsák Mihály, Zimmermann,Szarka Szabolcs, Dr. Hajtó

Részletesebben

INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉS

INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉS INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉS 6065 Lakitelek, Szikra dűlő 25. sz. alatti ingatlan (Hrsz: 08/2.) A szakvélemény Készült: 19 db számozott oldalt tartalmaz 2 példányban K e c s k e m é t, 2015. május 04. Egyszerűsített

Részletesebben

Verő ce TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV. (TSZT 174/2010 Önk.Hat, SZT 9/2010 Önk.rend.) karbantartása

Verő ce TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV. (TSZT 174/2010 Önk.Hat, SZT 9/2010 Önk.rend.) karbantartása Verő ce TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV (TSZT 174/2010 Önk.Hat, SZT 9/2010 Önk.rend.) karbantartása Pro Arch.Építész Stúdió 2011 Megbízó: VERŐCE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2621 Verőce, Árpád út 40. Tervező PRO ARCH.

Részletesebben

BUDAPEST, XIII. KERÜLET DAGÁLY FÜRDŐ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEI

BUDAPEST, XIII. KERÜLET DAGÁLY FÜRDŐ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEI BUDAPEST, XIII. KERÜLET DAGÁLY FÜRDŐ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEI TSZT és FSZKT MÓDOSÍTÁS HATÁSTANULMÁNY I. kötet: Helyzetfeltárás, helyzetértékelés EGYEZTETÉSRE Budapest 2014. április hó 1 BEVEZETÉS A FINA

Részletesebben

LOVAS KÉZMŰVES KALANDTÁBOR

LOVAS KÉZMŰVES KALANDTÁBOR Jelentkezzen Pest megye egyik legjobb lovastáborába 2016-ban is! A részletekért tekintse meg az alábbi információs anyagot. Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal. LOVAS KÉZMŰVES KALANDTÁBOR 2016.

Részletesebben

- A hotel területén. - Turizmus

- A hotel területén. - Turizmus - A hotel területén A Panoráma Hotel területén a következő szabadidős tevékenységek aktív végzése lehetséges: fitnesz, úszás, tenisz, futball, lábfoci, kosárlabda, strandröplabda, tollaslabda, pentaque,

Részletesebben

STRATÉGIAI FEJEZET KONDÓ

STRATÉGIAI FEJEZET KONDÓ STRATÉGIAI FEJEZET KONDÓ 1 A település középtávú tematikus célkitűzései Átfogó cél: népességét megtartó, jelentős turisztikai és közösségi funkcióval rendelkező település Kondó kb. 600 fős népességgel

Részletesebben

Tűzvédelmi jogszabályváltozások 2013

Tűzvédelmi jogszabályváltozások 2013 Tűzvédelmi jogszabályváltozások 2013 Vágvölgyi László tűzvédelmi szakértő T: 20-921-6741 e-mail: vagvolgyi@dravanet.hu 1 Tűzvédelmi dokumentációval kapcsolatos előírások 2 Jogszabályi háttér 1997. évi

Részletesebben

I.FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A szabályzat hatálya és alkalmazása

I.FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A szabályzat hatálya és alkalmazása Szentkirályszabadja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007. (IX.01.) önkormányzati rendelete a Helyi Építési Szabályzatról (Egységes szerkezetben a 9/2008.(IX.15.), a 8/2010.(IV.29.), a 10/2010.(VII.22.),

Részletesebben

BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2015-2019. BEVEZETŐ

BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2015-2019. BEVEZETŐ BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2015-2019. BEVEZETŐ A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116. -a az önkormányzatok gazdasági programjával kapcsolatban

Részletesebben

NEVELÉSI PROGRAM 2013

NEVELÉSI PROGRAM 2013 1 2 NEVELÉSI PROGRAM 2013 3 4 5 A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÉRVÉNYESSÉGÉVEL, MÓDOSÍTÁSÁVAL, NYILVÁNOSSÁGÁVAL KAPCSOLATOS EGYÉB INTÉZKEDÉSEK A pedagógiai program érvényességi ideje 1. Az iskola 2013. szeptember

Részletesebben

15,06 30,46 15,18. ételkiadó 10 % 1500 ADAGOS KONYHAÜZEM +5,15 +3,75 +7,05 ID SEK OTTHONA +11,24 +11,64. meglév -1,05. pincebejárat -2,40-2,40

15,06 30,46 15,18. ételkiadó 10 % 1500 ADAGOS KONYHAÜZEM +5,15 +3,75 +7,05 ID SEK OTTHONA +11,24 +11,64. meglév -1,05. pincebejárat -2,40-2,40 helyszínrajz m=1:00 M hely 619/ M hely 613/,06,46,18 618/ Ü z e m i t e r ü l e t,00 5,77,46 6,5 +3, ételkiadó % 00 DGOS KONYHÜZEM +5, +7,05 ID SEK OTTHON +11,4 meglév pincebejárat +11,64 % konyhai bejárat

Részletesebben

Egyszerűsített építési engedélyezési eljárás

Egyszerűsített építési engedélyezési eljárás Egyszerűsített építési engedélyezési eljárás Az építtető kivételekkel - csak a jogerős építési engedély és az ahhoz tartozó, engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki dokumentáció birtokában

Részletesebben

be/sfphpm01-08226/2015/mlsz

be/sfphpm01-08226/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Kaposfüred Sport Club A kérelmező szervezet rövidített neve Kaposfüred SC Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1483 A kérelmező jogállása

Részletesebben

ű ű ú ű ű ú ú Í É ú ú ű ú ű ű ű ű Í ű ú Ü ű ű ú ú ú ú ú ű ű Á Í Ú ú Í ú ű ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ű Ú ú ú Í ú ú Ü ű ű ű ú ű Í ú ú ű ű ű ű ű Í ú ű ű ű Í ű ú ú ű Á ú ú ú ű ú ú ú ú ú ű Í ú ú ú ű ű ű ű

Részletesebben

Í Á É ő ő ő ú ú ő ő ő ő ő ő ő ő í ő ő ő ő ő ű í ő ű ő ú ő ű ő ő ő ő Á í í í ő ő ő ő í í ő í ü ő í ő í í í ő í ő í ő í ő ő í í ő ő ü ő í ő í ő ő ő ő í í í ő í ő ü í í ő ő ő ő ő í ü ű ő í í í ő í í ő ő ő

Részletesebben

1. Településképi véleményezési eljárás

1. Településképi véleményezési eljárás Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 21/2015.(IV.30.) Ör-rel módosított 12/2013. (III.29.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési, bejelentési és kötelezési eljárásról

Részletesebben

KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. JÚNIUS 23-ÁN MEGTARTOTT MUNKATERV SZERINTI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL

KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. JÚNIUS 23-ÁN MEGTARTOTT MUNKATERV SZERINTI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. JÚNIUS 23-ÁN MEGTARTOTT MUNKATERV SZERINTI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 101/2011.

Részletesebben

RÁCKEVE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA

RÁCKEVE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA RÁCKEVE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA I. Települési Esélyegyenlőségi Helyzetelemzés 2007. JÚLIUS 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezető 1.1. Jogszabályi háttér 1.2. Általános rendelkezések

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2011. május 25-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2011. május 25-i ülésére 4200-1/2011. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2011. május 25-i ülésére Tárgy: Beszámoló a helyi gyermekvédelmi rendszer 2010. évi működéséről Az előterjesztést készítették:

Részletesebben

AZ ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA

AZ ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA I. AZ ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA Az önköltség számítási szabályzat célja, a vállalkozás gazdálkodásának hatékonyabbá tétele a költséggazdálkodás tervezése, elemzése útján. Szabályozza

Részletesebben

Készítette: Waffenschmidt Ibolya igazgató. 1. Bevezetés. Gyönk, 2012. március 30.

Készítette: Waffenschmidt Ibolya igazgató. 1. Bevezetés. Gyönk, 2012. március 30. BESZÁMOLÓ A HEGYHÁT INTEGRÁLT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY 2011. ÉVI MUNKÁJÁRÓL Készítette: Waffenschmidt Ibolya igazgató Gyönk, 2012. március 30. 1. Bevezetés A fenntartó továbbra is a Tamási és Simontornya Városkörnyéki

Részletesebben

ECSEGFALVA KÖZSÉG BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA

ECSEGFALVA KÖZSÉG BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA ECSEGFALVA KÖZSÉG BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA 2013. - 2018. I. Bevezető Az 1989. évi politikai rendszerváltást követően jelentős társadalmi, gazdasági és politikai változások következtek be társadalmunkban.

Részletesebben

Napköziotthonos Óvoda Vértesszőlős

Napköziotthonos Óvoda Vértesszőlős Napköziotthonos Óvoda Vértesszőlős Kérjük, hogy a kiküldésre kerülő adóbevallási nyomtatványokat 1997. október 20-ig szíveskedjenek a Polgármesteri Hivatalba eljuttatni. Ügyfélfogadási időben az építményadóval

Részletesebben

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV DÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 178/2005.(XII. 29.) KT. HATÁROZATA A KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉRŐL Dány község Önkormányzatának Képviselő testülete az 1990. évi LXV. tv. szerint,

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SPORTEGYESÜLETE Alapítva: 1973. 9026 Győr, Egyetem tér 1.

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SPORTEGYESÜLETE Alapítva: 1973. 9026 Győr, Egyetem tér 1. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SPORTEGYESÜLETE Alapítva: 1973. 9026 Győr, Egyetem tér 1. 9007 Győr, Pf. 701 Tel: 96/503 456 Fax: 96/613 670 E-mail: szese@sze.hu Számlaszám: Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. 10300002-33222154-00003285

Részletesebben

csomagok vár fehér Székes szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra vendégváró

csomagok vár fehér Székes szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra vendégváró Székes fehér vár 2016 vendégváró csomagok szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra Belvárosi hétvége a Hotel Magyar Királyban Székesfehérvár szívében, a megszépült történelmi belvárosban, a színház

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV Iktatószám: 1028-6/2011. Tárgy: Balatonmária, Fizetıs strand+zagytér fürdıvízprofil megállapítása Elıadó: Szanyi Attiláné Hivatkozási szám: Melléklet: 1 db HATÁROZAT

Részletesebben

Parti sétány, kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások kialakítása Balatonfűzfőn

Parti sétány, kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások kialakítása Balatonfűzfőn Parti sétány, kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások kialakítása Balatonfűzfőn A projekt azonosító száma: KDOP-2.1.1/D-12-2012-0005 A kivitelezés ideje: 2015. 06. 29. 2015. 10. 26. A kedvezményezett

Részletesebben

BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ

BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testületének Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján a

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények. építészmérnök bsc, építőművész ba, építész osztatlan msc, / szabadon választott (2007., 2008.

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények. építészmérnök bsc, építőművész ba, építész osztatlan msc, / szabadon választott (2007., 2008. TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Akadálymentesítés Tárgykód: PMESNB307 / PMESLB307 Heti óraszám 1 : 0 ea / 2 gyak Kreditpont: 2 Szak(ok)/ típus 2 : építészmérnök bsc, építőművész ba, építész

Részletesebben

2. HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK

2. HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK 3 2. 2.1. RÖJTÖKMUZSAJ KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE LEÍRÁSA A 49/2005.(VI.21.) SZÁMÚ HATÁROZAT MELLÉKLETE 2.1.1. Az adottságok értékelése, a magasabbrendű tervfajták és a településfejlesztési koncepció

Részletesebben

Pedagógiai Program. Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium OM:028375

Pedagógiai Program. Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium OM:028375 Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium OM:028375 Székhely: 5650 Mezőberény, Petőfi út 13-15. Telephely (Kollégium): 5650 Mezőberény, Petőfi út 14. Telephely (Gimnázium): 5650 Mezőberény,

Részletesebben

10.4 Területi célok a városrészekhez kapcsolódó célmeghatározás

10.4 Területi célok a városrészekhez kapcsolódó célmeghatározás 10.4 Területi célok a városrészekhez kapcsolódó célmeghatározás Városközpont [T2] - A városrész fejlesztési céljai között szerepel egyrészt a Kistérségi Járóbeteg Központ rehabilitációja, különösen az

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÉS KISTÉRSÉGE TERÜLETFEJLESZTÉSI TÁRSULÁS TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI ÉS OPERATÍV PROGRAM

SÁRVÁR VÁROS ÉS KISTÉRSÉGE TERÜLETFEJLESZTÉSI TÁRSULÁS TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI ÉS OPERATÍV PROGRAM SÁRVÁR VÁROS ÉS KISTÉRSÉGE TERÜLETFEJLESZTÉSI TÁRSULÁS TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI ÉS OPERATÍV PROGRAM 2002 2 Tartalom Bevezetés I. A Sárvári Kistérség területfejlesztési ja II. A Sárvári Kistérség

Részletesebben

Kazár község Önkormányzatának 11/2003. (VI. 10.) Önk. sz. rendelete a településfejlesztési koncepció megállapításáról

Kazár község Önkormányzatának 11/2003. (VI. 10.) Önk. sz. rendelete a településfejlesztési koncepció megállapításáról Kazár község Önkormányzatának 11/2003. (VI. 10.) Önk. sz. rendelete a településfejlesztési koncepció megállapításáról Kazár község Önkormányzatának képviselő-testülete az épített környezet alakításáról

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL Tisztelt Képviselő-testület! Kazincbarcika Város Önkormányzata élve a jogszabályok

Részletesebben

SZONEK Királyegyházai Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye. Integrációs pedagógiai rendszer

SZONEK Királyegyházai Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye. Integrációs pedagógiai rendszer SZONEK Királyegyházai Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Integrációs pedagógiai rendszer Mottónk: A nevelő-oktató munkát át kell, hogy hassa az egyetemes emberi értékek közvetítésének szándéka: szeretet,

Részletesebben

A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013.

A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013. A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013. Deák Ferenc Középiskolai Kollégium Székhely: 1118 Budapest, Rimaszombati út 2. Tel: 1/606-7250 Fax: 1/606-7249 e-mail: dfk@deak-koll.sulinet.hu

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program

Helyi Esélyegyenlőségi Program Helyi Esélyegyenlőségi Program Bogács Község Önkormányzata 2013. Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 5 Célok... 6 A Helyi

Részletesebben

Egy komplex modellprogram megvalós tása az Allampusztai Országos Bv. Intézetben

Egy komplex modellprogram megvalós tása az Allampusztai Országos Bv. Intézetben Csóti András Schuckertné Szabó Csilla Egy komplex modellprogram megvalós tása az Allampusztai Országos Bv. Intézetben Akijót tesz, hallgasson róla, aki kapta, beszéljen róla! (szólásmondás) Az Országos

Részletesebben

Készült: Tompa Város Önkormányzat Képviselı-testülete, 2008. július 31-én tartott rendkívüli ülésérıl.

Készült: Tompa Város Önkormányzat Képviselı-testülete, 2008. július 31-én tartott rendkívüli ülésérıl. 1 Készült: Tompa Város Önkormányzat Képviselı-testülete, 2008. július 31-én tartott rendkívüli ülésérıl. Jelen vannak: Belágyi Mihály, Dusnoki Tibor, Gubics Lajos, Horváth Béla, Jakus Tünde, Kovács Gábor,

Részletesebben