Gabonák a Bibliából Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gabonák a Bibliából Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ("

Átírás

1 Az emberek léte függött attól, hogy megjönnek-e a tavaszi esők, lesz-e gabona, lesz-e kenyér, lesz-e élet. Gabonák a világban Az emberiség legfőbb alapélelmiszereit jelentő gabonák három legelterjedtebbje a búza, a kukorica és a rizs. A búza a mérsékelt övben, a kukorica Amerikában és Afrikában, a rizs pedig a meleg égövi területeken volt őshonos. A kukoricát és a rizst a Közel-Keleten még nem ismerték a bibliai időkben. Az emberiség alapélelmiszerei A gabonák a világon a legszélesebb körben termesztett és egyben a legtöbb kalóriát adó élelmiszernövények. Szénhidrát-, fehérje-, zsír- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően tökéletes növényi táplálékforrások. Gabonának nevezzük a keményítőtartalmú, ehető szemterméseikért ültetett pázsitfűféléket. Sok apró viráguk nagyobb virágzatba csoportosul, ez lehet tömött kalász vagy laza buga. Az ősgabonák különböztek a ma termesztett rokonaiktól, a vadgabonák kalásztengelye ugyanis törékeny. Amikor a földművelés megindult, a nagyobb szemű és szilárd kalásztengelyű példányokat kezdték kiválogatni. Az ősgabonáknál az is probléma volt, hogy az érett szemek csépléskor nem szabadultak ki a toklászok közül, hanem még külön hántolni kellett. A kenyérbúzát már nem kell hántolni, de ma is termesztenek pelyvás gabonákat, ilyen például az árpa, a zab és a tönköly. A termékeny félhold gabonái 1. oldal (összes: 12)

2 Árpa A Bibliában szereplő búza és árpa az emberiség legősibb kultúrnövényei közé tartoznak. Őshazájuk a termékeny félhold vidékén van, így nevezik a történészek a Nílus völgyétől a Közel-Keleten, a Kaukázus déli hegylábain át a Tigris és az Eufrátesz folyókig terjedő területet. Itt tárták fel a régészeti ásatások a legrégebbi településeket is, és ezen a tájon kezdődött az ősi gabonák gyűjtése, majd tervszerű vetése-aratása az árpáé és a búzáé körülbelül egy időben, Kr. e körül. A kétsoros árpa (Hordeum distichon), és a tömött kalászú hatsoros árpa (Hordeum hexastichon) ugyanabból az elő-ázsiai, apró szemű, törékeny kalászú, kis hozamú vadárpából (Hordeum spontaneum) alakult ki, számtalan mutáció és az emberi válogatás eredményeképpen. Az árpa tágtűrésű növény, forró és száraz, félsivatagos vidékeken egyaránt termeszthető. A búzánál jóval kevesebb glutént (ez a fehérje felelős a tészta megkeléséért) tartalmaz, ezért az árpakenyér száraz és kemény tésztájú. Manapság árpagyöngy vagy pehely formában fogyasztjuk, vagy mint a bibliai időkben, állati takarmányként hasznosítjuk. Fontos felhasználási területe a sör- és whiskygyártás. 2. oldal (összes: 12)

3 Búza Régészeti adatok szerint a búza termesztése is az árpával egy időben kezdődhetett a termékeny félhold területén. A leletanyagok, valamint a mai búzafajták ismeretében már nagyon nehéz pontosan rekonstruálni azt a bonyolult folyamatot, melynek során a vad búzákból kialakultak a termesztett növények. 3. oldal (összes: 12)

4 4. oldal (összes: 12)

5 Alakor A legősibb faj az egyszemű búza, az alakor (Triticum monococcum). Első leletei Észak-Szíriából származnak (Kr. e körül), termesztése feltehetőleg Törökország keleti részén indult meg. Az alakor viszonylag rövid kalásza mindig felálló, oldalról lapított, tömött. Merev, törékeny kalászorsója megnehezíti az aratását. Cséplés után a szemeken maradó toklászok miatt őrlés előtt még hántolni is kell. Szalmája igen erős, házfedésre, szőlőkötözésre, kalapkészítésre is kiváló. Ma már csak egyes vidékeken, például a Mediterráneumban, Elő-Ázsiában termesztik. A jobb terméshozamot adó kétszemű búza, a tönke vagy emmer (Triticum dicoccum) Kr. e táján bukkant fel. A tönkebúza az alakorral és a tönköllyel együtt a pelyvásgabonákhoz tartozik, mert az érett szemek csépléskor nem szabadulnak ki a toklászok közül, hanem hántolni kell őket. Az ősi Mezopotámiában és Egyiptomban ez volt a legfőbb gabona. E vidéken a másik fontos búza a durumbúza (Triticum durum) volt, amely genetikailag a tönkéhez áll a legközelebb. Igen erős szárú, meglehetősen tömött, egyenes kalászú, a közönséges búzától eltérően a szemtermés nem látszik ki a toklászok közül. A Közel-Keletről származik, a száraz, forró mediterrán vidékek egyik legfontosabb búzája. Tönke Jelentősen nagyobb a sikértartalma, mint a többi búzafajnak, ma az olasz tésztafélék legfőbb alapanyaga. 5. oldal (összes: 12)

6 Kecskebúza A kenyérbúza vagy közönséges búza (Triticum aestivum) az ősi búzafajok kecskebúza-fajokkal (Aegilops) való bonyolult kereszteződési folyamatának eredményeképpen alakult ki. Tömött, négyélű kalásza elérheti a 10 centiméter hosszúságot, de a nemesítés során a többszöri kereszteződéssel sokféle, hosszabb és rövidebb kalászú fajtái is kialakultak. Keményítőtartalma 70% feletti, fehérjetartalma 10-12%, emiatt fehér kenyér és finom pékáru készítésére alkalmas. Legrégebbi leletei Kr. e ból valók, a mai Kelet-Törökország területén lévő kőkorszaki települések rétegeiből kerültek elő. Gabonaünnepek és csodatételek A gabonák jelentőségét a nagy ünnepek is hangsúlyozzák. A páska és a kovásztalan kenyerek ünnepe idején érett az árpa, és ekkor volt az első árpakéve bemutatásának szertartása. Majd 50 napra rá, a búza érésének idején tartották a hetek ünnepét. Ez a nevezetes nap egyben aratási ünnep is volt, melyen az új búzáért adtak hálát. A bibliai időkben a kenyér jelentette a legfőbb biztosítékot az éhínség ellen, nem meglepő módon több csodában is szerepel. Az Ószövetségben Elizeus az éhínség idején egy ember húsz árpakenyerét, illetve friss gabonáját szaporította meg, hogy jóllakjon a nép. Jézus az őt hallgató többezres sokaság élelméről gondoskodott, amikor megszaporított néhány árpakenyeret. Szuperélelmiszerek a bibliai időkből Nincs új a nap alatt! A tönke, a köles, a teljes kiőrlésű liszt, a korszerű táplálkozás felfedezettjei már a bibliai korokban is fontos szerepet töltöttek be. 6. oldal (összes: 12)

7 Köles A köles (Panicum miliaceum) virágzata, a buga elérheti a 20 centimétert is, éréskor lazán szétterülve általában egy irányban bókol. Őshazája Közép-Ázsia, Kína. Ősi kultúrnövény, 10 ezer éve termesztik, és valamikor még a rizsnél is elterjedtebb táplálék volt Ázsiában és Afrikában. Kr. e táján Európában is meghonosították, de a burgonya elterjedésével és az ízlés változásával elveszítette jelentőségét. Ma Közép- és Délkelet-Ázsiában, valamint Afrikában fogyasztják gabonaként, máshol inkább takarmányként hasznosítják. 7. oldal (összes: 12)

8 8. oldal (összes: 12)

9 Cirok A szemes cirok (Sorghum bicolor) magasra növő fű, bugái merev szárúak, lándzsa alakúak. Afrikai termesztésének kezdete Etiópiában a Kr. e. IV. évezredre tehető. Jól bírja a szélsőségesen száraz és forró éghajlatot, ezért a kölesnél is sikeresebben lehetett termeszteni a Szentföldön. Mivel lisztje nem tartalmaz glutént, főleg kása alakjában fogyasztották, esetleg lepénykenyeret sütöttek belőle. Szeszes italok, párlatok és sör készítésére is alkalmas. Száraz bugaágaiból kefe, seprű készül. A kalásztól a kenyérig A gabonatermesztés és a kenyér említése nagyon gyakori a Bibliában. A termesztés fáradságos, emberpróbáló munka volt. A vetés tél elején történt, kézzel szórva, majd utólag sekélyen beszántva. A szántás az őszi esők beköszöntével kezdődhetett, igavonó állattal húzott ekével. Az eke Kr. e körül jelent meg először a búzatermelő Egyiptomban. A Szentföldön az aratás áprilisban kezdődött az árpával, majd 50 napra rá következett a búza. Ez a mezőgazdasági év döntő időszaka volt, kezdetét és befejezését is megünnepelték. A munkát sarlóval végezték, a gabonát marokra fogták, majd kévébe kötötték, úgy vitték öszvérháton vagy szekéren a cséplőszérűre. A cséplés cséphadaró botokkal, nyomtató ökrökkel, vagy cséplőszánnal történt. Ezután az esti szelek idején szórólapáttal szelelték, majd rostálták a gabonát, végül cserépkorsókba vagy vermekbe raktározták. Az aratók a munkák alatt a szérűn laktak a szabadban. Hagyományos művelésű gabonaföld Iránban Isten gondoskodásának a jele az a törvény, mely azt írja elő, hogy a gabonatábla szélét nem volt szabad learatni, hogy a szegények is szedegethessenek maguknak róla. 9. oldal (összes: 12)

10 A kézi malomkő minden háztartás alapvető felszereléséhez tartozott A gabonafélék sokféleképpen fogyaszthatók. Legegyszerűbb elkészítésük a kásafőzés volt. A szegényebbek, az úton levők és a katonák rendszeres eledele volt a pörkölt gabona. A kezdeti időktől fogva a kenyérkészítés volt a gabonák legfontosabb felhasználási módja. Az első 10. oldal (összes: 12)

11 lepénykenyér úgy készült, hogy a sűrű árpa- vagy búzakását forró kőlapon megsütötték. A világon ma is sokfelé készítenek erjesztetlen sült tésztát, lapos lepénykenyeret, melyet kövön, nyílt tűzhelyen vagy forró kemence belső falára tapasztva sütnek meg. A kelesztést Kr. e körül fedezték fel a búzatermelő Egyiptomban. Szép, magas fehér kenyér, amilyennek ma ismerjük, csak a kenyérbúza magas gluténtartalmú (10-12%) lisztjéből süthető. Valamikor nagyon fárasztó fizikai munka volt a kenyér előállítása, amelyet az asszonyok végeztek. Az ókorban a gabonát általában kézi malom segítségével őrölték lisztté. A kis malmokkal egy óra munkával 80 dekagramm lisztet lehetett őrölni, vagyis egy háziasszony háromórányi őrléssel tudta 5-6 tagú családjának a napi kenyérhez szükséges lisztmennyiséget megőrölni. Ezékiel magos kenyere Egy érdekes kenyérreceptről olvashatunk a Bibliában. Ezékiel prófétát Jeruzsálem ostromára készíti fel Isten, amikor olyan nagy éhínség lesz, hogy mindenféle növényi magot fel kell használni kenyér készítésére. Azután végy búzát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt, tedd azokat egy edénybe, és készíts magadnak belőlük kenyeret! (Ez 4,9) A magyar nyelvű Bibliák tönkölynek fordítják, de a kérdéses gabona inkább durumbúza vagy tönkebúza lehetett, a tönköly (Triticum spelta) ugyanis a bibliai időkben sem Egyiptomban, sem a Szentföldön nem volt elterjedt, a Kaukázus déli részéről származik. Egészen a XV. századig alapvető táplálék volt Európa nagy részén. A többi búzával ellentétben hidegre kevéssé érzékeny, ezért magasabb fekvésű helyeken is vetik. A gyengébb talajokon, a legrosszabb, félsivatagi körülmények között is jól terem. Ma főleg takarmány, és a bioétkezésben egyre népszerűbb. A bibliai időkben inkább az egyszerűbb és gyorsabb elkészítésű lepénykenyeret ették, mint a kelesztettet 11. oldal (összes: 12)

12 A sorozat korábban megjelent részei: Gyógynövények a Bibliából [1] Olajfák a Bibliából [2] Fűszerek a Bibliából [3] Cserjék a Bibliából [4] Zöldségek a Bibliából [5] Gyümölcsök a Bibliából [6] Szerző: Fráter Erzsébet Közzététel ideje: , hétfő, 08:00 A forrás webcíme: oldal (összes: 12)

Tritikále (Triticale = Triticosecale. Wittmack.)

Tritikále (Triticale = Triticosecale. Wittmack.) Secale cereale rozs szára a 2 m-t is elérheti levelei 12-22 cm hosszúak. Fülecskéje igen kicsi, a nyelvecske rövid, lemetszett. Kalásza 5-20 cm hosszú a kalászkák száma elérheti a 40-et. Egy-egy kalászpadkán

Részletesebben

14. óra KENYÉRGABONA TERMELÉSE

14. óra KENYÉRGABONA TERMELÉSE 14. óra KENYÉRGABONA TERMELÉSE Manapság is tapasztalhatjátok azt, hogy ha nincs otthon kenyér, akkor az emberek úgy érzik, hogy nincs otthon étel. Pedig a hűtőszekrény roskadozik a finomságoktól, de ha

Részletesebben

MTA ATK Mezőgazdasági Intézete, Alkalmazott Genomikai Osztály, Martonvásár

MTA ATK Mezőgazdasági Intézete, Alkalmazott Genomikai Osztály, Martonvásár Fogyaszthatóak-e az ősibb búzafélék? Tönke, alakor, kamut a lisztérzékenység tükrében Juhász Angéla- Gell Gyöngyvér- Kovács Krisztina MTA ATK Mezőgazdasági Intézete, Alkalmazott Genomikai Osztály, Martonvásár

Részletesebben

GK BÉKÉS (2005) Javító minőségű, nagy termőképességűőszi búza fajta.

GK BÉKÉS (2005) Javító minőségű, nagy termőképességűőszi búza fajta. GK BÉKÉS (2005) Javító minőségű, nagy termőképességűőszi búza fajta. Korai, megbízható fagy- és télállóságú, szárazságtűrő. Termőképessége üzemi körülmények között: 5-7,5 t/ha Esésszáma: 260-300 Szedimentációs

Részletesebben

A tájfajta ősgabonák lehetőségei

A tájfajta ősgabonák lehetőségei Több mint hetven hazai ágazati szereplő vett részt a peszektergenyei szakmai napon. Szántóföldi fajtabemutató Az elfeledett, tájfajta ősgabonák elterjesztésének céljával szervezte meg az ÖMKi a második,

Részletesebben

Gabonafélék: lisztes magjukért termesztett növények 7 nagyobb, 4 kisebb jelentőségű 5 fő kalászos : búza

Gabonafélék: lisztes magjukért termesztett növények 7 nagyobb, 4 kisebb jelentőségű 5 fő kalászos : búza Gabonafélék Búza Gabonafélék: lisztes magjukért termesztett növények 7 nagyobb, 4 kisebb jelentőségű 5 fő kalászos : búza árpa rozs zab Tritikale Tágabb értelemben gabona még a rizs, a kukorica 4 kisebb

Részletesebben

Tisztelt Olvasók! 2007. június 6-7-én (szerdán és csütörtökön) A 9óra 30perckor kezdődő program mindkét napon azonos. Kutatás + Marketing

Tisztelt Olvasók! 2007. június 6-7-én (szerdán és csütörtökön) A 9óra 30perckor kezdődő program mindkét napon azonos. Kutatás + Marketing Kutatás + Marketing A Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság lapja Tisztelt Olvasók! Kalászos és repce fajtabemutatóinkra invitáló Híradónk ez évi nyári számának írásaiban is igyekszünk a múló, de

Részletesebben

A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése

A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése Dr. Kruppa József Ph.D tb. egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár Nyíregyháza, 2015. 03. 21. A szakirodalmakban előrevetítik a tritikálé várható elterjedését

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

Most fehérje. vegetáriánus vegán flexitárián mentes kalória. szénhidrát teljes kiőrlésű. zsír rost

Most fehérje. vegetáriánus vegán flexitárián mentes kalória. szénhidrát teljes kiőrlésű. zsír rost Most 2000 fehérje 1980 1990 zsír rost szénhidrát teljes kiőrlésű vegetáriánus vegán flexitárián mentes kalória Közérzet javítása Bőr problémák Gluténmentes diéta Egészségtudatosság Súly kontroll Glutén-

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága A kalászos gabonák 2005. évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon Veszprém 2005. október Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság,

Részletesebben

Az amaránt mag, mint élelmiszer

Az amaránt mag, mint élelmiszer Az amaránt mag, mint élelmiszer Napjaink táplálkozásának pozitív divatirányzata, miként állítsuk össze étrendünket az emberi szervezet s Az inkák igazi kincse Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye,

Részletesebben

Sárkányok a világban A sárkányok a föld szinte minden területének mitológiájában megjelent lények. Számos olyan dolog van bolygónkon szerteszét, amit

Sárkányok a világban A sárkányok a föld szinte minden területének mitológiájában megjelent lények. Számos olyan dolog van bolygónkon szerteszét, amit Sárkányok a világban A sárkányok a föld szinte minden területének mitológiájában megjelent lények. Számos olyan dolog van bolygónkon szerteszét, amit róluk neveztek el. Nézzünk ezek közül néhányat! Kék

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

KENYÉR VILÁGNAPJA október.16.

KENYÉR VILÁGNAPJA október.16. KENYÉR VILÁGNAPJA 2013.október.16. TÍZEDIK ALKALOMMAL KERÜL MEGRENDEZÉSRE MAGYARORSZÁGON A KENYÉR VILÁGNAPJA. táplálkozásunkba. A kenyér, mint alapvető élelmiszer, évezredek óta jelen van az emberiség

Részletesebben

Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével

Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 111 D1 Történetek a Földről Vasco da Gama A XIV XV. századi Európába sokféle kereskedelmi

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

A köles kül- és belpiaca

A köles kül- és belpiaca A köles kül- és belpiaca Györe Dániel tudományos segédmunkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet Köles Reneszánsza Konferencia 2013. október 25. Budapest Világ gabonatermelése - Az elmúlt 50 évben a főbb

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2009. április 6-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2009. április Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 Veszprém 2006. január Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi

Részletesebben

Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése

Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése Krónikus veseelégtelenségben szenved beteg szérumjának kreatinin szintje magas, s ha napi 50-60 g fehérjét kap úgy állapota lassan tovább romlik. Ha

Részletesebben

A Gabonakutató története, eredményei 1924-től 2004-ig Matuz János

A Gabonakutató története, eredményei 1924-től 2004-ig Matuz János A Gabonakutató története, eredményei 1924-től 2004-ig Matuz János Magyar Királyi Alföldi Mezőgazdasági Intézet 1924-1949 1922 1924 1933 Az Intézet átszervezései Magyar Királyi Alföldi Mezőgazdasági Intézet

Részletesebben

MAGVETŐ VETÉLKEDŐ 1. (BEUGRÓ) FORDULÓ: TOTÓ

MAGVETŐ VETÉLKEDŐ 1. (BEUGRÓ) FORDULÓ: TOTÓ Beugró-feladatsorunk első részében a házi állatokkal, majd a termesztett növényekkel kapcsolatos néhány alapvető elnevezés, fogalom jelentésével ismerkedünk. I.Mi a jerke? 1. fiatal tehén 2. nőstény juh

Részletesebben

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fogyókúrák Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Sztárok Sztárok fogyókúra után http://www.rtlklub.hu/bulvar/video/54598 Fatorexia Az újabb testkép zavar Míg a legtöbb ember tisztában van a súlyfeleslegével,

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2012. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. augusztus 11-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a nyitvatermőknél megjelenő evolúciós újításokat (virág, mag, víztől független szaporodás), hozza ezeket összefüggésbe a szárazföldi élethez

Részletesebben

ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK / 0 06. OKTÓBER. tétel A feladat Tartósítóipar - Száraztésztagyártás Ismertesse a száraztésztagyártás technológiáját!

Részletesebben

Áttekintés Az ALKOBEER projekt hét esztendeje Az alakor organikus nemesítése

Áttekintés Az ALKOBEER projekt hét esztendeje Az alakor organikus nemesítése Áttekintés Az ALKOBEER projekt hét esztendeje Az alakor organikus nemesítése MTA Agrártudományi Kutatóközpont Kovács Géza - - Mikó Péter Áttekintés Áttekintés Az Az ALKOBEER ALKOBEER projekt projekt hét

Részletesebben

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: Termesztés céljai, jelentősége (fő- és melléktermékek felhasználása) Fajtaismeret (fontosabb

Részletesebben

Zöldségek a Bibliából Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Zöldségek a Bibliából Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A korábban megjelent Gyümölcsök a Bibliából c. cikk folytatását közöljük. Tavasszal a kertészember alig várja, hogy a friss föld illatát beszippantva, tele reménységgel megtegye az első kapavágást, és

Részletesebben

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM Ausztrália elősegíti a búza kivitelét GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM A tavalyi rekord termés után, Ausztrália tovább helyezi a régi termés készleteit a 2017/18 kereskedelmi év (Július-Június) első

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

Éves Jelentés A Hungária Öko Garancia Kft. (HÖG) publikus éves jelentése a évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről

Éves Jelentés A Hungária Öko Garancia Kft. (HÖG) publikus éves jelentése a évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről Éves Jelentés 2014 A Hungária Öko Garancia Kft. (HÖG) publikus éves jelentése a 2014. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről Budapest, 2015. május 2.... Jung Ivett ügyvezető... Allacherné Szépkuthy

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXI. évfolyam 4. szám 2016 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2016. augusztus 15-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7 Gyógynövények babáknak és mamáknak Ánizs A Közép-Keleten és a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő szigeteken őshonos köz 1 / 7 Napjaink fitoterápiája a növény termését és annak illóolaját használja,

Részletesebben

szeged GyönGyszemei kutatás+marketing GK Csillag, GK Szilárd, GK Maros, GK Szemes, GK Judy

szeged GyönGyszemei kutatás+marketing GK Csillag, GK Szilárd, GK Maros, GK Szemes, GK Judy A Gabonakutató Nonprofit Kft. lapja 30. évfolyam 2. szám, 2016. nyár kutatás+marketing szeged GyönGyszemei GK Csillag, GK Szilárd, GK Maros, GK Szemes, GK Judy 1 Tartalom MEGHÍVÓ FAJTABEMUTATÓNKRA...........................3

Részletesebben

Szupergabonák Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Szupergabonák Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Az emésztőszerv-rendszer betegségeivel foglalkozó gasztrorenterológusok szerint az emésztőszervi megbetegedések, legsúlyosabb esetben a vastagbélrák a rostokban gazdag táplálkozással megelőzhető. Erre

Részletesebben

A fontosabb növényi kultúrák előzetes terméseredményei, 2007

A fontosabb növényi kultúrák előzetes terméseredményei, 2007 Közzététel: 2008. január 11. Sorszám: 7. Következik: 2008. január 14. Mezőgazdasági termelői árak A fontosabb növényi kultúrák előzetes terméseredményei, 2007 2007-ben 2,8 millió hektáron (az előző évinél

Részletesebben

VI. évfolyam, 2. szám Statisztikai Jelentések. FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA év

VI. évfolyam, 2. szám Statisztikai Jelentések. FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA év VI. évfolyam, 2. szám 215 Statisztikai Jelentések FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA 214. év Főbb termények és termékek alakulása Főbb termények és termékek alakulása VI. évfolyam, 2. szám 215

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait Argentína 2017/18 év kukorica termelését 36 millió metrikus tonnára becsülték, mely 8%-al

Részletesebben

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Minőség, minőségvizsgálat

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Minőség, minőségvizsgálat Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Minőség, minőségvizsgálat Környezetgazdálkodási agrármérnök (BSc) II. gyakorlata 2013. október 30. Minőség A minőség a követelményeknek való megfelelés

Részletesebben

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA 1. Ausztrália határai: NY: Indiai-óceán - Afrikától É: Timor-tenger, Arafura-tenger - Óceánia szigeteitől K: Nagy-korallzátony, Csendes-óceán - Amerikától D: Indiai-óceán

Részletesebben

A jelentősen allergizáló virágporral rendelkező növényeink közül a csalánfélék (Urticaceae) pollenszórása érte el a magas szintet.

A jelentősen allergizáló virágporral rendelkező növényeink közül a csalánfélék (Urticaceae) pollenszórása érte el a magas szintet. 2012. július 30 augusztus 5. (31. hét) A 31. héten igen volt a levegő pollenterheltsége. A jelentősen allergizáló virágporral rendelkező növényeink közül a csalánfélék (Urticaceae) pollenszórása érte el

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXII. évfolyam 4. szám 2017 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2017. augusztus 14-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

A TRITICUM DURUM TOXINTARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSE A MALOMIPARI FOLYAMATBAN

A TRITICUM DURUM TOXINTARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSE A MALOMIPARI FOLYAMATBAN Gradus Vol 2, No 1 (2015) xx-xx ISSN 2064-8014 A TRITICUM DURUM TOXINTARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSE A MALOMIPARI FOLYAMATBAN Kecskésné Nagy Eleonóra 1*, Sembery Péter 2 1 1 Kertészeti Főiskolai Kar, Kecskeméti

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 93. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XVII. évfolyam, 3. szám, 2012 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2012. július 16-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Dr. Divéky-Ertsey Anna adjunktus SZIE, KERTK, Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék Fenntartható mezőgazdaság Hosszú távon működő,

Részletesebben

A Gabonakutató 85. éve képekben és címszavakban /Dr. Matuz János összeállítása/

A Gabonakutató 85. éve képekben és címszavakban /Dr. Matuz János összeállítása/ A Gabonakutató 85. éve képekben és címszavakban /Dr. Matuz János összeállítása/ Magyar Királyi Alföldi Mezőgazdasági Intézet 1924-1949 1922 1924 Országos Kender- és Lentermesztési Kísérleti Állomás Növénytermesztési

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették USDA a 2018/19 évre Ausztrália búza termelését 20,0 millió metrikus tonnára (mmt) becsülte, ami 2,0 mmt vagy 9%-os

Részletesebben

22. HETI ÉTLAP DIABETES 50Ch Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek

22. HETI ÉTLAP DIABETES 50Ch Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek K2F Kft Közétkeztetés 22. HETI ÉTLAP DIABETES 50Ch 2017.05.29 2017.05.30 2017.05.31 2017.06.01 2017.06.02 Sárgabarack leves 2dl Párolt vegyes 100g 100g 411 Kcal 26 g 11 g / 3 g 0,9 g 100g 353 Kcal 19 g

Részletesebben

GABONAPIACI HELYZETKÉP

GABONAPIACI HELYZETKÉP GABONAPIACI HELYZETKÉP Malom és sütőipari Osztályülés, Budapest 2017. április 10. Mátyus Kornél NAK A világ gabonakészleteinek várható alakulása Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Részletesebben

A búza rozsdabetegségei

A búza rozsdabetegségei NÖVÉNYVÉDELEM ROVATVEZETŐ: Dr. Békési Pál c. egyetemi tanár Veszélyes növénybetegségek (II./2.) A sorozat megtervezésében és szerkesztésében közreműködik Dr. Békési Pál és Dr. Fischl Géza A burgonya Y

Részletesebben

Biogazda kiskönyvtár

Biogazda kiskönyvtár Biogazda kiskönyvtár Biogazda kiskönyvtár Sorozatszerkesztő Seléndy Szabolcs A sorozatban megjelent Szalay László: Bioméhészet Solti Gábor: Talajjavítás és tápanyag-utánpótlás az ökogazdálkodásban Mezei

Részletesebben

Kalászos gabona koordináció szeptember 3.

Kalászos gabona koordináció szeptember 3. Kalászos gabona koordináció 2015. szeptember 3. Növényfajták állami elismeréséről rendelkező jogszabályok 1. 2003. évi LII. tv.: A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XVII. évfolyam, 2. szám, 2012 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2012. május 14-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXI. évfolyam 1. szám 2016 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2016. április 18-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Vírusmentes gyümölcs törzsültetvények a Fás gyümölcs géngyűjteményi tételek megőrzése Intézet Kht. Cegléd (kajszi,

Részletesebben

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2019.01.02. SZERDA Kakaó Kifli Jókai bableves Sajtos pogácsa Narancs Pulykasonka Retek 2019.01.03. CSÜTÖRTÖK Gyümölcs tea Sajtmester sajtkrém Grízgaluska leves Zöldbab fõzelék Vagdalthús : 360,160 kcal

Részletesebben

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL - és vacsorára mit kapunk? - ez az idős hölgy cukorbeteg! - ha kérhetném, valami száraz hús legyen inkább, a Bakonyit már ismerjük. - van a csoportban két vegetariánus! - sertéshúst ne, mert mohamedánok.

Részletesebben

Statisztikai Jelentések

Statisztikai Jelentések XX. évfolyam, 4. szám, 2015 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2015. augusztus 17-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Törzs Zárvatermők. Osztály. Egyszikűek

Törzs Zárvatermők. Osztály. Egyszikűek Törzs Zárvatermők Osztály Egyszikűek Család Békaszőlőfélék Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Család Liliomfélék Őszi kikerics Őszi kikerics Őszi

Részletesebben

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM U.S. KUKORICA EXPORTJA NAGYOBB VERSENNYEL SZEMBESÜL

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM U.S. KUKORICA EXPORTJA NAGYOBB VERSENNYEL SZEMBESÜL GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM U.S. KUKORICA EXPORTJA NAGYOBB VERSENNYEL SZEMBESÜL Argentína, Brazília, Ukrajna és az Egyesült Államok a kukorica globális exportjának majdnem 90%-át képezik. Míg a

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 26. évi CLV. törvény

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 26. évi CLV. törvény

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 1. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. április 14-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági

Részletesebben

Statisztikai Jelentések

Statisztikai Jelentések XX. évfolyam, 3. szám, 2015 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2015. július 20-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Sütőipari termékkoncepciók

Sütőipari termékkoncepciók Sütőipari termékkoncepciók Ismerkedjen meg legsikeresebb és legkedveltebb koncepcióinkkal! A Zeelandia termékfejlesztése a nemzetközi fogyasztói piac felmérésein alapszik. Termékkoncepcióit ez alapján

Részletesebben

MAGVETŐ VETÉLKEDŐ 2. FORDULÓ

MAGVETŐ VETÉLKEDŐ 2. FORDULÓ MAGVETŐ VETÉLKEDŐ 2. FORDULÓ CSAPATNÉV:... ISKOLANÉV:... A FELADATLAPOK BEKÜLDÉSE: A feladatlapok személyes átadással vagy postán vagy e-mailben küldhetőek be. Kérjük, kézzel töltsék ki a csapatok a feladatlapot

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Oroszországban: nedves időjárási körülmények akadályozzák a tavaszi búza vetését

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Oroszországban: nedves időjárási körülmények akadályozzák a tavaszi búza vetését MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza Oroszországban: nedves időjárási körülmények akadályozzák a tavaszi búza vetését Kép. Tavaszi búza vetésének előrehaladása: Szibéria kerülete *USDA- Egyesült Államok

Részletesebben

Akció 2012 március 31-ig.

Akció 2012 március 31-ig. Akció 2012 március 31-ig. Minden Perten készülék szerviz munkadíjából és az alkatrész árból 10% kedvezményt adunk. Áraink nettó Euro árak ÁFA nélkül értendők Perten Infravörös analizátorok Inframatic 9200

Részletesebben

Martonvásári őszi zabfajták

Martonvásári őszi zabfajták 1. oldal (összes: 11) 2. oldal (összes: 11) Az idei tél eddig az átlagosnál enyhébb volt, ezért nem az áttelelés kérdése, hanem az áttelelő kórokozók és a kártevők kerültek előtérbe. 1. kép: Őszi zab és

Részletesebben

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére Készült az Európai Unió INTERREG IIIC ALICERA projekt támogatásával Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi

Részletesebben

TEÁOR 2008 a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszeréről STRUKTÚRA

TEÁOR 2008 a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszeréről STRUKTÚRA TEÁOR 2008 a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszeréről STRUKTÚRA A. NEMZETGAZDASÁGI ÁG - MEZŐGAZDASÁG, ERDŐGAZDÁLKODÁS, HALÁSZAT 01 Növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás

Részletesebben

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be Kép. Ukrajna kukorica betakarítása: termelés USDA (United States Department of Agriculture

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását Kép Vegetációs index Anatólia fennsík régiójában Az őszi szárazság az Anatóliai

Részletesebben

A magyar háztartások fogyasztásának ökológiai lábnyoma

A magyar háztartások fogyasztásának ökológiai lábnyoma (L)Egyél zöldebben A magyar háztartások fogyasztásának ökológiai lábnyoma Forrás: Csutora, Mária and Tabi, Andrea and Vetőné Mózner, Zsófia (2011) A magyar háztartások ökológiai lábnyomának vizsgálata.

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Baliné Seléndy Eszter Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár Alexandra Nagy

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek *A* menü 2018.DECEMBER 3-7 Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Daragaluska leves Tejfölös gombás sertésszelet Tészta coffocska ek: glutén, hal, szójabab, energia 334 kcal fehérje 22,2 g zsír 25 g szénhidr.12,4

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 26. évi CLV. törvény

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2015.11.02. HÉTFÕ Tavaszi leves Bakonyi sertés szelet Hántolt árpa Gyümölcslé Kõrözött Lilahagyma 2015.11.03. KEDD Tarhonya leves Grill csirkecomb Rizi-bizi Vegyes savanyúság Tojáskrém Barna kenyér Jégsaláta

Részletesebben

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR 4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése Megnevezés Csehország Lengyelország 1998 1999 1998 1999 Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % kibocsátás 2933 100 12191 100

Részletesebben

2010. I. félév FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA

2010. I. félév FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA Fıbb termények és termékek alakulása Fıbb termények és termékek alakulása 21. szeptember Megjelenik félévente TARTALOMJEGYZÉK Összefoglaló...3 Fıbb termények

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.04.03. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Magos zsemle Lestyános karalábé leves Kukoricás sertésragu Fõtt tészta Kockasajt Lilahagyma 2017.04.04. KEDD Kakaó Korpás kifli Magyaros karfiol leves Grillezett

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 7. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. november 24-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2010. augusztus 16-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2010. augusztus Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XVII. évfolyam, 1. szám, 2012 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2012. április 16-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági

Részletesebben

Barabás Zoltán munkássága. Zoltán a Mester és az Ember

Barabás Zoltán munkássága. Zoltán a Mester és az Ember Barabás Zoltán munkássága. Zoltán a Mester és az Ember 1926. 02.10. 1993. 01. 23 1926. 02. 10. Budapest Budapest és Kolozsvár, Unitárius Gimnázium 1944-48 Agráregyetem Budapest 1949: Díjtalan gyakornok

Részletesebben

Őszi búza fajta-összehasonlító adatsorok

Őszi búza fajta-összehasonlító adatsorok Őszi búza fajta-összehasonlító adatsorok Fajtajellemzők Mv Apród Mv Béres Mv Bodri Mv Csárdás Mv Karéj Mv Karizma Mv Kikelet Mv Kolo Mv Kolompos Mv Krajcár Fajtainformáció Életforma őszi őszi őszi őszi

Részletesebben

Szudánifű (Sorghum sudanense)

Szudánifű (Sorghum sudanense) Szudánifű (Sorghum sudanense) Mint neve is elárulja, Szudán és szavanna területeiről származó növény, aminek jó szárazságtűrő képessége részben innen eredeztethető. Földünkön ebbe a klímazónába tartozó

Részletesebben

Talajhasználati módok (vetésforgó, vetésváltás, monokultúra, kötetlen talajhasználat)

Talajhasználati módok (vetésforgó, vetésváltás, monokultúra, kötetlen talajhasználat) Talajhasználati módok (vetésforgó, vetésváltás, monokultúra, kötetlen talajhasználat) Klasszikus vetésforgó a növénytermesztés olyan tervszerű rendszere, amelyben a növények összetétele és aránya hosszabb

Részletesebben

Étlap. Szerda 2018/10/03. A:Glutén, Tej, Mustár, Harcsa paprikás. A:Tej, Diófélék, Halak, Tészta köret durum

Étlap. Szerda 2018/10/03. A:Glutén, Tej, Mustár, Harcsa paprikás. A:Tej, Diófélék, Halak, Tészta köret durum 2018.09.28 10:17 Menü: INTERNÁTUS/GIMNÁZIUM "EBÉD" Párolt zöldborsó Barackos almaleves Lencse leves Csontleves Paradicsom leves 244 kcal 1.022 kj Tojás, Tej, Zeller, Diófélék, 220 kcal 649 kj 309 kcal

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2018.01.02. KEDD Karfiol leves Paprikás csirkemell csíkok Zöldséges barna rizs Finomfõzelék Virsli 2018.01.03. SZERDA Jókai bableves Sajtos pogácsa Narancs Illatos sült csirkecomb Köles 2018.01.04. CSÜTÖRTÖK

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR. A fontosabb növények vetésterülete, június augusztus 16. Gabonából többet, ipari növényből kevesebbet vetettek

STATISZTIKAI TÜKÖR. A fontosabb növények vetésterülete, június augusztus 16. Gabonából többet, ipari növényből kevesebbet vetettek STATISZTIKAI TÜKÖR 219. augusztus 16. Kevesebb szántó, több gyümölcsös Gabonából többet, ipari növényből kevesebbet vetettek Hazánkban és Európában egyaránt mérsékelten növekszik a búza termőterülete Ismét

Részletesebben

Pillangós növények a zöldítésben

Pillangós növények a zöldítésben Pillangós növények a zöldítésben Két nagy csoportot különböztetünk meg a zöldítésben használt pillangós növényfajok esetében: I. A nagymagvú pillangósok ( hüvelyesek) - Őszi-tavaszi borsó - Szója - T.bükköny

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2017.10.02. HÉTFÕ Zalai felvágott Tv paprika Zeller leves Gyõri aprópecsenye Petrezselymes burgonya Vegyes savanyúság Fõtt csirkemell Gyümölcs mártás Dara 2017.10.03. KEDD Kakaó Margarin Jam Korpás kifli

Részletesebben