Klinikai pszichológia a rehabilitációban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Klinikai pszichológia a rehabilitációban"

Átírás

1 Klinikai pszichológia a rehabilitációban Dr. Riskó Ágnes Szöveg beírásához kattintson ide Klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus, pszichoterapeuta arisko@bencium.hu

2 Régen, háború után. Utcán, betegen (a két világháború között és 2001-es fotó)

3 Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet gyógyítás+gondozás+rehabilitáció+oktatás+kutatás Az Intézet OEP által finanszírozott kapacitása: - aktív fekvőbeteg-ellátás: 40 ágy - krónikus (rehabilitációs) fekvőbetegellátás: 318 ágy - nappali kórházi ellátás: 60 férőhely - járóbeteg-ellátás: 168 szakorvosi óra/hét, 65 nem szakorvosi óra/hét 41 orvos, 120 szakdolgozó, 120 ápoló. Osztályok 1. Hemiplégia rehabilitációs osztály 2. Amputációs és szeptikus r. o. 3. Gerincvelősérültek r.o 4. Agysérültek r. o. + kómarészleg 5. Vegyes profilú r. o. 6. Pszichoszomatikus és pszichoterápiás r. o. (Tündérhegy, 60 ágy, 30 amb. Hely) 7. Nappali Kórház

4 Rehabilitációs osztályok az országban felnőttek számára Rehabilitációs osztályok szakma szerint Mozgásszervi rehab Belgyógyászat (stroke, diab. mell., obesitas) Tüdőgyógyászat Ortopédia, traumatológia Reumatológia Onkológia/hospice Kardiológia gasztroenterológia Csecsemő és gyermek r. Pszichiátriai r. o.(pl. epilepszia, skizofrénia, Alzheimer kór, geriátria, menekültek, abúzust elszenvedettek, stb.) Alkohológiai r. o. Addiktológiai r. o. Neurológiai r. o. Gyermek és ifjúságpszichiátriai r. o.

5 A betegség, és ami utána jön: egyformán fontos folyamat a beteg és hozzátartozói számára! A szakemberek, a rehabilitáció gyakran szakaszolt. A rehabilitáció szó:"re- =vissza, újra, habilitás=valamire való képesség. WHO meghatározás: rehabilitáció szervezett segítség, amit a társadalom nyújt az egészségében, testi vagy szellemi épségében huzamos vagy végleges károsodás miatt fogyatékkal illetve rokkant állapottal élő embernek, hogy megmaradt képességeivel ismét elfoglalhassa helyét a közösségben. A rehabilitáció orvosi, nevelési, foglalkozási és szociális intézkedések tervszerű, együttes és összehangolt, az egyénre szabott alkalmazása, amiben a rehabilitálandó személy és hozzátartozóinak tevőleges részvétele nélkülözhetetlen.

6 A rehabilitációs medicina fogalma A rehabilitációs medicina az orvostudomány önálló diszciplínája. Szemléletében egységes, multidiszciplináris működésű klinikai szakterület. Tevékenysége az egészségkárosodás miatt testileg fogyatékkal élő, vagy a fogyatékosság szempontjából fokozottan veszélyeztetett személyek teljes funkcióképességének optimalizálására irányul. A képességek fejlesztése speciális módszerek alkalmazásával, multiprofesszionális team munka formájában történik, reálisan kitűzhető rehabilitációs cél(ok) érdekében, építve a páciens tevőleges részvételére a rehabilitációs programban.

7 Az orvosi rehabilitáció fogalma Orvosi rehabilitáció az a speciális tevékenység, amelyet az orvostudomány saját eszközeivel (diagnosztika, terápia, prevenció, gondozás) nyújt a fogyatékos személyeknek, hogy meglévő képességeik kifejlesztésével önállóságukat részben vagy egészben visszanyerjék és képessé váljanak a családba, munkahelyre, társadalomba való beilleszkedésre. Lényege a meglévő funkciók és a teljesítőképesség pontos megítélése (állapotfelmérés), kompenzatórikus fejlesztése és tréningje.

8 Elsőbbségi rehabilitáció Akut betegség vagy trauma, ritkábban progresszív krónikus betegség hirtelen rosszabbodása, vagy a meglévő fogyatékosság váratlan szövődménye miatt szükségessé váló, szakmailag kevéssé halasztható rehabilitáció. Elsőbbségi rehabilitáció az adott történés utáni első rehabilitáció is. Ennek az ellátásnak a felmerülés szükségességét követően azonnal, de legkésőbb egy hónapon belül kell elkezdődnie. Általában az akut ellátást követően indul, de megkezdhető akár az akut ellátás tartama alatt is, amennyiben a szükséges ismeret és módszer rehabilitációs team rendelkezésre áll.

9 Akut (korai) rehabilitáció Bármely akut (korai) rehabilitációs program multidiszciplináris team munkában, kooperáció révén, rehabilitációs szakorvos vezetésével valósul meg. Az akut (korai) rehabilitáció akkor kezdődik, amikor az ellátásban az akut történést, esetleg krónikus betegség állapotrosszabbodását követően a teendők súlypontja a terápiás területről a rehabilitáció területére kerül.

10 Programozható rehabilitáció Olyan rehabilitációs ellátás, amikor a szolgáltatás nyújtásának kezdési időpontja tervezhető. Programozható rehabilitáció nyújtható egyrészt fogyatékossághoz vezető krónikus betegség miatt, másrészt akut betegség vagy baleset következtében tartósan fogyatékos személy számára az eseménytől számított 3 hónapon túl.

11 Első rehabilitáció Az adott fogyatékosság miatt első alkalommal nyújtott rehabilitációs szolgáltatás. Jelentősége a fogyatékossághoz vezető akut esemény után van. Előfordulhat, hogy az első rehabilitáció nem egy, hanem több szakaszban zajlik. Okok: szövődmény alakul ki, vagy így tervezett a beavatkozás, vagy rövid adaptációs szabadság ékelődik közbe, vagy egyik rehabilitációs ellátó helyről egy másikra helyezés történik.

12 Ismételt rehabilitáció Az adott probléma miatt lezárult első rehabilitációt követő újabb, személyre alakított rehabilitáció. Forrás:

13 Pszichológusok a rehabilitációban Lippai Zoltán, Kiss Judit: adatlapok elemzése alapján a pszichológiai ellátás Közép-Magyarországon és az Észak- Alföldön a legjobb (mozgásszervi, pulmonológiai, gyermekrehab osztályok):64 pszich. főállásban, 15 rész Mit várnak a pszich-tól? Dolgozzanak a betegekkel, hozzátartozókkal, foglalkozzanak a team-tagokkal is, személyes elvárások a pszich-tól (magánélet, burn out!). Rehabilitációs pszichológus szakmai protokollja? Lehetőségei tágabbak, mint amit használ. Felkészültsége? Fontos a rehab team-tagság.

14 Onkológiai rehabilitáció: A siker nem döntő, a kudarc nem végzetes: a bátorság, hogy folytasd, ez az, ami számít. W. Churchill Az onkológiai rehabilitáció a diagnózis közlésekor kezdődik (pl. fizikai, élettani és lelki károsodások megelőzési lehetőségeinek alkalmazása). Mindig egyénre szabott, és folyamatos, komplex szemléletet, valamint sajátos gyakorlati tudást feltételez a vizsgálatok, a beavatkozások, a kezelések, az orvosi ellenőrzések és a felépülés időtartama alatt. Ez azt jelenti, hogy az orvos, és a beteggel kapcsolatba kerülő más egészségügyi szakemberek betegségmegállapító, illetve gyógyítási/kezelési felelősségük mellett, azzal egy időben, érdeklődnek betegeik személyisége, sorsa, jövője, életminősége, és egészségükkel kapcsolatos rövid-, és hosszú távú gondjai iránt. Életminőség (QOL=Quality of Life) fogalmába az egészségi állapotból fakadó szubjektív érzéseken (fizikai, pszichikai, szociális jó-érzés megléte) kívül egy sor külső tényezővel (betegség/kezelés okozta tünetek megfelelő kontrollja, a képességek birtoklása) való elégedettség mértéke is beletartozik. Az életminőséget elsősorban kérdőívekkel vizsgálják, és értékes információkat adhat a kezelés hatékonyságáról is.

15 Tipikus pszichoszociális beavatkozási pontok a betegségfolyamat alatt Genetikai szűrés Kivizsgálás, majd diagnózis-, kezelési terv közlésének szakasza Onkoterápiás beavatkozások: műtét, sugárterápia, gyógyszeres terápia, csontvelő transzplantáció, stb. Kontroll vizsgálatok, tartós tünetmentesség/gyógyulás VAGY: - visszaesés - további daganatos

16 Onkológiai kezelést és rehabilitációt végző multidiszciplináris csapatok Az egyre bővülő onkológiai team tagjai: sebész, nőgyógyász, kemoterapeuta, sugár-terapeuta, és más szakemberek: szaknővér, sztómaterapeuta, gyógytornász, pszichológus, pszichiáter, neurológus, szociális munkás, gondozó lelkész, dietetikus, önkéntes segítő. A rehabilitációs csoport szokásos tagjai: orvos, pszichológus, gyógytornász/konduktor, ápoló, logopédus, dietetikus, foglalkoztató terapeuta, művészeti terapeuta, ortopéd műszerész, pedagógus, szociális munkás.

17 Onkológiai betegek: fizikai, pszichológiai és társadalmi rehabilitáció Fizikai r.: fáradtság, fájdalom, táplálkozás, szexualitás területei Szervműködések helyreállítása: emlő-, végtagok, agy, sztóma, fej-, nyak-, állkapocs betegek zavarai, stb. Sebészeti műtétek (pl. plasztikai műtétek:emlő, here, stb, rehabilitációs célzatú ortopédiai műtétek).

18 Onkológiai pszichoszociális rehabilitáció A daganatos betegnek már a diagnózis megállapitása után, a műtét, a kemoterápiás és sugárkezelés előtt, majd alatt, valamint a fellépő átmeneti vagy végleges helyzet funkcionális helyreállítása idején, mindhalálig, a rehabilitáció során állandóan szüksége van megfelelő pszichológiai támogatásra is. Ennek az a célja, hogy erősitse a beteg belső erőforrásait, tudatos részvételét saját javulásában és ne veszitse el a rehabilitációhoz is elengedhetetlen lelki erejét. A rehabilitációt az előrehaladott stádiumban felfedezett, kezelhető, de meg nem gyógyítható betegeknél is folytatni kell a legvégső állapotig.

19 A pszichoszociális rehabilitáció kedvező hatásai Szinten tartható, vagy jobb pszichoszociális életminőség Kedvezőbb együttműködés (szakemberekkel, hozzátartozókkal) Ezáltal több esély a gyógyulásra Onkológiai kezelések és kontroll hatékonyságának növekedése, költségeinek csökkenése

20 Korábbi generációk betegségélmény üzenetei hatnak!

21 OOI pszichológusai 2015

Riskó Ágnes : Klinikai pszichológia a rehabilitációban 2016.

Riskó Ágnes : Klinikai pszichológia a rehabilitációban 2016. Riskó Ágnes : Klinikai pszichológia a rehabilitációban 2016. Régen, háború után. Utcán, betegen (a két világháború között és 2001-es fotó) Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet gyógyítás+gondozás+rehabilitáció+oktatás+kutatás

Részletesebben

Szakma megnevezése Szakmakód Ágyszám. Belgyógyászat 0100 75 2012.07.01. Gasztroenterológia 0104 32 2012.07.01. Sebészet 0200 50 2012.07.

Szakma megnevezése Szakmakód Ágyszám. Belgyógyászat 0100 75 2012.07.01. Gasztroenterológia 0104 32 2012.07.01. Sebészet 0200 50 2012.07. Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok Szakma Szakmakód Ágyszám Belgyógyászat 0100 75 Gasztroenterológia 0104 32 Sebészet 0200 50 Szülészet 0405 40 Nőgyógyászat 0406

Részletesebben

IV. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK RENDSZERE. 1. Cím. Működési elvek

IV. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK RENDSZERE. 1. Cím. Működési elvek IV. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK RENDSZERE 1. Cím Működési elvek 75. (1) Az egészségügyi ellátások rendszere az egészségügyi szolgáltatások biztosítását és a népegészségügyi célok megvalósulását összehangoltan

Részletesebben

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. csecsemő és gyermekgyógyászat 0500 15 2012.07.01

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. csecsemő és gyermekgyógyászat 0500 15 2012.07.01 Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM a idejére a idejére a AKTÍV Zala megye NYDRI 030606 Városi Kórház Keszthely Keszthely Ady u. 2. belgyógyászat 0100 33 2013.02.07 AKTÍv Zala megye NYDRI 030606 Városi Kórház Keszthely

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 02 CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 02 CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 02 CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CC. törvény,

Részletesebben

Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím:

Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím: Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím: Az 54 723 01 1000 00 00 azonosító számú, 3 éves Ápoló megnevezésű szakképesítés területi szakmai gyakorlat követelményei Teljesítendő

Részletesebben

SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK a DIMENZIÓ "műtéti szövődmény" betegségbiztosításhoz

SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK a DIMENZIÓ műtéti szövődmény betegségbiztosításhoz BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK A DIMENZIÓ Védelem biztosítási feltételek (a továbbiakban: feltételek) alapján a DIMENZIÓ Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesület (a továbbiakban: biztosító) a biztosított baleseti

Részletesebben

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF Pszichoszomatikus megbetegedések Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF A halmozott rizikótényezővel élő emberek száma az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt. A stressz gyakorlatilag állandósult

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2007. JÚNIUS 21-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2007. JÚNIUS 21-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2007. JÚNIUS 21-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 800-5/2007. MELLÉKLETEK: 1DB TÁRGY: Tájékoztató a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Kht. tevékenységéről

Részletesebben

Dr. Cserháti Péter Ph.D. Orvosi rehabilitáció elméleti alapjai és gyakorlata, Pécs, 2015. szeptember 24.

Dr. Cserháti Péter Ph.D. Orvosi rehabilitáció elméleti alapjai és gyakorlata, Pécs, 2015. szeptember 24. Rehabilitációs alapfogalmak (definíciók, jogszabályi háttér, a fogyatékosság FNO szerinti értelmezése és epidemiológiája). Az orvosi rehabilitáció sajátosságai (inter-diszciplinaritás, funkcionális szemlélet).

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS és ÚTMUTATÓ. Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése. című pályázati kiíráshoz

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS és ÚTMUTATÓ. Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése. című pályázati kiíráshoz PÁLYÁZATI FELHÍVÁS és ÚTMUTATÓ a Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése című pályázati kiíráshoz Kódszám: DAOP-2009-4.1.2/B DDOP-2009-3.1.3/C ÉAOP-2009-4.1.2/C ÉMOP-2009-4.1.2/A ÉMOP-2009-4.1.2/B KDOP-2009-5.2.1/C

Részletesebben

4. sztenderd: Testi és lelki jóllét

4. sztenderd: Testi és lelki jóllét 4. sztenderd: Testi és lelki jóllét A bentlakásos intézményben élő időseknek az intézmény szükségleteiknek megfelelő gondozást, magas színvonalú ápolást biztosít, támogatja lelki egészségük megőrzését,

Részletesebben

Boros Erzsébet dr, Bódi Mariann, Csépleő Viktória, Őry Csilla NEVES FÓRUM 2014.06.12..

Boros Erzsébet dr, Bódi Mariann, Csépleő Viktória, Őry Csilla NEVES FÓRUM 2014.06.12.. Boros Erzsébet dr, Bódi Mariann, Csépleő Viktória, Őry Csilla NEVES FÓRUM 2014.06.12.. Amiről szó lesz: (a projekt vezetőinek kérése) Az eddig áttekintett standardok érthetősége, értelmezhetősége, relevanciája,

Részletesebben

Tárgy: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház intézményi összevonást követő szakmai struktúrája

Tárgy: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház intézményi összevonást követő szakmai struktúrája Kivonat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2011. március 31. napján megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 25/2011. (III. 31.) határozata

Részletesebben

ÁLLAMVIZSGA TÉTELSOR (Elméleti)

ÁLLAMVIZSGA TÉTELSOR (Elméleti) ÁLLAMVIZSGA TÉTELSOR (Elméleti) ÁLTALÁNOS OXYOLOGIA 1. Az oxyologia diszciplináris sajátosságai, viszonya más szakterületekhez 2. Az oxyologiai kórfolyamatok jellemzése 3. A sürgősségi betegellátás Magyarországon

Részletesebben

Szent Kristóf Szakrendelő Közhasznú Nonprofit Kft. Betegfogadás és betegellátás rendje

Szent Kristóf Szakrendelő Közhasznú Nonprofit Kft. Betegfogadás és betegellátás rendje Szent Kristóf Szakrendelő Közhasznú Nonprofit Kft. Betegfogadás és betegellátás rendje Dokumentum címe: Betegfogadás és betegellátás rendje Oldalszám: 1/27. Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta Név Dr. Záray

Részletesebben

A koragyermekkori intervenció rendszere utak és kapcsolódások

A koragyermekkori intervenció rendszere utak és kapcsolódások Gyermeknevelés 3. évf. 2. szám 55 76. (2015) A koragyermekkori intervenció rendszere utak és kapcsolódások Kereki Judit Állami Egészségügyi Ellátó Központ, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Általános

Részletesebben

I. Tanulmány Szakmai Tartalma, Tervezett Pályázati Lehetőségek

I. Tanulmány Szakmai Tartalma, Tervezett Pályázati Lehetőségek I. Tanulmány Szakmai Tartalma, Tervezett Pályázati Lehetőségek Budaörsi Városfejlesztő KFT megbízásából elkészült a Budaörs város hosszútávú egészségügyi terve, amely folytatása a 2011. évben készített

Részletesebben

INTEGRÁLT PALLIATÍV ELLÁTÁS KEZDETEI

INTEGRÁLT PALLIATÍV ELLÁTÁS KEZDETEI XVII. OTTHONI SZAKÁPOLÁSI KONGRESSZUS 2015. Október 8-9 RÁCKEVE INTEGRÁLT PALLIATÍV ELLÁTÁS KEZDETEI Lukács Miklós 1, Dr. Csikós Ágnes PhD. 2 Menyhért Mónika 1 1 PTE Klinikai Központ Palliatív Mobil Team

Részletesebben

MEGVALÓSÍTHATÓSÁG ELEMZÉSE A NÉGY KÖZSZOLGÁLTATÁS ÁTVILÁGÍTÁSA PROJEKTHEZ KAPCSOLÓDÓAN

MEGVALÓSÍTHATÓSÁG ELEMZÉSE A NÉGY KÖZSZOLGÁLTATÁS ÁTVILÁGÍTÁSA PROJEKTHEZ KAPCSOLÓDÓAN MEGVALÓSÍTHATÓSÁG ELEMZÉSE A NÉGY KÖZSZOLGÁLTATÁS ÁTVILÁGÍTÁSA PROJEKTHEZ KAPCSOLÓDÓAN SZOCIÁLIS ELLÁTÁSHOZ ÉS KÖZÖSSÉGSZERVEZÉSHEZ TARTOZÓ EGYES KÖZSZOLGÁLTATÁST VÉGZŐ INTÉZMÉNYEK VERSENYKÉPESSÉGI SZEMPONTÚ

Részletesebben

VIZSGANAPTÁR 2013. tavasz. Szakorvosi szak Szak Vizsgaidőszak Ügyintéző Addiktológia 2013. 03. 18. - 03. 29. Csabai Ildikó

VIZSGANAPTÁR 2013. tavasz. Szakorvosi szak Szak Vizsgaidőszak Ügyintéző Addiktológia 2013. 03. 18. - 03. 29. Csabai Ildikó Szakorvosi szak Szak Vizsgaidőszak Ügyintéző Addiktológia 2013. 03. 18. - 03. 29. Csabai Ildikó Allergológia és klinikai immunológia 2013. 04. 15. - 04. 26. Kusnyár Evelin Aneszteziológia és intenzív terápia

Részletesebben

TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM. 6. prioritás. Akcióterv 2007-2008. 2009. szeptember 3.

TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM. 6. prioritás. Akcióterv 2007-2008. 2009. szeptember 3. TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM 6. prioritás EGÉSZSÉGMEGİRZÉS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HUMÁNERİFORRÁS-FEJLESZTÉS Akcióterv 2007-2008. 2009. szeptember 3. 1. A prioritás bemutatása 1.1. A prioritás tartalma

Részletesebben

33 8933 02 Szociális gondozó és ápoló 4014-4/2008-015PEFŐ

33 8933 02 Szociális gondozó és ápoló 4014-4/2008-015PEFŐ 1. a) Melyek az érzékelés, az észlelés, az emberi figyelem és az emlékezet alapjai? Hogyan befolyásolja az életkor előre haladása szerepüket a megismerő folyamatokban? b) Mit jelent a szociális gondozás

Részletesebben

FESZ XIV. Kongresszusa

FESZ XIV. Kongresszusa FESZ XIV. Kongresszusa FESZ A BETEGEK TELJESKÖRŰ TÁJÉKOZTATÁSÁÉRT Parádfürdő, 2014. szeptember 19-20. Tények A vonatkozó statisztikai adatok szerint 15-18 000 főre tehető az agyvérzés miatt bekövetkezett

Részletesebben

1. program: Az életminőség javítása

1. program: Az életminőség javítása 1. program: Az életminőség javítása A Széchenyi-terv Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok 2002. évi pályázatán támogatást nyert projektek listája 1. program: Az életminőség javítása 1B/0001 Buda Béla

Részletesebben

CSOPORTOS ÉLET-, BALESET- ÉS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEI

CSOPORTOS ÉLET-, BALESET- ÉS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEI CSOPORTOS ÉLET-, BALESET- ÉS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEI 1. Bevezetô rendelkezések Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosítási szerzôdés (továbbiakban: biztosítás) a jelen különös feltételek,

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

J E L E N T É S a fekvőbeteg-szakellátás teljesítményéről 2016. február

J E L E N T É S a fekvőbeteg-szakellátás teljesítményéről 2016. február J E L E N T É S a fekvőbeteg-szakellátás teljesítményéről 2016. február Országos Egészségbiztosítási Pénztár Tartalomjegyzék Aktív fekvőbeteg-szakellátás ----------------------------------------------------------

Részletesebben

HÁZIORVOSOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOSZOMATIKUS AKADÉMIÁJA II.

HÁZIORVOSOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOSZOMATIKUS AKADÉMIÁJA II. HÁZIORVOSOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOSZOMATIKUS AKADÉMIÁJA II. 2016. április 14-16. Hotel Azúr, Siófok HÍVOGATÓ Kedves Kollégák! A pszichiátriai betegségek és kórállapotok a népegészségügy érdeklődésének

Részletesebben

ÉLEN A STROKE ELLEN PÁLYÁZATI FELHÍVÁS SZÍVVEL A STROKE ELLEN Program 2015 A STROKE MEGELŐZÉS ÉVE

ÉLEN A STROKE ELLEN PÁLYÁZATI FELHÍVÁS SZÍVVEL A STROKE ELLEN Program 2015 A STROKE MEGELŐZÉS ÉVE ÉLEN A STROKE ELLEN PÁLYÁZATI FELHÍVÁS SZÍVVEL A STROKE ELLEN Program 2015 A STROKE MEGELŐZÉS ÉVE A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság a Boehringer Ingelheim magyarországi képviseletének

Részletesebben

Beszámoló az egészségügyi integrációról

Beszámoló az egészségügyi integrációról Előterjesztő: Szegedi Tudományegyetem Iktatószám: 01-5515-48/2008. Tárgy: Beszámoló az egészségügyi integrációról Melléklet: 1 db határozati javaslat Készítette: Szegedi Tudományegyetem Véleményezésre

Részletesebben

Raiffeisen Gon dos ko dás II.

Raiffeisen Gon dos ko dás II. Raiffeisen Gon dos ko dás II. Cso por tos élet-, baleset- és be teg ség biz to sí tás fel té te lei A jelen feltételek az UNIQA Biztosító Zrt. (1134 Budapest, Róbert Károly krt. 70 74., továbbiakban Biztosító),

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyermek aneszteziológiai és intenzív szakápoló. 2482-06 Gyermek intenzív szakápolás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyermek aneszteziológiai és intenzív szakápoló. 2482-06 Gyermek intenzív szakápolás modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Rauh Edit minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Intézmény neve: Intézmény címe: Készítette: Utolsó módosítás dátuma: Nevelési Tanácsadó 1126. Budapest, Böszörményi út 20-22 Szöllősiné dr.vári Zsuzsa Igazgató 2012. június

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok 2012.07.01

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok 2012.07.01 Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok 2012.07.01 Általános rész Jelenlegi helyzet A változás utáni 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011.

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. OEP közlemény a 2016. évben befogadott többletkapacitásokról

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. OEP közlemény a 2016. évben befogadott többletkapacitásokról Országos Egészségbiztosítási Pénztár közlemény a 2016. évben befogadott kapacitásokról Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi CXXXII. törvény végrehajtásáról rendelkező 337/2008.

Részletesebben

A 2015-2016-ban meghirdetésre kerülő szakvizsga letételéhez kötelező továbbképzések

A 2015-2016-ban meghirdetésre kerülő szakvizsga letételéhez kötelező továbbképzések Meghirdető /, A lapot minden orvosi szakma részére (kivéve: fog- és szájbetegségek, patológia) OVSZ Budapest-OVSZ DRVK Transzfúziós tanfolyam 2016. február 15-26. vagy 2016. április 11-22. vagy 2016. május

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

I.fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A szabályzat célja és hatálya

I.fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A szabályzat célja és hatálya A Pécsi Tudományegyetem térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásainak szabályzata I.fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A szabályzat célja és hatálya 1. A szabályzat célja, hogy az egyéni

Részletesebben

A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák. Egészségügyi gondozás és prevenció szak Védőnő szakirány

A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák. Egészségügyi gondozás és prevenció szak Védőnő szakirány A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák Egészségügyi gondozás és prevenció szak Védőnő szakirány TDK témák választásának határideje: 2016. április 01. Szakdolgozati

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Egészséges társadalom helyzetkép a magyar népesség egészségi állapotáról

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Egészséges társadalom helyzetkép a magyar népesség egészségi állapotáról HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Egészséges társadalom helyzetkép a magyar népesség egészségi állapotáról Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? A klinikai jelek és a vizsgálatok

Részletesebben

A daganatos beteg megközelítése. Semmelweis Egyetem II Belklinika 2015.11.18

A daganatos beteg megközelítése. Semmelweis Egyetem II Belklinika 2015.11.18 A daganatos beteg megközelítése Semmelweis Egyetem II Belklinika 2015.11.18 Kezelés??? Ellátás??? Gyógyítás??? Stigma Félelem Szerteágazó tünettan Minden szakma érintett Érzelmek? IJESZTŐ ADATOK WHO adatok

Részletesebben

Pszichológiai, pedagógiai elemeket is tartalmazó képesség-, készség-, és személyiségfejlesztő

Pszichológiai, pedagógiai elemeket is tartalmazó képesség-, készség-, és személyiségfejlesztő A csodákhoz mozdulni kell a megszokott kis világunkból Kelemen Dóra szakképzett kineziológus, AFT, elmeakupunktúra és biodinamikus cranius, sacralis terápiakezelő vagyok. Én nagyon szeretnék veletek megismerkedni,

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Családközpontú koragyermekkori intervenciós konzulens szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei (10/2006. (IX. 25.) OKM rendelet rendelkezései alapján) 1. A szakirányú továbbképzés

Részletesebben

Szakma megnevezése Szakmakód. megnevezése. 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 3. 01 Belgyógyászat belgyógyászat 0100 2012.07.

Szakma megnevezése Szakmakód. megnevezése. 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 3. 01 Belgyógyászat belgyógyászat 0100 2012.07. Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok 2012.07.01 Általános rész Jelenlegi helyzet A változás utáni 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011.

Részletesebben

KEDVES BETEGÜNK! MI A VÉRÁTÖMLESZTÉS (TRANSZFÚZIÓ)?

KEDVES BETEGÜNK! MI A VÉRÁTÖMLESZTÉS (TRANSZFÚZIÓ)? KEDVES BETEGÜNK! Az Ön tervezett műtétjéhez valószínűleg vérpótlásra lesz szükség. Fontos, hogy ismereteket szerezzen az ezzel kapcsolatos tudnivalókról, lehetőségekről. Éppen ezért kérjük, olvassa el

Részletesebben

Az ellátás szakmai megfelelősége, minősége, biztonsága az integráció tükrében. Dr. Margitai Barnabás MBA, M.Sc - DEMIN XI. Debrecen, 2011.06.02-03.

Az ellátás szakmai megfelelősége, minősége, biztonsága az integráció tükrében. Dr. Margitai Barnabás MBA, M.Sc - DEMIN XI. Debrecen, 2011.06.02-03. Az ellátás szakmai megfelelősége, minősége, biztonsága az integráció tükrében. Dr. Margitai Barnabás MBA, M.Sc - DEMIN XI. Debrecen, 2011.06.02-03. - Betegbiztonság - Biológiai biztonság Az EU Tanácsának

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele a traumákhoz kapcsolódó pszichés kórképek igazságügyi orvosszakértői véleményezéséről A különböző súlyosságú sérüléseket, különösen a

Részletesebben

Szociális szakvizsga követelményrendszere témacsoportonként. Általános szociális, illetve gyermekvédelmi és gyermekjóléti alapismeretek

Szociális szakvizsga követelményrendszere témacsoportonként. Általános szociális, illetve gyermekvédelmi és gyermekjóléti alapismeretek Szociális szakvizsga követelményrendszere témacsoportonként Általános szociális, illetve gyermekvédelmi és gyermekjóléti alapismeretek I. Általános követelmény: A jelölt ismerje a társadalmi viszonyok,

Részletesebben

Országos Idegtudományi Intézet (OITI) bemutatása, szakmai tevékenységének ismertetése. 2010. május 06.

Országos Idegtudományi Intézet (OITI) bemutatása, szakmai tevékenységének ismertetése. 2010. május 06. Országos Idegtudományi Intézet Amerikai út 57, H-1145 Budapest Főigazgató: Dr. Gusztonyi Ágnes T:1-467-9300, fax: 1-251-5678 Email: igazgatosag@oiti.hu, internet: www.oiti.hu Az Országos Idegtudományi

Részletesebben

A Rehabilitációs Pedagógiai Program elkészítésénél közreműködtek: Szeverényi Sándor intézményvezető Tóth Istvánné gyógypedagógus Tornai Klaudia

A Rehabilitációs Pedagógiai Program elkészítésénél közreműködtek: Szeverényi Sándor intézményvezető Tóth Istvánné gyógypedagógus Tornai Klaudia Rehabilitációs Pedagógiai Program Gyógypedagógiai Nevelési Oktatási Intézmény Fejlesztő Nevelést Oktatást Végző Iskola Marcali 2o13. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza A Rehabilitációs Pedagógiai

Részletesebben

AKUT VERÕÉRKÓRKÉPEK, SEBÉSZETI SZEMPONTOK

AKUT VERÕÉRKÓRKÉPEK, SEBÉSZETI SZEMPONTOK ANGIOLÓGIA AKUT VERÕÉRKÓRKÉPEK, SEBÉSZETI SZEMPONTOK Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Definíció Etiológia Hirtelen (órákon belül) kialakult artériaelzáródás, amely az ellátási területen heveny

Részletesebben

RADIOGRÁFUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

RADIOGRÁFUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI RADIOGRÁFUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 725 04 1000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Radiográfus

Részletesebben

J E L E N T É S a fekvőbeteg-szakellátás teljesítményéről 2015. május

J E L E N T É S a fekvőbeteg-szakellátás teljesítményéről 2015. május J E L E N T É S a fekvőbeteg-szakellátás teljesítményéről 2015. május Országos Egészségbiztosítási Pénztár Tartalomjegyzék Aktív fekvőbeteg-szakellátás ----------------------------------------------------------

Részletesebben

Csigaház Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai Szakszolgálat. 4600 Kisvárda, Kölcsey utca 5. Tel.:45/556-382. OM azonosító: 203086.

Csigaház Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai Szakszolgálat. 4600 Kisvárda, Kölcsey utca 5. Tel.:45/556-382. OM azonosító: 203086. Csigaház Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai Szakszolgálat 4600 Kisvárda, Kölcsey utca 5. Tel.:45/556-382 OM azonosító: 203086 Munkaterv 2015-2016-os tanévre KISVÁRDA, 2015. 1 I. KISVÁRDAI KORAI FEJLESZTŐ

Részletesebben

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról T a r t a l o m j e g y z é k 1. BEVEZETÉS... 4 2. ADATFORRÁSOK... 4 3. ELEMZÉSI MÓDSZEREK... 4 4.

Részletesebben

Gyermeknőgyógyászat. Szerkesztette. Borsos Antal

Gyermeknőgyógyászat. Szerkesztette. Borsos Antal Gyermeknőgyógyászat Szerkesztette Borsos Antal Irta Borsos Antal Csoknyay Judit Gödény Sándor Juhász Béla Kovács Judit Major Tamás Nagy István Géza Székely Péter Szeverényi Péter Golden Book Kiadó Budapest

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Röviden a szívinfarktusról Teendők szívinfarktus esetén Kiadó: Gönc Város Önkormányzata

Részletesebben

REHABILITÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE

REHABILITÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE REHABILITÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE A DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN DDOP-3.1.3/C-11-2011-0001 BEVEZETŐ PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a rehabilitáció mindazon tevékenységek

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI NYILVÁNTARTÁSI ÉS KÉPZÉSI KÖZPONT NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG

EGÉSZSÉGÜGYI NYILVÁNTARTÁSI ÉS KÉPZÉSI KÖZPONT NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI NYILVÁNTARTÁSI ÉS KÉPZÉSI KÖZPONT NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG SZAKVIZSGA TÁJÉKOZTATÓ JELENTKEZÉSI LAP ÉS VIZSGANAPTÁR 2016. február 2016. június közötti vizsgaidőszakra Általános tudnivalók A

Részletesebben

Aphasia Centrum. beszélni családoddal, nem tudod elolvasni az újságot, ha a postás. hoz egy ajánlott levelet, nem tudod aláírásoddal hitelesíteni az

Aphasia Centrum. beszélni családoddal, nem tudod elolvasni az újságot, ha a postás. hoz egy ajánlott levelet, nem tudod aláírásoddal hitelesíteni az Aphasia Centrum Képzeld el, hogy a következő pillanatban képtelen vagy beszélni családoddal, nem tudod elolvasni az újságot, ha a postás hoz egy ajánlott levelet, nem tudod aláírásoddal hitelesíteni az

Részletesebben

Bioetikai Kódex. Az orvosbiológiai/klinikai kutatások elveiről és gyakorlatáról. www.ett.hu/bioetikai_kodex.pdf

Bioetikai Kódex. Az orvosbiológiai/klinikai kutatások elveiről és gyakorlatáról. www.ett.hu/bioetikai_kodex.pdf Bioetikai Kódex Az orvosbiológiai/klinikai kutatások elveiről és gyakorlatáról. www.ett.hu/bioetikai_kodex.pdf Tartalomjegyzék PREAMBULUM... 4 1. AZ ORVOSBIOLÓGIAI KUTATÓ MAGATARTÁSA... 5 2. A VIZSGÁLATI

Részletesebben

Fizikális vizsgálat: Az emlõkben és axillákban kóros nem tapintható. Fizikális vizsgálat: Az emlõkben és axillákban kóros nem tapintható.

Fizikális vizsgálat: Az emlõkben és axillákban kóros nem tapintható. Fizikális vizsgálat: Az emlõkben és axillákban kóros nem tapintható. 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 3479 Negatív csak mammo (zsíremlõ) Fizikális vizsgálat: Az emlõkben és axillákban kóros nem tapintható. Mammographia: teljes zsíros involutio látható. Kóros képlet, csoportos

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 9025 Győr, Kossuth Lajos utca 7.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 9025 Győr, Kossuth Lajos utca 7. PEDAGÓGIAI PROGRAM Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 9025 Győr, Kossuth Lajos utca 7. Hatályos, 2015. szeptember 1-től Kaukerné Kovács Edit

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA 2. melléklet az előterjesztéshez AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG 2015. április Tartalom BEVEZETÉS...4 A stratégiai dokumentum célja és előzménye...4

Részletesebben

SZAKMASPECIFIKUS TANTÁRGYAK 2014.

SZAKMASPECIFIKUS TANTÁRGYAK 2014. 1. Aneszteziológia és intenzív terápia 2. Arc- állcsont- és szájsebészet 3. 4. Bőrgyógyászat 5. Csecsemő- gyermekgyógyászat 6. Érsebészet 7. Fizikális medicina-és rehabilitációs orvoslás 8. Foglalkozás-orvostan

Részletesebben

PESTERZSÉBETI. 1202. Budapest, Mártírok útja 205/b. PEDAGÓGIAI PROGRAM. Budapest, 2015.

PESTERZSÉBETI. 1202. Budapest, Mártírok útja 205/b. PEDAGÓGIAI PROGRAM. Budapest, 2015. PESTERZSÉBETI 1202. Budapest, Mártírok útja 205/b. PEDAGÓGIAI PROGRAM Budapest, 2015. Az óvodai pedagógiai program törvényi és jogszabályi háttere: A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény

Részletesebben

A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei

A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. A szakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

Pozitron-Diagnosztika Központ. Képet alkotunk egészségéről!

Pozitron-Diagnosztika Központ. Képet alkotunk egészségéről! Pozitron-Diagnosztika Központ Képet alkotunk egészségéről! A diagnózis: RÁK PET/CT a daganatos betegségek vizsgálatában Az egész testre kiterjedő PET/CT vizsgálattal, akár a néhány milliméteres daganatok

Részletesebben

Ameghosszabbodott élettartam és az idősek

Ameghosszabbodott élettartam és az idősek Egészségi állapot, egészségügyi ellátások, szolgáltatások az idősek egészsége egészségügyi ellátások hozzáférhetőség fizikai és szellemi aktivitás mentális egészség betegségi kockázatok mérséklése szűrő-

Részletesebben

AZ ÁPOLÁS ÉS BETEGELLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

AZ ÁPOLÁS ÉS BETEGELLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI AZ ÁPOLÁS ÉS BETEGELLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. Az alapképzési szak megnevezése: ápolás és betegellátás (Nursing and Patient Care) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi

Részletesebben

A KAQUN-víz hatása onkológiai kezelés alatt álló betegeken. Randomizált vizsgálat.

A KAQUN-víz hatása onkológiai kezelés alatt álló betegeken. Randomizált vizsgálat. A KAQUN-víz hatása onkológiai kezelés alatt álló betegeken. Randomizált vizsgálat. Vizsgálati Protokoll Készítették: Dr. Liszkay Gabriella PhD. Klinikai onkológus-bőrgyógyász Dr. Robert Lyons KAQUN Hungária

Részletesebben

Dementiák biomarkerei. Oláh Zita 2015. November 11.

Dementiák biomarkerei. Oláh Zita 2015. November 11. Dementiák biomarkerei Oláh Zita 2015. November 11. Mi a biomarker? A biomarkerek biológiai paraméterek, amelyek normális és kóros folyamatokat, beavatkozásokra adott válaszokat jeleznek, továbbá objektív

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez

B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 949-11/2016. 1 1. B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez a település

Részletesebben

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Sebészeti Intézet létszámgazdálkodásának elemzése

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Sebészeti Intézet létszámgazdálkodásának elemzése Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Egészségügyi Szervező Szak A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Sebészeti Intézet létszámgazdálkodásának elemzése Konzulens: Dr. Dózsa Csaba

Részletesebben

A CSONGRÁD MEGYEI MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA STRATÉGIAI FEJLESZTÉSI TERVE 2014-2020.

A CSONGRÁD MEGYEI MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA STRATÉGIAI FEJLESZTÉSI TERVE 2014-2020. Csongrád Megyei Mellkasi igazgató: Dr. Bálint Beatrix Ph.D. 6772 Deszk, Alkotmány utca 36. Tel: (62)571-511, Fax: (62)571-551 www.deszkikorhaz.hu Ikt. sz.: 2/3/97/2013 Képet rakni SZAKMAI TERV A CSONGRÁD

Részletesebben

akut betegellátó szakirányú továbbképzési szak

akut betegellátó szakirányú továbbképzési szak akut betegellátó szakirányú továbbképzési szak I. A szakirányú továbbképzés neve: akut betegellátó szakirányú továbbképzési szak II. A szakirányú továbbképzési szak FIR-kódja: T09001 III. A létesítést

Részletesebben

szakképzés megnevezése álláshelyek száma szolgáltató neve

szakképzés megnevezése álláshelyek száma szolgáltató neve szakképzés megnevezése álláshelyek száma szolgáltató neve Gyerekgyógyász 2 Ideggyógyász 2 Fül-orr-gégész 2 Szemész Általános sebész Szülész-nőgyógyász 2 Patológus Sürgősségi Betegellátó Osztály 2 Bőr és

Részletesebben

A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák

A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai szak Képalkotó diagnosztikai analitika szakirány TDK témák választásának

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Helyzetkép II. A program felépítése

TARTALOMJEGYZÉK Helyzetkép II. A program felépítése TARTALOMJEGYZÉK sorszám Megnevezés Oldalszám Bevezető 5 I. Helyzetkép 6 1. Óvodánk bemutatása 6 2. Az óvoda személyi és tárgyi feltételei 7 II. A program felépítése 8 1. Gyermekképünk 8 2. Óvodaképünk

Részletesebben

II./3.4. fejezet: Daganatos betegségek sugárkezelésének alapelvei

II./3.4. fejezet: Daganatos betegségek sugárkezelésének alapelvei II./3.4. fejezet: Daganatos betegségek sugárkezelésének alapelvei Hideghéty Katalin A fejezet célja, hogy a hallgató megismerkedjen a sugárkezelés általános alapelveivel, és rálátást szerezzen a különböző

Részletesebben

Arany János Általános Iskola Pedagógiai programjának melléklete

Arany János Általános Iskola Pedagógiai programjának melléklete Pedagógiai programjának melléklete SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK FEJLESZTŐ PROGRAMJA 2013. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. Alapelvek, célok az SNI tanulók ellátásában... 3 2.1. Alapelvek... 4 2.2.

Részletesebben

COLLEGE Befektetés gyermeke jövőjébe PNTS

COLLEGE Befektetés gyermeke jövőjébe PNTS COLLEGE Befektetés gyermeke jövőjébe PNTS Fókuszban a gyermekek Minden család számára a gyermekek biztonsága és továbbtanulása a legfontosabb. A szülők feladata, hogy a gyermekek életének legfontosabb

Részletesebben

M ÁLYI ÓVODA és EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE

M ÁLYI ÓVODA és EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE M ÁLYI ÓVODA és EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013-2017 1 AZ INTÉZMÉNY ADATAI Az intézmény hivatalos neve: Mályi Óvoda és Egységes Óvoda - Bölcsőde Székhely: 3434 Mályi Móra Ferenc utca

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Ápolás-gondozás és egészségügyi ellátás. a támogatott lakhatás keretében

Ápolás-gondozás és egészségügyi ellátás. a támogatott lakhatás keretében Ápolás-gondozás és egészségügyi ellátás a támogatott lakhatás keretében Jelen szakmai tanulmány a támogatott lakhatáson belül az ápolás-gondozás szolgáltatással 1 és az egészségügyi gondozással kapcsolatos

Részletesebben

Il. RÉSZ Törvények, országgyűlési határozatok, kormányrendeletek és -határozatok. V. RÉSZ Közlemények

Il. RÉSZ Törvények, országgyűlési határozatok, kormányrendeletek és -határozatok. V. RÉSZ Közlemények '' 245 8 EGÉSZSÉGÜGY1 KÖZLÖNY 19. szám I. RÉSZ Személyi rész pályázatot más szolgáltatóval (szolgáltatókkal) együtt. A pályázatokban utalni szükséges arra, hogy az intézmény egyidejűleg további pályázatot

Részletesebben

Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009.

Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009. Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009. TARTALOM JEGYZÉK Bevezető 1 1. A koncepció elvi alapjai 1 1.1. Jövőkép megfogalmazása 3 1.2. Alapelvek megfogalmazása

Részletesebben

A várólisták rövidítésének stratégiai irányai

A várólisták rövidítésének stratégiai irányai A várólisták rövidítésének stratégiai irányai Az Egészségbiztosítási Felügyelet összefoglaló elemzése 2010 A várakozási idők hatékony kezelésének kérdése, mint majd mindenhol a világon, így a magyar egészségügyi

Részletesebben

II. A Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika szervezésében

II. A Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika szervezésében II. BETEGBIZTONSÁGI KONFERENCIA A Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika szervezésében TERVEZETT PROGRAM Budapest, Danubius Health Spa Resort Helia 2016.03.31.-04.02.

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE 1 AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE Az intézmény hivatalos elnevezése: BÁTAI HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA Az intézmény székhelyének címe: 7149 Báta, Fő u. 174. Az intézmény alapításának

Részletesebben

Szakmai terv 2010. Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja

Szakmai terv 2010. Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Szakmai terv 2010. Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja MEREK 2010. évi szakmai terv A MEREK szakmai terve 2010. évre Misszió A Merek célja a mozgássérült emberek társadalmi integrációjának elősegítése

Részletesebben

Tápanyag- és energiaszükséglet kiszámítása Iski Éva, Horváth Attila Dusán, Klinikai táplálási tanácsadók (dietetikusok)

Tápanyag- és energiaszükséglet kiszámítása Iski Éva, Horváth Attila Dusán, Klinikai táplálási tanácsadók (dietetikusok) Tápanyag- és energiaszükséglet kiszámítása Iski Éva, Horváth Attila Dusán, Klinikai táplálási tanácsadók (dietetikusok) Faktorok befolyásolják az energia igényt alapanyagcsere a testhőmérséklet fenntartása

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Készítette:Győri Borbála

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Készítette:Győri Borbála PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Készítette:Győri Borbála 1 Tartalom I. BEVEZETŐ 4 1. Nevelőtestületünk választott mottója: 4 2. Az óvoda jellemző adatai: 4 3. Törvényi szabályozás 4 4. Óvodánk rövid bemutatása

Részletesebben

Az egészségbiztosítási ellátások

Az egészségbiztosítási ellátások Az egészségbiztosítási ellátások Biczók Gyöngyi 1 Tartalom Oldal 1. Ellátásokra jogosultság 2 2. A legfontosabb fogalmak meghatározása 2 2.1 Biztosítási jogviszony 2 2.2 Egészségbiztosítási ellátás 3 3.

Részletesebben

Nagyító alatt a szélütés - a stroke

Nagyító alatt a szélütés - a stroke Nagyító alatt a szélütés - a stroke A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezetõ okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az elõrejelzések

Részletesebben

Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való

Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való küzdelme máig szóló példát adnak nekünk. Azt szeretnénk, hogyha

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. január 18-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. január 18-i rendkívüli ülésére Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. január 18-i rendkívüli ülésére Tárgy: Pályázat benyújtása a DDOP-2009-3.1.3/C számú, Rehabilitációs szolgáltatások

Részletesebben