ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Komplex természettudományi tagozat. Fizika 11. osztály

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Komplex természettudományi tagozat. Fizika 11. osztály"

Átírás

1 ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Komplex természettudományi tagozat Fizika 11. osztály II. rész: Az időben állandó mágneses mező Készítette: Balázs Ádám Budapest, 2019.

2 2. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék II. rész: Az időben állandó mágneses mező Állandó mágnesek A mágneses mező Áram és mágnes kölcsönhatása A mágneses indukcióvektor Az indukcióvektor kiszámítása Egyenáramú motor A Lorentz-erő Az 1 amper definíciója Töltések mozgása mágneses mezőben Ciklotron Az elektron fajlagos töltése Feladatmegoldás

3 Tartalomjegyzék Maxwell III. és IV. törvénye A Biot-Savart-törvény Mozgó vezeték mágneses mezőben Lenz törvénye Váltakozó feszültség és áram A váltakozó áram effektív értéke Generátorok Ferromágneses anyagok Paramágneses és diamágneses anyagok Gyakorlás

4 óra. Állandó mágnesek 45. óra Állandó mágnesek A mágnesség története: Magnesia 1 bányáiból származó vasérc magához vonzotta a vasat. Az ókori görögök pusztán megfigyelték, de nem tudták mire használni a jelenséget. Kínában 2 készítették az első iránytűt, mely beáll észak-dél irányba, de nem tudták miért. Arab közvetítéssel jutott az iránytű Európába a XIII. században. Mágnes és vas kölcsönhatása: A mágnes vonzza a vasat és viszont 3. Ez igaz az ún. ferromágneses anyagokra, melyek a mágnesezettséget megtartják 4. Mágneses pólusok: Az iránytű északi pólusa mutat északra, mert ott van a Földnek a mágneses déli pólusa 5. Az ellentétes pólusok vonzzák, az azonos pólusok taszítják egymást. Az erő nagysága függ a távolságtól. A pólusok erőssége azonos. 1 A mai Törökország területén található ókori görög település 2 Kr. e körül már ismerték a jelenséget 3 Newton III. törvénye miatt a két erő azonos nagyságú. 4 A kobalt és a nikkel is ilyen. 5 Sokáig azt hitték, hogy isteni erők irányítják a mágnest, később azt, hogy nagyon sok vasérc van északon.

5 45. óra. Állandó mágnesek 5. Kísérlet. Végezzük el a 10 alapkísérletet a mágnesség megismeréséhez! Mindegyikhez készítsünk rajzot, írjuk le a tapasztalatokat! Mágnesek lebegtetése. Mágnesek hatása szögre, fára, gémkapcsokra, üveggolyókra. Rongyba csavart mágnes szögek közé teszünk. Mágnes hatása üveglapra szórt vasreszelékre. Vasreszelék elhelyezkedése mágnes körül a térben. Mágneses mező feltérképezése iránytűkkel. A mágnes mekkora távolságból hat a szögekre? Hűtőmágnesek tanulmányozása. Curie-hőmérséklet megfigyelése. Ismeretlen mágnes pólusának meghatározása. 45. Házi feladat. Készíts rövid szöveges összefoglalót az egyik tanórai kísérletről! 45. Szorgalmi. Írj esszét a mágnesség történetről!

6 óra. A mágneses mező 46. óra A mágneses mező Rúdmágnes erővonalai: Önmagukba záródó erővonalak és azonos erősségű pólusok jellemzik. Az erővonalak érintőjének megfelelően állnak be az iránytűk és a sűrűségük a mező erősségére utal. Földmágnesség: A Föld szilárd belső magját veszi körbe a folyékony külső mag. Itt töltések áramlanak, melyek mágneses mezőt hoznak létre. A deklináció szöge mutatja meg az eltérést a földrajzi és a mágneses pólus között, az inklináció a mező vízszintestől való eltérést méri. A Földet ez a mező védi a világűrből érkező részecskéktől, mert azok az erővonalak körül fognak spirál alakú pályákra állni. 1 Atomi mágnesség: A részecskék elemi mágnesek és rendezetlenül állnak. Külső mágneses mező hatására a test időlegesen mágnesessé válik. Ferromágnesek esetében sok részecske mágneses momentuma egy irányban marad, doméneket alkotnak. 2 1 A részecskék a sarkok között vándorolhatnak, és az így kialakult töltött, tórusz alakú rétegek a külső és belső Van Allen-féle sugárzási öveknek nevezzük. A pólusokon a részecskék az atmoszférába juthatnak, és fényjelenséget okoznak, ez a sarki fény (aurora borealis és aurora australis) 2 Antiferromágnesek esetén a szomszédos mágneses momentumok ellentétes irányúak, igy nincs mágneses hatás. Ferrimágnes esetén ellentétes a rendeződés, de a nagyság elérő, ezért van mágneses tulajdonság, pl. Fe 3 O 4

7 46. óra. A mágneses mező 7. Nincs mágneses monopólus: Nincs önmagában létező É vagy D pólus, mert a mágneses tulajdonságot az atomok, mint kicsi iránytűk okozzák. A sok azonos irányú kis iránytű alkotta domének az ún. Curie-hőmérséklet 3 felett szétzilálódnak Házi feladat. Adott egy vasrúd és egy látszólag teljesen ugyanolyan mágnes. Hogyan dönthető el, hogy melyik a mágnes? 46. Szorgalmi. Rajzold meg két párhuzamosan, de ellentétes pólusokkal állított permanens rúdmágnes mágneses mezőjét! 3 Ez minden ferro- és ferrimágneses anyag esetén más. 4 Az ennek megfelelő fázisátalakulás az antiferromágneses anyagoknál az ún. Néel-hőmérsékleten történik meg.

8 óra. Áram és mágnes kölcsönhatása 47. óra Áram és mágnes kölcsönhatása Kísérlet. Øersted ( ) dán fizikus a vezeték alatt felejtette a kísérletezés közben az iránytűt és az kitért az É-D irányból az áram mágneses hatása miatt. Kísérlet. Vizsgáljuk meg az egyenes vezető, az áramhurok, a szolenoid és a toroid mágneses mezejét vasreszelék segítségével!

9 47. óra. Áram és mágnes kölcsönhatása 9. Elektromágneses eszközök működése: elektromágnes vasmaggal, csengő, relé, automata biztosíték, mikrofon, hangszóró, ampermérő, villanymotor. 47. Házi feladat. Nézz utána egy elektromágneses eszköz működésének! 47. Szorgalmi. Milyen jelenlegi kutatásról tudsz, ami a mágnességgel foglalkozik?

10 óra. A mágneses indukcióvektor 48. óra A mágneses indukcióvektor Mágneses mező: töltésekre ható mező. Mozgó töltések által létrehozott, csak mozgó Kísérlet. Magnetométert 1 elhelyezünk egy iránytű által keltett mágneses mezőbe. A keret síkjának normálisa 2 a pólus felé fog mutatni a fellépő forgatónyomaték miatt. Az 1. jobbkéz-szabály: A keretben folyó áramirányra jobbkezünket ráhajtva a hüvelykujjunk mutatja meg a mágneses mező irányát a stabil egyensúlyi helyzetben. Kísérlet. A stabil egyensúlyi helyzetre merőlegesen lesz a legnagyobb a forgatónyomaték. Ez az M max egyenesen arányos az I m árammal és az A m összterülettel. A mágneses indukcióvektor: A mező jellemző mennyisége: iránya a körárammal jobbcsavart alkotó normális: n j (s.t.e.) B = M max nagysága s.t.e.-re merőleges helyzetben mérve: I m A m 1 Áramjárta vezetőkeret, mely egy torziós szálon tud forogni. 2 Az a vektor, ami keret síkjából merőlegesen kifelé mutat.

11 48. óra. A mágneses indukcióvektor 11. Mértékegysége: [ B ] = N m A m 2 = N A m = J = Q s m2 V s m 2 = T (tesla) A Föld mágneses mezőjének erőssége B F 10 5 T A 2. jobbkéz szabály: Egyenes vezető által létrehozott mágneses mező irányát a jobbkezünk ujjai mutatják, ha az áram irányában fogjuk meg a drótot. Nagysága 3 B = I r = 4π 10 7 I 2 π r = µ 0 I 2πr A 3. jobbkéz szabály: N menetes, l hosszúságú szolenoidnál ha megfogjuk az áramiránynak megfelelően a tekercset, jobb hüvelykujjunk mutatja a mező irányát. B = µ 0 N I l 48. Házi feladat. Egy 9 cm hosszú szolenoid menetszáma 500. Mekkora áram folyik benne, ha bent a mágneses mező olyan erős, mint a Föld felszínén? 48. Szorgalmi. Írd fel a 4. jobbkéz szabályt! 3 A vákuum permeabilitása µ 0 = 4π 10 7 Vs Am

12 óra. Az indukcióvektor kiszámítása 49. óra Az indukcióvektor kiszámítása Mágneses fluxus: Egy A nagyságú felületen átmenő mágneses indukcióvonalak száma. Mértékegysége az 1 Weber. Φ = B A [Φ] = Wb = T m 2 = V s 1. Feladat. Mekkora forgatónyomaték hat a 100 cm 2 felületű vezetőkeretre, ha 1 A folyik benne, és a 0,2 Vs/m 2 indukciójú homogén mágneses térben úgy helyezkedik el, hogy síkjának normálisa az indukcióvonalakkal 60 fokos szöget zár be? 2. Feladat. Mekkora a mágneses indukció nagysága egy áramjárta, hosszú egyenes vezetőtől 5 cm távolságban, ha a vezetőben 10 A erősségű áram folyik? 3. Feladat. Egy 8 cm hosszú légmagos tekercs 600 menetből áll, ellenállása 48 Ω. Mekkora lesz a tekercs belsejében kialakuló homogén mágneses mező indukciója, ha egy 12 V-os áramforrást a tekercs két vége közé kapcsolunk?

13 49. óra. Az indukcióvektor kiszámítása Feladat. Egy l hosszúságú, N menetes tekercsben 0,04 A folyik. Mekkora áramerősséggel érhető el egy másik tekercsben az előbbivel egyenlő mágneses mező, ha annak hossza kétszer és menetszáma háromszor akkora, mint az elsőé? 5. Feladat. Egy tekercs keresztmetszete 4 cm 2, hossza 10 cm, menetszáma 1000, belsejében a fluxus W b. A tekercs belsejében levegő van. Mekkora a tekercsben az áramerősség? 49. Házi feladat. Két végtelen hosszú, párhuzamos egyenes vezető egymástól 20 cm távolságra van. A vezetőkön 10 A és 20 A folyik át ellentétes irányban. Mekkora a mágneses indukció a vezetőktől egyaránt 10 cm távolságban? 49. Szorgalmi. Két végtelen hosszú, párhuzamos egyenes vezető távolsága 1m. Az első drótban 3A, a másodikban 2 A áram folyik. Mekkora az indukció az elsőtől 20cm-re és a másodiktól 80 cm-re lévő pontban?

14 óra. Egyenáramú motor 50. óra Egyenáramú motor Működése: Állandó mágnes mezőjében lévő tekercsen áram folyik át. A köráram mágnes mezője olyan, mint egy rúdmágnesé, így hat rá a külső mágnes, elforgatja. A perdülete miatt tovább forog, ekkor a kommutátor megfordítja az áramirányt a keretben, így folyamatosan lesz a forgás.

15 50. óra. Egyenáramú motor 15. Fejlesztések: Növelve a menetszámot, és vasmagot alkalmazva erősebb mező jön létre. Több különálló tekercset elhelyezve mindig maximális a forgatónyomaték. Továbbá a külső állandó mágnes is lehet elektromágnes. 50. Házi feladat. Nézz utána, hogy ki fedezte fel az elektromos motort! 50. Szorgalmi. Hasonlítsd össze az elektromos motort a belső égésű motorral!

16 óra. A Lorentz-erő 51. óra A Lorentz-erő Egy l hosszúságú, d szélességű áramjárta vezetőkeret mágneses mezőbe helyezve: I F Az indukcióvektor nagysága: l B B = M I A = 2 F d 2 I l d = F I l A Lorentz-erő, mely a stabil d F I egyensúlyi helyzet felé forgatja: B F = l I B Az 5. jobbkéz-szabály: Jobbkezünkel kooordináta-rendszert mutatunk. A hüvelykujjunkat az áram, mutatóujjunkat a mágneses mező irányába állítjuk. Mindkét ujjunkra merőlegesen álló középső ujjunk mutatja drótra ható Lorentz-erő irányát. F B A vektoriális szorzás segítségével felírva: l I F = l I B F = l I B sin ϕ

17 51. óra. A Lorentz-erő 17. Kísérlet. Mi történik, ha homogén mágneses mezőbe lógó drótba áramot vezetünk? Kísérlet. Hogyan lehet egy drótból, elemből és egy mágnesből motort készíteni? 6. Feladat. Mekkora erővel hat a 0,5 Vs/m 2 indukciójú homogén mágneses mező az egyenes vezető 1 m hosszú szakaszára, ha a vezetőben 20 A folyik, továbbá: a) a vezető merőleges az indukcióvonalakra; (10 N) b) a vezető párhuzamos az indukcióvonalakkal; (0 N) c) a vezető 30 fokos szöget zár be az indukcióvonalakkal? (5 N) 51. Házi feladat. Mekkora az indukciója annak a homogén mágneses mezőnek, amelyben a mágneses indukcióvonalakra merőleges síkon elhelyezett 40 cm hosszú és 30 A áramerősségű árammal átjárt egyenes vezetőre 0, 125 N erő hat? 51. Szorgalmi. Egyenes tekercs menetszáma 2000, hossza 40 cm. Mekkora a tekercsben folyó áram, ha a tekercsen áthaladó, az indukcióvonalakra merőleges 2 A erősségű áramot vivő vezetékdarab 30 cm szakaszára N erő hat? (0,13 A)

18 óra. Az 1 amper definíciója 52. óra Az 1 amper definíciója Az áramerősség alapegysége: Két egyenes, párhuzamos végtelen hosszú, elhanyagolhatóan kicsi kör keresztmetszetű, egymástól 1 m távolságban, vákuumban lévő vezetőkben ha 1 A folyik, akkor a vezetők között méterenként N hat. 1 Az egyik drót által létrehozott mágneses mező nagysága: B 1 = I1 r A másik drótra ható Lorentz-erő: F 2 = l I 2 B 1 = I1 I 2 r l Kísérlet. Végezzük el az Ampère-féle kísérletet! 7. Feladat. Egyenes vezetőben 100 A áram folyik. A vezeték merőleges a mágneses indukcióra, melynek nagysága 0,7 Vs/m 2. Mekkora a vezeték hossza, ha rá 24,5 N erő hatott? (35 cm) 1 A korábbi definíció szerint az 1 amper 1,118 mg ezüstöt választott ki az ezüst-nitrát oldatból. Ennek alapján kb N erő jött létre a drótok között méterenként. Ezt 1946-ban rögzítették állandónak, így ez alapján definálták az ampert.

19 52. óra. Az 1 amper definíciója Feladat. Egy 300 cm 2 területű sík felületen a homogén mágneses mező indukciófluxusa Vs. Mekkora erő hat arra a 12 cm-es egyenes vezetékszakaszra, amelynek merőleges az indukcióvonalakra, és 15 A folyik benne? (3,6 N) 9. Feladat. Mekkora erő hat egy 10 m hosszúságú, 180 A-rel átjárt K-Ny irányú felsővezetékben a Föld 0,05 mt erősségű mágneses mezője miatt? 52. Házi feladat. Mekkora erősségű és milyen irányú homogén mágneses mezővel lehet egy 16 g tömegű, 80 cm-es, 2 amperrel átjárt vezetéket lebegtetni? 52. Szorgalmi. Kettő 3 N/m a rugóállandójú egyforma rugón egy 30 g tömegű és 30 cm hosszúságú fémrúd lóg vízszintesen. Egy 500 mt erősségű homogén mágneses mezőbe helyezzük a rudat, amelynek iránya vízszintes és merőleges a rúdra. Mekkora a rugók megnyúlása, ha a rúdban 4 A folyik?

20 óra. Töltések mozgása mágneses mezőben 53. óra Töltések mozgása mágneses mezőben Lorentz-erő egy mozgó részecske esetén: Ha Q = I t nagyságú töltés halad a drótban, melynek sebessége v = l/t, akkor a Lorentz-erő nagysága: A 6. jobbkéz szabály: F = l I B = v t Q T B = Q v B Pozitív töltés sebességvektorába jobbkezünk hüvelykujját teszük, mutatóujjunk a mágneses mező irányába mutat. Mindkettőre merőlegesen helyezzük középső ujjunkat, ezzel kapjuk a töltésre ható Lorentz-erő irányát. F B A vektoriális szorzás segítségével felírva: Q v F = Q v B F = Q v B sin ϕ Párhuzamosan érkező töltés mozgása: Ha a töltés sebességvektora a mágneses indukcióvektorral párhuzamos, akkor nincs hatása a mezőnek a töltésre. Ilyenkor a Lorentz-erő nulla 1. 1 Tehát ebben az esetben a mező nem képes gyorsítani a töltéseket.

21 53. óra. Töltések mozgása mágneses mezőben 21. Merőlegesen érkező töltés mozgása: Ha a töltés sebessége a mezőre merőleges, akkor körpályára áll, a centripetális erő szerepét a Lorentz-erő játssza el 2. A körpálya sugara: Q v B = m v2 r r = m v Q B Az α szögben érkező töltés mozgása: A sebesség B-vel párhuzamos vetülete nem változik, a merőleges vetületnek pedig folyamatosan változik az iránya. A csavarvonal sugara és emelkedése: r = m v sin α Q B p = 2 π m v cos α Q B 53. Házi feladat. Carl Anderson 1932-ben felfedezett egy részecskét, melynek töltése a protonéval azonos, és 10 mt nagyságú mezőben 17 mm sugarú körpályára áll, ha a fénysebesség tizedével megy. Mennyi a tömege? Mi ez a részecske? 53. Szorgalmi. Adj magyarázatot a Van Allen-övekben mozgó töltések mozgására! 2 Mivel a mozgás egyenletes körmozgás, ezért elmondható, hogy a mágneses mező csak a sebességvektor irányát megváltoztatva tud gyorsítani.

22 óra. Ciklotron 54. óra Ciklotron Ciklotron: Részecskegyorsító; mágneses mező segítségével körpályára állítanak vele vákuumban lévő részecskéket, melyeket aztán elektromos mezővel egyre nagyobb sebességre gyorsítanak. Ciklotronfrekvencia: A mágneses mezőben körpályára álló töltés által másodpercenként megtett körök száma 1 : f 0 = B q 2 π m Ezzel a frekvenciával cserélgetve az elektromos mező irányát, mindig a két félkör közötti részben gyorsítja a részecskét a mező. A ciklotron működése: Ionforrást elhelyeznek középre, abból részecskék jönnek ki, melyek körpályára állnak. A gyorsító mező körönként kétszer gyorsít a részecskéken, melyeket kivezetik, felhasználják, más részecskegyorsítóba vezetik. Felhasználás: A nagy sebességű részecskéket ütköztetik, hogy részecskefizikai folyamatokat megfigyeljenek. Izótópokat készítenek vele, elektronmikroszkóp működéséhez is szükséges. Mindenre is jó. De tényleg. 1 Mivel sebességtől függetlenül ennyi idő alatt teszi meg a kört a részecske, így a gyorsabbak egyre nagyobb sugarú pályára állnak.

23 54. óra. Ciklotron 23. Relativisztikus hatások: A fénysebesség soha nem érhető el, és azt megközelítő sebességeknél a dinamikai leírást módosítani kell a γ-val jelölt ún. Lorentz-faktorral 2. γ = 1 ( v ) f = 2 1 c B q 2 π γ m Szinkrociklotron: A részecske fix idő alatt tenné meg a körpályát, de a fénysebesség közelében frekvenciája kisebb lesz, mint várnánk. Ezért szinkronizálni, így csökkenteni kell az elektromos mező polaritásváltó ütemét, épp a fenti összefüggés alapján 3. Izokrón ciklotron: Állandó frekvencia mellett, de kifelé egyre növekvő mágneses mezővel a relativisztikus hatás kompenzálható, és így az eredeti f 0 használható: B = γ B 10. Feladat. Azonos sebességű 12 6 C + és 14 6 C + ionok 950 mt nagyságú mezőben keringenek. Mekkora a sebességük, ha pályasugaraik különbsége 0,3 mm? Melyik megy kívül? 54. Házi feladat. Nézz utána a ciklotron orvosi alkalmazásainak! 54. Szorgalmi. Mutass be egy részecskegyorsító típust! 2 A γ kis sebességekre 1, fénysebességet megközelítve 1-nél nagyobb. 3 Előnye, hogy a mágneses pólusok közelebb hozhatók benne, így nagyobb lehet a mágneses fluxus, ám kisebb intenzitás érhető el vele, mert míg a gyors részecskék bent vannak, újabb részecskéket nem lehet gyorsítani vele.

24 óra. Az elektron fajlagos töltése 55. óra Az elektron fajlagos töltése Helmholtz-tekercspár: Két R sugarú egyenként N menetes tekercs azonos áramiránnyal, egymástól R távolságra. Közelítőleg homogén mágneses mezőt hoz létre, melynek nagysága: Katódsugárcső: B = ( ) 3/2 4 µ0 N I 5 R Légritkított üvegbúrában lévő fémszálat fűtünk, elé lyukkal ellátott fémlapot helyezünk. A fémszálat katódként a negatív pólusra kötjük, a fémlap pedig a pozitiv anód. A melegítés és az elektromos mező együtt hatása miatt a fém elektronjai elhagyhatják a fémet.

25 55. óra. Az elektron fajlagos töltése 25. Kísérlet. Kapcsoljunk U gyorsítófeszültséget a katódsugárcsőre, és I áramot a Helmholtz-tekercsre. Állítsuk r sugarú körpályára az elektronokat. Állapítsuk meg az elektron fajlagos töltését az alábbi összefüggés segítségével! e m = 2 U (5/4)3 R 2 (N µ 0 I r) Házi feladat. A számítást otthon befejezni! 55. Szorgalmi. A mérés hibáját kiszámítani.

26 óra. Feladatmegoldás 56. óra Feladatmegoldás 11. Feladat. Egy Földhöz közeli helyen a mágneses indukció értéke 10 5 T. A napszéllel érkező elektronok és α-részecskék ennek hatására spirális pályán kezdenek mozogni. Mennyi az e -ok és a 4 2He 2+ -ok periódusidejének aránya? (2, ) 12. Feladat. Egy 2 T indukciójú, homogén mágneses mezőben 2 grammos, +3 mc töltésű részecske mozog v sebességgel. A testhez egy 5 m-es súlytalan fonál van hozzákötve, amelynek másik vége rögzített. A sebesség iránya, a fonál és a mágneses indukció egymásra kölcsönösen merőlegesek. a) Mekkora a sebesség nagysága, ha a fonál a mozgás során végig egyenesen marad, de erő nem ébred benne? (15 m/s) b) Mekkora lesz a fonálerő, ha az előbbi sebesség háromszorosával indul el a test? (0,54 N) 13. Feladat. Mozoghat-e egy töltött részecske egy végtelen hosszú, áramjárta vezető körül a vezetőre merőleges síkban olyan körpályán, melynek középpontján áthalad a vezető?

27 56. óra. Feladatmegoldás Feladat. Két hosszú, függőleges irányú, párhuzamos vezetőben egyenáram folyik. Milyen áramirány esetén térül ki mindkét vezető jobbra? 15. Feladat. Hogyan lehet közelítőleg homogén mágneses mezőt létrehozni? 16. Feladat. Egy proton (1, kg) 0,08 T indukciójú homogén mágneses mezőben R = 60 cm-es körpályán halad. a) Mekkora a mozgási energiája? (1, J) b) Ha e részecskét változatlan sebességgel kivezetjük a mágneses mezőből, mekkora térerősségű homogénelektromos mező képes 1 ms idő alatt megállítani? (48,8 N/C) 56. Házi feladat. Két rúdmágnesünk van, egyiket hosszában, másikat félbe törtünk. Megpróbáljuk a mágneseket a törési felület mentén összeilleszteni. Mit tapasztalunk? 56. Szorgalmi. Félbe törtünk egy rúdmágnest és újra össze akartuk illeszteni, de nagyon erős taszítást tapasztaltunk. Miért?

28 óra. Maxwell III. és IV. törvénye 57. óra Maxwell III. és IV. törvénye 17. Feladat. Ismételjük át Maxwell I. és II. törvényét! E A = Ψ ö = zárt Q ɛ 0 E s = 0 zárt Gauss mágneses törvénye: Nincs mágneses monopólus, a mágneses mező forrásmentes, indukcióvonalai önmagukba záródnak 1. B A = Φ ö = 0 zárt Kísérlet. Vizsgáljuk meg a szolenoid mágneses mezejét kívül és belül is, majd vessük össze egy rúdmágnes mezejével! Ampère-féle gerjesztési törvény: A mágneses mező örvényes, örvényeit (egyrészt) az elektromos áram keltheti 2. Egy hurkon átfolyó nettó áram által gerjesztett mező nagysága a görbe mentén: zárt B s = µ 0 I ben Petrus Peregrinus de Maricourt vetette fel az ötletet. William Gilbert 1600-ban De Magnete című művében, és 1800-as évek elején Michael Faraday is írt erről. James Clerk Maxwell elektromágneses mezőt leíró III. egyenletében foglalta össze a tapasztalatokat. 2 De nem csak az áram hozhat létre mágneses mezőt. Maxwell rájött, hogy más is, és azzal a kiegészítéssel írta fel az elektromágnesesség IV. törvényét.

29 57. óra. Maxwell III. és IV. törvénye Feladat. Vezessük le a végtelen hosszú áramjárta egyenes vezető által létrehozott mágneses mező nagyságát! B 2 π r = µ 0 I B = µ 0 I 2πr 19. Feladat. Vezessük le az Ampère törvény segítségével az I árammal átjárt, N menetszámú, l hosszúságú áramjárta szolenoitekerecs által létrehozott mágneses mező nagyságát! B 1 l + B 2 v + B 3 l + B 4 v = µ 0 NI B = µ 0 N I l 57. Házi feladat. Ábrázold egy R vastagságú, végtelen hosszú áramjárta egyenes vezető által létrehozott mágneses mező nagyságát a drót középpontjától merőlegesen x távolságban! 57. Szorgalmi. Vezesd le a toroidban lévő mágneses mező nagyságát az Ampère-törvény segítségével!

30 óra. A Biot-Savart-törvény 58. óra A Biot-Savart-törvény 20. Feladat. Adott R vastagságú drót, benne I áram folyik. A drótot körbeöleli tőle R távolságra lévő R falvastagságú cső, melyben ellenkező irányú I áram folyik. Ábrázold a B(x) függvényt! B = µ 0 I 2πR x 2 µ 0 I 2π 1 x µ 0 I 2πR 9R2 x 2 2 5x ha x < R ha R < x < 2R ha 2R < x < 3R 0 ha 3R < x A 7.jobbkéz-szabály: (Biot-Savart) A l drótdarabban I áram folyik. Jobb hüvelykujjunkat I l irányába helyezzük. Mutatóujjunkkal egy r távolságra lévő pont felé mutatunk 1. A vezetődarab okozta mezőt a kiválasztott pontban középső ujjunk mutatja 2. B = µ 0 I 4π r 2 l e r A mágneses mező adódik a drótdarabok járulékainak összegéből. 1 Ezzel felveszünk egy, a kérdéses pontba mutató e r egységvektort 2 Érdekes, hogy Coulomb-törvényhez hasonlóan ez is 1/r 2 -es lecsengésű.

31 58. óra. A Biot-Savart-törvény 31. A 8. jobbkéz-szabály: Jobbkezükkel körbeölelünk egy R sugarú áramjárta hurkot az áramiránynak megfelelően. A mező irányát hüvelykujjunk mutatja. Csakis a kör középen a mező nagysága: B = µ I 2R 21. Feladat. Igazoljuk a 8. jobbkéz-szabályt! A kört felosztjuk l darabokra. Középen felírjuk az egyes darabok járulékait. A szimmetrikus elrendezés miatt mindegyik ugyanakkora. Összegezzük a darabok hosszát, és a kör kerületét kapjuk. B = µ 0 I µ 0 I l = 4π R 2 4π R 2R π = µ I 2 2R 22. Feladat. Ha N darab áramhurok mezőjét összegezzük, miért nem kapjuk meg a korábban szoleniodra vonatkozó összefüggést? Ötlet: Gondoljuk végig, hogy a 8. jobbkéz-szabályban felírt indukció egyedül a kör középpontjában igaz. 58. Házi feladat. Mekkora erő hat az alábbi téglalapra? I hurok = 2A a = 5 cm d = 1 cm b = 2 cm I drót = 15A 58. Szorgalmi. Síkban fekvő négyzet csúcsaiban felülről rendre 1, 2, 3, 4 A folyik lefelé. Mekkora az indukció középen?

32 óra. Mozgó vezeték mágneses mezőben 59. óra Mozgó vezeték mágneses mezőben Kísérlet. Végezzük el Faraday kísérletét, melyben rájött, hogyan hozható létre mágneses mező segítségével elektromos áram 1. Kísérlet. Végezzük el Faraday másik kísérletét, ahol áramjárta tekercset helyezett egy másik tekercsbe! Próbáljuk ki rúdmágnessel, a tekercset mozgatva, más tekercsekkel, különböző sebességgel! Faraday-féle indukciós törvény: A mágneses mező változása egy hurokban 2 feszültséget indukál, mely a fluxusváltozás sebességével arányos. Tekercsnél ez az N menetszámmal arányosan nő. U i = N Φ t 23. Feladat. Mekkora feszültséget indukálódott egy 500 menetes, 25 cm 2 keresztmetszetű tekercsben, ha 40 mt nagyságú mágneses mező 0,25 s alatt szűnt meg benne. U i = Vs m m 2 0, 25s = 0, 2 V Kísérlet. Mozgassunk vezetéket mágneses mezőben! Mi történik? 1 Faraday 1821-ben elkészítette az elektromágneses rotort. Tudott árammal mágneses hatást létrehozni, de a fordítottját csak 1831-ben fedezte fel. 2 Ez az örvényes elektromos mező akkor is létrejön, ha nincs ott semmi.

33 59. óra. Mozgó vezeték mágneses mezőben 33. A 9. jobbkéz-szabály: Egy U alakú vezetősínben mozog egy fémrúd v sebességgel és a hüvelykujjunkat a mozgás irányába helyezzük. A mutatóujjunk a mágneses mező irányába mutat. Az indukált áramirányt a fémrúdban középső ujjunk mutatja. 24. Feladat. Mekkora az indukált feszültség nagysága az U alakú sínen mozgó fémrúd esetén? A rúd hossza 20 cm, a mező nagysága 200 mt, a fémrudat 0,4 m/s-mal mozgatjuk. U i = B A t = B l v 25. Feladat. Milyen gyorsan kapcsoltuk ki a 200 menetes, 8 cm hosszú, 4 cm 2 keresztmetszetű tekercs 24 A-es áramát, ha a rákapcsolt feszültségmérő 24 V-ot mutatott? 59. Házi feladat. Mekkora feszültség indukálódik egy 80 cm hosszúságú fémrúdban, ha 3 m/s-mal rohanunk vele a Föld 0,05 mt nagyságú mezőjére merőlegesen? 59. Szorgalmi. Mekkora az indukált feszültség nagysága, ha az U alakú sínen mozgó fémrúd mozgatásának sebessége α szöget zár be a mezővel?

34 óra. Lenz törvénye 60. óra Lenz törvénye Kísérlet. Próbáljunk meg egy mágnest a fellógatott alumínum gyűrűbe helyezni! Ha már egyszer bent van, próbáljuk meg kihúzni. Végezzük el mindkét pólussal és zárt és nyílt gyűrűvel is! A gyűrű távolodott, ha közelítettünk, de ha ki akartuk húzni, jött vele. Mindkét pólusnál ugyanaz játszódott le. Nyílt gyűrűnél a hatások gyengébb voltak. Kísérlet. Mozgassunk mágnest nagyméretű alumínium korongon! Nehéz volt mozgatni rajta a mágnest, mert akadályozta a mozgást az indukálódott áram mágneses mezője. Lenz törvénye: A mágneses fluxusváltozás által indukált áram iránya mindig olyan, hogy mágneses mezőjével gyengítse az őt létrehozó hatást. Ez az energiamegmaradás miatt van így. Kísérlet. Dobjunk le mágnesgolyót műanyag, majd rézcsőben. Lenz törvénye alapján csökkenti a hatást a kialakuló mező. A műanyagban nincsenek szabadon mozgó elektronok, így nincs mező. Kísérlet. Mágneses mezőben lévő drótdarabot mozgatunk. Milyen irányú lesz az áram a vezetékben? Az áram mágneses hatása csökkenti a hatást.

35 60. óra. Lenz törvénye 35. Kísérlet. Milyen irányú lesz az áram, ha egy tekercsbe mágnesesrudat tolunk? Milyen lesz az áramirány, mikor kihúzzuk? Az áramirányok ellentetések voltak a ki- és behúzás során. Megcserélt pólus esetén fordítva lendült ki az ampermérő. Szintén megcserélődött az áramirány, ha a tekercs irányát megcseréltük. Kísérlet. Helyezzünk alumínium gyűrűt egy vasmagos tekercsre! Kapcsoljuk áramot a tekercsre! Felszállt magasra, mert csak így tudta a gyengíteni a létrejött mező az áram mezője a fluxusváltozást. Kísérlet. Lengessünk alumíniumlemezt mágneses mezőben! Lecsillapodik, de ha vannak bevágások a lemezen, tovább leng. Örvényáramok: A létrejövő örvényes elektromos mező az elektronokat mozgásra készteti. Az áram mezőjével akadályozni próbálja az őt létrehozó hatást. 60. Házi feladat. Számítsuk ki a Lenz-gyűrűben indukálódott áramot, ha tudjuk, hogy sugara 4 cm, ellenállása 0,01 omh, és 400 mt erősségű mágnest 1,5 s alatt közelítettünk hozzá! 60. Szorgalmi. Miért készítik a transzformátorokat, villanymotorokat E alakú lapokból? Érintkeznek-e a lapok közvetlenül?

36 óra. Váltakozó feszültség és áram 61. óra Váltakozó feszültség és áram 26. Feladat. Egy l hosszú vezetőkeret v k sebességgel forog homogén mágneses mezőben. Mekkora feszültség indukálódik? U i = 2 B l v sin α = U max sin(ω t) Váltakozó feszültség: A feszültség nagysága és iránya periodikusan változik időben, leggyakoribb típusa a tisztán szinuszos. Váltakozó áram: Ohm törvénye alapján az áram megindul a feszültség révén, időben változik nagysága és iránya is. A töltések tényleges elmozdulása periódusonként nulla. I = I max sin(ω t) Kísérlet. Hozzunk létre egy generátort egy tekercs és egy mágnes segítségével és nézzük az indukálódott áramot és feszültséget! Mind az áram, mind a feszültség nő, ha a mágnes mozog. Kísérlet. Jelgenerátor segítségével vizsgáljuk meg az áram és a feszültség pillanatnyi értékét különböző frekvenciájú váltakozóáram esetén! Figyeljük az áramkörbe kapcsolt izzót is! Az áram és a feszültség fázisban vannak, amikor nulla mindkettő, akkor éppen nem világít az áramkörbe kapcsolt izzó.

37 61. óra. Váltakozó feszültség és áram 37. Váltakozó áram hatásai: Mágneses, élettani, kémiai és hőhatás. Utóbbi alapján hasonlítható össze jól az egyenárammal. Egyenáram be és kikapcsolásakor izomrángást okoz, váltakozó áramnál ez folyamatossá válik, nem tudod elengedni a vezetéket. Váltakozó áram teljesítménye: Tisztán ohmos terheléskor az áram és a feszültség közötti fáziskésés ϕ = 0, ekkor a teljesítmény: P = I U cos ϕ 61. Házi feladat. Egy generátor 50 Hz-es frekvenciájú váltakozó feszültséget állít elő. 0 V-ról 65 V-ra 1/500 s alatt nőtt a feszültség. Mekkora az U max? Házi feladat megérteni ezt a számítást! U max = 65 V = 110, 58 V sin(2π 50 0, 002) 61. Szorgalmi. Egy generátor 500 V csúcsfeszültséget állít elő, és fél periódus alatt kétszer is 250 V a feszültség, melyek között 1/300 s idő telik el. Mekkora a fordulatszám?

38 óra. A váltakozó áram effektív értéke 62. óra A váltakozó áram effektív értéke Effektív érték: A váltakozó áramhoz rendelhető egy egyenáram úgy, hogy hőhatásuk azonos. A szinuszosan változó áram esetén: U eff = U max 2 I eff = I max 2 P eff = U eff I eff Ennek belátásához a teljesítményre felírt összefüggést alkalmazzuk. Szögfüggvényeket alkalmazva belátható, hogy a teljesítmény: P = U max I max sin 2 (ωt) = P max ( cos(2ωt) ) P (W ) t(s) T 2 I(A) T 3T 2 2T U(V ) 1. ábra. A teljesítmény az idő függvényében váltakozó áramnál. Négyszögjelnél az effektív érték a maximális értékkel egyenlő. A háromszögjel esetén az effektív értékek: U eff = U max 3 I eff = I max 3

39 62. óra. A váltakozó áram effektív értéke Feladat. Két liter 20 fokos vizet forralásig hevítünk. A forralót 200 V egyenfeszültségre tervezték, teljesítménye 500 W. Mennyivel tart tovább a melegítés, 200 V váltófeszültséggel? (1344 s) 28. Feladat. Egy 0, 006 Ωmm2 fajlagos ellenállású, 3 m mm3 keresztmetszetű vezetőből 2 cm 3 cm -es téglalapot formálunk és a téglalap síkjára merőleges irányban változtattuk a mágneses mező nagyságát. A mező 0,01 s alatt nulláról 0,01 T értékűre nőtt lineárisan, majd lecsökkent nullára. és ez ismétlődött. Ábrázold az áram nagyságát a drótban! (-3A és +3 A között változik) 29. Feladat. Mekkora az áram effektív értéke, ha tudjuk, hogy T/4 ideig I, utána T/2 ideig I/2, majd T/4 ideig ismét I áram folyik? 62. Házi feladat. Egy szinuszosan váltakozó feszültség periódusideje 0,02 s; a feszültség csúcsértéke 500 V. a. ) Mekkora az effektív feszültség b. ) Mekkora a frekvencia? (50 Hz) c. ) Mekkora a körfrekvencia? (314 1/s) d. ) Mekkora U 0,001 s-mal azután, hogy 0 volt? (154,5 V) e. ) Mekkora U 0,001 s-mal U max felvétele után? (475,5 V) 62. Szorgalmi. Indokold meg, miért a hőhatás alapján hasonlítjuk össze a váltakozó feszültséget az egyenfeszültséggel!

40 óra. Generátorok 63. óra Generátorok Dinamó: Forgómozgásból egyenáramot állít elő. A rotor tekercsei forognak a sztator mágneses mezőjében. Kommutátorral fordít áramirányt. Öngerjesztéskor a generátor hozza létre a mezőt 1. Ha a tekercs előtt halad el a mágnes, akkor az indukált feszültség 2 : U max = Φ t = 2 B l v AC-generátor: Váltakozó feszültséget állít elő. Elterjedt a háromfázisú, melyben 120 fokban eltér az indukálódó feszültség. U R0 = U m sin(ωt) ( U S0 = U m sin ωt 2π ) 3 ( U T 0 = U m sin ωt 4π ) 3 A 0 el van ásva az erőműben és otthon is, így csak három vezeték indul ki az erőműből. A 0-tól mért feszültség a fázisfeszültség, a vezetékek között mérhető a vonalfeszültség, melynek nagysága: U RS = U R0 U S0 = 3 U m cos (ωt π/3) Mindhárom vezeték 230 V-on van a nullához képest, és az egyes vezetékek között ennek 3-szorosa, tehát kb. 398 V mérhető. Kisebb fordulatszám is elég több tekercspár alkalmazásával, vagy további mágneses pólusokkal. 1 Ez a vasmag visszamaradó mágnesezettsége miatt lehetséges. 2 Hogy valóban egyenáramot kapjunk további tekercseket kell elhelyezni.

41 63. óra. Generátorok Feladat. Döntsd el, hogy igazak vagy hamisak az állítások! a. ) A nullvezetéken soha nem folyik áram. b. ) A nullvezetékhez képest mindig 0 V a feszültség. c. ) A nullvezetéket önmagában meg lehet fogni. d. ) Mindenképpen megráz az áram, hogy ha megfogod a fázist. e. ) Ha megfogod a fázist és a földelést, megráz az áram. 63. Házi feladat. 20 óra és 21 óra 30 perc között egy 230 V; 40 W feliratú lámpa fényénél olvastunk. a. ) Mennyi az izzólámpa energiafelhasználása? (0,06 kwh) b. ) Mennyit kell fizetni az energiáért? (áram ára: 35,3 Ft/kWh) c. ) Mennyi volt az effektív áramerősség az izzón? (0,174 A) d. ) Mennyi volt a maximális áramerősség az izzón? (0,246 A) e. ) Ábrázoljuk az áramerősséget az idő függvényében! f. ) Mennyi a fázisszög és az áramerősség t = T/12-kor? (π/6) g. ) Egyenletesen világít-e az izzószál? (nem) h. ) Mennyi az izzószál ellenállása? (1355 Ω) 63. Szorgalmi. Mennyi a hálózati feszültség fázisszöge és pillanatnyi értéke 0,005 s; 0,01 s; 0,015 s és 0,02 s időpontokban?

42 óra. Ferromágneses anyagok 64. óra Ferromágneses anyagok Kísérlet. Tekercsbe egy vasmagot elhelyezünk, a mágneses indukció jelentősen megnő, jóval több szöget vonzott magához. B = µ 0 N I l + χ µ0 N I l = µ 0 µ r N I l Mágneses szuszceptibilitás: Megmutatja, hogy az mágneses tér az anyagot milyen mértékben mágnesezi át. Jele χ Relatív permeabilitás: Egy dimenzió nélküli skalár 1, jele: µ r. Azt mutatja meg, hogy a B hányszorosára nő, ha a térrészben vákuum helyett valamilyen anyag van. Vas esetén 300 és 6000 között lehet. Kapcsolata a szuszceptibilitással: 1 + χ = µ r Mágneses térerősség és a mágnesezettség: A tényleges B mágneses indukció nagyságát a H gerjesztő mágneses térerősség és az általa az anyagban okozott M átmágnesezettség összege adja: B = µ 0 H + µ 0 χ H }{{} M = µ 0 (1 + χ) }{{} µ r H = µ 0 µ r H 1 Néhány speciális kristályos anyagban az M, tehát a mágneses válasz, a különböző irányú külső H terekre más, ilyenkor χ irányfüggő, nem egy skalár.

43 64. óra. Ferromágneses anyagok 43. Hiszterézis: Egy ferromágneses anyag mágnesezettsége a gerjesztő térerősség megszűnése utána nem tűnik el teljesen, a rendszer állapota ugyanis függ az előéletétől. M H 2. ábra. A H és M kapcsolata ferromágneses anyagban. A hiszterézisgörbe által bezárt terület nagysága arányos a vasanyag átmágnesezéséhez szükséges energiával. 64. Házi feladat. Rajzold le, hogy homogén mágneses mezőbe helyezett ferromágneseknél az indukcióvonalak milyenek! 64. Szorgalmi. Nézz utána hogyan működik a számítógép merevlemeze (HDD)!

44 óra. Paramágneses és diamágneses anyagok 65. óra Paramágneses és diamágneses anyagok Paramágneses anyagok: Olyan anyagokban, ahol n párosítatlan elektron van, erősödik a mágneses mező nagysága, de csak addig, míg jelen van a külső mágneses mező. µ r n(n + 2) Diamágneses anyagok: Párosított elektronok mágneses hatása kinullázza egymást az ellentétes spin révén. A külső mágneses mezőt azonban Lenz-törvény miatt igyekeznek csökkenteni az elektronok, ezért taszítás tapasztalható. 65. Házi feladat. Rajzold le, hogy homogén mágneses mezőbe helyezett paramágneses illetve diamágneses anyag esetén az indukcióvonalak milyenek! 65. Szorgalmi. Adj magyarázatot arra, hogy miért paramágneses tulajdonságú az O 2 molekula!

45 66. óra. Gyakorlás óra Gyakorlás hétfő

46 óra. Gyakorlás A dolgozat megbeszélése Változó mágneses mező hatása Az indukált mező szerkezete Maxwell I. és II. kiegészítése Feladatok Be- és kikapcsolási jelenségek A mágneses tér energiája Az energia terjedése Feladatok megoldása Az induktív ellenállás Kondenzátor az áramkörben Kapacitív ellenállás Feladatok RLC kör Munka, teljesítmény Impedancia Feszültség rezonancia Feladatok megoldása Transzformátor Csillapított elektromágneses rezgések Csillapítatlan elektromágneses rezgések Összefoglalás Gyakorlás III. dolgozat írása A dolgozat megbeszélése Változó elektromos mező Maxwell III., IV. kiegészítése Az elektromágneses hullámok Az elektromágneses hullámok terjedési tulajdonságai I. Az elektromágneses hullámok terjedési tulajdonságai II. Az elektromágneses hullámok terjedési tulajdonságai III. Az elektromágneses hullám energiája Az elektromágneses hullámanyag. A rádió és a televízió A mikrohullámok A mikrohullámok terjedési tulajdonságai Fénytani alapfogalmak A fény mint hullám. A fényinterferencia Fényelhajlás résen Fényelhajlás rácson Feladatok A polarizáció Az infravörös és az ultraibolya fény A fényvisszaverődés Síktükör Gömbtükör A fénytörés. A törésmutató Feladatmegoldás A teljes visszaverődés Fénytörés prizmán A színképek. A színkeverés Lencsék Fókusz, fókusztávolság. A nevezetes fénysugarak Képalkotás A tükrök képalkotása A lencsék képalkotása A leképezési törvény Feladatmegoldás A lencsék és gömbtükrök gyakorlati alkalmazása Rendszerezés A IV. dolgozat írása A dolgozat megbeszélése Feladatmegoldás Feladatmegoldás Feladatmegoldás Feladatmegoldás Feladatmegoldás Feladatmegoldás Feladatmegoldás Feladatmegol-

47 66. óra. Gyakorlás 47. dás Feladatmegoldás Feladatmegoldás Összefoglalás Összefoglalás Összefoglalás Éves munka értékelése

48 48. Irodalomjegyzék Irodalomjegyzék [1] Dr. Jurisits József, Dr. Szűcs József: Fizika 10. Mozaik kiadó [2] Dégen Csaba, Póda László, Urbán János: Fizika 10. középiskolák számára emelt szintű képzéshez Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet [3] Vass Miklós: [4] Dr. Siposs András: Fizika példatár és megoldások I-II. kötet - Túlélőkönyv középiskolásoknak Műszaki Könyvkiadó [5] Hevesi Imre: Elektromosságtan Nemzeti Tankönyvkiadó 1998.

ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Komplex természettudományi tagozat. Fizika 11. osztály

ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Komplex természettudományi tagozat. Fizika 11. osztály ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Komplex természettudományi tagozat Fizika 11. osztály II. rész: Az időben állandó mágneses mező Készítette: Balázs Ádám Budapest, 2018. 2. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Időben állandó mágneses mező jellemzése

Időben állandó mágneses mező jellemzése Időben állandó mágneses mező jellemzése Mágneses erőhatás Mágneses alapjelenségek A mágnesek egymásra és a vastárgyakra erőhatást fejtenek ki. vonzó és taszító erő Mágneses pólusok északi pólus: a mágnestű

Részletesebben

A mágneses tulajdonságú magnetit ásvány, a görög Magnészia városról kapta nevét.

A mágneses tulajdonságú magnetit ásvány, a görög Magnészia városról kapta nevét. MÁGNESES MEZŐ A mágneses tulajdonságú magnetit ásvány, a görög Magnészia városról kapta nevét. Megfigyelések (1, 2) Minden mágnesnek két pólusa van, északi és déli. A felfüggesztett mágnes - iránytű -

Részletesebben

Mágneses mező jellemzése

Mágneses mező jellemzése pólusok dipólus mező mező jellemzése vonalak pólusok dipólus mező vonalak Tartalom, erőhatások pólusok dipólus mező, szemléltetése meghatározása forgatónyomaték méréssel Elektromotor nagysága különböző

Részletesebben

Gyakorlat 30B-14. a F L = e E + ( e)v B képlet, a gravitációs erőt a (2.1) G = m e g (2.2)

Gyakorlat 30B-14. a F L = e E + ( e)v B képlet, a gravitációs erőt a (2.1) G = m e g (2.2) 2. Gyakorlat 30B-14 Az Egyenlítőnél, a földfelszín közelében a mágneses fluxussűrűség iránya északi, nagysága kb. 50µ T,az elektromos térerősség iránya lefelé mutat, nagysága; kb. 100 N/C. Számítsuk ki,

Részletesebben

Mágneses erőtér. Ahol az áramtól átjárt vezetőre (vagy mágnestűre) erő hat. A villamos forgógépek mutatós műszerek működésének alapja

Mágneses erőtér. Ahol az áramtól átjárt vezetőre (vagy mágnestűre) erő hat. A villamos forgógépek mutatós műszerek működésének alapja Mágneses erőtér Ahol az áramtól átjárt vezetőre (vagy mágnestűre) erő hat A villamos forgógépek mutatós műszerek működésének alapja Magnetosztatikai mező: nyugvó állandó mágnesek és egyenáramok időben

Részletesebben

Mágneses mező tesztek. d) Egy mágnesrúd északi pólusához egy másik mágnesrúd déli pólusát közelítjük.

Mágneses mező tesztek. d) Egy mágnesrúd északi pólusához egy másik mágnesrúd déli pólusát közelítjük. Mágneses mező tesztek 1. Melyik esetben nem tapasztalunk vonzóerőt? a) A mágnesrúd északi pólusához vasdarabot közelítünk. b) A mágnesrúd közepéhez vasdarabot közelítünk. c) A mágnesrúd déli pólusához

Részletesebben

-2σ. 1. A végtelen kiterjedésű +σ és 2σ felületi töltéssűrűségű síklapok terében az ábrának megfelelően egy dipól helyezkedik el.

-2σ. 1. A végtelen kiterjedésű +σ és 2σ felületi töltéssűrűségű síklapok terében az ábrának megfelelően egy dipól helyezkedik el. 1. 2. 3. Mondat E1 E2 Össz Energetikai mérnöki alapszak Mérnöki fizika 2. ZH NÉV:.. 2018. május 15. Neptun kód:... g=10 m/s 2 ; ε 0 = 8.85 10 12 F/m; μ 0 = 4π 10 7 Vs/Am; c = 3 10 8 m/s Előadó: Márkus

Részletesebben

Mágneses mező jellemzése

Mágneses mező jellemzése pólusok dipólus mező mező jellemzése vonalak pólusok dipólus mező kölcsönhatás A mágnesek egymásra és a vastárgyakra erőhatást fejtenek ki. vonalak vonzó és taszító erő pólusok dipólus mező pólusok északi

Részletesebben

azonos sikban fekszik. A vezetőhurok ellenállása 2 Ω. Számítsuk ki a hurok teljes 4.1. ábra ábra

azonos sikban fekszik. A vezetőhurok ellenállása 2 Ω. Számítsuk ki a hurok teljes 4.1. ábra ábra 4. Gyakorlat 31B-9 A 31-15 ábrán látható, téglalap alakú vezetőhurok és a hosszúságú, egyenes vezető azonos sikban fekszik. A vezetőhurok ellenállása 2 Ω. Számítsuk ki a hurok teljes 4.1. ábra. 31-15 ábra

Részletesebben

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt 2017. május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Kezdés ideje 2017. május 9., kedd, 16:54 Állapot Befejezte Befejezés dátuma 2017.

Részletesebben

Elektrotechnika. Ballagi Áron

Elektrotechnika. Ballagi Áron Elektrotechnika Ballagi Áron Mágneses tér Elektrotechnika x/2 Mágneses indukció kísérlet Állandó mágneses térben helyezzünk el egy l hosszúságú vezetőt, és bocsássunk a vezetőbe I áramot! Tapasztalat:

Részletesebben

= Φ B(t = t) Φ B (t = 0) t

= Φ B(t = t) Φ B (t = 0) t 4. Gyakorlat 32B-3 Egy ellenállású, r sugarú köralakú huzalhurok a B homogén mágneses erőtér irányára merőleges felületen fekszik. A hurkot gyorsan, t idő alatt 180 o -kal átforditjuk. Számitsuk ki, hogy

Részletesebben

FIZIKA II. Az áram és a mágneses tér kapcsolata

FIZIKA II. Az áram és a mágneses tér kapcsolata Az áram és a mágneses tér kapcsolata Mágneses tér jellemzése: Mágneses térerősség: H (A/m) Mágneses indukció: B (T = Vs/m 2 ) B = μ 0 μ r H 2Seres.Istvan@gek.szie.hu Sztatikus terek Elektrosztatikus tér:

Részletesebben

Elektromágnesség tesztek

Elektromágnesség tesztek Elektromágnesség tesztek 1. Melyik esetben nem tapasztalunk vonzóerőt? a) A mágnesrúd északi pólusához vasdarabot közelítünk. b) A mágnesrúd közepéhez vasdarabot közelítünk. c) A mágnesrúd déli pólusához

Részletesebben

Magnesia. Itt találtak már az ókorban mágneses köveket. Μαγνησία. (valószínű villámok áramának a tere mágnesezi fel őket)

Magnesia. Itt találtak már az ókorban mágneses köveket. Μαγνησία. (valószínű villámok áramának a tere mágnesezi fel őket) Mágnesség Schay G. Magnesia Μαγνησία Itt találtak már az ókorban mágneses köveket (valószínű villámok áramának a tere mágnesezi fel őket) maghemit Köbös Fe 2 O 3 magnetit Fe 2 +Fe 3 +2O 4 mágnesvasérc

Részletesebben

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, december 05. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont)

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, december 05. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont) 1. 2. 3. Mondat E1 E2 NÉV: Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, 2017. december 05. Neptun kód: Aláírás: g=10 m/s 2 ; ε 0 = 8.85 10 12 F/m; μ 0 = 4π 10 7 Vs/Am; c = 3 10 8 m/s Előadó: Márkus /

Részletesebben

Az elektromágneses indukció jelensége

Az elektromágneses indukció jelensége Az elektromágneses indukció jelensége Korábban láttuk, hogy az elektromos áram hatására mágneses tér keletkezik (Ampère-féle gerjesztési törvény) Kérdés, hogy vajon ez megfordítható-e, és a mágneses tér

Részletesebben

Fizika II. feladatsor főiskolai szintű villamosmérnök szak hallgatóinak. Levelező tagozat

Fizika II. feladatsor főiskolai szintű villamosmérnök szak hallgatóinak. Levelező tagozat Fizika. feladatsor főiskolai szintű villamosmérnök szak hallgatóinak Levelező tagozat 1. z ábra szerinti félgömb alakú, ideális vezetőnek tekinthető földelőbe = 10 k erősségű áram folyik be. föld fajlagos

Részletesebben

Mágnesesség, elektromágnes, indukció Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan talált

Mágnesesség, elektromágnes, indukció Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan talált Mágnesesség, elektromágnes, indukció Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan talált ércek, amelyek vonzzák a vasat. Ezeket mágnesnek nevezték

Részletesebben

Az elektromágneses tér energiája

Az elektromágneses tér energiája Az elektromágneses tér energiája Az elektromos tér energiasűrűsége korábbról: Hasonlóképpen, a mágneses tér energiája: A tér egy adott pontjában az elektromos és mágneses terek együttes energiasűrűsége

Részletesebben

MÁGNESES TÉR, INDUKCIÓ

MÁGNESES TÉR, INDUKCIÓ Egy vezetéket 2 cm átmérőjű szigetelő testre 500 menettel tekercselünk fel, 25 cm hosszúságban. Mekkora térerősség lép fel a tekercs belsejében, ha a vezetékben 5 amperes áram folyik? Mekkora a mágneses

Részletesebben

Orvosi Fizika 14. Bari Ferenc egyetemi tanár SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet

Orvosi Fizika 14. Bari Ferenc egyetemi tanár SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Orvosi Fizika 14. Elektromosságtan és mágnességtan az életfolyamatokban 3.. Bari Ferenc egyetemi tanár SZTE ÁOK-TTK Orvosi Fizikai és Orvosi nformatikai ntézet Szeged, 2011. december 19. 2. DEMO eredménye

Részletesebben

A teljes elektromágneses spektrum

A teljes elektromágneses spektrum A teljes elektromágneses spektrum Fizika 11. Rezgések és hullámok 2019. március 9. Fizika 11. (Rezgések és hullámok) A teljes elektromágneses spektrum 2019. március 9. 1 / 18 Tartalomjegyzék 1 A Maxwell-egyenletek

Részletesebben

Kirchhoff 2. törvénye (huroktörvény) szerint az áramkörben levő elektromotoros erők. E i = U j (3.1)

Kirchhoff 2. törvénye (huroktörvény) szerint az áramkörben levő elektromotoros erők. E i = U j (3.1) 3. Gyakorlat 29A-34 Egy C kapacitású kondenzátort R ellenálláson keresztül sütünk ki. Mennyi idő alatt csökken a kondenzátor töltése a kezdeti érték 1/e 2 ed részére? Kirchhoff 2. törvénye (huroktörvény)

Részletesebben

MÁGNESESSÉG. Türmer Kata

MÁGNESESSÉG. Türmer Kata MÁGESESSÉG Türmer Kata HOA? év: görög falu Magnesia, sok természetes mágnes Ezeket iodestones (iode= vonz), magnetitet tartalmaznak, Fe3O4. Kínaiak: iránytű, két olyan hely ahol maximum a vonzás Kínaiak

Részletesebben

Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény

Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény Maxwell elméleti meggondolások alapján feltételezte, hogy a változó elektromos tér örvényes mágneses teret kelt (hasonlóan ahhoz ahogy a változó mágneses tér

Részletesebben

Mágneses indukcióvektor begyakorló házi feladatok

Mágneses indukcióvektor begyakorló házi feladatok Mágneses indukcióvektor begyakorló házi feladatok 1. Egy vezető keret (lapos tekercs) területe 10 cm 2 ; benne 8A erősségű áram folyik, a menetek száma 20. A keretre ható legnagyobb forgatónyomaték 0,005

Részletesebben

FIZIKA II. Az áram és a mágneses tér kapcsolata

FIZIKA II. Az áram és a mágneses tér kapcsolata Az áram és a mágneses tér kapcsolata Mágneses tér jellemzése: Mágneses térerősség: H (A/m) Mágneses indukció: B (T) B = μ 0 μ r H 2Seres.Istvan@gek.szie.hu Sztatikus terek Elektrosztatikus tér: forrásos

Részletesebben

Pótlap nem használható!

Pótlap nem használható! 1. 2. 3. Mondat E1 E2 Össz Gépészmérnöki alapszak Mérnöki fizika 2. ZH NÉV:.. 2018. november 29. Neptun kód:... Pótlap nem használható! g=10 m/s 2 ; εε 0 = 8.85 10 12 F/m; μμ 0 = 4ππ 10 7 Vs/Am; cc = 3

Részletesebben

a) Valódi tekercs b) Kondenzátor c) Ohmos ellenállás d) RLC vegyes kapcsolása

a) Valódi tekercs b) Kondenzátor c) Ohmos ellenállás d) RLC vegyes kapcsolása Bolyai Farkas Országos Fizika Tantárgyverseny 2016 Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely XI. Osztály 1. Adott egy alap áramköri elemen a feszültség u=220sin(314t-30 0 )V és az áramerősség i=2sin(314t-30

Részletesebben

Az elektromágneses indukció jelensége

Az elektromágneses indukció jelensége Az elektromágneses indukció jelensége Korábban láttuk, hogy az elektromos áram hatására mágneses tér keletkezik (Ampère-féle gerjesztési törvény) Kérdés, hogy vajon ez megfordítható-e, és a mágneses tér

Részletesebben

FIZIKA II. Dr. Rácz Ervin. egyetemi docens

FIZIKA II. Dr. Rácz Ervin. egyetemi docens FIZIKA II. Dr. Rácz Ervin egyetemi docens Fontos tudnivalók e-mail: racz.ervin@kvk.uni-obuda.hu web: http://uni-obuda.hu/users/racz.ervin/index.htm Iroda: Bécsi út, C. épület, 124. szoba Fizika II. - ismertetés

Részletesebben

Fizika 1 Elektrodinamika beugró/kis kérdések

Fizika 1 Elektrodinamika beugró/kis kérdések Fizika 1 Elektrodinamika beugró/kis kérdések 1.) Írja fel a 4 Maxwell-egyenletet lokális (differenciális) alakban! rot = j+ D rot = B div B=0 div D=ρ : elektromos térerősség : mágneses térerősség D : elektromos

Részletesebben

2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel!

2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel! 1.) Hány Coulomb töltést tartalmaz a 72 Ah ás akkumulátor? 2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel! a.) alumínium b.) ezüst c.)

Részletesebben

Elektromágnesség tesztek

Elektromágnesség tesztek Elektromágnesség tesztek 1. Melyik esetben nem tapasztalunk onzóerőt? a) A mágnesrúd északi pólusához asdarabot közelítünk. b) A mágnesrúd közepéhez asdarabot közelítünk. c) A mágnesrúd déli pólusához

Részletesebben

Elektromos ellenállás, az áram hatásai, teljesítmény

Elektromos ellenállás, az áram hatásai, teljesítmény Elektromos ellenállás, az áram hatásai, teljesítmény Elektromos ellenállás Az anyag részecskéi akadályozzák a töltések mozgását. Ezt a tulajdonságot nevezzük elektromos ellenállásnak. Annak a fogyasztónak

Részletesebben

Elektromosság, áram, feszültség

Elektromosság, áram, feszültség Elektromosság, áram, feszültség Elektromos alapjelenségek Egymással szorosan érintkező ( pl. megdörzsölt) felületű anyagok a szétválás után elektromos állapotba kerülnek. Azonos elektromos állapotú anyagok

Részletesebben

MÁGNESES INDUKCIÓ VÁLTÓÁRAM VÁLTÓÁRAMÚ HÁLÓZATOK

MÁGNESES INDUKCIÓ VÁLTÓÁRAM VÁLTÓÁRAMÚ HÁLÓZATOK MÁGNESES NDUKCÓ VÁLTÓÁRAM VÁLTÓÁRAMÚ HÁLÓZATOK Mágneses indukció Mozgási indukció v B Vezetőt elmozdítunk mágneses térben B-re merőlegesen, akkor a vezetőben áram keletkezik, melynek iránya az őt létrehozó

Részletesebben

3.1. ábra ábra

3.1. ábra ábra 3. Gyakorlat 28C-41 A 28-15 ábrán két, azonos anyagból gyártott ellenállás látható. A véglapokat vezető 3.1. ábra. 28-15 ábra réteggel vonták be. Tételezzük fel, hogy az ellenállások belsejében az áramsűrűség

Részletesebben

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át?

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át? 1. Jelöld H -val, ha hamis, I -vel ha igaz szerinted az állítás!...két elektromos töltés között fellépő erőhatás nagysága arányos a két töltés nagyságával....két elektromos töltés között fellépő erőhatás

Részletesebben

1. fejezet. Gyakorlat C-41

1. fejezet. Gyakorlat C-41 1. fejezet Gyakorlat 3 1.1. 28C-41 A 1.1 ábrán két, azonos anyagból gyártott ellenállás látható. A véglapokat vezető réteggel vonták be. Tételezzük fel, hogy az ellenállások belsejében az áramsűrűség bármely,

Részletesebben

TestLine - Fizika 8. évfolyam elektromosság alapok Minta feladatsor

TestLine - Fizika 8. évfolyam elektromosság alapok Minta feladatsor Mi az áramerősség fogalma? (1 helyes válasz) 1. 1:56 Normál Egységnyi idő alatt áthaladó töltések száma. Egységnyi idő alatt áthaladó feszültségek száma. Egységnyi idő alatt áthaladó áramerősségek száma.

Részletesebben

2. Ideális esetben az árammérő belső ellenállása a.) nagyobb, mint 1kΩ b.) megegyezik a mért áramkör eredő ellenállásával

2. Ideális esetben az árammérő belső ellenállása a.) nagyobb, mint 1kΩ b.) megegyezik a mért áramkör eredő ellenállásával Teszt feladatok A választásos feladatoknál egy vagy több jó válasz lehet! Számításos feladatoknál csak az eredményt és a mértékegységet kell megadni. 1. Mitől függ a vezetők ellenállása? a.) a rajta esett

Részletesebben

A nagyobb tömegű Peti 1,5 m-re ült a forgástengelytől. Összesen: 9p

A nagyobb tömegű Peti 1,5 m-re ült a forgástengelytől. Összesen: 9p Jedlik 9-10. o. reg feladat és megoldás 1) Egy 5 m hosszú libikókán hintázik Évi és Peti. A gyerekek tömege 30 kg és 50 kg. Egyikük a hinta végére ült. Milyen messze ült a másik gyerek a forgástengelytől,

Részletesebben

Elektromágneses indukció kísérleti vizsgálata

Elektromágneses indukció kísérleti vizsgálata A kísérlet célkitűzései: Kísérleti úton tapasztalja meg a diák, hogy mi a különbség a mozgási és a nyugalmi indukció között, ill. milyen tényezőktől függ az indukált feszültség nagysága. Eszközszükséglet:

Részletesebben

Elektromos áram, egyenáram

Elektromos áram, egyenáram Elektromos áram, egyenáram Áram Az elektromos töltések egyirányú, rendezett mozgását, áramlását, elektromos áramnak nevezzük. (A fémekben az elektronok áramlanak, folyadékokban, oldatokban az oldott ionok,

Részletesebben

Fizika minta feladatsor

Fizika minta feladatsor Fizika minta feladatsor 10. évf. vizsgára 1. A test egyenes vonalúan egyenletesen mozog, ha A) a testre ható összes erő eredője nullával egyenlő B) a testre állandó értékű erő hat C) a testre erő hat,

Részletesebben

FIZIKA. Váltóáramú hálózatok, elektromágneses hullámok

FIZIKA. Váltóáramú hálózatok, elektromágneses hullámok Váltóáramú hálózatok, elektromágneses Váltóáramú hálózatok Maxwell egyenletek Elektromágneses Váltófeszültség (t) = B A w sinwt = sinwt maximális feszültség w= pf körfrekvencia 4 3 - - -3-4,5,,5,,5,3,35

Részletesebben

Az elektromágneses indukció jelensége

Az elektromágneses indukció jelensége Az elektromágneses indukció jelensége Korábban láttuk, hogy az elektromos áram hatására mágneses tér keletkezik (Ampère-féle gerjesztési törvény) Kérdés, hogy vajon ez megfordítható-e, és a mágneses tér

Részletesebben

Gyakorlat 34A-25. kapcsolunk. Mekkora a fűtőtest teljesítménye? I o = U o R = 156 V = 1, 56 A (3.1) ezekkel a pillanatnyi értékek:

Gyakorlat 34A-25. kapcsolunk. Mekkora a fűtőtest teljesítménye? I o = U o R = 156 V = 1, 56 A (3.1) ezekkel a pillanatnyi értékek: 3. Gyakorlat 34-5 Egy Ω ellenállású elektromos fűtőtestre 56 V amplitúdójú váltakozó feszültséget kapcsolunk. Mekkora a fűtőtest teljesítménye? Jelölések: R = Ω, U o = 56 V fűtőtestben folyó áram amplitudója

Részletesebben

Elvégzendő mérések, kísérletek: Egyenes vonalú mozgások. A dinamika alaptörvényei. A körmozgás

Elvégzendő mérések, kísérletek: Egyenes vonalú mozgások. A dinamika alaptörvényei. A körmozgás Elvégzendő mérések, kísérletek: Egyenes vonalú mozgások Mérje meg a Mikola csőben lévő buborék sebességét, két különböző alátámasztás esetén! Több mérést végezzen! Milyen mozgást végez a buborék? Milyen

Részletesebben

TestLine - Fizika 8. évfolyam elektromosság 2. Minta feladatsor

TestLine - Fizika 8. évfolyam elektromosság 2. Minta feladatsor 1. Fizikai mennyiségek Jele: (1), (2), (3) R, (4) t, (5) Mértékegysége: (1), (2), (3) Ohm, (4) s, (5) V 3:06 Normál Számítása: (1) /, (2) *R, (3) *t, (4) /t, (5) / Jele Mértékegysége Számítása dő Töltés

Részletesebben

KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS

KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS 1 EGYENLETES KÖRMOZGÁS Pálya kör Út ív Definíció: Test körpályán azonos irányban haladva azonos időközönként egyenlő íveket tesz meg. Periodikus mozgás 2 PERIODICITÁS

Részletesebben

9. évfolyam. Osztályozóvizsga tananyaga FIZIKA

9. évfolyam. Osztályozóvizsga tananyaga FIZIKA 9. évfolyam Osztályozóvizsga tananyaga A testek mozgása 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás 2. Változó mozgás: gyorsulás fogalma, szabadon eső test mozgása 3. Bolygók mozgása: Kepler törvények A Newtoni

Részletesebben

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Váltakozó áramú körök vizsgálata, induktív ellenállás mérése, induktivitás értelmezése.

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Váltakozó áramú körök vizsgálata, induktív ellenállás mérése, induktivitás értelmezése. A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Váltakozó áramú körök vizsgálata, induktív ellenállás mérése, induktivitás értelmezése. Eszközszükséglet: tanulói tápegység funkcionál generátor tekercsek digitális

Részletesebben

Fizika 2 - Gyakorló feladatok

Fizika 2 - Gyakorló feladatok 2015. június 19. ε o =8.85 10-12 AsV -1 m -1 μ o =4π10-7 VsA -1 m -1 e=1,6 10-19 C m e =9,11 10-31 kg m p =1,67 10-27 kg h=6,63 10-34 Js 1. Egy R sugarú gömbben -ρ állandó töltéssűrűség van. a. Határozza

Részletesebben

1. feladat R 1 = 2 W R 2 = 3 W R 3 = 5 W R t1 = 10 W R t2 = 20 W U 1 =200 V U 2 =150 V. Megoldás. R t1 R 3 R 1. R t2 R 2

1. feladat R 1 = 2 W R 2 = 3 W R 3 = 5 W R t1 = 10 W R t2 = 20 W U 1 =200 V U 2 =150 V. Megoldás. R t1 R 3 R 1. R t2 R 2 1. feladat = 2 W R 2 = 3 W R 3 = 5 W R t1 = 10 W R t2 = 20 W U 1 =200 V U 2 =150 V U 1 R 2 R 3 R t1 R t2 U 2 R 2 a. Számítsd ki az R t1 és R t2 ellenállásokon a feszültségeket! b. Mekkora legyen az U 2

Részletesebben

ELEKTROMOSSÁG ÉS MÁGNESESSÉG

ELEKTROMOSSÁG ÉS MÁGNESESSÉG ELEKTROMOSSÁG ÉS MÁGNESESSÉG A) változat Név:... osztály:... 1. Milyen töltésű a proton? 2. Egészítsd ki a következő mondatot! Az azonos elektromos töltések... egymást. 3. A PVC-rudat megdörzsöltük egy

Részletesebben

Fizika A2 Alapkérdések

Fizika A2 Alapkérdések Fizika A2 Alapkérdések Összeállította: Dr. Pipek János, Dr. zunyogh László 20. február 5. Elektrosztatika Írja fel a légüres térben egymástól r távolságban elhelyezett Q és Q 2 pontszer pozitív töltések

Részletesebben

20. Állandó mágneses mezo, mozgási indukció, váltakozó áram. Alapfeladatok

20. Állandó mágneses mezo, mozgási indukció, váltakozó áram. Alapfeladatok 20. Állandó mágneses mezo, mozgási indukció, váltakozó áram Mágneses mezo keltése 1. Alapfeladatok Jellemezze az áramjárta egyenes vezeto környezetében kialakult mágneses mezot! 2. Mitol függ egy tekercs

Részletesebben

Áram mágneses hatása, elektromágnes, váltakozó áram előállítása, transzformálása

Áram mágneses hatása, elektromágnes, váltakozó áram előállítása, transzformálása Áram mágneses hatása, elektromágnes, váltakozó áram előállítása, transzformálása A feltekercselt vezeték; tekercs, amelyben áram folyik, rúdmágnesként viselkedik, olyan mágneses tere lesz, mint a rúdmágnesnek.

Részletesebben

Elektrosztatika. 1.2. Mekkora két egyenlő nagyságú töltés taszítja egymást 10 m távolságból 100 N nagyságú erővel? megoldás

Elektrosztatika. 1.2. Mekkora két egyenlő nagyságú töltés taszítja egymást 10 m távolságból 100 N nagyságú erővel? megoldás Elektrosztatika 1.1. Mekkora távolságra van egymástól az a két pontszerű test, amelynek töltése 2. 10-6 C és 3. 10-8 C, és 60 N nagyságú erővel taszítják egymást? 1.2. Mekkora két egyenlő nagyságú töltés

Részletesebben

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása Nyomaték (x 0 Nm) O k t a t á si Hivatal A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása./ A mágnes-gyűrűket a feladatban meghatározott sorrendbe és helyre rögzítve az alábbi táblázatban feltüntetett

Részletesebben

VILLANYSZERELŐ KÉPZÉS MÁGNESES TÉR ÖSSZEÁLLÍTOTTA NAGY LÁSZLÓ MÉRNÖKTANÁR

VILLANYSZERELŐ KÉPZÉS MÁGNESES TÉR ÖSSZEÁLLÍTOTTA NAGY LÁSZLÓ MÉRNÖKTANÁR VIANYSZEREŐ KÉPZÉS 2 0 5 MÁGNESES TÉR ÖSSZEÁÍTOTTA NAGY ÁSZÓ MÉRNÖKTANÁR - 2 - Tartalomjegyzék Mágneses tér fogalma, jellemzői...3 A mágneses tér hatása az anyagokra...4 Elektromágneses indukció...6 Mozgási

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 9

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 9 TARTALOMJEGYZÉK 3 Előszó 9 1. Villamos alapfogalmak 11 1.1. A villamosság elő for d u lá s a é s je le n t ősége 12 1.1.1. Történeti áttekintés 12 1.1.2. A vil la mos ság tech ni kai, tár sa dal mi ha

Részletesebben

Időben állandó mágneses mező (Vázlat)

Időben állandó mágneses mező (Vázlat) Időben állandó mágneses mező (Vázlat) 1. Mágneses alapjelenségek 2. Mágneses mező vizsgálata 3. Mágneses mező jellemzése Mágneses indukció Mágneses fluxus 4. Mágneses indukcióvonalak 5. Időben állandó

Részletesebben

Bevezető fizika (VBK) zh2 tesztkérdések

Bevezető fizika (VBK) zh2 tesztkérdések Mi a nyomás mértékegysége? NY) kg m 2 /s 2 TY) kg m 2 /s GY) kg/(m s 2 ) LY) kg/(m 2 s 2 ) Mi a fajhő mértékegysége? NY) kg m 2 /(K s 2 ) GY) J/K TY) kg m/(k s 2 ) LY) m 2 /(K s 2 ) Mi a lineáris hőtágulási

Részletesebben

7. Mágneses szuszceptibilitás mérése

7. Mágneses szuszceptibilitás mérése 7. Mágneses szuszceptibilitás mérése Klasszikus fizika laboratórium Mérési jegyzőkönyv Mérést végezte: Vitkóczi Fanni Mérés időpontja: 2012. 10. 25. I. A mérés célja: Egy mágneses térerősségmérő műszer

Részletesebben

A mechanikai alaptörvények ismerete

A mechanikai alaptörvények ismerete A mechanikai alaptörvények ismerete Az oldalszám hivatkozások a Hudson-Nelson Útban a modern fizikához c. könyv megfelelő szakaszaira vonatkoznak. A Feladatgyűjtemény a Mérnöki fizika tárgy honlapjára

Részletesebben

A soros RC-kör. t, szög [rad] feszültség áramerősség. 2. ábra a soros RC-kör kapcsolási rajza. a) b) 3. ábra

A soros RC-kör. t, szög [rad] feszültség áramerősség. 2. ábra a soros RC-kör kapcsolási rajza. a) b) 3. ábra A soros RC-kör Az átmeneti jelenségek vizsgálatakor soros RC-körben egyértelművé vált, hogy a kondenzátoron a késik az áramhoz képest. Váltakozóáramú körökben ez a késés, pontosan 90 fok. Ezt figyelhetjük

Részletesebben

EGYENÁRAM. 1. Mit mutat meg az áramerısség? 2. Mitıl függ egy vezeték ellenállása?

EGYENÁRAM. 1. Mit mutat meg az áramerısség? 2. Mitıl függ egy vezeték ellenállása? EGYENÁRAM 1. Mit utat eg az áraerısség? 2. Mitıl függ egy vezeték ellenállása? Ω 2 3. Mit jelent az, hogy a vas fajlagos ellenállása 0,04? 4. Írd le Oh törvényét! 5. Milyen félvezetı eszközöket isersz?

Részletesebben

Mágneses szuszceptibilitás mérése

Mágneses szuszceptibilitás mérése KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 7. MÉRÉS Mágneses szuszceptibilitás mérése Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. október 5. Szerda délelőtti csoport 1. A mérés célja Az

Részletesebben

Vezetők elektrosztatikus térben

Vezetők elektrosztatikus térben Vezetők elektrosztatikus térben Vezető: a töltések szabadon elmozdulhatnak Ha a vezető belsejében a térerősség nem lenne nulla akkor áram folyna. Ha a felületen a térerősségnek lenne tangenciális (párhuzamos)

Részletesebben

Kifejtendő kérdések június 13. Gyakorló feladatok

Kifejtendő kérdések június 13. Gyakorló feladatok Kifejtendő kérdések 2016. június 13. Gyakorló feladatok 1. Adott egy egyenletes térfogati töltéssel rendelkező, R sugarú gömb, melynek felületén a potenciál U 0. Az elektromos potenciál definíciója (1p)

Részletesebben

Fizika 8. oszt. Fizika 8. oszt.

Fizika 8. oszt. Fizika 8. oszt. 1. Statikus elektromosság Dörzsöléssel a testek elektromos állapotba hozhatók. Ilyenkor egyik testről töltések mennek át a másikra. Az a test, amelyről a negatív töltések (elektronok) átmennek, pozitív

Részletesebben

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések 1. Melyek a rezgőmozgást jellemző fizikai mennyiségek?. Egy rezgés során mely helyzetekben maximális a sebesség, és mikor a gyorsulás? 3. Milyen

Részletesebben

EGYFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM

EGYFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM VANYSEEŐ KÉPÉS 0 5 EGYFÁSÚ VÁTAKOÓ ÁAM ÖSSEÁÍTOTTA NAGY ÁSÓ MÉNÖKTANÁ - - Tartalomjegyzék Váltakozó áram fogalma és jellemzői...3 Szinuszos lefolyású váltakozó feszültség előállítása...3 A szinuszos lefolyású

Részletesebben

Fizika A2 Alapkérdések

Fizika A2 Alapkérdések Fizika A2 Alapkérdések Az elektromágnesség elméletében a vektorok és skalárok (számok) megkülönböztetése nagyon fontos. A következ szövegben a vektorokat a kézírásban is jól használható nyíllal jelöljük

Részletesebben

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét ELEKTROTECHNIKA (VÁLASZTHATÓ) TANTÁRGY 11-12. évfolyam A tantárgy megnevezése: elektrotechnika Évi óraszám: 69 Tanítási hetek száma: 37 + 32 Tanítási órák száma: 1 óra/hét A képzés célja: Választható tantárgyként

Részletesebben

Elektromos töltés, áram, áramkörök

Elektromos töltés, áram, áramkörök Elektromos töltés, áram, áramkörök Elektromos alapjelenségek Egymással szorosan érintkező ( pl. megdörzsölt) felületű anyagok a szétválás után elektromos állapotba kerülnek. Azonos elektromos állapotú

Részletesebben

Orvosi jelfeldolgozás. Információ. Információtartalom. Jelek osztályozása De, mi az a jel?

Orvosi jelfeldolgozás. Információ. Információtartalom. Jelek osztályozása De, mi az a jel? Orvosi jelfeldolgozás Információ De, mi az a jel? Jel: Információt szolgáltat (információ: új ismeretanyag, amely csökkenti a bizonytalanságot).. Megjelent.. Panasza? információ:. Egy beteg.. Fáj a fogam.

Részletesebben

Mágnesesség, indukció, váltakozó áram Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan

Mágnesesség, indukció, váltakozó áram Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan Mágnesesség, indukció, váltakozó áram Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan talált ércek, amelyek vonzzák a vasat. Ezeket mágnesnek nevezték

Részletesebben

Elektromos töltés, áram, áramkör

Elektromos töltés, áram, áramkör Elektromos töltés, áram, áramkör Az anyagok szerkezete Az anyagokat atomok, molekulák építik fel, ezekben negatív elektromos állapotú elektronok és pozitív elektromos állapotú protonok vannak. Az atomokban

Részletesebben

Elektromos áram, áramkör

Elektromos áram, áramkör Elektromos áram, áramkör Az anyagok szerkezete Az anyagokat atomok, molekulák építik fel, ezekben negatív elektromos állapotú elektronok és pozitív elektromos állapotú protonok vannak. Az atomokban ezek

Részletesebben

AZ EGYENÁRAM HATÁSAI

AZ EGYENÁRAM HATÁSAI AZ EGYENÁRAM HATÁSAI 1) HŐHATÁS Az elektromos áram hatására a zseblámpa világít, mert izzószála felmelegszik, izzásba jön. Oka: az áramló elektronok kölcsönhatásba kerülnek a vezető helyhez kötött részecskéivel,

Részletesebben

Fizika II minimumkérdések. A zárójelben lévő értékeket nem kötelező memorizálni, azok csak tájékoztató jellegűek.

Fizika II minimumkérdések. A zárójelben lévő értékeket nem kötelező memorizálni, azok csak tájékoztató jellegűek. izika II minimumkérdések zárójelben lévő értékeket nem kötelező memorizálni, azok csak tájékoztató jellegűek. 1. Coulomb erőtörvény: = kq r 2 e r (k = 9 10 9 m2 C 2 ) 2. Coulomb állandó és vákuum permittivitás

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyagok. Fizika

Osztályozó vizsga anyagok. Fizika Osztályozó vizsga anyagok Fizika 9. osztály Kinematika Mozgás és kölcsönhatás Az egyenes vonalú egyenletes mozgás leírása A sebesség fogalma, egységei A sebesség iránya Vektormennyiség fogalma Az egyenes

Részletesebben

Mágnesesség, indukció, váltakozó áram Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan

Mágnesesség, indukció, váltakozó áram Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan Mágnesesség, indukció, váltakozó áram Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan talált ércek, amelyek vonzzák a vasat. Ezeket mágnesnek nevezték

Részletesebben

mágnes mágnesesség irányt Föld északi déli pólus mágneses megosztás influencia mágneses töltés

mágnes mágnesesség irányt Föld északi déli pólus mágneses megosztás influencia mágneses töltés MÁGNESESSÉG A mágneses sajátságok, az elektromossághoz hasonlóan, régóta megfigyelt tapasztalatok voltak, a két jelenségkör szoros kapcsolatának felismerése azonban csak mintegy két évszázaddal ezelőtt

Részletesebben

1. tétel: A harmonikus rezgőmozgás

1. tétel: A harmonikus rezgőmozgás 1. tétel: A harmonikus rezgőmozgás 1. A harmonikus rezgőmozgás kinematikája 1.a. A kitérés-idő függvény származtatása egyenletes körmozgásból 1.b. A sebesség-idő függvény származtatása egyenletes körmozgásból

Részletesebben

1. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye?

1. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye? .. Ellenőrző kérdések megoldásai Elméleti kérdések. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye? Az ábrázolás történhet vonaldiagramban. Előnye, hogy szemléletes.

Részletesebben

Egyenáram tesztek. 3. Melyik mértékegység meghatározása nem helyes? a) V = J/s b) F = C/V c) A = C/s d) = V/A

Egyenáram tesztek. 3. Melyik mértékegység meghatározása nem helyes? a) V = J/s b) F = C/V c) A = C/s d) = V/A Egyenáram tesztek 1. Az alábbiak közül melyik nem tekinthető áramnak? a) Feltöltött kondenzátorlemezek között egy fémgolyó pattog. b) A generátor fémgömbje és egy földelt gömb között szikrakisülés történik.

Részletesebben

N I. 02 B. Mágneses anyagvizsgálat G ép. 118 2011.11.30. A mérés dátuma: A mérés eszközei: A mérés menetének leírása:

N I. 02 B. Mágneses anyagvizsgálat G ép. 118 2011.11.30. A mérés dátuma: A mérés eszközei: A mérés menetének leírása: N I. 02 B A mérés eszközei: Számítógép Gerjesztésszabályzó toroid transzformátor Minták Mágneses anyagvizsgálat G ép. 118 A mérés menetének leírása: Beindítottuk a számtógépet, Behelyeztük a mintát a ferrotestbe.

Részletesebben

Ha valahol a mágneses tér változik, akkor ott a tér bizonyos pontjai között elektromos potenciálkülönbség jön létre, ami például egy zárt vezető

Ha valahol a mágneses tér változik, akkor ott a tér bizonyos pontjai között elektromos potenciálkülönbség jön létre, ami például egy zárt vezető Ha valahol a mágneses tér változik, akkor ott a tér bizonyos pontjai között elektromos potenciálkülönbség jön létre, ami például egy zárt vezető hurokban elektromos áramot hoz létre. Mozgási indukció A

Részletesebben

Fizika Vetélkedő 8 oszt. 2013

Fizika Vetélkedő 8 oszt. 2013 Fizika Vetélkedő 8 oszt. 2013 Osztályz«grade» Tárgy:«subject» at: Dátum:«date» 1 Hány proton elektromos töltése egyenlő nagyságú 6 elektron töltésével 2 Melyik állítás fogadható el az alábbiak közül? A

Részletesebben

Elektromos ellenállás, az áram hatásai, teljesítmény

Elektromos ellenállás, az áram hatásai, teljesítmény Elektromos ellenállás, az áram hatásai, teljesítmény Elektromos ellenállás Az anyag részecskéi akadályozzák a töltések mozgását. Ezt a tulajdonságot nevezzük elektromos ellenállásnak. Annak a fogyasztónak

Részletesebben

Elektromos áram, áramkör

Elektromos áram, áramkör Elektromos áram, áramkör Az anyagok szerkezete Az anyagokat atomok, molekulák építik fel, ezekben negatív elektromos állapotú elektronok és pozitív elektromos állapotú protonok vannak. Az atomokban ezek

Részletesebben

Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához Mérésvezetői segédlet

Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához Mérésvezetői segédlet Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához Mérésvezetői segédlet A hallgatói útmutatóban vázolt program a csoport felkészültsége

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 Osztályozóvizsga részletes

Részletesebben