A KRÓNIKUS VÉNÁS KERINGÉSI ELÉGTELENSÉG AMBULÁNS ÉS OTTHONI KEZELÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A KRÓNIKUS VÉNÁS KERINGÉSI ELÉGTELENSÉG AMBULÁNS ÉS OTTHONI KEZELÉSE"

Átírás

1 A KRÓNIKUS VÉNÁS KERINGÉSI ELÉGTELENSÉG AMBULÁNS ÉS OTTHONI KEZELÉSE DR. BORSA ISTVÁN osztályvezető főorvos Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Bőr- és Nemigyógyászati Osztály XV. Családorvosi továbbképző konferencia,székelyudvarhely Székelyudvarhely,2OO8. március

2 AZ ALSÓ Ó VÉGTAG VÉNÁS KERINGÉSI ELÉGTELENSÉGE JÁRVÁNYTANI ÉS SZOCIOÖKONÓMIAI ADATOK A lakosság 6o%-át érinti A lakosság 2-3%-nál fordul elő krónikus lábszárseb A krónikus lábszársebek 75%-a a vénás keringési elégtelenség következménye A szakszerűtlen kezelés rontja a beteg állapotát és a fellépő szövődmények életveszélyesek is lehetnek A kezelés költséges, de a szakszerűtlen kezelés még költségesebb. A lábszárfekélyes beteg életminősége romlik, szociális és szocializációs problémák lépnek fel Kötszerfüggőség

3 AZ ALSÓ VÉGTAG VÉNÁS KERINGÉSI ELÉGTELENSÉGE Elhúzódó, sokszor több hónapos kezelést igényel A kórházi kezelés háttérbe szorult Az ambuláns és otthoni kezelés, ápolás jelentősége nőtt Hargita megyében a Caritas háziápolási hálózat szerepe jelentős Megfelelő kötszerek alkalmazása

4 A krónikus vénás elégtelenség kialakulása Dekompenzált primér varikozitás Krossza és perforáns véna elégtelenség, kezdetben ép mélyvénás rendszer Poszttrombótikus szindróma Mélyvénás trombózis következményei, vénafal és billentyű károsodása, nyirokelfolyási zavar Egyéb vénás elvezetési zavarok Izom- izületi pumpa elégtelenség (ortopédiai, neurológiai stb. kórképek) Kompressziók, arteriovenozus fisztula, angiodiszplázia

5 Fiziopatológiai jellemzők: billentyűelégtelenség, reflux ambulatórikus perifériás hypervolémia ambulatórikus vénás és kapilláris hypertónia kapilláris tágulatok, deformitások, számbeli csökkenés extravasáció (főleg fehérje) nem oldódó perikapilláris fibrinmandzsetták (fibrinolízis( zavara) oxigén-diffúzió számára barrier lokális hypoxia,, sejtpusztulás, fekély

6

7

8

9

10

11 AZ ALSÓ VÉGTAG KRÓNIKUS VÉNÁS ELÉGTELENSÉGE Osztályozás: A WIDMER -felosztás: 1.stádium stádium: Corona phlebectatica paraplantaris, phlebödéma; 2.stádium stádium: 1.+ járulékos trófikus zavarok (pl. dermatoliposclerosis, pigmentelváltozások,, fehératrófia) - az ulcus cruris kivételével 3.stádium stádium: 1+2+ Ulcus cruris venosum (3a: meggyógyult, 3b: florid).

12 CEAP - osztályozás C0 - a beteg a végtagot súlyosnak érzi C1 látható visszértágulatok C2 szembetűnő kanyarulatos visszértágulatok C3 - + ödéma C4 - + trofikus bőrelváltozások C5 behámosodott lábszárfekély C6 nyílt lábszárfekély

13 C1 C2

14 C3 C4

15 C5 C6

16 Krónikus vénás elégtelenség Kezelés: Célja: - a szubjektív tünetek csökkentése vagy megszüntetése; - az ödéma és a trofikus zavarok csökkentése vagy megszüntetése; - a krónikus vénás elégtelenség stádiuma rosszabbodásának megakadályozása.

17 Kezelési eljárások Orvosi kompressziós kezelés: magas munkanyomás alacsony nyugalmi nyomás az izom- és ízületi pompa aktiválása nyomópárna rugalmas pólya kompressziós harisnya (típus, méret, kompresszió foka) Ellenjavallt arteriopátiákban és perifériás neuropátiában

18

19

20 Kezelési eljárások Fizikai kezelés: intenzíven ellenőrzött menésgyakorlat, mobilizációs gyógytorna- figyelemmel kísérve az ugróizület mozgathatóságát, kézi nyirokkeringésserkentés (limfmasszázs), gépi váltakoztatott nyomás.

21 Műtéti kezelés: Kezelési eljárások Az epifascialis vénarendszer elégtelen szakaszának és a mély vénásrendszer összeköttetéseinek különböző rezekciós és szétkapcsolási módszerekkel való sebészi ellátása. A meglévő következményes trofikus zavarok kezelésében a fasciasebészet a lábszárfekélyben alkalmazott helyi sebészi intézkedések mellett egyre nagyobb szerepet tölt be. Ez a postthromboticus szindróma kezelésénél is szóba jön. Célzott esetekben billentyűrekonstrukcióra, billentyűplasztikára, transzpozíciós műtétre is sor kerülhet.

22 Kezelési eljárások Műtéti kezelés Fekélysebészet A fekély sebészi tisztítása helyi érzéstelenítésben esetleg összekapcsolva plasztikai fedéssel háló-grafttal grafttal, Reverdin plasztikával vagy szabad lebennyel. A plasztikai fedés előtt az okozó elégtelen vénaszakaszt szanálni, a klinikailag megjelenő fertőzést pedig kezelni kell.

23 Kezelési eljárások Szkleroterápia: az epifascialis vénák, oldalelágazások, rátekintő vénák tömítése Aethoxysclerollal.

24

25 Kezelési eljárások Szisztémás gyógyszeres kezelés: Általános tüneti gyógyszeres kezelés: (pl. gyulladáscsökkentők gyulladásos dermatoliposclerosisban, reológikumok krónikus vénás elégtelenség előrehaladott stádiumaiban, esetenként diuretikumok, antibiotikumok) Járulékos általános gyógyszeres kezelés: acetilszalicilsav,ca Ca- dobesilat,cumarin Cumarin, heparinok, flavonidok, szaponinok, pentoxifilin.

26 Kezelési eljárások A lábszárfekély helyi kezelése A sebgyógyulás a szervezet egy sajátos folyamata - melyet orvosi beavatkozásokkal csak annyiban gyorsíthatunk, hogy a belső vagy külső akadályozó tényezőket eltávolítjuk. A HELYI SEBKEZELÉSSEL EGY ZAVARTALAN SEBGYÓGYULÁS LEHETŐSÉGÉT KELL MEGTEREMTENI AZ OKI KEZELÉS MELLETT!

27 Helyi kezelés Kezelési eljárások Az optimális sebkötszer iránti követelmények: a viszketés és a fájdalom csökkentése; a sebváladék felszívása a seb kiszárítása nélkül; inert vagy legalábbis hipoallergén,, nem irritáló anyag legyen; egyszerű cserélhetőség és ezalatt nagyfokú sebvédelem; a kötszer alkotóanyagai ne rakódjanak le a sebbe; ne gátolja a seb gázcseréjét (O 2 /CO 2 ); óvjon fizikai (hideg, meleg, nyomás szívás, nedvesség, kiszáradás, sugárzás), kémiai és biológiai (baktérium, gomba, vírus) tényezőktől; a seb gyógyulási szakaszaihoz való alkalmazkodási képessége legyen a páciensek önmaguk használhassák biológiai/ökológiai összeférhetőség; ár és hatékonyság szempontjából megfelelő legyen.

28 Kezelési eljárások Ilyen kötszereket ajánlanak: hatóanyagmentes vastag géz, habanyagok (pl. poliuretánból), Ca-alginát alginát vatta és borogatások, hidrogélek, hidrokolloidok, hidroaktív- és kollagénszivacs kötszerek, Zink-Hialuronat Hialuronat. Nem megfelelő külső anyagok alkalmazása akár a sebgyógyulás megakadályozásának a veszélyét is hordozhatja. Az ulcus tisztítására a kötszer cserélésénél nem antiszeptikumokat hanem Ringer-oldatot kell használni. Ha szükséges, a fekély környékét a macerációtól Zn pasztával bekenve lehet megvédeni. Makacs, nemgyógyuló fekélyeknél - minden lehetőséget kimerítve - a növekedési faktorok alkalmazása klinikailag megpróbálható, kiegészítő módszer egyenkénti vagy faktorkombinációk direkt alkalmazásán valamint indirekt módon a keratinocitakultúrák transzplantációján keresztül.

29 Kezelési eljárások Helyi gyógyszeres kezelés: Az externák csak korlátozott mennyiségben és ideig használandók. Lokális antibiotikum nem javasolt! (rezisztencia alakul ki, a felszínes flórára hat, az inváziót okozó baktériumra hatástalan, gyakori a szenzibilizáció) 80 %-ban% az előzőleg helyileg alkalmazott gyógyszerek alkotóelemeire túlérzékenység alakul ki, amely érinti még a kortikoszteroidokat is. Nemallergiás összeférhetetlenségi reakciók is felléphetnek.

30

31

32 Kezelési eljárások A lábszárfekély korszerű kezelése: 1. A nekrózis és a fibrines lepedék anesztéziában végzett sebészi i vagy mechanikus eltávolítása, szalicilvazelin és enzimatikus sebtisztítószerek (pl Iruxol,Fibrolan Fibrolan,Ialugen) alkalmazása.a nekrectomia elmulasztása hiba (A evidencia)! 2. Sebtisztítás, dezinficiens lemosás, ecsetelés (toxikusak, kötelező utána a vizes lemosás!) 3. Infekció kontroll (baktérium leoltás, antibiotikum) A mintát a sebalap és az ép szövet határáról kell venni, nem a seb felszínéről!

33 Kezelési eljárások A lábszárfekély korszerű kezelése: 4. Helyi kezelés sebhintőpor csak tiszta, felületes, granuláló sebre! _ jódos, boroszaliciles kenőcs _ interaktív sebfedők típusai: hydrogél (nedves kamrát biztosít) hydrocolloid (nedvesség megkötő), Alginát (váladék felszívó), aktív szén (szag-váladékszívó), ezüstion tartalmú hydrofiber (antimikróbás hatás), poliurethan hab (nedvszívó), impregnált tüll, filmkötszer (nedveskamrát( biztosít), matrix kötszer-kollagén+cellulóz kollagén+cellulóz (csökkenti a proteáz szintet. 5. Váladék kontroll, sebkörnyék kezelése (sebváladék baktérium- mediátor - enzim tartalma, nyirokfolyás) 6. Ödémamentesítés kompressziós kezelés, gyógytorna 7. Fájdalom kontroll. A fájdalom oka: vénás pangás, gyulladás, ödéma ö nyomása a kis erekre és idegrostokra, kényszertartás miatti izületi kontrakció, kísérő érszükület.

34 Megelőzés és utókezelés Hemodinamikai túlterhelés elkerülése: (testsúlykontrol, fizikai terhelés, hosszan tartó lábon állás, ülés kerülése, rugalmas leszorítás napközben) Patológiás állapotok korrigálása: idejében elvégzett visszérműtét, szakszerű trombóziskezelés, trombózisprofilaxis). Amikor a lábvéna hemodinamikája nem helyreállítható, akkor krónikus konzervatív kezelésre lesz szükség. Itt fontos szerep jut a háziorvosi hálózatnak, a háziápolásban résztvevőknek, a bőrgyógyászati, sebészeti, angiológiai szakambulanciáknak.

35 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! Dr. Borsa István Tel. O744 39O 979 borsadoc@gmail.com

36

37

Kötszerek csoportosítása

Kötszerek csoportosítása Kötszerek csoportosítása Filmkötszerek steril, átlátszó filmréteg, mely ragasztófelülettel van ellátva. - elsőfokú égési sérülések - donorhelyek - felfekvések - műtét utáni sebek és horzsolások fedése

Részletesebben

Fájdalomcsillapítók Kneipp patikájából

Fájdalomcsillapítók Kneipp patikájából Fájdalomcsillapítók Kneipp patikájából Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Õsszel és télen megszaporodik az ízületi panaszokkal, különféle fájdalmakkal küszködõk száma. Számukra szeretnénk

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély A dohányzás szervkárosító hatásai Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

ö Ü ö ö ú ü ó Í í ó ö ő ö Ú ű í ó ö ó ö ö ő Ü ö í ó ö ő ő Ú ö ö ú ö ó ó ő ö ö ú Ó ö ú ü Ó ö ú Ü ő í Ó ö ö Ú ö ú ö í ó ő ö Í ű ö Ü ö Ü Ü ö ő Ó Ó ö ú ü ó ó ú ű í ó Í ö Ú ü í ó í ö ú Ü ó í Ö Ő Ö Ú Ű Í Á Ó

Részletesebben

TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS

TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS KEDVES BETEGÜNK! BETEGSÉG NEVE: TÉRDÍZÜLETI KOPÁS (arthrosis genus) A MŰTÉT NEVE: TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS (térd artroplasztika) (TEP: TOTAL ENDOPROTÉZIS) Az orvosi

Részletesebben

Á ö é ő á ó ó É é í ő ó á á ő á ő é é á é é á á áé ú á á á í á é é ü ö é é ü ú á é á ó í Á í é ű ö é é á á ö ö á í é í ő ö é é é á é é é á á é ö é é ü é ö ö é ó í á á á é ö é é é í á á ő ö é ő é é é é

Részletesebben

Az A-V fisztula védelmének szakápolói teendői

Az A-V fisztula védelmének szakápolói teendői Az A-V fisztula védelmének szakápolói teendői XX. Debreceni Nefrológiai Napok 2016. Június 1-4. Kiss Szilvia Fresenius Medical Care A kulcsmondat Az A-V fisztula a beteg életvonala! Az életvonal kifejezés

Részletesebben

GENTA- COLL resorb MKG RESORBA Kezelés és regenerálás

GENTA- COLL resorb MKG RESORBA Kezelés és regenerálás GENTA- COLL resorb MKG RESORBA Kezelés és regenerálás Használati utasítás. Kérjük, olvassa el figyelmesen! A használati útmutató adatait mindig a legújabb ismeretek és tapasztalatok szerint frissítjük.

Részletesebben

É Í Á Á Ó Á Á Á Ö Ö ó ó ó őí ő ö ő öí í Í ó ó úí ü ö í ü í í ó ü á í Í á í á ű ö á á á á á á í á á ő á ö ó ó á ö ő á ó á á ö á Í á í á á á á á á á á á á á á í í á ő ö ó á á í á ő á ö ő á á á ő ő í ű á

Részletesebben

ó ű ü ó Á ó ú ú ú ó ó ó ü É É ű ü Ö ú ű ó ü ó í ű Ö ű ú Ü ű Ö ó í ű ó ó Ő í ű ó ü Á ú ú ó ű ó ü ű ó ó ó ó ű ű ó ó í ű ó ü ó Á ú ú ű ó ü Á ó ó í ó í ü ü ú ó í ú Á ó ó Ü ü ó Ö ü ó ü Ö ú í Á ü ű í í ü ú ó

Részletesebben

á í á Ö Á Á É ő á ő á ü á ö ú á á á ö ű á í í á í á úí Í ő á ő á ő í á Í ő á ő ú í á í ü ő á ö Á í á á á Íí á á á á í ü ü í á á í á ö ö í á ü í Í ú ö íí á í á í á á á á á á á í á í á á á á í á ö á á Í

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cifloxin 250 mg filmtabletta Cifloxin 500 mg filmtabletta ciprofloxacin

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, I. sz. Sebészeti Klinika A perioperatív-, posztoperatív időszak problémái, műtéti szövődmények

Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, I. sz. Sebészeti Klinika A perioperatív-, posztoperatív időszak problémái, műtéti szövődmények A perioperatív-, posztoperatív időszak problémái, műtéti szövődmények Dr. Szűcs Ákos Mi a sebészet? A sebész olyan belgyógyász, aki operál is! Sebészeti alapfogalmak Műtéti indikáció és kontraindikáció:

Részletesebben

A Marcali Városi Sportcsarnok. vállalkozásban történő üzemeltetésének. tapasztalatairól.

A Marcali Városi Sportcsarnok. vállalkozásban történő üzemeltetésének. tapasztalatairól. A Marcali Városi Sportcsarnok vállalkozásban történő üzemeltetésének tapasztalatairól. A Képviselőtestület 2015. januári ülésére Tisztelt Képviselőtestület! Tisztelt Polgármester Úr! A Marcali Városi Sportcsarnok

Részletesebben

EUROP-MED Orvosi Szolgáltató Kft. Egészségügyi Központ

EUROP-MED Orvosi Szolgáltató Kft. Egészségügyi Központ Horkolás és/vagy alvási apnoe miatt végzett műtét (rádiófrekvenciás uvula-lágyszájpad redukció) BETEGTÁJÉKOZTATÓ ÉS BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT Alulírott. (név) (születési hely, idő).. (anyja neve).. (TAJ szám)

Részletesebben

Az ellátás szakmai megfelelősége, minősége, biztonsága az integráció tükrében. Dr. Margitai Barnabás MBA, M.Sc - DEMIN XI. Debrecen, 2011.06.02-03.

Az ellátás szakmai megfelelősége, minősége, biztonsága az integráció tükrében. Dr. Margitai Barnabás MBA, M.Sc - DEMIN XI. Debrecen, 2011.06.02-03. Az ellátás szakmai megfelelősége, minősége, biztonsága az integráció tükrében. Dr. Margitai Barnabás MBA, M.Sc - DEMIN XI. Debrecen, 2011.06.02-03. - Betegbiztonság - Biológiai biztonság Az EU Tanácsának

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

Használati utasítás LED ÍRÓASZTALI LÁMPA. T66, kerek matt króm T66-1, kerek fehér T67, szögletes matt króm Gyártási szám: 46540

Használati utasítás LED ÍRÓASZTALI LÁMPA. T66, kerek matt króm T66-1, kerek fehér T67, szögletes matt króm Gyártási szám: 46540 Használati utasítás LED ÍRÓASZTALI LÁMPA T66, kerek matt króm T66-1, kerek fehér T67, szögletes matt króm Gyártási szám: 46540 LED íróasztali lámpa Használati utasítás Köszönjük, hogy az LED íróasztali

Részletesebben

Égésnek nevezzük a magas hő és a vegyi ártalmak okozta szövetkárosodásokat.

Égésnek nevezzük a magas hő és a vegyi ártalmak okozta szövetkárosodásokat. AZ ÉGÉS (COMBUSTIO) DEFINICIÓJA Égésnek nevezzük a magas hő és a vegyi ártalmak okozta szövetkárosodásokat. AZ ÉGÉS (COMBUSTIO) PATHOMECHANISMUSA Hőégést okozhat bármely magas hőfokra hevített közeg 1.

Részletesebben

HATÓANYAG: 9 mg mometazon-furoát (mikronizált mometazon?furoát monohidrát formájában) tartályonként.

HATÓANYAG: 9 mg mometazon-furoát (mikronizált mometazon?furoát monohidrát formájában) tartályonként. NASONEX 0,05% SZUSZPENZIÓS ADAGOLT ORRSPRAY Nasonex 0,05% szuszpenziós adagolt orrspray mometazon-furoát HATÓANYAG: 9 mg mometazon-furoát (mikronizált mometazon?furoát monohidrát formájában) tartályonként.

Részletesebben

Biztonsági adatlap PIRIMOR 50 WG. Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti veszély mérgező Svájc

Biztonsági adatlap PIRIMOR 50 WG. Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti veszély mérgező Svájc 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A termék/készítmény azonosítása Terméknév Formulációs kód Felhasználás Cég Nematocid Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti

Részletesebben

ˇ Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

ˇ Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 4 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA GUTTALAX 7,5 belsőleges

Részletesebben

SZÍVINFARKTUS. Készítette: Molnár Dávid 11/i

SZÍVINFARKTUS. Készítette: Molnár Dávid 11/i SZÍVINFARKTUS Készítette: Molnár Dávid 11/i Szív feladata A szív fő funkciója a kamrákból a vér folyamatos kipumpálása a nagyerekbe, ezzel a szervezet egészének vérellátásában központi szerepet tölt be.

Részletesebben

EUH 210 Kérésre biztonsági adatlap kapható.

EUH 210 Kérésre biztonsági adatlap kapható. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Gipszlap üvegszövettel,

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Curiosin additív kezelés ulcus cruris transzplantációja során Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS Bevezetés A krónikus vénás keringési elégtelenség

Részletesebben

PERIFÉRIÁS VERÕÉR-MEGBETEGEDÉSEK

PERIFÉRIÁS VERÕÉR-MEGBETEGEDÉSEK ANGIOLÓGIA PERIFÉRIÁS VERÕÉR-MEGBETEGEDÉSEK Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Definíció Az a. femoralis communison, a profunda femorison, az a. femoralis superficialison, valamint a poplitealis

Részletesebben

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net Lotus Therme Lotus egészség 1 www.lotustherme.net HU 2 Gyógyászati kezelések A kezelések előtt orvosi konzultáció szükséges Orvosi vizsgálat HUF 6.500, Receptírás / darab HUF 3.000, Pakolások és fürdők

Részletesebben

ANGIOLÓGIA. Elõfordulási gyakoriság. Patofiziológia. Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB

ANGIOLÓGIA. Elõfordulási gyakoriság. Patofiziológia. Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK ANGIOLÓGIA Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB Diabéteszes láb néven a cukorbetegség olyan idült lábszövõdményét értjük, amelynek kialakulásában

Részletesebben

Betegtájékoztató FLUOROURACIL ACCORD 50 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ VAGY INFÚZIÓ. Fluorouracil Accord 50 mg/ml oldatos injekció vagy infúzió fluorouracil

Betegtájékoztató FLUOROURACIL ACCORD 50 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ VAGY INFÚZIÓ. Fluorouracil Accord 50 mg/ml oldatos injekció vagy infúzió fluorouracil FLUOROURACIL ACCORD 50 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ VAGY INFÚZIÓ Fluorouracil Accord 50 mg/ml oldatos injekció vagy infúzió fluorouracil HATÓANYAG: Fluorouracil. SEGÉDANYAG: Injekcióhoz való víz, nátrium-hidroxid

Részletesebben

Használati utasítás ÍRÓASZTALI LÁMPA. T77 Gyártási szám: 46540

Használati utasítás ÍRÓASZTALI LÁMPA. T77 Gyártási szám: 46540 Használati utasítás ÍRÓASZTALI LÁMPA T77 Gyártási szám: 46540 íróasztali lámpa Használati utasítás Köszönjük, hogy az LED íróasztali lámpa megvásárlása mellett döntött. Amennyiben kérdései merülnek fel

Részletesebben

ő ő ő ő ű Ó ő ő ű ű ő ő Ó ő ő ő ő ő ő ű ő ő ű ű ő ő ű Ó ő ő ő Ó ő ű ő ő ő ű ű ű ő ő ő ő ő ő ő Ó ő ő ő ű ő ő ő ő ő ű ő ő Ó ő ő ű ő ő ő ő ő ő ő ű ű ő ő ő ű ű ő ű ő ő Ó Ó ő Ó Ó ő Ó ű ő ő ő ő ő ű ő ű ű ű ű

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Protopic 0,1% kenőcs Takrolimusz-monohidrát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Protopic 0,1% kenőcs Takrolimusz-monohidrát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Protopic 0,1% kenőcs Takrolimusz-monohidrát Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa

Részletesebben

Verzió 1 / H Felülvizsgálat dátuma: 30.11.2012 102000016510 Nyomtatás Dátuma: 30.11.2012

Verzió 1 / H Felülvizsgálat dátuma: 30.11.2012 102000016510 Nyomtatás Dátuma: 30.11.2012 SENCOR 600 SC 1/10 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Márkanév SENCOR 600 SC Termék kódja (UVP) 79017286, 80899823 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF Pszichoszomatikus megbetegedések Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF A halmozott rizikótényezővel élő emberek száma az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt. A stressz gyakorlatilag állandósult

Részletesebben

Onkológiai betegek táplálásterápiájának alapelvei Kórházi és közforgalmú gyógyszerészek feladatai I. rész

Onkológiai betegek táplálásterápiájának alapelvei Kórházi és közforgalmú gyógyszerészek feladatai I. rész Onkológiai betegek táplálásterápiájának alapelvei Kórházi és közforgalmú gyógyszerészek feladatai I. rész Bodó Gabriella B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyógyszerészet, gyógyszerellátás

Részletesebben

EU határérték erre a termékre (kategória/alkategória): 150 g/l (2007)/ 130 g/l(2010)*. Ez a termék legfeljebb. g/l VOC-t tartalmaz.

EU határérték erre a termékre (kategória/alkategória): 150 g/l (2007)/ 130 g/l(2010)*. Ez a termék legfeljebb. g/l VOC-t tartalmaz. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Beltéri falfesték

Részletesebben

A fejezet felépítése

A fejezet felépítése III./14.3.11. Carcinoma basocellulare, basalioma ellátásának lehetőségei Wikonkál Norbert A fejezet célja, hogy megismerje az olvasó képet kapjon a basalioma gyakorlati ellátásáról. A fejezet áttanulmányozását

Részletesebben

Biztonsági tudnivalók

Biztonsági tudnivalók Az ebben a kézikönyvben alkalmazott jelek Ezek a jelek fontos információkat szolgáltatnak. Teljes mértékben figyelembe kell venni ezeket az utasításokat. Veszély! Ezeknek az utasításoknak figyelmen kívül

Részletesebben

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A HIDRASEC 100 MG KEMÉNY KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A HIDRASEC 100 MG KEMÉNY KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? HIDRASEC 100 MG KEMÉNY KAPSZULA Hidrasec 100 mg kemény kapszula racekadotril 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A HIDRASEC 100 MG KEMÉNY KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? A Hidrasec 100 mg kemény

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta. szotalol hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta. szotalol hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta szotalol hidroklorid Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Verzió 3 / H Felülvizsgálat dátuma: 2008.11.26 102000006514 Nyomtatás Dátuma: 2009.02.13 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Verzió 3 / H Felülvizsgálat dátuma: 2008.11.26 102000006514 Nyomtatás Dátuma: 2009.02.13 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA SENCOR 70 WG 1/7 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév SENCOR 70 WG Termékkód (UVP) 00929646 Alkalmazás Gyomirtó szer Társaság Bayer Hungária Kft. Bayer

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2462-06 Gipszmesteri feladatok követelménymodul modul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2462-06 Gipszmesteri feladatok követelménymodul modul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Új kolléga érkezett a gipszelőbe. Munkahelyi vezetője Önt kéri meg, hogy mutassa be a gipszelő helyiség felszerelését, az ott használatos eszközöket. Tájékoztassa munkatársát! A tájékoztatás

Részletesebben

Verzió 2 / H Felülvizsgálat dátuma: 30.11.2012 102000011198 Nyomtatás Dátuma: 30.11.2012

Verzió 2 / H Felülvizsgálat dátuma: 30.11.2012 102000011198 Nyomtatás Dátuma: 30.11.2012 LAMARDOR 400 FS 1/10 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Márkanév LAMARDOR 400 FS Termék kódja (UVP) 06360211 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

SZENT IMRE EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ Plasztikai Sebészeti Profil. Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat

SZENT IMRE EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ Plasztikai Sebészeti Profil. Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat A veseelégtelenség miatt beültetett peritoneális (hasi) dializáló katéter (Tenckhoff) Tisztelt Betegünk! Köszönjük, hogy Intézetünket tisztelte meg

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Ibuprofen- Ethypharm 300 mg retard SR kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Kenőcs A kenőcs különösen alkalmas a száraz, lichenifikált és pikkelyesen hámló elváltozásokra.

Kenőcs A kenőcs különösen alkalmas a száraz, lichenifikált és pikkelyesen hámló elváltozásokra. 1. A GYÓGYSZER NEVE Dermovate krém 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 0,5 mg klobetazol-propionát 1 g 0,05%-os kenőcsben. Dermovate krém 0,5 mg klobetazol-propionát 1 g 0,05%-os krémben. A segédanyagok

Részletesebben

Convenia 80 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára

Convenia 80 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára . AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Convenia 0 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy ampulla liofilizált por tartalma: Hatóanyag: 5 mg

Részletesebben

É É ö Ü É ő Ü É Ö Ó Ö Ó Ü Ü Ü É É É É ö É Ó É ö Ü Ü É Ö ő ő ö Ó ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ü É Ó É ő ö ö É ö ö ő ő ö ő ö É ö É ő ű É Ü Ü ö ő É É ö ő É Ü ö ö ö Ü É É ö É É ö É É É Ü É Ü Ü ő Ő ő Ü É É ő ö Ü ö Ü

Részletesebben

Ü Ú ű ö ö ö Ú ű Ú ö ö Ú Ü ö ű ű ö ö ö Ü ö ö Ü ö ö Ú ö Ú ö Ü Ú ö Ú ö Ü Ú Ú Ú ö ö ö Ú ö ű ö ö ö Ó ö ö ö ö ö ö ű ö ö Ö ö ű ű ö Ó ö ö Ú ö ö Ú Ó ÓÚ ö ö ö ö Ó Ú ű Ú ö ö ö ö ö ö ö ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ű

Részletesebben

ő ö ü ö ű ö Ó ű ő ő ő ő ú Ó ő ő ö ő ö Ó Ó ő Ó ő Ó ö ő ö Ó ő ő ő ö ő ö ő ö Ó ö ő ű ő ö Ó ö Ó Ó Ó Ó ö ő ö ő ü ö Ó Ó ő ü ő ö Ó ő ö ő ö ő ő ö Ö ö ö ő ő ő ö ő ö ő Ó ő ö ő ő ő ö ő ő ő ö ő ő Ó ö ő ő ü ő ö ü ő

Részletesebben

ű ű ű ű ű Ü ű ű Ü Ő

ű ű ű ű ű Ü ű ű Ü Ő ű ű ű Ú ű ű ű ű ű Ü ű ű Ü Ő Ö Ó ű ű ű Ö Ö ű ű Ö Ü ű ű ű Ó ű ű Ö ű Ö Ú Ú ű ű Ú ű ű ű ű ű ű Ö ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ü Ü ű ű ű Ú ű ű Ö Ö Ü Ó ű Ú Ó Ó ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ü Ü Ü Ü Ü ű Ü ű ű ű ű ű ű Ó ű

Részletesebben

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Szilárd tüzelésű kazán 6 720 809 698 (2014/03) HU Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Teljesítmény-tartomány 20 kw-tól 40 kw-ig Kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

ü ü ő ő ü ő ü ő ü Ü ü Ő ő Ú ü ő Ü ü Ú Ó ű Ú Ó Ú Ó Ú ő Ú Ó Ó Ú Ó ű Ú Ó Ú Ó ő Ö Ú Ó Ó Ú Ó Ó ő Ö Ú Ó Ú Ó Ő Ő Ö ő ő Ő Ü Ó Ü ü Ő Ó ő ő ő ő Ó Ü ü ű ő Ó ő Ü ü ő ő ü Ú Ó Ő Ó ő Ő ű ő ü Ú Ú Ö Ö ő ő ő Ö Ő Ő ő ő ű

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORTOPÉD CIPŐK ÉS TARTOZÉKAI

TÁJÉKOZTATÓ ORTOPÉD CIPŐK ÉS TARTOZÉKAI TÁJÉKOZTATÓ az eedi méretvétel alapján, eedileg készített ORTOPÉD CIPŐK ÉS TARTOZÉKAI OEP vényre történő ségeiről a 34/2010. (V.14.) EÜM rendelet alapján Megjelent : a Maar löny 79. számában 2010. május

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Algoflex forte filmtabletta ibuprofén Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

7. Alapvető fémmegmunkáló technikák. 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. (http://hu.wikipedia.org/wiki/képlékenyalakítás )

7. Alapvető fémmegmunkáló technikák. 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. (http://hu.wikipedia.org/wiki/képlékenyalakítás ) 7. Alapvető fémmegmunkáló technikák A fejezet tartalomjegyzéke 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. 7.2. Kovácsolás, forgácsolás. 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. (http://hu.wikipedia.org/wiki/képlékenyalakítás

Részletesebben

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái C43 Konzervújság 1996. 2. 40-42. és HÚS 1996. 4. 210-214 Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái 1. Penészgombák élelmiszeripari jelentősége A penészgomba elnevezés nem rendszertani

Részletesebben

ú ú ú ű ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű ű ű ú ú ú ú Ó ú ú ú ú Ü Ü Ü ú ű ű ú ú ú ú ú ű ű ú ú ű ú ű ú ú ű ú Ö Ö Ú Ü Ö ű ű ú ű ű ű ú ű ű ú ű ú ű ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ű ú ű ű Ú ú ű ú ú ú Ó ú ú ú ú ű ű ű ú ú ú ú ű ű

Részletesebben

MPE 50. H Bőrkeményedés-eltávolító. Használati útmutató

MPE 50. H Bőrkeményedés-eltávolító. Használati útmutató MPE 50 H H Bőrkeményedés-eltávolító Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm (Németország) Tel. +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de

Részletesebben

Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás

Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás Alulírott..(szül. hely és idő:.) jelen nyilatkozat aláírásával tanúsítom, hogy engem dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész és audiológus szakorvos mint a műtétet

Részletesebben

www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK

www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK MI A POSITEAM? A POSITEAM célja, hogy alternatívát nyújtson mindazok számára, akik pozitív közegben, egymást segítve szeretnének tenni saját és környezetük egészségéért

Részletesebben

A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA

A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA 5. előadás A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA Növekedés: a baktérium új anyagokat vesz fe a környezetből, ezeket asszimilálja megnő a sejt térfogata Amikor a sejt térfogat és felület közti arány megváltozik sejtosztódás

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Beszámoló a Biatorbágyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2015. évi tevékenységéről

ELŐTERJESZTÉS. Beszámoló a Biatorbágyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2015. évi tevékenységéről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/142, 144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Beszámoló a Biatorbágyi

Részletesebben

A DIAGNÓZISON ALAPULÓ TERÁPIA

A DIAGNÓZISON ALAPULÓ TERÁPIA A DIAGNÓZISON ALAPULÓ TERÁPIA LEHETSÉGES DIAGNOSTIKAI KATEGÓRIÁK EGÉSZSÉGES GINGIVITIS PARODONTITIS AZ ELSŐDLEGES DIAGNÓZIS ÉS A DIAGNÓZISON ALAPULÓ KEZELÉSI TERV A diagnózison alapuló parodontális kezelési

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Felnőttek szokásos adagja 0,3-0,6 mg/ttkg (a teljes blokk kívánt időtartamától függően), ami kb. 15-35 percig biztosít megfelelő izomrelaxációt.

Felnőttek szokásos adagja 0,3-0,6 mg/ttkg (a teljes blokk kívánt időtartamától függően), ami kb. 15-35 percig biztosít megfelelő izomrelaxációt. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Tracrium 10 mg/ml oldatos injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 10 mg atrakurium-bezilát milliliterenként, 5 ml oldatos injekcióban. A segédanyagok teljes listáját lásd

Részletesebben

Perspiráció insensibilis / párolgás: Perspiratio sensibilis/verejtékezés.

Perspiráció insensibilis / párolgás: Perspiratio sensibilis/verejtékezés. HŐHÁZTARTÁS Dr Mezei Zsófia 2008/09 AZ EGÉSZSÉGES EMBER HOMEOTHERM (HOMOIOTHERM): A TESTHŐMÉRSÉKLET MÉRÉSE: Maghőmérséklet, azaz a test belsejében levő hőmérséklet Köpenyhőmérséklet, azaz a test felszínének

Részletesebben

Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím:

Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím: Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím: Az 54 723 01 1000 00 00 azonosító számú, 3 éves Ápoló megnevezésű szakképesítés területi szakmai gyakorlat követelményei Teljesítendő

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EGK rendelet irányelvei szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EGK rendelet irányelvei szerint Oldalszám: 1/8 Zeolit-Kalcium-klorid (CaCl2) keverék 1.0. AZ ANYAG/ ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Az anyag nevei: Kereskedelmi elnevezés: IUPAC-név: Azonosító számok: CAS-szám:

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Neodolpasse oldatos infúzió. diklofenák-nátrium és orfenadrin-citrát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Neodolpasse oldatos infúzió. diklofenák-nátrium és orfenadrin-citrát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Neodolpasse oldatos infúzió diklofenák-nátrium és orfenadrin-citrát Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

Betegtájékoztató BREXIN 20 MG POR BELSÕLEGES OLDATHOZ

Betegtájékoztató BREXIN 20 MG POR BELSÕLEGES OLDATHOZ BREXIN 20 MG POR BELSÕLEGES OLDATHOZ Brexin 20 mg tabletta Brexin 20 mg pezsgõtabletta Brexin 20 mg por belsõleges oldathoz piroxikám-betadex HATÓANYAG: Tabletta: 20 mg piroxikámmal egyenértékû 191,2 mg

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Xefo 4 mg filmtabletta Xefo 8 mg filmtabletta lornoxikám

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Xefo 4 mg filmtabletta Xefo 8 mg filmtabletta lornoxikám Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Xefo 4 mg filmtabletta Xefo 8 mg filmtabletta lornoxikám Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

Biztonsági tudnivalók

Biztonsági tudnivalók Biztonsági tudnivalók Az ebben a kézikönyvben alkalmazott jelek Ezek a jelek fontos információkat szolgáltatnak. Teljes mértékben figyelembe kell venni ezeket az utasításokat. Veszély! Ezeknek az utasításoknak

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

Alábbiakban tünetenként foglaljuk össze azokat a kötszereket és gyógyszereket, amit érdemes magunkkal vinnünk nyaralásunk során:

Alábbiakban tünetenként foglaljuk össze azokat a kötszereket és gyógyszereket, amit érdemes magunkkal vinnünk nyaralásunk során: Tanácsok úti patika összeállításához Nyaralásunkat esetenként beárnyékolhatják kellemetlen tünetekkel járó rosszullétek, betegségek, sérülések Ezek kezelésre, megszüntetésére már úti csomagunk összeállításánál

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Verzió 3 / H Felülvizsgálat dátuma: 30.11.2012 102000011280 Nyomtatás Dátuma: 30.11.2012

Verzió 3 / H Felülvizsgálat dátuma: 30.11.2012 102000011280 Nyomtatás Dátuma: 30.11.2012 FALCON 460 EC 1/12 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Márkanév FALCON 460 EC Termék kódja (UVP) 06353711 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

Fizikális vizsgálat: Az emlõkben és axillákban kóros nem tapintható. Fizikális vizsgálat: Az emlõkben és axillákban kóros nem tapintható.

Fizikális vizsgálat: Az emlõkben és axillákban kóros nem tapintható. Fizikális vizsgálat: Az emlõkben és axillákban kóros nem tapintható. 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 3479 Negatív csak mammo (zsíremlõ) Fizikális vizsgálat: Az emlõkben és axillákban kóros nem tapintható. Mammographia: teljes zsíros involutio látható. Kóros képlet, csoportos

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER KÁVÉFÔZÔ C-914. Minôségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER KÁVÉFÔZÔ C-914. Minôségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER KÁVÉFÔZÔ C-914 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye, egyike a gyártó

Részletesebben

Biztonsági adatlap CASPER. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás:

Biztonsági adatlap CASPER. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás: 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Termékazonosító Formulációs kód 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Beszámoló. Biatorbágy Város Önkormányzata 2015. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásáról

Beszámoló. Biatorbágy Város Önkormányzata 2015. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásáról Város Polgármestere és Jegyzője 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/218. Fax: 06 23 310-135 E-mail: igazgatas@ biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Beszámoló Biatorbágy Város Önkormányzata

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Aspirin Plus C Forte 800 mg/480 mg pezsgőtabletta. acetilszalicilsav és aszkorbinsav

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Aspirin Plus C Forte 800 mg/480 mg pezsgőtabletta. acetilszalicilsav és aszkorbinsav Betegtájékoztató: Információk a beteg számára Aspirin Plus C Forte 800 mg/480 mg pezsgőtabletta acetilszalicilsav és aszkorbinsav Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A biztonságos munkafolyamathoz szükséges gépek, eszközök, anyagok

A vizsgafeladat ismertetése: A biztonságos munkafolyamathoz szükséges gépek, eszközök, anyagok A vizsgafeladat ismertetése: A biztonságos munkafolyamathoz szükséges gépek, eszközök, anyagok A szóbeli tételhez segédeszköz nem használható. A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket

Részletesebben

Professzionalizmus az Otthoni szakápolásban

Professzionalizmus az Otthoni szakápolásban Professzionalizmus az Otthoni szakápolásban P A P P G E R G Ő R E N O V A - T E A M K F T. N Y Í R E G Y H Á Z A O K J Á P O L Ó, S Z O C I Á L I S M U N K Á S, D I P L O M Á S Á P O L Ó H A L L G A T

Részletesebben

A BETEGSÉG NEVE: GERINCCSATORNA SZŰKÜLET (SZTENÓZIS) AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON A MŰTÉT NEVE: IDEGFELSZABADÍTÁS (DEKOMPRESSZIÓ, REKALIBRÁCIÓ)

A BETEGSÉG NEVE: GERINCCSATORNA SZŰKÜLET (SZTENÓZIS) AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON A MŰTÉT NEVE: IDEGFELSZABADÍTÁS (DEKOMPRESSZIÓ, REKALIBRÁCIÓ) A BETEGSÉG NEVE: GERINCCSATORNA SZŰKÜLET (SZTENÓZIS) AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON A MŰTÉT NEVE: IDEGFELSZABADÍTÁS (DEKOMPRESSZIÓ, REKALIBRÁCIÓ) KEDVES BETEGÜNK! A vizsgálatok alapján megállapítottuk, hogy

Részletesebben

Genertel minicasco biztosítás ügyféltájékoztató és feltételek

Genertel minicasco biztosítás ügyféltájékoztató és feltételek Genertel minicasco biztosítás ügyféltájékoztató és feltételek GENERTEL ÁLTALÁNOS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ 4. oldal GENERTEL MINICASCO BIZTOSÍTÁS FELTÉTELEI 7. oldal A társaság az ISVAP által vezetett Biztosítói

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Gynoflor hüvelytabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

A fák okozta hálózati zavarok és ezek csökkentési lehetősége Gyakorlataink és a korlátok Lehetőségek, javaslatok

A fák okozta hálózati zavarok és ezek csökkentési lehetősége Gyakorlataink és a korlátok Lehetőségek, javaslatok A fák okozta hálózati zavarok és ezek csökkentési lehetősége Gyakorlataink és a korlátok Lehetőségek, javaslatok Tóth József J ügyv.. Ig. EDF DÉMÁSZ D Partner kft Ügyfeleink és a MEH elvárása Az üzemzavari

Részletesebben

Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Címe: Kevert típusú kiterjedt lábszárfekély komplex kezelése a Versiva XC segítségével esetbemutatás Dr. Benkő

Részletesebben

Biztonsági adatlap ACTARA 25 WG. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás:

Biztonsági adatlap ACTARA 25 WG. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás: 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Terméknév Formulációs kód 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Felhasználás:

Részletesebben

Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során.

Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során. Fagyasztószekrény Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során. A fagyasztószekrény háztartási célokra készült.

Részletesebben