M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!"

Átírás

1 Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Klinikai fogászati higiénikus szak október 5.

2 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó csak a kiosztott feladatlapon dolgozhat. Tévedés esetén helyes megoldásnak csak a vizsgázó egyértelmű javítása fogadható el. A dolgozatban előforduló esetleges hibákat, tévedéseket kérjük, feltűnően jelöljék! A feladatlap egységes értékeléséhez használják fel a rendelkezésükre bocsátott megoldási javaslatot! Kérjük, hogy minden feladat esetén a maximálisan adható pontszám melletti négyzetbe írja be az elért pontszámot a javítást végző tanár! A megoldólaptól eltérő, de tartalmában azonos egyéb helyes megoldás is elfogadható a ponthatáron belül a csillaggal (*) jelölt kérdéseknél. A feladatlap szerkesztésénél Dr. Fábián Pál Dr. Magasi Péter Orvosi Helyesírási Szótár (Akadémia Kiadó, Országos Orvostudományi Információs Intézet és Könyvtár Budapest, 1992.) útmutatásait vettük figyelembe. Maximálisan adható pontszám: 100 pont Ponthatárok: jeles jó közepes elégséges elégtelen

3 3 Maximálisan adható pontszám: 1. Írja le, hogyan hat a nyálelválasztásra a vegetatív 2 pont idegrendszer! Szimpatikus hatásra: a nyálelválasztás csökken Paraszimpatikus hatásra: a nyálelválasztás fokozódik (Helyes válaszonként 1-1 pont adható!) 2. Ismertesse a fog felépítését és részeit a megfelelő szak- 4 pont kifejezéssel! Írja a pontozott vonalakra a megfelelő szakkifejezéseket! A fog felépítése: A fog részei: A fog felépítése: A fog részei: 4. fogzománc 1. corona dentis 5. dentinállomány 2. collum dentis 6. pulpakamra 3. radix dentis 7. cementállomány 8. gyökércsatorna (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!)

4 4 3.* Jellemezze a nyálelválasztást a következő szempontok 5 pont szerint! Fogalma: A nyál a nagy és a járulékos nyálmirigyeknek a szájba ürülő váladéka. Minősége az emésztési szünetben: Emésztési szünetben csak híg nyál termelődik, mely a nyálkahártyát nedvesen tartja. Specifikus emésztőenzimeket csak kis mennyiségben tartalmaz. Minősége emésztéskor: Emésztéskor sűrű emésztőnyál termelődik. Mennyisége: A nyál napi mennyisége kb. 1,5 l. Összetétele: A nyál tartalmaz vizet, fehérjét, nyákot, sókat (NaCl, KCL, CaCl), szénhidrát bontó enzimeket (ptialin, maltáz). 4.* Nevezzen meg négy /4/ betegséget, amelynél zsírszegény 2 pont étrendet javasol! - heveny hepatitis - epeút- és epehólyag-betegségek - enteralis kórképek - magas koleszterinszinttel járó betegségek - zsírraktározási zavarok - hasnyálmirigy-gyulladás (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 5.* Csoportosítsa a vitaminokat a megadott szempontok 6 pont szerint! Írjon hat-hat /6-6/ példát! vízben oldódó vitaminok: B 1, B 2, B 6, B 12, C, folsav, B 3, B 5 zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K 1, K 2, F (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!)

5 5 6.* Határozza meg az allergia fogalmát! 2 pont Allergén iránti túlérzékenység. Az antigén kötődése az ellenanyaggal vagy az immunrendszer sejtjeivel, amely immunkárosodáshoz vezethet. 7.* Fogalmazza meg az aktív és a passzív immunizálás 4 pont lényegét! Aktív immunizálás: Antigént viszünk be a szervezetbe és ezzel a szervezetet megfelelő immunválaszra, a jövőben várható fertőzéssel szemben védettség kialakítására késztetjük. Aktív védőoltás céljára használható élő, gyengített virulenciájú kórokozó, továbbá a kórokozó kivonatai és termékei (méregtelenített toxin toxoid). Passzív immunizálás: Más szervezetben termelt kész ellenanyagot viszünk be immunsavó formájában a megvédendő szervezetbe, így a szervezet azonnal védetté válik (2-6 hétig tart). Az immunizálásra használható emberi vagy állati eredetű szérumkészítmény, amely a szükséges ellenanyagból nagy mennyiséget tartalmaz. (Helyes válaszonként 2-2 pont adható!) 8. * Soroljon fel a szájnyálkahártya mechanikai sérüléseinek 3 pont lehetséges következményei közül hatot /6/! - erózió - fekélyképződés - haematoma - tályog (gennyes fertőzés) - fokozott elszarusodás - granuloma fissuratum - granuloma pyogenicum (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható)

6 6 9. Írja le röviden a szövet-transzplantációval kapcsolatos 5 pont fogalmak jelentését! Transzplantátum: az átültetett szövet vagy szerv Donor: a szervet vagy szövetet adó egyed Replantáció: ugyanabban az egyedben az eredeti helyére történik a saját szövet visszaültetése Homotranszplantáció: ugyanabból a fajból történik a szerv vagy szövetátültetés Alloplasztika: szövetbarát, testidegen anyagok beültetése 10.* Sorolja fel a fog- és szájsebészeti rendeléseken gyakran 6 pont előforduló kollapszust kiváltó körülményeket! Írjon hatot /6/! - a rendelésekre a betegek rendszerint komoly fájdalmakkal érkeznek - az éjszakai fogfájás miatti fáradtság - a fogorvosi rendelő adta szituáció - a gyógyszeradag nagysága - az injekcióstű látványa - pszichés kimerültség - stressz állapot 11.* Sorolja fel a tömőanyagok megkeverésére és az üregbe 4 pont való bevitelre leggyakrabban használatos eszközök közül négyet /4/! - üveglap - spatula (fém, műanyag, achát) - tömőműszerek (William-tömő, Vajna-féle protektor) - cementtömők (Heidemann-féle műszer) - matricák - matricafeszítők

7 7 12.* Soroljon fel az injekciózás szövődményei közül 3 pont hatot /6/! - fertőzés - szövetártalom - allergiás reakció - toxikus reakció - eltörik az injekciós tű - az intravénásan nem adható oldat érbe jut - zsír és légembólia (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 13.* Sorolja fel azokat a sugárvédelmi szabályokat, 5 pont amelyeket a sugárvédelem szempontjából a röntgenfelvétel készítőjének be kell tartania! Írjon ötöt /5/! - Soha ne álljunk az elsődleges sugár egyenes irányában, amikor a készülék működik! - Ha nincs ólom védőfal, álljunk derékszögben a fősugár irányára, a sugárforrástól legalább 4 m-re! - Soha ne tartsuk kézzel a filmet a páciens szájában! - Soha ne használjunk hibás, vagy annak vélt készüléket! - A sugárzásban eltöltött idő minél rövidebb legyen! - Használjunk sugárvédő eszközöket! 14. Húzza alá azokat a fogpótlásokat, amelyekhez 2 pont rézgyűrű lenyomatot készítenek! - részleges kivehető fogpótlás - részleges korona - inlay - mintára öntött fémlemez (Csak a két helyes válasz aláhúzása fogadható el! Több válasz esetén a megoldás érvénytelen!)

8 8 15. Egészítse ki a táblázatot! 6 pont latinul: incisalis apicalis cervicalis gingivalis occlusalis axialis IRÁNYOK A FOGAKON magyarul: a metszőfogak éle felé tekintő irány a fog gyökerének csúcsa felé tekintő irány a fognyak felé mutató irány az ínyszél felé tekintő irány az őrlőfogak rágófelszíne felé tekintő irány a fog hossztengelyének iránya 16. Nevezze meg az alábbi gyógyszertani szakkifejezések 3 pont magyar megfelelőjét! dependencia:...függőség... tolerancia:...tűrőképesség... kumuláció:...felhalmozódás... szinergizmus:...hatáserősítés... antagonizmus:...hatásgátlás... dózis:...adag... (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!)

9 9 17. Írja le, milyen tanácsokkal látja el a gyökércsatorna 6 pont tágítása, átöblítése után nyitott pulpakamrával távozó pácienst! - A lobtermék levezetése végett nyitva hagyott fogát szívogassa mindaddig, amíg abból genny vagy egyéb váladék ürül! - Rágáshoz a panaszokat okozó oldalt ne használja! - Étkezés előtt tegyen a fogba vattagombócot, amelyet étkezés után távolítson el! - Meleg, sós vízzel vagy kamillateával öblögesse a kezelt oldalt! - Mérje a hőmérsékletét! - Láz, hidegrázás esetén azonnal jelentkezzen fogorvosánál! 18. * Soroljon fel a tejfogak eltávolításának indikációi közül 4 pont négyet /4/! - ha a beteg tejfog általános tünetekkel járó (láz, nyirokcsomó duzzanat) helyi megbetegedést idéz elő, és ezt más módon nem lehet megszüntetni - ha a beteg tejfog a fogváltás menetét tartósan akadályozza - ha a rágást akadályozzák a tejfoggyökerek - fogszabályozási célból kialakuló fogívszűkület esetén 19.* Nevezzen meg a fogköztisztításra alkalmas eszközök 2 pont közül négyet /4/! - fogselyem - interdentalis fogkefe (fogköztisztító fogkefe) - interdens (fogpiszkáló) - egycsomós fogkefe (approximális fogkefe) - superflass (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!)

10 10 20.* Ismertesse, milyen tanácsokkal látja el betegét ambu- 9 pont lanter végzett gingivectomia után a megadott szempontok szerint! A. Táplálkozással kapcsolatos tanácsok: Írjon kettőt /2/! - a kötés felhelyezését követő 2 órán belül ne táplálkozzon - kerülje az erősen fűszeres ételek fogyasztását - alkohol fogyasztása fájdalmat okozhat - gyümölcslevek fogyasztása fájdalmat okozhat B. Műtét után jelentkező vérzéssel kapcsolatos tanácsok: Írjon kettőt /2/! - a műtétet követő 4-5 óra folyamán a nyál rózsaszín lehet, ettől ne ijedjen meg - ha kifejezett vérzést észlel, szorítsa a kötést két oldalról a mutató- és a nagyujjak között tartott U alakúra formált gézzel az operált területhez 20 percig - ha a vérzés nem szűnik meg 20 perc alatt, akkor forduljon orvosához - öblögetéssel ne próbálja megszüntetni a vérzést C. Arcduzzanattal kapcsolatos tanácsok: Írjon egyet /1/! - ha a műtéte után arcduzzanat keletkezik, azt az arcra helyezett hideget vagy állott vizes borogatás csökkenti - ha a fájdalom növekszik, a duzzanat a műtét utáni 3-4. napra nem szűnik meg, akkor forduljon orvosához D. Kötéssel kapcsolatos felvilágosítás, tanács: Írjon egyet /1/! - ha a kötés a műtét utáni 4. nap előtt leválik, jelentkezzen orvosánál új kötés felhelyezése céljából - ha a kötés a 4. napon vagy utána esik le és nem érez fájdalmat, akkor nem szükséges a megbeszélt idő előtt jelentkeznie E. Szájhigiénével kapcsolatos tanácsok: Írjon kettőt /2/! - a műtét napján ne öblögessen - a műtét utáni első naptól naponta többször öblítse száját, klórhexidinnel vagy meleg (de nem forró) sós vízzel - az operált terület kivételével száját a megfelelő módon ápolja - a kötést sós vízbe mártott vattával, gézgombóccal tisztítsa vagy klór-hexidinnel öblögessen F. Munkával, szabadidő eltöltéssel kapcsolatos tanácsok: Írjon egyet /1/! - kerülje az erős, fizikai megterhelést - kerülje a dohányzást, mert az késlelteti a sebgyógyulást

11 11 21.* Soroljon fel a nyelv betegségei közül négyet /4/ latinul! 4 pont - lingua geographica - glossitis rhombica mediana - lingua pilosa nigra - glossitis chronica - glossodynia, glossopyrosis 22. Határozza meg a dentális plakk fogalmát! 2 pont A dentális plakk stabil puha lepedék, amely a fogakon és a fogműveken gyűlik össze, és csak mechanikusan távolíthatók el. 23.* Határozza meg az alábbi pszichológiai szakkifejezések 6 pont jelentését! Ambivalencia: Egy időben, azonos erejű, de ellentétes irányú érzelmek ütköznek össze. Tolerancia: A mások nézetével, megnyilvánulásaival szembeni elnéző magatartás. Konfliktus: Különböző szükségletekből eredő motívumok összeütközése következtében jön létre. (Helyes válaszonként 2-2 pont adható!)

12 Fogalmazza meg röviden az egészségnevelés célját! 2 pont Az egészségnevelés célja az egészségkulturáltság (egészség, életmód) kialakítása, ezzel az egyén alkalmassá tétele arra, hogy az egészségével kapcsolatos szükségleteket önmaga kielégíthesse. 25.* Fogalmazza meg a permanens nevelés lényegét és 3 pont szerepét az egyén életében! A permanens nevelés az egyén egész életén keresztül tartó, különböző formákban megvalósuló nevelése abból a célból, hogy az élete folyamán bekövetkező változásokhoz aktív módon alkalmazkodni legyen képes. Az aktív alkalmazkodáson azt értjük, hogy különböző tevékenységeivel maga is tudatos alkotója a változásoknak, tudatában van a változások következményeinek, követni tudja őket, meg tud felelni azok igényeinek.