Nyelvtan-helyesírás 2. tanmenet. Témák órákra bontása. Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyelvtan-helyesírás 2. tanmenet. Témák órákra bontása. Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója"

Átírás

1 Témák órákra bontása Nyelvtan-helyesírás 2. tanmenet Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag 1. Így szólunk egymáshoz kifejezőkészség fejlesztése. A köszönés, megszólítás, bemutatkozás nyelvi és nem nyelvi eszközei (szituációs gyakorlatok). Nyelvi és nem nyelvi jelenségek fölismerése, gyakorlati alkalmazása. Fgy. 4. oldal, oldal A köszönés, a köszönés fontossága, különböző köszönési formák, bemutatkozás, a nyelvi kommunikáció, a kapcsolatteremtés alapjai; a szociális kompetencia fejlesztése.

2 2. Állatvásár kifejezőkészség fejlesztése. A köszönés, megszólítás, bemutatkozás nyelvi és nem nyelvi eszközei (szituációs gyakorlatok) A szöveg és mondat (mondat- és szövegfonetikai eszközök; szituációs gyakorlatok) a mondat fölismerése a szövegben: a beszélt és az írott nyelvben; intonációs gyakorlatok. Nyelvi és nem nyelvi jelenségek fölismerése, gyakorlati alkalmazása; a szöveg grammatikai alapjainak fölfedeztetése különböző közlési helyzetekben. Fgy. 4. oldal, oldal Eseménykép, megszólítás, bemutatkozás, mondat, szöveg. Kooperációs készség fejlesztése csoportmunkában végzett feladaton keresztül.

3 3. Kirándul a család kifejezőkészség fejlesztése. Szavak a mondatban. A mondat szavakra tagolása; mondatkezdő nagybetűk, mondat végi írásjelek intonációs gyakorlatok. A mondat grammatikai alapjainak fölfedeztetése különböző közlési helyzetekben. Fgy. 4.oldal, 16.oldal 4. Halló!... Viszonthallásra! kifejezőkészség fejlesztése. Telefonálás, üzenetközvetítés (mondat- és szövegfonetikai eszközök; szituációs gyakorlatok a kulturált nyelvi viselkedés gyakorlására). Hétköznapi szöveggyakorlatok. Nyelvi és nem nyelvi jelenségek fölismerése, gyakorlati alkalmazása; a szöveg grammatikai Szó, mondat, kezdőbetű, mondat végi írásjel. Telefonbeszélgetés, udvarias viselkedés, családtag, telefonszám, hívó fél, hívott fél. A szociális kompetencia fejlesztése.

4 alapjainak fölfedeztetése különböző közlési helyzetekben. Fgy. 4. oldal, oldal 5. Értsünk szót! kifejezőkészség fejlesztése. A szó jelentése. A szó hangalakja és jelentése a szövegben. (Mit jelentenek a szavak? azonos alak, más jelentés.) Az aktív szókincs gazdagítása; a kommunikációs kompetencia fejlesztése. Fgy. 4. oldal, oldal 6. Rokonság a szavak között kifejezőkészség fejlesztése. A szó hangalakja és jelentése a szövegben (Rokon értelmű szavak egy dolog, több név vagy nyelvi megjelenítési forma.) Az aktív szókincs gazdagítása; a kommunikációs kompetencia fejlesztése. Azonos alakú szavak, különböző jelentéstartalom, szó, mondat. Rokon értelmű szavak. A szószintű gondolkodás fejlesztése, szófajfüggetlen megközelítés. A mondatok szavakra bontása, a szavak kicserélhetősége, jelentéstani kapcsolata egymással az aktuális mondaton belül és két mondat között. A szavak láncolatából álló mondat által kijelölhető szójelentés felfedezése. A kontextusban való nyelvi gondolkodás fejlesztése.

5 Fgy. 4. oldal, oldal 7. Ellentét a szavak között kifejezőkészség fejlesztése. A szó hangalakja és jelentése a szövegben. (Ellentétes jelentésű szavak, a szavak ellentétes jelentésbe állíthatósága.) Az aktív szókincs gazdagítása; a kommunikációs kompetencia fejlesztése. Fgy. 5. oldal, 24. oldal 8. Látszatra ugyanaz kifejezőkészség fejlesztése. A szó jelentése a szövegben. (Azonos alakú szavak. Névadási szempontok: ember, állat, tárgy stb. elnevezése.) Az aktív szókincs gazdagítása; a kommunikációs kompetencia fejlesztése. Fgy. 5. oldal, 25. oldal Ellentétes értelmű szavak. A szószintű gondolkodás fejlesztése. A mondatok szavakra bontása, aktuális jelentése, jelentéstani kapcsolata egymással. A szavak láncolatából álló mondat által kijelölhető szójelentés felfedezése. A kontextusban való nyelvi gondolkodás fejlesztése. Azonos alakú szavak, különböző jelentéstartalom, szó, mondat. A szavak láncolatából álló mondat által kijelölhető szójelentés felfedezése. A kontextusban való nyelvi gondolkodás fejlesztése.

6 9. Szóból mondat kifejezőkészség fejlesztése. Hogyan lesz a szavakból mondat? Az egyszerű szavak. fölismerése, gyakorlati alkalmazása. Fgy. 5. oldal, oldal 10. Több szóból egy szó kifejezőkészség fejlesztése. Az összetett szavak felfedeztetése, szabályszerűségei. fölismerése, gyakorlati alkalmazása. Fgy. 5. oldal, oldal 11. Megálló Ismétlés, gyakorlás Szavak, toldalékos szavak, mondatok, szótő, toldalékolás, egyszerű szavak. Összetett szavak, elválasztás, összetétel határa. Az elválasztási szabály kiszélesítése. tudáspróba

7 12. A szavak, a hangok és a betűk 13. Az ábécé és a betűrend kifejezőkészség fejlesztése. A hang és a betű megkülönböztetése. fölismerése, gyakorlati alkalmazása. Fgy. 5. oldal, oldal kifejezőkészség fejlesztése. Az ábécé sorrendje és a betűrendbe helyezés szabályai. Hol és miért használjuk a betűrendet? fölismerése, gyakorlati alkalmazása; a problémamegoldó képesség fejlesztése. Fgy. 5. oldal, oldal Hang, betű, egyjegyű betűk, kétjegyű betűk. Magyar ábécé, betűrend, ábécérend.

8 14. Akadállyal vagy anélkül? kifejezőkészség fejlesztése. A magánhangzók és a mássalhangzók megkülönböztetése. (A képzések közti különbségek fölismertetése.) Nyelvi és nyelvtani jelenségek fölismerése, gyakorlati alkalmazása; a problémamegoldó képesség fejlesztése. Fgy. 6. oldal, oldal 15. Csíkos csikó kifejezőkészség fejlesztése. Rövid és hosszú magánhangzók (jelentésmegkülönböztetés a közlésben). fölismerése, gyakorlati alkalmazása; a problémamegoldó képesség és a nyelvhasználati tudatosság fejlesztése. Fgy. 6. oldal, oldal Hang, beszédhang, betű, magánhangzók, mássalhangzók. Rövid és hosszú magánhangzók, szórács, helyes ejtés.

9 16. Nono, hógolyó! kifejezőkészség fejlesztése. Az o, ó a szavakban és a szavak végén. Nyelvi és nyelvtani jelenségek fölismerése; a helyesejtési és helyesírási készség fejlesztése; az aktív szókincs gazdagítása. Fgy. 6. oldal, 38. oldal 17. Vödör, kendő, fedő, sütő kifejezőkészség fejlesztése. Az ö, ő a szavakban és a szavak végén. Nyelvi és nyelvtani jelenségek fölismerése; a helyesejtési és helyesírási készség fejlesztése; az aktív szókincs gazdagítása. Fgy. 6. oldal, 39. oldal Rövid és hosszú magánhangzók: o, ó a szavakban és a szavak végén. Rövid és hosszú magánhangzók: ö, ő a szavakban és a szavak végén.

10 18. Falu és falú, hús és huss kifejezőkészség fejlesztése. Az u, ú a szavakban és a szavak végén. A hang hosszúságának jelentésmegkülönböztető szerepe. fölismerése; a helyesejtési és helyesírási készség fejlesztése; az aktív szókincs gazdagítása. Fgy. 6. oldal, oldal 19. Ürge az űrben kifejezőkészség fejlesztése. Az ü, ű a szavakban és a szavak végén. fölismerése; a helyesejtési és helyesírási készség fejlesztése; az aktív szókincs gazdagítása. Fgy. 6. oldal, oldal Rövid és hosszú magánhangzók: u, ú a szavakban és a szavak végén. Rövid és hosszú magánhangzók: ü, ű a szavakban és a szavak végén.

11 20. Mitől hízik tíz csíz, tíz pinty? 21. Megálló Ismétlés, gyakorlás Fgy oldal kifejezőkészség fejlesztése. Az i, í a szavakban és a szavak végén. Nyelvi és nyelvtani jelenségek fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 7. oldal, oldal 22. Állatolimpia kifejezőkészség fejlesztése. A mássalhangzókat jelölő betűk csoportosítása (egy-, két- és háromjegyű). fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 7. oldal, oldal Rövid és hosszú magánhangzók: i, í a szavakban és a szavak végén. Tudáspróba A mássalhangzók: egyjegyű, kétjegyű és háromjegyű mássalhangzók.

12 23. Száll vagy szál? Megy vagy meggy? 24. Ál-la-tok or-vosnál kifejezőkészség fejlesztése. A mássalhangzók csoportosítása időtartam szerint jelentésmegkülönböztetés a közlésben. fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesejtési és a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 7. oldal, oldal kifejezőkészség fejlesztése. Nyelvi és nyelvtani jelenségek fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesejtési és a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 7. oldal, 52. oldal Mássalhangzók időtartama: hosszú mássalhangzók, rövid mássalhangzók. Szótagolás, szótag, szótagszám, elválasztás. A szótő és az elválasztás egybeesése, illetve megkülönböztetése.

13 25. Pi-a-con kifejezőkészség fejlesztése. Elválasztás a magánhangzók között. Nyelvi és nyelvtani jelenségek fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel. Fgy. 7. oldal, 53. oldal 26. Macs-ka,ol-ló,dinynye, ping-vin kifejezőkészség fejlesztése. A mássalhangzók elválasztása. Nyelvi és nyelvtani jelenségek fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel. Fgy. 7. oldal, oldal Szavak, szótagok, elválasztás magánhangzók között. Mássalhangzók, elválasztás.

14 27. Vas-út, rend-őr, szem-üveg 28. Megálló Ismétlés, gyakorlás Fgy oldal 29. Nem szorítja a kabátja kifejezőkészség fejlesztése. Az összetett szavak elválasztása (a szótagolást felülíró szabály megismerése). Nyelvi és nyelvtani jelenségek fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesírási és elválasztási készség fejlesztése. Fgy. 8. oldal, oldal kifejezőkészség fejlesztése. A hangkapcsolatok ejtése és írása (tj, tyj). fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesejtési és a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 8. oldal, oldal Összetett szavak elválasztása. Az előtag és az utótag, valamint az elválasztás egybeesése, illetve megkülönböztetése, eltérései. A szóösszetételi határ ereje. Tudáspróba A hangkapcsolatok ejtése és írása (tj, tyj).

15 30. Ne adjuk fel! kifejezőkészség fejlesztése. A hangkapcsolatok ejtése és írása (dj, gyj). fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesejtési és a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 8. oldal, oldal 31. A banánja bánja kifejezőkészség fejlesztése. A hangkapcsolatok ejtése és írása (nj, nyj). fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesejtési és a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 8. oldal, oldal A hangkapcsolatok ejtése és írása (dj, gyj). A hangkapcsolatok ejtése és írása (nj, nyj).

16 32. Egyszer, ötször, hatszor, hétszer 33. A szomszédság mulatsága kifejezőkészség fejlesztése. A hangkapcsolatok ejtése és írása (tsz, dsz, gysz). fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesejtési és a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 8. oldal, oldal kifejezőkészség fejlesztése. A hangkapcsolatok ejtése és írása (ts, ds, gys). fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesejtési és a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 8. oldal, oldal A hangkapcsolatok ejtése és írása (tsz, dsz, gysz). A hangkapcsolatok ejtése és írása (ts, ds, gys).

17 34. Lúdtoll a lúdtól kifejezőkészség fejlesztése. A hangkapcsolatok ejtése és írása (dt). fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesejtési és a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 9. oldal, oldal 35. Gólyák gólyabálja kifejezőkészség fejlesztése. A hangkapcsolatok ejtése és írása (lj, llj). fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesejtési és a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 9. oldal, 72. oldal A hangkapcsolatok ejtése és írása (dt). A helyesírás jelentés-megkülönböztető szerepe. A hangkapcsolatok ejtése és írása (lj, llj).

18 36. Varjú, bagoly, gólyaláb kifejezőkészség fejlesztése. Nyelvi jelenségek fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesírási készség fejlesztése. A j hang jelölése (a j és az ly a szótövekben). Fgy. 9. oldal, 73. oldal 37. Szablya és szabja kifejezőkészség fejlesztése. A j hang jelölése (a j a toldalékokban). Nyelvi jelenségek fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 9. oldal, oldal A j hang jelölése (a j és az ly a szavakban). A j hang jelölése (a j a toldalékokban). A helyesírás jelentés-megkülönböztető szerepe.

19 38. Álla-tok és állat+ok kifejezőkészség fejlesztése. Az egyszerű toldalékos szavak a szövegben és a mondatban. A toldalékok funkciója. A szótő. A szótő és az elválasztás megkülönböztetése. fölismerése; a problémamegoldó képesség fejlesztése; a kommunikatív kompetencia fejlesztése. Fgy. 9. oldal, oldal 39. Fát, vizet, vödröt kifejezőkészség fejlesztése. A Kit?, Mit? stb. kérdésre felelő, -t toldalékos szavak. A tőváltozatok viselkedése toldalékolás esetén. Nyelvi jelenségek fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesírási készség Egyszerű szavak, toldalékos szavak, szótő, toldalék. A Kit?, Mit? (és a Kiket?, Miket?, Mennyit?, Milyet?, Melyiket? stb.) kérdések, -t toldalékos szavak, tőváltozatok, toldalékolás.

20 fejlesztése. Fgy. 9. oldal, oldal 40. Húst a tűzbe! Hús a tűzben kifejezőkészség fejlesztése. A -ba, -be, -ban, -ben használata. fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesejtési és a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 10. oldal, 80. oldal A -ba, -be, -ban, -ben használata, jelentésmegkülönböztető szerepe.

21 41. Miből? Miről? Mitől? 42. Varázsoljunk bájitallal! kifejezőkészség fejlesztése. A -ból, -ből, -ról, -ről, -tól, -től helyesírása. fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesejtési és a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 10. oldal, oldal kifejezőkészség fejlesztése. A -val, -vel, -vá, -vé helyesírása. fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesejtési és a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 10. oldal, oldal A -ból, -ből, -ról, -ről, -tól, - től helyesírása. A -val, -vel, -vá, -vé helyesírása.

22 43. Le a hajóroncshoz! Le a kincsekig! 44. Egy pórázon a gazdival kifejezőkészség fejlesztése. A -hoz, -hez, -höz és a -szor, -szer, -ször helyesírása. fölismerése; műveletek végzése nyelvi jelekkel; a helyesejtési és a helyesírási készség fejlesztése. Fgy. 10. oldal, oldal kifejezőkészség fejlesztése. Helyesírási gyakorlatok a toldalékos szavak köréből. A problémamegoldó képesség és a kommunikatív kompetencia fejlesztése. Fgy. 10. oldal, oldal 45. Megálló Ismétlés, gyakorlás Fgy oldal 46. Alma? Alma! A -hoz, -hez, -höz és a -szor, -szer, -ször helyesírása. Megálló, gyakorlás Tudáspróba Beszéd, írás, mondat, szöveg, nagy kezdőbetű, mondat végi

23 kifejezőkészség fejlesztése. A mondat és a szöveg (a mondat fölismerése a szövegben: a beszélt és az írott nyelvben; a beszéddallam; intonációs gyakorlatok).nyelvi és nem nyelvi jelenségek fölismerése, gyakorlati alkalmazása; a szöveg grammatikai elemeinek a fölismertetése különböző közlési helyzetekben. Fgy. 10. oldal, oldal 47. Jósaink jelentik kifejezőkészség fejlesztése. A kijelentő mondat (szóban és írásban); a kijelentő mondat dallama, a mondat végi írásjel. Nyelvi és nem nyelvi jelenségek fölismerése, gyakorlati alkalmazása; a szöveg grammatikai elemeinek a fölismertetése; a kommunikatív kompetencia. írásjel. A kijelentő mondat. Mondat végi írásjel.

24 Fgy. 11. oldal, 94. oldal 48. Kérdeztél? Felelek! kifejezőkészség fejlesztése. A kérdő mondat (kiegészítendő kérdés). Nyelvi és nem nyelvi jelenségek fölismerése, gyakorlati alkalmazása; a szöveg grammatikai elemeinek a fölismertetése; a kommunikatív kompetencia. Fgy. 11. oldal, 95. oldal 49. Illik, nem illik A kérdő mondat. Mondat végi írásjel. Megálló. Szövegalkotási gyakorlatok a tanult mondatfajtákkal.

25 kifejezőkészség fejlesztése. zövegalkotási gyakorlatok a tanult mondatfajtákkal (kommunikációs gyakorlatok). Nyelvi és nem nyelvi jelenségek fölismerése, gyakorlati alkalmazása; a szöveg grammatikai elemeinek a fölismertetése; a kommunikatív kompetencia. Fgy. 11. oldal, oldal 50. A részvétel a fontos kifejezőkészség fejlesztése. Év végi ismétlés 1. A szöveg és mondat (mondat- és szövegfonetikai eszközök). A hang, a szó és a mondat a szövegben. Nyelvi és nem nyelvi jelenségek fölismerése, gyakorlati alkalmazása; a problémamegoldó képesség fejlesztése. Fgy. 11. oldal, oldal 51. Hóban, fagyban, verőfényben A hang, a szó és a mondat a szövegben. A szó hangalakja és jelentése a szövegben.

26 kifejezőkészség fejlesztése. Év végi ismétlés 2. A szó hangalakja és jelentése a szövegben. A megismert nyelvi és nyelvtani jelenségek gyakorlati alkalmazása; a problémamegoldó képesség fejlesztése. Fgy. 11. oldal, oldal 52. Év végi felmérés. 53. Az év végi felmérés javítása. 54. Játsszunk a nyelvvel! 55. Játsszunk a nyelvvel! Nyelvi játékok. A nyelvi kreativitás fejlesztése. Fgy. 11. oldal, 102. oldal Nyelvi játékok. A nyelvi kreativitás fejlesztése. Fgy. 11. oldal, 103. oldal Tudáspróba Tudáspróba Nyelvi játék. Nyelvi játék.

BESZÉD ÉS ANYANYELV. Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET

BESZÉD ÉS ANYANYELV. Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET BESZÉD ÉS ANYANYELV Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET Beszéd és anyanyelv Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak Tematika és tanmenet (55 óra) 1. félév heti 1 óra 2. félév heti 2 óra ÓRA CÍM

Részletesebben

Kísérleti tankönyv. Nyelvtanhelyesírás. feladatgyűjtemény

Kísérleti tankönyv. Nyelvtanhelyesírás. feladatgyűjtemény Kísérleti tankönyv 2 Nyelvtanhelyesírás feladatgyűjtemény Tartalom 4 11. Eseményképek 12 13. 14 15. 16 17. 18 19. 20 21. Így szólunk egymáshoz A köszönés, megszólítás, bemutatkozás nyelvi és nem nyelvi

Részletesebben

2013/2014. tanév. Nyelvtan, Írás tanmenet/2. osztály. Készítette: Varga Mariann. Tanító: Fürné Kiss Zsuzsanna és Varga Mariann

2013/2014. tanév. Nyelvtan, Írás tanmenet/2. osztály. Készítette: Varga Mariann. Tanító: Fürné Kiss Zsuzsanna és Varga Mariann 2013/2014. tanév, tanmenet/2. osztály Készítette: Varga Mariann Tanító: Fürné Kiss Zsuzsanna és Varga Mariann Tankönyv: Földvári Erika: 2. (Mozaik kiadó) Éves óraszám: 148 óra (heti 2 óra, 2 óra ) és helyes

Részletesebben

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály 2013/2014 Tanítók: Tóth Mária, Buruncz Nóra Tankönyvcsalád: Nemzeti Tankönyvkiadó Anyanyelvünk világa 4. osztály

Részletesebben

Mondatkiegészítés adott. Az írásmódtól eltérô. Mondatalkotás. pótlása. Hosszú mássalhangzós. Másolás. Mondatvégi írásjelek

Mondatkiegészítés adott. Az írásmódtól eltérô. Mondatalkotás. pótlása. Hosszú mássalhangzós. Másolás. Mondatvégi írásjelek 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Felmérés a tanév elején Az alsó és felsô ívelésû betûcsoportok Felsô hurkolású betûk C-s kapcsolás alsó ívelés után Kis horogvonallal kapcsolódó betûk Kis horogvonal után c-s kapcsolás

Részletesebben

2013/14. tanév. 3.osztály

2013/14. tanév. 3.osztály 2013/14. tanév Magyar és tanmenet 3.osztály Tanító: Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina Tankönyv:Földvári Erika munkatankönyv I-II. Földvári Erika munkatankönyv Éves óraszám:148 óra ( heti 4 óra) 1.hét

Részletesebben

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés táblák:layout 1 2008.06.13. 6:37 Oldal 18 1. Ismétlés A 2. osztályos szóanyag szavainak másolása írott és nyomtatott betűkről Tollbamondás Szógyűjtés képről, a gyűjtött szavak leírása 2. Ismétlés A 2.

Részletesebben

Írás 2. tanmenet. Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója. Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag. Témák órákra bontása

Írás 2. tanmenet. Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója. Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag. Témák órákra bontása Témák órákra bontása Írás 2. tanmenet Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag 1. Az írott kisbetűk írásának ismétlése. 2. Az írott kisbetűk írásának

Részletesebben

NT MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT. (heti 2 óra, azaz évi 74 óra)

NT MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT. (heti 2 óra, azaz évi 74 óra) NT-11531 MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT (heti 2 óra, azaz évi 74 óra) A tanmenetben megadott gyakorlatszámok csak tájékoztató jellegűek, nem a megoldandó feladatok mennyiségét jelölik,

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM. 2. osztály. Éves óraszám: 74 óra 2 óra/hét. fogalmak, ismeretek Új tantárgyunk: az anyanyelv. Bevezetés. A beszéd és az írás.

TANTÁRGYI PROGRAM. 2. osztály. Éves óraszám: 74 óra 2 óra/hét. fogalmak, ismeretek Új tantárgyunk: az anyanyelv. Bevezetés. A beszéd és az írás. 112 Éves óraszám: 74 óra 2 óra/hét TANTÁRGYI PROGRAM 2. osztály Témakör, óraszám A beszéd és az írás 1 2. óra A hangok és a betûk A betûrend 3 5. óra A beszédhangok keletkezése A magánhangzók csoportosítása.

Részletesebben

írás (szürkével elkülönítve)

írás (szürkével elkülönítve) Én és a szeptember ismétlés, gyakorlás hónap hét óra blokk időterv Kommunikációs és írástechnikai készségek-képességek fejlesztése (tanmeneti ajánlás; Írás, 2. évfolyam, 55 óra - KOMP-könyvek) téma (beszéd,

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom ÍRÁS TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra

Magyar nyelv és irodalom ÍRÁS TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra Magyar nyelv és irodalom ÍRÁS TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra 2019. szeptember 2. Tanév eleji ismétlés 1. Ismételjünk! 2. Ismételjünk! A 2. osztályos szóanyag szavainak másolása írott és nyomtatott

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Olvasás, írás, 1. évfolyam Írás, nyelvtan, 2. évfolyam

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Olvasás, írás, 1. évfolyam Írás, nyelvtan, 2. évfolyam A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Olvasás, írás, 1. évfolyam Írás, nyelvtan, 2. évfolyam

Részletesebben

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Második félév

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Második félév Földvári Erika NYELVTAN Munkafüzet második osztályosoknak Második félév Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Másképpen ejtjük, másképpen írjuk: dj, gyj kapcsolat 1. Írd le a szavakat szótagolva! Jelöld függõleges

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom NYELVTAN TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra

Magyar nyelv és irodalom NYELVTAN TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra Magyar nyelv és irodalom NYELVTAN TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra 2019. szeptember 2. Új tananyag feldolgozása Képességfejlesztés, összefoglalás, gyakorlás, ellenőrzés Teljes óraszám Tanév eleji

Részletesebben

Javítóvizsga követelmények 2. évfolyam. Magyar nyelv

Javítóvizsga követelmények 2. évfolyam. Magyar nyelv Javítóvizsga követelmények 2. évfolyam Magyar nyelv 1. A magyar ábécé ismerete 2. Magánhangzók és mássalhangzók csoportosítása (rövid- hosszú magánhangzók és mássalhangzók) 3. Betűrendbe sorolás 4. J hang

Részletesebben

Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv

Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv TÉA- ÓA- Z 1-2 TATAO FOGAA, TÉNYÉG, ÓDZ FADAT A magyar ábécé kis- és nagybetűinek felismerése nyomtatott és kézírásos formában. A magyar ábécé kis-

Részletesebben

2. OSZTÁLY ETIKA 1. félév. 2. félév

2. OSZTÁLY ETIKA 1. félév. 2. félév ETIKA 1. Milyen vagyok? Mit tudok magamról? Terveim, vágyaim 2. Milyennek gondolhatnak a társaim? 3. Családom és a rokonaim 4. A család mindennapi élete, feladatai 5. Ünnepek, szokások 6. A családon kívüli

Részletesebben

Tantervi javaslat a magyar nyelv és irodalom oktatására a román tannyelvű osztályokban tanuló diákoknak I. rész

Tantervi javaslat a magyar nyelv és irodalom oktatására a román tannyelvű osztályokban tanuló diákoknak I. rész Ferencz Éva Tantervi javaslat a magyar nyelv és irodalom oktatására a román tannyelvű osztályokban tanuló diákoknak I. rész Módszertani alapvetés A magyar nyelv tanításának a célja a román tannyelvű oktatásban

Részletesebben

Földvári Erika NYELVTAN. GYAKORLÓ 2. osztály

Földvári Erika NYELVTAN. GYAKORLÓ 2. osztály Földvári Erika NYELVTAN GYAKORLÓ 2. osztály Negyedik, változatlan kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 A betûrend 1. A gyerekek névsor szerint várakoznak. Írd le, hogy kinek mi a neve! Róka Erik, Gémes Lili,

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANMENET

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANMENET COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANMENET 2. évfolyam 2018-2019. tanév Tanító: Kő Nóra TANMENETJAVASLAT Éves óraszám: 252 Heti óraszám: 4, 2, 1 Memoriter:

Részletesebben

Javaslat a helyi tanterv elkészítéséhez Magyar nyelv és irodalom 2.osztály

Javaslat a helyi tanterv elkészítéséhez Magyar nyelv és irodalom 2.osztály Oktatási célok: Javaslat a helyi tanterv elkészítéséhez Magyar nyelv és irodalom 2.osztály - a szövegértő olvasás előkészítése; - az irodalmi alkotások befogadásának megalapozása; - szépirodalmi és ismeretterjesztő

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. a nyelvtan és helyesírás tanításához a 3. évfolyam számára

TANMENETJAVASLAT. a nyelvtan és helyesírás tanításához a 3. évfolyam számára TANMENETJAVASLAT a nyelvtan és helyesírás tanításához a 3. évfolyam számára Készült: Az Apáczai Kiadó Kerettanterve és Fülöp Mária Szilágyi Ferencné Nyelvtan és helyesírás munkáltató tankönyve alapján

Részletesebben

Részletes ismertető a Nyelvtan-helyesírás tankönyv és munkafüzet 2. osztályosoknak taneszközökről

Részletes ismertető a Nyelvtan-helyesírás tankönyv és munkafüzet 2. osztályosoknak taneszközökről Részletes ismertető a Nyelvtan-helyesírás tankönyv és munkafüzet 2. osztályosoknak taneszközökről (FI-501010201/1; FI-501010202/1) A tankönyv koncepciója, szerkezete A tankönyv az anyanyelvi nevelés alapjait

Részletesebben

Források: magyar nyelv és kommunkikáció kísérleti tk. és mf. (OFI, 2014) Czinegéné L.J.

Források: magyar nyelv és kommunkikáció kísérleti tk. és mf. (OFI, 2014)   Czinegéné L.J. Források: magyar nyelv és kommunkikáció kísérleti tk. és mf. (OFI, 2014) http://www.drama.hu/jatektar/ http://www.google.com/ Czinegéné L.J. 2014 Tanulói feladatlap 1. Jelöld a magánhangzókat! (Karikázd

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Mtk. 26./4.

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Mtk. 26./4. Óra 1. émakör, tananyag Ismerkedés az új taneszközökkel Ismétlés Hangtani ismeretek MAGYAR NYELV ömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és nyelvhelyesség

Részletesebben

Tanmenetjavaslat a nyelvtan és helyesírás tanításához a 2. évfolyam számára

Tanmenetjavaslat a nyelvtan és helyesírás tanításához a 2. évfolyam számára Tanmenetjavaslat a nyelvtan és helyesírás tanításához a 2. évfolyam számára Készült Fülöp Mária Szilágyi Ferencné Nyelvtan és helyesírás tankönyve és munkafüzete alapján. Éves órakeret: 72 óra Heti órakeret:

Részletesebben

Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY Órakeret:36 óra

Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY Órakeret:36 óra / Fejlesztési cél Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY :36 óra Beszédkészség, szóbeli szövegek megértése és alkotása 11 óra A beszéd zenei eszközei: dallam, hangsúly, tempó, hangerő, szünet; beszédhelyzet;

Részletesebben

TANMENET MAGYAR NYELV KISISKOLÁSOKNAK

TANMENET MAGYAR NYELV KISISKOLÁSOKNAK TANMENET MAGYAR NYELV KISISKOLÁSOKNAK 2 4. osztály Készítette: DR. GALGÓCZI LÁSZLÓNÉ gyakorlóiskolai szakvezetõ tanító Kiadja a Mozaik Kiadó, 6723 Szeged, Debreceni u. 3/B.; Tel.: (62) 470-101 Drótposta:

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANMENET

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANMENET COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANMENET 2. osztály TANÍTÓ: TÓTH MÁRIA, DOBOS EMÍLIA OLVASÁS A tankönyv évszakokra és azon belül hónapokra bontja a elolvasandó

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI 1 4. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI 1 4. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI 1 4. ÉVFOLYAM MATEMATIKA - számfogalom húszas számkörben - nyitott mondatok, hiányos műveletek, relációk - egyszerű szöveges feladatok - összeadás, kivonás, bontás, pótlás

Részletesebben

1. Nagy betűk - először a magánhangzók: A E U Ú I Í O Ó É Á Ü Ű Ö Ő - utána a mássalhangzók: M L H T S K R N B Z G V D SZ P C GY J CS NY F TY ZS LY

1. Nagy betűk - először a magánhangzók: A E U Ú I Í O Ó É Á Ü Ű Ö Ő - utána a mássalhangzók: M L H T S K R N B Z G V D SZ P C GY J CS NY F TY ZS LY 1. Nagy betűk - először a magánhangzók: A E U Ú I Í O Ó É Á Ü Ű Ö Ő - utána a mássalhangzók: M L H T S K R N B Z G V D SZ P C GY J CS NY F TY ZS LY DZ X DZS Előnyei: - magánhangzót könnyebb megtanulni

Részletesebben

Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:...

Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:... Tanulmányi versenyanyag 2018/2019. tanév Nyelvtan-helyesírás 3. osztály Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:... 1. Tollbamondás 50 2. Bontsd szavakra és mondatokra az

Részletesebben

Antalné Szabó Ágnes 2010. A magyar helyesírás vizuális rendszere. Anyanyelv-pedagógia 4. www.anyanyelv-pedagogia.hu. Melléklet

Antalné Szabó Ágnes 2010. A magyar helyesírás vizuális rendszere. Anyanyelv-pedagógia 4. www.anyanyelv-pedagogia.hu. Melléklet Melléklet Helyesírási ábrák és táblázatok 1. ábra Az idegen betűkkel kiegészített magyar ábécé 2. ábra A betűrendbe sorolás szabályai 1 3. ábra A magyar helyesírás fő alapelvei 4. ábra A kiejtés szerinti

Részletesebben

TANMENET NYELVTAN ÉS FOGALMAZÁS

TANMENET NYELVTAN ÉS FOGALMAZÁS TANMENET NYELVTAN ÉS FOGALMAZÁS 4. osztály Készítette: VARGA MARIANN TANÍTÓ A tanmenet kivonata a szerzők által készített, és javasolt tanmenetnek. MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2008 : Éves óraszám: 72 óra Heti

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Magyar nyelv és irodalom 2. osztály. Készítette: Romankovicsné Tóth Katalin és Romankovics András

TANMENETJAVASLAT. Magyar nyelv és irodalom 2. osztály. Készítette: Romankovicsné Tóth Katalin és Romankovics András TANMENETJAVASLAT Magyar nyelv és irodalom 2. osztály Készítette: Romankovicsné Tóth Katalin és Romankovics András Mogyoród, 2006 MÁSODIKOS TANMENETJAVASLATUNKBAN SZEREPLÕ ESZKÖZÖK ÉS JELÖLÉSEK MÁSODIKOS

Részletesebben

Ö ü Ö Ó ő Ö

Ö ü Ö Ó ő Ö Ü ú ő ö Í Ü Ö Ö ő Ű Ö ő Ö ü Ö Ó ő Ö ü ö ű Ö ü ő ö ű ő Ö ü ü Ö ü ő Í ő ö ú ő ü ö ö ő Ö Ő Ó ö ö ü ő ő ő ü ü ö ő ő ö ú ü ü ú ü ű ü ö ö ő ő ő ő ő Ö ü ő ö ő Ö ö ü ö ö ő ú ú ű ö ú ü ő ü ö Í ö Ú ő Ö ő ű ú Í ú

Részletesebben

Ő Ü í ű ö ü Ú í ü í ú ö ű ö ö ű Ő ü í ö ü í ü ü í ö ü í ö ü ű ö ö ö Ű Ö ö ű ö ö ü ü Ó í Ő ü í ö ü í Ó Ü ö ü Í í Ö ö ü ö í ö ö ö

Ő Ü í ű ö ü Ú í ü í ú ö ű ö ö ű Ő ü í ö ü í ü ü í ö ü í ö ü ű ö ö ö Ű Ö ö ű ö ö ü ü Ó í Ő ü í ö ü í Ó Ü ö ü Í í Ö ö ü ö í ö ö ö ö Ö ü ö ü ö Ö ü ú í ü ü ü ü ö ü ö í ö ö ö í ü í í ö í ö ö ü ü ú ű ö ü ú í Ő Ü í ű ö ü Ú í ü í ú ö ű ö ö ű Ő ü í ö ü í ü ü í ö ü í ö ü ű ö ö ö Ű Ö ö ű ö ö ü ü Ó í Ő ü í ö ü í Ó Ü ö ü Í í Ö ö ü ö í ö ö ö

Részletesebben

ú ő ú Ö ú ú ő ő Ó ő ő ő ő

ú ő ú Ö ú ú ő ő Ó ő ő ő ő ő Ö Ö ő ő ő Ó ő ő ú ú ő ő ő ő ű ő ú Ő ű ő ű ú ú ú ő Í ú ú ő ú Ö ú ú ő ő Ó ő ő ő ő ő ő ú ű ű ú Ö ű ű Ö ú ű ű ű ú Ö ő ű ú ú ú ő ű ű ű ű ű Ö ő ő ő ű ú ű ú ő ú ő ű ő ű ú ő ő Ö ő Ó ű Ó ú ő Ó Ö ú ő ű ű Í Ü

Részletesebben

Ú ű ű ű ű ű Ő ű Í ű ű

Ú ű ű ű ű ű Ő ű Í ű ű Ü Ü Ü Ü Ú ű Ú ű ű ű ű ű Ő ű Í ű ű Í Í Ü Ü Ő Ú Ü Ú Í ű Ü Ö Ú Í ű Í ű ű ű ű ű ű Í Ö ű ű ű ű Í Ó Í Í ű Ü ű ű Ó Í Í Í Í Ú Í Í Í Í Í Í Ő Ú Í ű ű ű ű ű ű Ő Ó ű Í ű Ő Ú ű Í Í Í ű Í ű Ő Ú ű ű Í ű ű ű ű Í ű ű ű

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak 2 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Szótagoljunk! 1. Robot Robi felfedezõútra indult. Mit látott? Írd le szótagolva a szavakat, ahogy a robot mondhatta

Részletesebben

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra!

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 1. Másold le írott betûkkel! 2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 3. Írd le írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! b c cs d dz dzs f g gy h j k l ly m n ny p q r s sz t ty

Részletesebben

Forrás: http://kerettanterv.ofi.hu/ 1 2. osztály. A tanuló. Kis- és nagybetűk írása. Szabályos betűalakítás és betűkapcsolás.

Forrás: http://kerettanterv.ofi.hu/ 1 2. osztály. A tanuló. Kis- és nagybetűk írása. Szabályos betűalakítás és betűkapcsolás. Az írással és a helyesírással kapcsolatos tantervi követelmények a Magyar nyelv és irodalom műveltségi területen az 1 8. osztályban a 2012-ben megjelent Kerettanterv alapján Forrás: http://kerettanterv.ofi.hu/

Részletesebben

HELYI TANTERV. Nyelvtan

HELYI TANTERV. Nyelvtan HELYI TANTERV Nyelvtan 9. évfolyam Kommunikáció, tömegkommunikáció 12 óra Mindennapi kommunikációs helyzetekben való megnyilvánulás, törekvés az érthető, kifejező beszédre. A beszéd zenei eszközei, nem

Részletesebben

Nyelvtan-helyesírás 2. munkafüzet

Nyelvtan-helyesírás 2. munkafüzet Nyelvtan-helyesírás munkafüzet osztályosoknak Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Engedélyszám: TKV/31-9/2017 (2017.00-20208.3) A tankönyv megfelel az 51/201 (XII. 2) számú EMMI

Részletesebben

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév Földvári Erika NYELVTAN Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév Mozaik Kiadó Szeged, 2013 A magánhangzók idõtartama 1. Mi a szabály? Töltsd ki a táblázatot! Alkoss mondatokat a szópárokkal! Írd le

Részletesebben

Jelmagyarázat. Jelöld! Írd át! Írd le! Mondd ki! Mondd tollba! Színezd ki! Rajzold le! Kösd össze! Húzd alá! Házi feladat. Olvasd el!

Jelmagyarázat. Jelöld! Írd át! Írd le! Mondd ki! Mondd tollba! Színezd ki! Rajzold le! Kösd össze! Húzd alá! Házi feladat. Olvasd el! munkafüzet 2. osztályosoknak Jelmagyarázat Jelöld! Írd át! Írd le! Mondd ki! Mondd tollba! Színezd ki! Rajzold le! Kösd össze! Húzd alá! Házi feladat Olvasd el! Beszéljétek meg! Jelöld számozással! Eszterházy

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM A Nemzeti Alaptantervhez Illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 Új generációs kísérleti taneszközök, alsó tagozat MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

Részletesebben

Schulcurriculum. Grundschule Ungarisch als Zweitsprache

Schulcurriculum. Grundschule Ungarisch als Zweitsprache Grundschule Inhalt Schulcurriculum...1 Klasse 1...3 Klasse 2...6 Klasse 3... 15 Klasse 4... 19 Kompetenzorientierter Bildungsplan 2011 2 Schulcurriculum Klasse 1 Der Lehrplan für den Ungarischunterricht

Részletesebben

A GULNER GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM HELYI TANTERVE

A GULNER GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM HELYI TANTERVE A GULNER GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM HELYI TANTERVE 1 2. évfolyam 2015. 1. CÉLOK ÉS FELADATOK Az általános iskola alsó tagozatán a magyar nyelv és irodalom tantárgy elsődleges célja

Részletesebben

HELYI TANTERV. Magyar Nyelv

HELYI TANTERV. Magyar Nyelv HELYI TANTERV Magyar Nyelv 9. évfolyam Kommunikáció, tömegkommunikáció 14 óra Mindennapi kommunikációs helyzetekben való megnyilvánulás, törekvés az érthető, kifejező beszédre. A beszéd zenei eszközei,

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. a nyelvtan és helyesírás tanításához a 4. évfolyam számára

TANMENETJAVASLAT. a nyelvtan és helyesírás tanításához a 4. évfolyam számára TANMENETJAVASLAT a nyelvtan és helyesírás tanításához a 4. évfolyam számára Készült: Az Apáczai Kiadó Kerettanterve és Fülöp Mária Szilágyi Ferencné Nyelvtan és helyesírás munkáltató tankönyve alapján

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 2. osztály

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 2. osztály TANMENETJAVASLAT Matematika 2. osztály 2 1. Ismerkedés a 2. osztályos matematika tankönyvvel és gyakorlókönyvvel Tankönyv Gyakorlókönyv 2. Tárgyak, személyek a megadott szempont szerint (alak, szín, nagyság).

Részletesebben

MINIMUMKÖVETELMÉNYEK 1. ÉVFOLYAM

MINIMUMKÖVETELMÉNYEK 1. ÉVFOLYAM MINIMUMKÖVETELMÉNYEK 1. ÉVFOLYAM Magyar nyelv- és irodalom A tanuló képes legyen egyszerű szóbeli közlések megértésére, utasítások végrehajtására, kérdésekre való válaszadásra; meghallgatott vagy olvasott

Részletesebben

MAGYAR NYELVI FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTŐ TEHETSÉGGONDOZÁS PROJEKT

MAGYAR NYELVI FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTŐ TEHETSÉGGONDOZÁS PROJEKT Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben TÁMOP3.1.4/08/2. 20080121 A fejlesztési projekt megvalósítása Kondoroson Petőfi István Általános

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam)

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam) MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam) BEVEZETÉS ALAPELVEK, CÉLOK Az általános iskola kezdő szakaszában a magyar nyelv és irodalom tantárgy legalapvetőbb célja az anyanyelvi

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom 1. évfolyam A tanuló érthetően beszéljen, legyen tisztában a szóbeli kommunikáció alapvető szabályaival, alkalmazza őket. Szavakat és szópárokat tudjon utánmondással, helyes idő-tartammal

Részletesebben

2. évfolyam Magyar nyelv és irodalom

2. évfolyam Magyar nyelv és irodalom 2. évfolyam Magyar nyelv és irodalom Éves óraszám: 288 (180 olvasás, 72 nyelvtan, 36 írás); Heti óraszám: 8. Tematikai egység címe 288 Beszédkészség, szóbeli szövegek megértése, értelmezése és alkotása

Részletesebben

Í ö Ű ö Á Í Ü ü Í ö

Í ö Ű ö Á Í Ü ü Í ö Ú Í Í Í ö Í ö Ű ö Á Í Ü ü Í ö Í ü ü ö Ü ö ö ö ö Ü Ü ö Ü Ü ö Ü Ü ö ú ü ö ü ö ű ö ű Ü Ü ö ö ö ü ü ö Ü ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ü Ü Ü Ü ü ö ö ö ö ö ö ö ú Ü ö ű ü ö ú ű ü ö ö ö ü ü ü Ü ú ö ö ü ű ö ű ö ű ü Ü ü ü ö

Részletesebben

Osztályozó vizsga követelményei Magyar nyelv és irodalom. 2. osztály

Osztályozó vizsga követelményei Magyar nyelv és irodalom. 2. osztály Osztályozó vizsga követelményei Magyar nyelv és irodalom Olvasás 2. osztály 1. Ismert típusú írott utasítások megértésé, végrehajtása 2. Ismert és begyakorolt, rövid szövegek pontos, biztonságos és folyamatos

Részletesebben

ö ö ö ö Í ö ö ö ö ö ú ö ü ö ö ö ü ű ú ö ú ü ö ű ö ü

ö ö ö ö Í ö ö ö ö ö ú ö ü ö ö ö ü ű ú ö ú ü ö ű ö ü Ő Ö ü ö Ö ü ü ü ü ü ü Í ö Í ö ű ö ú ö ö ü ö ü ö ű Í ü ö ö ö ü ö ü ú ü ö ö ö ö Í ö ö ö ö ö ú ö ü ö ö ö ü ű ú ö ú ü ö ű ö ü ö ű ö ú ö ö ú ö ü ö ü ö ü ü ö ü ö Ö ü ü ö ü ú ö ö ú Ó ö ü Ó ü ü ü ö Ö ü ö ö ú ű

Részletesebben

ö ö ö ü ö ö ö ö ö ö Ö ü ö ü ü ü ö ü í ü ö ü Ö ö í ű ö ö í í ö ö ü í ö ö ü í ö í ü ö ü í ö ű ö ü

ö ö ö ü ö ö ö ö ö ö Ö ü ö ü ü ü ö ü í ü ö ü Ö ö í ű ö ö í í ö ö ü í ö ö ü í ö í ü ö ü í ö ű ö ü ü í ö ű ö ö í í í í ö ü Ö í ö ö í í ö í ö ö ú ö ö ü Ö ö ö ú ü ü ö ö ú ű ö ü ü ü ö ö ö ü Ö ö ö ö ü ö ö ö ö ö ö Ö ü ö ü ü ü ö ü í ü ö ü Ö ö í ű ö ö í í ö ö ü í ö ö ü í ö í ü ö ü í ö ű ö ü ö ö í ö ö ö ö ö

Részletesebben

ü ó ó ó ó ó ó ü ó í ü ü ó ó ü ó ó ü ó ü ü í í ü ü í í ó ü ü Ö ü Ö ü ü ó

ü ó ó ó ó ó ó ü ó í ü ü ó ó ü ó ó ü ó ü ü í í ü ü í í ó ü ü Ö ü Ö ü ü ó ü Ö ü ü ó ó ó í ü ü ó ó ó ü ó ó ü ü Ö ü ü ó ó ó ü ó ó ó ó ó ó ü ó í ü ü ó ó ü ó ó ü ó ü ü í í ü ü í í ó ü ü Ö ü Ö ü ü ó ú ú ü ü Í ú ó í í ú ü Á Í ü Ö ü ü ó Ö ó ó Í ű í ü í ó í í í Ö ó í í í Ö ü ü í í Ö

Részletesebben

í ö ó í ö í Í ó ú ó ö ű ó ű ö í ó ó ó ó ó Í ú í ó í í ó Í ö ö ú í ú ó ö Í ó ó Í í ó ó ö ö ö ö ö í ö ó ű í ó ó ö ú ó ó ö ö ó í ö ö ó ó ö ö í ö ó í ű ö

í ö ó í ö í Í ó ú ó ö ű ó ű ö í ó ó ó ó ó Í ú í ó í í ó Í ö ö ú í ú ó ö Í ó ó Í í ó ó ö ö ö ö ö í ö ó ű í ó ó ö ú ó ó ö ö ó í ö ö ó ó ö ö í ö ó í ű ö É ó É ó ö ö í ö ó ó ó ö ö ó ó ö ö ó ó ö ö ö í ó ö í ó ó ó ó ó ö ö í ö í ö í ű ű ö ú ö ö ú ö ö ö ö í ó ó ó ö ö í Í ó ö ö ö ö Í Ü í í ö ó í ö í Í ó ú ó ö ű ó ű ö í ó ó ó ó ó Í ú í ó í í ó Í ö ö ú í ú ó ö

Részletesebben

Ö ó ó ó í ó Ö ü ó ü ü Ö ó í í ú ü ó ó ó ó ó í í ú í Ö ú í ó ó ó í ó

Ö ó ó ó í ó Ö ü ó ü ü Ö ó í í ú ü ó ó ó ó ó í í ú í Ö ú í ó ó ó í ó Ö ü ü Ö ü ó ü ü í ó í ó í ü í ú ü ó ű ü ó ü ü ó ü ü Á í ó í ü í ú í Ö ó ó ó í ó Ö ü ó ü ü Ö ó í í ú ü ó ó ó ó ó í í ú í Ö ú í ó ó ó í ó ó ü ú ó í ü í ó ú ó ó í ü ü ű í ó ó ó ű ó í ó Ö ú Ö ü ó ü ó í Ö ú

Részletesebben

í ü Ó ö í í í ó ó í í ü í ó ü ö ó ó ö ó ó ö í ö ö ó ó í ó í í ö ö ö í ú ö ó í ó ö ó ö ó í í ú ű ú

í ü Ó ö í í í ó ó í í ü í ó ü ö ó ó ö ó ó ö í ö ö ó ó í ó í í ö ö ö í ú ö ó í ó ö ó ö ó í í ú ű ú Á ö Ó ú ö ű í Ö Ő ö ű í Ó í ö Ó ü Ó ú í ö Ó ú ö ó ö í ö Ó í ö ó ó í Ó ö Ó ü Ó ö ó í í í í ü Ó ö í í í ó ó í í ü í ó ü ö ó ó ö ó ó ö í ö ö ó ó í ó í í ö ö ö í ú ö ó í ó ö ó ö ó í í ú ű ú ú ó ö Ó ú ö ó ú

Részletesebben

ö ó Á ü ű ö ó ö ö ű ö ű ö ő ő ó ö ű ö ő í ő ó ő ó ö ó í í ó ő í í ő ö ő ő ó ő ö ű í ű í ö í ö í ű ö ö ú ö ú ö ő ó ő ö ő ő í ű ö ó ö í ó í í ő ó ü ő ő

ö ó Á ü ű ö ó ö ö ű ö ű ö ő ő ó ö ű ö ő í ő ó ő ó ö ó í í ó ő í í ő ö ő ő ó ő ö ű í ű í ö í ö í ű ö ö ú ö ú ö ő ó ő ö ő ő í ű ö ó ö í ó í í ő ó ü ő ő ö ö í ú ö ö Á Á ö ö ű ö ö ö ö ö ó í ö ö ö ő ö ó ó ö ö ö í ú ö ó ó ö ó í Ű ö ő ó ö ő ö í ő ö ö ö ö ö ö ö ű í í ö ó Á ü ű ö ó ö ö ű ö ű ö ő ő ó ö ű ö ő í ő ó ő ó ö ó í í ó ő í í ő ö ő ő ó ő ö ű í ű í ö í

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Az általános iskola alsó tagozatán a magyar nyelv és irodalom tantárgy elsődleges célja az anyanyelvi kommunikációs képességek fejlesztése, és az ehhez elengedhetetlen ismeretek

Részletesebben

Íróeszközt és színes ceruzákat valamint vonalzót a vizsgázó hozzon magával.

Íróeszközt és színes ceruzákat valamint vonalzót a vizsgázó hozzon magával. I. A VIZSGA LEÍRÁSA 1. A vizsga részei: A vizsga tantárgyanként az alábbi részekből áll: Magyar: Írásbeli és szóbeli Matematika: Írásbeli Angol: Szóbeli Környezetismeret: Szóbeli Erkölcstan: Szóbeli Testnevelés:

Részletesebben

ű ö ű ö í í ö É ö ü ö ú ü ű ü ü ű ö ö ü ü ü ö ü ü ű ü ü ű í ü ü ö Ö ü í ű ö Ö ü ű

ű ö ű ö í í ö É ö ü ö ú ü ű ü ü ű ö ö ü ü ü ö ü ü ű ü ü ű í ü ü ö Ö ü í ű ö Ö ü ű ö ü ö Ö ü ü í ö ű ö ű ö í í ö É ö ü ö ú ü ű ü ü ű ö ö ü ü ü ö ü ü ű ü ü ű í ü ü ö Ö ü í ű ö Ö ü ű ü ö ü ö ö í ü ö ö ü í ö í ü ü ü ú ö ü ü ü ű í í ü ü ö Ö ü í ö ü ö Ö ü ö ö ű ö ö Ö ü ö ö Ö ü í í í Ü ö í

Részletesebben

ü ö í ü ö í ü ö ű í í í ö Ü í ü ü ö í í ü ö í ű í ö í í ú ö ö í í ü ű ö ü í í ü í ü í í ö ü í ö ö ü í ö ű ö í í ö ú ö í ö í ű ö ö ö í í í í ö ö

ü ö í ü ö í ü ö ű í í í ö Ü í ü ü ö í í ü ö í ű í ö í í ú ö ö í í ü ű ö ü í í ü í ü í í ö ü í ö ö ü í ö ű ö í í ö ú ö í ö í ű ö ö ö í í í í ö ö ú ö ü ű í ü ö í ü í É É É Ő í ü ö ü ü í ü É ö í í í ü ö ö ű ö ü ö í ü ö í ü ö ű í í í ö Ü í ü ü ö í í ü ö í ű í ö í í ú ö ö í í ü ű ö ü í í ü í ü í í ö ü í ö ö ü í ö ű ö í í ö ú ö í ö í ű ö ö ö í í í í

Részletesebben

Tanterv a magyar irodalom oktatásához 1-8. évfolyamára 1 2. évfolyam

Tanterv a magyar irodalom oktatásához 1-8. évfolyamára 1 2. évfolyam Tanterv a magyar irodalom oktatásához 1-8. évfolyamára 1 2. évfolyam érzelmi érzékenysége, erkölcsi gondolkodása legalább olyan szintre kerül, hogy az olvasott művekben képessé válik emberi alaphelyzetek,

Részletesebben

É É Í É É ö Í í í í ű ü ö í í Í

É É Í É É ö Í í í í ű ü ö í í Í Í É Í É ö ü í í ö ö Í ö í í í í ű ü ö í Í É É Í É É ö Í í í í ű ü ö í í Í Ő Í Í ö ü í í ö Í ö Í í í í í í í í í í ű ü ö í í í ö Í ü í í ö ö Í ü ö ü É ú í ű ü ö í í Í É ö ú ü í Í í ö ö Í ö ö ö ü ü ú ű ü

Részletesebben

í ú Í í ö ö Á ü ö í í ö ö ö ü í ü í ű í ö ü í ü

í ú Í í ö ö Á ü ö í í ö ö ö ü í ü í ű í ö ü í ü ö ú í ü í Á í Ó Ü í ú Í í ö ö Á ü ö í í ö ö ö ü í ü í ű í ö ü í ü ö ö ö ö ö í í í í í ü í í í ö ú í ö í ü ú í í í í í ö ö í í í í í ű ü ű ö Á ű í ü ű ű ű í ű ö ú ö ú ú ü ö ö ű ü ö ú ö ű í í ű í ü ü ö ü

Részletesebben

Ü ű Í Ü ű Ő Ó Í Í Í Ö Í Ü Ó Í Í ű ű Í ű ű Í Í Í Í Í ű ű ű Á ű

Ü ű Í Ü ű Ő Ó Í Í Í Ö Í Ü Ó Í Í ű ű Í ű ű Í Í Í Í Í ű ű ű Á ű ű ű Ú Í ű ű Í Í Í Í Í Á Í ű Í Í Ó Ü ű Í Ü ű Ő Ó Í Í Í Ö Í Ü Ó Í Í ű ű Í ű ű Í Í Í Í Í ű ű ű Á ű Í Í ÍÍ Í Á ű Á Ó ű Ó Ü Ó Ó Ú Á Á Á Á Á Ó ű ű Ó Á ű ű Ö Ö Í Á Í Ú Ü Í Í Í Ú Á Á Ö Í Í Í Í ű Í Í ű Í Ö ű Í

Részletesebben

É ó Í É

É ó Í É É Ó É É É Í ő É É ó Í É ó ú ú ó ö ű ő í ó ó í ü ű í Í ő ú í í ő ő ó ő ö ó ó ő ó ő ő ö ó ő ó ö ö ö ő ö ó ö ő ő í ó í í ő ó ú ó í ő ű ö ő Í ő ő ó ö ü ö ő ó ő ó ő ő ő ó ó ű ö í ő ö ö ö ő í ö ó ö ö ő í ü ú

Részletesebben

Á ó ű ú ó ö ü ű ű ó ó ö ü ó ö ó Ö ü ó ü ű ó ö ó ó ú ó ú ó ó ó ó ó ó ó Ö ö ó ó ó ó ö ó Ű ö ó ó ü Ó ű Í ó ó ó ó ó ó Ó ü ó ó ó ó ó ó ú ó ö

Á ó ű ú ó ö ü ű ű ó ó ö ü ó ö ó Ö ü ó ü ű ó ö ó ó ú ó ú ó ó ó ó ó ó ó Ö ö ó ó ó ó ö ó Ű ö ó ó ü Ó ű Í ó ó ó ó ó ó Ó ü ó ó ó ó ó ó ú ó ö ö ü ó Ö ü ó ü Ü ó ó ó ó ö ó ü ö ö ü ü ó Ó ü ó ü ó ó ó ó ö ó ü ó ó ó ó ó ó ö Á ó ű ú ó ö ü ű ű ó ó ö ü ó ö ó Ö ü ó ü ű ó ö ó ó ú ó ú ó ó ó ó ó ó ó Ö ö ó ó ó ó ö ó Ű ö ó ó ü Ó ű Í ó ó ó ó ó ó Ó ü ó ó ó ó

Részletesebben

ú ú ő ő ő ú ü ő ő ü ú ő ő

ú ú ő ő ő ú ü ő ő ü ú ő ő Ö Í ú ú ú ő ő ő ú ü ő ő ü ú ő ő ő ű Í Á ü ő ü ő ő ő ü ő ő ü ű ü ü ő ő ú ő Ü ú ő ő ő ű ő ő ű ő ő ő ő ő ő ő ő ú ű ő ő ü ű ü ő ő ü ú ú ő ő ü ő Í Ö ő ő ő Í ő ő ü ő ő ű Ü Á Á Á Á Á Á ű ő ő ő ü Í Ó ú Ó Á Á Á

Részletesebben

Ü ü ü ú Ö ü ü Ö Ö Ö Ö Ő Ó ü Á Á Ö Ö Ö Ő ü Í ú ű Í ú ú

Ü ü ü ú Ö ü ü Ö Ö Ö Ö Ő Ó ü Á Á Ö Ö Ö Ő ü Í ú ű Í ú ú Ö ü Ő Ö Ü Ö ü Ó ü ü ü ü ü ü Á ü ü ü ü Á ü ü ü Ü ü ü ú Ö ü ü Ö Ö Ö Ö Ő Ó ü Á Á Ö Ö Ö Ő ü Í ú ű Í ú ú ü ú Ö Ö Ö Ő Ó ü ü Í ü ü ü ü Ö Ö ü ű Ö Ó Ö Ő ü ü Ö ü ú Ö ü ú ü ú ü Í Ü ű ű ü ű Í ú Ö Ö ü Ö ü ú ü ü Ü Á

Részletesebben

á é é á ó á é ö Ű í É Á ó í á ü á ó

á é é á ó á é ö Ű í É Á ó í á ü á ó ö Ű Á ü ö ö ú Á ü ö ű ű ö ö ö ö ú ő Ó Á ö ü ö ö ő ő ú ü ő ö Ú Ó ő Ö Á Ö Ö Ö Ö ü Ö Ö Ó Ö Ö Í Ö Ö Í Ó Á Á Ö Ö Á Ö ü ő ö Ú Ó Á Ó Ó Ő Ö Ö Ö Ó Ó Ö Á Ö Ú Á Ú Ö Ö Á Ú Ö Á Á Á Í Á Ö ő ü ő ö ü ú ö ü ö ú ü ü ú ú

Részletesebben

ö ü í ú í ö ö í ú ü í ü ö í ú ö ü í ö ü ö ö ö Í ö ö

ö ü í ú í ö ö í ú ü í ü ö í ú ö ü í ö ü ö ö ö Í ö ö ö ö ü ü ö ö ü ü ü ö Í ö ö í ü í ü ü Í í ö ü í ú í ö ö í ú ü í ü ö í ú ö ü í ö ü ö ö ö Í ö ö ö í ü ü ü ü ö ü ü ö ö ö ü Ó ö ö ü í ö ö Ó ö ö ö ö ü ö ö ü ü í ö ü ü ö ö É ü ü ü í ü ö Í ö ü í ö ü í ö ö ö í ü

Részletesebben

A projektidőszak (szeptember-november) tanterve. Anyanyelvismeret III.-IV. Osztály

A projektidőszak (szeptember-november) tanterve. Anyanyelvismeret III.-IV. Osztály Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investește în oameni! Axa prioritară 1 Educație și formare profesională în sprijinul

Részletesebben

ö ö É ő ó ó ő ü ó ó Ü É É ö ö ó ű ü ó ó ö ű Í ö ó ö Í ő ü ü ö ö ő ö ó ö ó ó É ó ő ö ö ó Ö ü ő Í ű ó ő ü ő Ó Ö ű Í ó Ó ő ő ö ő ő ő ö

ö ö É ő ó ó ő ü ó ó Ü É É ö ö ó ű ü ó ó ö ű Í ö ó ö Í ő ü ü ö ö ő ö ó ö ó ó É ó ő ö ö ó Ö ü ő Í ű ó ő ü ő Ó Ö ű Í ó Ó ő ő ö ő ő ő ö ö ó ó Ü É Ö Ö ó ó ü ü Ó ó ó ü ő ő ü ő ő ó ő ó ó ő ó ó ő ó ó Ó ü ő ó ó ó ő ó ű ő ö ü ö ü ü ő ó ű ű ő ö ö ó ó ó Ö É Ó ö ö É ő ó ó ő ü ó ó Ü É É ö ö ó ű ü ó ó ö ű Í ö ó ö Í ő ü ü ö ö ő ö ó ö ó ó É ó ő ö ö

Részletesebben

ő ü ó í í í ő ó Ó í

ő ü ó í í í ő ó Ó í ő ü É Ö É Ü É í í í ó Ö ü ő ó ó ó ő Ö ő ü ő ü ó Ö ő ű Ó ő ó ű ő ü ő ő í í í ő í í í í í í ő ü ő ó ü í í ő ó Ö ó ú ő ő ő É í ü ó ő ő ő ü ó í í í ő ó Ó í Ö ő ü ő ó í í ó í ő ő ő ó ő ő ü ó í í ó Í í ő ó ő

Részletesebben

ő ü ő ü ü Ö ő ő ü Ö ü Ö ü Ö ő ő

ő ü ő ü ü Ö ő ő ü Ö ü Ö ü Ö ő ő Ö ü Ö Ö ő ü ű Ö Ó ő ü Ö ü Ö ü Ó ü ú ú ő ü ő ü ü Ö ő ő ü Ö ü Ö ü Ö ő ő ú Ö Ó Á ű Á ü Ö ú Ö ű ő ű Á ú Ó Í ű ű ő Ó ű ő ű ű ű ű ú ú ú ü Ö Ö ő ú ú ú ú ő ü ü Ó ő ú ú ú ü ú Ö Ö Ú ű ű ú Ö ű Ö ű ü ű ú ő ő ű ú

Részletesebben

ü É ü Ö ü ü ü Ü ü ü Í

ü É ü Ö ü ü ü Ü ü ü Í ü É ü Ö ü ü ü Ü ü ü Í Ü É Ö ü Í Ü Ü ü É Ő Ö ü Ö É É Ő Ü ü ü ü Ö ű Ö ű Ö ú Ó É Ö ü ü ü ü É Ö ű ü ü ü É ü ű Ó Ü ü ü Ü ű ü Ó ű ü É É Ö ű ű Ö ű É Ö ű ű ü Ö ü ü ü ú Ü Ő ü Ö ü Í Ő ű É É É Ö ü ü ü ü Ü É ű Ú Ő

Részletesebben

ö ű ü ü ö ü ö ö ü ö ö Í Ö ö ü ö Í ű ö ű ü ü ö ú ö ű ü ü ö ö ö ü ű ü ö ü ű ű ú ö ö ö ű ü ú ú

ö ű ü ü ö ü ö ö ü ö ö Í Ö ö ü ö Í ű ö ű ü ü ö ú ö ű ü ü ö ö ö ü ű ü ö ü ű ű ú ö ö ö ű ü ú ú ö É Ő ü ü ű ö ű ű ö ű ö Í Ó Ö É É Ó É ú ü ü ú ö ű ü ü ö ü ö ö ü ö ö Í Ö ö ü ö Í ű ö ű ü ü ö ú ö ű ü ü ö ö ö ü ű ü ö ü ű ű ú ö ö ö ű ü ú ú ö ö ű ö ű ö ű ú ü ü ö ű ü ö ü ű ű ú ü ö ö ö ű ü ö ö ö ö ö ú ú ö

Részletesebben

Í ü í í í ü ű ű í ü í ü ü ű ü í ü í ű ü ü ű Ö ü ű ü í í ü í í ű ü ű í í ű ü í ü í í ü ü í ü Ú í ü í í í ű ű í ű í í í ü í í í í í ü í í ü í í í í ü í í í ü í í ü í ü ü ü ü Ó ü í ü í ü ü ü í ű í í ü ű

Részletesebben

ű í ú í ú í ü ü í í í Ö í Í É í ú í í í ű ű í í Í í í É í í í

ű í ú í ú í ü ü í í í Ö í Í É í ú í í í ű ű í í Í í í É í í í ú ű í ú í ú í ü ü í í í Ö í Í É í ú í í í ű ű í í Í í í É í í í ü ú ú ú ú ú í ú ü Ó ü ü ü ü Í Í í ü ü ü ü ü ü É í ü ü ú Í í ü í í í ü ü í í ú ü í ü í í í ú ú í ü ü ü ü í í í ű ü í í É É í í í í Ü í í ú

Részletesebben

Ó Ó Ó Ü Í Ü Ü Ü Ü Ü Ü Á Ő Ü Ü Ü Ü Ó Ó Á Ü Ö

Ó Ó Ó Ü Í Ü Ü Ü Ü Ü Ü Á Ő Ü Ü Ü Ü Ó Ó Á Ü Ö Ő Ó Ö Ó Ő Ü Í Ó Ö Ü Ő Á Ü Ó Ó Á Ü Ö Ó Ó Ó Ü Í Ü Ü Ü Ü Ü Ü Á Ő Ü Ü Ü Ü Ó Ó Á Ü Ö Ó Ó Á Ö Á Ó Ó Ü Í Ó Í Ü Ü Ó Ó Í Á Ö Á Ü Ö Í Ü Í Ó Ó Ó Ó Á Ó Ó Ü Ó Ö Ó Ó Ó Ó Ö Ö Ü Ó Ü Ü Ö Ó Ó Ü Ü Ó Ó Ó Í Ó Ü Ú Ö Ó Ó Ó Ü

Részletesebben

ő ő Ó

ő ő Ó ú ő ű ű ő ű ú ő ő ű ű ű ű ú ő ő Ó ú ú ú Ó ő ő ő ú ő ú ú ú ú ú ő ő ő ú ő ú ű ő ő ő ő ú ő ő ő ő ú ú ő ő ő ú Ö ő ú ű ő ű ő ű ő ú ő ő ű Á ő ő ő ő Á Ö Á Ö Ö Ü Ö Ö Ü Ö Ö Í Ö Ö ő Ö Ö Á Ö ő Ó Ó Á Á Ö Ö Á Ő Á Á

Részletesebben