A Rubik kocka kirakása (Bővített változat)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Rubik kocka kirakása (Bővített változat)"

Átírás

1 A Rubik kocka kirakása (Bővített változat) 1.) Fehér kereszt kirakása Ennél a lépésnél megkeressük egymás után a 4 olyan élkockát (élkocka az, aminek csak két színe van), amiben van fehér szín. Ezeket egymás után a fehér közép mellé juttatjuk. A többi kockával ne foglalkozzunk, tekintsük őket szürkének! Ha már mind fent van, akkor a fehér oldal elforgatásával úgy állítjuk be ezeket, hogy közülük minimum 2 stimmeljen az alatta levővel! Ez mindig megvalósítható! Tehát vagy 2 vagy mind a 4 elem stimmelni fog lefelé! Alulról felhozás: vagy Ha két kész közé van beékelődve: Ha a kész keresztből csak 2 stimmel lefelé, akkor a maradék kettőt így cseréljük meg: Megkeressük, hogy hol van az az elem amit meg akarunk cserélni a másikkal, majd azt az oldalt elfordítjuk 2-vel, úgy hogy a fehér alulra kerüljön. Most ezt az elemet odafordítjuk a saját színéhez, majd ezen az oldalon fordítunk kettőt. Most innen ami rossz volt került le alulra. Ezek után ezt az elemet állítjuk a saját színéhez, és végül ezen az oldalon fordítunk kettőt! Ez a módszer működik akkor, ha egymás melletti kettőt kell kicserélni, illetve működik akkor is, ha kettő átelleneset kell megcserélni! (Ezeken kívül csak az lehetséges, hogy mind a 4 jó!)

2 2.) A Fehér sarkok kirakása Most a sarkokat fogjuk felrakni a kész fehér keresztünk mellé! Keressük meg a 4 fehér sarokkockát (Sarokkocka az aminek 3 színe van)! Ezeket rakjuk fel a helyükre az alábbi algoritmusok (mozgatás sorozat/ forgatáskombináció) segítségével: a) és b): Rakjuk le a kockát, úgy, hogy a fehér közép (illetve a kész kereszt) felfelé nézzen! Ezek után nézzük körbe az alsó sort, hogy hol látunk fehér színt! Ha találtunk egyet, akkor nézzük meg, hogy melyik a másik látható színe! Ezt a színt állítsuk az alsó sor elforgatásával a lehető legközelebb a saját színű középkockához! Ekkor most ez a sarokkocka vagy jobbra, vagy balra van a középtől. Amerre van, arra elvisszük az alsó sort, ugyanarra levisszük a szemközti oldalt, majd visszahozzuk az alját és végül visszafordítjuk a szemközti oldalt: a) A sarokkockán a fehér szín jobbra áll: b) A sarokkockán a fehér szín balra áll: Abban az esetben, ha nem találunk több fehér színt az alsó soron, akkor biztosak lehetünk benne, hogy vagy minden sarokkockát betettünk a helyére, vagy valamelyik sarokkocka úgy áll, hogy a fehér szín lefelé néz, vagy az adott sarokkockánk fent van a felső soron, rossz helyen, vagy rosszul! c) A sarokkockán a fehér szín lefelé áll: d) A sarokkocka fent van a felső soron, de rosszul, vagy rossz helyen: Fordítsuk úgy a kockát, hogy az adott sarokkocka velünk szemben a jobb oldalon legyen, majd fordítsuk el a jobb oldalát a kockának magunk felé. Ekkor a sarokkockánk lekerült az alsó sorra. Az alsó sort fordítsuk el az óramutató járásával ellentétesen (innentől visszafelé), majd a jobb oldalt fordítsuk magunktól elfelé. Ezzel a mozdulatsorral kihoztuk az a), b) vagy a c) eset valamelyikét!

3 3.) A 2. sor kirakása Ennél a résznél a Második sori élkockákat fogjuk berakni a helyükre, és ezzel elkészítjük a teljes második sort! 3 eshetőség állhat fent, melyeknek ezek a megoldásai: a) és b): keressünk egy olyan élkockát a sárga közép mellet, amiben nincs sárga szín! Miért? Azért, mert azok az élkockák, amikben nincsen sárga szín, azok mind most már a középső sorba tartoznak (feltéve, ha eddig jól dolgoztunk). Most, hogy találtunk egyet, állítsuk úgy a kockát, hogy a kész fehér oldal felfelé nézzen. Azt a kockát amelyiket kinéztük, állítsuk a saját színéhez (innentől ezt tartsuk végig magunkkal szemben!),. majd nézzük meg, melyik az élkockánk másik színe. (Az a szín nekünk vagy jobbra, vagy balra kell, hogy álljon!) Attól a színű középtől, ami az alsó színünk a kinézett élkockán, attól elfordítjuk az alsó oldalt! (ez a kiinduló állás az alsó ábrákon!) Most megnézzük, hogy hova való a kinézett élkockánk! Azt a lukat lehozzuk magunk felé, az élkockánkat visszahozzuk előre (Színt a színhez!) Ekkor marad a szemben lévő oldalon két fehér szín. Ezeket felrakjuk, a többi fehérhez! Ha most jól megnézzük a kockát, láthatjuk, hogy a szemközti oldalon lent lévő sarokkocka (amiben van fehér) összepárosodott a hozzá tartozó élkockával (azzal amit eredetileg kinéztünk)! Innentől nagyon egyszerű a dolgunk: A Sarokkockát berakjuk a saját helyére ugyanúgy, mint ahogy az az előző részben (Fehér sarkok berakása) le volt írva: a) Jobbról berakás: b) Balról berakás: c) fent van a második sorban, de rosszul, vagy rossz helyen: Ebben az esetben csináljuk végig az a) vagy a b) forgatáskombinációt, amivel azt érjük el, hogy ami eddig a második sorban volt rosszul élkocka, az most lekerül az alsó sorra, ahonnan be tudjuk azt jól a helyére az a) vagy a b) algoritmus segítségével.

4 4.) Sárga kereszt: Ennél a lépésnél ki fogjuk rakni a sárga keresztet, azzal a különbséggel, hogy itt nem fog minket érdekelni, hogy az egyes elemek lefelé is stimmelnek-e! 4 eset fordulhat elő, amelyből az egyik az a számunkra kívánatos állás, amikor a 4 sárga élkocka felfelé néz: a) 2 egymás melletti élkocka rossz: Ez leírva szavakkal: A két rosszat szemben és jobbra tartjuk magunktól, úgy, hogy a sárga közép felfelé néz! Felhozunk egy 6-os blokkot a szemközti oldalra, úgy, hogy a szemközti oldalon csak a bal szélső sáv ne legyen fehér! Ebből a 6-os blokkból csinálunk egy fordított L betűt, méghozzá a következő képpen: Elfordítjuk a tetejét (Óra mutató járása szerint), majd a jobb oldalról a 2 fehér színt letesszük alulra és végül visszafordítjuk a tetejét. Most hogy megvan a fordított L, levisszük az L betű szárát (középső sort) alulra. Most visszafordítjuk a kockánkat úgy, hogy a fehér szín felfelé nézzen, majd berakjuk a hiányzó sarkot az 1.)-es pontban leírtak szerint! b) 2 egymással átellenes élkocka rossz: Ez leírva szavakkal: A két rosszat szemben és a túloldalt tartjuk. Felhozunk a jobb oldalra egy 3-as fehéret. Elfordítjuk a tetejét (Óra mutató járása szerint), majd levisszük a jobb oldalról az ottmaradt 2 fehéret! Most visszafordítjuk a tetejét és felhozunk a középső sor hátrafordításával 3 fehéret. Ha jól dolgoztunk, most egy fordított L betűt kell látnunk! Ezt az L betűt most kiegészítjük egy 6-os blokká, méghozzá így: Elfordítjuk a felső oldalt (Óra mutató járása szerint), felhozunk a jobboldal hátrafordításával két fehéret a szemközti oldalra és végül visszafordítjuk a felső oldalt! Ha mindent jól csináltunk, kész van a 6-os blokkunk! Ezzel már nincs más teendőnk, mint a fehéreket a fehérekhez vinni! Ha jobban megnézzük ez pont az előző inverze! c) mind a 4 élkocka rosszul áll: Ebben az esetben végigcsináljuk vagy az a) vagy a b) algoritmust, amivel kihozzuk vagy az a) vagy a b) esetet, attól függően, hogy előzőleg melyiket használtuk!

5 5.) Sárga sarkok kirakása Ebben a lépésben az összes sárga sarkot megfordítjuk egyhelyben, úgy 1 vagy több lépésben, hogy a végeredmény egy teljes kész sárga oldal legyen (úgy, hogy az nem érdekel minket, hogy körben nem stimmelnek a színek)! Sajnos itt annyira sok a variáció, hogy csak egyféle forgatást írok le, amivel minden esetben meg lehet oldani a sarkok elforgatását: Most azt az esetet írom le, amikor csak 2 sarokkocka rossz, és azok is úgy állnak, hogy a két sárga szín egy oldalon van (fenti ábrasor)! A kockát mindig úgy tartjuk, hogy a két megfordítandó sarokkocka jobb oldalon legyen! Esetünkben még arra is kell figyelni, hogy az az oldal nézzen felfelé, ahol a két megfordítandó sarokkockán a sárga szín van! Kezdésként fordítsuk magunk felé a bal oldalt, majd fordítsuk el a tetejét (Óra mutató járása szerint). Ezek után a baloldalt hátrafelé, és újra a tetejét, majd a bal oldalt fordítsuk lefelé, és a tetején fordítsunk kettőt. Végezetül fordítsuk a bal oldalt fel! Ezt kell most megismételnünk a jobb oldallal is! Tehát: Jobb oldalt le tetejét visszafelé, jobb oldalt fel, tetejét vissza, jobb oldalt le, tetején kettőt, jobb oldalt fel! És már kész is! Az utolsó lépés ebben az esetben elmaradhat, de azért írtam le, mert a másik esetben, ahol a két sárga egymással átellenesen áll, ott nem maradhat el! Abban az esetben, ha a 2 egymásmelletti sarokkockán a sárga szín nem egy oldalon van, mint a fenti kiindulásnál, hanem egymással átellenesen, akkor is ugyanezt az algoritmust alkalmazzuk, de a kockát itt úgy tartjuk, hogy a sárga oldal legyen fent és a megfordítandó sarkok jobbra! Minden más esetben 2 lépésben tudjuk megoldani a sárga sarkok megforgatását: pl.: ha 3 sarok rossz: kinézzük az egyik sarkot ( lehetőleg ne a háromból a középsőt, hanem valamelyiket, amelyik a jól álló sarok mellett van!), majd ezt a sarkot megfordítjuk a fent leírtak szerint a mellette álló rossz sarokkal együtt! Ebben az esetben, mivel nincs se olyan, hogy a két sarokkockán a két sárga szín egy oldalon van, se olyan, hogy egymással átellenesen van, ezért biztosak lehetünk benne, hogy ha így végigcsináljuk a forgatáskombinációt, akkor csak az egyik sarok fog beállni rendesen, a másik rossz marad! Így ezzel elérjük azt, hogy marad két rossz sarkunk, amit már meg tudunk oldani!

6 6.) Élcsere: Ennél a lépésnél az összes sárga élkockát a saját helyére fogunk vinni! Akárcsak a Fehér keresztnél, itt is mindig az a helyzet, hogy a sárga oldal elforgatásával vagy 2 élkockát tudunk beállítani, vagy mind a 4-et!Ez a két elkocka lehet egymás mellet, és lehet egymással átellenesen! a) 2 szomszédos élkocka kicserélése: Szavakkal leírva: Tartsuk a két kicserélni való élkockát szemben és balra! Most fordítsuk a jobb oldalt fel és a tetejét jobbra, majd a bal oldalt fel és a tetejét balra! Most a jobb oldalon szemben kell 3 fehérnek lennie, azokat tegyük le az alsó sorra! Fordítsunk a tetején kettőt, majd a bal oldalt fordítsuk lefelé! Ezek után a tetejét fordítsuk jobbra, a bal oldalt fordítsuk hátrafelé, ezzel visszajött a szemközti oldalra balra 2 fehér, amihez a teteje elfordításával ( 2 fordítás) állítsuk oda a 3. fehéret, majd végül ezt a kész 3-as fehéret fordítsuk le a többi fehérhez! b) 2 átellenes élkocka kicserélése: Ebben az esetben egyszer végigcsináljuk az a) esetnél felvázolt algoritmust, majd a sárga oldal elforgatásával most már ki tudjuk hozni az a) esetet!

7 7.) Sarokcsere: Ez lesz az utolsó lépés, tehát itt a végcél a teljes kirakott kocka létrehozása! 2 alapeset lehetséges:3 sarok rossz, vagy 4 sarok rossz! Ezek megoldása mindig a 3 sarok cseréjére visszavezethető: a1) és a2): Nézzük meg, hogy melyik saroknak hova kell kerülnie! Kövessük végig az ujjunkkal, hogy az egyes elemek honnan hova fognak kerülni (menetirány meghatározása)! Ha ez megtörtént, nézzük meg, hogy melyik sarokelem megy ferdén (átellenesen), majd melyik lesz az első egyenes, és melyik lesz a második egyenes! Az első egyenesen fordítsunk kettőt, majd a második egyenesen is fordítsunk kettőt, így kialakítottunk egy L betűt (vagy tükrözött L betűt). Most fordítsuk úgy a kockát, hogy a az L betű rendesen álljon! Most fordítsuk az L betű szárát magunk felé, és a túloldalt abba az irányba, ahol eddig az L betű szára volt, majd csináljuk vissza az L betűt, a szára visszafordításával! Most csináljunk az L betűnkből egy I betűt: Ezt úgy érhetjük el, hogyha az L betűnk talpán fordítunk kettőt! Most fordítsuk az I betűt magunk felé, és a túloldalt az I betű helyétől fordítsuk el! Mostantól azt hiszem már mindenki számára világos az utolsó lépés: Fordítsunk egyet, úgy, hogy kész legyen a kocka (sárgát sárgához, fehéret fehérhez)! a) 3 sarkot kell cserélni egymással: a1) A 3 sarok cserélésének a menetiránya rendes (Óra mutató járása szerinti): a2) A 3 sarok cserélésének a menetiránya fordított (Óra mutató járásával ellentétes): Ha jól megnézzük, akkr ez pont az előző tükörképe! b) mind a 4 sarok rossz helyen van: Ebben az esetben egyszer végigcsináljuk vagy az a1) vagy az a2) algoritmust, és ezzel elérjük azt, hogy 1 sarok biztosan a helyére kerül. Tehát jöhet az a) eset valamelyike újra! 8) Örülünk a kész, kirakott kockánknak!

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről J e g y z ő k ö n y v Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről Az ülés ideje: 2016. január 26. Az ülés helye: Balkányi Polgármesteri Hivatal tanácskozó terme

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása DEFINÍCIÓ: (Séta) A G gráf egy olyan élsorozatát, amelyben a csúcsok és élek többször is szerepelhetnek, sétának nevezzük. Egy lehetséges séta: A; 1; B; 2; C; 3; D; 4;

Részletesebben

ő ő ő ő ű Ó ő ő ű ű ő ő Ó ő ő ő ő ő ő ű ő ő ű ű ő ő ű Ó ő ő ő Ó ő ű ő ő ő ű ű ű ő ő ő ő ő ő ő Ó ő ő ő ű ő ő ő ő ő ű ő ő Ó ő ő ű ő ő ő ő ő ő ő ű ű ő ő ő ű ű ő ű ő ő Ó Ó ő Ó Ó ő Ó ű ő ő ő ő ő ű ő ű ű ű ű

Részletesebben

Térkövezés helyes kivitelezése!

Térkövezés helyes kivitelezése! 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Kiss Zoltán www.kissbau.com 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Az udvar tervezése először egy gondolattal kezdődik, hogy valamit kellene kezdeni az udvarral, mert

Részletesebben

MÜPRO. Konzolszeglet horganyzott. Szerelősínek. 4/71 Müpro - A haladás és minőség fogalma

MÜPRO. Konzolszeglet horganyzott. Szerelősínek. 4/71 Müpro - A haladás és minőség fogalma MÜPRO Szerelősínek Konzolszeglet Felhasználható mennyezeti, fali és a padlón álló, vagy aknában történő szerelésekhez Stabil hordozószerkezet, vízórák, elosztó csaptelepek, szivattyúk és sok egyéb berendezés

Részletesebben

A csípõkopás gyógytornája

A csípõkopás gyógytornája A csípõkopás gyógytornája Az alábbi tornagyakorlatok leginkább az elsõ és második stádiumban ajánlottak. Csak saját felelõsségre végezhetõk! Nem helyettesítik az egyéni állapotnak megfelelõ, szakember

Részletesebben

A TÖRTÉNET TARTOZÉKOK A JÁTÉK CÉLJA

A TÖRTÉNET TARTOZÉKOK A JÁTÉK CÉLJA TARTOZÉKOK 2 4 játékos 10-99 korig Tervezők: M. Kiesling / W. Kramer Illusztrácuó / Design: Franz Vohwinkel Rio Grande Games #132 1 db játéktábla 36 db hatszögletű terepkártya 15 db templom-kártya 10 db

Részletesebben

REKURZIÓ. Rekurzív: önmagát ismétlő valami (tevékenység, adatszerkezet stb.) Rekurzív függvény: függvény, amely meghívja saját magát.

REKURZIÓ. Rekurzív: önmagát ismétlő valami (tevékenység, adatszerkezet stb.) Rekurzív függvény: függvény, amely meghívja saját magát. 1. A REKURZIÓ FOGALMA REKURZIÓ Rekurzív: önmagát ismétlő valami (tevékenység, adatszerkezet stb.) Rekurzív függvény: függvény, amely meghívja saját magát. 1.1 Bevezető példák: 1.1.1 Faktoriális Nemrekurzív

Részletesebben

Megoldókulcs. Matematika D kategória (11-12. osztályosok) 2015. február 6.

Megoldókulcs. Matematika D kategória (11-12. osztályosok) 2015. február 6. Megoldókulcs Matematika D kategória (11-12. osztályosok) 2015. február 6. 1. Az ABC háromszög mindhárom csúcsából merőlegeseket állítunk a többi csúcs külső és belső szögfelezőire. Igazoljuk, hogy az így

Részletesebben

Mosogatógép DW12-EFM. Code 0120505536 - 1 -

Mosogatógép DW12-EFM. Code 0120505536 - 1 - Mosogatógép DW12-EFM Code 0120505536-1 - Biztonsági figyelmeztetések Gondosan olvassa el a kezelési útmutatóban szereplő utasításokat, mivel azok fontos információkat tartalmaznak a készülék biztonságos

Részletesebben

Lelkészi jelentés a 2012. évről

Lelkészi jelentés a 2012. évről Lelkészi jelentés a 2012. évről Egy idős néni a gyülekezetből azt mondta- szinte csak magának félhangosan- hogy nem jó már ez a világ ahol mindenkinek olyan sok dolga van hogy nincs már ideje az embereknek.

Részletesebben

Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal

Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal Matematika A 2. évfolyam Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal 35. modul Készítette: Szitányi Judit 2 modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képességfejlesztés

Részletesebben

Sexual Education for Adults with Disabilities

Sexual Education for Adults with Disabilities Sexual Education for Adults with Disabilities Tool 9 Handbooks Megelőző nevelés The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents

Részletesebben

Jegyzet keressük meg a termék leírását és olvassuk el!

Jegyzet keressük meg a termék leírását és olvassuk el! 1 Jegyzet A vasútmodellezés és a nagyvasút szakkifejezéseinek megismeréséhez és megértéséhez. Készítette: Lukács Ernő. http://kisvasut-modell.atw.hu 3. rész Térjünk vissza az első részben megkapott kezdőkészlethez!

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV a bizottság 2014. december 1-jén megtartott üléséről

JEGYZŐKÖNYV a bizottság 2014. december 1-jén megtartott üléséről SZANK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA 10/2014. JEGYZŐKÖNYV a bizottság 2014. december 1-jén megtartott üléséről Határozatok száma: 58-66. TARTALOMJEGYZÉK 58/2014.(XII.1.)

Részletesebben

KOMPLEX KOMMUNIKÁCIÓS ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSOMAG MATEMATIKA TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 MATEMATIKA A MINDENNAPI ÉLETBEN 9.

KOMPLEX KOMMUNIKÁCIÓS ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSOMAG MATEMATIKA TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 MATEMATIKA A MINDENNAPI ÉLETBEN 9. KOMPLEX KOMMUNIKÁCIÓS ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSOMAG MATEMATIKA TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 MATEMATIKA A MINDENNAPI ÉLETBEN 9. ÉVFOLYAM TANÁRI KÉZIKÖNYV MAT9_TK.indd 1 2009.11.05. 13:40:27 A kiadvány a

Részletesebben

TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE SZOCIÁLIS ÉS HUMÁN BIZOTTSÁGÁNAK 2015. OKTÓBER 27-ÉN MEGTARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉNEK N A P I R E N D

TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE SZOCIÁLIS ÉS HUMÁN BIZOTTSÁGÁNAK 2015. OKTÓBER 27-ÉN MEGTARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉNEK N A P I R E N D TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE SZOCIÁLIS ÉS HUMÁN BIZOTTSÁGÁNAK 2015. OKTÓBER 27-ÉN MEGTARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉNEK a.) jegyzőkönyve b.) napirendje c) határozatai: 72-76. N A P I R E N

Részletesebben

MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2011/2012 tanév III. forduló

MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2011/2012 tanév III. forduló Bányai Júlia Gimnázium H-6000 KECSKEMÉT, Nyíri út 11. HUNGARY Tel.: (36) 76/481-474; 505-189; Fax: (36) 76/ 486-942 E-mail: bjg@banyai-kkt.sulinet.hu MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2011/2012 tanév

Részletesebben

ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS. 30. modul

ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS. 30. modul Matematika A 3. évfolyam ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS 30. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 30. modul ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

NEMZEDÉKEK TUDÁSA TANKÖNYVKIADÓ

NEMZEDÉKEK TUDÁSA TANKÖNYVKIADÓ POLGÁR JUDIT SAKKPALOTA 1 Képességfejlesztô sakktankönyv NEMZEDÉKEK TUDÁSA TANKÖNYVKIADÓ Budapest TARTALOMJEGYZÉK 1. Ismerkedés a sakk világával... 3 2. Ismerkedés a sakkbábokkal... 7 3. Ismerkedés a sakktáblával...

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT AZ ÚJ KERETTANTERVHEZ MATEMATIKA 1. ÉVFOLYAM KÉSZÍTETTÉK: KURUCZNÉ BORBÉLY MÁRTA ÉS VARGA LÍVIA TANKÖNYVSZERZŐK 2013

TANMENETJAVASLAT AZ ÚJ KERETTANTERVHEZ MATEMATIKA 1. ÉVFOLYAM KÉSZÍTETTÉK: KURUCZNÉ BORBÉLY MÁRTA ÉS VARGA LÍVIA TANKÖNYVSZERZŐK 2013 TANMENETJAVASLAT AZ ÚJ KERETTANTERVHEZ MATEMATIKA 1. ÉVFOLYAM KÉSZÍTETTÉK: KURUCZNÉ BORBÉLY MÁRTA ÉS VARGA LÍVIA TANKÖNYVSZERZŐK 2013 1 Kedves Kollégák! Tanmenet javaslatunkkal segítséget kívánunk nyújtani

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Játékszabály. Logikai játék 2 5 fő részére 7 éven felülieknek 1 játszma időtartama kb. 45 perc. A doboz tartalma:

Játékszabály. Logikai játék 2 5 fő részére 7 éven felülieknek 1 játszma időtartama kb. 45 perc. A doboz tartalma: Játékszabály Logikai játék 2 5 fő részére 7 éven felülieknek 1 játszma időtartama kb. 45 perc A doboz tartalma: 75 fakocka (15 15 db öt színből) 5 db kétoldalú játéktábla pontozótábla 5 db pontszám jelölő

Részletesebben

Mintacsempék és kályhakatalógus

Mintacsempék és kályhakatalógus 1 Mintacsempék és kályhakatalógus 2 Színek 3 4 Egész csempék 5 Figurális csempék 6 Áttört csempék Tisztitó csempék 7 Fél csempék Sarok csempék 8 Beforduló (tűztéri) sarok csempék 9 Íves sarkok Magas párkányok

Részletesebben

1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás

1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1. Mit nevezünk alakjelzőnek? a) Vonatforgalmat vagy tolatási mozgást szabályozó, a vasúti pálya mellett elhelyezett, helyhezkötött

Részletesebben

Szeminárium-Rekurziók

Szeminárium-Rekurziók 1 Szeminárium-Rekurziók 1.1. A sorozat fogalma Számsorozatot kapunk, ha pozitív egész számok mindegyikéhez egyértelműen hozzárendelünk egy valós számot. Tehát a számsorozat olyan függvény, amelynek az

Részletesebben

Lapok száma: 1 Oldalarány: A/4 Lépésszám: 58. Szarvasbogár

Lapok száma: 1 Oldalarány: A/4 Lépésszám: 58. Szarvasbogár 1. Egy A/4-es lappal kezdünk. A sarkot hajtsuk oda-vissza. 2. A másik oldalt is tegyük ugyanezt. 3. Az alsó területen is végezzük el az élképzéseket. 4. A felső részt hajtsuk az alsóra. laszlo.papp@openorigami.net

Részletesebben

Wallgard 1,3 FELRAKÁSI ÚTMUTATÓ ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK. 2015. október

Wallgard 1,3 FELRAKÁSI ÚTMUTATÓ ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK. 2015. október FELRAKÁSI ÚTMUTATÓ Wallgard 1,3 2015. október ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK Sima, száraz, tiszta és hibátlan beton-, gipsz-, préseltlemez, rétegelt lemez és farostlemez falra rakható fel. A lemez anyagát szilárdan

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Nagy Gábor

SZAKDOLGOZAT. Nagy Gábor SZAKDOLGOZAT Nagy Gábor Debrecen 2008 Debreceni Egyetem Informatikai Kar Megoldáskereső Módszerek Témavezető: Dr. Halász Gábor Egyetemi docens Készítette: Nagy Gábor Programtervező Informatikus Debrecen

Részletesebben

VBKMSE Etikai Kódex. 1.. A VBKMSE teljességgel független minden politikai párttól, mozgalomtól és társaságtól.

VBKMSE Etikai Kódex. 1.. A VBKMSE teljességgel független minden politikai párttól, mozgalomtól és társaságtól. VBKMSE Etikai Kódex 1.. A VBKMSE teljességgel független minden politikai párttól, mozgalomtól és társaságtól. 2.. Bárki, vallási, politikai vagy egyéb megkülönböztetés nélkül tagja lehet a baráti körnek.

Részletesebben

KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN

KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN Honnan jött az előadás ötlete? VIKTOR: Az alapötletem igazából az

Részletesebben

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL 1. Általános alapelvek 1.1. Bevezetés A Keleti Egyházak Kánonjai Kódexének 700. kánonjának 2. -a ajánlja a püspökkel vagy egy másik pappal való koncelebrációt

Részletesebben

A Növekedésünk kihivásai napjainkban

A Növekedésünk kihivásai napjainkban Vízbázisok védelme, talajvédelem és a hulladék-szabályozás. Aktualitását adja: - Duna Régió Stratégia - Kvassay terv - Hulladék stratégia Mottó: A vízeink komplex hasznosításának a célja az emberek életminőségének

Részletesebben

4. modul Poliéderek felszíne, térfogata

4. modul Poliéderek felszíne, térfogata Matematika A 1. évfolyam 4. modul Poliéderek felszíne, térfogata Készítette: Vidra Gábor Matematika A 1. évfolyam 4. modul: POLIÉDEREK FELSZÍNE, TÉRFOGATA Tanári útmutató A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Az élet (és halál) játéka, szerzők Inka és Markus Brand 2-4 játékos részére 12 éves kortól Egy teljesen új fejezet nyílik

Részletesebben

Készítette: niethammer@freemail.hu

Készítette: niethammer@freemail.hu VLogo VRML generáló program Készítette: Niethammer Zoltán niethammer@freemail.hu 2008 Bevezetés A VLogo az általános iskolákban használt Comenius Logo logikájára épülő programozási nyelv. A végeredmény

Részletesebben

Backgammon. A következő ábrán látható a tábla helyes bábuk felrakása, illetve a területek elnevezései.

Backgammon. A következő ábrán látható a tábla helyes bábuk felrakása, illetve a területek elnevezései. Backgammon Kellékek: 1 db Backgammon tábla 4 db hagyományos hatoldalú dobókocka (de 2 db is elég) 1 db duplázó kocka (oldalain: 2, 4, 8, 16, 32, 64 számok szerepelnek) 15-15 db világos és sötét korong

Részletesebben

Rendszerelemzés. Konstantinusz Kft.

Rendszerelemzés. Konstantinusz Kft. Rendszerelemzés Konstantinusz Kft. 2009 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Témafelvetés...4 3. Gyakorlatban alkalmazandó módszerek...5 3.1. Hogyan kezdjünk hozzá?...5 3.2. Adatok elemzése...6 3.3. Folyamatok

Részletesebben

Készítette: Vámosi Miklós Rajzolta: Kardos Diána. Kötélfonás

Készítette: Vámosi Miklós Rajzolta: Kardos Diána. Kötélfonás Készítette: Vámosi Miklós Rajzolta: Kardos Diána Kötélfonás A csörlőüzemű vitorlázó felszállás egyik legkevésbé szeretett pillanata a kötélszakadás. Azon kívül, hogy a pilótának hirtelen nagyon sok dolga

Részletesebben

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE 6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE A kurzus anyagát felhasználva összeállíthatunk egy kitűnő feladatlapot, de még nem dőlhetünk nyugodtan hátra. Diákjaink teljesítményét még osztályzatokra kell átváltanunk,

Részletesebben

Három szabály. 2. rész. Prezentációs túlélő kurzus sürgős esetekre. amelyet feltétlenül ismernie kell mielőtt írni kezdi a következő prezentációját

Három szabály. 2. rész. Prezentációs túlélő kurzus sürgős esetekre. amelyet feltétlenül ismernie kell mielőtt írni kezdi a következő prezentációját 6 Három szabály amelyet feltétlenül ismernie kell mielőtt írni kezdi a következő prezentációját Prezentációs túlélő kurzus sürgős esetekre 2. rész 7 Második szabály Próbálja el holnapi prezentációját!

Részletesebben

1992. évi verseny, 2. nap. legkisebb d szám, amelyre igaz, hogy bárhogyan veszünk fel öt pontot

1992. évi verseny, 2. nap. legkisebb d szám, amelyre igaz, hogy bárhogyan veszünk fel öt pontot 1991. évi verseny, 1. nap 1. Bizonyítsd be, hogy 1 101 + 1 102 + 1 103 +... + 1 200 < 1 2. 2. Egy bálon 42-en vettek részt. Az első lány elmondta, hogy 7 fiúval táncolt, a második lány 8-cal, a harmadik

Részletesebben

Filyó "Flame" Tibi kiszálló táblája : 170-től 1-ig. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló Nincs kiszálló

Filyó Flame Tibi kiszálló táblája : 170-től 1-ig. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló Nincs kiszálló 170 169 168 167 166 165 164 163 162 161 160 159 158 157 156 155 T20, T20, DB Ahogy az angolok mondják: Minden kiszálló Big Daddy-je, sok sikert hozzá! T20, T19, DB Az első két darts megcserélhető. T20,

Részletesebben

J e g y zőkönyv STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.)

J e g y zőkönyv STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.) STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának 2011. november 9-én, szerdán 9 órakor a Képviselői Irodaház 520. számú tanácstermében megtartott üléséről

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 55 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága 2015. február 17-én 14 óra 30 perckor a Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal

Részletesebben

AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZEREK TERVEZÉSÉNEK SEGÉDLETE

AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZEREK TERVEZÉSÉNEK SEGÉDLETE AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZEREK TERVEZÉSÉNEK SEGÉDLETE Az alábbiakban egy egyszerű példa segítségével ismertetjük az automata öntözőrendszerek tervezésének folyamatát. Első lépés- Adatgyüjtés, felmérés A tevezéshez

Részletesebben

1 7. s z á m ú. Készült a 2011. július 28-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről.

1 7. s z á m ú. Készült a 2011. július 28-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről. 1 7. s z á m ú J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a 2011. július 28-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről. Képviselő-testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal /Jobbágyi Bencsik utca 10./ Jelen

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára T1 Futások 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

2. A lakosság és a helyi szervezetek közérdekű bejelentéseinek, javaslatainak, előterjesztése

2. A lakosság és a helyi szervezetek közérdekű bejelentéseinek, javaslatainak, előterjesztése J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Somoskőújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. október 3-án 17 00 órai kezdettel a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárban tartott közmeghallgatáson.

Részletesebben

Teodori Verolini A vívás művészete

Teodori Verolini A vívás művészete http://kardrendje.hu Teodori Verolini A vívás művészete Kard Rendje Lovagi Kör és Vívóiskola Egyesület Fordítás Teodori Verolini (HN 4 35) könyvéből 2012 Felhasználási feltételek Az itt látható dokumentum

Részletesebben

Solar 7000 TF FT226-2 Tetőben történő szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás

Solar 7000 TF FT226-2 Tetőben történő szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás 672080448.00-.ST Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez Solar 7000 TF Tetőben történő szerelés Szerelési és karbantartási utasítás HU 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Szimbólumok magyarázata és biztonsági

Részletesebben

Evo. Tervezte: Philippe Keyaerts. Kiadja: EuroGames

Evo. Tervezte: Philippe Keyaerts. Kiadja: EuroGames Evo Tervezte: Philippe Keyaerts Kiadja: EuroGames 3-5 játékos részére, 12 éves kortól, játékidő kb. 1-2 óra 217 453 883 évvel időszámításunk előtt az első dinoszauruszok elhagyták az óceánt, hogy megkezdjék

Részletesebben

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője.

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője. ÚSZÁS A sportág nevelési célrendszere Ki kell alakítani az általános szokásrendet, és kapcsolatrendszert. Irányítással és figyelem felkeltéssel viselkedési normákat kell elfogadtatni, melyek közösségre

Részletesebben

Kiegészítések a. Psóra Zsolt által készített, Peugeot 307 indexkapcsoló javítása című. dokumentumhoz.

Kiegészítések a. Psóra Zsolt által készített, Peugeot 307 indexkapcsoló javítása című. dokumentumhoz. Kiegészítések a Psóra Zsolt által készített, Peugeot 307 indexkapcsoló javítása című dokumentumhoz. Engem is utolért az egyik Peugeot típushiba, nem működött megfelelően az indexkapcsolóm, ezért a fenti

Részletesebben

Átkeléses feladatok 1.) 2.) 3.) 4.)

Átkeléses feladatok 1.) 2.) 3.) 4.) Átkeléses feladatok 1.) Van egy folyó, amin egy csónak segítségével egy embernek át kell vinnie az egyik partról a másikra egy farkast, egy kecskét és egy káposztát. A csónakba az emberen kívül csak egyvalami

Részletesebben

DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke

DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSULÁSI FELTÉTELEI A NAGYVÁROSOKBAN Köszönöm a meghívást.

Részletesebben

Pro Natura Karszt- és Barlangkutató Egyesület

Pro Natura Karszt- és Barlangkutató Egyesület A Pro Natura Karszt- és Barlangkutató Egyesület jelentése a 2014. évi kutatási tevékenységéről Pécs 2015. június Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék AZ EGYESÜLET 2014. ÉVI KUTATÁSI ENGEDÉLYEI... 1 FELTÁRÓ

Részletesebben

CAYLUS. A játéktábla. Tartalom. Egyszer volt, hol nem volt. A játék célja. Előkészületek. Nyersanyagok élelmiszer. posztó. arany. Épületek.

CAYLUS. A játéktábla. Tartalom. Egyszer volt, hol nem volt. A játék célja. Előkészületek. Nyersanyagok élelmiszer. posztó. arany. Épületek. CAYLUS William Attia játéka Illusztráció és grafika: Arnaud és Cyril Demaegd A játéktábla játéktábla Tartalom Nyersanyagok élelmiszer udvarnagy (fehér henger) és intéző (fehér korong) 30 egydénáros és

Részletesebben

33 522 01 0000 00 00 Elektronikai műszerész Elektronikai műszerész

33 522 01 0000 00 00 Elektronikai műszerész Elektronikai műszerész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Dekonvolúció, Spike dekonvolúció. Konvolúciós föld model

Dekonvolúció, Spike dekonvolúció. Konvolúciós föld model Dekonvolúció, Spike dekonvolúció Konvolúciós föld model A szeizmikus hullám által átjárt teret szeretnénk modelezni A földet úgy képzeljük el, mint vízszintes rétegekből álló szűrő rendszert Bele engedünk

Részletesebben

3. Öt alma és hat narancs 20Ft-tal kerül többe, mint hat alma és öt narancs. Hány forinttal kerül többe egy narancs egy

3. Öt alma és hat narancs 20Ft-tal kerül többe, mint hat alma és öt narancs. Hány forinttal kerül többe egy narancs egy 1. forduló feladatai 1. Üres cédulákra neveket írtunk, minden cédulára egyet. Egy cédulára Annát, két cédulára Pétert, három cédulára Bencét és négy cédulára Petrát. Ezután az összes cédulát egy üres kalapba

Részletesebben

Közös busz- és kerékpársávok használata

Közös busz- és kerékpársávok használata Közös busz- és kerékpársávok használata Hogy bemutassuk a közös autóbusz és kerékpársáv alkalmazásakor felmerülő nehézségeket, megoldandó feladatokat, készítettünk egy összefoglalót német, belga és francia

Részletesebben

ECDL Képszerkesztés, syllabus 1.0

ECDL Képszerkesztés, syllabus 1.0 2014 ECDL Foundation (ECDL-F) és Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Minden jog fenntartva. Jelen kiadványt, ill. annak részeit tilos reprodukálni, bármilyen formában vagy eszközzel közölni

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Göd Város Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottság 2008. december 9.-én megtartott üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Göd Város Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottság 2008. december 9.-én megtartott üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Göd Város Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottság 2008. december 9.-én megtartott üléséről Jelen vannak: Jelenléti ív szerint Tárgy: Környezetvédelmi Bizottság ülése Szabó

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben

T á r g y s o r o z a t a

T á r g y s o r o z a t a Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. szeptember 3-án 10:15 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Tárgysorozata: Jegyzőkönyve: Határozatai: 181-184 T á r g y s o r o

Részletesebben

A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola félévi/év végi beszámolója

A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola félévi/év végi beszámolója 1.sz. Függelék: A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola félévi/év végi beszámolója Osztályfőnökök részére..tanév.. félév..osztály 1. A szakmai munka áttekintése: Statisztika Az osztály létszáma:. fő

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA. Ikt. Szám: /2014

JEGYZŐKÖNYV ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA. Ikt. Szám: /2014 Ikt. Szám: /2014 ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA JEGYZŐKÖNYV Jelen jegyzőkönyv a 2014. április 24.-én 19 órai kezdettel tartott, munkaterv szerinti tanácsülés alkalmával került

Részletesebben

AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER TERVEZÉS SEGÉDLETE

AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER TERVEZÉS SEGÉDLETE AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER TERVEZÉS SEGÉDLETE Az alábbiakban egy egyszerű példa segítségével ismertetjük egy automata öntözőrendszer tervezésének folyamatát. Automata öntözőrendszer tervezés első lépése:

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 113 ÉRETTSÉGI VIZSGA 015. május 5. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Formai előírások: Fontos tudnivalók

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2008.november 05-én. megtartott. rendkívüli. ülésének

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2008.november 05-én. megtartott. rendkívüli. ülésének TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT K É P V I S E L Ő - T E S T Ü L E T E 2008.november 05-én megtartott rendkívüli ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Tartalom: 203/2008. (XI. 5.) Kt.határozat Az Eötvös Iskola Tiszaugi

Részletesebben

Földváry Károly Általános Iskola Házirend. Bevezetés

Földváry Károly Általános Iskola Házirend. Bevezetés Földváry Károly Általános Iskola Házirend A házirend tartalma: Bevezetés 1. Általános rendelkezések 2. A gyermekek jogai az iskolában. 3. A gyermekek kötelességei az iskolában. 4. A tanulói jutalmazás

Részletesebben

TÁMOP TEMATIKA 2010/II. félév Múzeumi óra STÍLUSGYAKORLATOK

TÁMOP TEMATIKA 2010/II. félév Múzeumi óra STÍLUSGYAKORLATOK TÁMOP TEMATIKA 2010/II. félév Múzeumi óra STÍLUSGYAKORLATOK Időpontok: szeptember 20, október 4, 18, november 8, 22, december 6. 9:00-11:00 Időtartam: 6 alkalom / min. 60 perc Helyszín: Nagy Kunszt Kortárs

Részletesebben

Próba érettségi feladatsor 2008. április 11. I. RÉSZ

Próba érettségi feladatsor 2008. április 11. I. RÉSZ Név: osztály: Próba érettségi feladatsor 2008 április 11 I RÉSZ Figyelem! A dolgozatot tollal írja; az ábrákat ceruzával is rajzolhatja A megoldást minden esetben a feladat szövege melletti keretbe írja!

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Vép Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 1/2012. szám

JEGYZŐKÖNYV. Vép Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 1/2012. szám Vép Város Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2012. szám JEGYZŐKÖNYV Készült: Vép Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. január 25-én (szerdán) 16 órakor tartott ülésén Vépi Város Polgármesteri

Részletesebben

Általános tudnivalók a felméréshez

Általános tudnivalók a felméréshez FELMÉRÉS ANGOL NYELVB0FELSŐ TAGOZAT FIZIKA, BIOLÓGIA, KÉMIA, INTEGRÁLT TANANYAG Általános tudnivalók a felméréshez A felmérés második napján a felmérést levezető tanár és helyettese legkésőbb nyolc órakor

Részletesebben

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. e-matrica értékesítésére vonatkozó együttműködési

Részletesebben

ERSO-MUKSZ BÍRÓKÉPZÉS

ERSO-MUKSZ BÍRÓKÉPZÉS ERSO-MUKSZ BÍRÓKÉPZÉS KOVÁCS JUDIT UGROKOTEL@GMAIL.COM ERSO BÍRÓKÉPZŐ MUKSZ FŐTITKÁR EGYES ÉS DD KÖTÉL SZABADON VÁLASZTOTT FŐBÍRÓ FELADATA VERSENYZŐK SZÓLÍTÁSA, IDŐMÉRÉS (IDŐHIBÁK FELJEGYZÉSE), VERSENYTÉR

Részletesebben

Általános tudnivalók

Általános tudnivalók Általános tudnivalók A versenyen tetszőleges íróeszköz használható. (Például ceruza, toll, filctoll, színes ceruza.) Az íróeszközökről a versenyzőknek maguknak kell gondoskodniuk. Instrukciós füzetekkel

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. az Egészségügyi és Szociális Bizottság 2010. december 14-i ülésén a szociális és egészségügyi osztályvezető hivatali helyiségében.

JEGYZŐKÖNYV. az Egészségügyi és Szociális Bizottság 2010. december 14-i ülésén a szociális és egészségügyi osztályvezető hivatali helyiségében. JEGYZŐKÖNYV Készült: Jelen vannak: az Egészségügyi és Szociális Bizottság 2010. december 14-i ülésén a szociális és egészségügyi osztályvezető hivatali helyiségében. Dr. Vörös Ibolya Venczel Csaba Szirbek

Részletesebben

Hraskó András, Surányi László: 11-12. spec.mat szakkör Tartotta: Surányi László. Feladatok

Hraskó András, Surányi László: 11-12. spec.mat szakkör Tartotta: Surányi László. Feladatok Feladatok 1. Színezzük meg a koordinátarendszer rácspontjait két színnel, kékkel és pirossal úgy, hogy minden vízszintes egyenesen csak véges sok kék rácspont legyen és minden függőleges egyenesen csak

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Békefi Edina és Jánosi Attila képviselők szintén kérték, hogy a vegyes ügyek keretében szóbeli előterjesztést tehessenek.

Jegyzőkönyv. Békefi Edina és Jánosi Attila képviselők szintén kérték, hogy a vegyes ügyek keretében szóbeli előterjesztést tehessenek. Jegyzőkönyv Készült: a Balatonudvari Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 26. napján du. 19.00 órakor megkezdett rendkívüli nyílt üléséről az önkormányzati kirendeltség helyiségében.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete 3-1/2013 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január 29.-én megtartott nyilvános üléséről - 1 - Izsák Város Önkormányzat

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: FFB 40/43 5/2015. FFB 21/2015. sz. ülés (FFB 34/2014 2018. sz. ülés)

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: FFB 40/43 5/2015. FFB 21/2015. sz. ülés (FFB 34/2014 2018. sz. ülés) Ikt. sz.: FFB 40/43 5/2015. FFB 21/2015. sz. ülés (FFB 34/2014 2018. sz. ülés) Jegyzőkönyv az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának 2015. november 11-én, szerdán 9 óra 03 perckor az Országgyűlés

Részletesebben

1. Három tanuló reggel az iskola bejáratánál hányféle sorrendben lépheti át a küszöböt?

1. Három tanuló reggel az iskola bejáratánál hányféle sorrendben lépheti át a küszöböt? skombinatorika 1. Három tanuló reggel az iskola bejáratánál hányféle sorrendben lépheti át a küszöböt? P = 3 2 1 = 6. 3 2. Hány különböző négyjegyű számot írhatunk föl 2 db 1-es, 1 db 2-es és 1 db 3-as

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Úri község Polgármesteri Hivatalában 2011. február 23-án 17.00 órai kezdettel megtartott képviselő-testületi ülésről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Úri község Polgármesteri Hivatalában 2011. február 23-án 17.00 órai kezdettel megtartott képviselő-testületi ülésről. Úri községi Önkormányzat 2244 Úri, Rákóczi u. 31. Tel: (29) 456-008 Tel/fax: 456-524 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Úri község Polgármesteri Hivatalában 2011. február 23-án 17.00 órai kezdettel megtartott

Részletesebben

Véletlenített algoritmusok. 4. előadás

Véletlenített algoritmusok. 4. előadás Véletlenített algoritmusok 4. előadás Tartalomjegyzék: elfoglalási probléma, születésnap probléma, kupongyűjtő probléma, stabil házassági feladat, Chernoff korlát (példák), forgalomirányítási probléma.

Részletesebben

Szűk területen kellett 300 lakást kevésbé

Szűk területen kellett 300 lakást kevésbé ROTTERDAM VÁROS KIEFHOETC" LAKÓTELEPE A feladat: Szűk területen kellett 300 lakást kevésbé tehetős, de sokgyermekes családok számára építeni. Többemeletsoros házak nem jöhettek szóba, mert az az előny,

Részletesebben

Nógrádi PC Suli tanfolyami jegyzete! Kinyomtatni, másolni, sokszorosítani tilos! Kereskedelmi forgalomba nem hozható! TANFOLYAMI JEGYZET

Nógrádi PC Suli tanfolyami jegyzete! Kinyomtatni, másolni, sokszorosítani tilos! Kereskedelmi forgalomba nem hozható! TANFOLYAMI JEGYZET TANFOLYAMI JEGYZET 5. modul: Táblázatkezelés Tartalom 1. Az EXCEL XP képernyője, megjelenését befolyásoló beállítások... 4 1.1 Munkalap és koordinátái, munkafüzet... 4 1.2 Munkalap regiszterfülek... 4

Részletesebben

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév Szekeres Péter kooperos hallgató vagyok a Kandóról! Az utolsó utáni évben úgy döntöttem hogy jó lenne szerencsét próbálni

Részletesebben

ESPERO SONICO KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

ESPERO SONICO KEZELÉSI ÚTMUTATÓ ESPERO SONICO KEZELÉSI ÚTMUTATÓ Az Espero B.V. kizárólagos forgalmazója 2000 óta: Tasnádi és Társa Építőipari Kft. Iroda és bemutatóterem: 2040 Budaörs, Szabadság út 131/a. www.tasnadikft.hu Tasnádi és

Részletesebben

Változat: 2009. július. TRACK-Guide

Változat: 2009. július. TRACK-Guide Változat: 2009. július TRACK-Guide Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 3 1.1 A Track Guide funkciói...3 1.2 Betűk és számok bevitele...3 1.3 Indító képernyő...4 2 Navigáció... 5 2.1 Navigáció-indítás...5 2.2

Részletesebben

1. Napirend Bánk Tó-Strand fejlesztése; megújítási-fejlesztési tervezés, pályázati lehetőség

1. Napirend Bánk Tó-Strand fejlesztése; megújítási-fejlesztési tervezés, pályázati lehetőség Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. JEGYZŐKÖNYVE Készült: 2015. november 3-án 14.00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről Ülés helye: Bánk Község Önkormányzata,

Részletesebben

Az 5. 14. modul. Készítette: bóta mária kőkúti ágnes

Az 5. 14. modul. Készítette: bóta mária kőkúti ágnes Matematika A 1. évfolyam Az 5 14. modul Készítette: bóta mária kőkúti ágnes matematika A 1. ÉVFOLYAM 14. modul Az 5 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képességfejlesztés

Részletesebben

Fazekas nyílt verseny matematikából 8. osztály, speciális kategória

Fazekas nyílt verseny matematikából 8. osztály, speciális kategória Fazekas nyílt verseny matematikából 8. osztály, speciális kategória 2005. január 12. feladatok kidolgozására két óra áll rendelkezésre. Számológép nem használható. példák tetszőleges sorrendben megoldhatók.

Részletesebben

H Á Z I R E N D. I. A házirendet szabályozó jogszabályok

H Á Z I R E N D. I. A házirendet szabályozó jogszabályok 1 H Á Z I R E N D I. A házirendet szabályozó jogszabályok 2011. évi CXC. törvény a köznevelésről 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és köznevelési intézmények

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉG, EGYENLŐ BÁNÁSMÓD PROGRAM A 2003. évi CXXV. törvény alapján

ESÉLYEGYENLŐSÉG, EGYENLŐ BÁNÁSMÓD PROGRAM A 2003. évi CXXV. törvény alapján MALOMVÖLGY ÁLT. ISK. PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK Kiegészítése Felsőörs, 2007. jan. 30. ESÉLYEGYENLŐSÉG, EGYENLŐ BÁNÁSMÓD PROGRAM A 2003. évi CXXV. törvény alapján A Malomvölgy Általános Iskola nagy gondot

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben