ERSO-MUKSZ BÍRÓKÉPZÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ERSO-MUKSZ BÍRÓKÉPZÉS"

Átírás

1 ERSO-MUKSZ BÍRÓKÉPZÉS KOVÁCS JUDIT ERSO BÍRÓKÉPZŐ MUKSZ FŐTITKÁR

2 EGYES ÉS DD KÖTÉL SZABADON VÁLASZTOTT FŐBÍRÓ FELADATA VERSENYZŐK SZÓLÍTÁSA, IDŐMÉRÉS (IDŐHIBÁK FELJEGYZÉSE), VERSENYTÉR ELHAGYÁSA, KIS ÉS NAGYHIBÁK SZÁMOLÁSA ÉS RÖGZÍTÉSE NEHÉZSÉGI FOK BÍRÓK AZ ÖSSZPONTSZÁM 50 %-A 5 BÍRÓ LÁTJA EL A FELADATOT (MINIMUM 3) KREATIVITÁS BÍRÓK AZ ÖSSZPONTSZÁM 50 %-A 5 BÍRÓ LÁJA EL A FELADATOT (MINIMUM 3) HIBÁK SZÁMOLÁSA!

3 NEHÉZSÉGI FOK EGYES KÖTÉL

4 NEHÉZSÉGI FOK RÉSZEI, SZINTEK ÉS KIVÉTELEK A nehézségi foknak 6 szintje van A 6. szint a legnehezebb A nehézségi fokot 5 részre bonjuk Keresztek Többszörös áthajtások dupla, tripla, négyes, stb áthajtások Elengedések a kötél fogójának elengedése Erő elemek a test egy speciális pozíciója Torna elemek

5 NEHÉZSÉGI FOK MAXIMÁLIS PONTJAI - SZINTENKÉNT 2-es szintű elemek max. 10 pont 2-es szintű elemek 0,89 pontot érnek. Páros és Formációnál 1,04 pontot ér. 3-as szintű elemek max. 20 pont 3-as szintű elemek 1,33 pontot érnek. Páros és Formációnál 1,55 pontot ér. 4-es szintű elemek max. 30 pont 4-es szintű elemek 2 pontot érnek. Páros és Formációnál 2,33 pontot ér. 5-s szintű elemek nincs maximum Minden 5-s szintű elem 3 pontot ér. Páros és Formációnál 3,5 pontot ér. 6-s szintű elemek nincs maximum Minden 5-s szintű elem 4,5 pontot ér. Páros és Formációnál 5,25 pontot ér. 12/10 elemet kell bemutatni a max. ponthoz. 15/13 elemet kell bemutatni a max. ponthoz. 15/13 elemet kell bemutatni a max. ponthoz. Korlátlan mennyiségű elemet lehet bemutatni.

6 NEHÉZSÉGI FOK 2-ES SZINT Keresztek Minden kereszt, ami nem kombinációban van 2-es szintű (Kivétel a sima kereszt(magam előtt a két kéz egymáson), az 1- es szintű elem) Crazy criss-cross Többszörös áthajtások Dupla áthajtás sima kereszttel Elengedések Egyszerű elengedések (egyszerű elengedés az, amikor egy fogót elengedünk, majd megfogjuk, a kötél nem tesz meg egy egész fordulatot) Erő elemek Egy egyszerű erő elemet befejezni (korbett, fekvőtámasz, spárga áthúzása simával) Torna Egyszerű torna elemek (cigánykerék, bukfenc)

7 NEHÉZSÉGI FOK 3-AS SZINT Keresztek *Hátrafelé hajtással a hát/térd mögött végrehajtott keresztek *T-keresztek átugrása és abból való kiugrás is, kemencéből való kiugrás *2-es szintű elem kombináció különböző 2-es szintű keresztek egymás utáni végrehajtása (közben nincsen sima) Crazy criss-cross láb alatt (illetve bármilyen kombinációban, ami a simánál nehezebb) Többszörös áthajtások Dupla 2-es szintű kereszttel (bárhol lehet a 2-es szintű elem, lehet befejezett/simába érkezik/, vagy olyan elem, ahol a 2-es szintű elembe érkezik a versenyző) Dupla áthajtás T-kereszttel Tripla áthajtás sima kereszttel Négyes áthajtás kereszt nélkül Elengedések Két fogót kap el a versenyző (a kötél nem tesz meg egy egész fordulatot) Elkap legalább egy fogót, amely megtett egy egész fordulatot A versenyző egy fogót kap el, speciális pozícióban (minden speciális pozíciónak számít kivéve a sima kereszt, valamint a sima áthajtás) Erő elemek o Egy 2-es szintű elemből vagy kereszt duplából végrehajtott erőelem o Egy nehéz erőelemet fejez be a versenyző simával. (egy kezes korbett, egy kezes fekvőtámasz) o 2-es szintű elemmel fejezi be az egyszerű erő elemet. (fekvőtámasz két kézzel, korbett két kézzel, spárga) Torna Kézen átfordulás, flick, rundel, tarkóbilllenés, hátrabógni illetve bármi, amihez kéz szükséges

8 NEHÉZSÉGI FOK 4-ES SZINT Keresztek Ugyanazon 2-es szintű keresztes elemek kereszt-kereszt kombinációja pontozásnál ez 2-4-ként van leírva. Ugyanazon lábalatti keresztek cseréjénél a második ismételt elem duplával való végrehajtása jelölésnél 2-4 Ugyanazon 2-es szintű elemek kereszt kombinációja duplával befejezve (csak az utolsó dupla értéke lesz 4-s) jelölésnél 2-4 Valamint a kemence csere utáni azonnali kiugrás jelölésnél 2-4 Különböző 3-as szintű elemek kereszt-kereszt kombinációja (3-4-ként van leírva) Többszörös áthajtások Triplák 2-es szintű elemekkel (akkor is ha beleérkezik vagy, ha befejezi). Dupla 3-as szintű elemekkel (akkor is ha beleérkezik vagy, ha befejezi). Tripla áthajtás T-kereszttel T-keresztből, kemencéből való kiugrás sima duplával (előre és hátra is) Négyes áthajtás sima kereszttel Tripla egész fordulattal Elengedések Egy fogó elengedése amely megtesz egy egész fordulatot és még leérkezés előtt a versenyző áthúzza a kötelet a talpa alatt. Két fogót kap el a versenyző, amely megtett egy egész fordulatot Erő elemek o Nehéz erőelemet(egy kezes korbett, fekvőtámasz, páros lábról korbett) 2-es szintű elemmel befejezni.) o Erő elemből egy másik erő elembe érkezni fekvőtámasz-fekvőtámasz, fekvőtámasz-spárga, stb. (közben legalább egyszer átmegy a kötél) o Korbett-korbett duplával áthajtva. o 3-as szintű elemből végrehajtott erő elem o 2-es szintű elemből egy nehéz erő elembe való érkezés. o Torna Bármilyen szaltó, ahol nincs kötél áthajtás. (oldalszaltó, suicide)

9 NEHÉZSÉGI FOK 5-S SZINT Keresztek Ugyanaz a 3-as szintű kereszt (hátrafelé a hát/térd mögött)kereszt-kereszt kombinációban bíróként 3-5-ként jelöljük Ugyanazon 3-as szintű elemek kereszt kombinációja duplával befejezve (csak az utolsó dupla értéke lesz 5-s) jelölésnél 2-5 Ugyanazon T-keresztek láb alatti cseréje 3-5 Többszörös áthajtások Négyes áthajtás 2-es szintű elemekkel (akkor is ha beleérkezik, akkor is ha befejezi az elemet) Ugyanaz a 2es elem kereszt-kereszt kombináció duplával végrehatva, amennyiben ezt még duplával befejezi a versenyző a második dupla külön elemnek számít, annak értéke 3!!! Tripla áthajtás hátrafelé végrehajtott, hát/térd mögötti 3-as szintű elemmel (befejezve és beleérkezve is) Tripla kettes szintű elembe érkezve utána azonnali kézcserével (előre) Dupla hármas szintű elembe érkezve utána azonnali kézcserével (hátra) T-keresztből, kemencéből való kiugrás sima duplánál nehezebb elemmel Négyes áthajtás t-kereszttel Elengedések Egy fogó elengedése amely megtesz egy egész fordulatot és még leérkezés előtt a versenyző áthúzza a kötelet a talpa alatt 2es szintnél nehezebb elemmel. Két fogót kap el a versenyző (legalább 2es szintű elemben), amely megtett egy egész fordulatot Erő elemek *Korbett, spárga illetve fekvőtámasz előre duplával, vagy hátrafelé hajtással való befejezése *Hátrafelé áthajtott fekvőtámasz-fekvőtámasz. Térd mögötti keresztből, vagy egyik kéz térd mögött a másik hát mögötti keresztből korbettbe egy ugrással! 4-es szintű többszörös áthajtásból erőelembe való érkezés (Gábor bemutató!) Torna Bármilyen szaltó legalább egy áthajtással a test körül!

10 NEHÉZSÉGI FOK 6-OS SZINTŰ ELEMEK o o o o o Négyes áthajtás kettes szintű elembe érkezve utána azonnali kézcserével (előre) Tripla hármas szintű elembe érkezve utána azonnali kézcserével (hátra) Ugyanazon 3-as szintű elemek kereszt-kereszt kombinációja egy felugrás alatt végrehajtva. (dupla, tripla, négyes) Egy felugrás alatt két darab kettes szintű elem befejezése (tripla vagy négyes) 5-s szintű többszörös áthajtásból erőelembe való érkezés (Gábor bemutatja!) o 3-as szintű elemek végrehajtása minimum négyes áthajtás alatt ( befejezve és beleérkezve is) o 2-es szintű elemek végrehajtása minimum ötös áthajtás alatt ( befejezve és beleérkezve is)

11 ELEMEK PONTOS VÉGREHAJTÁSA Amennyiben a versenyző nem pontosan hajtja végre az elemet, azt a bírók nem számolják, valamint kreativitásnál is pontlevonás jár érte! Fekvőtámasz Csak abban az esetben számít fekvőtámasznak az elem, amennyiben a versenyző keze és lába ugyanabban az időben ér a földre, valamint a teste egyenes. Spárga A versenyző mindkét lába nyújtva van, valamint a spárga legmagasabb pontja és a föld között maximum 15 cm van. Kereszt-kereszt kombinációk A két kereszt között nem lehet szünet, a két ugrásnak egymás után azonnal kell következnie. Torna elemek Cigánykerék: mindkét láb nyújtva van Kézen átfordulás: abban az esetben elfogadható ha a versenyző állásba érkezik Szaltók és egyebek: csak abban az esetben elfogadhatóak ha a versenyző a torna elemet pontos, stabil leérkezéssel mutatja be.

12 ÖSSZEFOGLALÁS Néhány dolog, amit pontozáskor figyelembe kell venni: Elemeket, csak, akkor pontozunk újra, ha előbb egy elkülönített elemként majd másodszor kombinációban vannak. (a kereszt-kereszt kézcsere kombinációnak számít!!!) Hátrafelé majd előre (vagy fordítva) elemeket újra számolunk. Azonos elemeket amelyeket a test mindkét oldalán végre lehet hajtani nem számolunk újra. (Példa: ír kereszt dupla balra, majd jobbra-a jobbra végrehajtott elemet már nem számoljuk)

13 DUPLAKÖTÉL NEHÉZSÉGI FOK

14 NEHÉZSÉGI FOK RÉSZEK, SZINTEK ÉS KIVÉTELEK A duplakötél nehézségi foknál két részt figyelünk. Hajtásokat és az ugrálók által végrehajtott elemeket külön!!! Hajtást figyelő bírók: Hajtások 1 illetve 2-es szintűek lehetnek 1-es szintű hajtás értéke 1 pont 2-es szintű hajtás értéke 2 pont Ugrálást figyelő bírók: A kötélben végrehajtott elemek 1-3-as szintű elemek lehetnek, kivéve a szaltók, amelyek 4-es szintű elemek Végrehajtott 1-es szintű elem 1 pont Végrehajtott 2-es szintű elem 2 pont Végrehajtott 3-as szintű elem 3 pont

15 GYAKORLATOK PONTJAINAK SZÁMÍTÁSA 3 bíró számolja a hajtásokat az általuk számolt elemeket átlagoljuk 3 bíró számolja az ugrált elemeket az általuk számolt elemeket átlagoljuk Minden elem a szintjének megfelelő pontot ér. A végén kapott eredményt a program 1,5-el szorozza. Így a maximum érték 250 pont lesz, úgy, mint az egyéni nehézségi foknál.

16 DUPLAKÖTÉL NEHÉZSÉGI FOK UGRÁLÓK 2-es szintű elemek - Elkezdeni egy erő elemet - Befejezni egy erő elemet - *Bakugrás Torna - Rundel - Bukfenc

17 DUPLAKÖTÉL NEHÉZSÉGI FOK UGRÁLÓK 3-as szintű elemek - Egyik erő elemből a másik erő elembe való váltás Torna - Kézen átfordulás - Flick - Tarkóbillenés - *Segítséggel végrehajtott szaltók (az egyik ugráló emeli a másikat).

18 DUPLAKÖTÉL NEHÉZSÉGI FOK UGRÁLÓK Torna 4-es szintű elemek - Előre vagy hátra, vagy bármilyen szaltó. *A segítséggel végrehajtott szaltók egy szinttel kevesebbet érnek.(3-as szint)

19 DUPLAKÖTÉL NEHÉZSÉGI FOK UGRÁLÓK-KIEGÉSZÍTÉS Plusz 1 szintet lehet szerezni, ha az ugrálók kölcsönhatásban vannak egymással. - Fizikai kölcsönhatás, ahol a bent ugrálók teste egymáshoz ér(fontos, hogy nem segítség céljából). Mindkét ugrálónak legalább 2-es szintű (vagy annál nehezebb) elemet kell bemutatnia, miközben a testük találkozik. - Kölcsönhatás, úgy, hogy nem érnek egymáshoz, mint pl. a subway (kukacos alma), ahol egyik a másik alatt megy át pl. fekvőtámasszal, spárgával helyett,

20 DUPLAKÖTÉL NEHÉZSÉGI FOK TÁNCOS RÉSZEK, LENT-FENT,GYORSRÉSZ Amikor a táncos, más néven gyorsrészeket, lent-fent hajtásokat hajtanak végre duplakötélben, ez akár 5-s szintű elem is lehet. Ez a rész a hajtást figyelő bírókhoz tartozik 5-s szint: Az ugrálók nagyon gyorsan hajtják végre a gyorsrészt, közben mind mozognak, a hajtók is csináljak a lábmunkát, valamint kezük limitált pozícióban(legalább kereszt) van. Ha az 5-szint definíciójából egy rész hiányzik(gyorsaság, ugrálók mozognak, hajtók mozognak, hajtók is csinálják a gyorsrészt, a hajtók keze limitálva van), akkor a nehézségi fok szintje 1-el csökken, ha kettő hiányzik, akkor kettővel és így tovább. *Ahhoz, hogy gyorsrésznek lehessen nevezni ezt a részt, legalább 8 ütemet keresztül kell teljesíteni.

21 DUPLAKÖTÉL NEHÉZSÉGI FOK HAJTÓK 1-es szintű hajtás: - A hajtók duplát hajtanak - A hajtó átugorja a kötelet A különböző szintek - Csak az egyik hajtó limitálja a kezét. 2-es szintű hajtás: - A hajtók triplát vagy négyest(ennél nehezebbet) hajtanak. - Mindkét hajtó keze limitálva van. - A hajtó átugorja a kötelet ami limitálva van. - Az egyik hajtó keze limitálva van, miközben duplát hajtanak Adj hozzá 3 szintet, ha: - A hajtó átugorja a kötelet, ami két kéznél van limitálva pl. a kínai hajtás kereszttel. (2,3,2,1) - Minkét hajtó keze limitálva van, és közben többszörös áthajtást hajtanak végre. - - Az egyik hajtó keze limitálva van, miközben duplánál nehezebb többszörös áthajtást csinálnak. *Csak az első hajtás számít, amit limitálva, vagy extra szintet kapva hajtottak végre, ha a hajtók ugyanúgy hajtanak tovább az már nem extra szinttel számít.

22 KREATIVITÁS

23 KREATIVITÁS BÍRÓK FIGYELNI KELL Egyes kötél - Zene 20 pont - Mozgás 10 pont - Elemek végrehajtása és kivitelezése 30 pont - Látványos és egyedi elemek 20 pont - Gyakorlat folytonossága 20 pont Csapat (páros és formáció) - Zene 20 pont - Mozgás 10 pont - Elemek végrehajtása és kivitelezése 20 pont - Látványos és egyedi elemek 20 pont - Szinkron, összhang, páros elemek 10 pont - Gyakorlat folytonossága 20 pont Duplakötél - Zene 20 pont - Mozgás 10 pont - Elemek végrehajtása és kivitelezése 20 pont - Látványos és egyedi elemek 10 pont - Folytonosság 10 pont - Elemek kötése 20 pont! - Kölcsönhatás, páros elemek 10 pont

24 KREATIVITÁS Zene Zene használat A gyakorlatot zenére kell végrehajtani, a bírók azt figyelik és pontozzák, hogy a versenyző mozgása mennyire van szinkronban a zene ritmusával. Ütem használat Az ütem, vagy kiállás a zene egy erőteljes részére bemutatott elem, vagy mozdulat, amely egyértelműen arra a helyre lett kitalálva. Javalat: Mint bíró használd a papírt jegyzetelésre, és minden alkalommal, amikor ütem használatot látsz írj egy M betűt. Kövesd a zene ütemét (kézzel, lábbal ütni a ritmust), és amikor a versenyző nincs szinkronban a zenével írj egy - vagy M- jelet, hogy a végén a zene használatot nagyobb biztonsággal tudd összegezni!

25 KREATIVITÁS Mozgás Gyakorlat közbeni mozgás: A versenyzők folyamatosan mozognak a gyakorlat közben. Helykihasználás: A versenyzők mennyire járják be a pályát. Javaslat: Használd a papírodat jegyzetelésre. Ha gyakorlat közben nem mozgnak a versenyzők írj egy / jelet, hogy a végén könnyebben tudd összegezni a gyakorlat közbeni mozgást. Rajzolj egy térképet, ahol jelölöd, hogy a versenyzők a pálya mely pontjait járták be.

26 KREATIVITÁS Elemek végrehajtása és kivitelezése Elemek végrehajtása: A versenyzőknek minden elemet tökéletesen kell bemutatni, figyeld, hogy mennyire pontos és precíz az elem végrehajtása. Kivitelezés: A versenyzőknek a gyakorlat és elemek végrehajtása közbeni testtartását figyeld. Mennyire van nyújtva a lába, egyenes a háta, szép a testtartása! Figyeld, hogy a versenyző mennyire hajtotta könnyen végre a gyakorlatot, szellős, magas ugrásokat mutatott-e be, vagy esetleg nehézkesen hajtotta végre a gyakorlatot. Javaslat: Használd a papírodat jegyzetelésre. Amikor egy elemet nem megfelelően mutat be a versenyző írj egy F betűt, ahány F betűt írtál annyit kell levonni a maximum 15/10 pontból. A kivitelezésnél nézd meg, hogy hányszor írtál F betűket és gondold át, hogy hogyan volt a gyakorlat egésze végrehajtva. Ennek megfelelően adj pontot.

27 KREATIVITÁS Látványos és egyedi elemek Látványos elemek: Olyan elem, amely minden 5. gyakorlatban látsz. Szaltók, nehéz erőelemek, nehéz elengedések, stb Egyedi elemek: Olyan elem, amelyet nem látsz minden nap, amely a versenyző egyéniségét tükrözi. Bármely elem lehet egyedi. Táncos részek, gyorsrészek, érdekes kötélelengedések, ritkán látott triplák, stb Fontos: Egy elem lehet egyben látványos és egyedi is!!! Javaslat: Használd a papírt jegyzetelésre. Mindig amikor egy látványos elemet látsz, írj egy S betűt. Mindig amikor egy egyedi elemet látsz írj egy I betűt. Ha úgy értékeled, hogy egy elem látványos és egyedi is akkor használd a kettőt együtt SI. Fontos: Ha úgy értékeled, hogy egy elem több mint látványos volt, hiszen annyira ritkán látsz ilyet, vagy annyira szépen hajtotta végre a versenyző, akkor adhatsz, több jelölést is! Pl.: Csavart hátra szaltó: SSII

28 KREATIVITÁS Gyakorlat folytonossága Folytonosság: A gyakorlatot teljes egészében kell figyelembe venni és pontozni. Végig figyelemmel kell követni, hogy a bemutatott gyakorlat mennyire volt bonyolult, hogy az egymást követő elemek elkülönítve, egymás után, vagy bonyolult kötésekkel szerepelnek. Mennyire volt a gyakorlat végrehajtása folyamatos elem kombinációkat simán követték, vagy újabb bonyolult elemek, kombinációk. Fontos: Mivel ezeket a gyakorlat végén kell értékelni így jó kitalálni saját jelzéseket! Javaslat: Az én jelölésem, hogy minden alkalommal, amikor nagyon tetszik egy rész, kötés, kombináció + jelet írok és - jelet, amikor nem túl nehezen, egyszerűen volt végrehajtva egy adott rész, elem, kötés, kombináció

29 SZINKRON, ÖSSZHANG, PÁROS ELEMEK Szinkron, összhang: Figyelni kell, hogy a csapat, vagy páros mennyire dolgozott együtt, a gyakorlatuk során mennyire voltak összhangban egymással. Páros elemek: A páros és formációs gyakorlatoknak kell tartalmazniuk páros elemeket (átugrásokat), ami azt jelenti, hogy az egyik versenyző a másikkal együtt hajt végre egy elemet ugyanabban a kötélben. A maximum pont eléréséhez 4 ilyen elemet kell bemutatni!!!

30 KREATIVITÁS Kölcsönhatás, elemek kötése Kölcsönhatás: Ez a rész, csak a duplaköteles gyakorlatokra vonatkozik - Mennyire vannak az bent ugrálók egymással kölcsönhatásban (elemek amelyet úgy hajtanak végre, hogy közben egymáshoz érnek, megemelik egymást, segítenek a másiknak) - Mennyire vannak a hajtók mindeközben kölcsönhatásban az ugrálókkal (bonyolult hajtások közben mutatnak be elemeket az ugrálók, a hajtó ugrál a kötélben/kínai hajtás, átugrik a kötélen/) Elemek kötése: A gyakorlatot teljes egészében kell figyelembe venni és pontozni. Végig figyelemmel kell követni, hogy a bemutatott gyakorlat mennyire volt bonyolult, hogy az egymást követő elemek elkülönítve, egymás után, vagy bonyolult kötésekkel, hajtásokkal szerepelnek. Mennyire volt a gyakorlat végrehajtása folyamatos elem kombinációkat simák követték, vagy újabb bonyolult elemek, kombinációk, hajtások. Javaslat: Használd a papírt a jegyzetelésre, mindig, amikor ilyen elemet látsz, írj a papírra egy K betűt. A végén add össze őket, ahány K betűt láttál annyi pontot adj a kreativitás ezen részére.

31 KREATIVITÁS Kis és nagy hibák Kis hiba: Ahol a versenyző egyértelműen elakadt, a gyakorlat folyamatossága megakadt, viszont a versenyző kevesebb, mint 2 mp alatt készen áll, hogy folytassa a gyakorlatát. Nagy hiba: Ahol a versenyző olyan hibát ejt, amely javítása 2 mp-nél hosszabb ideig tart. Nincs hiba: abban az esetben, ha a kötél csak megakad, de a versenyző időveszteség nélkül tudja a gyakorlatot folytatni!!! Fontos: A kis hiba 12,5 pont levonással, a nagy hiba 25 pont levonással jár. A hibákat a rendszer összeadja, majd megfelezi, az egyik felét a kreativitás pontokból, a másik felét a nehézségi fok pontokból vonja le. Javaslat: Használd a saját rendszeredet!

32 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! A nap további részéhez jó szórakozást kívánok!

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG NŐ I T O R N A Melléklet a Magyar Köztársaság 2 0 1 6. évi versenykiírásához NŐI SZABADONVÁLASZTOTT GYAKORLATOK ANYAGERŐSSÉGE: BAJNOKI EGYÉNI SZERENKÉNTI CSAPATBAJNOKSÁG OSZTÁLY

Részletesebben

MATSZ-ZSEBIBABA ÓVODÁS

MATSZ-ZSEBIBABA ÓVODÁS MATSZ-ZSEBIBABA ÓVODÁS ÉS A JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2010 és fiatalabbak II. korcsoport: 2008-2009 III. korcsoport 2006-2007

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYOK 2013-2016 Módosítva: 2014. január 11-én (A nemzetközi szabályok (hírlevelek) függvényében még változhat a hazai szabály)

ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYOK 2013-2016 Módosítva: 2014. január 11-én (A nemzetközi szabályok (hírlevelek) függvényében még változhat a hazai szabály) Magyar Torna Szövetség Aerobik Szakág Általános Versenyszabályok 2013-2016 ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYOK 2013-2016 Módosítva: 2014. január 11-én (A nemzetközi szabályok (hírlevelek) függvényében még változhat

Részletesebben

Ritmuscsapatok Országos Modern Tánc versenyének versenyszabályzata! 2016

Ritmuscsapatok Országos Modern Tánc versenyének versenyszabályzata! 2016 Ritmuscsapatok Országos Modern Tánc versenyének versenyszabályzata! 2016 VERSENYRENDSZERÜNK: Versenyünk AMATŐR szintű Táncversenysorozat! A Tánc, mint sportág megismertetése és tömegbázis teremtése és

Részletesebben

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai I 2. SZ. MELLÉKLET A MAZSORETT MOZGÁSANYAGA I. A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai Szerkesztette: Geisztné Gogolák Éva, Szurominé Balogh Adrienn Bevezetés A Magyar Majorette

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

NEMZETKÖZI TORNASZÖVETSÉG (FIG) GUMIASZTAL SZABÁLYKÖNYV. Ver.090222

NEMZETKÖZI TORNASZÖVETSÉG (FIG) GUMIASZTAL SZABÁLYKÖNYV. Ver.090222 NEMZETKÖZI TORNASZÖVETSÉG (FIG) GUMIASZTAL SZABÁLYKÖNYV 2009 2012 Ver.090222 Tartalomjegyzék GUMIASZTAL... 1 I. RÉSZ GUMIASZTAL SZABÁLYKÖNYV... 3 ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 5 1. EGYÉNI VERSENYEK... 5 2. CSAPAT

Részletesebben

A középszintű gyakorlati érettségi vizsga

A középszintű gyakorlati érettségi vizsga Forrás: Oktatási Hivatal A középszintű gyakorlati érettségi vizsga A középszintű gyakorlati érettségi vizsgán az érettségizőnek az elégséges osztályzat megszerzéséért legalább 10%-os eredményt kell elérnie.

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

Torna (férfi) Cél: Előképző szakasz

Torna (férfi) Cél: Előképző szakasz Torna (férfi) Évfolyam: 1-2. Korosztály: gyermek: 6-8. év Előképző szakasz Cél: A sportág megszerettetése. Sokoldalú képzés. Előkészítő mozgások megismertetése: rendgyakorlatok, szabadgyakorlatok, szabadgyakorlat

Részletesebben

MMSZ A tradicionális szekció szabályai 2016.

MMSZ A tradicionális szekció szabályai 2016. MMSZ A tradicionális szekció szabályai 2016. 3. Formák, diszciplínák, kategóriák 3.1. Formák 3.1.1. 3 alapforma létezik: tambur-(tamburbot) mazsorettek mazsorettek 3.1.2. A bot 400 gramm vagy könnyebb

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

Körmozgás és forgómozgás (Vázlat)

Körmozgás és forgómozgás (Vázlat) Körmozgás és forgómozgás (Vázlat) I. Egyenletes körmozgás a) Mozgás leírását segítő fogalmak, mennyiségek b) Egyenletes körmozgás kinematikai leírása c) Egyenletes körmozgás dinamikai leírása II. Egyenletesen

Részletesebben

Darts - Krikett Projekt feladat specifikáció

Darts - Krikett Projekt feladat specifikáció Darts - Krikett Projekt feladat specifikáció 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 2.1 A feladat címe... 3 2.2 A feladat rövid ismertetése... 3 3 Elvárások a feladattal kapcsolatban...

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT A közoktatás kimeneti szakaszához közeledve a tudatos, rendszeres képzésben megjelenik a testkultúrához tartozó, az általános műveltséget fejlesztő szabály-, élettani, anatómiai, illetve

Részletesebben

A Tánc LEGYEN A SZENVEDÉLYED! VERSENYKIÍRÁS. Nyílt Döntő Őszi Kupája 2015.November.8. (vasárnap)

A Tánc LEGYEN A SZENVEDÉLYED! VERSENYKIÍRÁS. Nyílt Döntő Őszi Kupája 2015.November.8. (vasárnap) A Tánc LEGYEN A SZENVEDÉLYED! VERSENYKIÍRÁS Az idei év utolsó Országos Bajnoksága! Ritmuscsapatok Nemzetközi Nyílt Döntő Őszi Kupája 2015.November.8. (vasárnap) A nevezések száma a versenyt 2 napra ossza,egyik

Részletesebben

JÁTSZÓTÉRI FIZIKA GIMNAZISTÁKNAK

JÁTSZÓTÉRI FIZIKA GIMNAZISTÁKNAK JÁTSZÓTÉRI FIZIKA GIMNAZISTÁKNAK Gallai Ditta BME Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Budapest, gallai.ditta@gmail.com, az ELTE Fizika Tanítása doktori program hallgatója ÖSSZEFOGLALÁS Az oktatás sikerességében

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

III. Retro Kupa Jégtánc, Szóló jégtánc, Műkorcsolya és Rekreációs verseny Budapest, 2016. március 12.

III. Retro Kupa Jégtánc, Szóló jégtánc, Műkorcsolya és Rekreációs verseny Budapest, 2016. március 12. VERSENYKIÍRÁS I. A Retro Kupa célja A verseny célja a jégtánc és a szóló jégtánc utánpótlás versenyzők, valamint a rekreációs céllal műkorcsolyát kedvelők szintfelmérése, a magyarországi versenyzési lehetőségek

Részletesebben

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Az úszó fekvő testhelyzetben, háton megközelíti a falat. Ne engedje le a csípőjét, megemelt állal hajtsa végre a fordulást. Fejjel is megközelíti

Részletesebben

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Országos Métabajnokságának szabályzata 1. A játék menetéről általában A játék során két csapat: az ütő ( A csapat) és a fogó ( B csapat) küzd egymással a pontokért.

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tartalom ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 Bevezetés...3 1.1 Hip Hop Unite Hivatalos Versenyek Felépítése...3

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. ICE-TEAM Műkorcsolya és Jégtánc Sportegyesület H-6274 Szeged, Szatymazi u. 2/b

VERSENYKIÍRÁS. ICE-TEAM Műkorcsolya és Jégtánc Sportegyesület H-6274 Szeged, Szatymazi u. 2/b VERSENYKIÍRÁS I. A Napfény Szeged Kupa célja A verseny célja a jégtánc és műkorcsolya utánpótlás versenyzők, valamint a rekreációs céllal műkorcsolyát kedvelők szintfelmérése, a magyarországi versenyzési

Részletesebben

A STRANDRÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2013-2016

A STRANDRÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2013-2016 A STRANDRÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2013-2016 Elfogadva az FIVB XXXIII.kongresszusán 2012-ben Atlantában Magyar Röplabda Szövetség 2013. május 1 Készítette a Magyar Röplabda Szövetség Játékvezetői

Részletesebben

Ideje: 2016. 02. 13.

Ideje: 2016. 02. 13. A verseny célja lehetőséget biztosítani azoknak a kezdőszintű (max. 18 hónap edzésidő a küzdősportokban) Budokáknak, akik eddig még nem, vagy csak alig próbálták ki magukat a versenyzés világában. Szervezője:

Részletesebben

AJKA-I SHOTOKAN KARATE DO SZÖVETSÉG KATA VIZSGAKÉRDÉSEK

AJKA-I SHOTOKAN KARATE DO SZÖVETSÉG KATA VIZSGAKÉRDÉSEK AJKA-I SHOTOKAN KARATE DO SZÖVETSÉG KATA VIZSGAKÉRDÉSEK Kérjük a kérdéseket tartalmazó vizsgakérdések c. lapra ne írjon semmit. A válaszokat csak a vizsgalapon jelöljék be. Ellenőrizze, hogy azonosítási

Részletesebben

Orion SkyQuest XT6, XT8, XT10, XT12 IntelliScope változat. Összeszerelési útmutató

Orion SkyQuest XT6, XT8, XT10, XT12 IntelliScope változat. Összeszerelési útmutató Orion SkyQuest XT6, XT8, XT10, XT12 IntelliScope változat Összeszerelési útmutató 1 2 2. ábra Összeszerelés Miután kibontotta a távcsı dobozait helyezze üzembe a távcsövet. A tubus gyárilag már össze van

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földi László. Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Földi László. Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése. A követelménymodul megnevezése: Földi László Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése A követelménymodul megnevezése: Általános anyagvizsgálatok és geometriai mérések A követelménymodul száma: 0225-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.67 1987. április 15. ENSZ-EGB 68. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY NYÍL

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY NYÍL ARANY NYÍL 1 A FITA Arany Nyíl megszerzéséhez szükséges ismeretanyag Találatok értékelése - pontszám Lőtávolság: Minimálisan elérendő pontszám: 26 méter 115 pont Mozgástechnika a lövésfolyamatot a következők

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

HR100W, HR100WH és HR30W Egyhelységes hővisszanyerős szellőző berendezés. Kezelési és szerelési utasítás

HR100W, HR100WH és HR30W Egyhelységes hővisszanyerős szellőző berendezés. Kezelési és szerelési utasítás HR100W, HR100WH és HR30W Egyhelységes hővisszanyerős szellőző berendezés Kezelési és szerelési utasítás TARTALOMJEGYZÉK Fejezet Oldalszám 1.0 BEVEZETÉS 4 2,0 HELYSZÍNI FELTÉTELEK 5 3.0 BESZERELÉS 6 4.0

Részletesebben

2014/2015. TANÉVI TEKE DIÁKOLIMPIA VERSENYKIÍRÁSA

2014/2015. TANÉVI TEKE DIÁKOLIMPIA VERSENYKIÍRÁSA 2014/2015. TANÉVI TEKE DIÁKOLIMPIA VERSENYKIÍRÁSA 1. A bajnokság célja: A tekesport népszerűsítése. A fiatalok készségeinek, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztése., A

Részletesebben

BYC08HE Fűtő termosztát programozása Használati útmutató

BYC08HE Fűtő termosztát programozása Használati útmutató BYC08HE Fűtő termosztát programozása Használati útmutató [Általános] Ez a nagy teljesítményű termosztát alkalmazható víz- és elektormos melegítésű rendszereknél. Az előre beállítottnhőmérsékleti értéknek

Részletesebben

Magyar Egyetemi - Főiskolai Tornászbajnokság Budapest, Tornacsarnok, 2015. május 17.

Magyar Egyetemi - Főiskolai Tornászbajnokság Budapest, Tornacsarnok, 2015. május 17. Magyar Egyetemi - Főiskolai Tornászbajnokság Budapest, Tornacsarnok, 2015. május 17. A verseny védnökei: Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség elnöke és Dr. Magyar Zoltán, a

Részletesebben

Rádióirányítású műrepülés. Magyar versenyek szabályzata MAGYAR MODELLEZŐ SZÖVETSÉG F3A KATEGÓRIA MOTOROS MŰREPÜLŐ MODELLEK

Rádióirányítású műrepülés. Magyar versenyek szabályzata MAGYAR MODELLEZŐ SZÖVETSÉG F3A KATEGÓRIA MOTOROS MŰREPÜLŐ MODELLEK Rádióirányítású műrepülés Magyar versenyek szabályzata 2006 F3A KATEGÓRIA MOTOROS MŰREPÜLŐ MODELLEK 5A MELLÉKLET F3A MANŐVEREK LEÍRÁSA 5B MELLÉKLET F3A BÍRÓI ÚTMUTATÓ MAGYAR MODELLEZŐ SZÖVETSÉG TARTALOM

Részletesebben

XI. Kecskemét Kupa. Országos Ju-Jitsu Verseny Versenykiírás. 2005 november 26. Kecskemét, Városi Sportcsarnok, Olimpia u. 1.

XI. Kecskemét Kupa. Országos Ju-Jitsu Verseny Versenykiírás. 2005 november 26. Kecskemét, Városi Sportcsarnok, Olimpia u. 1. XI. Kecskemét Kupa Országos Ju-Jitsu Verseny Versenykiírás 2005 november 26. Kecskemét, Városi Sportcsarnok, Olimpia u. 1. XI. Kecskemét Kupa Országos Ju-Jitsu Verseny 2005 november 26. Kecskemét, Városi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. július 12-én tartandó rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. július 12-én tartandó rendkívüli ülésére ELŐTERJESZTÉS Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. július 12-én tartandó rendkívüli ülésére Az előterjesztés tárgya: A Tiszavasvári Általános Iskola Vasvári Pál Iskolai Egységében

Részletesebben

Országos favágó verseny és találkozó Bükkzsérc Agit-tető 2011. augusztus 27.

Országos favágó verseny és találkozó Bükkzsérc Agit-tető 2011. augusztus 27. Országos favágó verseny és találkozó Bükkzsérc Agit-tető 2011. augusztus 27. Versenyszabályzat I. CSAPATVERSENY: I/1. Lánckímélő darabolás: Feladat: A sík lapra helyezett fából egy 5-8 cm-es korongot úgy

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Szentbékkálla Község Önkormányzat hivatali helyisége. Szentbékkálla Község Önkormányzata Képviselő-testülete részéről:

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Szentbékkálla Község Önkormányzat hivatali helyisége. Szentbékkálla Község Önkormányzata Képviselő-testülete részéről: KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ikt.szám: 504-9/2015. JEGYZŐKÖNYV Készült: Szentbékkálla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. október 07-én 08:00 órakor megtartott rendkívüli nyilvános üléséről. Az ülés

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Hegeszthetõ pántok és csigák fém kapukhoz

Hegeszthetõ pántok és csigák fém kapukhoz Hegeszthetõ pántok és csigák fém kapukhoz Rugós ill. tûzálló pántok fémre TREP sorozat - TREP 551 / 552 rugós, tûzálló pánt Jellemzôk: Rugós tûzálló ajtópántok utomatikus ajtóbehúzás Állítható erejû lapanyaga:

Részletesebben

III. Auchan Szlalom. Törökbálint, Auchan parkoló. (Versenykiírás tervezet) 2016-07-17

III. Auchan Szlalom. Törökbálint, Auchan parkoló. (Versenykiírás tervezet) 2016-07-17 III. Auchan Szlalom Törökbálint, Auchan parkoló (Versenykiírás ) 2016-07-17 Verseny szervezője: Speed Rally Team A verseny hivatalos honlapja: www.csapassunk.hu A verseny vezetősége: Versenyigazgató: Fodor

Részletesebben

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2008-2009 II. korcsoport 2006-2007 Csapatlétszám: 4-8 fő valamennyi korosztálynál ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Érettségi előkészítő emelt szint 12. évf. Testnevelés. 12. évfolyam. 1. Gimnasztika Órakeret

Érettségi előkészítő emelt szint 12. évf. Testnevelés. 12. évfolyam. 1. Gimnasztika Órakeret 12. évfolyam Órakeret 62 óra Összesen 1. Gimnasztika 4-4 2. Atlétika 14-14 3. Torna 18-18 4. Testnevelési és sportjátékok 12-12 5. Küzdősport 4-4 6. Úszás 2-2 7. Elméleti ismeretek 8-8 Összes 62-62 1.

Részletesebben

A flop magasugrás oktatása a középiskolában

A flop magasugrás oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A flop magasugrás oktatása a középiskolában

Részletesebben

JDJ -200. Halogén detektor. felhasználói útmutató

JDJ -200. Halogén detektor. felhasználói útmutató JDJ -200 Halogén detektor felhasználói útmutató 1 Általános információk Az új JDJ-200-as termékünk egyesíti magában a könnyű kezelhetőséget, a stabil működést és a kis méretet, ezáltal válik az ideális

Részletesebben

Útmutatók Ethno Style

Útmutatók Ethno Style Útmutatók Ethno Style www.mybernette.com Útmutatók Ethno Style Ethno ruha Egységes méret Amire szükséged van: - 2,10 m taft anyag rózsaszín (Anyagszélesség legalább 0,9 m) - Színben hozzá illő anyagmaradékok

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

Magyar Curling Szövetség Versenyszabályzata 2015.

Magyar Curling Szövetség Versenyszabályzata 2015. Magyar Curling Szövetség Versenyszabályzata 2015. Készült: 2012. január 10. Előterjesztve: 2012. február 02-i elnökségi ülésre Elnökség által elfogadva: 2012. február 02-i elnökségi ülésen Módosítva: 2015.

Részletesebben

CP-ISRA Nemzetközi Boccia Szabályok

CP-ISRA Nemzetközi Boccia Szabályok Bevezetés CP-ISRA Nemzetközi Boccia Szabályok Jelen szövegben bemutatott szabályok a boccia játékra vonatkoznak. A nemzetközi boccia versenyek szervezésével kapcsolatos további információk a Nemzetközi

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vilandné Bertha Mária. Felvételi vázlat készítése. A követelménymodul megnevezése: CAD-ismeretek

MUNKAANYAG. Vilandné Bertha Mária. Felvételi vázlat készítése. A követelménymodul megnevezése: CAD-ismeretek Vilandné Bertha Mária Felvételi vázlat készítése A követelménymodul megnevezése: CAD-ismeretek A követelménymodul száma: 0557-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-22 FELVÉTELI VÁZLAT

Részletesebben

Helikopter motorok beállítása

Helikopter motorok beállítása Helikopter motorok beállítása A heli motorjának helyes beállítása nem egyszerű feladat, mivel azt üzem közben nem lehet elvégezni a motoron. Ezért megpróbálok pár ötletet adni a helimotorok helyes beállításához.

Részletesebben

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 1 Benki Tamás Tartalom: 1.

Részletesebben

VII. Széchenyi Futam Kiegészítő Szabályzat

VII. Széchenyi Futam Kiegészítő Szabályzat 2012 VII. Széchenyi Futam Kiegészítő Szabályzat 1. SZÉCHENYI FUTAM 1.1 Helyszínek Mobilis Interaktív Kiállítási Központ és parkolója (9026 Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.) Nádor aluljáró és környéke (9023

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 8. NAPIREND Ügyiratszám: 14/39.843-3/2006. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2006. szeptember 15-i nyilvános ülésére Tárgy: Iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújításának

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS EGYSZERŰ KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA A 2003. ÉVI CXXIX. A KÖZBESZERZÉSEKRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNY (TOVÁBBIAKBAN: KBT.) 251. (2) BEKEZDÉSE ALAPJÁN INDÍTOTT ELJÁRÁSHOZ 1.

Részletesebben

Ezeket az előírásokat az alábbiakban mutatjuk be részletesebben:

Ezeket az előírásokat az alábbiakban mutatjuk be részletesebben: KEL-1 Minimális telekméret: 1400 nm Maximális építmény magasság: 6,5m Lakásszám: maximum 8 Minimális telekméret: 1400 nm ennél kisebb építési telket ebben az övezetben nm/nm. Ez határozza meg, hogy a telek

Részletesebben

Vízi fejlesztő program Módszertani segédlet TÁMOP 6.1.5

Vízi fejlesztő program Módszertani segédlet TÁMOP 6.1.5 Szent-Györgyi Albert:"Milyen embert is akarunk formálni? A válasz egyszerű: egészséges testű, akaraterős, jó ítéletű, értelmes, tettrekész, szép célokért hevülő és áldozó embereket, akik meg tudják érteni

Részletesebben

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 13. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag Budapest 2016. január A dokumentum a floorball sportág jegyzőkönyvvezetői tudnivalók leírását tartalmazza.

Részletesebben

GHz. Használati utasítás. Élektor: 14+

GHz. Használati utasítás. Élektor: 14+ Élektor: 14+ Használati utasítás GHz Köszönjük, hogy megvásárolta a a Dron (quadcopter) Fleg 2.4GHZ - TSMART nevű termékünket. Kérjük figyelmesen olvassa el a használati útmutatót. A leírást ne dobja ki,

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA GAZDASÁGI, VÁROSFEJLESZTÉSI ÉS KÖZBESZERZÉSI BIZOTTSÁGA 9600 SÁRVÁR,VÁRKERÜLET 2-3. M E G H Í V Ó

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA GAZDASÁGI, VÁROSFEJLESZTÉSI ÉS KÖZBESZERZÉSI BIZOTTSÁGA 9600 SÁRVÁR,VÁRKERÜLET 2-3. M E G H Í V Ó SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA GAZDASÁGI, VÁROSFEJLESZTÉSI ÉS KÖZBESZERZÉSI BIZOTTSÁGA 9600 SÁRVÁR,VÁRKERÜLET 2-3. M E G H Í V Ó Sárvár város Önkormányzati Képviselő-testülete Gazdasági, Városfejlesztési és

Részletesebben

Tárgy: Az elkülönített keret felhasználására javaslom "Kőbánya számít Rád" címmel teljesítménymotiváló tanulmányi ösztöndíj pályázat kiírását.

Tárgy: Az elkülönített keret felhasználására javaslom Kőbánya számít Rád címmel teljesítménymotiváló tanulmányi ösztöndíj pályázat kiírását. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere Tárgy: Javaslat "Kőbánya számít Rád" teljesítménymotiváló tanulmányi ösztöndíj pályázat kiírására Tisztelt Kulturális, Oktatási és Sport

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. Országos Kötélugró Csapatbajnokság Szentes, 2015. november 28.

VERSENYKIÍRÁS. Országos Kötélugró Csapatbajnokság Szentes, 2015. november 28. Magyar Ugrókötelesek Szövetsége 2836 Baj, Petőfi S. u. 137. ugrokotel@gmail.com Tel.: +3670/3650236 VERSENYKIÍRÁS Országos Kötélugró Csapatbajnokság Szentes, 2015. november 28. Időpont: 2015. november

Részletesebben

KERETTYE TERMÁL KUPA

KERETTYE TERMÁL KUPA Tisztelt Sportvezető! Bázakerettye Község Önkormányzata nevében szeretnénk meghívni Önt és csapatát a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő KERETTYE TERMÁL KUPA kispályás labdarúgó torna és családi nap

Részletesebben

VII. Amatőr késharc verseny és önvédelmi szeminárium

VII. Amatőr késharc verseny és önvédelmi szeminárium Tisztelt Sporttársak! Örömmel tájékoztatunk benneteket, hogy 2015. november 21-én a Magyar Közelharc- Kézitusa Szövetség, HASE közelharc-kézitusa szakosztálya ismét amatőr késharc versenyt és szeminárium

Részletesebben

Használati útmutató a VDO M2WR computereihez

Használati útmutató a VDO M2WR computereihez Használati útmutató a VDO M2WR computereihez Köszönjük, hogy a VDO kerékpáros computerét választotta. Ahhoz, hogy a termék minden funkcióját megfelelően tudja használni, és ne legyenek technikai problémái,

Részletesebben

Alak- és helyzettűrések

Alak- és helyzettűrések 1. Rajzi jelek Alak- és helyzettűrések Az alak- és helyzettűrésekkel kapcsolatos előírásokat az MSZ EN ISO 1101:2006 Termékek geometriai követelményei (GPS). Geometriai tűrések. Alak-, irány-, helyzet-

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült Söréd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26-án megtartott soros üléséről.

Jegyzőkönyv. Készült Söréd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26-án megtartott soros üléséről. Jegyzőkönyv Készült Söréd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26-án megtartott soros üléséről. Az ülés helye: Önkormányzati Hivatal Tárgyalóterme 8072 Söréd Rákóczi u. 59. Jelen vannak:

Részletesebben

Gödöllő Város Önkormányzata

Gödöllő Város Önkormányzata Gödöllő Város Önkormányzata 2100 Gödöllő, Szabadság tér 7. (11) fejlesztési elem: A KÖZSZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁNAK ÉS A SZERVEZET MŰKÖDÉSÉNEK FOLYAMATOS, CIKLIKUS MINŐSÉGFEJLESZTÉSE ÉRDEKÉBEN NEMZETKÖZILEG

Részletesebben

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

Amsterdam ágyneműtartós ágykanapé

Amsterdam ágyneműtartós ágykanapé Gigamatrac Factory&Outlet» Kanapék» Ágykanapék» Amsterdam ágyneműtartós ágykanapé Amsterdam ágyneműtartós ágykanapé Méretek I.kat.:: 179990 Ft Akciós ár: 148900 Ft Részletes leírás: Amsterdam ágykanapé

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

Juhász Zsolt őrnagy. Preventív Igazgatóság, Alkalmasság-vizsgáló Intézet, Mályi, 2009. június 15.

Juhász Zsolt őrnagy. Preventív Igazgatóság, Alkalmasság-vizsgáló Intézet, Mályi, 2009. június 15. A fizikai erőnléti állapot mint a hadrafoghatóság egyik alappillére (A 2008. év fizikai alkalmasság-vizsgálatainak és állapotfelméréseinek tapasztalatai) Juhász Zsolt őrnagy MH Honvéd Egészségügyi é Központ,

Részletesebben

6/3. számú melléklet FHB Optimum Számlacsomaghoz kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek

6/3. számú melléklet FHB Optimum Számlacsomaghoz kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek Lakossági Bankszámla Hirdetmény. 6/3. számú melléklet FHB Optimum Számlacsomaghoz kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek Jelen Hirdetmény az FHB Optimum Számlacsomaghoz kapcsolódó tranzakciók

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Cserkeszőlő Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2015.szeptember 29-án megtartott üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Cserkeszőlő Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2015.szeptember 29-án megtartott üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Cserkeszőlő Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2015.szeptember 29-án megtartott üléséről. Jelen vannak: Szokolai Lajos polgármester dr. Héczei Eszter jegyző Echbauerné

Részletesebben

A FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium. meghirdeti a 2015/2016.

A FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium. meghirdeti a 2015/2016. A FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium meghirdeti a 2015/2016. tanévben a III."FÖLDTŐL AZ ASZTALIG" AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI

Részletesebben

Új profi táskasorozat. Naprakész. a hamától! Mi sem egyszerûbb ennél! Defender profi táskasorozat

Új profi táskasorozat. Naprakész. a hamától! Mi sem egyszerûbb ennél! Defender profi táskasorozat A felelô oldás Naprakész? Szeretné ismerni a teljes fotóstáska kínálatot és olvasna további friss információkat az új termékekkel kapcsolatban? Mi sem egyszerûbb ennél! Klikkeljen a www.hama.hu weboldalra,

Részletesebben

13. Lőszabatosság.doc

13. Lőszabatosság.doc XIII. LŐFEGYVER LŐSZABATOSSÁGÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS BESZABÁLYOZÁSA A lőfegyver lőszabatosságát azért kell ellenőrizni, hogy megállapítsuk, megfelelő-e a középső találati pont helyzete és a lövedékszórás az

Részletesebben

A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL:

A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL: Használati utasítás A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL: Insportlike kft, Kossuth Lajos utca 65, Esztergom www.insportline.hu tel/fax: +36 3331 3242 1 A gép kizárólag otthoni használatra alkalmas. Abban

Részletesebben

2012. évi Műkorcsolya Korosztályos, Rekreációs Vidékbajnokság versenykiírása 2012. Január 21-22. Debrecen

2012. évi Műkorcsolya Korosztályos, Rekreációs Vidékbajnokság versenykiírása 2012. Január 21-22. Debrecen 2012. évi Műkorcsolya Korosztályos, Rekreációs Vidékbajnokság versenykiírása 2012. Január 21-22. Debrecen I. A Vidékbajnokság célja A verseny célja az utánpótlás, és rekreációs céllal műkorcsolyát kedvelők

Részletesebben

Eger, május20.

Eger, május20. Magyar Ugrókötelesek Szövetsége Tel.: +3670/365-02-36 VERSENYKIÍRÁS BOSCH Mesterek Tornája ésdemó Kupa Eger, 2018. május20. Időpont : 2018. május 20. Helyszín: Rendező: Kemény Ferenc Körcsarnok 3300 Eger,

Részletesebben

Zoknikötı keret használata M méret (32-38 méret)

Zoknikötı keret használata M méret (32-38 méret) Zoknikötı keret használata M méret (32-38 méret) A doboz tartalma: 1 db (32 szemes) zoknikötı-keret 1 db zoknikötı tő. A zoknikötıvel 32-38 mérető zoknit lehet kötni 2-5 mm átmérıjő kötıtőhöz készülı fonalakból.

Részletesebben

Már az edzéseken is kiütközött,de az időmérőn tisztult csak le igazán, hogy nagyon éles csaták várhatóak a Salzburgi aszfaltcsíkon.

Már az edzéseken is kiütközött,de az időmérőn tisztult csak le igazán, hogy nagyon éles csaták várhatóak a Salzburgi aszfaltcsíkon. Már az edzéseken is kiütközött,de az időmérőn tisztult csak le igazán, hogy nagyon éles csaták várhatóak a Salzburgi aszfaltcsíkon. Pár sorban, most betekintést nyújtok, hogy is láttam én,majd az LRT csapat

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése 2002. május 2-án tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A H A T Á R O Z A T

Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése 2002. május 2-án tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A H A T Á R O Z A T Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése 2002. május 2-án tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A Tárgy: A kommunista diktatúrák áldozatainak emlékműve A közgyűlés a határozat 1./ pontját

Részletesebben

Szám: 145-3/2014/ADR Tárgy: TOMAflex Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. veszélyes áru szállítási bírsággal kapcsolatos fellebbezési ügye

Szám: 145-3/2014/ADR Tárgy: TOMAflex Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. veszélyes áru szállítási bírsággal kapcsolatos fellebbezési ügye Szám: 145-3/2014/ADR Tárgy: TOMAflex Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. veszélyes áru szállítási bírsággal kapcsolatos fellebbezési ügye H A T Á R O Z A T A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Somoskőújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. március 18-án 17 00 órai kezdettel az Önkormányzat Ideiglenes Polgármesteri Hivatalának tanácstermében tartott

Részletesebben

ajánlat FORGÁCSOLÁS, CSISZOLÁS ÉS MÉRÉSTECHNIKA MI PARTNEREK VAGYUNK Érvényes: 2010. április

ajánlat FORGÁCSOLÁS, CSISZOLÁS ÉS MÉRÉSTECHNIKA MI PARTNEREK VAGYUNK Érvényes: 2010. április A 10-i akció az ajánlati kiadványban szereplő termékekre vonatkozik az üzlethálózat készletén lévő termékek erejéig készpénzfizetés esetén! Egyéb kedvezménnyel nem összevonható! Akciós időpontok: 2010.

Részletesebben

IMMAF világszervezet által felügyelt

IMMAF világszervezet által felügyelt 2015 2016 IMMAF világszervezet által felügyelt MAGYAR AMATŐR MMA BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA képviselő szervezet: Magyar MMA Prémium Liga Az őszi Bajnoki szezon helyszínei és időpontjai: Első forduló: 2015

Részletesebben

12. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 26-i rendes ülésére

12. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 26-i rendes ülésére 12. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 26-i rendes ülésére Tárgy: Önkormányzati bérlakások mellékvízmérő órával való ellátása

Részletesebben

Készítette: niethammer@freemail.hu

Készítette: niethammer@freemail.hu VLogo VRML generáló program Készítette: Niethammer Zoltán niethammer@freemail.hu 2008 Bevezetés A VLogo az általános iskolákban használt Comenius Logo logikájára épülő programozási nyelv. A végeredmény

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGI TERÜLET

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGI TERÜLET TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGI TERÜLET Bevezetés Jelenleg Magyarországon ugyan különböző szervezeti keretek között, de több oktatási intézmény foglalkozik sportoló fiatalok oktatásával, nevelésével. Működik

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához.

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás

Részletesebben

Excelltel Programozói és Felhasználói Kézikönyv CDX MS 208 CDX MS 308

Excelltel Programozói és Felhasználói Kézikönyv CDX MS 208 CDX MS 308 Excelltel Programozói és Felhasználói Kézikönyv CDX MS 208 CDX MS 308 Tartalomjegyzék 1. Fejezet: Rövid bevezetés és funkciók... 6 1.1 Rendszer Áttekintése... 6 1.2 Funkciók... 6 2. Fejezet: Telepítés

Részletesebben

T Á R G Y S O R O Z A T

T Á R G Y S O R O Z A T Tiszaszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 11-én napján az önkormányzat tanácskozó termében megtartott ülésének: a./ Tárgysorozata b./ jegyzőkönyve c./ határozatai : 49-53

Részletesebben