RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "RENDÉSZETI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Rendészeti alapismeretek középszint írásbeli vizsga I. összetevő

2 Fontos tudnivalók A feleletválasztós kérdésnél (a kérdés feltevésének módjától függetlenül) kérdéstől függően 1, 2, 3 vagy 4 választ kell jelölni. Néhány esetben a feladat egy jó válasz megjelölését kéri, ekkor értelemszerűen csak egy jelölés lehet a jó. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 20.

3 Egyszerű, rövid választ igénylő teszt jellegű feladatok A) Informatikai alkalmazások használata 10 pont 1. Az első oszlopban található fogalmak mögötti pontozott helyekre írja be a második oszlopban található megfelelő fogalom betűjelét! betűtípus... a) sorkizárt igazítás... b) Arial betűstílus... c) Címsor1 stílus... d) aláhúzott 2. Döntse el mindhárom állításról egyenként, hogy igaz-e vagy hamis! Ennek megfelelően írja a pontozott helyre az IGAZ vagy a HAMIS szót! A vágólapra helyezett szöveget más alkalmazás is felhasználhatja.... A vágólap tartalma csak egy alkalommal használható fel.... A vágólap tartalma a gép kikapcsolásakor törlődik Karikázza be a helyes válasz betűjelét! Mit jelent, ha a táblázatkezelő programunkat használva a táblázat egy cellájában a ####### jelsorozat lesz látható? a) A képernyő nem képes olyan felbontásra, amely megjelenítené a konkrét értéket abban a betűtípusban. b) Az eredmény hibás. c) A cella tartalma a cellához képest túl hosszú és így nem jeleníthető meg. 4. A megfelelő betűjelek bekarikázásával jelölje, hogy mely elemeket kell kötelezően tartalmaznia egy elektronikus levélnek! a) címzett b) másolati címzett c) titkos másolati címzett d) feladó e) tárgy f) csatolt állomány írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 20.

4 B) Pszichológiai, szociálpszichológiai, társadalomismeret, életmód alapfogalmak 20 pont 1. Az érzékelés tényezőinek alábbi felsorolását egészítse ki a hiányzó elemmel! Inger Érzéklet 2. Az asszociáció létrejöttéhez szükséges ingerületkapcsolódások közül soroljon fel hármat! 3. Az alábbi megállapításokról állapítsa meg, hogy igazak vagy hamisak! Megállapítását a pontozott vonalra írt I vagy H betűvel jelölje! A hiányos, illetve pontatlan személyleírást adó tanú több gyanúsított közül felismerheti a bűnelkövetőt. A büntető eljárásban az első kihallgatás szerepe ugyanolyan, mint a későbbieké. A gyermeki képzelet fejlettebb, mint a felnőtteké. Érzelmek, illetve szuggesztió hatására az emberek emlékezete átváltoztathatja a régebben átélt eseményekről őrzött képet. 4. A személyiségtipológia terén az alábbi tudósok közül kik alkottak tipológiai rendszert? A kiválasztott név aláhúzásával jelezze véleményét! Adler, Binet, Freud, Hippokratész, Jung, Kretschmer, Lewin, Szondi, Wundt írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 20.

5 5. A szociálpszichológia melyik fogalmát írja le az alábbi meghatározás? A fogalom nevét írja a vonalra! Annak tudata, hogy csoportba tartozunk, 6. Az alábbi definíciót egészítse ki a következő szókészletből! A felsorolásban a szavak szótári alakban szerepelnek. A norma viselkedési amely, hogy a társadalom tagjainak hogyan kell és hogyan nem szabad viselkedniük. A norma megszegését mindig valamilyen szankció. Sokféle norma érvényesülhet egymás mellett: jogszabályi normák, normák, szokások, illemszabályok, stb. Szókészlet: forma, botrány, tilt, eltűr, előír, szabály, jutalmaz, nevel, büntet, művészi, sekélyes, erkölcsi, teljesítmény, ruházati, 7. A hivatást más foglalkozásoktól elhatároló ismérvek közül soroljon fel kettőt! írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 20.

6 Szöveges, kifejtendő feladatok 1. Vörösmarty Mihály megállapítása, miszerint Ábrándozás az élet megrontója, mennyiben felel meg a tudomány eredményeinek? Érvelését az ábrándozás fogalmának és szerepének bemutatására építse! 15 pont írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 20.

7 2. Az egyének tömegben való viselkedésének sajátosságaiból mutasson be legalább hármat példák segítségével, amelyek a rendészeti munka szempontjából különösen fontosak! 15 pont írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 20.

8 témakör maximális pontszám elért pontszám Egyszerű, rövid választ igénylő, teszt jellegű feladatok Szöveges, kifejtendő feladatok A 10 B AZ I. RÉSZ PONTSZÁMA 60 javító tanár Dátum:... I. rész Egyszerű, rövid választ igénylő teszt jellegű feladatok I. rész Szöveges, kifejtendő feladatok pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 20.

9 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 II. Időtartam: 10 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Rendészeti alapismeretek középszint írásbeli vizsga II. összetevő

10 Fontos tudnivalók A II. vizsgarész megkezdése előtt hozzon létre a számítógép merevlemezén a rendszergazda által megjelölt helyen egy mappát, amelynek a neve a saját neve legyen! A II. és III. vizsgarészben létrehozott összes állományt ebbe a mappába kell mentenie, a feladatleírásban megadott néven! A 10 perces másolás megkezdése előtt a szövegszerkesztőben mentse a még üres állományt majd alkalmazza az alábbiakban leírt beállításokat! A 10 perces másoláshoz az alábbi beállításokat kell alkalmazni: Oldalbeállítás: A4, margók fent, lent 2,5 cm, bal, jobb 3 cm Fejléc: balra igazítva <saját_név> Lábléc: <Fájlnév és útvonal> (mentés lemezre, fájlnév: <azonosító_jel_másolás>) Betűtípus: Times New Roman, 12 pont Bekezdés: balra igazított Sorköz: szimpla Térköz: előtte 6 pont Beadandó fájl: <saját_név_másolás> A másolás során ügyeljen arra, hogy a feleslegesen ne használja a szóközt, az Entert, illetve lágy Entert (vagy Shift-Entert) minden ilyen tiltott karakter 1-1 pont levonást jelent! írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 20.

11 10 perces másolás szövegszerkesztéssel (20 pont) Másoljon le az alábbi szövegből minél többet, lehetőleg hibátlanul, szövegszerkesztő használatával! A rendelkezésére álló idő 10 perc. A maximális pontszám eléréséhez nem kell a teljes szöveget lemásolnia. Elegendő például az első 750 leütésnyi szöveget legfeljebb 1, vagy az első 1000 leütésnyi szöveget legfeljebb 2 hibával begépelnie. A sorok mellett lévő számok mutatják, hogy hány leütésnél tart. A sportrendezvények rendjének fenntartásában közreműködő, 59 helyileg illetékes rendőri szerv vezetője vagy az általa 116 megbízott személy folyamatos kapcsolatot tart az illetékességi 179 területén lévő sportlétesítmények üzemeltetőivel, 229 tulajdonosaival. Közreműködik az újonnan építendő 280 sportlétesítmény biztonsági követelményeinek meghatározásában, 343 és az ellenőrzések során javaslatot tesz a régebbi 394 infrastruktúra lehetséges fejlesztési irányaira. 443 Ennek során érvényt kell szerezni a sportlétesítmény 497 rendőrszakmai szempontból szükséges műszaki berendezésekkel, 558 helyiségekkel történő ellátására (különösen a vezetési 614 pont, az előállításra kerülő személyek gyűjtőhelye, a 668 kihangosítás lehetőségének biztosítására stb.). 717 A Rendelet 8. paragrafusának első bekezdésében meghatározott 780 rendőri szerv az Sporttörvény szerinti biztonságtechnikai 839 ellenőrzés keretében (a továbbiakban: ellenőrzés) a 893 társhatóságokkal közösen köteles vizsgálni a sportlétesítmény, 956 a nézőtéri lelátó vagy szektor, valamint a biztonságtechnikai 1018 berendezések megfelelőségét. A Rendőrség az ellenőrzést végző 1082 szervekkel közösen dönt arról, hogy a létesítményben 1135 sportrendezvény biztonságosan megrendezhető-e Forrás: írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 20.

12 maximális pontszám II. rész Másolás szövegszerkesztéssel 20 A II. RÉSZ PONTSZÁMA 20 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. rész Egyszerű, rövid választ igénylő teszt jellegű feladatok I. rész Szöveges, kifejtendő feladatok II. rész Másolás szövegszerkesztéssel pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 20.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 III. Időtartam: 80 perc Beadott fájlok nevei EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Rendészeti alapismeretek középszint írásbeli vizsga III. összetevő

14 Fontos tudnivalók Beadandó fájlok: <saját_név_statisztika> (táblázat) <saját_név_jelentés> (hivatalos feljegyzés) írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 20.

15 Összetett feladat megoldása számítógépen 20 pont A) Táblázatkezelés (15 pont) forrás: a) Hozza létre a fenti mintának megfelelő táblázatot! Alakítsa ki a táblázat szerkezetét, végezze el a szükséges cellaösszevonást! A táblázatot tartalmazó munkalapot nevezze át intézkedések -re! Írja be az adatokat az ábrának megfelelő cellákba! (A képen felül és baloldalon láthatók a táblázat sor- és oszlopazonosítói.) Az E és F oszlopban, valamint a 4. és 11. sorokban szereplő számértékeket képlettel, illetve függvénnyel kell kiszámolnia. A C4 és D4 cellákban függvény segítségével határozza meg az összes visszairányítás mennyiségét az adott időszakokban! Az E oszlopban számolja ki a változás százalékos mértékét a évi adatokhoz viszonyítva! Az eredményt egy tizedesjegy pontosságú százalékformátumban jelenítse meg! Az F oszlopban számolja ki, a 2013 júniusában várható értékeket, ha feltételezzük, hogy a 2012 és 2013 közötti változás értéke megegyezik a 2012 és 2011 közötti változás értékével! A 11. sor megfelelő celláiban függvény segítségével határozza meg az adott időszakok összes intézkedéseinek a számát! írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 20.

16 b) Formázza a táblázatot a mintának és az alábbi leírásnak megfelelően! Az 1. sor magasságát állítsa 60 pontra! Az A oszlop szélességét állítsa 45 pontra, a B oszlop szélességét 120 pontra, az F oszlop szélességét pedig 90 pontra! A C-től E-ig terjedő oszloptartományban az oszlopok szélessége 65 pont legyen. Végezze el az első sorban a megfelelő cellaösszevonást! A betűméret a 2., 3., 4. és 11. sorban 11-es, az 1. sorban 14-es, az 5-9. sorokban pedig 10-es legyen! Állítsa be a minta szerint a cellák tartalmának igazításait! Alkalmazzon a cellákban félkövér és dőlt betűstílusokat a mintának megfelelően! Készítse el a szegélyezést a mintának megfelelően vastag folytonos, vékony folytonos és vékony szaggatott vonalak segítségével! Töltse ki az 1.,3., 4. és 10. sor celláinak hátterét sárga színnel, a többi minta szerinti kitöltést pedig szürke színnel végezze el! c) Készítse el az alábbi, jelmagyarázattal rendelkező tortadiagramot a 2012-es adatok alapján! A diagram cikkeiben az adott intézkedések száma legyen látható! A legnagyobb cikk színét állítsa sárgára! Készítse el a minta szerinti diagramcímet 18-as betűmérettel! Mentse el a dokumentumot <saját_név_statisztika> néven! írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 20.

17 B) Hivatalos feljegyzés készítése szövegszerkesztővel (5 pont) Készítsen szervezeten belüli feljegyzést, amelyben a táblázatban szereplő statisztikai adatokat mutatja be elöljárójának (Bordás Károly őrnagy, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, Igazgatásrendészeti Osztály vezetője)! A feljegyzés tartalmazza a hivatalos levelek minden szükséges formai elemét! Betűmérete legyen 12-es, betűtípusa a program alapértelmezett betűtípusától eltérő legyen! A megszólítás legyen balra igazított és félkövér stílusú, a szövegtörzs legyen sorkizárt! Alkalmazzon a szövegtörzsben másfeles sortávolságot, előtte és utána pedig 20 pontos térközt! A feljegyzésbe a szövegtörzs után szúrja be az elkészített diagramot, középre igazítva! A levél végén a dátumot szúrja be úgy, hogy az mindig frissüljön! Mentse el a dokumentumot <saját_név_jelentés>néven! írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 20.

18 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 20.

19 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 20.

20 maximális pontszám I. rész Egyszerű, rövid választ igénylő, teszt jellegű feladatok 30 I. rész Szöveges, kifejtendő feladatok 30 II. rész: Másolás szövegszerkesztéssel 20 III. rész: Összetett feladat megoldása számítógépen 20 AZ ÍRÁSBELI VIZSGARÉSZ PONTSZÁMA 100 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. rész Egyszerű, rövid választ igénylő, teszt jellegű feladatok I. rész Szöveges, kifejtendő feladatok II. rész: Másolás szövegszerkesztéssel III. rész: Összetett feladat megoldása számítógépen pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 20.

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 I. Az írásbeli vizsga időtartama: 150 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK Rendészeti alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009.

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009. PRÓBA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2 0 0 9. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009. A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma A beadott fájlok

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 15. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011.

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. PRÓBA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. április 8. Név:.... osztály: INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK Rendészeti alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Informatikai

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 16. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. május 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK 02 ÉRETTSÉGI VIZSGA 20. május 3. MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók A javítási-értékelési

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. Ivóvíz Prezentáció, grafika és weblapkészítés 2. Italos karton Táblázatkezelés 3. Bérautó Adatbázis-kezelés 4. Felajánlás maximális A gyakorlati vizsgarész a 120 40 30 30 20 elért

Részletesebben

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK 08 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. május 6. MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Az írásbeli

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldásához 180 perc áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Rendészeti

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. A zendülk Prezentáció és grafika 2. Szudoku Weblapkészítés 3. Fényképalbum Táblázatkezelés 4. Honfoglaló Adatbázis-kezelés 5. Könyvek Maximális pontszám 40 15 15 30 20 A gyakorlati

Részletesebben

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2014. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2014. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 13. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2014. május 13. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. /4 A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 346 02 Ügyviteli titkár Értékelési

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE:

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE: 41. FELADAT Nyissa meg az M6-41 nevű prezentációt! 1. Állítsa be a hátteret papírmintázatúra a bemutató mindegyik diáján! [1 pont] 2. A diakockák bal szélén lévő téglalap kitöltőszíne legyen sárga! [1

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA III. (országos) forduló 2006. március 24. Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakiskola Eger Versenyző Pontszám

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 2. forduló Alkalmazói kategória IV. korcsoport Kedves Versenyző! Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. I. (alkalmazói) kategória

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. I. (alkalmazói) kategória Oktatási Hivatal A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai I. (alkalmazói) kategória Alapbeállítások: ahol a feladat szövege nem mond mást, ott a lapméret

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. október 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. október 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 16. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. október 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szociális alapismeretek

Részletesebben

A magyarok vándorlása és a honfoglalás. Készítette: OD SZ 00

A magyarok vándorlása és a honfoglalás. Készítette: OD SZ 00 A magyarok vándorlása és a honfoglalás Készítette: OD SZ 00 i.sz. V. század előtt i.sz. V. század előtt i.sz. V. század i.sz. V. század i.sz. V. század i.sz. X. század eleje i.sz. X. század eleje i.sz.

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek emelt szint 59 ÉRETTSÉGI VIZSGA 206. május 8. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Informatikai

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6.

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6. 1. Diákkonyha A Fincsi Diákkonyha több száz diák számára biztosít olcsó és finom ebédelési lehetőséget. A menük

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. OKTATÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 I. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA. É R E T T S É G I V I Z S G A 2014. október 17.

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA. É R E T T S É G I V I Z S G A 2014. október 17. Informatika középszint Javítási-értékelési útmutató 1411 É R E T T S É G I V I Z S G A 2014. október 17. INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERFORRÁSOK

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0293 ÚMFT Programiroda A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: Szoftver//50/Ism/Ált/b// "Szoftverüzemeltető" szakképesítés-csoportban,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013. Döntő. Alkalmazói kategória III. korcsoport

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013. Döntő. Alkalmazói kategória III. korcsoport Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Döntő Kedves Versenyző! A feladatok megoldására összesen 180 perc áll rendelkezésedre. Mielőtt hozzáfognál a feladatok megoldásához, néhány tudnivalót,

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Faipari alapismeretek középszint írásbeli

Részletesebben

ECDL Prezentáció, syllabus 5.0

ECDL Prezentáció, syllabus 5.0 1 ECDL Prezentáció, syllabus 5.0 2014 ECDL Foundation (ECDL-F) és Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Minden jog fenntartva. Jelen kiadványt, ill. annak részeit tilos reprodukálni, bármilyen

Részletesebben

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK 06 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. május 8. MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. A) Informatikai alkalmazások használata

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1121 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

Informatikai alkalmazásfejlesztő alkalmazásfejlesztő 54 481 02 0010 54 02 Információrendszer-elemző és - Informatikai alkalmazásfejlesztő

Informatikai alkalmazásfejlesztő alkalmazásfejlesztő 54 481 02 0010 54 02 Információrendszer-elemző és - Informatikai alkalmazásfejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 0521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM gyakorlati vizsga 0521 2 / 12 2006. november

Részletesebben

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver Informatika Középszintű érettségi vizsga témakörök 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje Ismerje a kommunikáció modelljét és tudjon gyakorlati példákat

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 21. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 I. Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Faipari alapismeretek

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK R ETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK 06 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 8. MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. A) Informatikai alkalmazások használata

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldásához 180 perc áll rendelkezésére. A feladatok megoldásához használható

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Feladatgyűjtemény

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Feladatgyűjtemény Szövegszerkesztés Word XP-vel Feladatgyűjtemény Feladatok Word XP FELADATGYŰJTEMÉNY Útmutató a feladatok megoldásához A feladatok megoldásához szükség van a Microsoft Word szövegszerkesztő programra.

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Rendészeti

Részletesebben

INFORMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT. Pontozási és javítási útmutató

INFORMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT. Pontozási és javítási útmutató PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május INFORMATIKA KÖZÉPSZINT Pontozási és javítási útmutató A feladatok pontozását a mellékelt pontozási és javítási útmutatók alapján lehet elvégezni. A feladatokban szereplő részpontok

Részletesebben

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Intéző Intézőben egyszerre több állomány is másolható? Egy új mappa létrehozásakor megadható annak neve? Hozható-e létre Intézőben új szöveges dokumentum? Az állománymásolás

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI 2. feladatsor A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Fontos tudnivalók A gyakorlati feladatsor megoldásához 240 perc áll rendelkezésére. A vizsgán használható

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység B Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 55 346 0 0000 00 00 Jogi asszisztens Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 602-06 Az igazságszolgáltatásban

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINT%

INFORMATIKA EMELT SZINT% Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés 1. Magyar versek Táblázatkezelés 2. Teszt kiértékelés Adatbázis-kezelés 3. Konferencia Algoritmizálás, adatmodellezés 4. Közúti ellenrzés maximális

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika 11. évfolyam A tanév célja a középszintű érettségire való felkészítés, az emelt szintű érettségire való felkészülésnek a megalapozása. A középszintű érettségi elősegíti az eligazodást és a munkába állást

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 1121 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 18. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Informatikai

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA EMELT SZINT% GYAKORLATI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 14. Összesen: 45 pont. Egy adott távhoz tartozó díjazás meghatározása 4 pont

ÉRETTSÉGI VIZSGA EMELT SZINT% GYAKORLATI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 14. Összesen: 45 pont. Egy adott távhoz tartozó díjazás meghatározása 4 pont Informatika emelt szint értékellap Azonosító jel: 4. Futár Létezik a program futar néven, és az szintaktikailag helyes Üzenetek a képernyn 2 pont A bemeneti állomány feldolgozása 4 pont Kiírta a hét els

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2013. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2013. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 13. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2013. május 13. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

A vizsga részei A vizsga értékelése Gyakorlat i

A vizsga részei A vizsga értékelése Gyakorlat i Informatika Vizsgaleírások Vizsga jellemzői A vizsga részei A vizsga értékelése Gyakorlat i Szóbeli Osztályozó Javító Időtartam 45 perc 10 perc 80%-tól jeles(5) 60%-79% jó(4) Aránya az értékelésnél Vizsgakövetelmények

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek emelt szint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pedagógia

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 I. Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt.

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt. 4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS A NEGYEDIK MODUL TARTALMA A negyedik modul 80 feladatot tartalmaz. A vizsgaközpont ezek közül egyet jelöl ki a vizsgázónak. A feladatok túlnyomó része előkészített fájlt, illetve

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. május 19. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. május 19. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 19. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2008. május 19. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. október 31. 14:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. október 31. 14:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2008. október 31. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek középszint Javítási-értékelési útmutató 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK Szociális alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉG VZSGA 2015. május 19. SZOCÁLS ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Fontos tudnivalók -

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK . ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Kitöltési útmutató. Tartalomjegyzék

Kitöltési útmutató. Tartalomjegyzék Kitöltési útmutató Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzésére a LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-ben nyújtandó támogatások jogcímhez kapcsolódó

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINT%

INFORMATIKA EMELT SZINT% Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés 1. A fényképezés története Táblázatkezelés 2. Maradékos összeadás Adatbázis-kezelés 3. Érettségi Algoritmizálás, adatmodellezés 4. Fehérje Maximális

Részletesebben

Informatikai alkalmazásfejlesztő alkalmazásfejlesztő 54 481 02 0010 54 02 Információrendszer-elemző és - Informatikai alkalmazásfejlesztő

Informatikai alkalmazásfejlesztő alkalmazásfejlesztő 54 481 02 0010 54 02 Információrendszer-elemző és - Informatikai alkalmazásfejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben