INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "INFORMATIKAI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Informatikai alapismeretek emelt szint 59 ÉRETTSÉGI VIZSGA 206. május 8. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Fontos tudnivalók A feladatok értékelése a javítási-értékelési útmutatóban megadott pontozás szerint történik. A megoldásokra kizárólag a javítási-értékelési útmutatóban leírt pontszámok adhatók. A pontszámok minden esetben egész számok. Amennyiben a vizsgázó a II. feladatlapon az A és B feladatsorok választásának jelzését a fedőlapon elmulasztotta, abban az esetben a II. feladatlapra nem kaphat pontot. A javítási-értékelési útmutatóban a nagyobb logikai egységek szerinti pontokat a keretezett részben találja. A keretezés nélküli sorokban egyrészt a pontok bontása található, másrészt utalásokat talál arra nézve, hogy milyen esetekben adható, illetve nem adható meg az aktuális pont. Amennyiben egy feladatra több megoldás érkezik, a legtöbb pontot érő változatot értékelje! A többszörös jó megoldásokért nem adható többletpont. A feladatsor I. részében, ha a vizsgázó nem a feladatban meghatározottak szerint válaszol, akkor a válasz nem fogadható el. Pl.: A válasz betűjele helyett nem írhat számot. Ha a feladat azt kéri, hogy a pontozott vonalra írja a választ, akkor a betűjel bekarikázása nem elfogadott. A feladatsor I. részében, ha a feladat egyetlen válasz (pl. egyetlen betűjel) megadását kéri, és a vizsgázó több különböző választ (pl. több különböző betűjelet) ad meg, akkor a megoldásra 0 pontot kell adni. A feladatsor I. részében, ha valamely feladatban a vizsgázó javított a megoldásán, de a javítása nem egyértelmű, akkor a válasz nem fogadható el, a feladatrészre 0 pontot kell adni. Egyértelmű javítás esetén a kijavított megoldást kell értékelni. A feladatsor I. részében, ha a vizsgázó valamely kérdésre nem a várt választ adja, de a válasza és az indoklása elfogadható, akkor a kérdésre adható pontszámot meg kell adni. A feladatsor II. részében a B feladatsor feladatainál, amennyiben a megoldás a javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de szakmailag helyes, akkor az adott pontszámokat meg kell adni. írásbeli vizsga 59 2 / május 8.

3 I. rész Teszt. d 2. b 3. nyilvános kulcsú vagy aszimmetrikus A pont jár ha a két fogalom közül bármelyiket leírta. 4. c 5. a 6. c e 7. c 8. a 9. c d e 0. d. b 2. f 5 pont Forrás: írásbeli vizsga 59 3 / május 8.

4 II. rész A feladatsor. Szövegszerkesztési, táblázatkezelési, prezentációkészítési ismeretek a. Budapest Duna-hídjai Dokumentum mentése Dunahidak néven a szövegszerkesztő alapértelmezett formátumában A pont csak akkor jár, ha a megadott néven mentette a dokumentumot, és az tartalmazza a forras.txt állomány teljes tartalmát. Oldalbeállítások A dokumentum 2x5 cm fekvő tájolású egyéni méretű, a margó körben 0,5 cm. Szövegformázások A dokumentum csak Times New Roman (Nimbus Roman) betűtípust tartalmaz. A bekezdések sortávolsága egyszeres (szimpla). Az első oldal minden bekezdése előtt és után a térköz os A cím kivételével a betűméret os a teljes dokumentumban. Az első oldal szövege sorkizárt, behúzása jobb és bal oldalon 0,5 cm, az első sor behúzása cm Szövegformázás az első oldalon A cím jobbra igazított, jobb oldali behúzása,5 cm, betűmérete 4 pont. A betűk színe az első oldalon fehér. A két megadott híd neve félkövér és dőlt betűstílusú Kép formázása az első oldalon Első oldalon a szöveg mögött az este.jpg kép van. A kép mérete 20x4 cm. A kép pontosan az oldal közepére igazított. Táblázat elkészítése A szövegdoboz szegély és margó nélküli, pontosan a második oldal közepére igazított. A szövegdoboz mérete 20 4 cm A szövegdobozban lévő táblázat soros, 7 oszlopos A cellák szélessége a minta szerint, illetve 4 cm A táblázat celláiban a szövegirány a mintának megfelelő. A cellákban a szöveg pontosan a cellák közepére igazított A szöveget tartalmazó cellákban a szöveg félkövér stílusú. A táblázat utolsó cellájának háttere sötétkék, szövegszíne fehér, betűmérete 0 pont A táblázat szegélyezése a leírtaknak és a mintának megfelelő Kép beillesztése a táblázatba Második oldalon a táblázat megfelelő cellájában a Budapest.png kép a cella közepére igazított. A kép mérete 3,5x3,5 cm. A kép a minta szerint 90 -kal elforgatott. 6 pont írásbeli vizsga 59 4 / május 8.

5 b. Hidak Táblázat mentése Budapest néven A pont jár, ha az állomány a megadott helyen tartalmazza a Hidadatok.txt adatait. A pont nem adható meg, ha a forrásállomány adatai nem megfelelő karakterkódolással kerültek az állományba. Táblázat formázása Az A:B oszlopok szélessége 40, a C:K oszlopok szélessége 00 pont. Az :6 sorok magassága 40 pont Az A oszlop és az sor celláinak kitöltő színe szürke, tartalmuk félkövér betűstílusú Az A:K6 tartományban a cellák igazítása a mintának megfelelő és a táblázatot a megadott módon szegélyezte. A D, F, G, K oszlopok celláiban a mértékegységek a minta szerintiek Egyszer átadott hidak A J2:J6 tartomány minden cellájában megfelelő függvény segítségével helyesen határozta meg az eredményt. Például: J2-es cellában =HA(H2=I2;"igen";"nem") Első átadás az első híd után Helyesen határozta meg az első átadás évszámát Például: =MIN(H2:H6) A K2:K6 cellák egyikében helyesen határozta meg az adott híd első átadásának és az első hídátadás évszámának különbségét Például: K2-es cellában =H2-MIN(H2:H6) Másolható kifejezéssel a K2:K6 cellák mindegyikében helyesen határozta meg az adott híd első átadásának és az első hídátadás évszámának különbségét Például: K2-es cellában =H2-MIN(H$2:H$6) Gerenda szerkezetű hidak száma A C9-es cellában függvény segítségével helyesen határozta meg a gerenda szerkezetű hidak számát. Például: C9: =DARABTELI(B2:B6;"*gerenda*") Diagram készítése A megfelelő adatok felhasználásával elkészítette a mintának megfelelő típusú diagramot a megadott diagramcímmel A diagramban a sávok sorrendje a minta szerinti A diagram rajzterületének háttere a terkep.png kép A pont nem adható meg, ha a kép a teljes diagram háttere. írásbeli vizsga 59 5 / május 8.

6 2. Számjegyek Konstans N=5 () Függvény Cserel(szam, i:egész, i2:egész):tömb[0..n] Karakter () Változó ch:karakter (2) ch:=szam[i] (2) szam[i]:=szam[i2] (2) szam[i2]:=ch (2) Cserel:=szam (2) Függvény vége () Függvény Keres(szam):Tömb[0..N] Karakter (3) Változó inda, indb, i, j, meddig:egész (4) inda:=- (4) i:=n- (4) Ciklus amíg i>0 és inda = - (5) Ha szam[i-]<szam[i] akkor (5) inda:=i- (5) Elágazás vége (5) i:=i- (5) Ciklus vége (5) Ha inda=- akkor (6) Térj vissza szam (6) Elágazás vége (6) indb:=inda+ (7) Ciklus j:=inda+2 -től N- ig (+ lépésközzel) (8) Ha szam[j]>szam[inda] és szam[j]<szam[indb] (8) akkor indb:=j (8) Elágazás vége (8) Ciklus vége (8) szam:=cserel(szam,inda,indb) (9) Ciklus meddig:=n- től -ig (- lépésközzel) (0) Ciklus j:=inda+ től meddig- ig (+ lépésközzel) () Ha (szam[j]>szam[j+] akkor () Cserel(szam,j,j+) () Elágazás vége () Ciklus vége () Ciklus vége (0) Keres:=szam (3) Függvény vége (3) Program NLSz: (2) Változó szam (2) szam[0]= 5 (2) szam[]= 2 (2) szam[2]= 6 (2) szam[3]= 3 (2) szam[4]= (2) Ki: szam (2) Ki: Keres(szam) (2) Program vége. (2) írásbeli vizsga 59 6 / május 8.

7 A részpontszámok tovább nem bonthatóak. Amennyiben a változó deklarációjakor a vizsgázó az értékadást is elvégzi (definiálja a változót), úgy azt is teljes értékű megoldásnak kell elfogadni. A forráskódot elmentette NLSz néven, a programkód szintaktikailag hibátlan, fordítható, legalább egy sort helyesen kódolt a forráskódban Az () jelű sorok helyes kódolása A (2) jelű sorok helyes kódolása A (3) jelű sor helyes kódolása A (4) jelű sorok helyes kódolása Az (5) jelű sorok helyes kódolása A (6) jelű sorok helyes kódolása A (7) jelű sorok helyes kódolása A (8) jelű sorok helyes kódolása A (9) jelű sorok helyes kódolása A (0) jelű sor helyes kódolása A () jelű sorok helyes kódolása A (2) jelű sorok helyes kódolása írásbeli vizsga 59 7 / május 8.

8 3. Szókereső játék A részpontszámok tovább nem bonthatóak. A megoldásokra csak akkor jár pont, ha azok tetszőleges bemenő adatok esetén is helyes eredményt adnak. A beadott forráskódot akkor is értékelni kell, ha az szintaktikailag hibás vagy részleges a megoldás. Program mentése A forráskódot elmentette szokereso néven, a programkód szintaktikailag hibátlan, lefordítható Kiírások Legalább három kiírást igénylő feladatnál megjelenítette a feladat sorszámát és a kiírás a minta szerinti Mindegyik kiírást igénylő feladatnál megjelenítette a feladat sorszámát és a kiírás a minta szerinti. Adatok beolvasása, tárolása, pontok száma Megnyitotta a fájlt olvasására Legalább egy adatsort kiolvasott a fájlból Az összes adatsort beolvasta és eltárolta A fenti - akkor is jár, ha az adatokat nem tárolta, de a feladatok megoldása során megfelelően kezelte. 2. Megkeresendő szavak száma Meghatározta és kiírta a képernyőre az állományban található szavak számát 3. Leghosszabb szó hossza Meghatározta helyesen a leghosszabb szó hosszát 4. Leghosszabb szó/szavak Megkereste és kiírta a leghosszabb szót Az összes leghosszabb szót megtalálta és kiírta 5. Mátrix létrehozása, feltöltése 4 pont Létrehozott egy 6x6-os méretű mátrixot a karakterek tárolására Legalább egy szó karaktereit helyesen helyezte el a mátrixban Az összes szó karaktereit helyesen helyezte el a mátrixban 6. Mátrix megjelenítése Kiírta a képernyőre a feltöltött mátrixot Az üres cellákat # karakterekkel jelölte 7. jatek.txt állomány létrehozása 5 pont A programja létrehoz állományt jatek.txt néven Az állomány eleje tartalmazza a megkeresendő szavak listáját a minta szerint A fenti pont akkor is jár, ha a szavak sorrendje nem a minta szerinti Az állományban a szavak listája után egy üres sort hoz létre Az állományba kiírja a megkeresendő szavakat tartalmazó mátrixot, az üres cellákat karakterekkel tölti fel A fenti pont akkor is jár, ha a mátrix üresen maradt celláit nem véletlenszerűen tölti fel az állományban. A mátrix üresen maradt celláit véletlenszerűen tölti fel az állományban az angol ABC kisbetűivel 2 írásbeli vizsga 59 8 / május 8.

9 4. Toplista Az adatbázis létrehozása toplista néven és az adatok importálása a táblákba helyes Létrehozta az adatbázist toplista néven Helyesen importálta az adatokat az Eloado, Lista, Szamok táblákba A pont csak akkor jár, ha a táblanevek jók, és az adatok helyes karakterkódolással jelennek meg. Mezők, kulcsok, kapcsolatok beállítása A táblákban a kulcsokat helyesen beállította A megadott mezők a megadott típussal szerepelnek A táblák között megfelelően állította be a szoros illesztéseket A pont akkor is jár, ha a szoros illesztéseket az érintett lekérdezéseknél állította be. A lekérdezésekben pontosan a kívánt mezőket, illetve kifejezéseket jelenítette meg, lekérdezések mentése Legalább két elkészített lekérdezésben a kívánt mezők, illetve kifejezések értékeit jelenítette meg Mindegyik lekérdezésben a kívánt mezők, illetve kifejezések értékeit jelenítette meg Legalább két lekérdezést elkészített, az összes lekérdezést a megadott néven mentette 3Love lekérdezés A love és a szerelem szórészlet bármely előfordulására a szűrés helyes A logikai kapcsolat helyes Például: SELECT Nev, Cim FROM Eloado, Szamok WHERE Eloado.EaAzon=Szamok.EaAzon AND Cim Like "*love*" OR Cim Like "*szerelem*"; 4Csakegyhet lekérdezés A csoportosítás helyes Előadónként meghatározta, hogy hány hétig volt a listán a szám Helyesen szűrt azokra, akik héten voltak csak a listán Például: SELECT Nev, Cim FROM Eloado, Szamok, Lista WHERE Eloado.EaAzon=Szamok.EaAzon And Szamok.SzamAzon=Lista.SzamAzon GROUP BY Nev, Cim HAVING Count(Het)=; 5Magyarlegjobb lekérdezés Helyesen szűrt a magyar előadókra Helyesen határozta meg azt az előadót, aki a legjobb helyezést érte el Az előadó neve és a helyezése csak egyszer szerepel az eredményben 4 pont írásbeli vizsga 59 9 / május 8.

10 Például: SELECT TOP Nev, Helyezett FROM Eloado, Lista, Szamok WHERE Magyar=True And Eloado.EaAzon=Szamok.EaAzon And Szamok.SzamAzon=Lista.SzamAzon GROUP BY Nev, Helyezett ORDER BY Helyezett; 6Atlagfelett lekérdezés A lekérdezés vagy segédlekérdezés segítségével helyesen határozta meg azt, hogy a magyar előadók hány hétig voltak a listán A lekérdezés vagy segédlekérdezés segítségével helyesen határozta meg, hogy a nem magyar előadók hány hétig voltak a listán A lekérdezés vagy segédlekérdezés segítségével helyesen határozza meg, hogy a külföldi előadók átlagosan hány hétig voltak a listán Az eredményeket helyesen kapcsolta össze Minden magyar előadó neve csak egyszer jelenik meg Például: SELECT Nev FROM (Eloado INNER JOIN Szamok ON Eloado.EaAzon = Szamok.EaAzon) INNER JOIN Lista ON Szamok.SzamAzon = Lista.SzamAzon WHERE Magyar=True GROUP BY Nev HAVING Count(Het)>(SELECT AVG(Hetek) FROM (SELECT COUNT(Het) AS Hetek FROM (Eloado INNER JOIN Szamok ON Eloado.EaAzon = Szamok.EaAzon) INNER JOIN Lista ON Szamok.SzamAzon = Lista.SzamAzon WHERE Magyar=False GROUP BY Nev)); 8 pont 25 pont írásbeli vizsga 59 0 / május 8.

11 B feladatsor. Egyenáramú hálózat számítása a. A főágban folyó áram nagysága (I=) 5 pont Re = Rg + R + [ R2 R3 ( R4 + R5 )]= = k Ω + 3kΩ + [40kΩ 0kΩ (2kΩ + 6kΩ)] = 4 Ω +8 Ω 8 Ω =4 Ω +4 Ω R e = 8 kω U g I = = R e 8V = = ma 8kΩ b. Az A-B pontokra a kapcsolás Thevenin helyettesítő képe (U 0 =?; R b =?) U 0 = U AB 7 pont U AB U AB R b = R AB = U R g [ R2 R + R + [ R 6kΩ = 2kΩ + 6kΩ 4kΩ 6kΩ = 8 V = 8kΩ 8kΩ 3 ( R4 + R 5)] R ( R + R )] R 4 R5 + R [40kΩ 0kΩ (2kΩ + 6kΩ)] = 8V kω + 3kΩ + 40kΩ 0kΩ (2kΩ + 6kΩ) 5 U AB = 3V A pont jár, ha hibás értékekkel helyesen határozta meg az U AB értéket. RAB = [( Rg + R ) R2 R3 + R4 ] R5 + R6 = = kω +3kΩ 40k Ω 0k Ω +2kΩ 6kΩ +2kΩ = = 2,67k Ω +2kΩ 6kΩ +2kΩ = 4,67k Ω 6kΩ +2kΩ = R AB = 4, 62Ω A pont jár, ha hibás értékekkel, helyesen határozta meg az R AB értéket. írásbeli vizsga 59 / május 8.

12 c. Az A-B pontok között mérhető feszültség (U ABt =?) kiszámítása 5 pont Felhasználva a b. feladatban az A-B pontokra meghatározott Thevenin helyettesítő képet Rt 3,3kΩ U ABt = U 0 = 3V = Rb + Rt 4,62kΩ + 3,3kΩ 3,3kΩ = 3 V 7,92kΩ U ABt =, 25V A pont jár, ha hibás értékekkel, helyesen határozta meg az U ABt értéket U ABt,25 V Pt = = R 3,3kΩ P t = 0, 47mW t 7 pont 2. RL kapcsolás számítása a. A kapcsolás kimeneti feszültsége (U ki =) 8 pont =2 = 6, ,05 X = 34Ω L = ( R + R2 ) + X L = (250Ω) + (34Ω) Z = = = 0 40 = 0,0249 = 24,9 = = 0, = 3,74 b. A kapcsolás feszültség-áram vektorábrája a megadott frekvencián, léptékhelyesen 7 pont U R = I R = 0,0249A 00Ω = 2, 49V U L = I X L = 0,0249A 34Ω = 7, 8V írásbeli vizsga 59 2 / május 8.

13 Javítási-értékelési útmutató 5 pont c. A kapcsolás határfrekvenciája (f h =) 2π f h L = R + R 2 R + R2 250 Ω f h = = = 2π L 6,28 0,05H 796,8Hz 7 pont 3. Műveleti erősítővel felépített hangfrekvenciás erősítő vizsgálata a. Az R V ellenállás értéke RV AUV = + R 3 R = A V ( UV ) R = 49 2kΩ 3 R V = 98 kω b. Az R ellenállás értéke R = R3 RV = 2kΩ 98 kω R =,96kΩ c. A visszacsatolt fokozat felső és alsó határfrekvenciája AU 0 f f= f0 = A UV 9 pont 5 0 = 0Hz 50 írásbeli vizsga 59 3 / május 8.

14 f f = 20kHz r be = R f = ( + ) = a 2 π C R R g cs = 2 π 3,3μF (,96kΩ + 204Ω) = = = 2,92Hz 2 π 3,3μF ( 2,2kΩ) f a = 2,92 Hz 22Hz Az előző jár, ha a helyes képlet felírása után a számítást egy lépésben végezte el, és a kapott eredményt, illetve a kerekített értéket is felírta. d. A visszacsatolt erősítő kimeneti ellenállása AUV R kiv = rki = A U Ω = = 0 = 5 R kiv = 37, 5mΩ e. A feszültségerősítés db-ben AUdB = 20 lg AU = = 20lg50 A UdB = 33,97dB 34dB f. A kimeneti feszültség Ug = 25 mv esetén 5 pont Rbe Ube = U g R + R g be,96kω U be = 25mV,96Ω + 204kΩ U be = 22, 27mV U ki = AUV Ube = 50 22,27mV = 3, 5mV U ki =, V 25 pont írásbeli vizsga 59 4 / május 8.

15 Javítási-értékelési útmutató 4. Kombinációs hálózat tervezése a. A négyváltozós függvény diszjunktív normál alakja A háromváltozós termek négyváltozós mintermekre való alakítása helyes A 6 pont bontható. Termenként. Ismétlődő mintermek figyelembevétele, függvény felírása 6 pont 8 pont b. A logikai függvény egyszerűsítése grafikus módszerrel Karnough-tábla segítségével vagy más grafikus módszerrel megoldott feladat az alábbi súlyozás szerint pontozható. Minterm tábla felrajzolása helyesen -esek beírása D A felírása D A felírása B felírása Függvény felírása F = D A+ D A+ B BA DC DA 0 6 pont B 0 DA c. Az egyszerűsített logikai függvény NAND kapukkal való megvalósítása 6 pont A pont bontható, NAND kapunként. 26 pont írásbeli vizsga 59 5 / május 8.

16 I. rész Teszt pont írásbeli vizsga 59 6 / május 8.

17 II. rész A feladatsor. Szövegszerkesztési, táblázatkezelési, prezentációkészítési ismeretek a. Budapest Duna-hídjai Dokumentum mentése Dunahidak néven a szövegszerkesztő alapértelmezett formátumában Oldalbeállítások Szövegformázások Szövegformázás az első oldalon Kép formázása az első oldalon Táblázat elkészítése 6 pont Kép beillesztése a táblázatba b. Hidak Táblázat mentése Budapest néven Táblázat formázása Egyszer átadott hidak Első átadás az első híd után Gerenda szerkezetű hidak száma Diagram készítése 2. Számjegyek A forráskódot elmentette NLSz néven, a programkód szintaktikailag hibátlan, fordítható, legalább egy sort helyesen kódolt Az () jelű sorok helyes kódolása A (2) jelű sorok helyes kódolása A (3) jelű sor helyes kódolása A (4) jelű sorok helyes kódolása Az (5) jelű sorok helyes kódolása A (6) jelű sorok helyes kódolása A (7) jelű sorok helyes kódolása A (8) jelű sorok helyes kódolása A (9) jelű sorok helyes kódolása A (0) jelű sor helyes kódolása A () jelű sorok helyes kódolása A (2) jelű sorok helyes kódolása írásbeli vizsga 59 7 / május 8.

18 3. Szókereső játék Program mentése Kiírások. Adatok beolvasása, tárolása, pontok száma 2. Megkeresendő szavak száma 3. Leghosszabb szó hossza 4. Leghosszabb szó/szavak 5. Mátrix létrehozása, feltöltése 4 pont 6. Mátrix megjelenítése 7. jatek.txt állomány létrehozása 5 pont 2 4. Toplista Az adatbázis létrehozása toplista néven és az adatok importálása a táblákba helyes Mezők, kulcsok, kapcsolatok beállítása A lekérdezésekben pontosan a kívánt mezőket illetve kifejezéseket jelenítette meg, lekérdezések mentése 3Love lekérdezés 4Csakegyhet lekérdezés 5Magyarlegjobb lekérdezés 6Atlagfelett lekérdezés 4 pont 8 pont 25 pont írásbeli vizsga 59 8 / május 8.

19 II. rész B feladatsor. Egyenáramú hálózat számítása a. A főágban folyó áram nagysága (I=) 5 pont b. Az A-B pontokra a kapcsolás Thevenin helyettesítő képe (U 0 =?; R b =?) 7 pont c. Az A-B pontok között mérhető feszültség (U ABt =?) kiszámítása 5 pont 7 pont 2. RL kapcsolás számítása ata a. A kapcsolás kimeneti feszültsége (U ki =) 8 pont b. A kapcsolás feszültség-áram vektorábrája a megadott frekvencián, léptékhelyesen 7 pont c. A kapcsolás határfrekvenciája (f h =) 7 pont 3. Műveleti erősítővel felépített hangfrekvenciás erősítő vizsgálata a. Az R V ellenállás értéke b. Az R ellenállás értéke c. A visszacsatolt fokozat felső és alsó határfrekvenciája 9 pont d. A visszacsatolt erősítő kimeneti ellenállása e. A feszültségerősítés db-ben f. A kimenti feszültség Ug = 25 mv esetén 5 pont 25 pont 4. Kombinációs hálózat tervezése a. A négyváltozós függvény diszjunktív normál alakja 8 pont b. A logikai függvény egyszerűsítése grafikus módszerrel c. Az egyszerűsített logikai függvény NAND kapukkal történő megvalósítása 6 pont 26 pont írásbeli vizsga 59 9 / május 8.

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 1121 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 18. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA EMELT SZINT% GYAKORLATI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 14. Összesen: 45 pont. Egy adott távhoz tartozó díjazás meghatározása 4 pont

ÉRETTSÉGI VIZSGA EMELT SZINT% GYAKORLATI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 14. Összesen: 45 pont. Egy adott távhoz tartozó díjazás meghatározása 4 pont Informatika emelt szint értékellap Azonosító jel: 4. Futár Létezik a program futar néven, és az szintaktikailag helyes Üzenetek a képernyn 2 pont A bemeneti állomány feldolgozása 4 pont Kiírta a hét els

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA. É R E T T S É G I V I Z S G A 2014. október 17.

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA. É R E T T S É G I V I Z S G A 2014. október 17. Informatika középszint Javítási-értékelési útmutató 1411 É R E T T S É G I V I Z S G A 2014. október 17. INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERFORRÁSOK

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1121 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 14. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 11. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA. É R E T T S É G I V I Z S G A 2015. május 15.

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA. É R E T T S É G I V I Z S G A 2015. május 15. Informatika középszint Javítási-értékelési útmutató 1312 É R E T T S É G I V I Z S G A 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERFORRÁSOK

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Informatikai

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elektronikai alapismeretek középszint ÉETTSÉGI IZSGA 005. május 0. ELEKTONIKAI ALAPISMEETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉETTSÉGI IZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 80 perc JAÍTÁSI-ÉTÉKELÉSI ÚTMTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉIM

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 21. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati OKTATÁSI

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Informatikai

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 0521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM gyakorlati vizsga 0521 2 / 12 2006. november

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI INFORMATIKA ÚTMUTATÓ. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 19. ÉRETTSÉGI VIZSGA EMELT SZINT% GYAKORLATI MINISZTÉRIUMA EMBERI ERFORRÁSOK

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI INFORMATIKA ÚTMUTATÓ. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 19. ÉRETTSÉGI VIZSGA EMELT SZINT% GYAKORLATI MINISZTÉRIUMA EMBERI ERFORRÁSOK Informatika emelt szint Javítási-értékelési útmutató 0802 INFORMATIKA EMELT SZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október

Részletesebben

INFORMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT. Pontozási és javítási útmutató

INFORMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT. Pontozási és javítási útmutató PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május INFORMATIKA KÖZÉPSZINT Pontozási és javítási útmutató A feladatok pontozását a mellékelt pontozási és javítási útmutatók alapján lehet elvégezni. A feladatokban szereplő részpontok

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint Javítási-értékelési útmutató 1422 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 12. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 15. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Rendészeti

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. A zendülk Prezentáció és grafika 2. Szudoku Weblapkészítés 3. Fényképalbum Táblázatkezelés 4. Honfoglaló Adatbázis-kezelés 5. Könyvek Maximális pontszám 40 15 15 30 20 A gyakorlati

Részletesebben

MELLÉKLETEK. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint

MELLÉKLETEK. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint MELLÉKLETEK ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint /Javasolt pontszámok: 5 pont/kérdés. Elérhető maximális pontszám: 100 pont./ 1. Végezze el az átszámításokat a prefixumok

Részletesebben

54 481 01 1000 00 00 CAD-CAM informatikus CAD-CAM informatikus

54 481 01 1000 00 00 CAD-CAM informatikus CAD-CAM informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

LEKÉRDEZÉSEK SQL-BEN. A relációs algebra A SELECT utasítás Összesítés és csoportosítás Speciális feltételek

LEKÉRDEZÉSEK SQL-BEN. A relációs algebra A SELECT utasítás Összesítés és csoportosítás Speciális feltételek LEKÉRDEZÉSEK SQL-BEN A relációs algebra A SELECT utasítás Összesítés és csoportosítás Speciális feltételek RELÁCIÓS ALGEBRA A relációs adatbázisokon végzett műveletek matematikai alapjai Halmazműveletek:

Részletesebben

Elektrotechnika Feladattár

Elektrotechnika Feladattár Impresszum Szerző: Rauscher István Szakmai lektor: Érdi Péter Módszertani szerkesztő: Gáspár Katalin Technikai szerkesztő: Bánszki András Készült a TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0004 azonosítószámú projekt

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. október 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. október 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 16. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. október 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009.

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009. PRÓBA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2 0 0 9. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009. A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma A beadott fájlok

Részletesebben

Versenyző kódja: 29 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 523 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 29 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 523 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 523 012015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 523 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Villamosipari

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek emelt szint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 0511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 19. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM gyakorlati

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK Rendészeti alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 2. forduló Alkalmazói kategória IV. korcsoport Kedves Versenyző! Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldásához 180 perc áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek emelt szint 6 ÉRETTSÉGI VIZSGA 06. október 7. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt.

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt. 4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS A NEGYEDIK MODUL TARTALMA A negyedik modul 80 feladatot tartalmaz. A vizsgaközpont ezek közül egyet jelöl ki a vizsgázónak. A feladatok túlnyomó része előkészített fájlt, illetve

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. Ivóvíz Prezentáció, grafika és weblapkészítés 2. Italos karton Táblázatkezelés 3. Bérautó Adatbázis-kezelés 4. Felajánlás maximális A gyakorlati vizsgarész a 120 40 30 30 20 elért

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek emelt szint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 54 523 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 54 523 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet

Részletesebben

VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Villamosipar és elektronika ismeretek emelt szint 8 ÉRETTSÉGI VIZSGA 08. május 6. VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINT%

INFORMATIKA EMELT SZINT% Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés 1. Magyar versek Táblázatkezelés 2. Teszt kiértékelés Adatbázis-kezelés 3. Konferencia Algoritmizálás, adatmodellezés 4. Közúti ellenrzés maximális

Részletesebben

1. 2012. évi nyári olimpiai játékok

1. 2012. évi nyári olimpiai játékok F203-.foruló II. KATEGÓRIA. 202. évi nyári olimpiai játékok Ált. lapméret B5 (JIS) 82x257 mm tájolás fekvő mind a négy margó 30 pt (,06 cm +/-0,0 cm), kötésmargó fent 0,4 (,02 cm +/-0,0 cm sorköz szövegtörzsben,2x

Részletesebben

Versenyző kódja: 27 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 523 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 27 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 523 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 523 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 523 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Villamosipari

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok

Részletesebben

Adatbázisok* tulajdonságai

Adatbázisok* tulajdonságai Gazdasági folyamatok térbeli elemzése 4. előadás 2010. 10. 05. Adatbázisok* tulajdonságai Rendezett, logikailag összefüggő és meghatározott szempont szerint tárolt adatok és/vagy információk halmaza Az

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek emelt szint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tordai György. Kombinációs logikai hálózatok II. A követelménymodul megnevezése: Elektronikai áramkörök tervezése, dokumentálása

MUNKAANYAG. Tordai György. Kombinációs logikai hálózatok II. A követelménymodul megnevezése: Elektronikai áramkörök tervezése, dokumentálása Tordai György Kombinációs logikai hálózatok II. A követelménymodul megnevezése: Elektronikai áramkörök tervezése, dokumentálása A követelménymodul száma: 0917-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011.

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. PRÓBA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. április 8. Név:.... osztály: INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 16. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. május 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek emelt szint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. október 31. 14:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. október 31. 14:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2008. október 31. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

Adatok szűrése, rendezése

Adatok szűrése, rendezése Adatok szűrése, rendezése Célkitűzések Szűrést kifejező lekérdezések végrehajtása A lekérdezés eredményének rendezése &változó használata isql*plus-ban futási időben megadható feltételek céljából A lista

Részletesebben

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver Informatika Középszintű érettségi vizsga témakörök 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje Ismerje a kommunikáció modelljét és tudjon gyakorlati példákat

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 1621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Logoprint 500. Sajátosságok határérték figyelés eseményjelzés terjedelmes szövegkijelzés statisztika (jelentés) min- / max- és középértékkel

Logoprint 500. Sajátosságok határérték figyelés eseményjelzés terjedelmes szövegkijelzés statisztika (jelentés) min- / max- és középértékkel Meß- und Regelgeräte GmbH A-1232 Wien, Pfarrgasse 48 Magyarországi Kereskedelmi Képviselet Telefon: 00-43-1 / 61-061-0 H-1147 Budapest Öv u. 143. Fax: 00-43-1 / 61-061-59 Telefon/fax: 00-36-1 / 467-0835,

Részletesebben

VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Villamosipar és elektronika ismeretek középszint 7 ÉRETTSÉGI VIZSG 07. október 0. VILLMOSIPR ÉS ELEKTRONIK ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ EMERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUM

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 17. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

Relációs algebra áttekintés és egy táblára vonatkozó lekérdezések

Relációs algebra áttekintés és egy táblára vonatkozó lekérdezések Relációs algebra áttekintés és egy táblára vonatkozó lekérdezések Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 2.4. Relációs algebra (áttekintés) 5.1.

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2014. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2014. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 13. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2014. május 13. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSAUTOMATIKAI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSAUTOMATIKAI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KÖZLEKEDÉSAUTOMATIKAI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ Egyszerű, rövid feladatok Maximális pontszám: 40.) Töltse ki a táblázat üres celláit! A táblázatnak

Részletesebben

Csak felvételi vizsga: csak záróvizsga: közös vizsga: Villamosmérnöki szak BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar. 2015. január 5.

Csak felvételi vizsga: csak záróvizsga: közös vizsga: Villamosmérnöki szak BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar. 2015. január 5. Név, felvételi azonosító, Neptun-kód: VI pont(45) : Csak felvételi vizsga: csak záróvizsga: közös vizsga: Közös alapképzéses záróvizsga mesterképzés felvételi vizsga Villamosmérnöki szak BME Villamosmérnöki

Részletesebben

élőfej és élőláb távolsága a lapszéltől (0,5 cm)

élőfej és élőláb távolsága a lapszéltől (0,5 cm) 0-.foruló. KGÓR. Harry Potter étezik harrypotter nevű állomány (típusa megfelelő), lapméret R a margók jók mindenhol a. oldaltól (f:,6 al:,9 bel:, kül:, tükör) sorköz a szövegtörzsben,-szeres (ahol nem

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 22. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 1122 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 14. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6.

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6. 1. Diákkonyha A Fincsi Diákkonyha több száz diák számára biztosít olcsó és finom ebédelési lehetőséget. A menük

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013. Döntő. Alkalmazói kategória IV. korcsoport

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013. Döntő. Alkalmazói kategória IV. korcsoport Alkalmazói kategória IV. korcsoport Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Döntő Alkalmazói kategória IV. korcsoport Kedves Versenyző! A feladatok megoldására összesen 180 perc áll rendelkezésedre.

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI 2. feladatsor A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Fontos tudnivalók A gyakorlati feladatsor megoldásához 240 perc áll rendelkezésére. A vizsgán használható

Részletesebben

VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK

VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória Oktatási Hivatal A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória Kérjük a tisztelt tanár kollégákat, hogy

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE:

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE: 41. FELADAT Nyissa meg az M6-41 nevű prezentációt! 1. Állítsa be a hátteret papírmintázatúra a bemutató mindegyik diáján! [1 pont] 2. A diakockák bal szélén lévő téglalap kitöltőszíne legyen sárga! [1

Részletesebben

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. I. (alkalmazói) kategória

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. I. (alkalmazói) kategória Oktatási Hivatal A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai I. (alkalmazói) kategória Alapbeállítások: ahol a feladat szövege nem mond mást, ott a lapméret

Részletesebben

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Intéző Intézőben egyszerre több állomány is másolható? Egy új mappa létrehozásakor megadható annak neve? Hozható-e létre Intézőben új szöveges dokumentum? Az állománymásolás

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint Javítási-értékelési útmutató 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 13. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Javítási-értékelési

Részletesebben

ADATBÁZISOK gyakorlat: SQL 2. rész SELECT

ADATBÁZISOK gyakorlat: SQL 2. rész SELECT ADATBÁZISOK 9-10. gyakorlat: SQL 2. rész SELECT SELECT utasítás általános alakja SELECT [DISTINCT] oszloplista FROM táblanévlista [WHERE feltétel] [GROUP BY oszloplista [HAVING feltétel] ] [ORDER BY oszloplista];

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK Az Elektronikai alapismeretek szakmai előkészítő tantárgy érettségi vizsga részletes vizsgakövetelményeinek kidolgozása a műszaki

Részletesebben

VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK

VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Csak felvételi vizsga: csak záróvizsga: közös vizsga: Villamosmérnöki szak BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar. 2011. május 31.

Csak felvételi vizsga: csak záróvizsga: közös vizsga: Villamosmérnöki szak BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar. 2011. május 31. Név, felvételi azonoító, Neptun-kód: VI pont(90) : Cak felvételi vizga: cak záróvizga: közö vizga: Közö alapképzée záróvizga meterképzé felvételi vizga Villamomérnöki zak BME Villamomérnöki é Informatikai

Részletesebben

8. Gyakorlat SQL. DDL (Data Definition Language) adatdefiníciós nyelv utasításai:

8. Gyakorlat SQL. DDL (Data Definition Language) adatdefiníciós nyelv utasításai: 8. Gyakorlat SQL SQL: Structured Query Language; a relációs adatbáziskezelők szabványos, strukturált lekérdező nyelve SQL szabványok: SQL86, SQL89, SQL92, SQL99, SQL3 Az SQL utasításokat mindig pontosvessző

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 0612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 19. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése a javítási-értékelési

Részletesebben

VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK

VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. feladatlap Egyszerű, rövid feladatok megoldása Maximális pontszám: 40. feladat 4 pont

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Feladatgyűjtemény

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Feladatgyűjtemény Szövegszerkesztés Word XP-vel Feladatgyűjtemény Feladatok Word XP FELADATGYŰJTEMÉNY Útmutató a feladatok megoldásához A feladatok megoldásához szükség van a Microsoft Word szövegszerkesztő programra.

Részletesebben

Adatbázisok I. Az SQL nyelv

Adatbázisok I. Az SQL nyelv Adatbázisok I Az SQL nyelv SQL (Structured Query Language) Deklaratív nyelv, 1974-ben publikálták Halmaz orientált megközelítés, a relációs algebra műveleteinek megvalósítására Előzménye a SEQUEL (IBM)(Structured

Részletesebben

A biztonságos használatra vonatkozó megjegyzések

A biztonságos használatra vonatkozó megjegyzések A biztonságos használatra vonatkozó megjegyzések A mérőműszer megfelel az IEC61010 szabványban előírt, a mérés biztonságára vonatkozó összes követelménynek: szennyeződési fokozat: 2, túlfeszültségi kategória:

Részletesebben

Relációs algebrai lekérdezések átírása SQL SELECT-re (példák)

Relációs algebrai lekérdezések átírása SQL SELECT-re (példák) Relációs algebrai lekérdezések átírása SQL SELECT-re (példák) Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 Áttekintés: Rel.algebra és SQL Példák: Tk.Termékek

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ É R E T T S É G I V I Z S G A 2 0 0 8. Informatika középszint 0803 INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 0624 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 16. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 0522 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 28. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM gyakorlati vizsga 0522 2 / 15 2006.

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01 Erősáramú elektrotechnikus

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint Javítási-értékelési útmutató 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 14. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Javítási-értékelési

Részletesebben

ADATBÁZISOK I. Az esetleges hibákat kérlek a csongor@csongorbokay.com címen jelezd! Utolsó módosítás: 2013. március 20.

ADATBÁZISOK I. Az esetleges hibákat kérlek a csongor@csongorbokay.com címen jelezd! Utolsó módosítás: 2013. március 20. ADATBÁZISOK I. Szerkesztette: Bókay Csongor Az esetleges hibákat kérlek a csongor@csongorbokay.com címen jelezd! Utolsó módosítás: 2013. március 20. Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el!

Részletesebben