ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Elektronikai alapismeretek középszint ÉETTSÉGI IZSGA 005. május 0. ELEKTONIKAI ALAPISMEETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉETTSÉGI IZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 80 perc JAÍTÁSI-ÉTÉKELÉSI ÚTMTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉIM

2 Teszt jellegű kérdéssor megoldása Maximális pontszám: 40.) Töltse ki a táblázatot az első oszlopban található minta alapján! 0 m 00 nf 500 khz 40 kω 0 ms 0 µ S F 5 0 Hz Ω 0 s 0 5 S 4 pont.) Töltse ki a táblázatot az első oszlopban található minta alapján! A A As Ω S F H T 4 pont 3.) Egészítse ki a táblázatot! Ω s s m A u , a u (db) pont 4.) ajzolja le a hiányzó szimbolikus rajzjeleket! PNP tranzisztor N-csatornás záróréteges FET Egyenirányító dióda Műveleti erősítő Forgókondenzátor bemenetű NO kapu 4 pont 5.) Számítsa ki az kω ellenálláson 0 feszültség hatására létrejövő teljesítményt! ( 0) P 0, 4W kω 6.) Határozza meg az 0 4,5 terheletlen kapocsfeszültségű, b Ω belső ellenállású telep kapocsfeszültségét I t 00 ma terhelő áram esetén! () I 4, 5 0, A Ω 4, k 0 t b 3 írásbeli vizsga / május 0.

3 7.) Határozza meg az 0 feszültségre feltöltött 000 µf kapacitású kondenzátorban tárolt töltést! Q 0 3 F 0 0m 8.) Határozza meg annak a rezgőkörnek a rezonancia-frekvenciáját, amelyben L mh nf! f 59 khz L π π 0 H 0 F 9.) Számítsa ki az ellenállás értékét! Adatok: 5, AK0,8, I A0 0 ma. AK0 5, 8 60Ω I 0 ma A0 0.) Számítsa ki az ki kω kimeneti ellenállású ki0 terheletlen kimeneti feszültségű erősítő kimeneti feszültségét t 4 kω terhelés esetén! t 4 kω ki0 0, + kω + 4 kω ki 8 ki t.) Írja fel a kétváltozós NO függvény algebrai alakját, és töltse ki az igazságtáblázatát! F A + B.) Írja fel az alábbi logikai függvény sorszámos alakját! A legnagyobb helyiértékű változót A -val jelöltük. F F 3 I A0 D A B + A B + A B + A B (, 3, 4, 7) AK0 A B F Σ írásbeli vizsga 3/ május 0.

4 Feladatsor megoldása Maximális pontszám: 60. feladat megoldása 5 pont a) + ( ) 0, kω + (, kω kω 3 Ω) 800Ω e 3 4 k b) I 5mA 800Ω e I 5mA 00Ω 3 c) d) I 7, 5 ma, kω 9 I3 4, 5mA kω 3 9 I4 3mA 3kΩ 4. feladat megoldása 5 pont a) I 0 ma 400Ω 8 I X 0 ma 600Ω L I X L 0 ma 900Ω 8 L 0 b) + ( ) ( 8) + ( 8 ) 0 Z 500Ω I 0mA c) 65nF 3 π f X π 0 Hz 6 0 Ω 3 X, L L Ω 43mH 3 π f π 0 Hz írásbeli vizsga 4/ május 0.

5 3. feladat megoldása 5 pont a) be B B h E 39kΩ 5kΩ 3kΩ, 35kΩ, 5kΩ, kω h 0µ S ki 46 E h E 80 b) A u t, 5k k 50, 6 h E h E 3k Ω Ω 0 S 4 pont Ω µ a 0 lg A 0 lg50, 6 34, db u u be, 35kΩ c) A i A u 50, 6 59, 5 kω a t 0 lg A 0 lg59, 5 35, db i i 5 4. feladat megoldása 5 pont a) F 3 A B + A B + A B + A B b) F 3 A B + A + B Az algebrai úton történő egyszerűsítést is el kell fogadni. c) Megvalósítás NOT AND O kapukkal: d) Megvalósítás NAND kapukkal: 4 pont F 3 A B + A + B A B + A + B A B A B 4 pont írásbeli vizsga 5/ május 0.

6 Az írásbeli vizsga értékelésének szabályai A tesztjellegű kérdéssor és a feladatsor megoldásának értékelésénél kötelező a központilag összeállított javítási útmutatónak való megfelelés. Az egyes kérdésekre és feladatokra adható maximális pontszámot A szakmai előkészítő érettségi írásbeli vizsgatétel megoldása című anyag tartalmazza. A tényleges pontszámokat a számolást (méretezést) is igénylő megoldások értékelésénél az alábbi táblázat alapján kell kialakítani: Mennyiségi szempontok Minőségi szempontok A feladat megoldásának dokumentálása Elemei Aránya Elemei Aránya Elemei Aránya a megoldottság szintje 70% a megoldás logikája kreativitás pontosság a mértékegységek használata 0% rendezettség áttekinthetőség szabványos jelölések alkalmazása műszaki, formai és esztétikai elvárásoknak megfelelés 0% A maximális pontszám tehát csak akkor adható meg, ha a megoldás a mennyiségi szempontok mellett a minőségi szempontokat, és a feladat megoldásának dokumentálására vonatkozó elvárásokat maradéktalanul kielégíti. Tesztjellegű kérdéssor pontozása. kérdés (4 pont) Helyes válaszok száma mínusz pont: minimum 0 pont, maximum 4 pont.. kérdés (4 pont) Helyes válaszok száma mínusz pont: minimum 0 pont, maximum 4 pont. 3. kérdés (4 pont) Helyes válaszok száma mínusz pont: minimum 0 pont, maximum 4 pont. 4. kérdés (4 pont) Helyes válaszok száma mínusz pont: minimum 0 pont, maximum 4 pont. 5. kérdés () 6. kérdés () 7. kérdés () 8. kérdés () 9. kérdés () 0. kérdés () írásbeli vizsga 6/ május 0.

7 . kérdés () Algebrai alak pont, igazságtáblázat.. kérdés () Formailag helyes konjunktív sorszámos alak pont, sorszámok. A feladatok mennyiségi értékelésének általános szabályai A megoldási útmutatótól eltérő, de szakmailag jó megoldásokat is el kell fogadni a feltüntetett pontszámokkal. A feladatra (részfeladatra) adható maximális pontszámot csak akkor kaphatja meg a tanuló, ha a képletbe az adatokat szakszerűen behelyettesíti, és így számítja ki a végeredményt. Az adatok normálalakban való használatát indokolt esetben kell megkövetelni. A végeredmény csak akkor fogadható el teljes pontszámmal, ha az eredmény számértéke és mértékegysége is kifogástalan. A részkérdésekre adható legkisebb pontszám pont, tört pontszám nem adható. Összefüggő részkérdések esetén, ha hibás valamelyik részfeladat eredménye, akkor a hibás eredmény következő részfeladatban (részfeladatokban) való felhasználása esetén a kifogástalan megoldásokra a feltüntetett pontokat kell adni. Mindazonáltal értelemszerűen pontlevonást eredményez, ha: a továbbvitt részeredmény szakmailag egyértelműen lehetetlen illetve extrém, a felhasznált részeredmény csökkenti az utána következő részfeladat(ok) megoldásának bonyolultságát. Feladatsor pontozása. feladat Maximális pontszám: 5 a) Képlet pont, behelyettesítés pont, eredmény pont, összesen. b) I számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. Összesen 4 pont. c) Képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont, összesen. d) I számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. I 3 számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. I 4 számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. Összesen 6 pont.. feladat Maximális pontszám: 5 a) számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. L számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. Összesen 6 pont. b) számításánál képlet pont, behelyettesítés pont, eredmény pont. Z számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. Összesen 5 pont. c) számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. L számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. Összesen 4 pont. írásbeli vizsga 7/ május 0.

8 3. feladat Maximális pontszám: 5 a) be számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. ki számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. Összesen 4 pont. b) A u számításánál képlet, behelyettesítés pont, eredmény pont. A db-es érték számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. Összesen 6 pont. c) A i számításánál képlet pont, behelyettesítés pont, eredmény pont. Az a i számításánál képlet pont, behelyettesítés és eredmény pont. Összesen 5 pont. 4. feladat Maximális pontszám: 5 a) Algebrai alak. b) A logikai függvény egyszerűsítésére összesen 5 pont adható. Bármilyen (grafikus vagy algebrai) egyszerűsítés esetén meg kell adni az 5 pontot, ha az hibátlan. Logikailag helyes, de nem a legegyszerűbb alak megadása esetén pont levonás. c) A feladatra összesen 4 pont adható. Logikailag helyes, de ötnél több kaput tartalmazó megoldás esetén maximum adható. d) A függvény átírásának elmulasztása nem jár pontvesztéssel, ha a megvalósítás helyes, és maximum 5 db NAND kaput tartalmaz. A feladatra összesen 6 pont adható. Logikailag helyes, de ötnél több NAND kaput tartalmazó megoldás esetén maximum 4 pont adható. A fenti pontszámok a mennyiségi szempontokat veszik figyelembe. Az így kapott pontszámok a táblázat által megadott mértékben csökkenthetők, ha a minőségi szempontok nem érvényesülnek, vagy a feladat megoldásának dokumentálása kifogásolható. írásbeli vizsga 8/ május 0.