Az emlőrák kezelésének újabb aspektusai. Magyar Szenológiai Társaság Kongresszusa Balatonfüred október

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az emlőrák kezelésének újabb aspektusai. Magyar Szenológiai Társaság Kongresszusa Balatonfüred 2009. október 9.-10."

Átírás

1 Az emlőrák kezelésének újabb aspektusai Dr. Nagykálnai Tamás Magyar Szenológiai Társaság Kongresszusa Balatonfüred október

2 3rd Annual International Breast Cancer Conference (IBCC3, Párizs) Ian Smith (Royal Marsden Hosp. London): Without doubt, we are living in the most exciting time there has ever been in breast cancer, de a további fejlődéshez nemcsak tudományos ismeretek, hanem jó szervezés is szükséges. Hogyan bizonyítjuk, hogy az adott vizsgálatban a megfelelő beteg a megfelelő gyógyszert kapja-e a megfelelő időben? A targetek száma és az ezek támadására szolgáló mechanizmusok egyre szaporodnak, a piac az indikációk és helyzetek szerint egyre szélesedik. Új diagnosztikai és biomarker assay-k szükségesek. Egyre szükségesebb a klinikai vizsgálatok méretének (betegszám) növelése, mivel egyre több alcsoport van.

3 3rd Annual International Breast Cancer Conference (IBCC3, Párizs) Sandra Swain (Washington Hosp.Center, Wash, DC): a neoadjuváns vizsgálatok központi szerepet játszanak, a sorozatos szövetminták értéke alapvető a transzlációs kutatásban. A molekuláris kép már korán bizonyítja a hatást, a farmakogenomika egyre nagyobb szerepet kap. A betegpopulációt a vizsgálni szándékozott targettel rendelkező betegekkel kell feltölteni. Michael Baum (University College, London): a (túl) szigorú szabályozások néha akadályozzák a vizsgálatokat. Szükéges fight stifling bureaucracy. John Crown (St Vincent s University Hospital, Dublin): minden kérdést nem lehet megválaszolni, pl. nem tudjuk megbecsülni a sok célzott terápia releváns kombinációit minden betegtípusnál. Az eredmények extrapolálásának megítélése már művészet.

4 3rd Annual International Breast Cancer Conference (IBCC3, Párizs) Luca Gianni (Milánó) szerint a mantra a következő:.the right drug for the right tumor in the right patient at the right time Norman Wolmark (NSABP chair, Pittsburg, PA, USA): az empirikus kezelések után megvilágosodtunk, ma már a molekuláris jellemzők alapján kezelünk. A genomika (gén-expressziós profil) jelezheti a kiújulási kockázatot és a gyógyszer-érzékenységet. Az NSABP vizsgálatok néhány sikere, pl: B-04, B-06 = lumpectomia + irradiáció = radikális mastectomia Adjuváns kezelések túlélési előnnyel járnak CMF és tamoxifen hatás, majd AC hatás, majd AC utáni taxán hatás Az adjuváns trastuzumab növeli a DFS-t és OS-t.

5 Az emlőrák 5 molekuláris típusa Tágabb értelemben a gén expressziós profil ( gene signature ) megfelel az emlőrák 5 féle nagy molekuláris szubtípusának, melyek biológiailag eltérő viselkedésűek. ER-pozitív daganatok: nagyjából luminális A (40%, magas ER expresszió, low grade, jó prognózis) és luminális B (25%, nem olyan magas ER expresszió, a proliferációs, ciklus-regulációs gén expressziója, magasabb p53 mutáció, rosszabb prognózis) csoportokra oszthatók. HER2 pozitív tumorok (15-20%, gén amplifikáció de nem mindig overexpresszál, fele ER pozitív, magas mutáns p53, high grade, endokrin rezisztens, anthracyclinekre reagál). Basal-like (10-25%, ER/PgR negatív, HER2 negatív, magas c-kit és cytokeratin expresszió, genomikailag instabil, high-grade, agresszív, BRCA1 germ-line mutációk). Normal-like (a normál emlő-szövet jellemzői, kevés genomikai eltérés, a bazális epitehliális gének overexpressziója,a luminális gének underexpressziója, ER-negativitás, de relatíve jó prognózis):

6

7

8 A molekuláris altípusok és a négy faktor összefüggése. Minden torta az összefüggés independens mércéje az egyes faktorok és molekuláris alcsoportok között Fekete: első negyed Szürke: második negyed Világoskék: harmadik negyed Sötétkék: negyedik negyed

9 Optimális adjuválás keresése A korai node-pozitív emlőrák kemoterápiája 3 vonalon haladt: CMF, FAC, FEC(CEF), - TAC AC, AC P, TC, AC T FEC50, - FEC100, - FEC T Az egyre modernebb kombinációkkal egyre csökkent a kiújulás és a halálozás is NSABP B-30: az AC T jobb, mint az AT vagy a TAC BCIRG 005: az AC T ugyanolyan jó, mint a TAC más a toxicitás! USON 9735: 4 ciklus TC vs 4 ciklus AC-ból az előbbi jobb (87% OS vs 82% OS, p=0.032), az első igazolása annak, hogy az anthracyclint NEM tartalmazó (docetaxel) regimen jobb,mint a standard anthracyclines regimen (tehát pl. HER2 negatív alcsoportban nem szükséges anthracyclin) USON 06090: HER2 negatív betegeknél TC vs AC (folyamatban) GEICAM 9805: TAC vs FAC (DFS 91% vs 85%, HR: 0.67, p=0.018)

10 Molekuláris és klinikai komplexitás/1 Mark Pegram (Miami): Pl. az MCF-7 sejtvonalban látható 157 kromoszomális rearrangement,vagy a HER-jelátvitel bonyolultsága rémisztő még normál sejtben is. A tumor-sejtben ezek végtelenül komplexek és közben változnak is. A jelátviteli utakba történő beavatkozás nagy tudományos kihívást jelent. Vannak sérülékeny jelátviteli utak is, pl.: ER, HER2 Párbeszéd áll fenn az endokrin és a szignál-transzdukciós utak között, ezért mindkettőt egyszerre blokkolva szinergizmus léphet fel: a HER2 gátlással növekszik az endokrin válaszadási képesség. Translate, translate, translate. Laboratóriumi megfigyelések a daganatban, és azok klinikai hasznosítása.

11 Jelátviteli utak A növekedési faktorokat felismerő és a szignálokat a sejt belsejébe vivő utak Gátlók: Glivec Sutent Tarceva Iressa Tykerb Sarasar Sorafenib Zarnestra Nexavar Velcade Ixabepilon Patupilon Batimastat Everolimus Temsirolimus, stb. Hanahan and Weinberg. Cell 2000;100:57-70

12 Molekuláris és klinikai komplexitás/2 A HER2 upregulálja a VEGF-et, azaz hajtja az angiogenezist. Ezért a magas HER2 és magas VEGF expressziót mutató daganatok a legrosszabb prognózisúak. trastuzumab BETH-trial: A docetaxel/carboplatin vagy docetaxel kemoterápiához mindkettő célzott inhibítort (trastuzumab + bevacizumab) hozzáadják, majd FEC-el folytatják Figyelembe kell venni, hogy a tumor genom a kezelés szelekciós hatása révén változik. Így a primér tumor megfelelően célzott kezelése (ugyanazon betegnél) már nem biztosan megfelelő áttétes helyzetben (első vonalban), és változhat a második vonal idejére is.

13 A HER2 felismerése, és a trastuzumabhoz vezető rögös út hőse Dennis Slamon (UCLA), Harry Conick Jr. a Living Proof c. TV-játékban, kérem a környezetet megfigyelni!

14 Angiogenezis gátlás Angiogenezis gátlók: 1970-es évek eleje: Judah Folkman felismerte, hogy új erek szükségesek a daganat növekedéséhez: vasculáris endotheliális növekedési faktor (VEGF) ben angiogenezis gátló gyógyszer: bevacizumab. Apoptózist indukáló anyagok: vizsgálat alatt

15 Célzott terápiák Clifford Hudis (M. Sloan Kettering, New York) Korai emlőrákban a klinikai haszon inkább a preklinikai tapasztalatokon alapul, nem az áttétes trial-ekből. HER2 pozitív esetekben a jelátviteli utak bonyolultsága miatt inkább a KOMBINÁCIÓK javasoltak BETH: HER2 node pozitív, ill. high-risk node negatív tumorok THC, vagy T-FEC kezelést kapnak 1 éves trastuzumabbal, a vizsgálati karban 1 éves bevacizumabbal ALTTO: kemoterápia után trastuzumab + lapatinib vs. tratuzumab után lapatinib SOLD: T-FEC után 9 hét, vagy 1 év trastuzumab (duration?) HER2 negatív emlőrákban ES103 (csak HER2 neg): AC-paciltaxel ± bevacizumab BEATRICE (triple neg): AC ± taxán vs. taxán önmagában NSABP B-46: TC vs TAC vs TC + bevacizumab

16 Tripla negatív ( basal like ) emlőrák és a biológiai hatóanyagok Antiangiogenesis Bevacizumab: ECOG 2100 (Fázis III): Heti paclitaxel vs. paclitaxel + bevacizumab: medián PFS jelentősen növekszik: 6,1 vs 11.4 hó Sunitinib: (anti-vegfr, anti PDGFR, anti c-kit TK inhibitor): 15%-os válaszadási arány triple negatív emlőrákban. Anti-EGFR Bár emlőrákban általában nem sikeres, bazális típusban sikeres lehet, mivel ott overexpresszálódik. Előkezelt tripla negatív tumorban a carboplatin + cetuximab váratlanul 31%-os klinikai haszonnal (CB) jár Napoleone Ferrara

17 Optimális kemoterápia áttétes emlőrákban 1 Andreas Schneeweiss (Heidelberg) A kemoterápiás protokollok már ismertek, tehát: a középpontban az anti-angiogén kezelések vannak Alternatívák: solubilis VEGF receptor decoy aflibercept (VEGF trap) anti-vegf receptor antitestek (IMC.112b) kismolekulájú VEGFR tirozin kináz gátlók (sunitinib, sorafenib, axitinib, pazopanib) Bevacizumab: 10% alatt van a monoterápiás hatásosság, viszont a kemoterápiától eltérő hatásmechanizmus, a keresztrezisztencia hiánya, a nem azonos toxicitás indokolja használatát. A tumor vasculatúra normalizációja javítja a kemoterápiás hozzáférést. E2100: bev + paclitaxel, AVADO: bev + docetaxel = megnyúlt PFS, ami igazolta a bev létjogosultságát, és mbc első vonalában taxán + bev az ideális opció Paclitaxelnél neuropathia, docetaxelnél neutropenia. Lehet választani!

18 Optimális kemoterápia áttétes emlőrákban 2 3 first-line vizsgálat folyik mbc-ben kemoterápia ± bevacizumabbal: RIBBON 1: kemoterápia ± bevacizumab (RIBBON 2 = second line) GEICAM : tamoxifen/letrozol ± bevacizumab AVEREL (HER2 poz): docetaxel + trastuzumab ± bevacizumab Multitargeted tirozin kináz gátlók: Sunitinib: paclitaxel-al, docetaxel-al, capecitabinnal Sorafenib, axitinib: docetaxel-al VEGF trap aflibercept: magasabb affinitása van a növekedési faktorhoz, mint a bevacizumabnak Anti-VEGFR-2 monoklonális antitest IMC 1121B: docetaxel-al (HER2-) Az előrehaladott emlőrák nem a legmegfelelőbb helye az anti-vegf szerek kutatásának, hiszen ilyenkor már sokféle angiogenetikus jelátviteli út lép működésbe (bfgf, TGF-béta, P1GF) Adjuváns helyzetben nincs tumor bulk,és vascularizáció, ezért ott lehet, hogy nem is hatásos (M.Pegram, L.Gianni)

19 Idős nők emlőrákja A 80 éves jó állapotban lévő nőbeteg várható élettartama az USA-ban több, mint 5 év. 75 éves korban >10 év NÁLUNK? A klinikai vizsgálatokban alul vannak reprezentálva: pl. a CALGB analízisében adjuváns vizsgálatokban 6500 beteg közül csak 10% volt 65 év fölötti, és 2% volt 70 év fölötti (USA) CALGB 49907: 65 évnél idősebb EBC betegeknek CMF vagy AC vs capecitabin monoth adjuválást adtak. A standard kezelés szignifikánsan jobb! A biológiai kor szerint, nem a kronológiai kor szerint kell kezelni! Bőséges felvilágosítás Funkcionális, nutricionális, kognitív status Komorbiditások (cardiovasculáris, neuropáthiás, stb.) Figyelembe kell venni a rákos elhalálozás és a más okból történő elhalálozás kockázatának arányát

20 Node negatív emlőrák Az EBCTCG adatai szerint az adjuváns kezelés abszolút haszna (halálozás kockázatának csökkentése) magasabb a node-pozitív esetekben, mint a node-negatívokban, de a relatív haszon azonos A daganat biológiai jellemzői fontosabbak, mint a nodális status! Pl. HR+ és HER2+, node-negatív esetekben a halálozás kockázata 20-25%. A kombinált adjuváns kezelés sok haszonnal járhat: a kemoterápia 30%-al, az endokrin terápia újabb 30%-al, a trastuzumab terápia jelentősen csökkentheti a halálozást Közelebb visz-e a gén-profil az IHC-re alapozott döntéshez? TAILORx (node negatív, HR+): 21 gén recurrence score assay = <10: endokrin th, 11-25: endokrin/vagy endokrin + kemo, >25: endokrin + kemoterápia MINDACT (0-3 node, HR+/HR-): Amsterdam 70 gén signature profile és a kliniko-patológiai jellemzők alapján döntenek endokrin kezelés és/vagy kemoterápia között.

21 A gén signature vizsgálat fejlődése

22 Endokrin-responzív daganat: tamoxifen vagy aromatáz-gátló adandó upfront? Az AI-k jobb hatásúak posztm. HR+ emlőrák minden helyzetében A túlélésre gyakorolt hatás nem tisztázódott egyértelműen BIG 1-98 (76 hónap FU): a letrozol vs tamoxifen összehasonlításban szignifikánsan jobb volt a DFS, de az OS-ben csak pozitív trend látszott. Kissé jobb volt az egyedüli letrozol a TAM utáni letrozolnál a DFS és az OS tekintetében is (különösen node pozitív esetekben). DE: a safety profile elég rossz, nincs carryover hatás, a TAM biztonságossága rosszabb volt, mint az ATAC-ban, stb. Cuzick J. személyes közlés (előadás) A LET és az ANA egyaránt csökkenti az ER-t, a PgR-t és a Ki67-al mért proliferációt HER2 neg és HER2 poz tumorokban is Murray J. Breast Cancer Res Treat 2009;114: Úgy néz, ki, hogy AI kezdésben mellékhatások esetén TAM-ra ajánlható visszaváltani, ill. pl. osteoporozisban TAM-al kell kezdeni

23 Egyéb endokrin lehetőségek Premenopauza: GOSERELIN sok tapasztalat van (ZEBRA, IBCSG VIII, INT 0101, ABCSG 05, GROCTA 02, ZIPP, stb.) ZIPP 15 éves megfigyelése: jobb az OS (különösen, ha TAM-ot szed)! 5 évig javasolt adni a szakértői panel szerint Goldhirsch A: Ann Oncol June 17, 2009, doi /annonc/mdp322 Posztmenopauza 2./3. vonal: FULVESTRANT exemestan docetaxel capecitabin BSC sorrend használható, cost-effektív EFECT (Faslo vs Exe): clinical benefit 29.1% vs 27.2% válasz medián tartama 13.5 vs 10.8 hó Viscerális áttétben javasolható, kemoth előtt (helyett?) Compliance jobb Csont-izületi mellékhatások enyhébbek, mint AI-k mellett

24 A hormonális szerek hatását a célzott anyagok erősíthetik Az endokrin rezisztencia megelőzésére, vagy legyőzésére irányulnak a vizsgálatok Tamoxifen + gefitinib Anastrozol + gefitinib Anastrozol + trastuzumab Letrozol + lapatinib MBC-ben növeli a PFS-t az egyedüli anastrozolhoz, vagy letrozolhoz képest (3 vs 8.2 hónap) Csak a betegek kis hányada profitál, bár a célzott szerek valóban megelőzhetik a rezisztencia kialakulását. A várhatóan responderek csoportját neoadjuváns vizsgálatokban kellene kimutatni Letrozol + everolimus (mtor=rapamycin inhibitor) nagyobb válasz, különösen az S6 protein kináz (az aktivált mtor dowstream markere) expresszió esetén. Johnston SR. Clin Breast Cancer 2009 Jun;Suppl 1:S28-36.

25

II./3.3.2 fejezet:. A daganatok célzott kezelése

II./3.3.2 fejezet:. A daganatok célzott kezelése II./3.3.2 fejezet:. A daganatok célzott kezelése Kopper László A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a célzott terápiák lehetőségeit és a fejlesztés lényeges lépéseit. A fejezet teljesítését követően

Részletesebben

A HER2-negatív emlőrák kezelési stratégiái

A HER2-negatív emlőrák kezelési stratégiái A HER2-negatív emlőrák kezelési stratégiái Dr. Landherr László Uzsoki Utcai Kórház Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Fóruma - 2012 Klinikai igények Az eredetileg rosszabb prognózisú HER2-pozitív emlőrák

Részletesebben

AZ EMLŐRÁK SZISZTÉMÁS KEZELÉSE: SZAKMAI ÚTMUTATÁS.

AZ EMLŐRÁK SZISZTÉMÁS KEZELÉSE: SZAKMAI ÚTMUTATÁS. AZ EMLŐRÁK SZISZTÉMÁS KEZELÉSE: SZAKMAI ÚTMUTATÁS. Horváth Zsolt, Boér Katalin, Dank Magdolna, Kahán Zsuzsanna, Kocsis Judit, Kövér Erika, Pajkos Gábor, Pikó Béla, Rubovszky Gábor, Eckhardt Sándor Bevezető

Részletesebben

A zoledronsav klinikai és preklinikai. Dr. Nagykálnai Tamás Magyar Szenológiai Társaság Kongresszusa Balatonfüred 2009. október 9.-10.

A zoledronsav klinikai és preklinikai. Dr. Nagykálnai Tamás Magyar Szenológiai Társaság Kongresszusa Balatonfüred 2009. október 9.-10. A zoledronsav klinikai és preklinikai evidenciái az emlőrák kezelésében Dr. Nagykálnai Tamás Magyar Szenológiai Társaság Kongresszusa Balatonfüred 2009. október 9.-10. Kísérleti modellekben antitumoros

Részletesebben

adjuváns endokrin kezelések kezdeni, váltani, kiterjeszteni?

adjuváns endokrin kezelések kezdeni, váltani, kiterjeszteni? Nagykálnai Tamás Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, Budapest Nagy betegszámú randomizált klinikai vizsgálatok eredményei bizonyították, hogy a posztmenopauzális nők hormonérzékeny korai emlőrákja

Részletesebben

A sugárterápia változó szerepe és indikációi a mammográfiás szűrés bevezetése óta

A sugárterápia változó szerepe és indikációi a mammográfiás szűrés bevezetése óta A sugárterápia változó szerepe és indikációi a mammográfiás szűrés bevezetése óta Polgár Cs. Mészáros N. Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum Mammográfiás szűrés harmadik szűrési ciklus (2006-2007)

Részletesebben

Emlődaganatok célzott kezelése

Emlődaganatok célzott kezelése Emlődaganatok célzott kezelése Dr. Tőkés Tímea Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ Sorlie et al. PNAS u September 11, 2001 u vol. 98 u no. 19 u 10869 10874 Az emlőrák heterogén betegség biológiai és

Részletesebben

Korai tripla negatív emlődaganat gyógyszeres kezelése. Rubovszky Gábor Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Ülése Kecskemét, 2018.április

Korai tripla negatív emlődaganat gyógyszeres kezelése. Rubovszky Gábor Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Ülése Kecskemét, 2018.április Korai tripla negatív emlődaganat gyógyszeres kezelése Rubovszky Gábor Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Ülése Kecskemét, 2018.április 13-14. Mi az, amit tudunk? Prognózisa rossz. Heterogén. Általában

Részletesebben

Dr Csőszi Tibor Hetenyi G. Kórház, Onkológiai Központ

Dr Csőszi Tibor Hetenyi G. Kórház, Onkológiai Központ Dr Csőszi Tibor Hetenyi G. Kórház, Onkológiai Központ Azért, mert a kemoterápia bizonyított módon fokozza a gyógyulás esélyét! A kemoterápiának az a célja, hogy az esetleg, vagy biztosan visszamaradt daganatsejtek

Részletesebben

Chapter 10 Hungarian Summary. Az onkológiai gyógyszerfejlesztés eredetileg DNS-károsodást indukáló vegyületekre

Chapter 10 Hungarian Summary. Az onkológiai gyógyszerfejlesztés eredetileg DNS-károsodást indukáló vegyületekre 10 Összefoglaló Összefoglaló Az onkológiai gyógyszerfejlesztés eredetileg DNS-károsodást indukáló vegyületekre összpontosított, melyek az osztódó rákos sejteket célozzák meg. Jelenleg, nagy hangsúly fektetődik

Részletesebben

Férfiemlőrák. Dr Kocsis Judit

Férfiemlőrák. Dr Kocsis Judit Férfiemlőrák Dr Kocsis Judit Bevezetés Ritka Összes emlőrák kevesebb, mint 1%-a (11% in situ-seer) Összes férfi malignitás kevesebb, mint 1%-a Gyakran előrehaladottabb stádiumban kerül felfedezésre Idősebb

Részletesebben

TNBC ÚJDONSÁGOK. Dr Kocsis Judit

TNBC ÚJDONSÁGOK. Dr Kocsis Judit TNBC ÚJDONSÁGOK Dr Kocsis Judit Előzmények Emlőrák konszenzus 2016 Metasztatikus emlődaganat kemoterápia Javallat ER és PR negativitás HER2 pozitivitás ER/PR pozitívitás, de tüneteket okozó többszervi

Részletesebben

Tumorprogresszió és előrejelzése. Statisztikák. Statisztika - USA Megbetegedés / 10 leggyakoribb (2012)

Tumorprogresszió és előrejelzése. Statisztikák. Statisztika - USA Megbetegedés / 10 leggyakoribb (2012) Tumorprogresszió és előrejelzése 1. Statisztikák 2. Kezelési protokollok 3. Jövő 4. Teszt írása Megbetegedés / 1 leggyakoribb (212) Statisztikák Forrás: CA Halálozás / 1 leggyakoribb (212) Statisztika

Részletesebben

Mellékhatások Avastinnal kezelt emlőrákos betegeinknél. Dr Ruzsa Ágnes, Dr. Fekete Ilona MOT Kongresszus, 2009 november 12-14.

Mellékhatások Avastinnal kezelt emlőrákos betegeinknél. Dr Ruzsa Ágnes, Dr. Fekete Ilona MOT Kongresszus, 2009 november 12-14. Mellékhatások Avastinnal kezelt emlőrákos betegeinknél Dr Ruzsa Ágnes, Dr. Fekete Ilona MOT Kongresszus, 2009 november 12-14. VEGF gátlás, bevacizumab - Avastin emlőkarcinómában E2100 1 AVADO 2 RIBBON-1

Részletesebben

EGFR-tirozinkináz-inhibitorok alkalmazása tüdőrákban: szenzitivitás és rezisztencia

EGFR-tirozinkináz-inhibitorok alkalmazása tüdőrákban: szenzitivitás és rezisztencia 38 Gyógyszergyári közlemény EGFR-tirozinkináz-inhibitorok alkalmazása tüdőrákban: szenzitivitás és rezisztencia Moldvay Judit 1, Peták István 2,3 1 Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika, 2 Semmelweis

Részletesebben

dr. Udvarhelyi NóraN Frank Diagnosztika-Dako ziuma 2008.12.05.

dr. Udvarhelyi NóraN Frank Diagnosztika-Dako ziuma 2008.12.05. MOLEKULÁRIS PATHOLÓGIAI CÉLPONTOK AZ EMLŐRÁKBAN dr. Udvarhelyi NóraN Frank Diagnosztika-Dako Dako Szimpóziuma ziuma 2008.12.05. Az emlőrák k genotípusa, fenotípusa és klinikai lefolyása is igen heterológ.

Részletesebben

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei Szakirodalmi mű változatainak összehasonlító vizsgálata Ügyszám: SZJSZT 16/2005 A Bíróság által feltett kérdések: 1. A felperes által írt, lektorált, a 8.

Részletesebben

Emlődaganatok gyógyszeres kezelés. Dr.Tóth Judit DE OEC Onkológiai Tanszék

Emlődaganatok gyógyszeres kezelés. Dr.Tóth Judit DE OEC Onkológiai Tanszék Emlődaganatok gyógyszeres kezelés Dr.Tóth Judit DE OEC Onkológiai Tanszék Epidemiológia Kb.7000-8000 új eset évente Mo-on Idősebbek betegsége: -25 éves korban: 5/100 000-50 éves korban: 150/100 000-75

Részletesebben

MAGYAR SZENOLÓGIAI TÁRSASÁG TUDOMÁNYOS FÓRUMA - 2012. Dr. Horváth Zsolt Országos Onkológiai Intézet. A Herceptin kezelés.

MAGYAR SZENOLÓGIAI TÁRSASÁG TUDOMÁNYOS FÓRUMA - 2012. Dr. Horváth Zsolt Országos Onkológiai Intézet. A Herceptin kezelés. Dr. Horváth Zsolt Országos Onkológiai Intézet A Herceptin kezelés újabb lehetőségei MAGYAR SZENOLÓGIAI TÁRSASÁG TUDOMÁNYOS FÓRUMA - 2012 SC Herceptin kezelés* Herceptin az ebc neoadjuváns kezelésében**

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a écsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMO-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Az angiogenezis gátlásának szerepe a vastagbél- és végbélrák kezelésében

Az angiogenezis gátlásának szerepe a vastagbél- és végbélrák kezelésében Az angiogenezis gátlásának szerepe a vastagbél- és végbélrák kezelésében Eredeti közlemény Bodoky György Fôvárosi Szent László és Szent István Kórház, Onkológiai Osztály, Budapest A szolid daganatok korszerû

Részletesebben

Közös stratégia kifejlesztése molekuláris módszerek alkalmazásával a rák kezelésére Magyarországon és Norvégiában

Közös stratégia kifejlesztése molekuláris módszerek alkalmazásával a rák kezelésére Magyarországon és Norvégiában Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt Közös stratégia kifejlesztése molekuláris módszerek alkalmazásával a rák kezelésére Magyarországon és Norvégiában Norvég Alap támogatással javul

Részletesebben

III./5. GIST. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Panaszok. B.) Anamnézis. Pápai Zsuzsanna

III./5. GIST. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Panaszok. B.) Anamnézis. Pápai Zsuzsanna III./5. GIST Pápai Zsuzsanna A fejezet célja: a GIST daganatok epidemiológiájának, tüneteinek, diagnosztikájának valamint, kezelési lehetőségeinek áttekintése egy beteg esetének bemutatásán keresztül.

Részletesebben

TÜDİRÁKOK ONKOLÓGIÁJA

TÜDİRÁKOK ONKOLÓGIÁJA TÜDİRÁKOK ONKOLÓGIÁJA Dr. Maráz Anikó Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika 2012. november 14. Daganatos halálozás Európában, 1955-2015 Daganatos betegségek incidenciája /WHO, 2006/ Tüdı 1 200 000

Részletesebben

Jou r n a l of Cl i n i c a l On c o l o g y EREDETI KÖZLEMÉNY ÖSSZEFOGLALÁS

Jou r n a l of Cl i n i c a l On c o l o g y EREDETI KÖZLEMÉNY ÖSSZEFOGLALÁS 6. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM 2010. április Jou r n a l of Cl i n i c a l On c o l o g y EREDETI KÖZLEMÉNY Gyulladásos vagy lokálisan elôrehaladott emlôrák esetén hasonlóan jó hatású a neoadjuváns kemoterápia,

Részletesebben

OncotypeDX az emlőrák kezelésében

OncotypeDX az emlőrák kezelésében OncotypeDX az emlőrák kezelésében Dr. Nagy Zoltán Med Gen-Sol Kft. Szenológiai Kongresszus Kecskemét 2018. 04. 13-14. Slide 1 Az Oncotype DX korai emlőrák teszt 16 tumorral kapcsolatos gén Ösztrogén csoprt

Részletesebben

http://www.rimm.dote.hu Tumor immunológia

http://www.rimm.dote.hu Tumor immunológia http://www.rimm.dote.hu Tumor immunológia A tumorok és az immunrendszer kapcsolatai Tumorspecifikus és tumorasszociált antigének A tumor sejteket ölő sejtek és mechanizmusok Az immunológiai felügyelet

Részletesebben

Nőgyógyászati daganatok carcinogenesis, szignálutak, célzott terápiák

Nőgyógyászati daganatok carcinogenesis, szignálutak, célzott terápiák Nőgyógyászati daganatok carcinogenesis, szignálutak, célzott terápiák Tóth Erika Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály Országos Onkológiai Intézet Az előadás vázlata 1. Célzott terápia definíció

Részletesebben

A Her2 pozitív áttétesemlőrák. emlőrák kezelése napjainkban

A Her2 pozitív áttétesemlőrák. emlőrák kezelése napjainkban A Her2 pozitív áttétesemlőrák emlőrák kezelése napjainkban Szentmártoni Gyöngyvér Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Ülése Kecskemét, 2018 április 13-14 A Herceptinmegváltoztatta

Részletesebben

Genomikai vizsgálatok jelentősége a daganatterápiában. Csuka Orsolya Országos Onkológiai Intézet Pathogenetikai Osztály Budapest 2011.

Genomikai vizsgálatok jelentősége a daganatterápiában. Csuka Orsolya Országos Onkológiai Intézet Pathogenetikai Osztály Budapest 2011. Genomikai vizsgálatok jelentősége a daganatterápiában Csuka Orsolya Országos Onkológiai Intézet Pathogenetikai Osztály Budapest 2011. április Integrált kliniko-genomikai modell kialakítása a daganatos

Részletesebben

1. program: Az életminőség javítása

1. program: Az életminőség javítása 1. program: Az életminőség javítása A Széchenyi-terv Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok 2002. évi pályázatán támogatást nyert projektek listája 1. program: Az életminőség javítása 1B/0001 Buda Béla

Részletesebben

MULTIDROG REZISZTENCIA IN VIVO KIMUTATÁSA PETEFÉSZEK TUMOROKBAN MOLEKULÁRIS LEKÉPEZÉSSEL

MULTIDROG REZISZTENCIA IN VIVO KIMUTATÁSA PETEFÉSZEK TUMOROKBAN MOLEKULÁRIS LEKÉPEZÉSSEL MULTIDROG REZISZTENCIA IN VIVO KIMUTATÁSA PETEFÉSZEK TUMOROKBAN MOLEKULÁRIS LEKÉPEZÉSSEL Dr. Krasznai Zoárd Tibor Debreceni Egyetem OEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Debrecen, 2011. 10.17. Bevezetés

Részletesebben

Az immunválasz akadálymentesítése újabb lehetőségek a daganatok a immunterápiájában

Az immunválasz akadálymentesítése újabb lehetőségek a daganatok a immunterápiájában a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztály, Immunológiai Bizottsága és a Magyar Immunológiai Társaság Immunológia Világnapja - 2016 Az immunválasz akadálymentesítése újabb lehetőségek a daganatok a

Részletesebben

A tüdő adenocarcinomák szubklasszifikációja. Dr. Szőke János Molekuláris Patológiai Osztály Budapest, 2008 december 5.

A tüdő adenocarcinomák szubklasszifikációja. Dr. Szőke János Molekuláris Patológiai Osztály Budapest, 2008 december 5. A tüdő adenocarcinomák szubklasszifikációja Dr. Szőke János Molekuláris Patológiai Osztály Budapest, 2008 december 5. Háttér A tüdő ACA heterogén tumor csoport és a jelenlegi klasszifikáció elsősorban

Részletesebben

GYÓGYSZERÉSZET 2007/5. A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI TÁRSASÁG LAPJA A TARTALOMBÓL. Az emlõrák terápiájáról

GYÓGYSZERÉSZET 2007/5. A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI TÁRSASÁG LAPJA A TARTALOMBÓL. Az emlõrák terápiájáról GYÓGYSZERÉSZET A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZTUDMÁNYI TÁRSASÁG LAPJA A TARTALMBÓL Az emlõrák terápiájáról A gyógyszerész szerepe a beteg-együttmûködésben Adatok a magyarországi gyógyszeripar PEST analíziséhez Az

Részletesebben

Kemoterápia, PEM monoterápia protokoll szerint (01. fázis)

Kemoterápia, PEM monoterápia protokoll szerint (01. fázis) Tartalomjegyzék 7185* Kemoterápia, PEM monoterápia protokoll szerint... 1 7191* Kemoterápia, PEM-CDDP protokoll szerint... 2 7362* Kemoterápia, BEV-tüdő monoterápia protokoll szerint... 3 7436* Kemoterápia,

Részletesebben

MAGYOT VIII. Kongresszusa Budapest, 2016. május 5-7.

MAGYOT VIII. Kongresszusa Budapest, 2016. május 5-7. MAGYOT VIII. Kongresszusa Budapest, 2016. május 5-7. 2016. május 5. csütörtök 12.00 18.00 Regisztráció 14.00 15.00 Ebéd 15.00 15.05 Megnyitó Rubovszky Gábor, Bíró Krisztina 15.05 15.20 Lehet-e prediktív

Részletesebben

GLUSCAN 500 500 MBq/mL a kalibrálás idején. GLUSCAN 500 500 MBq/mL a kalibrálás idején. GLUSCAN PL 500 MBq/mL a kalibrálás idején

GLUSCAN 500 500 MBq/mL a kalibrálás idején. GLUSCAN 500 500 MBq/mL a kalibrálás idején. GLUSCAN PL 500 MBq/mL a kalibrálás idején I. MELLÉKLET FELSOROLÁS: MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYDÓZIS, ALKALMAZÁSI MÓD, KÉRELMEZŐK, FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJAI A TAGÁLLAMOKBAN 1 Tagállam EU/EGT Franciaország Németország

Részletesebben

BIOTECHNOLÓGIA: a jövő slágerágazata. Megrendelő: INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.

BIOTECHNOLÓGIA: a jövő slágerágazata. Megrendelő: INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. BIOTECHNOLÓGIA: a jövő slágerágazata Megrendelő: INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 1 Tartalomjegyzék 1 Biotechnológia: a jövő slágerágazata... 4 2 Piros

Részletesebben

Szemelvények az emlőrákterápia jelenéből és jövőjéből. Magyar Szenológiai Társaság 2014. 2014. május 23.-24. Hotel Four Points of Sheraton, Kecskemét

Szemelvények az emlőrákterápia jelenéből és jövőjéből. Magyar Szenológiai Társaság 2014. 2014. május 23.-24. Hotel Four Points of Sheraton, Kecskemét Szemelvények az emlőrákterápia jelenéből és jövőjéből Magyar Szenológiai Társaság 2014. 2014. május 23.-24. Hotel Four Points of Sheraton, Kecskemét 2012 ASCO McCormick Place, Chicago Mindent kifacsartunk

Részletesebben

Glikohisztokémiai és mikrovaszkularizációs prognosztikai faktorok tüd rákban. Doktori (Ph.D) értekezés tézisei. Készítette:

Glikohisztokémiai és mikrovaszkularizációs prognosztikai faktorok tüd rákban. Doktori (Ph.D) értekezés tézisei. Készítette: Glikohisztokémiai és mikrovaszkularizációs prognosztikai faktorok tüd rákban Doktori (Ph.D) értekezés tézisei Készítette: Dr. Sz ke Tamás Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti

Részletesebben

OncotypeDX Korai emlőrák és a genetika biztosan mindent tudunk betegünkről a helyes terápia megválasztásához? Boér Katalin

OncotypeDX Korai emlőrák és a genetika biztosan mindent tudunk betegünkről a helyes terápia megválasztásához? Boér Katalin OncotypeDX Korai emlőrák és a genetika biztosan mindent tudunk betegünkről a helyes terápia megválasztásához? Boér Katalin Korai HR+, HER2- emlőrák kezelése ormonterápia emoterápia - előnye 4,4% lasszikus

Részletesebben

Docetaxel kombinációs kezeléssel (TAC) szerzett tapasztalataink az emlôrák adjuváns kemoterápiájában

Docetaxel kombinációs kezeléssel (TAC) szerzett tapasztalataink az emlôrák adjuváns kemoterápiájában Docetaxel kombinációs kezeléssel () szerzett tapasztalataink az emlôrák adjuváns kemoterápiájában BCIRG 001 randomizált, multicentrikus fázis III vizsgálat hazai eredményei Boér Katalin, 1 Láng István,

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Az egészségügyi szakembereket arra kérjük,

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 7. előadás Immunizálás. Poliklonális és monoklonális ellenanyag előállítása, tisztítása, alkalmazása Az antigén (haptén + hordozó) sokféle specificitású ellenanyag

Részletesebben

Vesetumorok. Horváth András. Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika EBU Certified Clinic

Vesetumorok. Horváth András. Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika EBU Certified Clinic Nefrológia a mindennapi gyakorlatban Uzsoki utcai Kórház 2015. október 10. Vesetumorok Horváth András Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika EBU Certified Clinic Epidemiológia, etiológia Etiológia: Genetikai

Részletesebben

Multidrog rezisztens tumorsejtek szelektív eliminálására képes vegyületek azonosítása és in vitro vizsgálata

Multidrog rezisztens tumorsejtek szelektív eliminálására képes vegyületek azonosítása és in vitro vizsgálata Multidrog rezisztens tumorsejtek szelektív eliminálására képes vegyületek azonosítása és in vitro vizsgálata Doktori értekezés tézisei Türk Dóra Témavezető: Dr. Szakács Gergely MTA TTK ENZIMOLÓGIAI INTÉZET

Részletesebben

MAGYAR SZENOLÓGIAI TÁRSASÁG TUDOMÁNYOS FÓRUMA Dr. Pápai Zsuzsanna HM-Honvédkórház. A jövő útjai a HER2-ellenes. antitest terápiában

MAGYAR SZENOLÓGIAI TÁRSASÁG TUDOMÁNYOS FÓRUMA Dr. Pápai Zsuzsanna HM-Honvédkórház. A jövő útjai a HER2-ellenes. antitest terápiában Dr. Pápai Zsuzsanna HM-Honvédkórház A jövő útjai a HER2-ellenes antitest terápiában MAGYAR SZENOLÓGIAI TÁRSASÁG TUDOMÁNYOS FÓRUMA - 2012 Új entitás és hatásmechanizmus: T-DM1* Új hatóanyag és hatásmechanizmus:

Részletesebben

A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009.

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A NEM-KISSEJTES TÜDŐRÁK DIAGNOSZTIKUS ÉS TERÁPIÁS STRATÉGIÁJÁBAN

VÁLTOZÁSOK A NEM-KISSEJTES TÜDŐRÁK DIAGNOSZTIKUS ÉS TERÁPIÁS STRATÉGIÁJÁBAN VÁLTOZÁSOK A NEM-KISSEJTES TÜDŐRÁK DIAGNOSZTIKUS ÉS TERÁPIÁS STRATÉGIÁJÁBAN Ostoros Gyula 1, Döme Balázs 1, Strausz János 1, Tímár József 2 1 Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, 2 Semmelweis

Részletesebben

Jelátviteli uatk és daganatképződés

Jelátviteli uatk és daganatképződés Jelátviteli uatk és daganatképződés Tímár József Semmelweis Egyetem, Klinikai Központ 2.sz. Patológiai Intézet MTA-SE Molekuláris Onkológia Kutatócsoport, Budapest A HER-2 genetikája emberi daganatokban

Részletesebben

Az ABCG2 multidrog transzporter fehérje szerkezetének és működésének vizsgálata

Az ABCG2 multidrog transzporter fehérje szerkezetének és működésének vizsgálata Az ABCG2 multidrog transzporter fehérje szerkezetének és működésének Kutatási előzmények Az ABC transzporter membránfehérjék az ATP elhasítása (ATPáz aktivitás) révén nyerik az energiát az általuk végzett

Részletesebben

Boér Katalin Szent Margit Kórház, Onkológia, Budapest

Boér Katalin Szent Margit Kórház, Onkológia, Budapest Újdonságok goka hormonreceptor- pozivemlőrá emlőrákok kokkezelésé kezelésében Boér Katalin Szent Margit Kórház, Onkológia, Budapest A Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Ülése Kecskemét, Hotel Aranyhomok,

Részletesebben

Kemoterápiás kezelés, hormonális terápia, biológiai terápia. Dr Rubovszky Gábor 2014.02.26

Kemoterápiás kezelés, hormonális terápia, biológiai terápia. Dr Rubovszky Gábor 2014.02.26 Kemoterápiás kezelés, hormonális terápia, biológiai terápia Dr Rubovszky Gábor 2014.02.26 A gyógyszeres daganatterápiában használt szerek négy fő csoportja kemoterápia/citotoxikus szerek hormonterápiák

Részletesebben

2009.03.05. Gombás osteomyelitis: 67 Ga-citrát. Tüdıtályog: 67 Ga-citrát

2009.03.05. Gombás osteomyelitis: 67 Ga-citrát. Tüdıtályog: 67 Ga-citrát Hematológiai és gyulladásos vizsgálatok 2009.03.05. 1 2 Ga-67 citrát/klorid Ga-67: Sarcoidosis Elıállítás: ciklotron termék (cink 20MeV proton besugárzással) Hatás mechanizmus: véráramba jutva a citrát

Részletesebben

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár összefoglalója Onkológiai ellátások finanszírozása diagnosztikától a célzott terápiákig

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár összefoglalója Onkológiai ellátások finanszírozása diagnosztikától a célzott terápiákig Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár összefoglalója Onkológiai ellátások finanszírozása diagnosztikától a célzott terápiákig Bevezetés onkológiai ellátásokhoz való hozzáférés Hazánkban az Európai Unió

Részletesebben

A csontvelői eredetű haem-és lymphangiogén endothel progenitor sejtek szerepe tüdőrákokban. Doktori tézisek. Dr. Bogos Krisztina

A csontvelői eredetű haem-és lymphangiogén endothel progenitor sejtek szerepe tüdőrákokban. Doktori tézisek. Dr. Bogos Krisztina A csontvelői eredetű haem-és lymphangiogén endothel progenitor sejtek szerepe tüdőrákokban Doktori tézisek Dr. Bogos Krisztina Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Pulmonológia program

Részletesebben

Rosszindulatú daganatok célzott, molekuláris gyógyszeres kezelése

Rosszindulatú daganatok célzott, molekuláris gyógyszeres kezelése Rosszindulatú daganatok célzott, molekuláris gyógyszeres kezelése Dr. Kerpel-Fronius Sándor Egyetemi tanár Farmakológiai és Farmakoterápiás Tanszék Semmelweis Egyetem Budapest Email: kerfro@pharma.sote.hu

Részletesebben

Tumorbiológia Dr. Tóvári József (Országos Onkológiai Intézet)

Tumorbiológia Dr. Tóvári József (Országos Onkológiai Intézet) a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztály, Immunológiai Bizottsága és a Magyar Immunológiai Társaság Immunológia Világnapja - 2016 Tumorbiológia Dr. Tóvári József (Országos Onkológiai Intézet) Az

Részletesebben

A MOLEKULÁRIS REZISZTENCIA ÖSSZEFÜGGÉSEI KIVÉDÉSE

A MOLEKULÁRIS REZISZTENCIA ÖSSZEFÜGGÉSEI KIVÉDÉSE A MOLEKULÁRIS REZISZTENCIA ÖSSZEFÜGGÉSEI KIVÉDÉSE Kopper László Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Fóruma Kecskemét, 2014. 05. 23-24 WAR ON CANCER 1971 Richard Nixon are we winning the war on cancer,

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA III. SZŰRŐVIZSGÁLATOK

EPIDEMIOLÓGIA III. SZŰRŐVIZSGÁLATOK EPIDEMIOLÓGIA III. SZŰRŐVIZSGÁLATOK Prevenció megelőzés 1. Az egészség fejlesztése, megőrzése, 2. egészségkárosodás mielőbbi felismerése, az egészség visszaállítása, 3. a károsodás további súlyosbodásának

Részletesebben

13. évfolyam 4. KÜLÖNSZÁM 2006. augusztus 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo TÁJÉKOZTATÓ

13. évfolyam 4. KÜLÖNSZÁM 2006. augusztus 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo TÁJÉKOZTATÓ 13. évfolyam 4. KÜLÖNSZÁM 2006. augusztus 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epidemiológiai Információs Hetilap TÁJÉKOZTATÓ A NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE SORÁN ALKALMAZANDÓ MÓDSZEREKRŐL II. RÉSZ AZ EFRIR

Részletesebben

Minimálisan hormon érzékeny korai emlı daganatos betegcsoport összehasonlító vizsgálata

Minimálisan hormon érzékeny korai emlı daganatos betegcsoport összehasonlító vizsgálata Minimálisan hormon érzékeny korai emlı daganatos betegcsoport összehasonlító vizsgálata Rubovszky G. 1, Láng I. 1, Köves I 2, Farkas E. 2,Horváth Zs. 1, Kásler M. 3 1- Országos Onkológiai Intézet, Kemoterápia

Részletesebben

Áttekintő. Citotoxikus vs. célzott terápia. RAS jelátvitel. Onkogén-addikció. Célzott terápiás gyógyszerek (2013) 2014.11.12.

Áttekintő. Citotoxikus vs. célzott terápia. RAS jelátvitel. Onkogén-addikció. Célzott terápiás gyógyszerek (2013) 2014.11.12. Áttekintő Tumorprogresszió és előrejelzése Dr. Győrffy Balázs 1. RAS + Erbb család 2. Érújdonképződés- VEGF 3. 4. Biomarkerek RAS Mellékhetások 5. Heterogenitás 6. Összefoglalás Citotoxikus vs. célzott

Részletesebben

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2009/2103(INI) 3.2.2010 JELENTÉSTERVEZET a Fellépés a rák ellen: európai partnerség című bizottsági közleményről

Részletesebben

Változások a HER2 pozitív korai emlőrákok kezelésében. Landherr László A Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Ülése Április

Változások a HER2 pozitív korai emlőrákok kezelésében. Landherr László A Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Ülése Április Változások a HER2 pozitív korai emlőrákok kezelésében Landherr László A Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Ülése 2018. Április 13-14. Kecskemét Scientific Advances in mbchave lagged several other tumor

Részletesebben

Diagnózis és prognózis

Diagnózis és prognózis Diagnózis, prognózis Általános vizsgálat Diagnózis és prognózis Fizikális vizsgálat Endoszkópia Képalkotás Sebészi feltárás A kezelés megválasztása Specifikus elemzés Kórszövettan/citológia Klinikai kémia

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TANÍTÓKÉPZŐ INTÉZET. Útmutató a szakdolgozat készítéséhez tanító szakon

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TANÍTÓKÉPZŐ INTÉZET. Útmutató a szakdolgozat készítéséhez tanító szakon NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TANÍTÓKÉPZŐ INTÉZET Útmutató a szakdolgozat készítéséhez tanító szakon Nyíregyháza 2014 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 2. A szakdolgozati témák meghirdetésének rendje

Részletesebben

Szakmai zárójelentés

Szakmai zárójelentés Szakmai zárójelentés A témavezető neve: dr. Antus Balázs A téma címe: A bronchiolitis obliterans szindróma pathomechanizmusa OTKA nyilvántartási szám: F 046526 Kutatási időtartam: 2004-2008. A kutatási

Részletesebben

HUMAN IMMUNODEFICIENCY VIRUS (HIV) ÉS AIDS

HUMAN IMMUNODEFICIENCY VIRUS (HIV) ÉS AIDS HUMAN IMMUNODEFICIENCY VIRUS (HIV) ÉS AIDS Dr. Mohamed Mahdi MD. MPH. Department of Infectology and Pediatric Immunology University of Debrecen 2010 Történelmi tények a HIV-ről 1981: Első megjelenés San

Részletesebben

Beszámoló a 23. San Antonio Breast Cancer Symposiumról (San Antonio, Texas, 2000. december 6-9.)

Beszámoló a 23. San Antonio Breast Cancer Symposiumról (San Antonio, Texas, 2000. december 6-9.) Beszámoló a 23. San Antonio Breast Cancer Symposiumról (San Antonio, Texas, 2000. december 6-9.) Kongresszusi Nagykálnai Tamás Fôvárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórház, Onkoradiológiai Központ, Budapest

Részletesebben

és biztonságoss Prof. Dr. János J CHMP member Hungary

és biztonságoss Prof. Dr. János J CHMP member Hungary Gyógyszerek hatásoss sossága és biztonságoss gosságaga Prof. Dr. János J Borvendég CHMP member Hungary A ma gyógyszerkutat gyszerkutatásának legfontosabb célbetegségei: gei: malignus betegségek gek cardiovascularis

Részletesebben

A masztopátia krónikai fibróza cisztika és a Policisztás Ovárium Szindróma összehasonlítása

A masztopátia krónikai fibróza cisztika és a Policisztás Ovárium Szindróma összehasonlítása Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus Képalkotó diagnosztika analitikus szakirány A masztopátia krónikai fibróza cisztika és a Policisztás Ovárium

Részletesebben

Sajtószemle 2015. szeptember 7.

Sajtószemle 2015. szeptember 7. Sajtószemle 2015. szeptember 7. Nol.hu Kisebb hús a kórházi kosztban Lejárt szeptember 1-jén a közétkeztetés egészségesebbé tételére adott és többször meghosszabbított türelmi idő. Az ÁNTSZ bejelentette:

Részletesebben

I./5. fejezet: Daganatok növekedése és terjedése

I./5. fejezet: Daganatok növekedése és terjedése I./5. fejezet: Daganatok növekedése és terjedése Tímár József A fejezet célja, hogy a hallgató megismerje a daganatok növekedésének és biológiai viselkedésének alapjait. A fejezet teljesítését követően

Részletesebben

Emlőrák gyógyszeres terápia az

Emlőrák gyógyszeres terápia az Emlőrák gyógyszeres terápia az ajánlások alapján KÖTELEZŐ SZINTENTARTÓ TANFOLYAM SZEGED 2018.09.13. Dr. Horváth Zsolt BKMK Onkoradiológiai Központ Mely irányelveket használjuk? (ESMO) St Gallen Early Breast

Részletesebben

Dr. Losonczy György egyetemi tanár Pulmonológiai Klinika Semmelweis Egyetem Klinikai onkológia speciális kurzus. 2014.

Dr. Losonczy György egyetemi tanár Pulmonológiai Klinika Semmelweis Egyetem Klinikai onkológia speciális kurzus. 2014. Dr. Losonczy György egyetemi tanár Pulmonológiai Klinika Semmelweis Egyetem Klinikai onkológia speciális kurzus. 2014. Tüdőrák incidencia és prevalencia Magyarországon 2000-2013 között A panasz nyomán

Részletesebben

A sugárter. rterápia szerepe a. Dr. Mangel László Pécsi Tudományegyetem, Onkoterápiás Intézet. OFTEX továbbképzés, Harkány, 2012.10.12.

A sugárter. rterápia szerepe a. Dr. Mangel László Pécsi Tudományegyetem, Onkoterápiás Intézet. OFTEX továbbképzés, Harkány, 2012.10.12. A sugárter rterápia szerepe a reumatológiai ellátásban Dr. Mangel László Pécsi Tudományegyetem, Onkoterápiás Intézet OFTEX továbbképzés, Harkány, 2012.10.12. Az előadás tartalma, amiről beszélni lehetne

Részletesebben

2010. évi Tájékoztató a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról

2010. évi Tájékoztató a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2010. évi Tájékoztató a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról Debrecen, 2011. április Dr. Pásti Gabriella mb. megyei tiszti

Részletesebben

BOLERO újabb jelentős lépés az emlődaganatok kezelésében

BOLERO újabb jelentős lépés az emlődaganatok kezelésében 128 Összefoglaló közlemény BOLERO újabb jelentős lépés az emlődaganatok kezelésében Rubovszky Gábor, Láng István Országos Onkológiai Intézet, B Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztály,

Részletesebben

MOLEKULÁRIS DIAGNOSZTIKA. Kohánka Andrea, MSc

MOLEKULÁRIS DIAGNOSZTIKA. Kohánka Andrea, MSc MOLEKULÁRIS DIAGNOSZTIKA Kohánka Andrea, MSc MIT ÉRTÜNK A FOGALOM ALATT??? A ráksejtek genetikai állományának feltérképezése. Megismerhetjük: - az adott daganat biológiai tulajdonságait - a betegség prognózisát

Részletesebben

Nintedanib (BIBF 1120) a szolid daganatok kezelésében: biológia és klinikai tapasztalatok áttekintése

Nintedanib (BIBF 1120) a szolid daganatok kezelésében: biológia és klinikai tapasztalatok áttekintése Gyógyszergyári közlemény 199 intedanib (BIBF 1120) a szolid daganatok kezelésében: biológia és klinikai tapasztalatok áttekintése Török Szilvia, 1 Cserepes T. Mihály, 1 Rényi-Vámos Ferenc, 2 Döme Balázs

Részletesebben

Primer emlőcarcinomák és metasztázisaik immunfenotípusának vizsgálata

Primer emlőcarcinomák és metasztázisaik immunfenotípusának vizsgálata Primer emlőcarcinomák és metasztázisaik immunfenotípusának vizsgálata Lukács Lilla Vanda, Szász A. Marcell, Tőkés Anna-Mária, Kiss Orsolya, Lőrincz Tamás, Kulka Janina Az emlőrákok újabban azonosított

Részletesebben

A GI daganatok onkológiai kezelésének alapelvei. dr Lohinszky Júlia SE II. sz Belgyógyászati Klinika

A GI daganatok onkológiai kezelésének alapelvei. dr Lohinszky Júlia SE II. sz Belgyógyászati Klinika A GI daganatok onkológiai kezelésének alapelvei dr Lohinszky Júlia SE II. sz Belgyógyászati Klinika Onkológiai ellátás Jelentősége Elvei Szemléletváltás szükségessége Klinikai onkológia Kemoterápia kit,

Részletesebben

Az endomembránrendszer részei.

Az endomembránrendszer részei. Az endomembránrendszer Szerkesztette: Vizkievicz András Az eukarióta sejtek prokarióta sejtektől megkülönböztető egyik alapvető sajátságuk a belső membránrendszerük. A belső membránrendszer szerkezete

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS BEVEZETÉS

ÖSSZEFOGLALÁS BEVEZETÉS 3. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM 2007. OKTÓBER JOURNAL OF CLINICAL ONCOLOGY EREDETI KÖZLEMÉNY Az adjuváns kezelésként háromhavonta alkalmazott depó leuprorelin-acetát és a cyclophosphamid + methotrexat + fluorouracil

Részletesebben

Paradigmaváltás a daganatok patológiai diagnosztikájában: molekuláris alapú differenciáldiagnosztika, prognosztikus és prediktív patológia

Paradigmaváltás a daganatok patológiai diagnosztikájában: molekuláris alapú differenciáldiagnosztika, prognosztikus és prediktív patológia Paradigmaváltás a daganatok patológiai diagnosztikájában: molekuláris alapú differenciáldiagnosztika, prognosztikus és prediktív patológia Eredeti közlemény Orosz Zsolt 1, Sápi Zoltán 4, Szentirmay Zoltán

Részletesebben

Az 1.osztály követelményrendszere az 1. félévben. Az 1. osztály követelményrendszere a 2. félévben

Az 1.osztály követelményrendszere az 1. félévben. Az 1. osztály követelményrendszere a 2. félévben Az 1.osztály követelményrendszere az 1. félévben A tanuló: Legyen képes a közvetlen környezetében önállóan megfigyeléseket végezni, a tapasztalatait tudja tanítói kérdések segítségével elmondani szóban,

Részletesebben

Daganatok Kezelése. Bödör Csaba. I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet november 30., ÁOK, III.

Daganatok Kezelése. Bödör Csaba. I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet november 30., ÁOK, III. Daganatok Kezelése Bödör Csaba I. sz. atológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet 2017. november 30., ÁOK, III. bodor.csaba1@med.semmelweis-univ.hu Daganatok kezelése: Terápiás modalitások Sebészi kezelés

Részletesebben

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés)

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) 4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) ). A gyártás-előkészítés-irányítás funkcióit, alrendszereit egységbe foglaló (általános gyártási) modellt a 4.1. ábra szemlélteti.

Részletesebben

E4 A Gyermekkori szervezett lakossági emlőszűrések hatása az emlőműtétek

E4 A Gyermekkori szervezett lakossági emlőszűrések hatása az emlőműtétek 08.30-09.30 09.00-10.30 Pátria terem 2005. november 10. csütörtök E1 MEGNYITÓ E2 1.Nemzeti Üléselnökök: Rákkontroll Kovács Attila, Program Csonka I. Csaba, Ottó Szabolcs E3 Kásler Ottó jellegzetességei,

Részletesebben

Modern terápiás szemlélet az onkológiában

Modern terápiás szemlélet az onkológiában Modern terápiás szemlélet az onkológiában Dr. Horváth Anna Semmelweis Egyetem, III.Belgyógyászati Klinika Haemato-Onkológiai osztály Budapest, 1125. Kútvölgyi út 4. TERÁPIÁS SZEMLÉLET VÁLTOZÁSA AZ ONKOLÓGIÁBAN?

Részletesebben

Az emlôrák adjuváns kezelésének fejlôdése Bonadonnától a taxánokig

Az emlôrák adjuváns kezelésének fejlôdése Bonadonnától a taxánokig Az emlôrák adjuváns kezelésének fejlôdése Bonadonnától a taxánokig Gyógyszeripari Nagykálnai Tamás Fôvárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórháza, Budapest A szerzô összefoglalja az emlôrák adjuváns kemoterápiájának

Részletesebben

A proteomika új tudománya és alkalmazása a rákdiagnosztikában

A proteomika új tudománya és alkalmazása a rákdiagnosztikában BIOTECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI POLITIKA, KUTATÁSI IRÁNYOK A proteomika új tudománya és alkalmazása a rákdiagnosztikában Tárgyszavak: proteom; proteomika; rák; diagnosztika; molekuláris gyógyászat; biomarker;

Részletesebben

Dr. Tárnoki Ádám Domonkos PhD Semmelweis Egyetem, Budapest Radiológiai és Onkoterápiás Klinika Magyar Ikerregiszter

Dr. Tárnoki Ádám Domonkos PhD Semmelweis Egyetem, Budapest Radiológiai és Onkoterápiás Klinika Magyar Ikerregiszter Ikerregiszterek és egy ikervizsgálat gyakorlati megszervezése Dr. Tárnoki Ádám Domonkos PhD Semmelweis Egyetem, Budapest Radiológiai és Onkoterápiás Klinika Magyar Ikerregiszter 1 Ikerregiszterek Önkéntes

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 004 488 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 004 488 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000004488T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 004 488 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 798717 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Az Avastin-t más daganatellenes gyógyszerekkel kombinálva, az alábbi típusú daganatos betegségekben szenvedő felnőttek kezelésére alkalmazzák:

Az Avastin-t más daganatellenes gyógyszerekkel kombinálva, az alábbi típusú daganatos betegségekben szenvedő felnőttek kezelésére alkalmazzák: EMEA/H/C/000582 EPAR-összefoglaló a nyilvánosság számára bevacizumab Ez a dokumentum az -ra vonatkozó európai nyilvános értékelő jelentés (EPAR) összefoglalója. Azt mutatja be, hogy az emberi felhasználásra

Részletesebben

Vesedaganat 2. vonalbeli kezelése: Ön hogy döntene? Nivolumab (Opdivo )

Vesedaganat 2. vonalbeli kezelése: Ön hogy döntene? Nivolumab (Opdivo ) Vesedaganat 2. vonalbeli kezelése: Ön hogy döntene? (Opdivo ) Dr. Maráz Anikó SZTE Onkoterápiás Klinika MAGYOT - Budapest, 2017.05.05-06. Eset rövid összefoglalása 52 éves férfi, társbetegség hypertonia,

Részletesebben

Vakcinák 2011. / 9. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK

Vakcinák 2011. / 9. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Vakcinák 2011. / 9 Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Bevezetés Fertőzéses megbetegedések elleni küzdelem Himlő, diphteria, tetanus, poliomyelitis, kanyaró, szamárköhögés, mumpsz, rubeola A

Részletesebben