MultiMédia az oktatásban Zsigmond Király Fıiskola Budapest, szeptember

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MultiMédia az oktatásban Zsigmond Király Fıiskola Budapest, szeptember"

Átírás

1 VIGH GYÖRGY Az informatika- és a nyelvoktatás támogatása Tantál multimédia rendszerekkel A Felnıttképzés Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület vigh.gyorgy@suli-soft-design.hu Absztrakt Informatikai taneszköz-szakértıi tevékenységem során ismerkedtem meg a Tantál Elektronikai Kft. által kifejlesztett multimédiás oktató- és felügyeleti rendszerekkel. A helyes módszer megválasztását nagyban befolyásolják a tanulók felkészültségén kívül a tanár rendelkezésére álló tárgyi-technikai eszközök. Az ismertetendı rendszerek a korszerő oktatási módszerek alkalmazásának minden lehetıségét támogatják. Az ismertetendı rendszerek szerepe akkor kerül elıtérbe, amikor a tanárnak a tanórán folyó munka során prezentálnia, ellenıriznie, segítenie vagy beavatkoznia kell, ugyanis e rendszerek olyan számítógépes videó-, billentyőzet- és egér-hálózatot valósítanak meg, ahol a tanár interaktív módon kapcsolatot teremthet a tanulóval. Az integrált hangrendszerrel is rendelkezı egység segítségével szóban is, a többi tanuló megzavarása nélkül teremthet kapcsolatot a tanulóval, amennyiben az mikrofonos fejhallgatóval csatlakozik az adott rendszerhez, amely kompromisszumok nélkül nyelvoktató laborként is használható. Az ismertetendı rendszerek egy kivételével speciális hardver hálózatot alkotnak, mőködésükhöz nincs szükség semmiféle szoftverre, sem az oktató, sem a tanuló gépén, ezért bármely program oktatására könnyedén használhatók. Alkalmazhatók egyedi vagy hálózatba kapcsolt számítógépek esetén is. Egy-egy rendszer kiépítéstıl függıen akár 30 számítógép felügyeletét is elláthatja. Elıadásomban e rendszerek alkalmazását kívánom bemutatni, összehasonlítva a hagyományos oktatási gyakorlattal.

2 Bevezetı Többféle módszerekkel történhet az informatikai, azon belül a számítástechnikai, illetve programozási ismeretek gyakorlati elsajátítása, valamint az idegen nyelvek oktatása. Úgy gondolom, hogy ez nem lehet vita kérdése, a helyes módszerek megválasztása már igen! Azokat viszont nagyban befolyásolják a tanulók felkészültségén kívül a tanár, az oktató rendelkezésére álló tárgyi-technikai eszközei is. A Tantál Elektronikai Kft. multimédia rendszereire elıször 1991-ben figyeltem fel, majd ezt követıen informatikai taneszköz-szakértıi, illetve informatikai beruházási és beszerzési szakértıi tevékenységem során is gyakran találkoztam, illetve találkozom velük. Így folyamatosan érzékelem, hogy milyen irányban fejlıdnek azok. Hasznosságuknál fogva gondoltam úgy, hogy két év elteltével újból felhívom a figyelmet ezek használatára egy szekció-elıadás keretében, illetve ezen írásom útján, bemutatva egyben az e rendszerekben bekövetkezett mőszaki fejlıdést, s alternatívaként rávilágítva egy szoftveres megoldásra is. A következı rendszereket, illetve programot forgalmazza jelenleg a Tantál Elektronikai Kft.: Tantál MIDILAB nyelvi labor Tantál Mobil nyelvi labor Tantal SMART-16 nyelvi labor Tantál Xénia nyelvoktató laboratórium Tantál NLPC-24 számítógép vezérléső nyelvi labor TanNet Professional videó elosztó és felügyeleti rendszer TanNet Multimédia hangrendszerrel támogatott számítógépes oktató rendszer és nyelvoktató labor Tantál NLPC Multimédia hangrendszerrel támogatott számítógépes oktató rendszer és nyelvoktató labor Szoftver: Smart Media program - tanár és a diákok számítógépes hálózaton keresztül kapcsolatba kerülhetnek képben, hangban és írásban

3 Hogyan csináltam nélkülük? Saját informatika-számítástechnika oktatási praxisomból tudom: önálló feladatvégzéskor, gyakoroltatáskor állandóan figyelnem kellett ahhoz, hogy a tanulók jelentkezéseit észrevegyem. A kérdések többsége olyan volt, hogy oda kellett mennem, meg kellett néznem a problémás feladatot, segítenem kellett annak megoldásában. Majd vissza kellett ballagnom a táblához, hogy felvázoljam a tanulságos feladatot a többi tanuló részére. Rengeteg idı telt így el feleslegesen, nem beszélve arról, hogy a szőkösen berendezett tantermekben sokszor fel kellett állítanom azokat a tanulókat is (zavarás, kizökkentés a gondolatmenetbıl), akik dolgoztak, hogy eljuthassak a kérdezı tanulóhoz. Kiszámoltam: 15 tanulói munkahelyes kabinetben egy 45 perces tanóra alatt legkevesebb 250 m-t tettem meg akkor, ha nem kellett mindenkihez odamennem. Egy új program kezelésének a bemutatásánál, felhasználói szintő ismeretek tanításakor nem megfelelı fényerejő videoprojektor, írásvetítı és LCD-panel együttes alkalmazása esetén be kellett sötétítenem a tantermet. Oktatófilm bejátszása esetén gondot okozott a megfelelı besötétítés mellett a konzolra, de nem megfelelı magasságban és nézési szögben elhelyezett televíziókészülék. Mindig volt olyan tanulóm, aki nem látta megfelelıen a televízió képernyıjét, annak tükrözıdése miatt. A tanulók munkájának folyamatos ellenırzése szintén gondot jelentett. A tanterem valamelyik hátsó sarkába kellett állnom ahhoz, hogy lássam a monitorok képét, a számítógéppel végzett tevékenységet. Szakértıi tevékenységem során találkoztam és ismerkedtem meg a felsorolt rendszerekkel együtt az NLPC Multimédia rendszerrel, illetve a Smart Media programmal, amelyek különkülön az elıbbi problémákat egy csapásra megoldhatták volna, s hatékonyabbá tehették volna oktatási munkámat, a megtakarítható idırıl már nem is beszélve. A Tantál Elektronikai Kft. felkérésére osztom meg most Önökkel az NLPC Multimédia rendszerrel kapcsolatosan szerzett tapasztalataimat. Elıadásom ennek alkalmazási lehetıségét mutatja be, összehasonlítva eddigi tanítási gyakorlatommal.

4 Az oktató- és felügyeleti rendszer Az NLPC Multimédia oktató- és felügyeleti rendszer a korszerő oktatási módszerek alkalmazásának minden lehetıségét biztosítja a tanár és a diákok számára. A rendszer egy olyan számítógépes videó-, billentyőzet- és egér-hálózatot valósít meg, ahol a tanár egy kezelıegység segítségével teremt interaktív kapcsolatot a tanulóval. Az integrált hangrendszer segítségével szóban is kapcsolatot teremthet a tanulókkal, mivel mindnyájan mikrofonos fejhallgatóval csatlakoznak a rendszerhez. A hangrendszer kompromisszumok nélkül önállóan is használható nyelvoktató laborként. Ennek lehetıségeire késıbb térek ki részletesen. Az NLPC Multimédia rendszer speciális hardver hálózat, mőködéséhez nincs szükség semmiféle szoftverre, sem az oktató, sem a tanuló gépén, ezért bármely program oktatására használható. Alkalmazható egyedi vagy hálózatba kapcsolt számítógépek esetén is. A szoftveralapú hálózatokkal ellentétben nemcsak karakteres, vagy grafikus képek, hanem akár mozgóképek is továbbíthatók a tanári és a tanuló gépek között, a rendszer lelassulása nélkül. A szoftver alapú hálózatokkal ellentétben nemcsak karakteres vagy grafikus képek, hanem lényegesen nagyobb felbontású XGA monitorképet képes átvinni torzításmentes képátvitellel a tanári és diákgépek között (1280x1240 pixeles felbontás mellett, 85Hz képismétlési frekvencia). A rendszer kiépítéstıl függıen akár 30 számítógép felügyeletét is lehetıvé teszi. A rendszerek lehetıségei az informatika-számítástechnika oktatásban Alaphelyzetben mindegyik tanuló dolgozhat önállóan a számítógépén. Az NLPC Multimédia rendszernek a szerepe akkor kerül az elıtérbe, amikor a tanárnak a tanórán folyó munka során prezentálnia, ellenıriznie, segítenie vagy beavatkoznia kell. Ezt egy hagyományos rendszerben csak körülményesen tudja elvégezni. Gondoljunk csak arra, hogy a számítógépes munkahelyek kialakításánál azok sőrő elhelyezésénél fogva ezt miképpen tudja megtenni. Ezt zavarás nélkül nem tudja végrehajtani, mivel pl.: fel kell állítania azokat a tanulókat, akik útban vannak.

5 Egy program kezelésének a bemutatásához nem megfelelı fényerejő videoprojektor, írásvetítı és LCD-panel, stb. alkalmazása esetén általában be kell sötétíteni a tantermet. Az NLPC Multimédia rendszerrel egy gomb lenyomásával a tanári számítógép képernyıjének a képe kiadható bármelyik tanuló monitorára, vagy akár mindenkiére. Nem igényel elsötétítési elıkészületet, bármelyik pillanatban, idıveszteség nélkül megteheti ezt a tanár. Ennek a funkciónak köszönhetıen új ismeret átadása esetén a táblavázlat prezentációs anyaggal helyettesíthetı, amely szükség szerint egyszerően felváltható éles programkezelési bemutatóra is. Központi analóg vagy digitális videó-forrás videomagnó, videokamera, televíziókészülék, stb. képe is kiadható a diákok monitorára. Ez akkor elınyös, amikor pl.: egy, a témához kapcsolódó videofilm részletet kíván bejátszani a tanár vagy készségfejlesztı tréningeken rögzített szituációkat, esetjátékokat kell visszajátszani, elemezni. Mindegyik tanuló, hallgató tökéletesen fogja látni a le-, illetve visszajátszott filmrészletet a saját monitorán keresztül. A tanítás-tanulási folyamat során elıfordulhat pozitív-negatív, de a többiek részére tanulságos példa, amelyet célszerő bemutatni. E rendszer segítségével ez is megoldható, mivel egy kiválasztott tanuló monitorának a képe azaz a végzett munkája bemutatható a többi diák részére. Hagyományos esetben ezt a tanárnak a táblán kell felvázolnia, amely sok idıbe telik, és ráadásul nem biztos, hogy elég szemléletes.

6 Segítségnyújtás esetén sem szükséges a tanárnak felállnia, mivel e rendszer lehetıvé teszi, hogy a tanár és a diák egymás között kommunikáljon, a többi tanuló munkájának zavarása nélkül. Ezt a lehetıséget kihasználva, a tanár meg tudja oldani azt is, hogy ellenırizze a diákok munkáját. Anélkül, hogy a diák észrevenné, meg tudja nézni, hogy éppen mit csinál, min dolgozik. A mai internetes világban különösen fontos ez a funkció. Ugye nem kell ecsetelnem, hogy a világhálón mi minden rossz dolog található a sok jóval egyetemben. Természetesen letilthatók a nem kívánt oldalak, de a diákok leleményessége nem ismer határokat, s nem szabad lebecsülni a más forrásból szerzett tudásukat sem. A tanár a saját billentyőzetével vagy egerével is beavatkozhat bármelyik tanuló számítógépén, amennyiben a verbális segítség hatástalan marad, azaz valamelyik tanuló a kapott útmutatás ellenére sem tudja végrehajtani a kapott feladatot. E lehetıség elınye, hogy ebben az esetben sem kell a tanárnak elhagynia a helyét. Itt jegyzem meg, hogy meglévı számítástechnikai kabinetek is gyorsan kiegészíthetık ezzel a rendszerrel, mivel nem igényel hálózati - pl.: Novell, Windows NT - szoftveres támogatást. A rendszerek lehetıségei a nyelvoktatásban A rendszer alkalmazható számítógéppel támogatott nyelvoktató laboratóriumként is (legfeljebb 30 tanuló munkahely). Ebben az esetben a tanár és a tanulók mikrofonos fejhallgatókkal kapcsolódnak a rendszerhez. Ezeken keresztül kommunikálhatnak egymással, hallgathatják a diákok a nyelvi tananyagot.

7 A tanár részére a következı lehetıségek állnak rendelkezésre: könnyő, áttekinthetı kezelhetıség; tanulók tetszıleges csoportokba sorolása; csoportokhoz tetszıleges jelforrás rendelése; tanulók beszélgetı párokba rendezése; tanulók beszélgetı csoportokba rendezése; tanulónként egyéni munka engedélyezése; a tanulók nevének eltárolása osztályonként; a tanár által beállított csoportosítások eltárolása; a csoport vagy a kiválasztott tanuló hangja magnetofonon, számítógép merevlemezén rögzíthetı, visszajátszható; szólista üzemmód; behallgatás: tanulónként külön; beszélgetı páronként; beszélgetı csoportonként; programforrásba; kiszólás: tanulónként egyénileg; beszélgetı páronként; beszélgetı csoportonként; mindenkihez egyszerre; választható programok : tanári magnetofon hangja (2 db); egyéb hangforrás (2 db); tanár hangja; kiválasztott diák hangja; kiválasztott csoport hangja; videomagnó hangja; tanfelügyelı hangja; számítógép hangkártyájának hangja.

8 A tanuló szempontjából a következı lehetıségek állnak rendelkezésre: önálló gyakorlás; beszélgetés a tanárral; párbeszéd gyakorlása tanulótárssal; csoportos társalgás beszélgetı csoportban; központi tananyag hallgatása; saját vagy hallgatott hang rögzítése és visszahallgatása; jelentkezés tanárhívó gombbal; program hangerejének egyéni szabályozása. A nyelvoktató laboratórium használatával kapcsolatos konkrét tapasztalatok feldolgozására, elemzésére nem vállalkoztam, mivel nem vagyok nyelvtanár. Talán érdemes lenne erre is kitérni egy másik elıadás keretében Smart Média program A Smart Média egy új fejlesztéső multimédiás program, amely bármely számítógéppel támogatott oktatást segíthet. A szoftver lehetıvé teszi, hogy a tanár és a diákok számítógépes hálózaton keresztül kapcsolatba kerüljenek egymással, képben, hangban és írásban. Versenyképes alternatívát képvisel a hardveres megoldásokkal szemben, mivel kevesebb beruházást igényel. Ráadásul kiküszöböli a hasonló oktatóprogramok hiányosságait, mint pl. a kis hálózati hatékonyság, rossz stabilitás és kompatibilitási gondok, stb.

9 A Smart Média program alapos és szigorú tesztelésen esett át, mind szoftveres, mind hardveres szempontból. Teljes mértékben illeszkedik a Microsoft Windows operációs rendszereihez. Jó teljesítményt nyújt mindenféle hálózati adapteren, hangkártyán és videokártyán, stabilitási gondok nélkül. E rendszer kezelése is rendkívül egyszerő. Összefoglalás A Tantál Elektronikai Kft. által gyártott és forgalmazott multimédia rendszerek, beleértve a Smart Média programot is a didaktikai alapelvek érvényesülését támogatva a következı követelményeknek is eleget tesznek: egyszerő, áttekinthetı kezelés; biztonság; megbízhatóság; méretezhetıség; nyitottság; bıvíthetıség. Az elmúlt közel 20 évben minden jelentısebb külföldi és hazai taneszköz seregszemlén részt vettem. Az a véleményem, hogy a Tantál multimédia rendszerei felveszik a versenyt az ilyen jellegő rendszereket gyártó külföldi és hazai cégek hasonló termékeivel, sıt némelyiknél szolgáltatásban többet is nyújt.

10 Remélem, hogy e rendszerek egyre több bel- és külföldi iskolában fogják majd támogatni a tanári-oktatói tevékenységet! További információ: Tantál Elektronikai Kft Budapest, Nagy Lajos király útja 117. Telefon: Fax: tantal@t-online.hu URL:

AZ NLPC MULTIMÉDIA RENDSZER AZ INFORMATIKA- ÉS A NYELVOKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN

AZ NLPC MULTIMÉDIA RENDSZER AZ INFORMATIKA- ÉS A NYELVOKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN AZ NLPC MULTIMÉDIA RENDSZER AZ INFORMATIKA- ÉS A NYELVOKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN THE NLPC MULTIMEDIA SYSTEM IN INFORMATION SCIENCE AND LANGUAGE TEACHING Vigh György, vigh.gyorgy@interware.hu Magyar Posta Zrt.

Részletesebben

A TANNET MULTIMÉDIA RENDSZER, A SZÁMÍTÓGÉPPEL TÁMOGATOTT OKTATÁS HATÉKONY ESZKÖZE

A TANNET MULTIMÉDIA RENDSZER, A SZÁMÍTÓGÉPPEL TÁMOGATOTT OKTATÁS HATÉKONY ESZKÖZE A TANNET MULTIMÉDIA RENDSZER, A SZÁMÍTÓGÉPPEL TÁMOGATOTT OKTATÁS HATÉKONY ESZKÖZE Vigh György, Vigh.Gyorgy@posta.hu Magyar Posta Rt. Vezérigazgatósága, Oktatási osztály Bevezető 1981. óta tanítok postai

Részletesebben

A TanNet Multimédia Rendszer, a számítógéppel támogatott oktatás hatékony eszköze. Előadó: Vigh György főmunkatárs

A TanNet Multimédia Rendszer, a számítógéppel támogatott oktatás hatékony eszköze. Előadó: Vigh György főmunkatárs A TanNet Multimédia Rendszer, a számítógéppel támogatott oktatás hatékony eszköze Előadó: Vigh György főmunkatárs AZ ELŐADÁS MOTTÓJA Minden informatikai eszköz annyit ér, amennyire használják. >250 m/45

Részletesebben

Vigh György RNWDWiVLIPXQNDWiUVLQIRUPDWLNDLWDQHV]N ]-V]DNpUW

Vigh György RNWDWiVLIPXQNDWiUVLQIRUPDWLNDLWDQHV]N ]-V]DNpUW A TanNet Multimédia Rendszer, a számítógéppel támogatott oktatás hatékony eszköze Vigh György RNWDWiVLIPXQNDWiUVLQIRUPDWLNDLWDQHV]N ]-V]DNpUW Magyar Posta Rt. Vezérigazgatósága Oktatási osztály 1540. Budapest

Részletesebben

TANTÁL KFT. NLPC eclass nyelvoktató szoftver. kezelési utasítás

TANTÁL KFT. NLPC eclass nyelvoktató szoftver. kezelési utasítás E L E K T R O N I K A I K F T H-1149 BUDAPEST XIV. NAGY LAJOS KIRÁLY ÚTJA 117. TEL./FAX: 220-6455 e-mail: tantal@t-online.hu www.tantal.hu TANTÁL KFT NLPC eclass nyelvoktató szoftver kezelési utasítás

Részletesebben

TANTÁL MidiMax-H. Hordozható nyelvoktató berendezés. Felhasználói segédlet

TANTÁL MidiMax-H. Hordozható nyelvoktató berendezés. Felhasználói segédlet E L E K T R O N I K A I K F T H-1149 BUDAPEST XIV. NAGY LAJOS KIRÁLY ÚTJA 117. TEL./FAX: 220-6454, 220-6455 e-mail: tantal@t-online.hu www.tantal.hu TANTÁL MidiMax-H Hordozható nyelvoktató berendezés Felhasználói

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

A NetSupport School oktatást támogató rendszer

A NetSupport School oktatást támogató rendszer A NetSupport School oktatást támogató rendszer 1. Célcsoport A NetSupport School oktatást támogató rendszer alkalmas valamennyi tanár-diák, oktatóhallgató kapcsolatot igénylő oktatási folyamat támogatására.

Részletesebben

Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet

Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet Informatikai stratégia Tata, 2011. Informatikai stratégia - 2 - Tartalom 1. Számítógépes hálózatok... - 3-2. Internet kapcsolat... - 3-3. Interaktív

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Operációs rendszerek Hardver, szoftver, operációs rendszer fogalma A hardver a számítógép mőködését lehetıvé tevı elektromos, elektromágneses egységek összessége. A számítástechnikában hardvernek hívják

Részletesebben

MÉRNÖK-SZÓTÁR. számítógépes program rendszer. magyar-angol-német-orosz és más nyelvek. Mérnökök által összeállított szakmai szótárak, szakembereknek!

MÉRNÖK-SZÓTÁR. számítógépes program rendszer. magyar-angol-német-orosz és más nyelvek. Mérnökök által összeállított szakmai szótárak, szakembereknek! MÉRNÖK-SZÓTÁR számítógépes program rendszer - Többnyelvő szakszótárak - Építıipari szakszótár - Gépipari szakszótár - Vasúti szakszótár - Nyelvi választék: magyar-angol-német-orosz és más nyelvek - Általános

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak, számítógép generációk 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver Perifériák 4. Hardver

Részletesebben

Kezelési utasítás. TANTÁL KFT NLPC-24 Nyelvoktató berendezés

Kezelési utasítás. TANTÁL KFT NLPC-24 Nyelvoktató berendezés E L E K T R O N I K A I K F T H-1149 BUDAPEST XIV. NAGY LAJOS KIRÁLY ÚTJA 117. TEL./FAX: 220-6454, 220-6455 e-mail: tantal@t-online.hu www.tantal.hu Skype: Tantál Kft Kezelési utasítás TANTÁL KFT NLPC-24

Részletesebben

Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola IKT helyzetelemzés

Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola IKT helyzetelemzés Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola IKT helyzetelemzés Készítette: Imréné Lukácsi Ildikó IKT helyzetelemző, tanácsadó Cegléd, 2009. július Tartalomjegyzék Az IKT eszközök alkalmazására és a pedagógusok

Részletesebben

A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Online Telepítıje

A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Online Telepítıje 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 e-mail: zk@3szs.hu / web: http://www.3szs.hu A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Online Telepítıje Tisztelt Felhasználó!

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr.

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr. Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra Készítette: Dr.

Részletesebben

Továbbképzés megnevezése Szervező neve Alapítási eng. sz.

Továbbképzés megnevezése Szervező neve Alapítási eng. sz. Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Melléklet B. Tanulói tevékenységek támogatása interaktív IKT eszközökkel A digitális tábla alkalmazása a tanítás-tanulás folyamatában ÖNKONET Szolgáltató és Tanácsadó

Részletesebben

Tisztaszınyeg nyilvántartó

Tisztaszınyeg nyilvántartó Tisztaszınyeg nyilvántartó A szoftver célja a szınyegtisztításhoz tartozó rendelés-nyilvántartásának biztosítása. A program lehetıvé teszi egyszerre több felhasználó egyszerre történı munkáját egyszerre.

Részletesebben

Az ECDL 44 távoktatási rendszer értékelése

Az ECDL 44 távoktatási rendszer értékelése Az ECDL 44 távoktatási rendszer értékelése Informatika a Nemzetvédelmi Képzésben Alapítvány Cím: 1101. Budapest, Hungária krt. 9-11. 1581. Budapest, Pf. 15. Tel: 1 432-9130 Fax: 1 432-9121 e-mail: tamaska@zmne.hu

Részletesebben

ALAPADATOK. KÉSZÍTETTE Balogh Gábor. A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek

ALAPADATOK. KÉSZÍTETTE Balogh Gábor. A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek PROJEKTTERV 1 ALAPADATOK KÉSZÍTETTE Balogh Gábor A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek ÖSSZEFOGLALÁS Az első órán a tanulók megismerkednek a következő témákkal: hálózati alapfogalmak, a hálózatok használatának

Részletesebben

Magyar 1. fejezet: Bevezetés TVGo A31 TVGo A31 1.1 A csomag tartalma

Magyar 1. fejezet: Bevezetés TVGo A31 TVGo A31 1.1 A csomag tartalma 1. fejezet: Bevezetés Ez az új Genius TVGo A31 eszköz ideális választás TV-hez, videókészülékhez vagy akár 1280 x 1024 képpont felbontású TFT / LCD / CRT monitorokhoz. Ez a TV/ Video eszköz lehetővé teszi,

Részletesebben

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA Szövegértés-szövegalkotás területen Készítette: Horváth Erzsébet Borsos Miklós Általános Iskola Ajka A számítógép életünk része, mindenkinek aki ebben

Részletesebben

A DocuBase önkormányzati programrendszer

A DocuBase önkormányzati programrendszer A DocuBase önkormányzati programrendszer RÖVID ISMERTETİ Milyen céllal készült a DocuBase? A DocuBase az önkormányzat testületének, illetve bizottságainak munkájához szükséges dokumentumokat nyilvántartó,

Részletesebben

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017.

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017. Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 575-2/2017. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2017.

Részletesebben

TANTÁL Mobil - 32. Hordozható nyelvoktató berendezés. Felhasználói segédlet

TANTÁL Mobil - 32. Hordozható nyelvoktató berendezés. Felhasználói segédlet E L E K T R O N I K A I K F T H-1149 BUDAPEST XIV. NAGY LAJOS KIRÁLY ÚTJA TEL./FAX: 220-6455 e-mail: tantal@t-online.hu www.tantal.hu TANTÁL Mobil - 32 Hordozható nyelvoktató berendezés Felhasználói segédlet

Részletesebben

Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2016.

Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2016. Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2016. Én így tanítanám az informatikát. Most minden általános iskolai, középiskolai és szakiskolai oktatásban résztvevő tanuló megmutathatja, hogy milyen informatika

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám:

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám: TÁJÉKOZTATÓ Digitális írástudás fejlesztése /D009 A képzés során megszerezhető kompetenciák A képzésben résztvevő: képessé válik a legfontosabb számítástechnikai kifejezések megnevezésére, megérti a számítógép

Részletesebben

MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET A TV2-117A HAJTÓMŰ ÁLTALÁNOS FELÉPÍTÉSÉNEK BEMUTATÁSÁRA A MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET FELÉPÍTÉSE, BEMUTATÁSA

MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET A TV2-117A HAJTÓMŰ ÁLTALÁNOS FELÉPÍTÉSÉNEK BEMUTATÁSÁRA A MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET FELÉPÍTÉSE, BEMUTATÁSA Dr. Szabó László Varga Béla MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET A TV2-117A HAJTÓMŰ ÁLTALÁNOS FELÉPÍTÉSÉNEK BEMUTATÁSÁRA A tanítás-tanulás rendszerében mindig nagy problémát okozott az, ha ugyanazt a tananyag mennyiséget

Részletesebben

A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program KLIENS 5.0 Online telepítıje

A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program KLIENS 5.0 Online telepítıje 1 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 e-mail: zk@3szs.hu / web: http://www.3szs.hu A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program KLIENS 5.0 Online telepítıje

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 118. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 118. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 118. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2012. szeptember 27-i ülésére Tárgy: Beszámoló

Részletesebben

Kulcskompetenciák kereszttüzében Az idegennyelv-tanulás és az ICT kapcsolata egy olasz multimédiás tananyagon keresztül

Kulcskompetenciák kereszttüzében Az idegennyelv-tanulás és az ICT kapcsolata egy olasz multimédiás tananyagon keresztül Kulcskompetenciák kereszttüzében Az idegennyelv-tanulás és az ICT kapcsolata egy olasz multimédiás tananyagon keresztül Istókovics Nóra KE-CSPFK Művelődésszervező szak Az előadás célja: Az ICT fontosságának

Részletesebben

INFORMÁCIÓS ÉS ÜGYFÉLSZOLGÁLATI REND

INFORMÁCIÓS ÉS ÜGYFÉLSZOLGÁLATI REND INFORMÁCIÓS ÉS ÜGYFÉLSZOLGÁLATI REND 1. oldal összesen a(z) 7 oldalból KÉSZÍTETTE : Megyeri Stefánia MÓDOSÍTÁSRA KÖTELEZETT : IGEN/NEM VERZIÓ : 1 ÁLLAPOT : Végleges DOKUMENTUM DÁTUMA : 2009. október 1.

Részletesebben

Networkshop XVIII. Országos Konferencia

Networkshop XVIII. Országos Konferencia Networkshop 2009 XVIII. Országos Konferencia Szegedi Tudományegyetem, JATIK 17. 1. oldal Az informatikai kompetencia fejlesztése a Magyar Posta munkavállalói körében Megújuló szakképzés Vigh György informatikai

Részletesebben

nyegab@ektf.hu Nyeste Gábor

nyegab@ektf.hu Nyeste Gábor EKF a gyakorló iskolától a tanárképzésig nyegab@ektf.hu Nyeste Gábor 1 Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskola Diákok száma (2009/2010 tanév): 940 fő CMPC-thasználó diákok 2010: 500 gyerek

Részletesebben

Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók

Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók Borbás László Eszterházy Károly Egyetem, Vizuálisművészeti Intézet, Mozgóképművészeti és Kommunikációs

Részletesebben

A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Offline Telepítıje

A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Offline Telepítıje 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 e-mail: zk@3szs.hu / web: http://www.3szs.hu A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Offline Telepítıje Tisztelt Felhasználó!

Részletesebben

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr.

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr. A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN Dr. Iker János A pedagógusképzés alapvetı problémái közül kettı Hiányzik: kutatásra,

Részletesebben

Vékonykliensek a Sziksziben

Vékonykliensek a Sziksziben Vékonykliensek a Sziksziben A HaXSoN használatának tapasztalatai a Széchenyi István Közgazdasági Informatikai Szakközépiskola és Kollégiumban IT környezet a Sziksziben Csaknem 230 kliens Ebből 21 a HaXSoN

Részletesebben

A pécsi koordinációban készült tananyagok és kreditallokáció TÁMOP A/1-11/

A pécsi koordinációban készült tananyagok és kreditallokáció TÁMOP A/1-11/ A pécsi koordinációban készült tananyagok és kreditallokáció TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0025 A KEZDETEK Három partner megelızı együttmőködése Közös, hagyományos mesterszakok PTE érdekeltség: 11 db PTE konzorciális

Részletesebben

SZOFTVERESZKÖZ. Melvin nyelvoktató szoftver ,- C angol nyelvtani játék ,- C599. Gridmagic rajzszoftver. Teachernet 78.

SZOFTVERESZKÖZ. Melvin nyelvoktató szoftver ,- C angol nyelvtani játék ,- C599. Gridmagic rajzszoftver. Teachernet 78. 21 Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft. www.commitment.hu ugyfelszolgalat@commitment.hu telefon: 06 52 541 442 fax: 06 52 541 474 24 25 SZOFTVERESZKÖZ Melvin nyelvoktató szoftver A szoftver színesebbé

Részletesebben

AZ INFORMATIKA TANTÁRGYPEDAGÓGIA OKTATÁSÁNAK SAJÁTOSSÁGAI A II.RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLÁN

AZ INFORMATIKA TANTÁRGYPEDAGÓGIA OKTATÁSÁNAK SAJÁTOSSÁGAI A II.RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLÁN AZ INFORMATIKA TANTÁRGYPEDAGÓGIA OKTATÁSÁNAK SAJÁTOSSÁGAI A II.RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLÁN Beregszászi István adjunktus, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Bevezető Az informatikai

Részletesebben

III. RÉSZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ (USERS MANUAL)

III. RÉSZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ (USERS MANUAL) III. RÉSZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ (USERS MANUAL) 1 Interaktív, online oktató-kutató hálózat A hálózatba szervezett oktatási stúdiók valós idejő kép- és hangösszeköttetéssel mőködı, célirányos prezentációs

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 83. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat TIOP-1.1.1-07/1 kódszámú pályázatok projektmenedzseri feladatainak ellátására E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

ASZTALI DIGITÁLIS VIDEÓRÖGZÍTİ EVD-04/025A1MJU FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

ASZTALI DIGITÁLIS VIDEÓRÖGZÍTİ EVD-04/025A1MJU FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ASZTALI DIGITÁLIS VIDEÓRÖGZÍTİ EVD-04/025A1MJU FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV TARTALOM 1-2 - 3-4 - 5-6 - 7-8 - 9 - JELLEMZİK...2 MŐSZAKI ADATOK...3 KEZELİSZERVEK ÉS CSATLAKOZÓK...4 Hátlap...4 Elılap...5 MENÜRENDSZER...6

Részletesebben

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Nincs informatika-mentes folyamat! Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Oláh Róbert számvevı tanácsos Az elıadás témái 2 Miért, mit, hogyan? Az IT ellenırzés

Részletesebben

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Tantárgy megnevezése Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

Hibabehatárolási útmutató [ß]

Hibabehatárolási útmutató [ß] Hibabehatárolási útmutató [ß] Amennyiben a KábelNET szolgáltatás igénybevétele során bármilyen rendellenességet tapasztal kérjük, végezze el az alábbi ellenırzı lépéseket mielıtt a HelpDesk ügyfélszolgálatunkat

Részletesebben

Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok egyre bonyolultabbakká válnak Hálózat bonyolultsága

Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok egyre bonyolultabbakká válnak Hálózat bonyolultsága @ Budapest University of Technology and Economics Nagy hálózatok evolúciója Gulyás András, Heszberger Zalán High Speed Networks Laboratory Internet trendek Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok

Részletesebben

DIGITÁLIS KÖRNYEZET FEJLESZTÉSE A SZOLNOKI TANKERÜLETI KÖZPONT INTÉZMÉNYEIBEN EFOP

DIGITÁLIS KÖRNYEZET FEJLESZTÉSE A SZOLNOKI TANKERÜLETI KÖZPONT INTÉZMÉNYEIBEN EFOP DIGITÁLIS KÖRNYEZET FEJLESZTÉSE A SZOLNOKI TANKERÜLETI KÖZPONT INTÉZMÉNYEIBEN EFOP-3.2.3-17-2017-00045 PROJEKTADATOK I. Kedvezményezett: Szolnoki Tankerületi Központ Megvalósítók: PROJEKTADATOK II. Projektazonosító:

Részletesebben

elearning TAPASZTALATOK ÉS TERVEK A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEMEN

elearning TAPASZTALATOK ÉS TERVEK A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEMEN elearning TAPASZTALATOK ÉS TERVEK A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEMEN Vörös Miklós Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Távoktatási Koordinációs Központ AKI MA HOMOKBA DUGJA A FEJÉT, HOLNAP CSIKORGATJA

Részletesebben

A képernyő felbontásának módosítása

A képernyő felbontásának módosítása A képernyő felbontásának módosítása A folyadékkristályos megjelenítési (LCD) technológia jellegéből fakadóan a képfelbontás rögzített. A lehető legjobb megjelenítési teljesítmény elérése érdekében állítsa

Részletesebben

MultiMédia az oktatásban Zsigmond Király Fıiskola Budapest, 2008. szeptember 25 26.

MultiMédia az oktatásban Zsigmond Király Fıiskola Budapest, 2008. szeptember 25 26. BUSZNYÁK JÁNOS Új Kommunikációs és Információs Technológiák az Oktatásban / a történet folytatódik / Pannon Egyetem Georgikon Kar bjs@georgikon.hu Absztrakt Napjaink és a közelmúlt érdekes kérdése a címben

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Adatbáziskezelés III. (elmélet+gyakorlat) Készítette: Kupcsikné Fitus Ilona

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Adatbáziskezelés III. (elmélet+gyakorlat) Készítette: Kupcsikné Fitus Ilona Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Adatbáziskezelés III. (elmélet+gyakorlat) Készítette:

Részletesebben

Bevezetés...3 1. AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA...5 1.1 Az iskola arculata...5 1.2 Hagyományaink, ünnepeink, iskolánk sajátos arculata...7 1.

Bevezetés...3 1. AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA...5 1.1 Az iskola arculata...5 1.2 Hagyományaink, ünnepeink, iskolánk sajátos arculata...7 1. Bevezetés...3 1. AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA...5 1.1 Az iskola arculata...5 1.2 Hagyományaink, ünnepeink, iskolánk sajátos arculata...7 1.3 Az iskola feltételrendszere...8 1.3.1 Személyi feltételek...8 1.3.2

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Történeti áttekintés 2. Számítógépes alapfogalmak 3. A számítógép felépítése, hardver A központi egység 4. Hardver

Részletesebben

Ennyire nem lehet bonyolult a választás!

Ennyire nem lehet bonyolult a választás! Ennyire nem lehet bonyolult a választás! Szerencsére egyre többen vannak abban a helyzetben, hogy elgondolkozzanak azon, milyen interaktív tábla felelne meg leginkább az igényeiknek! Mózesnek meg kellett

Részletesebben

kodolosuli.hu: Interaktív, programozást tanító portál BALLA TAMÁS, DR. KIRÁLY SÁNDOR NETWORKSHOP 2017, SZEGED

kodolosuli.hu: Interaktív, programozást tanító portál BALLA TAMÁS, DR. KIRÁLY SÁNDOR NETWORKSHOP 2017, SZEGED kodolosuli.hu: Interaktív, programozást tanító portál BALLA TAMÁS, DR. KIRÁLY SÁNDOR NETWORKSHOP 2017, SZEGED A közoktatásban folyó informatika oktatásával kapcsolatos elvárások Állami szereplő: Az informatikaoktatás

Részletesebben

A blokkot irányító személyzet tartózkodó helye

A blokkot irányító személyzet tartózkodó helye A BV személyzet feladatai A Blokkvezénylık helye az atomerımővekben Túri Tamás PA Zrt. Irányítástechnikai Mőszaki Osztály turi@npp.hu Termelési feladatok A kívülrıl, ember-ember kommunikáció útján kapott

Részletesebben

AZ ISKOLAI DIGITÁLIS OKTATÁS MEGÚJÍTÁSI TERVE. 2014, USA: TOP 25 legkeresettebb és legjobban fizetett szakma. Top állások IT TUDÁS NÉLKÜL. 0 darab!

AZ ISKOLAI DIGITÁLIS OKTATÁS MEGÚJÍTÁSI TERVE. 2014, USA: TOP 25 legkeresettebb és legjobban fizetett szakma. Top állások IT TUDÁS NÉLKÜL. 0 darab! AZ ISKOLAI DIGÁLIS OKTATÁS MEGÚJÍTÁSI TERVE GLOBÁLIS TREND: MINDEN MUNKAHELY DIGÁLIS MUNKAHELY LESZ 2014, USA: TOP 25 legkeresettebb és legjobban fizetett szakma környezetben dolgozó szakértői állások

Részletesebben

Innováció az ápolásoktatásban lehetőségek és a valóság Csernus Mariann PhD, Lőrincz Attila, Harcsa Márta, Páll Nikoletta, Simkó Katalin, Balogh Zoltán PhD Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Ápolástan

Részletesebben

A mobil nyelvtanár megvalósításának folyamata

A mobil nyelvtanár megvalósításának folyamata A mobil nyelvtanár megvalósításának folyamata Esettanulmány Havasi Zoltán MobilPort K2. Web: www.click4skill.hu E- mail: info@click4skill.com Mit tapasztaltunk az oktatás területén? A csináld magad (do

Részletesebben

Alkalmazásportfólió. Szoftvermenedzsment. menedzsment. Racionalizálás. Konszolidáció. Nyilvántartás. Elemzés

Alkalmazásportfólió. Szoftvermenedzsment. menedzsment. Racionalizálás. Konszolidáció. Nyilvántartás. Elemzés Megjegyzés: Egyes megoldásokban, ahol -szel kell jelölni a helyes választ, K (= közömbös) jelzés arra utal, hogy az és az hiánya egyaránt elfogadható (= valami lehetséges, de nem jellemzı). 5.1. A sorokban

Részletesebben

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató a felsıfokú szakképzésben részt vevı hallgatók számára az

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató a felsıfokú szakképzésben részt vevı hallgatók számára az B/IV. Külsı szakmai gyakorlat kidolgozása (tananyagának, tematikáinak, módszertani útmutatóinak kidolgozása a külsı szakmai gyakorlaton részt vevı hallgatók számára) Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani

Részletesebben

A CLEVER TERMÉKCSALÁD ON-LINE ADATBÁZISSAL

A CLEVER TERMÉKCSALÁD ON-LINE ADATBÁZISSAL Janik Gábor CleverBoard Kft gabor.janik@gmail.com A CLEVER TERMÉKCSALÁD ON-LINE ADATBÁZISSAL Cégünk a legkorszerűbb oktatástechnikai és konferenciatechnikai eszközöket kínálja mindazoknak, akik munkájuk

Részletesebben

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT Pécsi Szakképzési Centrum Angster József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Általános Iskolája INFORMATIKAI SZABÁLYZAT 2018 Felülvizsgálati határidő: 2019. szeptember 30. A szabályozás

Részletesebben

Stresszmentes radiológia

Stresszmentes radiológia Szabadon! Stresszmentes radiológia A Sopix Wireless méretének és tömegének (170 g) köszönhetıen teljesen különálló, ezáltal a tökéletes mozgásszabadságot nyújtja Önnek munkakörnyezetében. Akkumulátorának

Részletesebben

MULTI ECHO. 230V-os ablaknyitó motor

MULTI ECHO. 230V-os ablaknyitó motor 1106 BUDAPEST Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66 Fax: 262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling.hu MULTI ECHO 230V-os ablaknyitó motor 1, Motor 7, Hatszögő anya alátéttel 2, Elsı csap a lánchoz 10, Motor

Részletesebben

ELOik Tanúsított iratkezelés

ELOik Tanúsított iratkezelés 2011.10.03. 1 ELOik Tanúsított iratkezelés dr. Domokos László Ovitas Magyarország Informatikai Kft. www.ovitas.hu Budapest, 2011. Október 4. Témák ELO ELO & tanúsított iratkezelés ELOik modul ELOik funkciók

Részletesebben

Absztrakt feltöltése az ITDK 2013 konferenciára

Absztrakt feltöltése az ITDK 2013 konferenciára Absztrakt feltöltése az ITDK 2013 konferenciára 1. regisztráció A rendszer használatához elıször is regisztrációra van szükség. Ezt a felhasználó a kezdıképernyı jobb felsı sarkában lévı Bejelentkezés

Részletesebben

Pályázat. Érdekvédelmi Ügyekért Felelős Alelnök. Pályázó: Pintér Ádám. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat

Pályázat. Érdekvédelmi Ügyekért Felelős Alelnök. Pályázó: Pintér Ádám. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat Pályázat Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat Érdekvédelmi Ügyekért Felelős Alelnök Pályázó: Név Neptun Kód Szak : : J25IT7 Évfolyam : 2009 : Mérnök Informatikus Mobil :

Részletesebben

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG:

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG: MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A mikroprocesszor a videókártyán (videó adapteren) keresztül küldi a jeleket a monitor felé. A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz. Régebben

Részletesebben

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható Rugalmas, skálázható és megbízható Az OpenScape Business rendszer a kis- és közepes vállalkozások változatos igényeinek minden szempontból megfelelő korszerű, egységes kommunikációs (UC) megoldás. A rendszer-felépítése

Részletesebben

Egy informatikai tankönyv bemutatása, kritikája

Egy informatikai tankönyv bemutatása, kritikája Kurzus címe: Oktató: Szemeszter: Informatika oktatása 1. Gy Szlávi Péter 2013/2014 ősz Egy informatikai tankönyv bemutatása, kritikája Készítette: Tóth Sándor Tibor Kurzus címe: Oktató: Szemeszter: Informatika

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 06 3 06 68 06.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 8 03 000 0 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

QuickSend. E-Mail, és SMS küldés program. Felhasználói kézikönyv. Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft.

QuickSend. E-Mail, és SMS küldés program. Felhasználói kézikönyv. Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft. E-Mail, és SMS küldés program Felhasználói kézikönyv Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft. -1- (30)264-92-05 Tartalomjegyzék A programról általában... 3 Hardware software igény...

Részletesebben

Procontrol RSC-E2. Kezelői, és telepítői kézikönyv. Ethernet - soros adatkonverter. Verzió: 1.0 2004.

Procontrol RSC-E2. Kezelői, és telepítői kézikönyv. Ethernet - soros adatkonverter. Verzió: 1.0 2004. Procontrol RSC-E2 Ethernet - soros adatkonverter Kezelői, és telepítői kézikönyv Verzió: 1.0 2004. 2004 Procontrol Electronics Ltd. Minden jog fenntartva. A Worktime, a Workstar, a WtKomm a Procontrol

Részletesebben

A tanári bevezetés szakasza Európában

A tanári bevezetés szakasza Európában A tanári bevezetés szakasza Európában 2008. december 11. Stéger Csilla TANÁROK ÉS OKTATÓK KLASZTER PLA (egymástól tanulás tevékenysége) a tanári bevezetésrıl 2008. október 26-30. Tallinn, Észtország 11

Részletesebben

Hol indul egy weboldal marketingezése?

Hol indul egy weboldal marketingezése? Témakör: informatika, számítástechnika, tanfolyam, tréning, informatika oktatás, felnıttképzés, számítógép, weblapkészítés, php webprogramozás, honlapkészítés képzés, weblapkészítı tanfolyam Hol indul

Részletesebben

Elektronikus aláírás ellenőrzése PDF formátumú e-számlán

Elektronikus aláírás ellenőrzése PDF formátumú e-számlán Elektronikus aláírás ellenőrzése PDF formátumú e-számlán Az elektronikus aláírással ellátott dokumentumok esetében az aláírás hitelességének ellenőrzését minden dokumentumnál el kell végezni a befogadás

Részletesebben

Digitális tartalmak, taneszközök oktatási gyakorlatban való használata

Digitális tartalmak, taneszközök oktatási gyakorlatban való használata M e g ú j u l á s a k u l c s f o n t o s s á g ú t e r ü l e t e k e n! " M i n d e n k i m á s, e g y e d i é s f o n- t o s, Digitális tartalmak, taneszközök oktatási gyakorlatban való használata A

Részletesebben

HALLGATÓI TÁMOGATÁSI RENDSZERBEN MŰKÖDTETHETŐ MULTIMÉDIÁS ALKALMAZÁSOK

HALLGATÓI TÁMOGATÁSI RENDSZERBEN MŰKÖDTETHETŐ MULTIMÉDIÁS ALKALMAZÁSOK HALLGATÓI TÁMOGATÁSI RENDSZERBEN MŰKÖDTETHETŐ MULTIMÉDIÁS ALKALMAZÁSOK Dr. Martinkó József egyetemi docens Kaposvári Egyetem ÁTK Szakképzés-pedagógiai pedagógiai és Társadalomtudományi Tanszék 2006.08.24-25

Részletesebben

PROJEKTTERV HÁLÓZATOK A HÉTKÖZNAPI ÉLETBEN

PROJEKTTERV HÁLÓZATOK A HÉTKÖZNAPI ÉLETBEN PROJEKTTERV HÁLÓZATOK A HÉTKÖZNAPI ÉLETBEN A kitöltéshez mintaként szolgálnak a Digitális Témahétre készült mintaprojektek, melyek a Digitális Témahét honlapjának Tudásbázisában érhetők el. ALAPADATOK

Részletesebben

SSDL Service Skills Driving Licence Képzés a foglalkoztathatóság javításáért

SSDL Service Skills Driving Licence Képzés a foglalkoztathatóság javításáért SSDL Service Skills Driving Licence Képzés a foglalkoztathatóság javításáért SZTMK Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) Szolgáltatástudományi Módszertani Központ Alapítvány (SZTMK) szolgáltatóipari

Részletesebben

Informatikai stratégia

Informatikai stratégia Informatikai stratégia Középtávú terv az informatikai fejlesztésére a Borsos Miklós Általános Iskolában Tanácsadói megjegyzés: Az itt leírtak csak minták. Nem kötelezı követni. Mindenképpen javaslom a

Részletesebben

Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe

Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe Rádi Viktor 1. Bevezetés 1.1. Célok Ez a bemutató a hallgatókat hivatott segíteni a VirtualBox használatának elsajátításában

Részletesebben

Networkshop2005 Országos Konferencia 2005. március 30.-április 1.

Networkshop2005 Országos Konferencia 2005. március 30.-április 1. Networkshop2005 Országos Konferencia 2005. március 30.-április 1. Vigh György: E-learning és multimédia -postás szemmel Networkshop 2005 -Szeged 2005.04.01. 1. oldal e-learning és multimédia postás szemmel

Részletesebben

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu ÓBUDAI EGYETEM Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása Alba Regia Egyetemi Központ Székesfehérvár Akkor.. és Most KANDÓ 1971 Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ 2013 Alba Regia Egyetemi Központ

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A HEFOP 3.1.3/05/01 A KOMPETENCIA-ALAPÚ OKTATÁS ELTERJESZTÉSE CÍMŰ PÁLYÁZAT ESEMÉNYEIRŐL

BESZÁMOLÓ A HEFOP 3.1.3/05/01 A KOMPETENCIA-ALAPÚ OKTATÁS ELTERJESZTÉSE CÍMŰ PÁLYÁZAT ESEMÉNYEIRŐL BESZÁMOLÓ A HEFOP 3.1.3/05/01 A KOMPETENCIA-ALAPÚ OKTATÁS ELTERJESZTÉSE CÍMŰ PÁLYÁZAT ESEMÉNYEIRŐL A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a fényeslitkei és tiszakanyári iskolákban HEFOP-3.1.3-05/1.-2005-10-0312/1.0

Részletesebben

A tantárgyelem kódja: KIT0401G. gyakorlat A tantárgyelem jellege: A tantárgyelem oktatásának ajánlott 5. félév

A tantárgyelem kódja: KIT0401G. gyakorlat A tantárgyelem jellege: A tantárgyelem oktatásának ajánlott 5. félév A mérföldkő megnevezése: A tantárgy megnevezése: A mérföldkő kódja: A tantárgy kódja: A tantárgyelem megnevezése: Számítástechnika az egészségügyben ápolóknak A tantárgyelem kredit-értéke: 1 A tantárgyelem

Részletesebben

A Microsoft terminálszolgáltatás ügyfél oldali hardverigényének meghatározása

A Microsoft terminálszolgáltatás ügyfél oldali hardverigényének meghatározása S SDA Stúdió kft. A Microsoft terminálszolgáltatás ügyfél oldali hardverigényének meghatározása Kiadva: 2002.02.12. Oldalak száma: 7 A dokumentum története Verzió Dátum Módosítás rövid leírása Módosító

Részletesebben

A tantárgyelem kódja: KIT0301G

A tantárgyelem kódja: KIT0301G A mérföldkő megnevezése: A tantárgy megnevezése: A mérföldkő kódja: A tantárgy kódja: A tantárgyelem megnevezése: Számítástechnika az egészségügyben védőnőknek A tantárgyelem kredit-értéke: A tantárgyelem

Részletesebben

TIOP-1.1.1.-09/1-2010-0188 A

TIOP-1.1.1.-09/1-2010-0188 A Projektnyitó nap TIOP-1.1.1.-09/1-2010-0188 A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése /tanulói laptop program/ A nyírábrányi Ábrányi Emil Általános Iskola Informatikai

Részletesebben

Integrált Video Kommunikációs Rendszer

Integrált Video Kommunikációs Rendszer SZEMFÜLESONLINE Integrált Video Kommunikációs Rendszer A rendszer működése, Technikai áttekintés A Szemfüles Integrált Video Kommunikációs Rendszer (IVKR) egyidejűleg ötvözi a jelenleg ismert információs

Részletesebben

Készletinformációs rendszer

Készletinformációs rendszer Készletinformációs rendszer A Mercedes-Benz Hungária Kft. (továbbiakban MBHu) készletinformációs rendszere a Mercedes-Benz, smart valamint a Mitsubishi Fuso eredeti alkatrészek elérhetıségérıl és árairól

Részletesebben

Az 54 481 02 0010 54 03 azonosító számú, Internetes alkalmazásfejlesztő megnevezésű elágazás szakmai követelménymoduljainak

Az 54 481 02 0010 54 03 azonosító számú, Internetes alkalmazásfejlesztő megnevezésű elágazás szakmai követelménymoduljainak Az 54 481 02 0010 54 03 azonosító számú, Internetes alkalmazásfejlesztő Rendszer/alkalmazástervezés, -fejlesztés és -programozás 1147-06 Internetes alkalmazás-fejlesztés multimédiás ismeretek alkalmazása.

Részletesebben

Hogyan használjuk a tanulói laptopokat a tanórán?

Hogyan használjuk a tanulói laptopokat a tanórán? Hogyan használjuk a tanulói laptopokat a tanórán? Intézményi innováció az ajkai Borsos Miklós Általános Iskolában Ezen dokumentum tanácsadói segédanyag. Csak a Borsos Miklós Általános Iskola két feladat

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak 2016/2017. tanév 1. félév 1. Matematika I. 42439/1. Vektorgeometria és lineáris algebra 2.900,- 42440 Analízis 3.900,- 1190 Matematika feladatok 3.220,- 2. Informatika I. 1186/I. Számítástechnika I. 2.200,-

Részletesebben