PUSZTASZABOLCS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PUSZTASZABOLCS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV"

Átírás

1 PUSZTASZABOLCS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

2 Tartalomjegyzék 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés Pusztaszabolcs bemutatása Örökségünk Eltérő karakterű településrészek Pusztaszabolcs Városközpont... Vasút környéke... Átalakuló családi házas lakóövezet... Cikolai tavak helyi természetvédelmi terület 5. Építészeti útmutató Magasság... Tetőhajlásszög... Tetőforma... Telepítés... Színek... Kerítések... Kertek... Erkélyek, tornácok... Ajtók, ablakok... Homlokzatképzés... Részletek 6. Mai példák Utcák, terek Hirdetések, reklámtáblák Impresszum... 48

3 Bevezetés 3 BEVEZETÉS 1 Pusztaszabolcs modern kori történelmének egyik sikeres története a várossá válás folyamata. Hogyan lesz puszták halmazából település, a községből nagyközség, ill. térségi feladatokat ellátó kisváros. Ennek eredménye az, hogy településünket olyan infrastrukturális, természeti és gazdasági értékek jellemzik, amelyek a XXI. századi ember számára elengedhetetlenek. A település tiszta, rendezett, az infrastruktúra teljes körű. Lakóinak száma évek óta meghaladja a 6000 főt. A Mezőföld északi részén fekvő település Velencei-tó és a Duna között félúton helyezkedik el, és a budapesti elővárosi vasút egyik csomópontja. A jelenlegi arculatának a kialakulása a folyamatos változással írható le. Az uradalmi központok helyett a vasútállomás közelébe építkeztek elődeink. Azt a kis medencét, amelyben épültek a házak, ketté osztja egy időszaki vízfolyás, ill. egy másik irányban a vasúti pálya. Az uradalmi puszták cselédházaiból beköltözők kertes házak önállóságához ragaszkodtak. A II. világháború előtt úgy alakultak az ingatlanok, hogy az önálló kisparaszti gazdaságok igényeinek megfelelő telekméretek legyenek, az állattartáshoz szükséges épületek is elférjenek. Míg a földosztás után az ipari-vasutasi-téesz dolgozók a keresetüket kiegészítő háztáji kerteket tartották fontosnak, amelyet később felváltott a kert nélküli lakások, ill. kisebb kerttel rendelkező házak használata. A gyorsan növekedő településen a központja is folyamatosan változott, amelyet kiegészítenek a spontán alakult alközpontok. Egy-egy funkció megerősödése szárnyakat adhatott egy-egy alközpontnak Míg ma is az a feladat, hogy megtaláljuk az egyensúlyt köztük. Hiszen a változó igények és közlekedési lehetőségek igen dinamikus változásokat eredményeznek. Amelyet tovább árnyal az, hogy tudatos programokkal fejlesztjük és térben tágítjuk a település központját, hogy az egy kisváros igényeit kiszolgálhassa.

4 Pusztaszabolcs bemutatása 4 PUSZTASZABOLCS BEMUTATÁSA 2 Pusztaszabolcs az ország egyik legfiatalabb városa. A Velenceitó és a Duna között félúton helyezkedik el, és a budapesti elővárosi vasút egyik csomópontja. Településünket olyan kulturális, infrastrukturális, szociális, természeti és gazdasági értékek jellemzik, amelyek a XXI. századi ember számára elengedhetetlenek. Pusztaszabolcs gazdasági vonzerejét a település jó - elsősorban vasúti - megközelíthetősége erősíti. A városban jellemző a feldolgozó ipari ágazat jelenléte, ahol nagy árbevételű munkavállalói létszámmal rendelkező cégek működnek. A város ipari múltja igen sokszínű, erre valamint a helyben elérhető képzett munkaerőre alapozva fejleszti tevékenységét több, Pusztaszabolcson működő vállalkozás. A településszerkezetre vonatkozóan összességében elmondható, hogy rendezett, derékszögű utca elrendezéssel, megfelelő szabályozási szélességgel, egységes telekkiosztással kialakított. A település szerkezetet alapvetően meghatározó adottsága, hogy a vasút a települést szinte kettéosztja. A település nem szerveződik központi térre, a vasút és környéke, mint egy meghatározó elem központi szerepkörrel bír. További szerkezeti elem a vasúttól délre az Adonyi út, a vasúttól északra a Velencei út, melyek településeket összekötő utak, és egyben a település fő utcái. A déli - történeti - településrész alközpontja a katolikus templom, amelyet körülölel az Adonyi út. Az északi - újabb - településrész alközpontja a Polgármesteri Hivatal előtti Millenniumi tér, a Velencei út kiinduló pontja.

5 Pusztaszabolcs bemutatása 5

6 Pusztaszabolcs bemutatása 6

7 Pusztaszabolcs bemutatása 7 A belterületi településszerkezetre, telekstruktúrára vonatkozóan elmondható, hogy az adottságok kereteiben rendezett, derékszögű utca elrendezéssel, megfelelő szabályozási szélességgel, egységes telekkiosztással kialakított. A települést kettészeli a Budapest-Pécs vasútvonal, amelytől DK-re az Ófalu, attól ÉNy-ra az Újtelep található. Az Ófaluban régi típusú beépítéssel, kissé szűkebb utcákkal találkozunk. A település kétharmadát kitevő újtelep sakktáblás szerkezetű úthálózat útjai jellemzően 25 méter szélességűek.

8 Pusztaszabolcs bemutatása 8

9 Pusztaszabolcs bemutatása 9 A település szerkezetét alapvetően meghatározza a vasúti csomópont köré települt szolgáltatás kör, valamint a modern, sakktáblás elrendezésű telekszerkezet. A vasút mellé települtek a szolgálati lakások, házak, valamint a települést kiszolgáló kereskedelmi egységek többsége. Ezekre az alapokra épült a mai településközpont, melynek meghatározó elemei a rendezett és parkosított, városias környezetet eredményező panelházsor, az üzletsorok, a panzió; az igazgatási funkciók ellátását szolgáló épületek, a posta, a polgármesteri hivatal, a vasútállomás épülete, a rendőrőrs, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat és a piac. A településközpontban található továbbá az I. világháborús emlékmű, a rendezett millenniumi park. A tágabb értelemben vett központ része a középiskola, a 600 fős általános iskola, az orvosi rendelők, az óvodák és a könyvtár is. Ezen intézmények a családi házas lakóterületen helyezkednek el.

10 Örökségünk 10 ÖRÖKSÉGÜNK 3 Pusztaszabolcs területe több ezer éves múltra tekint vissza. A régészeti ásatásokkal felszínre került bronzkori, kelta, illetve római kori tárgyi emlékek mind arról tanúskodnak, hogy a lakosságot a jó minőségű, öntözhető föld vonzotta a településre. A bronzkor embere, a rómaiak, a kelták a Mezőföld lakhatásra alkalmas, lösszel fedett részein telepedtek le. Erről tanúskodnak a Felsőcikola környéki halastavak mentén, a cikolai dombokon, legelőkön feltárt régészeti emlékek is. A népvándorlás-, a honfoglalás- és az Árpád-kori leletek is itt kerültek elő. A település a török alatt elpusztult, sokáig pusztaság, de a XVII. század első harmada végén újra benépesült. Kezdetben a mai településközpont köré épültek a szórványos telepszerű épületegyüttesek, amelyek a XIX század végére épültek egybe a központi vasúti pályaudvar körül (ún. Ó-falu). Pusztaszabolcs lakossága az utóbbi 100 évben növekedett rohamosan. A második világháborút követően alakult ki a belterület észak-nyugati részén az összefüggő településterület (ún. Újfalu).

11 Örökségünk 11 Templomok A település építészeti értékekben nem bővelkedik. Néhány épület és településszerkezetet meghatározó elem ikonikus adottsága a városnak. A katolikus templom megjelenésében impozánsabb, elhelyezkedése is figyelemfelkeltő. Zichy Lívia Klára grófnő földet adományoz a plébániának, ahol vitéz Irsy László budapesti építész tervei szerint kezdődik meg az építkezés október 1-jén november 5-én, Szent Imre ünnepén került sor a templom felszentelésére, amit Shovy Lajos megyéspüspök végzett. A református templom 1935-ben épült. Szolid megjelenésével tájba és településképbe illő épület, amely azonban felújításra szorul. A katolikus templom a szilvamag szerűen kialakult teresedéssel, a vasútállomás és környéke, a Szabolcs-pusztai és a Cikolai kastély és a református templom helyi jelentőségű, városképet befolyásoló épülete megőrzendő.

12 Örökségünk 12 Kastélyok Cikolai kastély A Zichy grófok a XIX. Század utolsó tizedében eladósodtak, ezért el kellett adniuk az adonyi uradalom külső pusztáit. Felsőcikolát Hirsch Alfréd vásárolta meg, a család később Halászra változtatta a nevét ban építették fel a kastélyt, mely körül 4 hektáros parkot alakítottak ki. A II. vh alatt romossá vált épületet 1945 után a Hal-, és Nádgazdaság kapta meg kezelésbe. (Halászné a háború után is Felsőcikolán maradt, az egykori számtartói lakásban lakott.) Később állami gazdasági irodákat helyeztek el a kastély falai között, jelenleg üresen áll a magántulajdonba került épület.

13 Örökségünk 13 Szabolcspusztai kastély A területet 1650-ben szerezte meg a Zichy család. A Zichy család 1890-es évekbeli eladósodása miatt a birtokból Szabolcs- és Csongrádpusztát báró Springer Miksa, Felsőcikolát pedig Hirsch(-Halász) Alfréd vásárolta meg ban Fould-Springer Mária örökölte a kastély területét. A Fould- Springer birtok egy részét kiosztották. A kastélyt ben építhették meg vadászkastélynak. Mária 1933-ban férjhez ment Wooster Frankhoz, így már 1941-ben Wooster néven említették a birtokot ben teljesen felosztották a birtokot. Az épületben tüdőszűrő szanatóriumot szerettek volna létesíteni és az épületet a Népjóléti Minisztérium tulajdonába bocsátották. Végül általános iskola, később a Fejér Megyei Önkormányzat Szabolcs Vezér Gimnáziuma, Szakközépiskolája kollégiuma működött benne. A Fould-Springer-Wooster kastély szabadon álló, magasföldszintes megközelítően téglalap alaprajzú épület. Főhomlokzata osztású, erősen előrelépő középrizalitjának nyílásai félköríves záródásúak, felettük ovális világítóablakok láthatók, a rizalitot kőbábos attika zárja le. Hátsó homlokzata nyolctengelyes.

14 Örökségünk 14 Pusztaszabolcs legjelentősebb vízfelülete a Cikolai (Líviai) halastavak településre eső része. Észak-nyugat - Dél-kelet irányban vízfolyások szabdalják a település területét: a Sváb völgyi árok, a Dolmányos patak, a Keserű völgyi árok és a Cikolai vízfolyás. A Cikolai tavak az Adony térségi tavakkal szerves egységben Natura 2000 élőhely védelmi terület. A tórendszer nem áll országos védelem alatt, ezért helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását javasoljuk.

15 Eltérő karakterő településrészek 15 ELTÉRŐ KARAKTERŰ TELEPÜLÉS-RÉSZEK 4 A Városközponti terület - Szabolcs liget a Velencei út szerkezetét alapvetően meghatározza a vasúti csomópont köré települt szolgáltatás kör. Vasút környéke -Helyi védelemben részesülő terület a vasútállomás és a környezetében levő vasúti épületek területe. A település Ófaluként is emlegetett része a vasútvonaltól dél-keletre eső településrész, az Újtelep a jellegzetes sakktáblástelekszerkezetével vasúttól észak-nyugatra alakult ki, valamint a Rózsadomb településrész. Valamennyi településrész családi lakóházakkal beépített egyedi telkes átalakuló családiházas lakóterület. Helyi természetvédelmi terület a Cikolai tavak és környéke Egyéb településrész a külterület egyéb része

16 Eltérő karakterő településrészek 16 Városközpont Szabolcs Liget A városközponti terület Szabolcsliget a Velencei út és a Kastély utca közötti terület a vasút mellett. Az itt található a polgármesteri hivatal, üzletek és többlakásos lakóépületek alkotják a település központját.. A településközpont építészeti megjelenése változatos, a többszintes, többlakásos paneles építési móddal épült lapostetős épületek mellett egy-kétszintes, magastetős épületek is találhatóak a központban.

17 Eltérő karakterő településrészek 17

18 Eltérő karakterő településrészek 18 Vasút környéke helyi védelemre javasolt terület Egy 1870-es vasútfejlesztési terv célja lett, hogy Pusztaszabolcs vasúti központként funkcionáljon. A vasút meghatározó településszerkezeti eleme a városnak, az épületei megőrzésre érdemesek. A folyamatban levő vasúti fejlesztés során a település vasúthoz köthető gazdasági szerepe tovább erősödik. A vasútállomás és a környezetében levő épületek egységes építészeti stílusban épületek, meghatározó településképi elemei Pusztaszabolcsnak. Az épületek tömegformálása és homlokzatképzése, valamint jellegzetes karaktere helyi védelemre érdemessé teszi a településnek ezt a részét.

19 Eltérő karakterő településrészek 19

20 Eltérő karakterő településrészek 20

21 Eltérő karakterő településrészek 21 Átalakuló családi házas lakóövezet A település nagy részét a családi házas lakóterület teszi ki, mely széles utcákkal szabdalt, szabályosnak mondható telektömbökkel alakult ki. Az egyes telkek területe a hagyományos vidéki életmódnak megfelelő. Az épületek nagyrészt földszintesek, ritkán tetőtérbeépítéssel épültek. Az ún. sátortetős házak dominálnak. Régi falusi ház csak elvétve maradt meg, az új épületek az utcaképhez igazodnak.

22 Eltérő karakterő településrészek 22

23 Építészeti útmutató 23 ÉPÍTÉSZETI ÚTMUTATÓ 5 Ahhoz, hogy egy olyan ház épüljön, mely a település képéhez illeszkedik, a közösség számára követendő példaként szolgál, ugyanakkor a tulajdonos igényeit kielégíti nem szabályozók és tiltások sora kell, hanem feltétlenül építtetői és építészeti alázat. Építtető részéről ez azt jelenti, hogy nem akar nagyobb, magasabb, feltűnőbb épületet építeni a környezetében, szomszédságában levő épületeknél. Az építész részéről az alázat azt kell, hogy jelentse, hogy az általa tervezett épület a tervezési programot teljesítse ugyan, de ne a tervező önmegvalósításának tárgya legyen. Az építészeti útmutatóban szeretnénk segítséget nyújtani építtető és építész számára oly módon, hogy bemutatjuk azokat a jó példákat, kívánatos építészeti követelményeket, melyek segíthetik egy olyan épület létrehozását, mely illeszkedik Pusztaszabolcs kialakult, illetve átalakuló településképéhez. Az útmutató településrészenként ismerteti a javaslatokat és kívánatos építészeti kialakításokat.

24 Építészeti útmutató 24 Városközpont Szabolcs Liget Pusztaszabolcs városias intézményi központja és szolgáltató központja többlakásos lakóépületekkel szegélyezett. A többlakásos lakóépületek végfala (bütüje) növényzettel befuttatandó. A terület változatos építészeti megjelenésű, a Sport utcai üzletsor magastetős kialakítású utcaképét a terület belsejében lapostetős, több szintes, többlakásos lakóépületek árnyalják. Az utcafronti épületek magassági kialakításánál a meglevő épületek magasságát figyelembe kell venni.

25 Építészeti útmutató 25 TETŐKIALAKÍTÁS A többlakásos lakóépületek lapostetős kialakításúak, mely megtartandó. Telekalakítás esetén a kialakuló új építési telkek csak a meglevő beépítés magasságához illeszkedő módon, lapostetős kialakítással lehetséges. MAGASSÁG A kialakuló üres telkek (esetleg az elbontásra kerülő épületek helyett épülő új épületek tömegformálása és magassági kialakítása

26 Építészeti útmutató 26 TETŐHAJLÁSSZÖG Szabolcs Liget többlakásos lakóépületeinek környezetében csak lapostetős épület építhető. A meglevő lapostetős épületekre magastető nem építhető. A Sport utcai üzletsoron a magastető épületek környezetében a tető hajlásszögnek a szomszédos épületekhez illeszkedőnek kell lennie.

27 Építészeti útmutató 27 SZÍNEK Az épületek szinezésénél az egységességre, a pasztel árnyalatú, lehetőség szerint a földszínek használatára kell törekedni. Rikító színek nem használhatóak üzleti célból sem. A többlakásos lakóépületek homlokzati felújítása csak egységes, egymáshoz harmonizáló szín- és anyaghasználattal lehetséges.

28 Építészeti útmutató 28 Vasút környéke TELEPÍTÉS A régi vasúti tiszti házak utcafronti beépítéssel létesült földszint + egy emelet beépítésű épületek. Az épületek utcafronti telepítése szép, egységes utcaképet ad, városias térfalként választja el a Sport utcát a családi házas lakóterülettől. A területen üres építési telkek nincsenek. A helyi védelemre javasolt területen az épületek bontása nem megengedett. Új telkek kialakítása esetén az új épület építése esetén a meglevő beépítési vonalat figyelembe kell venni. SZÍNEK A területen jellemző szín a szürke és földszínek néhol a pasztell árnyalatnál erősebb kivitelben. Kerülendő a trópusi színárnyalatok alkalmazása

29 Építészeti útmutató 29 TETŐKIALAKÍTÁS A többlakásos lakóépületek magastetős kialakításúak, mely megtartandó. Telekalakítás esetén a kialakuló új építési telkek csak a meglevő beépítés magasságához illeszkedő módon, magastetős kialakítással lehetséges. MAGASSÁG A kialakuló üres telkek (esetleg az elbontásra kerülő épületek helyett épülő új épületek tömegformálása és magassági kialakítása

30 Építészeti útmutató 30 SZÍNEK A területen jellemző szín a szürke és földszínek néhol a pasztell árnyalatnál erősebb kivitelben. Kerülendő a trópusi színárnyalatok alkalmazása Homlokzati kialakítás A területen jellemző tégla architektúra felújítás esetén is megtartandó, energetikai felújítást követően az eredeti tégla homlokzati tagozattal azonos formában visszaállítandó.

31 Építészeti útmutató 31 Átalakuló családi házas lakóövezet TELEPÍTÉS Új épületek telepítése a meglevő épületek homlokvonalának figyelembe vételével történhet. Az épületeket a telek oldalhatár ával párhuzamosan javasolt elhelyezni Az Adonyi úton a telkek beépítése a meglevő beépítést követve előkert nélkül lehetséges. TETŐKIALAKÍTÁS A családi házas lakókörnyezetben csak magastetős lakó- és melléképület építhetőépület építhető. Az épületek tervezése során illeszkedni kell a meglevő beépítéshez mind tömegformálás, mind tető hajlásszög, mind a tetőforma, mind a párkánymagasság tekintetében.

32 Építészeti útmutató 32 SZÍNEK Az épületek szinezésénél az egységességre, a pasztel árnyalatú földszínek használatára kell törekedni. Rikító színek nem használhatóak üzleti célból sem. MAGASSÁG Az új épületek tömegformálása és magassági kialakítása a környező épületek tömegformálásához és magasságához igazodó legyen. Nem építhető családi házas területen földszint + emelet + tetőtérbeépítésű önálló lakóépület.

33 Építészeti útmutató 33 KERÍTÉSEK A kerítések kialakításánál törekedni kell az egyszerű formákra. Javasolt az áttört kerítés létesítése, de természetes anyagból készült tömör kerítés is létesíthető. Az áttört kerítés telek felöli oldalán évelők ültetése megengedett.

34 Építészeti útmutató 34 KERÍTÉSEK

35 Építészeti útmutató 35

36 Építészeti útmutató 36 KERTEK Pusztaszabolcson jellemző a háztáji gazdálkodás, ezért a családi házas lakóterület kertjei többnyire haszon-növényekkel beültetettek, gondozottak. Az előkertek, oldalkertek és az ingatlanok előtti közterület gondozott, évelő növényekkel, virágokkal gazdagon beültetett.

37 Építészeti útmutató 37

38 Építészeti útmutató 38 ERKÉLYEK, TORNÁCOK, TERASZOK Pusztaszabolcson hagyományos falusi tornác kevés van, jellemzően fedett teraszok, többlakásos lakóépületeken és a családi házaknál tetőtérbeépítés esetén erkélyek létesültek. Jellemző, hogy a teraszok, erkélyek szépen gondozottak, egynyári növényekkel díszítettek.

39 Építészeti útmutató 39 AJTÓK, ABLAKOK Pusztaszabolcson hagyományos fa nyílászár eredeti állapotában jellemzően a helyi védelemre javasolt épületeken található. Elterjedt a fehér műanyag nyílászáró felújításoknál, egy-egy mai épületen újra megjelentek a településképi szempontból is javasolt fa nyílászárók.

40 Építészeti útmutató 40 HOMLOKZATKÉPZÉS Pusztaszabolcson a hagyományosan a vakolt, egyszerű tagozattal díszített homlozatkialakítás a jellemző. A helyi védelemre javasolt vasútkörnyéki területen több épületen fellelhető tégla a architektúra, illetve a téglaburkolatú homlokzatképzés. Az új épületek homlokzati koalakításánál több helyen megtalálható a téglaburkolat.

41 Építészeti útmutató 41 RÉSZLETEK Az építészetben is, mint a művészeti ágak mindegyikében a részletek alapvetően meghatározzák, hatással vannak az egész kép, látvány kialakítására. Egyre több igényesen kialakított épületés kerítésrészlet, erkélykialakítás lelhető fel a településen, ezekre a jövőben is érdemes hangsúlyt fektetni.

42 Mai példák 42 MAI PÉLDÁK 6 Pusztaszabolcson az új épületek tömegformálása és tetőkialakítása igazodik a településen jellemző földszintes, sátortetős kialakításhoz. A sátortető jellemzően fióktetővel tagolt.

43 Mai példák 43

44 Utcák, Terek 44 UTCÁK, TEREK 7 Pusztaszabolcson a közterületek tervszerű kialakítása folyamatos. A növényzet és az utcabútorok harmonikusan illeszkednek egymáshoz. A településközpontban lévő zöldfelületek illetve parkok egyedi értéket képviselnek. Az alig meghaladó legfiatalabb ültetett közpark, cserjékkel platán és díszalmafa sorral. Külön színfoltot jelentenek a park szélén, illetve az országút másik oldalán található hatalmas termetű, öreg vadgesztenye fák. Szabolcsliget a város legszebben karbantartott zöldfelülete,mely kiterjedése a Velencei úttól a Kastély utcáig tart. A tömblakások közötti területek telepítése az 1970-es évek közepére nyúlik vissza.

45 Utcák, Terek 45 A templomkert és a Bajcsy-Zsilinszky utca között zöld terület ad otthont a játszótérnek és a műfüves pályának. Kialakítása és fejlesztése az elmúlt évek során valósult meg, így a város legfiatalabb közparkjának tekinthető. Funkciójából adódóan igen látogatott hely a városban.

46 Utcák, Terek 46 A családi házas területeken s széles utcák köztetületeit a lakók gondozzák.

47 Hirdetések, reklámtáblák 47 HIRDETÉSEK, REKLÁMTÁBLÁK 8 Pusztaszabolcson a reklámtáblák, hirdetések és cégérek változatos képet mutatnak. Az önkormányzat által kihelyezett hirdetőtáblák megjelenése egységes. Törekedni kell az egyéb reklámhordozók egységes kialakításra is.

48 IMPRESSZUM PUSZTASZABOLCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Pusztaszabolcs honlapcíme: Pusztaszabolcs postai címe: Pusztaszabolcs, Velencei u. 2. Telefon: Polgármester: Csányi Kálmán Polgármester címe: Főpítész: Farkas István Főépítész címe: SZERKESZTETTE: Fehér Vártervező Kft. SZÖVEG: Csányi Kálmán, Fehér Vártervező Kft. FOTÓ: Fehér Vártervező Kft. GRAFIKAI TERVEZÉS: Fehér Vártervező Kft. Pusztaszabolcs, szeptember Impresszum 48

PUSZTASZABOLCS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

PUSZTASZABOLCS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV PUSZTASZABOLCS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2 A település bemutatása TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 3 2. Pusztaszabolcs bemutatása 5 3. Örökségünk 8 4. Eltérő karakterű településrészek Pusztaszabolcs

Részletesebben

JENŐ TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

JENŐ TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV JENŐ TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Jenő bemutatása... 4 3. Értékeink... 10 4. Építészeti örökségünk... 11 5. Eltérő karakterű településrészek... 14 6. Építészeti

Részletesebben

ÚRHIDA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

ÚRHIDA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV ÚRHIDA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Úrhida bemutatása... 4 3. Örökségünk... 7 4. Úrhida településrészei... 10 5. Építészeti útmutató... 14 Belterület:

Részletesebben

Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Bakonypölöske bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Bakonypölöskén... 7 Történeti településrész...

Részletesebben

BAKONYKÚTI TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

BAKONYKÚTI TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV BAKONYKÚTI TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Bakonykúti bemutatása... 5 3. Örökségünk... 7 4. Eltérő karakterű településrészek... 10 Történeti településrész

Részletesebben

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu közigazgatási területén a Győrújfalui csatorna Győr felőli oldalán a falusias beépítéstől eltérő, többszintes lakópark épül. A településképi

Részletesebben

1 Bevezetés SÁRKESZI TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

1 Bevezetés SÁRKESZI TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 1 Bevezetés SÁRKESZI TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 3 2.Sárkeszi bemutatása 4 3. Örökségünk 5 Természeti értékek 4. Eltérő karakterű településrészek 8 Történeti

Részletesebben

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Újfehértó Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Előadók: Gonda-Magyar Andrea és Labbancz András Újfehértó, 2017. június 6. Bevezető Lakókörnyezetünk színvonala

Részletesebben

KINCSESBÁNYA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

KINCSESBÁNYA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV KINCSESBÁNYA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Kincsesbánya bemutatása... 4 3. Kincsesbánya településrészei... 17 4. Építészeti útmutató... 31 Családi házas lakóterület

Részletesebben

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke Előszállás 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke 1. fejezet Helyi területi védelem alatt álló területek elnevezése és lehatárolása

Részletesebben

RÁCKERESZTÚR TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

RÁCKERESZTÚR TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV RÁCKERESZTÚR TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Ráckeresztúr bemutatása... 4 3. Örökségünk... 13 4. Ráckeresztúr településrészei... 20 5. Építészeti útmutató... 25

Részletesebben

Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Nóráp bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Nórápon... 11 Történeti településrész... 13 Gazdasági

Részletesebben

ÓBAROK TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

ÓBAROK TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV ÓBAROK TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Óbarok bemutatása... 4 3. Nagyegyháza bemutatása... 9 4. Örökségünk... 12 5. Óbarok településrész... 15 6.

Részletesebben

1.2. A VÁLTOZÁSSAL ÉRINTETT TERÜLETEK ÖSSZEFOGLALÓJA ÉS ÖSSZEFÜGGÉSEI

1.2. A VÁLTOZÁSSAL ÉRINTETT TERÜLETEK ÖSSZEFOGLALÓJA ÉS ÖSSZEFÜGGÉSEI 1.2. A VÁLTOZÁSSAL ÉRINTETT TERÜLETEK ÖSSZEFOGLALÓJA ÉS ÖSSZEFÜGGÉSEI 1.2.1. A településszerkezeti változások bemutatása ÚJ BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLET 1. Pusztaszabolcs kastély utca végén lévő területek

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere H 89 Öreghegyi u.5 1227/3 védelem jellege: helyi védelem nem javasolt! érték jellege : Megsemmisült, a telken épület nem található tömegstruktúra: homlokzat nyílászárók melléképület az adatfelvétel időponja:

Részletesebben

ÓBAROK TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

ÓBAROK TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV ÓBAROK TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Óbarok bemutatása... 4 3. Nagyegyháza bemutatása... 9 4. Örökségünk... 12 5. Óbarok településrész... 15 6.

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek:

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek: HRSZ.: 2270 CÍM: Ady Endre utca 1. Katolikus templom szabadonálló 15% A templom és parókia minden eleme, az I. világháborús emlékmű, az udvari kegyeleti kereszt HRSZ.: 1207 CÍM: Arany János u. 10. lakóház

Részletesebben

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal A főépítészi tevékenységem bő egy éve alatt közel 50 településképi bejelentési eljárást folytattunk le, ami azt mutatja, hogy a település lakossága aktív a lakókörnyezetük felújításában. Ez nagyon örömteli,

Részletesebben

Településképi Arculati Kézikönyv

Településképi Arculati Kézikönyv A településkép védelmének, alakításának új lehetőségei Településképi Arculati Kézikönyv Településképi rendelet Az építészet, az építés közügy A Településképi Arculati Kézikönyv a közösségek saját döntése

Részletesebben

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Ganna bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Gannán... 14 Történeti településrész... 16 Intézményi

Részletesebben

0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL

0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL 0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL BEÉPÍTETTSÉ G meglévő teleknagyság 250 m 2 alatt 250-500 m 2 között 500 m 2 felett 60 (75)* de max.137,5(175) a telek beépítési százalék (% max) m

Részletesebben

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE Mátészalka-Lakossági fórum Előadó: Végh József okl. építészmérnök, városépítési szakmérnök Art Vital Kft. 2017.június.08.

Részletesebben

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna 5609 sz. út mellett 09 hrsz. H1 Szent Vendel kápolna Az állatvész elmúltávalhálából, a falu Állagmegóvás. egykori legelője szélén 1866-ban épített kápolna és az előtte álló kereszt jelentős építészeti

Részletesebben

SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE

SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE Véleményeztetési dokumentáció ALÁÍRÓLAP Sióagárd településképi rendeletéhez vezető településtervező: Csaba Gyula építőmérnök, vezető településtervező TT1, É1

Részletesebben

Szekszárd, 4635 hrsz-ú ingatlan bemutatása

Szekszárd, 4635 hrsz-ú ingatlan bemutatása Szekszárd, 4635 hrsz-ú ingatlan bemutatása Ingatlan-nyilvántartás adatai: Ingatlan címe: Szekszárd, Alkotmány u. 23. Helyrajzi száma: szekszárdi 4635 hrsz.; Fekvése: belterület; Területe: 242 m 2 ; Megnevezése:

Részletesebben

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2018. februári adatok alapján frissítve Németkér, Ady Endre u. 19. 254, 255, 256 H1 lakóépület (tájház) és utcai kerítés A zsúpfedeles kis lakóház a zsellérházak

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. Alsószentiván bemutatása. 3. Örökségünk. 4. Eltér pítészeti karakterek bemutatása. 5. Építészeti útmutató, ajánlások.

1. Bevezetés. 2. Alsószentiván bemutatása. 3. Örökségünk. 4. Eltér pítészeti karakterek bemutatása. 5. Építészeti útmutató, ajánlások. ALSÓSZENTIVÁN 2 1. Bevezetés 2. Alsószentiván bemutatása 3. Örökségünk 4. Eltér pítészeti karakterek bemutatása 5. Építészeti útmutató, ajánlások 3 4 6 9 14 Telepítés Magasság Színek Beépítésre szánt egyéb

Részletesebben

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: /

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: / LaBouff Mérnökiroda Hunyadi János utca 27 www.labouff.hu, E-mail: info@labouff.com Mobil: +36-20/421-1677 TÁRSASHÁZ ÉPÍTÉSE TÁRSASHÁZ ELŐZETES TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ Ing. Fejl. Kft. Kiss

Részletesebben

Helyi Építési Szabályzat: BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETI ELŐÍRÁSAI

Helyi Építési Szabályzat: BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETI ELŐÍRÁSAI LAKÓTERÜLETEK Helyi Építési Szabályzat: BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETI ELŐÍRÁSAI 30. Általános előírások a lakóterületekre 43. (1) Lakóterületen az építési helyen belül a tűzvédelmi távolságok

Részletesebben

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER HELYI VÉDELEMRE ÉPÍTMÉNYEK ÉS RÉSZLETEK Görcsönydoboka, Csele u. 032/15 hrsz. M kálvária A templom mögötti dombon álló kálvária épített

Részletesebben

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Ganna bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Gannán... 11 Történelmi beépítés... 14 Új beépítés...

Részletesebben

Kérdőív Somogyszentpál Települési Arculati Kézikönyvének elkészítéséhez október 25.

Kérdőív Somogyszentpál Települési Arculati Kézikönyvének elkészítéséhez október 25. Tisztelt Lakosok! Kérjük, az alábbi kérdőív kitöltésével segítsék Somogyszentpál Község Önkormányzatának munkáját a Településképi Arculati Kézikönyv elkészítésében. Lakókörnyezetünk értékeinek megőrzése

Részletesebben

KŐSZÁRHEGY TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

KŐSZÁRHEGY TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV KŐSZÁRHEGY TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Kőszárhegy bemutatása... 4 3. Örökségünk... 8 4. Eltérő karakterű településrészek... 14 5. Építészeti

Részletesebben

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK'

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' 1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' KATEGÓRIA I. Postai cím Hsz. Hrsz. Rendeltetés 1. Ady Endre u. 1. 2270 Katolikus templom, parókia,

Részletesebben

GÖNYŰ KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET ELŐKÉSZÍTÉSE ELŐZETES PARTNERSÉGI TÁJÉKOZTATÁS

GÖNYŰ KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET ELŐKÉSZÍTÉSE ELŐZETES PARTNERSÉGI TÁJÉKOZTATÁS GÖNYŰ KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET ELŐKÉSZÍTÉSE ELŐZETES PARTNERSÉGI TÁJÉKOZTATÁS 2017.05.31. 2016. évi LXXIV. törvény a településkép védelméről A TAK ÉS A TKR KÉSZÍTÉSÉNEK

Részletesebben

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve 63 A felújításnál az épület minden fontos elemét megőrizték. Megmaradt a füles homlokzat, a három ablakot összefogó két párkány. Jók a színek, a tetőfedés egyszerű cserépfedése korhű. Az épületek esetében

Részletesebben

BÁTMONOSTOR MUNKAKÖZI ANYAG! TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

BÁTMONOSTOR MUNKAKÖZI ANYAG! TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV BÁTMONOSTOR MUNKKÖZI NYG! TELEPÜLÉSKÉPI RCULTI KÉZIKÖNYV 2017 ELŐSZÓ Jelen Kézikönyv fő célja Bátmonostor építészeti és természeti értékeinek, jellgzetességeinek bemutatásán keresztül az itt élő vagy a

Részletesebben

Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Bakonypölöske bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Bakonypölöskén... 7 Történelmi településrész...

Részletesebben

JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK

JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK RÁBATAMÁSI TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV RÉSZMÓDOSÍTÁS JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK RÁBATAMÁSI KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁSA - 14/2008 (III. 21.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI HATÁROZAT (46/2003.

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

Befektetõi ajánlat. Csalánosi Lakópark

Befektetõi ajánlat. Csalánosi Lakópark Befektetõi ajánlat Csalánosi Lakópark T E R V E Z Z E V E L Ü N K J Ö V Õ J É T! BEFEKTETÉSI LEHETÕSÉG Kecskemét, a közel 110 ezer lelket számláló hírös város, az Alföld dinamikusan fejlõdõ települése,

Részletesebben

SEREGÉLYES TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

SEREGÉLYES TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV SEREGÉLYES TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Seregélyes bemutatása... 4 3. Seregélyes történelmi múltja... 56 4. Seregélyes főbb intézményei... 9 Seregélyes

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ SZEGED, AUGUSZTUS TÁJÉKOZTATÓ SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV, VALAMINT TELEPÜLÉSKÉP

TÁJÉKOZTATÓ SZEGED, AUGUSZTUS TÁJÉKOZTATÓ SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV, VALAMINT TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ RENDELET TERVEZETÉHEZ 1 TÁJÉKOZTATÓ SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV, VALAMINT SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ RENDELET TERVEZETÉHEZ SZEGED,

Részletesebben

HÜBNER TERVEZŐ, SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT 7621 PÉCS, JÁNOS U. 8. PÉCS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK 41. SZ. MÓDOSÍTÁSA

HÜBNER TERVEZŐ, SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT 7621 PÉCS, JÁNOS U. 8. PÉCS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK 41. SZ. MÓDOSÍTÁSA HÜBNER TERVEZŐ, SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT 7621 PÉCS, JÁNOS U. 8. PÉCS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK 41. SZ. MÓDOSÍTÁSA 41. SZ. MÓDOSÍTÁSI INDÍTVÁNY ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ EGYEZTETÉSI DOKUMENTÁCIÓ Pécs,

Részletesebben

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVEK ELKÉSZÍTÉSE. a településkép védelméről szóló évi LXXIV. törvény végrehajtása során 2017

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVEK ELKÉSZÍTÉSE. a településkép védelméről szóló évi LXXIV. törvény végrehajtása során 2017 a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtása során A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény A törvény célja, hogy a települési közösségek hatékonyan óvják meg környezeti

Részletesebben

A köztemetőben áll az 1900-ban épült 1900-ban épült a Kovács család kápolnája. Az eredeti fa bajárati ajtó és a kovácsoltvas kereszt értékes részei az építménynek. Ugyancsak a köztemetőben áll egy téglaarchitektúrájú

Részletesebben

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1854-ben állított kőkereszt. A keresztre feszített Jézust, a talapzaton pedig Máriát ábrázolja. A kőszerkezet állagának óvása, illetve téli takarása indokolt. A kereszt környezetének

Részletesebben

1.1. Készítésben együttműködő partnerek

1.1. Készítésben együttműködő partnerek TAK előzetes tájékoztató Penc, 2017. június 7 NEMZETI ÉPÍTÉSZETPOLITIKA (2015. október) feladata, hogy bemutassa a minőségi épített környezet megteremtése mellett, hogyan lehet hatékonyabb a lakosság szolgálata,

Részletesebben

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága BALMAZÚJVÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI NYILVÁNTARTÁS 2017.. Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága A jelenleg is érvényes településrendezési eszközhöz készült örökségvédelmi hatástanulmány. Ennek

Részletesebben

REGIOPLAN KÓPHÁZA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEK MÓDOSÍTÁSA. VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ (314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 41. ) Győr, 2016.

REGIOPLAN KÓPHÁZA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEK MÓDOSÍTÁSA. VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ (314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 41. ) Győr, 2016. REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, ÚJKAPU U. 13. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu KÓPHÁZA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEK MÓDOSÍTÁSA (314/2012.(XI.8.) Korm.

Részletesebben

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete 1. oldal Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete az épített környezet alakításáról és az építészeti örökség helyi védelméről Sárbogárd Város Önkormányzat

Részletesebben

27. A Rendelet 14. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) Az épületek elhelyezésének övezeti előírásait az 1.21.melléklet tartalmazza.

27. A Rendelet 14. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) Az épületek elhelyezésének övezeti előírásait az 1.21.melléklet tartalmazza. Szentkirályszabadja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16./2018. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról szóló 9/2007. (IX.01.) önkormányzati rendelet módosításáról Szentkirályszabadja

Részletesebben

A vidék helyzete. a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%)

A vidék helyzete. a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%) A vidék helyzete a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%) Lakónépességük 3,3 millió(39,7%) Falvaink arculata Hazánk településeinek

Részletesebben

A beavatkozási pontok bemutatása: 1. beavatkozási pont:

A beavatkozási pontok bemutatása: 1. beavatkozási pont: A beavatkozási pontok bemutatása: 1. beavatkozási pont: Mátészalka város belterületén több szám szerint 19 db telektömbben a hatályos településrendezési eszközök építménymagasság növekedést/növelést terveztek.

Részletesebben

IVÁNCSA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017.

IVÁNCSA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017. IVÁNCSA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017. Iváncsa Településképi Arculati Kézikönyve 2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS...3 IVÁNCSA BEMUTATÁSA, ÁLTALÁNOS TELEPÜLÉSKÉP, TELEPÜLÉSKARAKTER...6 ÖRÖKSÉGÜNK, A

Részletesebben

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1. melléklet A helyi településképi védelemről szóló Szomód Község /2017. (.) ök. rendeletéhez 1. TERÜLETI VÉDELEM A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1.1 A településszerkezetileg védett történelmi településmag

Részletesebben

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK 1 1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK ORSZÁGOS VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK Draskovich-kastély, ma diákotthon Köztársaság tér 7. 976 hrsz. M 378 M ll. Kastélykert,

Részletesebben

Taliándörögd község Önkormányzata Képviselő-testülete. /2019. (.) önkormányzati rendelete. a településkép védelméről szóló

Taliándörögd község Önkormányzata Képviselő-testülete. /2019. (.) önkormányzati rendelete. a településkép védelméről szóló Taliándörögd község Önkormányzata Képviselő-testülete /2019. (.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 3/2018.(III.31.) önkormányzati rendelet módosításáról 2 Taliándörögd Község Önkormányzata

Részletesebben

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 23.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 23.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 23.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

INGATLAN LEÍRÁSA #6 KISKŐRÖS, DÓZSA GYÖRGY ÚT 28. BEÉPÍTETT INGATLAN Hrsz.: 2715 Az értékelt vagyontárgy Az ingatlan környezete Az értékelt ingatlan Bács-Kiskun megyében, Kiskőrösön helyezkedik el. A város

Részletesebben

A rendelet megalkotásának napja: május 27.

A rendelet megalkotásának napja: május 27. Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015.(V.29.) önkormányzati rendelete a Tata Építési Szabályzatáról szóló 38/2005. (XII.06.) önkormányzati rendelet módosításáról Tata Város Önkormányzat

Részletesebben

2009.03.12. du. 3:13 C:\hivatal\kozlony\download\2009_14.doc Horváth János 1. oldal, összesen: 5

2009.03.12. du. 3:13 C:\hivatal\kozlony\download\2009_14.doc Horváth János 1. oldal, összesen: 5 Kaposvár megyei Jogú Város Önkormányzatának 14/2009. (II.27) önkormányzati rendelete Kaposvár Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló, többször módosított 70/2005.(XII.15.)

Részletesebben

Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testülete.. határozatának 4. számú melléklete

Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testülete.. határozatának 4. számú melléklete Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testülete.. határozatának 4. számú melléklete TELEPÜLÉSSZERKEZETI LEÍRÁS A TELEPÜLÉSSZERKEZETET MEGHATÁROZÓ KÖZLEKEDÉSI KAPCSOLATI ELEMEK A TELEPÜLÉSSZERKEZETET

Részletesebben

Budapest, XIV. kerület, Angol utca 32. (hrsz.: 31788/7) Telepítési tanulmányterv

Budapest, XIV. kerület, Angol utca 32. (hrsz.: 31788/7) Telepítési tanulmányterv Budapest, XIV. kerület, Angol utca 32. (hrsz.: 31788/7) Telepítési tanulmányterv mely a Megalit Kft. 2017. december 12-ei keltezésű Angol utca 32. társasház Beépítési Koncepcióterv D változatához készült

Részletesebben

Javaslat a Szabolcspusztai kastély települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Szabolcspusztai kastély települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Szabolcspusztai kastély települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Csányi Kálmán (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. június 20. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI

Részletesebben

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: /

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: / LaBouff Mérnökiroda Hunyadi János utca 27 www.labouff.hu, E-mail: info@labouff.hu Mobil: +36-20/421-1677 TÁRSASHÁZ ÉPÍTÉSE TÁRSASHÁZ TERVE ELŐZETES VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ Ing. Fejl. Kft. Kiss János altábornagy

Részletesebben

I I Változások

I I Változások I I. 1. 3. Kunszentmiklós rendelkezik településszerkezeti tervvel. A változásokat a 2006-ban jóváhagyott hatályos településszerkezeti tervhez (továbbiakban: alapterv) viszonyítjuk. Hálózati elemek Főbb

Részletesebben

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu.

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. 21 Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. Előfordul a homlokzat tengelyére illesztett három ablakos változat is, itt vélhetően két helyiség néz az utcára. Mint korábban

Részletesebben

Döröske község településszerkezeti és szabályozási terve - ZÁRÓDOKUMENTÁCIÓ. 2008. május

Döröske község településszerkezeti és szabályozási terve - ZÁRÓDOKUMENTÁCIÓ. 2008. május Döröske község településszerkezeti és szabályozási terve - ZÁRÓDOKUMENTÁCIÓ Döröske község településszerkezeti és szabályozási terve ZÁRÓDOKUMENTÁCIÓ JÓVÁHAGYVA Döröske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2.

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 12/2013. (IV.17.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárás és a településképi kötelezés szabályairól Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a település

Részletesebben

1. (1) Pécs Megyei Jogú Város településképi védelméről és a helyi építészetiműszaki

1. (1) Pécs Megyei Jogú Város településképi védelméről és a helyi építészetiműszaki 1 Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének /2018. (XI....) önkormányzati rendelete Pécs Megyei Jogú Város településképi védelméről és a helyi építészeti-műszaki tervtanács működtetéséről szóló

Részletesebben

KOMLÓSKA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT. Módosítása 2017.

KOMLÓSKA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT. Módosítása 2017. KOMLÓSKA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT Módosítása 2017. KOMLÓSKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK.sz. Önkormányzati rendelete a Helyi Építési Szabályzatról Komlóska Község Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

BUDAPEST, VIII. KER. FECSKE UTCA 22. LAKÓÉPÜLET TERVE TERVTANÁCSI ÁLLÁSFOGLALÁS MEGKÉRÉSÉHEZ

BUDAPEST, VIII. KER. FECSKE UTCA 22. LAKÓÉPÜLET TERVE TERVTANÁCSI ÁLLÁSFOGLALÁS MEGKÉRÉSÉHEZ BUDAPEST, VIII. KER. FECSKE UTCA 22. LAKÓÉPÜLET TERVE TERVTANÁCSI ÁLLÁSFOGLALÁS MEGKÉRÉSÉHEZ 2. TARTALOMJEGYZÉK 3. FELELŐS TERVEZŐI NYILATKOZAT 1. CÍMLAP 2. TARTALOMJEGYZÉK 3. TERVEZÖI NYILATKOZAT 4. ÉPÍTÉSZETI

Részletesebben

ISZTIMÉR ISZTIMÉR TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

ISZTIMÉR ISZTIMÉR TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV ISZTIMÉR ISZTIMÉR TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Isztimér bemutatása... 4 3. Guttamási bemutatása... 7 4. Örökségünk... 10 5. Eltérő

Részletesebben

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE 1 MADOCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2017.(VII.3.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 30/2005. (VI.29.) Ö.K. SZÁMÚ RENDELETE KERÜLETI SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK JÓVÁHAGYÁSÁRÓL

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 30/2005. (VI.29.) Ö.K. SZÁMÚ RENDELETE KERÜLETI SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK JÓVÁHAGYÁSÁRÓL ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 30/2005. (VI.29.) Ö.K. SZÁMÚ RENDELETE a Budapest III. kerület Harsány lejtő 20039/2 út EV övezet nyugati határa 20 067/2 telek déli határa Domoszló

Részletesebben

Budapest XXI. kerület CSEPEL Önkormányzata Képviselő-testületének

Budapest XXI. kerület CSEPEL Önkormányzata Képviselő-testületének Budapest XXI. kerület CSEPEL Önkormányzata Képviselő-testületének /2013. ( ) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról Budapest XXI. kerület CSEPEL Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat)

Részletesebben

VELENCE TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

VELENCE TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV VELENCE TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Velence bemutatása... 4 3. Örökségünk... 18 4. Velence településrészeinek bemutatása... 31 Tópart és településközpont területe

Részletesebben

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti.

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti. Kétegyháza Nagyközség Képviselő-testületének 2/2016. (III.25.) számú rendelete az építészeti örökség helyi védelméről szóló 5/2009. (IV.3.) számú rendelet módosításáról 1 Kétegyháza Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM 4024 DEBRECEN MAGYARORSZÁG INGATLAN SZÁMA: 01 2011. július Rev.01 Page 1 of 8 Megye Régió Hajdú-Bihar LOKÁCIÓ ANALÍZIS MAKRO KÖRNYEZET Észak- Kelet Magyarország Lakosság száma Kb.

Részletesebben

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (VI.27.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (VI.27.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (VI.27.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1)

Részletesebben

8/2013. (III.11.) önkormányzati rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege

8/2013. (III.11.) önkormányzati rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének A TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSRÓL SZÓLÓ a8/2014. (III.31.), 35/2014. (X.29.), 7/2015. (III.30.), 5/2016.(II.26.) és a 10/2017. (II.24.)önkormányzati

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet célja

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet célja Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013 (IX.24.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról egységes szerkezetben a 14/2014. (IX.15.); és a 8/2015. (IV.24.) sz. rendelettel

Részletesebben

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 1 SOR 1. 0196 Külterületen M M 339 50041/1958 Mecsek északkeleti részén, a hegyvonulat kiugró nyúlványán áll. Római és középkori előzmény

Részletesebben

Tomajmonostora Községi Önkormányzat Képviselő-testületének.../2018. (...) Önkormányzati rendelete Tomajmonostora Község településképének védelméről

Tomajmonostora Községi Önkormányzat Képviselő-testületének.../2018. (...) Önkormányzati rendelete Tomajmonostora Község településképének védelméről Tomajmonostora Községi Önkormányzat Képviselő-testületének.../2018. (...) Önkormányzati rendelete Tomajmonostora Község településképének védelméről Tomajmonostora Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Zamárdi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (I.22.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról Zamárdi Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk

Részletesebben

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára 4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára További egyedi értékek, javaslat védési és vizsgálati eljárásokra az értékvédelmi rendelet kereteihez igazodva, új típusú értékvizsgálattal

Részletesebben

TARTALO M J E GYZ É K

TARTALO M J E GYZ É K TARTALO M J E GYZ É K 1. sz. melléklet Térképvázlat az akcióterület elhelyezkedéséről a településen belül 1 2. sz. melléklet Az akcióterületre vonatkozó településszerkezeti és a szabályozási terv vonatkozó

Részletesebben

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes HÉ-1 RENDELTETÉS, HSZNÁLT VÉDETTSÉGI KTEGÓRI VÉDETTSÉG INDOKLÁS ÍM Nemesdömölk, Nemesdömölki u. 15. HRSZ. 2 malomépület jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

Részletesebben

5/2017.(III.20.) önkormányzati rendelete 1

5/2017.(III.20.) önkormányzati rendelete 1 5/2017.(III.20.) önkormányzati rendelet Maglód Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 4/2016.(III.3.) önkormányzati rendelet módosításáról Hatályos: 2017. április 4-től Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

T e r ve z ő : A r t V i t a l T e r ve z ő, É p í t ő é s

T e r ve z ő : A r t V i t a l T e r ve z ő, É p í t ő é s Jánkmajtis Község Településrendezési Tervének módosításához Teljes eljárás Előzetes tájékoztatási dokumentáció Gazdaság területek - 2016 T e r ve z ő : A r t V i t a l T e r ve z ő, É p í t ő é s Kereskedelmi

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK BELVÁROSRA VONATKOZÓ SZABÁLYOZÁSA PINTÉR FERENC 2010.09.29.

BUDAPEST FŐVÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK BELVÁROSRA VONATKOZÓ SZABÁLYOZÁSA PINTÉR FERENC 2010.09.29. BUDAPEST FŐVÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK BELVÁROSRA VONATKOZÓ SZABÁLYOZÁSA PINTÉR FERENC 2010.09.29. A településszerkezeti terv felépítése I. Bevezető II. Jóváhagyandó munkarész A terv leírása Rajzi

Részletesebben

EGYSÉGES SZERKEZET: Koroncó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2004.(VIII.30.) rendelete a házszámozás rendjéről

EGYSÉGES SZERKEZET: Koroncó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2004.(VIII.30.) rendelete a házszámozás rendjéről EGYSÉGES SZERKEZET: 2012.06.01. Koroncó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2004.(VIII.30.) rendelete a házszámozás rendjéről Koroncó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi

Részletesebben

PÁKOZD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

PÁKOZD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV PÁKOZD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Pákozd bemutatása... 4 3. Örökségünk...11 4. Eltérő karakterű településrészek...24 5. Építészeti útmutató...34 Településrészenként:

Részletesebben

7. előadás: Országos településrendezési és építési követelmények, rendezési tervek. Ingatlan más irányú hasznosíthatóságának vizsgálata

7. előadás: Országos településrendezési és építési követelmények, rendezési tervek. Ingatlan más irányú hasznosíthatóságának vizsgálata 7. előadás: Országos településrendezési és építési követelmények, rendezési tervek. Ingatlan más irányú hasznosíthatóságának vizsgálata Az ingatlanok értékbecslése kapcsán gyakran felmerül egy adott ingatlan

Részletesebben

TELEPÍTÉSI TANULMÁNYTERV

TELEPÍTÉSI TANULMÁNYTERV DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROSPOLGÁRMESTERI HIVATAL FŐÉPÍTÉSZI IRODA Debrecen, Piac utca 20.sz. (52) 511-513, (52) 511-400, fax.: 511-575 e-mail: foepitesziroda @ph.debrecen.hu Debrecen 22. számú vrk. Balmazújvárosi

Részletesebben

AZ EGYES MÓDOSÍTÁSOK CÉLJA ÉS HATÁSA

AZ EGYES MÓDOSÍTÁSOK CÉLJA ÉS HATÁSA BUGYI NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK MÓDOSÍTÁSA ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁS 1 AZ EGYES MÓDOSÍTÁSOK CÉLJA ÉS HATÁSA Bugyi község önkormányzata a hatályos Településrendezési eszközök módosítását tervezi.

Részletesebben

Képek a Jászságból 161

Képek a Jászságból 161 Képek a Jászságból 161 Farkas Kristóf Vince Képes tudósítás a jászfényszarui Főtérről A most bemutatott fotók az ÉAOP-5.1.1/D-09-2f-2011-0003 jelű Jászfényszaru Városközpontjának értékmegőrző megújítása

Részletesebben