Ajánlat. Tiszaújváros helyi autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítási feladatainak ellátására kiírt nyilvános pályázatra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ajánlat. Tiszaújváros helyi autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítási feladatainak ellátására kiírt nyilvános pályázatra"

Átírás

1 Másolati példány menetrend szerinti személyszállítási feladatainak ellátására kiírt nyilvános pályázatra november 10.

2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezető 4 II. Az tevő tevékenységének rövid bemutatása 5 III A szolgáltatás ellátásával összefüggő menetrendi koncepció A változat B változat 9 2. A helyi személyszállítás jegy és díjrendszere Utazási feltételek Tiszaújváros helyi közlekedésben Az Utazási feltételek hatálya Az Utazási feltételeket megalapozó szabályok A személyszállítási szerződés A személyszállításra (utazásra) vonatkozó általános szabályok Utazási jogosultság Menetjegyváltás, utazási igazolványok érvényessége Fel- és leszállás Az utas magatartása Ellenőrzés, pótdíj fizetés Kézipoggyász Autóbuszba bevihető élő állatok Forgalmi zavar Tájékoztatás az utazás során Menetdíj visszatérítése Felelősség Az autóbusz-állomány üzemeltetése és műszaki paraméterei Helyi autóbusz-állomány A változat Helyi autóbusz-állomány B változat Jármű karbantartási rendszer Ügyfélszolgálati tevékenység Utas-kiszolgálás Tiszaújváros autóbusz-állomáson Közérdekű-, illetve panaszbejelentések kezelése Tiszaújváros helyi közlekedés évi üzleti terve A változat B változat összegzése 48 1.

3 IV. Szerződés és mellékletei 49 IV.1. Közszolgáltatási szerződés - tervezet A szerződés általános leírása A szerződés tárgya és területi hatálya A szerződés hatálybalépése, időtartama A személyi, tárgyi, pénzügyi feltételek, alvállalkozó bevonása Személyszállítási feltételek A személyszállítás díj- és jegyrendszerére vonatkozó előírások A forgalom lebonyolítása A menetrend Utastájékoztatás Az utasokkal való kapcsolat Bérlet- és menetjegy árusítás Költség, költségnyilvántartás, kalkuláció Adatszolgáltatás a közösségi közlekedés bevételeinek, ráfordításának és egyéb körülményeinek alakulásáról Pénzügyi feltételek A közszolgáltatási tevékenységgel összefüggő szolgáltatói jogosultságok és kötelezettségek A Megrendelőnek Szolgáltatóval szembeni jogai és kötelezettségei Az utazási igények figyelése A szerződés módosításának feltételei A szerződés felmondása és a szerződésszegés szankciói Vagyoni eszközök tulajdonviszonyai A jogviták elbírálása Egyéb rendelkezések 68 IV.2. Közszolgáltatási szerződés tervezet mellékletei 70 IV.2.1. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi vonalhálózat térképe január 1-jétől ( A változat) 71 IV.2.2. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi vonalhálózat térképe január 1-jétől ( B változat) 72 IV.3.1. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés menetrendje január 1-jétől ( A változat) 73 IV.3.2. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés menetrendje január 1-jétől ( B változat) 75 2.

4 IV.4. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés utazási feltételei január 1-jétől 77 IV.5.1. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés díjai január 1- jétől ( A változat) 98 IV.5.2. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés díjai január 1- jétől ( A változat) 103 IV.6. sz. melléklet: Bevétellel nem fedezett indokolt költségek elszámolása 108 IV.7. sz. melléklet: Eredmény-kimutatás 113 V. Alkalmasságot, kizáró okok fenn nem állását és jogi státuszt igazoló mellékletek Eredménykimutatás ( A változat) Eredménykimutatás ( B változat) A tiszaújvárosi helyi személyszállítási tevékenységének tervezett bevételekkel nem fedezett indokolt költségei ( A változat) A tiszaújvárosi helyi személyszállítási tevékenységének tervezett bevételekkel nem fedezett indokolt költségei ( B változat) Aláírási címpéldány Referenciaigazolás NAV igazolás /2011. (XII.7.) Korm. rendelet szerinti engedély Cégkivonat Nyilatkozat a pályázati dokumentáció feltételeinek elfogadásáról Nyilatkozat a kizáró okok hatálya alá nem tartozásról Nyilatkozat a kizáró okok hatálya alá nem tartozásról Nyilatkozat az önkormányzat és intézményei felé történő tartozásmentességről Nyilatkozat a pályázati kiírás III. 12. pontban foglalt kizáró okok fenn nem állásáról Felolvasólap

5 I. BEVEZETŐ Tisztelt kérő! Tiszaújváros Város Önkormányzata - mint kérő - pályáztatási eljárást indított a évi XLI. törvény 23.. rendelkezései alapján menetrend szerinti személyszállítási feladatainak ellátására. Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. leánytársasága a továbbiakban: ezúton ajánlatot nyújt be az Önök felhívása alapján. Az Önök által készített pályázati dokumentációt áttanulmányoztuk és igyekeztünk az abban szereplő előírásoknak megfelelő, teljes körű gazdasági választ adni az Önkormányzat felhívására, mely reményeink szerint pozitív elbírálásban részesül. A pályázatunk benyújtása során éltünk a Pályázati felhívás 13. pontjának 2. mondatában meghatározott lehetőséggel, azaz többváltozatú A és B változatok ajánlatot nyújtunk be. A változatok között egyértelműen jelöltük a különbséget. Amennyiben további kérdésük, kiegészítési igényük jelentkezik, úgy kérjük, hogy kapcsolattartó munkatársunkat az alábbi elérhetőségek valamelyikén keressék meg, aki készséggel áll az kérő rendelkezésére: Kapcsolattartó neve: Kocsis Tibor Kapcsolattartó beosztása: Közszolgáltatási Igazgató Kapcsolattartó telefonszáma: 06-46/ Kapcsolattartó telefax száma: 06-46/ Kapcsolattartó címe: tkocsis@borsodvolan.hu Az együttműködés reményében, tisztelettel: Miskolc, november 10. Fukker Bertalan forgalmi és kereskedelmi vezérigazgató-helyettes Kocsis Tibor közszolgáltatási igazgató 4.

6 II. AZ AJÁNLATTEVŐ TEVÉKENYSÉGÉNEK RÖVID BEMUTATÁSA A jogelődeit tekintve 63 éves múltra tekint vissza. Jelenlegi formájában a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium alapította meg december 31-én, és január 1-jén kezdte meg működését, mint részvénytársaság. Az tevő fő tevékenységi körét a közúti személyszállítás jelenti, melyet Borsod-Abaúj- Zemplén megyében 7 műszaki és forgalmi telephelyen, illetve 10 autóbusz-állomáson lát el. Feladatait 493 db autóbusszal, fő teljes munkaidős munkavállalóval végzi. A közlekedésért felelős miniszter, valamint társaságunk között december hónapban közszolgáltatási szerződés jött létre, mely december 31-éig van hatályban. A közszolgáltatási szerződésből eredő kötelezettségünk a helyközi menetrend szerinti feladatok ellátására irányul. A menetrend szerinti közúti közlekedéssel szembeni alapelvárásokat a közszolgáltatási szerződés tartalmazza, melyek teljesítésénél figyelembe kell venni a megye gazdasági életéből fakadó hivatásforgalmi és diákutazásokból származó igényeket. Befolyásolják még a regionális kapcsolatok, a térségközpontok vonzáskörzeti szerepe, a kereskedelmi, szolgáltatási és kulturális funkciók területi elhelyezkedése, fejlettsége és elérhetősége. A Vevők (utasok) közül kiemelkedő azoknak a száma, akik a munkahelyüket, vagy iskolájukat közelítik meg a menetrend szerinti járatokkal. A megyében 237 regionális és 8 országos autóbuszvonalon, 2367 km-s vonalhálózaton átlagosan 493 db autóbusszal, 367 db fordás járművel végezzük feladatainkat. A megye 358 településéből 356-ot érintenek járataink úgy, hogy 266 településre csak autóbusszal lehet eljutni, vasúti összeköttetés nincs. Nincs közforgalmú autóbusz közlekedés az edelényi kistérséghez tartozó 27 lakosú Tornakápolnán, ahol a szállítást falugondnoki busszal oldják meg, továbbá Csincse községben, ahol a település központjában a 80-as vasúti vonal Füzesabony-Miskolc viszonylatában közlekedő személyvonatok az utazási igényt kielégítik. Az aprófalvas terület a megye északi részén található, 148 helység lakosságának száma nem éri el az 500 főt. A helyközi autóbuszjáratok által elszállított utasok száma 2013-ban 39,8 millió fő, az utaskilométer-teljesítmény 693,3 millió utaskilométer volt. A távolsági járataink kapcsolatot biztosítanak Budapesttel, valamint Kelet-Magyarország megyeszékhelyeivel, közkedvelt kiránduló, illetve fürdőhelyeivel. Helyi közforgalmú autóbusz-közlekedési tevékenységet Ózd, Kazincbarcika, Tiszaújváros települések közigazgatási határán belül végez társaságunk az Önkormányzatokkal hatályban levő Ózd esetében december 31-éig, a másik két város tekintetében pedig, december 31-éig közszolgáltatási szerződés, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 5.

7 és az Önkormányzatok között érvényben lévő megállapodás alapján. A helyi személyszállítást három településen összesen 75,3 km hosszú vonalhálózaton, 34 autóbuszvonalon végzünk, indított járataink száma munkanapokon 342, szabadnapokon 165, munkaszüneti napokon 150. A helyi profilban 27 db autóbuszt - 2 db midi, 18 db szóló, 7 db csuklós foglalkoztatunk, és bizonyos korlátozásokkal a tarifahatáron belül a közös vonalszakaszokon közlekedő helyközi autóbuszokat is igénybe lehet venni helyi utazási igazolvánnyal. A menetrend szerinti személyszállítási feladatokon túl a szabad kapacitás erejéig különjárati és szerződéses-járati feladatokat lát el a. A különjárati tevékenység eredményességének, valamint a piaci részesedés megtartása erősítése érdekében, olyan díjalkalmazási módszer került kialakításra, mellyel az eredményes üzemeltetés biztosítható. A társaság honlapjáról elérhetően korszerűsítettük a különjárattal kapcsolatos információkat, kalkulátor segítségével direkt ajánlatok kérhetők. A személyszállítási feladatunk ellátásának alapvető feltétele, hogy a megfelelő darabszámú és műszaki állapotú autóbusz a feladatok maradéktalan elvégzéséhez folyamatosan rendelkezésre álljon. Az autójavító tevékenységünk a saját járműpark napi karbantartási feladatain kívül a régió legnagyobb szervizhátterével és szakembereivel állt a vevők, azaz a térség tehergépjármű és autóbusz tulajdonosainak rendelkezésére. Tevékenységünk végzéséhez szükséges beszerzett anyagok, alkatrészek köre sokrétű, közel féle. A nagyszámú anyagféleség optimális mennyiségének, minőségének, összetételének biztosítása az egész országra kiterjedő minősített beszállítói hálózattal történik. Előzetes gépjármű fenntartói vizsgabázist a miskolci, ózdi és sátoraljaújhelyi telepünkön működtetünk. A vizsgabázisok rendelkeznek a külön magyar jogszabályi követelménynek NKH 89/2007. Elnöki szabályzat való megfeleléssel és szakértői ellenjegyzéssel. A központi telephelyén történik a Társaság ügyviteli tevékenységének irányítása és a saját gépjárművek folyamatos karbantartásának, felújításának többsége. A többlet árbevétel elérése érdekében idegenek részére is nyújt a szolgáltatásokat a Társaság (pl.: autómentés, diagnosztikai- és szerviz tevékenység, teherméretű gumiabroncsok javítása és újra-futózása, alvázvédelem, festés-előkészítés és fényezés, hatósági vizsgára való felkészítés, illetve vizsgáztatás). A társaság rendelkezik EN ISO 9001 szabványnak megfelelő minőségirányítási, EN ISO szabványnak megfelelő környezetirányítási, és OHSAS szabványnak megfelelő MEBIR irányítási rendszerekkel. Egységes Irányítási Rendszere magas fokon teljesíti a releváns szabványok követelményeit, továbbá az előzetes gépjármű fenntartó vizsgáló állomások megfelelnek a hivatkozott NKH Elnöki szabályzat 6.

8 előírásainak. A a közszolgáltatási szerződéseiben foglaltak maradéktalan ellátása érdekében folyamatosan fejleszti tevékenységeit, összhangban az Európai Uniós elvárásokkal, a hazai jogszabályok előírásainak megfelelően. Az utaskiszolgálás fejlesztése a legfontosabb cél, melyen belül hangsúlyos a pályaudvari és járműfedélzeti dinamikus infokommunikációs utas-tájékoztatás, az autóbusz-állomások rekonstrukciója és fejlesztése, valamint az alternatív utazási módok és szolgáltatások kialakítása. A személyszállítási szolgáltatásokról szóló egységes törvény hatályba lépésével, a vasúti és autóbusszal végzett közösségi közlekedési szolgáltatások közötti párhuzamosságok megszüntetésének elindításával és a menetrendek összehangolására tett intézkedésekkel 2012-ben megkezdődött a közösségi közlekedés rendszerének átalakítása. Az MNV Zrt. irányításával és koordinálásával kialakításra került 7 regionális közlekedési központ, melynek célja az, hogy január 1-jétől a jelenlegi 24 VOLÁN Társaságból összeolvadás útján 7 nagyobb üzemméretű társaság alakuljon ki a helyközi menetrendszerinti autóbuszközlekedésben. Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. leányvállalatai:, HAJDÚ VOLÁN Zrt., SZABOLCS VOLÁN Zrt. központja Miskolc lett. Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. leánytársaságaira vonatkozó, beolvadással összefüggő átalakítási koncepció végrehajtása, az 1370/2007/EK rendelet, a személyszállítási szolgáltatásokról szóló évi XLI. törvény, továbbá a hatályos Európai Uniós, illetve nemzeti jogszabályok előírásainak figyelembevételével, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. koordinálásával valósul meg, különös tekintettel a közlekedésért felelős miniszter, valamint a leánytársaságok között december 31-ig hatályban levő közszolgáltatási szerződésben foglaltaknak történő megfelelésre. Mindezek a fejlemények hatást gyakorolnak, a megye közösségi közlekedésének jövőbeli működésére is, a létrejövő új régiós társasági működési forma még inkább kedvezően fog hatni a hatékony gazdálkodásra és az utazási igények kielégítésére, a járatok menetrendjének, útvonalának, csatlakozásainak jobb megszervezésével. 7.

9 III. AJÁNLAT 1. A szolgáltatás ellátásával összefüggő menetrendi koncepció A menetrendi koncepció a pályázati dokumentáció III. 1. pontjában foglaltak kérő a helyi közlekedés km teljesítményét évtől legalább 85 e km/év mértékben határozza meg, továbbá a pályázati kiírás 1. sz. mellékletében kérő menetrendi elvárásai figyelembe vételével került elkészítésre A változat Tiszaújváros menetrend szerinti helyi közlekedésének ellátását január 1-jétől 3 autóbuszvonalon közszolgáltatási szerződés tervezet IV.2.1. sz. melléklet tervezzük megvalósítani. A jelzett vonalhálózat nettó hossza: 11,1 km. A közlekedtetett járatok száma menetrendi napok szerinti bontásban: munkanapokon 50 db, szabadnapokon 22 db, munkaszüneti napokon 24 db. A helyi autóbusz megállóhelyek száma a városban 17 db, az átlagos utazási távolság 3,3 km. A helyi menetrend alapján számított éves futásteljesítmény km/év, melyből fizető km km/év, szolgálati km pedig km/év. Járatainkat a mindenkori helyi utazási igénynek megfelelően, a gazdaságossági szempontok figyelembe vételével tervezzük közlekedtetni. A menetrend a közszolgáltatási szerződés elválaszthatatlan részét képezi, módosítását szerződés módosításként kell kezelni, melyet a közszolgáltatási szerződés tervezet IV.3.1. sz. melléklete tartalmaz. Tiszaújváros helyi közlekedés autóbuszvonalai Száma Közlekedési viszonylat 9680/1 Autóbusz-állomás - Tiszaszederkény 9680/1A Autóbusz-állomás - Fizikoterápiai Intézet - Tiszaszederkény 9680/2 Autóbusz-állomás - Tiszai Erőmű aut. vt. 1. sz. táblázat 8.

10 1. sz. ábra 1.2. B változat Tiszaújváros menetrend szerinti helyi közlekedésének ellátását január 1-jétől 4 autóbuszvonalon közszolgáltatási szerződés tervezet IV.2.2. sz. melléklet tervezzük megvalósítani. A jelzett vonalhálózat nettó hossza: 12,6 km. A közlekedtetett járatok száma menetrendi napok szerinti bontásban: munkanapokon 68 db, szabadnapokon 30 db, munkaszüneti napokon 30 db. A helyi autóbusz megállóhelyek száma a városban 17 db, az átlagos utazási távolság 5,8 km. A helyi menetrend alapján számított éves futásteljesítmény km/év, melyből fizető km km/év, szolgálati km pedig km/év. Járatainkat a mindenkori helyi utazási igénynek megfelelően, a gazdaságossági szempontok figyelembe vételével, továbbá az A változathoz képest a B változatnál km/év futásteljesítmény többletet igénylő, a JABIL Circuit Magyarország Kft. tiszaújvárosi gyárában munkát végző személyek 3 Autóbusz-állomás JABIL autóbuszvonalon megvalósításra kerülő utazási igényeinek figyelembe vételével tervezzük közlekedtetni. A közszolgáltatási szerződés tervezet IV.3.2. sz. mellékletében szereplő menetrend úgy került kialakításra, hogy a JABIL Kft. tiszaújvárosi gyárában dolgozó munkavállalók is igénybe vehessék a hivatkozott autóbuszvonalon 9.

11 menetrend szerint közlekedő helyi járatokat. Az érintett járatokon történő utazási feltételeket, valamint az ellentételezés összegét, annak átutalási folyamatát a Tiszaújváros Város Önkormányzata, a JABIL Circuit Magyarország Kft. és a között létrejövő háromoldalú megállapodásban kell meghatározni. A menetrend a közszolgáltatási szerződés elválaszthatatlan részét képezi, módosítását szerződés módosításként kell kezelni, melyet a közszolgáltatási szerződés tervezet IV.3.2. sz. melléklete tartalmaz. Tiszaújváros helyi közlekedés autóbuszvonalai Száma Közlekedési viszonylat 9680/1 Autóbusz-állomás - Tiszaszederkény 9680/1A Autóbusz-állomás - Fizikoterápiai Intézet - Tiszaszederkény 9680/2 Autóbusz-állomás - Tiszai Erőmű aut. vt. 9680/3 Autóbusz-állomás - Jabil 2. sz. táblázat 2. sz. ábra 10.

12 A január 1-jétől bevezetésre tervezett helyi menetrend mindkét változatának A és B megtervezésénél a pályázati dokumentációban prioritásként meghatározott hivatásforgalmi igények kielégítését vettük elsősorban figyelembe. A pályázati kiírás III.1. pontjában, az kérő legkésőbb, év végéig a jelenleginél korszerűbb, a helyi utazási igényeket jobban kielégítő menetrend megtervezését írja elő. A pályázat elnyerése esetén társaságunk ennek a feltételnek akkor tud megfelelni, ha az önkormányzat garantálja a megrendelni kívánt menetrendi kapacitás veszteségmentes ellátásához szükséges ellentételezést. 11.

13 2. A helyi személyszállítás jegy és díjrendszere Társaságunk az kérő által a pályázati dokumentáció III. 4. pontjában meghatározott szempontok szerint készítette el a évi menet- és bérletjegy árakra vonatkozó javaslatát évben a pályázati dokumentációval követelmény-rendszerével összhangban tarifaemelést nem tervezünk. A évi árbevételi terv a évben érvényes tarifaszerkezet alapján került meghatározásra. Tiszaújváros helyi közlekedés tervezett tarifaszerkezete évben Helyi jegyfajták Érvényes tarifa (Ft/db) Teljesárú vonaljegy 200 Egyvonalas havi bérlet Összvonalas havi bérlet Tanuló-nyugdíjas havi bérlet sz. táblázat 12.

14 3. Utazási feltételek Tiszaújváros helyi közlekedésben kérő a pályázati dokumentáció III. 11. k. pontjában, a pályázat kötelező részeként jelöli meg az tevő felé a javasolt utazási feltételek kidolgozását. Fenti kötöttség figyelembevételével, továbbá a személyszállítási szolgáltatásokról szóló évi XLI. törvény és a 213/2012. (VII.30.) Korm. rendelet alapján az utazási feltételekre vonatkozó javaslat az alábbiak szerint került meghatározásra Tiszaújváros helyi közlekedés tekintetében Az Utazási feltételek hatálya 1. Jelen Utazási feltételek a Tiszaújváros városi (helyi) menterend szerinti autóbuszjáratainak igénybevételére (továbbiakban röviden: Utazási feltételek) hatálya kiterjed a (továbbiakban: Szolgáltató) által Tiszaújváros városában közlekedtetett közforgalmú helyi menetrend szerinti autóbuszjáratokon és a közszolgáltatási szerződésben rögzített regionális járatokon való utazásra. 2. Nem terjed ki a jelen Utazási feltételek hatálya az autóbuszjáratokat igénybe vevő vagy azon tartózkodó és szolgálati feladatukat az autóbuszjáraton ellátó rendőrökre, katonai rendészeti járőrökre, pénzügyőrökre, a büntetés-végrehajtási szervezet tagjaira, a polgári és a katonai nemzetbiztonsági szolgálat hivatalos állományú tagjaira, valamint a hivatásos katasztrófavédelmi szerv állományába tartozó személyekre a szolgálati feladatuk autóbuszjáraton történő végzésének időtartama alatt, továbbá az általuk kísért személyekre. Ezen személyeknek a szolgálati feladataik ellátása körében tett intézkedései az utasokra és a járati személyzetre kötelezőek Az Utazási feltételeket megalapozó szabályok A Szolgáltató közforgalmú városi (helyi) menetrend szerinti személyszállítást - a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) (2013. évi V. törvény) szerződésekre vonatkozó általános, valamint a vállalkozási szerződésekre, továbbá az általános szerződési feltételekre vonatkozó előírásai, - a vasúti és közúti személyszállítási közszolgáltatásról szóló október 23-i 1370/2007/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet, - az autóbusszal végzett személyszállítás nemzetközi piacához való hozzáférés közös szabályairól szóló október 21-ei 1073/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet, 13.

15 - az autóbusszal közlekedő utasok jogairól szóló, február 16-ai 181/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet, - a közúti közlekedésről szóló évi I. és - a személyszállítási szolgáltatásokról szóló évi XLI. törvény, - az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló évi CXII. törvény, - az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről szóló 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet, - az autóbuszos személyszállítási szolgáltatásnak a 181/2011/EU rendeletben nem szabályozott részletes feltételeire, az abban foglaltak alóli mentességekre, az autóbuszos személyszállítási szolgáltatási feltételekre, valamint a közúti személyszállítási üzletszabályzatra vonatkozó szabályokról szóló 213/2012. (VII. 30.) Korm. rendelet, - a települési önkormányzat vagy a közlekedésszervező részéről a Szolgáltatóval kötött közszolgáltatási szerződésben meghatározott feltételek szerint végeznek. Jelen Utazási feltételek a felsoroltakkal együttesen alkalmazandók A személyszállítási szerződés 1. A Szolgáltató a személyszállítást személyszállítási szerződés alapján teljesíti. 2. A közforgalmú menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás igénybevételére az ezt a tevékenységet végző szolgáltató(k) által egyoldalúan megállapított és a szolgáltatás megkezdése előtt megismerhető szerződési feltételek. A személyszállítási szerződés megkötésének és a személyszállítási szolgáltatás igénybevételére vonatkozó jogosultság igazolására az utazási igazolvány szolgál. A személyszállítási szolgáltatás az utazási kedvezményekről szóló kormányrendeletben meghatározott esetek kivételével csak érvényes utazási igazolvánnyal vehető igénybe. Az utas és a szolgáltató közötti személyszállítási szerződés a menetdíj megfizetésével és a menetjegy, bérlet, továbbá az utazási jogosultságot más módon igazoló beleértve az utazási jogosultságot vagy a menetdíj megfizetését igazoló elektronikus adathordozót is okmány (a továbbiakban együtt: utazási igazolvány) megvásárlásával, átvételével, vagy ha az utas jogszabály rendelkezése vagy a közlekedési szolgáltató üzletszabályzata alapján utazási igazolvány nélkül jogosult a személyszállítási szolgáltatást igénybe venni, akkor a hely adott járatra történő biztosításával, vagy a járműre utazási céllal történő felszállással jön létre. 14.

16 Az egyes utazási igazolványok használatának szabályait a szolgáltató az üzletszabályzatában teszi közzé. 3. A személyszállítási szerződés az utazás befejezéséig hatályos. Az utazás akkor fejeződik be, amikor a) az utas a céljának megfelelő autóbusz-állomás vagy megállóhely területén az autóbuszról való leszállást befejezte, b) az utas az eredeti célállomása elérése előtt továbbutazási szándékáról lemond, és ezért az autóbuszról leszáll, vagy c) az utast a Szolgáltató az utazásból kizárja. 4. A Szolgáltatót a menetrendben közzétett autóbuszjáratokkal történő személyszállításra a meghatározott kivételekkel szerződéskötési kötelezettség terheli, ha - az utas az Utazási feltételeket a személyszállítási szerződés megkötési szándékát kifejező, a 2. pontban meghatározott magatartással elfogadja és - az utazás a menetrendben meghirdetett autóbuszjáratokkal lehetséges. 5. Amennyiben a személyszállítási szerződés már létrejött, az utas utazásból való kizárása a személyszállítási szerződés azonnali hatályú felmondásának minősül. 6. A személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el A személyszállításra (utazásra) vonatkozó általános szabályok 1. A bárki által igénybe vehető személyszállítás céljából a Szolgáltató a menetrendben meghirdetett autóbuszjáratokat közlekedteti, amelyek utazásra a menetrend szerint lehetséges viszonylatokban, a megkötött személyszállítási szerződés szerint vehetők igénybe. 2. A Szolgáltató a II. fejezet szerinti személyszállítási szolgáltatást a jogszabályokban előírt érvényes engedélyek birtokában, a forgalombiztonsági követelményeknek megfelelő autóbuszokkal és a feladatok ellátására kiképzett autóbuszvezetőkkel látja el. 3. Az utas jogosult a menetrend szerinti járatot végző autóbuszon utazni, az utasok biztonságát, kényelmét, komfortját szolgáló, illetve elősegítő berendezéseit használni, a járathoz, illetve a járattal történő utazáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat igénybe venni. Az autóbusz egyes felszerelési tárgyait, berendezéseit csak az autóbuszvezető vagy a járati személyzet más tagja kezelheti, illetve az ő engedélyével használható, kezelhető. Ezek feltételeiről és részleteiről a járati személyzet ad tájékoztatást. 15.

17 4. Az utas jogosult mindazon szolgáltatás igénybevételére az Utazási feltételek előírásainak megtartásával, amelyet a Szolgáltató a járat menetrendjében, az üzletszabályzatában vagy a megváltott menetjegyen feltüntetett. 5. A Szolgáltató az V. fejezet 8. pontban foglalt eset bekövetkezése ellenére is biztosítja a továbbutazás lehetőségét az útközben orvosi ellátásra szoruló személy részére a legközelebbi olyan megállóhelyig, ahol a szükséges egészségügyi ellátásban részesülhet. 6. A Szolgáltató egyes kötelezettségei teljesítésével más szolgáltatót vagy személyt bízhat meg. Ebben az esetben a kötelezettséget ténylegesen teljesítő szolgáltatóra vagy személyre is vonatkoznak a II. fejezetben felsorolt jogszabályok. 7. A Szolgáltató a meghirdetett menetrendjében szereplő autóbuszjáratok egy részét a közszolgáltatási szerződésében meghatározott mértékben és feltételekkel alvállalkozóval közlekedtetheti. 8. Amennyiben az utas az utazási körülményeivel, a Szolgáltató vagy megbízottja eljárásával vagy magatartásával kapcsolatban panaszt kíván tenni, ezt a menetrend szerinti járat igénybevételét vagy annak meghiúsulását követő három hónapon belül a Szolgáltatóhoz kell benyújtania Utazási jogosultság 1. Az autóbuszjáraton a következő, pontokban foglalt feltételekkel és kivételekkel bárki utazhat. 2. Kísérő nélkül nem jogosult az utazásra - a magatehetetlen vagy az utazásra kísérő nélkül nem képes személy, valamint - a hat éven aluli gyermek. Hat éven aluli gyermekek csoportos szállítása esetében minden tíz gyermekhez legalább egy kísérőre van szükség. A kísérővel utazó utasok autóbuszban való elhelyezéséről, valamint folyamatos felügyeletéről a kísérő köteles gondoskodni. 3. Fogyatékos vagy csökkent mozgásképességű személy utazása vagy helyfoglalása ezen állapotukra hivatkozással csak akkor tagadható meg, ha a) jogszabályi vagy hatósági előírás alapján egészségügyi és biztonsági követelmények teljesítése érdekében az szükséges, vagy b) az autóbusz vagy az utazás alkalmával használni tervezett megállóhelyek, autóbusz-állomások kialakítása miatt biztonságos utazásuk, beszállításuk vagy kiszállításuk fizikailag nem lehetséges. 16.

18 4. A többi utas egészségét veszélyeztető fertőző betegségben szenvedő személy a menetrend szerinti autóbuszjárattal nem utazhat. 5. A 2. és 4. pontban említett, az utazást kizáró, illetve a kísérő jelenlétét szükségessé tevő okok fennállását és a kísérő alkalmasságát az autóbuszjárat személyzete nem vizsgálja. 6. Gyermekkocsival szállított kisgyermek elhelyezése és felügyelete minden esetben a kísérő feladata azzal a kiegészítéssel, hogy a gyermekkocsiban vagy ölben történő szállításáról is a kísérő dönt. Gyermekkocsiban a kisgyermek csak a kocsi rögzített állapotában és a gyermek bekötése esetén szállítható. A gyerekkocsit akkor is elmozdulás ellen rögzíteni kell, ha a gyermek nem abban utazik. 7. Fogyatékossággal élők és mozgásukban korlátozott utasok kerekesszékben ülve csak azokkal az autóbuszokkal szállíthatók, amelyeken a kerekesszék a kijelölt helyen rögzíthető. 8. A Szolgáltató az utazást megtagadhatja, illetve az utast az utazásból kizárhatja, ha az utas a) ittas vagy bódult, b) botrányosan viselkedik, vagy más módon a többi utast magatartásával zavarja, c) magatartásával vagy állapotával a közlekedés biztonságát, saját és utastársai testi épségét, egészségét, az autóbusz vagy berendezéseinek épségét, tisztaságát veszélyezteti, d) ruházatával, poggyászával, illetve magatartásával vagy más módon az autóbuszt, utastársai ruházatát vagy az utasok poggyászát beszennyezheti, e) az autóbuszba kézipoggyászként, vagy csomagként be nem vihető tárgyat vagy nem szállítható állatot vitt be, illetve kísérel meg bevinni, f) az utazást jogosulatlanul veszi igénybe és utazási igazolványt felszólításra vagy ellenőrzéskor sem vált, g) az a személyszállítási szerződés megkötését tanúsító vagy utazási jogosultságát más módon bizonyító utazási igazolványát (VI. fejezet 1. pont), igazolást, illetve kedvezmény igénybevételére jogosító igazolványát felhívás ellenére nem mutatja fel, h) a menetdíj, a menetdíj-különbözet vagy a pótdíj megfizetését megtagadja, vagy i) az Utazási feltételeket nem tartja meg. 9. Utazásból való kizárás ide nem értve az utazás megtagadását csak lakott területen vagy tartózkodásra alkalmas nyilvános helyen, és a IV. fejezet 5. pontban foglaltak figyelembevételével történhet. A 14. életévét be nem töltött, kísérő nélkül utazó kiskorú 17.

19 utazása csak megtagadható, de az autóbusznak a felszállóhelyről történő elindulása után nem zárható ki az utazásból. A 6 éven aluli gyermek kísérője utazásának megtagadása vagy utazásból történő kizárása ha a gyermeknek más kísérője nincs csak a gyermekkel együtt történhet. 10. A Szolgáltató az utazást az utazási igazolvány előzetes megvásárlásához kötheti, amelyről a menetrendben ad tájékoztatást Menetjegyváltás, utazási igazolványok érvényessége 1. A személyszállítási szerződés megkötésének és az utazási jogosultság igazolására az utazási igazolvány szolgál. Az utazás az utazási kedvezményekről szóló kormányrendeletben meghatározott esetek kivételével csak érvényes utazási igazolvánnyal történhet. A névre szóló utazási igazolvánnyal vagy a személyhez kötötten igénybe vehető kedvezmény alapján váltott kedvezményes utazási igazolvánnyal csak az arra jogosult utazhat. A nem névre szóló utazási igazolvány más személy részére, illetve a felhasználó személyéhez még nem kötött kedvezményes árú utazási igazolvány más azonos kedvezményre jogosultra mindaddig átruházható, ameddig azzal az utazást nem kezdték meg vagy útipoggyászt nem adtak fel. Az egyes utazási igazolványok használatának szabályait a Díjszabás tartalmazza. 2. Az egyes utazási igazolványok használatát jogszabály vagy a Díjszabás különböző jogosultságokhoz kötheti. Az olyan utazási igazolványok, amelyek használatához a jogosultság igazolása is szükséges, csak a jogszabályban vagy a Díjszabásban előírt igazolással együtt érvényesek. 3. A Szolgáltató egyes járatokon meghatározott utazási igazolványok felhasználását kizárhatja. A korlátozás a menetrendben kerül meghirdetésre. 4. A menetdíjat az utazás megkezdése előtt, de legkésőbb a járműre utazási céllal történő felszálláskor, a Szolgáltatónak az utazási igazolvány meglétének ellenőrzésével megbízott alkalmazottjánál (a továbbiakban: jegykezelő) kell megfizetni, a menetjegyet a jegykezelőtől átvenni és az utazás végéig megőrizni. Az egyszeri vagy többszöri utazásra kiadott utazási igazolvány kivéve azt, amely menetdíjfizetés nélküli utazásra jogosít a menetdíj megfizetését, mint a személyszállítási szerződésből eredő kötelezettség teljesítését igazolja. 5. A Szolgáltató az utazási igazolvány előre történő megvásárlását vagy az előzetes helyfoglalást járataira vagy járatainak egy részére, egyes autóbusz-állomásokon, megállóhelyeken vagy meghatározott időszakokban kötelezővé teheti, melyről a menetrendben ad tájékoztatást. Az előre megváltott utazási igazolványok utazásra való 18.

20 felhasználhatóságának időszakát (érvényességi idejét) a Szolgáltató korlátozhatja. Az egyes járatokra szóló elővételi menetjegy, illetve helyjegy kiadásának lezárási időpontját a Szolgáltató előzetesen közzé teszi. Jegykiadó gép vagy automata alkalmazásánál annak használatát a Szolgáltató meghatározott pénzérme és/vagy meghatározott címletű bankjegy használatához kötheti. A járatra érvényesítéssel kiadott utazási igazolványok csak a meghatározott napon és járaton jogosítanak utazásra. 6. Az utazási igazolvánnyal rendelkező utasnak a járatra történő felszálláskor utazási igazolványát a Szolgáltató Díjszabásában előírt módon kell kezelnie, kezeltetnie illetve ellenőrzésre a jegykezelőnek felmutatnia vagy utazási jogosultságát igazolnia. A különböző jogosultsághoz kötött utazási igazolványokat a jogosultságot igazoló okmánnyal együtt beleértve szükség esetén a személyazonosság igazolására szolgáló okmányt is a jegykezelőnek fel kell mutatni, kérés esetén át kell adni. A járaton szolgálatot teljesítő jegykezelőt ebben a IX. fejezet pontokban meghatározott, az ellenőrökével azonos jogosultság illeti meg. 7. Az az utazási igazolvány, amely annyira megrongálódott, illetve amelynek valamely adata annyira felismerhetetlen lett, hogy emiatt ellenőrzése lehetetlenné vált, vagy amely nem eredeti, utazásra érvénytelen. Ugyancsak érvénytelen utazásra az olyan utazási igazolvány, amelynek adatait illetéktelenül megváltoztatták. Az ilyen utazási igazolványokat a Szolgáltató a szükséges hatósági intézkedések megtétele mellett - bevonja, az utasnak pedig helyette más, érvényes utazási igazolványt kell váltania. Amennyiben az utazási igazolvány a Szolgáltató alkalmazottjának eljárása következtében rongálódott meg vagy vált valamely adata felismerhetetlenné, továbbá amelyre téves vagy nem valós bejegyzést tett és ezzel az érvénytelenné vált, a Szolgáltató alkalmazottja ezt a tényt az utazási igazolványra rájegyzi. Ha ez lehetséges, a hibás bejegyzés a bizonylatokra előírt módon javításra kerül. Az így érvénytelenné vált és a nem javítható adatot tartalmazó utazási igazolványt a Szolgáltató díjtalanul érvényesre cseréli, és amennyiben ezzel bizonyíthatóan kárt okozott, azt megtéríti az utas részére. 8. Az utazási igazolvány csak arra a viszonylatra, területre, autóbuszjáratra és időtartamra, illetve annyi utazási alkalomra érvényes, amelyre azt kiadták, illetve érvényesítették (kezelték). Érvénytelen az utazásra az az utazási igazolvány is, amelynek az adott járaton való előírt kezelését, kezeltetését elmulasztották. Az egyes utazási igazolványok érvényességének részletes szabályait a Díjszabás tartalmazza. 19.

21 9. Jogosulatlanul használt utazási igazolványok vagy azok, amelyekhez a jogosultságot igazolni nem tudják, érvénytelenek. 10. Elveszett, eltűnt menetjegyet, bérletet vagy más utazási igazolványt a Szolgáltató nem pótolja Fel- és leszállás 1. Az utas csak az igénybe vett járat menetrendjében meghatározott állomásokon és megállóhelyeken szállhat fel az autóbuszra vagy le az autóbuszról, kivéve, ha a járatok menetrendjének betartása, egyes járatok üzemeltetése elháríthatatlan külső okból nem lehetséges (rendkívüli forgalmi helyzet) és ez indokolttá teszi az ettől eltérő helyeken történő le-, illetve felszállást. 2. Ha a menetrendben közzétett járat teljesítéséhez kiállított autóbusszal a jelentkező összes utas nem szállítható el, a szolgáltatót a szerződéskötési kötelezettség az adott autóbusz befogadóképességéig terheli. Ilyen esetben a megállóhelyen várakozók részére az autóbuszjárat személyzete tájékoztatást ad az egyéb utazási lehetőségekről. 3. Helyi személyszállítási szolgáltatás esetében az utasok elszállítása érkezésük sorrendjében történik. 4. A 3. pontban foglalt elszállítási sorrendtől eltérően elsőbbséget élveznek a kerekesszékkel közlekedő fogyatékkal élők és csökkent mozgásképességűek, valamint a gyermekkocsiban elhelyezett kisgyermekkel utazók azokon az autóbuszokon, amelyek rendelkeznek az ilyen utasok számára a fel- és leszállást megkönnyítő, illetve ezen eszközöket rögzítő berendezéssel. 5. Minden utas egy ülőhelyet vehet igénybe, ha azt más utasok nem foglalták el. A 3. éven aluli gyermek biztonsága érdekében, ha a kísérője úgy dönt, hogy a gyermek nem gyermekkocsiban rögzítve utazik, akkor kísérője ölében, illetve külön ülésen ú.n. mózeskosárban, gyermek-hordozóban, gyermekülésben, gyermekbiztonsági rendszerben stb. helyezhető el. Az állapotos nők, kisgyermekkel utazók, vakok és mozgásukban korlátozottak számára megjelölt üléseken, valamint a kerekesszékkel utazók részére kijelölt helyen elsősorban ezen személyek utazhatnak. 6. Kerekesszékkel utazó utas jelentkezésekor a kerekesszék számára kijelölt területet a többi utasnak a kerekesszékkel utazó részére át kell engedniük. A kerekesszéket és benne az utast a visszatartó rendszerrel rögzíteni kell az autóbuszvezetőnek. 7. Aki több ülőhelyet foglal el, mint amennyi őt megilleti, annak a lefoglalt ülőhelyről az odahelyezett tárgyat el kell távolítania és az ülőhelyet álló utasnak át kell engednie. 20.

22 8. Utasok felszállása a jármű első ajtajánál történhet. Azokban az esetekben, amikor a felszállás helye ettől eltérő lehet (pl. kerekesszékkel, gyermekkocsival utazók), azt a Szolgáltató külön (felirattal vagy piktogrammal stb.) megjelöli. Az autóbuszjáratok utolsó megállóhelyei egyben végállomások is. A végállomáson az autóbuszról le kell szállni. Az utasnak a fel- és leszállás meghatározott rendjét (ajtók, használata stb.) meg kell tartania. 9. Az utasoknak a le- és felszállásuk alkalmával használniuk kell a megcsúszás és más hasonló esetek elkerülésére, illetve hatásuk csökkentésére az erre a célra kialakított kapaszkodókat. Fokozott óvatossággal és nagy körültekintéssel kell végezni a fel- és leszállást különös időjárási körülmények (síkosság, csapadék) között, valamint ha az nem kiépített fel- vagy leszállóhelyen történik. 10. A távirányítású ajtók csukódására figyelmeztető (hang- és/vagy fény) jelzés működésbe lépésekor a le- és felszállást haladéktalanul be kell fejezni, a jelzés időtartama alatt a le- és felszállást megkezdeni nem szabad. Nyitott ajtóval az autóbusz nem indítható el. 11. Az utasnak a leszállási szándékát a megállóhelyhez való közeledéskor az erre szolgáló jelzőberendezés használatával, annak hiányában vagy üzemképtelensége esetén az autóbuszvezetővel való szóbeli közlés útján jeleznie kell. A leszállási szándék jelzésének elmulasztásából származó kárért a Szolgáltató nem felelős. Az autóbuszjárat végállomásra érkezésekor az utasoknak az autóbuszt el kell hagyniuk. 12. Az autóbusz rendkívüli megállása esetén az utasoknak csak az autóbusz-járat személyzete engedélyével szabad kiszállniuk Az utas magatartása 1. Az utas az utazás beleértve a fel- és leszállást, várakozást, utazást során tartózkodni köteles a közlekedés biztonságát, a közlekedési eszközök, az utaskiszolgáló létesítmények és berendezések épségét, az utastársak kényelmét és nyugalmát zavaró magatartástól. 2. Az autóbuszon szennyezett ruházattal, szennyezést okozó kézipoggyásszal utazni vagy más olyan magatartást tanúsítani tilos, amely az autóbuszt, annak felszerelési tárgyait, más utasok ruházatát, kézipoggyászát beszennyezheti vagy azokban kárt okozhat. 3. Az autóbuszban bármilyen árut, szolgáltatást csak a Szolgáltató engedélyével szabad árusítani. Szemetelni, lármázni, énekelni, zenélni vagy bármilyen eszközzel, tárggyal, játékszerrel zajt okozni tilos. 21.

23 4. Az ablakok, szellőzőnyílások kinyitása vagy bezárása, a világítás vagy a fűtés, hűtés szabályozása kérdésében az autóbuszjárat személyzete az utasok többségének kívánságát figyelembe véve intézkedik. 5. Autóbuszban rádiót, magnetofont vagy hasonló készüléket üzemeltetni csak olyan módon szabad (pl. fülhallgatóval), hogy a többi utas ne hallja. 6. A közforgalmú menetrend szerinti autóbuszjáratokon dohányozni tilos. Tilos a dohányzás továbbá a megállóhelyeken, autóbusz-állomásokon (azok fedett és nyitott területén egyaránt) az állomásokon a dohányzásra kijelölt helyek kivételével, továbbá azok külső határvonalától számított 5 méteren belül. 7. Az utazás során az autóbusz haladásakor az állóhelyen tartózkodó, az autóbusz utasterében közlekedő, a helyüket elfoglaló, illetve elhagyó utasoknak folyamatosan használniuk kell a beépített, illetve felszerelt kapaszkodókat. 8. Tilos az autóbusz haladásakor vagy álló helyzetében az ajtónak támaszkodni, az ajtók nyitásához és zárásához szükséges területen tartózkodni vagy a nyitást és zárást bármely más módon akadályozni. 9. Tilos az autóbuszból kihajolni, kinyúlni, ajtaján vagy ablakán át bármilyen tárgyat kidobni. 10. Az autóbuszokban az autóbusz, a berendezések, továbbá az utasok életének, személyének, testi épségének és vagyontárgyaik védelme céljából, az erre vonatkozó törvények előírásainak megtartásával a Szolgáltató jogosult elektronikus biztonságtechnikai rendszeren keresztül megfigyelést folytatni, a megfigyelés során kép- és hangfelvételt készíteni, valamint a készített kép- és hangfelvételt kezelni Ellenőrzés, pótdíj fizetés 1. A megváltott és a VI. fejezet 6. pont szerint kezelt, kezeltetett vagy ellenőrzésre felmutatott (a továbbiakban együtt: érvényesített) utazási igazolványt az utazás tartama alatt meg kell őrizni. Az érvényesített utazási igazolványt az utazás tartama alatt, illetve leszálláskor ellenőrzés céljából, a kedvezményes jegyváltásra jogosító okmánnyal együtt a Szolgáltató által az utazási igazolványok ellenőrzésre feljogosított személy (jegykezelő vagy ellenőr, a továbbiakban: ellenőr) részére, felhívására, fel kell mutatni vagy át kell adni. Amennyiben az utazási igazolvány vagy az utazási kedvezmény jogszerű igénybevételének megállapításához, illetve ha az az ellenőrzési eljárás lefolytatásához szükséges, az utas köteles személyazonosságát igazolni. 2. Az ellenőr az utazás tartama alatt beleértve a járatra történő fel- és leszállást is bármikor jogosult a közforgalmú menetrend szerinti autóbuszjáratokon az utasok 22.

24 utazási jogosultságát, az utazási igazolványok érvényességét, használatára való jogosultságot, valamint az utazási kedvezmények igénybevételének jogszerűségét, továbbá a jelen Utazási feltételek szabályainak megtartását ellenőrizni. Az ellenőr e minőségére utaló jelzést visel, valamint írásbeli megbízással rendelkezik. Az ellenőr nem köteles az utas részére előre igazolnia magát, de az utas kérésére köteles az utólagos azonosításához szükséges információkat megadni, valamint az ellenőrzés végzésére felhatalmazó megbízást felmutatni. 3. Törvény felhatalmazása alapján a Szolgáltató vagy megbízottja jogosult a személyszállítási szerződés teljesítésével összefüggésben az utazásban részt vevő, menetdíjat meg nem fizető utas azonosíthatósága, a személyhez kötött utazási jogosultság ellenőrzése, valamint az utazási kedvezmények igénybevétele jogszerűségének megállapítása céljából az utazásban részt vevő utas azonosíthatóságához szükséges adatok megismerésére. 4. A Szolgáltató az utazási kedvezményt vagy a személyhez kötött utazási jogosultságot tartalmazó, elektronikus adathordozón rögzített személyszállítási szerződés teljesítésével összefüggésben törvény felhatalmazása alapján jogosult az 5. pontban meghatározott adatok kezelésére. 5. A Szolgáltató vagy megbízottja adat megismerési, adatkezelési jogosultsága az utazás alapjául szolgáló szerződés teljesítése érdekében a következő adatokra terjed ki: a) jogosult természetes személy azonosító adatai (családi és utónév, születési családi és utónév, születési hely és idő, anyja születési családi és utóneve) és lakcíme, b) a jogszabály alapján biztosított utazási kedvezmény esetén a kedvezmény jogcíme, a jogcímet megalapozó okmány azonosítója, típusa, érvényessége, kibocsátója, c) az utazási viszonylathoz vagy vonalhoz kötött kedvezmény esetén az utazási viszonylat, meghatározott időponthoz vagy időszakhoz kötött érvényességű kedvezmény esetén az érvényesség időszaka vagy időpontja. 6. Az ellenőr jogosult az ellenőrzés eredményes lefolytatása céljából rövid időre megtiltani az autóbusz személyzetének az autóbusz ajtóinak kinyitását, illetve az autóbusz továbbhaladását. 7. Annak az utasnak, aki a) utazása alkalmával érvényesített utazási igazolvánnyal nem rendelkezik, vagy érvényes utazási igazolvány nélkül utazik, b) a menetjegy váltását elmulasztotta, c) aki az ellenőrzés alkalmával érvényes utazási igazolványát nem mutatja fel, 23.

25 d) aki utazási igazolványt jogtalanul használ, e) kedvezményt jogtalanul vesz igénybe, menetdíjat és pótdíjat kell megfizetnie. 8. Ha az utas az autóbuszon az utazási feltételekben meghatározott szabályokat megszegi, pótdíjon felül az esetleges menetdíj-különbözet megfizetésére is köteles. 9. Az az utas, akinek pótdíjat kell fizetnie és azt a helyszínen nem egyenlíti ki, köteles személyazonosságát és lakcímét az ellenőrzést végző részére igazolni. Az igazolás megtagadása esetén az ellenőrzést végző személy az adatok megismerése érdekében rendőri intézkedést kérhet vagy az utast az utazásból kizárhatja. 10. A pótdíjak összegét és felszámításának eseteit részletesen a Díjszabás tartalmazza Kézipoggyász 1. Az utas az autóbuszba kézipoggyászként egy személy által is könnyen hordozható, 10 kg-nál nem nagyobb tömegű és terjedelme szerint a 3. pontban meghatározott módon elhelyezhető tárgyat vihet magával, feltéve, hogy terjedelme miatt az az utas kezében vagy ölében szállítva sem gátolja az utasok autóbuszon belüli szükséges mozgását, sem az ülő, sem az álló utasoknak kényelmetlenséget nem okoz, és az utasok testi épségében, magukkal vitt poggyászaikban, az autóbuszban és annak felszerelési tárgyaiban kárt vagy szennyeződést nem okoz. 2. A kézipoggyász összértéke a Ft-ot nem haladhatja meg. 3. Az utas kézipoggyászát elsősorban kezében, ölében tartva szállíthatja, ha azonban ez nem lehetséges, köteles azt úgy elhelyezni, hogy a többi utas testi épségét ne veszélyeztesse, kényelmét a legkevésbé zavarja, és az autóbusz berendezésében kárt ne okozzon. Kézipoggyász ülőhelyen való elhelyezésével ülőhely nem foglalható el. 4. A kézipoggyászként szállítani kívánt tárgyat amennyiben az arra alkalmas előzetesen kézitáskába, hátizsákba, kosárba, kisebb ládába, zsákba kell elhelyezni vagy egyéb módon kell csomagolni. 5. Kézipoggyászként nem szállítható: a) olyan tárgy, amelynek szállítását jogszabály vagy hatósági rendelkezés tiltja, b) olyan tárgy, amely méreténél vagy súlyánál fogva az autóbuszban erre kijelölt helyen nem helyezhető el, vagy a többi utas egészségében, testi épségében, ruházatában, kézipoggyászában kárt okozhat, c) a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló kormányrendelet szerint közforgalmú közlekedési eszközön birtoklásra tiltott eszközök, kivéve, amelyek a rendeletben meghatározott módon csomagolva, illetve elhelyezve 24.

26 birtokolhatók, és megfelelnek a csomagolásra, elhelyezésre vonatkozó feltételnek, d) töltött lőfegyver. 6. A Szolgáltató megtagadhatja olyan tárgy kézipoggyászként való szállítását, amely a) az utasoknak kényelmetlenséget okozhat, b) az autóbuszt megrongálhatja vagy beszennyezheti. 7. Egyes kézipoggyászokra vonatkozó különleges feltételek: a) Kisgyermekek szállítására használt mózeskosár, gyermek-hordozó, gyermekülés, gyermekbiztonsági rendszer stb. az autóbuszba bevihető; gyermekkocsi csak akkor vihető kézipoggyászként az autóbusz utasterébe, ha ott úgy elhelyezhető, hogy az utasok autóbuszon belüli szükséges mozgását nem gátolja, elmozdulás ellen biztosítható és az utasok testi épségében, magukkal vitt poggyászaikban, az autóbuszban és annak felszerelési tárgyaiban kárt vagy szennyeződést nem okozhat. b) Propán-bután gáz személyenként 1 db, legfeljebb 5 kg töltetű palackban vihető be az autóbuszba. A gázpalackot az autóbuszon zárt állapotban, védőkupakkal ellátva állítva úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy el ne mozdulhasson. c) Személyenként 1 pár sífelszerelés az autóbuszban elsősorban állítva és kézben tartva kézipoggyászként szállítható, ha annak elhelyezésére az autóbuszon külön hely nincs kijelölve. d) Az ülőhelyek feletti poggyásztartóban nem helyezhető el folyadékkal töltött edény vagy azt tartalmazó csomag, továbbá olyan tárgy, amely elmozdulhat vagy a poggyásztartó túlterhelését okozhatja. e) Kerekesszék és egyéb mozgást segítő eszköz (továbbiakban: kerekesszék) a tömegére és mérethatárára tekintet nélkül az autóbuszba kézipoggyászként akkor vihető be, ha ott úgy elhelyezhető, hogy az utasok autóbuszon belüli szükséges mozgását nem gátolja, elmozdulás ellen biztosítható és az utasok testi épségében, magukkal vitt poggyászaikban, az autóbuszban és annak felszerelési tárgyaiban kárt vagy szennyeződést nem okozhat. f) Kerékpár csak a kerékpár szállítására alkalmas autóbuszokon szállítható, amit a Szolgáltató az autóbuszon külön feltüntet. 8. A kézipoggyász őrzése az utas feladata. 9. Az autóbuszjárat személyzete a kézipoggyászt az utas jelenlétében megvizsgálhatja, ha alapos gyanú merül fel, hogy az utas kézipoggyászként nem szállítható tárgyat visz be az autóbuszba. 25.

27 10. Amennyiben az utas kézipoggyászként be nem vihető tárgyat vitt az autóbuszba és ez az utas során kiderül, azt a Szolgáltató kizárja a további szállításból. Ha az utas a szállításból kizárt tárgytól nem hajlandó megválni, a Szolgáltató az utast is kizárja az utazásból Autóbuszba bevihető élő állatok 1. Élő állat olyan zárt szállítóeszközben szállítható, amely a kézipoggyász méretét nem haladja meg és biztosítja, hogy az élő állat az utazás során nem szabadul ki. 2. Az 1. pontban foglaltaktól eltérően, utasonként egy kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve is szállítható. Az utasnak rendelkeznie kell a kutya oltási bizonyítványával, és kérésre azt az autóbuszjárat személyzetének vagy az ellenőrnek fel kell mutatnia. 3. A vakvezető, valamint a hatósági feladatok ellátását segítő kutyák az autóbuszon díjmentesen, és szájkosár nélkül is szállíthatók. A segítő kutya kiképzettségét (vizsgáját) a hámján elhelyezett logóval vagy a vizsgáról kiállított tanúsítvánnyal kell igazolni. 4. Az autóbuszba utasonként bevihető további élő állatok és szállításuk feltételei: a) halak, a víz kiömlése ellen megfelelően biztosított tartályban, b) kisebb madarak, papagájok és galambok, kalitkában elhelyezve, c) egyéb apró állat kosárban, ládában vagy más alkalmas tartóban, d) egy vadászsólyom, védősapkával ellátva. A Szolgáltató a forgalmi viszonyoktól függően az élő állatok szállítását tovább korlátozhatja. 5. Élő kacsa, liba vagy pulyka az autóbusz utastérben nem szállítható. 6. Beteg állat az autóbuszba nem vihető be. 7. Az autóbuszba bevitt élő állatra az utasnak kell felügyelni. Ha élő állat az utasokat magatartásával zavarhatja vagy számukra kényelmetlenséget okoz, a Szolgáltató az élő állatot a szállításból kizárhatja. A segítő kutya az utazásból csak akkor zárható ki, ha az ott tartózkodók testi épségét veszélyeztető magatartást tanúsít. Ha az utas a szállításból kizárt állattól nem hajlandó megválni, a Szolgáltató az utast is kizárja az utazásból. 26.

28 3.12. Forgalmi zavar 1. Ha útközben a járat továbbhaladását valamilyen körülmény akadályozza, késését vagy kimaradását eredményezi, az elháríthatatlan külső ok esetét kivéve a Szolgáltató a rendelkezésére álló más járművel az utasok továbbszállításáról gondoskodik. 2. Ha a menetrendben közzétett járat közlekedése átmenetileg nem, vagy csak kerülő útvonalon lehetséges, a Szolgáltató erről a rendelkezésére álló eszközökkel és módon az utasokat tájékoztatja. 3. A helyi önkormányzat a közforgalmú menetrend szerinti autóbuszjáratok üzemeltetési és a Szolgáltató szerződéskötési kötelezettségét közérdekből, továbbá kényszerítő üzemi okból alapos indokkal részben vagy egészben korlátozhatja vagy felfüggesztheti. Ennek megtörténtéről a honlapján ad tájékoztatást Tájékoztatás az utazás során 1. A Szolgáltató utastájékoztató berendezések, tájékoztató eszközök alkalmazásával és/vagy a járati személyzet útján folyamatosan tájékoztatja az utasokat a járat célállomásáról, útvonaláról, esetleges közlekedési korlátozásáról vagy akadályáról. 2. Ha a menetrendben közzétett járat közlekedése átmenetileg szünetel, vagy csak kerülő útvonalon lehetséges, a tájékoztatás a lehetséges és a helyileg szokásos módon történik, figyelemmel a menetrend módosítására vonatkozó szabályokra is. A járatok közlekedtetésének tartós elmaradásáról vagy útvonaluk hosszabb ideig tartó módosításáról a Szolgáltató a honlapján is tájékoztatást ad. 3. Elektronikus biztonságtechnikai rendszer alkalmazása esetén (VIII. fejezet 12. pont) a Szolgáltató a vakok és gyengénlátók számára is érzékelhető módon tájékoztatást ad az autóbuszon folytatott megfigyelésről Menetdíj visszatérítése 1. Az utazásból kizárt (az autóbuszról leszállított) utas részére a Szolgáltató sem a menetdíjat, sem annak egy részét nem téríti vissza. Nem kerül visszatérítésre a menetdíj vagy annak egy része akkor sem, ha az utas a továbbutazásáról azért mond le, mert kézipoggyászát vagy élő állatát kizárták az utazásból. 2. Bérletek, valamint más, itt nem említett utazási igazolványok árát a Szolgáltató azok érvényességének kezdetéig kezelési költség levonásával visszatéríti, feltéve, ha ezen időpont előtt a bérletet, illetve utazási igazolványt visszaadják. 27.

29 3. Visszatérítés kizárólag a fel nem használt, illetőleg részben felhasznált menetjegy, bérlet stb. visszaadása ellenében történik. Ennek hiányában visszatérítési igényt a Szolgáltató semmiféle igazolásra nem teljesít. 4. Elveszett menetjegyért, bérletjegyért stb. visszatérítés nem jár és azok nem pótolhatók. 5. A Szolgáltató a visszatérítendő összegből kezelési költséget von le Felelősség A) Alvállalkozóért, megbízottért való felelősség 1. A Szolgáltató a jogosan igénybe vett alvállalkozóért úgy felel, mintha a szolgáltatást maga végezte volna. 2. Ha a Szolgáltató kötelezettségei teljesítésével más Szolgáltatót vagy személyt bízott meg, a Szolgáltató felelős a kötelezettséget ténylegesen teljesítő tevékenységéért. B) Balesetből eredő felelősség 1. A Szolgáltató felelős, ha az utas az autóbuszon való tartózkodása közben vagy a be-, illetve kiszállása alkalmával az utazással összefüggésben történt esemény következtében meghal, megsérül, testi vagy szellemi épségében egyéb károsodást (a továbbiakban együtt: károsodás) szenved, kivéve, ha bizonyítja, hogy a kárt olyan elháríthatatlan ok idézte elő, amely a Szolgáltató tevékenységi körén kívül esik. 2. Ha az utas a V./2.-7. pontokban meghatározott okok valamelyikének fennállása (pl. az okot eltitkolva, az autóbusz személyzetét, illetve másokat megtéveszt) vagy a feltétel hiánya (pl. kísérő hiánya) esetén vagy alkalmatlan kísérővel az autóbuszra mégis felszáll, az abból következően elszenvedett, valamint a harmadik személynek vagy a Szolgáltatónak okozott károkat maga, illetve törvényes képviselője viseli. 3. Átszállással történő utazásra létrejött személyszállítási szerződés alapján a Szolgáltató felelőssége a be- és kiszállás esetét kivéve csak abban az esetben terjed ki az utasnak a megállóhelyen, állomáson vagy más várakozóhelyen bekövetkezett balesetből eredő károsodására, amennyiben az a Szolgáltató felróható magatartásának következménye. 4. A Szolgáltatónak, illetve a megállóhely, az állomás vagy más várakozóhely üzemeltetőjének felelőssége a 2. pontban foglalt eseten kívül csak abban az esetben terjed ki az utasnak a megállóhelyen, állomáson vagy más várakozóhelyen a be- és kiszállás esetét kivéve bekövetkezett balesetből eredő károsodására, ha az a Szolgáltató, illetve üzemeltető felróható magatartásának következménye. 5. Az utasnak az utazással összefüggő balesetből eredő halála vagy sérülése esetében a Szolgáltató felelőssége kiterjed az utas tárgyainak vagy kézipoggyászának, 28.

30 csomagjának ideértve az utas által magával vitt élő állatokat is a teljes vagy részleges elveszéséből vagy sérüléséből származó károkra is. 6. A Szolgáltató a felelősség alól olyan mértékben mentesül, amilyen mértékben az esemény az utas hibájának a következménye. C) Utastérbe bevitt kézipoggyászokért, csomagokért vagy élő állatokért való felelősség 1. A Szolgáltató az e Fejezethez tartozó B./5. pontban foglaltakon kívül csak akkor felelős az autóbusz utasterébe bevitt tárgyaknak, kézipoggyásznak, csomagnak, kerekesszéknek vagy élő állatoknak a teljes vagy részleges elveszéséért vagy sérüléséért, ha a kárt a Szolgáltató felróható magatartása okozta. A Szolgáltató a kézipoggyászban bekövetkezett kárért vétkessége esetén magasabb összegű kártérítést nem fizet, mint amennyi a kézipoggyászként az autóbuszba bevitt tárgyak összértéke lehet (X/2. pont). Kerekesszéket ért kár esetén a kártérítés a megrongálódott eszköz pótlásához vagy javításához kapcsolódó költség. 2. Szolgáltató nem felel az utas őrizetében lévő kézipoggyász, csomag vagy élő állat szállítása során a tevékenységi körén kívül eső okból bekövetkezett károkért. A Szolgáltató nem felel az utas által őrizetlenül hagyott kézipoggyászért, csomagért vagy élő állatért. 3. Az az utas, aki kézipoggyászként be nem vihető tárgyat az autóbuszba bevisz, függetlenül az egyéb törvényes következményektől felelős a szabály megsértéséből származó károkért. D) Autóbuszjárat késésért való felelősség 1. A Szolgáltató megtéríti a járat kimaradása esetén a meghiúsult utazási szándékot bizonyító utas kárát, továbbá a járat 30 percet meghaladó késése esetén annak az utasnak a kárát, aki az autóbuszjáraton utazott és az utazási kedvezményekről szóló kormányrendeletben meghatározott esetek kivételével utazási igazolvánnyal rendelkezett, kivéve, ha - a járatkimaradást, illetve késést a működési körén kívül eső elháríthatatlan ok (pl. közlekedést hátráltató időjárási, út- és forgalmi viszonyok, mint: köd, hó, jég; a menetrend szerinti útvonalat érintő útelzárás, forgalmi torlódás stb.) idézte elő, - úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben a személy- és vagyonbiztonság, valamint a menetrend szerinti útvonal megtartásának elsődlegessége mellett általában elvárható. Az autóbuszjárat kimaradtnak tekintendő, ha egyáltalán nem, vagy 90 percet meghaladó késéssel indul arról a megállóhelyről, ahonnan az utas utazását megkezdeni szándékozott. 29.

31 Kártérítési szempontból nem minősül járatkimaradásnak, illetve késésnek, ha az utasok továbbszállításáról a Szolgáltató oly módon gondoskodott, vagy arra más autóbuszjárattal lehetőség volt úgy, hogy az utas - járat kimaradása esetén 90 percet, - járat késése esetén 30 percet meg nem haladó késéssel a célállomására megérkezzék. Amennyiben járat kimaradása esetén az utas az itt említett módon célállomására a járat eredeti menetrend szerinti érkezési idejétől számított 90 percet meg nem haladó késéssel megérkezik, a kártérítés szempontjából úgy kell tekinteni, mintha a kimaradt járattal utazott volna. 2. A kártérítés alapja a bizonyított kár. 3. A kártérítés összege nem haladhatja meg járatkimaradás esetén a menetdíj tizenötszörösét, késés esetén ötszörösét. A legmagasabb kártérítési összeg megállapításának alapjául az utas által az autóbuszjárattal leutazott (leutazni tervezett) viszonylatra szóló teljes árú menetjegy árát kell tekinteni, függetlenül attól, hogy az utas díjkedvezményt igénybe vett-e vagy sem. E) Az utas felelőssége 1. Az utas felelős minden olyan kárért, amelyet az utasforgalmi létesítményekben, az autóbuszban, az autóbusz utasterében az utas magatartása vagy a magával vitt tárgy, csomag vagy élő állat a Szolgáltatónak okozott, kivéve, ha bizonyítja, hogy a kár a Szolgáltató vagy harmadik személy hibájából keletkezett, vagy olyan körülményre vezethető vissza, amelyet az utas nem kerülhetett el, és amelynek következményeit nem háríthatta el. Ezen túlmenően az utas felel a felróható magatartása következtében keletkezett, az autóbusz(ok) közlekedését gátló körülmények miatt a Szolgáltatót ért kárért is. 2. Ha az autóbuszjárat indulási idejére az utas nem jelentkezett, a lemaradásból, továbbá a leszállási szándék jelzésének elmulasztása miatti továbbutazásból származó kárért a Szolgáltató nem felelős. Az utazási feltételrendszer a közszolgáltatási szerződés elválaszthatatlan részét képezi, módosítását szerződés módosításként kell kezelni. Az előzőekben részletesen ismertetett utazási feltételeket a közszolgáltatási szerződés tervezet IV.4. sz. melléklete tartalmazza. 30.

32 4. Az autóbusz-állomány üzemeltetése és műszaki paraméterei kérő a pályázati dokumentáció II.6., III.4.c.,d.,e.,f.,g.,q., valamint a III.11.b. pontjaiban határozza meg, a szerződés teljesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket. A hivatkozott kötöttségek figyelembevételével az alábbiak szerint kerül bemutatásra Tiszaújváros helyi közlekedésének ellátásával összefüggő műszaki felszereltség, járműpark és annak technikai háttere, továbbá a járműpark tárolására alkalmas telephely, továbbá az ezek kiszolgálását biztosító személyi feltételrendszer. tevő rendelkezik a közszolgáltatási szerződés tervezet IV.3.1., illetve IV.3.2. sz. mellékletekben meghatározott menetrend éves futásteljesítmény: A változat km/év, B változat km/év teljesítéséhez szükséges darabszámú, közforgalmú helyi személyszállításra alkalmas, saját tulajdonú autóbusszal, amelyek a közszolgáltatási szerződésben előírt feltételek tartalmi elemeit biztosító járművek, illetve, azok forgalomban történő cseréje esetén ugyancsak az előírásoknak megfelelő autóbuszok. A helyi közforgalmú közlekedésben résztvevő gépjárművek forgalomban tartásával kapcsolatos jogszabályokban előírt feltételeken túlmenően tevő: a) biztosítja a helyi közforgalmú közlekedésben résztvevő gépjárművek egységes külső megjelenését úgy, hogy az utazóközönség számára az jól felismerhető legyen, b) üzemelteti a helyi közösségi közlekedés forgalomellátásához szükséges autóbuszokat. Az autóbuszok biztonságos üzemeltetése, műszaki színvonaluk folyamatos fenntartása érdekében, műszaki vizsgáztatásra is alkalmas javítóbázist és éjszakai tároló helyet tartunk fenn a Tiszaújvárosi Üzem telephelyén. c) viseli költségét az új járművek beszerzésének, cseréjének, műszaki vizsgáztatásának, a járművek rendszeres külső és belső takarításának, mosásának, valamint a gépjárművek szabályos és minőségi üzemben tartásának. d) betartja és megújítja a helyi közforgalmú közlekedésben résztvevő gépjárművek forgalomban tartásával kapcsolatos, jogszabályi feltételekben előírtakat. Az autóbusz állomány rendelkezik az előírt hatósági engedélyekkel (Műszaki vizsga; tachográf hitelesítés és illesztés; személyszállítási engedély; stb.), valamint kötelező felelősségbiztosítással. Műszaki vizsgára mint minden, az ajánlattevő tulajdonát képező autóbusz esetében évente kerül sor az NKH által kijelölt vizsgahelyen. e) a közszolgáltatási szerződés létrejötte esetén, annak megkötésével egyidejűleg Megrendelő részére dokumentált formában átadja a tevékenység végzéséhez 31.

33 szükséges autóbuszok (valamint a tartalék járművek) típusát, forgalmi rendszámát, valamint egyéb műszaki adatait tartalmazó jegyzéket. f) biztosítja a szolgáltatás zavartalanságát, melynek keretében megfelelő típusú és műszaki állapotú tartalék autóbuszt tart üzemben. A Tiszaújvárosi helyi közlekedésben január 1-jétől foglalkoztatni tervezett autóbuszok műszaki paraméterei, a menetrend szerinti személyszállítás végzéséhez szükséges hatósági engedélyeik a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelnek. Az autóbuszok befogadóképessége lehetőség szerint igazodik az adott vonalakon tapasztalható utasforgalomhoz Helyi autóbusz-állomány A változat A Tiszaújváros helyi közlekedésben 3 fordán 4 db autóbuszt (3 szóló és 1 csuklós tartalék) tervezünk foglalkoztatatni. Az állomány átlagos statisztikai életkora 9,99 év, melyről forgalmi rendszámonkénti kimutatást a következő táblázat tartalmaz. Kimutatás a járművek átlagos statisztikai életkoráról S.sz. FRSZ GYÁRTMÁNY TÍPUS TÍPUS GYÁRTÁS ÉLET- FOGLALK. KÓD IDEJE KOR 1. LRA-605 MERCEDES-BENZ 906 SPRINTER SZ Tv. Helyi ,80 2. LRA-601 MERCEDES-BENZ 906 SPRINTER SZ Tv. Helyi ,80 3. LVJ-229 IKARUS E SZ Tv. Helyi ,55 Szóló átlagéletkor 4,38 4. JOB-672 IKARUS CS Tv. Helyi (tartalék) ,82 Össz. átlagéletkor 9,99 4. sz. táblázat Kimutatás a járművek emissziós besorolásáról S.sz. FRSZ GYÁRTMÁNY TÍPUS MOTOR TÍPUS KÓD FOGLALK. 1. LRA-605 MERCEDES-BENZ 906 SPRINTER EURO 4 SZ Tv. Helyi 2. LRA-601 MERCEDES-BENZ 906 SPRINTER EURO 4 SZ Tv. Helyi 3. LVJ-229 IKARUS E EURO 5 SZ Tv. Helyi 4. JOB-672 IKARUS EURO 1 CS Tv. Helyi (tartalék) 5. sz. táblázat 32.

34 A járműállomány átlagos összes futásteljesítménye 845 e km, ezen belül a szóló járműveké 739 e km, míg a csuklós autóbuszé e km. Az LVJ-229 forgalmi rendszámú, IK E típusú jármű az utazást megkönnyítő, rámpával ellátott, alacsony belépési magasságú - alacsonypadlós - autóbusz Helyi autóbusz-állomány B változat A Tiszaújváros helyi közlekedésben az A tervezet szerinti 3 fordán 4 db autóbuszt (3 szóló és 1 csuklós tartalék) tervezünk foglalkoztatatni, ezen kívül 9 db helyközi foglalkoztatású jármű végezne Tiszaújváros közigazgatási határain belül JABIL szállítási feladatokat. Az állomány átlagos statisztikai életkora 11,89 év, melyről forgalmi rendszámonkénti kimutatást a következő táblázat tartalmaz. Kimutatás a járművek átlagos statisztikai életkoráról S.sz. FRSZ GYÁRTMÁNY TÍPUS TÍPUS GYÁRTÁS ÉLET- FOGLALK. KÓD IDEJE KOR 1. LRA-605 MERCEDES-BENZ 906 SPRINTER SZ Tv. Helyi ,80 2. LRA-601 MERCEDES-BENZ 906 SPRINTER SZ Tv. Helyi ,80 3. LVJ-229 IKARUS E SZ Tv. Helyi -JABIL ,55 4. FLR-861 VOLVO-ALFA B 12B REGIO SZ Tv. Helyi -JABIL ,92 5. FLR-862 VOLVO-ALFA B 12B REGIO SZ Tv. Helyi -JABIL ,92 6. DUD-581 IKARUS SZ Tv. Helyi -JABIL ,39 7. FJT-337 MAN SL 283 SZ Tv. Helyi -JABIL ,85 8. GXD-327 IKARUS C56.42V1 SZ Tv. Helyi -JABIL ,39 9. LHT-805 KRAVTEX CREDO EC12 SZ Tv. Helyi -JABIL , FLR-987 KRAVTEX CREDO EC12 SZ Tv. Helyi -JABIL , FKE-781 MAN SÜ 363 SZ Tv. Helyi -JABIL ,13 Szóló átlagéletkor 9, JOB-672 IKARUS CS Tv. Helyi (tartalék) , JOB-713 IKARUS CS Tv. Helyi JABIL (tartalék) ,76 Csuklós átlagéletkor 27,29 Össz. átlagéletkor 11,89 6. sz. táblázat 33.

35 Kimutatás a járművek emissziós besorolásáról S.sz. FRSZ GYÁRTMÁNY TÍPUS MOTOR TÍPUS KÓD FOGLALK. 1. LRA-605 MERCEDES-BENZ 906 SPRINTER EURO 4 SZ Tv. Helyi 2. LRA-601 MERCEDES-BENZ 906 SPRINTER EURO 4 SZ Tv. Helyi 3. LVJ-229 IKARUS E EURO 5 SZ Tv. Helyi - JABIL 4. FLR-861 VOLVO-ALFA B 12B REGIO EURO 3 SZ Tv. Helyi - JABIL 5. FLR-862 VOLVO-ALFA B 12B REGIO EURO 3 SZ Tv. Helyi - JABIL 6. DUD-581 IKARUS EURO 1 SZ Tv. Helyi - JABIL 7. FJT-337 MAN SL 283 EURO 3 SZ Tv. Helyi - JABIL 8. GXD-327 IKARUS C56.42V1 EURO 2 SZ Tv. Helyi - JABIL 9. LHT-805 KRAVTEX CREDO EC12 EURO 4 SZ Tv. Helyi - JABIL 10. FLR-987 KRAVTEX CREDO EC12 EURO 4 SZ Tv. Helyi - JABIL 11. FKE-781 MAN SÜ 363 EURO 3 SZ Tv. Helyi - JABIL 12. JOB-672 IKARUS EURO 1 CS Tv. Helyi (tartalék) 13. JOB-713 IKARUS EURO 1 CS Tv. Helyi - JABIL (tartalék) 7. sz. táblázat A járműállomány átlagos összes futásteljesítménye 862 e km. Az LVJ-229 forgalmi rendszámú, IK E típusú jármű az utazást megkönnyítő, rámpával ellátott, alacsony belépési magasságú - alacsonypadlós - autóbusz Jármű karbantartási rendszer A társaságnál működtetett jármű karbantartási rendszer garanciát jelent arra, hogy az üzemelő járművek minden hatósági előírásnak megfeleljenek, velük a szállítási feladatok teljes biztonsággal elvégezhetőek legyenek. Járműgazdálkodási és járműüzemeltetési tevékenységünk fő célkitűzése, hogy az ajánlatunk tárgyát képező menetrend szerinti személyszállítási feladat ellátása során biztosítsuk a gazdaságos- és költségtakarékos járműfenntartást, melyre lehetőséget biztosít a társaságunknál működtetett jármű karbantartási rendszer. A járműkarbantartás költségei a hatósági előírások teljesítése és a biztonságos feladatellátás érdekében merülnek fel. Az autóbusz állomány karbantartása a Tiszaújvárosi Műszaki Üzem műszaki-forgalmi telepén található járműjavító műhelyben valósul meg, a következő táblázatban részletezett személyi összetétel biztosításával. 34.

36 Kimutatás a karbantartói állomány összetételéről Munkakörök létszám (fő) Műszaki és járműüzemeltetési üzemigazgató 1 Műhelyvezető 1 Munkacsoport vezető 2 Jármű fényező 1 Autóvill. szerelő 2 Esztergályos / gépi forgácsoló 1 Autószerelő 9 Jármű mosó 2 Kar. lakatos 4 Kárpitos 1 Műszaki adatrögzítő 1 Műszaki ügyintéző 1 Raktárvezető 1 Raktáros 1 Vonalszerelő 3 Összesen: sz. táblázat A telephely 4 db aknás szerelőállás aknaperem emelőkkel, valamint 1 db sík javítóállással rendelkezik, ahol egyenként 2 db csuklós, vagy 3 db szóló autóbusz javítására van lehetőség. Külön javítóállásokon történik a szerviz olajcsere, zsírozás, valamint a diagnosztikai tevékenység. A diagnosztikai sor fel van felszerelve számítógépes fékpaddal, rázópaddal, illetve egyéb, a járművek megvizsgálásához szükséges eszközökkel. A műhelyben megtalálhatóak a munkák végzéséhez szükséges berendezések és fékpofa szabályozó speciális készülék is. Esztergával felszerelt gépműhely segíti a járműjavítási tevékenységet. Karosszériajavításhoz CO2-es, védőgázos ívhegesztő készülék áll rendelkezésre. Kárpitos műhelyben kerül sor az ülések borításának, továbbá az egyéb varrható burkolatok javítására, készítésére. Technológiai folyamatok összefoglalása: - Napi vizsgálat: Az 1/1975. (II.05.) KPM-BM együttes rendelet a Közúti közlekedési szabályairól (KRESZ) 5 2 bekezdés alapján kerül elvégzésre. Minden teljesítő gépnapon a járművezető által a közlekedés biztonsági berendezésekre és a főbb szerkezeti egységek állapotára kiterjedő meghatározott műveleteket tartalmazó az adott 35.

37 körülmények között indokolt módon megbontás nélkül végrehajtott ellenőrzés. Kiterjed a járműre kötelezően előírt okmányokra is. (Forgalmi engedély, kötelező biztosítás igazoló lap, menetlevél, útvonal technológia, gépjármű javító könyv, belföldi-, illetve külföldi különjárat esetén a jogszabályokban előírt engedélyek és okmányok.) A napi vizsgálatot magában foglalja a kétheti átvizsgálás. - Kiállási időben történő műszaki átvizsgálás Az autóbuszok kiállási idejében, a szemleidőszakok között egyenletesen elosztott, diagnosztikai eszközök használata nélkül történő vizsgálata annak érdekében, hogy a kezdődő meghibásodások időben való felismerése és elhárítása révén növekedjen az autóbuszok üzembiztonsága, ezáltal csökkenjen a véletlenszerű meghibásodások miatti futójavítások száma, illetve a karbantartás költsége. Az átvizsgálást külön e feladattal megbízott autószerelő munkavállalók végzik. Az I. és II. sz. szemlék, valamint a futójavítások tartalmazzák a kiállási időben történő műszaki átvizsgálás feladatait is. - I. sz. A, B és C műszaki szemle A forgalombiztonsági berendezésekre, fődarabokra, szerkezeti részekre és rendszerekre kiterjedő technológia szerint - általában megbontás nélküli, műszeres - működőképességi és állapotvizsgálat, amely ápolási és javítási műveleteket is tartalmaz. Az alacsonyabb rendű ápolási műveleteket is magában foglalja. A szemlék ciklushatára és km között változik típustól függően. - II. sz. műszaki szemle Közlekedésbiztonsági és esztétikai követelmények kielégítése érdekében, évenként egyszer, általában hatósági műszaki vizsga előkészítéssel összekapcsolt technológiai előírás szerint elvégzett megbontásos állapotvizsgálat, amely az alacsonyabb rendű karbantartási műveletet is magában foglalja. Kimutatás a járműtárolási paraméterekről Tárolás helye Tiszaújvárosi Műszaki-forgalmi Telep Cím: 3580 Tiszaújváros, Debreceni út 4. Hrsz: 605/5; 605/2 Összterület: m2 Aszfalt és beton burkolat: m2 9. sz. táblázat tevő Tiszaújváros helyi közlekedés végzéséhez hozzárendelt autóbuszainak típusát, rendszámát, és egyéb műszaki adatait a közszolgáltatási szerződés létrejötte esetén, annak megkötésével egyidejűleg Megrendelő részére dokumentált formában átadja. 36.

38 5. Ügyfélszolgálati tevékenység kérő a pályázati dokumentáció III.11.i. pontjában a pályázat kötelező részeként jelöli meg az tevő felé az ügyfélszolgálat megszervezésének módját. E kötöttség figyelembevételével az alábbiak szerint kerül bemutatásra a jelenleg is működtetett Tiszaújváros helyi közlekedést érintő ügyfélszolgálat. Társaságunk célja, Minőségpolitikánk által is, a közúti személyszállítási szolgáltatásainkat igénybe vevő utasaink színvonalas kiszolgálása. Törekszünk arra, hogy utasaink részére megfelelő utas-tájékoztatást és utas-kiszolgálást biztosítsunk. Tapasztalataink szerint utasaink számára utazásuk megtervezéskor az alábbi információk elsődlegesek: - menetrendi lehetőségek, - tarifális adatok, - kedvezmények igénybevétele, - egyéb szolgáltatások elérhetősége. Az ügyfélkapcsolati rendszerünk kialakításának során törekszünk arra, hogy utasaink a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban elérhessék a szükséges információkat és utazásuk teljes folyamata zavartalan lehessen. Tevékenységünket utasaink teljes megelégedésére törekszünk végezni, ha ennek ellenére panasszal kívánnak élni, természetesen erre is kínálunk lehetőséget. Ügyfélszolgálati tevékenységünket az alábbiakban részletezzük. A helyi közlekedési szolgáltatást nyújtó Tiszaújváros Személyforgalmi Üzem elérhetősége: Központi cím: 3580 Tiszaújváros, Mátyás király utca 1. Levelezési cím: 3580 Tiszaújváros, Mátyás király utca 1. Telefon: 06-49/ Fax: 06-49/ tu_titkarsag@borsodvolan.hu; Ügyfélszolgálat menüpont honlap: 37.

39 5.1. Utas-kiszolgálás Tiszaújváros autóbusz-állomáson Cím: 3580 Tiszaújváros, Mátyás Király utca 1. A) Állomási szolgáltatások: Tiszaújváros autóbusz-állomáson az autóbusz-állomást érintő autóbuszjáratok utasai és kísérőik, az autóbusz-állomáson nyújtott szolgáltatásokat igénybe vevők várakozási idejüket kulturált körülmények között és biztonságban tudják eltölteni. Az autóbusz-állomás nyilvánosság számára rendelkezésre álló helyiségeit (váróterem, mosdók), berendezéseit és felszerelési tárgyait igénybe vehetik utasaink. Várótermi nyitva tartás: naponta: B) Utas-tájékoztatás, információs szolgálat Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy naprakész, pontos információt adjunk a közforgalmú menetrend szerinti autóbuszjáratok közlekedéséről, átszállási-, csatlakozási lehetőségekről, az utazással összefüggő díjszabásról, utazási feltételekről. Társaságunk Tiszaújváros, autóbusz-állomáson non-stop nyitva tartó információs szolgálatot üzemeltet: - Személyesen: - forgalmi irodában: naponta: 0:00 óra és 24:00 óra között - a járatot végző autóbuszvezetőnél - Telefonon: a 06-49/ hívószámon naponta: 0:00 óra és 24:00 óra között - Nyomtatott formában: Az autóbusz-állomáson összesített tájékoztatás található az autóbusz-állomásról induló helyi autóbuszjáratokról a célállomás szerinti bontásban az indulási időpontok, a közlekedési napok és a kocsiállás számának feltüntetésével. A felszállóhelyeken összesített tájékoztatás van kifüggesztve az onnan induló autóbuszjáratokról a célállomás szerinti bontásban az indulási időpontok, a közlekedési napok feltüntetésével. - Elektronikusan: Digitális összesítő táblán célállomási hely szerinti bontásban az indulási időpontok, járati információk (sietés/késés, pontos időfeltüntetésével. Összesített tájékoztatás az autóbusz-állomásról induló autóbuszjáratokról településenként, a közlekedés napja feltüntetésével. Induló kocsi állások aktuálisan induló járatának információja (indulási idő, a járat úti célja, pontos idő, esetleges késési információ). 38.

40 - Hangos utas-tájékoztatás: Az autóbusz-állomásról induló járatok indulási idejét megelőzően hangos információ a járat indulási idejéről, a kocsi állásról és a célállomásról, valamint indokolt esetben a közbenső állomásokról. - Egyéb módon: A felsoroltakon kívül tájékoztatást adunk a honlapján, a címen. C) Bérletárusítás Helyi viszonylaton használatos bérletjegyek, egyéb utazásra jogosító okmányok árusítása a tiszaújvárosi elővételi bérletpénztáraiban, valamint bizományosi árusítóhelyein történik. Helye: Tiszaújváros, autóbusz-állomás, elővételi bérletpénztár Nyitva tartás: hétköznap: 8.30 órától 16:30 óráig szabad- és munkaszüneti nap: zárva Fizetőeszközök: Forint; bankkártya Bérletárusítás kezdete: A hónap első naptári napjától érvényes bérleteké a tárgyhónapot megelőző hónap 25- től, illetve az elővételi jegy- és bérletpénztár zárva tartása esetén az azt követő első nyitva tartási napon. Menetjegy helyi közforgalmi közlekedésre vonatkozóan csak az autóbuszvezetőnél váltható. D) Menetrendi kiadványok árusítása A helyi közlekedésre vonatkozóan minden évben kiadásra kerül a méreténél fogva könnyen hordozható menetrendi tájékozató füzet, mely minden szükséges tudnivalót tartalmaz a helyi utazásokra vonatkozóan. E kiadványunk általában minden év január elsején kerül kiadásra, és ha indokolt, biztosítjuk az év közbeni aktualizálás lehetőségét is. A füzet tartalma elektronikus formában is elérhető társaságunk honlapján. A helyi járattal utazók más településekre történő eljutására vonatkozóan országos információkat is biztosunk személyes megjelenés, telefonon történő érdeklődés esetén illetve honlapunkon online is. A Borsod Abaúj Zemplén megyei Hivatalos VOLÁN Autóbusz Menetrend, valamint Tiszaújváros helyi és helyközi autóbuszjáratok menetrendi tájékoztató füzete megvásárolható. Helye: elővételi bérletpénztár Nyitva tartás: A hónap 1.napjától 6. napjáig: hétköznap órától óráig. 39.

41 szombaton: zárva vasár- és ünnepnap: zárva A hónap többi napján: hétköznap órától óráig. szombaton: zárva vasár- és ünnepnap: zárva Fizetőeszközök: Forint; bankkártya E) Különjárati ügyintézés Helye: Tiszaújváros, autóbusz-állomás Nyitva tartás: Munkanapokon: óráig Telefon: 06-49/ tu_kulonjarat@borsodvolan.hu F) Egyéb szolgáltatások - Igazolványok kiállítása és érvényesítése, - Elektronikus bérletkártyák ügyintézése, igénylése, átvétele. Fogyatékossággal élő és a csökkent mozgásképességű személyek részére biztosított szolgáltatások: Mozgáskorlátozottak számára kialakított WC, akadálymentesített közlekedés a központi peronon, SOS info-oszlop a segítséget kérők részére Közérdekű-, illetve panaszbejelentések kezelése Az utas, illetve a bármely, a személyszállításhoz kapcsolódó más szolgáltatását igénybe vevő személy a szolgáltatásokkal kapcsolatos javaslatait, észrevételeit, sérelmeit, panaszait, illetve elszenvedett kárát (továbbiakban együtt: panasz) a -nél bejelentheti és kérheti a kifogásolt esemény vagy magatartás kivizsgálását, illetve javaslatainak elbírálását az alábbi helyen és módon: - személyesen: a forgalmi irodában, szóban vagy Vásárlók Könyvében történő bejegyzésben, naponta: 0:00 óra és 24:00 óra között. A szóbeli panaszokat a társaságunk azonnal megvizsgálja és szükség, illetve lehetőség szerint orvosolja. Abban az esetben, amikor - a panaszos a szóbeli bejelentésre tett vizsgálattal, annak kezelésével és eredményével nem ért egyet, az intézkedést nem fogadja el, - az azonnali vizsgálatra nincs lehetőség, - más jelen lévők a bejelentő állításával ellentéteset állítanak, vagy - a bejelentés tartalmával ellentétes tények a helyszínen azonnal megállapíthatóak, 40.

42 a bejelentést, az el nem fogadott eredményét, illetve a bejelentéssel ellentétes állításokat, tényeket írásba kell foglalni (Vásárlók Könyve). A feljegyzés egy másolati példányát a bejelentőnek kell átadni. A Vásárlók Könyvében rögzített panaszokat a kivizsgálja, annak eredményéről levélben tájékoztatja a panaszost. - telefonon: a 06-49/ hívószámon naponta: 0:00 óra és 24:00 óra között, és 06-49/ hívószámon 8.00 és óra között A telefonon megtett szóbeli bejelentéseket - amennyiben azonnali vizsgálatra nincs lehetőség - írásban rögzíti azt Ügyfelszolgálat menüpont, valamint a tu_titkarsag@borsodvolan.hu. Társaságunk minden beérkezett panaszt érdemben megvizsgál, annak eredményéről és a tett intézkedésről 30 napon belül írásos választ küld a panasz benyújtójának. Ha a panasz kivizsgálása nem zárható le 30 napon belül, társaságunk erről értesíti a bejelentőt és tájékoztatja a lezárás várható időpontjáról. 41.

43 6. Tiszaújváros helyi közlekedés évi üzleti terve 6.1. A változat A helyi járatok futásteljesítményéhez ( km) kapcsolódó egyszerűsített eredmény kimutatást az V.1.1. sz. melléklet tartalmazza. A) Eredmény A bevételekkel nem fedezett indokolt költségek és az 1 %-os nyereségtartalommal számolt összes támogatási igény ( EFt) figyelembe vételével a tevékenység tervezett üzemi eredménye 357 EFt, melyet EFt üzleti bevétellel, 7 EFt aktivált teljesítményi értékkel, valamint a EFt üzleti ráfordítással érünk el. A pénzügyi és rendkívüli eredmény hatására (-66 EFt) a tevékenység tervezett adózás előtti eredménye 291 EFt. B) Üzleti bevételek Tiszaújváros helyi közlekedésének évi tervezett személyszállítási nettó árbevétele ezer Ft. Az árbevételi terv a évben érvényesülő utasforgalmi tendenciák, a III.1.1. pont - a szolgáltatás ellátásával összefüggő menetrendi koncepció szerint bemutatott teljesítmény és a III.2. pont a helyi személyszállítás jegy- és díjrendszere alapján került meghatározásra. Számításaink szerint ezen tényezők együttes hatására az utasszám évben a évi szinten teljesül. A helyi személyszállítási szolgáltatás színvonalának növelése érdekében a helyi menetrend kialakítása során figyelembe vettük annak a helyközi menetrendhez való illeszkedését is. 42.

44 Menetjegy Árbevételi elemek jegy-fajtánkénti alakulása Díjbevétel Részarány (%) Szociálpolitikai menetdíj-tám. (adatok ezer Ft-ban és százalékban) Részarány (%) Nettó árbevétel összesen Részarány (%) Menetjegy ,0 0 0, ,2 Egyvonalas havi bérlet ,6 0 0, ,5 Összvonalas havi bérlet 35 0,5 0 0,0 35 0,3 Tanuló havi bérlet , , ,0 Nyugdíjas havi bérlet 315 4, , ,8 Díjmenetes szoc.pol.menetdíj-tám 0 0, , ,2 Helyi összesen , , ,0 10. sz. táblázat Az összes nettó árbevétel 56,5 %-a az utasok által fizetett díjbevétel, a kedvezményes bérletek szociálpolitikai menetdíj-támogatása 21,3 %-os, míg az díjmentes utaztatás után kapott támogatás 22,2 %-os részarányt képvisel, így a helyi közlekedés közvetlen állami támogatása ezer Ft. A tervezett árbevétel 34,0 %-át a mentjegyes valamint a dolgozó bérletek forgalma adja. A tanuló-nyugdíjas bérlet ára a szociálpolitikai menetdíj-támogatással együtt nem egészül ki az összvonalas bérlet árára, így díjszabási veszteség keletkezik, melynek összege 899,0 ezer Ft. A nettó árbevételen belül az autóbusz-közlekedésen kívüli egyéb tevékenység (pl. készletértékesítés, reklám) árbevétele 29 EFt. Az egyéb bevételek tervezett értéke EFt, melynek 99,6%-a a bevételekkel nem fedezett indokolt költségek alapján szükséges EFt önkormányzati működési és az 527 EFt központi költségvetés által biztosított támogatás. C) Üzleti ráfordítások A helyi közlekedés évi tervezett üzleti ráfordításának összege EFt, melynek 23,9 %-a anyagjellegű, 70 %-a személyi jellegű ráfordítás (a kettő együtt 93,9 %), 5,8 %-a pedig értékcsökkenési leírás. Az anyagjellegű ráfordítások összege EFt. Az egyik legjelentősebb költségtényező (46 %) az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges gázolaj költség (3.546 EFt). Az anyagjellegű ráfordítások másik jelentős része (14,2 %) az autóbuszok rendszeres karbantartásához felhasznált fenntartási anyagok költsége (1.093 EFt). További a személyszállítási tevékenység ellátásához szükséges fontosabb anyagjellegű ráfordítások: - készpénzes bevételek szállítása, az objektumok őrzése, védése 399,7 EFt, 43.

45 - objektumok, autóbuszok takarítása 164,5 EFt, - a biztosítási díjak (kötelező, CASCO, vagyon, utas, stb.) értéke 126,8 EFt, - Más vállalkozóval végeztetett javítás, karbantartás 127 EFt. A személyi jellegű ráfordítások tervezett értéke EFt. A ráfordítások 61,3 %-a bérköltség ( EFt), 15,1 %-a személyi jellegű kifizetés (3.393 EFt) és 23,6 %-a járulékok (5.319 EFt) Az értékcsökkenési leírás összege EFt, melynek 73,5 %-a (1.372 EFt) az autóbuszok amortizációs költsége. D) Bevételekkel nem fedezett indokolt költségek A tervezett km futásteljesítmény bevételekkel nem fedezett indokolt költségeit az V.2.1. sz. melléklet tartalmazza. A tevékenység végzésének tervezett indokolt költsége EFt. Az indokolt költségek 72,8 %-a ( EFt) közvetlen költség. A közvetlen költségeken belül a legnagyobb részarányt (42,9%) az autóbuszvezetők személyi jellegű költsége ( EFt). További jelentős ráfordítás az üzemanyag költség (3.546 EFt), melyet a 2014 évi átlagárral terveztünk, valamint a karbantartás közvetlen költsége (6.680 EFt). A két költségkategória közvetlen költségeken belüli együttes részaránya 43,7 %. Az indokolt költségek 27,2 %-át teszi ki az értékesítési, a forgalmi és műszaki közvetett, valamint a társasági általános költség együttes összege (8.742 EFt). A mellékletben bemutatott támogatás nélküli közlekedési bevételek ( EFt) és a fent részletezett indokolt költségek ( EFt) alapján, valamint az ágazatban szokásos ésszerű nyereség (indokolt költség 1 %-a 321 EFt) figyelembe vételével a tevékenység eredményes végzéséhez EFt önkormányzati működési támogatás szükséges, amennyiben a évben megítélt 527 EFt központi költségvetés által biztosított támogatást is figyelembe vesszük. A tervezett autóbusz típus összetétel változás az alacsonyabb fajlagos költségek miatt költségcsökkenést, ezáltal támogatási igény csökkenést eredményez. Ugyanakkor az összes ( EFt) támogatási igényből EFt az önkormányzat által igényelt km többlet teljesítmény támogatási szükséglete, mivel a többlet teljesítmény olyan vonalon jelentkezik, melyen minimális az utasforgalom. így bevétel többlet nem realizálható. 44.

46 6.2. B változat A helyi járatok futásteljesítményéhez ( km) kapcsolódó egyszerűsített eredmény kimutatást az V.1.2. sz. melléklet tartalmazza. A) Eredmény A bevételekkel nem fedezett indokolt költségek és az 1 %-os nyereségtartalommal számolt összes támogatási igény ( EFt) figyelembe vételével a tevékenység tervezett üzemi eredménye 489 EFt, melyet EFt üzleti bevétellel, 9 EFt aktivált teljesítményi értékkel, valamint a EFt üzleti ráfordítással érünk el. A pénzügyi és rendkívüli eredmény hatására (-84 EFt) a tevékenység tervezett adózás előtti eredménye 405 EFt. B) Üzleti bevételek Tiszaújváros helyi közlekedésének évi tervezett személyszállítási nettó árbevétele ezer Ft. Az árbevételi terv a évben érvényesülő utasforgalmi tendenciák, a III.1.2. pont - a szolgáltatás ellátásával összefüggő menetrendi koncepció szerint bemutatott teljesítmény és a III.2. pont a helyi személyszállítás jegy- és díjrendszere alapján került meghatározásra. Számításaink szerint ezen tényezők együttes hatására az utasszám 51,7 %-kal nő, elsősorban a - Jabil Circuit Kft.-hez kapcsoldó dolgozói béreltek értékesítési darabszámának növekedése miatt. A helyi személyszállítási szolgáltatás színvonalának növelése érdekében a helyi menetrend kialakítása során figyelembe vettük annak a helyközi menetrendhez való illeszkedését is. 45.

47 Menetjegy Árbevételi elemek jegy-fajtánkénti alakulása Díjbevétel Részarány (%) Szociálpolitikai menetdíj-tám. (adatok ezer Ft-ban és százalékban) Részarány (%) Nettó árbevétel összesen Részarány (%) Menetjegy ,9 0 0, ,7 Egyvonalas havi bérlet ,4 0 0, ,9 Összvonalas havi bérlet 35 0,3 0 0,0 35 0,2 Tanuló havi bérlet , , ,9 Nyugdíjas havi bérlet 315 2, , ,5 Díjmenetes szoc.pol.menetdíj-tám 0 0, , ,8 Helyi összesen , , ,0 11. sz. táblázat Az összes nettó árbevétel 69,0 %-a az utasok által fizetett díjbevétel, a kedvezményes bérletek szociálpolitikai menetdíj-támogatása 15,2 %-os, míg az díjmentes utaztatás után kapott támogatás 15,8 %-os részarányt képvisel, így a helyi közlekedés közvetlen állami támogatása ezer Ft. A tervezett árbevétel 52,8 %-át a mentjegyes valamint a dolgozó bérletek forgalma adja. A tanuló-nyugdíjas bérlet ára a szociálpolitikai menetdíj-támogatással együtt nem egészül ki az összvonalas bérlet árára, így díjszabási veszteség keletkezik, melynek összege 899,0 ezer Ft. A nettó árbevételen belül az autóbusz-közlekedésen kívüli egyéb tevékenység (pl. készletértékesítés, reklám) árbevétele 41 EFt. Az egyéb bevételek tervezett értéke EFt, melynek 99,5%-a a bevételekkel nem fedezett indokolt költségek alapján szükséges EFt önkormányzati működési és az 527 EFt központi költségvetés által biztosított támogatás. C) Üzleti ráfordítások A helyi közlekedés 2015 évi tervezett üzleti ráfordításának összege EFt, melynek 26,1 %-a anyagjellegű, 68,3 %-a személyi jellegű ráfordítás (a kettő együtt 94,4 %), 5,3 %-a pedig értékcsökkenési leírás. Az anyagjellegű ráfordítások összege EFt. Az egyik legjelentősebb költségtényező (45,9 %) az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges gázolaj költség (5.164 EFt). Az anyagjellegű ráfordítások másik jelentős része (16,3 %) az autóbuszok rendszeres karbantartásához felhasznált fenntartási anyagok költsége (1.832 EFt). További a személyszállítási tevékenység ellátásához szükséges fontosabb anyagjellegű ráfordítások: - készpénzes bevételek szállítása, az objektumok őrzése, védése 565,8 EFt, 46.

48 - objektumok, autóbuszok takarítása 218,6 EFt, - a biztosítási díjak (kötelező, CASCO, vagyon, utas, stb.) értéke 166,5 EFt, - Más vállalkozóval végeztetett javítás, karbantartás 288,8 EFt. A személyi jellegű ráfordítások tervezett értéke EFt. A ráfordítások 61,5 %-a bérköltség ( EFt), 15,2 %-a személyi jellegű kifizetés (4.481 EFt) és 23,3 %-a járulékok (6.855 EFt) Az értékcsökkenési leírás összege EFt, melynek 69,4 %-a (1.597 EFt) az autóbuszok amortizációs költsége. D) Bevételekkel nem fedezett indokolt költségek A tervezett km futásteljesítmény bevételekkel nem fedezett indokolt költségeit a V.2.2. sz. melléklet tartalmazza. A tevékenység végzésének tervezett indokolt költsége EFt. Az indokolt költségek 73 %-a ( EFt) közvetlen költség. A közvetlen költségeken belül a legnagyobb részarányt (40,9%) az autóbuszvezetők személyi jellegű költsége ( EFt). További jelentős ráfordítás az üzemanyag költség (5.164 EFt), melyet a 2014 évi átlagárral terveztünk, valamint a karbantartás közvetlen költsége (9.544 EFt). A két költségkategória közvetlen költségeken belüli együttes részaránya 46,8 %. Az indokolt költségek 27 %-át teszi ki az értékesítési, a forgalmi és műszaki közvetett, valamint a társasági általános költség együttes összege ( EFt). A mellékletben bemutatott támogatás nélküli közlekedési bevételek ( EFt) és a fent részletezett indokolt költségek ( EFt) alapján, valamint az ágazatban szokásos ésszerű nyereség (indokolt költség 1 %-a 431 EFt) figyelembe vételével a tevékenység eredményes végzéséhez EFt önkormányzati működési támogatás szükséges, amennyiben a évben megítélt 527 EFt központi költségvetés által biztosított támogatást is figyelembe vesszük. 47.

49 7. összegzése Az ajánlat kidolgozása során alapvető célkitűzésünk volt a pályázati felhívásban és a pályázati dokumentációban kérő által meghatározott tartalmi és formai követelményeknek történő megfelelés, különös tekintettel az elbírálási szempontrendszerre, illetve kötelező pályázati elemekre. Gondosan tanulmányoztuk, és maradéktalanul figyelembe vettük a tevékenységgel összefüggő Európai Uniós és nemzeti jogszabályi követelményeket, így az 1370/2007/EK rendeletet a közszolgáltatásról, továbbá a személyszállítási szolgáltatásokról szóló évi XLI. törvényt. A szolgáltatás január 1-jétől történő ellátásának tervezése során felhasználtuk és rangsoroltuk az Tiszaújváros helyi közlekedésben jelenleg hatályban lévő közszolgáltatási szerződés hiányosságait, az elmúlt 2 év során megoldott problémák tapasztalatait, melyek figyelembe vételével a jelenleg is megoldatlan témakörökre - finanszírozás, ellentételezés - igyekeztünk elfogadható javaslatot tenni, a pályázati eljárás és jogszabályi háttér adta lehetőségek függvényében. A közszolgáltatási szerződés tervezetének és mellékleteinek elkészítése folyamán törekedtünk a Megrendelő és Szolgáltató kötelezettségeinek, jogosultságainak, a szerződés módosítási és felmondási körülményeinek egyértelmű meghatározására, továbbá a menetrenddel, jegy- és díjrendszerrel, azok módosítási lehetőségeivel kapcsolatos témakörök leszabályozására, és nem utolsó sorban utas-kiszolgálás megfelelő színvonalát biztosító, utasok érdekeit képviselő előírások - utazási feltételek, ügyfélszolgálati tevékenység, járműállománnyal szembeni elvárások - rögzítésére. Előzőekben meghatározottakon túlmenően, a tulajdonosi, illetve utasaink általi elvárásoknak történő megfelelés előtérbe helyezésével, valamint az utazási igények és az anyagi erőforrásaink figyelembevételével tervezzük piaci stratégiánkat. A megfelelő volumenű és színvonalú helyi közlekedés biztosítása érdekében - amennyiben elnyerjük a pályázatot és megkötésre kerül a közszolgáltatási szerződés - természetesen a jövőben is együtt működünk Tiszaújváros Város Önkormányzatával. 48.

50 IV. SZERZŐDÉS ÉS MELLÉKLETEI IV.1. KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS - TERVEZET amely létrejött egyrészről Tiszaújváros Város Önkormányzata Székhely: 3580 Tiszaújváros, Bethlen Gábor út 7. Telefon/fax: 49/ ; 49/ Adószám: Számlavezető bank neve: OTP Bank Nyrt. Tiszaújváros Fizetési számla száma: Képviselő neve: Bráz György polgármester, mint megrendelő (a továbbiakban: Megrendelő), másrészről BORSOD VOLÁN Személyszállítási Zártkörűen Működő Részvénytársaság Székhely: 3527 Miskolc, József A. u. 70. Telefon/fax: 46/ ; 46/ Adószám: Számlavezető bank neve: Budapest Bank Zrt. Fizetési számla száma: Képviselő neve: Dr. Sárközi György vezérigazgató, mint szolgáltató (a továbbiakban: Szolgáltató) (Önkormányzat és Szolgáltató együttes említésük során a továbbiakban: Felek) között alulírott helyen és napon, az alábbi feltételekkel: Preambulum A Megrendelő az 1370/2007/EK rendeletben, valamint a személyszállítási szolgáltatásokról szóló évi XLI. törvényben foglaltak alapján közszolgáltatási szerződést köt Szolgáltatóval, Tiszaújváros közigazgatási határán belül, a helyi menetrend szerinti közforgalmú autóbusz közlekedési hálózat kizáró jelleggel történő működtetésére, biztosítására és ellátására. 49.

51 1. A szerződés általános leírása 1.1. Jelen szerződés célja, hogy a Megrendelő ellátási kötelezettségének megfelelően a Szolgáltató közreműködésével teljes körű, jó minőségű és színvonalú szolgáltatást biztosítson Tiszaújváros közigazgatási területén. 2. A szerződés tárgya és területi hatálya 2.1. A Megrendelő kizárólagos joggal megbízza a Szolgáltatót Tiszaújváros helyi közúti közforgalmú személyszállítási szolgáltatás üzemeltetési feladatainak ellátásával jelen szerződésben foglaltak szerint A Felek egyetértenek abban, hogy Tiszaújváros területi adottságai és a kialakult utazási igények miatt, a meglévő autóbusz-közlekedési vonalhálózat szoros egységet alkotó egésznek tekintendő, így a helyi közlekedés zavarmentesen csak egy társasággal végeztethető. A Megrendelő a jelentkező új, vagy a megváltozó igények ellátására a Szolgáltatót bízza meg, azokra jelen megállapodás hatálya alatt más szolgáltató részére megbízást csak akkor ad, pályázatot csak akkor ír ki, részbeni ellátásra, illetve abban való részvételre szerződést csak akkor köt, ha annak ellátásában a Szolgáltatóval nem tud megállapodni A Szolgáltató a megbízást elfogadja és kötelezettséget vállal arra, hogy Tiszaújváros helyi közúti közforgalmi személyszállítási szolgáltatását a mindenkor érvényben lévő menetrendnek megfelelően, az erre a tevékenységre vonatkozó jogszabályok, rendeletek és egyéb előírások, valamint az ebben a szerződésben megfogalmazott feltételeknek megfelelően folyamatosan biztosítja. 3. A szerződés hatálybalépése, időtartama 3.1. Jelen szerződés a mindkét fél általi aláírást követően január 1. napjától, december 31. napjáig terjedő időszakra kerül megkötésre. 4. A személyi, tárgyi, pénzügyi feltételek, alvállalkozó bevonása 4.1. A Szolgáltató kijelenti, hogy a közszolgáltatási feladat ellátásának érdekében rendelkezik az alábbiakkal: a) a menetrend szerinti személyszállítás végzéséhez szükséges autóbuszos személyszállító engedéllyel és vezető tisztségviselője rendelkezik a jogszabályban meghatározott autóbuszos személyszállító-vállalkozói engedéllyel, b) feddhetetlen előéletű, az ügyvezetést és a szakmai irányítást ellátó személyzettel, 50.

52 c) a tevékenység ellátásához előírt szakmai, képesítési, alkalmassági és egészségügyi követelményeknek megfelelő munkavállalókkal, d) a tevékenység folyamatos végzéséhez megfelelő mértékű pénzeszközzel, e) kellő számú, közforgalmú helyi személyszállításra alkalmas saját tulajdonú, lízingelt, vagy bérelt autóbusszal, 4.2. Szolgáltató üzemelteti a helyi közösségi közlekedés forgalomellátásához rendelkezésre álló autóbuszokat. Az autóbuszok biztonságos üzemeltetése, műszaki színvonaluk folyamatos fenntartása érdekében műszaki vizsgáztatásra is alkalmas javítóbázist, és az éjszakai tárolásra tároló telephelyet tart fenn. Az autóbuszok közigazgatási határon belüli parkolása a Megrendelő által kiadott engedélyek alapján történik A tevékenység ellátása során Szolgáltató alvállalkozót a Megrendelő előzetes hozzájárulása birtokában vehet igénybe, azzal, hogy tevékenységét elsősorban személyesen köteles ellátni, az alvállalkozó tevékenységéért pedig teljes felelősséggel tartozik. Az alvállalkozó szakmai alkalmasságának ugyanazon szakmai és minőségi követelményeknek kell megfelelnie, mint a Szolgáltatónak A Szolgáltató jogosult menetjegyek, bérletek és egyéb utazási igazolványok értékesítésére saját hálózaton keresztül, megbízottak, ügynökök bevonásával, továbbá a megbízottak, ügynökök kiválasztására, velük a szerződés megkötésére. Szolgáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a szolgáltatás megkezdésekor jegy és bérletárusítás és utas tájékoztatás is történik A Szolgáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a közszolgáltatási szerződés teljes időtartama alatt biztosítja a közszolgáltatási tevékenység ellátásához szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeket. 5. Személyszállítási feltételek 5.1. A helyi közforgalmú személyszállítást végző járművön bárki utazhat, ha a vonatkozó jogszabályokat és az érvényben levő utazási feltételekben foglaltakat megtartja A helyi közforgalmú közlekedés utazási feltételeit a IV. 4. sz. melléklet tartalmazza. Az utazási feltételek a közszolgáltatási szerződés elválaszthatatlan részét képezi, módosítását szerződés módosításként kell kezelni A Szolgáltató a menetrend szerinti helyi személyszállítást igénybevevőket utas-baleset, illetve poggyászkár ellen biztosítani köteles. 51.

53 6. A személyszállítás díj- és jegyrendszerére vonatkozó előírások 6.1. A Szolgáltató kijelenti, hogy jelen szerződésben szabályozott helyi közúti közforgalmú személyszállítási szolgáltatás ellátását a IV. 5. sz. mellékletben meghatározott hatályos díjak ellenében látja el. A helyi utazás díjak a közszolgáltatási szerződés elválaszthatatlan részét képezi, módosítását szerződés módosításként kell kezelni A Szolgáltató jogosult rendkívüli díjemelés kezdeményezésével élni, ha a külső gazdasági-társadalmi környezetben bekövetkező változások pl. jelentős mértékű üzemanyag áremelés, a gazdasági szabályozókban történő módosítások, a finanszírozás változásai szükségessé és indokolttá teszik. A rendkívüli díjemelési javaslat számszaki és szöveges részében részletesen be kell mutatni azt, hogy a változtatást milyen tényezők és milyen mértékben indokolják A megváltozott menetjegy-, illetve bérlet árakat Szolgáltató a helyben szokásos módon hirdeti ki, legkésőbb az áremelést megelőző naptól számított 30 nappal korábban A díjak képzése és az áralkalmazási elvek érvényesítése során a felek kötelesek a személyszállítási szolgáltatásokról szóló évi XLI. törvényben foglaltakat biztosítani A jegy illetve bérletfajták módosítása a felek megállapodása alapján történhet. Törekedni kell, hogy a módosítás időpontja a díjszabás módosításával egy időben történjen. 7. A forgalom lebonyolítása 7.1. A Szolgáltató a helyi közforgalmú közlekedésben résztvevő gépjárművek forgalomban tartásával kapcsolatos jogszabályokban előirt feltételeken túlmenően az alábbiak szerint jár el: a) biztosítja a helyi közforgalmú közlekedésben résztvevő gépjárművek egységes külső megjelenését úgy, hogy az utazóközönség számára az jól felismerhető legyen, b) gondoskodik a járművek rendszeres külső és belső takarításáról, mosásáról, c) új járművek beszerzésénél kiemelt figyelmet fordít a mozgásukban korlátozott személyek utazási lehetőségeinek megkönnyítésére és a környezetvédelmi törekvésekre, d) törekszik az utas kényelmet befolyásoló műszaki, technikai paraméterek szinten tartására. 52.

54 7.2. A Szolgáltató mindent megtesz annak érdekében, hogy a jóváhagyott menetrendben meghatározott időben, útvonalon és menetteljesítménnyel a helyi közforgalmú közlekedésben résztvevő gépjárművek közlekedését biztosítsa A Szolgáltató feladatai teljesítése érdekében: a) köteles az érvényes menetrend útvonal és menetidő szerint közlekedni, b) szakembereivel rendszeresen elemzi, hogy a tervezett menetidők milyen mértékig teljesülnek, indokolt esetben forgalomirányítási intézkedéseket tesz, vagy a menetidő módosítását kezdeményezi. c) A szolgálati idő alatt: ca) figyelemmel kíséri az adott szolgálati helyen valamennyi menetrendszerű járat indulását és érkezését, és azt a tényleges időpontok feltüntetésével dokumentálja (naplózás) úgy, hogy a nyilvántartásból a járatot végző gépjármű azonosítható legyen, cb) a menetrendtől való eltérés esetén az eltérés okát is rögzíti, külön csoportosítva a Szolgáltatón kívüli okok (közúti forgalmi zavarok, időjárás stb.), valamint a Szolgáltató mulasztására visszavezethető okok (gépkocsivezetők késése stb.) szerint, cc) rögzíti a gépkocsivezetők forgalommal kapcsolatos jelentéseit Szolgáltató gondoskodik a viteldíjak beszedéséről és a díjfizetés ellenőrzéséről. Jogosult és köteles az utasokat ellenőrizni, hogy rendelkeznek-e érvényes menetjeggyel, vagy bérlettel. Az ellenőrzés módját a Megrendelő egyetértésével, a Szolgáltató határozza meg a jogszabályban engedélyezett és szabályozott módon Szolgáltató köteles biztosítani, és fokozottan ellenőrizni, hogy a busz vezetői vezetésre alkalmas állapotban, tiszta, ápolt, higiénikus külsővel végezzék a feladatukat, valamint azt is, hogy a szükséges jogosítványokkal (vezetői engedély, PÁV II. vizsga, stb.) rendelkezzenek. A Szolgáltató a fentieket igazoló dokumentumokba a Megrendelőnek köteles kérésre betekintést engedni Szolgáltató köteles a közlekedési utasítások és szabályok betartásával végezni a munkáját. 53.

55 8. A menetrend 8.1. A megfelelő utas-tájékoztatás érdekében Szolgáltató helyi menetrendet - IV.3.1., illetve IV.3.2. sz. melléklet - ad ki, valamint a megállóhelyeken elhelyezi a mindenkor érvényes menetrendet. A menetrend a közszolgáltatási szerződés elválaszthatatlan részét képezi, módosítását szerződés módosításként kell kezelni. A menetrend a szerződés hatálya alatt a Szolgáltató, illetve Megrendelő kezdeményezése alapján, közös megegyezéssel módosítható A Szolgáltató bármikor előterjeszthet rendkívüli menetrend-változtatási javaslatot, amennyiben a tevékenység gazdasági eredményessége ezt indokolja. A javaslatnak az indokokat, a változtatás gazdasági hatásait, valamint a szolgáltatási színvonalra gyakorolt hatását is tartalmaznia kell A Megrendelő jogosult - a Szolgáltatóval való egyeztetést követően - az utazási igényeknek megfelelően menetrend módosítást kezdeményezni. A javaslat alapján a Szolgáltató 15 napon belül kidolgozza a változtatás gazdasági hatásait, valamint a szolgáltatási színvonalra gyakorolt hatását Amennyiben a Megrendelőnek a menetrend módosítási igény keletkezése időpontját megelőző időszakról Szolgáltató felé elmaradt fizetési kötelezettsége van, a Szolgáltató 8.3 pont szerinti többletszolgáltatás nyújtására nem kötelezhető A Szolgáltató kötelezettséget vállal arra, hogy az igényt minden esetben kielégíti, ha azzal kapcsolatos költségei közvetlenül megtérülnek, illetve a Megrendelő részéről megtérítésre kerülnek. A Szolgáltató jogosult a Megrendelő által kért évközi járatfejlesztésekhez kapcsolódó többletköltség kompenzációra Szolgáltató a szolgáltatás zavartalan lebonyolítását az Tiszaújváros helyi közlekedésben rendszeresen foglalkoztatott, közlekedési jegyzék szerinti, illetve tartalék-állományú autóbuszok keretein belül biztosítja Előre látható események bekövetkeztekor, vagy egyéb útvonal, menetrend, helyi közforgalmú megállóhely megváltoztatására irányuló igény felmerülésekor (pl.: gépjárműforgalmat akadályozó csőtörés, építkezés, egyéb forgalmi akadály, lakossági bejelentés, közérdekű események, városi szervezésű rendezvény stb.) szükségessé váló új útvonal, megállóhely és menetrend változtatási feladatokat a Szolgáltató, a Megrendelő és az esemény érintettje határozza meg. Útlezárás esetén a Szolgáltató kerülő úton, a lehető legkisebb kitérővel teljesíti a szolgáltatást A 8.7.-ban meghatározott esetek bekövetkeztekor a Szolgáltató az üzemeltetési többletköltségekre vagy megtakarításokra vonatkozó tervezetet kidolgozza. A költségváltozások hatásainak ellentételezését illetőleg továbbhárítását az érdekeltek az eset sajátosságainak figyelembevételével határozzák meg. 54.

56 8.9. Közérdekű események, városi szervezésű rendezvény, közműhiba elhárítása, építkezés miatt szükségesé váló útvonal és menetrend változás esetében az üzemeltetési költségtöbbletek továbbhárításra kerülnek elsődlegesen az esemény érintettje terhére, de ettől a szerződő felek eltérhetnek Abban az esetben, ha az autóbusz működtetése biztonságosan nem lehetséges, a Szolgáltató vis maiorra hivatkozva jogosult a szolgáltatást felfüggeszteni, melyről haladéktalanul tájékoztatja a Megrendelőt. Ha a felfüggesztés a menetrendi útvonalon, működés közben szükséges, az autóbuszvezető tájékoztatja az utasokat a rendkívüli eseményről vagy körülményről, és ha lehetséges, gondoskodik arról, hogy az autóbusz olyan helyen álljon meg, ahol az utasok leszállására mód van. 9. Utastájékoztatás 9.1. A Szolgáltató menetrendi tájékoztató füzetet ad ki olyan példányszámban, hogy az a forgalmi irodáiban, vagy az autóbuszokon évközben is elérhető legyen. A menetrendfüzetek kiadásának, illetve az értékesítés megkezdésének időpontja a menetrendváltozás napja előtti 15 nap A menetrendváltozásról a Szolgáltató a helyi média útján is tájékoztatja az utazóközönséget. Ennek érdekében a honlapján illetve a helyben szokásos módon is közzé teszi a menetrend-változást Rendkívüli menetrendváltozás esetén Szolgáltató a menetrendváltozást a 9.2. pont szerint a médiában meghirdeti, továbbá a megállóhelyi táblákon az utasokat tájékoztatja Szolgáltató a végállomásokon, a megállóhelyoszlopokon és a közforgalmú közlekedés váróhelyiségeiben valamennyi, az adott megállóhelyet érintő járat útvonalát és menetrendjét feltünteti. A járati útvonalon a megálló nevét megjelöli A menetrendi hirdetményeken Szolgáltató feltünteti a telefon és elérhetőségét, ahol bejelenthetik az utasok a plakátok rongálódását, hiányát, illetve utazási felvilágosítást kérhetnek Élőszóban és telefonon a teljes városi tömegközlekedési rendszerre vonatkozó menetrendi felvilágosítást nyújt Szolgáltató, a telefonszámokat és az információ szolgáltatás időtartamát megjelenteti a telefonkönyvben, a menetrendi füzetben, és a saját honlapján, és kezdeményezi ezek feltüntetését a Megrendelő honlapján. A tájékoztatásra utaló feliratot ezeken a szolgálati helyeken jól látható módon elhelyezi. 55.

57 9.7. Szolgáltató a tájékoztató feliratok elhasználódása vagy megrongálása esetén azokat pótolja, a menetrendi adatok aktualizálását biztosítja A Szolgáltató saját honlapot üzemeltet és tart karban, amin szerepelnie kell: a) az utazási feltételeknek, b) a menetrendnek, útvonal és időpontkereső funkciókkal, c) a forgalmi változásokról szóló értesítésnek, melynek az egyéb médiumokban kiadott értesítéssel egy időben kell történnie, d) díjszabási tájékoztatóinak A Megrendelő és a Szolgáltató jogosult a szerződés tartalmáról a lakosságot tájékoztatni. Tiszaújváros közösségi közlekedését érintő lakossági fórumain a szerződő felek képviselői közösen vesznek részt. 10. Az utasokkal való kapcsolat A Szolgáltató gépjárművezetőit, valamint forgalomirányító dolgozóit és jegyellenőreit szükség szerint megtartott tanfolyamon oktatja az utasokkal kapcsolatos magatartás szabályaira, az utasokkal való együttműködési készség fejlesztési technikákra, így különösképpen az udvariasságra, a tájékoztatási kötelezettségre, a szolgáltatói szemlélet érvényesítésére, gépkocsivezetők esetén, a fentieken túlmenően az ajtók kezelésének szabályaira, a gépjárművön történő dohányzás tilalmára és a vezetéstechnikai tudnivalókra A Szolgáltató a gépkocsivezetők és a forgalomirányító dolgozók számára az évszaknak megfelelő formaruhát biztosít, és megköveteli szolgálat közben a tiszta, esztétikus állapotú formaruha viselését Az utasok által benyújtott panaszok kezelésének rendjét a Szolgáltató az alábbi alapelvek figyelembevételével alakítja ki: a) a szóban előadott és a helyszínen nem orvosolható panaszok, észrevételek rögzítéséről gondoskodik, b) az írásban érkező panaszokat külön nyilvántartásba veszi, c) Szolgáltató minden bejelentést érdemben megvizsgál, annak eredményéről és a tett intézkedésről 30 napon belül írásos választ küld a panasz benyújtójának. Ha a panasz kivizsgálása nem zárható le 30 napon belül, Szolgáltató erről értesíti a bejelentőt és tájékoztatja a lezárás várható időpontjáról. d) A Szolgáltató intézkedik a jogosnak ítélt panaszbejelentések okainak megszüntetéséről, amellyel összefüggően Megrendelőt írásban tájékoztatja. 56.

58 11. Bérlet- és menetjegy árusítás Szolgáltató Tiszaújváros Autóbusz-állomáson, illetve a bérletértékesítés érdekében szükséges további helyeken ügynökök útján bérleteket árusít. Menetjegy árusításáról a járati autóbuszokon gondoskodik. 12. Költség, költségnyilvántartás, kalkuláció A Szolgáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a tevékenységi körében: a) gazdaságos, ésszerű és takarékos intézkedésekkel csökkenti a közforgalmú közlekedés költségeit, b) a számviteli rendjét úgy alakítja ki, hogy a helyi közforgalmú közlekedés költségei elkülöníthetők és megállapíthatók legyenek, c) költség-elszámolási gyakorlatában biztosítja, hogy a felmerült költségek közvetlenül arra a tevékenységre kerüljenek elszámolásra, amelynek érdekében felmerültek, és így a közvetett költségek aránya minél alacsonyabb legyen. 13. Adatszolgáltatás a közösségi közlekedés bevételeinek, ráfordításának és egyéb körülményeinek alakulásáról A Szolgáltató a közforgalmú közlekedés bevételeinek és ráfordításainak alakulásáról, eredmény-kimutatásról jelen szerződés IV.6. sz. és IV.7. sz. melléklete szerinti tartalommal, negyedéves tájékoztatást készít, és a negyedévet követő 45 napon belül a Megrendelőnek megküldi, papír alapon és elektronikus formában A Szolgáltató legkésőbb minden év november 15-ig a tárgyév utasszámlálásainak adatairól, a szolgáltatás minőségének és gazdaságosságának jellemzőiről, az autóbusz-közlekedéssel kapcsolatban év közben összegyűlt fejlesztési és módosítási igényekről, a gazdálkodás várható alakulásáról általános tájékoztatót nyújt be a megrendelőnek, amely alkalmas az adott évi közszolgáltatási tevékenységének mennyiségi, minőségi és gazdasági szempontú értékelésére. A szakmai beszámolót Szolgáltató papír alapon és elektronikus formában juttatja el a Megrendelőnek. 57.

59 13.3. A Megrendelő által kért tájékoztatás kiterjed a közösségi közlekedést érintő fontosabb témakörökre, különös tekintettel: a) a menetrend teljesítésére, a végrehajtott menetrendváltozásokra, b) az utas-szállítás általános körülményeire, c) a járművek állapotára, életkorára, d) a kielégítetlen utazási igényekre, e) a javasolt fejlesztésekre, megtakarítási lehetőségekre, f) a várható gazdálkodási eredményre, g) a jogszabály-változásokból eredő kötelezettségekre A beszámolónak tartalmaznia kell továbbá a következő évre vonatkozó menetrend és viteldíj megállapítás alapját képező javaslatokat és számításokat A Szolgáltató a közforgalmú közlekedés éves tényleges teljesítéséről készített beszámolót a tárgyévet követő év február 28. napjáig papír alapon és elektronikus formában juttatja el a Megrendelőnek. 14. Pénzügyi feltételek Megrendelő évre önkormányzati működési támogatásként A változat: EFt-ot, azaz tizenkilencmillió kettőszázhetvenegyezer forintot, B változat: EFtot, azaz huszonötmillió kettőszázharmincháromezer forintot biztosít Szolgáltató részére. A jelzett időtartamra biztosított önkormányzati működési támogatás az alábbi ütemezés szerint kerül átutalásra: A változat: május 31-ig: EFt október 31-ig: EFt B változat: május 31-ig: EFt október 31-ig: EFt A Szolgáltató a következő évekre vonatkozó önkormányzati működési támogatási igényét a tárgyévet megelőző év november 15-ig a szakmai beszámolóban nyújtja be Megrendelő felé. 58.

60 14.2. A személyszállítási szolgáltatásokról szóló évi XLI. törvény rendelkezései értelmében Szolgáltató a közszolgáltatási tevékenységgel összefüggő, bevételekkel nem fedezett, a közszolgáltatási kötelezettség miatt felmerült indokolt költségeinek, valamint szokásos mértékű, ésszerű nyereség megtérítésére jogosult (továbbiakban: ellentételezés). Az ellentételezés mértéke nem haladhatja meg a Szolgáltató közszolgáltatási feladatainak teljesítésével együtt járó költségeinek, méltányos nyereségének a díjbevétellel, szociálpolitikai menetdíj támogatással és egyéb kapcsolódó bevételekkel és támogatásokkal nem fedezett összegét A felek kijelentik, hogy a közszolgáltatási feladattal kapcsolatos valamennyi bevétel (a menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatásokat igénybevevők által megfizetett menetdíjbevétel, a jogszabályban meghatározott utazási kedvezmények ellentételezése céljából folyósított szociálpolitikai menetdíj-támogatás, az utasok által fizetett szankcionális és szolgáltatás ellenértékét képező pótdíjak összege, valamint a normatív támogatás, reklám bevétel) a Szolgáltatót illeti meg Amennyiben a 14.3 pontban meghatározott bevételek összege nem éri el a Szolgáltató ráfordításainak összegét, a Megrendelő kötelezettséget vállal a pontban meghatározott ellentételezés nyújtására, melynek részét képezi a pontban meghatározott önkormányzati működési támogatás A Szolgáltató az ellentételezésre vonatkozó igényét negyedévenként nyújthatja be a Megrendelő felé, a már teljesített szolgáltatása, valamint a közszolgáltatási szerződés IV.6. és IV.7. sz. mellékletében foglaltak alapján, a pont szerint elkészített negyedéves adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése mellett. A Megrendelő az általa elfogadott igényben szereplő ellentételezés összegét köteles 60 napon belül a Szolgáltató számlájára átutalni A Szolgáltató viseli a feladatkörébe tartozó tevékenységek valamennyi ráfordítását, ideértve a fejlesztési, beruházási ráfordításokat is A Szolgáltató a személyszállítási szolgáltatásokról szóló évi XLI. törvényben foglaltakra belső számvitelében, a külön jogszabály alapján elkészített számviteli politikájában rögzített módon köteles elkülöníteni a közszolgáltatási feladat ellátása révén realizált bevételeket beleértve a járműveken, járművekkel végzett tevékenységet, az annak érdekében felmerült ráfordításokat, az e feladathoz kapcsolódó eszközöket és forrásokat. A Szolgáltató az elkülönített elszámolást a közszolgáltatási szerződés lejártát követő 5 évig köteles megőrizni. 59.

61 15. A közszolgáltatási tevékenységgel összefüggő szolgáltatói jogosultságok és kötelezettségek Szolgáltató köteles a tevékenység végzéséhez szükséges hatósági engedélyeket szükség szerint folyamatosan megújítani A Szolgáltatónak a szolgáltatásait igénybevevők tájékoztatása érdekében a megállóhelyeken menetrendi hirdetményeket kell elhelyezni, melyeken összhangban a hatályos menetrenddel, illetőleg vonalhálózattal feltünteti az adott megállóhelyről induló járat/járatok számjelét, a járat/járatok útvonalát, valamint az indulási időket. A Szolgáltató kötelezettsége a megrongálódott tájékoztatók folyamatos pótlása A Szolgáltató a helyi járati megállóhelyeken a Megállóhely jelző táblákat elhelyezi és karbantartja A Szolgáltatónak az érvényes menetrendjét a törvényben meghatározott tartalommal menetrendi tájékoztató könyvben rögzítenie kell, valamint köteles annak megvásárlását, a szolgáltatásait igénybevevők számára biztosítani. A menetrend, illetőleg a viteldíjak változását azok életbelépését legalább 15 nappal megelőzően a honlapján köteles közzétenni. A menetrendben feltüntetett járatokkal utazni kívánókkal szemben a Szolgáltatót külön jogszabály előírásai szerint szerződéskötési kötelezettség terheli A Szolgáltató köteles az általa fenntartott forgalomirányító helyeken, illetőleg internetes honlapján tájékoztatni az utazókat vonalhálózatáról, menetrendjéről, viteldíjairól, az egyes járatok útvonalának időleges változásáról, valamint működésének aktuális kérdéseiről Szolgáltató és Megrendelő együtt és külön-külön is jogosult utasszámlálást tartani, akár az összes járatra, akár egyes járatokra vonatkozóan. Az együttesen végzett utasszámlálás költségeinek viseléséről a Felek külön megállapodnak, az egyik Fél által önállóan végzett utasszámlálás költségei a másik Félre nem háríthatóak át. A számlálás eredményéről a másik Felet ekkor is tájékoztatni kell A Szolgáltató sztrájk esetén köteles a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012.évi XLI. törvény szerinti még elégséges szolgáltatást biztosítani. A még elégséges szolgáltatás biztosítása érdekében menetrend tervet dolgoz ki és azt legkésőbb a sztrájk megkezdése előtt két nappal a lakosság tájékoztatásával egyidejűleg meghirdeti. 60.

62 15.8. A Szolgáltató közszolgáltatási tevékenységgel összefüggésben vállalja, hogy minden kifogással és panasszal kapcsolatban nyilvántartást vezet és kivizsgál minden panasz-, illetve közérdekű bejelentést. Szolgáltató vállalja, hogy a kifogásokkal és panaszos észrevételekkel kapcsolatban elkülönített és erre a célra kialakított kimutatását negyedévente a Megrendelő rendelkezésére bocsátja A Szolgáltató a feladatát a mindenkor érvényes menetrend teljesítéséhez szükséges darabszámú autóbusszal köteles ellátni Szolgáltató jogosult a menetrend szerinti személyszállításhoz használt gépjárműveit cserélni, amennyiben az új járművek megfelelnek a közszolgáltatási szerződésben előírt feltételeknek. A csere során figyelembe veszi a közszolgáltatást ellátó közúti járművek üzemeltetésével járó, a jármű teljes élettartamára vetített, a környezetkímélő és energia hatékony közúti járművek beszerzésének előmozdításáról szóló kormányrendelet szerint megállapított energetikai és környezeti hatásokat. A jármű cseréje esetén Szolgáltató köteles a csere tényét, valamint az új gépjárművek adatait 15 napon belül Megrendelő részére bejelenteni A Szolgáltató kötelezettsége, hogy a helyi közlekedésben foglalkoztatott autóbuszok műszaki paraméterei a mindenkor hatályos jogszabályi előírásoknak feleljenek meg, az autóbusz befogadóképessége lehetőség szerint igazodjon az adott vonalon tapasztalható utasforgalomhoz, továbbá legalább egy darab alacsonypadlós autóbusz is legyen az állományban, amely elsősorban a nagyobb utasforgalmú vonalakon közlekedjen Szolgáltató köteles a gépjárművek beszerzését, cseréjét, szervízelését, vizsgáztatását, tankolását, tisztán tartását, valamint minden, a gépjárművek szabályos és minőségi üzemben tartásával kapcsolatos költséget viselni, amely költséget a Megrendelőre külön nem háríthat át. A szerződésben meghatározott ellenszolgáltatás ezeket a tételeket magában foglalja Szolgáltató köteles a tevékenység végzéséhez használt gépjárműveinek típusát, rendszámát, és egyéb műszaki adatait a közszolgáltatási szerződés megkötésével egyidejűleg Megrendelővel közölni Szolgáltató a közszolgáltatási szerződésből fakadó jogait kizárólag Megrendelő előzetes, írásbeli hozzájárulásával ruházhatja át más személyre Szolgáltató jogosult a szolgáltatás színvonalát javító változtatásokat javasolni, illetve a megbízó egyetértésével végrehajtani. Szükség esetén a tevékenység eredményét javító intézkedési szerződésmódosítási javaslatokat terjeszthet a Megrendelő elé. 61.

63 A Szolgáltató vállalja, hogy a szolgáltatás ellátásához elsősorban tiszújvárosi és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakhelyű munkavállalókat alkalmaz A Szolgáltató üzemelteti, takarítja és karbantartja az tiszaújvárosii autóbuszállomáshoz tartozó kocsi állások, utak, járdák területét. Ezen építményeket helyi és helyközi forgalom ellátására használja. 16. A Megrendelőnek Szolgáltatóval szembeni jogai és kötelezettségei A Megrendelő jogosult a menetrend a Szolgáltatóval való egyeztetést követően az utazási igényeknek megfelelő módosítására javaslatot tenni A Megrendelő javaslatot tehet a szolgáltatás színvonalának javítására A Megrendelő jogosult a szolgáltatáshoz kapcsolódó díj-megállapítási eljárásban részt venni, és a díjak mértékét a közszolgáltatási szerződésben a Szolgáltatóval egyetértésben meghatározni Amennyiben a Szolgáltató működési területén a közszolgáltatási tevékenység bővítése/szűkítése a dokumentált utasforgalmi és a gazdaságossági adatok együttes számbavétele alapján indokolt, a Megrendelő kezdeményezheti a Szolgáltatónál annak teljesítését. A Megrendelő a többlet feladatokra a szerződés hatálya alatt más Szolgáltató részére megbízást csak akkor adhat, ha az új feladatok teljesítését a Szolgáltató a bővítés kezdeményezésétől számított 90 napon belül nem vállalja A Megrendelő a szabályszerű megbízólevéllel rendelkező képviselői vagy megbízottjai útján rendszeresen, vagy eseti jelleggel is jogosult ellenőrizni Szolgáltató illetékes képviselője jelenlétében a Szolgáltató által vállalt feladatok teljesítését. Az ellenőrzés alkalmával a Szolgáltató a tevékenység teljesítésével kapcsolatos kérdésekben köteles tájékoztatást adni, különösen az alábbi témakörökben: a) a helyi közforgalmú közlekedés lebonyolításáról, a járatok közlekedéséről, a zsúfoltság és a menetrendszerűség alakulásáról, a járati és a forgalomirányító személyzet utasokkal kapcsolatos magatartásáról, b) az utas panaszok nyilvántartásának, kivizsgálásának és intézésének módjáról, c) a járművek megjelenéséről, tisztaságáról, a járműveken és a megállóhelyeken alkalmazott utas tájékoztatásról, d) járművek állapota, az üzemeltetés szabályoknak való megfelelése, a megállapított viteldíjak alkalmazása, a reklámtevékenységből származó bevétel elszámolása. 62.

64 16.6. A Megrendelő az általa végzett ellenőrzések tapasztalatairól, eredményéről tájékoztatja a Szolgáltatót. Szolgáltató köteles együttműködni az esetlegesen feltárt szabálytalanságok visszaszorításában A Megrendelő a helyi közforgalmú közlekedés megfelelő kialakítása és működtetése érdekében együttműködik a Szolgáltatóval, és őt a tevékenységében segíti. Ennek keretében: a) átadja mindazokat a birtokában lévő információkat, amelyek a helyi közforgalmú közlekedés kialakítása és működtetése szempontjából a Szolgáltató számára jelentőséggel bírnak, b) a város közlekedésfejlesztési terveinek elkészítésébe a Szolgáltató szakembereit bevonja, c) a hálózat és a menetrend kialakításának elveinél, illetve annak változtatása során a Szolgáltató véleményét kikéri, d) együttműködik a Szolgáltatóval a megállóhelyek kijelölésében, gondoskodik a kijelölt megállóhelyek kialakításáról, kiépíti a leszállófelületeket, autóbuszöblöket, és anyagi lehetőségei szerint gondoskodik a megállók kulturált felszereléséről, e) forgalomtechnikai intézkedésekkel segíti a tömegközlekedés lebonyolítását, f) gondoskodik arról, hogy a tarifa megállapítással egy időben megállapított önkormányzati működési támogatást (ellentételezés) az éves költségvetésében előirányozza, g) gondoskodik a helyi közforgalmú közlekedésre kijelölt utak fenntartásáról, tisztántartásáról, hó eltakarításáról, biztosítva ezzel a járati útvonalakon való akadálymentes közlekedést a szerződés ideje alatt, h) kivilágítja és karbantartja a végállomásokon létesített autóbusz-fordulókat, i) elvégzi a megállóhelyeken az öböl, leszállóperon, járdaépítéseket, csapadékvíz elvezetéseket, biztosítja a közvilágítást és takarítja, síkosság-mentesíti a várakozó helyeket A közszolgáltatási szerződés aláírásával a Megrendelő kötelezettséget vállal arra, hogy Szolgáltató szerződésszerű teljesítését kizárólagos jelleggel elfogadja és teljesítését elősegíti a közszolgáltatási szerződésben foglalt kötelezettségei megvalósításával Megrendelő javaslatot tehet a szolgáltatás színvonalának, a busz(ok) műszaki állapotának javítására. 63.

65 Megrendelő vállalja, hogy a Szolgáltatóval közösen törekszik minden pályázati lehetőség igénybevételére, és a pályázaton így elnyert összeget a Szolgáltatón keresztül a közlekedésre és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére fordítja. 17. Az utazási igények figyelése A menetrendi javaslat és a teljesítmény terv megalapozása érdekében a Szolgáltató az alábbi feladatokat végzi el: a) a járatok kihasználását folyamatosan figyelemmel kíséri, különös tekintettel a csúcsidei zsúfoltság alakulására, b) kötelezi a gépkocsivezetőket, hogy a zsúfoltságról és az utas-lemaradásról Szolgáltató vezetőjét, vagy az általa megbízott személyt értesítsék, megszervezi ezen jelentések nyilvántartását és kiértékelését, c) figyelemmel kíséri a városfejlődés, valamint az utazási igényeket befolyásoló egyéb tényezők alakulását, d) rendszerezett formában nyilvántartja az utazóközönségtől, illetve gazdálkodó és egyéb szervezetektől, intézményektől, egyéb szervezetektől beérkező, a menetrendre, helyi közösségi közlekedésre vonatkozó észrevételeket, javaslatokat, igényeket. 18. A szerződés módosításának feltételei A szerződést a felek közös megegyezéssel bármikor módosíthatják. Amennyiben a szerződés megkötését követően a szerződéskötéskor előre nem látható ok következtében beállt körülményre tekintettel a szerződés a felek bármelyikének lényeges és jogos érdekét sérti - ideértve, ha a szerződéskötést követően alkotott jogszabály a szerződés tartalmi elemeit valamelyik fél lényeges és jogos érdekének sérelmével járó módon változtatja meg a módosításban érdekelt fél írásban kezdeményezheti a másik félnél a szerződés módosítását, megjelölve, hogy azt milyen okból és milyen körben kéri. A megkeresés kézhezvételét követő 30 napon belül a felek megtárgyalják a szerződés közös megegyezéssel történő módosításának lehetőségét, és a szerződést a vonatkozó jogszabályok, valamint a felek méltányos érdekeinek figyelembe vételével, közös megegyezéssel módosíthatják. 64.

66 18.2. A Szolgáltató az olyan szerződésmódosítási szándékát, amely a közszolgáltatási kötelezettség alóli teljes, vagy részleges mentesítésére irányul, legalább az erre javasolt időpontot megelőző 6 hónappal korábban, írásban kezdeményezheti, melyre a Megrendelő 2 hónapon belül köteles nyilatkozni A személyszállítási tevékenység ellátásával vagy az érintett járatok üzemeltetésével kapcsolatos előírást tartalmazó jogszabály megjelenése vagy azok módosítása automatikusan külön erre vonatkozó megegyezés nélkül módosítja a szerződés érintett előírásait. A felek ezekről tudomást szerezve értesítik egymást, megjelölve a szerződés változó tartalmú pontjait, illetve ha erre szükség van, kezdeményezik a jogszabályváltozások következményeként mellőzhetetlen szerződés-módosításokat. 19. A szerződés felmondása és a szerződésszegés szankciói A szerződő felek kifejezik azon szándékukat, hogy az esetlegesen felmerülő vitás kérdéseket egymás között tárgyalással rendezik, és a felmondási jogukkal csak a tárgyalások meghiúsulása és rendkívüli nyomós ok esetén élnek A felek kijelentik, hogy a jelen szerződés határozott időtartamára tekintettel bármelyik fél által kizárólag rendkívüli felmondással, az alábbiakban meghatározott esetekben szüntethető meg A Megrendelő jogosult áttekinteni az üzemeltetés rendszerébe épített ellenőrzésen túl a szolgáltatás ellátása minőségének szerződésben rögzített teljesülését. Felmondásra okot adó körülmény beállta esetén a Megrendelő az oknak és a helyzetnek megfelelő határidő megjelölésével felszólítja a Szolgáltatót a szerződésszegés kiküszöbölésére. Amennyiben a Szolgáltató a felszólításnak a Megrendelő által szabott türelmi időn belül nem tesz eleget, és a szerződésszegő helyzet továbbra is fennáll, a Megrendelő a Szolgáltatóhoz intézett megkeresésében jogosult a szerződést felmondani legfeljebb 6 hónap felmondási idővel A Szolgáltató abban az esetben jogosult a szerződést felmondani, ha a Megrendelő a szerződésben foglalt kötelezettségét súlyosan megszegi és a Szolgáltató írásbeli felhívása ellenére nem tesz intézkedéseket a jogellenes helyzet megszüntetésére, az adott helyzetnek megfelelő határidővel. Továbbá a szerződés megkötésének vagy közös megegyezésen alapuló módosításának időpontjában a közszolgáltatási jogok gyakorlásával összefüggésben fennálló körülmények a Szolgáltató által bizonyítottan és rajta kívül álló okokra visszavezethetően oly mértékben megváltoznak, hogy a szerződésszerű teljesítés a Szolgáltatótól nem várható el, és a szerződés feltételeinek módosításában a felek nem jutnak közös megegyezésre. 65.

67 19.5. A felmondásnak minden esetben tartalmaznia kell a felmondás előzményeit, a felmondás okát és az annak jogszerűségére vonatkozó hivatkozást, a közszolgáltatási jogok megszűnésének, illetőleg a közszolgáltatási tevékenység megszüntetésének határidejét, amely nem haladhatja meg az ugyanezen időponttól számított 6 hónapot A Megrendelő a szerződést rendkívüli felmondással abban az esetben mondhatja fel, ha: a) a Szolgáltató a szerződésben meghatározott lényeges kötelezettségét neki felróhatóan súlyosan megszegi és a szerződésszegést a Megrendelő írásbeli felszólítása ellenére, az abban foglalt határidőre nem orvosolja. b) a Szolgáltató a Közszolgáltatási Szerződésben vállalt hálózaton vagy annak egy részén a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés saját hibából egyoldalúan véglegesen vagy többször időlegesen megszünteti, szünetelteti. (Nem tekinthetők felmondási alapnak a jogszerű sztrájk következtében elmaradt járatok.) c) a Szolgáltató az autóbuszjáratokat saját hibából a Közszolgáltatási Szerződés mellékletét képező menetrendtől folyamatosan vagy többször ismétlődően eltérően közlekedteti, ezen belül különösen ilyen módon az egyes vonalakon a napi üzemidőt csökkenti, a gyakoriságot elmulasztja, az előírt napi járatszám alatt teljesít, a vonalhálózatot vagy annak egy részét a Megrendelő egyetértése nélkül megváltoztatja, a kapacitását visszatartja, illetve csökkenti. d) a menetrend szerinti közforgalmú autóbuszjáratok közlekedtetésére, a személyszállítási tevékenységre, valamint az ehhez használt járművek üzembentartására és üzemeltetésére vonatkozó jogszabályok súlyos és ismételt megszegése esetén, vagy ha a területi közlekedési felügyelet a menetrend szerinti személyszállítás végzésére jogosító autóbuszos személyszállító engedélyét határozatával visszavonja vagy a Szolgáltató által üzemeltethető járművek számát az engedélykivonat bevonása vagy az abban megjelölt jogosultság szőkítése mellett ismételten korlátozza. e) az állami és/vagy önkormányzati költségvetést terhelő forrásokat, támogatásokat, juttatásokat nem a céljának, rendeltetésének és az erre előírt feltételeknek megfelelően vagy a jogszabályokban foglaltak megsértésével használja fel és ezt az erre jogosult hatóságok vizsgálatai megállapítják, illetve a Szolgáltatót jogerősen elmarasztalják. 66.

68 f) egyebekben, ha a Szolgáltató a közszolgáltatási feladatának ellátása során a tevékenységére vonatkozó jogszabályokat vagy a közszolgáltatási feladat végzésével közvetlenül összefüggő, annak folyamatos ellátását meghatározó mértékben befolyásoló hatósági előírásokat súlyosan megsérti és e jogsértés tényét bíróság, vagy hatóság jogerősen megállapítja A Szolgáltató a szerződést rendkívüli felmondással abban az esetben mondhatja fel, ha: a) amennyiben a Megrendelő a Szolgáltató részére a közszolgáltatási szerződés teljesítéséből fakadó veszteségét nem téríti meg a fizetési határidő után 90 nappal, és ennek teljesítésével kapcsolatban nem jön létre írásos megállapodás. b) jogszabály, a Megrendelő döntése vagy a Közszolgáltatási Szerződés alapján a Szolgáltatót megillető anyagi juttatások, források, továbbá bármely, az autóbuszközlekedés fenntartását, működtetését (üzemeltetését) szolgáló megszerzett támogatást az Önkormányzat felszólítás ellenére jogosulatlanul visszatartja vagy határidő után 60 nappal ismétlődő esetben 30 nappal fizeti meg a Szolgáltatóval történt erre vonatkozó előzetes megállapodás nélkül. c) a Közszolgáltatási Szerződésben a Szolgáltató részéről vállalt menetrend szerinti autóbusz-közlekedés fenntartását, folyamatos üzemeltetését, fejlesztését szolgáló feladatok ellátását biztosító kötelezettségeit a Megrendelő nem teljesíti, vagy teljesítését felszólítás ellenére elmulasztja - ide értve azt az esetet is, amikor a Megrendelő a szükséges döntéseit nem hozza meg vagy jelentősen késlekedik azok meghozatalával -, ha azok lehetetlenné teszik vagy súlyosan akadályozzák a Szolgáltató által vállalt szolgáltatás teljesítését, a megegyezés szerinti menetrendek megtartását, a járművek közlekedtetését A és a pontok szerinti rendkívüli felmondásnak írásban, olyan határidő megállapításával van helye, hogy a Megrendelő a közszolgáltatás ellátásáról gondoskodhasson Szerződés megszűnik, ha: a) a Szolgáltató autóbusszal végzett személyszállításra való jogosultságát a közlekedési hatóság visszavonja. b) a Szolgáltató jogutód nélkül megszűnik. c) a meghatározott szolgáltatási időszak lejár A szerződés a Szolgáltató autóbusszal végzett személyszállításra való jogosultságának elvesztése okán az autóbuszos személyszállító engedély jogerős visszavonásának, a jogutód nélküli megszűnése esetében pedig a jogutód nélküli megszűnés időpontjában szűnik meg. 67.

69 A Szolgáltatónak felróható üzemszünet esetén a Szolgáltatót terhel minden olyan költség, amelyet a Megrendelő - vagy rendelkezése alapján más szervezet - kényszerült viselni a közszolgáltatás ideiglenes biztosításával összefüggésben A felmondás általános szabályai: a) A felmondás írásban a másik félhez címzett ajánlott levélben történik. A felmondási idő kezdete az ajánlott levél kézhezvételének időpontja. b) Amennyiben a szerződés felmondására bármelyik fél súlyos, vagy tartós szerződés szegésére hivatkozással kerül sor a szerződésszegésért felelős féltől a másik fél a Ptk. általános szabályai szerint kártérítést követelhet A szerződés megszűnik határidős felmondás esetén a felmondási idő lejártával. A szerződés megszűnése nem érinti a feleknek a szerződésből eredő egymással szembeni tartozásait és követeléseit, a szerződésben foglaltaknak megfelelő kiegyenlítési, illetve teljesítési kötelezettségeit, valamint az egymással történő elszámolásra vonatkozó igényét. 20. Vagyoni eszközök tulajdonviszonyai A felek rögzítik, hogy a szolgáltatás lebonyolítását szolgáló városi közúthoz kapcsolódó autóbusz fordulók és megállók a Megrendelő tulajdonát képezik Tiszaújváros autóbusz-állomás épülete a tulajdona. 21. A jogviták elbírálása A felek kifejezik azon szándékukat, hogy a közöttük felmerülő vitás kérdéseket egyeztetéssel rendezik. Békés megegyezés hiányában, az ügyben a pertárgy értéktől függően kikötik a Tiszaújvárosi Járásbíróság, illetve a Miskolci Törvényszék illetékességét. 22. Egyéb rendelkezések A szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk., a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012.évi XLI. törvény szabályozásai az irányadók A Szolgáltató - a Megrendelő tájékoztatása mellett - jogosult harmadik fél részére személyszállítási szolgáltatást nyújtani azzal a feltétellel, hogy a harmadik fél számára nyújtott szolgáltatás nem jár a jelen szerződésben rögzített teljesítményi és minőségi elvárások alulteljesítésével. 68.

70 22.3. A felek által kötött közszolgáltatási szerződés minden tekintetben nyilvános, de a teljesítés kapcsán tudomásukra jutott információkat kötelesek bizalmasan kezelni. Mellékletek IV.2.1. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi vonalhálózat térképe január 1-jétől ( A változat) IV.2.2. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi vonalhálózat térképe január 1-jétől ( B változat) IV.3.1. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés menetrendje január 1-jétől ( A változat) IV.3.2. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés menetrendje január 1-jétől ( B változat) IV.4. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés utazási feltételei január 1-jétől IV.5.1. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés díjai január 1-jétől ( A változat) IV.5.2. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés díjai január 1-jétől ( A változat) IV.6. sz. melléklet: Bevétellel nem fedezett indokolt költségek elszámolása IV.7. sz. melléklet: Eredmény-kimutatás Tiszaújváros, december. Miskolc, december.. Bráz György polgármester Tiszaújváros Önkormányzata képviseletében. Dr. Sárközi György vezérigazgató képviseletében Jogi ellenjegyzés: Dátum: december.. Pénzügyi ellenjegyzés: Dátum: december.... jegyző.. osztályvezető 69.

71 IV.2. KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS TERVEZET MELLÉKLETEI 70.

72 IV.2.1. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi vonalhálózat térképe január 1-jétől ( A változat) 71.

73 IV.2.2. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi vonalhálózat térképe január 1-jétől ( B változat) 72.

74 IV.3.1. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés menetrendje január 1- jétől ( A változat) 73.

75 74.

76 IV.3.2. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés menetrendje január 1- jétől ( B változat) 75.

77 76.

78 IV.4. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés utazási feltételei január 1-jétől I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya 1. Jelen Utazási feltételek a Tiszaújváros városi (helyi) menterend szerinti autóbuszjáratainak igénybevételére (továbbiakban röviden: Utazási feltételek) hatálya kiterjed a (továbbiakban: Szolgáltató) által Tiszaújváros városában közlekedtetett közforgalmú helyi menetrend szerinti autóbuszjáratokon és a közszolgáltatási szerződésben rögzített regionális járatokon való utazásra. 2. Nem terjed ki a jelen Utazási feltételek hatálya az autóbuszjáratokat igénybe vevő vagy azon tartózkodó és szolgálati feladatukat az autóbuszjáraton ellátó rendőrökre, katonai rendészeti járőrökre, pénzügyőrökre, a büntetés-végrehajtási szervezet tagjaira, a polgári és a katonai nemzetbiztonsági szolgálat hivatalos állományú tagjaira, valamint a hivatásos katasztrófavédelmi szerv állományába tartozó személyekre a szolgálati feladatuk autóbuszjáraton történő végzésének időtartama alatt, továbbá az általuk kísért személyekre. Ezen személyeknek a szolgálati feladataik ellátása körében tett intézkedései az utasokra és a járati személyzetre kötelezőek. II. Fejezet Az Utazási feltételeket megalapozó szabályok A Szolgáltató közforgalmú városi (helyi) menetrend szerinti személyszállítást - a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) (2013. évi V. törvény) szerződésekre vonatkozó általános, valamint a vállalkozási szerződésekre, továbbá az általános szerződési feltételekre vonatkozó előírásai, - a vasúti és közúti személyszállítási közszolgáltatásról szóló október 23-i 1370/2007/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet, - az autóbusszal végzett személyszállítás nemzetközi piacához való hozzáférés közös szabályairól szóló október 21-ei 1073/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet, - az autóbusszal közlekedő utasok jogairól szóló, február 16-ai 181/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet, - a közúti közlekedésről szóló évi I. és 77.

79 - a személyszállítási szolgáltatásokról szóló évi XLI. törvény, - az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló évi CXII. törvény, - az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről szóló 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet, - az autóbuszos személyszállítási szolgáltatásnak a 181/2011/EU rendeletben nem szabályozott részletes feltételeire, az abban foglaltak alóli mentességekre, az autóbuszos személyszállítási szolgáltatási feltételekre, valamint a közúti személyszállítási üzletszabályzatra vonatkozó szabályokról szóló 213/2012. (VII. 30.) Korm. rendelet, - a települési önkormányzat vagy a közlekedésszervező részéről a Szolgáltatóval kötött közszolgáltatási szerződésben meghatározott feltételek szerint végeznek. Jelen Utazási feltételek a felsoroltakkal együttesen alkalmazandók. III. Fejezet A személyszállítási szerződés 1. A Szolgáltató a személyszállítást személyszállítási szerződés alapján teljesíti. 2. A közforgalmú menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás igénybevételére az ezt a tevékenységet végző szolgáltató(k) által egyoldalúan megállapított és a szolgáltatás megkezdése előtt megismerhető szerződési feltételek. A személyszállítási szerződés megkötésének és a személyszállítási szolgáltatás igénybevételére vonatkozó jogosultság igazolására az utazási igazolvány szolgál. A személyszállítási szolgáltatás - az utazási kedvezményekről szóló kormányrendeletben meghatározott esetek kivételével - csak érvényes utazási igazolvánnyal vehető igénybe. Az utas és a szolgáltató közötti személyszállítási szerződés a menetdíj megfizetésével és a menetjegy, bérlet, továbbá az utazási jogosultságot más módon igazoló beleértve az utazási jogosultságot vagy a menetdíj megfizetését igazoló elektronikus adathordozót is okmány (a továbbiakban együtt: utazási igazolvány) megvásárlásával, átvételével, vagy ha az utas jogszabály rendelkezése vagy a közlekedési szolgáltató üzletszabályzata alapján utazási igazolvány nélkül jogosult a személyszállítási szolgáltatást igénybe venni, akkor a hely adott járatra történő biztosításával, vagy a járműre utazási céllal történő felszállással jön létre. Az egyes utazási igazolványok használatának szabályait a szolgáltató az üzletszabályzatában teszi közzé. 78.

80 3. A személyszállítási szerződés az utazás befejezéséig hatályos. Az utazás akkor fejeződik be, amikor a) az utas a céljának megfelelő autóbusz-állomás vagy megállóhely területén az autóbuszról való leszállást befejezte, b) az utas az eredeti célállomása elérése előtt továbbutazási szándékáról lemond, és ezért az autóbuszról leszáll, vagy c) az utast a Szolgáltató az utazásból kizárja. 4. A Szolgáltatót a menetrendben közzétett autóbuszjáratokkal történő személyszállításra a meghatározott kivételekkel szerződéskötési kötelezettség terheli, ha - az utas az Utazási feltételeket a személyszállítási szerződés megkötési szándékát kifejező, a 2. pontban meghatározott magatartással elfogadja és - az utazás a menetrendben meghirdetett autóbuszjáratokkal lehetséges. 5. Amennyiben a személyszállítási szerződés már létrejött, az utas utazásból való kizárása a személyszállítási szerződés azonnali hatályú felmondásának minősül. 6. A személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el. IV. Fejezet A személyszállításra (utazásra) vonatkozó általános szabályok 1. A bárki által igénybe vehető személyszállítás céljából a Szolgáltató a menetrendben meghirdetett autóbuszjáratokat közlekedteti, amelyek utazásra a menetrend szerint lehetséges viszonylatokban, a megkötött személyszállítási szerződés szerint vehetők igénybe. 2. A Szolgáltató a II. fejezet szerinti személyszállítási szolgáltatást a jogszabályokban előírt érvényes engedélyek birtokában, a forgalombiztonsági követelményeknek megfelelő autóbuszokkal és a feladatok ellátására kiképzett autóbuszvezetőkkel látja el. 3. Az utas jogosult a menetrend szerinti járatot végző autóbuszon utazni, az utasok biztonságát, kényelmét, komfortját szolgáló, illetve elősegítő berendezéseit használni, a járathoz, illetve a járattal történő utazáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat igénybe venni. Az autóbusz egyes felszerelési tárgyait, berendezéseit csak az autóbuszvezető vagy a járati 79.

81 személyzet más tagja kezelheti, illetve az ő engedélyével használható, kezelhető. Ezek feltételeiről és részleteiről a járati személyzet ad tájékoztatást. 4. Az utas jogosult mindazon szolgáltatás igénybevételére az Utazási feltételek előírásainak megtartásával, amelyet a Szolgáltató a járat menetrendjében, az üzletszabályzatában vagy a megváltott menetjegyen feltüntetett. 5. A Szolgáltató az V. fejezet 8. pontban foglalt eset bekövetkezése ellenére is biztosítja a továbbutazás lehetőségét az útközben orvosi ellátásra szoruló személy részére a legközelebbi olyan megállóhelyig, ahol a szükséges egészségügyi ellátásban részesülhet. 6. A Szolgáltató egyes kötelezettségei teljesítésével más szolgáltatót vagy személyt bízhat meg. Ebben az esetben a kötelezettséget ténylegesen teljesítő szolgáltatóra vagy személyre is vonatkoznak a II. fejezetben felsorolt jogszabályok. 7. A Szolgáltató a meghirdetett menetrendjében szereplő autóbuszjáratok egy részét a közszolgáltatási szerződésében meghatározott mértékben és feltételekkel alvállalkozóval közlekedtetheti. 8. Amennyiben az utas az utazási körülményeivel, a Szolgáltató vagy megbízottja eljárásával vagy magatartásával kapcsolatban panaszt kíván tenni, ezt a menetrend szerinti járat igénybevételét vagy annak meghiúsulását követő három hónapon belül a Szolgáltatóhoz kell benyújtania. V. Fejezet Utazási jogosultság 1. Az autóbuszjáraton a következő, pontokban foglalt feltételekkel és kivételekkel bárki utazhat. 2. Kísérő nélkül nem jogosult az utazásra - a magatehetetlen vagy az utazásra kísérő nélkül nem képes személy, valamint - a hat éven aluli gyermek. 80.

82 Hat éven aluli gyermekek csoportos szállítása esetében minden tíz gyermekhez legalább egy kísérőre van szükség. A kísérővel utazó utasok autóbuszban való elhelyezéséről, valamint folyamatos felügyeletéről a kísérő köteles gondoskodni. 3. Fogyatékos vagy csökkent mozgásképességű személy utazása vagy helyfoglalása ezen állapotukra hivatkozással csak akkor tagadható meg, ha a) jogszabályi vagy hatósági előírás alapján egészségügyi és biztonsági követelmények teljesítése érdekében az szükséges, vagy b) az autóbusz vagy az utazás alkalmával használni tervezett megállóhelyek, autóbuszállomások kialakítása miatt biztonságos utazásuk, beszállításuk vagy kiszállításuk fizikailag nem lehetséges. 4. A többi utas egészségét veszélyeztető fertőző betegségben szenvedő személy a menetrend szerinti autóbuszjárattal nem utazhat. 5. A 2. és 4. pontban említett, az utazást kizáró, illetve a kísérő jelenlétét szükségessé tevő okok fennállását és a kísérő alkalmasságát az autóbuszjárat személyzete nem vizsgálja. 6. Gyermekkocsival szállított kisgyermek elhelyezése és felügyelete minden esetben a kísérő feladata azzal a kiegészítéssel, hogy a gyermekkocsiban vagy ölben történő szállításáról is a kísérő dönt. Gyermekkocsiban a kisgyermek csak a kocsi rögzített állapotában és a gyermek bekötése esetén szállítható. A gyerekkocsit akkor is elmozdulás ellen rögzíteni kell, ha a gyermek nem abban utazik. 7. Fogyatékossággal élők és mozgásukban korlátozott utasok kerekesszékben ülve csak azokkal az autóbuszokkal szállíthatók, amelyeken a kerekesszék a kijelölt helyen rögzíthető. 8. A Szolgáltató az utazást megtagadhatja, illetve az utast az utazásból kizárhatja, ha az utas a) ittas vagy bódult, b) botrányosan viselkedik, vagy más módon a többi utast magatartásával zavarja, c) magatartásával vagy állapotával a közlekedés biztonságát, saját és utastársai testi épségét, egészségét, az autóbusz vagy berendezéseinek épségét, tisztaságát veszélyezteti, 81.

83 d) ruházatával, poggyászával, illetve magatartásával vagy más módon az autóbuszt, utastársai ruházatát vagy az utasok poggyászát beszennyezheti, e) az autóbuszba kézipoggyászként, vagy csomagként be nem vihető tárgyat vagy nem szállítható állatot vitt be, illetve kísérel meg bevinni, f) az utazást jogosulatlanul veszi igénybe és utazási igazolványt felszólításra vagy ellenőrzéskor sem vált, g) a személyszállítási szerződés megkötését tanúsító vagy utazási jogosultságát más módon bizonyító utazási igazolványát (VI. fejezet 1. pont), igazolást, illetve kedvezmény igénybevételére jogosító igazolványát felhívás ellenére nem mutatja fel, h) a menetdíj, a menetdíj-különbözet vagy a pótdíj megfizetését megtagadja, vagy i) az Utazási feltételeket nem tartja meg. 9. Utazásból való kizárás ide nem értve az utazás megtagadását csak lakott területen vagy tartózkodásra alkalmas nyilvános helyen, és a IV. fejezet 5. pontban foglaltak figyelembevételével történhet. A 14. életévét be nem töltött, kísérő nélkül utazó kiskorú utazása csak megtagadható, de az autóbusznak a felszállóhelyről történő elindulása után nem zárható ki az utazásból. A 6 éven aluli gyermek kísérője utazásának megtagadása vagy utazásból történő kizárása ha a gyermeknek más kísérője nincs csak a gyermekkel együtt történhet. 10. A Szolgáltató az utazást az utazási igazolvány előzetes megvásárlásához kötheti, amelyről a menetrendben ad tájékoztatást. VI. Fejezet Menetjegyváltás, utazási igazolványok érvényessége 1. A személyszállítási szerződés megkötésének és az utazási jogosultság igazolására az utazási igazolvány szolgál. Az utazás az utazási kedvezményekről szóló kormányrendeletben meghatározott esetek kivételével csak érvényes utazási igazolvánnyal történhet. A névre szóló utazási igazolvánnyal vagy a személyhez kötötten igénybe vehető kedvezmény alapján váltott kedvezményes utazási igazolvánnyal csak az arra jogosult utazhat. A nem névre szóló utazási igazolvány más személy részére, illetve a felhasználó személyéhez még nem kötött kedvezményes árú utazási igazolvány más azonos kedvezményre jogosultra mindaddig átruházható, ameddig azzal az utazást nem kezdték meg vagy útipoggyászt nem adtak fel. Az egyes utazási igazolványok használatának szabályait a Díjszabás tartalmazza. 82.

84 2. Az egyes utazási igazolványok használatát jogszabály vagy a Díjszabás különböző jogosultságokhoz kötheti. Az olyan utazási igazolványok, amelyek használatához a jogosultság igazolása is szükséges, csak a jogszabályban vagy a Díjszabásban előírt igazolással együtt érvényesek. 3. A Szolgáltató egyes járatokon meghatározott utazási igazolványok felhasználását kizárhatja. A korlátozás a menetrendben kerül meghirdetésre. 4. A menetdíjat az utazás megkezdése előtt, de legkésőbb a járműre utazási céllal történő felszálláskor, a Szolgáltatónak az utazási igazolvány meglétének ellenőrzésével megbízott alkalmazottjánál (a továbbiakban: jegykezelő) kell megfizetni, a menetjegyet a jegykezelőtől átvenni és az utazás végéig megőrizni. Az egyszeri vagy többszöri utazásra kiadott utazási igazolvány kivéve azt, amely menetdíjfizetés nélküli utazásra jogosít a menetdíj megfizetését, mint a személyszállítási szerződésből eredő kötelezettség teljesítését igazolja. 5. A Szolgáltató az utazási igazolvány előre történő megvásárlását vagy az előzetes helyfoglalást járataira vagy járatainak egy részére, egyes autóbusz-állomásokon, megállóhelyeken vagy meghatározott időszakokban kötelezővé teheti, melyről a menetrendben ad tájékoztatást. Az előre megváltott utazási igazolványok utazásra való felhasználhatóságának időszakát (érvényességi idejét) a Szolgáltató korlátozhatja. Az egyes járatokra szóló elővételi menetjegy, illetve helyjegy kiadásának lezárási időpontját a Szolgáltató előzetesen közzé teszi. Jegykiadó gép vagy automata alkalmazásánál annak használatát a Szolgáltató meghatározott pénzérme és/vagy meghatározott címletű bankjegy használatához kötheti. A járatra érvényesítéssel kiadott utazási igazolványok csak a meghatározott napon és járaton jogosítanak utazásra. 6. Az utazási igazolvánnyal rendelkező utasnak a járatra történő felszálláskor utazási igazolványát a Szolgáltató Díjszabásában előírt módon kell kezelnie, kezeltetnie illetve ellenőrzésre a jegykezelőnek felmutatnia vagy utazási jogosultságát igazolnia. A különböző jogosultsághoz kötött utazási igazolványokat a jogosultságot igazoló okmánnyal együtt beleértve szükség esetén a személyazonosság igazolására szolgáló okmányt is a jegykezelőnek fel kell mutatni, kérés esetén át kell adni. A járaton szolgálatot teljesítő 83.

85 jegykezelőt ebben a IX. fejezet pontokban meghatározott, az ellenőrökével azonos jogosultság illeti meg. 7. Az az utazási igazolvány, amely annyira megrongálódott, illetve amelynek valamely adata annyira felismerhetetlen lett, hogy emiatt ellenőrzése lehetetlenné vált, vagy amely nem eredeti, utazásra érvénytelen. Ugyancsak érvénytelen utazásra az olyan utazási igazolvány, amelynek adatait illetéktelenül megváltoztatták. Az ilyen utazási igazolványokat a Szolgáltató a szükséges hatósági intézkedések megtétele mellett - bevonja, az utasnak pedig helyette más, érvényes utazási igazolványt kell váltania. Amennyiben az utazási igazolvány a Szolgáltató alkalmazottjának eljárása következtében rongálódott meg vagy vált valamely adata felismerhetetlenné, továbbá amelyre téves vagy nem valós bejegyzést tett és ezzel az érvénytelenné vált, a Szolgáltató alkalmazottja ezt a tényt az utazási igazolványra rájegyzi. Ha ez lehetséges, a hibás bejegyzés a bizonylatokra előírt módon javításra kerül. Az így érvénytelenné vált és a nem javítható adatot tartalmazó utazási igazolványt a Szolgáltató díjtalanul érvényesre cseréli, és amennyiben ezzel bizonyíthatóan kárt okozott, azt megtéríti az utas részére. 8. Az utazási igazolvány csak arra a viszonylatra, területre, autóbuszjáratra és időtartamra, illetve annyi utazási alkalomra érvényes, amelyre azt kiadták, illetve érvényesítették (kezelték). Érvénytelen az utazásra az az utazási igazolvány is, amelynek az adott járaton való előírt kezelését, kezeltetését elmulasztották. Az egyes utazási igazolványok érvényességének részletes szabályait a Díjszabás tartalmazza. 9. Jogosulatlanul használt utazási igazolványok vagy azok, amelyekhez a jogosultságot igazolni nem tudják, érvénytelenek. 10. Elveszett, eltűnt menetjegyet, bérletet vagy más utazási igazolványt a Szolgáltató nem pótolja. 84.

86 VII. Fejezet Fel- és leszállás 1. Az utas csak az igénybe vett járat menetrendjében meghatározott állomásokon és megállóhelyeken szállhat fel az autóbuszra vagy le az autóbuszról, kivéve, ha a járatok menetrendjének betartása, egyes járatok üzemeltetése elháríthatatlan külső okból nem lehetséges (rendkívüli forgalmi helyzet) és ez indokolttá teszi az ettől eltérő helyeken történő le-, illetve felszállást. 2. Ha a menetrendben közzétett járat teljesítéséhez kiállított autóbusszal a jelentkező összes utas nem szállítható el, a szolgáltatót a szerződéskötési kötelezettség az adott autóbusz befogadóképességéig terheli. Ilyen esetben a megállóhelyen várakozók részére az autóbuszjárat személyzete tájékoztatást ad az egyéb utazási lehetőségekről. 3. Helyi személyszállítási szolgáltatás esetében az utasok elszállítása érkezésük sorrendjében történik. 4. A 3. pontban foglalt elszállítási sorrendtől eltérően elsőbbséget élveznek a kerekesszékkel közlekedő fogyatékkal élők és csökkent mozgásképességűek, valamint a gyermekkocsiban elhelyezett kisgyermekkel utazók azokon az autóbuszokon, amelyek rendelkeznek az ilyen utasok számára a fel- és leszállást megkönnyítő, illetve ezen eszközöket rögzítő berendezéssel. 5. Minden utas egy ülőhelyet vehet igénybe, ha azt más utasok nem foglalták el. A 3. éven aluli gyermek biztonsága érdekében, ha a kísérője úgy dönt, hogy a gyermek nem gyermekkocsiban rögzítve utazik, akkor kísérője ölében, illetve külön ülésen ú.n. mózeskosárban, gyermek-hordozóban, gyermekülésben, gyermekbiztonsági rendszerben stb. helyezhető el. Az állapotos nők, kisgyermekkel utazók, vakok és mozgásukban korlátozottak számára megjelölt üléseken, valamint a kerekesszékkel utazók részére kijelölt helyen elsősorban ezen személyek utazhatnak. 6. Kerekesszékkel utazó utas jelentkezésekor a kerekesszék számára kijelölt területet a többi utasnak a kerekesszékkel utazó részére át kell engedniük. A kerekesszéket és benne az utast a visszatartó rendszerrel rögzíteni kell az autóbuszvezetőnek. 85.

87 7. Aki több ülőhelyet foglal el, mint amennyi őt megilleti, annak a lefoglalt ülőhelyről az odahelyezett tárgyat el kell távolítania és az ülőhelyet álló utasnak át kell engednie. 8. Utasok felszállása a jármű első ajtajánál történhet. Azokban az esetekben, amikor a felszállás helye ettől eltérő lehet (pl. kerekesszékkel, gyermekkocsival utazók), azt a Szolgáltató külön (felirattal vagy piktogrammal stb.) megjelöli. Az autóbuszjáratok utolsó megállóhelyei egyben végállomások is. A végállomáson az autóbuszról le kell szállni. Az utasnak a fel- és leszállás meghatározott rendjét (ajtók, használata stb.) meg kell tartania. 9. Az utasoknak a le- és felszállásuk alkalmával használniuk kell a megcsúszás és más hasonló esetek elkerülésére, illetve hatásuk csökkentésére az erre a célra kialakított kapaszkodókat. Fokozott óvatossággal és nagy körültekintéssel kell végezni a fel- és leszállást különös időjárási körülmények (síkosság, csapadék) között, valamint ha az nem kiépített fel- vagy leszállóhelyen történik. 10. A távirányítású ajtók csukódására figyelmeztető (hang- és/vagy fény)jelzés működésbe lépésekor a le- és felszállást haladéktalanul be kell fejezni, a jelzés időtartama alatt a le- és felszállást megkezdeni nem szabad. Nyitott ajtóval az autóbusz nem indítható el. 11. Az utasnak a leszállási szándékát a megállóhelyhez való közeledéskor az erre szolgáló jelzőberendezés használatával, annak hiányában vagy üzemképtelensége esetén az autóbuszvezetővel való szóbeli közlés útján jeleznie kell. A leszállási szándék jelzésének elmulasztásából származó kárért a Szolgáltató nem felelős. Az autóbuszjárat végállomásra érkezésekor az utasoknak az autóbuszt el kell hagyniuk. 12. Az autóbusz rendkívüli megállása esetén az utasoknak csak az autóbusz-járat személyzete engedélyével szabad kiszállniuk. VIII. Fejezet Az utas magatartása 1. Az utas az utazás beleértve a fel- és leszállást, várakozást, utazást során tartózkodni köteles a közlekedés biztonságát, a közlekedési eszközök, az utaskiszolgáló létesítmények és berendezések épségét, az utastársak kényelmét és nyugalmát zavaró magatartástól. 86.

88 2. Az autóbuszon szennyezett ruházattal, szennyezést okozó kézipoggyásszal utazni vagy más olyan magatartást tanúsítani tilos, amely az autóbuszt, annak felszerelési tárgyait, más utasok ruházatát, kézipoggyászát beszennyezheti vagy azokban kárt okozhat. 3. Az autóbuszban bármilyen árut, szolgáltatást csak a Szolgáltató engedélyével szabad árusítani. Szemetelni, lármázni, énekelni, zenélni vagy bármilyen eszközzel, tárggyal, játékszerrel zajt okozni tilos. 4. Az ablakok, szellőzőnyílások kinyitása vagy bezárása, a világítás vagy a fűtés, hűtés szabályozása kérdésében az autóbuszjárat személyzete az utasok többségének kívánságát figyelembe véve intézkedik. 5. Autóbuszban rádiót, magnetofont vagy hasonló készüléket üzemeltetni csak olyan módon szabad (pl. fülhallgatóval), hogy a többi utas ne hallja. 6. A közforgalmú menetrend szerinti autóbuszjáratokon dohányozni tilos. Tilos a dohányzás továbbá a megállóhelyeken, autóbusz-állomásokon (azok fedett és nyitott területén egyaránt) az állomásokon a dohányzásra kijelölt helyek kivételével, továbbá azok külső határvonalától számított 5 méteren belül. 7. Az utazás során az autóbusz haladásakor az állóhelyen tartózkodó, az autóbusz utasterében közlekedő, a helyüket elfoglaló, illetve elhagyó utasoknak folyamatosan használniuk kell a beépített, illetve felszerelt kapaszkodókat. 8. Tilos az autóbusz haladásakor vagy álló helyzetében az ajtónak támaszkodni, az ajtók nyitásához és zárásához szükséges területen tartózkodni vagy a nyitást és zárást bármely más módon akadályozni. 9. Tilos az autóbuszból kihajolni, kinyúlni, ajtaján vagy ablakán át bármilyen tárgyat kidobni. 10. Az autóbuszokban az autóbusz, a berendezések, továbbá az utasok életének, személyének, testi épségének és vagyontárgyaik védelme céljából, az erre vonatkozó törvények előírásainak megtartásával a Szolgáltató jogosult elektronikus biztonságtechnikai rendszeren keresztül megfigyelést folytatni, a megfigyelés során kép- és hangfelvételt készíteni, valamint a készített kép- és hangfelvételt kezelni. 87.

89 IX. Fejezet Ellenőrzés, pótdíj fizetés 1. A megváltott és a VI. fejezet 6. pont szerint kezelt, kezeltetett vagy ellenőrzésre felmutatott (a továbbiakban együtt: érvényesített) utazási igazolványt az utazás tartama alatt meg kell őrizni. Az érvényesített utazási igazolványt az utazás tartama alatt, illetve leszálláskor ellenőrzés céljából, a kedvezményes jegyváltásra jogosító okmánnyal együtt a Szolgáltató által az utazási igazolványok ellenőrzésre feljogosított személy (jegykezelő vagy ellenőr, a továbbiakban: ellenőr) részére, felhívására, fel kell mutatni vagy át kell adni. Amennyiben az utazási igazolvány vagy az utazási kedvezmény jogszerű igénybevételének megállapításához, illetve ha az az ellenőrzési eljárás lefolytatásához szükséges, az utas köteles személyazonosságát igazolni. 2. Az ellenőr az utazás tartama alatt beleértve a járatra történő fel- és leszállást is bármikor jogosult a közforgalmú menetrend szerinti autóbuszjáratokon az utasok utazási jogosultságát, az utazási igazolványok érvényességét, használatára való jogosultságot, valamint az utazási kedvezmények igénybevételének jogszerűségét, továbbá a jelen Utazási feltételek szabályainak megtartását ellenőrizni. Az ellenőr e minőségére utaló jelzést visel, valamint írásbeli megbízással rendelkezik. Az ellenőr nem köteles az utas részére előre igazolnia magát, de az utas kérésére köteles az utólagos azonosításához szükséges információkat megadni, valamint az ellenőrzés végzésére felhatalmazó megbízást felmutatni. 3. Törvény felhatalmazása alapján a Szolgáltató vagy megbízottja jogosult a személyszállítási szerződés teljesítésével összefüggésben az utazásban részt vevő, menetdíjat meg nem fizető utas azonosíthatósága, a személyhez kötött utazási jogosultság ellenőrzése, valamint az utazási kedvezmények igénybevétele jogszerűségének megállapítása céljából az utazásban részt vevő utas azonosíthatóságához szükséges adatok megismerésére. 4. A Szolgáltató az utazási kedvezményt vagy a személyhez kötött utazási jogosultságot tartalmazó, elektronikus adathordozón rögzített személyszállítási szerződés teljesítésével összefüggésben törvény felhatalmazása alapján jogosult az 5. pontban meghatározott adatok kezelésére. 5. A Szolgáltató vagy megbízottja adatmegismerési, adatkezelési jogosultsága az utazás alapjául szolgáló szerződés teljesítése érdekében a következő adatokra terjed ki: 88.

90 a) jogosult természetes személy azonosító adatai (családi és utónév, születési családi és utónév, születési hely és idő, anyja születési családi és utóneve) és lakcíme, b) a jogszabály alapján biztosított utazási kedvezmény esetén a kedvezmény jogcíme, a jogcímet megalapozó okmány azonosítója, típusa, érvényessége, kibocsátója, c) az utazási viszonylathoz vagy vonalhoz kötött kedvezmény esetén az utazási viszonylat, meghatározott időponthoz vagy időszakhoz kötött érvényességű kedvezmény esetén az érvényesség időszaka vagy időpontja. 6. Az ellenőr jogosult az ellenőrzés eredményes lefolytatása céljából rövid időre megtiltani az autóbusz személyzetének az autóbusz ajtóinak kinyitását, illetve az autóbusz továbbhaladását. 7. Annak az utasnak, aki a) utazása alkalmával érvényesített utazási igazolvánnyal nem rendelkezik, vagy érvényes utazási igazolvány nélkül utazik, b) a menetjegy váltását elmulasztotta, c) aki az ellenőrzés alkalmával érvényes utazási igazolványát nem mutatja fel, d) aki utazási igazolványt jogtalanul használ, e) kedvezményt jogtalanul vesz igénybe, menetdíjat és pótdíjat kell megfizetnie. 8. Ha az utas az autóbuszon az utazási feltételekben meghatározott szabályokat megszegi, pótdíjon felül az esetleges menetdíj-különbözet megfizetésére is köteles. 9. Az az utas, akinek pótdíjat kell fizetnie és azt a helyszínen nem egyenlíti ki, köteles személyazonosságát és lakcímét az ellenőrzést végző részére igazolni. Az igazolás megtagadása esetén az ellenőrzést végző személy az adatok megismerése érdekében rendőri intézkedést kérhet vagy az utast az utazásból kizárhatja. 10. A pótdíjak összegét és felszámításának eseteit részletesen a Díjszabás tartalmazza. 89.

91 X. Fejezet Kézipoggyász 1. Az utas az autóbuszba kézipoggyászként egy személy által is könnyen hordozható, 10 kg-nál nem nagyobb tömegű és terjedelme szerint a 3. pontban meghatározott módon elhelyezhető tárgyat vihet magával, feltéve, hogy terjedelme miatt az az utas kezében vagy ölében szállítva sem gátolja az utasok autóbuszon belüli szükséges mozgását, sem az ülő, sem az álló utasoknak kényelmetlenséget nem okoz, és az utasok testi épségében, magukkal vitt poggyászaikban, az autóbuszban és annak felszerelési tárgyaiban kárt vagy szennyeződést nem okoz. 2. A kézipoggyász összértéke a Ft-ot nem haladhatja meg. 3. Az utas kézipoggyászát elsősorban kezében, ölében tartva szállíthatja, ha azonban ez nem lehetséges, köteles azt úgy elhelyezni, hogy a többi utas testi épségét ne veszélyeztesse, kényelmét a legkevésbé zavarja, és az autóbusz berendezésében kárt ne okozzon. Kézipoggyász ülőhelyen való elhelyezésével ülőhely nem foglalható el. 4. A kézipoggyászként szállítani kívánt tárgyat amennyiben az arra alkalmas előzetesen kézitáskába, hátizsákba, kosárba, kisebb ládába, zsákba kell elhelyezni vagy egyéb módon kell csomagolni. 5. Kézipoggyászként nem szállítható: a) olyan tárgy, amelynek szállítását jogszabály vagy hatósági rendelkezés tiltja, b) olyan tárgy, amely méreténél vagy súlyánál fogva az autóbuszban erre kijelölt helyen nem helyezhető el, vagy a többi utas egészségében, testi épségében, ruházatában, kézipoggyászában kárt okozhat, c) a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló kormányrendelet szerint közforgalmú közlekedési eszközön birtoklásra tiltott eszközök, kivéve, amelyek a rendeletben meghatározott módon csomagolva, illetve elhelyezve birtokolhatók, és megfelelnek a csomagolásra, elhelyezésre vonatkozó feltételnek, d) töltött lőfegyver. 6. A Szolgáltató megtagadhatja olyan tárgy kézipoggyászként való szállítását, amely a) az utasoknak kényelmetlenséget okozhat, b) az autóbuszt megrongálhatja vagy beszennyezheti. 90.

92 7. Egyes kézipoggyászokra vonatkozó különleges feltételek: a) Kisgyermekek szállítására használt mózeskosár, gyermek-hordozó, gyermekülés, gyermekbiztonsági rendszer stb. az autóbuszba bevihető; gyermekkocsi csak akkor vihető kézipoggyászként az autóbusz utasterébe, ha ott úgy elhelyezhető, hogy az utasok autóbuszon belüli szükséges mozgását nem gátolja, elmozdulás ellen biztosítható és az utasok testi épségében, magukkal vitt poggyászaikban, az autóbuszban és annak felszerelési tárgyaiban kárt vagy szennyeződést nem okozhat. b) Propán-bután gáz személyenként 1 db, legfeljebb 5 kg töltetű palackban vihető be az autóbuszba. A gázpalackot az autóbuszon zárt állapotban, védőkupakkal ellátva állítva úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy el ne mozdulhasson. c) Személyenként 1 pár sífelszerelés az autóbuszban elsősorban állítva és kézben tartva kézipoggyászként szállítható, ha annak elhelyezésére az autóbuszon külön hely nincs kijelölve. d) Az ülőhelyek feletti poggyásztartóban nem helyezhető el folyadékkal töltött edény vagy azt tartalmazó csomag, továbbá olyan tárgy, amely elmozdulhat vagy a poggyásztartó túlterhelését okozhatja. e) Kerekesszék és egyéb mozgást segítő eszköz (továbbiakban: kerekesszék) a tömegére és mérethatárára tekintet nélkül az autóbuszba kézipoggyászként akkor vihető be, ha ott úgy elhelyezhető, hogy az utasok autóbuszon belüli szükséges mozgását nem gátolja, elmozdulás ellen biztosítható és az utasok testi épségében, magukkal vitt poggyászaikban, az autóbuszban és annak felszerelési tárgyaiban kárt vagy szennyeződést nem okozhat. f) Kerékpár csak a kerékpár szállítására alkalmas autóbuszokon szállítható, amit a Szolgáltató az autóbuszon külön feltüntet. 8. A kézipoggyász őrzése az utas feladata. 9. Az autóbuszjárat személyzete a kézipoggyászt az utas jelenlétében megvizsgálhatja, ha alapos gyanú merül fel, hogy az utas kézipoggyászként nem szállítható tárgyat visz be az autóbuszba. 10. Amennyiben az utas kézipoggyászként be nem vihető tárgyat vitt az autóbuszba és ez az utas során kiderül, azt a Szolgáltató kizárja a további szállításból. Ha az utas a szállításból kizárt tárgytól nem hajlandó megválni, a Szolgáltató az utast is kizárja az utazásból. 91.

93 XI. Fejezet Autóbuszba bevihető élő állatok 1. Élő állat olyan zárt szállítóeszközben szállítható, amely a kézipoggyász méretét nem haladja meg és biztosítja, hogy az élő állat az utazás során nem szabadul ki. 2. Az 1. pontban foglaltaktól eltérően, utasonként egy kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve is szállítható. Az utasnak rendelkeznie kell a kutya oltási bizonyítványával, és kérésre azt az autóbuszjárat személyzetének vagy az ellenőrnek fel kell mutatnia. 3. A vakvezető, valamint a hatósági feladatok ellátását segítő kutyák az autóbuszon díjmentesen, és szájkosár nélkül is szállíthatók. A segítő kutya kiképzettségét (vizsgáját) a hámján elhelyezett logóval vagy a vizsgáról kiállított tanúsítvánnyal kell igazolni. 4. Az autóbuszba utasonként bevihető további élő állatok és szállításuk feltételei: a) halak, a víz kiömlése ellen megfelelően biztosított tartályban, b) kisebb madarak, papagájok és galambok, kalitkában elhelyezve, c) egyéb apró állat kosárban, ládában vagy más alkalmas tartóban, d) egy vadászsólyom, védősapkával ellátva. A Szolgáltató a forgalmi viszonyoktól függően az élő állatok szállítását tovább korlátozhatja. 5. Élő kacsa, liba vagy pulyka az autóbusz utastérben nem szállítható. 6. Beteg állat az autóbuszba nem vihető be. 7. Az autóbuszba bevitt élő állatra az utasnak kell felügyelni. Ha élő állat az utasokat magatartásával zavarhatja vagy számukra kényelmetlenséget okoz, a Szolgáltató az élő állatot a szállításból kizárhatja. A segítő kutya az utazásból csak akkor zárható ki, ha az ott tartózkodók testi épségét veszélyeztető magatartást tanúsít. Ha az utas a szállításból kizárt állattól nem hajlandó megválni, a Szolgáltató az utast is kizárja az utazásból. 92.

94 XII. Fejezet Forgalmi zavar 1. Ha útközben a járat továbbhaladását valamilyen körülmény akadályozza, késését vagy kimaradását eredményezi, az elháríthatatlan külső ok esetét kivéve a Szolgáltató a rendelkezésére álló más járművel az utasok továbbszállításáról gondoskodik. 2. Ha a menetrendben közzétett járat közlekedése átmenetileg nem, vagy csak kerülő útvonalon lehetséges, a Szolgáltató erről a rendelkezésére álló eszközökkel és módon az utasokat tájékoztatja. 3. A helyi önkormányzat a közforgalmú menetrend szerinti autóbuszjáratok üzemeltetési és a Szolgáltató szerződéskötési kötelezettségét közérdekből, továbbá kényszerítő üzemi okból alapos indokkal részben vagy egészben korlátozhatja vagy felfüggesztheti. Ennek megtörténtéről a honlapján ad tájékoztatást. XIII. Fejezet Tájékoztatás az utazás során 1. A Szolgáltató utastájékoztató berendezések, tájékoztató eszközök alkalmazásával és/vagy a járati személyzet útján folyamatosan tájékoztatja az utasokat a járat célállomásáról, útvonaláról, esetleges közlekedési korlátozásáról vagy akadályáról. 2. Ha a menetrendben közzétett járat közlekedése átmenetileg szünetel, vagy csak kerülő útvonalon lehetséges, a tájékoztatás a lehetséges és a helyileg szokásos módon történik, figyelemmel a menetrend módosítására vonatkozó szabályokra is. A járatok közlekedtetésének tartós elmaradásáról vagy útvonaluk hosszabb ideig tartó módosításáról a Szolgáltató a honlapján is tájékoztatást ad. 3. Elektronikus biztonságtechnikai rendszer alkalmazása esetén (VIII. fejezet 12. pont) a Szolgáltató a vakok és gyengénlátók számára is érzékelhető módon tájékoztatást ad az autóbuszon folytatott megfigyelésről. 93.

95 XIV. Fejezet Menetdíj visszatérítése 1. Az utazásból kizárt (az autóbuszról leszállított) utas részére a Szolgáltató sem a menetdíjat, sem annak egy részét nem téríti vissza. Nem kerül visszatérítésre a menetdíj vagy annak egy része akkor sem, ha az utas a továbbutazásáról azért mond le, mert kézipoggyászát vagy élő állatát kizárták az utazásból. 2. Bérletek, valamint más, itt nem említett utazási igazolványok árát a Szolgáltató azok érvényességének kezdetéig kezelési költség levonásával visszatéríti, feltéve, ha ezen időpont előtt a bérletet, illetve utazási igazolványt visszaadják. 3. Visszatérítés kizárólag a fel nem használt, illetőleg részben felhasznált menetjegy, bérlet stb. visszaadása ellenében történik. Ennek hiányában visszatérítési igényt a Szolgáltató semmiféle igazolásra nem teljesít. 4. Elveszett menetjegyért, bérletjegyért stb. visszatérítés nem jár és azok nem pótolhatók. 5. A Szolgáltató a visszatérítendő összegből kezelési költséget von le. XV. Fejezet Felelősség A) Alvállalkozóért, megbízottért való felelősség 1. A Szolgáltató a jogosan igénybe vett alvállalkozóért úgy felel, mintha a szolgáltatást maga végezte volna. 2. Ha a Szolgáltató kötelezettségei teljesítésével más Szolgáltatót vagy személyt bízott meg, a Szolgáltató felelős a kötelezettséget ténylegesen teljesítő tevékenységéért. B) Balesetből eredő felelősség 1. A Szolgáltató felelős, ha az utas az autóbuszon való tartózkodása közben vagy a be-, illetve kiszállása alkalmával az utazással összefüggésben történt esemény következtében meghal, megsérül, testi vagy szellemi épségében egyéb károsodást (a továbbiakban együtt: 94.

96 károsodás) szenved, kivéve, ha bizonyítja, hogy a kárt olyan elháríthatatlan ok idézte elő, amely a Szolgáltató tevékenységi körén kívül esik. 2. Ha az utas a V./2.-7. pontokban meghatározott okok valamelyikének fennállása (pl. az okot eltitkolva, az autóbusz személyzetét, illetve másokat megtéveszt) vagy a feltétel hiánya (pl. kísérő hiánya) esetén vagy alkalmatlan kísérővel az autóbuszra mégis felszáll, az abból következően elszenvedett, valamint a harmadik személynek vagy a Szolgáltatónak okozott károkat maga, illetve törvényes képviselője viseli. 3. Átszállással történő utazásra létrejött személyszállítási szerződés alapján a Szolgáltató felelőssége a be- és kiszállás esetét kivéve csak abban az esetben terjed ki az utasnak a megállóhelyen, állomáson vagy más várakozóhelyen bekövetkezett balesetből eredő károsodására, amennyiben az a Szolgáltató felróható magatartásának következménye. 4. A Szolgáltatónak, illetve a megállóhely, az állomás vagy más várakozóhely üzemeltetőjének felelőssége a 2. pontban foglalt eseten kívül csak abban az esetben terjed ki az utasnak a megállóhelyen, állomáson vagy más várakozóhelyen a be- és kiszállás esetét kivéve bekövetkezett balesetből eredő károsodására, ha az a Szolgáltató, illetve üzemeltető felróható magatartásának következménye. 5. Az utasnak az utazással összefüggő balesetből eredő halála vagy sérülése esetében a Szolgáltató felelőssége kiterjed az utas tárgyainak vagy kézipoggyászának, csomagjának ideértve az utas által magával vitt élő állatokat is a teljes vagy részleges elveszéséből vagy sérüléséből származó károkra is. 6. A Szolgáltató a felelősség alól olyan mértékben mentesül, amilyen mértékben az esemény az utas hibájának a következménye. C) Utastérbe bevitt kézipoggyászokért, csomagokért vagy élő állatokért való felelősség 1. A Szolgáltató az e Fejezethez tartozó B./5. pontban foglaltakon kívül csak akkor felelős az autóbusz utasterébe bevitt tárgyaknak, kézipoggyásznak, csomagnak, kerekesszéknek vagy élő állatoknak a teljes vagy részleges elveszéséért vagy sérüléséért, ha a kárt a Szolgáltató felróható magatartása okozta. A Szolgáltató a kézipoggyászban bekövetkezett kárért vétkessége esetén magasabb összegű kártérítést nem fizet, mint amennyi a kézipoggyászként az autóbuszba bevitt 95.

97 tárgyak összértéke lehet (X/2. pont). Kerekesszéket ért kár esetén a kártérítés a megrongálódott eszköz pótlásához vagy javításához kapcsolódó költség. 2. Szolgáltató nem felel az utas őrizetében lévő kézipoggyász, csomag vagy élő állat szállítása során a tevékenységi körén kívül eső okból bekövetkezett károkért. A Szolgáltató nem felel az utas által őrizetlenül hagyott kézipoggyászért, csomagért vagy élő állatért. 3. Az az utas, aki kézipoggyászként be nem vihető tárgyat az autóbuszba bevisz, függetlenül az egyéb törvényes következményektől felelős a szabály megsértéséből származó károkért. D) Autóbuszjárat késésért való felelősség 1. A Szolgáltató megtéríti a járat kimaradása esetén a meghiúsult utazási szándékot bizonyító utas kárát, továbbá a járat 30 percet meghaladó késése esetén annak az utasnak a kárát, aki az autóbuszjáraton utazott és az utazási kedvezményekről szóló kormányrendeletben meghatározott esetek kivételével utazási igazolvánnyal rendelkezett, kivéve, ha - a járatkimaradást, illetve késést a működési körén kívül eső elháríthatatlan ok (pl. közlekedést hátráltató időjárási, út- és forgalmi viszonyok, mint: köd, hó, jég; a menetrend szerinti útvonalat érintő útelzárás, forgalmi torlódás stb.) idézte elő, - úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben a személy- és vagyonbiztonság, valamint a menetrend szerinti útvonal megtartásának elsődlegessége mellett általában elvárható. Az autóbuszjárat kimaradtnak tekintendő, ha egyáltalán nem, vagy 90 percet meghaladó késéssel indul arról a megállóhelyről, ahonnan az utas utazását megkezdeni szándékozott. Kártérítési szempontból nem minősül járatkimaradásnak, illetve késésnek, ha az utasok továbbszállításáról a Szolgáltató oly módon gondoskodott, vagy arra más autóbuszjárattal lehetőség volt úgy, hogy az utas - járat kimaradása esetén 90 percet, - járat késése esetén 30 percet meg nem haladó késéssel a célállomására megérkezzék. Amennyiben járat kimaradása esetén az utas az itt említett módon célállomására a járat eredeti menetrend szerinti érkezési idejétől számított 90 percet meg nem haladó késéssel megérkezik, a kártérítés szempontjából úgy kell tekinteni, mintha a kimaradt járattal utazott volna. 96.

98 2. A kártérítés alapja a bizonyított kár. 3. A kártérítés összege nem haladhatja meg járatkimaradás esetén a menetdíj tizenötszörösét, késés esetén ötszörösét. A legmagasabb kártérítési összeg megállapításának alapjául az utas által az autóbuszjárattal leutazott (leutazni tervezett) viszonylatra szóló teljes árú menetjegy árát kell tekinteni, függetlenül attól, hogy az utas díjkedvezményt igénybe vett-e vagy sem. E) Az utas felelőssége 1. Az utas felelős minden olyan kárért, amelyet az utasforgalmi létesítményekben, az autóbuszban, az autóbusz utasterében az utas magatartása vagy a magával vitt tárgy, csomag vagy élő állat a Szolgáltatónak okozott, kivéve, ha bizonyítja, hogy a kár a Szolgáltató vagy harmadik személy hibájából keletkezett, vagy olyan körülményre vezethető vissza, amelyet az utas nem kerülhetett el, és amelynek következményeit nem háríthatta el. Ezen túlmenően az utas felel a felróható magatartása következtében keletkezett, az autóbusz(ok) közlekedését gátló körülmények miatt a Szolgáltatót ért kárért is. 2. Ha az autóbuszjárat indulási idejére az utas nem jelentkezett, a lemaradásból, továbbá a leszállási szándék jelzésének elmulasztása miatti továbbutazásból származó kárért a Szolgáltató nem felelős. Ez a melléklet január 1-jén lép hatályba. Tiszaújváros, december. Miskolc, december... Bráz György polgármester Tiszaújváros Önkormányzata képviseletében Dr. Sárközi György vezérigazgató képviseletében 97.

99 IV.5.1. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés díjai január 1-jétől ( A változat) I. Fejezet Menetjegy A menetjegyet bárki, bármilyen célú utazásra megválthatja. Annak az utasnak, aki utazásához más érvényes utazási igazolvánnyal nem rendelkezik, menetjegyet kell váltania. A menetjegy a helyi autóbuszvonal teljes hosszán érvényes. Útmegszakítás esetén a menetjegy a további útszakaszra érvényességét veszíti. A menetjegy használatára az jogosult, aki azzal az utazást megkezdte. Díjmentes utazásra jogosultak: a) a felnőtt kíséretében utazó gyermek a 6. életéve betöltéséig, b) a vak személy, aki vakok személyi járadékában részesül, az erről szóló igazolás alapján, illetve a Magyar Államkincstár által kiadott sorszámozott igazolvány igazolásával; vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványával rendelkezik; valamint egy fő kísérő, c) Hallássérült személyek a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének érvényes igazolványával rendelkezők, plusz 1 fő kísérő, d) Magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek, valamint a súlyosan fogyatékos személy Magyar Államkincstár (MÁK) igazolvány felmutatása mellett, plusz 1 fő kísérő, e) 65 éven felüli magyar állampolgárok (személyi igazolvánnyal), f) az Európai Unió más tagállamának állampolgára valamint nemzetközi szerződés alapján a szerződés hatálya alá tartozó külföldi állampolgár, g) hadirokkant és hadiözvegy, valamint a hadigondozási igazolványban feltüntetett 1 fő kísérő, h) a 75%-os vagy annál nagyobb mértékben rokkant hadirokkant családtagja, i) a rokkantsági járadékos, ha ezt a lakóhelye szerint illetékes jegyző igazolja. 98.

100 II. Fejezet Bérletigazolványok 1. A bérletjegy csak a által kiállított, ideiglenes igazolvánnyal, illetve bérletkártyával együtt érvényes. A bérletjegyekre fel kell vezetni a bérletkártya számát. A bérletkártyát és bérletet olyan tokba kell elhelyezni, amely az ellenőrzést lehetővé teszi. 2. A bérletkártya elkészítéséhez szükséges: A bérletkártya elkészítéséhez bérletkártya igénylőlapot kell kitölteni, melyhez 1 db 3,5x4,5 cm-es nagyságú (1 évnél nem régebbi) fényképet kell csatolni. A bérletkártya igénylés befogadásakor az igénylő kérésére a bérletkártya elkészültéig ideiglenes, papír bérletigazolványt állítunk ki. Dolgozói bérletkártya igénylésekor be kell mutatni a személyi igazolványt, tanuló bérletkártya igénylésekor az érvényes diákigazolványt. Nyugdíjasok esetében csak az jogosult nyugdíjas bérletkártya váltására, aki az igényléskor bemutatja: a) az ELLÁTOTTAK UTAZÁSI UTALVÁNY -át, nyugdíjjogosultságot igazoló okmányt b) utolsó havi nyugdíjas csekkszelvényt, vagy a Nyugdíjas határozat -ot c) rendszeres szociális segélyben részesülő esetén a polgármesteri hivatal igazolását Kedvezményes bérletszelvényt csak érvényesített bérletkártya vagy bérletváltó kártya birtokában lehet vásárolni. 3. A bérletjegyek érvényessége a) A teljesárú vonaljegy a által üzemeltetett helyi járatokon egyszeri utazásra érvényes Tiszaújváros város közigazgatási határain belül. b) Az egyvonalas bérlet a által üzemeltetett helyi járatok közül a bérletszelvényen feltüntetett jelzés szerinti vonalon közlekedő járatokon érvényes. c) Ha azonos útvonalon más vonal járatai is közlekednek, akkor a közös vonalszakasz azonos megállói között más egyvonalas bérlet is érvényes. d) Az összvonalas, valamint a tanuló, nyugdíjas havi bérletek, a által üzemeltetett valamennyi helyi járatra érvényesek, Tiszaújváros közigazgatási határán belül. 4. A bérletek időbeni érvényessége, visszatérítése: a) a havi bérletek a hónap első napjának 0.00 órájától a következő hónap 5. napjának órájáig érvényesek. 99.

101 b) A kezelési költség levonásával visszatéríti: b1) a havi bérlet árát, ha az érvényesség hónapjában 5-ig visszatérítésre benyújtják, b2) havi bérletek árának felét, ha a visszatérítést igénylő a havi bérletet az érvényesség hónapjában 20-ig benyújtja. A kezelési költség a visszatérítendő összeg 10%-a. III. Fejezet Viteldíjak 1. Tiszaújváros városban a menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedés viteldíjai az alábbiak: a) teljesárú vonaljegy 200,- Ft/db b) a hó 1. napjától a következő hó 5. napjáig érvényes egyvonalas havi bérlet 3.250,- Ft/db c) a hó 1. napjától a következő hó 5. napjáig érvényes összvonalas havi bérlet 4.090,- Ft/db d) a hó 1. napjától a következő hó 5. napjáig érvényes tanuló, nyugdíjas havi bérlet 1.810,- Ft/db 2. Az 1. pontban meghatározott díjak az általános forgalmi adót (ÁFA) is tartalmazzák. IV. Fejezet Egyéb díjak 1. Kézipoggyász szállítás díja Az utasnak az autóbuszba bevihető kézipoggyászát a Szolgáltató díjtalanul szállítja. 2. Élő állat szállítás díja A kézipoggyász méretét meghaladó vagy nem zárt szállítóeszközben szállított kutya szállításának díja azonos a járatra érvényes menetjegy árával, melyet az autóbusz vezetőjénél kell megváltani. A kézipoggyász módjára, zárt szállítóeszközben szállított, a segítő kutyák (27/2009. /XII. 3./ SZMM rendelet) és a rendőrségi, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal hatósági feladatok ellátását segítő kutyái díjtalanul szállíthatók. A segítő kutya kiképzettségét (vizsgáját) a hámján elhelyezett logóval vagy a vizsgáról kiállított tanúsítvánnyal kell igazolni. Az utazási feltételek szerint a szállítható egyéb élő állatok szállítása szintén díjtalan. 100.

102 3. Pótdíjak és szabálysértési rendelkezések Annak az utasnak, aki a menetjegy váltását elmulasztotta, vagy aki az ellenőrzés vagy a leszállás alkalmával érvényes utazási igazolványát nem mutatja fel, továbbá aki utazási igazolványt jogtalanul használ, illetve kedvezményt jogtalanul vesz igénybe, a teljes utazási viszonylatára érvényes menetdíjat és pótdíjat meg kell fizetnie. Tiszaújváros városban érvényes pótdíjak: ,-Ft pótdíjat köteles fizetni az, aki az utazási feltételek megsértésével kézipoggyászként nem szállítható tárgyat visz be az autóbuszba, továbbá a járművet beszennyezi ,-Ft pótdíjat köteles fizetni az, aki a menetjegy váltását elmulasztotta, vagy utazás alkalmával érvényes utazási igazolványt, vonaljegyet nem tud bemutatni. A pótdíjat a menetdíjon felül kell megfizetni. A bérletjegyek utólagos bemutatására a lentiekben leírtak szerint van lehetőség ,-Ft pótdíjat köteles fizetni az, aki a pontokban meghatározott fizetési kötelezettségének 8 napon belül nem tesz eleget. Az pontban meghatározott díjak az általános forgalmi adót (ÁFA) is tartalmazzák. Bérletek és utazási igazolványok utólagos bemutatására az alábbiakban megfogalmazottak szerint van lehetőség. A pótdíj helyett Ft utólagos bemutatási díjat köteles fizetni, aki az utazásakor már korábban megváltott, az adott utazásra jogosító névre szóló bérlettel, más érvényes utazási igazolvánnyal, illetve a kedvezményre jogosító, előírt igazolvánnyal, igazolással stb. rendelkezik, de azt az utazás alkalmával az ellenőrzéskor felmutatni nem tudja, feltéve, ha azt utólag, az utazás napjától számított 15 napon belül személyesen a Központi Irodaházában (3527 Miskolc József A. út 70.) vagy elektronikus úton a forgell@borsodvolan.hu címen bemutatja. Bemutatási díj fizetése esetén is meg kell fizetni a még meg nem fizetett menetdíjat, illetve a szolgáltató visszatéríti a megfizetett menetdíj, pótdíj és a helyes menetdíj, vagy a bemutatási díj különbözetét. 101.

103 Tiszaújváros város helyi autóbuszvonalai Viszonylat Útvonal 1 Autóbusz-állomás Tiszaszederkény 1A Autóbusz-állomás Fizikoterápiai Intézet - Tiszaszederkény 2 Autóbusz-állomás Tiszai Erőmű aut.vt. Ez a melléklet január 1-jén lép hatályba. Tiszaújváros, december. Miskolc, december... Bráz György polgármester Tiszaújváros Önkormányzata képviseletében Dr. Sárközi György vezérigazgató képviseletében 102.

104 IV.5.2. sz. melléklet: Tiszaújváros helyi közlekedés díjai január 1-jétől ( A változat) I. Fejezet Menetjegy A menetjegyet bárki, bármilyen célú utazásra megválthatja. Annak az utasnak, aki utazásához más érvényes utazási igazolvánnyal nem rendelkezik, menetjegyet kell váltania. A menetjegy a helyi autóbuszvonal teljes hosszán érvényes. Útmegszakítás esetén a menetjegy a további útszakaszra érvényességét veszíti. A menetjegy használatára az jogosult, aki azzal az utazást megkezdte. Díjmentes utazásra jogosultak: a) a felnőtt kíséretében utazó gyermek a 6. életéve betöltéséig, b) a vak személy, aki vakok személyi járadékában részesül, az erről szóló igazolás alapján, illetve a Magyar Államkincstár által kiadott sorszámozott igazolvány igazolásával; vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványával rendelkezik; valamint egy fő kísérő, c) Hallássérült személyek a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének érvényes igazolványával rendelkezők, plusz 1 fő kísérő, d) Magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek, valamint a súlyosan fogyatékos személy Magyar Államkincstár (MÁK) igazolvány felmutatása mellett, plusz 1 fő kísérő, e) 65 éven felüli magyar állampolgárok (személyi igazolvánnyal), f) az Európai Unió más tagállamának állampolgára valamint nemzetközi szerződés alapján a szerződés hatálya alá tartozó külföldi állampolgár, g) hadirokkant és hadiözvegy, valamint a hadigondozási igazolványban feltüntetett 1 fő kísérő, h) a 75%-os vagy annál nagyobb mértékben rokkant hadirokkant családtagja, i) a rokkantsági járadékos, ha ezt a lakóhelye szerint illetékes jegyző igazolja. 103.

105 II. Fejezet Bérletigazolványok 1. A bérletjegy csak a által kiállított, ideiglenes igazolvánnyal, illetve bérletkártyával együtt érvényes. A bérletjegyekre fel kell vezetni a bérletkártya számát. A bérletkártyát és bérletet olyan tokba kell elhelyezni, amely az ellenőrzést lehetővé teszi. 2. A bérletkártya elkészítéséhez szükséges: A bérletkártya elkészítéséhez bérletkártya igénylőlapot kell kitölteni, melyhez 1 db 3,5x4,5 cm-es nagyságú (1 évnél nem régebbi) fényképet kell csatolni. A bérletkártya igénylés befogadásakor az igénylő kérésére a bérletkártya elkészültéig ideiglenes, papír bérletigazolványt állítunk ki. Dolgozói bérletkártya igénylésekor be kell mutatni a személyi igazolványt, tanuló bérletkártya igénylésekor az érvényes diákigazolványt. Nyugdíjasok esetében csak az jogosult nyugdíjas bérletkártya váltására, aki az igényléskor bemutatja: a) az ELLÁTOTTAK UTAZÁSI UTALVÁNY -át, nyugdíjjogosultságot igazoló okmányt b) utolsó havi nyugdíjas csekkszelvényt, vagy a Nyugdíjas határozat -ot c) rendszeres szociális segélyben részesülő esetén a polgármesteri hivatal igazolását Kedvezményes bérletszelvényt csak érvényesített bérletkártya vagy bérletváltó kártya birtokában lehet vásárolni. 3. A bérletjegyek érvényessége a) A teljesárú vonaljegy a által üzemeltetett helyi járatokon egyszeri utazásra érvényes Tiszaújváros város közigazgatási határain belül. b) Az egyvonalas bérlet a által üzemeltetett helyi járatok közül a bérletszelvényen feltüntetett jelzés szerinti vonalon közlekedő járatokon érvényes. c) Ha azonos útvonalon más vonal járatai is közlekednek, akkor a közös vonalszakasz azonos megállói között más egyvonalas bérlet is érvényes. d) Az összvonalas, valamint a tanuló, nyugdíjas havi bérletek, a által üzemeltetett valamennyi helyi járatra érvényesek, Tiszaújváros közigazgatási határán belül. 4. A bérletek időbeni érvényessége, visszatérítése: a) a havi bérletek a hónap első napjának 0.00 órájától a következő hónap 5. napjának órájáig érvényesek. 104.

106 b) A kezelési költség levonásával visszatéríti: b1) a havi bérlet árát, ha az érvényesség hónapjában 5-ig visszatérítésre benyújtják, b2) havi bérletek árának felét, ha a visszatérítést igénylő a havi bérletet az érvényesség hónapjában 20-ig benyújtja. A kezelési költség a visszatérítendő összeg 10%-a. III. Fejezet Viteldíjak 1. Tiszaújváros városban a menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedés viteldíjai az alábbiak: a) teljesárú vonaljegy 200,- Ft/db b) a hó 1. napjától a következő hó 5. napjáig érvényes egyvonalas havi bérlet 3.250,- Ft/db c) a hó 1. napjától a következő hó 5. napjáig érvényes összvonalas havi bérlet 4.090,- Ft/db d) a hó 1. napjától a következő hó 5. napjáig érvényes tanuló, nyugdíjas havi bérlet 1.810,- Ft/db 2. Az 1. pontban meghatározott díjak az általános forgalmi adót (ÁFA) is tartalmazzák. IV. Fejezet Egyéb díjak 1. Kézipoggyász szállítás díja Az utasnak az autóbuszba bevihető kézipoggyászát a Szolgáltató díjtalanul szállítja. 2. Élő állat szállítás díja A kézipoggyász méretét meghaladó vagy nem zárt szállítóeszközben szállított kutya szállításának díja azonos a járatra érvényes menetjegy árával, melyet az autóbusz vezetőjénél kell megváltani. A kézipoggyász módjára, zárt szállítóeszközben szállított, a segítő kutyák (27/2009. /XII. 3./ SZMM rendelet) és a rendőrségi, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal hatósági feladatok ellátását segítő kutyái díjtalanul szállíthatók. A segítő kutya kiképzettségét (vizsgáját) a hámján elhelyezett logóval vagy a vizsgáról kiállított tanúsítvánnyal kell igazolni. Az utazási feltételek szerint a szállítható egyéb élő állatok szállítása szintén díjtalan. 105.

107 3. Pótdíjak és szabálysértési rendelkezések Annak az utasnak, aki a menetjegy váltását elmulasztotta, vagy aki az ellenőrzés vagy a leszállás alkalmával érvényes utazási igazolványát nem mutatja fel, továbbá aki utazási igazolványt jogtalanul használ, illetve kedvezményt jogtalanul vesz igénybe, a teljes utazási viszonylatára érvényes menetdíjat és pótdíjat meg kell fizetnie. Tiszaújváros városban érvényes pótdíjak: ,-Ft pótdíjat köteles fizetni az, aki az utazási feltételek megsértésével kézipoggyászként nem szállítható tárgyat visz be az autóbuszba, továbbá a járművet beszennyezi ,-Ft pótdíjat köteles fizetni az, aki a menetjegy váltását elmulasztotta, vagy utazás alkalmával érvényes utazási igazolványt, vonaljegyet nem tud bemutatni. A pótdíjat a menetdíjon felül kell megfizetni. A bérletjegyek utólagos bemutatására a lentiekben leírtak szerint van lehetőség ,-Ft pótdíjat köteles fizetni az, aki a pontokban meghatározott fizetési kötelezettségének 8 napon belül nem tesz eleget. Az pontban meghatározott díjak az általános forgalmi adót (ÁFA) is tartalmazzák. Bérletek és utazási igazolványok utólagos bemutatására az alábbiakban megfogalmazottak szerint van lehetőség. A pótdíj helyett Ft utólagos bemutatási díjat köteles fizetni, aki az utazásakor már korábban megváltott, az adott utazásra jogosító névre szóló bérlettel, más érvényes utazási igazolvánnyal, illetve a kedvezményre jogosító, előírt igazolvánnyal, igazolással stb. rendelkezik, de azt az utazás alkalmával az ellenőrzéskor felmutatni nem tudja, feltéve, ha azt utólag, az utazás napjától számított 15 napon belül személyesen a Központi Irodaházában (3527 Miskolc József A. út 70.) vagy elektronikus úton a forgell@borsodvolan.hu címen bemutatja. Bemutatási díj fizetése esetén is meg kell fizetni a még meg nem fizetett menetdíjat, illetve a szolgáltató visszatéríti a megfizetett menetdíj, pótdíj és a helyes menetdíj, vagy a bemutatási díj különbözetét. 106.

108 Tiszaújváros város helyi autóbuszvonalai Viszonylat Útvonal 1 Autóbusz-állomás Tiszaszederkény 1A Autóbusz-állomás Fizikoterápiai Intézet - Tiszaszederkény 2 Autóbusz-állomás Tiszai Erőmű aut.vt. 3 Autóbusz-állomás JABIL Ez a melléklet január 1-jén lép hatályba. Tiszaújváros, december. Miskolc, december... Bráz György polgármester Tiszaújváros Önkormányzata képviseletében Dr. Sárközi György vezérigazgató képviseletében 107.

109 IV.6. sz. melléklet: Bevétellel nem fedezett indokolt költségek elszámolása 108.

110 109.

111 110.

112 111.

113 112.

114 IV.7. sz. melléklet: Eredmény-kimutatás 113.

115 114.

116 V. ALKALMASSÁGOT, KIZÁRÓ OKOK FENN NEM ÁLLÁSÁT ÉS JOGI STÁTUSZT IGAZOLÓ MELLÉKLETEK 1.1. Eredménykimutatás ( A változat) 115.

117 116.

118 1.2. Eredménykimutatás ( B változat) 117.

119 118.

120 2.1. A tiszaújvárosi helyi személyszállítási tevékenységének tervezett bevételekkel nem fedezett indokolt költségei ( A változat) 119.

121 120.

122 121.

123 122.

124 2.2. A tiszaújvárosi helyi személyszállítási tevékenységének tervezett bevételekkel nem fedezett indokolt költségei ( B változat) 123.

125 124.

126 125.

127 126.

128 3. Aláírási címpéldány Megjegyzés: Az eredeti példányú ajánlat függelékeként a lentebb digitalizált aláírási címpéldányok az ajánlat részeként benyújtásra kerülnek. 127.

129 128.

130 129.

131 130.

132 131.

133 4. Referenciaigazolás Megjegyzés: Az eredeti példányú ajánlat függelékeként a lentebb digitalizált referenciaigazolás az ajánlat részeként benyújtásra kerül. 132.

134 133.

135 5. NAV igazolás Megjegyzés: Az eredeti példányú ajánlat függelékeként a lentebb digitalizált NAV igazolás az ajánlat részeként benyújtásra kerül. 134.

136 135.

137 6. 261/2011. (XII.7.) Korm. rendelet szerinti engedély Megjegyzés: Az eredeti példányú ajánlat függelékeként a lentebb digitalizált engedély az ajánlat részeként benyújtásra kerül. 136.

138 137.

139 138.

140 139.

141 7. Cégkivonat Megjegyzés: Az eredeti példányú ajánlat függelékeként a lentebb digitalizált cégkivonat az ajánlat részeként benyújtásra kerül. 140.

142 141.

143 142.

144 143.

145 144.

146 145.

147 146.

148 147.

149 148.

150 149.

151 150.

152 151.

153 152.

154 153.

155 154.

156 155.

157 156.

158 157.

159 158.

160 159.

161 160.

162 161.

163 162.

164 163.

165 164.

166 165.

167 166.

168 8. Nyilatkozat a pályázati dokumentáció feltételeinek elfogadásáról Alulírottak Fukker Bertalan és Kocsis Tibor mint a BORSOD VOLÁN Személyszállítási Zártkörűen Működő Részvénytársaság (3527 Miskolc, József Attila út 70.) cégjegyzésre jogosult képviselői nyilatkozunk, hogy a pályázati felhívásban és kiírásban foglalt valamennyi formai és tartalmi követelményt áttekintettük. Kijelentjük hogy a két változatban A és B változat benyújtott ajánlatunk valamelyikének elfogadása esetén, készek vagyunk a jelen ajánlat tartalma, valamint a felhívás és kiírás feltételei szerint elkészített szerződést aláírni, és a szerződést az ajánlatunkban megadott összegű ellenszolgáltatás fejében teljesíteni. Miskolc, november 10. Fukker Bertalan forgalmi és kereskedelmi vezérigazgató-helyettes Kocsis Tibor közszolgáltatási igazgató 167.

169 9. Nyilatkozat a kizáró okok hatálya alá nem tartozásról Alulírottak Fukker Bertalan és Kocsis Tibor mint a BORSOD VOLÁN Személyszállítási Zártkörűen Működő Részvénytársaság (3527 Miskolc, József Attila út 70.) cégjegyzésre jogosult képviselői nyilatkozunk, hogy az általunk képviselt tevővel szemben nem állnak fenn az alábbi kizáró okok. Nem lehet ajánlattevő az a természetes, jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdálkodó szervezet, aki vagy amely: a) a szerződéssel érintett osztállyal közszolgálati jogviszonyban, munkaviszonyban, vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyban (megbízás) áll (továbbiakban: érintett dolgozó/munkatárs), b) az érintett dolgozó közeli hozzátartozója, c) az a gazdálkodó szervezet, amelyben az érintett dolgozó, vagy annak közeli hozzátartozója tulajdoni részesedéssel rendelkezik, d) egy évnél régebben lejárt adó-, vám-, vagy társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettségének nem tett eleget, e) akinek az önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása van, f) aki ellen csőd-, felszámolási eljárás van folyamatban, aki végelszámolás alatt áll, g) akinek tevékenységét a cégbíróság felfüggesztette, h) aki nem szerepel a cégjegyzékben, i) aki nem rendelkezik a tevékenység folytatásához előírt engedéllyel, jogosítvánnyal, illetve szervezeti, kamarai tagsággal, j) aki korábbi, az önkormányzattal kötött szerződésének teljesítése során súlyos szerződésszegést követett el, k) akinek az adószámát a Nemzeti Adó - és Vámhivatal felfüggesztette, l) aki a kizáró okokkal kapcsolatosan valótlanul nyilatkozik. Miskolc, november 10. Fukker Bertalan forgalmi és kereskedelmi vezérigazgató-helyettes Kocsis Tibor közszolgáltatási igazgató 168.

170 10. Nyilatkozat a kizáró okok hatálya alá nem tartozásról Alulírottak Fukker Bertalan és Kocsis Tibor mint a BORSOD VOLÁN Személyszállítási Zártkörűen Működő Részvénytársaság (3527 Miskolc, József Attila út 70.) cégjegyzésre jogosult képviselői nyilatkozunk, hogy az általunk képviselt tevővel a nemzeti vagyonról szóló évi CXCVI. törvény szerint átlátható szervezetnek minősül. Miskolc, november 10. Fukker Bertalan forgalmi és kereskedelmi vezérigazgató-helyettes Kocsis Tibor közszolgáltatási igazgató 169.

171 11. Nyilatkozat az önkormányzat és intézményei felé történő tartozásmentességről Alulírottak Fukker Bertalan és Kocsis Tibor mint a BORSOD VOLÁN Személyszállítási Zártkörűen Működő Részvénytársaság (3527 Miskolc, József Attila út 70., adószám: ) cégjegyzésre jogosult képviselői nyilatkozunk, hogy lejárt határidejű tartozásunk nem áll fenn az alábbi intézményeknél: Tiszaújváros Önkormányzata - adóhatóságánál (3580 Tiszaújváros, Bethlen G. út 7.), - Polgármesteri Hivatalánál (3580 Tiszaújváros, Bethlen G. út 7.), intézményeinél, azaz a - Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központnál (3580 Tiszaújváros, Bethlen G út 7.) és a gazdaságilag hozzá tartozó intézményeknél: - Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ (3580 Tiszaújváros, Kazinczy. út 3.), - Napközi Otthonos Óvoda (3580 Tiszaújváros, Pajtás köz 13.), - Derkovits Kulturális Központ (3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 2.), - Tiszaújváros Városi Rendelőintézetnél (3580 Tiszaújváros, Bethlen G. út ), önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságainál, azaz a - TiszaSzolg 2004 Kft.-nél (3580 Tiszaújváros, Tisza út 2/a), - Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft.-nél (3580 Tiszaújváros, Tisza út 2/a), - Tisza Média Kft.-nél (3580 Tiszaújváros, Szent István út 16.) - Tiszaújvárosi Sport-Park Nonprofit Kft.-nél (3580 Tiszaújváros, Teleki B. út 6.) Felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy a közölt nyilatkozat a valóságnak megfelel. Miskolc, november 10. Fukker Bertalan forgalmi és kereskedelmi vezérigazgató-helyettes Kocsis Tibor közszolgáltatási igazgató 170.

172 12. Nyilatkozat a pályázati kiírás III. 12. pontban foglalt kizáró okok fenn nem állásáról Alulírottak Fukker Bertalan és Kocsis Tibor mint a BORSOD VOLÁN Személyszállítási Zártkörűen Működő Részvénytársaság (3527 Miskolc, József Attila út 70.) cégjegyzésre jogosult képviselői nyilatkozunk, hogy az általunk képviselt tevővel szemben nem állnak fenn a pályázati kiírás III.12. pontjában foglalt alábbi kizáró okok. Nem lehet ajánlattevő, aki(nek): a) végelszámolás alatt áll, vagy aki ellen csődeljárás, illetve felszámolási eljárás van folyamatban, illetőleg ha a pályázó személyes joga szerinti hasonló eljárás van folyamatban; b) tevékenységét felfüggesztette, vagy akinek tevékenységét felfüggesztették; c) gazdasági, illetőleg szakmai tevékenységével kapcsolatban jogerős bírósági ítéletben megállapított bűncselekményt követett el, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól nem mentesült; d) az ajánlat benyújtásakor vám, a központi, vagy az önkormányzati adóhatóság által nyilvántartott adófizetési kötelezettsége, továbbá elkülönített állami pénzalappal szemben fennálló fizetési kötelezettsége van, kivéve, ha arra halasztást kapott; e) a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésére, bejelentésére vonatkozó és a külföldiek foglalkoztatásával összefüggő kötelezettségekkel kapcsolatban öt évnél nem régebben meghozott jogerős közigazgatási, illetőleg bírósági határozatban megállapított és bírsággal sújtott jogszabálysértést követett el; f) az egyenlő bánásmód követelményének az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvénybe ütköző két évnél nem régebben meghozott jogerős közigazgatási, illetve bírósági határozatban megállapított és bírsággal sújtott magatartást tanúsított; g) nem rendelkezik a székhelye szerint illetékes megyei (fővárosi) közlekedési felügyelet által kiállított autóbuszos személyszállító engedéllyel; h) a nemzeti vagyonról szóló évi CXCVI. törvény alapján nem minősül átlátható szervezetnek; 171.

173 i) ha nem rendelkezik valamely magyarországi településen évben menetrendszerinti helyi közlekedési feladatok ellátására vonatkozó legalább km/év volumenű személyszállítási szerződéssel. Miskolc, november 10. Fukker Bertalan forgalmi és kereskedelmi vezérigazgató-helyettes Kocsis Tibor közszolgáltatási igazgató 172.

174 13. Felolvasólap 1. Pályázó neve BORSOD VOLÁN Személyszállítási Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2. Pályázó székhelyének címe 3527 Miskolc, József Attila út Pályázó levelezési címe 3527 Miskolc, József Attila út Pályázó telefon és telefax száma Telefonszáma: 06-46/ Telefax száma: 06-46/ Pályázó kapcsolattartójának Kocsis Tibor megnevezése és címe Közszolgáltatási Igazgató A változat A6. Egy kilométerre jutó fajlagos költség 377,0 Ft/km A7. Ellentételezés évre tervezett összege EFt/év A8. A közszolgáltatást ellátó közúti járművek emissziós 75 % besorolásának bemutatása: A közszolgáltatást ellátó járművek...%-a rendelkezik min. EURO III. környezetvédelmi besorolású motorral. A9. Járművek átlagos statisztikai életkora 9,99 év B változat B6. Egy kilométerre jutó fajlagos költség 394,4 Ft/km B7. Ellentételezés évre tervezett összege EFt/év B8. A közszolgáltatást ellátó közúti járművek emissziós 69 % besorolásának bemutatása: A közszolgáltatást ellátó járművek...%-a rendelkezik min. EURO III. környezetvédelmi besorolású motorral. B9. Járművek átlagos statisztikai életkora 11,89 év Miskolc, november 10. Fukker Bertalan forgalmi és kereskedelmi vezérigazgató-helyettes Kocsis Tibor közszolgáltatási igazgató 173.

TÁJÉKOZTATÓ A VOLÁN társaságok menetrend szerinti belföldi országos, regionális és elővárosi autóbuszjáratainak Utazási feltételeiről

TÁJÉKOZTATÓ A VOLÁN társaságok menetrend szerinti belföldi országos, regionális és elővárosi autóbuszjáratainak Utazási feltételeiről TÁJÉKOZTATÓ A VOLÁN társaságok menetrend szerinti belföldi országos, regionális és elővárosi autóbuszjáratainak Utazási feltételeiről (Az egyes VOLÁN társaságok által alkalmazott Utazási feltételek részletes

Részletesebben

270/2009. (XII. 1.) Korm. rendelet

270/2009. (XII. 1.) Korm. rendelet 270/2009. (XII. 1.) Korm. rendelet a térségi, az elővárosi és a helyi működési engedély alapján végzett vasúti személyszállítás részletes feltételeiről A Kormány a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi

Részletesebben

KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁS. amely létrejött

KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁS. amely létrejött 1 amely létrejött KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁS egyrészről Bátonyterenye Város Önkormányzata 3070. Bátonyterenye,Városház út 2.., törzsszám:735364, pénzforgalmi jelzőszám: OTP Bank Nyrt. 11741048-15451017-

Részletesebben

KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS EGER VÁROS KÖZIGAZGATÁSI HATÁRAIN BELÜL MENETRENDSZERINTI-, HELYI-, KÖZFORGALMÚ AUTÓBUSZ-KÖZLEKEDÉSI HÁLÓZAT MŰKÖDTETÉSÉRE

KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS EGER VÁROS KÖZIGAZGATÁSI HATÁRAIN BELÜL MENETRENDSZERINTI-, HELYI-, KÖZFORGALMÚ AUTÓBUSZ-KÖZLEKEDÉSI HÁLÓZAT MŰKÖDTETÉSÉRE KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS EGER VÁROS KÖZIGAZGATÁSI HATÁRAIN BELÜL MENETRENDSZERINTI-, HELYI-, KÖZFORGALMÚ AUTÓBUSZ-KÖZLEKEDÉSI HÁLÓZAT MŰKÖDTETÉSÉRE a szerződés 2. sz. melléklete Utazási feltételek 2

Részletesebben

Hajdúszoboszló helyi közlekedés utazási feltételei január 1-től. I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya

Hajdúszoboszló helyi közlekedés utazási feltételei január 1-től. I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya 3. sz. melléklet Hajdúszoboszló helyi közlekedés utazási feltételei 2019. január 1-től I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya 1. Jelen Utazási feltételek az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.

Részletesebben

(a) Egy utazásra érvényes vonaljegy ára: (b) Havi teljes áru bérletjegy ára december 31-ig:

(a) Egy utazásra érvényes vonaljegy ára: (b) Havi teljes áru bérletjegy ára december 31-ig: Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2011.(XI.07.) önkormányzati rendelete a menetrendszerinti helyi autóbusz-közlekedés viteldíjáról és az utazási feltételekről Kiskunfélegyháza

Részletesebben

1. számú melléklet Utazási feltételek a VOLÁN társaságok városi (helyi) menetrend szerinti autóbuszjáratainak igénybevételére (A dőlt betűvel szedett szöveg jogszabályból átvett szöveg.) A VOLÁN Egyesülés

Részletesebben

UTAZÁSI FELTÉTELEK AZ ORANGEWAYS DÉL- ALFÖLD KFT. BAJA VÁROS HELYI MENETREND SZERINTI AUTÓBUSZJÁRATAIN

UTAZÁSI FELTÉTELEK AZ ORANGEWAYS DÉL- ALFÖLD KFT. BAJA VÁROS HELYI MENETREND SZERINTI AUTÓBUSZJÁRATAIN UTAZÁSI FELTÉTELEK AZ ORANGEWAYS DÉL- ALFÖLD KFT. BAJA VÁROS HELYI MENETREND SZERINTI AUTÓBUSZJÁRATAIN I. Utazási jogosultság 1. Helyi forgalomban az utasok elszállítása jelentkezésük sorrendjében történik.

Részletesebben

Tárgy: Javaslat a Borsod Volán Zártkörűen Működő Részvénytársaság kazincbarcikai, helyi utazási feltételeinek módosítására

Tárgy: Javaslat a Borsod Volán Zártkörűen Működő Részvénytársaság kazincbarcikai, helyi utazási feltételeinek módosítására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Lizák János pályázati koordinátor Tárgy: Javaslat a Borsod Volán Zártkörűen Működő Részvénytársaság kazincbarcikai, helyi utazási feltételeinek módosítására

Részletesebben

Ózd helyi közlekedés utazási feltételei 2015. október 1-től. I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya

Ózd helyi közlekedés utazási feltételei 2015. október 1-től. I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya 1. melléklet a /2015. (IX.24.) határozathoz 3. melléklet Ózd helyi közlekedés utazási feltételei 2015. október 1-től I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya 1. Jelen Utazási feltételek az Észak-magyarországi

Részletesebben

Melléklet. 9. számú melléklet a Közszolgáltatási Szerződéshez. a belföldi közforgalmú menetrend szerinti helyközi (távolsági) autóbuszközlekedés

Melléklet. 9. számú melléklet a Közszolgáltatási Szerződéshez. a belföldi közforgalmú menetrend szerinti helyközi (távolsági) autóbuszközlekedés Melléklet 9. számú melléklet a Közszolgáltatási Szerződéshez a belföldi közforgalmú menetrend szerinti helyközi (távolsági) autóbuszközlekedés legmagasabb díjairól 1 Tartalom 1. A belföldi helyközi (távolsági)

Részletesebben

1. A menetjegyek és bérletek fajtái és díjai a pápai, várpalotai, zirci és balatonfűzfői városi (helyi) autóbuszjáratokon

1. A menetjegyek és bérletek fajtái és díjai a pápai, várpalotai, zirci és balatonfűzfői városi (helyi) autóbuszjáratokon 2/3. sz. melléklet A menetjegyek és bérletek fajtái és díjai a Veszprém megyében közlekedő városi (helyi) autóbuszjáratokon (Pápa, Várpalota, Zirc, Balatonfűzfő, Veszprém, Balatonfüred, Ajka) 1. A menetjegyek

Részletesebben

I. Fejezet. 2. Mentesség az EU rendelet egyes rendelkezéseinek alkalmazása alól

I. Fejezet. 2. Mentesség az EU rendelet egyes rendelkezéseinek alkalmazása alól A Kormány /2012. (..) Korm. rendelete az autóbuszos személyszállítási szolgáltatásnak a 181/2011/EU rendeletben nem szabályozott részletes feltételeire, az abban foglaltak alóli mentességekre, a közúti

Részletesebben

3. számú melléklet. 1. Fejezet: Az Utazási feltételek hatálya

3. számú melléklet. 1. Fejezet: Az Utazási feltételek hatálya 1 3. számú melléklet B/ RÉSZ Utazási feltételek az a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. városi (helyi) menterend szerinti autóbuszjáratainak igénybevételére 1. Fejezet: Az Utazási feltételek

Részletesebben

B/ RÉSZ. I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya

B/ RÉSZ. I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya 46 B/ RÉSZ Utazási feltételek az ALBA VOLÁN Zrt. Székesfehérvár, Dunaújváros, Mór város (helyi), Nagykarácsony, Baracska község (helyi) menterend szerinti autóbuszjáratainak igénybevételére I. Fejezet

Részletesebben

Kazincbarcika helyi közlekedés díjai január 1-től. I. Fejezet Menetjegy

Kazincbarcika helyi közlekedés díjai január 1-től. I. Fejezet Menetjegy 4. sz. melléklet Kazincbarcika helyi közlekedés díjai 2017. január 1-től I. Fejezet Menetjegy A menetjegyet bárki, bármilyen célú utazásra megválthatja. Annak az utasnak, aki utazásához más érvényes utazási

Részletesebben

1. Bevezető rendelkezések

1. Bevezető rendelkezések Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület Személyszállítási Üzletszabályzat Tartalom 1. Bevezető rendelkezések... 1 2. Az Üzletszabályzat hatálya... 2 3. A személyszállítási szerződés... 2 4. Menetrend...

Részletesebben

LENTI. Érvényes: től UTAZÁSI FELTÉTELEK LENTI VÁROS HELYI AUTÓBUSZJÁRATAIN

LENTI. Érvényes: től UTAZÁSI FELTÉTELEK LENTI VÁROS HELYI AUTÓBUSZJÁRATAIN LENTI Érvényes: 2018. 11. 01-től ZALA ÉSZAKNYUGAT-MAGYARORSZÁGI KÖZLEKEDÉSI KÖZPONT ZRT. UTAZÁSI FELTÉTELEK LENTI VÁROS HELYI AUTÓBUSZJÁRATAIN A MENETDÍJ MEGFIZETÉSE - a menetdíj megfizetése előre váltott

Részletesebben

III. Cím TÁJÉKOZTATÁS

III. Cím TÁJÉKOZTATÁS 21 III. Cím TÁJÉKOZTATÁS Az utastájékoztatási feladatokat a Szolgáltató látja el, továbbá gondoskodik arról, hogy az utasokat jogaikról, kötelezettségeikről, az igénybe vehető szolgáltatásokról tájékoztassa,

Részletesebben

A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA

A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA A KAPOSVÁRI TÖMEGKÖZLEKEDÉSI Zrt. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA 1. SZ. MÓDOSÍTÁS Érvényes: 2014. január 01.

Részletesebben

IV. Cím SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS, UTAZÁSI FELTÉTELEK

IV. Cím SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS, UTAZÁSI FELTÉTELEK 26 IV. Cím SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS, UTAZÁSI FELTÉTELEK A Szolgáltató a közforgalmú menetrend szerinti személyszállítást személyszállítási szerződés alapján végzi. A szerződési feltételeit a Szolgáltató

Részletesebben

Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Kft. 2013. Az Üzletszabályzatot jóváhagyta:

Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Kft. 2013. Az Üzletszabályzatot jóváhagyta: Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Kft. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT 2013. Az Üzletszabályzatot jóváhagyta: a Nemzeti Közlekedési Hatóság az IP/PM/NS/A/54/6/2013. számú határozatával Tartalomjegyzék

Részletesebben

MVK Zrt. A megbízható útitárs.

MVK Zrt. A megbízható útitárs. Az MVK Miskolc Városi Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság ÜZLETSZABÁLYZATA Érvényes: 2016. február 24. napjától Az üzletszabályzatot jóváhagyta: A Nemzeti Közlekedési Hatóság a PU/VA/NS/A/41/2/2016

Részletesebben

A menetjegyek és bérletek fajtái és díjai a Győr-Moson-Sopron megyében közlekedő városi (helyi) autóbuszjáratokon (Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár)

A menetjegyek és bérletek fajtái és díjai a Győr-Moson-Sopron megyében közlekedő városi (helyi) autóbuszjáratokon (Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár) 2/1. sz. melléklet A menetjegyek és bérletek fajtái és díjai a Győr-Moson-Sopron megyében közlekedő városi (helyi) autóbuszjáratokon (Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár) 1. A menetjegyek és bérletek fajtái

Részletesebben

Kazincbarcika helyi közlekedés díjai 2015. július 1-t l. I. Fejezet Menetjegy

Kazincbarcika helyi közlekedés díjai 2015. július 1-t l. I. Fejezet Menetjegy 4. sz. melléklet Kazincbarcika helyi közlekedés díjai 2015. július 1-tl I. Fejezet Menetjegy A menetjegyet bárki, bármilyen célú utazásra megválthatja. Annak az utasnak, aki utazásához más érvényes utazási

Részletesebben

módosította: 70/2012. (XII.21)

módosította: 70/2012. (XII.21) Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 37 /2004. (XII. 17) önkormányzati rendelete a menetrendszerinti autóbusz-közlekedés díjáról és az utazási feltételekről módosította: 70/2012. (XII.21)

Részletesebben

A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA

A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA A KAPOSVÁRI TÖMEGKÖZLEKEDÉSI Zrt. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA 2. SZ. MÓDOSÍTÁS Érvényes: 2015. január 01.

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 50/1997. (XII. 22.) Kgy. rendelete a helyi tömegközlekedési díjak megállapításáról (Egységes szerkezetben)

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 50/1997. (XII. 22.) Kgy. rendelete a helyi tömegközlekedési díjak megállapításáról (Egységes szerkezetben) Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 50/1997. (XII. 22.) Kgy. rendelete a helyi tömegközlekedési díjak megállapításáról (Egységes szerkezetben) A Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése az árak megállapításáról

Részletesebben

KESZTHELY. Érvényes: től UTAZÁSI FELTÉTELEK KESZTHELY VÁROS HELYI AUTÓBUSZJÁRATAIN

KESZTHELY. Érvényes: től UTAZÁSI FELTÉTELEK KESZTHELY VÁROS HELYI AUTÓBUSZJÁRATAIN KESZTHELY Érvényes: 2018.11.01-től ZALA ÉSZAKNYUGAT-MAGYARORSZÁGI KÖZLEKEDÉSI KÖZPONT ZRT. UTAZÁSI FELTÉTELEK KESZTHELY VÁROS HELYI AUTÓBUSZJÁRATAIN A MENETDÍJ MEGFIZETÉSE - a menetdíj megfizetése előre

Részletesebben

A/ RÉSZ. I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya

A/ RÉSZ. I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya 23 A/ RÉSZ Utazási feltételek az ALBA VOLÁN Zrt. menetrend szerinti autóbuszjáratainak belföldi országos, regionális és elővárosi, valamint a határon átmenő forgalomban történő igénybevételére I. Fejezet

Részletesebben

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ózd, 2015. július 23.

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ózd, 2015. július 23. J A V A S L A T az Ózd Város Önkormányzata és a BORSOD VOLÁN Zrt. (jelenleg: Északmagyarországi Közlekedési Központ Zrt.) között 2013. július 1-től 2016. december 31-ig érvényben lévő közszolgáltatási

Részletesebben

A Körös Volán Zrt. Üzletszabályzatának 5. sz. módosítása Érvényes: 2014. május 1.-től

A Körös Volán Zrt. Üzletszabályzatának 5. sz. módosítása Érvényes: 2014. május 1.-től A Körös Volán Zrt. Üzletszabályzatának 5. sz. módosítása Érvényes: 2014. május 1.-től Utazási feltételek a KÖRÖS VOLÁN Zrt. menetrend szerinti autóbuszjáratainak belföldi országos, regionális és elővárosi,

Részletesebben

27. Fejezet Felelősség... 30 DÍJSZABÁS... 33 28. Fejezet A Szolgáltató által alkalmazott díjszabás... 33 MENET- ÉS BÉRLETJEGYEK ÁRUSÍTÁSA... 34 29.

27. Fejezet Felelősség... 30 DÍJSZABÁS... 33 28. Fejezet A Szolgáltató által alkalmazott díjszabás... 33 MENET- ÉS BÉRLETJEGYEK ÁRUSÍTÁSA... 34 29. VOLÁN EGYESÜLÉS A ZALA VOLÁN KÖZLEKEDÉSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA Készítette:

Részletesebben

KESZTHELY UTAZÁSI FELTÉTELEK KESZTHELY VÁROS HELYI AUTÓBUSZJÁRATAIN

KESZTHELY UTAZÁSI FELTÉTELEK KESZTHELY VÁROS HELYI AUTÓBUSZJÁRATAIN KESZTHELY ZALA ÉSZAKNYUGAT-MAGYARORSZÁGI KÖZLEKEDÉSI KÖZPONT ZRT. UTAZÁSI FELTÉTELEK KESZTHELY VÁROS HELYI AUTÓBUSZJÁRATAIN A MENETDÍJ MEGFIZETÉSE - a menetdíj megfizetése előre váltott menet- és bérletjegyekkel

Részletesebben

Általános rendelkezés 1.

Általános rendelkezés 1. Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2007. (I.25.) számú rendelete a helyi menetrend szerinti autóbuszjáratok, az iskolák, tanintézetek által rendelt helyi autóbusz különjáratok

Részletesebben

A T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS, UTAZÁSI FELTÉTELEK

A T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS, UTAZÁSI FELTÉTELEK 1 T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. 2800 Tatabánya, Győri út 23. Telefon: 06-/34-799-139 e-mail:titkarsag@tbusz.hu A T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS, UTAZÁSI FELTÉTELEK

Részletesebben

Kazincbarcika helyi közlekedés utazási feltételei 2015. július 1-t l. I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya

Kazincbarcika helyi közlekedés utazási feltételei 2015. július 1-t l. I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya 3. sz. melléklet Kazincbarcika helyi közlekedés utazási feltételei 2015. július 1-t l I. Fejezet Az Utazási feltételek hatálya 1. Jelen Utazási feltételek az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.

Részletesebben

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ózd, 2013. március 19.

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ózd, 2013. március 19. J A V A S L A T az Ózd Város Önkormányzata és a BORSOD VOLÁN Zrt. között 2013. január 1-től 2013. június 30-ig érvényben lévő közszolgáltatási szerződés módosítására Ózd, 2013. március 19. Előterjesztő:

Részletesebben

Kereskedelmi szerződés III. sz. módosítása

Kereskedelmi szerződés III. sz. módosítása Kereskedelmi szerződés III. sz. módosítása a Közszolgáltatási szerződés V. számú melléklete, a Kereskedelmi szerződés módosításáról Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata (6720 Szeged, Széchenyi tér 10.,

Részletesebben

BÜKI LOKOMOTÍV KFT. ÜZLETSZABÁLYZAT

BÜKI LOKOMOTÍV KFT. ÜZLETSZABÁLYZAT BÜKI LOKOMOTÍV KFT. ÜZLETSZABÁLYZAT Tervezete A KÖZFORGALMÚ HELYI MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA Készítette: Nagy László Jóváhagyta: Csordás

Részletesebben

Ózd helyi közlekedés díjai 2015. szeptember 1-t l

Ózd helyi közlekedés díjai 2015. szeptember 1-t l 4. sz. melléklet Ózd helyi közlekedés díjai 2015. szeptember 1-tl I. Fejezet Menetjegy A menetjegyet bárki, bármilyen célú utazásra megválthatja. Annak az utasnak, aki utazásához más érvényes utazási igazolvánnyal

Részletesebben

KIVONAT A HÉV ÜZLETSZABÁLYZATÁBÓL ÉS A MÁV APPLIKÁCIÓBÓL VÁSÁROLT HÉV JEGY FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEIBŐL

KIVONAT A HÉV ÜZLETSZABÁLYZATÁBÓL ÉS A MÁV APPLIKÁCIÓBÓL VÁSÁROLT HÉV JEGY FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEIBŐL KIVONAT A HÉV ÜZLETSZABÁLYZATÁBÓL ÉS A MÁV APPLIKÁCIÓBÓL VÁSÁROLT HÉV JEGY FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEIBŐL Érvényes: 2019. május 1-től MENETJEGYVÁLTÁS Az utazás megkezdésekor az utasnak érvényes menetjeggyel

Részletesebben

A SZEKÉR-TRANSZ 99 BT. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA

A SZEKÉR-TRANSZ 99 BT. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA A SZEKÉR-TRANSZ 99 BT. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA 1 TARTALOMJEGYZÉK FOGALOMTÁR... 3 ÜZLETSZABÁLYZAT... 5

Részletesebben

1.. Általános rendelkezések

1.. Általános rendelkezések Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28 / 2017. (VIII.10.) önkormányzati rendelete A gumikerekes kisvonat működéséről és térítési díjairól Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az

Részletesebben

SALGÓTARJÁN VÁROS HELYI JÁRATI MENETRENDJE

SALGÓTARJÁN VÁROS HELYI JÁRATI MENETRENDJE 1 2 3 Közszolgáltatási Szerződés módosítás 1. sz. melléklete (A Közszolgáltatási Szerződés 2. sz. melléklete) MUNKANAP SALGÓTARJÁN VÁROS HELYI JÁRATI MENETRENDJE Érvényes: 2013. július 1-től SZABADNAP

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. november 28-i ülésére Tárgy: A menetrend szerinti helyi járatú autóbusz közlekedés szolgáltatási díjairól szóló 39/2001.(XII.31.)

Részletesebben

Érvényes: 2013. május

Érvényes: 2013. május PÉNZES GÉZA EGYÉNI VÁLLALKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA TERVEZET 2013. március Érvényes: 2013. május -től

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt.sz.: 1/939-1/2013/I. Üi.: Varga Imre Makó Város Önkormányzat Képviselő-testülete MAKÓ ELŐTERJESZTÉS Tárgy: Helyi autóbusz-közlekedéssel kapcsolatos

Részletesebben

Utazási feltételek- Helyközi (kivonat)

Utazási feltételek- Helyközi (kivonat) Utazási feltételek- Helyközi (kivonat) UTAZÁSI FELTÉTELEK A VOLÁN TÁRSASÁGOK MENETREND SZERINTI AUTÓBUSZJÁRATAINAK BELFÖLDI TÁVOLSÁGI (HELYKÖZI) FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ IGÉNYBEVÉTELÉRE A VOLÁN EGYESÜLÉS tagjai

Részletesebben

Ó z d, március 29. Előterjesztő: Polgármester Előkészítette: PH. Településfejl. és Vagyong. Osztály

Ó z d, március 29. Előterjesztő: Polgármester Előkészítette: PH. Településfejl. és Vagyong. Osztály J a v a s l a t az Ózd Város Önkormányzata és a BORSOD VOLÁN Személyszállítási Rt. között 2004. december 22-én kötött közszolgáltatási szerződés módosítására, illetve forgalomszervezési változtatások jóváhagyására

Részletesebben

BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 28/1996.(XII.27.) számú R E N D E L E T E

BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 28/1996.(XII.27.) számú R E N D E L E T E BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 28/1996.(XII.27.) számú R E N D E L E T E 1-6 A barcsi menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedés, valamint a helyi autóbusz külön járatok díjának és alkalmazási feltételeinek

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a diákigazolványhoz, az Ellátottak utazási utalványa -hoz kapcsolódó utazási kedvezmények igénybevételének feltételeiről

T Á J É K O Z T A T Ó a diákigazolványhoz, az Ellátottak utazási utalványa -hoz kapcsolódó utazási kedvezmények igénybevételének feltételeiről T Á J É K O Z T A T Ó a diákigazolványhoz, az Ellátottak utazási utalványa -hoz kapcsolódó utazási kedvezmények igénybevételének feltételeiről I. Diákigazolvány Tájékoztatjuk Utasainkat, hogy 2012. január

Részletesebben

Az ÉMKK Zrt. által üzemeltetett Nyíregyháza helyi járatokra vonatkozó menetrendi naptár 2015/2016. évi menetrendi időszakra

Az ÉMKK Zrt. által üzemeltetett Nyíregyháza helyi járatokra vonatkozó menetrendi naptár 2015/2016. évi menetrendi időszakra Az ÉMKK Zrt. által üzemeltetett Nyíregyháza helyi járatokra vonatkozó menetrendi naptár 2015/2016. évi menetrendi időszakra 2015 December A nyári időszámítás hét 50 51 52 53 2016. március 27-től október

Részletesebben

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, február 23.

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, február 23. J A V A S L A T az Ózd Város Önkormányzata és az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. között 2017. január 1-től 2021. december 31-ig érvényben lévő közszolgáltatási szerződés módosítására Ózd,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004. év november 28-i ülésére Tárgy: A menetrend szerinti helyijáratú autóbusz közlekedés szolgáltatási díjairól szóló 39/2001. (XII.31.)

Részletesebben

Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2011. (XII. 23.) önkormányzati rendelete a helyi autóbusz közösségi közlekedés díjáról

Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2011. (XII. 23.) önkormányzati rendelete a helyi autóbusz közösségi közlekedés díjáról Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2011. (XII. 23.) önkormányzati rendelete a helyi autóbusz közösségi közlekedés díjáról 2 Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az árak megállapításáról

Részletesebben

(2) Átkelés csak érvényes bérlettel, menetjeggyel, szabadjeggyel lehetséges.

(2) Átkelés csak érvényes bérlettel, menetjeggyel, szabadjeggyel lehetséges. Kisoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2004.(VIII.19.) számú rendelete A Kisoroszi Kismaros, valamint a Kisoroszi Szentgyörgypuszta révátkelőhelyek használatával kapcsolatos általános

Részletesebben

Tapolcai Városgazdálkodási. Korlátolt Felelősségű Társaság SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA

Tapolcai Városgazdálkodási. Korlátolt Felelősségű Társaság SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA Tapolcai Városgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA A Társaság tulajdonában lévő személyszállító autóbuszok közforgalmú menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatásra

Részletesebben

AZ INTER TRAVEL KFT SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA

AZ INTER TRAVEL KFT SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA AZ INTER TRAVEL KFT SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA HELYI MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA hatályos: 2013.0626. napjától Az Üzletszabályzatot

Részletesebben

1. Az autóbuszokon - a következő kivételekkel és feltételekkel - bárki utazhat: a) Az utazásban fertőző beteg nem vehet részt.

1. Az autóbuszokon - a következő kivételekkel és feltételekkel - bárki utazhat: a) Az utazásban fertőző beteg nem vehet részt. Utazási feltételek UTAZÁSI FELTÉTELEK A Transport-R Bt. AUTÓBUSZAINAK BELFÖLDI ÉS NEMZETKÖZI KÜLÖNJÁRATI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ IGÉNYBEVÉTELÉRE (A dőlt betűvel szedett szöveg a 20/1981.(VI.19.) Mt. sz. rendelet

Részletesebben

MARTONGAZDA KFT. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETISZABÁLYZATA

MARTONGAZDA KFT. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETISZABÁLYZATA MARTONGAZDA KFT. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETISZABÁLYZATA HATÁLYOS: 2013. március 1. NAPJÁTÓL 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Jogi háttér 3. 2. Fogalomtár 3. 3. Utazási feltételek 5. 4. Utas tájékoztatás szabálya 12.

Részletesebben

VI. Cím JEGYEK, BÉRLETEK HASZNÁLATÁHOZ ÉS AZ UTAZÁSI KEDVEZMÉNYEK IGÉNYBEVÉTELÉHEZ SZÜKSÉGES IGAZOLÁSOK KIÁLLÍTÁSA, KIADÁSA, ÉRVÉNYESÍTÉSE

VI. Cím JEGYEK, BÉRLETEK HASZNÁLATÁHOZ ÉS AZ UTAZÁSI KEDVEZMÉNYEK IGÉNYBEVÉTELÉHEZ SZÜKSÉGES IGAZOLÁSOK KIÁLLÍTÁSA, KIADÁSA, ÉRVÉNYESÍTÉSE 108 VI. Cím JEGYEK, BÉRLETEK HASZNÁLATÁHOZ ÉS AZ UTAZÁSI KEDVEZMÉNYEK IGÉNYBEVÉTELÉHEZ SZÜKSÉGES IGAZOLÁSOK KIÁLLÍTÁSA, KIADÁSA, ÉRVÉNYESÍTÉSE A Szolgáltató pénztáraiban megvásárolt bérletek minden adatot

Részletesebben

A BIOKOM PÉCSI VÁROSÜZEMELTETÉSI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA. 2. számú módosítás (tervezet)

A BIOKOM PÉCSI VÁROSÜZEMELTETÉSI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA. 2. számú módosítás (tervezet) Üzletszabályzat A BIOKOM PÉCSI VÁROSÜZEMELTETÉSI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA 2. számú módosítás (tervezet) Hatályos: 2016. napjától Az Üzletszabályzatot

Részletesebben

HOMM SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐ SSÉGŰ TÁRSASÁG AUTÓBUSZKÖZLEKEDÉSI ÜZLETSZABÁLYZATA

HOMM SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐ SSÉGŰ TÁRSASÁG AUTÓBUSZKÖZLEKEDÉSI ÜZLETSZABÁLYZATA HOMM SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐ SSÉGŰ TÁRSASÁG AUTÓBUSZKÖZLEKEDÉSI ÜZLETSZABÁLYZATA SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA Érvényes: 2014. 03. 11.-től Jóváhagyta: a

Részletesebben

A VOLÁNBUSZ ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA

A VOLÁNBUSZ ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA A VOLÁNBUSZ ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA Egységes szerkezetű szöveg Hatályos: 2019. október 1-től Jóváhagyta:

Részletesebben

A menetrendszerinti helyi autóbusz-közlekedési viteldíjak, pótdíjak, valamint a a helyi autóbusz különjáratok díjai

A menetrendszerinti helyi autóbusz-közlekedési viteldíjak, pótdíjak, valamint a a helyi autóbusz különjáratok díjai 5. számú melléklet A menetrendszerinti helyi autóbusz-közlekedési viteldíjak, pótdíjak, valamint a a helyi autóbusz különjáratok díjai 1. Utazási igazolványok érvényessége 1.1. A havi és negyedéves bérletek

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 7. NAPIREND Ügyiratszám: 14/ 1096-2/2007. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2007. december 20-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívottak: A menetrend

Részletesebben

A menetjegyek és bérletek fajtái és díjai a Vas megyében közlekedő városi (helyi) autóbuszjáratokon (Szombathely, Körmend, Sárvár)

A menetjegyek és bérletek fajtái és díjai a Vas megyében közlekedő városi (helyi) autóbuszjáratokon (Szombathely, Körmend, Sárvár) A menetjegyek és bérletek fajtái és díjai a Vas megyében közlekedő városi (helyi) autóbuszjáratokon (Szombathely, Körmend, Sárvár) 2/2. sz. melléklet 1. A menetjegyek és bérletek fajtái és díjai a szombathelyi

Részletesebben

Csorvás Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete 12/2002. (VIII.28.) r e n d e l e t e. a helyi autóbusz-közlekedésrıl

Csorvás Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete 12/2002. (VIII.28.) r e n d e l e t e. a helyi autóbusz-közlekedésrıl Csorvás Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete 12/2002. (VIII.28.) r e n d e l e t e a helyi autóbusz-közlekedésrıl Csorvás Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Népjóléti Iroda

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Népjóléti Iroda Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Népjóléti Iroda Ikt.szám: 20.049/2015. Javaslat Salgótarján megyei jogú város helyi közösségi autóbusz-közlekedésének biztosítását célzó közszolgáltatási

Részletesebben

T A R T A L O M J E GY Z É K

T A R T A L O M J E GY Z É K T A R T A L O M J E GY Z É K AZ ÜZLETSZABÁLYZATBAN, AZ ABBAN FOGLALT UTAZÁSI FELTÉTELEKBEN ÉS A MELLÉKLETÉT KÉPEZŐ DÍJSZABÁSBAN HASZNÁLT EGYES FOGALMAK E HELYEKRE VONATKOZÓ ÉRTELMEZÉSE BEVEZETŐ FOGALOMTÁR

Részletesebben

Csorvás Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 11/2002. (VIII. 30.) r e n d e l e t e. a helyi autóbusz-közlekedésrıl

Csorvás Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 11/2002. (VIII. 30.) r e n d e l e t e. a helyi autóbusz-közlekedésrıl Csorvás Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 11/2002. (VIII. 30.) r e n d e l e t e a helyi autóbusz-közlekedésrıl Csorvás Nagyközség Képviselıtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

A T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. ÜZLETSZABÁLYZATA

A T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. ÜZLETSZABÁLYZATA 1 T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. 2800 Tatabánya, Győri út 23. Telefon: 06-/34-799-139 e-mail:titkarsag@tbusz.hu A T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI

Részletesebben

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ózd, 2013. november 28.

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ózd, 2013. november 28. J A V A S L A T az Ózd Város Önkormányzata és a BORSOD VOLÁN Zrt. között 2013. július 1-től 2016. december 31-ig érvényben lévő közszolgáltatási szerződés módosítására Ózd, 2013. november 28. Előterjesztő:

Részletesebben

A SZEKÉR-TRANSZ 99 BT. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA

A SZEKÉR-TRANSZ 99 BT. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA A SZEKÉR-TRANSZ 99 BT. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA TERVEZET Hatályos: 2013. március Jóváhagyta: a Nemzeti

Részletesebben

Magyar joganyagok - Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati felhívá 2. oldal A pályázónak - konzorcium esetén annak egyik tagjának - a s

Magyar joganyagok - Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati felhívá 2. oldal A pályázónak - konzorcium esetén annak egyik tagjának - a s Magyar joganyagok - Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati felhívá 1. oldal Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati felhívása autóbusszal végzett helyi menetrend szerinti személyszállítás

Részletesebben

Autóbuszvezető Haszongépjármű vezető

Autóbuszvezető Haszongépjármű vezető A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. ÜZLETSZABÁLYZATA (1. sz. módosítás)

A T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. ÜZLETSZABÁLYZATA (1. sz. módosítás) 1 T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. 2800 Tatabánya, Győri út 23. Telefon: 06-/34-799-139 e-mail:titkarsag@tbusz.hu A T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. ÜZLETSZABÁLYZATA (1. sz. módosítás) A KÖZFORGALMÚ

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt.sz.: 1/215-1/2012/I. Üi.: Varga Imre Makó Város Önkormányzat Képviselő-testülete MAKÓ ELŐTERJESZTÉS-RENDELETTERVEZET Tárgy: Helyi menetrend szerinti

Részletesebben

A MÁV NOSZTALGIA Kft. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA

A MÁV NOSZTALGIA Kft. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA A MÁV NOSZTALGIA Kft. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA Tartalom BEVEZETÉS... 3 RÖVIDÍTÉSEK, FOGALMAK... 4 1. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT ALKALMAZÁSA... 6 1.1. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT HATÁLYA... 6 1.2. DÍJ ELLENÉBEN

Részletesebben

Kecskemét helyi autóbusz-közlekedésének utazási feltételei (Érvényes: 2012. április 1-jétől)

Kecskemét helyi autóbusz-közlekedésének utazási feltételei (Érvényes: 2012. április 1-jétől) Kecskemét helyi autóbusz-közlekedésének utazási feltételei (Érvényes: 2012. április 1-jétől) 1. Általános tudnivalók A Polgári Törvénykönyv 216. (1) bekezdése értelmében a Személyszállítási szerződés az

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. november 25-i ülésére Tárgy: A menetrend szerinti helyi járatú autóbusz közlekedés szolgáltatási díjairól szóló 39/2001.(XII.31.)

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2013. november 28-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2013. november 28-i ülésére Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592 660. Pf.: 76. fax: 592 676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben

Ó z d, 2011. december 22. Előterjesztő: Polgármester Előkészítette: PH. Településf. és Vagyong. Osztály

Ó z d, 2011. december 22. Előterjesztő: Polgármester Előkészítette: PH. Településf. és Vagyong. Osztály J a v a s l a t az Ózd város Önkormányzata és a BORSOD VOLÁN Személyszállítási Rt. között 2004. december 22-én kötött közszolgáltatási szerződés módosítására, illetve szerződéses járat működtetésének jóváhagyására

Részletesebben

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/1996. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/1996. (XII. 31.) önkormányzati rendelete Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/1996. (XII. 31.) önkormányzati rendelete Az 1997. évtől érvényes helyi autóbusz-közlekedési viteldíjak megállapításáról.* (Egységes szerkezetben) 1..

Részletesebben

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, január 18.

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, január 18. J A V A S L A T az Ózd Város Önkormányzata és az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. között 2017. január 1-től 2021. december 31-ig érvényben lévő közszolgáltatási szerződés módosítására Ózd,

Részletesebben

1. MELLÉKLET. (A dőlt betűvel szedett szöveg jogszabály szövege.) I. Utazási jogosultság, utazási szerződés, menetjegyváltás

1. MELLÉKLET. (A dőlt betűvel szedett szöveg jogszabály szövege.) I. Utazási jogosultság, utazási szerződés, menetjegyváltás 1. MELLÉKLET UTAZÁSI FELTÉTELEK A VOLÁN TÁRSASÁGOK MENETREND SZERINTI AUTÓBUSZJÁRATAINAK BELFÖLDI TÁVOLSÁGI (HELYKÖZI) FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ IGÉNYBEVÉTELÉRE (A dőlt betűvel szedett szöveg jogszabály szövege.)

Részletesebben

Utazási feltételek a Volán társaságok menetrend szerinti autóbuszjáratainak belföldi távolsági (helyközi) forgalomban történő igénybevételére

Utazási feltételek a Volán társaságok menetrend szerinti autóbuszjáratainak belföldi távolsági (helyközi) forgalomban történő igénybevételére Utazási feltételek a Volán társaságok menetrend szerinti autóbuszjáratainak belföldi távolsági (helyközi) forgalomban történő igénybevételére (A dőlt betűvel szedett szöveg jogszabály szövege.) A Volán

Részletesebben

HELYKÖZI AUTÓBUSZ MENETREND

HELYKÖZI AUTÓBUSZ MENETREND HELYKÖZI AUTÓBUSZ MENETREND JÁSZ-NAGYKUN-SZLNK MEGYE ÉRVÉNYES: 207. december 0-től 208. december 8-ig Szerkeszti és kiadja: KMKK Középkelet - magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Felelős kiadó: Úti Csaba

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 50/2009. (XII. 23.) számú rendelete

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 50/2009. (XII. 23.) számú rendelete MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 50/2009. (XII. 23.) számú rendelete a közösségi közlekedési szolgáltatások ellátásának alapvető feltételeiről szóló, módosított 45/2008. (XII. 22.) számú rendelet

Részletesebben

KIVONAT NYÍREGYHÁZA HELYI AUTÓBUSZJÁRATAIRA VONATKOZÓ UTAZÁSI FELTÉTELEKBŐL ÉS DÍJSZABÁSBÓL

KIVONAT NYÍREGYHÁZA HELYI AUTÓBUSZJÁRATAIRA VONATKOZÓ UTAZÁSI FELTÉTELEKBŐL ÉS DÍJSZABÁSBÓL Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. által üzemeltetett Nyíregyháza helyi járatokra vonatkozó menetrendi naptár 2017/2018. évi menetrendi időszakra A nyári időszámítás 2018. március 25-től október

Részletesebben

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, április 20.

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, április 20. J A V A S L A T az Ózd Város Önkormányzata és az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. között 2017. január 1-től 2021. december 31-ig érvényben lévő közszolgáltatási szerződés módosítására Ózd,

Részletesebben

1. Menetdíjak megállapításának általános szabályai

1. Menetdíjak megállapításának általános szabályai 97 1. sz. M E L L É K L E T Az ÉNYKK Zrt. közforgalmú menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatásra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó Üzletszabályzatához ORSZÁGOS, REGIONÁLIS ÉS ELŐVÁROSI

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2010. február 22-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2010. február 22-i ülésére Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. február 22-i ülésére Tárgy: Gemenc Volán Zrt. beszámolója a személyszállítás költségének, bevételének alakulásáról,

Részletesebben

12/2004. (IV.24.) Orosházi Önkormányzati rendelet

12/2004. (IV.24.) Orosházi Önkormányzati rendelet 12/2004. (IV.24.) Orosházi Önkormányzati rendelet a fizető-parkolóhelyek működésének és igénybevételének rendjéről egységes szerkezetben a módosítására kiadott 19/2004. (VII.15.) Orosházi Önkormányzati

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300

Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Iksz: F-1754-2/2012. Témafelelős: Cseuz András Tárgy: Szentes város helyi tömegközlekedési

Részletesebben

határozata az autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítás közszolgáltatási szerződésének jóváhagyásáról

határozata az autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítás közszolgáltatási szerződésének jóváhagyásáról ÚJFEHÉRTÓ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(42) 290 000 Fax: (42) 290 003 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Újfehértó Város Önkormányzata

Részletesebben

UTAZÁSI FELTÉTELEK A VÁROSI (HELYI) MENETREND SZERINTI AUTÓBUSZJÁRATAINAK IGÉNYBEVÉTELÉRE. ÜZLETSZABÁLYZAT

UTAZÁSI FELTÉTELEK A VÁROSI (HELYI) MENETREND SZERINTI AUTÓBUSZJÁRATAINAK IGÉNYBEVÉTELÉRE. ÜZLETSZABÁLYZAT UTAZÁSI FELTÉTELEK A VÁROSI (HELYI) MENETREND SZERINTI AUTÓBUSZJÁRATAINAK IGÉNYBEVÉTELÉRE. ÜZLETSZABÁLYZAT Az üzletszabályzat..seregélyes-kapuvár..település közigazgatási határain belül hatályos IP/PM/NS/A/51/7/2013

Részletesebben

KUNSZENTI KFT. ÜZLETSZABÁLYZATA KÖZFORGALMÚ HELYI MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA KUNSZENTMÁRTON, FÓT, HEVES VÁROSOKRA VONATKOZÓAN

KUNSZENTI KFT. ÜZLETSZABÁLYZATA KÖZFORGALMÚ HELYI MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA KUNSZENTMÁRTON, FÓT, HEVES VÁROSOKRA VONATKOZÓAN KUNSZENTI KFT. ÜZLETSZABÁLYZATA KÖZFORGALMÚ HELYI MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA KUNSZENTMÁRTON, FÓT, HEVES VÁROSOKRA VONATKOZÓAN TERVEZET Utazási Feltételek: Mindazoknak, akik a Kunszenti

Részletesebben

UTAZÁSI FELTÉTELEK A VOLÁN TÁRSASÁGOK MENETREND SZERINTI AUTÓBUSZJÁRATAINAK BELFÖLDI TÁVOLSÁGI (HELYKÖZI) FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ IGÉNYBEVÉTELÉRE

UTAZÁSI FELTÉTELEK A VOLÁN TÁRSASÁGOK MENETREND SZERINTI AUTÓBUSZJÁRATAINAK BELFÖLDI TÁVOLSÁGI (HELYKÖZI) FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ IGÉNYBEVÉTELÉRE UTAZÁSI FELTÉTELEK A VOLÁN TÁRSASÁGOK MENETREND SZERINTI AUTÓBUSZJÁRATAINAK BELFÖLDI TÁVOLSÁGI (HELYKÖZI) FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ IGÉNYBEVÉTELÉRE (A dőlt betűvel szedett szöveg jogszabály szövege.) A VOLÁN

Részletesebben