AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2. OSZTÁLYA ÉS A 8 ÉVES KOROSZTÁLY SZÁMÁRA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2. OSZTÁLYA ÉS A 8 ÉVES KOROSZTÁLY SZÁMÁRA"

Átírás

1 Lippai György Napi(s) gyakorló AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2. OSZTÁLYA ÉS A 8 ÉVES KOROSZTÁLY SZÁMÁRA 2. félév MÁSODIK KIADÁS CELLDÖMÖLK, 2004

2 Bírálta Dr. Schábel Ferencné Illusztrálta Mohó Virág Kurucz Krisztina Szerkesztette Esztergályos Jenõ Raktári szám: AP 206/2 A kiadó a kiadói jogot fenntartja Apáczai Kiadó 9500 Celldömölk, Széchenyi utca 18. Telefon: 95/ ; Fax: 95/ Felelôs kiadó: Esztergályos Jenô ügyvezetô igazgató Nyomdai elôkészítés: Gyôr

3 16. hét 3 1. Alkoss a betûkbõl értelmes szavakat! o r l ó a l k k 2. Mondatrejtõ. Keresd meg a táblázatban az L alakban elrejtett 3 mondatot! A K M J L S P R E Z I L A F U H S C N l f i i o z g z u l l o é u õ e ö a o e u n m i ó k ó e í a s d l m u z t r g a d a t l j m i n d i g i g a z a t! n r e r e f a i t a ü d ó n e r v r e a z n n a p m o s s f o g a t! a e i d g í e a k t e t i t é r é r e t r b á y o b b k i n c s a z e g é s z s é g! 3. Másold le a mondatokat! 4. Mennyit érnek a fagyik, ha? 5. Tedd igazzá rajzzal, számmal!

4 16. hét 4 1. Szótaglufik. Alkoss a szótagokból szavakat! Az azonos színûekbõl válogass, a kiemeltektõl indulj! 2. Olvasd el a szavakat! Szóban alkoss mondatot a szópárokkal! nyilall nyíllal szál száll kasza kassza tol toll kiált kiállt ebe ebbe 3. Pótold a hiányzó mássalhangzókat! r rr o me e csu an o szarvú o vul de med o mány fú ó a ól fo ó e e e õl 4. Számítsd ki a számfeladatokat, kösd össze a megfelelõ képpel! 5. Kösd össze a feladatokat a számkártyákkal!

5 16. hét 5 1. Kösd össze a közmondásokat a hozzájuk tartozó magyarázatokkal! Többet ésszel, mint erõvel. Olcsó húsnak híg a leve. A rest kétszer fárad. Ami a szokásosnál kevesebbe kerül, vagy a megszerzéséhez nem kell nagyobb fáradság, annak általában a minõsége sem kifogástalan. Annak, aki lustaságból nem végez el valamit idõben, gyakran sokkal több munkával kell az elmulasztottakat pótolni. Többre megy az ember megfontolással, mint puszta erõszakkal. 2. Pótold a mondatok hiányzó szavait! tol toll nyilall nyíllal Az utcán két ember kocsit. Szépen fog ez a. Úgy beütöttem a lábam, hogy belé a fájdalom. Õseink jól bántak a. 3. Pótolj! r rr bu a du an so ol dö en nya al zsí os õ iz o dít vi ad po ol gyu ma zû ös 4. Számolj! 5. Írj a képrõl mûveleteket!

6 16. hét 6 1. Olvasd el a mesét, majd válaszolj a kérdésekre! A madarak királya Történt egyszer, hogy a madarak összegyûltek, hogy királyt válasszanak maguk közül. Elhatározták, hogy az lesz az uralkodójuk, aki a legmagasabbra tud repülni. A büszke sas tudta, hogy rajta kívül senki nem képes egészen a felhõkig repülni, ezért biztos volt a gyõzelmében. Igen ám, de a kis ökörszem kieszelt egy cselt. Elbújt a sas szárnya alá, s amikor az már nem tudott magasabbra repülni, kibújt, s még feljebb szárnyalt. Így történt hát, hogy a madaraknak két királyuk lett, az erõs és büszke sas és az aprócska, de nagyon okos ökörszem. Melyik közmondás nem igaz a történetre? Húzd alá! Ésszel él az ember. Kicsi a bors, de erõs. Jobban szereti a madár a szabadságot, mint kalitkában a vendégséget. Bízd el magad, ha szégyent akarsz vallani! Húzd alá azt a szót, amely igazzá teszi a mondatot! napig ökörszem A sas tudta, hogy rajta kívül senki sem tud a repülni. Az felhõkig õszapó egy azonban túljárt a sas eszén. Így történt, hogy a madaraknak királyuk lett. két 2. EMLÉKEZETMÉRÕ 3. Töltsd ki a számvirágokat! r rr o dít fo ó o mány me e o szarvú fú ó vi ad õ iz a ól du an po ol zsí os 4. Pótold a hiányzó mûveleti jeleket! (, : ) = = = = 5

7 Jutalomoldal 7 Égbõl hullok, fehér vagyok, szeretem a kemény fagyot. Siklik rajtam szánkók talpa, víg csatákban vagyok labda... de ha olvad, vízzé válok, pára leszek, égbe szállok. MEGFEJTÉS : Tudod-e, hogyan keletkezik a hó? A hó téli csapadékfajta. A felhõkben vízpárából keletkezik. A vízpárát alkotó parányi cseppecskék a hideg hatására fehér kristályokká fagynak össze. Miközben lefelé hullanak a földre, egymással összekapcsolódva, pihekönnyû hópelyhekké formálódnak. Te is jártál már úgy, hogy nem sikerült a hóból hóembert készíteni? Eláruljam, hogy miért történhetett ez? A hónak több típusa is van: Amikor nagyon hideg van, általában porhó esik. Enyhébb hidegben nedves hó. Utóbbiból könnyebb hóembert készíteni, mert jobban tapad. Könnyen felismerheted, mert sûrû, nagy pelyhekben esik. Melyik hóembernek nincsen párja? Karikázd be!

8 17. hét 8 1. Egészítsd ki a szavakat magánhangzókkal úgy, hogy értelmes szavakat kapj! Gyûjts minél többet! t. r. k: k. r. k: h. v. s: 2. Folytasd a szabály szerint! 3. Pótold a hiányzó szótagot! bol ból ab tom játék hó új bolt rom do jó gom dara ra Válogass a szavakból a kérdések szerint! Mit csinál? Mibõl? 4. Melyik mûvelet melyik képhez tartozik? Kösd össze! 5. Számolj! Írd be a megfelelõ eredményt!

9 17. hét 9 1. Olvasd fel hangosan a szóoszlopokat! hordta küldte mondtam csendben ajánlkozik rendben keringtek combnyak mindnyájan jelentkezz gömbvillám rendtartás 2. Csoportosítsd a szavakat a kérdések alapján! gátol rajtol fától háztól fáról porol padtól faltól betol fontol tárol golyóról zakatol lapátol sportol ajtótól karol játékról Mit csinál? Mitõl? Mirõl? 3. Pótolj, majd csoportosítsd a szavakat a kérdések alapján! böl bõl röl rõl böm eb mesé tõr kõ ö tö õ döröm könyv pö kõ Mit csinál? Mibõl? Mirõl? 4. Számolj! 5. Kösd össze az egyenlõket!

10 17. hét Szótaglufik. Alkoss szavakat a szótagok alapján! 2. Olvasd el a verset! Este Este minden nagyobb lesz, inognak a lámpák, sötétbársony szájukat hegyek, fák kitátják. Este minden eleven, mozdul a fa törzse, ugrik elém hirtelen, derekamra ütne. Este benn a szobában rossz egyedül lenni, még rosszabb az udvaron, nem merek kimenni. Este még a kutyák is, a kutyák is félnek, ugatják a hordóból kiömlött sötétet. Horgas Béla Te mikrõl szoktál álmodni? 3. Kösd össze a képeket a számfeladatokkal! 4. Hányszor kell kopogtatni a várajtón, hogy kinyíljék? Számold ki!

11 17. hét Fejezd ki egy szóval a következõ mondatokat! Csukott szemmel pihen: Vízben csapkodva halad: Száját csücsörítve hangot ad: Papírt ecsettel simogat: A tenyerét összeütögeti: Egy helyben szökdécsel: Süteményt készít: Négykézláb halad: 2. Toldalékold a szavakat a kérdéseknek megfelelõen! Mi? Mibõl? Mitõl? Mirõl? ház vár esõ 3. EMLÉKEZETMÉRÕ bol ból tol tól rol ról röl rõl gom do raj spor po tá tö csõ ab rom fá ház fá ka õ tõ bolt új be zaka pad lap kéz kõ 4. Számolj! 5. Bontsd a számokat többféleképpen!

12 Jutalomoldal 12 Milyen madarakról szólnak a találós kérdések? Fúr-farag, de mégse ács, kopog, mint a kalapács. Fák doktora, orvosa, erdõben az otthona. Megfejtés: Háta bársony, hasa vászon, szeme pilla, farka villa, feje bot. Mi az? Megfejtés: Melyik ló tud szárnyon szállni? Megfejtés: Tudod-e, melyek a madarak közös tulajdonságai? A madarak legjellemzõbb tulajdonsága, hogy testüket toll borítja. Szárnyaik vannak, de mint már tudod nem minden fajuk tud repülni. Tojással szaporodnak, állkapcsuk csõrré alakult. Azt már tudod, hogy vannak költözõ és itthon telelõ madarak. Ugye te is észrevetted már, hogy télen nagyon sok varjút láthatunk az utak mentén, parkokban, falvakban. Képzeld el, ezek a madarak a hidegebb évszakokat (az õszt és a telet) töltik hazánkban. Tavasszal költöznek vissza fészkelõhelyükre. Számos varjúfélével lehet találkozni a mesékben is. A csókát, a vetési varjút és a hollót fekete tollszínük miatt könnyû összetéveszteni. Pedig a holló nagyobb termetû, mint a varjú, s utóbbi a csõre tövénél toll nélküli szürke foltot visel. Ráadásul a lába vége erõsen tollazott, ezért gatyás madárnak is nevezik. A csóka még kisebb, mint a varjú. Könnyen felismerhetõ kopott, szürkés színû sapkájáról. Írd a képek alá, melyik a csóka, a varjú és a holló!

13 18. hét Hangvarázsló. Olvasd fel hangosan a szóoszlopokat, majd keretezd be azokat, amelyek szavaiban a kiejtéskor az -sz hang -z hanggá változik! díszben dísztelen terpeszben terpesztek cukrászda cukrásznak horgászbot horgásztam koszban koszfolt buszban buszról csúszda csúszkál teniszgála teniszverseny 2. Másold le az elvarázsolt szóoszlopokat! 3. Párosíts a zsákokból rokon értelmû szavakat! 4. Folytasd a sorozatot 3 taggal! pl.: eszik étkezik 5. Töltsd ki a táblázatot!

14 18. hét Szótaglufik. Alkoss a szótagokból értelmes szavakat! Kezdd a vastagon szedett szótaggal! 2. Hangvarázsló (z sz) hozd be hoztam aznap aztán vízre vízpart vízbe vízcsepp házba háztól házra házszám kézjel kézfej kézre kézcsók 3. Pótolj! z sz cukrá da ké fej re ket csempé csú da há szám a tán ere d ví part dí ben õri ték bi tat ho tam terpe ben ke tyû fû te 4. Kösd a képekhez a mûveleteket! 5. Tedd igazzá!

15 18. hét Olvasd fel helyes ejtéssel a szóoszlopokat! község atyja egészség szárazság bátyja merészség igazság anyja készség egyezség hunyja gonoszság 2. Másold le pontosan a szavakat! 3. Folytasd a gép munkáját! 4. Számolj! 5. Pótold a hiányzó mûveleti jeleket!

16 18. hét Olvasd el a mesét, majd felelj a kérdésekre! Az õz és a teknõs Egyszer az õz találkozott a teknõssel, aki éppen a patáit tisztogatta mert akkoriban még patái voltak a teknõsnek, az õznek meg karmai. S az õz akkor így szólt a teknõshöz: Hallod-e, milyen szép lábbelid van! Hadd próbáljam fel én is! Hát csak próbáld! mondta a teknõs, mivelhogy igen büszke volt a patáira. S odaadta õket az õznek, az pedig a karmait adta cserébe. Az õz felpróbálta a patákat s persze látta rögtön, hogy azokkal sokkal gyorsabban tud futni. S el is rohant velük; szegény teknõs meg ott maradt, mozdulni is alig bírt. S egyre várta az õz visszatértét, de az soha többé nem mutatkozott. Indián népmese Mire volt büszke a teknõs? Miért futott el az õz? 2. EMLÉKEZETMÉRÕ sz z a tán bi tat re ket a tán dí ben csú da ke tyû fû te terpe ben ho tam 3. Hasonlítsd össze az eredményeket! Tedd ki közéjük a megfelelõ jelet! 4. Elbújtak a képen a hajók! Keresd meg õket a minta szerint úgy, hogy a hajókba írt számok szorzata 40 legyen!

17 Jutalomoldal Ha eddig figyelmesen olvastad a jutalomoldalakat, könnyen meg tudod fejteni a keresztrejtvényt! A színes négyzetek egy februári téltemetõ népszokást rejtenek! Meghatározások: 1. Sivatagi állat 2. Déli-sarkon élõ madár 3. Vízpárából az égen képzõdik 4. Ormányos állat 5. A nyarat követõ évszak 6. Sivatagi vízlelõhely 7. Ilyen színû nappal az égbolt 8. A legkisebb varjúféle madár 2. Ha a képen szereplõ állatok nevének utolsó betûit helyes sorrendbe rakod, egy újabb állat nevét kapod! Betûk: Megfejtés: 3. Melyik madár melyik etetõre száll rá?

18 19. hét Szótaglufik. Keress értelmes szavakat a szótagok alapján! 2. Olvasd el a verset! Csoóri Sándor: Farsangi kutyabál De érdekes volna, ha kutyabál volna, s farsang napján minden kutya bálba kutyagolna. Nagy kutya is, kis kutya is, kit csíp még a bolha. Komondor kényelmes, lassú táncot ropna, Puli Pali csárdást, ahogy meg van írva; sötét szõre, bozontja a szemébe lógna. Csau csacsacsázna, a foxi bokázna, a többi vén kutya meg leülne a hóba. Kösd össze, melyik kutya mit csinált a bálban! Csau leülnének a hóba a komondor csárdást járt a vén kutyák csacsacsázna Puli Pali lassú táncot járna 3. Kösd a képekhez a számfeladatokat! 4. Mennyit ér, ha.?

19 19. hét Hangvarázsló (c dz) arckép arcbõr arcfestés harckocsi harcban harcra viccpoén viccgyártó vicclap percmutató percben percnyi 2. Párosíts! Melyik szólás mit jelent? Zöld ágra vergõdik Ráncba szed valakit Lesz még a kutyára dér Kígyót-békát kiált rá Megüti a bokáját Kákán is csomót keres megfegyelmez akadékoskodik boldogul bajba jut rágalmaz pórul fog járni 3. Pótolj! c dz e het harmin ból lopó nak har ban himbáló ik álar ban ó kodik lán zörgés húzo kodik kilen bõl 4. Számolj! 5. Tedd igazzá!

20 19. hét Olvasd el a mondatokat, és számozással állítsd sorrendbe a történetet! Volt egyszer egy hóvirág, aki úgy gondolta, kibújik a föld alól. A cica felkapta a talpát, s nyomban elszaladt. A kis hóvirág nem esett kétségbe, megcsiklandozta a macska talpát. De egy macska éppen ott állt, ahol a hóvirág elõ szeretett volna bújni. A hóvirág most már nyugodtan elõbújhatott. 2. Pótold a szókapcsolatok hiányzó tagjait! hellyel üggyel kézzel szívvel tûzzel foggal síppal éjjel 3. Folytasd! & 9 4. Egy hóvirágnak 3 szirma van. Töltsd ki a táblázatot! 5. Számold ki az eredményeket, majd írd a napocskákba úgy, hogy a nyíl mindig a háromszor annyi felé mutasson!

21 Húzd alá a történethez illõ szólásokat! Gyakorlat teszi a mestert.káposztalé van a fejében. Apja sem volt harangöntõ.fizet, mint a köles. Olyan, mint a bot.kõbölcsõben ringatták. 19. hét Olvasd el a mesét, majd oldd meg a feladatokat! A csizmadia disznója Volt egy csizmadia, akit Györgynek hívtak. Ennek a csizmadiának volt egy disznója, amelyik a csordába járt. Amikor a csordából jött haza, mindig ezt mondta: Gyuriií... Gyuriií... Gyuriií! A csizmadiának ez sehogy sem tetszett, s mondta a feleségének: õ meg fogja tanítani a disznót, hogy az õ becsületes neve György. Megbújik egy este a kapu mellett, s mikor a disznó jött be a kapun, egy nagy darab fával úgy fejbe kólintotta, hogy abban a helyben felfordult, csak kettõt nyögött: György György Mondta is a csizmadia: No, ugye, hogy megtanultad a becsületes nevemet! De amikor látta, hogy vége a disznónak, kezdett búslakodni, milyen bolondot csinált. Mit volt mit tenni, elmentek a vásárba, s vettek egy másik disznót. Ma is élnek, ha meg nem haltak. Húzd alá a csizmadiára illõ tulajdonságokat! irigy, oktondi, illedelmes, szorgos, ostoba, buta, vicces, együgyû, ügyes, balga 2. EMLÉKEZETMÉRÕ c dz lopó nak álar ban e het kilen bõl lán zörgés j ly szabá áték ola ká ha bé eggyû tés hüve ku 3. Színezd azonos színûre az egyenlõket! 4. Vezesd be a számfeladatokat a számok várába!

22 Jutalomoldal 22 Egy örökzöld fafajtára gondoltam. Ha a virágzatába írt betûket helyes sorrendbe rakod, megtudhatod, melyikre! Megfejtés : Tudod-e, mit jelent az, hogy egy növény örökzöld? Az örökzöld növények egész évben megõrzik leveleiket. Az ilyen fák sohasem csupaszok. Leveleiket folyamatosan cserélik. Miközben a régiek lehullanak, állandóan újakat hajtanak. A fenyõk többsége is örökzöld. Van azonban néhány fajtája (pl. a vörösfenyõ), amelyik lombhullató. A világ legöregebb fája is fenyõféle. Ez a mamutfenyõ. Életkora a 4000 évet is elérheti, magassága a 100 métert. Keresd meg a fákon rejtõzködõ állatokat! Mindegyiken egyet-egyet!

23 20. hét Mi a varázsló titka? Folytasd az elvarázsolt betûkapcsolatok bekeretezését! álljon éljen tanuljon készüljünk szálljon szóljon feleljen számoljunk hulljon hûljön énekeljen hajoljunk halljon üljön forduljon beszéljünk 2. Másold le szótagolva a kiemelt szavakat! 3. Pótolj! lj jj figye etek ki ebb karo atok te esen be ebb örü etek fú átok le ebb guggo atok fele etek fe ebb próbá átok 4. Mit mond a kép? Írd le számtannyelven! 5. Bontsd a számokat!

24 20. hét Szótaglufik. Alkoss értelmes szavakat a szótagok alapján! 2. Olvasd fel a szópárokat! Helyezd õket mondatokba! derül borul gyorsul lassul lent fent kívül belül szelíd vad él hal lazul szorul tágul szûkül ül áll 3. Szóvásár. Válogass a kosarakból, és alkoss toldalékos szavakat! 4. Számolj! 5. Futóversenyt rendeztek Gyümölcsfalván. Ki hányadik lett? Végezd el a számításokat, és megtudod!

25 20. hét Olvasd fel hangosan a szóoszlopokat! Mit tapasztaltál az nj és az nyj betûk ejtése közben? köszönjön anyja reccsenjen fonjon nénje dobbanjon kenje lehunyja csökkenjen bánja hányja durranjon 2. Másold le a szavakat csoportosítva! nj nyj 3. Pótolj! nj nny bá a kí a szu ad pihe en röppe en kö ed patta on szá a fo adt roha on me en seme i 4. Kösd össze az összetartozókat! 5. Folytasd az utasítás szerint!

26 20. hét Olvasd el a verset, majd válaszolj! Takáts Gyula: Cinkehintó Pittyeg a nád, Jaj, de szép! zörög a sás... Odanézz, mint a méz, Róka jár? Vadmacska? fénylik a tó és a toll. Dehogy macska. Karcsú ágon Nem is róka. fészekalja, Piros farkú, tavi szellõ hajtogatja. hegyes bajszú, Cinkefészek, hogy is volna? tollas hintó, Ne fuss, Erzsi! áprilisi ágon ringó! Állj meg, Jóska! Négyen ülnek benne... Cinke röpköd a bozótba. Miért futott el Erzsi, Jóska? Húzz alá a versben 3 olyan szót, amelynek a leírása eltér a kiejtéstõl. 2. Mi a szabály? Folytasd! 3. EMLÉKEZETMÉRÕ nj, nny, nyj, lj, llj, jj 4. Gyakorolj! fo a a a ha a fú a fo adt szá on né e le ebb be ebb 5. Hányas számú versenyzõ melyik halat fogja ki? Kösd össze!

27 Jutalomoldal 27 Melyik állatra gondoltam? A Mikulás szánját húzza, fejdíszként agancsát hordja. Jól tûri a hideget, szereti a füveket. Megfejtés: Tudod-e, mi az agancs? Az agancs a hím szarvasfélék fején növõ csontszerû képzõdmény. Alakja, nagysága fajonként eltérõ. Évente leválik, majd újranõ. A szarvasok egyetlen fajának, a rénszarvasnak a nõsténye is visel agancsot. Az agancs nem csak fegyver, dísz, hanem hûtõeszköz is az állat számára. Az oda érkezõ vért ugyanis lehûti a levegõáram, mielõtt visszaáramlana a testbe. A szarvasnak mintegy 50 fajtája ismert. Legkisebb a pudu, amely kb. akkora, mint egy nyúl. Legnagyobb a jávorszarvas, amely magasabb a lónál is. Hazánkban is több szarvasféle található. Tudod-e, mitõl fél a legjobban a jávorszarvas? A legjobban a jégtõl fél, mert ha véletlenül elcsúszik, nem tud többé felállni. A túl nagy hideget sem kedveli, fõleg amikor a hõmérséklet a -50 C-t is meghaladja. Ilyenkor különös dolgot talál ki. Elhelyezkedik egy cserjés közepén, maga alá húzza a lábait, és hagyja, hogy a hó betakarja. Így a hótakaró védelme alatt meg tudja õrizni testének melegét! Segíts a jávorszarvasnak kikerülni a jeges tavakat!

28 21. hét Hangvarázsló (gy ty) hagyták hagynak hagyta hagyma fogytak fogynak fogytál fogyni nagyképû nagybetû nagycirkusz nagybácsi nagypapa nagymama nagycsoport nagymutató 2. Másold le az elvarázsolt szóoszlopokat! 3. Pótolj! gy ggy e ütt na jából lero po ász bu og e szer hi en ro an né zet bu an 4. Olvass a képrõl! Írd le számtannyelven! 5. Melyik több? Tedd ki a megfelelõ jelet!

29 21. hét Szótaglufik. Tedd a három kiemelt szótag után a szótagokat! Keress minél több értelmes szót! 2. Olvasd el a mesét! Zelk Zoltán: Hová szaladsz, vízipók? Hová szaladsz, vízipók? Hol lesz a lakodalom? Keresem a békát! A királyi házban: Mért nem húzol kiscipõt? sásból, nádból épített Gyorsabb így mezétláb! tavi palotában... Miért futsz íly sebesen? Hát a menyasszony, ki lesz Én leszek a násznagy: békakirály párja? ma tartják a lagziját Hetedhét mocsárnak a a békakirálynak... legszebb békalánya... Húzd alá a helyes választ! Hová szaladt a vízipók? kiscipõért, kereste a békát, a békalányért Hol tartották a lakodalmat? a menyasszonynál, az erdei tónál, tavi palotában Melyik három szóra gondoltam a versbõl? Pótold a hiányzó mássalhangzókat! _ í _ i _ ó e a o e e 3. Töltsd ki a számvirágokat! Figyelj a nyíl hegyére!

30 21. hét Olvasd el hangosan, majd folytasd az elvarázsolt betûkapcsolatok bekeretezését! mondja tudjátok hagyja küldje kezdjétek nagyjából maradjunk szedjük fogyjon adjunk hordjuk fagyjon 2. Szóvásár. Válassz a szavakhoz megfelelõ toldalékot, majd másold le! 3. Pótold a sorozatok hiányzó tagjait! 4. Töltsd ki a táblázatokat! Folytasd az egyenlõ értékû szorzatok lejegyzését!

31 21. hét Olvasd el az alábbi szöveget! A feledékeny varázsló Volt egyszer egy varázsló, Nem volt az egyéb, csak egy mondat nem volt éppen parázsló. de ahhoz elég Mesterségét félretette, hogy varázslónk ne feledje el a felét. mert varázsszóit elfeledte. Ki vele mondja, ezzel kezdje: Történt egyszer, hogy vendégségbe Támadjon fel szélvihar, varázsigém hordja, érkezett egy boszorkány. kire rászáll, annak adjon, Lyukas volt a varázszsákja, amire vágyik, pont abból, s mondókáját nála hagyta. s varázslatom titok maradjon. 2. Másold le a versbõl a kiemelt szavakat! Jelöld álló egyenessel a szótõ határát! 3. EMLÉKEZETMÉRÕ dj gyj gy ggy 4. Pótolj! hi e fo tál mon a ha a kül e e ütt na ából po ász tu a fo on 5. Még 4 autót rejt a kép. Keresd meg! Az autókba írt számok szorzata 48 legyen!

32 Jutalomoldal 32 A Bocs család ismét a világot járja. Amíg visszatérnek, íme néhány rejtvényfeladvány! 1. Írd be a képeken látható tárgyak nevét a megfelelõ sorba! Ha jó a megoldásod, egy újabb tárgy nevét kapod! 2. Nemrég azt kérdezték tõlem, melyik a kedvenc játékom. Ha megfejted a képrejtvényeket, megtudhatod, mit válaszoltam! ö = õ r h 3. Kösd össze az egyforma labdákat!

33 22. hét Hangvarázsló (cs dzs) bakancsfûzõ bakancsbetét bakancsnyom szendvicssütõ szendvicsben szendvicsvaj gyümölcsfagyi gyümölcsdarab gyümölcsleves meccslabda meccsbõl meccskezdés 2. Alkoss mondatokat az elvarázsolt szavakkal! 3. Pótolj! g gg rá ó fa at a ancs csü ed nyu ton re el ré en nya at hú om hi adt 4. Írj mûveleteket a rajz alapján! 5. Mi a szabály? Keretezd be azokat, amelyek igazzá teszik a szabályjátékot! Pótold a hiányzó számokat!

34 22. hét Olvasd el hangosan a szóoszlopokat! Keretezd be azokat a betûket, amelyeket másként ejtünk, mint ahogyan írunk! látja látjuk segíts segítsünk boltja boltjuk kiálts kiáltsunk kertje kertjük szakíts szakítsunk ecsetje ecsetjük gyûjts gyûjtsünk 2. Olvasd el az alábbi verses szöveget! A két szókötõ-lókötõ Csacsogó Csaba és Tyével Péter barátok már réges-régen. Ismerik egymást, s tudják, hogy a szavak egy részét másképp ejtik, mint ahogy írják. Csacsogó Csaba cs-vel mondja: taníccs, gyûjcs, szakíccs... De ha írja, eképp kanyaríntja: taníts, gyûjts, szakíts. Ezért, ha t a szó vége és toldalékot is kérne, mikor ír, nagyon vigyáz, hogy el ne vétse. Tyével Péter ty-vel mondja: láttya, baráttya, rontya... Viszont, ha írja, így alakítja: látja, barátja, rontja... Mindketten mindezt, azért tudják, mert a szavakat szótõre bontják. S ha ezeket toldalékolják, másképp írják, mint mondják. 3. Pótolj! tj tty lá a ha ú csa a pe es kiál a po an ker e fü ent vál a lö en 4. Számolj! 5. Kösd össze az egyenlõket!

35 22. hét Szótaglufik. Alkoss értelmes szavakat a szótagokkal! Ügyelj a helyesírásra! 2. Olvasd el a találós kérdéseket! Húzd alá azokat a szavakat, amelyeknek az írása eltér a kiejtéstõl! Járni tud, bár nincsen lába, Egy lépést sem tesz hiába. Szüntelen az idõt méri, S minden percét számonkéri. Az éjt, s nappalt összeadja, És huszonnégy részre osztja. Mezõrõl a csûrbe viszik, a csûrben meg kicsépelik, két kõ között megforgatják, vízzel, sóval megdagasztják, még a tûznek is kiteszik; jó annak, ki megéhezik. 3. Hány forint van a pénztárcákban összesen? Írd le szorzásokkal! 4. Jön a vadász! Melyik nyúl melyik bokorba fog elbújni? 9 4 8

36 22. hét Alkoss mondatokat az azonos színnel bekeretezett szavak segítségével! Hajítsd jobban! Váltsd be a leckét! Gyûjtsd lejjebb! Tanítsd meg kisebbre! Tartsd össze! Fejtsd meg magad! Hajlítsd messzire! Kiáltsd el a rejtvényt! 2. Másolj le 4 mondatot! 3. EMLÉKEZETMÉRÕ g gg hú om re el fa at a ancs ré en nya at nyu ton tj tty lá a bará a ha ú ker e pe es fü ent haj a 4. Töltsd ki a táblázatot! Folytasd az egyenlõ értékû szorzatok lejegyzését! 5. Számítsd ki a számvárba tartó mûveleteket! Mennyi lesz a számvárban?

37 Jutalomoldal 37 Egy évszakra gondoltam. A vers címe és az utolsó szava is ez. Olvasd végig, és próbáld meg kitalálni! Majtényi Erik: A Csipkés rüggyel, madárfüttyel köszön rám, köszön rád, s majd egy reggel, ha víg kedvvel jól megráz egy almafát, minden ágról szirmok fellege havaz, földön-égen csodaszépen tündöklik fel a. Tudod-e, mit jelent az a szó, hogy kikelet? Írók, költõk használják ezt a kifejezést. Jelentése: tavasz. Ilyenkor megváltozik a természet, felébred nyugalmi állapotából. Kirügyeznek a fák, levelet bontanak a növények, s megjelennek az elsõ tavaszi virágok, mint a tavasz hírnökei. Számozással állítsd sorrendbe a tavaszi virágokat, megjelenésük szerint! Mit gondolsz, miért olyan színes és illatos a legtöbb virág? Azért, hogy a rovarokat magukhoz csalogassák. A rovarok ugyanis a testükre tapadt virágport egyik növényrõl a másikra viszik, elõsegítve ezzel, hogy a virágok helyén gyümölcsök, termések, bogyók nõjenek. Van olyan virág is, pl. a petúnia, amely csak éjszaka illatozik, s ezzel az éjszaka repülõ lepkefajokat csalogatja magához.

38 23. hét Olvasd el a szöveget! A szókötõ lókötõk rokonai Csacsogó Csaba és Tyével Péter mirõl híres, még emlékszel? Két rokonuk még nem ismered, bemutatom õket, nevüket ne feledd! Ennyezõ Ernõ, ki mikor beszél, ny -nyel tereferél: pl. köszönny, szánnya, fonnya. De mikor leírja, kissé csalafinta, másképp fest az irkafirka: köszönj, szánja, fonja. A másik szókötõ lókötõ Gyúró Gyurka, ki a gy -ket lelkesen gyúrja. Persze, csak ha mondja: pl. aggyon, mongya, tuggya. S ha írja, betûit így igazítja: adjon, mondja, tudja. S ha emlékszel, tudod a mondatot: Szótõ legyen a barátod! Hidd el, ezt majd nem bánod, mert segíti az írásod! 2. Gyûjts szavakat csoportosítva a versbõl! Van benne hosszú mássalhangzó: Másképp ejtjük, mint írjuk: 3. Karikázd be tízesével! Mennyi lesz a maradék? 4. Gyakorolj!

39 23. hét Olvasd el a mesét, majd oldd meg a feladatokat! A szárazföldi és a vízi kígyó A szárazföldi kígyó egyszer, amikor megszomjazott, lement a folyóhoz és inni akart. A vízi kígyó azonban ott tanyázott és útját állta. Addig-addig veszekedtek, vitatkoztak, mígnem verekedés tört ki köztük, de nem bírtak egymással. Megegyeztek, hogy másnap ismét folytatják a csatát, és a gyõztesé lesz a víz és a szárazföld is. Ezután mindketten pihenni tértek. A békák azonban felkeresték a szárazföldi kígyót. Azzal az ígérettel bátorították, hogy az õ pártján állnak, mellette fognak harcolni a vízi kígyó ellen. Másnap, a megbeszélt idõpontban találkozott egymással a vízparton a két ellenfél, és elkezdõdött a küzdelem. A békák hangos brekegésen kívül semmi egyebet nem csináltak. A szárazföldi kígyó, miután gyõzött, kérdõre vonta a békákat. Tudd meg barátom felelték a békák, hogy a mi szövetségünk nem a tettekben, hanem a szavakban lakozik. A szárazföldi kígyó ekkor mérgesen otthagyta a békákat, mert olyan szövetségesre nincs szüksége, akik csak a szájukkal tudnak segíteni. Válaszolj a kérdésekre! Hol találkoztak a kígyók? Mi lett a gyõztes jutalma? Hogyan segítettek a békák? Húzd alá a mesére igaz közmondást! Bajjal jár a baj. Szükségben ismered meg a jó barátot. Csak fél lába van a hazugságnak. Könnyû tó felé hajtani a békát. 2. Pótolj! nj nny köszö ük kö en fo on fo adt di e pihe él me i ke ed 3. Számolj! 4. Melyik szín mely számjegyet jelenti? & & & &

40 23. hét Szótaglufik. Alkoss értelmes szavakat a szótagokból! Írd is le az új szavakat! 2. Mondatrejtõ. Találd meg, majd 3 színnel színezd ki a 3 elbújt mondatot! T ó n b b a É j e l m e z o l y. N f l y a m i a a n j j é g é r ö g b i e a o o v e s z n a s e f e k d j a c s s v f s a l e s á p z l e r n õ d b l i z a a ó s l t s n p a v i t e a z a l m a g j n! s e t o o a b a d á s z i k y á l a d e z a l h s l, m i n t a z é j s z a k a. m 3. Pótolj! dj ggy a on ro an sze ed me es hi e mon a po ász tu a 4. Karikázd be a formákat ötösével! Mennyi lesz a maradék? 5. Gyakorolj!

41 23. hét Gyakorold a nyelvtörõk olvasását! Versenyezzetek, ki tudja hibátlanul elmondani! Barta Barna arra szaladt, hat nagy darab dagadt halat tartva barna bajsza alatt. Egyszer egy pici pocakos pocok pocakon pöckölt egy pici pocakos pockot, mire a pocakon pöckölt pici pocakos pocok pocakon pöckölte a pocok pöckölõ pici, pocakos pockot. 2. EMLÉKEZETMÉRÕ dj gyj ggy a on hi e mon a ha a fo on tu a me et ha on nj nny kö en di e köszö me i ke ed szá a kö û fo a 3. Számolj! 4. Add össze a bohócok gallérjára írt számokat, majd oszd el 5-tel! Színezd ki azokat a bohócokat, ahol a maradék 4 lesz!

42 Jutalomoldal 42 A következõ közmondásokból egy madár neve hiányzik. Melyik az? Írd be! Elmennek a, itthon maradnak a verebek. Sok, õsz jele. Egy nem csinál nyarat. Tudod-e, miért térnek vissza tavasszal a fecskék régi fészkükre? A vándormadarak, mint pl. a fecskék, márciusban tízezer kilométert repülve térnek vissza Dél-Afrikából, miután ott ilyenkor már nagy a szárazság. Kitûnõ tájékozódásuknak köszönhetõen még a régi fészküket is képesek megtalálni. Ezeket a fészkeket rendszerint a szülõk foglalják el, akik régi fiókáikat már nem ismerik fel, s éppen úgy elkergetik õket, mintha idegenek lennének. Te is biztosan láttál már fecskét. Leggyakrabban a füstifecskével vagy a molnárfecskével találkozhatunk, mert mindkettõ él az ember közelében is. Közülük a füstifecske a nagyobb. Hosszú, villás farkáról könnyen felismerheted. Hátoldala, szárnya kékesfekete színû. Homloka, torka vöröses árnyalatú. Testének alsó része sárgásfehér, amin kékesfekete nyakörv látható. Fészke igazi remekmû. Sárból, növényi szálakból épített gömbölyded alakú fészek, amely felül teljesen nyitott. Általában fedett mennyezeti szögletekbe, istállók gerendáira, hidak alá építi. A molnárfecske fészke az épületek külsõ falán, az ereszek alatt látható, és csak sárból készül. Felül zárt, s csak egy szûk bejárata van. Ez a fecskefajta kisebb is. Ráadásul csak csekély mértékben villás a farka. Tollazata felül kékesfekete, alul fehér egészen a csõréig. Ezek alapján te is meg tudod különböztetni õket. Írd a képek mellé, melyik a füstifecske, és melyik a molnárfecske!

43 24. hét Olvasd fel a szóoszlopokat! hatszor adsz hagysz látszik tudsz vágysz hallatszik fogadsz négyszer mozoghatsz maradsz gyógyszer 2. Válogass a fenti szavakból, és pótold a mondatokat! Ugye, nekem is abból a finomságból? Messzire a harangszó. Tornaórán eleget. Nálunk ebédre? Ha beteg vagy, segít a. 3. Pótolj! tsz dsz gysz ké er na erû já ik hala e er kuta lá ik megvé 4. Oszd el a kilenc szelet tortát kettesével, majd négyesével! 5. Melyik szín mit jelent? Kösd össze! 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 4-gyel osztva a maradék 0 4-gyel osztva a maradék 1 4-gyel osztva a maradék 2 4-gyel osztva a maradék 3

44 24. hét Szótaglufik. Alkoss értelmes szavakat a szótagokból! 2. Folytasd a szótõ jelölését! maradt, fogadta, imádta, fáradt, szidta, adtátok, szedték, védtük, tudtátok 3. Pótolj! dt tt fára e e daga melle szaka ke õ vé e o hon sápa i 4. Számolj! Írd le a -be a maradékot! 5. Mókuska négyesével csomagolja el a gyûjtött makkocskákat. A maradékot mindig megeheti. Töltsd ki a táblázatot! Hány makkot ehetett meg összesen?

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1 TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN Egy híres sakkozó nevét kapod, ha jó úton jársz. Írd át színessel a név betûit! P O V G P O L G J Á R D U J T U T D I I T 2. Moziba mentek a bábok. Nézz körül a nézôtéren, és válaszolj

Részletesebben

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra!

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 1. Másold le írott betûkkel! 2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 3. Írd le írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! b c cs d dz dzs f g gy h j k l ly m n ny p q r s sz t ty

Részletesebben

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek.

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek. Kedves második osztályos tanuló! Bizonyára te is szívesen tanulod a matematikát. A 2. osztályban is sok érdekes feladattal találkozhatsz. A Számoljunk! című munkafüzetünk segítségedre lesz a gyakorlásban.

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla

A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla 1. Játsszátok el, amit a képen láttok! Hány ujj van a magasban, ha 1 kezet 3 kezet 4 kezet 0 kezet 6 kezet 8 kezet látsz? 1 @ 5 = 3 @ 5 = 4 @ 5 = 0 @ 5 = 0 2. Építsd

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Második félév

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Második félév Földvári Erika NYELVTAN Munkafüzet második osztályosoknak Második félév Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Másképpen ejtjük, másképpen írjuk: dj, gyj kapcsolat 1. Írd le a szavakat szótagolva! Jelöld függõleges

Részletesebben

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév Földvári Erika NYELVTAN Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév Mozaik Kiadó Szeged, 2013 A magánhangzók idõtartama 1. Mi a szabály? Töltsd ki a táblázatot! Alkoss mondatokat a szópárokkal! Írd le

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót.

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót. A part alatt Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Vizet önt a da-gasz-tó-tek-nő-be. Szekérre rakja a bú-za-ké-vét. Le-ka-szál-ja a búzát. Dagasztja a tésztát. Kévébe köti a búzát.

Részletesebben

Szorzás, osztás 1000-ig. A műveletek tulajdonságai 1. Hány pötty van Erika rajzán? Írj róla összeadást és szorzást is!

Szorzás, osztás 1000-ig. A műveletek tulajdonságai 1. Hány pötty van Erika rajzán? Írj róla összeadást és szorzást is! Szorzás, osztás 1000-ig. A műveletek tulajdonságai 1. Hány pötty van Erika rajzán? Írj róla összeadást és szorzást is! Ha a zöld vonalak mentén lévő pöttyöket adod össze, akkor 5+5+5=, vagy 3 =. Ha a piros

Részletesebben

ÍRJUNK SZÉPEN, HELYESEN SÜNIVEL!

ÍRJUNK SZÉPEN, HELYESEN SÜNIVEL! Vég Andrea ÍRJUNK SZÉPEN, HELYESEN SÜNIVEL! Írás- és helyesírás gyakorló 1. osztályosoknak 7. kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Az f és a v a szavakban 1. Mit jelentenek a szavak? Készíts rajzot! Másold

Részletesebben

Másold le! Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. Javítás

Másold le! Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. Javítás 1. Másold le! 2. Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. 3 3. a) Kisbetű? Nagybetű? Pótold! b) Ellenőrizd le! A helyes megoldásokat megtalálod az 1. mellékletben. c) Másold le a szavakat! 4.

Részletesebben

Számok és műveletek 10-től 20-ig

Számok és műveletek 10-től 20-ig Számok és műveletek től 20ig. Hány gyerek vesz részt a síversenyen? 2. Hányas számú versenyző áll a 4. helyen, 3. helyen,. helyen? A versenyzők közül hányadik helyen áll a 4es számú, 3as számú, es számú?

Részletesebben

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke Levelező Klub Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke A piros kiskocsi Tomi és Évi a domb tetejére húzták a piros kiskocsit. Beültek a -ba, és elindultak lefelé a lejtőn. Sebesen gurultak ám! Aztán reccs, bumm!

Részletesebben

Műveletek egész számokkal

Műveletek egész számokkal Mit tudunk az egész számokról? 1. Döntsd el, hogy igazak-e a következő állítások az A halmaz elemeire! a) Az A halmaz elemei között 3 pozitív szám van. b) A legkisebb szám abszolút értéke a legnagyobb.

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola 2015. 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen, majd oldd meg a feladatokat! A részeredményeket

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

Csivitelő (2. osztály)

Csivitelő (2. osztály) Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő (2. osztály) 2-3. oldalhoz 1. Olvasd el az újság 2. és 3. oldalán található szövegeket, verseket! Keresd meg, mely dátumhoz mi tartozik, kösd össze! Kisboldogasszony

Részletesebben

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2016. március 21. SZÖVEGÉRTÉS 2. OSZTÁLY név:... iskola:... Két ember és a medve Sok évvel ezelőtt két jóbarát, Sándor és József vándorolt át az

Részletesebben

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám:

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám: S z ö v e g é r t ő v e r s e n y 2018. május 3. 1. osztály Név: Iskola: Elért pontszám: 80/ Hasznos tanácsok: 1. 45 percig dolgozhatsz! 2. Ceruzával írj! 3. Figyelj az utasítás pontos végrehajtására!

Részletesebben

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán) VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)... Minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek,

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY --------------------

MATEMATIKA VERSENY -------------------- Eötvös Károly Közös Fenntartású Általános Iskola 2013. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 831 Vonyarcvashegy, Fő u. 8/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014.

XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014. XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014. KEDVES GYEREKEK! JÓ VERSENYZÉST KÍVÁNUNK! Olvasd el figyelmesen a történetet! Az elrepült focilabda

Részletesebben

kisokos Foglalkoztató füzet gyerekeknek Kiadja: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága 2013.

kisokos Foglalkoztató füzet gyerekeknek Kiadja: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága 2013. kisokos Foglalkoztató füzet gyerekeknek Kiadja: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága 2013. Augusztus vége volt, a gyerekek már hazajöttek a nyaralásból.

Részletesebben

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Második félév. Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Második félév. Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó Második félév Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 0 SZORZÁS ÉS OSZTÁS -VEL Mesélj a képrõl! Hány kerékpár és kerék van a képen?

Részletesebben

OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: január 14. (hétfő) Forduló: Évfolyam: 2. A versenyző neve:

OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: január 14. (hétfő) Forduló: Évfolyam: 2. A versenyző neve: Tanítók Fekete István Egyesülete OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: 2019. január 14. (hétfő) Forduló: Évfolyam: III. 2. A versenyző neve: Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Az iskola kódja:

Részletesebben

Ember: Állat: Növény:

Ember: Állat: Növény: Hova tartoznak a szavak? Írd a megfelelı csoport után a hozzá tartozó számot! Ember: Állat: Növény: 1 ibolya 9 nárcisz 2 Rózsa 10 paripa 3 béka 11 bálna 4 málna 12 Ibolya 5 láma 13 sóska 6 Nárcisz 14 Béla

Részletesebben

BESZÉD ÉS ANYANYELV. Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET

BESZÉD ÉS ANYANYELV. Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET BESZÉD ÉS ANYANYELV Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET Beszéd és anyanyelv Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak Tematika és tanmenet (55 óra) 1. félév heti 1 óra 2. félév heti 2 óra ÓRA CÍM

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak 1 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Egy hang két betû: j és ly 1. Orsolya és Jancsi olyan állat- és növényneveket gyûjtöttek, melyekben j vagy ly betû

Részletesebben

Köszöntünk titeket a negyedik osztályban!

Köszöntünk titeket a negyedik osztályban! Köszöntünk titeket a negyedik osztályban! Ez a számolófüzet a tankönyv és feladatgyûjtemény mellett segítségetekre lesz abban, hogy használatával gyakoroljátok a matematikaórán tanultakat. A következô

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak FELADATGYÛJTEMÉNY az elõkészítéstõl a kisbetûk megtanulásáig 1 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Hogyan viselkedjünk? Illik nem illik 1. Beszélgessetek

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 2. évfolyam MÉRŐLAPOK 7. modul 6. melléklet 2. évfolyam 1. mérőlap tanuló/1. 1. Írd le a számokat egymás mellé! ; ; ; ; 2. Tedd a kapott számokat csökkenő sorrendbe!

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Köszöntünk titeket a harmadik osztályban!

Köszöntünk titeket a harmadik osztályban! Köszöntünk titeket a harmadik osztályban! Ez a számolófüzet a tankönyv és feladatgyűjtemény mellett segítségetekre lesz abban, hogy használatával gyakoroljátok a matematika órán tanultakat. A következő

Részletesebben

1. Dóri, Samu és Bianka pénzt számoltak, és beváltották nagyobb egységekre. Rakd ki

1. Dóri, Samu és Bianka pénzt számoltak, és beváltották nagyobb egységekre. Rakd ki Számok ezerig. Dóri, Samu és Bianka pénzt számoltak, és beváltották nagyobb egységekre. Rakd ki játék pénzzel! a) Dóri pénze: Helyiérték-táblázatba írva: Százas Tízes Egyes 5 3 százas + 5 tízes + 3 egyes

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY ABASÁR, 2018

MATEMATIKA VERSENY ABASÁR, 2018 MATEMATIKA VERSENY ABASÁR, 2018 1. osztály 2018 /55 pont 1. Folytasd a sort! 0 1 1 2 3 5 /4 pont 2. Melyik ábra illik a kérdőjel helyére? Karikázd be a betűjelét! (A) (B) (C) (D) (E) 3. Számold ki a feladatokat,

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Eötvös Károly Közös Fenntartású Óvoda, Általános Iskola 2012. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

5. Kösd össze! 6. Keresd a jelet, betût! Karikázd be!

5. Kösd össze! 6. Keresd a jelet, betût! Karikázd be! Mozaik Kiadó Szeged, 2013 5. Kösd össze! 6. Keresd a jelet, betût! Karikázd be! 1 2 3 1 JANUÁR 4 5 6 7 8 9 10 2 11 12 13 14 15 16 17 3 18 19 20 21 22 23 24 4 25 26 27 28 29 30 31 5 1 2 3 4 5 6 7 5 Mese,

Részletesebben

Kati mesét olvas. A tanító néni mosolyog. A dió csonthéjas gyümölcs. A fecske költözı madár. A szemetet a szemétgyőjtıbe rakjuk

Kati mesét olvas. A tanító néni mosolyog. A dió csonthéjas gyümölcs. A fecske költözı madár. A szemetet a szemétgyőjtıbe rakjuk Nyírd ki a mondatkártyákat Kati mesét olvas A dió csonthéjas gyümölcs Kétszer kettı egyenlı néggyel A felnıtteknek udvariasan köszönünk Rendben tartom a szobámat Étkezés elıtt mindig kezet mosok Alaposan

Részletesebben

HÉTFŐI REPÜLÉS A PÚPOS SZÖRNYETEG

HÉTFŐI REPÜLÉS A PÚPOS SZÖRNYETEG HÉTFŐI REPÜLÉS A PÚPOS SZÖRNYETEG Sötétben minden más. Az egy más világ. Gyuszi fekszik a sötétben. A kályhánál valami furcsa domborodik. Valami púpos szörnyeteg, ugrásra készen. Gyuszi feljebb húzza a

Részletesebben

MESEBÁL 3.A hõs kisegér Huszti Zoltán

MESEBÁL 3.A hõs kisegér Huszti Zoltán MSBÁL. hõs kisegér Huszti Zoltán nek 12 Marsch lt egy - szerélt a kam - ra sar - ka mé - lyén, Laczó Zoltán Vince lt egy - szerélt egy órus ora hõs kis - e-gér. Hosz - szú far - ka volt és büsz - ke nagy

Részletesebben

Földvári Erika NYELVTAN. Tankönyv második osztályosoknak

Földvári Erika NYELVTAN. Tankönyv második osztályosoknak Földvári Erika NYELVTAN Tankönyv második osztályosoknak Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Magánhangzók, mássalhangzók 1. Tükör elõtt végezd a gyakorlatokat! Kerekítsd az ajkad! Egyre jobban szûkítsd a kerekítést!

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

Kedves harmadik osztályosok!

Kedves harmadik osztályosok! Kedves harmadik osztályosok! Köszöntünk titeket a matematika birodalmában! 3. osztályban is folytatjuk a barangolást. Ismét új kalandok, új felfedezések és rejtvényes feladatok várnak rátok. tankönyv mellett

Részletesebben

A pillangófa. Olvasószint: B. Mester Györgyi meséje nyomán. Angelov Kati képei. Megoldások: A pillangófa. Magyar ábécéposzter Olvass magyarul!

A pillangófa. Olvasószint: B. Mester Györgyi meséje nyomán. Angelov Kati képei. Megoldások: A pillangófa. Magyar ábécéposzter Olvass magyarul! Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok.

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. Elsőként bemutatkozunk egymásnak. Ekkor derül ki, hogy értik a nyelvünket,

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

50. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia

50. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 2. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 3. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 4. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia és csoport

Részletesebben

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5.

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Összes lehetıség megtalálása: 3. Figyelem fejlesztése: 1., 2., 3.,

Részletesebben

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap 1. feladatlap 1., Mérleghinta matek. A mérleghintákon látható képeket helyettesítsd számokkal úgy,hogy a számok összeadása esetén is egyensúlyban maradjanak, a két oldalon lévı számok összege egyenlı legyen!

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. CSEREBERE 8 PONT Ha képeken látható szavakban egy hangot megváltoztattok, új szót kaptok. Írjátok az új szót a kép alá! 2.HOL FÉSZKEL A KISMADÁR?

Részletesebben

van nincs étkészlet van nincs tartózkodó SZERVÍZ, SZEMÉRMES FÉNYES, SZEMÜVEG

van nincs étkészlet van nincs tartózkodó SZERVÍZ, SZEMÉRMES FÉNYES, SZEMÜVEG 1. feladatlap 1., Szinonimaolvasás Hasonlítsd össze a kisbetős és NAGYBETŐS szavakat! Figyeld meg melyik kisbetős szónak van NAGYBETŐS megfelelıje! van nincs étkészlet van nincs tartózkodó van nincs ragyogó

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Lektorálatlan összegyűjtött változat A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA Farkas Mayer Zsó: Torkos (Fotó: Fetykó Judit) Farkas koma nem volt rest Piroska mamájához

Részletesebben

Kedves Kisdiák! Egy dolog annyira egyszerű, amennyire csak lehetséges, de semmivel sem egyszerűbb. (Albert Einstein)

Kedves Kisdiák! Egy dolog annyira egyszerű, amennyire csak lehetséges, de semmivel sem egyszerűbb. (Albert Einstein) Kedves Kisdiák! Reméljük, szívesen dolgozol majd ebből a könyvből. Tudjuk, hogy könnyebb az írás, már nem olyan nehéz észrevenni és betartani a szabályokat. Ha mégis valamit hibásan írsz, nyugodtan radírozd

Részletesebben

JAVÍTÓKULCS. Az elrepült focilabda

JAVÍTÓKULCS. Az elrepült focilabda Az iskolától nem messze van egy focipálya. Kerítés választja el az úttesttől. A fiúk gyakran mennek oda focizni. Laci a legjobb játékos. Gyorsan fut, ügyesen cselez, és sok gólt lő. Péntek délután egymás

Részletesebben

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa 1. 2. Elérhető pontszám: 9x2+2= 20 pont Húzzátok össze, lehetőleg más-más színnel, a párokat! asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve

Részletesebben

Sorba rakva majd kijön! (A szerialitás fejlesztése) Válogatott témák válogatott feladatok 6. feladatcsomag

Sorba rakva majd kijön! (A szerialitás fejlesztése) Válogatott témák válogatott feladatok 6. feladatcsomag KOMPLEX ELADATOK Válogatott témák válogatott megoldások 3.6 Sorba rakva majd kijön! (A szerialitás fejlesztése) Válogatott témák válogatott feladatok 6. feladatcsomag Életkor: ogalmak, eljárások: 10 14

Részletesebben

;3 ; 0; 1 7; ;7 5; 3. pozitív: ; pozitív is, negatív is: ;

;3 ; 0; 1 7; ;7 5; 3. pozitív: ; pozitív is, negatív is: ; . A racion lis sz mok A tanult sz mok halmaza A) Ábrázold számegyenesen az alábbi számokat! 8 + + 0 + 7 0 7 7 0 0. 0 Válogasd szét a számokat aszerint, hogy pozitív: pozitív is, negatív is: negatív: sem

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

Feladatok. 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó

Feladatok. 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó Feladatok 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó (Segítségül gondolj a következő szavakra: kacag, fut, távozik, suhan, somolyog,

Részletesebben

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;...

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... Egész számok természetes számok ( ) pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... 0 negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... egész számok ( ) 1. Írd a következõ számokat a halmazábra megfelelõ helyére! 3; 7; +6 ; (

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak 2 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Szótagoljunk! 1. Robot Robi felfedezõútra indult. Mit látott? Írd le szótagolva a szavakat, ahogy a robot mondhatta

Részletesebben

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó Elsõ félév Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 0 ÖSSZEHASONLÍTÁS Húzd át azokat, amelyek nincsenek a fenti képen! Karikázz be annyit,

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

TÖRTÉNETEK, ESETEK, MESÉK SZÖVEGFELDOLGOZÁSA

TÖRTÉNETEK, ESETEK, MESÉK SZÖVEGFELDOLGOZÁSA TÖRTÉNETEK, ESETEK, MESÉK SZÖVEGFELDOLGOZÁSA Az elsõ nap az iskolában Az elsõ napon még nem tanultunk, hanem ismerkedtünk egymással. Bemutatkoztunk, és elmeséltük, hogy mi volt a jelünk az óvodában. A

Részletesebben

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés táblák:layout 1 2008.06.13. 6:37 Oldal 18 1. Ismétlés A 2. osztályos szóanyag szavainak másolása írott és nyomtatott betűkről Tollbamondás Szógyűjtés képről, a gyűjtött szavak leírása 2. Ismétlés A 2.

Részletesebben

Keresd meg a többi lapot, ami szintén 1 tulajdonságban különbözik csak a kitalált laptól! Azokat is rajzold le!

Keresd meg a többi lapot, ami szintén 1 tulajdonságban különbözik csak a kitalált laptól! Azokat is rajzold le! 47. modul 1/A melléklet 2. évfolyam Feladatkártyák tanuló/1. Elrejtettem egy logikai lapot. Ezt kérdezték tőlem: én ezt feleltem:? nem? nem? nem nagy? nem? igen? nem Ha kitaláltad, rajzold le az elrejtett

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. TITKOS NYELV SZAVANKÉNT 1 PONT Gyűjtsetek szavakat titkos nyelven! A példa: tábla. 3 percig dolgozhattok. 2. MELYIKET VÁLASSZAM? 10+1 PONT Színezzétek

Részletesebben

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka?

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Feladatok a meséhez 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! 2. Válaszolj! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Milyen munkaeszközökkel találkozott? Milyen munkahelyekre

Részletesebben

Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam. Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk!

Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam. Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk! Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam Név: Osztály: Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk! 1. Tedd ki a megfelelő ékezeteket a szavakra! futotest, fozokanal, kultura, szulofold, szololevel

Részletesebben

JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK

JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK 1. a) Marci kiflit eszik a konyhában. b) Zsuzsi könyvet olvas a szobában. c) Anna levelet ír Fanninak. d) Balázs a kutyával játszik a kertben.

Részletesebben

3. VASÚTON A MONDATOKKAL 10 PONT

3. VASÚTON A MONDATOKKAL 10 PONT ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 3. OSZTÁLY 1. FORDULÓ elérhető pontszám: név 92 elért pontszám: 1. TITKOS NYELV? 8 PONT Tanszereid nevét jelekkel látod. Találd ki, melyekre gondoltunk, és írd a vonalakra!

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák és Szülők!

Előszó. Kedves Kollégák és Szülők! Előszó A/1 Kedves Kollégák és Szülők! A Varázslatos számoló című gyakorló a számtani alapokra építve segíti a tanulókat a számolás, a logikai gondolkodás gyakorlásában. Nagy hangsúlyt fektet az elemi számolási

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, március 30. MATEMATIKA 2. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, március 30. MATEMATIKA 2. OSZTÁLY ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY MATEMATIKA 2. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Melyik számra gondoltam? Írd az üres négyzetbe! a) A legkisebb páros szám: b ) 1 tízes + 3 egyes = A legnagyobb egyjegyű páratlan

Részletesebben

Én is tudok számolni 2.

Én is tudok számolni 2. Én is tudok számolni 2. ELSŐ KÖTET A kiadvány 2018. november 11-én tankönyvi engedélyt kapott a TKV/3490-11/2018. számú határozattal. A tankönyv megfelel az 51./2012. (XII. 21.) számú EMMI-rendelet 11.

Részletesebben

csukás istván szövegfeldolgozó Munkafüzet Bayné Bojcsev Mónika Munkája

csukás istván szövegfeldolgozó Munkafüzet Bayné Bojcsev Mónika Munkája csukás istván szövegfeldolgozó Munkafüzet Bayné Bojcsev Mónika Munkája Csukás István A téli tücsök meséi Szövegfeldolgozó munkafüzet Bayné Bojcsev Mónika munkája Kedves Gyerekek! A mesék mindnyájunkban

Részletesebben

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez Feladatok a MATEMATIKA standardleírás 2. szintjéhez A feladat sorszáma: 1. Standardszint: 2. Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazok Képes különböző elemek közös tulajdonságainak felismerésére.

Részletesebben

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Tartalom A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.)... 2 A kazári piacon... 2 Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Búbb bújj zöld ág (magyar népdal)... 2 Elfogyott a krumplileves... 3 Elvesztettem

Részletesebben

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész Baka Judit Makár Júlia Egyszer volt 1+1 I. rész Kolozsvár, 2010 Támogatta a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma Írta: Baka Judit Illusztrálta: Makár Júlia Véleményezte: dr. P. Dombi

Részletesebben

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Hogyan képzeled el az erdőt és benne az ottfelejtett kasztyűt? Szerinted ki felejtette ott? Színezd ki a kártyákat, és ragaszd a megfelelő helyre: egy pár vagy fél pár

Részletesebben

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM Tompáné Balogh Mária ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM A fák birodalma Környezetismeret TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0. kiadás Évfolyam 0... A tanuló neve pauz westermann kiadó ÔSZ A PARKBAN A.

Részletesebben

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt?

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) ALSÓ TAGOZATOS EGYÉNI VERSENY NÉV: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1. Olvasd el Szép

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola 2016. 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen, majd oldd meg a feladatokat! A részeredményeket

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Írás. munkafüzet 3. osztályosoknak. Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

Írás. munkafüzet 3. osztályosoknak. Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Írás munkafüzet 3. osztályosoknak Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomjegyzék Ceruzaforgató... 4 Ismét együtt! Ismételjünk!... 6 Légy szemfüles!... 8 Alsó ívelés, felső

Részletesebben

Érzékszerveink. Olvasószint: A

Érzékszerveink. Olvasószint: A Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

MATEMATIKA A. feladatlapok. 2. évfolyam. 2. félév

MATEMATIKA A. feladatlapok. 2. évfolyam. 2. félév MATEMATIKA A feladatlapok. évfolyam. félév A kiadvány KHF/3993-18/008. engedélyszámon 008.08.18. időponttól tankönyvi engedélyt kapott Educatio Kht. Kompetenciafejlesztő oktatási program kerettanterv A

Részletesebben

91 100% kiválóan megfelelt 76 90% jól megfelelt 55 75% közepesen megfelelt 35 54% gyengén megfelelt 0 34% nem felelt meg

91 100% kiválóan megfelelt 76 90% jól megfelelt 55 75% közepesen megfelelt 35 54% gyengén megfelelt 0 34% nem felelt meg Kedves Kollégák! A Negyedik matematikakönyvem tankönyvekhez készítettük el a matematika felmé rőfüzetünket. Az első a tanév eleji tájékozódó felmérés, amelynek célja az előző tanév során megszerzett ismeretek

Részletesebben

OLVASÁSI KÉPESSÉGEKET FEJLESZTŐ PROGRAM

OLVASÁSI KÉPESSÉGEKET FEJLESZTŐ PROGRAM OLVASÁSI KÉPESSÉGEKET FEJLESZTŐ PROGRAM 1. NAP PROGRAMJA Ezen a héten újabb, egymáshoz nagyon hasonló betűkkel játsszunk! Azonban ők már nem csak hárman vannak, hanem bizony nyolcan, így a dolgunk is nehezebb

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldás

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldás Megoldás 1. Melyik mondat állítás a következőek közül? A: Szép idő van ma? B: A 100 szép szám. C: Minden prímszám páratlan. D: Bárcsak újra nyár lenne! Az állítás olyan kijelentő mondat, melyről egyértelműen

Részletesebben

SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III.

SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III. SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III. Madarak voltunk 103_D.indb 21 2007.08.30. 11:39:18 103_D.indb 22 2007.08.30. 11:39:21 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN II. 3. ÉVFOLYAM 23 D1 TALÁLÓS KÉRDÉSEK,

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. A tanuló kódszáma: Državni izpitni center *N17113921* 6. osztály MAGYAR NYELV ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. osztályában 2017. május 4., csütörtök

Részletesebben