AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2. OSZTÁLYA ÉS A 8 ÉVES KOROSZTÁLY SZÁMÁRA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2. OSZTÁLYA ÉS A 8 ÉVES KOROSZTÁLY SZÁMÁRA"

Átírás

1 Lippai György Napi(s) gyakorló AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2. OSZTÁLYA ÉS A 8 ÉVES KOROSZTÁLY SZÁMÁRA 2. félév MÁSODIK KIADÁS CELLDÖMÖLK, 2004

2 Bírálta Dr. Schábel Ferencné Illusztrálta Mohó Virág Kurucz Krisztina Szerkesztette Esztergályos Jenõ Raktári szám: AP 206/2 A kiadó a kiadói jogot fenntartja Apáczai Kiadó 9500 Celldömölk, Széchenyi utca 18. Telefon: 95/ ; Fax: 95/ Felelôs kiadó: Esztergályos Jenô ügyvezetô igazgató Nyomdai elôkészítés: Gyôr

3 16. hét 3 1. Alkoss a betûkbõl értelmes szavakat! o r l ó a l k k 2. Mondatrejtõ. Keresd meg a táblázatban az L alakban elrejtett 3 mondatot! A K M J L S P R E Z I L A F U H S C N l f i i o z g z u l l o é u õ e ö a o e u n m i ó k ó e í a s d l m u z t r g a d a t l j m i n d i g i g a z a t! n r e r e f a i t a ü d ó n e r v r e a z n n a p m o s s f o g a t! a e i d g í e a k t e t i t é r é r e t r b á y o b b k i n c s a z e g é s z s é g! 3. Másold le a mondatokat! 4. Mennyit érnek a fagyik, ha? 5. Tedd igazzá rajzzal, számmal!

4 16. hét 4 1. Szótaglufik. Alkoss a szótagokból szavakat! Az azonos színûekbõl válogass, a kiemeltektõl indulj! 2. Olvasd el a szavakat! Szóban alkoss mondatot a szópárokkal! nyilall nyíllal szál száll kasza kassza tol toll kiált kiállt ebe ebbe 3. Pótold a hiányzó mássalhangzókat! r rr o me e csu an o szarvú o vul de med o mány fú ó a ól fo ó e e e õl 4. Számítsd ki a számfeladatokat, kösd össze a megfelelõ képpel! 5. Kösd össze a feladatokat a számkártyákkal!

5 16. hét 5 1. Kösd össze a közmondásokat a hozzájuk tartozó magyarázatokkal! Többet ésszel, mint erõvel. Olcsó húsnak híg a leve. A rest kétszer fárad. Ami a szokásosnál kevesebbe kerül, vagy a megszerzéséhez nem kell nagyobb fáradság, annak általában a minõsége sem kifogástalan. Annak, aki lustaságból nem végez el valamit idõben, gyakran sokkal több munkával kell az elmulasztottakat pótolni. Többre megy az ember megfontolással, mint puszta erõszakkal. 2. Pótold a mondatok hiányzó szavait! tol toll nyilall nyíllal Az utcán két ember kocsit. Szépen fog ez a. Úgy beütöttem a lábam, hogy belé a fájdalom. Õseink jól bántak a. 3. Pótolj! r rr bu a du an so ol dö en nya al zsí os õ iz o dít vi ad po ol gyu ma zû ös 4. Számolj! 5. Írj a képrõl mûveleteket!

6 16. hét 6 1. Olvasd el a mesét, majd válaszolj a kérdésekre! A madarak királya Történt egyszer, hogy a madarak összegyûltek, hogy királyt válasszanak maguk közül. Elhatározták, hogy az lesz az uralkodójuk, aki a legmagasabbra tud repülni. A büszke sas tudta, hogy rajta kívül senki nem képes egészen a felhõkig repülni, ezért biztos volt a gyõzelmében. Igen ám, de a kis ökörszem kieszelt egy cselt. Elbújt a sas szárnya alá, s amikor az már nem tudott magasabbra repülni, kibújt, s még feljebb szárnyalt. Így történt hát, hogy a madaraknak két királyuk lett, az erõs és büszke sas és az aprócska, de nagyon okos ökörszem. Melyik közmondás nem igaz a történetre? Húzd alá! Ésszel él az ember. Kicsi a bors, de erõs. Jobban szereti a madár a szabadságot, mint kalitkában a vendégséget. Bízd el magad, ha szégyent akarsz vallani! Húzd alá azt a szót, amely igazzá teszi a mondatot! napig ökörszem A sas tudta, hogy rajta kívül senki sem tud a repülni. Az felhõkig õszapó egy azonban túljárt a sas eszén. Így történt, hogy a madaraknak királyuk lett. két 2. EMLÉKEZETMÉRÕ 3. Töltsd ki a számvirágokat! r rr o dít fo ó o mány me e o szarvú fú ó vi ad õ iz a ól du an po ol zsí os 4. Pótold a hiányzó mûveleti jeleket! (, : ) = = = = 5

7 Jutalomoldal 7 Égbõl hullok, fehér vagyok, szeretem a kemény fagyot. Siklik rajtam szánkók talpa, víg csatákban vagyok labda... de ha olvad, vízzé válok, pára leszek, égbe szállok. MEGFEJTÉS : Tudod-e, hogyan keletkezik a hó? A hó téli csapadékfajta. A felhõkben vízpárából keletkezik. A vízpárát alkotó parányi cseppecskék a hideg hatására fehér kristályokká fagynak össze. Miközben lefelé hullanak a földre, egymással összekapcsolódva, pihekönnyû hópelyhekké formálódnak. Te is jártál már úgy, hogy nem sikerült a hóból hóembert készíteni? Eláruljam, hogy miért történhetett ez? A hónak több típusa is van: Amikor nagyon hideg van, általában porhó esik. Enyhébb hidegben nedves hó. Utóbbiból könnyebb hóembert készíteni, mert jobban tapad. Könnyen felismerheted, mert sûrû, nagy pelyhekben esik. Melyik hóembernek nincsen párja? Karikázd be!

8 17. hét 8 1. Egészítsd ki a szavakat magánhangzókkal úgy, hogy értelmes szavakat kapj! Gyûjts minél többet! t. r. k: k. r. k: h. v. s: 2. Folytasd a szabály szerint! 3. Pótold a hiányzó szótagot! bol ból ab tom játék hó új bolt rom do jó gom dara ra Válogass a szavakból a kérdések szerint! Mit csinál? Mibõl? 4. Melyik mûvelet melyik képhez tartozik? Kösd össze! 5. Számolj! Írd be a megfelelõ eredményt!

9 17. hét 9 1. Olvasd fel hangosan a szóoszlopokat! hordta küldte mondtam csendben ajánlkozik rendben keringtek combnyak mindnyájan jelentkezz gömbvillám rendtartás 2. Csoportosítsd a szavakat a kérdések alapján! gátol rajtol fától háztól fáról porol padtól faltól betol fontol tárol golyóról zakatol lapátol sportol ajtótól karol játékról Mit csinál? Mitõl? Mirõl? 3. Pótolj, majd csoportosítsd a szavakat a kérdések alapján! böl bõl röl rõl böm eb mesé tõr kõ ö tö õ döröm könyv pö kõ Mit csinál? Mibõl? Mirõl? 4. Számolj! 5. Kösd össze az egyenlõket!

10 17. hét Szótaglufik. Alkoss szavakat a szótagok alapján! 2. Olvasd el a verset! Este Este minden nagyobb lesz, inognak a lámpák, sötétbársony szájukat hegyek, fák kitátják. Este minden eleven, mozdul a fa törzse, ugrik elém hirtelen, derekamra ütne. Este benn a szobában rossz egyedül lenni, még rosszabb az udvaron, nem merek kimenni. Este még a kutyák is, a kutyák is félnek, ugatják a hordóból kiömlött sötétet. Horgas Béla Te mikrõl szoktál álmodni? 3. Kösd össze a képeket a számfeladatokkal! 4. Hányszor kell kopogtatni a várajtón, hogy kinyíljék? Számold ki!

11 17. hét Fejezd ki egy szóval a következõ mondatokat! Csukott szemmel pihen: Vízben csapkodva halad: Száját csücsörítve hangot ad: Papírt ecsettel simogat: A tenyerét összeütögeti: Egy helyben szökdécsel: Süteményt készít: Négykézláb halad: 2. Toldalékold a szavakat a kérdéseknek megfelelõen! Mi? Mibõl? Mitõl? Mirõl? ház vár esõ 3. EMLÉKEZETMÉRÕ bol ból tol tól rol ról röl rõl gom do raj spor po tá tö csõ ab rom fá ház fá ka õ tõ bolt új be zaka pad lap kéz kõ 4. Számolj! 5. Bontsd a számokat többféleképpen!

12 Jutalomoldal 12 Milyen madarakról szólnak a találós kérdések? Fúr-farag, de mégse ács, kopog, mint a kalapács. Fák doktora, orvosa, erdõben az otthona. Megfejtés: Háta bársony, hasa vászon, szeme pilla, farka villa, feje bot. Mi az? Megfejtés: Melyik ló tud szárnyon szállni? Megfejtés: Tudod-e, melyek a madarak közös tulajdonságai? A madarak legjellemzõbb tulajdonsága, hogy testüket toll borítja. Szárnyaik vannak, de mint már tudod nem minden fajuk tud repülni. Tojással szaporodnak, állkapcsuk csõrré alakult. Azt már tudod, hogy vannak költözõ és itthon telelõ madarak. Ugye te is észrevetted már, hogy télen nagyon sok varjút láthatunk az utak mentén, parkokban, falvakban. Képzeld el, ezek a madarak a hidegebb évszakokat (az õszt és a telet) töltik hazánkban. Tavasszal költöznek vissza fészkelõhelyükre. Számos varjúfélével lehet találkozni a mesékben is. A csókát, a vetési varjút és a hollót fekete tollszínük miatt könnyû összetéveszteni. Pedig a holló nagyobb termetû, mint a varjú, s utóbbi a csõre tövénél toll nélküli szürke foltot visel. Ráadásul a lába vége erõsen tollazott, ezért gatyás madárnak is nevezik. A csóka még kisebb, mint a varjú. Könnyen felismerhetõ kopott, szürkés színû sapkájáról. Írd a képek alá, melyik a csóka, a varjú és a holló!

13 18. hét Hangvarázsló. Olvasd fel hangosan a szóoszlopokat, majd keretezd be azokat, amelyek szavaiban a kiejtéskor az -sz hang -z hanggá változik! díszben dísztelen terpeszben terpesztek cukrászda cukrásznak horgászbot horgásztam koszban koszfolt buszban buszról csúszda csúszkál teniszgála teniszverseny 2. Másold le az elvarázsolt szóoszlopokat! 3. Párosíts a zsákokból rokon értelmû szavakat! 4. Folytasd a sorozatot 3 taggal! pl.: eszik étkezik 5. Töltsd ki a táblázatot!

14 18. hét Szótaglufik. Alkoss a szótagokból értelmes szavakat! Kezdd a vastagon szedett szótaggal! 2. Hangvarázsló (z sz) hozd be hoztam aznap aztán vízre vízpart vízbe vízcsepp házba háztól házra házszám kézjel kézfej kézre kézcsók 3. Pótolj! z sz cukrá da ké fej re ket csempé csú da há szám a tán ere d ví part dí ben õri ték bi tat ho tam terpe ben ke tyû fû te 4. Kösd a képekhez a mûveleteket! 5. Tedd igazzá!

15 18. hét Olvasd fel helyes ejtéssel a szóoszlopokat! község atyja egészség szárazság bátyja merészség igazság anyja készség egyezség hunyja gonoszság 2. Másold le pontosan a szavakat! 3. Folytasd a gép munkáját! 4. Számolj! 5. Pótold a hiányzó mûveleti jeleket!

16 18. hét Olvasd el a mesét, majd felelj a kérdésekre! Az õz és a teknõs Egyszer az õz találkozott a teknõssel, aki éppen a patáit tisztogatta mert akkoriban még patái voltak a teknõsnek, az õznek meg karmai. S az õz akkor így szólt a teknõshöz: Hallod-e, milyen szép lábbelid van! Hadd próbáljam fel én is! Hát csak próbáld! mondta a teknõs, mivelhogy igen büszke volt a patáira. S odaadta õket az õznek, az pedig a karmait adta cserébe. Az õz felpróbálta a patákat s persze látta rögtön, hogy azokkal sokkal gyorsabban tud futni. S el is rohant velük; szegény teknõs meg ott maradt, mozdulni is alig bírt. S egyre várta az õz visszatértét, de az soha többé nem mutatkozott. Indián népmese Mire volt büszke a teknõs? Miért futott el az õz? 2. EMLÉKEZETMÉRÕ sz z a tán bi tat re ket a tán dí ben csú da ke tyû fû te terpe ben ho tam 3. Hasonlítsd össze az eredményeket! Tedd ki közéjük a megfelelõ jelet! 4. Elbújtak a képen a hajók! Keresd meg õket a minta szerint úgy, hogy a hajókba írt számok szorzata 40 legyen!

17 Jutalomoldal Ha eddig figyelmesen olvastad a jutalomoldalakat, könnyen meg tudod fejteni a keresztrejtvényt! A színes négyzetek egy februári téltemetõ népszokást rejtenek! Meghatározások: 1. Sivatagi állat 2. Déli-sarkon élõ madár 3. Vízpárából az égen képzõdik 4. Ormányos állat 5. A nyarat követõ évszak 6. Sivatagi vízlelõhely 7. Ilyen színû nappal az égbolt 8. A legkisebb varjúféle madár 2. Ha a képen szereplõ állatok nevének utolsó betûit helyes sorrendbe rakod, egy újabb állat nevét kapod! Betûk: Megfejtés: 3. Melyik madár melyik etetõre száll rá?

18 19. hét Szótaglufik. Keress értelmes szavakat a szótagok alapján! 2. Olvasd el a verset! Csoóri Sándor: Farsangi kutyabál De érdekes volna, ha kutyabál volna, s farsang napján minden kutya bálba kutyagolna. Nagy kutya is, kis kutya is, kit csíp még a bolha. Komondor kényelmes, lassú táncot ropna, Puli Pali csárdást, ahogy meg van írva; sötét szõre, bozontja a szemébe lógna. Csau csacsacsázna, a foxi bokázna, a többi vén kutya meg leülne a hóba. Kösd össze, melyik kutya mit csinált a bálban! Csau leülnének a hóba a komondor csárdást járt a vén kutyák csacsacsázna Puli Pali lassú táncot járna 3. Kösd a képekhez a számfeladatokat! 4. Mennyit ér, ha.?

19 19. hét Hangvarázsló (c dz) arckép arcbõr arcfestés harckocsi harcban harcra viccpoén viccgyártó vicclap percmutató percben percnyi 2. Párosíts! Melyik szólás mit jelent? Zöld ágra vergõdik Ráncba szed valakit Lesz még a kutyára dér Kígyót-békát kiált rá Megüti a bokáját Kákán is csomót keres megfegyelmez akadékoskodik boldogul bajba jut rágalmaz pórul fog járni 3. Pótolj! c dz e het harmin ból lopó nak har ban himbáló ik álar ban ó kodik lán zörgés húzo kodik kilen bõl 4. Számolj! 5. Tedd igazzá!

20 19. hét Olvasd el a mondatokat, és számozással állítsd sorrendbe a történetet! Volt egyszer egy hóvirág, aki úgy gondolta, kibújik a föld alól. A cica felkapta a talpát, s nyomban elszaladt. A kis hóvirág nem esett kétségbe, megcsiklandozta a macska talpát. De egy macska éppen ott állt, ahol a hóvirág elõ szeretett volna bújni. A hóvirág most már nyugodtan elõbújhatott. 2. Pótold a szókapcsolatok hiányzó tagjait! hellyel üggyel kézzel szívvel tûzzel foggal síppal éjjel 3. Folytasd! & 9 4. Egy hóvirágnak 3 szirma van. Töltsd ki a táblázatot! 5. Számold ki az eredményeket, majd írd a napocskákba úgy, hogy a nyíl mindig a háromszor annyi felé mutasson!

21 Húzd alá a történethez illõ szólásokat! Gyakorlat teszi a mestert.káposztalé van a fejében. Apja sem volt harangöntõ.fizet, mint a köles. Olyan, mint a bot.kõbölcsõben ringatták. 19. hét Olvasd el a mesét, majd oldd meg a feladatokat! A csizmadia disznója Volt egy csizmadia, akit Györgynek hívtak. Ennek a csizmadiának volt egy disznója, amelyik a csordába járt. Amikor a csordából jött haza, mindig ezt mondta: Gyuriií... Gyuriií... Gyuriií! A csizmadiának ez sehogy sem tetszett, s mondta a feleségének: õ meg fogja tanítani a disznót, hogy az õ becsületes neve György. Megbújik egy este a kapu mellett, s mikor a disznó jött be a kapun, egy nagy darab fával úgy fejbe kólintotta, hogy abban a helyben felfordult, csak kettõt nyögött: György György Mondta is a csizmadia: No, ugye, hogy megtanultad a becsületes nevemet! De amikor látta, hogy vége a disznónak, kezdett búslakodni, milyen bolondot csinált. Mit volt mit tenni, elmentek a vásárba, s vettek egy másik disznót. Ma is élnek, ha meg nem haltak. Húzd alá a csizmadiára illõ tulajdonságokat! irigy, oktondi, illedelmes, szorgos, ostoba, buta, vicces, együgyû, ügyes, balga 2. EMLÉKEZETMÉRÕ c dz lopó nak álar ban e het kilen bõl lán zörgés j ly szabá áték ola ká ha bé eggyû tés hüve ku 3. Színezd azonos színûre az egyenlõket! 4. Vezesd be a számfeladatokat a számok várába!

22 Jutalomoldal 22 Egy örökzöld fafajtára gondoltam. Ha a virágzatába írt betûket helyes sorrendbe rakod, megtudhatod, melyikre! Megfejtés : Tudod-e, mit jelent az, hogy egy növény örökzöld? Az örökzöld növények egész évben megõrzik leveleiket. Az ilyen fák sohasem csupaszok. Leveleiket folyamatosan cserélik. Miközben a régiek lehullanak, állandóan újakat hajtanak. A fenyõk többsége is örökzöld. Van azonban néhány fajtája (pl. a vörösfenyõ), amelyik lombhullató. A világ legöregebb fája is fenyõféle. Ez a mamutfenyõ. Életkora a 4000 évet is elérheti, magassága a 100 métert. Keresd meg a fákon rejtõzködõ állatokat! Mindegyiken egyet-egyet!

23 20. hét Mi a varázsló titka? Folytasd az elvarázsolt betûkapcsolatok bekeretezését! álljon éljen tanuljon készüljünk szálljon szóljon feleljen számoljunk hulljon hûljön énekeljen hajoljunk halljon üljön forduljon beszéljünk 2. Másold le szótagolva a kiemelt szavakat! 3. Pótolj! lj jj figye etek ki ebb karo atok te esen be ebb örü etek fú átok le ebb guggo atok fele etek fe ebb próbá átok 4. Mit mond a kép? Írd le számtannyelven! 5. Bontsd a számokat!

24 20. hét Szótaglufik. Alkoss értelmes szavakat a szótagok alapján! 2. Olvasd fel a szópárokat! Helyezd õket mondatokba! derül borul gyorsul lassul lent fent kívül belül szelíd vad él hal lazul szorul tágul szûkül ül áll 3. Szóvásár. Válogass a kosarakból, és alkoss toldalékos szavakat! 4. Számolj! 5. Futóversenyt rendeztek Gyümölcsfalván. Ki hányadik lett? Végezd el a számításokat, és megtudod!

25 20. hét Olvasd fel hangosan a szóoszlopokat! Mit tapasztaltál az nj és az nyj betûk ejtése közben? köszönjön anyja reccsenjen fonjon nénje dobbanjon kenje lehunyja csökkenjen bánja hányja durranjon 2. Másold le a szavakat csoportosítva! nj nyj 3. Pótolj! nj nny bá a kí a szu ad pihe en röppe en kö ed patta on szá a fo adt roha on me en seme i 4. Kösd össze az összetartozókat! 5. Folytasd az utasítás szerint!

26 20. hét Olvasd el a verset, majd válaszolj! Takáts Gyula: Cinkehintó Pittyeg a nád, Jaj, de szép! zörög a sás... Odanézz, mint a méz, Róka jár? Vadmacska? fénylik a tó és a toll. Dehogy macska. Karcsú ágon Nem is róka. fészekalja, Piros farkú, tavi szellõ hajtogatja. hegyes bajszú, Cinkefészek, hogy is volna? tollas hintó, Ne fuss, Erzsi! áprilisi ágon ringó! Állj meg, Jóska! Négyen ülnek benne... Cinke röpköd a bozótba. Miért futott el Erzsi, Jóska? Húzz alá a versben 3 olyan szót, amelynek a leírása eltér a kiejtéstõl. 2. Mi a szabály? Folytasd! 3. EMLÉKEZETMÉRÕ nj, nny, nyj, lj, llj, jj 4. Gyakorolj! fo a a a ha a fú a fo adt szá on né e le ebb be ebb 5. Hányas számú versenyzõ melyik halat fogja ki? Kösd össze!

27 Jutalomoldal 27 Melyik állatra gondoltam? A Mikulás szánját húzza, fejdíszként agancsát hordja. Jól tûri a hideget, szereti a füveket. Megfejtés: Tudod-e, mi az agancs? Az agancs a hím szarvasfélék fején növõ csontszerû képzõdmény. Alakja, nagysága fajonként eltérõ. Évente leválik, majd újranõ. A szarvasok egyetlen fajának, a rénszarvasnak a nõsténye is visel agancsot. Az agancs nem csak fegyver, dísz, hanem hûtõeszköz is az állat számára. Az oda érkezõ vért ugyanis lehûti a levegõáram, mielõtt visszaáramlana a testbe. A szarvasnak mintegy 50 fajtája ismert. Legkisebb a pudu, amely kb. akkora, mint egy nyúl. Legnagyobb a jávorszarvas, amely magasabb a lónál is. Hazánkban is több szarvasféle található. Tudod-e, mitõl fél a legjobban a jávorszarvas? A legjobban a jégtõl fél, mert ha véletlenül elcsúszik, nem tud többé felállni. A túl nagy hideget sem kedveli, fõleg amikor a hõmérséklet a -50 C-t is meghaladja. Ilyenkor különös dolgot talál ki. Elhelyezkedik egy cserjés közepén, maga alá húzza a lábait, és hagyja, hogy a hó betakarja. Így a hótakaró védelme alatt meg tudja õrizni testének melegét! Segíts a jávorszarvasnak kikerülni a jeges tavakat!

28 21. hét Hangvarázsló (gy ty) hagyták hagynak hagyta hagyma fogytak fogynak fogytál fogyni nagyképû nagybetû nagycirkusz nagybácsi nagypapa nagymama nagycsoport nagymutató 2. Másold le az elvarázsolt szóoszlopokat! 3. Pótolj! gy ggy e ütt na jából lero po ász bu og e szer hi en ro an né zet bu an 4. Olvass a képrõl! Írd le számtannyelven! 5. Melyik több? Tedd ki a megfelelõ jelet!

29 21. hét Szótaglufik. Tedd a három kiemelt szótag után a szótagokat! Keress minél több értelmes szót! 2. Olvasd el a mesét! Zelk Zoltán: Hová szaladsz, vízipók? Hová szaladsz, vízipók? Hol lesz a lakodalom? Keresem a békát! A királyi házban: Mért nem húzol kiscipõt? sásból, nádból épített Gyorsabb így mezétláb! tavi palotában... Miért futsz íly sebesen? Hát a menyasszony, ki lesz Én leszek a násznagy: békakirály párja? ma tartják a lagziját Hetedhét mocsárnak a a békakirálynak... legszebb békalánya... Húzd alá a helyes választ! Hová szaladt a vízipók? kiscipõért, kereste a békát, a békalányért Hol tartották a lakodalmat? a menyasszonynál, az erdei tónál, tavi palotában Melyik három szóra gondoltam a versbõl? Pótold a hiányzó mássalhangzókat! _ í _ i _ ó e a o e e 3. Töltsd ki a számvirágokat! Figyelj a nyíl hegyére!

30 21. hét Olvasd el hangosan, majd folytasd az elvarázsolt betûkapcsolatok bekeretezését! mondja tudjátok hagyja küldje kezdjétek nagyjából maradjunk szedjük fogyjon adjunk hordjuk fagyjon 2. Szóvásár. Válassz a szavakhoz megfelelõ toldalékot, majd másold le! 3. Pótold a sorozatok hiányzó tagjait! 4. Töltsd ki a táblázatokat! Folytasd az egyenlõ értékû szorzatok lejegyzését!

31 21. hét Olvasd el az alábbi szöveget! A feledékeny varázsló Volt egyszer egy varázsló, Nem volt az egyéb, csak egy mondat nem volt éppen parázsló. de ahhoz elég Mesterségét félretette, hogy varázslónk ne feledje el a felét. mert varázsszóit elfeledte. Ki vele mondja, ezzel kezdje: Történt egyszer, hogy vendégségbe Támadjon fel szélvihar, varázsigém hordja, érkezett egy boszorkány. kire rászáll, annak adjon, Lyukas volt a varázszsákja, amire vágyik, pont abból, s mondókáját nála hagyta. s varázslatom titok maradjon. 2. Másold le a versbõl a kiemelt szavakat! Jelöld álló egyenessel a szótõ határát! 3. EMLÉKEZETMÉRÕ dj gyj gy ggy 4. Pótolj! hi e fo tál mon a ha a kül e e ütt na ából po ász tu a fo on 5. Még 4 autót rejt a kép. Keresd meg! Az autókba írt számok szorzata 48 legyen!

32 Jutalomoldal 32 A Bocs család ismét a világot járja. Amíg visszatérnek, íme néhány rejtvényfeladvány! 1. Írd be a képeken látható tárgyak nevét a megfelelõ sorba! Ha jó a megoldásod, egy újabb tárgy nevét kapod! 2. Nemrég azt kérdezték tõlem, melyik a kedvenc játékom. Ha megfejted a képrejtvényeket, megtudhatod, mit válaszoltam! ö = õ r h 3. Kösd össze az egyforma labdákat!

33 22. hét Hangvarázsló (cs dzs) bakancsfûzõ bakancsbetét bakancsnyom szendvicssütõ szendvicsben szendvicsvaj gyümölcsfagyi gyümölcsdarab gyümölcsleves meccslabda meccsbõl meccskezdés 2. Alkoss mondatokat az elvarázsolt szavakkal! 3. Pótolj! g gg rá ó fa at a ancs csü ed nyu ton re el ré en nya at hú om hi adt 4. Írj mûveleteket a rajz alapján! 5. Mi a szabály? Keretezd be azokat, amelyek igazzá teszik a szabályjátékot! Pótold a hiányzó számokat!

34 22. hét Olvasd el hangosan a szóoszlopokat! Keretezd be azokat a betûket, amelyeket másként ejtünk, mint ahogyan írunk! látja látjuk segíts segítsünk boltja boltjuk kiálts kiáltsunk kertje kertjük szakíts szakítsunk ecsetje ecsetjük gyûjts gyûjtsünk 2. Olvasd el az alábbi verses szöveget! A két szókötõ-lókötõ Csacsogó Csaba és Tyével Péter barátok már réges-régen. Ismerik egymást, s tudják, hogy a szavak egy részét másképp ejtik, mint ahogy írják. Csacsogó Csaba cs-vel mondja: taníccs, gyûjcs, szakíccs... De ha írja, eképp kanyaríntja: taníts, gyûjts, szakíts. Ezért, ha t a szó vége és toldalékot is kérne, mikor ír, nagyon vigyáz, hogy el ne vétse. Tyével Péter ty-vel mondja: láttya, baráttya, rontya... Viszont, ha írja, így alakítja: látja, barátja, rontja... Mindketten mindezt, azért tudják, mert a szavakat szótõre bontják. S ha ezeket toldalékolják, másképp írják, mint mondják. 3. Pótolj! tj tty lá a ha ú csa a pe es kiál a po an ker e fü ent vál a lö en 4. Számolj! 5. Kösd össze az egyenlõket!

35 22. hét Szótaglufik. Alkoss értelmes szavakat a szótagokkal! Ügyelj a helyesírásra! 2. Olvasd el a találós kérdéseket! Húzd alá azokat a szavakat, amelyeknek az írása eltér a kiejtéstõl! Járni tud, bár nincsen lába, Egy lépést sem tesz hiába. Szüntelen az idõt méri, S minden percét számonkéri. Az éjt, s nappalt összeadja, És huszonnégy részre osztja. Mezõrõl a csûrbe viszik, a csûrben meg kicsépelik, két kõ között megforgatják, vízzel, sóval megdagasztják, még a tûznek is kiteszik; jó annak, ki megéhezik. 3. Hány forint van a pénztárcákban összesen? Írd le szorzásokkal! 4. Jön a vadász! Melyik nyúl melyik bokorba fog elbújni? 9 4 8

36 22. hét Alkoss mondatokat az azonos színnel bekeretezett szavak segítségével! Hajítsd jobban! Váltsd be a leckét! Gyûjtsd lejjebb! Tanítsd meg kisebbre! Tartsd össze! Fejtsd meg magad! Hajlítsd messzire! Kiáltsd el a rejtvényt! 2. Másolj le 4 mondatot! 3. EMLÉKEZETMÉRÕ g gg hú om re el fa at a ancs ré en nya at nyu ton tj tty lá a bará a ha ú ker e pe es fü ent haj a 4. Töltsd ki a táblázatot! Folytasd az egyenlõ értékû szorzatok lejegyzését! 5. Számítsd ki a számvárba tartó mûveleteket! Mennyi lesz a számvárban?

37 Jutalomoldal 37 Egy évszakra gondoltam. A vers címe és az utolsó szava is ez. Olvasd végig, és próbáld meg kitalálni! Majtényi Erik: A Csipkés rüggyel, madárfüttyel köszön rám, köszön rád, s majd egy reggel, ha víg kedvvel jól megráz egy almafát, minden ágról szirmok fellege havaz, földön-égen csodaszépen tündöklik fel a. Tudod-e, mit jelent az a szó, hogy kikelet? Írók, költõk használják ezt a kifejezést. Jelentése: tavasz. Ilyenkor megváltozik a természet, felébred nyugalmi állapotából. Kirügyeznek a fák, levelet bontanak a növények, s megjelennek az elsõ tavaszi virágok, mint a tavasz hírnökei. Számozással állítsd sorrendbe a tavaszi virágokat, megjelenésük szerint! Mit gondolsz, miért olyan színes és illatos a legtöbb virág? Azért, hogy a rovarokat magukhoz csalogassák. A rovarok ugyanis a testükre tapadt virágport egyik növényrõl a másikra viszik, elõsegítve ezzel, hogy a virágok helyén gyümölcsök, termések, bogyók nõjenek. Van olyan virág is, pl. a petúnia, amely csak éjszaka illatozik, s ezzel az éjszaka repülõ lepkefajokat csalogatja magához.

38 23. hét Olvasd el a szöveget! A szókötõ lókötõk rokonai Csacsogó Csaba és Tyével Péter mirõl híres, még emlékszel? Két rokonuk még nem ismered, bemutatom õket, nevüket ne feledd! Ennyezõ Ernõ, ki mikor beszél, ny -nyel tereferél: pl. köszönny, szánnya, fonnya. De mikor leírja, kissé csalafinta, másképp fest az irkafirka: köszönj, szánja, fonja. A másik szókötõ lókötõ Gyúró Gyurka, ki a gy -ket lelkesen gyúrja. Persze, csak ha mondja: pl. aggyon, mongya, tuggya. S ha írja, betûit így igazítja: adjon, mondja, tudja. S ha emlékszel, tudod a mondatot: Szótõ legyen a barátod! Hidd el, ezt majd nem bánod, mert segíti az írásod! 2. Gyûjts szavakat csoportosítva a versbõl! Van benne hosszú mássalhangzó: Másképp ejtjük, mint írjuk: 3. Karikázd be tízesével! Mennyi lesz a maradék? 4. Gyakorolj!

39 23. hét Olvasd el a mesét, majd oldd meg a feladatokat! A szárazföldi és a vízi kígyó A szárazföldi kígyó egyszer, amikor megszomjazott, lement a folyóhoz és inni akart. A vízi kígyó azonban ott tanyázott és útját állta. Addig-addig veszekedtek, vitatkoztak, mígnem verekedés tört ki köztük, de nem bírtak egymással. Megegyeztek, hogy másnap ismét folytatják a csatát, és a gyõztesé lesz a víz és a szárazföld is. Ezután mindketten pihenni tértek. A békák azonban felkeresték a szárazföldi kígyót. Azzal az ígérettel bátorították, hogy az õ pártján állnak, mellette fognak harcolni a vízi kígyó ellen. Másnap, a megbeszélt idõpontban találkozott egymással a vízparton a két ellenfél, és elkezdõdött a küzdelem. A békák hangos brekegésen kívül semmi egyebet nem csináltak. A szárazföldi kígyó, miután gyõzött, kérdõre vonta a békákat. Tudd meg barátom felelték a békák, hogy a mi szövetségünk nem a tettekben, hanem a szavakban lakozik. A szárazföldi kígyó ekkor mérgesen otthagyta a békákat, mert olyan szövetségesre nincs szüksége, akik csak a szájukkal tudnak segíteni. Válaszolj a kérdésekre! Hol találkoztak a kígyók? Mi lett a gyõztes jutalma? Hogyan segítettek a békák? Húzd alá a mesére igaz közmondást! Bajjal jár a baj. Szükségben ismered meg a jó barátot. Csak fél lába van a hazugságnak. Könnyû tó felé hajtani a békát. 2. Pótolj! nj nny köszö ük kö en fo on fo adt di e pihe él me i ke ed 3. Számolj! 4. Melyik szín mely számjegyet jelenti? & & & &

40 23. hét Szótaglufik. Alkoss értelmes szavakat a szótagokból! Írd is le az új szavakat! 2. Mondatrejtõ. Találd meg, majd 3 színnel színezd ki a 3 elbújt mondatot! T ó n b b a É j e l m e z o l y. N f l y a m i a a n j j é g é r ö g b i e a o o v e s z n a s e f e k d j a c s s v f s a l e s á p z l e r n õ d b l i z a a ó s l t s n p a v i t e a z a l m a g j n! s e t o o a b a d á s z i k y á l a d e z a l h s l, m i n t a z é j s z a k a. m 3. Pótolj! dj ggy a on ro an sze ed me es hi e mon a po ász tu a 4. Karikázd be a formákat ötösével! Mennyi lesz a maradék? 5. Gyakorolj!

41 23. hét Gyakorold a nyelvtörõk olvasását! Versenyezzetek, ki tudja hibátlanul elmondani! Barta Barna arra szaladt, hat nagy darab dagadt halat tartva barna bajsza alatt. Egyszer egy pici pocakos pocok pocakon pöckölt egy pici pocakos pockot, mire a pocakon pöckölt pici pocakos pocok pocakon pöckölte a pocok pöckölõ pici, pocakos pockot. 2. EMLÉKEZETMÉRÕ dj gyj ggy a on hi e mon a ha a fo on tu a me et ha on nj nny kö en di e köszö me i ke ed szá a kö û fo a 3. Számolj! 4. Add össze a bohócok gallérjára írt számokat, majd oszd el 5-tel! Színezd ki azokat a bohócokat, ahol a maradék 4 lesz!

42 Jutalomoldal 42 A következõ közmondásokból egy madár neve hiányzik. Melyik az? Írd be! Elmennek a, itthon maradnak a verebek. Sok, õsz jele. Egy nem csinál nyarat. Tudod-e, miért térnek vissza tavasszal a fecskék régi fészkükre? A vándormadarak, mint pl. a fecskék, márciusban tízezer kilométert repülve térnek vissza Dél-Afrikából, miután ott ilyenkor már nagy a szárazság. Kitûnõ tájékozódásuknak köszönhetõen még a régi fészküket is képesek megtalálni. Ezeket a fészkeket rendszerint a szülõk foglalják el, akik régi fiókáikat már nem ismerik fel, s éppen úgy elkergetik õket, mintha idegenek lennének. Te is biztosan láttál már fecskét. Leggyakrabban a füstifecskével vagy a molnárfecskével találkozhatunk, mert mindkettõ él az ember közelében is. Közülük a füstifecske a nagyobb. Hosszú, villás farkáról könnyen felismerheted. Hátoldala, szárnya kékesfekete színû. Homloka, torka vöröses árnyalatú. Testének alsó része sárgásfehér, amin kékesfekete nyakörv látható. Fészke igazi remekmû. Sárból, növényi szálakból épített gömbölyded alakú fészek, amely felül teljesen nyitott. Általában fedett mennyezeti szögletekbe, istállók gerendáira, hidak alá építi. A molnárfecske fészke az épületek külsõ falán, az ereszek alatt látható, és csak sárból készül. Felül zárt, s csak egy szûk bejárata van. Ez a fecskefajta kisebb is. Ráadásul csak csekély mértékben villás a farka. Tollazata felül kékesfekete, alul fehér egészen a csõréig. Ezek alapján te is meg tudod különböztetni õket. Írd a képek mellé, melyik a füstifecske, és melyik a molnárfecske!

43 24. hét Olvasd fel a szóoszlopokat! hatszor adsz hagysz látszik tudsz vágysz hallatszik fogadsz négyszer mozoghatsz maradsz gyógyszer 2. Válogass a fenti szavakból, és pótold a mondatokat! Ugye, nekem is abból a finomságból? Messzire a harangszó. Tornaórán eleget. Nálunk ebédre? Ha beteg vagy, segít a. 3. Pótolj! tsz dsz gysz ké er na erû já ik hala e er kuta lá ik megvé 4. Oszd el a kilenc szelet tortát kettesével, majd négyesével! 5. Melyik szín mit jelent? Kösd össze! 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 4-gyel osztva a maradék 0 4-gyel osztva a maradék 1 4-gyel osztva a maradék 2 4-gyel osztva a maradék 3

44 24. hét Szótaglufik. Alkoss értelmes szavakat a szótagokból! 2. Folytasd a szótõ jelölését! maradt, fogadta, imádta, fáradt, szidta, adtátok, szedték, védtük, tudtátok 3. Pótolj! dt tt fára e e daga melle szaka ke õ vé e o hon sápa i 4. Számolj! Írd le a -be a maradékot! 5. Mókuska négyesével csomagolja el a gyûjtött makkocskákat. A maradékot mindig megeheti. Töltsd ki a táblázatot! Hány makkot ehetett meg összesen?

Kísérleti tankönyv. Nyelvtanhelyesírás. feladatgyűjtemény

Kísérleti tankönyv. Nyelvtanhelyesírás. feladatgyűjtemény Kísérleti tankönyv 2 Nyelvtanhelyesírás feladatgyűjtemény A tankönyv megfelel az 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 1. melléklete Kerettanterv az általános iskola 1 4. évfolyama megnevezésű kerettanterv

Részletesebben

ELSÕ OLVASÓKÖNYVEM AZ 1. OSZTÁLY SZÁMÁRA

ELSÕ OLVASÓKÖNYVEM AZ 1. OSZTÁLY SZÁMÁRA Esztergályos Jenõ ELSÕ OLVASÓKÖNYVEM AZ 1. OSZTÁLY SZÁMÁRA TIZENEGYEDIK, JAVÍTOTT KIADÁS CELLDÖMÖLK, 2003 Az Oktatási Minisztérium az 5/1998. (II.18.) MKM számú rendelet 4.. (1.) bekezdése alapján az Elsõ

Részletesebben

Kísérleti tankönyv. Olvasás. munkafüzet. II. kötet

Kísérleti tankönyv. Olvasás. munkafüzet. II. kötet Kísérleti tankönyv 1 Olvasás munkafüzet II. kötet A tankönyv megfelel az 51/201 (XII. 2) számú EMMI-rendelet melléklete Kerettanterv az általános iskola 1 évfolyama számára megnevezésű kerettanterv Magyar

Részletesebben

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5.

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. osztálya számára Ajánlotta Ukrajna Oktatási, Tudományos, Ifjúsági és Sportminisztériuma

Részletesebben

KENÉZ HEKA ETELKA MESEORSZÁG

KENÉZ HEKA ETELKA MESEORSZÁG KENÉZ HEKA ETELKA MESEORSZÁG Mese világ Világ mesék és versek KENÉZ HEKA ETELKA MESEORSZÁG Mese világ Világ mesék és versek részben saját illusztrációival Felelős kiadó: Kenéz Heka Etelka Nyomdai munkák:

Részletesebben

KMCSSZ. Óvodai Program. Összeállította: Merényi Rita cscst kiscserkész vezetőtiszt

KMCSSZ. Óvodai Program. Összeállította: Merényi Rita cscst kiscserkész vezetőtiszt KMCSSZ Óvodai Program Összeállította: Merényi Rita cscst kiscserkész vezetőtiszt 2005 KMCSSZ 2 Óvodai program Tartalomjegyzék Kedves Vezető!... 3 1. Karácsony... 4 2. Húsvét... 5 3. Töktündér (Halloween)...

Részletesebben

Mondóka a kankalinhoz

Mondóka a kankalinhoz Jánky Béla Mondóka a kankalinhoz Csing-csiling cseng a rím, ébredezz, kankalin, kankalin, kulcsvirág, nyisd a tavasz kapuját. Nyisd ki kakasszóra, tárd ki virradóra. Hadd ülhessen napra a didergõ barka.

Részletesebben

Jelmagyarázat. Rajzold le! Írd le! Kösd össze! Húzd alá! Színezd ki! Számozd meg! Keresd ki! Karikázd be!

Jelmagyarázat. Rajzold le! Írd le! Kösd össze! Húzd alá! Színezd ki! Számozd meg! Keresd ki! Karikázd be! Jelmagyarázat Rajzold le! Írd le! Kösd össze! Húzd alá! Színezd ki! Számozd meg! Keresd ki! Karikázd be! Esztergályosné Földesi Katalin Szövegértést fejlesztõ gyakorlatok. osztály MÁSODIK KIADÁS CELLDÖMÖLK,

Részletesebben

Szólások és közmondások

Szólások és közmondások Szólások és közmondások Modulfüzet tanulók számára Készült a TÁMOP 2.2.3-07-2/2F-2008-0033 támogatásával Összeállította: Csobothné Hegedűs Mária Árpád Szakképző Iskola és Kollégium - TISZK Székesfehérvár

Részletesebben

Icinke-picinke NÉPMESÉK ÓVODÁSOKNAK

Icinke-picinke NÉPMESÉK ÓVODÁSOKNAK Icinke-picinke NÉPMESÉK ÓVODÁSOKNAK VÁLOGATTA ÉS SZERKESZTETTE: KOVÁCS ÁGNES TARTALOM KISCSOPORTOSOK MESÉI ICINKE-PICINKE A KIS KAKAS GYÉMÁNT FÉLKRAJCÁRJA A KÓRÓ ÉS A KIS MADÁR HOL VOLTÁL, BÁRÁNYKÁM? A

Részletesebben

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Dráviczki Csaba Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Bárányka füzetek I. 2012 Szakmai lektor: Dr. Jakab-Szászi Andrea Kiadja a Református Pedagógiai Intézet 1146 Budapest, Abonyi u. 21. www.refpedi.hu

Részletesebben

nak, hogy ajánlata nagyon megörvendeztetett A követ örömmel sietett haza az Alomhoz, hogy a jó hírt mielőbb tudathassa királyával.

nak, hogy ajánlata nagyon megörvendeztetett A követ örömmel sietett haza az Alomhoz, hogy a jó hírt mielőbb tudathassa királyával. 1927. aug. 7. Napsugár n.oidai Álommenyasszony. Lilaégboltos, csodás ország a Nap leányának birodalma. Zenélő fák vannak a kertekbe ültetve és rajtuk a legszebb- \ hangú, piros-, kék- és aranytollú madarak

Részletesebben

Ted Clever. A repülő kutya. mesék

Ted Clever. A repülő kutya. mesék Ted Clever A repülő kutya mesék TARTALOM A bátor vitézek és a félős sárkány A király és a királyka A pórul járt birkatolvajok A hétmérföldet lépő pata Az unatkozó pásztorfiú Az ármánykodó banya Az ördög

Részletesebben

GYERMEKIRODALMI LAP XLIX. ÉVFOLYAM 564. SZÁM. Ugorj, cica, indulj már, a sok egér téged vár.

GYERMEKIRODALMI LAP XLIX. ÉVFOLYAM 564. SZÁM. Ugorj, cica, indulj már, a sok egér téged vár. GYERMEKIRODALMI LAP XLIX. ÉVFOLYAM 564. SZÁM 10 2005. OKTÓBER Ugorj, cica, indulj már, a sok egér téged vár. Én meg kihúzom magam, elegánsan, finoman átmegyek az udvaron, tudom, hogy a puma, párduc, a

Részletesebben

GYERMEKIRODALMI LAP XLVII. ÉVFOLYAM 545. SZÁM 2003. NOVEMBER

GYERMEKIRODALMI LAP XLVII. ÉVFOLYAM 545. SZÁM 2003. NOVEMBER GYERMEKIRODALMI LAP XLVII. ÉVFOLYAM 545. SZÁM 2003. NOVEMBER November elsõ napjaiban a halottakra emlékezünk. A természet õszi hervadása még a fiatalnak is eszébe juttatja az elmúlást. Ilyenkor mindenki

Részletesebben

GYERMEKIRODALMI LAP LI. ÉVFOLYAM 584. SZÁM. Ti is elfértek mellettünk! Gyertek, fedezzük fel együtt Ausztráliát és Óceánia szigeteit!

GYERMEKIRODALMI LAP LI. ÉVFOLYAM 584. SZÁM. Ti is elfértek mellettünk! Gyertek, fedezzük fel együtt Ausztráliát és Óceánia szigeteit! GYERMEKIRODALMI LAP LI. ÉVFOLYAM 584. SZÁM 10 2007. OKTÓBER Ti is elfértek mellettünk! Gyertek, fedezzük fel együtt Ausztráliát és Óceánia szigeteit! Kukucs! Itt csücsülök kengurumama erszényében Zsebibaba

Részletesebben

Vártam, hogy végre szóljak, azt, hogy elmondjam, mit is gondolok. Hallgasd, hallgasd meg kérlek, azt, mi számomra a legszentebb dolog!

Vártam, hogy végre szóljak, azt, hogy elmondjam, mit is gondolok. Hallgasd, hallgasd meg kérlek, azt, mi számomra a legszentebb dolog! FEB tábori dalgyűjtemény - 1 - készült:1997 augusztus-szeptember 1. SZÁLLJ FEL C dm E7 am F G C Szállj, szállj, szállj fel magasra, dalom hódítsd meg most a kék eget. C dm E 7 am F G C Jöjj, jöjj, kérlek

Részletesebben

Ahány csengõ: csendüljön, ahány gyerek: örüljön

Ahány csengõ: csendüljön, ahány gyerek: örüljön Ahány csengõ: csendüljön, ahány gyerek: örüljön (Évnyitótól évzáróig) Ünnepi mûsorok szöveggyûjteménye 1 2 Tartalom: Iskola, iskola, ki a csoda jár oda? (Tanévnyitó) Október a magyar történelemben Sírnék,

Részletesebben

Dr. H. Tóth István Radek Patloka

Dr. H. Tóth István Radek Patloka Dr. H. Tóth István Radek Patloka ELEMZÉSI FELADATOK A MAGYAR NYELVTANI ISMERETEK ERŐSÍTÉSÉRE Károly Egyetem Filológiai Fakultásának Közép-európai Stúdiumok Szakcsoportja http://www.seminar-stredoevropskych-studii.cz

Részletesebben

EGY PERC AZ ÉLET?! HAT- MAIT

EGY PERC AZ ÉLET?! HAT- MAIT EGY PERC AZ ÉLET?! HAT- MAIT ELŐSZÓ EGY PERC Mennyi minden férhet bele egyetlen percbe, már-már pillanatba? Mi az az időintervallum, ami alatt az óra nagymutatója egyetlen egységgel tovabillen? Egy perc...

Részletesebben

2015. április. gyermekirodalmi lap l LIX. évfolyam l 660. szám

2015. április. gyermekirodalmi lap l LIX. évfolyam l 660. szám gyermekirodalmi lap l LIX. évfolyam l 660. szám 4. 2015. április nagyálmos ildikó Hagymahéjas pirostojás Nálunk, otthon, az a szokás, nem piros a pirostojás, hanem inkább rozsdabarna, hóvirágok vannak

Részletesebben

GYERMEKIRODALMI LAP XLVII. ÉVFOLYAM 546. SZÁM 2003. DECEMBER

GYERMEKIRODALMI LAP XLVII. ÉVFOLYAM 546. SZÁM 2003. DECEMBER GYERMEKIRODALMI LAP XLVII. ÉVFOLYAM 546. SZÁM 2003. DECEMBER HÁROM KARÁCSONYI GALAMB BARTÓCZ ILONA meséje Sötét erdõ mélyén élt öreganyó. Nyáron az erdõt járta, a madarak csivitelését hallgatta, gyógyfüveket

Részletesebben

Maeterlinck: A kék madár 2

Maeterlinck: A kék madár 2 Maeterlinck A kék madár mesejáték Fordította: Vas István Rendezte: POGÁNY JUDIT Dramaturg, a dalok szövegét írta: Zalán Tibor Zenéjét szerezte: Novák János SZEREPLŐK TYLTYL MYTYL A FÉNY A TÜNDÉR A KUTYA

Részletesebben

LÉGY JÓ MINDHALÁLIG MUSICAL MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNMŰVE ÉS REGÉNYE ALAPJÁN SZÖVEGKÖNYVÉT ÉS DALSZÖVEGÉT ÍRTA: MIKLÓS TIBOR

LÉGY JÓ MINDHALÁLIG MUSICAL MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNMŰVE ÉS REGÉNYE ALAPJÁN SZÖVEGKÖNYVÉT ÉS DALSZÖVEGÉT ÍRTA: MIKLÓS TIBOR 1 LÉGY JÓ MINDHALÁLIG MUSICAL MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNMŰVE ÉS REGÉNYE ALAPJÁN SZÖVEGKÖNYVÉT ÉS DALSZÖVEGÉT ÍRTA: MIKLÓS TIBOR ZENÉJÉT SZEREZTE: KOCSÁK TIBOR 2 SZEREPLŐK: Nyilas Orczy: Gimesi: Böszörményi:

Részletesebben

Csongor Barnabás előszava

Csongor Barnabás előszava Han-san A BÖLCS VIGYOR Károlyi Amy és Tokaji Zsolt fordítása Terebess Kiadó, Budapest, 1998 A könyv borítója Bővített (!) elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár Csongor Barnabás előszava A kínai festészetnek

Részletesebben

Jó Pajtás Jó Pajtás 2 3

Jó Pajtás Jó Pajtás 2 3 2 Egy öreg fa históriája 3 Kérdezik kollégáim: miért ezt az öreg fát választottam az idei naptár-poszter háttérképéül? Nos, pont ilyennek látom a hatvanéves, szebb és csúnyább időket egyaránt megélt t

Részletesebben

TARTALOM. CSENGÕSZÓ módszertani folyóirat

TARTALOM. CSENGÕSZÓ módszertani folyóirat CSENGÕSZÓ CSENGÕSZÓ módszertani folyóirat Szerkesztõség: Fõszerkesztõ: Dr. Galgóczi Lászlóné Szerkesztõség címe: 6723 Szeged, Debreceni u. 3/B Tel.: (62) 470-101 FAX: (62) 554-666 Kiadó: Felelõs kiadó:

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Tél (vers) 50 25. Az árva kiscica 51 26. Az árva kiscica eltűnik 53 27. A hóember délre megy 55. 1. oldal

TARTALOMJEGYZÉK. Tél (vers) 50 25. Az árva kiscica 51 26. Az árva kiscica eltűnik 53 27. A hóember délre megy 55. 1. oldal TARTALOMJEGYZÉK Oldal Tavasz (vers) 3 l. A kis harangvirág 4 2. Bajban a kis harangvirág 6 3. Rigóbigó megszökik 8 4. Rigóbigó eltéved 10 5. Cini egér 12 6. Cini egér kalandjai 14 7. Az ábrándos katicabogár

Részletesebben

61. évf., 2007. XII. 20., ára 100 dinár. Kellemes karácsonyt és boldog új évet! Jó Pajtás

61. évf., 2007. XII. 20., ára 100 dinár. Kellemes karácsonyt és boldog új évet! Jó Pajtás 61. évf., 2007. XII. 20., ára 100 dinár 40 41 Kellemes karácsonyt és boldog új évet! 2 A leghosszabb éjszaka világossága 3 Már az ősi népek megfigyelték, hogy a december 24-i éjszaka a leghosszabb éjszaka.

Részletesebben

2008. JÚNIUS GYERMEKIRODALMI LAP LII. ÉVFOLYAM 592. SZÁM. Afrikában karaván jár, ó, égig ér a Kilimandzsáró... és a jókedvünk is!

2008. JÚNIUS GYERMEKIRODALMI LAP LII. ÉVFOLYAM 592. SZÁM. Afrikában karaván jár, ó, égig ér a Kilimandzsáró... és a jókedvünk is! 61 2008. JÚNIUS GYERMEKIRODALMI LAP LII. ÉVFOLYAM 592. SZÁM Afrikában karaván jár, ó, égig ér a Kilimandzsáró... és a jókedvünk is! Kenya, Burundi, Uganda oda menne a víziló, ha egyáltalán utazna. Kongó,

Részletesebben