2006. évi adatok (6 havi) évi adatok (6 havi) Mélyépítés. Útépítés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2006. évi adatok (6 havi) 2007. évi adatok (6 havi) Mélyépítés. Útépítés"

Átírás

1 Az építőipar munkabiztonsági helyzete az OMMF komplex ellenőrzései alapján

2 évi munkabiztonsági évi adatok (6 havi) évi adatok (6 havi) Bontás Magasépítés Mélyépítés Útépítés

3 2006. évi munkabiztonsági 4240 építési munkaterületen 4992 munkáltatót ellenőrizésére került sor, 4992 munkáltatóból 4715-nél (94 %) találtak szabálytalanságot a felügyelők, munkavállaló közül fő (39 %) volt szabálytalansággal érintett

4 2007. évi munkabiztonsági 2794 építési munkaterületen 3197 munkáltatót ellenőrizésére került sor, 3197 munkáltatóból 3025-nél (95 %) találtak szabálytalanságot a felügyelők, munkavállaló közül fő (40 %) volt szabálytalansággal érintett

5 A komplex ellenőrzések tapasztalatai Jellemző: a többlépcsős alvállalkozói rendszer. A generálkivitelezők, fővállalkozók a munkaterületeken általában 1 fő munkavállalót alkalmaznak építésvezetői munkakörben, aki valójában a felvonulási épületet ritka esetben hagyja csak el. A veszélyes körülmények közt pedig az alvállalkozók, vagy azok alvállalkozói dolgoznak.

6 A komplex ellenőrzések tapasztalatai Megállapítás: A koordinátor a legtöbb építési munkaterületen formálisan működik. Nem valósul meg az állandó személyes jelenléte, pedig a fővállalkozó központjából nem lehet koordinálni a helyszíni építési munkát. A koordináláshoz, a feladatok összehangolásához a koordinátorok többségének nincs megfelelő intézkedési joga és lehetősége.

7 A komplex ellenőrzések tapasztalatai Az is általános tapasztalat, hogy a munkavégzés veszélymentes összehangolásáról előre nem állapodnak meg a szerződésekben. A fővállalkozó minden alvállalkozói szerződésbe belefoglalja a munkavédelmi feladatokért való felelősséget, de ezzel nem tudja a törvény 40. (2) bekezdésében foglalt felelősségét áthárítani.

8 A komplex ellenőrzések tapasztalatai Az építési tevékenységhez készült biztonsági és egészségvédelmi tervek elkészítésénél jelentős hiányosságokat tapasztaltunk.

9 A komplex ellenőrzések tapasztalatai A tervezők munkavédelmi ismeretei hiányosságával indokolható, hogy a tervek egy kaptafára készülnek, minden lényeges munkarészre nem terjednek ki (szakipari munkáknál a biztonsági feltételek megteremtése, magasban való munkavégzés, áramvételezés, közforgalmi út melletti építés, stb. feltételei hiányoznak).

10 A komplex ellenőrzések tapasztalatai A biztonsági és egészségvédelmi tervek elkészítése nem az jogszabály előírásának megfelelően történik ha egyáltalán készül, nem tartalmazzák az építési munkahelyek sajátosságainak megfelelően a munkahelyre, munkavégzésre vonatkozó egészségvédelmi és biztonsági követelményeket. Az esetek többségében az építési területre érvényes jogszabályok, előírások felsorolását tartalmazzák.

11 A komplex ellenőrzések tapasztalatai A kockázatelemzés készítési kötelezettségüket nagy részben a rendszeres ellenőrzéseinknek köszönhetően - már kezdik megismerni a kivitelezést végző munkáltatók. Sajnos még mindig jellemző, hogy a kockázatértékelések tartalmi elemei nem teljes körűek. {Nem tartalmazzák az adott munkaterület minden lényeges veszélyét, nem jelölik meg konkrétan a veszélyeztettek számát, valamint a veszélyek elhárítására tett intézkedéseket, azok végrehajtási határidejét és a felelősök nevét.} A legtöbb munkáltató általános kockázatértékeléssel rendelkezik, amelyet egy munkavédelmi vállalkozó sorozatban készít.

12 A komplex ellenőrzések tapasztalatai A munkát irányító személyt az ellenőrzött munkáltatók nagy része kijelölte. Az irányítók azonban nem mindig tartózkodtak a munkavégzés helyszínén, és a megfelelő helyettesítésről már nem gondoskodtak. Az irányító vezetők szakmai végzettségét kérdezve legtöbbször azt állapítottuk meg, hogy építőipari szakmai végzettséggel nem rendelkeztek.

13 A komplex ellenőrzések tapasztalatai Az építőiparban nem jellemző a munkavédelmi képviselők megválasztása, bár a nagyobb cégeknél megtalálhatóak. A kisebb társaságoknál általában alkalmi csoportok jönnek össze, ezért nem ismerik egymást olyan jól, de nem is vállalja senki ezt a tisztséget.

14 A komplex ellenőrzések tapasztalatai A már hosszabb időszak alatt végzett rendszeres ellenőrzéseink eredményének tekinthető, hogy a munkáltatók túlnyomó része biztosít munkavállalóinak fejvédő sisakot. A sisak használatának megkövetelésében azonban gyakran találtunk hiányosságot.

15 A komplex ellenőrzések tapasztalatai A bontások esetén többnyire nem áll rendelkezésre a megfelelő bontási terv, vagy ha készült terv, a bontásra szerződött munkáltató igyekszik minél gyorsabban és minél olcsóbban (még szabálytalanság árán is) elvégezni a feladatot.

16 A komplex ellenőrzések tapasztalatai A legtöbb szabálytalanságot a magasban végzett munkáknál találták a felügyelők. A munkáltatók elmulasztják a biztonságot nyújtó berendezés kiépítését. Ez még akkor is előfordul, amikor a lényegesen olcsóbb jelzőkorlát alkalmazása is elegendő lenne. Amikor a leesés elleni védelem csak egyéni védőeszközzel biztosítható, a munkáltatók nagy része munkaövet ad a munkavállalóknak. De az egyéni védőeszköz használatánál más problémákat is tapasztaltunk. A megfelelő rögzítési pont kijelölése, vagy kialakítása sokszor elmarad, ezen kívül a védőeszköz biztonságos használatára a munkavállalókat nem oktatják ki. Ezért jelenti még mindig a leggyakoribb baleseti halálokot a leesés elleni védelem hiánya.

17 2006. évi munkabiztonsági Szolnok, ipari park: vasbeton csarnoképítési munkahelyen egy munkavállaló 12 m magasságban 50 cm széles vasbeton gerendán dolgozott.

18 2006. évi munkabiztonsági A munkavállalók, az épület kb. 9 m magas tetőszerkezetén trapéz lemezeket helyeztek el.

19 2006. évi munkabiztonsági Az építés-kivitelezési munkaterületen a leesés elleni védő korlátokat nem alakították ki, az építési átjárón szintén hiányoztak a leesés ellen védő berendezések.

20 2006. évi munkabiztonsági Szabálytalan munkaöv

21 2007. évi munkabiztonsági Az építés-kivitelezési munkaterületen a munkavállaló kb. 3,5 m magas fal tetején lévő zsaluzatban állva végzett zsaluzási a munkát. Leesés elleni védelme egyéni védőeszközzel sem volt biztosítva.

22 2007. évi munkabiztonsági Az építés-kivitelezési munkaterületen a talajszinttől mért 4 m magas munkaszinten zsaluzási tevékenységet végző munkavállalók ( 2 fő) a munkáltató által részükre biztosított leesés elleni védelem céljára szolgáló egyéni védőfelszerelést nem viselték.

23 2007. évi munkabiztonsági Családi ház építési területén szabálytalan falétraállvány és megtámasztás.

24 2007. évi munkabiztonsági Az M4 metró Bocskai úti állomásnál a leesés elleni védelem nélküli munkagödör, és a védősisak viselésének mellőzése.

25 2007. évi munkabiztonsági Az északi Duna-híd mederpillérének vasszerelése. A munkaterület biztonságos megközelítése.

26 2007. évi munkabiztonsági A munkavállalók a fém csarnok héjazat elhelyezése közben leesés elleni védelem és fejvédő sisak nélkül.

27 2007. évi munkabiztonsági Leesés elleni védelem nélküli állványzat.

28 2007. évi munkabiztonsági a talajszinttől kb. 4,4 m magasságban a falak mentén tartókonzolokon lehelyezett palló munkaálláson dolgoztak a munkavállalók. A munkaállás mellett védőkorlát nem volt kiépítve. A munkavállalók leesés elleni egyéni védőfelszereléseket nem viseltek. Ezek rögzítési helye sem volt kialakítva.

29 A komplex ellenőrzések tapasztalatai Az állványok ellenőrzésénél gyakran tapasztalták a felügyelők, hogy a használatba vétel előtti vizsgálatot nem megfelelő alapossággal végzik a munkáltatók, vagy teljesen el is hagyják. A munkáltatók többször arra hivatkoztak, hogy az állványok kiépítése nem az ő feladatuk volt, azt egy másik munkáltató készítette el előttük. Leginkább a munkaszintek szélességével kapcsolatban tártunk fel hibát, illetve a tárgyak, személyek leesése elleni védelem volt hiányos.

30 2006. évi munkabiztonsági Kollektív leesés elleni védelem hiánya, Merevítés hiánya, Szabálytalan elemek használata, Feljáró hiánya

31 2006. évi munkabiztonsági Szabálytalan védőkorlát, Hibás feljáró létra, Nem megfelelő merevítés

32 A komplex ellenőrzések tapasztalatai A mélyépítésnél, földmunkáknál is gyakori hiányosság az előzetes talajmechanikai vizsgálatok hiánya. A munkaárkok dúcolásának elmulasztása, a szakadólap megterhelése is sűrűn előfordult az ilyen munkaterületeknél. Ezen kívül gyakran vált szükségessé a beesés elleni védelem elmulasztása miatti intézkedés.

33 2006. évi munkabiztonsági A munkaárok mélysége a munkavállaló tartózkodási helyén 4,2 m volt.

34 2006. évi munkabiztonsági Egy sokkoló kép bekövetkezett munkabalesetről.

35 2007. évi munkabiztonsági A munkavállaló a főút mellett kialakított 1,7 m mély részben laza anyagú dúcolatlan munkaárokban védősisak nélkül dolgozott. Talajmechanikai vizsgálatot előzetesen nem végeztek.

36 A komplex ellenőrzések tapasztalatai A villamos energia ellátással rendelkező munkaterületek felénél a villamos felvonulási tápvezetékek minőségével és elhelyezésével azonnali intézkedéseket kellett tennünk a tápvezetékek szigetelésének sérülése, valamint a talajon (közlekedési útvonalon) szabálytalanul vezetett villamos kábelek miatt.

37 2006. évi munkabiztonsági Továbbra is a legjellemzőbb szabálytalanság a sérült, esetleg szigetelőszalaggal javított villamos vezetékhosszabbító, a törött házú elosztó.

38 2006. évi munkabiztonsági A metró felújításnál tapasztalt szabálytalan áramvételezés.

39 2007. évi munkabiztonsági A munkavállalók által használt 230V-os hosszabbító, melyet még áramvédőkapcsoló sem védett.

40 2007. évi munkabiztonsági Törött villamos hosszabbító dob a vizes vödör mellett.

41 A komplex ellenőrzések tapasztalatai A vállalkozók nagyobb része a nem megfelelő köpenyszigetelésű un. barkács villamos vezetékeket alkalmazza a kivitelezési munkaterületeken. A villamos kapcsolószekrények kialakításánál kismértékű javulás tapasztalható. A szekrények zárhatóságát az esetek túlnyomó részénél megoldották, a megfelelő értékű érintésvédelmi kioldó szerv alkalmazásánál is javulás tapasztalható.

42 2006. évi munkabiztonsági Közigazgatási eljárások Hiányosság megszüntetését előíró határozatok száma 1216 (406) intézkedő pontok száma 1954 (2.411) Felfüggesztő határozatok száma: 2818 (311) Felfüggesztett gépek, berendezések száma: 5473 (795) Eltiltó határozatok száma: 2452 (188) Eltiltott munkavállalók száma: 6661 (605) Figyelemfelhívás 339 (131) érintett témák száma: 454 (214) Munkavédelmi bírsághatározatok száma: 1832 (72) Bírságösszeg: {Ft} ( )

43 2007. évi munkabiztonsági Közigazgatási eljárások Hiányosság megszüntetését előíró határozatok száma 652 (349) intézkedő pontok száma (1.300) Felfüggesztő határozatok száma: (152) Felfüggesztett gépek, berendezések száma: (378) Eltiltó határozatok száma: (130) Eltiltott munkavállalók száma: (579) Figyelemfelhívás 126 (73) érintett témák száma: 234 (126) Munkavédelmi bírsághatározatok száma: 921 (39) Bírságösszeg: {Ft} ( )

44 2006. évi munkabiztonsági Szabálysértési eljárások: Helyszíni bírsághatározatok száma: 2116 (198) Helyszíni bírságok összege {Ft}: ( ) Szabálysértési határozatok száma: 351 (15) Szabálysértési bírságok összege {Ft}: ( ) {A zárójelben lévő számadatok a vizsgálati szempontok között nem szereplő, de az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságokra vonatkoznak.}

45 2007. évi munkabiztonsági Szabálysértési eljárások: Helyszíni bírsághatározatok száma: (84) Helyszíni bírságok összege {Ft}: ( ) Szabálysértési határozatok száma: 358 (21) Szabálysértési bírságok összege {Ft}: ( ) {A zárójelben lévő számadatok a vizsgálati szempontok között nem szereplő, de az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságokra vonatkoznak.}

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipari tevékenységekre vonatkozó követelményeket, szervezett munkavégzés esetén alapvetően a 4/2002.

Részletesebben

Tárgyalásra kerülő témakörök: Témakört érintő legfontosabb előírások:

Tárgyalásra kerülő témakörök: Témakört érintő legfontosabb előírások: TANTÁRGY:LÉTESÍTÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEKMUNKABIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYE II. FÉLÉV Tárgyalásra kerülő témakörök: Építési munkahelyeken az építési folyamatok során megvalósítandó minimális egészségvédelmi és biztonsági

Részletesebben

Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára

Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató

Részletesebben

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete hazánkban. Az NMH MMI tevékenysége a szabályozásban és a célellenőrzések megszervezésében, figyelembe véve az e területen bekövetkezendő változásokra. MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Í t é l e t e t : Indoklás:

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Í t é l e t e t : Indoklás: Veszprémi Munkaügyi Bíróság 2.M. 570/2006/7. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Veszprémi Munkaügyi Bíróság Dr. Kúthy Zoltán (ügyvéd címe) ügyvéd által képviselt felperes neve. (felperes címe) felperesnek

Részletesebben

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN GINOP-5.3.4. - 16-00006 A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN Perlaki Géza Kollektív műszaki védelem az építési munkahelyeken KOLLEKTÍV VÉDELEM AZ ÉPÍTKEZÉSEKEN Az építkezéseken

Részletesebben

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak átadja az alábbi projekt/projektrész munkaterületét, az alábbiak szerint: 1.) Megrendelő:

Részletesebben

A munkavédelem hatósági ellenőrzésének tapasztalatai. A mezőgazdasági és erdőgazdálkodási ágazatok főbb munkavédelmi szabálytalanságai

A munkavédelem hatósági ellenőrzésének tapasztalatai. A mezőgazdasági és erdőgazdálkodási ágazatok főbb munkavédelmi szabálytalanságai A munkavédelem hatósági ellenőrzésének tapasztalatai A mezőgazdasági és erdőgazdálkodási ágazatok főbb munkavédelmi szabálytalanságai 1. A munkavédelmi hatóság 2017. évi ellenőrzési tapasztalatai (1) 2017.

Részletesebben

a munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatairól

a munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatairól Nemzeti Munkaügyi Hivatal Hírlevél Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Tematikus Melléklet J E L E N T É S a munkavédelmi hatóság 2012. évi ellenőrzési tapasztalatairól Bevezetés A munkavédelmi hatóság

Részletesebben

Az OMMF munkavédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai

Az OMMF munkavédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai MUNKAVÉDELEM 1.2 Az OMMF munkavédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai Tárgyszavak: munkavédelem; ellenőrzés; információ; érdekvédelem; tájékoztatás; statisztika; munkabiztonság. Általános megállapítások

Részletesebben

Arató Zoltán GINOP

Arató Zoltán GINOP Arató Zoltán GINOP-5.3.4. - 16-00006 Arató Zoltán TÁJÉKOZTATÁS AZ ÉPÍTŐIPAR HELYZETÉRŐL, A MUNKAVÉDELMI CÉLELLENŐRZÉSEK TAPASZTALATAI ÁLTALÁNOS MUNKAVÉDELMI SZABÁLYOZÁS (MÚLT) A Szakszervezetek Országos

Részletesebben

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály E-mail cím:

Részletesebben

A (32/2011. (VIII. 25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM

A (32/2011. (VIII. 25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Példatár. Mezőgazdasági tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata Gombapince bejárata szellőztető és klimatizáló berendezésekkel ellátva

Példatár. Mezőgazdasági tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata Gombapince bejárata szellőztető és klimatizáló berendezésekkel ellátva Példatár Mezőgazdasági tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata 2018. POZITÍV PÉLDÁK Növénytermesztés Gombapince bejárata szellőztető és klimatizáló berendezésekkel ellátva Pneumatikus szőlőprés, vész-zsinórral

Részletesebben

KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET

KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET Munkavédelem a mindennapokban Komárom-Esztergom megye munkavédelmi helyzetének alakulása 2014. december 1. KEMKH Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve Szervezeti

Részletesebben

A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF. Munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések eredményei

A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF. Munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések eredményei A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF Munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések eredményei 2007. 01. 01-2007. 08. 31 I. Az elmúlt évek ellenőrzési eredményei Az OMMF a társhatósági együttműködéssel, a súlyos

Részletesebben

Építőipari Fórum

Építőipari Fórum Építőipar; Feldolgozóipar (leginkább fa- és fémfeldolgozás); Mezőgazdaság (benne fakitermelés is); Egészségügyi, szociális ellátás; Bányászat (csak munkaegészségügy); 2 Munkavédelmi oktatások; Porképződéssel

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Mire tanítanak a súlyos balesetek? Előadó: Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság E-mail

Részletesebben

Munkavédelem - kockázatértékelés

Munkavédelem - kockázatértékelés Munkavédelem - kockázatértékelés Simon Gábor államtitkár A munkavédelem mint érték és jövőkép A munkavállaló számára biztonságos és egészséges munkavégzés, hosszú távú munkavégző képesség mentális egészség,

Részletesebben

EBK ellenőrzések tapasztalatai. Kanyó Szilvia Petrolszolg Kft EBK szakértő

EBK ellenőrzések tapasztalatai. Kanyó Szilvia Petrolszolg Kft EBK szakértő EBK ellenőrzések tapasztalatai Kanyó Szilvia Petrolszolg Kft EBK szakértő Tapasztalatok, újragondolás, fejlődés Big June 2015 Leállások 2016 júliusban Nagyleállás August 2016 Organizációs tervek: újragondolva

Részletesebben

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége Jogszabályok betartásának ellenőrzése Szervezett munkavégzés Helyszíni ellenőrzés Előzetes értesítést nem alkalmazunk A közigazgatási hatósági eljárás és

Részletesebben

A kockázatértékelés elkészítésének tapasztalatai

A kockázatértékelés elkészítésének tapasztalatai A kockázatértékelés elkészítésének tapasztalatai Budapest, 2013. július 24 Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Megelőzés háttere Jogszabály szerint az EU-ban a munkáltatók kötelesek megakadályozni,

Részletesebben

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK (Számítógépes kitöltésre) Munkahely neve: Munkahely címe: Kockázatértékelés felmérés időpontja: A kockázatértékelés felmérést végezte: DOKUMENTUMOK VIZSGÁLATA

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Az anyagmozgatási tevékenységek ellenőrzése utolsó negyedévében..2. Az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálata 8

TARTALOMJEGYZÉK. Az anyagmozgatási tevékenységek ellenőrzése utolsó negyedévében..2. Az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálata 8 TARTALOMJEGYZÉK Az anyagmozgatási tevékenységek ellenőrzése 2014. utolsó negyedévében..2 Az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálata 8 Megcsúszások és megbotlások megelőzését célzó EU-s kampány.11

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT SÉRÜLÉSEK ÉS FERTŐZÉSEK KOCKÁZATÁVAL JÁRÓ TEVÉKENYSÉGEK CÉLVIZSGÁLATÁHOZ I. Kockázatértékelés:

Részletesebben

ÚJ ÉPÍTÉSI (FELVONULÁSI) MUNKAHELYEK LÉTESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

ÚJ ÉPÍTÉSI (FELVONULÁSI) MUNKAHELYEK LÉTESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK ÚJ ÉPÍTÉSI (FELVONULÁSI) MUNKAHELYEK LÉTESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK Munkavédelmi feladatok új építési, kivitelezési munkahely kialakításakor. 1. Új építési (felvonulási) munkahelyek létesítésére vonatkozó

Részletesebben

A fenti adatokat az I. számú melléklet részletesen tartalmazza.

A fenti adatokat az I. számú melléklet részletesen tartalmazza. Összefoglaló a 2010. október 25. 2010. november 30. közötti időszakban végzett veszélyes anyagok felhasználásának célvizsgálatáról Bevezetés Az Európai Unió Vezető Munkaügyi Felügyelők Vezető Bizottsága

Részletesebben

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN GINOP- 5.3.4. - 16-00006 A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN Perlaki Géza Egyéni védőeszközök biztosításának és használatának belső szabályozása EGYÉNI VÉDŐESZKÖZÖK (EVE) Alkalmazása,

Részletesebben

8/1.6 Munkatéri megvilágítás szerelési munkálatai közben bekövetkezett halálos munkabaleset

8/1.6 Munkatéri megvilágítás szerelési munkálatai közben bekövetkezett halálos munkabaleset 8/1 40 Munkavédelem és munkabiztonság CD 8/1.6 Munkatéri megvilágítás szerelési munkálatai közben bekövetkezett halálos munkabaleset Elsőfokú eljárás A megállapított tényállás szerint az áramszolgáltató

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tájékoztató a évi munkabalesetek országos alakulásáról

Tájékoztató a évi munkabalesetek országos alakulásáról Tájékoztató a 2017. évi munkabalesetek országos alakulásáról A Tájékoztató a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 15. b) pontja alapján készült, és csak a munkavédelmi hatóság hatáskörébe

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus 54 582 04 1000 00 00 Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus 54 582 04 1000 00 00 Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A M unkavéd édelem kihí kihívá i sa Gráfel Sándor

A M unkavéd édelem kihí kihívá i sa Gráfel Sándor AM Munkavédelem kihívásai i Gráfel Sándor A munkavédelem egyik fő kihívása a szabályozások, elvárások napi gyakorlatba történő bevezetése, azok betartatása Szabályozás 1993. Évi XCIII. Törvény a munkáltató

Részletesebben

Rendkívüli időjárási körülmények (III. fokú hőségriasztás) miatti akcióellenőrzés ÖSSZEFOGLALÓ

Rendkívüli időjárási körülmények (III. fokú hőségriasztás) miatti akcióellenőrzés ÖSSZEFOGLALÓ Rendkívüli időjárási körülmények (III. fokú hőségriasztás) miatti akcióellenőrzés ÖSSZEFOGLALÓ a 2017. augusztus 1-4. közötti időszakban végzett munkavédelmi ellenőrzések tapasztalatairól Előzmények Az

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0462-06/2 Állványzati rajz készítése (hagyományos állványzat), szakmai megbeszélés az állványzatkészítésről

Részletesebben

Munkaengedélyezés, balesetek megelőzése, vállalkozói tevékenységek kockázatai és azok kezelése

Munkaengedélyezés, balesetek megelőzése, vállalkozói tevékenységek kockázatai és azok kezelése Munkaengedélyezés, balesetek megelőzése, vállalkozói tevékenységek kockázatai és azok kezelése Előadó: Pankucsi István PAJZS 94 Kft Munkavédelmi vezető Érdekességek október 12.-ről Október 12. az év 286.

Részletesebben

Összefoglaló jelentés Az építőipari kivitelezési munkák célvizsgálatáról

Összefoglaló jelentés Az építőipari kivitelezési munkák célvizsgálatáról Összefoglaló jelentés Az építőipari kivitelezési munkák célvizsgálatáról Összeállította: Horváth Béla Nédó Ferenc 2 I. A vizsgálat elrendelésének előzménye A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Műtárgy karbantartás Előadó: Palotás Gábor Munka, tűz és környezetvédelmi igazgató KÖZGÉP Építő és Fémszerkezetgyártó Zrt. Munkavédelmi Igazgatóság E-mail

Részletesebben

Építési Alvállalkozókra vonatkozó munka-, és tűzvédelmi követelmények

Építési Alvállalkozókra vonatkozó munka-, és tűzvédelmi követelmények Építési Alvállalkozókra vonatkozó munka-, és tűzvédelmi követelmények 1. A Megrendelő a gyakorlatban alkalmazza az MSZ 28001:2008 szabvány követelményeit kielégítő Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság

Részletesebben

AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG. 3458201 Ács-állványozó szakképesítés. Minimumkérdések. 1/11.

AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG. 3458201 Ács-állványozó szakképesítés. Minimumkérdések. 1/11. AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 3458201 Ács-állványozó szakképesítés Minimumkérdések 1/11. évfolyam 10099-12 Ácsszerkezetek modul 1. Építőipari és ácsszerkezeti alapfogalmak.

Részletesebben

2011. I. évf. 1 sz. Hírlevél 2011/1.

2011. I. évf. 1 sz. Hírlevél 2011/1. Hírlevél 2011/1. 1 Tartalomjegyzék 1./ Előszó 3 2./ 2010. évi ellenőrzési eredmények 4 2.1 Munkavédelem 6 2.2 Munkaügy 23 3./ Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálat 33 4./ Az egyszerűsített foglalkoztatás új

Részletesebben

Általános adatok Az ellenőrzött munkaterületen koordinátort foglalkoztattak-e? [R. 3. (2) bek.]

Általános adatok Az ellenőrzött munkaterületen koordinátort foglalkoztattak-e? [R. 3. (2) bek.] Dr. Kása László Az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálata Készült a http://www.ommf.gov.hu honlapon közzétettek alapján Az építőipari kivitelezési tevékenység munkavédelmi komplex ellenőrzése,

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN

MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN A MUNKAVÉDELEM SZEREPLŐI Állam Munkáltató Szerződés, Munkautasítás Munkavállaló MUNKAVÉDELMI HATÓSÁG Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága 2012.

Részletesebben

kérdései (szabályok, építés, bontás, munkavégzés az állványokon) (szabályok, építés, bontás, munkavégzés az állványokon)

kérdései (szabályok, építés, bontás, munkavégzés az állványokon) (szabályok, építés, bontás, munkavégzés az állványokon) A konferencia programja: A cél a teljes energiahatékony beruházások összeállításánál alkalmazott komplex gondolkodás előtérbe helyezése, nemcsak a technológia, hanem a munkavédelem és a munkaügy oldaláról

Részletesebben

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra Veszélyes árúk közúti szállításának ellenőrzése 28-ban A veszélyes áruk szállítása jelentőségének növekedésével, összetett kockázati viszonyaival évek óta egyre preferáltabbá válik az Európai Uniós és

Részletesebben

Építésfelügyeleti bírság

Építésfelügyeleti bírság Építésfelügyeleti bírság jogszerűtlen, jogosulatlan, szakszerűtlen (Étv. 48. ) JOGSZERŰTLEN: az építési vagy bontási tevékenység, ha a jogszabály alapján engedélyhez vagy tudomásul vételhez kötött építési

Részletesebben

MUNKABIZTONSÁG, EGÉSZSÉG- ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM

MUNKABIZTONSÁG, EGÉSZSÉG- ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM Építési projektek szervezése MUNKABIZTONSÁG, EGÉSZSÉG- ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM www.ekt.bme.hu 1 Jelen fóliák összeállításához használt forrásanyag: ÚTMUTATÓ AZ EGÉSZSÉGVÉDELEM ÉS MUNKABIZTONSÁG KOORDINÁLÁSÁNAK

Részletesebben

Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség TÁJÉKOZTATÓ

Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség TÁJÉKOZTATÓ Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség TÁJÉKOZTATÓ Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség KÁNIKULA célvizsgálatban elért eredményeiről Tájékoztató A nyári időszaknak megfelelően

Részletesebben

Az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálata Vizsgálati szempontok

Az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálata Vizsgálati szempontok 1 Az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálata Vizsgálati szempontok 1.Általános követelmények 1.1. Tartottak-e munkavédelmi képviselő választást annál a munkáltatónál, ahol az Mt. hatálya alá

Részletesebben

Hogyan készüljünk a munkavédelmi ellenőrzésre?

Hogyan készüljünk a munkavédelmi ellenőrzésre? Hogyan készüljünk a munkavédelmi ellenőrzésre? Írta: Kálmán László A munkavédelmi hatóság törvényi kötelezettsége az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek, előírásai betartásának

Részletesebben

Az E.ON Csoport munkavédelmi helyzete, aktuális kérdések

Az E.ON Csoport munkavédelmi helyzete, aktuális kérdések Az E.ON Csoport munkavédelmi helyzete, aktuális kérdések Munkavédelmi szervezet Szabályozások Munkavédelmi szakember képzés Vezetői képzés H&S Stratégia támogatás MEBIR támogatás Munkavédelmi oktatások

Részletesebben

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017]

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] [6. számú melléklet A Tan Kapuja Buddhista Főiskola IV. kötet: Egyéb Szabályzatok Követelményrendszeréhez (EKR)] 14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] A Tan Kapuja Buddhista Főiskola MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

Új követelmények a szerződések EBK mellékletében

Új követelmények a szerződések EBK mellékletében Új követelmények a szerződések EBK mellékletében Kurucz Csaba Egészségvédelem és munkabiztonság MOL vezető Tiszaújváros, 2017.április 28. Új fogalmak bevezetése Beépítésre kerültek a munkaengedélyezéshez

Részletesebben

Biztonsági és egészségvédelmi terv

Biztonsági és egészségvédelmi terv Biztonsági és egészségvédelmi terv Az Európai Unió területén az építőiparban évente több mint 1000 halálos munkabaleset történik, ebben a szektorban a legnagyobb a baleseti veszély. Világviszonylatban

Részletesebben

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN GINOP-5.3.4. - 16-00006 A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN SOMOGYI GYULA FOKOZOTT MUNKABIZTONSÁGI KOCKÁZATTAL JÁRÓ TEVÉKENYSÉGEK AZ ÉPÍTŐIPARBAN 2 LEESÉS ELLENI VÉDELEM Magasból

Részletesebben

MIR. Egészség, munkabiztonság, stressz. Dr. Finna Henrietta

MIR. Egészség, munkabiztonság, stressz. Dr. Finna Henrietta MIR Egészség, munkabiztonság, stressz Dr. Finna Henrietta http://www.yout ube.com/watch?v=iaeoamv8zve Munkahelyi stresszlevezetés A munkahelyi stressz faktorai Dimenziók Munkahelyi követelmények Szervezet

Részletesebben

AZ ÉPÍTŐIPARI BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK ALKALMAZÁSI FELTÉTELEI, FELADATAIK, MUNKAMÓDSZEREIK

AZ ÉPÍTŐIPARI BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK ALKALMAZÁSI FELTÉTELEI, FELADATAIK, MUNKAMÓDSZEREIK AZ ÉPÍTŐIPARI BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK ALKALMAZÁSI FELTÉTELEI, FELADATAIK, MUNKAMÓDSZEREIK 1. Koordinátorok kijelölése az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében

Részletesebben

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI Dr. Koch Mária az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkavédelmi Bizottsága munkaadói oldalának tagja, a MUFOSZ Munkabiztonsági és Foglalkozásegészségügyi Szövetség elnöke,

Részletesebben

Összefoglaló jelentés

Összefoglaló jelentés MUNKAFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Összefoglaló jelentés a faipari tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról (2015. május 11. június 30.) Összeállította: Földházi Ákos Nédó Ferenc 2 I. A vizsgálat elrendelésének

Részletesebben

OMMF. A munkaügyi és munkabiztonsági ellenőrzések eredményei

OMMF. A munkaügyi és munkabiztonsági ellenőrzések eredményei OMMF A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT A munkaügyi és munkabiztonsági ellenőrzések eredményei 2006. 01. 01-2006. 08. 31. l: 2 Az OMMF elkötelezettséget vállalt a foglalkoztatás biztonsága megteremtésének

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről VÉDELMEK-VÉDŐESZKÖZÖK. Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről VÉDELMEK-VÉDŐESZKÖZÖK. Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi VÉDELMEK-VÉDŐESZKÖZÖK Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Azokon a munkahelyeken,

Részletesebben

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest,

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest, Villamos hálózatok organizációja, munka előkészítés, veszélyforrások, megelőző intézkedések, munkaterület átadás-átvétel, műszaki átadás-átvétel, dokumentáció, műszaki ellenőrzés Előadó: Tárnai Ferenc

Részletesebben

GÖDÖLLŐI VÁROSHÁZA BONTÁSA. Bontási munkák tételes költségvetése

GÖDÖLLŐI VÁROSHÁZA BONTÁSA. Bontási munkák tételes költségvetése GÖDÖLLŐI VÁROSHÁZA BONTÁSA Bontási munkák tételes költségvetése költségek Organizációs, előkészítő munkák Felvonulás, organizáció és járulékos költségek Belső és szakipari bontási munkák Épületgépészeti

Részletesebben

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK!

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS ÉS ELŐSZÓ A MOL-csoport 2014-ben 10 életvédelmi szabályt vezetett be a munkabiztonsági teljesítmény javítása érdekében.

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

Munkabiztonsági, egészségvédelmi és tűzvédelmi követelmények Colas Közlekedésépítő Zrt. v1.0 - hatályos: től -

Munkabiztonsági, egészségvédelmi és tűzvédelmi követelmények Colas Közlekedésépítő Zrt. v1.0 - hatályos: től - Colas Közlekedésépítő Zrt. v1.0 - hatályos: 2018.12.01-től - 1. ALAPFELTÉTELEK 1.1. Jelen hatálya kiterjed a Colas Közlekedésépítő Zrt. (a továbbiakban: Megrendelő) kivitelezési tevékenységében alvállalkozó

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK A MUNKAVÉDELEM AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Előadó: Nesztinger Péter

Részletesebben

Biztonságos és balesetmentes bölcsődei munkakörnyezet kialakításának gyakorlati ismérvei - bölcsődei szakemberek és vezetők részére

Biztonságos és balesetmentes bölcsődei munkakörnyezet kialakításának gyakorlati ismérvei - bölcsődei szakemberek és vezetők részére Biztonságos és balesetmentes bölcsődei munkakörnyezet kialakításának gyakorlati ismérvei - bölcsődei szakemberek és vezetők részére Előadó: Somorácz Balázs Okleveles munkavédelmi mérnök, Munkabiztonsági

Részletesebben

Épületgépész technikus oktatás a Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolában. 4024 Debrecen Varga u. 5.

Épületgépész technikus oktatás a Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolában. 4024 Debrecen Varga u. 5. A 2013 szeptemberétől életbelépő új szakképzési kerettanterv a szakközépiskolai oktatásban két képzési formát ír elő. - 4 év ágazati képzés +1 év szakma-specifikus képzés (5 éves képzés) - 4 év nem ágazati

Részletesebben

8/1.7 Szennyvízelvezető akna javítása

8/1.7 Szennyvízelvezető akna javítása Munkavédelem és munkabiztonság CD 8/1 45 8/1.7 Szennyvízelvezető akna javítása Elsőfokú eljárás A megállapított tényállás szerint az ellenőrzés helyszínén több munkáltatónak volt telephelye, melyek közé

Részletesebben

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK!

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS ÉS ELŐSZÓ A MOL-csoport 2014-ben 10 életvédelmi szabályt vezetett be a munkabiztonsági teljesítmény javítása érdekében.

Részletesebben

ALVÁLLALKOZÓI SZERZŐDÉS MUNKA- TŰZ- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI MELLÉKLETE

ALVÁLLALKOZÓI SZERZŐDÉS MUNKA- TŰZ- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI MELLÉKLETE Munka- és tűzvédelmi előírások 1. Az Alvállalkozó köteles a hatályos jogszabályokban, rendeletekben, szabványokban és szabályzatokban rögzített munka- és tűzvédelmi előírásokat betartani. 2. Az Alvállalkozó

Részletesebben

Szeged, Huszár u. 1. sz. alatti Irodaházban. NGSZ átköltöztetéssel kapcsolatos

Szeged, Huszár u. 1. sz. alatti Irodaházban. NGSZ átköltöztetéssel kapcsolatos Erősáramú átalakítási, bővítési munkák Tervező: Papp Antal teljeskörű vill. tervező V-T/06/0058 Szeged, 2016. január hó TARALOMJEGYZÉK a Erősáramú átalakítási, bővítési munkához Címlap Tartalomjegyzék

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Budapesti út 121/C. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

JELENTÉS. a munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatairól

JELENTÉS. a munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatairól MUNKAVÉDELMI FŐOSZTÁLY Bevezetés JELENTÉS a munkavédelmi hatóság 2018. évi ellenőrzési tapasztalatairól A munkavédelmi hatóság 2018. évi ellenőrző tevékenységét a 2018. évi Ellenőrzési Irányelvek, az Országos

Részletesebben

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM A 10/2007. (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006. (II. 17.) OM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF

A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF BESZÁMOLÓ 2007. Készítette: Papp István elnök 2008. január 05. BIZALOM HUMÁNUM SZIGOR Bevezető Az OMMF munkáját annak ismeretében végzi, hogy a törvényes foglalkoztatás

Részletesebben

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Építő- szállító- és munkagép-szerelő (OKJ száma: 34 52 ) szakma gyakorlati oktatásához 4. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának

Részletesebben

Felelős műszaki vezető

Felelős műszaki vezető Felelős műszaki vezető A felelős műszaki vezető irányítja az építési munkahelyen a kivitelezést. A felelős műszaki vezető tevékenysége a vállalkozó (alvállalkozó) kivitelező építési szerződésében vállalt

Részletesebben

Szóbeli vizsgatevékenység

Szóbeli vizsgatevékenység Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 3146-10 Útépítő- vagy karbantartógép kezelő speciális feladatai Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 3146-10/2 dott útépítő-

Részletesebben

F ÉLÉVES FELADAT. Egy feladat pontos kijelölése tehát pl:iv-c-8.

F ÉLÉVES FELADAT. Egy feladat pontos kijelölése tehát pl:iv-c-8. F ÉLÉVES FELADAT Alvállalkozóként, előregyártott vasbeton szerkezetből készülő ipari csarnok szerkezetépítési munkálatait kell elvégezni. Az alvállalkozói feladat csak a szerkezetépítésre vonatkozik. A

Részletesebben

KÖRNYEZETBIZTONSÁG TECHNIKA Bittera Gábor SZE Üzemeltetési és Biztonságszervezési Osztály

KÖRNYEZETBIZTONSÁG TECHNIKA Bittera Gábor SZE Üzemeltetési és Biztonságszervezési Osztály KÖRNYEZETBIZTONSÁG TECHNIKA 2016.02.17. Bittera Gábor SZE Üzemeltetési és Biztonságszervezési Osztály bittga@sze.hu Betekintés a munkavédelem világába Tematika Történelme Jogi felépítése Felosztása Kockázatértékelés

Részletesebben

A Fıcze Lajos Alapítvány a Munkavédelmi Képviselıkért Konzultatív Fórumának január 20-i ülése.

A Fıcze Lajos Alapítvány a Munkavédelmi Képviselıkért Konzultatív Fórumának január 20-i ülése. A Fıcze Lajos Alapítvány a Munkavédelmi Képviselıkért Konzultatív Fórumának 2010. január 20-i ülése. A Konzultatív Fórum ülésén 150 fı munkavédelmi képviselı, munkavédelmi szakember vett részt. Az ülést

Részletesebben

Beszállítói Fórum. Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK

Beszállítói Fórum. Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK Beszállítói Fórum Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK Tartalomjegyzék Védőeszköz Leválasztótranszformátor EBK Kiskönyv Tűzvédelmi szakvizsga Védőeszköz Védőeszköz Védőeszköz

Részletesebben

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Bármilyen tevékenységet is végzünk, mindenki ki van téve valamilyen

Részletesebben

A MUNKA VILÁGÁNAK BIZTONSÁGÁÉRT

A MUNKA VILÁGÁNAK BIZTONSÁGÁÉRT A MUNKA VILÁGÁNAK BIZTONSÁGÁÉRT Beszámoló 2010. I. negyedévének ellenőrzési eredményeiről Tartalomjegyzék 1. Ellenőrzések eredményei 3 1.1 Munkavédelem 5 1.1.1 Kiemelt ágazatok 1.1.2 Súlyos jogsértések

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM 059706 Közlekedésépítő közös feladatok A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben

a munkavédelmi hatóság 2015. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól

a munkavédelmi hatóság 2015. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól MUNKAFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY J E L E N T É S a munkavédelmi hatóság 2015. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól Bevezetés A munkavédelmi hatóság 2015. I. negyedévi ellenőrző tevékenységét a Nemzetgazdasági

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens, Fogtechnikus, Mentőápoló, Betegkísérő szakképesítés Higiéné, munkavédelem modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens, Fogtechnikus, Mentőápoló, Betegkísérő szakképesítés Higiéné, munkavédelem modul Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás, Mentőápoló szakképesítés Higiéné, munkavédelem modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás, Mentőápoló szakképesítés Higiéné, munkavédelem modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Akültéri mobil és telepítet építőipari gépek vilamos biztonságtechnikai állapota

Akültéri mobil és telepítet építőipari gépek vilamos biztonságtechnikai állapota Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Akültéri mobil és telepítet építőipari gépek vilamos biztonságtechnikai állapota 2003. március 17. május 30. Az OMMF 2003. évi munkatervében meghatározot,

Részletesebben

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Dr. H. Nagy Judit főosztályvezető NMH MMI Munkavédelmi Főosztály A bekövetkezett balesetek időpontja 25000 20000

Részletesebben

Az építésfelügyeleti hatóság tapasztalatai AZ ÉPÍTŐIPART ÉRINTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK SZAKMAI NAP

Az építésfelügyeleti hatóság tapasztalatai AZ ÉPÍTŐIPART ÉRINTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK SZAKMAI NAP Az építésfelügyeleti hatóság tapasztalatai 2016. AZ ÉPÍTŐIPART ÉRINTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK SZAKMAI NAP Tartalom Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet változásai

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Futórózsa u. 90. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2016. október 14. Ellenőrzés célja: Bejárás

Részletesebben

A munkálatok 2010. márc. 29.-én kezdődtek az intézmény I. épületében.

A munkálatok 2010. márc. 29.-én kezdődtek az intézmény I. épületében. Beszámoló Az Elesett Öregekért Alapítvány 2010.03.16 -án megnyerte a DDOP-3.1.1.-09-2009-0071.sz. pályázatot, amely pályázat keretében az Alapítvány fenntartásában működő gadányi Szeretetotthon teljes

Részletesebben