A polgárosodás és a modernizáció kora Magyarországon ( )

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A polgárosodás és a modernizáció kora Magyarországon (1849-1914)"

Átírás

1 A polgárosodás és a modernizáció kora Magyarországon ( ) Az önkényuralom 1. A megtorlás Haynau ( brescai hiéna ) által vezetett megtorlás időszaka Október 6. Arad 13 honvédtábornokot, Pesten az első felelős miniszterelnököt Btthyány Lajost végezték ki, ezt követte a 13 legmagasabb fokozatban lévő tisztek. Ezt követően 150 embert végeztek még ki, több mint ezret bebörtönöztek, honvédek tízezreit pedig besorozták az osztrák seregbe. A birodalom kormányzása a teljes centralizáció jegyében folyt. Ferenc József nyílt önkényuralmat vezetett be, amit újabszolutizmusnak nevezünk (neoabszolutizmus). A rendszer alapja a hadsereg, a hivatalnokréteg és a birodalmi arisztokrácia volt. A polgárság köréből csak azok jutottak közel a hatalomhoz, akik egyetértettek a rendszerrel. (pl.: hajdani forradalmárból lett belügyminiszter Alexander Bach) 2. A nyílt önkény korszaka Bach-korszak beolvasztás, németesítés jellemezte ezt a korszakot. Mo.-ról leválasztották Erdélyt, Horvátországot és a szerb Vajdaságot. A megmaradt magyarországi részt öt kerületre osztották. A megyék és a városok önkormányzatát eltörölték, helyette a hivatalok központi akarata érvényesült. A rendi közigazgatást felszámolta, helyébe megkezdődött a polgári állam kiépítése. Bevezették az osztrák polgári törvénykönyvet, egységes mértékrendszert és oktatást: nyolcosztályos gimnázium és érettségi vizsga. Sokszor képzetlen tisztségviselőket állítottak fontos pozícióba. A nagy elnyomás és erőszakos németesítés ellenállást keltett a lakosság körében. Mo.-on nem alakult ki az állampolgári öntudat, mivel az államapparátus és az állampolgárok viszonya folyamatosan rossz volt. Megkezdődött a jobbágyfelszabadítás és a nemesség kártalanítása úrbéri pátens A kártalanítást a földbirtokosok állampapírokban kapták meg, amit csak alacsony árfolyamon tudtak eladni. A magas adók és a hitelek visszafizetése miatt nagyon sokan csődbe mentek így. A jobbágyfelszabadítás és a telkek kiosztása 1850-es és a 60-as években is folyt, amit a telekkönyvezés kísért végig, azaz a földek nyilvántartásba vétele. 3. A gazdaság és az államháztartás Gazdasági fellendülés bontakozott ki (a vasútépítés és az ipar kiemelten). Ok: külföldi tőke, jobbágyfelszabadítás, gabonakonjunktúra (háború miatt), 1850-ben megszűnt Mo. és Ausztria között a vámhatár egységes birodalmi piac. Bach kiadta a kormányt népszerűsítő propaganda cikket: Rückblick Válaszként Széchenyi István ellenröpiratában Blick cáfolta a kormány sikerességét, valójában a gazdasági folyamatok okozták. A kormány hatalmas katonai erővel tudta fenntartani a hatalmát. Vidéken a karhatalommal (zsandárság), az egész országot pedig behálózta a titkosrendőrség. Ezt a rendszert pedig magas adókkal és az államadósság növelésével tudták fenntartani.

2 4. Az ellenállás formái - fegyveres harc az újrakezdésre (Noszlopy Gáspár gerillaharc) - birtokos köznemesség passzív ellenállása, vezéralakja Deák Ferenc. nem vállaltak közösséget a hatalommal nem töltöttek be hivatalt bojkottálták a kormányzat rendezvényeit nem fizettek adót A szegényebb birtokos nemesség nehezen tudta fenntartani ezt az ellenállást, így ezt nem lehetett sokáig fenntartani. - emigráció: Kossuth vezetésével a külföldi újságokban (Cassandra-levél), szervezeteken keresztül próbálta a harcot újrakezdeni. Azonban csak a nemzetközi érdeklődést és együttérzést tudta ezáltal elérni. Út a kiegyezéshez 1. Az újabszolutizmis és a belpolitika kudarca Ausztria nagyhatalmi politikája sikertelen volt: nem sikerült elfoglalni és egyesíteni a birodalommal az itáliai területeket (olasz és német egység, Magyar Nemzeti Igazgatóság a itáliai magyar légió szervezése). A pénzügyi csőd és a külpolitikai kudarcok meggyengítették az elnyomó uralmat kialakító rendszert. Az uralkodó menesztette Bachot és nyitott a magyar konzervatív arisztokrácia felé (Apponyi György). Az ő elképzeléseik tükröződnek az októberi diplomában (1860. október), mely az 1848-as berendezkedést állította volna vissza, de a magyar önállóságot jelentősebben korlátozta volna. Azonban Deákék visszautasították az uralkodó javaslatát. Az októberi diplomát módosító februári pátens (1861) erősítette a birodalmi központosítást és az alkotmányos vonásokat, Mo. tartományként képviselhette volna magát a birodalmi gyűlésen. Helyreállították a vármegyei önkormányzatot, a magyar államnyelvet és az országgyűlési választásokat. Azonban a képviselők elutasították a februári pátenst, azaz a birodalom föderális felépítését és az alkotmány korlátozását. Deák hívei a feliratban fogalmazták meg álláspontjukat (Felirati Párt), az országgyűlés másik csoportja pedig a határozatban kívánta az uralkodó teljes elutasítását közölni (Határozati Párt). A Határozati Párt vezetője Teleki László öngyilkos lett, így Deákék szerezték meg a többséget. 2. A provizórium A feliratra válaszul az uralkodó feloszlatta az országgyűlést és felfüggesztette a vármegye működését. Schmerlinget nevezte ki az ország élére, aki nem folytatta a megtorló politikát. Ezt az időszakot nevezzük átmeneti korszaknak, provizóriumnak. Ausztria a nagyhatalmi pozícióját csak a szilárd belső viszonyok mellett tarthatta fent, Mo.-on az ellenálló nemesség pedig nem engedhette meg magának az ellenállással járó hátrányokat, valamint elterjedt az a nézet, hogy Mo. csak a birodalmon belül tarthatta meg vezető szerepét, az egyre erősödő nemzetiségiekkel szemben.

3 3. A kiegyezés Ausztria megtarthatta nagyhatalmi pozícióját, de mellette Mo. viszonylagos önállóságot kapott. A hadügy, külügy, pénzügy közös, alkotmányos felügyeletét a törvényhozás által választott delegáció képviselné. Deák Ferenc megírta a Húsvéti cikkét 1865-ben, melyben kifejtette, hogy Mo. elfogadná a közös ügyeket, ha az alkotmányosság visszaáll. Az uralkodó összehívta az országgyűlést és létrejött a kiegyezés. Mo.-on visszaállították a megyei önkormányzatot és hatályba léptették a 48-as törvényeket, Andrássy Gyulát kinevezte miniszterelnökké az uralkodó (1867. febr.), Ferenc Józsefet pedig királlyá koronázták (1867. jún.) 4. A dualizmus állam és gazdasági rendszere Osztrák-Magyar Monarchia kétközpontú alkotmányos monarchia, dualista állam lett. Közös az uralkodó, a hadügy, a külügy és az ezeket fedező pénzügy. A közös ügyeket közös minisztériumok irányították, mindkét fél pedig főt delegálhatott a közös ügyek intézésének a felügyeletére. Az országgyűlés csak a dók és az újonclétszám meghatározásába szólhatott bele. Előszentesítés joga illette meg az uralkodót, azaz a magyar kormányoknak a törvényjavaslatait jóvá kellett hagynia az uralkodónak, mielőtt az országgyűlés elé terjesztik. Tehát Mo.-on felelős kormány alakulhatott, Erdélyt és Mo.-ot egyesítették. Ausztria 70%-ban Mo. pedig 30%-ban fedezték a közös ügyeket. Gazdaságilag előnyös volt a közös vámterület, a közös valuta, a tőke és a munkaerő szabad áramlása és az egységes piac biztosítása. A nemzetiségi kérdés 1849 és 1868 között 1. A közeledés kora Az olmützi alkotmány nem adta meg a nemzetiségieknek az ígért önálló tartományalakítás jogát, de még autonómiát sem kaphattak. Ahol pedig létrejöhetett (Szerb Vajdaság és Temesi Bánság) ott a kormány irányítása alá kerültek ben felgyorsult a nemzetiségiek öntudata, kedvezőbb pozíciókhoz jutottak a közigazgatásban. A magyar rendek és a nemzetiségiek el kezdtek közeledni egymáshoz, de egyenlőre még csak baráti hangú újságcikkekben és összejövetelekben merült ez ki, hiszen az alapvető ellentét oka nem változott. A nemzetiségiek területi alapú önállóságot akartak, a magyarok pedig egységes nemzetállamot. Az 1861-es országgyűlésen a szlovákok és a szerbek területi autonómiát követeltek, a románok pedig elutasították Magyarország és Erdély unióját. Eötvös József vezetésével folyt az országgyűlés. A kéréseket elutasították a magyarok, helyette széleskörű nyelvhasználatot akartak biztosítani. A megegyezés nem született meg. 2. Egy megoldási javaslat Kossuth Lajos: Duna menti népek államszövetsége (Dunai konföderáció) Elismerte Horvátország különállását, Erdély önállóságát pedig népszavazásra bocsátotta volna. A nemzetiségiek számára biztosította volna a független politikai és kulturális önkormányzati testületek működését. Azonban ezt a magyar vezető réteg elutasította.

4 A kiegyezés a nemzetiségiekkel azonban mindinkább sürgetőbb volt, hiszen Ausztria ellen biztos hátteret, támaszt nyújtott volna. 3. Az 1868-as nemzetiségi törvény A kiegyezés megkötésével a nemzetiségiek helyzetét külön törvényben rögzítette Mo. A politikai nemzet koncepciója miatt elutasította a területi autonómiát és a nemzetiségiek kollektív jogát. Biztosított széleskörű nyelvhasználatot. 20%-ot elérő kisebbségiek számára pedig biztosították az anyanyelv használatát, alsó- és középfokú bíróságon az anyanyelvüket használhatták, alsó- és középfokon engedélyezték a nemzetiségi iskolahálózatot, amit az államnak kellett fenntartania. Lehetőség nyílt egyesületek és pénzalapok létrehozására. 4. A horvát-magyar kiegyezés (1868) A horvátot elismerte politikai nemzetnek, így meghagyták a területi autonómiáját. Egyesítették Szlavóniával és a Határőrvidékkel, saját országgyűléssel rendelkezhetett, mely képviselőket küldhetett a magyar országgyűlésbe. Az országgyűlés és a kormány nyelve a horvát volt. A végrehajtó hatalmat pedig az uralkodó által kinevezett bán töltötte be. A horvát kormány hatásköre alá tartozott az igazgatás, az igazságügy és az oktatásügy. A horvát vezető réteg felől azonban feszültség volt érezhető, hiszen ők a birodalmon belüli különállásra törekedtek. Fiume vitás kikötő volt, mert magyar közigazgatás alá tartozott, azonban a horvátok is igényt tartottak rá. Végül megmaradt magyar vezetés alatt, nyelve az olasz lett. Politikai viszonyok a századfordulóig 1. A dualizmus pártviszonyai kormánypárt: Felirati Párt tagjai és a hozzájuk csatlakozó konzervatívok alkották: Deák-párt, Andrássy Gyula vezetésével ellenzék: balközép és az Országos 48-as Párt Az ellentétet az Ausztriához való viszony és a közjogi kérdések adták. Deák-párt: a kiegyezés mellett állt. A balközép nem bízott az udvar ígéreteiben, félt az abszolutizmus visszaállításától. Országos 48-as Párt: teljes függetlenséget kívánt. A kormány a nyílt szavazás módszerével tartotta fent hatalmát. Azonban Deák betegsége miatt és az európai gazdasági válság meggyengítette a kormányt. Így szükségszerűvé vált a balközép csatlakozása, megalakult a Szabadelvű Párt (1875), Tisza Kálmán vette át a vezetést. A szélsőbal és a balközépben megmaradtakból pedig létrejött a Függetlenségi Párt. Centralistaként 1890-ben megalakult a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP), de a parlamentbe nem kerülhetett be. Ugyanígy az újonnan szerveződő a parasztság érdekeit képviselő pártok sem tudták a parlamentben képviseltetni magukat. 2. A dualizmus megszilárdítása Miniszterelnöknek Tisza Kálmán lett megválasztva ( ). Cél: a polgári állam kiépítése volt. - közigazgatási reform: beolvasztotta az önálló jogkörrel rendelkező székely, szász székek,

5 jász-kun, hajdú kerületeket a megyerendszerbe. Kisebb jogkörrel bírtak az önkormányzatok, élén fizetett hivatalnokok (dzsentrik, birtokos nemesség) álltak. - rendőrség, vidéken csendőrség létrehozása. - egészségügyi ellátás kiépítése - postaszolgálat, az infrastrukturális ellátás kiszélesítése: vasúthálózat építése, folyószabályozás - oktatás fejlesztése: állami elemi iskolák nyitása, a népiskolai törvényben előírták az általános tankötelezettséget. El kezdett visszaszorulni az analfabetizmus. Gimnáziumok és egyetemek (Kolozsvár, Pozsony, Debrecen, Zágráb) alapítása. - Wekerle Sándor egyházpolitikai törvény: állami anyakönyvezés, polgári házasság kötelezővé tétele, egyenjogúsított zsidó vallás. A véderővita: magyar hadsereg kérdése az osztrák császári hadseregen belül. Végül megbuktatta Tisza Kálmánt ez a vita. Az uralkodó növelni akarta az újonclétszámot és a német nyelvnek még nagyobb teret akart engedni a hadsereg egységének érdekében. Azonban a magyar vezető politikusok többsége sérelmezte a magyar hadsereg fejlesztésének elmaradását és a németesítést. Tisza Kálmán elfogadta az uralkodó által előterjesztett törvényt, úgy hogy csak az újonclétszám növelését tartalmazta a törvény. Nagy volt az ellenállás a magyar politikusok részéről és az uralkodó részéről is. Így egy ürügy kapcsán végül lemondott. (Ürügy: Kossuthnak egyedül nem szűnjön meg a magyar állampolgársága, független attól hogy kérelmezi e ezt az uralkodónál vagy sem. Ferenc József ezt elutasította.) 3. Gazdaságpolitika Nemcsak a mezőgazdaságot, hanem az ipart védő törvények is születtek. - védvámrendszer létrehozása - közös valuta: az osztrák jegybankrendszer átalakult osztrák-magyar pénz intézetté. - aranyalapra való áttérés - folyók szabályozása, árvízvédelem (gátak építése) ezáltal új szántóterületek, javultak a hajózás feltételei - vasútfejlesztés ezáltal hatalmas vasúthálózat épült, megalakult a Magyar Államvasút (MÁV), államosították a vonalak jelentős részét, így alacsonyan tarthatták a szállítási tarifát (megmaradt a termelők nyeresége). A vasúthálózat kiépítésénél cél volt a gabonatermő területek, a szén- és vasérclelőhelyek elérése. A felzárkózó gazdaság 1. A mezőgazdaság fejlődése a magyar agrárexport folyamatosan bővült. A gabonaexport volt továbbra is az elsődleges kiviteli termék, azonban az olcsó amerikai gabonával nem tudta felvenni a versenyt Európában. Szerencsére elegendő felvevő piaca volt a Monarchián belül az egységes vámterületnek köszönhetően. Mezőgazdaság fejlődése: termőterületek bővülése, termelékenység (fajtanemesítés, fejlettebb módszerek, gépesítés) A belterjes gazdálkodásra is figyelmet fordítottak (gyümölcs- és zöldségtermesztés, istállózó állattartás), ipari növények (cukorrépa) termesztése.

6 2. A fellendülő ipar A kisipar súlya volt nagy. Egyre gyarapodtak a nagyvállalatok. Elősegítette az ipar fejlődését: a kormány támogató intézkedései, olcsó munkaerő, hazai tőke és a külföldi tőke. Elsődlegesen az élelmiszeripar, azon belül is a malomipar és a nehézipar fejlődött. A nehézipart segítette a vasútépítések, gőzgép elterjedése, vaskohászat, szénbányászat, gépgyártás. Magyarországon számos újítás született: transzformátor, villamos mozdony (Kandó Kálmán), karburátor (Bánki Donát, Csonka János), telefonközpont (Puskás Tivadar) 3. Hitelszervezet fejlődése Reformkori alapítású bankok (Pesti Magyar Kereskedelmi Bank, Pesti Hazai Első Takarékpénztár) mellett létrejöttek nagybankok külföldi tőke támogatásával (Magyar Földhitelinézet, Magyar Általános Hitelbank). A nagybankok csatlakoztak egyes ipari vállalatokhoz és részvénytársaságok jöttek létre. 4. Budapest világvárossá fejlődése 1873 Pest, Buda, Óbuda egyesülése által létrejött a főváros. Európa legnagyobb városa közé emelkedett. A lakosság száma is elérte az 1 millió főt. Az ország erőforrásait ide helyezték (adókedvezmény, reprezentatív középítkezések, kedvező befektetési lehetőségek, a város kedvező közlekedési-földrajzi elhelyezkedése). Létrehozták a Fővárosi Közmunkák Tanácsát (a város tervszerű fejlesztése, közmunkák teremtése). Impozáns középületek emelése: pályaudvarok, közterek, bérpaloták, hidak építése. Azonban a magyar vidéki városszerkezet nem tudott olyan ütemben fejlődni, mint a fővárosi, így kezdett kialakulni az egyközpontú állam képe. A fővárost követő második vonalat képviselte a vidéki nagyvárosok (Pozsony, Kassa, Temesvár, Szabadka, Szeged, Nagyvárad stb.). Csak korlátozottan tudták az erőforrásokat magukhoz vonzani.

Magyar Nemzeti Igazgatóság Széchenyi István. Provizórium Wir können warten. Húsvéti cikk. Soha nem látott gazdasági növek

Magyar Nemzeti Igazgatóság Széchenyi István. Provizórium Wir können warten. Húsvéti cikk. Soha nem látott gazdasági növek Fogalom Személyek Évszámok Véres megtorlás Haynau 1850-59 Neoabszolutizmus Windischgraetz 1859 Föderalizmus Schwarzenberg okt dipl. 1860 Centralizáció Alexander Bach feb. pát. 1861 Osztrák adórendszer

Részletesebben

Történelem 7-8. osztály. 2. Kiegyezés. Állítsd időrendbe az eseményeket! Olvasd össze a betűket, és megtudod az egyik koronázás ajándék nevét!

Történelem 7-8. osztály. 2. Kiegyezés. Állítsd időrendbe az eseményeket! Olvasd össze a betűket, és megtudod az egyik koronázás ajándék nevét! OM 037757 NÉV: IX. Tollforgató 2017.04.01. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 2213 Monorierdő, Szabadság út 43. : 06 29 / 419-113 : feketeiskola.monorierdo@gmail.com : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c 2017-18 1. Kora újkori egyetemes történelem a. Francia abszolutizmus i. Királyi hatalom meggyengülése ii. XIV. Lajos iii. Gazdaságpolitikája, hadserege b. Habsburgok

Részletesebben

A KIEGYEZÉS LÉTREJÖTTÉNEK KÖRÜLMÉNYEI ÉS RENDSZERE nyara 1850 nyara - A megtorlás

A KIEGYEZÉS LÉTREJÖTTÉNEK KÖRÜLMÉNYEI ÉS RENDSZERE nyara 1850 nyara - A megtorlás A KIEGYEZÉS LÉTREJÖTTÉNEK KÖRÜLMÉNYEI ÉS RENDSZERE 1. 1849 nyara 1850 nyara - A megtorlás 1849 augusztus 13 világosi fegyverletétel, a szabadságharc bukása A magyar szabadságharcot Ausztria és a cári Oroszország

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám:

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: 50p Név: Iskola neve, címe:.. I. Az alábbi feladat az 1848-49-es magyar forradalomra

Részletesebben

7. 1 A reformmozgalom kibontakozása, a polgárosodás f kérdései. Követelmények. Emelt szint

7. 1 A reformmozgalom kibontakozása, a polgárosodás f kérdései. Követelmények. Emelt szint 7. 1 A reformmozgalom kibontakozása, a polgárosodás f kérdései A reformkor f kérdései. Széchenyi és Kossuth reformprogramja. A rendi országgy lés és a megyerendszer m ködése. A gazdasági átalakulás jellemzése.

Részletesebben

A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE

A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE Kapronczay Károly Az újkori európai államok közigazgatása a 18. században formálódott ki. Mintául az erõsen központosított porosz hivatali rendszer szolgált, amely

Részletesebben

Széchenyi és Budapest

Széchenyi és Budapest Közös Dolgaink rendezvénysorozat 2010. szeptember 22. Széchenyi emlékére Széchenyi és Budapest Dr. Berényi János tud. tanácsadó Széchenyi és Pest-Buda 1826-ban Pestre költözik, 1829-ben polgárjogot

Részletesebben

Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály

Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály 1. feladat: Az 1848 49-es szabadságharc eseményei a) 5. (isaszegi csata) b) 6. (pákozdi csata) c) 2.

Részletesebben

AZ ÖNKÉNYURALOM KORA (1850-1865)

AZ ÖNKÉNYURALOM KORA (1850-1865) AZ ÖNKÉNYURALOM KORA (1850-1865) 1. Ferenc József 1850 nyarán meneszti a közutálatnak örvendő Haynaut. (Egész Európa megvetette Ausztriát Haynau módszerei miatt.) 2. A terrort az önkényuralom követi: két

Részletesebben

19. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1790-1918

19. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1790-1918 19. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1790-1918 Szerkesztette: GERGELY ANDRÁS ' Korona Kiadó, Budapest, 1998 TARTALOM i. A Habsburg Birodalom és Magyarország (Gergely András-Pajkossy Gábor) a birodalom területi

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

Összefoglaló kérdések a dualizmus korához

Összefoglaló kérdések a dualizmus korához Összefoglaló kérdések a dualizmus korához Önkényuralom és ellenállás - Mi történt 1849. október 6-án? - A 13 aradi vértanú kivégzése. - Kik voltak ők név szerint? - Knézich Károly, Nagysándor József, Damjanich

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

A versenyző neve: Iskolája: Elért pontszám: Elért helyezés:

A versenyző neve: Iskolája: Elért pontszám: Elért helyezés: Hallássérültek XXXIV. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye 2016. május Országos forduló a komplex történelmi és társadalmi ismeretek tantárgyból 7. évfolyam A versenyző neve: Iskolája: Elért pontszám:

Részletesebben

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll.

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. Tantárgy: Történelem Osztály: Szakközépiskola 9-12 A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. 1.) Írásbeli vizsga Időtartama: 45 perc Elérhető pontszám: 60 pont Az írásbeli feladatok

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 I. Témakör: Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1. Gazdasági változások az Anjouk idején. Mutassa be Károly Róbert gazdaságpolitikájának főbb tényezőit! Tárja fel

Részletesebben

HISTORIA NOSTRA TÖRTÉNELEM VETÉLKEDŐ A MAGYARSÁG TÖRTÉNELME AZ 1848-AS FORRADALOMTÓL A A KIEGYEZÉSSEL BEZÁRÓLAG

HISTORIA NOSTRA TÖRTÉNELEM VETÉLKEDŐ A MAGYARSÁG TÖRTÉNELME AZ 1848-AS FORRADALOMTÓL A A KIEGYEZÉSSEL BEZÁRÓLAG A MAGYAR TANNYELVŰ KÖZÉPISKOLÁK IX. ORSZÁGOS TANTÁRGYVERSENYE HISTORIA NOSTRA TÖRTÉNELEM VETÉLKEDŐ A MAGYARSÁG TÖRTÉNELME AZ 1848-AS FORRADALOMTÓL A A KIEGYEZÉSSEL BEZÁRÓLAG I.FELADAT: Magyarázd meg röviden

Részletesebben

11. évfolyam történelem tanmenet Gimnázium Évi óraszám: 37. Fejlesztési cél, kompetenciák

11. évfolyam történelem tanmenet Gimnázium Évi óraszám: 37. Fejlesztési cél, kompetenciák 11 évfolyam történelem tanmenet Gimnázium Évi óraszám: 37 Óraszám A tanítás anyaga 1 óra Év eleji ismétlés Fejlesztési cél, kompetenciák Az éves tananyag rövid (problémaközpontú) bemutatása, az érdeklődés

Részletesebben

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1900-1994 Egyetemi tankönyv / Második, bővített kiadás Szerkesztők PÖLÖSKEI FERENC, GERGELY JENŐ, IZSÁK LAJOS Korona Kiadó, Budapest, 1997 TARTALOM I. A KIEGYEZÉS VÁLSÁGJELEI

Részletesebben

3. feladat Kép: (I.) (II.)

3. feladat Kép: (I.) (II.) 1. feladat a) B A T T H Y Á N Y K Á Z M É R b) N A G Y C E N K c) J Ó Z S E F d) K Ú R I A e) E L L E N Z É K I N Y I L A T K O Z A T f) S Z A L A Y L Á S Z L Ó g) H Ő T L E N S É G h) M A R K Ó K Á R

Részletesebben

0478 SZABÓ Andrea A Magyar Királyi Pénzügyőrség rangrendszere

0478 SZABÓ Andrea A Magyar Királyi Pénzügyőrség rangrendszere SZABÓ Andrea A Magyar Királyi Pénzügyőrség rangrendszere. DOI : 10.31627/RTF.XXVII.2017.54N.107-126P 0478 SZABÓ Andrea A Magyar Királyi Pénzügyőrség rangrendszere 1867-1947 A Magyar Királyi Pénzügyőrség

Részletesebben

Az írásbeli érettségi témakörei

Az írásbeli érettségi témakörei Az írásbeli érettségi témakörei Dőlt betűvel szerepelnek azok a részek, amelyeket csak emelt szinten kérnek. 1. AZ ÓKOR ÉS KULTÚRÁJA 1.1 Vallás és kultúra az ókori Keleten Az egyes civilizációk vallási

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

ETE_Történelem_2015_urbán

ETE_Történelem_2015_urbán T Ö R T É N E L E M ETE_Történelem_2015_urbán Szóbeli középszintű érettségi tételek / 2015-2016. év tavaszára / Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1, T é t e l A korai feudalizmus / középkor gazdálkodása

Részletesebben

A KIEGYEZÉS MEGKÖTÉSE

A KIEGYEZÉS MEGKÖTÉSE A KIEGYEZÉS MEGKÖTÉSE I. A Bach-korszak vége: 1859-ben Ferenc József meneszti Alexander Bach-ot a rossz gazdasági helyzet és az olaszokkal szembeni katonai vereség miatt (lásd: olasz egység). 1860. október:

Részletesebben

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Politikaelmélet tanszék HERCZEGH GÉZA ARDAY LAJOS JOHANCSIK JÁNOS MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE SUB Göttingen 7 219 046 719 2006 A 6088 BUDAPEST,

Részletesebben

Óvatos duhaj volt Széll Kálmán

Óvatos duhaj volt Széll Kálmán SAJTÓMEGJELENÉSEK ARCHÍVUMA SZÉLL ELLENÉBEN Óvatos duhaj volt Széll Kálmán Veczán Zoltán, 2016. január 6. Fotó: Reprodukció / MTI Széll Kálmán 1875 és 78 között pénzügyminiszter, majd 1899-től 1903-ig

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz KÖTELEZŐ TANANYAG: Kocsis Miklós Petrétei József Tilk Péter: Alkotmánytani alapok. Kodifikátor Alapítvány, Pécs, 2015 Petrétei József: Magyarország

Részletesebben

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012)

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet 2012. november 20. Készítette: Dr. Katona András ny. főiskolai docens, a történelem

Részletesebben

Merénylet Szarajevóban LEGO

Merénylet Szarajevóban LEGO Merénylet Szarajevóban LEGO Augusztini Krisztián, Dombrovszky Borbála, Kovács-Osváth Apolka Városmajori Gimnázium A cél békés megoldás a szarajevói merénylet okozta helyzetre, és a belső konfliktusokra

Részletesebben

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának MAGYARORSZÁG 1900 1918. október 30. Kitör az őszirózsás forradalom 1914. július 28. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának 1919. március 21. Kikiáltják a Tanácsköztársaságot 1910 1920. június

Részletesebben

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti 1. TOTÓ 1. Kire ismersz: ősiség eltörlése, Lánchíd, gőzhajó, kaszinó? 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos 2. Ebben az évben nyílik meg Magyarországon az első vasútvonal: 1. 1844 2.

Részletesebben

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:...

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:... Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu V. TOLLFORGATÓ 2. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

A POLGÁRI ÁTALAKULÁS KORA. Találmányok és feltalálók a XVIII XIX. században

A POLGÁRI ÁTALAKULÁS KORA. Találmányok és feltalálók a XVIII XIX. században A POLGÁRI ÁTALAKULÁS KORA Találmányok és feltalálók a XVIII XIX. században Párosítsd a századot a megfelelô évszámokkal! XVIII. század XIX. század 1801 1900-ig 1701 1800-ig Jelezd csíkozással a térképvázlatban

Részletesebben

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1. Milyen okok vezettek a reformmozgalom kibontakozásához?

Részletesebben

Állampolgári ismeretek. JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY

Állampolgári ismeretek. JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY Állampolgári ismeretek JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY ELŐZMÉNYEK Magyar Népköztársaság (1949-1989) 1949 1989 2012-1936. évi szovjet alkotmány mintájára készült - államforma: népköztársaság - elnevezés:

Részletesebben

2014/15-ös tanév, II. félév. 4. Rendi szervezkedés, kuruc mozgalom; az ország török uralom alóli felszabadítása

2014/15-ös tanév, II. félév. 4. Rendi szervezkedés, kuruc mozgalom; az ország török uralom alóli felszabadítása TEMATIKA ÉS IRODALOMJEGYZÉK A Magyarország története II., valamint a Magyarország történelem és társadalomismerete a XX. században c. tanegységekhez (TAB 1106, TAB 2112) 2014/15-ös tanév, II. félév Témakörök

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

TÖRTÉNELEM - G. ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 2003. június 26.

TÖRTÉNELEM - G. ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 2003. június 26. TÖRTÉNELEM - G ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 2003. június 26. I. A tesztkérdések, illetve azok elemei (a,b,c stb.) rövid (a kérdezett adatot vagy tömör megfogalmazást tartalmazó) választ

Részletesebben

I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a

I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a Kárpátok hegyvonulatai határolják, gazdag nemesfém, vasérc

Részletesebben

Óbudai Hajógyár Személyek Bartók Béla

Óbudai Hajógyár Személyek Bartók Béla Fogalom Szubvenció Markusowszky Lajos Évszámok Dualizmus Adómentesség Mechwart András 187 Nemzetiségi törvény állami megrendelés Mikszáth Kálmán 188 egy politikai nemzet magyar hegemónia Vajda János 1875-90

Részletesebben

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem 9. évfolyam Ókor A zsidó vallás fő jellemzői. Az athéni demokrácia működése a Kr.e. 5. században. A görög hitvilág. A római hitvilág. Julius Caesar egyeduralmi

Részletesebben

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Közjogi berendezkedés Államforma: köztársaság Kormányforma: parlamentáris köztársaság Végrehajtó hatalom legfőbb szerve a kormány A törvényhozó hatalom letéteményese

Részletesebben

a főrendi napló ügyében... 31

a főrendi napló ügyében... 31 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 5 JEGYZETEK... 21 BATTHYÁNY LAJOS REFORMKORI BESZÉDEI, LEVELEI, ÍRÁ- SAI... 23 1. Pozsony, 1839. július 24. Batthyány országgyűlési felszólalása a tanácskozás rendjéről...

Részletesebben

Cultura Nostra 2007. február 13. 1. Kiegyezés Egészítsétek ki az Osztrák-Magyar Monarchia államszervezetét bemutató táblázatot! Közös.

Cultura Nostra 2007. február 13. 1. Kiegyezés Egészítsétek ki az Osztrák-Magyar Monarchia államszervezetét bemutató táblázatot! Közös. Cultura Nostra 2007. február 13. 1. Kiegyezés Egészítsétek ki az Osztrák-Magyar Monarchia államszervezetét bemutató táblázatot! Ausztria Birodalmi gyűlés Közös uralkodó Magyarország Országgyűlés Urak háza

Részletesebben

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Történelem középszint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 5. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató az írásbeli vizsgafeladatok

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

GRÓF KOHÁRY ISTVÁN MEGYEI TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY II. FORDULÓ MEGOLDÁSOK

GRÓF KOHÁRY ISTVÁN MEGYEI TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY II. FORDULÓ MEGOLDÁSOK GRÓF KOHÁRY ISTVÁN MEGYEI TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY II. FORDULÓ MEGOLDÁSOK 1. középkori kereskedelem (elemenként 0,5 pont) a. Champagne 4 b. Velence 6 c. Firenze 7 d. Flandria 3 e. Svájc 5 2. Angol parlament

Részletesebben

0469 SZIGETVÁRI Oszkár A fővárosi rendőrség detektív testületei.

0469 SZIGETVÁRI Oszkár A fővárosi rendőrség detektív testületei. SZIGETVÁRI Oszkár: 0469 SZIGETVÁRI Oszkár A fővárosi rendőrség detektívtestülete A fővárosi rendőrség detektív testületei. DOI : 10.31627/RTF.XXVII.2017.53N.85-96P A magyar állam a kiegyezéskor nem vette

Részletesebben

Magyarország gazdaságtörténete

Magyarország gazdaságtörténete Kaposi Zoltán Magyarország gazdaságtörténete 1700-2000 Tartalom I. A hagyományos gazdaság szemléleti keretei 13 II. A KERESLET VÁLTOZÁSAI (1700-1848) 21 1. Népesség és társadalom Magyarországon 23 A hagyományos

Részletesebben

MEGOLDÓKULCS EMELT SZINTŰ PRÉ NAP. 2011.01.22.

MEGOLDÓKULCS EMELT SZINTŰ PRÉ NAP. 2011.01.22. MEGOLDÓKULCS EMELT SZINTŰ PRÉ NAP. 2011.01.22. 1. A kenyér és cirkusz politika az ókori Rómában Megszerkesztettség, A diák a római szórakoztatás ír, kiemelve azok a politikában betöltött jelentőségét.

Részletesebben

A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása

A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása Kapronczay Péter A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása Napjainkban, a médiában közzétett hírekben az elsők között szerepelnek a Balkán-félsziget népeinek egymás ellen vívott politikai és katonai

Részletesebben

1. fejezet. 2. fejezet

1. fejezet. 2. fejezet Tartalomjegyzék 1. fejezet Nemzet, állam, kisebbség 13 1.1. A nemzetpolitika alapjai 13 1.2. Magyarok kisebbségben 17 1.2.1. A trianoni békeszerződés 17 1.2.2. A két világháború közötti időszak 18 1.2.3.

Részletesebben

Zavodszky Geza. Törtenelem 111. a közepiskolak szamara. Nemzeti Tankönyvkiad6,

Zavodszky Geza. Törtenelem 111. a közepiskolak szamara. Nemzeti Tankönyvkiad6, Zavodszky Geza Törtenelem 111. a közepiskolak szamara ATDOLGOZOn KIADAs Nemzeti Tankönyvkiad6, Budapest Bevezetes.. 5 I. Az "ismeretlen" XVIII. szazad 7 Regi vihig - modem vihig. Az "ismeretlen" XVIII.

Részletesebben

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel):

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel): Iránytanmenet A táblázat bemutatja a katolikus tartalmak (dőlt betűvel) tananyagba építésének helyét és módját. Szemlélteti, hogy mikor, melyik anyagrész kapcsán érdemes a tartalmakat külön órán tanítani

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

I. Mátyás ( ) az igazságos

I. Mátyás ( ) az igazságos I. Mátyás (1458-1490) az igazságos született: 1443 Kolozsvár meghalt: 1490 Bécs feleségei: Podjebrád Katalin (cseh) Aragóniai Beatrix (nápolyi) (eljegyezve Cillei Borbála és Garai Anna) - Edelpock Borbála

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR. Államtudomány Közigazgatás

KÖZIGAZGATÁSI MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR. Államtudomány Közigazgatás Államtudomány Közigazgatás 1. A kameralisztika, az abszolutizmus kormányzati változatai 2. Jogi irányzatok a közigazgatás-tudományban 3. A közigazgatás politikatudományi megközelítése 4. A közigazgatás

Részletesebben

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában!

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában! Történelem 13/I 1. A középkori gazdaság Ismertesse a korai középkori gazdaság működését, a termelés színtereit és szereplőit, az eszközök és módszerek fejlődését a XI-XIII. századi, Európában! Mutassa

Részletesebben

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kötelező irodalom: Előadásvázlat(http://alkjog.elte.hu/?page_id=7016) Kijelölt joganyag(ld. az előadásvázlat végén) 2017. október 27. ELTE ÁJK

Részletesebben

Nemzeti Pedagógus Műhely

Nemzeti Pedagógus Műhely Nemzeti Pedagógus Műhely 2009. február 28. Varga István 2007. febr. 21-i közlemény A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól: - sikeres a kiigazítás: mutatóink minden várakozást felülmúlnak, - ipari

Részletesebben

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA. Időtartam 60 perc 15 perc Elérhető pontszám 50 pont 30 pont

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA. Időtartam 60 perc 15 perc Elérhető pontszám 50 pont 30 pont TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA 1 A vizsga részei írásbeli szóbeli Írásbeli Szóbeli Időtartam 60 perc 15 perc Elérhető pontszám 50 pont 30 pont Írásbeli

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Dr. Lelkes Miklós Zsolt A MAGYAR NÉP TÖRTÉNETE II.

Dr. Lelkes Miklós Zsolt A MAGYAR NÉP TÖRTÉNETE II. Dr. Lelkes Miklós Zsolt A MAGYAR NÉP TÖRTÉNETE II. 32. FEJEZET HAYNAU RÉMURALMA, A BACH- KORSZAK. MEGTORLÁSOK ÉS A PASSZÍV ELLENÁLLÁS (1849 1867) Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc elbukott ugyan,

Részletesebben

Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004. javítási útmutató

Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004. javítási útmutató Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004 javítási útmutató 1. Jogalkotók Nevezze meg a körülírt jogalkotó történeti személyiségeket! a) A kiváltságos papi osztály helyzetének megerősítését szolgáló

Részletesebben

Mit kíván a magyar nemzet. Legyen béke, szabadság és egyetértés.

Mit kíván a magyar nemzet. Legyen béke, szabadság és egyetértés. 1848-12 pont A Pilvax kör 1848. Március 15.-e reggelén Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, a Nemzeti dallal együtt elvitték Landerer és Heckenast nyomdájába, ahol a nyomdagépet lefoglalva kinyomtatták.

Részletesebben

TÖRTÉNELEM FELADATLAP

TÖRTÉNELEM FELADATLAP VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM 2030 Érd, Széchenyi tér 1. TÖRTÉNELEM FELADATLAP 2016 Név:... Iskola:... A megoldásra 45 perc áll rendelkezésedre! Eredményes munkát kívánunk! A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEK AZ ÓKORI

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Írásban kérem megválaszolni:

Írásban kérem megválaszolni: Házi feladat! Tisza István magyar miniszterelnök álláspontja a lehetséges magyar szerb háború kérdésében! Írásban kérem megválaszolni: Tankönyv 24. oldal 3. sz. feladat (A bal alsó sarokban lévő kérdésre

Részletesebben

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK Bánlaki Ildikó 2009/2010/2015

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK Bánlaki Ildikó 2009/2010/2015 KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK Bánlaki Ildikó 2009/2010/2015 KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK kormányfő miniszterelnök államfő Mi a köztársasági elnök kifejezés megfelelője? MONARCHIA KÖZTÁRSASÁG császár király cár sah köztársasági

Részletesebben

Három reform Magyarországon

Három reform Magyarországon 24 Magyarország és Ausztria allegorikus ábrázolása, 1835 nem is valósulhatott meg hiánytalanul. A 17. század végi alávetési kísérletekhez és a belõlük adódó keserves állapotokhoz képest azonban a helyzet

Részletesebben

2. oldal A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal alaptevékenységét a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 288/2010. (XII. 21.) Korm. rendelet, val

2. oldal A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal alaptevékenységét a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 288/2010. (XII. 21.) Korm. rendelet, val 1. oldal Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal alapító okirata 1 Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 88. (2) bekezdése alapján a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal alapító okiratát (a továbbiakban:

Részletesebben

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban.

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban. 10.1 A szovjet felszabadítás és megszállás A szovjet felszabadítás és megszállás. Az ország háborús emberáldozata és anyagi vesztesége. A nemzetközi helyzet hatása a magyar belpolitika alakulására 1945

Részletesebben

Európa alkotmánytörténete

Európa alkotmánytörténete RUSZOLY JÓZSEF Európa alkotmánytörténete Előadások és tanulmányok középkori és újkori intézményekről PÜSKI Budapest, 2005 TARTALOM I. Előadások Nyugat- és Közép-Európa intézmény történetileg meghatározó

Részletesebben

A HAZA ÉS HALADÁS GONDOLATÁNAK INTEGRÁLÁSÁÉRT FOLYTATOTT KÜZDELEM WEKERLE SÁNDOR ÉLETMŐVÉBEN. Zsugyel János PhD

A HAZA ÉS HALADÁS GONDOLATÁNAK INTEGRÁLÁSÁÉRT FOLYTATOTT KÜZDELEM WEKERLE SÁNDOR ÉLETMŐVÉBEN. Zsugyel János PhD A HAZA ÉS HALADÁS GONDOLATÁNAK INTEGRÁLÁSÁÉRT FOLYTATOTT KÜZDELEM WEKERLE SÁNDOR ÉLETMŐVÉBEN Zsugyel János PhD Bevezetı gondolatok Wekerle Sándor joggal kérhetne helyet a Guinness rekordok könyvében: Magyarország

Részletesebben

TÖRTÉNELEM B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004

TÖRTÉNELEM B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 TÖRTÉNELEM B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 MEGOLDÁSOK Tesztkérdések:. Drakón 5, 9 Szolón, 3 Peiszisztratosz 4, 0 Kleiszthenész 2, 8 Egyik sem 6, 7 Helyes válaszonként 0,5 2. Uralkodásának jellemzője

Részletesebben

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 20 Elõszó A román és a magyar életkörülmények alakulása a dualizmus korabeli Magyarországon és Nagy-Romániában (1867-1940) A kézirat szerzõje a fenti kérdés áttekintésével olyan

Részletesebben

100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint

100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint ELTE Érettségi és Felvételi Előkészítő Iroda 1088, Bp. Múzeum krt. 4/A Alagsor -159. http.://elteelokeszito.hu 100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint Történelem Tematika Kurzus

Részletesebben

Az 1918 elõtti Magyarország közismerten

Az 1918 elõtti Magyarország közismerten Párhuzamok és különbségek Az 1918 elõtti Magyarország közismerten soknemzetiségû, sokvallású és többkultúrájú ország volt. Ez gazdasági elõnyökkel, szellemi pezsgéssel, de komoly társadalmi-politikai feszültségekkel

Részletesebben

Andrássy Gyula élete és kora

Andrássy Gyula élete és kora 1 Andrássy Gyula élete és kora A miskolci ANDRÁSSY GYULA SZAKKÖZÉPISKOLA centenáriumi történelmi vetélkedője I. forduló A számítógéppel kitöltött feladatsor beküldési határideje: 2012. december 14. Cím:

Részletesebben

Kössünk békét! SZKA_210_11

Kössünk békét! SZKA_210_11 Kössünk békét! SZKA_210_11 TANULÓI KÖSSÜNK BÉKÉT! 10. ÉVFOLYAM 145 11/1 NÉMETORSZÁG A VALLÁSHÁBORÚ IDEJÉN SZEMELVÉNYEK Németországban a XVI. században számos heves konfliktus jelentkezett, s ezek gyakran

Részletesebben

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci A 2004/2005. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) fordulójának feladatmegoldásai TÖRTÉNELEMBŐL I. KÉPAZONOSÍTÁS (5 pont) A képeken különböző korok templomai láthatóak. Válassza

Részletesebben

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Nevezési lap Az intézmény neve és címe: (lehet az intézmény hivatalos bélyegzője is) A csapat neve:... A csapat tagjainak neve, évfolyama:

Részletesebben

A modern demokráciák működése

A modern demokráciák működése A modern demokráciák működése 1. A modern demokrácia fogalma ókor: démosz+ krátosz = néphatalom modern jelentés: demokrácia = államtípus 2 féle államforma: monarchia (élén: uralkodó) vagy köztársaság (köztársasági

Részletesebben

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések 1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések Alkotmány: constitutio közös állapot, közös megegyezés, hogy milyen szabályok

Részletesebben

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között Rövid áttekintés Ez a bő három évtized különleges helyet foglal el a magyar orosz kapcsolatok ezeréves történetében. Drámai és tragikus volt a kezdet.

Részletesebben

Az Európai Unió tagállamainak közigazgatása

Az Európai Unió tagállamainak közigazgatása Az Európai Unió tagállamainak közigazgatása Szerkesztők Szamel Katalin - Balázs István Gajduschek György - Koi Gyula Í^XompLex Wolters Kluwer csoport TARTALOM BEVEZETŐ 25 A közigazgatási modellek kialakulásának

Részletesebben

A feladatokkal kapcsolatos kérdéseket és a megoldott feladatokat az címre küldje!

A feladatokkal kapcsolatos kérdéseket és a megoldott feladatokat az címre küldje! A házi dolgozattal kapcsolatos formai követelmények 1. A dolgozat terjedelme minimum 2-3 oldal, amibe nem értendők bele a szöveg végén mellékletként prezentált táblázatok, képek, ábrák, stb. az áttekinthetőség

Részletesebben

TISZA KÁLMÁN-KORMÁNY

TISZA KÁLMÁN-KORMÁNY TISZA KÁLMÁN A TISZA KÁLMÁN-KORMÁNY MAGYARORSZÁG KIEGYEZÉS UTÁNI HATODIK KORMÁNYA VOLT, AMI AZÓTA IS A LEGHOSSZABB IDEIG VOLT HATALMON 1875 ŐSZE ÉS 1890 TAVASZA KÖZÖTT, AZAZ KÖZEL TIZENNÉGY ÉS FÉL ÉVIG.

Részletesebben

Arany János FELLÁZADTUNK-E MI MAGYAROK?

Arany János FELLÁZADTUNK-E MI MAGYAROK? Arany János FELLÁZADTUNK-E MI MAGYAROK? A népeknek természet szerint való jussa van a szabadsághoz, éppen úgy, mint a halnak a vízhez, a madárnak a levegőéghez, mert szabadság nélkül az ember nem is Isten

Részletesebben

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Közjogi berendezkedés Államforma: köztársaság Kormányforma: parlamentáris köztársaság Végrehajtó hatalom legfőbb szerve a kormány A törvényhozó hatalom letéteményese

Részletesebben

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1 1. ábra: A Partium területe Bethlen Gábor halálakor. Rajzolja be a Partiumot alkotó területrészeket piros határvonalakkal, és írja be a területek neveit! 2.

Részletesebben

Bankrendszer I. Magyar Nemzeti Bank jogállása, alapvető feladatai Monetáris politika

Bankrendszer I. Magyar Nemzeti Bank jogállása, alapvető feladatai Monetáris politika Bankrendszer I. Magyar Nemzeti Bank jogállása, alapvető feladatai Monetáris politika Bankrendszer fogalma: Az ország bankjainak, hitelintézeteinek összessége. Ezen belül központi bankról és pénzügyi intézményekről

Részletesebben

TÓTKOMLÓS TÖRTÉNETE A TELEPÜLÉS ALAPÍTÁSÁNAK 250. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE

TÓTKOMLÓS TÖRTÉNETE A TELEPÜLÉS ALAPÍTÁSÁNAK 250. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE TÓTKOMLÓS TÖRTÉNETE A TELEPÜLÉS ALAPÍTÁSÁNAK 250. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE TÓTKOMLÓS VAROS ÖNKORMÁNYZATA 1996 Tartalomjegyzék ELŐSZÓ 9 TÓTKOMLÓS TERMÉSZETI FÖLDRAJZA (AndóMihály) 11 1. A természeti tényezők

Részletesebben

Kollár Ferenc KISHEGYES Időutazás 250 év fizetőeszközeivel Magyar Kultúra Emlékívek Kiadó 2017.

Kollár Ferenc KISHEGYES Időutazás 250 év fizetőeszközeivel Magyar Kultúra Emlékívek Kiadó 2017. Kollár Ferenc KISHEGYES Időutazás 250 év fizetőeszközeivel Magyar Kultúra Emlékívek Kiadó 2017. A kishegyesi lakosok az elmúlt 250 évben az alábbi fizetőeszközöket használhatták: I. József 1705. december

Részletesebben

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás Történelem 5. évfolyam - Redmentás feladatsorok - I. Az őskor és az ókori Kelet A történelem forrásai Őskori elődeink Az őskori kultúra Barlangokból a falvakba Holdévektől a napévekig Az első városok Mezopotámiában

Részletesebben

A nemzetközi helyzet kemény lett

A nemzetközi helyzet kemény lett A nemzetközi helyzet kemény lett II. Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny Hakuna Matata Fehér Zsolt, Rottek Bence, Vályogos Anna 1 2015. 02. 29. A cél egy Európára kiterjedő háború elkerülése,

Részletesebben