FELJEGYZÉS. Szakmai ellenőrzés a Baranya Megyei Önkormányzat Kastélypark Módszertani Otthona (Görcsöny) intézményben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FELJEGYZÉS. Szakmai ellenőrzés a Baranya Megyei Önkormányzat Kastélypark Módszertani Otthona (Görcsöny) intézményben"

Átírás

1 Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Humánszolgáltatási Iroda Szám: 418/2005. FELJEGYZÉS Tárgy: Szakmai ellenőrzés a Baranya Megyei Önkormányzat Kastélypark Módszertani Otthona (Görcsöny) intézményben A Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Humánszolgáltatási Irodájának munkatársai az intézmény szakmai munkájára vonatkozóan ellenőrzést végeztek. A szakmai ellenőrzés az intézményben, annak megtekintésével egybekötve történt. Az ellenőrzés a 2002-es intézmény ellenőrzés során feltárt hiányosságok pótlására, s az időközben megjelent jogszabályokban rögzített feladatok ellátásának vizsgálatára helyezte a hangsúlyt. 1. Az intézménybe történő felvételi rend gyakorlata: Az ellátás igénybevételére vonatkozó kérelmek a megfelelő formanyomtatványon kerülnek benyújtásra. (9/1999. (XII. 24.) SZCSM rend. 1. sz. mell.) Az ellátást igénylő kérelmének nyilvántartásba vételéről, illetve az előgondozás I. szakasza elvégzésének időpontjáról az ellátást igénybe vevőt, illetve törvényes képviselőjét írásban értesítik. (12. (2) bek.) Az intézmény az előgondozást a hivatkozott SZCSM rendeletben előírt formanyomtatvány felhasználásával az előírt határidőn belül végzi. (6., 10. ) A sürgősségi kérelmek sorrendiségét elbíráló bizottság szükség szerint ülésezik, a bizottság döntését az előírásoknak megfelelően jegyzőkönyvezik. A férőhely elfoglalását megelőzően az igénylőnek írásbeli értesítést küldenek, amely tartalmazza az előírások szerinti információkat, így a beköltözés időpontját, módját, a szükséges teendőket (13. ). Az intézmény a hivatkozott SZCSM rendelet 5. sz. melléklete szerinti nyilvántartást a gondozottak kérelmeinek benyújtásáról, az intézménybe való bekerüléséről stb. megfelelően vezetik (12. (1) bek.). Az intézmény az ellátást igénybe vevővel, illetve törvényes képviselőjével - a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 10/2000. (IV. 10.) Kgy. rendeletében szabályozottak szerint - a közgyűlés ágazatért felelős tisztségviselője által jóváhagyott tartalmú Megállapodást köt. Az ellátást igénylő szociális rászorultságának vizsgálatát a szociális törvény 66. (3) bekezdése január 1-től írta elő a tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézmények számára. Az intézmény táblázatos űrlap segítségével regisztrálja a szociális rászorultság tényét. A szociális törvény vonatkozó rendelkezéseit a évi CXVI. tv.107. (1) h). pontja I. 1-től hatályon kívül helyezte, így azt a továbbiakban nem kell alkalmazni.

2 2 Az igénylő ápolási-gondozási besorolását szintén űrlapon, pontozással értékelik. 2. Szakdolgozók éves továbbképzési tervének elkészítése: A szakdolgozók éves továbbképzési tervét a 9/2000. (VIII.4.) SZCSM rendelet értelmében elkészítették, az előző vizsgálatkor hiányzó tartalmi elemeket pótolták. (15.. (2) bek.) 3. Az ellátotti jogok érvényesülése: Az Érdekképviseleti Fórum az előző ellenőrzés óta eltelt időszakban három alkalommal ülésezett. Összetétele megfelelő volt és az ülésekről jegyzőkönyv készült. Az Érdekképviselet Fórum összetétele az intézmény Házirendjében foglaltak szerint a következő: az ellátottak képviseletében 2 fő, az ellátottak hozzátartozói részéről 1 fő, az intézmény dolgozóinak képviseletében 1 fő, a fenntartó képviseletében 1 fő, összesen 5 fő a tagja. Vannak póttagok is. Az összetétel megfelel az Szt ban foglaltaknak. 4. Térítési díjakkal kapcsolatos ügyintézés: A személyi térítési díj fizetésére vonatkozó, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. tv (2) bekezdése szerinti értesítés szabályos. A térítési díjak nyilvántartása térítési díj nyilvántartási-törzslapon történik. Ennek vezetése meghatározott formanyomtatványon történik, mely megfelel a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) kormányrendelet 3. számú mellékletében foglaltaknak. Több ellátott hozzátartozója fizet térítési díj kiegészítést. Az erre vonatkozó megállapodásokat a Baranya Megyei Önkormányzat Hivatalának Humánszolgáltatási Irodája készíti el. 5. Gondozási tervek hatékonysága, eredményessége: Az egyéni gondozási terv tartalmi követelményeit az 1/2000.(I. 7.) SZCSM rendelet 9. (1) bekezdése tartalmazza. Az intézményben színvonalas, áttekinthető, személyre szabott egyéni gondozási terv készül az előírásoknak megfelelően az ellátást igénybevevő személynek, illetve törvényes képviselőjének bevonásával. Ha az ellátásban részesülő személy állapota miatt ápolásra is szorul, az egyéni gondozási terv részeként ápolási tervet készítenek, mely tartalmazza: - ápolási diagnózist - ápolási feladatokat - ápolási célkitűzéseket. Az ápolási feladatok szakszerű ellátását az intézmény orvosa folyamatosan figyelemmel kíséri. (10. )

3 3 - Az intézmény házirendje tartalmazza az 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet 5. (3) bekezdésében előírtakat. A gondozottak hozzátartozóiról pontos nyilvántartást vezetnek. Gyakori a havi, heti látogatás, de van olyan ellátott is, akit hozzátartozói hetente többször is meglátogatnak. 6. Halálesetekkel kapcsolatos ügyintézés, annak adminisztrációja A lakó halála esetén az előírt végtisztességet megadva járnak el. A hozzátartozót, illetve törvényes képviselőt minden esetben értesítik. Az elhunyt ingóságairól leltárt és jegyzőkönyvet készítenek, amelyet átadnak az illetékes önkormányzatnak (1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet 62. ). 7. Egészségügyi ellátás szabályossága, gyógyszerkezelés gyakorlata Az 1/2000 (I. 7.) SZCSM rendelet 50. szerinti egészségügyi ellátást alapellátási szinten dr. Koós Zsuzsanna görcsönyi háziorvos biztosítja. Ugyancsak Ő az intézeti orvos. Szerződése szerint heti 8 órában (hétfő-szerda-péntek) rendel az otthonban. Hétfőtől- péntekig elérhetősége a nap 24 órájában biztosított, sürgős esetben hívásra rendelkezésre áll, hét végén (szombat-vasárnap) Pécsett a Lánc u-i Rendelőintézetben. Sürgősségi orvosi igénybevétel gyakorisága 2-3 hetente 1-1 alkalommal, ilyenkor többnyire kórházi elhelyezésre kerül a beteg az OMSZ szállítása útján. A szakorvosi ellátást Dr. Szilágyi Katalin pszichiáter szakorvos végzi heti 8 órás rendelési időben, amit a két telephely között naponta teljesít. Sürgősségi hívásra ő is elérhető. Az egyéb szakorvosi ellátás a Pécsi Lánc u.-i Rendelőintézet szakrendelésein (neurológia), a Bm-i Kórházban (Diabetológia, Gerontológia), esetenként a PTE ÁOK klinikáin történik. Az egészségügyi ellátásban az orvosokon kívül részt vesz az intézményvezető főnővér, a két osztályvezető ápoló, valamint az otthon 53 fős ápolószemélyzete (akiknek 80%- szakképesítéssel rendelkezik). Az otthonban minden szükséges korszerű felszereléssel ellátott orvosi rendelő áll rendelkezésre, valamint osztályonként kezelőhelységek. Fenti egészségügyi szolgálat útján biztosítja az otthon a jogszabályban előírt feladatokat: az ápoltak egészségmegőrzését szolgáló prevenciót, a rendszeres orvosi felügyeletet, a betegek ápolását, a szakorvosi ellátáshoz való hozzájutást illetve a kórházi kezelést (50. (2) a-e pont). Gyógyszerellátás - A térítésmentesen biztosítandó alapgyógyszerek megfelelősége Az alapgyógyszerek jegyzékét az Otthon házirendjének melléklete tartalmazza. A lista ki is van függesztve és szakmai csoportonként lefűzve hozzáférhető az intézet főnővérénél. A gyógyszerlista megegyezik a vonatkozó rendelet 52. (2) pontjában található hatástani csoportokban megadott gyógyszerekkel. -A gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök beszerzésének gyakorlata A szükséges gyógyszereket havonta rendelik a Görcsönyi gyógyszertárból. A megrendelést az intézeti orvos és a főnővér írják alá. A gyógyszerrendelő füzet név szerint tartalmazza a betegeket valamint a nekik rendelt gyógyszer nevét és havi

4 4 mennyiségét. A gyógyszerek útja jól nyomon követhető a gyógyszerelő füzetben illetve a betegek egészségügyi dokumentációjában. A gyógyszernyilvántartás kettős: számítógépben és papíron is történik. A gyógyszerek felírása a közgyógyellátás és az egészségügyi rendelkezés szabályai szerint történik. Az orvosi vizit-füzetben is dokumentálva vannak a rendelt gyógyszerek. A gyógyászati segédeszközöket (testközeli és testtávoli) a jogszabályi előírások szerint rendelik, használják és szerzik be. Minderről név szerinti kimutatás van és szerepel a beteg egészségügyi törzslapján is. Mind a gyógyszerek, mind a gyógyászati segédeszközök terén az ellenőrzés rendben találta a beszerzés, a nyilvántartás, és a felhasználás gyakorlatát és dokumentációját. A gyógyszerellátás felelőse az egyik helyettes főnővér. -A gyógyszerek tárolása, kezelése, adminisztrációja A gyógyszereket az orvosi rendelőben található zárható gyógyszerszekrényekben tárolják. Illetéktelen hozzáférés kizárt. A gyógyszerek napi kiadását a gyógyszerfelelős végzi, felügyeli. A gyógyszerelés dokumentálása az 1/2000. SZCSM rendelet 9. sz. mellékletében szereplő egyéni gyógyszer-felhasználási lapon történik. A gyógyszerek útja az adminisztrációban jól követhető, szúrópróba-szerű ellenőrzéssel igazolható, hogy egy-egy adott gyógyszert a beteg megkapott. Visszaélésre az adott rendszerben nincs lehetőség. A kezelés, tárolás, kiosztás, adminisztráció gyakorlata példás az intézményben. -A térítésmentesen biztosítottakon felüli gyógyszerek Az alapgyógyszerek körébe tartozókon túli egyéni gyógyszerszükséglet beszerzése a jogszabálynak megfelelően történik. Az orvos által vényre felírt gyógyszerekről kétpéldányos névszerinti számlát állítanak ki, amit mind a beteg, mind a főnővér aláírnak. A térítésre vonatkozóan a jogszabály szerint járnak el. Az egyéni gyógyszerek beadásának nyilvántartása a fentebb leírt módon történik. Összefoglalva az ellenőrzés tapasztalatait, megállapítható, hogy mind az egészségügyi (orvosi, szakorvosi) ellátás, mind a gyógyszerellátással kapcsolatos tevékenység az intézményben a jogszabályi előírások szerint történik. A mintaszerű szervezés és eljárási gyakorlat szabálytalanságra, netán visszaélésre nem ad lehetőséget. A kábítószerek, veszélyes hulladék, halott-ellátás terén mind a szakmai- mind a jogszabályi előírások precíz betartását állapítottuk meg az ellenőrzés során. Pécs, január 20. Löffler Tamás dr. Farkas Anett dr. Podlócz Györgyné dr. Debreczeni László s.k.

5 Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Humánszolgáltatási Iroda Szám: 418/2005. FELJEGYZÉS Tárgy: Szakmai ellenőrzés a Baranya Megyei Önkormányzat Időskorúak Otthona (Szederkény) intézményben A Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Humánszolgáltatási Irodájának munkatársai az intézmény szakmai munkájára vonatkozóan ellenőrzést végeztek. A szakmai ellenőrzés az intézményben, annak megtekintésével egybekötve történt. Az ellenőrzés a 2002-es intézmény ellenőrzés során feltárt hiányosságok pótlására, s az időközben megjelent jogszabályokban rögzített feladatok ellátásának vizsgálatára helyezte a hangsúlyt. 1. Az intézménybe történő felvételi rend gyakorlata: Az ellátás igénybevételére vonatkozó kérelmek a megfelelő formanyomtatványon kerülnek benyújtásra (9/1999. (XII.24.) SZCSM. rend. 1.sz.mell.). A kérelmeket az ellátást igénylők jellemzően közvetlenül az intézményhez hozzák be, így egyidejűleg lehetőségük nyílik az elhelyezési körülmények megtekintésére. Az elmúlt ellenőrzés során hiányosságként merült fel, hogy az ellátást igénylő kérelmének nyilvántartásba vételéről, illetve az előgondozás I. szakasza elvégzésének időpontjáról az ellátást igénybe vevőt, illetve törvényes képviselőjét írásban nem értesítik (12. (2) bek.). Az intézmény ezt korrigálta, s megfelelően jár el. Az intézmény az előgondozást a hivatkozott SZCSM rendeletben előírt formanyomtatványon adminisztrálja, az előgondozást az előírt határidőn belül végzik el (6., 10. ). További hiányosságként merült fel a legutóbbi ellenőrzés során, hogy az előgondozás II. szakaszát nem végzik. (Soron kívüli elhelyezési igény esetén az előgondozást 5 munkanapon belül kell elvégezni, s ilyen esetben az előgondozás I. és II. szakasza egyazon alkalommal is teljesíthető.) Az intézmény ezt a hiányosságot is korrigálta. A sürgősségi kérelmek sorrendiségét elbíráló bizottság szükség szerint ülésezik, amelyről a döntéseket is tartalmazó jegyzőkönyvet készítenek. Ezzel pótolták a korábban kifogásoltakat (16. ). A Szociális, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Bizottság delegált tagja a bizottság munkájában részt vesz. A férőhely elfoglalását megelőzően az igénylőnek írásbeli értesítést küldenek, amely tartalmazza az előírások szerinti információkat, így a beköltözés időpontját, módját, a szükséges teendőket (13. ).

6 2 Az intézmény a hivatkozott SZCSM rendelet 5. sz. melléklete szerinti nyilvántartást a gondozottak kérelmének benyújtásáról, az intézménybe való bekerüléséről stb. megfelelően, füzet formában vezeti (12. (1) bek.). Az intézmény az ellátást igénybe vevővel, illetve törvényes képviselőjével a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 10/2000. (IV.10.) Kgy. rendeletében szabályozottak szerint, a közgyűlés ágazatért felelős tisztségviselője által jóváhagyott tartalmú Megállapodást köt. Az intézményvezetőnek - a szociális törvény módosításáról szóló évi LXXIX. tv. értelmében január 1-től az intézmény igénybe vétele során vizsgálnia kellett a jövedelmi, illetve a gondozásra, ápolásra való rászorultságot (szociális rászorultság), (Szt. 66. (3) (5) bek.). A szabályozás szerinti eljárás nem épült be a gyakorlatba. 2. Szakdolgozók éves továbbképzési tervének elkészítése: Az éves továbbképzési tervet a 9/2000. (VIII.4.) SZCSM rendelet értelmében elkészítették. Az előző vizsgálat során hiányként jelzett tartalmi elemek egy részét (a továbbképzésben, illetőleg felkészítő tanfolyamon résztvevők helyettesítésére vonatkozó tervet, valamint a továbbképzésre, felkészítő tanfolyamra és szakvizsgára fordítható források megjelölését) pótolták, ugyanakkor a költségek felosztása továbbra is hiányzik. Így nem derül ki, hogy mit finanszíroz ebből az intézmény, s mit a képzésen résztvevő szakdolgozó (15.. (2) bek.). A hiányt pótolni szükséges! 3. Az ellátotti jogok érvényesülése: Az Érdekképviseleti Fórum az előző ellenőrzés óta eltelt időszakban egy alkalommal ülésezett. Ennek összetétele megfelelő volt és az ülésről jegyzőkönyv készült. Az Érdekképviselet Fórum összetétele a Házirend szerint a következő: az ellátottak képviseletében 2 fő, az ellátottak hozzátartozói részéről 2 fő, az intézmény dolgozóinak képviseletében 2 fő, a fenntartó képviseletében 1 fő, összesen 7 fő a tagja. Az összetétel megfelel az Szt ban foglaltaknak. 4. Térítési díjakkal kapcsolatos ügyintézés: A személyi térítési díj fizetésére vonatkozó, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. tv (2) bekezdése szerinti értesítés szabályos. A térítési díjak nyilvántartása térítési díj nyilvántartási-törzslapon történik. Ennek vezetése meghatározott formanyomtatványon történik, mely megfelel a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) kormányrendelet 3. számú mellékletében foglaltaknak. Javításra került a korábban jelzett hiányosság. Több ellátott hozzátartozója fizet térítési díj kiegészítést. Az erre vonatkozó megállapodásokat az intézmény, valamint a Baranya Megyei Önkormányzat Hivatalának Humánszolgáltatási Irodája együttműködve készíti el. A szociális törvény vonatkozó rendelkezéseit a évi CXVI. tv.107. (1) h). pontja I. 1-től hatályon kívül helyezte, így azt a továbbiakban nem kell alkalmazni.

7 3 5. Gondozási tervek hatékonysága, eredményessége: Az intézményben színvonalas, áttekinthető, személyre szabott egyéni gondozási terv készül az 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet 9. (1) bek. előírásainak megfelelően az ellátást igénybevevő személynek, illetve törvényes képviselőjének bevonásával. Ha az ellátásban részesülő személy, ápolásra szorul, az egyéni gondozási terv részeként ápolási terv is készül. Házirend: a jogszabályban előírtaknak megfelel (1/2000. (I. 7) SZCSM rend.5. (3) bekezdés. Az ellátottak hozzátartozóival való kapcsolattartás a Házirendben szabályozottak szerint biztosított. 6. Halálesetekkel kapcsolatos ügyintézés, annak adminisztrációja: A lakók halála esetén az előírt végtisztességet megadva járnak el. (1/2000. (I. 7.) SZCSM rend. 62..). 7. Egészségügyi ellátás szabályossága, gyógyszerkezelés gyakorlata: A jogszabály által előírt egészségügyi alapellátást a szederkényi háziorvos (dr. Sarlós Beáta) biztosítja. Szerződése heti 2 4 óráról szól. A rendelés hétfőnként, a vizitelés szerdánként történik. Ettől eltérő időpontban elérhetősége biztosított. 16 óra után, valamint hétvégeken és ünnepnapokon a bólyi háziorvosi ügyeleti szolgálat vehető igénybe. Neurológus szakorvossal is van szerződése az otthonnak, aki hetente egy alkalommal jön rendelni. A pszichiátriai ellátást a Mohácsi Kórház szakorvosai végzik. Szakorvosi rendelés a Mohácsi Kórház Rendelőintézet szakorvosi rendelőiben történik. Fogorvos Szederkény községben is rendel. Tüdőszűrés évente történik, kiszállásos rendszerben, mobil szűrőbusszal. Kórházi háttérintézmény a Mohácsi Városi Kórház. Az otthon felújított épületében jól felszerelt, a minimumfeltételeknek megfelelő orvosi rendelő áll rendelkezésre. Az egészségügyi ellátást az orvosok távollétében, azok irányítása alatt, az intézményvezető főnővér, annak helyettese és a három műszakvezető nővér segíti. Valamennyien hosszú gyakorlattal és megfelelő szakképzettséggel rendelkeznek. Az otthonban 24 órás ügyeleti szolgálat biztosított. Az egészségügyi adminisztráció az előírások szerint történik, naprakész és pontos. A szúrópróbaszerűen megtekintett egészségügyi dokumentáció megfelelő. Az előírt nyilvántartásokat pontosan vezetik. A betegek gyógykezelése az orvosok utasítása szerint történik. A gyógyszerelés gyakorlata jól áttekinthető, megfelel a szakmai előírásoknak és a vonatkozó jogszabályoknak. Az otthon a fentebb ismertetett egészségügyi ellátás útján biztosítja a jogszabályban előírt szolgáltatásokat: a gondozottak egészségmegőrzését szolgáló prevenciót, a rendszeres orvosi felügyeletet, a betegek ápolását, a szakorvosi ellátáshoz való hozzájutást, valamint a szükségessé váló orvosi kezelést. (50. (2) a-e pont) Gyógyszerellátás - A térítésmentesen biztosítandó alapgyógyszerek A jogszabályban (2004-ban megújított) felsorolt alapgyógyszerek jegyzéke az otthon házirendjében megtalálható és bárki által hozzáférhető. Az alapgyógyszer lista

8 4 megegyezik a rendelet 52. (2) pontjában szereplő, hatástani csoportok szerinti gyógyszerekkel. Az alapgyógyszer lista nagyrészt megfelel az igényeknek, külön egyéni gyógyszerfelírásra ritkán kerül sor (vitaminok)! - A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök beszerzésének gyakorlata A háziorvos, illetve a szakorvosok által indikált gyógyszerek beszerzése havonta történik a szederkényi gyógyszertárból. A megrendelő füzetben külön szerepelnek a térítésmentes alapgyógyszerek, a közgyógyellátás körébe tartozó gyógyszerek, illetve a térítéses egyéni gyógyszerek. A megtekintett nyilvántartások pontosan feltüntetik a beteg nevét, a rendelt gyógyszer havi mennyiségét, a havi rendelés, a gyógyszerfelhasználás és fogyás jól követhető. A gyógyászati segédeszközök beszerzése évek óta bevált módon három cégtől történik. Leggyakoribb segédeszköz: támbot, járókeret. Sok segítség jön németországi partnerüktől. - A gyógyszerek tárolása, kezelése és adminisztrációja A gyógyszerkészletet az orvosi rendelőben zárt szekrényben tárolják. Külön gyógyszerraktár nincs. Kábítószereket nem használnak. Egyes gyógyszereket (insulin, szemcsepp, kenőcsök) előírás szerint hűtőszekrényben tárolnak. A gyógyszerek kiosztásához névvel ellátott egyéni gyógyszerdobozt használnak, a bevétel étkezésekkor történik a nővérek felügyelete mellett. Az adminisztráció megfelel az 1/2000. SZCSM rendelet 9. sz. mellékletében megadott egyéni gyógyszer-felhasználási lapon előírtaknak. A gyógyszerek dokumentációja (gyógyszerkészlet nyilvántartás, gyógyszerkartonok, sürgősségi gyógyszerek, egyéni gyógyszer-felhasználási nyilvántartás stb.) pontos és jól követhető. A rendszer visszaélésre, helytelen és szakszerűtlen gyógyszerelésre nem ad lehetőséget. A gyógyszerekkel kapcsolatos eljárás pontos, felelős kontroll alatt van. - A térítésmentesen biztosítottakon felüli gyógyszerek Az alapgyógyszereken túlmenő szükséglet csak ritkán merül fel, ilyenkor a vényre felírt gyógyszereket az előírások szerint szerzik be, adminisztrálják. A térítést illetően a jogszabályban előírt módon járnak el. Összefoglalva, megállapítható, hogy mind a háziorvosi, mind a szakorvosi ellátás, valamit a gyógyszereléssel és gyógyszerekkel kapcsolatos tevékenység az otthonban a szakmai szabályoknak megfelelően, és a jogszabályban előírt módon történik. Pécs, január 20. Löffler Tamás dr. Farkas Anett dr. Podlócz Györgyné dr. Debreczeni László s.k.

9 Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Humánszolgáltatási Iroda Szám: 418/2005. FELJEGYZÉS Tárgy: Szakmai ellenőrzés a Baranya Megyei Önkormányzat Időskorúak Otthona (Komló-Mecsekjánosi) intézményben A Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Humánszolgáltatási Irodájának munkatársai az intézmény szakmai munkájára vonatkozóan ellenőrzést végeztek. A szakmai ellenőrzés az intézményben, annak megtekintésével egybekötve történt. Az ellenőrzés a 2002-es intézmény ellenőrzés során feltárt hiányosságok pótlására, s az időközben megjelent jogszabályokban rögzített feladatok ellátásának vizsgálatára helyezte a hangsúlyt. 1. Az intézménybe történő felvételi rend gyakorlata: A kérelmek benyújtása az előírt űrlapon történt (9/1999. (XI. 24.) SZCSM rend. 1. sz. mell.). Felvételi kérelem elutasítására 2003-ban 2 esetben került sor, írásban, mely dokumentumokból hiányzik a panasztételi lehetőségre való felhívás (10/2000. (IV. 10.) Kgy. rendelet 4. (3) bekezdés). A hiányosságot pótolni kell. Az intézmény az előgondozást az előírt 5 napon belül elvégezte. Az előgondozásra vonatkozó adminisztráció hibájaként került nevesítésre az előző vizsgálat során, hogy az nem pontosan a hivatkozott SZCSM rendelet 4. sz. melléklete szerinti űrlapon került felvételre, az űrlapon nincs dátum, továbbá az egészségügyi ellátásra vonatkozó gondozói vélemény, valamint a háziorvos, kezelőorvos megjegyzései rovatok nincsenek kitöltve. Az intézmény a fenti hiányosságokat korrigálta. Az intézményi jogviszonyt keletkeztető az ellátott és az intézményvezető között megkötött megállapodások a fenntartó által jóváhagyott formanyomtatványon történtek. Szintén hiányosságként került megemlítésre a korábbi vizsgálat során, hogy az intézmény nem vezeti a 9/1999. (XI.24.) SZCSM rendelet 5. számú melléklete szerinti nyilvántartást, amely a kérelem benyújtásától követően személyre szólóan tartja nyilván az egyes gondozottak intézménybe való bekerülésére vonatkozó fontosabb események (kérelem benyújtása, előgondozás, férőhely elfoglalása, jogviszony megszűnése, stb.) időpontjait. Az intézmény ezt a hiányosságát szintén korrigálta. Az intézményvezetőnek - a szociális törvény módosításáról szóló évi LXXIX. tv. értelmében január 1-től az intézmény igénybe vétele során vizsgálnia kellett a jövedelmi, illetve a gondozásra, ápolásra való rászorultságot (szociális

10 2 rászorultság). Az intézmény adminisztratív gyakorlatába a szociális rászorultság vizsgálata nem épült be. Az intézmény az egyes gondozottakra vonatkozóan külön iratgyűjtő mappákat alkalmaz, amely alkalmas a személyre szóló dokumentáció (bekerülésre vonatkozó iratanyag, térítési díjakról szóló értesítés, hozzátartozóval kötött megállapodás) tárolására és visszakeresésére. 2. Szakdolgozók éves továbbképzési tervének elkészítése A szakdolgozók éves továbbképzési tervét a 9/2000. (VIII. 4.) SZCSM rendelet értelmében elkészítették. 3. Az ellátotti jogok érvényesülése Az Érdekképviseleti Fórum az előző ellenőrzés óta eltelt időszakban nem ülésezett, panasz-ügy nem volt, így nem került sor az összehívására. Lakógyűlést azonban 4 alkalommal tartottak, ahol az intézményt érintő kérdéseket, valamint a lakók észrevételeit beszélték meg. Ezekről készült jegyzőkönyv. Az Érdekképviselet Fórum összetétele a Házirend szerint a következő: az ellátottak képviseletében 3 fő, az ellátottak hozzátartozói részéről 2 fő, az intézmény dolgozóinak képviseletében 2 fő, a fenntartó képviseletében 1 fő, összesen 8 fő a tagja. Az összetétel megfelel az Szt ban foglaltaknak. 4. Térítési díjakkal kapcsolatos ügyintézés A személyi térítési díj fizetésére vonatkozó, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. tv (2) bekezdése szerinti értesítés módosításra szorul, tekintettel arra, hogy hiányzik róla a - korábban is jelzett - hivatkozás az Szt ra. A térítési díjak nyilvántartása térítési díj nyilvántartási-törzslapon történik. Ennek vezetése meghatározott formanyomtatványon történik, mely megfelel a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) kormányrendelet 3. számú mellékletében foglaltaknak. Javításra került ezáltal a korábbi hiányosság. Több ellátott hozzátartozója fizet térítési díj kiegészítést. Az erre vonatkozó megállapodásokat az intézmény, valamint a Baranya Megyei Önkormányzat Hivatalának Humánszolgáltatási Irodája együttműködve készíti el. 5. Gondozási tervek hatékonysága, eredményessége Az intézmény az egyéni gondozási terveket a megfelelő formanyomtatványon elkészítette, és azokat igénybevevőkkel, illetve törvényes képviselőjével egyeztette (1/2000. (I.7.) SZCSM rendelet 9. (1) bek.). A 2002 évben végzett vizsgálat során megállapított hiány, pótlásra került. A szociális törvény vonatkozó rendelkezéseit a évi CXVI. tv.107. (1) h). pontja I. 1-től hatályon kívül helyezte, így azt a továbbiakban nem kell alkalmazni.

11 3 Házirend: a jogszabályban előírtaknak megfelel (1/2000. (I. 7.) SZCSM rend. 5. (3) bekezdés. Panaszládát működtetnek, az ellátással kapcsolatos elégedettség és vélemény nyilvánítására. Az ellátottak hozzátartozóival való kapcsolattartást eseményfüzetben tartják nyílván. Minden hónap 3. szombatján hozzátartozói fogadónapot tartanak. 6. Halálesetekkel kapcsolatos ügyintézés, annak adminisztrációja A lakók halála esetén az előírt végtisztességet megadva járnak el. (1/2000. (I. 7.) SZCSM rend. 62..). 7. Egészségügyi ellátás szabályossága, gyógyszerkezelés gyakorlata Az 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet 50. szerinti egészségügyi alapellátást Dr. Kovács Teodóra végzi. Szerződése szerint heti 4 órában (szerdai napokon) végez a helyszínen rendelést. Ettől eltérő időpontban telefon értesítésre rendelkezésre áll, elérhető. A szakorvosi ellátás (mindenek előtt neurológia, pszichiátria, urológia stb.) a Komlói Városi Rendelőintézet szakrendelőiben történik. A szakorvosok hívásra ki is szállnak az intézetbe. Negyedévente helyszíni szakrendelés is történik. Az ápoltak kórházi ellátása a Komlói Városi Kórházban illetve a Szigetvári Kórház pszichiátriai osztályán történik. Sürgősségi ellátást a Komlói Városi háziorvosi ügyelet biztosítja hétvégeken. A Komlói Tüdőgondozó évente elvégzi az ápoltak tüdőszűrését. Az otthonban a minimumfeltételeknek megfelelően felszerelt és kialakított orvosi rendelő található. Betegszobát is kialakítottak. Az egészségügyi ellátást az orvosok távollétében, azok irányításával az osztályvezető nővér és a szakápolók végzik. A 24 órás ügyeleti szolgálat biztosítva van. Az egészségügyi adminisztráció az előírások szerint történik, pontos és naprakész. A szúrópróba szerint megtekintett egészségügyi dokumentumok teljes körűek, jól követhetők. Az előírt nyilvántartásokat (testsúly, vérnyomás, szűrővizsgálatok stb.) pontosan vezetik. A gyógykezelés az orvos utasítása szerint történik. A gyógyszerelés napi gyakorlata megfelel a szakmai előírásoknak és a vonatkozó jogszabályoknak. Az otthon a fenti egészségügyi ellátás útján biztosítja a jogszabályban előírt szolgáltatásokat: az ápoltak egészségmegőrzését szolgáló prevenciót, a rendszeres orvosi felügyeletet, a betegek ápolását, a szakorvosi ellátáshoz való hozzájutást, valamint a kórházi kezelést (50. (2) a-e pontok). Exitus az elmúlt 3 év átlagában évente 8 fordult elő. Gyógyszerellátás: - A térítésmentesen biztosítandó alapgyógyszerek: A jogszabályban szereplő alapgyógyszerek jegyzéke az otthon házirendjének mellékleteként található. Ezen kívül a folyosón ki van függesztve, sőt a hozzátartozóknak is eljuttatják. Az alapgyógyszer lista megegyezik a vonatkozó rendelet 52. (2) pontjában szereplő, hatástani csoportok szerinti gyógyszerekkel.

12 4 - A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök beszerzésének gyakorlata: A háziorvos illetve a szakorvosok által rendelt gyógyszerek beszerzése havonta történik a komlói Zöldkereszt gyógyszertárból. A megrendelő tömbben külön szerepelnek a térítésmentes, a térítéses és a közgyógyellátás keretében járó gyógyszerek. A megrendelést az orvos és az osztályvezető nővér írják alá. A nyilvántartásból megállapítható a beteg neve és a neki rendelt gyógyszer. Jól áttekinthető a havi rendelés és fogyás. A gyógyszer útja a beszerzéstől a betegig jól követhető és dokumentált. Helytelen gyógyszerelési gyakorlat nyomát nem találtuk. A gyógyászati segédeszközök (testközeli és testtávoli) felírása és rendelése, valamint beszerzése igény szerint történik. A nyilvántartás, felhasználás adminisztrációja mintaszerű és pontos. - A gyógyszerek tárolása, kezelése és adminisztrációja: A gyógyszereket az orvosi rendelőben zárható gyógyszerszekrényben tárolják. A gyógyszerrendelésért, kezelésért, adminisztrációért, kiadásért, az osztályvezető nővér és helyettese felelős. A sürgősségi gyógyszereket külön szekrényben tartják, amihez a műszakfelelősnek van kulcsa. A gyógyszerekhez illetéktelen nem férhet hozzá. Helytelen gyakorlatot nem észleltünk. A gyógyszerek kiosztására gyógyszerelő tornyot használnak, amely heti gyógyszermennyiséget tartalmaz négyes osztatú fiókokban. (reggel-délben-este-éjszaka). A gyógyszerek bevétele többnyire az étkezések alkalmával történik a nővérek ellenőrzése mellett. Az adminisztráció megfelel az 1/2000. SZCSM rendelet 9. sz. mellékletében megadott egyéni gyógyszer-felhasználási lapon előírtaknak. A dokumentáció (gyógyszerleltár, gyógyszerkartonok, készenléti gyógyszerkiadó füzet stb.) pontos, jól követhető. - A térítésmentesen biztosítottakon felüli gyógyszerek: Az alapgyógyszereken túlmenően szükséges egyéni gyógyszereket az orvosok vényre írják fel. A kétpéldányos névre szóló számlát a beteg aláírja és a fent ismertetett eljárás szerint kapja meg. A térítést illetően a jogszabályban lefektetett módon járnak el. Összefoglalva: Megállapítható, hogy mind a háziorvosi, mind a szakorvosi ellátás, valamint a gyógyszerekkel kapcsolatos tevékenység az otthonban szabályosan, a jogszabályban előírt módon történik. Pécs, január 20. Löffler Tamás dr. Farkas Anett dr. Podlócz Györgyné dr. Debreczeni László s.k.

13 Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Humánszolgáltatási Iroda Szám: 418/2005. FELJEGYZÉS Tárgy: Szakmai ellenőrzés a Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Otthona (Bóly) intézményben A Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Humánszolgáltatási Irodájának munkatársai az intézmény szakmai munkájára vonatkozóan ellenőrzést végeztek. A szakmai ellenőrzés az intézményben, annak megtekintésével egybekötve történt. Az ellenőrzés a 2002-es intézmény ellenőrzés során feltárt hiányosságok pótlására, s az időközben megjelent jogszabályokban rögzített feladatok ellátásának vizsgálatára helyezte a hangsúlyt. 1. Az intézménybe történő felvételi rend gyakorlata: Az ellátás igénybevételére vonatkozó kérelmek a megfelelő formanyomtatványon kerülnek benyújtásra. (9/1999. (XI. 24.) SZCSM rend. 1. sz. mell.) A 2002-es vizsgálat során megállapítottuk, hogy az űrlapok nem minden esetben vannak aláírva, - ezt a hiányosságot pótolták. Az ellátást igénylő kérelmének nyilvántartásba vételéről, illetve az előgondozás I. szakasza elvégzésének időpontjáról az ellátást igénybe vevőt, illetve törvényes képviselőjét írásban értesítik. (12. (2) bek.) Az intézmény az előgondozást a hivatkozott SZCSM rendeletben előírt formanyomtatványon adminisztrálja, az előgondozást az előírt határidőn belül végzik el (6., 10. ). Az intézményben sorban állás jellemzően nincs, a benyújtott elhelyezési igényeket várakozási idő nélkül ki tudják elégíteni. A férőhely elfoglalását megelőzően az igénylőnek írásbeli értesítést küldenek, amely tartalmazza az előírások szerinti információkat, így a beköltözés időpontját, módját, a szükséges teendőket (13. ). Az intézmény a hivatkozott SZCSM rendelet 5. sz. melléklete szerinti nyilvántartást a gondozottak kérelmeinek benyújtásáról, az intézménybe való bekerüléséről stb. megfelelően vezetik (12. (1) bek.). Egyénre szóló dossziékat alakítottak ki, amelyben jól nyomon követhető a gondozott intézményi életútja. Az intézmény az ellátást igénybe vevővel, illetve törvényes képviselőjével a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 10/2000. (IV. 10.) Kgy. rendeletében szabályozottak szerint, a közgyűlés ágazatért felelős tisztségviselője által jóváhagyott tartalmú Megállapodást köt. A szociális törvény módosításáról szóló évi LXXIX. tv. értelmében január 1-től az intézmény igénybe vétele során vizsgálni kellett a jövedelmi, vagy a

14 2 gondozásra, ápolásra való rászorultságot (szociális rászorultság). Az intézmény a legutóbbi fenntartói ellenőrzés javaslata szerint táblázatos űrlap segítségével regisztrálja a szociális rászorultság tényét. 2. Szakdolgozók éves továbbképzési tervének elkészítése A szakdolgozók éves továbbképzési tervét a 9/2000. (VIII.4.) SZCSM rendelet értelmében elkészítették, az előző vizsgálatkor hiányzó tartalmi elemeket pótolták. (15.. (2) bek.) 3. Az ellátotti jogok érvényesülése Az Érdekképviseleti Fórum az előző ellenőrzés óta eltelt időszakban egy alkalommal ülésezett. Az ülésről jegyzőkönyv készült. Az Érdekképviselet Fórum összetétele az intézmény Házirendjében foglaltak szerint a következő: az ellátottak hozzátartozói, illetve törvényes képviselői részéről 3 fő, az intézmény dolgozóinak képviseletében 2 fő, a fenntartó képviseletében 1 fő, valamint az Országos Érdekképviseleti Szervezet részéről szintén 1 fő tevékenykedik, összesen 7 fő a tagja. Felhívjuk a figyelmet, hogy az Szt (3) bekezdése értelmében az érdekképviseleti fórum tagjai között választás alapján az intézményi ellátást igénybe vevők közül kettőszáz férőhely felett 4 fő tagságát biztosítani kell. 4. Térítési díjakkal kapcsolatos ügyintézés A személyi térítési díj fizetésére vonatkozó, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. tv (2) bekezdése szerinti értesítés szabályos. A térítési díjak nyilvántartása térítési díj nyilvántartási-törzslapon történik. Ennek vezetése meghatározott formanyomtatványon történik, mely megfelel a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) kormányrendelet 3. számú mellékletében foglaltaknak. A térítési díj teljes összegének megfizetése érdekében térítési díj kiegészítést egy hozzátartozó fizet, a megállapodást a Baranya Megyei Önkormányzat Hivatalának Humánszolgáltatási Irodája készíti el. 5. Gondozási tervek hatékonysága, eredményessége Az 1/2000. (I.7.) SZCSM rendelet12. (1) bek. tartalmazza az ellátottak részére összeállítandó egyéni fejlesztési terv követelményeit. Az intézményben jól áttekinthető, színvonalas egyéni fejlesztési terveket készítenek. A fejlesztési tervek készítését munkacsoport végzi (8. (3) bek.), és az eredményeket félévente értékelik. A képzési kötelezettek fejlesztését Egyéni Fejlesztési Napló formanyomtatványon adminisztrálják, melynek eredménye a tanév végén kerül értékelésre. A szociális törvény vonatkozó rendelkezéseit a évi CXVI. tv.107. (1) h). pontja I. 1-től hatályon kívül helyezte, így azt a továbbiakban nem kell alkalmazni.

15 3 Az előző évben megállapított hiányosság - miszerint az ellátást igénybe vevő személy, illetve annak törvényes képviselőjét is be kell vonni a fejlesztési terv elkészítésébe - pótlásra került. / Szekszárdról került az intézménybe egy lakó, mely külön szobába, - és a saját kérésére - a számára készített rácsos ágyban fekszik, mert ellenkező esetben nagyon kiabál. A folyamatos foglalkoztatás eredményeként már ki lehet vinni pár órát./ - Az intézmény feladatainak ellátására vonatkozó szakmai programmal rendelkeznek. Az intézmény házirendje tartalmazza az 1/2000. (I.17.) SZCSM rendelet 5. (3) bekezdésében előírtakat. Minden osztályon rendelkeznek látogatási füzettel, mely dátum szerint tartalmazza látogatásokat és telefonhívásokat. 6. Halálesetekkel kapcsolatos ügyintézés, annak adminisztrációja Az elhunyt után maradt ingóságokról és betétkönyvéről leltár készül, mely jogerős hagyatéki végzés után kerül átadásra. A kegyeleti és jogi szabályokat betartják. 7. Egészségügyi ellátás szabályossága, gyógyszerkezelés gyakorlata Az 1/2000 (I. 7.) SzCsM rendelet 50. teljesülése: Az orvosi ellátást Dr. Tamási András bólyi háziorvos végzi. Intézeti orvosi megbízása heti 20 óra, ami napi 4 órás rendelési időt jelent. A nap többi részében munkahelyén elérhető és sürgősségi ellátás céljából rendelkezésre áll. Délután 16 órától másnap 7 óráig a bólyi központi orvosi ügyelet vehető igénybe. Hasonló képpen a hétvégeken is. A szakorvosi ellátást Dr. Magos Mária neurológus-pszichiáter szakorvos nyújtja heti 6 órában, amit egy napon teljesít. Ő is rendelkezésre áll sürgős szükség esetén. A szakorvosi ellátás a Bólyi Egészségügyi Centrum szakrendelésein (szemészet, fülorr-gégészet, ortopédia, fogászat, labor stb.), illetve a Mohácsi Kórház- Rendelőintézet szakrendelőiben történik. EKG és EEG vizsgálatra az intézetben is van lehetőség, megfelelő műszerrel rendelkeznek. A fekvőbeteg ellátó intézmény a Mohácsi Kórház. Tüdőszűrést nem végeznek, mivel az intézetben ápoltak állapotuk miatt nem szállíthatók Mohácsra, kiszállásos mobil tüdőszűrés pedig nem történik Bólyban. TBC-s eset emberemlékezet óta nem fordult elő az Otthonban. A védőoltásokat (Hepatitis B, Influenza, korosztályos oltások) részben az intézeti orvos, részben a lakóhely szerinti védőnői nyilvántartás alapján a helyi gyermekorvosok végzik. Az intézeti orvos minden nap vizitel az osztályokon. Az akut betegeket az osztályos vizsgálóban látja el. Az egészségügyi ellátás dokumentációja a jogszabályokban

16 4 előírt módon történik. Az egészségügyi személyi lapok vezetése naprakész és precíz. Az orvosok mellett az egészségügyi ellátásban az intézetvezető főnővér, 4 osztályvezető ápolónő és 114 nővér működik közre. Az Otthon a fenti egészségügyi szolgálat révén biztosítja a 270 fő részére a jogszabályban előírt szolgáltatásokat: az ápoltak egészségmegőrzését szolgáló felvilágosítást (prevenció), a rendszeres orvosi felügyeletet, a betegek ápolását, a szakorvosi ellátáshoz való hozzájutást, illetőleg a kórházi kezelést (50. (2) a-e) A gyógyszerellátás rendje - A térítésmentesen biztosítandó alapgyógyszerek megfelelősége A biztosítandó alapgyógyszerek jegyzéke minden osztályon ki van függesztve, ezen kívül a házirend mellékleteként is megtalálható. Összeállításába az intézeti orvost is bevonták. Ez a gyógyszerlista megegyezik a vonatkozó rendelet 52. (2) pontban felsorolt, egyes hatástani csoportokban szereplő gyógyszerekkel. A lista összeállításánál figyelembe vették a közgyógyellátás keretében, illetve az Eü. rendelkezés folytán rendelhető készítményeket. - A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök beszerzésének gyakorlata A szükséges gyógyszereket havi gyógyszerrendelés formájában szerzik be. A gyógyszernyilvántartó füzet betűrendben tartalmazza az egyes gyógyszereket napi és havi mennyiség feltűntetésével. A megrendelés két példányban készül. Az egyik a gyógyszertáré a másik az intézetnél marad. A beszerzés a bólyi gyógyszertárból történik. Külön erre a feladatra kijelölt gyógyszerfelelős nincs. Ezt a feladatot az intézet vezető főnővér látja el. Nagy mennyiségű gyógyászati segédeszközt használnak. Testtávoli eszközök: kerekeskocsi, járókeret, matrac, vízágy stb. Testközeli eszközök: nadrágpelenka, antidecubitus alátét, hallókészülék stb. Ezek utánrendelése 3 havonta történik, 10 éve ugyanannál a cégnél, teljes megelégedésre. - Gyógyszerek tárolása, kezelése, adminisztrálása Mind a négy osztálynak van egy kezelőhelysége, ahol zárható szekrényekben tárolják a havi gyógyszermennyiséget. A gyógyszerekhez illetéktelen személy nem férhet hozzá. (Felhatalmazott: intézetvezető főnővér, osztályvezető nővér, műszakvezető.) Ezen kívül minden szobában található egy kis faliszekrény (szintén zárral felszerelve), amelyben néhány minden nap használatos gyógyszert, tápszert tartanak (hashajtó, glicerin kúp, kenőcsök stb.). Napi gyógyszerelés történik, amelyhez a kórházakban rendszeresített névre szóló gyógyszeradagoló dobozokat használják. A gyógyszerek kiadagolása és nyilvántartása az egyéni gyógyszer-felhasználási lapok segítségével történik, amely névre szólóan feltűnteti az egyes ápoltak számára előírt medikációt. A dokumentáció megfelel az 1/2000. SZCSM rendelet 9. számú mellékletének. A saját szerkesztésű gondozási lapon jól követhető napról-napra az ápoltak állapota, étkezések, viselkedés, tevékenység stb., valamint az előírt gyógyszerek beadása. Ezek vezetése példaszerű.

17 5 - A térítésmentesen biztosított gyógyszereken felüli gyógyszerek Az alapgyógyszer-készletbe nem tartozó egyéni gyógyszerszükséglet felmerülése esetén a szóban forgó készítményt vényre írják fel, és soron kívül beszerzik a gyógyszertárból. Ennek költségét a jogszabályi kivételek figyelembe vételével az ellátást igénybe vevő viseli. Az erről szóló számlát az intézetvezető főnővér és az ápolt írja alá. Az intézetben diétás nővért alkalmaznak, így mód van speciális diéták (cukorbeteg, lisztérzékeny, vesebeteg, fenilketonuriás stb.) előírására és alkalmazására. A keletkező veszélyes hulladék elszállítására a Pécsi Környezetvédelmi Kft-vel van szerződésük. Exitus évente átlagosan 2-3 fordul elő. Kivételt képez a 2002-es év, amikor 4 exitusuk volt. Összefoglalva az ellenőrzés tapasztalatait, megállapítható, hogy a bólyi Fogyatékos Személyek Otthonában, a jogszabályban foglaltak szerint történik mind az egészségügyi (orvosi) ellátás, mind a gyógyszerekkel való tevékenység. Szabálytalanságot, esetleges visszaélést az ellenőrzés során nem tapasztaltunk. Az intézményben magas színvonalú ápolási és fejlesztési tevékenység folyik, amelyet jól egészít ki az orvosi ellátás és gyógyszeres kezelés szakmai szabályoknak mindenben megfelelő végzése. 8. Egyéb észrevételek Az intézmény jelentős eredményeket ért el a lakóotthonos kitagolási programban. Jelenleg 35 fő ellátott lakik korszerű, családias lakóotthonban. Pécs, január 20. Löffler Tamás dr. Farkas Anett dr. Podlócz Györgyné dr. Debreczeni László s.k.

18 Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Humánszolgáltatási Iroda Szám: 418/2005. FELJEGYZÉS Tárgy: Szakmai ellenőrzés a Baranya Megyei Önkormányzat Boróka Otthona (Helesfa) intézményben A Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Humánszolgáltatási Irodájának munkatársai az intézmény szakmai munkájára vonatkozóan ellenőrzést végeztek. A szakmai ellenőrzés az intézményben, annak megtekintésével egybekötve történt. Az ellenőrzés a 2002-es intézmény ellenőrzés során feltárt hiányosságok pótlására, s az időközben megjelent jogszabályokban rögzített feladatok ellátásának vizsgálatára helyezte a hangsúlyt. 1. Az intézménybe történő felvételi rend gyakorlata: Az ellátás igénybevételére vonatkozó kérelmek a megfelelő formanyomtatványon kerülnek benyújtásra. (9/1999. (XI. 24.) SZCSM rend. 1. sz. mell.) Amennyiben a kérelmi űrlap hiányosan van kitöltve, úgy azt hiánypótlásra helyesen az igénylőnek visszaküldik. Az ellátást igénylő kérelmének nyilvántartásba vételéről, illetve az előgondozás I. szakasza elvégzésének időpontjáról az ellátást igénybe vevőt, illetve törvényes képviselőjét írásban értesítik. (12. (2) bek.) Az intézmény az előgondozást a hivatkozott SZCSM rendeletben előírt formanyomtatvány felhasználásával végzi. Az előgondozás során az igénylőt, illetve törvényes képviselőjét nyilatkoztatják, hogy az igénylő egészségi állapotáról a háziorvosnál, jövedelmi, vagyoni helyzetéről pedig a helyi önkormányzatnál szerezhetnek be információt. Az intézmény előgondozásokat az előírt határidőn belül végzi el. (6., 10. ) A 9/1999. (XI.24.) SZCSM rendeletet módosító 6/2002. (IV.5.) SZCSM rend. 7. -a értelmében a fogyatékos személyek vonatkozásában Az intézmény vezetője a kérelem benyújtását követően gondoskodik az előzetes alapvizsgálatnak az előgondozás I. szakaszára meghatározott időtartamon belül történő lefolytatásáról. Ennek érdekében megkeresi az illetékes módszertani intézmény vezetőjét. Az intézmény az előzetes alapvizsgálatok elvégzésével kapcsolatos eljárása megfelel a jogszabályi előírásnak. Az intézmény munkatársai elvégzik az előgondozás II. szakaszát, melyet a megfelelő formanyomtatványon adminisztrálnak. (Soron kívüli elhelyezési igény esetén az előgondozást 5 munkanapon belül kell elvégezni, s ilyen esetben az előgondozás I. és II. szakasza egyazon alkalommal is teljesíthető.)

19 2 A soron kívüli elhelyezésre vonatkozó kérelmek sorrendiségét elbíráló bizottság szükség szerint ülésezik, a bizottság javaslata alapján az intézményvezető döntését az előírásoknak megfelelően jegyzőkönyvezik (16. ). Az intézmény a konkrét neveket tartalmazó várakozói listáról napra kész kimutatást készít, amelyet új igénylő, illetve férőhely elfoglalás esetén aktualizál. A kimutatás szemléletes és jól áttekinthető. A férőhely elfoglalását megelőzően az igénylőnek írásbeli értesítést küldenek, amely tartalmazza az előírások szerinti információkat, így a beköltözés időpontját, módját, a szükséges teendőket (13. ). Az intézmény a hivatkozott SZCSM rendelet 5. sz. melléklete szerinti nyilvántartást a gondozottak kérelmeinek benyújtásáról, az intézménybe való bekerüléséről stb. megfelelően, füzet formájában vezetik (12. (1) bek.). Az intézmény az ellátást igénybe vevővel, illetve törvényes képviselőjével a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 10/2000. (IV. 10.) Kgy. rendeletében szabályozottak szerint, a közgyűlés ágazatért felelős tisztségviselője által jóváhagyott tartalmú Megállapodást köt. Az ellenőrzés során javasoltuk, hogy a Megállapodáson kerüljön feltüntetésre, hogy az ellátott a pszichiátriai betegeket, vagy a fogyatékkal élőket ellátó részlegben kerül-e elhelyezésre. Ennek konkrét módját az intézmény illetékes munkatársával egyeztettük. Az ellátást igénylő szociális rászorultságának vizsgálatát a szociális törvény 66. (3) bekezdése január 1-től írta elő a tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézmények számára. Az intézmény táblázatos űrlap segítségével regisztrálja a szociális rászorultság tényét. 2. Szakdolgozók éves továbbképzési tervének elkészítése A szakdolgozók éves továbbképzési tervét a 9/2000. (VIII.4.) SZCSM rendelet értelmében elkészítették, az előző vizsgálatkor hiányzó tartalmi elemeket pótolták. (15.. (2) bek.) 3. Az ellátotti jogok érvényesülése Az Érdekképviseleti Fórum az előző ellenőrzés óta eltelt időszakban egy alkalommal ülésezett. Ennek összetétele megfelelő volt és az ülésről jegyzőkönyv készült. Célszerű lenne a jegyzőkönyvet a kézírás mellett géppel is leírni. Az Érdekképviselet Fórum összetétele az intézmény Házirendjében foglaltak szerint Helesfán és Rigópusztán együttesen a következő: az ellátottak részéről 6 fő, az ellátottak hozzátartozói, illetve törvényes képviselői részéről 2 fő, az intézmény dolgozóinak képviseletében 6 fő, a fenntartó képviseletében 1 fő, összesen 15 fő a tagja. A két fórum elkülönül egymástól, 8-8 fő a tagja, a fenntartó részéről ugyanaz a személy. A szociális törvény vonatkozó rendelkezéseit a évi CXVI. tv.107. (1) h). pontja I. 1-től hatályon kívül helyezte, így azt a továbbiakban nem kell alkalmazni.

20 3 4. Térítési díjakkal kapcsolatos ügyintézés A személyi térítési díj fizetésére vonatkozó, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. tv (2) bekezdése szerinti értesítés szabályos. A térítési díjak nyilvántartása térítési díj nyilvántartási-törzslapon történik. Ez a formanyomtatvány javításra szorul: a fizetési kötelezettség meghatározásánál a hozzátartozók kifejezés helyett a fizetésre kötelezettek kifejezés használata indokolt, így fog megfelelni a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) kormányrendelet 3. számú mellékletében foglaltaknak. Több ellátott hozzátartozója fizet térítési díj kiegészítést. Az erre vonatkozó megállapodásokat az intézmény, valamint a Baranya Megyei Önkormányzat Hivatalának Humánszolgáltatási Irodája együttműködve készíti el. 5. Gondozási tervek hatékonysága, eredményessége Az intézmény jól áttekinthető és színvonalas egyéni gondozási- és fejlesztési terveket készített, amelyben jól nyomon követhető a kitűzött cél és az ennek érdekében végzett fejlesztés 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet 9. (1), valamint 12. (1) bekezdés. A gondozás és fejlesztés napirend szerint, egyéni, illetve csoportos jelleggel történik. A tervek kidolgozásához az ellátást igénybe vevő személynek, illetve törvényes képviselőjének bevonása szükséges (8. (2) bek.). A 2002 évi ellenőrzés során megállapított hiány, pótlásra került. A törvényes képviselőket írásban kérik fel. Házirend: a jogszabályban előírtaknak megfelel (1/2000. (I. 7) SZCSM rend. 5. (3) bekezdés). Az ellátottak hozzátartozóival a kapcsolattartás megfelelő, melyről nyilvántartást vezetnek. Gyakori a heti és havi rendszerességű látogatás. 6. Halálesetekkel kapcsolatos ügyintézés, annak adminisztrációja A lakók halála esetén az előírt végtisztességet megadva járnak el. (1/2000. (I. 7.) SZCSM rend. 62..). 7. Egészségügyi ellátás szabályossága, gyógyszerkezelés gyakorlata Az 1/2000 (I. 7.) SZCZM rendelet 50. szerinti alapellátást dr. Kutnyánsky Valéria bükkösdi háziorvos végzi. Megbízási szerződéssel dolgozik, minden kedden rendel az otthonban 3 órát, 24 órás elérhetősége telefonon biztosított. A Rigópusztai részleg ellátására dr. Valkai István János háziorvossal van megbízási szerződés. A szakorvosi ellátást dr. Vörös Gyula biztosítja szintén megbízási szerződéssel. Sürgősségi ügyelet délután 4-től reggel 7-ig a Szentlőrinci Egészségügyi Központban működik. A pszichiátriai szakellátáson felüli egyéb szakrendelők Szentlőrincen, Szigetváron illetve Pécsett találhatók. Kórházi háttér a Szigetvári Kórház elletve sürgősség esetén a pécsi fekvőbeteg intézetek. Az Otthonban jól felszerelt, a minimum-feltételeknek megfelelő orvosi rendelő van kialakítva, ahol keddi napokon történik a 290 ápolt orvosi ellátása. Az orvosok

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 6/2005. (IV. 1.) Kgy. rendelete. a szociális szolgáltatásokról

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 6/2005. (IV. 1.) Kgy. rendelete. a szociális szolgáltatásokról A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 6/2005. (IV. 1.) Kgy. rendelete a szociális szolgáltatásokról A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló

Részletesebben

Szeretet, megbecsülés, gondoskodás, amit mindenki megtalálhat a Hajdúbagoson található Idősek Otthonában.

Szeretet, megbecsülés, gondoskodás, amit mindenki megtalálhat a Hajdúbagoson található Idősek Otthonában. Szeretet, megbecsülés, gondoskodás, amit mindenki megtalálhat a Hajdúbagoson található Idősek Otthonában. Intézményünk várja az idősek bentlakásos Otthonába az arra rászorulók jelentkezését Hajdúbagoson!

Részletesebben

Házi segítségnyújtás a gyakorlatban. Márta Anna

Házi segítségnyújtás a gyakorlatban. Márta Anna Házi segítségnyújtás a gyakorlatban Márta Anna 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Házi segítségnyújtás 63. (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója - mint a társaság képviselője

Részletesebben

A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT

A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 2002. június hó 28. 6. szám A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT A KÖZGYŰLÉS HIVATALOS LAPJA Tartalomjegyzék Szám Tárgy Oldal RENDELET 7/2002. (VI. 28.) Kgy. A megyei fenntartású szociális intézmények 2002. évi

Részletesebben

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja:

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja: Székkutas Község Önkormányzat egységes szerkezetbe foglalt 8/1993. (VI. 26.) ktr. számú rendelete a szociális törvény alapján biztosított Személyes gondoskodás formáiról Székkutas Község Önkormányzat képviselőtestülete

Részletesebben

A honlapról letölthető jelentkezési lapot a fenntartó részére a Hajdúsági. Szociális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címére

A honlapról letölthető jelentkezési lapot a fenntartó részére a Hajdúsági. Szociális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címére Jelentkezés módja A honlapról letölthető jelentkezési lapot a fenntartó részére a Hajdúsági Szociális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címére 4080 Hajdúnánás, Fürdő u. 1. szám alá kell

Részletesebben

KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Kiskunmajsa Város Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló többször

Részletesebben

Igénybevételi eljárás:

Igénybevételi eljárás: Annak érdekében, hogy az állampolgárok érvényre tudják juttatni az Alkotmányban rögzített szociális biztonsághoz való jogukat, és rászorultság esetén élni tudjanak a Szociális Törvény által biztosított

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy, március 22. Tarjáni István sk. polgármester

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy, március 22. Tarjáni István sk. polgármester ELŐTERJESZTÉS Az egyes gyermekjóléti ellátásokról szóló 8/2009. (10.30.) rendelet, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 9/2009. (10.30.) rendelet módosításáról A Pest Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók PSZI-INT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók PSZI-INT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV PSZI-INT PSZICHIÁTRIAI BETEGEK RÉSZÉRE NYÚJTOTT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV Készítették: Bugarszki Zsolt Dr. Gárdos Júlia Gordos Erika Marketti Judit PSZI-INT.doc Létrehozás dátuma: 2007.01.13.

Részletesebben

(1) Ez a rendelet 2011. november 1-jén lép hatályba. (2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(1) Ez a rendelet 2011. november 1-jén lép hatályba. (2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni. Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének../2011. (..) önkormányzati rendelet-tervezete a Pápa városban biztosítható személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a

Részletesebben

FELVÉTELI KÉRELEM ...

FELVÉTELI KÉRELEM ... FELVÉTELI KÉRELEM Az ellátást igénylő neve:. Születési neve:. Anyja neve: Szig sz: Születési helye, időpontja:.. Állandó lakhelye, tartózkodási helye... Telefon.. Jelenlegi tartózkodási helye, pontos cím:...

Részletesebben

A nappali ellátás igénybevételének módja

A nappali ellátás igénybevételének módja Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14 / 2018. (VI.1.) önkormányzati rendelete A Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthonában igénybe vehető nappali ellátásról és azok térítési díjáról Dabas

Részletesebben

Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei

Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei Név : Születési név: Születési hely: Születési dátum Anyja neve: Lakcím: Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei Teljesítendő gyakorlatok: Óraszám: Szociális

Részletesebben

M i n i s z t e r i r e n d e l e t. egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek. módosításáról

M i n i s z t e r i r e n d e l e t. egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek. módosításáról ---------------------- SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 1585-2/2009-SZMM M i n i s z t e r i r e n d e l e t egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Budapest, 2009. február

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK. 10/1996. (III. 1.) számú. r e n d e l e t e. az intézményi térítési díjak megállapításáról

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK. 10/1996. (III. 1.) számú. r e n d e l e t e. az intézményi térítési díjak megállapításáról NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK 10/1996. (III. 1.) számú r e n d e l e t e az intézményi térítési díjak megállapításáról Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyûlése a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2012. október 25-én 14 órától tartandó rendkívüli ülésére a Gondozási Központ Családsegítő és Védőnői Szolgálat házi segítségnyújtás és szociális étkeztetés

Részletesebben

Kartal Nagyközségi Önkormányzat 20/2004. /XII.15./ KT rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról.

Kartal Nagyközségi Önkormányzat 20/2004. /XII.15./ KT rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról. Mód: 6/2015; 6/2017; Kartal Nagyközségi Önkormányzat 20/2004. /XII.15./ KT rendelete a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról. Kartal Nagyközség Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2011. (IV.05.) önkormányzati rendelete

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2011. (IV.05.) önkormányzati rendelete Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011. (IV.05.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok A nappali ellátás igénybevételéhez hasonlóan rendelkezni kell: - Szakmai Program - Szervezeti és Működési Szabályzat - Házirend A Szakmai

Részletesebben

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS 2017.02.27. HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS A GONDOZÁSI SZÜKSÉGLET MEGÁLLAPÍTÁSA https://www.facebook.com/szocokos http://tamogatoweb.hu Nagy Edina Meleg Sándor A GONDOZÁSI SZÜKSÉGLET VIZSGÁLATA ÉS A JOGOSULTSÁGOK

Részletesebben

Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat:

Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat: Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat: - FOT (fogyatékossági támogatás) vagy emelt családi pótlék határozat - rendszeres havi jövedelem igazolás - TAJ kártya fénymásolata

Részletesebben

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának Elnöke ELŐTERJESZTÉS

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának Elnöke ELŐTERJESZTÉS Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának Elnöke Szám: 511/2009. Melléklet: 1 db. ELŐTERJESZTÉS a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Szociális és Gyermekvédelmi

Részletesebben

JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László

JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 53-73/2011.ikt.sz. 6. sz. napirendi pont Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT a HARMÓNIA Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon

Részletesebben

International Ambulance Service Kft. 2049. Diósd Pf.19. Érd Központi Orvosi Ügyelet Felnőtt és gyermek ügyelet. 2012.

International Ambulance Service Kft. 2049. Diósd Pf.19. Érd Központi Orvosi Ügyelet Felnőtt és gyermek ügyelet. 2012. Érd Központi Orvosi Ügyelet Felnőtt és gyermek ügyelet 2012. évi beszámolója I. Ellátási terület: 2005.02.01-től Érd városában, illetve a négy környező településen (Diósdon, Tárnokon, Sóskúton, és Pusztazámoron)

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2012. november 29-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2012. november 29-i rendes ülésére 5. számú előterjesztés Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. november 29-i rendes ülésére Tárgy: A szociális szolgáltatásokról szóló 22/2003. (VIII.

Részletesebben

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete 31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete a rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról, valamint az egyéb gyermekvédelmi ellátási formákról szóló 67/1997. (XII.29.) sz. önk. rendelet módosításáról

Részletesebben

Születési hely, idő: ; 19 év hó nap. Telefonszám 1: cím: Telefonszám 2: Személyi ig. száma: Lakóhelye: ;

Születési hely, idő: ; 19 év hó nap. Telefonszám 1:  cím: Telefonszám 2: Személyi ig. száma: Lakóhelye: ; Kérelem 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: Név: Anyja neve: Leánykori név Állampolgársága: Születési hely, idő: ; 19 év hó nap. Telefonszám: Nyugdíjas törzsszám: Személyi ig. száma: TAJ szám:- - Lakóhelye:

Részletesebben

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com Iktatószám:../2015. FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com 3. E L Ő T E R J E S Z T É S - A Képviselő-testülethez

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014. (V.23.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről Kengyel Községi Önkormányzat

Részletesebben

8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-021 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu

8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-021 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu Szám: 02/32-14/2009. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-021 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Kérelem. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben

SZOCIÁLIS ELLÁTÁS DOKUMENTÁCIÓJA

SZOCIÁLIS ELLÁTÁS DOKUMENTÁCIÓJA SZOCIÁLIS ELLÁTÁS DOKUMENTÁCIÓJA Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. SZEPTEMBER 19. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői

Részletesebben

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása,

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása, Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 1. oldal Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 Az államháztartásról

Részletesebben

1. 4. a ) az Integrált Szociális Intézmény (a továbbiakban: ISZI) Dunaföldvári Idősek Otthonában napi 2867 Ft-ban, havi 86.

1. 4. a ) az Integrált Szociális Intézmény (a továbbiakban: ISZI) Dunaföldvári Idősek Otthonában napi 2867 Ft-ban, havi 86. 1. oldal A Tolna Megyei Önkormányzat 4/2001. (III. 2.) önkormányzati rendelete 1 a Tolna Megyei Önkormányzat által fenntartott szociális intézményekben - a módosításokkal egységes szerkezetben - 2 A Tolna

Részletesebben

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Kecskemét, Nyíri út 77/a 76/

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Kecskemét, Nyíri út 77/a 76/ Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Ő s z i r ó z s a I d ő s k o r ú a k G o n d o z ó h á z a 6000 Kecskemét, Nyíri út 77/a 76/ 506-012 e-mail: oszirozsa@alapellatas.hu K É R E L E M IDŐSEK ÁTMENETI

Részletesebben

POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1.

POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. bfuredph@t-online.hu Szám: /2008. Előkészítő: Váradi Gézáné/Végh Endréné E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület

Részletesebben

IDŐSEK KLUBJA 3931. MEZŐZOMBOR, JÓZSEF.A.U.5. TEL: 06/47 369-053 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

IDŐSEK KLUBJA 3931. MEZŐZOMBOR, JÓZSEF.A.U.5. TEL: 06/47 369-053 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA IDŐSEK KLUBJA 3931. MEZŐZOMBOR, JÓZSEF.A.U.5. TEL: 06/47 369-053 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja A Szervezeti és Működési

Részletesebben

Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Hatályos 2010. január 1-től A szociális igazgatásról

Részletesebben

Tájékoztató a Napsugár Otthon idősellátás igénybevételének módjáról

Tájékoztató a Napsugár Otthon idősellátás igénybevételének módjáról Napsugár Otthon 6760 Kistelek, Kossuth u. 41. : 62/598-010 fax: 62-598-011 e-mail: napsugarotthon.szgyf@gmail.com Tájékoztató a Napsugár Otthon idősellátás igénybevételének módjáról A személyes gondoskodást

Részletesebben

SAJÓVÁMOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2015. (II. 12. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

SAJÓVÁMOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2015. (II. 12. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE SAJÓVÁMOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2015. (II. 12. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL Sajóvámos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben

IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND

IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye Őszi Fény Integrált Gondozási Központ 1046. Budapest, Tungsram u. 9. Tel: 230-5363 Fax: 370-4179 E-mail: oszifeny@ujpestszi. hu IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND A házirend

Részletesebben

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Készítette: Prorok Mihály intézményvezető. Tartalom 1. Az intézmény békési egységének adatai... 3. 2. Fenntartó adatai...

Részletesebben

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2007. (VI.27.)Ör a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról Apátfalva Község Önkormányzat

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybevevő adatai: Név:, Születési név.. Anyja neve:, Születés helye, ideje:. Lakóhelye:... Tartózkodási helye:.

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 4/2008.(II.12.) Rendelet típusa: Módosító Rendelet címe: A tiszasasi Alkony Gondozási Központ Idősek Klubja és Bentlakásos

Részletesebben

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása.

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. unk 2005. február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. A támogató szolgáltatás célja A fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson

Részletesebben

Csendes Ősz Idősek Otthona 6237 Kecel, Szabadság tér 11. NAPPALI ELLÁTÁS HÁZIREND

Csendes Ősz Idősek Otthona 6237 Kecel, Szabadság tér 11. NAPPALI ELLÁTÁS HÁZIREND Csendes Ősz Idősek Otthona 6237 Kecel, Szabadság tér 11. NAPPALI ELLÁTÁS HÁZIREND 1 Kedves Ellátottak! Kérem Önöket, hogy ezen házirendet, amely a nappali ellátás életének fontos meghatározója, szíveskedjenek

Részletesebben

ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK

ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK Nagyszénás Nagyközség Önkormányzata képviselő-testületének 18/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelete (A 2015. március 1-től hatályos, egységes szerkezet) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE Jóváhagyta: A dokumentum kódja: SZ-17/M01 Változat száma: 01 Prof. Dr. Nagy

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. FEBRUÁR 26-I ÜLÉSÉRE. Jogi és Ügyrendi Bizottság

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. FEBRUÁR 26-I ÜLÉSÉRE. Jogi és Ügyrendi Bizottság TERVEZET E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. FEBRUÁR 26-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 242/2009. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: A megyei fenntartású szociális intézmények 2009. évi intézményi

Részletesebben

Fenntartó szervezet neve: Pest Megye Önkormányzata. Címe: 1052 Budapest, Városház u. 7.

Fenntartó szervezet neve: Pest Megye Önkormányzata. Címe: 1052 Budapest, Városház u. 7. Fenntartó szervezet neve: Pest Megye Önkormányzata Címe: 1052 Budapest, Városház u. 7. Telefon: 06-1-485-680 Fax: 06-1-318-1946 E-mail: pestmegye@pestmegye.hu Fenntartó képviselője: Dr. Szép Tibor főjegyző

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki:

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki: Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2012. (II.16.) önkormányzati rendelete A Nagyközségi Szociális Gondozási Központ Intézmény Cibakháza Székhely által nyújtott szociális ellátások

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni.

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni. Albertirsa Város Önkormányzata 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a Humánszolgáltató Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ellátások

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról MEGÁLLAPODÁS idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról 1. A megállapodó felek: Jelen megállapodás az alulírott helyen és napon létrejött egyrészről: Madárdomb Idősek Háza Közhasznú

Részletesebben

18. Támogatott lakhatás ellenőrzési szempontsora évben

18. Támogatott lakhatás ellenőrzési szempontsora évben 18. Támogatott lakhatás ellenőrzési szempontsora 2016. évben 9. SZAKMAI JELLEMZŐK Általánosan vizsgálandó területek Milyen információs anyagokkal rendelkezik az intézmény a szolgáltatások bemutatására?

Részletesebben

DUNAHARASZTI TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA

DUNAHARASZTI TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA Okirat száma: 2-653453/2016 Dunaharaszti Város Önkormányzata DUNAHARASZTI TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA Okirat száma: 2-653453/2016 Alapító Okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Részletesebben

KÉRELEM ÉS ADATLAP. átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálathoz vagy felülvizsgálathoz (kérjük aláhúzni)

KÉRELEM ÉS ADATLAP. átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálathoz vagy felülvizsgálathoz (kérjük aláhúzni) KÉRELEM ÉS ADATLAP átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálathoz vagy felülvizsgálathoz (kérjük aláhúzni) Rehabilitációs intézményben, vagy rehabilitációs célú lakóotthonban elhelyezésre kerülő, illetve

Részletesebben

Magyar joganyagok - 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet - a fogyatékos személyek alap 2. oldal 2. 1 (1)2 Az 1. (1) bekezdése szerinti vizsgálatokat (a t

Magyar joganyagok - 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet - a fogyatékos személyek alap 2. oldal 2. 1 (1)2 Az 1. (1) bekezdése szerinti vizsgálatokat (a t Magyar joganyagok - 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet - a fogyatékos személyek alap 1. oldal 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet a fogyatékos személyek alapvizsgálatáról, a rehabilitációs alkalmassági vizsgálatról,

Részletesebben

Az intézményi szabályzatok

Az intézményi szabályzatok TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Az intézményi szabályzatok Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2013. szeptember 21.. 1/2000. (I.

Részletesebben

6.Egészségügyi szolgáltatók működési engedélyezése. Pest Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatokat ellátó illetékes járási hivatala.

6.Egészségügyi szolgáltatók működési engedélyezése. Pest Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatokat ellátó illetékes járási hivatala. 6.Egészségügyi szolgáltatók működési engedélyezése Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Pest Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatokat ellátó illetékes járási hivatala. Az ügyintézéshez szükséges

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról MEGÁLLAPODÁS idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról 1. A megállapodó felek: Jelen megállapodás az alulírott helyen és napon létrejött egyrészről: Madárdomb Idősek Háza Közhasznú

Részletesebben

B/1.) Kérelem a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevételére

B/1.) Kérelem a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevételére B/1.) Kérelem a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevételére 1. Az ellátást igénybevevő adatai Név: Születési neve: Anyja neve Születési helye Születési időpontja Lakóhelye Tartózkodási helye Állampolgársága

Részletesebben

NYÍRMEGGYES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2009. (XI. 30) rendelete. a tanyagondnoki szolgálatról

NYÍRMEGGYES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2009. (XI. 30) rendelete. a tanyagondnoki szolgálatról 1 (Egységes szerkezetben!) NYÍRMEGGYES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2009. (XI. 30) rendelete a tanyagondnoki szolgálatról Nyírmeggyes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a hatályban

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez. Az ellátást igénybe vevő adatai

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez. Az ellátást igénybe vevő adatai 1. számú melléklet a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelethez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A Az ellátást igénybe vevő adatai Név:... Születési neve:... Anyja neve:...

Részletesebben

Feladat-ellátási szerződés a 6. számú házi gyermekorvosi körzet ellátásáról

Feladat-ellátási szerződés a 6. számú házi gyermekorvosi körzet ellátásáról Ügyszám: 07-7/1530-2/2015. Feladat-ellátási szerződés a 6. számú házi gyermekorvosi körzet ellátásáról amely létrejött egyrészről Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata (7621 Pécs, Széchenyi tér 1.) képviseletében

Részletesebben

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SZCSM rendelet módosítása

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SZCSM rendelet módosítása IFJÚSÁGI, CSALÁDÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS ESÉLYEGYENLŐSÉGI MINISZTER Szám: 10.025-1/2006. TERVEZET A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SZCSM rendelet módosítása

Részletesebben

Gyakran Ismételt Kérdések. Támogatott lakhatás

Gyakran Ismételt Kérdések. Támogatott lakhatás Gyakran Ismételt Kérdések Támogatott lakhatás 1. Igénybevevő önálló döntése alapján nem kívánja igénybe venni az egyes szolgáltatásokat a magasabb térítési díj miatt. Mi a teendő ebben az esetben? A komplex

Részletesebben

RENDELETTERVEZET. 1. A személyes gondoskodás formái

RENDELETTERVEZET. 1. A személyes gondoskodás formái RENDELETTERVEZET Enying Város Önkormányzat Képviselő-testületének /2018. (VII..) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról Enying Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

4.7. A szerv nyilvántartásai

4.7. A szerv nyilvántartásai 4.7. A szerv nyilvántartásai Az in téz mén y alap f eladata Az intézmény alapfeladata, hogy a személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátás keretében az ápolást-gondozást nyújtó intézmények, a lakóotthonok,

Részletesebben

A közzétételi egységek az 1. melléklet szerinti szervezetben. I. Szervezeti, személyzeti adatok

A közzétételi egységek az 1. melléklet szerinti szervezetben. I. Szervezeti, személyzeti adatok 2. melléklet a 18/2005. (XII.27.) IHM rendelethez A közzétételi egységek az 1. melléklet szerinti szervezetben 1. Kapcsolat, szervezet, vezetők I. Szervezeti, személyzeti adatok Közéleti egység: Elérhetőségi

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról MEGÁLLAPODÁS idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról 1. A megállapodó felek: Jelen megállapodás az alulírott helyen és napon létrejött egyrészről: Madárdomb Idősek Háza Közhasznú

Részletesebben

KÉRELEM a gyermekek otthongondozási díjának megállapítására

KÉRELEM a gyermekek otthongondozási díjának megállapítására KÉRELEM a gyermekek otthongondozási díjának megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:. 1.1.2. Születési neve:.. 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Születési

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat. 21. napirendi pont: Előterjesztés alapító okiratok módosításáról

Jegyzőkönyvi kivonat. 21. napirendi pont: Előterjesztés alapító okiratok módosításáról Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2011. június 30-ai közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 21. napirendi pont: Előterjesztés alapító okiratok módosításáról

Részletesebben

(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás iránti kérelmet az intézmény vezetőjénél vagy a telephely vezetőjénél kell benyújtani.

(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás iránti kérelmet az intézmény vezetőjénél vagy a telephely vezetőjénél kell benyújtani. Hunya Község Önkormányzat Képviselő - testületének 4/2012. (II.17.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról Hunya

Részletesebben

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Tóth József Alapszolgáltatási Központjának Szervezeti és Működési Szabályzata

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Tóth József Alapszolgáltatási Központjának Szervezeti és Működési Szabályzata Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Tóth József Alapszolgáltatási Központjának Szervezeti és Működési Szabályzata Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat a Tóth József Alapszolgáltatási Központ Szervezeti és Működési

Részletesebben

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben

Módosító okirat. A határozat visszavonva a 81/2017. (II. 9.) határozattal. 628/2016. (XII. 7.) Egészségügyi Központ alapító okiratának módosítása

Módosító okirat. A határozat visszavonva a 81/2017. (II. 9.) határozattal. 628/2016. (XII. 7.) Egészségügyi Központ alapító okiratának módosítása A határozat visszavonva a 81/2017. (II. 9.) határozattal 628/2016. (XII. 7.) Egészségügyi Központ alapító okiratának módosítása Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban Képviselő-testület)

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 25/2014. (VI.30.) Ör, a 15/2015.(III.26.) Ör, a 23/2015. (V.28.) Ör, a 33/2015. (X.29.) Ör., az 5/2016. (II.25.) Ör., a 7/2017. (II.23.) a 7/2018.

Részletesebben

Támogató szolgálatoknál

Támogató szolgálatoknál Támogató szolgálatoknál Kérelem Szabályozza: (9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet 3. (1) bekezdés), Történhet: szóban, vagy írásban, az alakszerűségre nincs szabály Kérelem minta Orvosi igazolás 9/1999. (XI.24.)

Részletesebben

Kérelem a szociális étkeztetés igénybevételéhez

Kérelem a szociális étkeztetés igénybevételéhez Kérelem a szociális étkeztetés igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: Név: Születési neve: Anyja neve: Születési helye, időpontja: Lakóhelye: Tartózkodási helye: Állampolgársága: Bevándorolt,

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (III. 04.) önkormányzati rendelete a szociális szolgáltatásokról, és azok igénybevételi szabályairól 1 Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK MÁJUS 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 852/2008.

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK MÁJUS 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 852/2008. E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK MÁJUS 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 852/2008. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ alapító okiratának módosítása ELŐTERJESZTŐ:

Részletesebben

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete,

Részletesebben

Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete

Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról 6/2012.(II.29.), 6/2013 (IV.15.) 3/2014. (II.26.)

Részletesebben

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2014 június 20 TÁMOP-557-08/1-2008-0001

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3. Anyja neve:..... 1.1.4. Születési hely, idő (év,

Részletesebben

Szenvedélybeteg-gondozó Szociális szakgondozó

Szenvedélybeteg-gondozó Szociális szakgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

HÁZIREND NAPPALI INTÉZMÉNY

HÁZIREND NAPPALI INTÉZMÉNY SZIGETHALOM ÉS KÖRNYÉKE EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY 2315 SZIGETHALOM, RÁKÓCZI FERENC U. 147. TEL.:24/404-573 HÁZIREND NAPPALI INTÉZMÉNY Idősek Klubja Szigethalom, Rákóczi u. 147. sz. Fogyatékosok Nappali

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 25/2014. (VI.30.) Ör, a 15/2015.(III.26.) Ör, a 23/2015. (V.28.) Ör, a 33/2015. (X.29.) Ör., az 5/2016. (II.25.) Ör., a 7/2017. (II.23.) a 7/2018.

Részletesebben

Térítési díj. - Változások 2015.

Térítési díj. - Változások 2015. Térítési díj - Változások 2015. A megismerés térben és időben végtelen. Vedd ki a számot a dolgokból, és minden összeomlik. Sevillai Szent Izidor 2 Alapvető jogszabályok: A szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1. Az ellátást Igénylő adatai: Neve: Születési neve: Anyja neve: Születési hely, idő: TAJ: Lakóhelye: Nyugd. törzsszám: 1.1. A

Részletesebben

Életének fontos szakaszához ért. Mielõtt döntene, tájékozódjon!

Életének fontos szakaszához ért. Mielõtt döntene, tájékozódjon! 12 Életének fontos szakaszához ért. Mielõtt döntene, tájékozódjon! SZEMPONTRENDSZER AZ ÖNNEK LEGMEGFELELÕBB IDÕSOTTHON KIVÁLASZTÁSÁHOZ Ha Ön (vagy az Ön hozzátartozója) azt tervezi, hogy akár átmenetileg

Részletesebben

b) szociális foglalkoztatás: az ellátottak Szt. szerinti szociális foglalkoztatása,

b) szociális foglalkoztatás: az ellátottak Szt. szerinti szociális foglalkoztatása, 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet a fogyatékos személyek alapvizsgálatáról, a rehabilitációs alkalmassági vizsgálatról, továbbá a szociális intézményekben ellátott személyek állapotának felülvizsgálatáról

Részletesebben

Éves ellenőrzési jelentés évre

Éves ellenőrzési jelentés évre Intézményi Gondnokság melléklet 2. számú 9400 Sopron, Halász u.46. Ikt.szám: 28 /2008. Éves ellenőrzési jelentés 2007. évre 2 I.A belső ellenőrzés által végzett tevékenység bemutatása Az Intézményi Gondnokság

Részletesebben