Statisztikai források Nyíregyháza történetének kutatásához 1945 után

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Statisztikai források Nyíregyháza történetének kutatásához 1945 után"

Átírás

1 SZILÁGYI IMRE: Statisztikai források Nyíregyháza történetének kutatásához 1945 után Ügy gondoljuk a helytörténetírásban is mint általában mindenben lehetőleg minél több követelmény kielégítésére kell törekedni. Nézetünk szerint a vele szemben támasztott igények sorában jelentős helyet foglalnak el a következők: minél valóságosabb és teljesebb képet kell adnia az írásnak arról (a helyről, témáról, időszakról), amelyről szól; a leírt jelenséget, folyamatot alakító, befolyásoló tényezők összefüggéseit minél alaposabban fel kell tárnia; és végül, de nem utolsósorban, vizsgálni szükséges fejlődésében is a dolgok alakulását. A feltárás, a közelítés sokféle módon történhet, s az eszközök egyike lehet a hivatalos statisztika is. Viszonylag sok statisztikai adat áll rendelkezésünkre már az évekre vonatkozóan is. Azóta pedig egyre nő számuk, bővül a körük s talán nem túlzás azt állítani, hogy bőségesen állnak rendelkezésre. Remélem nem tűnik szerénytelenségnek, ha megemlítjük, hogy ezt az országhatárain túl is így ítélik meg, s az sem, hogy a nálunk kialakított (használt) módszerek kibírják a nemzetközi összehasonlítást. Arról természetesen szó sincs, hogy mindenre van adat, amire szükség volna. Napjainkban egyre többen használnak olyankor statisztikai adatokat, amikor azok jól érzékeltetik azt, amit írójuk ki akar fejezni. Korántsem lehetünk azonban elégedettek még. Mi lehet a magyarázata annak, hogy az adatok használata olyankor is elmarad, amikor használatuk indokolt lenne és vannak is? Ügy gondoljuk a főok az, hogy sokan nem ismerik (nem is mindig ismerhetik),, hogy miről, milyen adatok állnak rendelkezésre. Ez az írás gyakorlati segítséget szeretne nyújtani azoknak, akik statisztikai adatokat akarnak használni, illetve az általunk használt módszereket kívánják alkalmazni. Ezért mindenekelőtt a hivatalos statisztikai forrásokat (a kiadványokat) akarjuk rendszerezve bemutatni. Továbbmenően a Központi Statisztikai Hivatal és annak Megyei Igazgatósága által készített szöveges közlések, elemzések Nyíregyháza városra vonatkozó részének vázlatos ismertetését is közreadjuk. Szeretnénk azzal is segíteni, hogy a Hivatal munka-

2 társai által készített tanulmányok megjelenésének helyét, idejét és az elemzés rövid összefoglalását is leírjuk. Az egyes kiadványfajtaknái ismertetjük majd azokat a legfontosabb elveket, tudnivalókat is, amelyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy könnyebben és jól használhassák fel az adatokat. 1. A Központi Statisztikai Hivatal, Budapest kiadványai. Rendszeres adatszolgáltatáson alapulók, amelyek az állami és szövetkezeti szektor (havi, negyedéves, éves, illetve esetenkénti) jelentéseire épülnek. összeírásokon alapulók, amelyek elsősorban a lakosságot, a lakosság személyi, jövedelmi fogyasztási adatait, az állatállományt stb. érintik, pl. népszámlálás, háztartás-statisztika, állatszámlálás stb. 2. A Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatóságának kiadványai, amelyek ugyanazon alapokra épülnek fel, mint az előzőekben ismertetettek. 3. A Központ, illetve a Megyei Igazgatóság munkatársai által készített tanulmányok, amelyek rendszerint a szakfolyóiratokban (Területi Statisztikában, illetve Szabolcs-Szatmári Szemlében) jelennek meg. Az előbbiek rendszerint hivatalos jellegűek, szolgálati használatra" készülnek. Egyre nagyobb hányaduk azonban könnyen hozzáférhető, mivel könyvárusi, terjesztői forgalomba kerül. Azokhoz, amelyekben a településekre, így pl. a Nyíregyházára, annak lakosságára, lakásállományára stb. vonatkozó részletes adatok találhatók, közel három évtizede megrendelés alapján, pénzért hozzá lehet bárkinek jutnia (népszámlálások, évkönyvek stb.). A kiadványok (a központi és a megyei is) lehetnek: adatközlések, adattárak; évkönyvek (ezek szinte kizárólag csak adatokat tartalmaznak); közlések, amelyek röviden, tömören szavakkal is jellemzik azt, amiről szólnak; negyedéves jelentések sok adattal és elemzéssel; elemzések (témajelentések), amelyek egy-egy témát hosszabb időszakon s többféle összefüggésben vizsgálnak; 1957-ben, illetve azóta az MSZMP kongresszusához, illetve a megyei pártértekezlethez kapcsolódóan széles körben példányban kiadványok jelennek meg. A következőkben ismertetjük az egyes statisztikai adatforrásokat: 1. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest kiadványai. 11 Gyáripari címtár, Népszámlálások adatai 1949, 1960, 1970, Területi idősorok, 1969.

3 14 Területi Statisztikai Évkönyv, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, Budapest és a jelentős vidéki városok napi munkaerővonzási körzete (1981). 2. Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatóságának kiadványai: 21 Közlések, elemzések. 211 Nyíregyháza város helyzete 1954-ben (1955). 212 A Móricz Zsigmond Színház hároméves működése (1963). 213 Nyíregyháza város fejlődése és néhány problémája a számok tükrében (1963). 214 Nyíregyháza város vízellátásának néhány kérdése (1963). 215 A lakásépítés, lakásgazdálkodás Nyíregyháza városban (1965). 216 A város burgonya- és zöldségellátásának alakulása (1965). 217 Nyíregyháza tömegközlekedése (1974). 218 Nyíregyháza belső tagozódásának vizsgálata (1976). 22 Helyzetkép a megye városairól, 1975, 1976, 1978, Évkönyvek. 231 Szabolcs-Szatmár megye fontosabb adatai, , 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, évekről. 232 Szabolcs-Szatmár megye Statisztikai Évkönyve, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, évekről. 24 MSZMP kongresszusaira, megyei pártértekezletekre készült kiadványok. 241 Számvetés az MSZMP kongresszusa előtt. Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatósága, Nyíregyháza, év (119 p.) A Nyíregyházára vonatkozó adatok főleg a p-n. 242 A megye társadalmi gazdasági helyzete és fejlődésének főbb tendenciái. Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatósága, Nyíregyháza, év (94 p.) 243 Szabolcs-Szatmár megye Két Kongresszus között (X XI.) Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatósága, Nyíregyháza, év (43 p.) 244 Szabolcs-Szatmár megye Két Kongresszus között (XI XII.) Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatósága, Nyíregyháza, év (55 p.) 3. A Megyei Igazgatóság munkatársai által készített tanulmányok. 31 Nyíregyháza város fejlődése és néhány problémája. Szabolcs- Szatmári Szemle, év 2. szám (14 p.) = Szilágyi Imre.

4 32 Nyíregyháza fejlődéséről. Szabolcs-Szatmári Szemle, kilencedik évfolyam, 3. szám (3 13 p.) = Szilágyi Imre. 33 Nyíregyháza előbbre lép. Nyíregyházi Kiskönyvtár, 12. szám, év. Készítették a Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatóságának munkatársai. (104 p.) A kötet bemutatja a város általános rendezési tervének vázlatát. Időrendben közli a város fontosabb adatait, eseményeit. Az elemző rész röviden bemutatja a város fejlődését amióta írásos emlékek vannak Nyíregyházáról. Leginkább azonban az utóbbi évtizedek jelenségeivel, folyamataival népgazdasági ágankén,t és az életkörülmények fontosabb tényezőivel foglalkozik. Az utolsó vizsgált év A város fejlődését nem csak önmagához, hanem a hasonló népességnagyságú, és a megyeszékhely településekhez is viszonyítja. 34 Társadalmi és gazdasági változások megyénkben, az évi népszámlálási adatok tükrében. Szabolcs-Szatmári Szemle XVI. évfolyam 1. szám (1 17 p.) = Szilágyi Imre. 35 Megyénk kulturális arculatának néhány vonása. Szabolcs-Szatmári Szemle XVI. évfolyam 1. szám (18 35 p.) = Dr. Hajnal Béla. Mindkettő sok nyíregyházi adattal. A jelentősebb statisztikai kiadványok (jelentések, évkönyvek) tartalma és szerkezete az évtizedek során sokat változott. Ugyanis szerkesztőiket az a törekvés hatotta át, hogy a mindenkori gazdasági társadalmi célkitűzéseknek, illetve az irányítási módszereknek megfelelőek legyenek. Ily módon kívánták segíteni a vezetést a gazdasági társadalmi célok megtervezésében, és azok ellenőrzésében. Ebből következik, hogy más a szerkezetük, a mondanivalójuk azoknak, amelyek a tervutasításos időszakban, más azoké, amelyek az új gazdasági mechanizmus bevezetésének idején, és ismét más azoké, amelyek a fejlődés intenzív szakaszában készültek. A jobb gazdasági tevékenység mindinkább lehetővé tette a lakosság életkörülményeinek folyamatos javítását. Lényegesen több adatot tartalmaznak az ellátásról, a településekről stb. az utóbbi tíztizenöt év kiadványai. Az évkönyvek összefoglaló, fontosabb adatai általában négy év adatát tartalmazzák. Előfordul viszonylag nem is ritkán, hogy ugyanazon évre vonatkozóan ugyanarról a jelenségről egy korábban és egy későbben kiadott évkönyv adata eltér. Ennek oka csaknem kizárólag szervezeti változás (pl. egyesülés, szétválás stb.). A kiadványok használatánál feltétlenül figyelembe kell venni a módszertani és egyéb megjegyzéseket, amelyek számos. tévedéstől megóvhatják a felhasználót.

5 Ügy vélem széles körű, sokoldalú használatuk lehetővé teszi a valóság minél hivebb és teljesebb leírását. Mivel a gazdaság, a társadalom, a szociális és kulturális élet nagy hányadát felölelik, jól érzékeltethetők az összefüggések is. Rendszeres megjelenésük, adataik egymásra épülése, a fogalmak lehetséges határokig történő azonossága a folyamatosság, a fejlődés mérését legtöbb területre vonatkozóan lehetővé teszi. Meggyőződésünk, hogy a történetírók tevékenységét a statisztikai források és módszerek ismerete hasznosan, eredményesen segítheti. Az ismertetett kiadványok nagyon kevés kivételtől eltekintve a Levéltárban, a Központi Statisztikai Hivatalban és a Megyei Könyvtárban, illetve a Központi Statisztikai Hivatal Megyei Igazgatóságán tekinthetők meg. * * * 1. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest kiadványai. 11 Gyáripari címtár, Központi Statisztikai Hivatal, Budapest, év (292 p.) Meghatározza, hogy a statisztikai adatszolgáltatás szempontjából az egyes ipari alcsoportokba milyen ismérvek alapján állapították meg az ipari üzemek gyárjellegét. Ipari alcsoportok: I. Vas- és fémipar; II. Gépgyártás; III. Közhasznú villamosenergia-termelés és -elosztás; IV. Kő-, föld-, agyag-, aszbesztés üvegipar; V. Faipar; VI. Csont- és műanyagipar; VII. Bőripar; VIII. Gumiipar; IX. Sörte-, szőr- és tollipar; X. Fonó- és szövőipar; XI. Ruházati ipar; XII. Papíripar; XIII. Élelmezési ipar; XIV. Vegyészeti ipar; XV. Sokszorosító- és műipar. Ennek megfelelően betűrend szerint közli az odatartozó állami (pl. MÁV Fűtőház Főnökség), szövetkezeti (pl. Nyíregyházi Famunkások Termelő és Értékesítő Szövetkezete) és magán vállalatok (pl. Irsai és Társa Vasöntöde és Gépműhely) stb. legfontosabb adatait. így a munkavállalók, a munkahelyek számát, az erőgépek, a villamos motorok lóerejét és a tevékenységeket. (24, 47, 49, 65, 76, 108, 153, 175 p.) 12 Népszámlálások adatai évi népszámlálás 3. Részletes mezőgazdasági eredmények. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest (539 p.) A részletes mezőgazdasági (országos) adatok (szöveges) ismertetése (IX XVII. p.) A) Országos eredmények. Táblázatok (3 12 p.) B) Törvényhatósági eredmények. (Az január 1. utáni közigazgatási beosztás szerint.) 1. Megyei főeredmények (14 27 p.)

6 2. Megyei részletes eredmények ( p.) Tájegységenként (Dunántúl, Alföld, Észak) és megyénként. 3. Törvényhatósági jogú városok részletes eredményei ( p.) C) Járások (megyei városok) főeredményei. (Az május 20-a előtti járási beosztás szerint. Ebben a fejezetben találhatók Nyíregyháza megyei város adatai a járási sorok után. 1. Gazdasággal rendelkezők, birtoknagyság szerint, őstermelők és nem őstermelők ( p.) 2. Szántófölddel, valamint szőlővel, kerttel, gyümölcsössel rendelkezők száma, szántóterület-nagyság szerinti megoszlással (százalékosan is) ( p.) 3. Ház- és földtulajdonnal rendelkezők megoszlása az ingatlan jellege, a földtulajdon nagysága szerint (mindkettő százalékosan is) ( p.) 4. Haszonbérlettel rendelkezők száma a haszonbérelt föld nagysága szerint (százalékosan is) ( p.) 5. Részesbérlettel rendelkezők száma a részesbérlet-nagyság kategóriája szerint (százalékosan is) ( p.) 6. Az évi földreform során foldjuttatásban részesültek száma a juttatott földterület nagysága szerint (százalékosan is). Továbbá aszerint, hogy a földhöz juttatott rendelkezett-e^ vagy sem gazdasággal, őstermelő volt-e? A foldj uttatásban részesült őstermelők családnagysága ( p.) 7. A felszabadulás után a földreform során és az egyéb jogcímeken földhöz jutottak számának megoszlása a juttatás jellege szerint (százalékosan is) (290 p.) 8. Állattartók, valamint traktor- és cséplőgép tulajdonosok száma a tartott főállatfaj, valamint, hogy hánynak van traktora, cséplőgépe (296 p.) D) Községi eredmények. Az május 20-a előtti járási beosztás szerint. 1. Gazdasággal rendelkezők, gazdaságnagyság-csoportok szerint. Gazdaság nélküliek (Nyírszőlős, Oros) (398 p.) évi népszámlálás 5. Részletes épület- és lakásstatisztikai eredmények. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest (455 p.) Bevezetés. Fogalmak (VII VIII. p.) Városok és városias jellegű községek jegyzéke (VIII IX. p.) í. Országos eredmények. Az január 1. utáni államigazgatási beosztásnak megfelelően. A) Lakóházak (3 8 p.) B) Nem lakóház jellegű épületek (10 14 p.)

7 C) Lakások (16 31 p.) II. Megyei főeredmények. Az előző csoportosítás szerint. (35 65 p.) III. Városok és városias jellegű községek főeredményei. 1. Főbb épület- és lakóházadatök. Nyíregyháza (68 69 p.) 2. Főbb lakásadatok (74 75 p.) 3. Magánlakások, a lakással rendelkező személy használati jogcíme (80 81 p.) IV. Városok, város és városias jellegű községcsoportok részletes eredményei. 1. Magánlakások a lakóhelyiségek száma, valamint a felszereltség és padozat szerint, lakásnagyság-csoportonként. Nyíregyháza ( P) 2. Magánlakások a jelenlévők száma, valamint a lakással rendelkező személy használati jogcíme szerint lakásnagyság-csoportonként. Nyíregyháza ( p.) 5, Városok magánlakásainak főbb adatai a lakás tulajdonosának, bérlőjének stb. társadalmi rétegződése szerint. Nyíregyháza (175 p.) V. Községi eredmények. 1. Épületek és lakóházak főbb adatai. Nyírszőlős, Oros ( p.) Nyíregyháza ( p.) 2. Lakások főbb adatai. Nyírszőlős, Oros ( p.) Nyíregyháza ( p.) évi népszámlálás 8. A foglalkozási statisztika részletes eredményei. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest (485 p.) Bevezetés, módszertan (III IV. p.) A vármegyék, illetve megyék január 1. előtti és utáni államigazgatási beosztása és főbb adatai (VI VII. p.) A) Országos eredmények (2 11 p.) B) Megyei részletes eredmények ( p.) C) Községi (városi) eredmények. A népesség foglalkozási főcsoport és foglalkozási viszony szerint. Kereső, eltartott. A mezőgazdaságban, az iparban és bányászatban, a kereskedelemben, a bank és biztosításban, a közlekedésben, a közszolgálatban foglalkoztatott keresők, segítő családtagjaik, illetve eltartottjaik száma. Oros, Nyírszőlős ( p.) Nyíregyháza ( p.) évi népszámlálás 9. Demográfiai eredmények. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest (336 p.) Bevezetés, módszertan (7* 11* p.) I. rész. A, B) Az évi népszámlálás adatainak elemzése (13* 45* p.) C) Grafikonok (49* 71* p.)

8 II. rész. Táblázatok. A) Országos eredmények (3 14 p.) B) 1. Megyei főeredmények (17 34 p.) 2. Megyei részletes eredmények. C) Községi (városi) eredmények. 1. Terület, népesség, szaporodás (fogyás) népsűrűség, bel- és külterületi népesség száma és aránya. Nyírszőlős, Oros (127 p.) Nyíregyháza (128 p.) 2. A népesség nemek, korcsoportok és iskolai végzettség szerint. Nyírszőlős, Oros ( p.) Nyírgeyháza ( p.) évi népszámlálás 11. A külterületi lakott helyek főbb adatai. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest (115 p.) Bevezetés. Fogalmak, módszertan (5 6 p.) I. A külterületi lakott helyek főbb adatainak ismertetése (9 25 p.) II. Táblázatok. A) Országos összefoglaló és megyei adatok (29 46 p.) B) A főbb külterületi adatok járások ée városok szerint. I. A népesség kor, nem, iskolai végzettség és foglalkozási adatai. II. Foglalkozási és lakóház adatok. Nyíregyháza I. (60 61 p.) Nyíregyháza II. (62 63 p.) C) Külterületi lakott helyek főbb adatai. Nyírszőlős, Oros (103 p.} Nyíregyháza (104 p.) évi népszámlálás 3. Szabolcs-Szatmár megye személyi és családi adatai. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest (302 p. és 9 p. grafikon). I. A főbb adatok szöveges értékelése, amelyben Nyíregyházát sok esetben kiemelik (9 18 p.) II. összefoglaló adatok. Sok nyíregyházi adattal, amelyek egy része ismerteti valamennyi népszámlálás adatait (1869-től). A számok nagyobbik hányada azonban csak 1949-re és 1960-ra vonatkozik. (20 35 p.) III. Részletes adatok. A települések adatait járásonként közli, utánuk találhatók a Nyíregyházára vonatkozóak. Demográfiai adatok a 42, 47, 56 57, 62, 67, 76 77, 84 85, 9a 91 és a 104 p-n találhatók. Foglalkozási adatok a 113, , , as p-n találhatók. Családra, háztartásra vonatkozóak a 218, 223 és a p-n. IV. 1. A külterületi népesség adatai ( p.) IV. A fogalmak magyarázata ( p.)

9 V. Grafikonok (I IX.), közülük az I., II., VI., VII. olyan, amely a város arányát (helyét) is szemlélteti évi népszámlálás 4. Lakásadatok I. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest (119 p.) A 40. p-n találhatók a Nyíregyháza lakásállományának, szobáinak számára és a lakások építési idő szerinti megoszlására vonatkozó adatok. (Ugyanezek a 91. oldalon is megtalálhatók.) évi népszámlálás 17. Szabolcs-Szatmár megye adatai. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest (563 p.), valamint a fogalmak magyarázata stb. (XLV p.) 1. Összefoglaló adatok. Demográfiai, foglalkozási, háztartás családi, lakás épület adatok. Többségük 1930-tól mutatja be a különböző folyamatokat. A táblázatok egy része Nyíregyházára vonatkozó adatokat is közöl (7-47 p.) 2. Megyei adatok. Demográfiai, foglalkozási, háztartás családi, lakás épületre vonatkozó részletes adatok ( p.) 3. Városok adatai. Demográfiára, foglalkozásra, háztartásokra, családokra, lakásokra és épületekre vonatkozó adatok. Nyíregyházára vonatkozóak p. 4. Községek adatai. Az előzőekben ismertetett csoportosításban. Nyírszőlős, Oros, Nyíregyháza itt is szerepel. Népességszám , népszaporodás ( p.) Terület, népesség, kül- és belterületi népesség ( p.) Jelenlévő, állandó és lakónépesség nemek szerint 1970-ben ( p.) A népesség korcsoportonkénti megoszlása, nemek aránya ( p.), nemek szerint ( p. és p.) A 16 évesnél fiatalabbak kor év szerint ( p.) A 15 éves és idősebb férfiak családi állapota (százalékosan is) ( p.), nők ( p.) Adatok állnak rendelkezésre még a következőkről: A 15 éves és idősebb házas nők élveszületett gyermekek száma szerint ( p.) A 7 éves és idősebb népesség legmagasabb iskolai végzettségéről ( p.) A népesség iskolai végzettségéről nemek szerint (422, 423, 426, 427, p.)

10 A népesség gazdasági aktivitásáról együtt és nemek szerint (438, 439, 442, 443 p.) Az aktív keresők és eltartottjaik népgazdasági ág szerint, továbbá az inaktív keresők és eltartottjaikról. Az aktív és inaktív keresők száma és aránya népgazdasági áganként, nemenként ( , , , p.) A mezőgazdasági aktív keresők és eltartottjaik alágazat és foglalkozási viszony szerint ( , p.) A nem mezőgazdasági aktív keresők és eltartottjaik népgazdasági ág és foglalkozási minőség szerint ( , p.) A mezőgazdasági munkát végzett népesség gazdasági aktivitás és munkanapok szerint (502, 503, 506, 507 p.) A háztartások és összetételük, tagjaik száma, aktív keresőik száma, a háztartásfő társadalmi foglalkozási csoportja szerint (510, 511, 514, 515, 518, 519, 522, 523 p.) A családok összetétele a családtagok száma szerint, a 15 évnél fiatalabb gyermekkel élő családok összetétele (526, 527, 530, 531 p.) A lakások rendeltetése, nagysága és helyiségei, tulajdon jellege és használati jogcíme, építési éve, felszereltsége ( , 542, 543, 546, 547, p.) A lakóépületek tulajdon, szint, lakásszám, falazat, alapozás, villany-, víz-, gázfelszereltsége, szennyvíz elvezetése ( p.) évi népszámlálás 30. Az aktív keresők munkahelye és lakóhelye, a napi ingázók adatai. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest (37 p.) Az elemzés szerint Nyíregyháza az úgynevezett nagy bejárási többletű és nagy eljáró" (ezer fő feletti) városok közé tartozott. Hozzá hasonlóan e kategóriába tartozott például Kecskemét, Székesfehérvár, Szolnok stb. 11,4 ezerrel többen ingáztak be a városba, mint el. Ez a helyben dolgozók 24,4 százaléka. Nyíregyházán dolgozott 46,6 ezer aktív kereső, számuk közel egyharmadával (32,2 százalékkal) több mint a helyben lakó aktív keresőké. s A lakónépesség száma 1970-ben 73 ezer fő volt, az úgynevezett nappali népesség" viszont 84,4 ezer fő, ami 14,9 százalékkal több a lakónépességnél évi népszámlálás 15. Szabolcs-Szatmár megye adatai. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest (824 p.) Bevezető. I. Táblázatok.

11 1. összefoglaló adatok (6 55 p.) Hosszabb időszak, általában Demográfia. Népességszám, népszaporodás területi megoszlása. Nemek, kor és terület szerinti megoszlás. Családi állapot. A házas nők megoszlása az élveszületett gyermekek száma szerint. Iskolai végzettség, anyanyelv, nemzetiségi megoszlás. Foglalkozás. Gazdasági aktivitás, nemek és területi megoszlás szerint. Aktív keresők korcsoportjai, népgazdasági áganként, foglalkozási viszony, állománycsoport, beosztás szerint, iskolai végzettség. Háztartás család. Összetétel, tagok száma, társadalmi foglalkozási csoport, osztály rétegtagozódás, átlagos nagyság, kereső eltartott arány. Lakás, lakóház. Lakott lakások, lakóik száma, a használat jogcíme, lakás nagysága, felszereltsége, komfortossága, magassága, falazata. 2. Megyei adatok ( p.) Az előző csoportosításban, de lényegesen részletesebben, ugyanakkor csak az évre vonatkozóan. 3. Városok adatai. Nyíregyháza ( p.) Demográfia. A népesség korcsoport és nemek szerint. A 15 éves és idősebbek családi állapot, korcsoport és nemek, a házas nők élveszületett gyermekei szerint, a nők termékenysége. A 7 éves és idősebb népesség legmagasabb iskolai végzettsége, korcsoport és nemek szerint. A befejezett iskolai végzettségűek legmagasabb végzettségének jellege, szintje, korcsoport és nemek szerint. Foglalkozás. Gazdasági aktivitás korcsoport és nemek szerint. A népesség népgazdasági ág, gazdasági aktivitás és nemek szerint. Az-aktív keresők népgazdasági ág, foglalkozási viszony, a tevékenység jellege és állománycsoport, korcsoport szerint. Az aktív keresők népgazdasági ág, a tevékenység jellege és legmagasabb iskolai végzettsége szerint. Foglalkozási főcsoportok, kiemelt egyéni foglalkozás, nemek, állománycsoport és beosztás szerint. A népesség osztály- és rétegtagozódása a gazdasági aktivitás és nemek szerint. Háztartás család összetétel, tagok, aktív keresők száma, osztály rétegtagozódása. Család összetétel. 15 évnél fiatalabb gyermekek, aktív keresők száma, osztály rétegtagozódás szerint. Lakás épület. Lakott lakások lakásnagyság, tulajdon jellege és felszereltsége. Komfortosság foka és az építés ideje. Az épület lakásszáma, a lakások szoba- és lakóinak száma, a háztartások összetétele. Lakott lakások és lakóik száma az építési év és lakásnagyság szerint, falazat, fűtési mód. A lakott lakások a lakók korösszetétele és lakásnagyság szerint, a lakók kor és háztartás összetétele szerint. Társ-, al- és ágybérlet. A la-

12 kott lakások a háztartás osztály- és rétegtagozódása, lakásnagyság és használati jogcím szerint, alapterület és lakásnagyságcsoport. Lakók a lakásalapterület és lakásnagyság csoportja szerint. Épületek rendeltetése, lakásegységeik száma. A lakóházak magassága, lakás- és lakószáma, építési éve és falazata. 4. Községek adatai ( p). A táblázatok élén találhatók a városok (Nyíregyháza) adatai. Demográfia. Népesség (jelenlévők) Állandó- és lakónépesség 1960, 1970, 1980, tényleges szaporodás, illetve fogyás (546, 547 p.) Népszaporodás évekre (554 p.) Bel- és külterületi népesség, lakott hely (558 p.) Terület, népsűrűség (562 p.) Állandó- és lakónépesség nemek szerint (566 p.) A népesség korcsoportonként (570,. 571 p.): férfiak (578, 579 p.), nők (586, 587 p.) A 18 évnél fiatalabb népesség korév szerint (594, 595 p.) A 15 éves és idősebb népesség családi állapot és nemek szerint (602 p.) 15 éves és idősebb házas nők az élveszületett gyermekek száma szerint (606 p.) Propogativ korú házas nők az élveszületett gyermekek száma szerint (610 p.) A 7 éves és idősebb népesség legmagasabb iskolai végzettség szerint (614 p.): férfi (618 p.), nő (622 p.) A népesség iskolai végzettség és nemek szerint (626, 627 p.) Foglalkozás. Gazdasági aktivitás nemek szerint (634, 635 p.) Népesség aktív és inaktív keresők, népgazdasági áganként (642, 643 p.) Aktív kereső férfiak és nők népgazdasági áganként (650, 651 p.) A népesség népgazdasági ág, a tevékenység jellege és állománycsoport szerint ( p.) Az aktív keresők népgazdasági ág, a tevékenység jellege és állománycsoport szerint ( p.) Háztartás, család. A háztartások, háztartás-összetétel szerint (706, 707 p.) Háztartások, a háztartástagok és az aktív keresők száma szerint (714, 715 p.) A háztartások osztály- és rétegtagozódása (722, 723 p.) A családok, a családösszetétel és a 15 évesnél fiatalabb gyermekek száma szerint (730, 731 p.) Lakás, lakóház. A lakások rendeltetése, nagysága és helyiségei (738, 739 p.) A lakások tulajdon jelleg és használati jogcím szerint (746 p.) A lakások építési év szerint (750 p.) A lakások felszereltsége (754, 755 p.) A lakott lakások alapterülete (762 p.) A lakóházak főbb adatai (766 p.) III. Fogalmak magyarázata (3* 40* p.) Tartalom (41* 49* p.) évi népszámlálás 15. a. Szabolcs-Szatmár megye számláló körzetei és külterületi adatai. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest (213 p.)

13 Nyíregyháza népességére, háztartásaira, családjaira, lakásaira, lakóépületeire vonatkozó adatokat 37 város rendezési körzetre, illetve a külterületekre bontva közli a p-n. * * * A népszámlálási adatok használatával kapcsolatban szeretnénk néhány dologra felhívni a figyelmet, ugyanis azok figyelembe nem vétele esetén teljesen helytelen következtetést is le lehet vonni. Ez Nyíregyházára vonatkozóan egyértelműen fennáll. Miről is van szó? Arról, hogy az egyes települések területét, a bennük élők, lakók stb. adatait a népszámlálás időpontjában érvényes közigazgatási területre vonatkoztatjuk. Közismert, hogy különböző okok miatt viszonylag igen gyakori az egyes települések, járások és megyék közigazgatási területének módosítása. Nyíregyháza esetében ez 1949 után a következőket jelentette: január 1-én létrehozták Nyírteleket az alábbi külterületek elcsatolása révén: Felsősóskút, Alsósóskút, Királytelek-szőlő, Királytelekpuszta, Gyulatanya, Jakusbokor, Szekeresbokor, Dankóbokor, Pallagpuszta, Varjúlapos, Belegrád, Görögszállás és Ferenctanya. Területe: katasztrális hold. Lakossága: 6109 fő. Ugyancsak január 1-én jött létre Nagycserkesz a Púposhalom, a Horvát, a Ferenc, a Halmos, a Markó, a Verbőczy, a Cigány, a Vadas, a Nádasi, a Baji, a Zöld, a Belfi, a Sipos, a Bánfi, a Bundás, a Lakatos, a Tamás és a Magyar bokrok elcsatolása révén. Területe: 7059 katasztrális hold, 1332 négyszögöl. Lakossága: 2970 fő július 30-án Kálmánházához csatolták át: Alsósima, Nagylapos és Messzelátó külterületeket. Területe: 2760 katasztrális hold, 923 négyszögöl. Lakossága: 655 fő. Mindezek tehát csökkentették a város területét, lakosságának, lakosainak stb. számát. Történtek azonban a városhoz is csatolások, amelyek viszont növelőleg hatottak: november 25-én Nyíregyházához csatolták: Sóstóhegyet és Rókahegyet, Nyírpazonytól 1952 katasztrális holdat és 1181 négyszögölet és Kótajtól 900 katasztrális holdat és 335 négyszögölet. Így a területnövekedés: 2852 katasztrális hold. A lakosság számának növekedése: 1741 fő január 1-én a városhoz csatolták Borbányát. Területe: kb katasztrális hold. Lakossága: 2056 fő. (A valóságban a felszabadulással egyidőben egyesült Nyíregyházával, csak a hivatalos eljárás történt meg ekkor.)

14 Hosszabb ideig nem volt más közigazgatási területmódosítás. Az újabb húsz évvel később történt: április 15-én Nyíregyházához csatolták Nyírszőlőst. Területe: 933 hektár. Lakossága: 2200 fő április 1-én Orostól a városhoz csatolták az Ilona, Igrice, Kőlapos és Világos tanyákat. Területe: 673 hektár, 6001 négyzetméter. Lakossága: 581 fő. Továbbá Nagykállótól a következő külterületi helyeket: Butyka, Butykasor, Butyka-telep, Császárszállás, Vadas tanya, László tanya, Alispán tanya, Űjsor tanya, Nyíri tanya. Területe: 4003 hektár, 9671 négyzetméter. Lakossága: 1341 fő. Valamint Nyírpazonytól a városhoz csatoltak 119 hektár, 6901 négyzetmétert január 1-én Kótajtól az Új-szőlői területet. Területe: 2 hektár, 3465 négyzetméter. Lakossága: 10 fő december 31-én Nyíregyházához csatolták Orost. Területe: 5293 hektár. Lakossága: 5127 fő. Az el- és idecsatolások eredményeként tulajdonképpen a város területe alig nőtt január l-hez viszonyítva (akkor hektár volt, január 1-én hektár), a népesség száma azonban több mint kétezerkétszázzal nőtt. A felhasználás, az összehasonlíthatóság könnyítése érdekében a Hivatal az január 1-én érvényes közigazgatási területet vette alapul, s a korábbi felvételek adataihoz hozzáadta, illetve levonta az át-, illetve elcsatolt területek adtait. így az adatok azonos közigazgatási területre vonatkoznak. A másik, amit feltétlenül figyelembe kell venni: Az 1949-es és a korábbi népszámlálások jelenlévő népességet állapítottak meg től ennek a fogalomnak megszűnt a használata, áttértünk az állandó és lakónépességre. Ezzel finomítani sikerült az adatokat, hiszen a jelenlévők" egy nem ismert, valószínűleg kis hányada se nem ott lakott, se nem ott dolgozott, ahol a népszámláláskor összeírták. A két új fogalom közül az egyik az állandó jellegű lakáshoz, a másik az ideigleneshez kötődik (amely településen az illető dolgozik, tanul), ahonnan időközönként tér haza az állandó lakására. 13 Területi idősorok. Központi Statisztikai Hivatal Területi Statisztikai Főosztálya, Budapest, év (457 p.) A megyék és a főváros adatai (3 230 p.) A városok adatai ( p.) Az adatokat évekre vonatkozóan adja meg az december 31-i államigazgatási beosztás szerint, a következő csoportosításban: a megyeszékhely, főváros, Dunántúl, Alföld, Észak, a többi város.

15 Az egyes fejezeteken belül a következő adatokat lehet megtalálni: Népesség, népmozgalom: Népességszám, élveszületések, az ezer lakosra jutó élveszületések száma, a halálozások és az ezer lakosra jutó halálozások száma. A természetes szaporodás (fogyás) ugyanez ezer lakosra vetítve. Az állandó és ideiglenes odavándorlás és belföldi elvándorlás, vándorlási különbözet. ( p.) Ipar: Szocialista ipar ( ): Foglalkoztatottak száma, ipari főcsoportonként is. Az ipartelepek száma. Az állóeszközök bruttó értéke, a hajtóerő nagysága, a villamosenergia-felhasználás. ( p.) Helyi ipar: A foglalkoztatottak, az ipartelepek száma. Az állóeszközök bruttó értéke, a hajtóerő nagysága, a villamosenergia-felhasználás. ( p.) Kereskedelem, idegenforgalom: A boltok, a vendéglátóhelyek száma 1962-től (szállodákkal együtt). A kiskereskedelem összes eladási forgalma, az egy lakosra jutó forgalom, a bolti élelmiszerek, a vendéglátás, a ruházati cikkek, a vegyes iparcikkek egy lakosra jutó forgalma. A piaci felhozatal értéke összesen és egy lakosra. A szállodák és egyéb szálláshelyek vendégeinek száma, az eltöltött vendégnapok száma. A szállodák összes és külföldi vendégeinek száma. ( p.) Helyi közlekedés: A helyi autóbuszhálózat hossza, a szállított utasok száma, a forgalmat lebonyolító autóbuszok átlagos száma. ( p.) Lakásállomány, lakásépítés: A lakásállomány alakulása számszerint és százalékosan. Az épített lakások száma, felszereltsége. Az épített lakásokból az állami és szövetkezeti erőforrásból épült aránya. Az ezer lakosra jutó épített lakások száma. A megszűnt lakások száma ( p.) Közműellátás: A háztartások villamosenergia-fogyasztása, fogyasztók száma, egy fogyasztóra jutó havi villamosenergia-fogyasztás (kwó) és változása (százalék). Közvilágítási hálózat hossza, lámpahelyek száma. A gázcsőhálózat hossza, fogyasztók száma, háztartások részére értékesített vezetékes gáz. A háztartási propán-butángáz fogyasztók száma, fogyasztása. A gázfogyasztók száma összesen, számuk változása (százalék). A vízvezeték-hálózat hossza, a háztartások vízfogyasztása, a vízhálózatba kapcsolt lakások száma. A csatornahálózat hossza, a bekapcsolt lakások száma. A fürdők befogadó képessége, évi személyforgalma. A belterületi utak, utcák, terek területe. Az összes parkterület, zöldterület, a virággal beültetett aránya ( p.) Egészségügy: A körzeti orvosi ellátottság, az egy orvosi körzetre jutó lakosok száma. A fekvőbeteg-gyógyintézeti ágyak száma. Az állandó bölcsődei férőhelyek száma ( p.)

16 Oktatás: Az óvodák, a férőhelyek, az óvónők száma, a gyermeklétszám. Az általános iskolák osztálytermeinek, tanerőinek, tanulóinak száma. A dolgozók általános iskolai tanulmányainak száma. A középiskolák tantermeinek, tanerőinek, nappali tanulóinak, esti és levelező tanulóinak száma. Felsőfokú oktatási intézmények hallgatóinak száma ( p.) Népművelés: A mozik férőhelyeinek, látogatóinak száma, az egy lakosra jutó mozilátogatások száma. Színházlátogatás. Könyvtárak könyvállománya, beiratkozott olvasók, kölcsönzött kötetek száma, az ezer lakosra jutó könyvállomány, egy olvasóra jutó kölcsönzött kötet. A múzeumlátogatók, az ezer lakosra jutó múzeumlátogatások száma. A rádió-előfizetők, a televízió-előfizetők száma, az ezer lakosra jutó televízió-előfizetők száma ( p.) 141 Területi Statisztikai Évkönyv, Központi Statisztikai Hivatal Területi Statisztikai Főosztálya, Budapest év (401 p.) ebből ábra ( p.) A könyv felépítése a következő: I. Általános adatok (15 26 p.) II. Tervezési gazdasági körzetek adatai (31 52 p.) III. Területi demográfia (57 70 p.) IV. A termelőerők és az anyagi termelés területi elhelyezkedése ( p.) "V. A lakosság életkörülményei ( p.) VI. Településhálózat ( p.) VII. Tanácsi fejlesztési alap, költségvetés ( p.) VIII. Idegenforgalom ( p.) IX. Ábrák ( p.) Nyíregyházára vonatkozóan a következő főleg évi adatokat tartalmazza. Lakónépesség 1960, 1970, évekre (58 p.), természetes népmozgalom évre (62 p. 1 ) Lakóhely változtatások és azok különbözete (68, 70 p.) A szocialista ipar fontosabb adatai évre (84, 85 p.) Boltok száma 1972-ben (182 p.) Az egy lakosra jutó kiskereskedelmi forgalom (194 p.) Magánkiskereskedők és vendéglátók száma, boltjaik jellege (202 p.) Az épített lakások nagysága (212 p.), felszereltsége (214 p.) A villamosenergia-fogyasztás, közvilágítás (222 p.), a vezetékes és propán-butángáz fogyasztás és ellátás (224 p.) A vezetékes vízellátás, vízhálózat (226 p.), csatornahálózat (228 p.) A távfűtés, a melegvízszolgáltatás, a köztisztaság (230 p.) A körzeti orvosi ellátás (244 p.), a szakrendelés (246 p.), a fekvőbeteg-ellátás (248 p.) Az óvodai ellátás (252 p.), az általános iskolák fontosabb adatai (254 p.) A középiskolák, szakmunkásképzés fontosabb adatai (258, 262 p.) Felsőfokú tanintézetek

17 hallgatói (271 p.) A színház, a mozik, a rádió, a televízió, a múzeum, könyvtárak adatai (272, 276, 280, 282 p.) A grafikonok között 4-ben szerepel Nyíregyháza. 142 Területi Statisztikai Évkönyv, Központi Statisztikai Hivatal Területi Statisztikai Főosztálya, Budapest év (384 p., ebből ábra 32 p.) A felépítése azonos az éviével. A boltoknál az alapterületet és a vendéglátóhelyeket jellegük szerint is bemutatja. A többi adatkör megegyezik az előző évben közöltekkel. A város adatait megtalálhatjuk még a p., a p., a p., a p., a 232, 234, 238, 242, , 260, 264 p-n. Ezenkívül a VI. Településhálózat fejezetben ( p. páros számú p-in), a megyék településeinek szerepkör szerinti megoszlásában (felsőfokú központ, megyeszékhely), továbbá a 290, 291, 304, 305 p-n. 143 Területi Statisztikai Évkönyv, Központi Statisztikai Hivatal Területi Statisztikai Főosztálya, Budapest év (389 p., ebből ábra 32 p.) A felépítése lényegében azonos az előző éviekével. Részletesebben vizsgálja a kereskedelem és a vendéglátás helyzetét, forgalmát ( p.) Bemutatja a lakásállomány alakulását, bővült a csatornahálózat vizsgálata is (194, illetve 212 p.) Ez történt az egészségügyi ellátás, az oktatás bemutatásával is. A város adatait megtalálhatjuk még a , a , a , a páros számú p-in, továbbá a 236, 238, , 256, 258, 260, 262, 268, 282, 284, , p-in. (Megjegyzést lásd az évi felsorolásnál.) 144 Területi Statisztikai Évkönyv, Központi Statisztikai Hivatal Területi Statisztikai Főosztálya, Budapest év (426 p.-, ebből ábra, térkép 32 p.) Az adattári rész felépítése lényegében azonos az előző éviekével. Elemzéssel bővült (a p-ig). A terület- és településfejlesztés főbb eredményei a IV. ötéves terv időszakában" címmel. Ebben Nyíregyháza a p-n szerepel. A város adatait megtalálhatjuk: a , a , , , , , páros számú oldalain (a 221-en is van, a 234, 236, 244, 246, 274, 276, 280, 284, 302, , p-in. (Megjegyzést lásd az évi felsorolásnál.) 145 Területi Statisztikai Évkönyv, Központi Statisztikai Hivatal Területi Statisztikai Főosztálya, Budapest év (404 p., ebből ábra 28 p.) Többféle szempontból lényeges változás van az előző években kiadottakhoz viszonyítva.

18 Felépítés. A fejezetek száma 9-ről 5-re csökkent. I. Általános adatok. II. Tervezési gazdasági körzetek adatai. III. Megyei adatok. IV. Településhálózat. V. Ábrák.,,A területfejlesztés főbb célkitűzései az V. ötéves terv időszakában" címmel ismerteti a tervcélokat. Az adattár városokra vonatkozó részében nincs változás. A város adatait megtalálhatjuk a IV. Településhálózat , , páros számú p-in, a , , , 352 p-in (a felsőfokú központok, illetve a megyeszékhelyek sorában). 146 Területi Statisztikai Évkönyv, Központi Statisztikai Hivatal Területi Statisztikai Főosztálya, Budapest év (396 p., ebből ábra 16 p.) Az elemzés a budapesti agglomerációról szól. Felépítése, adattára az előző évinek felel meg. A város adatait megtalálhatjuk a IV. fejezet , , páros számú p-in, továbbá a , , , 353, 354, 356 p-in (a felsőfokú központok, megyeszékhelyek soraiban). 147 Területi Statisztikai Évkönyv, Központi Statisztikai Hivatal Területi Statisztikai Főosztálya, Budapest év (400 p., ebből 16 p. ábra). Az elemző rész A terület- és településhálózat-fejlesztés eredményeiről" szól. Szerkezete (felépítése) és az adattári rész az 1977, évivel lényegében azonos. A város adatait megtalálhatjuk még a IV. (Településhálózat) fejezet , páros számú p-in, a , , 355, 356, 358 p-in (a felsőfokú központok, illetve a megyeszékhelyek adataiban). 148 Területi Statisztikai Évkönyv, Központi Statisztikai Hivatal Területi Statisztikai Főosztálya, Budapest év (378 p., ebből ábra 16 p.) Az elemzés A napi ingázás szerepe a munkaerő-ellátásban" címmel készült. Nyíregyháza többször is említésre kerül. így a 27. oldalon mint kiemelkedő vonzású hely, mivel nagyon sok ingázót foglalkoztat. A bejárók 25,1 30,0 százaléka nő. A felépítés, az adattár rendszere az előző évihez hasonló. A város adatai a IV. Településhálózati fejezetben találhatók meg: a 217 p., továbbá a , , páros számú p-in, a , a , 332, 334, 336 p-in.

19 149 Területi Statisztikai Évkönyv, Központi Statisztikai Hivatal Területi Statisztikai Főosztálya, Budapest év (402 p., ebből ábra 15 p.) Felépítése megegyezik az éviével. Az elemzés A területfejlesztés eredményei az V. ötéves terv időszakában" című témáról szól. Ebben Nyíregyháza a 32, az 52. p-n szerepel. A IV. Településhálózat című fejezet 243, továbbá a p. és a p. páros számú oldalain szerepel. * Valamennyi Területi Statisztikai Évkönyv településhálózati fejezete lehetővé teszi a magyarországi városok szerepkör- és lélekszámnagyság szerinti összehasonlítását. A városok szerepkörét az évi Országos Településhálózati Koncepció (OTK) határozta meg. Eszerint Nyíregyháza felsőfokú központ. (A részletes ismertetést az évi évkönyv (286, 287 p.) tartalmazza. 15 Budapest és a jelentős vidéki városok napi munkaerővonzási körzete (második átdolgozott kiadás). Központi Statisztikai Hivatal Területi Statisztikai Főosztálya Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium Területrendezési és -fejlesztési Főosztálya. Budapest, év (47 p., ebből 28 p. térkép). A kiadvány a hatékony és tervszerű munkaerő-gazdálkodás, a helyenként már érzékelhető, vagy várhatóan kialakuló agglomerációs folyamatok vizsgálata és folyamatos figyelemmel kísérése céljából" készült. Nyíregyháza a 11. és a 31. oldalon szerepel. Nyíregyháza napi munkaerővonzási körzetébe a következő települések tartoznak: Kisvárdai járás Ajak Gégén y Pátroha Apagy Besenyőd Beszterec Buj Demecser Érpatak Gávavencsellő Ibrány Nyíregyházi járás: Kálmánháza Nagykálló Kemecse Napkor Kék Nyírbogdány Kótaj Nyíribrony Levelek Nyírpazony Magy Nyírtelek Nagycserkesz Nyírtét Nagyhalász Nyírtura Nyírbátori járás: Kállósemjén Öfehértó Paszab Sényő Tiszabercel Tiszaeszlár Tiszarád Űjfehértó Vasmegyer

20 11/11. Nyíregyháza munkaerővonzási körzete

21 2. A Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatóságának kiadványai. 21 KÖZLÉSEK, ELEMZÉSEK. 211 Nyíregyháza város helyzete 1954-ben. Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatósága, Nyíregyháza, március 9. (16 p.) A város életének arról a szakaszáról szól, amikor még a megye és a város fejlődése alig volt érzékelhető. Ekkor még az iparvidékek és a hagyományos ipari városok, illetve néhány új (Komló, Dunaújváros stb.) fejlesztése történt jelentős központi támogatással. A népesség száma évi átlagban 500 fővel nőtt. Az adott évben (1954- ben) összesen 48 lakás épült, annak több mint 60 százaléka állami erőből. A lakosságnak ekkor még több mint egyharmada külterületeken élt, igen nehéz körülmények között. A földterület közel 68 százalékán egyéni gazdálkodás folyt. Bár tíz termelőszövetkezet volt, a földterületnek együttesen is csak 10 százalékát használták. Termésátlagaik igen alacsonyak voltak, mivel a gazdálkodás színvonala igen alacsony volt. Számottevő olyan ipari üzeme, amely egész évben működött volna, nem volt. Az ipari üzemek közül legjelentősebb a Dohányfermentáló volt. 802 fő évi átlagos állományi létszáma a megye termelési értékének több mint 20 százalékát állította elő. A tíz tanácsi vállalatnál 778-an, a hét kisipari szövetkezetben 505 termelő dolgozott. S alig-alig fejlődtek a korábbi években. A lakosság ellátása sem mennyiségileg, sem minőségileg nem volt kielégítve. Központi vízellátás nem volt. Az iskolák, diákotthonok fúrt kútjait is beleértve 57 fúrt és 16 ásott közkút volt a városban. A telefonelőfizetők száma 983, egyharmaduk volt magánelőfizető. Az egészségügyi ellátást 93 orvos ebből 14 körzeti orvos, 27 szülésznő végezte. A kórházi ágyak száma 634 volt, tüdő- és nemibeteggondozó működött. A város 11 óvodájába 491 gyermek járt. A 30 általános iskolában amelynek 60 százaléka külterületen működött 274 tanerő tanított. Az osztálytermek 56 százalékában váltott tanítás folyt. A nyolc középiskolában az 1954/55. tanév elején 2245 tanulót 134 tanár tanított. A rádióelőfizetők száma 8193 volt, a készülékek 21 százaléka vezetékes rádió volt. Megkezdődött a sportstadion építése. 212 A Móricz Zsigmond Színház 3 éves működéséről. Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatósága, május 16. (3 p.) március 25-én ismét felgördült a függöny a 16 millió forintos költséggel felújított színházban. A befogadóképességét 450-ről 508-ra nö-

22 vélték. Mint régen, ezekben az években is más városok színházai elsősorban a Debreceni Csokonai" tartották az előadásokat. Évenként darabot mutattak be. Legtöbb az előadások közel fele a próza műfajba tartozott. Egy-egy előadáson évi átlagban 377 és 405 fő között volt a nézők száma. A komolyzene egyre nagyobb tért hódított. Három év alatt kialakult a színház állandó közönsége. A bérlettel rendelkezők száma 1960-ban 568, 1961-ben 532, 1962-ben 676 volt. A leglátogatottabbak az operettelőadások voltak. 213 Nyíregyháza város fejlődése és néhány problémája a számok tükrében. Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatósága, november 18. (18 p.) A város abban az évben ünnepelte várossá alakulásának 125. évfordulóját. A kiadvány bemutatja a város akkori területének kialakulását, amely ban jelentősen változott. Azokban az években több mint 20 külterületi lakott helyet el, 4-et hozzácsatoltak. Ezek következtében a város területe katasztrális holdról katasztrális holdra, a lakosság száma főről főre csökkent. Az elcsatolt területeken alakult ki Kálmánháza, Nagycserkesz és Nyírtelek végén már an éltek a városban. A város lélekszáma növekedésének 1949 óta csaknem háromnegyede (74,1 százaléka) természetes szaporodásból származott. Az utóbbi három évben már a bevándorlás volt a jelentősebb, a növekedés 60 százaléka származott ebből. Békéscsaba kivételével azonban minden más megyei székhely lakosságának száma jobban nőtt, mint Nyíregyházáé. A keresők aránya 44,2 százalékról 50,1 százalékra nőtt a két népszámlálás között. Elsősorban az ipari keresők száma és aránya nőtt végén 6100-an dolgoztak a város iparában. Az idényjelleg erősen érződött a foglalkoztatottak számában. Egyre nőtt azonban az olyan üzemek létszáma, amelyek állandó foglalkoztatás lehetőségét kínálták (Vasszerkezeti és Gépipari Vállalat, Mezőgazdasági Gépjavító Vállalat, Ruggyantagyár). Már a városon keresztül haladtak a fával és más ipari nyersanyagokkal megrakott vasúti kocsik. A város alatt húzódott az Erdélyből jövő földgázvezeték, üzemben volt a tiszalöki erőmű és közel haladt el a Béke" villamossági távvezeték. Az építőipar számottevő erővé fejlődött. Ebben az ágazatban volt a legtöbb (négyezer főt) foglalkoztató vállalat, az Állami Építőipari Vállalat. Megjelentek a toronydaruk, a kis- és középblokkos előregyártott elemek használata terjedőben volt. A mezőgazdaság szocialista szektora lényegesen megerősödött. 1963

23 június végén 2944 tagja volt a négy termelőszövetkezetnek és a 18 csoportnak. Az összes területük közel 16 ezer katasztrális hold volt. Működött még egy sertéstenyésztő, egy tan- és egy kutatóintézeti állami gazdaság, együttes területük közel ötezer katasztrális hold volt. A termelés belterjesebbé vált. Nőtt az intenzív hasznosítású területek, és az ilyen növények aránya. Különösen a gyümölcsös terület növekedése volt számottevő. Kereskedelmi vonzása változatlanul igen nagy volt. A megye lakosságának 10,3 százaléka élt Nyíregyházán, de a kereskedelmi forgalom 27,5 százaléka itt bonyolódott le. Már megkezdte térhódítását az önkiválasztás és az önkiszolgálás (21 ilyen boltban). A vendéglátás, a szállás, az étkezési lehetőségek bizony eléggé mostohák voltak. Sürgető volt az új szálloda építése. A városi közlekedést néhány autóbusz és a villamos biztosította. Már felépült jó néhány négyemeletes épület az Arany János, a Toldi utcán, a vasútállomás és a kórház környékén. Ezekben az években kezdődött az oktatás a Felsőfokú Tanítóképzőben, valamint a Tanárképző Főiskolán és a Mezőgazdasági Technikumban. A 3 intézményben 1963 őszén 594 nappali és 599 levelező hallgató tanult, A sportolók igen kiemelkedő eredményeket értek el. A városból elszármazott Balczó András egyéniben és csapatban is öttusa világbajnokságot nyert. A futballcsapatok egy-egy osztállyal feljebb kerültek. A Spartacus első ízben játsznott az NB I/B osztályában. Számottevően javult az egészségügyi ellátás. Már jól működött a különböző egészségügyi szűrő- és gondozóhálózat. A mezőgazdaság átszervezése után csaknem az egész lakosság ingyenes orvosi és kedvezményes gyógyszerellátásra vált jogosulttá. Ez nagymértékben nehezítette az egészségügyi ellátást. A város környezetére ható funkciót tovább szükséges erősíteni ez volt a végkövetkeztetés. 214 Nyíregyháza város vízellátásának néhány kérdése. Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatósága, november 28. (3 p.) Az elmúlt években tapasztalt fejlődés ellenére a város ivóvíz-ellátásában alig volt előrehaladás. Az évi népszámlálás adatai szerint a lakások 13,4 százaléka, a lakosok 13,6 százaléka kapta vízvezetékből az ivóvizet között már gyorsult az ütem, az ebben az időszakban épült lakások 61 százalékát vízvezetékkel látták el. Egy részüket törpe- "vízműre, más részüket házivezetékre kapcsolták. Ekkor már 2605 lakás

24 (16,6 százalék) rendelkezett vízvezetékkel. A belterületen 110 fúrott kút adott ivóvizet. A vízműépítést 1961 májusában kezdték meg és a Kótajban az 1926 és években létesített 7 kútra kívánták alapozni. A vízművet 8000 köbméter/nap kapacitásura tervezték, a csőhálózat hosszát 15 kilométerben határozták meg. Közkifolyókra épült elsősorban a vízellátás, 36-ot terveztek, általában méteres távolságra egymástól. Még ekkor is Nyíregyháza volt az egyetlen megyeszékhely, amely nem rendelkezett központi vízvezetékrendszerrel. Kezdetét vette közben a város iparosítása. Az első igazán számottevő ipari üzem a Konzervgyár is ezekben az években épült. Megkezdődött a 300 ágyas Tbc Kórház építése is, amelyek együttesen a naponként termelt ivóvíznek 70 százalékát igényelték. A vezetésnek ez a helyzet nagyon feladata a leckét. Mitévő legyen? Az emberek tízezreinek munkahely, jó ivóvíz, de gyógyítási lehetőség is kellett. A válasz nézetünk szerint is csak egy lehetett, el kellett kezdeni mindhármat. Vállalni kellett átmenetileg a későbbi befejezést és kapacitásbővítést. El kellett azonban már akkor kezdeni annak az útnak a bejárását, amely később lehetővé tette a lakosság zömének közműves vízellátását ben kezdetét vette a szennyvízcsatorna építése is. Hosszát nem egészen 6 kilométerre (5850 folyóméterre), azaz vízcsőhálózatának mintegy 40 százalékára tervezték. A deritőtelep kapacitása köbméter. Az ivóvízhálózat hossza szükségessé, a deritőtelep kapacitása lehetővé tette a későbbi fejlesztést. Átmeneti megoldásként a szikkasztást és a derítést lehetett választani ott, ahol nem épült meg a csatorna. 215 A lakásépítés, lakásgazdálkodás helyzetéről Nyíregyháza városban. Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatósága, április 14. (4 p.) Ekkor már eldőlt az a kérdés, hogy Nyíregyháza stagnáljon-e, vagy fejlődjék. A 15 éves lakásépítési terv már mint fejlődő várossal számolt, és 8900 lakás felépítését célozta meg. Az elképzelések szerint ebből 8000-t állami erőből kellett létesíteni. Az írás olyan kérdéseket feszegetett, mint pl. hogy az akkori években tapasztalt természetes szaporodási és bevándorlási ütem mellett elegendő lakás áll-e majd rendelkezésre 1975-ben. (Évente ezer fővel nőtt átlagosan a város lakóinak száma.) Négy év ( ) alatt csak 17,3 százaléka épült fel a 15 évre tervezettnek. A nagy lemaradás" az állami erőből épülteknél volt. A tervezett magánerős lakások 60 százaléka (536) már ekkorra felépült március 31-én 1820 lakásigénylőt tartottak nyilván. Igényjogosultságuk megoszlása a következő volt: romlakásban lakott 36 család;

Központi Statisztikai Hivatal. 11. Fogyatekossäggal elök

Központi Statisztikai Hivatal. 11. Fogyatekossäggal elök Központi Statisztikai Hivatal. EVI NEPSZÄMLÄLÄS 11. Fogyatekossäggal elök Budapest, 2014 TARTALOM Bevezetö 5 Täbläzatok 7 1. A fogyatekossäggal elök visszatekintö adatai 11 2. A fogyatekossäggal elök reszletes

Részletesebben

FORRÁSOK SZABOLCS-SZATMÁR MEGYE TÖRTÉNETÉNEK KUTATÁSÁHOZ 1945-1983.

FORRÁSOK SZABOLCS-SZATMÁR MEGYE TÖRTÉNETÉNEK KUTATÁSÁHOZ 1945-1983. SZILÁGYI IMRE : STATISZTIKAI FORRÁSOK SZABOLCS-SZATMÁR MEGYE TÖRTÉNETÉNEK KUTATÁSÁHOZ 1945-1983. Itt nem kívánunk a helytörténetirás teljes "kelléktáráról" szólni. Törekvésüri. co ipán azok kiegószitési

Részletesebben

5. Háztartások, családok életkörülményei

5. Háztartások, családok életkörülményei 5. 5. Háztartások, családok életkörülményei Központi Statisztikai Hivatal 2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS 5. Háztartások, családok életkörülményei Budapest, 2013 Központi Statisztikai Hivatal, 2013 ISBN 978-963-235-347-0ö

Részletesebben

KOZTATÓ. és s jellemzői ábra. A népesség számának alakulása. Népszámlálás Sajtótájékoztató, március 28.

KOZTATÓ. és s jellemzői ábra. A népesség számának alakulása. Népszámlálás Sajtótájékoztató, március 28. SAJTÓTÁJÉKOZTAT KOZTATÓ 2013. március m 28. 1. NépessN pesség g száma és s jellemzői 2. HáztartH ztartások, családok 3. A lakásállom llomány jellemzői 1. A népessn pesség g száma és s jellemzői 1.1. ábra.

Részletesebben

A vastagon szedett betű a munkaszüneti, a dőlt betű a szabadnapokat (szombatokat) jelöli.

A vastagon szedett betű a munkaszüneti, a dőlt betű a szabadnapokat (szombatokat) jelöli. Menetrendi naptár az 2015-2016. évi menetrendi időszakra A nyári időszámítás 2016. március 27-től október 30-ig a téli időszámítás 2016. március 27-ig és október 30-től érvényes. A vastagon szedett betű

Részletesebben

0,94 0,96 0,95 0,01-0,01 0,00 rendelkezők aránya A 25 - X éves népességből felsőfokú végzettségűek 0,95 0,95 0,94 0,00-0,01-0,01

0,94 0,96 0,95 0,01-0,01 0,00 rendelkezők aránya A 25 - X éves népességből felsőfokú végzettségűek 0,95 0,95 0,94 0,00-0,01-0,01 dr. Vécsei Pál Módszertani leírás a településsoros választási adatbázisokhoz illesztett a települések társadalmi státuszát és társadalmi dinamikáját kifejezni hivatott tipológiákhoz A tipológiák "A társadalom

Részletesebben

NÉPMOZGALOM A KÖZÉP-DUNÁNTÚL MEGYÉIBEN I. NEGYEDÉV

NÉPMOZGALOM A KÖZÉP-DUNÁNTÚL MEGYÉIBEN I. NEGYEDÉV Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatósága NÉPMOZGALOM A KÖZÉP-DUNÁNTÚL MEGYÉIBEN 2008. I. NEGYEDÉV Veszprém, 2008. július 18. 1 Központi Statisztikai Hivatal, 2008 Felelős szerkesztő: Szemes

Részletesebben

Volt egyszer egy cenzus, ami a népességet és a jószágokat egyaránt számba vette

Volt egyszer egy cenzus, ami a népességet és a jószágokat egyaránt számba vette Volt egyszer egy cenzus, ami a népességet és a jószágokat egyaránt számba vette Statisztikai Világnap ünnepi konferenciája Esztergom 2010. Október 14-15. Dr. Laczka Éva Miért választottam ezt a témát?

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA AUTÓBUSZÁLLOMÁSRÓL INDULÓ HELYKÖZI AUTÓBUSZJÁRATOK KIVONATOS JEGYZÉKE

NYÍREGYHÁZA AUTÓBUSZÁLLOMÁSRÓL INDULÓ HELYKÖZI AUTÓBUSZJÁRATOK KIVONATOS JEGYZÉKE NYÍREGYHÁZA AUTÓBUSZÁLLOMÁSRÓL INDULÓ KIVONATOS JEGYZÉKE Érvényes: 2014. december 14-től www.szabolcsvolan.hu 5 Ajak, olajütő M10:00 S10:20 M13:55 M15:40 bf18:14 Apagy, vá. bej. út I 5:20 I 5:28 gc 6:00

Részletesebben

10. 10. Vallás, felekezet

10. 10. Vallás, felekezet 10. 10. Vallás, felekezet Központi Statisztikai Hivatal 2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS 10. Vallás, felekezet Budapest, 2014 Központi Statisztikai Hivatal, 2014 ISBN 978-963-235-347-0ö ISBN 978-963-235-356-5 Készült

Részletesebben

Trendek és helyzetkép gazdaság és munkaerőpiac Magyarországon és Veszprém megyében

Trendek és helyzetkép gazdaság és munkaerőpiac Magyarországon és Veszprém megyében Trendek és helyzetkép gazdaság és munkaerőpiac Magyarországon és Veszprém megyében TOP 1+2 kiadvány bemutatója Veszprém 217. november 7. Freid Mónika elnökhelyettes A bruttó hazai termék (GDP) alakulása

Részletesebben

Nyíregyháza autóbusz-állomásról induló járatok

Nyíregyháza autóbusz-állomásról induló járatok Nyíregyháza autóbusz-állomásról induló járatok Apagy, vasútállomás bejárati úthoz I 5.20 I 5.28 63 6.00 I 6.35 W 6.40 Z 6.40 M 6.55 M 7.00 X 7.00 M 8.10 + 8.25 M 8.35 O 8.45 M 9.00 M 9.45 M 9.45 Z 10.00

Részletesebben

MŰANYAG ÉS FÉM CSOMAGOLÁSI HULLADÉK, ITALOSKARTONDOBOZ:

MŰANYAG ÉS FÉM CSOMAGOLÁSI HULLADÉK, ITALOSKARTONDOBOZ: 2015 Apagy Biohulladék szállítás BIOHULLADÉK: gyümölcs- és zöldségmaradvány, hervadt virág, falevél, levágott fű, kerti gyom, összeaprított ág, faforgács, fűrészpor, fahamu 2015 Balkány 2015 Balsa 2015

Részletesebben

A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. alapvető feladata a víztermelés, - kezelés és ellátás, és a szennyvízelvezetés- és kezelés.

A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. alapvető feladata a víztermelés, - kezelés és ellátás, és a szennyvízelvezetés- és kezelés. Nyújtott közszolgáltatások: A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. alapvető feladata a víztermelés, - kezelés és ellátás, és a szennyvízelvezetés- és kezelés. A szolgáltatás igénybevételének rendje: Szolgáltatás létrehozása,

Részletesebben

Projekt azonosítószáma: TÁMOP / vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik DOKUMENTUM 5.

Projekt azonosítószáma: TÁMOP / vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik DOKUMENTUM 5. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-4.1.1-08/1-2009-005 vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik Projekt azonosítószáma: TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 DOKUMENTUM 5. Foglalkoztatottság és munkanélküliség

Részletesebben

Személyi-foglalkozási adatlap

Személyi-foglalkozási adatlap Központi Statisztikai Hivatal Egységes Lakossági Adatfelvételi Rendszer I/a. minta Az adatszolgáltatás nem kötelező! Terület: Számlálókörzet száma: A lakás sorszáma: Személy sorszáma a lakásban: Folyamatos

Részletesebben

NÉPMOZGALOM A KÖZÉP-DUNÁNTÚL MEGYÉIBEN I. NEGYEDÉV

NÉPMOZGALOM A KÖZÉP-DUNÁNTÚL MEGYÉIBEN I. NEGYEDÉV Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatósága NÉPMOZGALOM A KÖZÉP-DUNÁNTÚL MEGYÉIBEN 2007. I. NEGYEDÉV Veszprém, 2007. július 19. 1 Központi Statisztikai Hivatal Veszprém Igazgatóság, 2007 Igazgató:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL 2015. november 2. Tartalomjegyzék Fogalmak... 4 Demográfia népesség, népmozgalom, foglalkoztatottság... 6 Halálozás (mortalitás)

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép

Munkaerő-piaci helyzetkép A tartalomból: Főbb megyei adatok 2 Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2015. augusztus Álláskeresők száma 3 Álláskeresők aránya 3 Összetétel adatok 4 Ellátás, iskolai végzettség 5 Áramlási információk

Részletesebben

MAGYARORSZÁG NÉPESSÉGE ES GAZDASAGA AZ ELMÚLT SZÁZ ÉVBEN

MAGYARORSZÁG NÉPESSÉGE ES GAZDASAGA AZ ELMÚLT SZÁZ ÉVBEN MAGYARORSZÁG NÉPESSÉGE ES GAZDASAGA AZ ELMÚLT SZÁZ ÉVBEN TARTALOM Oldai Előszó 3 MAGYARORSZÁG NÉPESSÉGE ÉS GAZDASÁGA AZ ELMÚLT SZÁZ ÉVBEN 5 NÉPESSÉG ~ 37 A népesség száma és főbb jellemzői 39 1. A népesség

Részletesebben

STATISZTIKAI ADATOK. Összeállította fazekas károly köllő jános lakatos judit lázár györgy

STATISZTIKAI ADATOK. Összeállította fazekas károly köllő jános lakatos judit lázár györgy STATISZTIKAI ADATOK Összeállította fazekas károly köllő jános lakatos judit lázár györgy statisztikai adatok A 2000-től kiadott Munkaerőpiaci Tükörben publikált munkaerőpiaci folyamatokat leíró táblázatok

Részletesebben

STATISZTIKAI ADATOK. Összeállította fazekas károly köllő jános lakatos judit lázár györgy

STATISZTIKAI ADATOK. Összeállította fazekas károly köllő jános lakatos judit lázár györgy STATISZTIKAI ADATOK Összeállította fazekas károly köllő jános lakatos judit lázár györgy A 2000-től kiadott Munkaerőpiaci Tükörben publikált munkaerőpiaci folyamatokat leíró táblázatok teljes anyaga letölthető

Részletesebben

Szociális segítő. 54 762 01 0010 54 03 Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző T 1/11

Szociális segítő. 54 762 01 0010 54 03 Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző T 1/11 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Statisztikai mutatók leírása

Statisztikai mutatók leírása Munkaerő-piaci monitoring EURES-T Pannonia Statisztikai mutatók leírása 1. Népesség Forrás: Központ Statisztikai Hivatal Lakónépesség az adott területen lakóhellyel rendelkező és másutt tartózkodási hellyel

Részletesebben

TÁBLAJEGYZÉK. 1/l A éves foglalkoztatottak munkahelyre történő közlekedése nemek és a házastárs/élettárs gazdasági aktivitása szerint

TÁBLAJEGYZÉK. 1/l A éves foglalkoztatottak munkahelyre történő közlekedése nemek és a házastárs/élettárs gazdasági aktivitása szerint TÁBLAJEGYZÉK A munkahelyre történő közlekedés formái 1/a A 15 64 éves foglalkoztatottak munkahelyre történő közlekedése nemek és korcsoportok szerint 1/b A 15 64 éves foglalkoztatottak munkahelyre történő

Részletesebben

Demográfiai és munkaerő-piaci helyzetkép vidéken. Lipták Katalin

Demográfiai és munkaerő-piaci helyzetkép vidéken. Lipták Katalin Demográfiai és munkaerő-piaci helyzetkép vidéken Lipták Katalin Ph.D., dr.jur., egyetemi adjunktus, Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet, liptak.katalin@uni-miskolc.hu

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/126. A népesedési folyamatok társadalmi különbségei. 2014. december 15.

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/126. A népesedési folyamatok társadalmi különbségei. 2014. december 15. STATISZTIKAI TÜKÖR A népesedési folyamatok társadalmi különbségei 214/126 214. december 15. Tartalom Bevezető... 1 1. Társadalmi különbségek a gyermekvállalásban... 1 1.1. Iskolai végzettség szerinti különbségek

Részletesebben

STATISZTIKAI ADATOK. Szerkesztette Bálint Mónika. Összeállította busch irén Fazekas Károly Köllő János Lakatos Judit

STATISZTIKAI ADATOK. Szerkesztette Bálint Mónika. Összeállította busch irén Fazekas Károly Köllő János Lakatos Judit STATISZTIKAI ADATOK Szerkesztette Bálint Mónika Összeállította busch irén Fazekas Károly Köllő János Lakatos Judit statisztikai adatok A 2000-től kiadott Munkaerőpiaci Tükörben publikált munkapiaci folyamatokat

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. július 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Helyzetkép 2013. július - augusztus

Helyzetkép 2013. július - augusztus Helyzetkép 2013. július - augusztus Gazdasági növekedés Az első félév adatainak ismeretében a világgazdaságban a növekedési ütem ez évben megmarad az előző évi szintnél, amely 3%-ot valamelyest meghaladó

Részletesebben

Fábián Zoltán: Szavazói táborok társadalmi, gazdasági beágyazottsága - Statisztikai melléklet

Fábián Zoltán: Szavazói táborok társadalmi, gazdasági beágyazottsága - Statisztikai melléklet Fábián Zoltán: Szavazói táborok társadalmi, gazdasági beágyazottsága - Statisztikai melléklet Megjelent: Angelusz Róbert és Tardos Róbert (szerk.): Törések, hálók, hidak. Választói magatartás és politikai

Részletesebben

Viszonyszám A B. Viszonyszám: két, egymással kapcsolatban álló statisztikai adat hányadosa, ahol A: a. viszonyítadóadat

Viszonyszám A B. Viszonyszám: két, egymással kapcsolatban álló statisztikai adat hányadosa, ahol A: a. viszonyítadóadat Viszonyszámok Viszonyszám Viszonyszám: két, egymással kapcsolatban álló statisztikai adat hányadosa, ahol A: a viszonyítandó adat Viszonyítás tárgya (viszonyítandó adat) B: a viszonyítás alapja V viszonyítadóadat

Részletesebben

FERTŐSZENTMIKLÓS GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE 10. VÁROSA

FERTŐSZENTMIKLÓS GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE 10. VÁROSA KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL FERTŐSZENTMIKLÓS GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE 10. VÁROSA GYŐR 2008. Központi Statisztikai Hivatal, 2008 ISBN 978-963-235-218-3 Felelős szerkesztő: Nyitrai József igazgató További

Részletesebben

A nyíregyházi kistérség

A nyíregyházi kistérség A nyíregyházi kistérség Magyarország megyéi Az 1000 főre jutó működő vállalkozások száma a nyíregyházi kistérség településein Tiszatelek Pátroha Tiszabercel Szabolcs Beszterec Ibrány Gégény Timár Balsa

Részletesebben

HEP SABLON 1. számú melléklet. Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok

HEP SABLON 1. számú melléklet. Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok HEP SABLON 1. számú melléklet Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok Az alábbi adattáblák Olcsva község önkormányzata HEP HE-éhez készültek. A táblák kitöltésének dátuma: 2013.06.24

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. április 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Az adatszolgáltatás tudományos kutatás célját szolgálja és önkéntes jellegû!

Az adatszolgáltatás tudományos kutatás célját szolgálja és önkéntes jellegû! Települési kérdõív önkormányzatok számára Miskolci Egyetem Társadalomföldrajzi Tanszék Az adatszolgáltatás tudományos kutatás célját szolgálja és önkéntes jellegû! Település neve:... 1. A száma: 2. A ok

Részletesebben

10. A mai magyar társadalom helyzete. Kovács Ibolya szociálpolitikus

10. A mai magyar társadalom helyzete. Kovács Ibolya szociálpolitikus 10. A mai magyar társadalom helyzete Kovács Ibolya szociálpolitikus Népességi adatok Magyarország népessége 2014. január 1-jén 9 877 365 fő volt, amely 1981 óta a születések alacsony, és a halálozások

Részletesebben

HEP 1. számú melléklet Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok

HEP 1. számú melléklet Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok HEP 1. számú melléklet Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok Az alábbi adattáblák Hajdúnánás Városi Önkormányzat HEP HE-éhez készültek. A táblák kitöltésének dátuma: 2018. június

Részletesebben

és függetlenített apparátusának összetétele a számok tükrében

és függetlenített apparátusának összetétele a számok tükrében hell roland Adalékok a Kádár-rendszer politikai elitjének vizsgálatához: Az MSZMP tagságának és függetlenített apparátusának összetétele a számok tükrében Jelen tanulmány tárgya az egykori MSZMP tagjai,

Részletesebben

KOLLÉGISTÁK A FELSŐOKTATÁSBAN

KOLLÉGISTÁK A FELSŐOKTATÁSBAN KUTATÁS KÖZBEN Gábor Kálmán KOLLÉGISTÁK A FELSŐOKTATÁSBAN HIGHER EDUCATION STUDENTS IN DORMITORIES No. 272 ESEARCH RESEARCH A Felsőoktatási Kutatóintézet a magyar oktatásügy átfogó problémáinak tudományos

Részletesebben

Helyzetkép 2013. november - december

Helyzetkép 2013. november - december Helyzetkép 2013. november - december Gazdasági növekedés Az elemzők az év elején valamivel optimistábbak a világgazdaság kilátásait illetően, mint az elmúlt néhány évben. A fejlett gazdaságok növekedési

Részletesebben

Térségi egyenl tlenségek

Térségi egyenl tlenségek Térségi egyenl tlenségek Kistérségi különbségek Demográfia Gazdaság leírásának dimenziói Foglalkoztatás, munkanélküliség Infrastruktúra Iskolázottság, oktatás Jövedelem, vagyoni helyzet Elérés Migráció

Részletesebben

A kárpátaljai cigányság demográfiai viszonyai Molnár József, Csernicskó István, Braun László

A kárpátaljai cigányság demográfiai viszonyai Molnár József, Csernicskó István, Braun László A kárpátaljai cigányság demográfiai viszonyai Molnár József, Csernicskó István, Braun László II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Amint a legutóbbi, 2001-es ukrajnai népszámlálás is megerősítette,

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Intézményfejlesztési Terve

A Debreceni Egyetem Intézményfejlesztési Terve A Debreceni Egyetem Intézményfejlesztési Terve 2016 2020 HELYZETÉRTÉKELÉS HÁTTÉRTÁBLÁK I/2. melléklet 2016. március 1. Háttértábla száma Táblázat címe Forrás TABL_01 Az egy főre jutó GDP, 2008 2013 KSH

Részletesebben

Szabó Beáta. Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése

Szabó Beáta. Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése Szabó Beáta Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése A régió fő jellemzői szociális szempontból A régió sajátossága, hogy a szociális ellátórendszer kiépítése szempontjából optimális lakosságszámú

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

A HÁZTARTÁSI KÖLTSÉGVETÉSI ADATFELVÉTELEK HÉT ÉVTIZEDE

A HÁZTARTÁSI KÖLTSÉGVETÉSI ADATFELVÉTELEK HÉT ÉVTIZEDE A HÁZTARTÁSI KÖLTSÉGVETÉSI ADATFELVÉTELEK HÉT ÉVTIZEDE DR. BARANYAI ISTVÁN A hazai reprezentatív háztartási adatfelvételek hét évtizedes múltra tekintenek vissza. Ezek a felvételek a háztartások bevételeit,

Részletesebben

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12 2014/5 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VIII. évfolyam 5. szám 2014. január 30. Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12 A tartalomból A dél-dunántúli régió megyéinek társadalmi,

Részletesebben

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024 CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET 3300 EGER, KERTÉSZ ÚT 3. TELEFON / FAX: 06-36/784-825 E-mail: csaladsegito.intezet@upcmail.hu Web: csskeger.hu EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/4

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/4 2014. március Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/4 Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 3 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 6 Beruházás... 7 Mezőgazdaság... 8 Ipar...

Részletesebben

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BUDAPEST, VII. KERÜLET ERZSÉBETVÁROS FEJLESZTÉSÉRE

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BUDAPEST, VII. KERÜLET ERZSÉBETVÁROS FEJLESZTÉSÉRE INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BUDAPEST, VII. KERÜLET ERZSÉBETVÁROS FEJLESZTÉSÉRE Budapest, 2008. június 1 Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló... 3 I. Erzsébetváros szerepe a településhálózatban...

Részletesebben

Indusztria gyermekei Indusztria válságában

Indusztria gyermekei Indusztria válságában Indusztria gyermekei Indusztria válságában Hogyan élték át az egykori szocialista iparvárosok az 199-es évek indusztriális válságát? TÓTH FERENC TATABÁNYA VÁROSI FŐÉPÍTÉSZ Népszámlálási adatok 199-ig 8

Részletesebben

A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010*

A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010* 2012/3 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VI. évfolyam 3. szám 2012. január 18. A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010* Tartalomból 1

Részletesebben

TERÜLETI INFORMÁCIÓS RENDSZER ÉS ATTRAKTIVITÁS

TERÜLETI INFORMÁCIÓS RENDSZER ÉS ATTRAKTIVITÁS TERÜLETI INFORMÁCIÓS RENDSZER ÉS ATTRAKTIVITÁS Nagy András PhD Lechner Nonprofit Kft. http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/attractive-danube Project co-founded by European Union funds (ERDF,

Részletesebben

K Ö ZLEM ÉN Y EK 393 DR. BERTI BÉLA

K Ö ZLEM ÉN Y EK 393 DR. BERTI BÉLA K Ö ZLEM ÉN Y EK 393 A d e m o g r a f ia és a v á r o s f e j l e s z t é s k a p c s o l a t a DR. BERTI BÉLA A két és fél ezer éves demográfiával szemben az egész világon végbemenő urbanizációval egy

Részletesebben

A falusi életkörülmények területi típusai Magyarországon*

A falusi életkörülmények területi típusai Magyarországon* TANULMÁNYOK DR. ENYEDI GYÖRGY A falusi életkörülmények területi típusai Magyarországon* A magyar területfejlesztési politikának egyik sarkalatos célja az ország különböző területein élő népesség életkörülményeinek

Részletesebben

A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben

A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben Központi Statisztikai Hivatal 2012. március Tartalom Bevezető... 2 Demográfiai helyzetkép... 2 Egészségügyi jellemzők... 12 Oktatás és kutatás-fejlesztés...

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. június 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal. Tájékoztatási főosztály Területi tájékoztatási osztály BUDAPESTI MOZAIK. 2. szám

Központi Statisztikai Hivatal. Tájékoztatási főosztály Területi tájékoztatási osztály BUDAPESTI MOZAIK. 2. szám Központi Statisztikai Hivatal Tájékoztatási főosztály Területi tájékoztatási osztály BUDAPESTI MOZAIK 2. szám Demográfiai jellemzők Gazdasági aktivitás, foglalkoztatottság Háztartás, család Lakáskörülmények

Részletesebben

A munkaerő-piac fontosabb jelzőszámai a Közép-magyarországi régióban 2010. május

A munkaerő-piac fontosabb jelzőszámai a Közép-magyarországi régióban 2010. május Pályázathoz anyagok a TÁMOP 4.1.1/AKONV2010-2019 Munkaerőpiaci alkalmazkodás fejlesztése 1/b képzéskorszerűsítési alprojekt Munkaerőpiaci helyzetkép II. negyedév Negyed adatok régiókra bontva 2010. 1.

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2015.december december. okt. márc. máj. aug. szept. febr.

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2015.december december. okt. márc. máj. aug. szept. febr. A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2017. DECEMBER Nyilvántartott álláskeresők száma és aránya 2017. december 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. április 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Vezetõi összefoglaló

Vezetõi összefoglaló OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika ágazat Vezetõi összefoglaló 2013 Gyógyszerészeti és Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság AZ EMBERI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Előz et es t ájékoztat ási d okumen táció

Előz et es t ájékoztat ási d okumen táció K á n t o r j á n o s i K ö z s é g T e l e p ü l é s f e j l e s z t é s i k o n c e p c i ó j á n a k k é s z í t é s é h e z Előz et es t ájékoztat ási d okumen táció Kon cepció készít éséről Tervező:

Részletesebben

1. sz. melléklet: A KSH tól beszerzett városrész szintű adatok

1. sz. melléklet: A KSH tól beszerzett városrész szintű adatok Mellékletek 1. sz. melléklet: A KSH-tól beszerzett városrész szintű adatok; 2. sz. melléklet: Helyzetelemzést segítő adatok az Integrált Városfejlesztési Stratégia és az Anti-szegregációs Terv kidolgozásához;

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. december 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

T e r ve z ő : A r t V i t a l T e r ve z ő, É p í t ő é s 2017.

T e r ve z ő : A r t V i t a l T e r ve z ő, É p í t ő é s 2017. Kisvárda Város Településfejlesztési koncepciójának készítéséhez Előzetes tájékoztatási dokumentáció Koncepció készítéséről T e r ve z ő : A r t V i t a l T e r ve z ő, É p í t ő é s Kereskedelmi Kft. (C-1-1062)

Részletesebben

FELADATLAP. Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2013/ forduló A gazdaságról számokban

FELADATLAP. Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2013/ forduló A gazdaságról számokban FELADATLAP Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2013/2014 2. forduló A gazdaságról számokban 1. Az infláció az árak általános, minden termékre kiterjedő és folyamatos változását jelenti. A középtávú célkitűzés

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Pest megye, 2010/1

Statisztikai tájékoztató Pest megye, 2010/1 Központi Statisztikai Hivatal Internetes kiadvány www.ksh.hu 2010. június Statisztikai tájékoztató Pest megye, 2010/1 Tartalom Összefoglaló...2 Gazdasági szervezetek...2 Beruházás...3 Ipar...3 Építőipar,

Részletesebben

Szerkesztette: Varga Júlia. A kötet szerzői Hajdu Tamás Hermann Zoltán Horn Dániel Varga Júlia

Szerkesztette: Varga Júlia. A kötet szerzői Hajdu Tamás Hermann Zoltán Horn Dániel Varga Júlia Szerkesztette: Varga Júlia A kötet szerzői Hajdu Tamás Hermann Zoltán Horn Dániel Varga Júlia Kutatási asszisztens: Tir Melinda Olvasószerkesztő: Patkós Anna Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... III Ábrajegyzék...

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. július 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

RECHNITZER JÁNOS SMAHÓ MELINDA A HUMÁN ERŐFORRÁSOK SAJÁTOSSÁGAI AZ ÁTMENETBEN

RECHNITZER JÁNOS SMAHÓ MELINDA A HUMÁN ERŐFORRÁSOK SAJÁTOSSÁGAI AZ ÁTMENETBEN RECHNITZER JÁNOS SMAHÓ MELINDA A HUMÁN ERŐFORRÁSOK SAJÁTOSSÁGAI AZ ÁTMENETBEN KT I IE KTI Könyvek 5. Sorozatszerkesztő Fazekas Károly Rechnitzer János Smahó Melinda A HUMÁN ERŐFORRÁSOK REGIONÁLIS SAJÁTOSSÁGAI

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE

HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján 2016. év december hónap Jóváhagyta: Foglalkoztatási Főosztály 4024 Debrecen, Piac u. 42-48. Telefon: (36 52)

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. november 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében szeptember szeptember. aug. okt jan.

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében szeptember szeptember. aug. okt jan. A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2015. SZEPTEMBER 2015. szeptember 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának nyilvántartásában 8.857 álláskereső szerepelt, amely

Részletesebben

LAKOSSÁGI KÉRDŐÍV CSOBÁNKA KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁHOZ

LAKOSSÁGI KÉRDŐÍV CSOBÁNKA KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁHOZ LAKOSSÁGI KÉRDŐÍV CSOBÁNKA KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁHOZ 1. Ön csobánkai lakos? igen nem Ha igen, mióta él a településen? éve 2. Ön csobánkai üdülő tulajdonos? igen nem 3. Tervezi-e, hogy

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép Fejér megyében, a év október havi zárónapi adatai alapján

Munkaerő-piaci helyzetkép Fejér megyében, a év október havi zárónapi adatai alapján Munkaerő-piaci helyzetkép Fejér megyében, a 2016. év október havi zárónapi adatai alapján KSH felmérése és adatai alapján % 62 60 58 56 A foglalkoztatási arányok alakulása Fejér megyében 2011-2016. Fejér

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁRCIUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁRCIUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. 2005. ÉVI MIKROCENZUS 9. Iskolázottsági adatok

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. 2005. ÉVI MIKROCENZUS 9. Iskolázottsági adatok KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL 2005. ÉVI MIKROCENZUS 9. Iskolázottsági adatok BUDAPEST, 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2006 ISBN-10: 963-235-055-3 (nyomdai) ISBN-13: 978-963-235-055-4 (nyomdai) ISBN-10:

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. október 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése május

A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése május A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése - 2004. május A regisztrált munkanélküliek főbb adatai - 2004. május Megnevezés 2004 május Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző

Részletesebben

Összefoglaló a magán-munkaközvetítők évi tevékenységéről

Összefoglaló a magán-munkaközvetítők évi tevékenységéről Foglalkoztatási Hivatal Összefoglaló a magán-munkaközvetítők 2005. évi tevékenységéről Budapest 2 A magán-munkaközvetítők működését a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásról szóló

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye február

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye február CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Munkaügyi Központ Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. február 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER

A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER Központi Statisztikai Hivatal Szegedi főosztálya Kocsis-Nagy Zsolt főosztályvezető Bruttó hazai termék (GDP) 2012 Dél-Alföld gazdasági

Részletesebben

AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE

AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE Magyarország népessége az első hivatalos népszámláláskor (1870) a mai területre számítva 5 011 310 fő volt, a 2005. április 1-jei eszmei időpontú mikrocenzus adatai alapján 10 090

Részletesebben

A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN

A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2015. 2015. június 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának nyilvántartásában 8.817 álláskereső szerepelt, amely az előző hónaphoz

Részletesebben

Közösségi közlekedés (autóbusz) vizsgálata Győr agglomerációjában

Közösségi közlekedés (autóbusz) vizsgálata Győr agglomerációjában Közösségi közlekedés (autóbusz) vizsgálata Győr agglomerációjában Bedő Anett egyetemi tanársegéd Pestiné dr. Rácz Éva egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Kar Környezetmérnöki

Részletesebben

Összefoglaló a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2008. évi szakmai tevékenységéről

Összefoglaló a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2008. évi szakmai tevékenységéről Összefoglaló a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2008. évi szakmai tevékenységéről A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Főigazgatója által 2009. március 18-án kiadott szempontok alapján a

Részletesebben

A Közép-dunántúli régió foglalkoztatási, munkaerő-piaci helyzetének alakulása

A Közép-dunántúli régió foglalkoztatási, munkaerő-piaci helyzetének alakulása Munkaerőpiaci információk a Közép-Dunántúlon A Közép-dunántúli régió foglalkoztatási, munkaerő-piaci helyzetének alakulása 2008. 1. A régió területi, földrajzi, népesség jellemzői A Közép-dunántúli régió

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4 2014. március Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4 Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás... 5 Mezőgazdaság... 7 Ipar...

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL ÉVI MIKROCENZUS 2. A népesség és a lakások jellemzői

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL ÉVI MIKROCENZUS 2. A népesség és a lakások jellemzői KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL 2005. ÉVI MIKROCENZUS 2. A népesség és a lakások jellemzői BUDAPEST, 2005 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2005 ISBN 963 215 891 1 ISBN 963 215 851 2 (Össz.) Készült a Központi

Részletesebben

Az oktatási infrastruktúra I

Az oktatási infrastruktúra I Az oktatási infrastruktúra I. 2006. 10. 10. Magyarország megyéinek HI mutatói (2003) (Forrás: Obádovics Cs. Kulcsár L., 2003) Az oktatási rendszer vizsgálata: alapfogalmak SZINTEK (intézmények programok)

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal. 2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS 3. Területi adatok 3.10. Heves megye

Központi Statisztikai Hivatal. 2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS 3. Területi adatok 3.10. Heves megye Központi Statisztikai Hivatal 2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS 3. Területi adatok 3.10. Heves megye Miskolc, 2013 Központi Statisztikai Hivatal, 2013 ISBN 978-963-235-347-0ö ISBN 978-963-235-406-4 Készült a Központi

Részletesebben

Munkaerőpiaci mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban

Munkaerőpiaci mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban HARGITA MEGYE TANÁCSA ELEMZŐ CSOPORT RO 530140, Csíkszereda, Szabadság Tér 5. szám Tel.: +4 0266 207700/1120, Fax.: +4 0266 207703 e-mail: elemzo@hargitamegye.ro web: elemzo.hargitamegye.ro Munkaerőpiaci

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4

Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4 Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4 Központi Statisztikai Hivatal 2013. március Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 2 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás... 6

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. február 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Statisztikai alapfogalmak

Statisztikai alapfogalmak i alapfogalmak statisztikai sokaság: a megfigyelés tárgyát képező egyedek összessége 2 csoportja van: álló sokaság: mindig vmiféle állapotot, állományt fejez ki, adatai egy adott időpontban értelmezhetők

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében május május

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében május május A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2016. MÁJUS 2016. május 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának nyilvántartásában 7.472 álláskereső szerepelt, amely az előző

Részletesebben