ZÖLD FORRÁS 2011 ZÁRÓJELENTÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ZÖLD FORRÁS 2011 ZÁRÓJELENTÉS"

Átírás

1 ZÖLD FORRÁS 2011 ZÁRÓJELENTÉS A programban megvalósítandó feladatokat a Zöld Forrás pályázat NKP-III. szerinti célterülete határoztuk meg, ezek: 1.2 Környezettudatos termelés és fenntartható fogyasztás D. A közösségünket fenntartó ökoszisztéma értékei és a biológiai sokféleség a Kárpát-medencében A támogatást elnyert programunk ügyiratszáma: PTKF/2112-3/2011. A tervezett program irányelvei és a megvalósítás adatai: A közösségünket fenntartó ökoszisztéma értékei és a biológiai sokféleség értékei a Kárpát-medencében. A program címe: Miért fontos a biodiverzitás megırzése - az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében? A program során megvalósult célok: A Kistérségünk és a településünk lakosokat tájékoztattuk az ökoszisztéma szolgáltatás fogalmáról, azok közösségi hasznáról, mivel ezek nem méretıdnek meg a piacokon. Isten ingyenes adományaként vesszük., mint tudjuk, csupán hiánya mozgósítja a társadalmakat. A Kistérségünk és a településünk lakosait tájékoztattuk az ökoszisztéma szolgáltatás és biológiai sokféleség mindennapi ismereteirıl. Az egyesület szakértıi munkacsoportja, a programban az egyeztetett Téma összefoglaló alapján valósították meg a vállalt feladatokat. A projekt tervezett és megvalósított idı tartama: április szeptember 30. A programok helyszínei: Petıfi Sándor Mővelıdési Ház (6758 Röszke, Dózsa Gy. u.1.), az Önkormányzat konferencia terme, (Röszke, Felszabadulás u. 84.), a település természeti területei, és a helyi védett területei (Molnár-rét, Kancsaltó, Kis Széksós tó, Börcsökszék, Gyálai Holt-Tisza). A beszámoló szerkezete: I. rész: A pályázati program bemutatása: - Szakmai beszámoló rövid szöveges összefoglalója - Pénzügyi elszámolás, táblázatos bemutatása és a számlák másolata. II. rész: Az egyes szakmai programok : 1., 1.1., 2., 2.1., 2.2., 2.3., 3., részletes bemutatása - Minden egyes program csomag MELLÉKLETÉBEN a következı dokumentumokat helyeztük el: - Rendezvény értesítı, Meghívó, - Jelenléti ív - Elhangzott elıadások - Elvégzett feladatok - A rendezvényt bemutató poszterek, térképek, fotók, szükséges szakmai dokumentációk.

2 A pályázat 8.5. fejezete szerint A részletes szakmai program bemutatása, mellyel a célunkat elértük. 1. A program indítása, elsı vezetıi megbeszélés: április 30. A támogatás összegének a Támogatott számláján való jóváírását követıen kezdtük a program megvalósítási részleteinek megtervezését: A szakértıi munkacsoport feladatainak meghatározása. A projekt tervezésekor elkészítettük a projekt tartalmi, Téma összefoglalóját, mellyel a tevékenységek szakmai irányvonalát a projekt teljes idıtartamára meghatározták. A projekt célok nyilvánosságra hozatala. A programot az egyesület elnöksége vezetésével a szakértıi munkacsoport valósítja meg. A megbeszélés témái voltak: A program indítása, program terve, és jóváhagyása. A program tartalmi részleteinek és idıbeli ütemezésének meghatározása. Konkrét feladatok: - A program eseményeinek elıadásoknak, terepei programoknak - megszervezése. - A helyi hagyományok összegyőjtésének megkezdése, a megırzendı ismeretek dokumentálása. - A mindennapokban használható ismeretek mit nyújt nekünk a minket körülvevı ökoszisztéma - kiadványban történı megjelenítése. A kiadvány címe: Röszke füvészkertje Gyógyító növények közvetlen környezetünkben. A Beretzk Péter Természetvédelmi Klub szakértıi munkacsoport vezetıi voltak: - Sára Endréné elnök, - Dr. Rakonczai János tudományos tanács elnöke, - Dr. Ladányi Zsuzsanna tag - Dr. Deák József Áron tag - Borbás Zoltánné tag, - Bojtos Ferenc CSEMETE - Kiss Márton Phd. hallgató, - Dr. Horváthné Papp Ibolya tag, - Osznovics Antalné elnök helyettes - Részt vettek még önkéntes támogatók, és érdeklıdı lakosok. - A projekt során szakmai segítséget nyújtott: Dr. Margóczi Katalin a SZTE docens, - A kiadvány lektorálását végezte Dr. Ilosvay György SZTE JGYPK adjunktus Természetismereti Tudástár ITT vezetıje Résztvevık száma: 10 fı A projekt rész költség elemeinek sorszámai:

3 1. 1. Lakossági FORUM szervezése: május A programba bevont csoportok együttmőködésével és a szakértık segítségével közös FÓRUMOT hirdettünk és valósítottunk meg. A közösségi Fórumot megelızte május 6.-án egy terepi program. Bemutattuk, a Röszke környéki táj, élı és élettelen környezteti tényezıit, a szépségeket és értékeket, melyek szerepet kapnak a helyi ökoszisztéma szolgáltatásokban. A gyakorlati program indítása. A terepi közösségi programmal elıkészítettük a közösség további együttmőködését. Helyszíne: helyi védett területek, Molnár-rét, Gyálai Holt-Tisza A Közösségi FÓRUM megtartása, május 07.-én. A programban szakmai elıadások, közösségi beszélgetések valósultak meg. Helyszíne: Petıfi Sándor Mővelıdési Ház Elıadások témája: MIK AZ ÖKOSZISZTÉMA-SZOLGÁLTATÁSOK? Fogalom ismertetése Az ökoszisztémák természeti erıforrást jelentenek az ember számára. Használatukkal pedig ökoszisztéma szolgáltatássá válnak, de jellemzıen többségüknek ma még nincs áruk a piacon. Természeti vagy ökoszisztéma szolgáltatások tehát azok a természeti javak és funkciók, amelyek hasznosak az emberi közösségeknek. Ökoszisztéma szolgáltatások: a természet azon javai, szolgáltatásai, melyeket az ember élete során közvetlenül vagy közvetve felhasznál, így azok állapota az életminıségét meghatározza. A szolgáltatások közül az élelem, vagy más olyan anyagok, amelyeket a legtöbb ember egyszerően a természeti erıforrások termékeként azonosít, mint például a gyümölcsök, zöldségek, halak, faanyag, amelyeket többnyire közvetlen módon nyújt a természet. Az emberi jól-lét függ az ökoszisztéma által nyújtott szolgáltatásoktól. Elıadások címei: Miért fontos a biodiverzitás megırzése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében? Ökoszisztéma szolgáltatások, A Dorozsma Majsai homokhát ökoszisztéma szolgáltatásai. Bemutató poszterek az eseményekrıl: Védett területek bemutatása, Lakossági FÓRUM, a terepi programon a bemutatott szépségeket meg is találtunk, Résztvevık száma: május 06 május 07. összesen 50 fı + 53 fı = 103 fı a dokumentumok A projekt rész költség elemeinek sorszámai:

4 2. Ökoszisztéma szolgáltatások megismertetése: május 16. Ökoszisztéma szolgáltatások további értelmezése és bemutatása LAKOSSÁGI FÓRUM keretében. Témák részletesen : Termelı szolgáltatások: (élelmiszer, takarmány, energiaforrás,) Szabályozó szolgáltatások: széndioxid megkötés, éghajlat szabályozás, felszíni és felszín alatti vizek szabályozása, természet és biodiverzitás védelem. A programban a következı témák elméleti bemutatása a terület térképe alapján. A Röszke környéki táj értékeinek bemutatása, felkészülés a terepi programokra. Elıadások címei: Természet és gazdaság Cselekvés az ököszisztéma szolgáltatások megırzésért Helyszín: Petıfi Sándor Mővelıdési Ház Bemutató poszterek az eseményekrıl: Röszke környéki terület természetvédelmi területeket jelzı térképe. Résztvevık száma: 48 fı a dokumentumok A projekt rész költség elemeinek sorszámai: 12.

5 2.1. Ökoszisztéma szolgáltatások elméleti és gyakorlati megismertetése május 19. Ökoszisztéma szolgáltatás ok terepi bemutatása. Témák és terepek: Ellátó szolgáltatás: A helyi természeti területek értékeivel való ismerkedés. A területek botanikai értékeinek felkeresése, bemutatása. Vannak-e hagyományosan használatos gyógynövényeink. Melyeket ismerik még a mai emberek, melyeket használják? A helyi természeti területek hagyományosan használatos gyógynövényei. Melyeket ismerik még a mai emberek, melyeket használják? A talált gyógynövények alkalmazása. Kulturális szolgáltatás: oktatási szolgáltatás, rekreáció és turizmus, esztétikai értékek, a helyi tájban. Kézmőves foglalkozás a terepen a természetben található anyagok fölhasználásával. Természetes anyagokból eszközök készítése. Vonzó tájképi, díszítı elemek, vesszı, gyékény, kosárfonás a helyben termett főzfából, gyékénybıl, kukoricaháncsból készített játékok és háztartási eszközök ma is jelentıs értékek lehetnének. Kérdések: Mikor készültek utoljára a településünkön ilyen tárgyak? Kik ırizték meg a régi tárgyakat? Használják-e még ma is? Feladat: Győjtsük össze az értékeket, készítsünk belıle győjteményes kiállítást A lakosokat bevontuk terepi győjtı munkába. A lakosokat bevontuk az adatgyőjtı a hagyományokat felelevenítı munkába. Győjtöttük az értékeket, készítettünk ezekrıl fotókat, győjteményeket, kiválasztottuk a gyógyhatású növényeke fajait, megkezdtük a kutatást a hagyományos tudások összegyőjtésébe, a lakosok körében. A posztereken kiállítást készítünk és kiadványban majd a program végén közreadjuk. Helyszín: Molnár-rét helyi védett terület (A résztvevık kiszállítása reggel terepre és a kora esti visszaszállítása személyautókkal történt. A szállítást a szakmai vezetık és önkéntesek közremőködésével sikerült megoldani. Az egy-egy személyautó többször fordult így rövid idı alatt kijutottunk a terepre, vagy tovább tudtunk menni a kijelölt helyszínekre. Az elızetes tervben autóbuszt terveztünk, de a közelben mőködı busztulajdonos idıközben megszőnt, betervezett összegért a költségek emelkedése miatt már nem találtunk autóbusz vállalkozást, a közelben mőködı autóbusz tulajdonost.)

6 Bemutató poszterek a szakmai segédanyagokból és az eseményekrıl: Röszke genetikai talajtípusai, Röszke védett területi, Molnár-rét információs poszter, Molnár-rét élıhely térképe, terepi foglalkozás 2 posztere május 19-én, Borbás Zoltánné szakvezetı a kézmőves foglalkozások irányítója, Dr Ladányi Zsuzsanna Sára Endréné szakmai tájékoztatása a talajtípusokról, Molnár rét szakmai leírása. Résztvevık száma: 52 fı a dokumentumok A projekt rész költség elemeinek sorszámai:

7 2.2. A helyi értékek, az ökoszisztéma szolgáltatások röszkei kapcsolódási pontjainak bemutatása. Ökoszisztéma szolgáltatás a víz. A Víz jelentısége a Homokhátságban május 26. Ökoszisztéma ellátó szolgáltatás: a víz, és a víz jelentısége a Homokhátságban. Témák: A helyi értékek gyakorlati bemutatása. Fontos ökoszisztéma szolgáltatás a víz. A víz, úgy mint a talajvíz, de úgy is mint csapadék fontos természeti érték. Szükséges víz megtartása itt a Homokhátságba. A térség kritikus területeinek bemutatása. Mit tehet a közösség? Csatornázás az 1970-es években. Röszke értékei, a Tisza folyó közelsége, Gyálai Holt Tisza, más vizes élıhelyek, Kancsal-tó, Kis Széksós-tó A turizmus sem mőködik fenntartható módon víz nélkül. Kérdés a lakosokhoz: Kiegyeznének egy ilyen kicsit vizes Kancsaltóval? A régi emlékek felelevenítése a helyszínen. Terepi vezetık: szakértıi munkacsoport minden tagja, a terepgyakorlati programok, feladatok megvalósításában közremőködnek. Helyszíne: (Mővelıdési Ház), Kancsal-tó ex-lege terület, Kis Széksós-tó (A résztvevık kiszállítása reggel terepre és a kora esti visszaszállítása személyautókkal történt. A szállítást a szakmai vezetık és önkéntesek közremőködésével sikerült megoldani. Az egy-egy személyautó többször fordult így rövid idı alatt kijutottunk a terepre, vagy tovább tudtunk menni a kijelölt helyszínekre. Az elızetes tervben autóbuszt terveztünk, de a közelben mőködı busztulajdonos idıközben megszőnt, betervezett összegért a költségek emelkedése miatt már nem találtunk autóbusz vállalkozást, a közelben mőködı autóbusz tulajdonost.) Bemutató poszterek a szakmai segédanyagokból és az eseményekrıl: Terepgyakorlati események, a helyi védett terület tvonal térképe, 3 posztere május 26-án, Kancsal-tó élıhely térképe, Kancsal-tó légi felvétele, szakmai kiegészítı anyag a Kancsa-tóról, szakmai anyag a Szikes tavak Röszkén, Információs poszter a Szikes tavak élıvilágáról, szakmai kiegészítı anyag Kis Széksós-tóról, információs poszter a Kis Széksós-tóról, a Kis Széksós-tó élıhely térképe, Munkalap interaktív foglakozáshoz Résztvevık száma: 51 fı a dokumentumok A projekt rész költség elemeinek sorszámai:

8 2.3. Közösségi programok szervezése: 2012 június 09. A Közösségi program célja: a település természetes területeinek bejárása során bemutattuk a terület ma még meglevı biológiai sokféleségét. Megmutattuk, hogy a tájökológiai alrendszerek összessége és a közöttük lévı kapcsolati rendszerek biztosítják az ökoszisztéma szolgáltatásokat társadalmunk számára. A programban végig jártuk Röszke jellegzetes természeti területeit, felelevenítettük ıseink hagyományos táji tudását. Témák, melyeket megbeszéltek a szakértık a résztvevıkkel: Bemutattuk, hogy a falu maga egy ököszisztéma. Bemutattuk, a településünk értékeit. A résztvevık kis csoportokban önállóan tevékenykedtek. A helyi értékek és hagyományok eltőnésének lehetséges okai, szükséges-e a még meglévık győjtése és azok megırzése. A tanyai életforma megváltozása. A tanyavilág fokozatos eltőnésének mik lehetnek az okai és következményei gondjai? A víz hozzájárulása a jól-léthez.. A víz visszapótlásának kérdései, a szárazodás problémája. A víz és a biodiverzitás a két legkritikusabb ökoszisztéma szolgáltatás, amelyek meglététıl a helyi közösség léte múlik. Feladatok: A helyi értékek gyakorlati bemutatása. Fontos ökoszisztéma szolgáltatás a víz, a vizes élıhely sömlyékeken. A résztvevık kiválasztották a település számukra legfontosabb ökoszisztéma szolgáltatásait. Kancsal-tó, Kis Széksós-tó természeti értékei megırzésének egyetlen módja a szükséges víz megtartása a szélvájta mélyedésekben. Csatornázás az es években volt, ma már tapasztalható annak visszafordíthatatlan következménye. Természetes anyagok felhasználása régen és napjainkban, gyakorlati bemutató, kézmőves hagyományok felelevenítése. Hagyományos mesterségek bemutatása: Holt-Tisza partján élık hagyományos foglalkozásai: kosárfonás, gyékénybıl készített eszközök. A Börcsökszék értékei: nélkülözhetetlen értékek megtartása, csak a szakszerő kezeléssel lehetséges. A gyógyhatású növények fölvételezése, használatuk régen és ma. Értelmeztük az ökoszisztéma szolgáltatás és biológiai sokféleség összefüggéseit. Kulturális szolgáltatás, oktatási szolgáltatás, esztétikai értékek, a helyi tájban. A lakosok tanulók, felnıttek, nyugdíjasok - bevonása az adatgyőjtı munkába.

9 A helyi természeti területekrıl begyőjthetı, hagyományosan használatos gyógynövényeink listáját összeállítottuk. (40 faj ) A közösségi programok eredményeinek netes és papíralapú kiadványba rendezése. Összegyőjtöttük az értékeket, készítettünk belılük győjteményes kiállítást és megkezdtük azok ismeretterjesztı kiadványba történı rendezését. Kívánatos jövı: A víz visszahozása a területre, ill. a víz visszatartása a területen. Helyszíne: Petıfi Sándor Mővelıdési Ház és a Kancsal tó, Kis Széksós-tó, Molnár-rét, Börcsökszék, Gyálai Holt-Tisza (A résztvevık kiszállítása reggel terepre és az egyes terepei helyszínek közötti mozgatása, a kora esti visszaszállítása személyautókkal történt. A szállítást a szakmai vezetık és önkéntesek közremőködésével sikerült megoldani. Az egy-egy személyautó többször fordult így rövid idı alatt kijutottunk a terepre, vagy tovább tudtunk menni a kijelölt helyszínekre. Az elızetes tervben autóbuszt terveztünk, de a közelben mőködı busztulajdonos idıközben megszőnt, betervezett összegért a költségek emelkedése miatt már nem találtunk autóbusz vállalkozást, a közelben mőködı autóbusz tulajdonost.) Bemutató poszterek a szakmai segédanyagokból és az eseményekrıl: Információs poszterek melyek segítségével jártuk be a területet, Börcsök-szék, Kancsal-tó és környéke, Röszkei Paprika Park, Gyálai Holt-Tisza és környéke, A Gyálai Holt-Tisza térképe, a TALÁLKOZÓ terepi munka 2 posztere június 9-én, szakmai kiegészítı anyag, a Semlyékek élıvilága Röszke környékén, Munka lapok 2 darab a Gyálai Holt-Tisza megfigyeléséhez Résztvevık száma: 51 fı a dokumentumok A projekt rész költség elemeinek sorszámai: b

10 3. A program eredményeinek bemutatása, a program zárása, szeptember a. Módszer: szakmai elıadások az egész projekt eredményeirıl, szakmai és gyakorlati bemutató tartása. Az eredmények összegzése A program során hangsúlyoztuk, ill. a figyelmet irányítottuk, arra a tényre, hogy ha csökken. a biológiai sokféleség akkor a számunkra szükséges ökoszisztéma szolgáltatás is csökken. A program befejezésekor ezt a gondolatot sikerült megerısíteni a részt vevıkben. A közösen készített kiadványt bemutattuk és térítésmentesen a résztvevık rendelkezésére bocsájtottuk. A bemutató záró rendezvény két helyszíne: - szeptember 24 - én Szeged, SZTE TIK - szeptember 26- án Röszke, Önkormányzati Konferencia terem A projekt összefoglalása, elıadás témája és címe: A szakértıi munkacsoport nyilvánosan bemutatja és értékeli a programot - Ökoszisztéma szolgáltatások és biodiverzitás. Gyógyító növények közvetlen környezetünkben. - Bemutató az elkészített szakmai anyagból: Röszke füvészkertje Gyógyító növények közvetlen környezetünkben. címő kiadvány bemutatása, a kiadványban jegyzett gyógynövényekbıl készített gyógyteák közös elkészítése és elfogyasztása. Bemutató sikeres záró konferencián készített poszterek, 1 db szeptember 24-i, 2 db szeptember 26-i, kiadványunk borító külsı és belsı képe, 3 példány az elkészített kiadványból. A program befejezésekor a Homokhát Tv élı interjút kért, amit a stúdióban Mórahalmon vettek fel élıadásban. Az elkészült film megtekinthetı a Homokhát Tv honlapján a monitorpress.eu honlapján, és a honlapon a baloldalon lévı VIDEÓTÁR filmek rovatban. Résztvevık száma: 64 a dokumentumok. A projekt rész költség elemeinek sorszámai:

11 A programok idıbeli megvalósítását a támogatási összeg megérkezésének idıpontja változtatta, vagyis késıbbre tolta a kezdés idıpontját a támogatási összeg megérkezése Pályázati azonosító PTKF/2112- / / / 02 A tevékenységek ütemezése (a nyertes pályázat 8. fejezetben bemutatott tevékenységek tervezett idızítése) 1. A program indítása x 1.1. Lakossági FORUM szervezése x 2.Ökoszisztéma szolgáltatások megismertetése x 2.1. Ökoszisztéma szolgáltatások elméleti és x gyakorlati megismertetése 2.2. A helyi értékek, az ökoszisztéma szolgáltatások röszkei kapcsolódási pontjainak bemutatása, x Ökoszisztéma szolgáltatás a víz. A Víz jelentısége a Homokhátságban Közösségi programok szervezése x 3. A program eredményeinek bemutatása, a program zárása / / / / / / / 09 x

Beretzk Péter Természetvédelmi Klub

Beretzk Péter Természetvédelmi Klub Beretzk Péter Természetvédelmi Klub 1998-2010 KUTATÁS -madármegfigyelések -élıhelytérképezés -fajösszetétel -régiós összehasonlítások 2006: beépítéssel való veszélyeztetettség: 4 HELYI VÉDETT 1998-2010

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2004. évre

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2004. évre KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2004. évre A Beretzk Péter Természetvédelmi Klub Egyesület 1998. május 12-én kezdte meg KÖZHASZNÚ tevékenységét. A Csongrád Megyei Bíróság által 1401. sorszám alatt bejegyzett társadalmi

Részletesebben

Beszámoló a Beretzk Péter Természetvédelmi Klub 2006. évi tevékenységérıl

Beszámoló a Beretzk Péter Természetvédelmi Klub 2006. évi tevékenységérıl Beszámoló a Beretzk Péter Természetvédelmi Klub 2006. évi tevékenységérıl A Beretzk Péter Természetvédelmi Klub Egyesület 1998. május 12-én kezdte meg KÖZHASZNÚ tevékenységét. A Csongrád Megyei Bíróság

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés A Beretzk Péter Természetvédelmi Klub Egyesület - 1999.

Közhasznúsági jelentés A Beretzk Péter Természetvédelmi Klub Egyesület - 1999. Közhasznúsági jelentés A Beretzk Péter Természetvédelmi Klub Egyesület - 1999. 1. Számviteli beszámoló: BEVÉTELEK (Ft) Nyitó vagyon - 1999.01.01. 562 000.-Ft Támogatások: 1 919.394.-Ft Bankkamatok: 11

Részletesebben

Beretzk Péter Természetvédelmi Klub közhasznúsági jelentése a 2013-as esztendırıl

Beretzk Péter Természetvédelmi Klub közhasznúsági jelentése a 2013-as esztendırıl Beretzk Péter Természetvédelmi Klub 6758 Röszke, Juhász Gyula u. 1. Tel/fax: +36 62 273 556, tel.: +36 62 273 012 e-mail: kornyezetved@roszkenet.hu http://www.termeszetvedo.roszkenet.hu Beretzk Péter Természetvédelmi

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének január 10-i rendkívüli ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének január 10-i rendkívüli ülésére Elıterjesztés 1. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. január 10-i rendkívüli ülésére Tárgy: Együttmőködési megállapodás megkötése Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával a TIOP-1.2.1/A-12/1

Részletesebben

KÉPZİI FELHÍVÁS. Cím: 1134 Budapest, Tüzér u. 33-35. Tel.: +36 (1) 237-6700 Fax: +36 (1) 237-6760 www.yia.hu www.eurodesk.hu

KÉPZİI FELHÍVÁS. Cím: 1134 Budapest, Tüzér u. 33-35. Tel.: +36 (1) 237-6700 Fax: +36 (1) 237-6760 www.yia.hu www.eurodesk.hu KÉPZİI FELHÍVÁS Tárgy Megérkezés utáni képzés (4 alkalom) Félidıs értékelı találkozó (4 alkalom) (6 hónapnál hosszabb önkéntes szolgálat esetében) Kiíró NCSSZI Fiatalok Lendületben Programiroda és a Konszenzus

Részletesebben

Konzorciumi megállapodás

Konzorciumi megállapodás Konzorciumi megállapodás Preambulum Felek jelen megállapodás aláírásával konzorciumot hoznak létre abból a célból, hogy a földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által meghirdetett, a magyar borvidékek/borrégiók

Részletesebben

Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ. 33/500-250 irisz@dunamuzeum.h u Duna Múzeum Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum

Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ. 33/500-250 irisz@dunamuzeum.h u Duna Múzeum Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Név Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Megrendelés Telefon E-mail Név Telefon E-mail Fehér Györgyi 33/500-250 irisz@dunamuzeum.hu

Részletesebben

Turizmuson túl: az élővilág meghatározó szerepe az életminőségben. Török Katalin MTA Ökológiai Kutatóközpont

Turizmuson túl: az élővilág meghatározó szerepe az életminőségben. Török Katalin MTA Ökológiai Kutatóközpont Turizmuson túl: az élővilág meghatározó szerepe az életminőségben Török Katalin MTA Ökológiai Kutatóközpont Csak rekreáció, nyaralás, tanulás? Közbeszédben: Élővilág: mint érdekesség, kiállítási tárgy

Részletesebben

Sajószentpéter Környéki Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa 3770 Sajószentpéter, Kálvin tér 4. K i v o n a t

Sajószentpéter Környéki Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa 3770 Sajószentpéter, Kálvin tér 4. K i v o n a t Iktatószám: 2-14/2013. Sajószentpéter Környéki Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa 3770 Sajószentpéter, Kálvin tér 4. K i v o n a t Készült: Sajószentpéter Környéki Önkormányzati Társulás Társulási

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA Neve: Kőrösi Csoma Sándor Általános Címe: 2120 Dunakeszi, Garas u. 26. Résztvevő diákok száma: körülbelül 500 diák Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 4 tanár Kapcsolattartó

Részletesebben

Beszámoló a Beretzk Péter Természetvédelmi Klub 2007. évi tevékenységérıl

Beszámoló a Beretzk Péter Természetvédelmi Klub 2007. évi tevékenységérıl Beszámoló a Beretzk Péter Természetvédelmi Klub 2007. évi tevékenységérıl A Beretzk Péter Természetvédelmi Klub 1998. május 12-én kezdte meg KÖZHASZNÚ tevékenységét. A Csongrád Megyei Bíróság által 1401.

Részletesebben

Integrált roma program a nyíregyházi Huszár lakótelepen

Integrált roma program a nyíregyházi Huszár lakótelepen Integrált roma program a nyíregyházi Huszár Elıadó: Tóthné Csatlós Ildikó Budapest, 2009. október 5. Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, a nyíregyházi kistérség központja Lakosságszáma

Részletesebben

Korok, Képek, Kamerák címő fotográfiatörténeti állandó kiállítás beszámolója

Korok, Képek, Kamerák címő fotográfiatörténeti állandó kiállítás beszámolója Korok, Képek, Kamerák címő fotográfiatörténeti állandó kiállítás beszámolója 1. A kitőzött pályázati cél megvalósul, a Dömötör Zoltán fotótörténeti anyagát bemutató, Korok, Képek, Kamerák címő kiállítás

Részletesebben

Éves ellenırzési terv 2014. évre

Éves ellenırzési terv 2014. évre A 208/2013.(XI.21.) határozat melléklete SAJÓSZENTPÉTER VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT Ikt. szám: 80 /2013. Éves ellenırzési terv 2014. évre A hivatal a költségvetési szervek belsı kontrollrendszerérıl és belsı ellenırzésérıl

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 61. MELLÉKLET : 1 db TÁRGY: Beszámoló a Tolna Megyei Területfejlesztési Tanács 2010. évi munkájáról E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 226. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Beszámoló a 2011. évi nyári gyermekétkeztetés lebonyolításáról E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2011.

Részletesebben

A modern múlt m áért PROJEKTINDÍTÓ NAP. A projekt bemutatása

A modern múlt m áért PROJEKTINDÍTÓ NAP. A projekt bemutatása A modern múlt m - étkezésünk fenntarthatóságáé áért PROJEKTINDÍTÓ NAP A projekt bemutatása ELŐZMÉNYEK A TÁJT A VÁROSOMV A VÁROSODV A HELY SZELLEME KONFERENCIÁK Környezeti kultúra kulturális lis környezet

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. május 22-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Vincent Auditor Számviteli Szolgáltató és Tanácsadó Kft. 2011.

Részletesebben

3. sz. ZÁHONY-PORT HÍRMONDÓ

3. sz. ZÁHONY-PORT HÍRMONDÓ 3. sz. ZÁHONY-PORT HÍRMONDÓ Kiadja: Záhony-Port Zrt. Marketing és kommunikáció Záhony, 2010. május 7. Bemutatkozott a Záhony-Port Zrt. a Transrussián Sikeres megjelenés, reménykeltı tárgyalások A Záhony-Port

Részletesebben

Az Egészségügyi és Szociális Bizottság koncepciója a Szociális, Gyermek és Családvédelmi keret felhasználására

Az Egészségügyi és Szociális Bizottság koncepciója a Szociális, Gyermek és Családvédelmi keret felhasználására Az Egészségügyi és Szociális Bizottság koncepciója a Szociális, Gyermek és Családvédelmi keret felhasználására Az Egészségügyi és Szociális Bizottság (továbbiakban: Bizottság) a Szociális, Gyermek és Családvédelmi

Részletesebben

A biodiverzitás védelméért konferencia. Érdiné dr. Szekeres Rozália Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegırzési Fıosztály

A biodiverzitás védelméért konferencia. Érdiné dr. Szekeres Rozália Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegırzési Fıosztály A biodiverzitás védelméért konferencia Érdiné dr. Szekeres Rozália Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegırzési Fıosztály Nemzetközi és uniós környezet EU 2020 STRATÉGIA (2010.03.03) Az intelligens,

Részletesebben

Részvételi és szponzorációs ajánlat

Részvételi és szponzorációs ajánlat Részvételi és szponzorációs ajánlat Elsı Önkormányzati Projektbörze és Szakmai Konzultáció Budapest, 2010. március 31. Az európai uniós fejlesztési források elnyerése érdekében készült Integrált Városfejlesztési

Részletesebben

HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA

HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA H ATÁROZA TOK HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA 2006. DECEMBER 5-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉN - 1 - 70/2006. (XII.05.) Tkt határozat: Tárgy: Napirendi pontok elfogadása 1./ A Homokháti Kistérség Többcélú

Részletesebben

A természet és a társadalom jövője a Kiskunsági Homokhátságon: egy nemzetközi kutatás tanulságai

A természet és a társadalom jövője a Kiskunsági Homokhátságon: egy nemzetközi kutatás tanulságai A természet és a társadalom jövője a Kiskunsági Homokhátságon: egy nemzetközi kutatás tanulságai Kelemen Eszter 4.5.2016 1 ESSRG Kft. Miért van szükség egy újabb kutatásra a Kiskunságon? A szárazodás és

Részletesebben

KÉPZİI FELHÍVÁS. Tárgy Ifjúsággal és ifjúságszakmában foglalkozó képzık szemináriuma

KÉPZİI FELHÍVÁS. Tárgy Ifjúsággal és ifjúságszakmában foglalkozó képzık szemináriuma KÉPZİI FELHÍVÁS Tárgy Ifjúsággal és ifjúságszakmában foglalkozó képzık szemináriuma Kiíró NCSSZI Fiatalok Lendületben Programiroda és M. S Concord Tanácsadó és Szolgáltató Bt. Határidı 2013. április 15.

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem ME 3.0.0 BELSİ AUDIT

Károli Gáspár Református Egyetem ME 3.0.0 BELSİ AUDIT BELSİ AUDIT 1. Cél A Belsı audit címő minıségügyi eljárás-utasítás célja a belsı minıségügyi felülvizsgálás/audit eljárásrendjének szabályozása az auditok hatékonysága érdekében. 2. Alkalmazási terület

Részletesebben

3. Ökoszisztéma szolgáltatások

3. Ökoszisztéma szolgáltatások 3. Ökoszisztéma szolgáltatások Általános ökológia EA 2013 Kalapos Tibor Ökoszisztéma szolgáltatások (ecosystem services) - az ökológiai rendszerek az emberiség számára számtalan nélkülözhetetlen szolgáltatásokat

Részletesebben

Projektmenedzsment Szervezet Szervezeti és Mőködési Szabályzat

Projektmenedzsment Szervezet Szervezeti és Mőködési Szabályzat SAJÓSZENTPÉTER VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Projektmenedzsment Szervezet Szervezeti és Mőködési Szabályzat 2009 Tartalomjegyzék 1. A szervezet feladat- és hatásköre... 3 2. Szervezet felépítése... 4 3. A tagok

Részletesebben

HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA

HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA A Társulási Tanácsa a közbeszerzésekrıl szóló 2003. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 6. (1) bekezdése alapján közbeszerzési szabályzatát

Részletesebben

Szeremlei Sámuel Református Óvoda és Németh László Gimnázium és Általános Iskola. Óvoda-iskola átmenet programja. Intézkedési terv

Szeremlei Sámuel Református Óvoda és Németh László Gimnázium és Általános Iskola. Óvoda-iskola átmenet programja. Intézkedési terv Szeremlei Sámuel Református Óvoda és Németh László Gimnázium és Általános Iskola Óvoda-iskola átmenet programja Intézkedési terv Intézményvezetık.. Tóthné Mohos Erika. Árva László igazgató Ph Ph Elfogadás

Részletesebben

Projektszerzıdés. és a..

Projektszerzıdés. és a.. Projektszerzıdés Mely létrejött egyrészrıl a Zalai Falvakért Egyesület, 8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10., adószám: 19269830-1-20, képviseli Guitprechtné Molnár Erzsébet, a továbbiakban szolgáltató

Részletesebben

203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet

203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet 203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet a biztosítási megállapodások egyes csoportjainak a versenykorlátozás tilalma alóli mentesítésérıl A Kormány a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról

Részletesebben

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Tantárgy megnevezése Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

Fejér Megye Közgyőlése 30/2003. (XI.27.) K.r.sz. rendelete. (módosította és szövegét egységes szerkezetbe foglalta a 13/2005. (VII.1.) K.r.sz.

Fejér Megye Közgyőlése 30/2003. (XI.27.) K.r.sz. rendelete. (módosította és szövegét egységes szerkezetbe foglalta a 13/2005. (VII.1.) K.r.sz. Fejér Megye Közgyőlése 30/2003. (XI.27.) K.r.sz. rendelete a közmővelıdési szakmai tanácsadásról és szolgáltatásokról (módosította és szövegét egységes szerkezetbe foglalta a 13/2005. (VII.1.) K.r.sz.)

Részletesebben

AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA

AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA ...hogy élni tudjunk a természet adta lehetőségekkel AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA TESTI-LELKI FELTÖLTŐDÉS AZ ÖKOTURISZTIKA SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN Sopron, 2018. május

Részletesebben

A három hetet meghaladó projekt rövid összefoglalása

A három hetet meghaladó projekt rövid összefoglalása Három hetet meghaladó projekt szakmai beszámol molója A három hetet meghaladó projekt rövid összefoglalása A projekt címe: Zenetörténeti áttekintés a kezdetektıl a XX. századig. A projekt megvalósításának

Részletesebben

Beretzk Péter Természetvédelmi Klub közhasznúsági jelentése a 2012-as esztendőről

Beretzk Péter Természetvédelmi Klub közhasznúsági jelentése a 2012-as esztendőről Beretzk Péter Természetvédelmi Klub 6758 Röszke, Juhász Gyula u. 1. Tel/fax: +36 62 273 556, tel.: +36 62 273 012 e-mail: kornyezetved@roszkenet.hu http://www.termeszetvedo.roszkenet.hu Beretzk Péter Természetvédelmi

Részletesebben

A Web-alapú tudásbázis a logisztika és kereskedelem területén (WebLogTrade) projekt bemutatása

A Web-alapú tudásbázis a logisztika és kereskedelem területén (WebLogTrade) projekt bemutatása A Web-alapú tudásbázis a logisztika és kereskedelem területén (WebLogTrade) projekt bemutatása Típus: Leonardo da Vinci projekt Innovációtranszfer Fıpályázó: TÜV Rheinland Akademie GmbH, Berlin, Németország

Részletesebben

KISKÖRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATAL. Szervezetfejlesztés Kisköre Város Polgármesteri Hivatalában ÁROP-1.A.2.

KISKÖRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATAL. Szervezetfejlesztés Kisköre Város Polgármesteri Hivatalában ÁROP-1.A.2. KISKÖRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATAL Szervezetfejlesztés Kisköre Város Polgármesteri Hivatalában ÁROP-1.A.2./A-2008-0163 A PROJEKT LEÍRÁSA Kisköre, 2010. március 31. A projekt az Európai Unió

Részletesebben

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testülete a Magyar

Részletesebben

OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 5/2000. (IV.13.)számú önkormányzati rendelete a helyi közmővelıdési tevékenységrıl.

OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 5/2000. (IV.13.)számú önkormányzati rendelete a helyi közmővelıdési tevékenységrıl. OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 5/2000. (IV.13.)számú önkormányzati rendelete a helyi közmővelıdési tevékenységrıl. Az önkormányzat kötelezı feladata a helyi közmővelıdési tevékenység

Részletesebben

Múzeumok İszi Fesztiválja a Karacs Ferenc Múzeumban. 2009. október 1.- 2009. november 15.

Múzeumok İszi Fesztiválja a Karacs Ferenc Múzeumban. 2009. október 1.- 2009. november 15. Múzeumok İszi Fesztiválja a Karacs Ferenc Múzeumban 2009. október 1.- 2009. november 15. Programjaink: Október 1. (csütörtök) 17 óra Múzeumok İszi Fesztiváljának megnyitója és a Zene világnapja alkalmából

Részletesebben

Beszámoló a Tolna Megyei Területfejlesztési Tanács 2010. évi munkájáról

Beszámoló a Tolna Megyei Területfejlesztési Tanács 2010. évi munkájáról Beszámoló a Tolna Megyei Területfejlesztési Tanács 2010. évi munkájáról I. A Tanács feladatai, 2010. évi munkaterve és költségvetése A megyei területfejlesztési tanácsok alapfeladatait a területfejlesztésrıl

Részletesebben

Pécel Város Önkormányzatának Jegyzıje 2119 Pécel, Kossuth tér 1. Tel: 28/452-745, 452-751; Fax: 28/452-755 e-mail: jegyzo@pecel.hu

Pécel Város Önkormányzatának Jegyzıje 2119 Pécel, Kossuth tér 1. Tel: 28/452-745, 452-751; Fax: 28/452-755 e-mail: jegyzo@pecel.hu Pécel Város Önkormányzatának Jegyzıje 2119 Pécel, Kossuth tér 1. Tel: 28/452-745, 452-751; Fax: 28/452-755 e-mail: jegyzo@pecel.hu Iktatószám: SZ/706/16/2009 ELİTERJESZTÉS a 2010. évre vonatkozó Éves i

Részletesebben

Nyirád Község Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2012. (II. 17.) határozata. a ÉVI MUNKA- ÉS ÜLÉSTERVÉRİL

Nyirád Község Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2012. (II. 17.) határozata. a ÉVI MUNKA- ÉS ÜLÉSTERVÉRİL Nyirád Község Önkormányzata Képviselı-testületének 4/. (II. 17.) határozata a. ÉVI MUNKA- ÉS ÜLÉSTERVÉRİL I. A munkaprogramból adódó feladatok: 1.) Nyirád Község Önkormányzatának a költségvetési finanszírozásból

Részletesebben

Jászszentandrás: közösségi helyiség kialakítása falusi szálláshelyen

Jászszentandrás: közösségi helyiség kialakítása falusi szálláshelyen Jászszentandrás: közösségi helyiség kialakítása falusi szálláshelyen Családias légkörre, tiszta levegıre, minıségi szolgáltatásokra, barátságos emberekre vágyik? Ha ilyen elképzelései vannak a nyugodt

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır, Sportmasszır szakképesítés. 2392-06 Masszır szakmai szolgáltatás modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır, Sportmasszır szakképesítés. 2392-06 Masszır szakmai szolgáltatás modul Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

EGYMI EGYESÜLET. Hogyan tovább EGYMI-k? Radicsné Szerencsés Terézia egyesületi elnök Budapest, 2012. május 21

EGYMI EGYESÜLET. Hogyan tovább EGYMI-k? Radicsné Szerencsés Terézia egyesületi elnök Budapest, 2012. május 21 EGYMI EGYESÜLET Hogyan tovább EGYMI-k? Radicsné Szerencsés Terézia egyesületi elnök Budapest, 2012. május 21 Szeretettel köszöntjük a szakmai nap résztvevıit! 2012. Május 21 1 Az Országos EGYMI Egyesület

Részletesebben

Natura 2000 területek hatékonyabb kezelésének megvalósítása

Natura 2000 területek hatékonyabb kezelésének megvalósítása Natura 2000 területek hatékonyabb kezelésének megvalósítása (BEtter management and implementation of NATURa 2000 sites) Lenhoffer Andrea, Egerszegi Zita Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. Debrecen,

Részletesebben

Magyarpolány Községi Önkormányzat 6./2000./IV.27./ Önk. sz. rendelete a helyi közmővelıdésrıl és kultúráról.

Magyarpolány Községi Önkormányzat 6./2000./IV.27./ Önk. sz. rendelete a helyi közmővelıdésrıl és kultúráról. Magyarpolány Községi Önkormányzat 6./2000./IV.27./ Önk. sz. rendelete a helyi közmővelıdésrıl és kultúráról. Magyarpolány Községi Önkormányzat Képviselıtestülete a kulturális javak védelmérıl és a muzeális

Részletesebben

8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZİDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZİDÉS ALANYAI

8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZİDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZİDÉS ALANYAI 8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZİDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZİDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRİKÉNT SZERZİDİ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Lajosmizse

Részletesebben

P r o j e k t A l a p í t ó D o k u m e n t u m. Projekt menedzser Dr. Kiss Imre Készítés dátuma: 2009.07.16. Üzleti titok!

P r o j e k t A l a p í t ó D o k u m e n t u m. Projekt menedzser Dr. Kiss Imre Készítés dátuma: 2009.07.16. Üzleti titok! Dokumentum információk név: Komplex szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Polgármesteri Hivatalban projekt Dr. Kiss Imre Készítés dátuma: 2009.07.16 Üzleti titok! Figyelem: Ez a dokumentum olyan

Részletesebben

9/1999. (XI. 29.) Ör. számú rendelete

9/1999. (XI. 29.) Ör. számú rendelete Nyirád Község Önkormányzati Képviselı-testületének 9/1999. (XI. 29.) Ör. számú rendelete A HELYI KÖZMŐVELİDÉSRİL Nyirád 1999. 1 Nyirád Község Önkormányzati Képviselı-testületének 9/1999. (XI. 29.) Ör.

Részletesebben

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggı nyilvántartás

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggı nyilvántartás A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggı nyilvántartás az XXX Kft., mint EZ és a YYY Kft., mint AZ között létrejött ILYEN szerzıdés tárgyában DÁTUM KOLCHIS Kft. 2 6 1. A kapcsolt vállalkozások azonosító

Részletesebben

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása.

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása. Foglalkozás tervezett időpontja 1. tanítási Időtartama Helyszíne, körülményei 1 óra A 11. számú interaktív táblás (TTSZK) 2. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai alapismeretek I 3. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai

Részletesebben

Összefoglaló - Jármőipari biztonságtechnikai szakmai nap

Összefoglaló - Jármőipari biztonságtechnikai szakmai nap Összefoglaló - Jármőipari biztonságtechnikai szakmai nap 2010 október 26. kedd 09:30 INNONET elıadóterme - 9027 Gyır, Gesztenyefa u. 4. 09:30 09:35 Köszöntı Kabács Zoltán NYDRFÜ által felkért külsı szakértı

Részletesebben

GIMNÁZIUM, A FÓTI KÁROLYI KASTÁLY PARKJA, FÓTI SOMLYÓ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET

GIMNÁZIUM, A FÓTI KÁROLYI KASTÁLY PARKJA, FÓTI SOMLYÓ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA Kérjük, készítsen projekt-tervet és írja le a tervezett tevékenységeket, legfeljebb 2 oldalon. A projekt-tervet bontsa lépésekre: tervezési, szervezési, megvalósítási,

Részletesebben

1. SZÁMÚ IDŐSZAKOS BESZÁMOLÓ

1. SZÁMÚ IDŐSZAKOS BESZÁMOLÓ A projekt azonosító száma: TÁMOP5.5.211/221219 A (fő)kedvezményezett neve: 1. SZÁMÚ IDŐSZAKOS BESZÁMOLÓ 1. Beszámoló azonosító adatai: Beszámoló kitöltéséért felelős személy: Bognár Viktória Telefon: +6

Részletesebben

Az iskolai könyvtár vezetıjének, a könyvtárostanárnak éppen úgy, mint az oktatási intézmény valamennyi dolgozójának éves munkáját tervezni szükséges.

Az iskolai könyvtár vezetıjének, a könyvtárostanárnak éppen úgy, mint az oktatási intézmény valamennyi dolgozójának éves munkáját tervezni szükséges. Munkaterv beszámoló az iskolai könyvtári munkában Az iskolai könyvtár vezetıjének, a nak éppen úgy, mint az oktatási intézmény valamennyi dolgozójának éves munkáját tervezni szükséges. A munkaterv elkészítésének

Részletesebben

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek TERMÉSZET ÉS BIODIVERZITÁS Miért fontos Önnek is? A biodiverzitás az élet biológiai sokféleségét jelenti. Ez jólétünk és gazdaságunk alapja Az élelem, a víz, a levegő, az egészség, a talaj termőképessége

Részletesebben

Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek 10. konferenciája - beszámoló az eredményekről -

Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek 10. konferenciája - beszámoló az eredményekről - Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek 10. konferenciája - beszámoló az eredményekről - 2010. december 3. Országos Erdőfórum Baktay Borbála Vidékfejlesztési Minisztérium Biodiverzitás- és génmegőrzési

Részletesebben

A környezetértékelés alkalmazási lehetıségei a hulladékgazdálkodás területén

A környezetértékelés alkalmazási lehetıségei a hulladékgazdálkodás területén A környezetértékelés alkalmazási lehetıségei a hulladékgazdálkodás területén Marjainé Dr. Szerényi Zsuzsanna Fókuszpontok A hulladékgazdálkodás milyen formáit részesítik elınyben a lakosok? Mekkora többletterhet

Részletesebben

Nyilvánossági Útmutató

Nyilvánossági Útmutató Nyilvánossági Útmutató Készült az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében a magyar környezet- és természetvédelmi céllal létrejött társadalmi szervezetek támogatása, a Második Nemzeti Környezetvédelmi

Részletesebben

Területi tervezés, programozás és monitoring

Területi tervezés, programozás és monitoring Területi tervezés, programozás és monitoring 8. elıadás Regionális politika egyetemi tanár A területi tervezés fogalma, jellemzıi Területi tervezés: a közösségi beavatkozás azon módja, amikor egy területrendszer

Részletesebben

Belsı ellenırzési jelentés

Belsı ellenırzési jelentés Enying Város Önkormányzata Belsı Ellenırzés 8130 Enying Kossuth u. 26. Tel/fax: 22/372-002 Iktatószám: Ellenırzés száma: 9/2010 Azonosító: 9-3/2010 Belsı ellenırzési jelentés Enying Város Önkormányzata

Részletesebben

A TIOP kiemelt projekt

A TIOP kiemelt projekt Az integrált munkaügyi és szociális szolgáltató rendszer kereteinek megteremtése az Állami Foglalkoztatási Szolgálat infrastruktúrájának fejlesztésével HÍRLEVÉL 2012. IV. évfolyam 12. szám A TIOP 3.2.1.

Részletesebben

(1995-2011: Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi és Kulturális Értékırzı Egyesület)

(1995-2011: Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi és Kulturális Értékırzı Egyesület) (1995-2011: Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi és Kulturális Értékırzı Egyesület) A korábbi nevén Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi és Kulturális Értékırzı Egyesületet alapítói 1995. márciusában hozták létre. Az

Részletesebben

A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben

A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben Szőcs Anikó Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola vezetı 2010. június 7. A környezeti nevelés célja Elısegítse a tanulók környezettudatos

Részletesebben

Kerekasztal-beszélgetés

Kerekasztal-beszélgetés Kerekasztal-beszélgetés A Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megújítása Kőrösi Levente Stratégiai Főosztály, Biodiverzitás- és Génmegőrzési Osztály 2013. július 10. Hol és hogy állunk? Idıpont április 23.

Részletesebben

Tárgy: Pályázatok benyújtása TÁMOP keretein belül megjelent pályázati konstrukciókra

Tárgy: Pályázatok benyújtása TÁMOP keretein belül megjelent pályázati konstrukciókra BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. Szám:./2012. Elıkészítı: Ján Krisztina ELİTERJESZTÉS A Képviselı-testület 2012. július 26-i ülésére Tárgy: Pályázatok

Részletesebben

F.M. Közgyőlése 319/2007. (VI.28.) K.h.sz. határozata. Fejér Megye Közgyőlése II. félévi üléstervérıl

F.M. Közgyőlése 319/2007. (VI.28.) K.h.sz. határozata. Fejér Megye Közgyőlése II. félévi üléstervérıl F.M. Közgyőlése 319/2007. (VI.28.) K.h.sz. határozata Fejér Megye Közgyőlése 2007. II. félévi üléstervérıl Fejér Megye Közgyőlése megtárgyalta a közgyőlés 2007. II. félévi üléstervérıl szóló javaslatot,

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének május 13-i ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének május 13-i ülésére 4. Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2009. május 13-i ülésére Tárgy: Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás által a 15/2009. (IV.2.) OKM rendelet 8. alapján benyújtandó

Részletesebben

X. JUBILEUMI SZAKNYELVI KONFERENCIA

X. JUBILEUMI SZAKNYELVI KONFERENCIA X. JUBILEUMI SZAKNYELVI KONFERENCIA A szaknyelvi kompetenciafejlesztéstıl a munkaerıpiacig Budapest, 2010. november 19-20. Fıvédnök: Sándorné Dr. Kriszt Éva PhD a Budapesti Gazdasági Fıiskola rektora Védnök:

Részletesebben

Már István. Keszthely, 2007. december 11.

Már István. Keszthely, 2007. december 11. HELYI KÖZÖSSÉGEK területközi és nemzetközi együttmőködési lehetıségei Már István Referensi Hálózat vezetıje Magyarországi LEADER Központ Keszthely, 2007. december 11. Bevezetés EU áttekintés A LEADER hét

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr.

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr. Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra Készítette: Dr.

Részletesebben

AUTIZMUS?! az AUT-PONT Alapítvány segítı szolgáltatásai. Szántó Tamás Kiskırös, 2011.11.17.

AUTIZMUS?! az AUT-PONT Alapítvány segítı szolgáltatásai. Szántó Tamás Kiskırös, 2011.11.17. AUTIZMUS?! az AUT-PONT Alapítvány segítı szolgáltatásai Szántó Tamás Kiskırös, 2011.11.17. Egyszer a kislányom még gyermekkorában megálmodta nekem a világ szerkezetét. Lila pillangóval álmodott, amelynek

Részletesebben

I 3 SMES. INTRODUCING INNOVATION INSIDE SMEs Nemzetközi konferencia és 1. tréning program. Nemzetközi konferencia és tréning program a Dél-Dunántúlon

I 3 SMES. INTRODUCING INNOVATION INSIDE SMEs Nemzetközi konferencia és 1. tréning program. Nemzetközi konferencia és tréning program a Dél-Dunántúlon I 3 SMES INTRODUCING INNOVATION INSIDE SMEs Nemzetközi konferencia és 1. tréning program Pécs, Magyarország 2009. Április 27-29. 1 Célok Konferencia: A konferencia célja kettıs. Elsı felében bemutatásra

Részletesebben

FELNİTTOKTATÓI KULCSKOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE

FELNİTTOKTATÓI KULCSKOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE TÁJÉKOZTATÓ nexonedu Oktatási és Vizsgaközpont 1138 Budapest, Váci út 186. Tel: 4655-135 Fax: 4655-103 E-mail: nexon@nexon.hu Nyilvántartási szám: 01-0260-04 Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1065

Részletesebben

Szervezetfejlesztés Tótvázsony Község Polgármesteri Hivatalában Tanácsadói javaslatok A programban közremőködık által megfogalmazott feladatok

Szervezetfejlesztés Tótvázsony Község Polgármesteri Hivatalában Tanácsadói javaslatok A programban közremőködık által megfogalmazott feladatok Szervezetfejlesztés Tótvázsony Község Polgármesteri Hivatalában Tanácsadói javaslatok A programban közremőködık által megfogalmazott feladatok Készítették: Salamon Hugó és Molnár Zsolt, a KONETT Team tanácsadói

Részletesebben

Közfoglalkoztatási terv tervezete 2010

Közfoglalkoztatási terv tervezete 2010 Sóly Község Közfoglalkoztatási terv tervezete 2010 Készítette: Juhász Tibor polgármester Közfoglalkoztatás terv 2010. 1. A közcélú foglalkoztatás jogszabályi ismertetése Az Út a munkához program megvalósításának

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének szeptember 22-i ülésére

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének szeptember 22-i ülésére Elıterjesztés 8. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2016. szeptember 22-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának kérelme ingatlan használatra Az elıterjesztést

Részletesebben

Gazsó József. A munkahelyi egészségtervrıl. Budapest, 2010. március 12.

Gazsó József. A munkahelyi egészségtervrıl. Budapest, 2010. március 12. Gazsó József Kiss Judit A munkahelyi egészségtervrıl Budapest, 2010. március 12. Az egészség meghatározása így és így A jó egészség elsısorban nem az egészségügyi szolgálaton vagy az orvoson múlik. Egészségi

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. március 21-i ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. március 21-i ülésére Elıterjesztés 7. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. március 21-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzatának 2013. évi közbeszerzési terve Az elıterjesztést készítette: Szilágyi

Részletesebben

Beszámoló a szak-és szakmai szolgáltatás munkájáról 2011/12. tanév I. félév Személyi feltételek Fıállású szakszolgálati munkatársak: 2 fı logopédus Kiskırös 1 fı logopédus Kalocsa 1 fı korai fejlesztı

Részletesebben

Elızmények. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009.

Elızmények. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009. Aszód Város Önkormányzatai Képviselı Testülete részére 2170 Aszód, Szabadság tér 9. Tárgy: Beszámoló az iskola Minıségirányítási

Részletesebben

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS MŐVELİDÉSI KÖZPONT

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS MŐVELİDÉSI KÖZPONT FÁBIÁNSEBESTYÉN ÁRPÁDHALOM NAGYTİKE KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNYFENNTARTÓ TÁRSULÁS ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS MŐVELİDÉSI KÖZPONT MŐVELİDÉSI HÁZ FÁBIÁNSEBESTYÉN SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2006. 1. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (205) 555-5544

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (205) 555-5544 Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (205) 555-5544 Sorszám:8. Ügyiratszám: 1-3/2012. E LİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete 2012.

Részletesebben

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggı nyilvántartás

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggı nyilvántartás A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggı nyilvántartás az XXX Kft., mint EZ és a YYY Kft., mint AZ között létrejött ILYEN szerzıdés tárgyában DÁTUM KOLCHIS Kft. 2 6 1. A kapcsolt vállalkozások azonosító

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2010. Sopron-Fertıd Kistérség Civil Szervezetek Szövetsége

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2010. Sopron-Fertıd Kistérség Civil Szervezetek Szövetsége KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2010. Sopron-Fertıd Kistérség Civil Szervezetek Szövetsége Székhely: 9400 Sopron, Király J. u. 24. Adószám: 18985933-1-08 MNyT sz: Pk.T.61.982/2007 (Gy-M-S) Lev. cím: 9401 Sopron,

Részletesebben

1. blokk. 30 perc. 2. blokk. 30 perc. 3. blokk. 90 perc. 4. blokk. 90 perc. Beiktatott szünetek. ( open space ): 60 perc

1. blokk. 30 perc. 2. blokk. 30 perc. 3. blokk. 90 perc. 4. blokk. 90 perc. Beiktatott szünetek. ( open space ): 60 perc A Revita Alapítvány szakmai mőhelysorozatának tematikája A program címe: DISKURZUS A tartósan munka nélkül lévı emberek foglalkoztathatóságának fejlesztését célzó komplex szolgáltatástervezés és -fejlesztés

Részletesebben

Nyirád Község Cigány Kisebbségi Önkormányzata Elnökétıl 8454 Nyirád, Szabadság u. 3. Tel./fax: 88/ ; 88/

Nyirád Község Cigány Kisebbségi Önkormányzata Elnökétıl 8454 Nyirád, Szabadság u. 3. Tel./fax: 88/ ; 88/ 1. napirendi pont Tel./fax: 88/235-001; 88/506-070 e-mail: nyiradph@vnet.hu Ügyszám: 9-8/2011. Tárgy: Tájékoztató a lejárt határidejő képviselı-testületi határozatok végrehajtásáról A Cigány Kisebbségi

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. Pályázat kiírása az oktatás minőségének fejlesztésére

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. Pályázat kiírása az oktatás minőségének fejlesztésére Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/113, 142 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Pályázat kiírása

Részletesebben

Beszámoló az Észak-Alföldi Régió Ökoiskola Regionális Forrásközpont tevékenységéről (2015. II. félév)

Beszámoló az Észak-Alföldi Régió Ökoiskola Regionális Forrásközpont tevékenységéről (2015. II. félév) Beszámoló az i Régió tevékenységéről (2015. II. félév) Információs Nap megszervezése Szakmai információs napunkat 2015. december 3-án rendeztük meg Debrecenben, a Dózsa György Általános Iskolában (Debrecen,

Részletesebben

Dunabogdány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 15/2000. (VI.5.) Önk. számú rendelete A helyi jelentıségő természeti értékek védelmérıl

Dunabogdány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 15/2000. (VI.5.) Önk. számú rendelete A helyi jelentıségő természeti értékek védelmérıl Dunabogdány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 15/2000. (VI.5.) Önk. számú rendelete A helyi jelentıségő természeti értékek védelmérıl (Egységes szerkezetben a 16/2011. (X. 5.) * módosító rendelettel)

Részletesebben

KOMPLEX KISTÉRSÉGI GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAMOK

KOMPLEX KISTÉRSÉGI GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAMOK A TÉNYEK KOMPLEX KISTÉRSÉGI GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAMOK A gyerekek, pontosabban a gyerekes háztartások körében a szegénységi ráták évek óta meghaladják az ország népességére jellemzı átlagos szintet.

Részletesebben

Civil környezetvédelmi programok a KMOP-ban

Civil környezetvédelmi programok a KMOP-ban Civil környezetvédelmi programok a KMOP-ban tapasztalatok, lehetıségek Orosz György Programiroda vezetı Pályázati tapasztalatok Pályázatkészítés: Formai követelmények miatt sok elutasítás Szakmai rész

Részletesebben

Új Magyarország Vidékfejlesztési Program. Dobos György fıtanácsos FVM

Új Magyarország Vidékfejlesztési Program. Dobos György fıtanácsos FVM Új Magyarország Vidékfejlesztési Program A Balaton vízminıségének védelmében figyelembe vehetı intézkedések támogatási lehetıségei Dobos György fıtanácsos FVM 1 Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Részletesebben

Jobban Eszter és Szeptember 12. XI: Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VI: országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia

Jobban Eszter és Szeptember 12. XI: Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VI: országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia ALAP-ÉS JÁRÓBETEG ELLÁTÁS EGYÜTTMŐKÖDÉSÉNEK TAPASZTALATAIRÓL Jobban Eszter és Dr. Marik György 2009. Szeptember 12. XI: Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VI: országos Járóbeteg Szakdolgozói

Részletesebben