Opció Trader használati utasítás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Opció Trader használati utasítás"

Átírás

1 Opció Trader használati utasítás

2 Demó számla nyitása: Nyissa meg az XTB weboldalát: Kattintson az ingyenes demó számla gombra, válassza ezt követően a További demó számlák linket,

3 majd a demó számla nyitása gombot nyomja meg. Miután a fentiekben leírt ikonra rákattint, regisztrálnia kell demo számláját egy regisztrációs űrlap kitöltésével, majd ezt jóvá kell hagynia. A Regisztráció gomb megnyomásával sikeresen regisztrálta ingyenes demo számláját és az alábbi ablak fog felugrani:

4 Töltse le az Opció Trader demó platformot a Save File gomb megnyomásával, majd telepítse azt a számítógépére. Kereskedési platformunkkal kezelheti demó számláját és opciókkal kereskedhet a pénzügyi piacokon valós idejű grafikonok és árak segítségével. A telepítést és a futtatást követően töltse ki megfelelően az alábbi ablakban adatait, valamint állítsa be a kereskedéshez használni kívánt tőke mennyiségét. Miután ezzel végzett és jóváhagyta az adatokat, a rendszer egy login-t és egy jelszót generál demó számlájához. Új demoszámlát regisztrált a rendszer. Lent láthatja a bejelentkezéséhez szükséges információkat. Az első bejelentkezéskor a rendszer felajánlja, hogy elmenti a jelszót, aminek az alkalmazásával Önnek nem kell arra emlékeznie és minden egyes belépéskor azt begépelnie; ha a Jelszó megjegyzése opció nincs bepipálva, akkor minden belépéskor be kell írni a jelszót, ami biztonsági okokból hasznos lehet valós számláknál.

5 Opció Trader kereskedési felülete Piac: az aktuális árakat jeleníti meg az adott termékekre, csakúgy, mint az XTB-Trader platformon Megbízás: ezt az ablakot a megvásárolt vagy kiírt opciók paramétereinek bevitelére, valamint a már meglévő pozíciók zárására használjuk Grafikon: az opció görbéjét illusztrálja Portfólió: nyitott pozícióink menedzseléséhez használjuk Az esetlegesen bezárt ablakokat a Nézet menüből jeleníthetjük újra meg. Opciós nyereségszámítás: díj ( a tranzakció devizanemében): ezt kapjuk vagy fizetjük az opció díjaként/áraként díj pip-ekben: a fentiek pip-ben kifejezve Maximális nyereség: a maximálisan elérhető profit, amit az adott egyszerű opció vagy összetett opciós stratégia lehetővé tesz Maximális veszteség: az adott opcióval vagy stratégiával elérhető maximális veszteség Fedezeti pont/ár: az az ár, amely esetén az opció/stratégia eredménye nulla és amely felett az opció/stratégia segítségével elkezdünk pénzt keresni vagy veszíteni. Opció érzékenységszámítás (görög betűk) : az adott opciók görög betűs tényezőit jeleníti meg.

6 Kereskedés: Válassza ki az opció típusát: A platform 3 opciótípus elérését teszi lehetővé: - vanilla - european digital (bináris opció) - european digital range (bináris opció) Instrumentum kiválasztása a listából:

7 Vanilla opciók Miután kiválasztottunk egy instrumentumot, a strike price/trigger mezőben megjelenik egy átlagos jegyzési ár. A befektető meghatározhatja saját kötési árát, melyet a lenti képen látható szövegdobozba gépelhet be ( a 10%-90% vagy a -10%- -90%-os delta tartományban). Saját excercise price kiválasztása hasonlóan történik. A lenti illusztráción a réz vételi és eladási árának átlaga /2=9535 (exercise price) Példa helytelen ár meghatározására: Delta 0.00 értéken kívül tartományban (10% alatt)

8 Az opció típusa dobozban mind a Vétel (call), mind az Eladás (put) választható Az opció lejárata a beépített naptárból választható ki egyszerűen, a kiválasztott munkanapra történő kattintással (a szombat és a vasárnap nem választható). A minimális lejárat 7 nap, a maximális 6 hónap.

9 A tranzakció lotokban kifejezett névleges értéke a listából választható ki, a minimális lépésköz 0.1 (akár 0.8 is beírható).

10 Miután ezt megtettük, a rendszer beárazza a meghatározott opciót: ELADÁS (BID): a baloldali árjegyzés az opció eladásának árát mutatja: 90 pontban megadott prémium. Egyel alatta a prémium értéke a letét számlájának devizanemében van megadva. VÉTEL (ASK): a jobboldali árjegyzés az opció vételének árát mutatja: 120 pontban számított érték. Ez alatt található a prémium adott számla devizanemében megadott értéke. Az ASK és a BID közötti árkülönbözete az úgynevezett spread, ami az opció lejárat előtt történő lezárásához köthető. Ennél a példánál: 30 pont a spread amit a pénzügyi eszközök specifikációs táblázata is tartalmaz, ha az opciós termékek táblázatát vizsgáljuk. A megadott árjegyzést a rendszer a lejárati dátum és/vagy az opció kötési árának változtatásával. Az opció terminusának lerövidítésével csökken a prémium.

11 Az opció paramétereinek beállítását követően a Kérelem gomb megnyomásával lehet frissíteni az árjegyzést. Ezt követően az Eladás vagy Vétel gombbal lehet végrehajtani a kötést (5 mp-ünk van erre):

12 A tranzakció végrehajtását követően a rendszer megerősítést küld a kötésről (a képen: EURUSD Call opció vétele as kötési árral és 17 pontos prémiummal). A tranzakció ezt követően a Portfólió ablakban jelenik meg:

13 A Portfólió ablak felülete Portfólió Mezők (oszlopok): ID tranzakció száma Nyitás dátuma a vétel/eladás dátuma Opció osztály az opció típusa Eszköz a mögötteses eszköz neve Kötés/Trigger 1 a kiválasztott kötési ár Lejárat az opció lejáratának dátuma Lotok a tranzakció értéke lotokban kifejezve Volumen/Kifizetés a bináris opció értéke V/E információ az opció eladásáról vagy vételéről Típus az opció típusa: call vagy put Megnyit a vételi opció esetében, ha mínusz (-) jel van akkor a kifizetett prémium értékét jelöli a tranzakció elején; eladási opciónál a plusz (+) jel a kapott prémium értékét jelöli a tranzakció elején. Kezdeti érték az opció jelenértéke a letét devizanemében megadva Indikatív piaci ár az a jelenérték amin az opciót lejárat előtt le lehet zárni Indikatív Profit a befektető pozícióinak jelenértéke a letét devizanemében, beleértve a prémiumok értékét is. A profit az értékelés-nyitás közötti különbözetből alakul. A vételi opcióknál (V) a profit nem kevesebb, mint a fizetendő prémium, az eladási opciónál (E) nem több mint a kapott opciós prémium. Egyenleg a befektetési számla értéke Margin az eladási (E) opciók letéti követelménye, mely 1% a tranzakció értékének az alábbi eszközökben USDPLN, EURPLN, EURUSD, GBPUSD, USDCHF, USDJPY, EURJPY, EURCHF, EURGBP, AUDUSD, USDCAD, GBPJPY és 2% a GOLD, SILVER, COPPER, ZINC, OIL, W20PLN, US30, US500, DE30, EU50, UK100, SPA35 eszközök esetében. Rendelkezésre álló margin a számlán, szabadon levő összeg, mely az eladási opciók letéti követelményének kifizetésére használható. Tőke Az Egyenleg és a Profit mezők különbözete. Margin szint százalékos értékben megadott hányados, mely a Tőke és a Margin érték elosztásával számít ki a rendszer. Amennyiben a margin szint 30%-ra süllyed, automatikusan záródnak a legveszteségesebb eladási (E) opciók. Ennek elkerülését az Egyenlegre történő további befizetéssel lehet elkerülni (Egyenleg = tőke +/- profit) Piaci érték a vételi és eladási opciók értékelésének összessége Profit a nyitott pozíciók indikatív profit mezőjének összessége

14 Bináris opció European digital A european digital bináris opció esetében három további mezőt kell még kitölteni: - Kötési ár/trigger1 az eszköz kötési árát - Opció típus felett vagy alatt - Kifizetés ITM lejárat esetén a profit összessége a tranzakcióban

15 Bináris opció European Digital Range A european digital range bináris opció esetében három további mezőt kell még kitölteni: - Trigger1, Trigger2: árkülönbözet - Opció típus: belül vagy kívül - Kifizetés: teljes profit ITM opció esetén

16 Opció lezárása lejárat előtt Az opció lezárása lejárat előtt egy ellentétes pozíció felvételével történik, vagyis egy vételi opció eladásával és az eladott opció visszavételével. Példa: Első tranzakció EURUSD Call opció vétele aminek a prémiuma (17 pont) Opció jelenértéke: (5 pont) Kereskedés lezárása: opció eladása 5 pontos prémium jóváírása mellett Tranzakció eredménye: kifizetett prémium kapott prémium záráskor = (-12 pont) Annak érdekében, hogy lezáruljon a kiválasztott opció, a Portfólió ablakban kétszer rá kell kattintani az opcióra. A helyes kiválasztást követően megjelennek az opció paraméterei (az eszköz, opció típusa, kötési ár, lejárat dátuma és értékelés). Miután megjelennek a paraméterek, meg kell erősíteni az árat (ELADÁS/VÉTEL) a Kérelem gomb megnyomásával (ebben az esetben ELADÁS/ VÉTEL) majd a Zárás, eredmény gombra nyomni. Az Eladás/Vétel ár megerősítését követően a pozíció lezárásához a Zárás gombra kell kattintani. Az Eladás gomb megnyomásával új, eladási pozíció jön létre az ablakban látható paraméterekkel.

17 A pozíció helyes lezárásának megerősítése az alábbi ablakban jelenik meg: A lezárt opció eltűnik a Portfólió ablakból és átkerül a Számlatörténet ablakba: Opciós lejárat Az opciós lejárati dátuma pontosan a következőt jelenti óra (GTM +1) ez a nap amikor lejár az Opciós ügylet így annak megszűnnek jogai és kötelezetségei. Abban az esetben, ha a W20PLN-nek a lejárata dátuma kor van (GMT+1), az eszköz bezárása nem lehet később mint 16:00 ami az opció lejárati dátumának ideje. Ez azt jelenti, hogy ha a befektető nem zárja az adott időben az opciót, akkor az automatikussan lezáródik a lejárati napon és a Specifikációs Táblázatban meghatározott átlagáron. ( Példa: EURUSD- átlagárán fog teljesülni az opció lezárultával.) Igaz, hogy a befektető aki szeretné tartani az opciót a lejárati dátumig, annak sincs szüksége kézi zárásra, az Opció Trader rendszer- az opciót automatikusan lezárja a lejáratkor. Az opció a lejáratkor automatikusan zárodik és a számlatörténet fülre kattintva megtekinthetjuk a következő kommentárral : lejárt az árral, amely illusztrálja az eszköz átlagárát a lejáratkor. A lejárt opció megtekinthető a számlatörténetben/történelem fülön:

18 One Click Stratégia lap Az egy kattintásos Stratégia lap- használható olyan opciók létre hozására amely tartalmaz két vagy három opciót. Stratégia kiválasztása Eszköz Naptár Pozíció Típus Kötési ár Lot Nyereség pipekben Nyereség letét devizában Greeks Long Straddle stratégia példa: Eszköz: US30 Lejárati dátum: I. opció : Long Call, kötési ár: pont, névleges érték: 0,1 lot, nyereség: 43 pont II. opció: Long Put, kötési ár: pont, névleges érték: 0,1 lot, nyereség 43 pont Az opciós nyereségszámítási ablakban (a chart alatt) a befektető megtekintheti a stratégiájának eredményét: Nyereség: -86 USD (az eredmény USD) Nyereség (pipekben): -86 Maximum profit: korlátlan Maximum veszteség: HUF Megtérülési ár: Megtérülési ár: Az az ártartomány, amelyen belül a stratégia veszteséget generál a lejáratkor: közötti megtérülési ár.

19 US 30 chart Ha a sárga területen belül, azaz között marad az árszint: veszteséges a Long Straddle Ha a alatt vagy a felett lesz az árszint: profitál a Long Straddle január 12. Stratégiai lejárata

20 Opció érzékenység számítás (görög betűk) DELTA A delta a legnépszerűbb görög betű, mely megmutatja, hogy mennyit fog változni az opció értéke (opció prémium) a mögöttes termék 1 pontos elmozdulása esetén. A delta ezért az opció árának első deriváltja és értékét százalékosan kell értelmezni. Például: ha opciónk deltája 50% és a mögöttes eszköz értéke (mondjuk EUR/USD pár) 100 pontot változik, az opciónk prémiuma az árváltozás fele lesz (50% x 100 pont = 50 pont). A delta azt is megmutatja, hogy mekkora eséllyel hívhatjuk le opciónkat nyereségben (elérjük a lehívási árat). Tehát egy 60%-os delta a siker esélyével egyenlő. Attól függően, hogyan van beállítva az excercise price (lehívási ár) a mögöttes termék árához képest az opciók három kategóriába sorolhatóak: OTM (Out of The Money) - alacsony premium, ATM (At The Money) - közepes premium, ITM (In The Money) - magas premium. A delta értékeket a különböző opció fajtákra az alábbi táblázat jelöli: Az opciók melyek árnövekedés során hoznak nyereséget pozitív deltával rendelkeznek, az árcsökkenéskor profitáló opciók deltája pedig negatív értékű. Tehát ha a delta értéke 0-nál nagyobb, akkor a befektető a piaci árak emelkedésére számít, ha pedig 0 alatti, akkor az árak csökkenésére. A Delta értékének változása az idő múlásával:

21 GAMMA A gamma megmutatja, hogy a mögöttes eszköz 1 pontos elmozdulása esetén mennyit változik az opció deltája, ezért a gamma az opció árának második deriváltja. Például: ha a delta 50% és a gamma értéke 0,0100 a mögöttes termék egy pontos elmozdulása a delta értékét 51%-ra növeli. A gamma tehát pozitív értékű a vételi opciók esetén. A gamma az ATM opciók esetén a legmagasabb, de a magas értéke nagy ingadozást okoz a delta értékében. Ha a pozició gamma értéke magas, a befektető erős spot rate mozgást vár tetszőleges irányban rövid időn belül. Amennyiben pedig negatív értékű akkor a befektető stabil piaci körülményeket vár. A gamma értéke az idő múlásával változik: VEGA A vega együttható azt mutatja meg, hogy, mekkora változást idéz elő az opció árában ha a mögöttes eszköz volatilitása 1%-ot változik. Azaz a vega az opció érzékenyéségét méri a volatilitás változásához. A vega az opció árának első deriváltja. Például: ha az opció premium 100 pont és a vega 3, akkor a volatilitás 1%-os változása a premiumot 103 pontra emelné. A vételi opciók pozitív vegával rendelkeznek, tehát a növekvő volatilitás a megvett opció értékét növeli. Ezzel szemben az eladási opciók negatív vegájával és emelkedő volatilitásával, az opció értéke csökken. A vega az ATM opcióknál a legmagasabb, ami azt jelenti, hogy ezen típusú opcióknak van a legnagyobb kitettsége a volatilitással szemben. Ezen felül minél hosszabb egy opció lejárata annál bizonytalanabb, hogy nyereségben tudjuk-e lezárni, ezért magasabb a vega értéke. Amennyiben a kiválasztott opciónak pozitív a vegája a befektető az implied volatility (piaci ármozgás) növekedésére számít, negatív érték esetén pedig a fordítottja igaz. A vega változása az idő előrehaladtával:

22 THETA A théta az a hányados mely megmutatja, hogy mennyit fog változni az opció ára (prémium), ha az idő egy egységet mozdul el (az Option Trader platformon ez egy nap). A vételi (long) opciók esetében a théta negatív, mivel az idő múlásával csökken a prémium összege, short opciók esetében pedig pozitív, mivel a kiíró egyre kevesebb ideig van kitéve kockázatnak. Például: ha az opció prémium értéke 100 és a théta +1, akkor egy nap után (feltétételezve, hogy minden más változatlan) a prémium 101-re emelkedik. A théta értéke rövid lejáratú és az ATM opcióknál a legmagasabb. Minél rövidebb egy opció lejárata, annál többet ér napról napra mind a vásárló mind pedig a kiíró számára. Théta értéke az idő változásával: RHO A görögök közül a rho azt mutatja, hogy miként változik az opciós prémium a jegybanki alapkamat 1%-os változásával (devizapárok esetében a keresztdeviza kamatkörnyezetét vizsgálva). Pozitív értéke esetén a befektető a keresztdeviza kamatának emelkedésére számít, negatív érték esetén pedig kamatvágásra. PHI A görög phi azt jelzi, hogy miként változik az opciós prémium a jegybanki alapkamat 1%-os változásával (devizapárok esetében az alapdeviza kamatkörnyezetét vizsgálva). Pozitív értéke esetén a befektető a alapdeviza kamatának emelkedésére számít, negatív érték esetén pedig kamatvágásra.

23 Demóról a valós számlára Ügyfeleknek, akik már rendelkeznek XTB-Trader valós számlával Valós ügyfeleink, akik szeretnék kipróbálni az opciós kereskedést, könnyen átválthatnak az XTB-Trader kereskedési platformról az Option-Trader szoftverre. Ehhez csupán az ügyfélszolgálatot kell felhívni a telefonszámon és megadni az XTB-Tradernél használt logint (vagy szerződésszámot) a jelszóval valamint azt az összeget, amit szeretne átcsoportosítani a valós számlájáról az opciós alszámlára. Példa: a befektetőnek van 8500 USD a számláján, amiből 4000 USD az opciós számlára szeretne áttenni. Az ügyfélszolgálat felhívását követően így 4500 USD marad a sima, 4000 USD pedig az opciós számlán, a befektetőnek nem szükséges semmilyen átutalást csinálnia. A szándék jelzését követően az ügyfélszolgálat munkatársa rögzített telefonon megadja az Option-Trader használatához szükséges logint és jelszót. Az első bejelentkezés alkalmával, a valós szerver csatlakozásához az IP számot meg kell változtatni, a következőképpen: Először a login megadása nélkül kell futtatnia a rendszert, majd a Beállítások menüpont alatt a Szerver lehetőséget kell választani Ezt követően a Cím:Port mezőben változtassa meg az IP címet az ügyfélszolgálat által megadott címre, majd kattintson az OK gombra.

24 Miután megváltoztatta a szerver címét, jelentkezzen be az új Option-Trader login és jelszóval. Ehhez a Kapcsolat menüpont Kapcsolódni ablakot kell előhívni és beírni a logint és jelszót. Ha ez nem ugrik elő elsőre, úgy először bontsa a kapcsolatot ( Kapcsolat bontása ) majd ezt követően kapcsolódjon ismét az új login és jelszóval. Az opciós alszámlára átutaltatott pénzösszeg az Egyenleg mezőben fog megjelenni. Ezt követően kezdhető meg az opciós termékekkel való kereskedés. Az első bejelentkezés alkalmával bejelölheti a Jelszó megjegyzése négyzetet, ezáltal nem kell majd minden egyes alkalommal beírni a logint és a jelszót, a rendszer automatikusan belép. Valós számlával nem rendelkező ügyfelek A valós számlával nem rendelkező személyeknek, szerződést kell kötniük az XTB-vel a honlapon leírt módok egyikén. Látogasson el weblapunkra vagy kattintson a linkre: Számlanyitási dokumentumok Bármilyen kérdése adódna, hívja bátran a es telefonszámot vagy írjon a címre.

Buda-Cash MetaTrader Fontos Tudnivalók

Buda-Cash MetaTrader Fontos Tudnivalók Buda-Cash MetaTrader Fontos Tudnivalók Kockázati és szerzői jogi nyilatkozat A devizapiacon való kereskedés átlag feletti hozamokkal kecsegtet, azonban ez a befektetési forma rendkívül kockázatosnak és

Részletesebben

Portfolio Online Tőzsde Pro. Felhasználói kézikönyv

Portfolio Online Tőzsde Pro. Felhasználói kézikönyv Portfolio Online Tőzsde Pro Felhasználói kézikönyv BEVEZETÉS... 3 RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 3 BELÉPÉS A PORTFOLIOPRO-BA... 4 JELSZÓ MÓDOSÍTÁS... 5 TRANZAKCIÓS KÓD MEGADÁSA... 5 A PORTFOLIOPRO INDÍTÁSA...

Részletesebben

ALAPVETİ DEVIZAPIACI KIFEJEZÉSEK MIT NEVEZÜNK PONTNAK? Mi a devizapiac? Mik azok a deviza keresztárfolyamok? Mi a Bid/Ask spread?

ALAPVETİ DEVIZAPIACI KIFEJEZÉSEK MIT NEVEZÜNK PONTNAK? Mi a devizapiac? Mik azok a deviza keresztárfolyamok? Mi a Bid/Ask spread? ALAPVETİ DEVIZAPIACI KIFEJEZÉSEK Mi a devizapiac? A nemzetközi online kereskedési környezet a legnagyobb és legdinamikusabb tıkepiac a világon, napi 3200 milliárd dolláros forgalommal, melyen a nap 24

Részletesebben

Portfolio Online Tőzsde Pro Felhasználói kézikönyv

Portfolio Online Tőzsde Pro Felhasználói kézikönyv Portfolio Online Tőzsde Pro Felhasználói kézikönyv 1 BEVEZETÉS... 3 RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 3 BELÉPÉS A PORTFOLIO PRO-BA... 4 JELSZÓ MÓDOSÍTÁS... 5 TRANZAKCIÓS KÓD MEGADÁSA... 5 A PORTFOLIO PRO INDÍTÁSA...

Részletesebben

Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book. Elemzésközpont.hu

Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book. Elemzésközpont.hu Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book Elemzésközpont.hu www.elemzeskozpont.hu Kedves Olvasó! Ebbe az ebook-ba összeválogattuk azokat az általunk publikált cikkeket, melyek a külföldi tőzsdékhez

Részletesebben

Deviza ügyletek. Deviza ügyletek Általános Terméktájékoztató. 2. Termékparaméterek, fogalmak

Deviza ügyletek. Deviza ügyletek Általános Terméktájékoztató. 2. Termékparaméterek, fogalmak Deviza ügyletek A devizapiac az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő piacok egyike. Közgazdasági értelemben a devizapiac hatékony piacnak tekinthető, hiszen a szervezett, transzparens, likvid

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN

ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN Tartalomjegyzék.. Mi az a Forex és miért kereskedjen? 1.. Miért kereskedjen a devizapiacon?... Valósítsa meg elképzeléseit valós ügyletekben. A Bika és a Medve.. Olvasson

Részletesebben

Részvénykereskedés a Saxo Bank-nál

Részvénykereskedés a Saxo Bank-nál the specialist in trading & investment Nemzetközi Befektetési Bank Saxo Bank-Nemzetközi (Globális) terjeszkedés A Saxo Bank egy nemzetközi befektetési bank, amelynek központja Koppenhágában, Dániában található.

Részletesebben

ÜGYFÉLTERMINÁL (EQUILOR TRADER 2) ÚTMUTATÓ

ÜGYFÉLTERMINÁL (EQUILOR TRADER 2) ÚTMUTATÓ 1 ÜGYFÉLTERMINÁL (EQUILOR TRADER 2) ÚTMUTATÓ 1 2 Ellenırizze, hogy az alapbeállításban szereplı munkafelület ugyanaz, mint a DEMO & LIVE ügyfélterminálon használt. MUNKAFELÜLET Hozza létre saját munkafelületét

Részletesebben

Gyakran Ismételt Kérdések ibanq2

Gyakran Ismételt Kérdések ibanq2 Gyakran Ismételt Kérdések ibanq2 Tartalom Regisztráció... 4 1./ Milyen adatokra van szükség a regisztrációhoz?... 4 2./ A regisztráció első lépésénél, vállalkozás esetében a saját, vagy a vállalkozás ügyfélszámát

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ 2015. május 27. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 4 HOGYAN HASZNÁLJUK A KÖNYVET?... 4 1. MIT NYÚJT ÖNNEK A BUDAPEST INTERNETBANK...

Részletesebben

A tőzsdei keres kedés alapjai

A tőzsdei keres kedés alapjai A tőzsdei keres kedés alapjai Portfolio Trader TudásCenter Minden, amit a kereskedésről tudni kell Interaktív online előadások (webinarium) Ingyenes délutáni szemináriumok Devizakereskedési tanfolyam Kezdő

Részletesebben

Határidős ügyletek. Határidős ügyletek Általános Terméktájékoztató. 2. Termékparaméterek, fogalmak

Határidős ügyletek. Határidős ügyletek Általános Terméktájékoztató. 2. Termékparaméterek, fogalmak Határidős ügyletek Egy határidős ügylet mindig egy jövőbeli időpontra szól, egyszerűen egy termék jövőbeni árfolyamára vonatkozó spekuláció, ahol minden teljesítés is a jövőbeni időpontban esedékes az

Részletesebben

Forex kereskedés automatizált rendszerekkel

Forex kereskedés automatizált rendszerekkel Forex kereskedés automatizált rendszerekkel Tények és tévhitek a forex kereskedésről és a forex robotok használatáról. www.forexrobotworld.net Tartalom - Tartalom.... 2 - Bevezető.. 4 - A forex kereskedelem

Részletesebben

Saját számlaszám rögzítése... 29

Saját számlaszám rögzítése... 29 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 1. Mit nyújt önnek a Budapest Bank Online Befektetési Rendszere?... 4 2. Garantált biztonság az Online Befektetési Rendszer használatakor... 5 Technikai feltételek...5 3.

Részletesebben

Használati útmutató OTPdirekt szolgáltatás

Használati útmutató OTPdirekt szolgáltatás Használati útmutató OTPdirekt szolgáltatás 1 1. Fejezet OTPdirekt Contact Center, Internet Bank, SmartBank és SMS- Kontroll... 5 1. Általános információk... 5 2. Az OTPdirekt szolgáltatás felhasználói...

Részletesebben

A FOREX piac. Bevezetés a devizakereskedelembe GFT oktatási segédlet

A FOREX piac. Bevezetés a devizakereskedelembe GFT oktatási segédlet A FOREX piac Bevezetés a devizakereskedelembe GFT oktatási segédlet BEVEZETŐ: BIKÁK ÉS MEDVÉK Mi a FOREX KERESKEDÉS? MILYEN DEVIZÁKKAL KERESKEDHET? PIP-EK,LOT-OK, TŐKEÁTTÉTEL NÉGY LÉPÉS AZ ELSŐ FOREX KERESKEDÉS

Részletesebben

ERSTE Lakossági NetBank. Felhasználói kézikönyv

ERSTE Lakossági NetBank. Felhasználói kézikönyv ERSTE Lakossági NetBank 1 Tartalom 1 Tartalom... 2 2 A NetBank működésének általános bemutatása... 4 2.1 Felhasználói felület általános működése... 4 2.1.1 Általános kereső... 4 2.1.2 Listák és lekérdezések

Részletesebben

MetaTrader 5 Kézikönyv

MetaTrader 5 Kézikönyv MetaTrader 5 Kézikönyv A MetaTrader egy rugalmas kereskedő felület forex és CFD kereskedéshez. A MetaTrader a legfontosabb termékünk, mivel használata egyszerű, de a kereskedési tapasztalata fokozása érdekében

Részletesebben

WebKincstár - Felhasználói Kézikönyv

WebKincstár - Felhasználói Kézikönyv WebKincstár - Felhasználói Kézikönyv 2015.január 01. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. WebKincstár szolgáltatás igénybevételének követelményei... 4 3. Bejelentkezés... 6 3.1. Első bejelentkezés... 7

Részletesebben

Felhasználói leírás. A CKB Trend rendszer felhasználói funkcióiról

Felhasználói leírás. A CKB Trend rendszer felhasználói funkcióiról 1 Felhasználói leírás A CKB Trend rendszer felhasználói funkcióiról Verzió: 3.1 Készült: 2012. október 22. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezető... 4 2 Általános tudnivalók a program kezeléséről:... 5 2.1 A CKB

Részletesebben

infotéka Napló kézikönyv

infotéka Napló kézikönyv kézikönyv I Tartalomjegyzék 3 Fejezet I Kezdő lépések 1 Kezdő lépések... 3 Fejezet II Nézet 8 1 Ikonsor... 8 8 Fejezet III Paraméterezések 1 Felhasználók... és jogok 8 2 Évnyitás... 12 3 Vezérlő rekord...

Részletesebben

Megbízásunk során az alábbi fajtájú ajánlatokat tehetjük, melyek az ajánlat mennyiségére vonatkozóan határoznak meg feltételt:

Megbízásunk során az alábbi fajtájú ajánlatokat tehetjük, melyek az ajánlat mennyiségére vonatkozóan határoznak meg feltételt: - Limit ajánlat, amelynél a beadott megbízással meg kell jelölni egy árat (az un. limitár), melynél rosszabb áron az ügylet nem teljesíthető vételnél tehát legfeljebb a megjelölt áron, eladásnál legalább

Részletesebben

Kerszám Silver. Felhasználói Kézikönyv

Kerszám Silver. Felhasználói Kézikönyv Kerszám Silver Felhasználói Kézikönyv Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos!

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Felhasználói kézikönyv Legutóbbi változások: A könnyebb használat

Részletesebben

BEFEKTETÉSI ÉS ÉRTÉKPAPÍRPIACI ISMERETEK

BEFEKTETÉSI ÉS ÉRTÉKPAPÍRPIACI ISMERETEK BEFEKTETÉSI ÉS ÉRTÉKPAPÍRPIACI ISMERETEK dr. Bozsik Sándor TEMATIKA Technikai árfolyamelemzés I. (Vonaldiagram, O-X diagram, Japán-gyertya, Mozgóátlag) Technikai árfolyamelemzés II. (Bollinger-szalag,

Részletesebben

Tájékoztató. az Őrszem árfolyamfigyelő szolgáltatásról. Őrszem árfolyamfigyelő szolgáltatás. Mik a stop loss és a start buy funkciók?

Tájékoztató. az Őrszem árfolyamfigyelő szolgáltatásról. Őrszem árfolyamfigyelő szolgáltatás. Mik a stop loss és a start buy funkciók? Tájékoztató az Őrszem árfolyamfigyelő szolgáltatásról Őrszem árfolyamfigyelő szolgáltatás A MetLife Biztosító Zrt. a magyar életbiztosítási piacon elsőként vezette be árfolyamfigyelő szolgáltatását. Az

Részletesebben

Tőzsde fogalma, fajtái, tőzsdei ügyletek típusai

Tőzsde fogalma, fajtái, tőzsdei ügyletek típusai Tőzsde fogalma, fajtái, tőzsdei ügyletek típusai Tőzsde fogalma A tőzsde különlegesen szervezett, koncentrált piac, ahol tömegáruk kereskedése szigorúan előírt szabályok szerint történik. Homogén tömegáruk

Részletesebben

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 1/63 Tartalomjegyzék 1. Bevezető...3 A rendszer rövid jellemzése...3 A program főbb tulajdonságai...3 2. A program használatba vétele...4 3.

Részletesebben

E-PORTFÓLIÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

E-PORTFÓLIÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ E-PORTFÓLIÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VERZIÓ 1.0 AZ E-PORTFÓLIÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ CÉLJA ÉS FELÉPÍTÉSE A pedagógus-szakvizsgával és tizennégy év szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógusok 2014. április

Részletesebben