Általános versenyszabályok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Általános versenyszabályok"

Átírás

1 Kider + SPORT program 2013/2014 gyakorlatsora A csapatok létszáma 12 tauló, ebből: 2 fiú 2 láy 2. osztályos 2 fiú 2 láy 3. osztályos 2 fiú 2 láy 4. osztályos A verseyek gyakorlásához szükséges szerek: 4 db kosárlabda, 4 db kézilabda, 2 db ugrókötél, 12 db bója, 5 db zsámoly, 7 db karika (mérete: gyermek típus, 70 cm-es), 4 db focilabda, 4 db szembekötő kedő Általáos verseyszabályok A gyakorlatsor 16 feladatot tartalmaz. A feladatok közül mide versey előtt 7 gyakorlatot sorsoluk ki, amelyeket a verseyt megelőző apo a holapo hirdetük meg. A feladatok midegyikét külö potozzuk. A verseyek rajtjelre (sípszóra) idulak és az utolsó tauló célba érkezéséig tartaak (kivéve, ha az adott feladatleírás máshogy redelkezik). A feladatok közbei hibázás vagy szabálytalaság eseté a gyakorlatot a hiba helyéről kell újra folytati (kivéve, ha az adott feladatleírás máshogy redelkezik). A csapat utolsó verseyzője megkülöböztető jelzést haszál. Potegyelőség eseté, ameyibe ez ériti a továbbjutási sorredet vagy a dötő esetébe a díjazást, a helyszíe a verseyszervezők által egy újabb feladat kerül kihúzásra. Az éritett csapatok ezzel a feladattal dötik el a sorredet. A sportvetélkedő sorá kiemelt fotosságú, hogy megmaradjo a versey pozitív hagulata és a gyermekek örömteli, közös sportélméyt szerezzeek. Épp ezért vitás helyzetekbe kérjük a testevelő kollégák megértését és az egymás iráti tisztelet megtartását. Vitás kérdésbe kérjük, forduljaak a Verseyszervezőkhöz, akik igyekezek a lehető legigazságosabb dötéseket meghozi a vitatott kérdésekbe. Csapatösszetétel: A verseyekre az iskolák a következő taulók evezésével jeletkezhetek: 4 fő 2. osztályos tauló, akik ba születtek: 2 fiú 2 láy 4 fő 3. osztályos tauló, akik be születtek: 2 fiú 2 láy 4 fő 4. osztályos tauló, akik be születtek: 2 fiú 2 láy fiatalabb verseyzőt lehet idítai az adott korosztályba, de a emek aráya em változtatható (6 fiú 6 láy) Cserejátékosokra voatkozó szabályok: A verseyekre maximum 2 fő cserejátékos evezhető be. A versey alatt csere csak sérülés eseté lehetséges. Ameyibe cserére va szükség, a sérült verseyző csak azoos korcsoportú és emű gyermekkel helyettesíthető. Ameyibe ez em lehetséges, csak fiatalabb gyermek helyettesíthet idősebbet, például 4. osztályos helyett beállhat 2. osztályos, de fordítva em. Csak láy helyettesíthet fiút, fordítva em. Vitás helyzetekbe a Verseyszervezők döteek. Pályaméret: Két alapvoal távolsága: 15 méter. Szlalom eseté az első és utolsó bója távolsága 2,5 méter az alapvoalaktól, majd mide bója 2 méterre va egymástól. Fotos, hogy a taév sorá a gyakorlás a pályarajz szerit törtéje. A gyakorlás sorá felmerülő kérdéseiket az ifo@kidersport.hu címre várjuk. Eredméyes felkészülést és sok sikert kívá: Kider + SPORT

2 GURÍTÓS SORVERSENY Játékeszközök: 1 db kosárlabda Kiiduló helyzet: oszlopalakzat, terpeszállás, mide tauló a pályá, a kezdő tauló az idulóvoal mögött áll. Az oszlop első taulója magastartásba, labdával a kézbe áll. törzshajlítással előre labdagurítás láb között hátra, majd az oszlop utolsó embere kézbe labdahordással előre fut. A gyakorlatot folyamatosa ismétlik a célvoalig. A gyakorlat vége: a csapat célvoalo utolsókét átfutó taulója a labdával előre fut és felveszi a kiiduló helyzetet. Hiba eseté csak a gurító (a sor elejé álló tauló) futhat a labdáért és kezdheti meg újra a gurítást. Az alapvoal és a rajtvoal távolsága 3 méter, így a pálya hossza 12 méter. Lábbal em lehet segítei a gurítást. A csapattagok egymástól való távolsága em meghatározott.

3 LABDÁS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 4 db kézilabda, 4 db kosárlabda, 4 db focilabda Kiiduló helyzet: oszlopalakzat, mide tauló választ egy labdát. (a labdások sorredje szabado választott) kézilabdával: labda a kézbe, futás szlalomba a bóják között a fordulóig, majd visszafelé egyees voalba futás a rajt-cél voalig kosárlabdával: labdavezetés kézzel szlalomba a bóják között a fordulóig, majd visszafelé egyees voalba futás (labda a kézbe) a rajt-cél voalig focilabdával: labdavezetés lábbal szlalomba a bóják között a fordulóig, majd visszafelé egyees voalba futás (labda a kézbe) a rajt-cél voalig váltás kézéritéssel A gyakorlat vége: a csapat utolsó taulója átfut az idulóvoalo és ezzel egyidőbe az oszlop elejé álló tauló a labdáját magastartásba ledíti. Hiba eseté csak a feladatot végrehajtó tauló futhat a labdáért és kezdheti meg újra a gyakorlatát a hibázás helyéről. A kosárlabdát is szlalomba kell vezeti (a labda is szlalomba halad). A kosárlabdát váltott kézzel és két kézzel pattogtatva is lehet vezeti. Az eldőlt bóját a hibázó játékosak kell felállítaia.

4 ÁLLATOS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: a feladathoz em szükséges semmilye eszköz Kiiduló helyzet: oszlopalakzat. állatutázó mozgás a fordulóig, majd szabado választott egyees voalú futás vissza a rajt-cél voalig váltás kézéritéssel az állatok sorredje a következő: 1-6. tauló rákjárás, pókjárás, sáta róka, yuszi ugrás, fókamászás (csak kézzel lehet húzi a lábat), békaszökdelés tauló rákjárás, pókjárás, sáta róka, yuszi ugrás, fókamászás (csak kézzel lehet húzi a lábat), békaszökdelés váltás kézéritéssel A gyakorlat vége: a csapat utolsó taulója átfut az idulóvoalo és ezzel egyidőbe az oszlop elejé álló tauló a karját magastartásba ledíti. Hiba eseté a feladatot végrehajtó tauló a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. A kiiduló helyzet midig az állatak megfelelő póz. Váltás kéz-, illetve testéritéssel. Békajárásál mide guggolásál talajérités a két térd között. Pók- és rákjárásál haladás közbe a feék em éritheti a talajt.

5 UGRÓKÖTÉLKÍGYÓ SORVERSENY Játékeszközök: 2 db ugrókötél összekötve, 3 db kézilabda, 3 db kosárlabda, 2 db zsámoly Kiiduló helyzet: eltolt kettes oszlop, egyik kézzel kötélfogás (mid a 12 tauló), 6 taulóál labda a másik kézbe. a kötél és a labdák elegedése élkül futás a fordulóba elhelyezett zsámolyokig a labdákat bele kell tei a zsámolyokba (a labda em eshet ki a zsámolyból, ha kiesik, akkor vissza kell tei) egyees voalba visszafuti a rajt-cél voalig (kötélfogás kötelező mideki számára) A gyakorlat vége: a csapat utolsó taulója átfut az idulóvoalo, a csapat felveszi a kiiduló helyzetet és ezzel egyidőbe az oszlop mide tagja a karját kötéllel a kezébe magastartásba ledíti. Hiba eseté: csak a labdát hordó tauló futhat a labdáért, majd visszaérkezése utá a teljes csapatak a hibázás helyéről kell folytatia a gyakorlatot. a kötés kioldódása eseté a csapatak meg kell állia, újra rögzíteie a köteleket majd a hibázás helyéről folytatia a gyakorlatot. A zsámolyok a 6. bója helyé vaak elhelyezve.

6 PASSZOS PÁROS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db kézilabda Kiiduló helyzet: kettes oszlop, az első pár egyik tagjáak kezébe labda. párokét 10 db labdaátadást kell végezi a fordulóig úgy, hogy a felfestett (2 m széles) voalo kívül futak a forduló voalig (átfutak a voalo) visszafelé kézfogással futás középe (egyik tauló kezébe a labda) váltóeszköz a labda, kézbe adva A gyakorlat vége: a csapat utolsó párja átfut az idulóvoalo, átadja a labdát (em passzolhatja) és ezzel egyidőbe az első pár a labdát magastartásba ledíti. Hiba eseté a feladatot végrehajtó tauló a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. A fordulóál az alapvoalra (a 2 méter távolságba felfestett szaggatott voal végére) bóják kerülek, ezeket kell megkerüli a játékosokak, majd köztük (és a szaggatott voal közt) futi vissza a rajtvoalig. Törekedi kell arra, hogy a passzok haladás közbe (e álló helyzetbe) törtéjeek.

7 BÓJATORONY ÉPÍTÉS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 12 db bója Kiiduló helyzet: oszlopalakzat, mide tauló fejé 1-1 bója. futás a fordulóig (bója a feje, kézérités élkül) a szer lerakása a forduló bójára futás vissza váltás kézéritéssel A gyakorlat vége: a csapat utolsó taulója átfut az idulóvoalo és ezzel egyidőbe az oszlop elejé álló tauló a karját magastartásba ledíti. Hiba eseté a feladatot végrehajtó tauló a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. A fordulóál a bóját meg kell kerüli. Feladat közbe (a fordulóig) bója a feje, karok csípőre téve. Igazítás vagy a bója leesése eseté meg kell álli és oa folytati a gyakorlatot.

8 PÁROS FUTÁSOK VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db kosárlabda, 1 db kézilabda Kiiduló helyzet: kettes oszlop. párokét feladattal futás a fordulóig, bójakerülés majd szabado vissza (kézfogás élkül, szerek a kézbe), kivétel a háromlábú futás ahol a feladat oda-vissza törtéik 1. pár: egymással szembe kézfogás (midkét kéz), oldalazó futás 2. pár: oldalazó futás háttal, kézilabda a hátak között 3. pár: háromlábú futás, melybe a taulók egymáshoz közelebbi lába ugrókötéllel va összekötve (ők a feladatot a teljes pályá végzik) 4. pár: egymással szembe oldalazó futás, magastartásba kéztámasz egy kosárlabdá 5. pár: a párok egyik tagja meetiráyak háttal fut, míg a másik vele szembe, egyik kézzel kézfogás 6. pár: a párok együtt futak, miközbe az egyikük háromszor megkerüli a társát futás közbe váltás kézéritéssel A gyakorlat vége: az utolsó pár átfut az idulóvoalo és ezzel egyidőbe az oszlop elejé álló pár a karját magastartásba ledíti. Hiba eseté a feladatot végrehajtó pár a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. 1. pár: a futás oldalsasszéval törtéik. 2. pár: a futás oldalsasszéval törtéik, karok összekulcsolása tilos. 3. pár: az összekötött lábak is éritsék a talajt, egymás kezét em szabad fogi. 4. pár: a futás oldalsasszéval törtéik. 5. pár: a párokak szembe kell maradi egymással. 6. pár: a párokak folyamatosa kell haladi, a kerüledő játékos em állhat meg.

9 FAGYIS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db bója, 1 db focilabda Kiiduló helyzet: 1-6 tauló oszlopalakzat, 7-12 tauló oszlopalakzat egymással szembe az alapvoalak mögött. futás a szerrel (bója fejjel lefelé, bee egy labda) a kézbe, szlalom voalba a bóják között szer átadása a szemközti csapat első taulójáak A gyakorlat vége: a csapat utolsó taulója átfut az idulóvoalo és ezzel egyidőbe az oszlop elejé álló tauló a karját magastartásba ledíti. Hiba eseté a feladatot végrehajtó tauló a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. Bójafogás: a bóját a végétől (a feladat közbe az alja) a közepéig (második lyuk) lehet tartai, egy vagy két kézzel.

10 CÉLBADOBÓS VERSENY Játékeszközök: 3 db kézilabda, 1 db zsámoly Kiiduló helyzet: 11 tauló oszlopalakzatba, 1 tauló az oszlopalakzattal szembe egy zsámolyo áll. a csapat egyik tagja az oszloppal szembe egy zsámolyo áll megadott távolságra a rajtvoaltól a taulók egymás utá dobak midekiek két kísérlete va, szabado választható potról a csapat tagjai eldöthetik, hogy a három, egyre övekvő távolságra lévő dobóhely melyikéről kísérlik meg a dobást. A sikeres dobások értéke a távolság függvéyébe pot. a dobás akkor ér potot, ha a zsámolyo álló elkapóak sikerül lepattaás élkül megfogi a labdát A gyakorlat vége: amikor a csapat utolsó tagja is végrehajtotta a két kísérletét. Hiba eseté a dobó játékos megy a labdáért. Dobástávolságok: 1 potért 4 méterről, 2 potért 6 méterről, 3 potért 8 méterről. Időkorlátozás ics.

11 LOVACSKÁS PÁROS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db ugrókötél Kiiduló helyzet: kettes oszlop. a párok meetiráyak megfelelőe állak a rajtvoalra egymás mögé a hátul lévő tauló fogja az elől lévő tauló dereka köré helyezett ugrókötél két végét a kötélek folyamatosa feszüli kell úgy, hogy azt az elől lévő tauló em foghatja meg fordulóál szerepcsere váltás a kötéllel törtéik A gyakorlat vége: az utolsó pár midkét tagja átér az idulóvoalo és ezzel egyidőbe az oszlop elejé álló pár a karját magastartásba ledíti. Hiba eseté a feladatot végrehajtó pár a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről.

12 LABDAADOGATÓS STRATÉGIAI SORVERSENY Játékeszközök: 3 db kézilabda, 3 db kosárlabda, 5 db zsámoly Kiiduló helyzet: oszlopalakzat, a rajtvoalo elhelyezett zsámolyokba 3 db kézilabda és 3 db kosárlabda va elhelyezve. jelre befutás (12 tauló) a pályára a célvoalra helyezett labdás zsámolyok és a félpályára helyezett üres zsámoly közé a hátul lévő tauló kivesz egy labdát a zsámolyból és tetszőleges módo előre adja mide taulóak ériteie kell a labdát majd az első tauló beteszi azt a zsámolyba amikor a harmadik labda is a zsámolyba kerül (csak egyesével mehetek a labdák), az egész oszlop átfut a másik térfélre (de csak akkor), és a feladat megismétlődik úgy, hogy a három labda átjusso a második térféle is a feladat még egyszer ismétlődik a rajtvoalál maradt további 3 labdával A gyakorlat vége: Amikor az utolsó labda is a célvoalra helyezett zsámolyokba került és a befejező ember a karját magastartásba ledíti. Hiba eseté a labdát elejtő tauló megy a labdáért és folytatja a gyakorlatot a hibázás helyéről. A középső zsámoly távolsága 7,5 méter az alapvoalaktól. A taulók egysoros voalba helyezkedek el. Az első (labdát idító) tauló állhat szembe a társaival, hogy lássa, mikor ér a labda a célzsámolyba, mert csak ekkor lehet elidítai a következő labdát.

13 GURÍTÓS-PASSZOLÓS-FUTÓS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db kézilabda, 2 db bója, 2 db zsámoly Kiiduló helyzet: 5-5 fős oszlop egymással szembe az adott jel mögött, 1-1 tauló a pálya közepé egymásak háttal ül egy zsámolyo. az oszlop első embere gurítja a labdát a vele szembe, zsámolyo ülő társáak majd fut a bójáig és a társtól visszakapott (passzolt) labdával fut a szembe lévő oszlopig váltás a labdával (kézbe adva) a feladat folytatódik (jobbra tartással) A gyakorlat vége: a csapat utolsó (10.) taulója átfut az idulóvoalo és ezzel egyidőbe a labdát átadja az oszlop elejé álló taulóak, aki a karját a labdával magastartásba ledíti. Hiba eseté a labdát elejtő tauló megy a labdáért és újrakezdi a gyakorlatot a hibázás helyéről. A zsámolyo ülő taulók távolsága 7,5 méter az alapvoalaktól. Oldalbója távolsága 1 méter a zsámolytól jobb és bal oldalra egyarát. Elhibázott gurításál vagy dobásál midig a futó játékos (em a zsámolyo ülő) megy a labdáért. Zsámolyról törtéő passzál a bóját kívülről kell kerüli.

14 AKADÁLYPÁLYA VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 4 db szembekötő kedő, 6 db hulahoppkarika, 6 db bója Kiiduló helyzet: 2-2 bekötött szemű tauló egymás mögött a pálya két alapvoalá helyezkedik el, a többi 8 tauló a pálya mellett, az oldalvoalo áll egysoros voalba. adott jelre a 8 taulóak kell átiráyítai egyekét a égy sötétbe tapogatózó taulót a pálya egyik végéből a másikba úgy, hogy a bekötött szeműekek mide szigetet jelző karikába bele kell lépiük, illetve a fákat jelző bójákat ki kell kerüliük a bekötött szemű taulók kezébe kézilabda va, amelyet átadak a társukak, amely váltókét működik potozás: a karikába két lábbal törtéő belépés 2 potot ér, egy lábbal törtéő belépés 1 potot ér, hibapotok: a bója éritése és/vagy feldötése -1 pottal (azaz egy pot levoásával) jár váltás: labdaátadás a túlsó térféle elhelyezkedő társ a kezébe a pályá lévő akadályokat verseye em a rajz szerit redezzük be A gyakorlat vége: a egyedik bekötött szemű tauló célba érése. Hiba eseté a feladatot végrehajtó tauló a gyakorlatát a hibázás helyéről folytatja, majd a feladat végé összesítei kell a megszerzett és elvesztett potokat. Pályaberedezés szembekötés utá törtéik. A feldötött vagy elmozdult bóját, karikát az aimátorok, taárok teszik vissza a helyükre. Karikát visszahelyezi csak továbbhaladás utá lehet (például, ha a játékos a karikába lépés előtt elrúgja, akkor em igazítjuk vissza, haem az ideiglees helyé léphet bele). A karika elmozdítása em jár hibapottal. Potozás: a befutás sorredjéek potszámát megszorozzuk kettővel, majd ehhez adjuk hozzá vagy vojuk le belőle a játék közbe elért potszámot. Így alakul ki a végleges sorred.

15 MOCSÁRJÁRÁS SORVERSENY Játékeszközök: 7 db hulahoppkarika Kiiduló helyzet: a csapatok egymás mellett 3-4 m térközzel, az idulóvoal mögött, a meetiráyak megfelelőe, kettes oszlopba állak fel. A karikák mellettük helyezkedek el összegyűjtve. karikákból híd építése rajt jelre a taulók párosával 1 db karikát az idítóvoal elé helyezek és belelépek a következő pár egy másik karikát előre ad, amelybe az első pár előrelép, majd a második pár az ő helyükre lép a további párok folyamatos bevoásával ezt ismétlik midaddig, amíg el em érik a célvoalat a karikákat adogati kell, előre dobi em lehet (!) a célvoal elérésekor a hído a taulók kimehetek a partra, de a híd elemeit (a karikákat) az utolsó párak fel kell szedie és kijuttatia a célterületre a párok soha em léphetek kariká kívülre A gyakorlat vége: mide tauló és hulahoppkarikas zabályosa kijutott a partra. Hiba eseté, azaz kilépésekét, még egy párak át kell haladi a célvoalo a karikát előreadva. Potozás: a befutás sorredjéek potszámát megszorozzuk kettővel és hibákét levouk 1-1 potot. Hiba lehet: kilépés, leteyerelés, karika húzása lábbal. A hibapotok levoása utá alakul ki a végleges sorred.

16 KARIKÁS-PÁROS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 6 db hulahoppkarika, 6 db bója Kiiduló helyzet: oszlopalakzat, a karikákba elhelyezkedve párosával. a taulókak párosával a karikákba elhelyezkedve és a karikákat derékmagasságba tartva kell eljutiuk a fordulóbójáig, majd azt megkerülve visszafuti a párok a futás módját maguk választják meg: futhatak egymás mellett, egymás mögött, oldalsasszéval váltás kéz-, illetve testéritéssel A gyakorlat vége: a csapat utolsó párosa átfut az idulóvoalo és ezzel egyidőbe az oszlop elejé álló tauló a karját magastartásba ledíti. Hiba eseté a feladatot végrehajtó taulók a gyakorlatot újrakezdik a hibázás helyéről.

17 ÁTFUZOS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db hulahoppkarika, 2 db ugrókötél Kiiduló helyzet: 5-5 fős oszlop egymással szembe a pálya két alapvoalá helyezkedik el, 1-1 tauló a pálya közepé egymással szembe, magastartásba két összekötözött ugrókötelet feszít ki. Az idulóvoalhoz közelebb álló tauló egy karikába áll. az oszlop első taulója elfut a hozzá közelebb álló társához (ő áll a karikába) és a karikát átfűzi a társá, illetve a kifeszített ugróköteleke keresztül a másik tauló lábához az átfűzés techikája ics meghatározva: lehet egy kézzel, két kézzel a sikeres végrehajtás utá elfut a váltóvoalhoz és kézéritéssel cserél A gyakorlat vége: a csapat utolsó (10.) taulója átfut az idulóvoalo és ezzel egyidőbe az oszlop elejé álló tauló a karját magastartásba ledíti.

Általános versenyszabályok

Általános versenyszabályok Kinder + SPORT program gyakorlatsora A csapatok létszáma 12 tanuló, ebből: 2 fiú 2 leány 2. osztályos 2 fiú 2 leány 3. osztályos 2 fiú 2 leány 4. osztályos A versenyek gyakorlásához szükséges szerek: 4

Részletesebben

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT:

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT: JÁTÉKGYŰJTEMÉNY 1. LABDAADOGATÓ VERSENY A kezdő játékos a zsámolyon áll. A labda a kezdő játékos kezében van. Jelre a kezdő játékos átadja a labdát a mellette lévőnek, tetszőleges módon. Mindenki továbbadja

Részletesebben

A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása

A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása A verseny célja: A sportág népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása,

Részletesebben

KAPKODD A LÁBAD! sor-, váltó- és ügyességi verseny GYAKORLATANYAGA

KAPKODD A LÁBAD! sor-, váltó- és ügyességi verseny GYAKORLATANYAGA KAPKODD A LÁBAD! sor-, váltó- és ügyességi verseny GYAKORLATANYAGA Érvényes 2011-től visszavonásig. A versenyszámokat összeállította: Árva János gyógypedagógus Barta Szilvia gyógytestnevelő Szerkesztette:

Részletesebben

2013/2014. TANÉVI JÁTÉKOS SPORTVERSENY DIÁKOLIMPIA KISORSOLT FELADATOK

2013/2014. TANÉVI JÁTÉKOS SPORTVERSENY DIÁKOLIMPIA KISORSOLT FELADATOK Magyar Diáksport Szövetség Játékos Sportverseny Albizottsága 2013. július 15-én tartott munkabizottsági értekezletén kisorsolta a 2013/2014. tanévi feladatokat az új Játékgyűjteményből. A feladatok a következők:

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA Érvényes 2005-től visszavonásig MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG DIÁKOLIMPIA JÁTÉKOS SPORTVERSENY Gyakorlatanyaga Érvényes 2005-től visszavonásig A versenyszámokat összeállította:

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

Eszkimó-Indián Játékok 2018.

Eszkimó-Indián Játékok 2018. Eszkimó-Indián Játékok 2018. A 2019-es versenyévadtól bevezetésre kerül a Korosztály-specifikus tehetségmenedzselési rendszer mérési programja, amelyet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által megbízott szakmai

Részletesebben

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül Cél: UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül (Korosztály: 12 év Létszám: 12+2 fő Bemutató ideje:

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer Magyar Népi Küzdelmi Játékok Futárméta Versenyrendszer A versenyszabályokat az Országos Baranta Szövetség adja ki, azok felhasználása, sokszorosítása, felhasználása csak a Szövetség engedélyével történhet.

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I.

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban

Részletesebben

JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015

JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015 JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015 A Torna mérkőzéseit az MKOSZ által meghatározott 3 3 kosárlabda mérkőzések az alábbi szabályai szerint kell játszani. A Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok előírásai érvényesek

Részletesebben

A XIV. Legügyesebb kollégium és kollégista országos vetélkedő versenykiírása Szolnok

A XIV. Legügyesebb kollégium és kollégista országos vetélkedő versenykiírása Szolnok A XIV. Legügyesebb kollégium és kollégista országos vetélkedő versenykiírása 2013. Szolnok A vetélkedő helye: A verseny ideje: Szolnok Városi Kollégium, Gyermekváros Úti Tagintézmény 5000 Szolnok, Gyermekváros

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

2012/2013. TANÉVI JÁTÉKOS SPORTVERSENY DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ. I-II. korcsoport

2012/2013. TANÉVI JÁTÉKOS SPORTVERSENY DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ. I-II. korcsoport 2012/2013. TANÉVI JÁTÉKOS SPORTVERSENY DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ I-II. korcsoport 2013. február 16. Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok 2012/2013. TANÉVI JÁTÉKOS SPORTVERSENY ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ VERSENYKIÍRÁSA

Részletesebben

FANTASZTIKUS KOMBINATORIKA. Adva van n különböző elem. A kiválasztás sorrendje számít VARIÁCIÓ. mateking.hu

FANTASZTIKUS KOMBINATORIKA. Adva van n különböző elem. A kiválasztás sorrendje számít VARIÁCIÓ. mateking.hu FANTASZTIKUS KOMBINATORIKA Adva va külöböző elem Kiválasztuk k darabot Vesszük az összes elemet és sorba rakjuk A kiválasztás sorredje számít A kiválasztás sorredje em számít PERMUTÁCIÓ P matekig.hu Ha

Részletesebben

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam 1. évfolyam 1-5 Szökdelések ugrások - Szigetről szigetre /ugrálás karikába/ - Mocsár -szökdelések, akadályok fölött 6-10 Egyensúly-gyakorlatok -gyakorlatok

Részletesebben

Sportfoglalkozás-labdarúgás munkaterv

Sportfoglalkozás-labdarúgás munkaterv és a Sportfoglalkozás-labdarúgás munkaterv Fiúk lányok 2x39 óra Pádár Béla és a Munkaterv Óraszám Cél, fejlesztés Tananyag, tartalom Követelmények 1. Sportágjellemző mozgásformák gyakorlása Egyéni labdás

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag SPRINT ÖSSZETETT Sprint összetett (ügyességi pálya,+ 40m guggoló támaszból) U11: 1m 2,5m 3m 5m 6m 5,5m 7m 10m Pálya kialakítása: pálya hossza 2pályax40m. A versenyző

Részletesebben

Labdarúgás Fejlesztési Terv

Labdarúgás Fejlesztési Terv Labdarúgás Fejlesztési Terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Koszics Gábor Pétervására,

Részletesebben

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül Cél: UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül (Korosztály: 12 év Létszám: 12+2 fő Bemutató ideje:

Részletesebben

Szeretettel hívjuk és várjuk intézményük diákjait!

Szeretettel hívjuk és várjuk intézményük diákjait! Versenykiírás XIII. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére 2014. Kecskeméti Gyógypedagógiai Általános Iskola

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

Versenykiírás és program

Versenykiírás és program Versenykiírás és program A torna helyszíne: Dabas, Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola József Attila u. 107 Rendező: Dabas-Gyón FC A torna időpontjai: 2015. február 8. és március 1. Korosztályok: U-7 /2008/

Részletesebben

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY 4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY PONTSZÁMOK Sportjátékok Atlétika Torna Úszás Küzdősportok (mindkét nem számára) Összesen 20 pont 30 pont 30 pont 30 pont 10 pont

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina

TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina A 3. évfolyam ebben a tanévben októbertől decemberig tartó időszakban úszásoktatáson vesz részt heti két órában. Ebből

Részletesebben

Versenykiírás XII. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére

Versenykiírás XII. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére Versenykiírás XII. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére Aranykapu Alapítvány 2013. Szalaparti Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is!

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 2. Házi feladat Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 1) Reakciógyorsaság fejlesztése és téri tájékozódás fejlesztése: Fekete-Fehér (nappal-éjszaka

Részletesebben

Versenykiírás XI. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére

Versenykiírás XI. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére Versenykiírás XI. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére 2012. Tisztelt Intézményvezetők! Tisztelt Kollegák!

Részletesebben

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Fizikai képességek felmérése az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Közoktatási típusú sportiskola A közoktatási típusú sportiskola

Részletesebben

GRASSROOTS JÁTÉKSZABÁLYOK

GRASSROOTS JÁTÉKSZABÁLYOK GRASSROOTS JÁTÉKSZABÁLYOK U6/7 korosztály A labdarúgás versenyszabályai érvényesek! A különbségeket a következőkben ismertetjük: Pályaméret: 15x20m Kapuméret: 2x1m Büntető terület: nincs jelölve Labdaméret:

Részletesebben

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok I. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétikai szakosztályában

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

JÁTÉKSZABÁLYOK. DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB)

JÁTÉKSZABÁLYOK. DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB) JÁTÉKSZABÁLYOK DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB) 2016 A Torna mérkőzéseit az MKOSZ által meghatározott 3 3 kosárlabda mérkőzések az alábbi szabályai szerint kell

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

VI.Kombinatorika. Permutációk, variációk, kombinációk

VI.Kombinatorika. Permutációk, variációk, kombinációk VI.ombiatorika. ermutációk, variációk, kombiációk VI..ermutációk ismétlés élkül és ismétléssel (sorredi kérdések) l..) Az,, számjegyekből, ismétlés élkül, háy háromjegyű szám írható? F. 6 db. va. A feti

Részletesebben

Versenykiírás X. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére

Versenykiírás X. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére Versenykiírás X. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére Aranykapu Alapítvány 2011. Szalaparti Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet T1 Futások 1. Sprint váltó Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Országos Métabajnokságának szabályzata 1. A játék menetéről általában A játék során két csapat: az ütő ( A csapat) és a fogó ( B csapat) küzd egymással a pontokért.

Részletesebben

Beszámoló. Sportnap (Egercsehi március 19.) Programterv: Kezdés 12:30 Alsósok programja:

Beszámoló. Sportnap (Egercsehi március 19.) Programterv: Kezdés 12:30 Alsósok programja: Beszámoló Sportnap (Egercsehi 2015. március 19.) Programterv: Kezdés 12:30 Alsósok programja: 12:30-tól 14:15-ig: rollerezés, és ügyességi feladatok 14:30-tól: sor - és váltóverseny Közben uzsonna Felsősök

Részletesebben

Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1.

Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1. Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1. Kecskemét, 2016. január 24. VASÁRNAP 09.30 A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a gyermek korosztály számára a téli időszakban teremverseny

Részletesebben

FELADATOK a Bevezetés a matematikába I tárgyhoz

FELADATOK a Bevezetés a matematikába I tárgyhoz FELADATOK a Bevezetés a matematiába I tárgyhoz a számítástechia taár főisolai és a programozó matematius szao számára 2004 ovember 4 FIGYELEM: a számtech szaosoa csa a övetező feladato ellee: 2,6,7,8,9-13,16-25,27,31-33

Részletesebben

2016/2017 Gyermeklabdarúgó ligabajnokság

2016/2017 Gyermeklabdarúgó ligabajnokság MMS 2016/2017 Gyermeklabdarúgó ligabajnokság MMS Ligabajnokságot azzal a céllal hoztuk létre,hogy a Keleti régió csapatait magas színvonalon versenyeztessük! Tavalyi évben 8 csapat vesz részt a versenyeken.

Részletesebben

Szabály játékok. Szerep játékok. 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 5:3 3:3. 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi 5:5. 3 m 3 m. feladatok, játékok

Szabály játékok. Szerep játékok. 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 5:3 3:3. 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi 5:5. 3 m 3 m. feladatok, játékok U9 3 m 3 m U7 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 Szabály játékok 5:3 x x x x Labda nélküli koordináció célbarúgással Szerep játékok 3:3 x x x x 5:5 x x x x 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi feladatok, játékok U7: 5-6 évesek

Részletesebben

Sport XXI. alapprogram Dél-Kelet Magyarország Régió teremverseny 1.

Sport XXI. alapprogram Dél-Kelet Magyarország Régió teremverseny 1. Sport XXI. alapprogram Dél-Kelet Magyarország Régió teremverseny 1. Békés, 2018. január 19. PÉNTEK 12.00 A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a gyermek korosztály számára a téli időszakban teremverseny

Részletesebben

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (5.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

A bármi áron való győzelem gondolkodásmódjától határolódj el!

A bármi áron való győzelem gondolkodásmódjától határolódj el! UEFA Etikai kódex A labdarúgás etikájának kialakításában az edző személye kulcsfontosságú. Az etikával kapcsolatos felfogásuk és beállítottságuk közvetlenül hat ki játékosaik magatartására. Viselkedésüknek

Részletesebben

5. állomás Sport-mozgás

5. állomás Sport-mozgás 5. állomás Sport-mozgás Mottó: Ép testben, ép lélek. 1 Indító szöveg: A rendszeres sportolás elengedhetetlen az ember fizikai, pszichikai fejlődéséhez. A mozgás az ember alapvető igénye és szükséglete.

Részletesebben

n akkor az n elem összes ismétléses ... k l k 3 k 1! k 2!... k l!

n akkor az n elem összes ismétléses ... k l k 3 k 1! k 2!... k l! KOMBINATORIKAI ALAPFOGALMAK A ombiatoria általába a véges halmazora voatozó redezési és leszámlálási feladatoal foglalozi. Az elemi ombiatoria legtöbb esetbe a övetező ét érdés egyiére eresi a választ:

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

3. osztály - Testnevelés

3. osztály - Testnevelés Horizontális tanulás a TÁMOP 3.4.2/A-11/2 Projektet megvalósító együttnevelő intézmények számára Célja az SNI-s tanulókat oktató nevelő intézmények pedagógiai munkájának megismerése: integrálás, differenciálás,

Részletesebben

Sport-mozgás. Kalandozás a Körös körül

Sport-mozgás. Kalandozás a Körös körül 5. Állomás Sport-mozgás Kalandozás a Körös körül 1 KALANDOZÁS KÖRÖS KÖRÜL Indító szöveg: Körös körül Körös. Mottó: Ragadj evezőlapátot, így találsz igaz barátot! Hollári, hollári hó! Sodor a Körös folyó!

Részletesebben

Szakmai elvek U11-U15

Szakmai elvek U11-U15 MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Szakmai elvek U11-U15 MEGTÁRGYALTA ÉS ELFOGADTA AZ MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottsága 2014. oldal 1 Védekezési és támadási alapelvek U11-U15 korosztályokban

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

5. Kombinatorika. 8. Legfeljebb hány pozitív egész számot adhatunk meg úgy, hogy semelyik kettő összege és különbsége se legyen osztható 2015-tel?

5. Kombinatorika. 8. Legfeljebb hány pozitív egész számot adhatunk meg úgy, hogy semelyik kettő összege és különbsége se legyen osztható 2015-tel? 5. Kombiatorika I. Feladatok. Háyféleképpe olvashatók ki az alábbi ábrákról a PAPRIKAJANCSI, a FELADAT és a MATEMATIKASZAKKÖR szavak, ha midig a bal felső sarokból kell iduluk, és mide lépésük csak jobbra

Részletesebben

Érvényes 2013-tól visszavonásig

Érvényes 2013-tól visszavonásig Érvényes 2013-tól visszavonásig A feladatgyűjteményt összeállította a Magyar Diáksport Szövetség Diákolimpia Bizottságának Játékos Sportverseny Albizottsága: Bíró Csaba Bodor Zoltán Sarkadi László Szepesi

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola

FORGATÓKÖNYV Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola FORGATÓKÖNYV Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tiszteletére rendezett akadályverseny feladatai (közös játék) 12 fős csapatokkal Az iskolai verseny ideje: 2015. március 10. kedd 9 óra Szervező:

Részletesebben

Gyermek Kupa Szabályok Versenykiírás 3/b sz. melléklet

Gyermek Kupa Szabályok Versenykiírás 3/b sz. melléklet Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok KIVONAT Gyermek Kupára vonatkozó szabályok módosításokkal A Gyermek Kupa kosárlabda mérkőzéseket az alábbi szabályok szerint kell játszani. A Nemzetközi kosárlabda

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás 1. A verseny célja: - Változatos és színvonalas versenylehetőség biztosítása SPORT XXI korosztály számára. 2. Versenyszámok, résztvevők: - Sprint összetett: 40m síkfutás,

Részletesebben

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság január 21. szombat 11: 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság január 21. szombat 11: 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2017. január 21. szombat 11: 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok I. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétikai szakosztályaiban

Részletesebben

Kenguru és Gyermek Kupa. Védekezési és támadási megkötések U11 Kenguru és U12 Gyermek korosztályokban

Kenguru és Gyermek Kupa. Védekezési és támadási megkötések U11 Kenguru és U12 Gyermek korosztályokban MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Kenguru és Gyermek Kupa Védekezési és támadási megkötések U11 Kenguru és U12 Gyermek korosztályokban MEGTÁRGYALTA ÉS ELFOGADTA AZ MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottsága

Részletesebben

- Egyesületi Program. U6/7, U8/9 fesztivál. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények

- Egyesületi Program. U6/7, U8/9 fesztivál. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények - Egyesületi Program U6/7, U8/9 fesztivál Eljárási Rend, Szakmai Követelmények A fesztivál előkészítése 1. Általános követelmények Gyermeklabdarúgó fesztivált, ott lehet rendezni, ahol a csoportban minimálisan

Részletesebben

MAGYAR LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG EDZŐKÉPZŐ KÖZPONT UEFA Elite Youth A

MAGYAR LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG EDZŐKÉPZŐ KÖZPONT UEFA Elite Youth A MAGYAR LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG EDZŐKÉPZŐ KÖZPONT UEFA Elite Youth A A játék szervezése és a védekezés megszervezése a középső harmadban 4-3-3-as játékrendszerben Készítette: Németh Károly Németh Antal Varga

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. T1 U11 és U13 korosztály számára 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) áll fel a futás irányával megegyezően, egy oszlopban. 2. A

Részletesebben

Tananyag Követelmény Megjegyzés KÉPESSÉGFEJLESZTÉS Futások: kitartó futások. valamint a szökdelések váltott lábú szökdelések

Tananyag Követelmény Megjegyzés KÉPESSÉGFEJLESZTÉS Futások: kitartó futások. valamint a szökdelések váltott lábú szökdelések Évfolyam: 9-12. Korosztály: serdülő- ifjúsági Cél A fizikai képességfejlesztés által felkészülés a felnőtt korosztály elvárásaira A felnőtt mezőnyre való felkészülés jegyében a technikai és taktikai elemek

Részletesebben

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova Első rész Matematikai tréfák Matematikai játékok Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova A következő matematikai játékokba matematikai tréfákba a végső eredméy a játék kiidulási feltételeitől függ, és em a

Részletesebben

1005 röplabda játék és gyakorlat

1005 röplabda játék és gyakorlat 1005 röplabda játék és gyakorlat lõszó Sokszor mondjuk gyerekeinknek és tanítványainknak az egyesületi edzéseken vagy az iskolában, hogy elõször a röplabda technikáját kell megtanulniuk, mielõtt játszani

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára

Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára Általános szabályok A verseny lebonyolítása: Körverseny rendszerű lebonyolítás a táblázatban látható versenyszámokkal

Részletesebben

Football Factor Dalnoki Bajnokság

Football Factor Dalnoki Bajnokság Football Factor Dalnoki Bajnokság VERSENYKIÍRÁS Helyszín : 1157 Bp. Bánkút u.71 ( Dalnoki pálya) Nevezési Feltételek: 39.000 Ft/Csapat ( minimum 9 meccs garantált) 15 fős Csapatok. (Egyszerre 5+1 játékos

Részletesebben

Óraterv (1.) Az óra didaktikai feladatai: érdeklődés felkeltése, motiválás, korábbi ismeretek felelevenítése, magasabb szintű alkalmazása

Óraterv (1.) Az óra didaktikai feladatai: érdeklődés felkeltése, motiválás, korábbi ismeretek felelevenítése, magasabb szintű alkalmazása Óraterv (1.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

Mozgó számok. 4. osztály

Mozgó számok. 4. osztály TÁMOP 3.3.8.B-12-2012-0058 FOGLALKOZÁSTERVEK A TUDÁSLÉTRA PROGRAMADAPTÁCIÓHOZ Mozgó számok 4. osztály Készítette: Kissné Fónad Anna Innovativ Szolgáltató Betéti Társaság 8000 Székesfehérvár, Megyeház u.

Részletesebben

STRANDRÖPLABDA VII. Országos Bajnokság

STRANDRÖPLABDA VII. Országos Bajnokság Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon 2890 Tata Új út 21. Telefon: 34/587-470 Fax: 34/587-471 STRANDRÖPLABDA VII. Országos Bajnokság A verseny

Részletesebben

PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok.

PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok. PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok. A bója akadályok építhetők kicsi vagy nagy bójából, a labirintusban és a beékező és kiérkező bójakapuk csak kis bójából építhetők. Minden bója tetején

Részletesebben

Kutatói pályára felkészítı modul

Kutatói pályára felkészítı modul Kutatói pályára felkészítı modul Kutatói pályára felkészítı kutatási ismeretek modul Tudomáyos kutatási alapayag feldolgozása, elemzési ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI

Részletesebben

Eseményalgebra, kombinatorika

Eseményalgebra, kombinatorika Eseméyalgebra, kombiatorika Eseméyalgebra Defiíció. Véletle kísérletek evezük mide olya megfigyelést, melyek több kimeetele lehetséges, és a véletletől függ, (azaz az általuk figyelembevett feltételek

Részletesebben

AZ FIVB 2014.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA

AZ FIVB 2014.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA AZ FIVB 2014.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA Szabálypont Szabálykönyv 2013-16 Szabálykönyv 2015-16 1.1. MÉRETEI A játékpálya négyszög alakú 18x9 m-es terület, melyet egy legalább

Részletesebben

FK Csíkszereda tanulmányút

FK Csíkszereda tanulmányút FK Csíkszereda tanulmányút Barcelona, 2016. 02. 8-15. Résztvevők: Szondy Zoltán Bíró Albin Dusinszki Zoltán 1.nap- edzéslátogatás a CF. Damm U8-U11 korosztályainál Vall d'hebron Blokkokban való munka,

Részletesebben

INDOOR TAMBURELLO Nemzetközi játékszabályzat

INDOOR TAMBURELLO Nemzetközi játékszabályzat INDOOR TAMBURELLO Nemzetközi játékszabályzat Tartalomjegyzék 1. fejezet Pálya Vonalak Biztonsági és neutrális zónák Játékterület 2. fejezet Labda 3. fejezet Ütők 4. fejezet Játszmák és meccsek Pontozás

Részletesebben

MAGYARORSZÁG VERSENYKIÍRÁSA

MAGYARORSZÁG VERSENYKIÍRÁSA MAGYARORSZÁG KOSÁRPALÁNTA BAJNOKSÁGÁNAK VERSENYKIÍRÁSA 2018/2019. MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE HUNGARIAN BASKETBALL FEDERATION SZÉKHELY: 1146 BUDAPEST, ISTVÁNMEZEI ÚT 1-3. POSTACÍM: 1146 BUDAPEST,

Részletesebben

SPORT XXI. PROGRAM REGIONÁLIS TRIATLON DIÁKOLIMPIA (Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megye) X. JUBILEUMI VERESEGYHÁZI NYÍLT TRIATLON VERSENY

SPORT XXI. PROGRAM REGIONÁLIS TRIATLON DIÁKOLIMPIA (Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megye) X. JUBILEUMI VERESEGYHÁZI NYÍLT TRIATLON VERSENY SPORT XXI. PROGRAM REGIONÁLIS TRIATLON DIÁKOLIMPIA (Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megye) X. JUBILEUMI VERESEGYHÁZI NYÍLT TRIATLON VERSENY A verseny Fővédnöke: Szervezőbizottság tagjai: Pásztor

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

Óravázlat. Tisztelt Kollégák!

Óravázlat. Tisztelt Kollégák! Tisztelt Kollégák! Engedjétek meg, hogy megköszönjük megtisztelı jelenléteket, és röviden bemutassuk a Zipernowsky Károly sport törekvéseit, amelyek egyben a mai bemutató óra szakmai hátterét is meghatározzák.

Részletesebben

1 Mozgáskoordináció fejlesztése

1 Mozgáskoordináció fejlesztése Szeptember Foglalkozás 1 Mozgáskoordináció fejlesztése érintések a test különbözı részeivel( alkar, fej, fenék, térd,stb ) görgetés talppal, hassal Ügyességi feladatok, változó testhelyzetekben labdával

Részletesebben

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16.

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16. SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE 6600 Szentes, Klauzál u. 16. 1. Verseny célja: Versenylehetőség és motiváció biztosítása a régióban, Bács- Kiskun és Csongrád megyékben

Részletesebben

Tanmenet - javaslat a Kölyök Atlétika tananyagából az általános iskola 1. osztálya számára

Tanmenet - javaslat a Kölyök Atlétika tananyagából az általános iskola 1. osztálya számára Tanmenet - javaslat a Kölyök Atlétika tananyagából az általános iskola 1. osztálya számára Készítette: Kamen Juhos Ildikó és Spák József A Magyar Atlétikai Szövetség felkérésére Budapest, 2013 1 BEVEZETÉS

Részletesebben

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára T1 Futások 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit.

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület Közreműködő

Részletesebben

Populáció. Történet. Adatok. Minta. A matematikai statisztika tárgya. Valószínűségszámítás és statisztika előadás info. BSC/B-C szakosoknak

Populáció. Történet. Adatok. Minta. A matematikai statisztika tárgya. Valószínűségszámítás és statisztika előadás info. BSC/B-C szakosoknak Valószíűségszámítás és statisztika előadás ifo. BSC/B-C szakosokak 6. előadás október 16. A matematikai statisztika tárgya Következtetések levoása adatok alapjá Ipari termelés Mezőgazdaság Szociológia

Részletesebben