Általános versenyszabályok

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Általános versenyszabályok"

Átírás

1 Kinder + SPORT program gyakorlatsora A csapatok létszáma 12 tanuló, ebből: 2 fiú 2 leány 2. osztályos 2 fiú 2 leány 3. osztályos 2 fiú 2 leány 4. osztályos A versenyek gyakorlásához szükséges szerek: 4 db kosárlabda, 4 db kézilabda, 2 db ugrókötél, 12 db bója, 5 db zsámoly, 7 db karika (mérete: gyermek típus, 70 cm-es), 4 db focilabda, 4 db szembekötő kendő Általános versenyszabályok A gyakorlatsor 14 feladatot tartalmaz. A feladatok közül minden versenyen 7 darab kerül kisorsolásra. Az aktuális gyakorlatsor a versenyt megelőző napon, a honlapon kerül meghirdetésre. A feladatok mindegyike külön kerül pontozásra. A versenyek rajtjelre (sípszóra) indulnak és az utolsó tanuló célba érkezéséig tartanak (kivéve, ha az adott feladatleírás máshogy rendelkezik). A feladatok közbeni hibázás vagy szabálytalanság esetén a gyakorlatot a hiba helyéről kell újra folytatni (kivéve, ha az adott feladatleírás máshogy rendelkezik). A csapat utolsó versenyzője megkülönböztető jelzést használ. Pontegyenlőség esetén, amennyiben ez érinti a továbbjutási sorrendet vagy a döntő esetében a díjazást, a helyszínen a versenyszervezők által egy újabb feladat kerül kihúzásra. Az érintett csapatok ezzel a feladattal döntik el a sorrendet. A sportvetélkedő során kiemelt fontosságú, hogy megmaradjon a verseny pozitív hangulata és a gyermekek örömteli, közös sportélményt szerezzenek. Épp ezért vitás helyzetekben kérjük a testnevelő kollégák megértését és az egymás iránti tisztelet megtartását. Vitás kérdésben kérjük, forduljanak a Versenyszervezőkhöz, akik igyekeznek a lehető legigazságosabb döntéseket meghozni a vitatott kérdésekben. A regionális és országos döntőkre az iskolák a következő tanulók nevezésével jelentkezhetnek: 4 fő 2. osztályos tanuló, akik ben születtek: 2 fiú 2 leány 4 fő 3. osztályos tanuló, akik ben születtek: 2 fiú 2 leány 4 fő 4. osztályos tanuló, akik ban születtek: 2 fiú 2 leány fiatalabb versenyzőt lehet indítani az adott korosztályban, de a nemek aránya nem változtatható (6 fiú 6 leány) Kiegészítések: Cserejátékosokra vonatkozó szabályok: A regionális és országos döntőkre maximum 2 fő cserejátékos nevezhető be. A verseny alatt csere csak sérülés esetén lehetséges. Amennyiben cserére van szükség, a sérült versenyző csak azonos korcsoportú és nemű gyermekkel helyettesíthető. Amennyiben ez nem lehetséges, csak fiatalabb gyermek helyettesíthet idősebbet, például 4. osztályos helyett beállhat 2. osztályos, de fordítva nem. Csak lány helyettesíthet fiút, fordítva nem. Vitás helyzetekben a Versenyszervezők döntenek. Pályaméret: Két alapvonal távolsága: 15 méter. Szlalom esetén az első és utolsó bója távolsága 2,5 méter az alapvonalaktól, majd minden bója 2 méterre van egymástól. Fontos, hogy a tanév során a gyakorlás a pályarajz szerint történjen. A gyakorlás során felmerülő kérdéseiket az címre várjuk. Eredményes felkészülést és sok sikert kíván: Ferrero Magyarország, a Kinder + SPORT program kiírója

2 GURÍTÓS SORVERSENY Játékeszközök: 1 db kosárlabda Kiinduló helyzet: Oszlopalakzat, terpeszállás, minden tanuló a pályán, a kezdő tanuló az indulóvonal mögött áll. Az oszlop első tanulója magastartásban, labdával a kézben áll. Törzshajlítással előre labdagurítás láb között hátra, majd az oszlop utolsó embere kézben labdahordással előre fut. A gyakorlatot folyamatosan ismétlik a célvonalig. A gyakorlat vége: A csapat célvonalon utolsóként átfutó tanulója a labdával előre fut és felveszi a kiinduló helyzetet. Hiba esetén csak a gurító (a sor elején álló tanuló) futhat a labdáért és kezdheti meg újra a gurítást. Az alapvonal és a rajtvonal távolsága 3 méter, így a pálya hossza 12 méter. Lábbal nem lehet segíteni a gurítást. A csapattagok egymástól való távolsága nem meghatározott.

3 LABDÁS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 4 db kézilabda, 4 db kosárlabda, 4 db focilabda Kiinduló helyzet: Oszlopalakzat, minden tanuló választ egy labdát. (a labdások sorrendje szabadon választott) kézilabdával, labda a kézben, futás szlalomban a bóják között a fordulóig, majd visszafelé egyenes vonalban futás a rajt-cél vonalig kosárlabdával, labdavezetés kézzel szlalomban a bóják között a fordulóig, majd visszafelé egyenes vonalban futás (labda a kézben) a rajt-cél vonalig focilabdával, labdavezetés lábbal szlalomban a bóják között a fordulóig, majd visszafelé egyenes vonalban futás (labda a kézben) a rajt-cél vonalig váltás kézérintéssel A gyakorlat vége: A csapat utolsó tanulója átfut az indulóvonalon és ezzel egy időben az oszlop elején álló tanuló a labdáját magastartásba lendíti. Hiba esetén csak a feladatot végrehajtó tanuló futhat a labdáért és kezdheti meg újra a gyakorlatát a hibázás helyéről. A kosárlabdát is szlalomban kell vezetni (a labda is szlalomban halad). A kosárlabdát váltott kézzel és két kézzel pattogtatva is lehet vezetni. Az eldőlt bóját a hibázó játékosnak kell felállítania.

4 ÁLLATOS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: A feladathoz nem szükséges semmilyen eszköz Kiinduló helyzet: Oszlopalakzat. állatutánzó mozgás a fordulóig, majd szabadon választott egyenes vonalú futás vissza a rajt-cél vonalig váltás kézérintéssel az állatok sorrendje a következő: 1-6. tanuló rákjárás, pókjárás, sánta róka, nyuszi ugrás, fókamászás (csak kézzel lehet húzni a lábat), békaszökdelés tanuló rákjárás, pókjárás, sánta róka, nyuszi ugrás, fókamászás (csak kézzel lehet húzni a lábat), békaszökdelés váltás kézérintéssel A gyakorlat vége: A csapat utolsó tanulója átfut az indulóvonalon és ezzel egy időben az oszlop elején álló tanuló a karját magastartásba lendíti. Hiba esetén a feladatot végrehajtó tanuló a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. Kiinduló helyzet mindig az állatnak megfelelő póz. Váltás kéz-, illetve testérintéssel. Békajárásnál minden guggolásnál talajérintés a két térd között. Pók- és rákjárásnál haladás közben a fenék nem érintheti a talajt.

5 UGRÓKÖTÉLKÍGYÓ SORVERSENY Játékeszközök: 2 db ugrókötél összekötve, 3 db kézilabda, 3 db kosárlabda, 2 db zsámoly Kiinduló helyzet: Eltolt kettes oszlop, egyik kézzel kötélfogás (mind a 12 tanuló), 6 tanulónál labda a másik kézben. a kötél és a labdák elengedése nélkül futás a fordulóban elhelyezett zsámolyokig a labdákat bele kell tenni a zsámolyokba (a labda nem eshet ki a zsámolyból, ha kiesik, akkor vissza kell tenni) egyenes vonalban visszafutni a rajt-cél vonalig (kötélfogás kötelező mindenki számára) A gyakorlat vége: A csapat utolsó tanulója átfut az indulóvonalon, a csapat felveszi a kiinduló helyzetet és ezzel egy időben az oszlop minden tagja a karját kötéllel a kezében magastartásba lendíti. Hiba esetén: csak a labdát hordó tanuló futhat a labdáért, majd visszaérkezése után a teljes csapatnak a hibázás helyéről kell folytatnia a gyakorlatot. a kötés kioldódása esetén a csapatnak meg kell állnia, újra rögzítenie a köteleket majd a hibázás helyéről folytatnia a gyakorlatot. A zsámolyok a 6. bója helyén vannak elhelyezve.

6 PASSZOS PÁROS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db kézilabda Kiinduló helyzet: Kettes oszlop, az első pár egyik tagjának kezében labda. páronként 10 db labdaátadást kell végezni a fordulóig úgy, hogy a felfestett (2 m széles) vonalon kívül futnak a forduló vonalig (átfutnak a vonalon) visszafelé kézfogással futás középen (egyik tanuló kezében a labda) váltóeszköz a labda, kézbe adva A gyakorlat vége: A csapat utolsó párja átfut az indulóvonalon, átadja a labdát (nem passzolhatja) és ezzel egyidőben az első pár a labdát magastartásba lendíti. Hiba esetén a feladatot végrehajtó tanuló a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. A fordulónál az alapvonalra (a 2 méter távolságban felfestett szaggatott vonal végére) bóják kerülnek, azt kell megkerülni a játékosoknak, majd köztük (és a szaggatott vonal közt) futni vissza a rajtvonalig. Törekedni kell arra, hogy a passzok haladás közben (ne álló helyzetben) történjenek.

7 BÓJATORONY ÉPÍTÉS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 12 db bója Kiinduló helyzet: Oszlopalakzat, minden tanuló fején 1-1 bója. futás a fordulóig (bója a fejen, kéz érintés nélkül) a szer lerakása a forduló bójára, (a forduló bóját nem szükséges megkerülni) futás vissza váltás kézérintéssel A gyakorlat vége: A csapat utolsó tanulója átfut az indulóvonalon és ezzel egyidőben az oszlop elején álló tanuló a karját magastartásba lendíti. Hiba esetén a feladatot végrehajtó tanuló a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. A fordulónál a bóját meg kell kerülni! Feladat közben (a fordulóig) bója a fejen, karok csípőre téve. Igazítás vagy a bója leesése esetén meg kell állni és onnan folytatni a gyakorlatot.

8 PÁROS FUTÁSOK VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db kosárlabda, 1 db kézilabda Kiinduló helyzet: Kettes oszlop. páronként feladattal futás a fordulóig, bójakerülés majd szabadon vissza (kézfogás nélkül, szerek a kézben), kivétel a háromlábú futás ahol a feladat oda-vissza történik 1. pár: egymással szemben kézfogás (mindkét kéz), oldalazó futás 2. pár: oldalazó futás háttal, kézilabda a hátak között 3. pár: háromlábú futás melyben a tanulók egymáshoz közelebbi lába ugrókötéllel van összekötve (ők a feladatot a teljes pályán végzik) 4. pár: egymással szemben oldalazó futás, magastartásban kéztámasz egy kosárlabdán 5. pár: a párok egyik tagja menetiránynak háttal fut, míg a másik vele szemben, egyik kézzel kézfogás 6. pár: a párok együtt futnak, miközben az egyikük háromszor megkerüli a társát futás közben váltás kézérintéssel A gyakorlat vége: Az utolsó pár átfut az indulóvonalon és ezzel egyidőben az oszlop elején álló pár a karját magastartásba lendíti. Hiba esetén a feladatot végrehajtó pár a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. 1. pár: a futás oldalsasszéval történik. 2. pár: a futás oldalsasszéval történik, karok összekulcsolása tilos. 3. pár: az összekötött lábak is érintsék a talajt, egymás kezét nem foghatják. 4. pár: a futás oldalsasszéval történik. 5. pár: a pároknak szemben kell maradni egymással. 6. pár: a pároknak folyamatosan kell haladni, a kerülendő játékos nem állhat meg.

9 FAGYIS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db bója, 1 db focilabda Kiinduló helyzet: 1-6 tanuló oszlopalakzat, 7-12 tanuló oszlopalakzat egymással szemben az alapvonalak mögött. futás a szerrel (bója fejjel lefele benne egy labda) a kézben, szlalom vonalban a bóják között szer átadása a szemközti csapat első tanulójának A gyakorlat vége: A csapat utolsó tanulója átfut az indulóvonalon és ezzel egyidőben az oszlop elején álló tanuló a karját magastartásba lendíti. Hiba esetén a feladatot végrehajtó tanuló a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. Bójafogás: A bóját a végétől (a feladat közben az alja) a közepéig (második lyuk) lehet tartani, egy vagy két kézzel.

10 CÉLBADOBÓS VERSENY Játékeszközök: 3 db kézilabda, 1 db zsámoly Kiinduló helyzet: 11 tanuló oszlopalakzatban, 1 tanuló az oszlopalakzattal szemben egy zsámolyon áll. a csapat egyik tagja az oszloppal szemben egy zsámolyon áll megadott távolságra a rajtvonaltól a tanulók egymás után dobnak mindenkinek két kísérlete van, szabadon választható pontról a csapat tagjai eldönthetik, hogy a három, egyre növekvő távolságra lévő dobóhely melyikéről kísérlik meg a dobást. A sikeres dobások értéke a távolság függvényében pont. a dobás akkor ér pontot, ha a zsámolyon álló elkapónak sikerül lepattanás nélkül megfogni a labdát A gyakorlat vége: Amikor a csapat utolsó tagja is végrehajtotta a 2 kísérletét. Hiba esetén nem a zsámolyon álló tanuló megy a labdáért. Dobástávolságok: 1 pontért 4 méterről, 2 pontért 6 méterről, 3 pontért 8 méterről. Időkorlátozás nincs.

11 LOVACSKÁS PÁROS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db ugrókötél Kiinduló helyzet: Kettes oszlop, a párok menetiránynak megfelelően állnak a rajtvonalra egymás mögé. a párok menetiránynak megfelelően állnak a rajtvonalra a hátul lévő tanuló fogja az elől lévő tanuló dereka köré helyezett ugrókötél két végét a kötélnek folyamatosan feszülni kell, úgy, hogy az elől lévő tanuló nem foghatja meg fordulónál szerepcsere a váltás a kötéllel történik A gyakorlat vége: Az utolsó pár mindkét tagja átér az indulóvonalon és ezzel egyidőben az oszlop elején álló pár a karját magastartásba lendíti. Hiba esetén a feladatot végrehajtó pár a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről.

12 LABDAADOGATÓS STRATÉGIAI SORVERSENY Játékeszközök: 3 db kézilabda, 3 db kosárlabda, 5 db zsámoly Kiinduló helyzet: Oszlopalakzat, a rajtvonalon elhelyezett zsámolyokban 3 db kézilabda és 3 db kosárlabda található. jelre befutás (12 tanuló) a pályára a célvonalra helyezett labdás zsámolyok és a félpályára helyezett üres zsámoly közé a hátul lévő tanuló kivesz egy labdát a zsámolyból és tetszőleges módon előre adja minden tanulónak érintenie kell a labdát majd az első tanuló beteszi a zsámolyba amikor a harmadik labda is a zsámolyba kerül (csak egyesével mehetnek a labdák) az egész oszlop átfut a másik térfélre (de csak akkor) és a feladat megismétlődik úgy, hogy a három labda átjusson a második térfélen is a feladat még egyszer ismétlődik a rajtvonalnál maradt további 3 labdával A gyakorlat vége: Amikor az utolsó labda is a célvonalra helyezett zsámolyokba kerül. Hiba esetén a labdát elejtő tanuló megy a labdáért és a gyakorlatot folytatja a hibázás helyéről. A gyakorlat vége: Amikor az utolsó labda is a zsámolyba került, a befejező ember, miután a zsámolyba helyezte a labdát, a karját magastartásba lendíti. A középső zsámoly távolsága 7,5 méter az alapvonalaktól. A tanulók egysoros vonalban helyezkednek el. Az első (labdát indító) tanuló állhat szemben társaival, hogy lássa, mikor ér a labda a célzsámolyba, mert csak ekkor indíthatja a következő labdát.

13 GURÍTÓS-PASSZOLÓS-FUTÓS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db kézilabda, 2 db bója, 2 db zsámoly Kiinduló helyzet: 5-5 fős oszlop egymással szemben adott jel mögött, 1-1 tanuló a pálya közepén egymásnak háttal egy zsámolyon ül. az oszlop első embere gurítja a labdát a vele szemben zsámolyon ülő társának majd fut a bójáig és a társtól visszakapott (passzolt) labdával fut a szemben lévő oszlopig váltás a labdával (kézbe adva) a feladat folytatódik (jobbra tartással) A gyakorlat vége: A csapat utolsó (10.) tanulója átfut az indulóvonalon és ezzel egy időben a labdát átadja az oszlop elején álló tanulónak, aki a karját a labdával magastartásba lendíti. Hiba esetén a labdát elejtő tanuló megy a labdáért és a gyakorlatot újrakezdi a hibázás helyéről. A zsámolyon ülő tanulók távolsága 7,5 méter az alapvonalaktól. Oldalbója távolsága 2 méter a zsámolytól jobb és baloldalra egyaránt. Elhibázott gurításnál vagy dobásnál mindig a futó játékos (nem a zsámolyon ülő) megy a labdáért. Zsámolyról történő passznál a bóját kívülről kell kerülni.

14 AKADÁLYPÁLYA VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 4 db szembekötő kendő, 6 db karika, 6 db bója Kiinduló helyzet: 2-2 bekötött szemű tanuló egymás mögött a pálya két alapvonalán helyezkedik el, a többi 8 tanuló a pálya mellett, az oldalvonalon helyezkedik el egysoros vonalban. adott jelre a 8 tanulónak kell átirányítani egyenként a négy sötétben tapogatózó tanulót a pálya egyik végéből a másikba úgy, hogy a bekötött szeműeknek minden szigetet jelző karikába bele kell lépniük, illetve a fákat jelző bójákat kikerülniük a bekötött szemű tanulók kezében kézilabda van, amelyet átadnak a társuknak, amely váltóként működik pontozás: a karikába 2 lábbal történő belépés 2 pontot ér, 1 lábbal történő belépés 1 pontot ér, hibapontok: a bója érintése és/vagy feldöntése -1 ponttal (azaz egy pont levonással) jár váltás: labdaátadás a túlsó térfélen elhelyezkedő társnak a kezébe kiegészítés: a pályán lévő akadályokat nem a rajz szerint rendezzük be A gyakorlat vége: A negyedik bekötött szemű tanuló célba érése. Hiba esetén a feladatot végrehajtó tanuló a gyakorlatát a hibázás helyéről folytatja, majd a feladat végén a szervezők összesítik a megszerzett és elvesztett pontokat. Pályaberendezés szembekötés után történik. A feldöntött vagy elmozdult bóját, karikát az animátorok teszik vissza a helyükre. Karikát visszahelyezni csak továbbhaladás után lehet (pl.: ha a játékos a karikába lépés előtt elrúgja, akkor nem igazítjuk vissza, hanem az ideiglenes helyén léphet bele). A karika elmozdítása nem jár hibaponttal. Pontozás: A befutás sorrendjének pontszámánál kettes szorzót alkalmazunk, majd ehhez adjuk hozzá vagy vonjuk le belőle a játék közben elért pontszámot. Így alakul ki a végleges sorrend.

15 MOCSÁRJÁRÁS SORVERSENY Játékeszközök: 7 db karika Kiinduló helyzet: A csapatok egymás mellett 3-4 m térközzel, az indulóvonal mögött kettes oszlopban állnak fel. A karikák mellettük helyezkednek el összegyűjtve. Kettes oszlop, a párok menetiránynak megfelelően állnak az indítóvonal mögött. karikákból híd építése rajt jelre a tanulók párosával 1 db karikát az indítóvonal elé helyeznek és belelépnek a következő pár egy másik karikát előre ad, amibe az első pár előrelép, majd a második pár az ő helyükre lép a további párok folyamatos bevonásával ezt ismétlik mindaddig, amíg el nem érik a célvonalat a karikákat adogatni kell, előre dobni nem lehet (!) a célvonal elérésekor a hídon a tanulók kimehetnek a partra, de a híd elemeit (a karikákat) az utolsó párnak fel kell szednie és kijuttatnia a célterületre a párok soha nem léphetnek karikán kívülre A gyakorlat vége: Minden tanuló és karika szabályosan kijutott a partra. Hiba esetén, azaz kilépésenként még egy párnak át kell haladni a célvonalon a karikát előreadva. Pontozás: A befutás sorrendjének pontszámánál kettes szorzót alkalmazunk, és hibánként levonunk 1-1 pontot. Hiba lehet: Kilépés, letenyerelés, karika lábbal történő húzása. A hibapontok levonása után alakul ki a végleges sorrend.

Általános versenyszabályok

Általános versenyszabályok Kider + SPORT program 2013/2014 gyakorlatsora A csapatok létszáma 12 tauló, ebből: 2 fiú 2 láy 2. osztályos 2 fiú 2 láy 3. osztályos 2 fiú 2 láy 4. osztályos A verseyek gyakorlásához szükséges szerek:

Részletesebben

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT:

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT: JÁTÉKGYŰJTEMÉNY 1. LABDAADOGATÓ VERSENY A kezdő játékos a zsámolyon áll. A labda a kezdő játékos kezében van. Jelre a kezdő játékos átadja a labdát a mellette lévőnek, tetszőleges módon. Mindenki továbbadja

Részletesebben

A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása

A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása A verseny célja: A sportág népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása,

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA Érvényes 2005-től visszavonásig MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG DIÁKOLIMPIA JÁTÉKOS SPORTVERSENY Gyakorlatanyaga Érvényes 2005-től visszavonásig A versenyszámokat összeállította:

Részletesebben

KAPKODD A LÁBAD! sor-, váltó- és ügyességi verseny GYAKORLATANYAGA

KAPKODD A LÁBAD! sor-, váltó- és ügyességi verseny GYAKORLATANYAGA KAPKODD A LÁBAD! sor-, váltó- és ügyességi verseny GYAKORLATANYAGA Érvényes 2011-től visszavonásig. A versenyszámokat összeállította: Árva János gyógypedagógus Barta Szilvia gyógytestnevelő Szerkesztette:

Részletesebben

2013/2014. TANÉVI JÁTÉKOS SPORTVERSENY DIÁKOLIMPIA KISORSOLT FELADATOK

2013/2014. TANÉVI JÁTÉKOS SPORTVERSENY DIÁKOLIMPIA KISORSOLT FELADATOK Magyar Diáksport Szövetség Játékos Sportverseny Albizottsága 2013. július 15-én tartott munkabizottsági értekezletén kisorsolta a 2013/2014. tanévi feladatokat az új Játékgyűjteményből. A feladatok a következők:

Részletesebben

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer Magyar Népi Küzdelmi Játékok Futárméta Versenyrendszer A versenyszabályokat az Országos Baranta Szövetség adja ki, azok felhasználása, sokszorosítása, felhasználása csak a Szövetség engedélyével történhet.

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag SPRINT ÖSSZETETT Sprint összetett (ügyességi pálya,+ 40m guggoló támaszból) U11: 1m 2,5m 3m 5m 6m 5,5m 7m 10m Pálya kialakítása: pálya hossza 2pályax40m. A versenyző

Részletesebben

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok I. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétikai szakosztályában

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1.

Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1. Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1. Kecskemét, 2016. január 24. VASÁRNAP 09.30 A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a gyermek korosztály számára a téli időszakban teremverseny

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. T1 U11 és U13 korosztály számára 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) áll fel a futás irányával megegyezően, egy oszlopban. 2. A

Részletesebben

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára T1 Futások 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015

JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015 JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015 A Torna mérkőzéseit az MKOSZ által meghatározott 3 3 kosárlabda mérkőzések az alábbi szabályai szerint kell játszani. A Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok előírásai érvényesek

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

JÁTÉKSZABÁLYOK. DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB)

JÁTÉKSZABÁLYOK. DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB) JÁTÉKSZABÁLYOK DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB) 2016 A Torna mérkőzéseit az MKOSZ által meghatározott 3 3 kosárlabda mérkőzések az alábbi szabályai szerint kell

Részletesebben

GRASSROOTS JÁTÉKSZABÁLYOK

GRASSROOTS JÁTÉKSZABÁLYOK GRASSROOTS JÁTÉKSZABÁLYOK U6/7 korosztály A labdarúgás versenyszabályai érvényesek! A különbségeket a következőkben ismertetjük: Pályaméret: 15x20m Kapuméret: 2x1m Büntető terület: nincs jelölve Labdaméret:

Részletesebben

Szeretettel hívjuk és várjuk intézményük diákjait!

Szeretettel hívjuk és várjuk intézményük diákjait! Versenykiírás XIII. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére 2014. Kecskeméti Gyógypedagógiai Általános Iskola

Részletesebben

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Országos Métabajnokságának szabályzata 1. A játék menetéről általában A játék során két csapat: az ütő ( A csapat) és a fogó ( B csapat) küzd egymással a pontokért.

Részletesebben

Versenykiírás XII. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére

Versenykiírás XII. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére Versenykiírás XII. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére Aranykapu Alapítvány 2013. Szalaparti Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

A XIV. Legügyesebb kollégium és kollégista országos vetélkedő versenykiírása Szolnok

A XIV. Legügyesebb kollégium és kollégista országos vetélkedő versenykiírása Szolnok A XIV. Legügyesebb kollégium és kollégista országos vetélkedő versenykiírása 2013. Szolnok A vetélkedő helye: A verseny ideje: Szolnok Városi Kollégium, Gyermekváros Úti Tagintézmény 5000 Szolnok, Gyermekváros

Részletesebben

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Fizikai képességek felmérése az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Közoktatási típusú sportiskola A közoktatási típusú sportiskola

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

Szabály játékok. Szerep játékok. 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 5:3 3:3. 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi 5:5. 3 m 3 m. feladatok, játékok

Szabály játékok. Szerep játékok. 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 5:3 3:3. 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi 5:5. 3 m 3 m. feladatok, játékok U9 3 m 3 m U7 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 Szabály játékok 5:3 x x x x Labda nélküli koordináció célbarúgással Szerep játékok 3:3 x x x x 5:5 x x x x 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi feladatok, játékok U7: 5-6 évesek

Részletesebben

Versenykiírás és program

Versenykiírás és program Versenykiírás és program A torna helyszíne: Dabas, Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola József Attila u. 107 Rendező: Dabas-Gyón FC A torna időpontjai: 2015. február 8. és március 1. Korosztályok: U-7 /2008/

Részletesebben

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül Cél: UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül (Korosztály: 12 év Létszám: 12+2 fő Bemutató ideje:

Részletesebben

Versenykiírás XI. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére

Versenykiírás XI. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére Versenykiírás XI. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére 2012. Tisztelt Intézményvezetők! Tisztelt Kollegák!

Részletesebben

A bármi áron való győzelem gondolkodásmódjától határolódj el!

A bármi áron való győzelem gondolkodásmódjától határolódj el! UEFA Etikai kódex A labdarúgás etikájának kialakításában az edző személye kulcsfontosságú. Az etikával kapcsolatos felfogásuk és beállítottságuk közvetlenül hat ki játékosaik magatartására. Viselkedésüknek

Részletesebben

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam 1. évfolyam 1-5 Szökdelések ugrások - Szigetről szigetre /ugrálás karikába/ - Mocsár -szökdelések, akadályok fölött 6-10 Egyensúly-gyakorlatok -gyakorlatok

Részletesebben

Versenykiírás X. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére

Versenykiírás X. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére Versenykiírás X. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére Aranykapu Alapítvány 2011. Szalaparti Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok.

PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok. PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok. A bója akadályok építhetők kicsi vagy nagy bójából, a labirintusban és a beékező és kiérkező bójakapuk csak kis bójából építhetők. Minden bója tetején

Részletesebben

STRANDRÖPLABDA VII. Országos Bajnokság

STRANDRÖPLABDA VII. Országos Bajnokság Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon 2890 Tata Új út 21. Telefon: 34/587-470 Fax: 34/587-471 STRANDRÖPLABDA VII. Országos Bajnokság A verseny

Részletesebben

Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára

Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára Általános szabályok A verseny lebonyolítása: Körverseny rendszerű lebonyolítás a táblázatban látható versenyszámokkal

Részletesebben

Sportfoglalkozás-labdarúgás munkaterv

Sportfoglalkozás-labdarúgás munkaterv és a Sportfoglalkozás-labdarúgás munkaterv Fiúk lányok 2x39 óra Pádár Béla és a Munkaterv Óraszám Cél, fejlesztés Tananyag, tartalom Követelmények 1. Sportágjellemző mozgásformák gyakorlása Egyéni labdás

Részletesebben

Amatőr lovas verseny

Amatőr lovas verseny Amatőr lovas verseny Ügyességi versenyek szabályzata Az ügyességi verseny három versenyszámból áll, nehézségi sorrendben: 1. Kezdő 2. Könnyű 3. Nehéz Minden versenyszám nyílt, korhatár nélküli. A versenyrendező

Részletesebben

Football Factor Dalnoki Bajnokság

Football Factor Dalnoki Bajnokság Football Factor Dalnoki Bajnokság VERSENYKIÍRÁS Helyszín : 1157 Bp. Bánkút u.71 ( Dalnoki pálya) Nevezési Feltételek: 39.000 Ft/Csapat ( minimum 9 meccs garantált) 15 fős Csapatok. (Egyszerre 5+1 játékos

Részletesebben

- Egyesületi Program. U6/7, U8/9 fesztivál. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények

- Egyesületi Program. U6/7, U8/9 fesztivál. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények - Egyesületi Program U6/7, U8/9 fesztivál Eljárási Rend, Szakmai Követelmények A fesztivál előkészítése 1. Általános követelmények Gyermeklabdarúgó fesztivált, ott lehet rendezni, ahol a csoportban minimálisan

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

Az oktatási intézmények I., II., III., IV., V. és VI. korcsoportos csapatai, ahol fiúk és leányok vegyes csapatot alkotnak.

Az oktatási intézmények I., II., III., IV., V. és VI. korcsoportos csapatai, ahol fiúk és leányok vegyes csapatot alkotnak. KORFBALL 2013/2014-es tanévre vonakozó Diákolimpia Versenykiírása 1. A verseny célja: a korfball népszerűsítése, verseny- és játéklehetőség biztosítása, az egészséges életmódra nevelés, a tehetséges fiatalok

Részletesebben

INDOOR TAMBURELLO Nemzetközi játékszabályzat

INDOOR TAMBURELLO Nemzetközi játékszabályzat INDOOR TAMBURELLO Nemzetközi játékszabályzat Tartalomjegyzék 1. fejezet Pálya Vonalak Biztonsági és neutrális zónák Játékterület 2. fejezet Labda 3. fejezet Ütők 4. fejezet Játszmák és meccsek Pontozás

Részletesebben

1005 röplabda játék és gyakorlat

1005 röplabda játék és gyakorlat 1005 röplabda játék és gyakorlat lõszó Sokszor mondjuk gyerekeinknek és tanítványainknak az egyesületi edzéseken vagy az iskolában, hogy elõször a röplabda technikáját kell megtanulniuk, mielõtt játszani

Részletesebben

2016/2017 Gyermeklabdarúgó ligabajnokság

2016/2017 Gyermeklabdarúgó ligabajnokság MMS 2016/2017 Gyermeklabdarúgó ligabajnokság MMS Ligabajnokságot azzal a céllal hoztuk létre,hogy a Keleti régió csapatait magas színvonalon versenyeztessük! Tavalyi évben 8 csapat vesz részt a versenyeken.

Részletesebben

MJSZ UTÁNPÓTLÁS TESZTELÉS

MJSZ UTÁNPÓTLÁS TESZTELÉS MJSZ UTÁNPÓTLÁS TESZTELÉS A Magyar Jégkorong Szövetség az idei évtől kezdődően kötelezi arra a klubokat, hogy a mellékelt útmutatások alapján végezzék el az utánpótláskorú játékosok felmérését. Minden

Részletesebben

2014/2015. TANÉVI BMX DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS

2014/2015. TANÉVI BMX DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS 2014/2015. TANÉVI BMX DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS 1. Az országos döntő célja: A kerékpározás, mint az egészséges életmód kialakításának egyik eleme, része legyen a diákok mindennapos mozgáskultúrájának.

Részletesebben

FOGYATÉKOSOK DIÁKSPORTJA PROGRAM

FOGYATÉKOSOK DIÁKSPORTJA PROGRAM DIÁKSPORT FÜZETEK 2. FOGYATÉKOSOK DIÁKSPORTJA PROGRAM Országos Diáksport Versenyei 2012-2013. Tartalomjegyzék 1. Zsinórlabda 2 A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulóinak

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina

TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina A 3. évfolyam ebben a tanévben októbertől decemberig tartó időszakban úszásoktatáson vesz részt heti két órában. Ebből

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

I., II. korcsoportos atlétika diákolimpia

I., II. korcsoportos atlétika diákolimpia I., II. korcsoportos atlétika diákolimpia Budapesti Honvéd SE XIII. ker. Dózsa György út 53. 2015. május 5. kedd www.bpdiaksport.hu 1. A bajnokság célja: Budapest 2015. évi Diákolimpia Bajnoka cím. Az

Részletesebben

Sport-mozgás. Kalandozás a Körös körül

Sport-mozgás. Kalandozás a Körös körül 5. Állomás Sport-mozgás Kalandozás a Körös körül 1 KALANDOZÁS KÖRÖS KÖRÜL Indító szöveg: Körös körül Körös. Mottó: Ragadj evezőlapátot, így találsz igaz barátot! Hollári, hollári hó! Sodor a Körös folyó!

Részletesebben

AZ FIVB 2014.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA

AZ FIVB 2014.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA AZ FIVB 2014.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA Szabálypont Szabálykönyv 2013-16 Szabálykönyv 2015-16 1.1. MÉRETEI A játékpálya négyszög alakú 18x9 m-es terület, melyet egy legalább

Részletesebben

VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015

VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015 VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015 V E R S E N Y K I Í R Á S A verseny fővédnöke:balczó ANDRÁSa Nemzet Sportolója A verseny célja: Versenyzés biztosítása közép- és hosszútávfutók, illetve

Részletesebben

I. ELTE Egyetemi-Főiskolai Dolgozók Foci és Kosárlabda Kupája /versenyszabályzat/

I. ELTE Egyetemi-Főiskolai Dolgozók Foci és Kosárlabda Kupája /versenyszabályzat/ I. ELTE Egyetemi-Főiskolai Dolgozók Foci és Kosárlabda Kupája /versenyszabályzat/ Szakmai együttműködő partnereink: Magyar Olimpiai Bizottság Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség Budapesti - Egyetemi

Részletesebben

FEKOSZ Sportkupa. B33 Kosárlabda Torna 2013. április 26-28. Debrecen. Versenykiírás

FEKOSZ Sportkupa. B33 Kosárlabda Torna 2013. április 26-28. Debrecen. Versenykiírás FEKOSZ Sportkupa B33 Kosárlabda Torna 2013. április 26-28. Debrecen Versenykiírás 1. A verseny bemutatása A Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége által 2013. április 26 28. között Debrecenben megrendezendő

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Versenykiírás/ Szabályok

Versenykiírás/ Szabályok Veszprémi Kispályás Liga 2016 Versenykiírás/ Szabályok Helyszín: Veszprém, Vasas pálya 2 db 20x40 méteres szabvány műfüves pálya Időpont: 2016.04.04. 2016.11.28. (tavaszi-őszi forduló), Szezonzáró: KISPÁLYA

Részletesebben

I. Mérkőzések. I.1.1. A mérkőzést a torna előre felkért játékvezetői vezetik.

I. Mérkőzések. I.1.1. A mérkőzést a torna előre felkért játékvezetői vezetik. A nevezéssel az induló csapatok, illetve a részvétellel a torna valamennyi résztvevője elfogadja a jelen torna szabályzatot és a részvételi feltételeket (ld. a www.ugyvedfoci.hu oldalon). I.1. Játékvezető

Részletesebben

SPORT XXI. PROGRAM REGIONÁLIS TRIATLON DIÁKOLIMPIA (Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megye) X. JUBILEUMI VERESEGYHÁZI NYÍLT TRIATLON VERSENY

SPORT XXI. PROGRAM REGIONÁLIS TRIATLON DIÁKOLIMPIA (Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megye) X. JUBILEUMI VERESEGYHÁZI NYÍLT TRIATLON VERSENY SPORT XXI. PROGRAM REGIONÁLIS TRIATLON DIÁKOLIMPIA (Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megye) X. JUBILEUMI VERESEGYHÁZI NYÍLT TRIATLON VERSENY A verseny Fővédnöke: Szervezőbizottság tagjai: Pásztor

Részletesebben

Országos favágó verseny és találkozó Bükkzsérc Agit-tető 2011. augusztus 27.

Országos favágó verseny és találkozó Bükkzsérc Agit-tető 2011. augusztus 27. Országos favágó verseny és találkozó Bükkzsérc Agit-tető 2011. augusztus 27. Versenyszabályzat I. CSAPATVERSENY: I/1. Lánckímélő darabolás: Feladat: A sík lapra helyezett fából egy 5-8 cm-es korongot úgy

Részletesebben

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (5.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

Bozsik. - Gyermek Egyesületi Program - Eljárási Rend, Szakmai Követelmények

Bozsik. - Gyermek Egyesületi Program - Eljárási Rend, Szakmai Követelmények Bozsik - Gyermek Egyesületi Program - Eljárási Rend, Szakmai Követelmények A torna előkészítése 1. Általános követelmények Körzeti tornát ott lehet rendezni, ahol minimálisan 4 önálló sportszervezet szerepel.

Részletesebben

Diákolimpia Mezei Futóbajnokság

Diákolimpia Mezei Futóbajnokság Résztvevők: Pest Megyei Mezei Futóbajnokság - versenykiírás Diákolimpia Mezei Futóbajnokság Pest Megyei Döntő Tápiószecső, (Csütörtök) Pest megye II.-VI. korcsoportos leány és fiú tanulói, akik felkészültek,

Részletesebben

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül Cél: UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül (Korosztály: 12 év Létszám: 12+2 fő Bemutató ideje:

Részletesebben

Bozsik - Gyermek Egyesületi Program Eljárási Rend, Szakmai Követelmények 2011 ősz

Bozsik - Gyermek Egyesületi Program Eljárási Rend, Szakmai Követelmények 2011 ősz Bozsik - Gyermek Egyesületi Program Eljárási Rend, Szakmai Követelmények 2011 ősz A torna előkészítése 1. Általános követelmények Körzeti tornát ott lehet rendezni, ahol minimálisan 4-5 sportszervezet

Részletesebben

Szakmai elvek U11-U15

Szakmai elvek U11-U15 MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Szakmai elvek U11-U15 MEGTÁRGYALTA ÉS ELFOGADTA AZ MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottsága 2014. oldal 1 Védekezési és támadási alapelvek U11-U15 korosztályokban

Részletesebben

- Gyermek Egyesületi Program. U6/7 fesztivál, U8/9 és U10/11 tornák. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények

- Gyermek Egyesületi Program. U6/7 fesztivál, U8/9 és U10/11 tornák. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények - Gyermek Egyesületi Program U6/7 fesztivál, U8/9 és U10/11 tornák Eljárási Rend, Szakmai Követelmények A fesztivál, torna előkészítése 1. Általános követelmények Körzeti fesztivált, tornát ott lehet rendezni,

Részletesebben

2015. Október 3. VERSENYKIÍRÁS

2015. Október 3.  VERSENYKIÍRÁS 1 2015. Október 3. www.futafok.hu VERSENYKIÍRÁS 2015.09.03. 2 FUTAFOK 2015 KERÜLETI FUTÓVERSENY Időpont: 2015. október 3. Helyszín: Campona főbejárat Útvonal: Campona főbejárat előtti parkoló Nagytétényi

Részletesebben

2014. Október 4. www.futafok.hu VERSENYKIÍRÁS 2014.09.11.

2014. Október 4. www.futafok.hu VERSENYKIÍRÁS 2014.09.11. 1 2014. Október 4. www.futafok.hu VERSENYKIÍRÁS 2014.09.11. 2 FUTAFOK 2014 KERÜLETI FUTÓVERSENY VERSENYKIÍRÁS Időpont: 2014. október 4. Helyszín: Campona főbejárat Útvonal: Campona főbejárat előtti parkoló

Részletesebben

III. ELTE Egyetemi - Főiskolai Dolgozók Sport Kupája /versenyszabályzat/

III. ELTE Egyetemi - Főiskolai Dolgozók Sport Kupája /versenyszabályzat/ III. ELTE Egyetemi - Főiskolai Dolgozók Sport Kupája /versenyszabályzat/ az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság, a Magyar Olimpiai Bizottság és az EMMI SE támogatásával, továbbá a Magyar Egyetemi-Főiskolai

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

VII. Székesfehérvári Hagyományőrző Tűzoltó Verseny versenyszabályzata

VII. Székesfehérvári Hagyományőrző Tűzoltó Verseny versenyszabályzata A Havranek József Tűzvédelmi Alapítvány és a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltóság Szervezésében megrendezésre kerülő VII. Székesfehérvári Hagyományőrző Tűzoltó Verseny versenyszabályzata 2014-1 - I. fejezet

Részletesebben

2016/2017. TANÉVI KAJAK-KENU DIÁKOLIMPIA REGIONÁLIS ELŐDÖNTŐK és ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS

2016/2017. TANÉVI KAJAK-KENU DIÁKOLIMPIA REGIONÁLIS ELŐDÖNTŐK és ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS 2016/2017. TANÉVI KAJAK-KENU DIÁKOLIMPIA REGIONÁLIS ELŐDÖNTŐK és ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS A Kajak-Kenu Diákolimpiát az oktatásért felelős miniszter a Magyar Diáksport Szövetséggel (továbbiakban: MDSZ)

Részletesebben

2016/2017. TANÉVI AEROBIK DIÁKOLIMPIA VERSENYKIÍRÁS

2016/2017. TANÉVI AEROBIK DIÁKOLIMPIA VERSENYKIÍRÁS 2016/2017. TANÉVI AEROBIK DIÁKOLIMPIA VERSENYKIÍRÁS Az Aerobik Diákolimpiát az oktatásért felelős miniszter a Magyar Diáksport Szövetséggel (továbbiakban: MDSZ) közösen hirdeti meg; a versenyt az MDSZ-szel

Részletesebben

A verseny fővédnöke: Béres Ernő Világcsúcsot futott atléta

A verseny fővédnöke: Béres Ernő Világcsúcsot futott atléta VERSENYKIÍRÁS A verseny fővédnöke: Béres Ernő Világcsúcsot futott atléta A verseny célja: Versenyzés biztosítása mindenek előtt a gyerekek, továbbá az erdei futást szerető amatőr és igazolt sportolók részére,

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola

FORGATÓKÖNYV Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola FORGATÓKÖNYV Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tiszteletére rendezett akadályverseny feladatai (közös játék) 12 fős csapatokkal Az iskolai verseny ideje: 2015. március 10. kedd 9 óra Szervező:

Részletesebben

DIÁKOLIMPIAI 2013/2014

DIÁKOLIMPIAI 2013/2014 DIÁKOLIMPIAI 2013/2014 www.fodisz.hu KAPKODD a LÁBAD! JÁTÉKOS SOR- és VÁLTÓVERSENY ZALAEGERSZEG, 2014. ÁPRILIS 11-12. Általános Tudnivalók Csapatok érkezése: 2014. április.11. /péntek/ 14.00-ig Cím: Zalaegerszeg

Részletesebben

- Egyesületi Program. U6/7, U8/9 fesztivál. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények

- Egyesületi Program. U6/7, U8/9 fesztivál. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények - Egyesületi Program U6/7, U8/9 fesztivál Eljárási Rend, Szakmai Követelmények A fesztivál előkészítése 1. Általános követelmények Gyermeklabdarúgó fesztivált, ott lehet rendezni, ahol a csoportban minimálisan

Részletesebben

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit.

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület Közreműködő

Részletesebben

A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum A Magyar Köztársaság 2011. évi Mezei Futóbajnoksága, az Európai Atlétikai Szövetség nyílt, Mezei Permit versenysorozat része MIKULÁS futás és Duci gyaloglás A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség

Részletesebben

3. osztály - Testnevelés

3. osztály - Testnevelés Horizontális tanulás a TÁMOP 3.4.2/A-11/2 Projektet megvalósító együttnevelő intézmények számára Célja az SNI-s tanulókat oktató nevelő intézmények pedagógiai munkájának megismerése: integrálás, differenciálás,

Részletesebben

2. FELSZERELÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEK

2. FELSZERELÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEK Bevezetés Boccia Szabályok Jelen szövegben bemutatott szabályok a boccia játékra vonatkoznak. A játékszabályok minden olyan nemzetközi versenyre vonatkoznak, amelyet a BISFed (Boccia Nemzetközi Sport Szövetség)

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A

ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A II-III-IV. korcsoport 1. A bajnokság célja: A megyebajnoki cím eldöntése. Versenyalkalom biztosítása a 2000-2001-2002-2003-2004-2005-ben

Részletesebben

AZ FIVB 2016.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA a változások pirossal szedettek. Teremröplabda

AZ FIVB 2016.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA a változások pirossal szedettek. Teremröplabda AZ FIVB 2016.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA a változások pirossal szedettek Teremröplabda Szabálykönyv 2015-16 Szabálykönyv 2017-20 1 1.1 A JÁTÉKTERÜLET MÉRETEI Az FIVB,

Részletesebben

A 2014. augusztus 16-án, Szentbalázson megrendezendő Megyei Önkéntes Összetett Tűzoltóversenyhez

A 2014. augusztus 16-án, Szentbalázson megrendezendő Megyei Önkéntes Összetett Tűzoltóversenyhez 2014. évi Somogy Megyei Önkéntes Összetett Tűzoltó Verseny VERSENYSZABÁLYZAT A 2014. augusztus 16-án, Szentbalázson megrendezendő Megyei Önkéntes Összetett Tűzoltóversenyhez 1. A versenyben való részvétel

Részletesebben

Tisztelt Lovas Barátaink!

Tisztelt Lovas Barátaink! VERSENYKIÍRÁS Tisztelt Lovas Barátaink! 2012. május 12.-én, szombaton hetedszer rendezzük meg Pomázon, a Magyar Vár Táborban Pilis-Dunakanyari legnagyobb lovas rendezvényét a Lovasmajálist. Az idei Pomázi

Részletesebben

Kenguru és Gyermek Kupa. Védekezési és támadási megkötések U11 Kenguru és U12 Gyermek korosztályokban

Kenguru és Gyermek Kupa. Védekezési és támadási megkötések U11 Kenguru és U12 Gyermek korosztályokban MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Kenguru és Gyermek Kupa Védekezési és támadási megkötések U11 Kenguru és U12 Gyermek korosztályokban MEGTÁRGYALTA ÉS ELFOGADTA AZ MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottsága

Részletesebben

Sport XXI Versenyrendszer PÁLYAVERSENY az U 11 korosztály számára

Sport XXI Versenyrendszer PÁLYAVERSENY az U 11 korosztály számára Sport XXI Versenyrendszer PÁLYAVERSENY az U 11 korosztály számára Általános szabályok A verseny lebonyolítása: Körverseny rendszerű lebonyolítás a táblázatban látható versenyszámokkal Sport XXI. versenyrendszer

Részletesebben

1. A bajnokság célja: A sportág népszerűsítése, az országos döntőbe jutás eldöntése.

1. A bajnokság célja: A sportág népszerűsítése, az országos döntőbe jutás eldöntése. TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA CSONGRÁD MEGYE I. KCS. 2012/2013 1. A bajnokság célja: A sportág népszerűsítése, az országos döntőbe jutás eldöntése. 2. A bajnokság rendezője:a Csongrád Megyei Diáksport

Részletesebben

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA Nők 50 m úszás (rajtfejes, szabadon választott úszásnemben) Alapszint 61 mp Falraadogatás (kézilabdával 4 m-ről 30 mp alatt) 17 db Kötélmászás (5 m-es kötélre)

Részletesebben

A RÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2015-2016

A RÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2015-2016 A RÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2015-2016 Elfogadva az FIVB XXXIV.kongresszusán 2014-ben Magyar Röplabda Szövetség 2015. február 1 Készítette a Magyar Röplabda Szövetség Játékvezetői Testület megbízásából,

Részletesebben

Torna. A kategória. Felversenyzés: Csapatversenyben minden tanuló csak a saját korcsoportjában versenyezhet,

Torna. A kategória. Felversenyzés: Csapatversenyben minden tanuló csak a saját korcsoportjában versenyezhet, A kategória A kategória Torna A kategória A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A torna, mint alapsportág népszerűsítése

Részletesebben

Érvényes 2013-tól visszavonásig

Érvényes 2013-tól visszavonásig Érvényes 2013-tól visszavonásig A feladatgyűjteményt összeállította a Magyar Diáksport Szövetség Diákolimpia Bizottságának Játékos Sportverseny Albizottsága: Bíró Csaba Bodor Zoltán Sarkadi László Szepesi

Részletesebben

2014/2015. TANÉVI JÁTÉKOS SPORTVERSENY DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS PÓTSELEJTEZŐ I-II. KORCSOPORT Budapest, 2015. március 11. (szerda) 11:00 óra

2014/2015. TANÉVI JÁTÉKOS SPORTVERSENY DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS PÓTSELEJTEZŐ I-II. KORCSOPORT Budapest, 2015. március 11. (szerda) 11:00 óra 2014/2015. TANÉVI JÁTÉKOS SPORTVERSENY DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS PÓTSELEJTEZŐ I-II. KORCSOPORT Budapest, 2015. március 11. (szerda) 11:00 óra 1. A verseny célja: A nevelési-oktatási intézmények tanulói részére

Részletesebben

2015/2016. TANÉVI MOUNTAIN BIKE DIÁKOLIMPIA TERÜLETI ÉS ORSZÁGOS DÖNTŐK VERSENYKIÍRÁSA

2015/2016. TANÉVI MOUNTAIN BIKE DIÁKOLIMPIA TERÜLETI ÉS ORSZÁGOS DÖNTŐK VERSENYKIÍRÁSA 2015/2016. TANÉVI MOUNTAIN BIKE DIÁKOLIMPIA TERÜLETI ÉS ORSZÁGOS DÖNTŐK VERSENYKIÍRÁSA 1. A Mountain Bike Diákolimpia verseny célja: A diákok aktív testmozgásra ösztönzése, az egészségfejlesztő testmozgás

Részletesebben

FK Csíkszereda tanulmányút

FK Csíkszereda tanulmányút FK Csíkszereda tanulmányút Barcelona, 2016. 02. 8-15. Résztvevők: Szondy Zoltán Bíró Albin Dusinszki Zoltán 1.nap- edzéslátogatás a CF. Damm U8-U11 korosztályainál Vall d'hebron Blokkokban való munka,

Részletesebben