Általános versenyszabályok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Általános versenyszabályok"

Átírás

1 Kinder + SPORT program gyakorlatsora A csapatok létszáma 12 tanuló, ebből: 2 fiú 2 leány 2. osztályos 2 fiú 2 leány 3. osztályos 2 fiú 2 leány 4. osztályos A versenyek gyakorlásához szükséges szerek: 4 db kosárlabda, 4 db kézilabda, 2 db ugrókötél, 12 db bója, 5 db zsámoly, 7 db karika (mérete: gyermek típus, 70 cm-es), 4 db focilabda, 4 db szembekötő kendő Általános versenyszabályok A gyakorlatsor 14 feladatot tartalmaz. A feladatok közül minden versenyen 7 darab kerül kisorsolásra. Az aktuális gyakorlatsor a versenyt megelőző napon, a honlapon kerül meghirdetésre. A feladatok mindegyike külön kerül pontozásra. A versenyek rajtjelre (sípszóra) indulnak és az utolsó tanuló célba érkezéséig tartanak (kivéve, ha az adott feladatleírás máshogy rendelkezik). A feladatok közbeni hibázás vagy szabálytalanság esetén a gyakorlatot a hiba helyéről kell újra folytatni (kivéve, ha az adott feladatleírás máshogy rendelkezik). A csapat utolsó versenyzője megkülönböztető jelzést használ. Pontegyenlőség esetén, amennyiben ez érinti a továbbjutási sorrendet vagy a döntő esetében a díjazást, a helyszínen a versenyszervezők által egy újabb feladat kerül kihúzásra. Az érintett csapatok ezzel a feladattal döntik el a sorrendet. A sportvetélkedő során kiemelt fontosságú, hogy megmaradjon a verseny pozitív hangulata és a gyermekek örömteli, közös sportélményt szerezzenek. Épp ezért vitás helyzetekben kérjük a testnevelő kollégák megértését és az egymás iránti tisztelet megtartását. Vitás kérdésben kérjük, forduljanak a Versenyszervezőkhöz, akik igyekeznek a lehető legigazságosabb döntéseket meghozni a vitatott kérdésekben. A regionális és országos döntőkre az iskolák a következő tanulók nevezésével jelentkezhetnek: 4 fő 2. osztályos tanuló, akik ben születtek: 2 fiú 2 leány 4 fő 3. osztályos tanuló, akik ben születtek: 2 fiú 2 leány 4 fő 4. osztályos tanuló, akik ban születtek: 2 fiú 2 leány fiatalabb versenyzőt lehet indítani az adott korosztályban, de a nemek aránya nem változtatható (6 fiú 6 leány) Kiegészítések: Cserejátékosokra vonatkozó szabályok: A regionális és országos döntőkre maximum 2 fő cserejátékos nevezhető be. A verseny alatt csere csak sérülés esetén lehetséges. Amennyiben cserére van szükség, a sérült versenyző csak azonos korcsoportú és nemű gyermekkel helyettesíthető. Amennyiben ez nem lehetséges, csak fiatalabb gyermek helyettesíthet idősebbet, például 4. osztályos helyett beállhat 2. osztályos, de fordítva nem. Csak lány helyettesíthet fiút, fordítva nem. Vitás helyzetekben a Versenyszervezők döntenek. Pályaméret: Két alapvonal távolsága: 15 méter. Szlalom esetén az első és utolsó bója távolsága 2,5 méter az alapvonalaktól, majd minden bója 2 méterre van egymástól. Fontos, hogy a tanév során a gyakorlás a pályarajz szerint történjen. A gyakorlás során felmerülő kérdéseiket az címre várjuk. Eredményes felkészülést és sok sikert kíván: Ferrero Magyarország, a Kinder + SPORT program kiírója

2 GURÍTÓS SORVERSENY Játékeszközök: 1 db kosárlabda Kiinduló helyzet: Oszlopalakzat, terpeszállás, minden tanuló a pályán, a kezdő tanuló az indulóvonal mögött áll. Az oszlop első tanulója magastartásban, labdával a kézben áll. Törzshajlítással előre labdagurítás láb között hátra, majd az oszlop utolsó embere kézben labdahordással előre fut. A gyakorlatot folyamatosan ismétlik a célvonalig. A gyakorlat vége: A csapat célvonalon utolsóként átfutó tanulója a labdával előre fut és felveszi a kiinduló helyzetet. Hiba esetén csak a gurító (a sor elején álló tanuló) futhat a labdáért és kezdheti meg újra a gurítást. Az alapvonal és a rajtvonal távolsága 3 méter, így a pálya hossza 12 méter. Lábbal nem lehet segíteni a gurítást. A csapattagok egymástól való távolsága nem meghatározott.

3 LABDÁS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 4 db kézilabda, 4 db kosárlabda, 4 db focilabda Kiinduló helyzet: Oszlopalakzat, minden tanuló választ egy labdát. (a labdások sorrendje szabadon választott) kézilabdával, labda a kézben, futás szlalomban a bóják között a fordulóig, majd visszafelé egyenes vonalban futás a rajt-cél vonalig kosárlabdával, labdavezetés kézzel szlalomban a bóják között a fordulóig, majd visszafelé egyenes vonalban futás (labda a kézben) a rajt-cél vonalig focilabdával, labdavezetés lábbal szlalomban a bóják között a fordulóig, majd visszafelé egyenes vonalban futás (labda a kézben) a rajt-cél vonalig váltás kézérintéssel A gyakorlat vége: A csapat utolsó tanulója átfut az indulóvonalon és ezzel egy időben az oszlop elején álló tanuló a labdáját magastartásba lendíti. Hiba esetén csak a feladatot végrehajtó tanuló futhat a labdáért és kezdheti meg újra a gyakorlatát a hibázás helyéről. A kosárlabdát is szlalomban kell vezetni (a labda is szlalomban halad). A kosárlabdát váltott kézzel és két kézzel pattogtatva is lehet vezetni. Az eldőlt bóját a hibázó játékosnak kell felállítania.

4 ÁLLATOS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: A feladathoz nem szükséges semmilyen eszköz Kiinduló helyzet: Oszlopalakzat. állatutánzó mozgás a fordulóig, majd szabadon választott egyenes vonalú futás vissza a rajt-cél vonalig váltás kézérintéssel az állatok sorrendje a következő: 1-6. tanuló rákjárás, pókjárás, sánta róka, nyuszi ugrás, fókamászás (csak kézzel lehet húzni a lábat), békaszökdelés tanuló rákjárás, pókjárás, sánta róka, nyuszi ugrás, fókamászás (csak kézzel lehet húzni a lábat), békaszökdelés váltás kézérintéssel A gyakorlat vége: A csapat utolsó tanulója átfut az indulóvonalon és ezzel egy időben az oszlop elején álló tanuló a karját magastartásba lendíti. Hiba esetén a feladatot végrehajtó tanuló a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. Kiinduló helyzet mindig az állatnak megfelelő póz. Váltás kéz-, illetve testérintéssel. Békajárásnál minden guggolásnál talajérintés a két térd között. Pók- és rákjárásnál haladás közben a fenék nem érintheti a talajt.

5 UGRÓKÖTÉLKÍGYÓ SORVERSENY Játékeszközök: 2 db ugrókötél összekötve, 3 db kézilabda, 3 db kosárlabda, 2 db zsámoly Kiinduló helyzet: Eltolt kettes oszlop, egyik kézzel kötélfogás (mind a 12 tanuló), 6 tanulónál labda a másik kézben. a kötél és a labdák elengedése nélkül futás a fordulóban elhelyezett zsámolyokig a labdákat bele kell tenni a zsámolyokba (a labda nem eshet ki a zsámolyból, ha kiesik, akkor vissza kell tenni) egyenes vonalban visszafutni a rajt-cél vonalig (kötélfogás kötelező mindenki számára) A gyakorlat vége: A csapat utolsó tanulója átfut az indulóvonalon, a csapat felveszi a kiinduló helyzetet és ezzel egy időben az oszlop minden tagja a karját kötéllel a kezében magastartásba lendíti. Hiba esetén: csak a labdát hordó tanuló futhat a labdáért, majd visszaérkezése után a teljes csapatnak a hibázás helyéről kell folytatnia a gyakorlatot. a kötés kioldódása esetén a csapatnak meg kell állnia, újra rögzítenie a köteleket majd a hibázás helyéről folytatnia a gyakorlatot. A zsámolyok a 6. bója helyén vannak elhelyezve.

6 PASSZOS PÁROS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db kézilabda Kiinduló helyzet: Kettes oszlop, az első pár egyik tagjának kezében labda. páronként 10 db labdaátadást kell végezni a fordulóig úgy, hogy a felfestett (2 m széles) vonalon kívül futnak a forduló vonalig (átfutnak a vonalon) visszafelé kézfogással futás középen (egyik tanuló kezében a labda) váltóeszköz a labda, kézbe adva A gyakorlat vége: A csapat utolsó párja átfut az indulóvonalon, átadja a labdát (nem passzolhatja) és ezzel egyidőben az első pár a labdát magastartásba lendíti. Hiba esetén a feladatot végrehajtó tanuló a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. A fordulónál az alapvonalra (a 2 méter távolságban felfestett szaggatott vonal végére) bóják kerülnek, azt kell megkerülni a játékosoknak, majd köztük (és a szaggatott vonal közt) futni vissza a rajtvonalig. Törekedni kell arra, hogy a passzok haladás közben (ne álló helyzetben) történjenek.

7 BÓJATORONY ÉPÍTÉS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 12 db bója Kiinduló helyzet: Oszlopalakzat, minden tanuló fején 1-1 bója. futás a fordulóig (bója a fejen, kéz érintés nélkül) a szer lerakása a forduló bójára, (a forduló bóját nem szükséges megkerülni) futás vissza váltás kézérintéssel A gyakorlat vége: A csapat utolsó tanulója átfut az indulóvonalon és ezzel egyidőben az oszlop elején álló tanuló a karját magastartásba lendíti. Hiba esetén a feladatot végrehajtó tanuló a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. A fordulónál a bóját meg kell kerülni! Feladat közben (a fordulóig) bója a fejen, karok csípőre téve. Igazítás vagy a bója leesése esetén meg kell állni és onnan folytatni a gyakorlatot.

8 PÁROS FUTÁSOK VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db kosárlabda, 1 db kézilabda Kiinduló helyzet: Kettes oszlop. páronként feladattal futás a fordulóig, bójakerülés majd szabadon vissza (kézfogás nélkül, szerek a kézben), kivétel a háromlábú futás ahol a feladat oda-vissza történik 1. pár: egymással szemben kézfogás (mindkét kéz), oldalazó futás 2. pár: oldalazó futás háttal, kézilabda a hátak között 3. pár: háromlábú futás melyben a tanulók egymáshoz közelebbi lába ugrókötéllel van összekötve (ők a feladatot a teljes pályán végzik) 4. pár: egymással szemben oldalazó futás, magastartásban kéztámasz egy kosárlabdán 5. pár: a párok egyik tagja menetiránynak háttal fut, míg a másik vele szemben, egyik kézzel kézfogás 6. pár: a párok együtt futnak, miközben az egyikük háromszor megkerüli a társát futás közben váltás kézérintéssel A gyakorlat vége: Az utolsó pár átfut az indulóvonalon és ezzel egyidőben az oszlop elején álló pár a karját magastartásba lendíti. Hiba esetén a feladatot végrehajtó pár a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. 1. pár: a futás oldalsasszéval történik. 2. pár: a futás oldalsasszéval történik, karok összekulcsolása tilos. 3. pár: az összekötött lábak is érintsék a talajt, egymás kezét nem foghatják. 4. pár: a futás oldalsasszéval történik. 5. pár: a pároknak szemben kell maradni egymással. 6. pár: a pároknak folyamatosan kell haladni, a kerülendő játékos nem állhat meg.

9 FAGYIS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db bója, 1 db focilabda Kiinduló helyzet: 1-6 tanuló oszlopalakzat, 7-12 tanuló oszlopalakzat egymással szemben az alapvonalak mögött. futás a szerrel (bója fejjel lefele benne egy labda) a kézben, szlalom vonalban a bóják között szer átadása a szemközti csapat első tanulójának A gyakorlat vége: A csapat utolsó tanulója átfut az indulóvonalon és ezzel egyidőben az oszlop elején álló tanuló a karját magastartásba lendíti. Hiba esetén a feladatot végrehajtó tanuló a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről. Bójafogás: A bóját a végétől (a feladat közben az alja) a közepéig (második lyuk) lehet tartani, egy vagy két kézzel.

10 CÉLBADOBÓS VERSENY Játékeszközök: 3 db kézilabda, 1 db zsámoly Kiinduló helyzet: 11 tanuló oszlopalakzatban, 1 tanuló az oszlopalakzattal szemben egy zsámolyon áll. a csapat egyik tagja az oszloppal szemben egy zsámolyon áll megadott távolságra a rajtvonaltól a tanulók egymás után dobnak mindenkinek két kísérlete van, szabadon választható pontról a csapat tagjai eldönthetik, hogy a három, egyre növekvő távolságra lévő dobóhely melyikéről kísérlik meg a dobást. A sikeres dobások értéke a távolság függvényében pont. a dobás akkor ér pontot, ha a zsámolyon álló elkapónak sikerül lepattanás nélkül megfogni a labdát A gyakorlat vége: Amikor a csapat utolsó tagja is végrehajtotta a 2 kísérletét. Hiba esetén nem a zsámolyon álló tanuló megy a labdáért. Dobástávolságok: 1 pontért 4 méterről, 2 pontért 6 méterről, 3 pontért 8 méterről. Időkorlátozás nincs.

11 LOVACSKÁS PÁROS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db ugrókötél Kiinduló helyzet: Kettes oszlop, a párok menetiránynak megfelelően állnak a rajtvonalra egymás mögé. a párok menetiránynak megfelelően állnak a rajtvonalra a hátul lévő tanuló fogja az elől lévő tanuló dereka köré helyezett ugrókötél két végét a kötélnek folyamatosan feszülni kell, úgy, hogy az elől lévő tanuló nem foghatja meg fordulónál szerepcsere a váltás a kötéllel történik A gyakorlat vége: Az utolsó pár mindkét tagja átér az indulóvonalon és ezzel egyidőben az oszlop elején álló pár a karját magastartásba lendíti. Hiba esetén a feladatot végrehajtó pár a gyakorlatát újrakezdi a hibázás helyéről.

12 LABDAADOGATÓS STRATÉGIAI SORVERSENY Játékeszközök: 3 db kézilabda, 3 db kosárlabda, 5 db zsámoly Kiinduló helyzet: Oszlopalakzat, a rajtvonalon elhelyezett zsámolyokban 3 db kézilabda és 3 db kosárlabda található. jelre befutás (12 tanuló) a pályára a célvonalra helyezett labdás zsámolyok és a félpályára helyezett üres zsámoly közé a hátul lévő tanuló kivesz egy labdát a zsámolyból és tetszőleges módon előre adja minden tanulónak érintenie kell a labdát majd az első tanuló beteszi a zsámolyba amikor a harmadik labda is a zsámolyba kerül (csak egyesével mehetnek a labdák) az egész oszlop átfut a másik térfélre (de csak akkor) és a feladat megismétlődik úgy, hogy a három labda átjusson a második térfélen is a feladat még egyszer ismétlődik a rajtvonalnál maradt további 3 labdával A gyakorlat vége: Amikor az utolsó labda is a célvonalra helyezett zsámolyokba kerül. Hiba esetén a labdát elejtő tanuló megy a labdáért és a gyakorlatot folytatja a hibázás helyéről. A gyakorlat vége: Amikor az utolsó labda is a zsámolyba került, a befejező ember, miután a zsámolyba helyezte a labdát, a karját magastartásba lendíti. A középső zsámoly távolsága 7,5 méter az alapvonalaktól. A tanulók egysoros vonalban helyezkednek el. Az első (labdát indító) tanuló állhat szemben társaival, hogy lássa, mikor ér a labda a célzsámolyba, mert csak ekkor indíthatja a következő labdát.

13 GURÍTÓS-PASSZOLÓS-FUTÓS VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 1 db kézilabda, 2 db bója, 2 db zsámoly Kiinduló helyzet: 5-5 fős oszlop egymással szemben adott jel mögött, 1-1 tanuló a pálya közepén egymásnak háttal egy zsámolyon ül. az oszlop első embere gurítja a labdát a vele szemben zsámolyon ülő társának majd fut a bójáig és a társtól visszakapott (passzolt) labdával fut a szemben lévő oszlopig váltás a labdával (kézbe adva) a feladat folytatódik (jobbra tartással) A gyakorlat vége: A csapat utolsó (10.) tanulója átfut az indulóvonalon és ezzel egy időben a labdát átadja az oszlop elején álló tanulónak, aki a karját a labdával magastartásba lendíti. Hiba esetén a labdát elejtő tanuló megy a labdáért és a gyakorlatot újrakezdi a hibázás helyéről. A zsámolyon ülő tanulók távolsága 7,5 méter az alapvonalaktól. Oldalbója távolsága 2 méter a zsámolytól jobb és baloldalra egyaránt. Elhibázott gurításnál vagy dobásnál mindig a futó játékos (nem a zsámolyon ülő) megy a labdáért. Zsámolyról történő passznál a bóját kívülről kell kerülni.

14 AKADÁLYPÁLYA VÁLTÓVERSENY Játékeszközök: 4 db szembekötő kendő, 6 db karika, 6 db bója Kiinduló helyzet: 2-2 bekötött szemű tanuló egymás mögött a pálya két alapvonalán helyezkedik el, a többi 8 tanuló a pálya mellett, az oldalvonalon helyezkedik el egysoros vonalban. adott jelre a 8 tanulónak kell átirányítani egyenként a négy sötétben tapogatózó tanulót a pálya egyik végéből a másikba úgy, hogy a bekötött szeműeknek minden szigetet jelző karikába bele kell lépniük, illetve a fákat jelző bójákat kikerülniük a bekötött szemű tanulók kezében kézilabda van, amelyet átadnak a társuknak, amely váltóként működik pontozás: a karikába 2 lábbal történő belépés 2 pontot ér, 1 lábbal történő belépés 1 pontot ér, hibapontok: a bója érintése és/vagy feldöntése -1 ponttal (azaz egy pont levonással) jár váltás: labdaátadás a túlsó térfélen elhelyezkedő társnak a kezébe kiegészítés: a pályán lévő akadályokat nem a rajz szerint rendezzük be A gyakorlat vége: A negyedik bekötött szemű tanuló célba érése. Hiba esetén a feladatot végrehajtó tanuló a gyakorlatát a hibázás helyéről folytatja, majd a feladat végén a szervezők összesítik a megszerzett és elvesztett pontokat. Pályaberendezés szembekötés után történik. A feldöntött vagy elmozdult bóját, karikát az animátorok teszik vissza a helyükre. Karikát visszahelyezni csak továbbhaladás után lehet (pl.: ha a játékos a karikába lépés előtt elrúgja, akkor nem igazítjuk vissza, hanem az ideiglenes helyén léphet bele). A karika elmozdítása nem jár hibaponttal. Pontozás: A befutás sorrendjének pontszámánál kettes szorzót alkalmazunk, majd ehhez adjuk hozzá vagy vonjuk le belőle a játék közben elért pontszámot. Így alakul ki a végleges sorrend.

15 MOCSÁRJÁRÁS SORVERSENY Játékeszközök: 7 db karika Kiinduló helyzet: A csapatok egymás mellett 3-4 m térközzel, az indulóvonal mögött kettes oszlopban állnak fel. A karikák mellettük helyezkednek el összegyűjtve. Kettes oszlop, a párok menetiránynak megfelelően állnak az indítóvonal mögött. karikákból híd építése rajt jelre a tanulók párosával 1 db karikát az indítóvonal elé helyeznek és belelépnek a következő pár egy másik karikát előre ad, amibe az első pár előrelép, majd a második pár az ő helyükre lép a további párok folyamatos bevonásával ezt ismétlik mindaddig, amíg el nem érik a célvonalat a karikákat adogatni kell, előre dobni nem lehet (!) a célvonal elérésekor a hídon a tanulók kimehetnek a partra, de a híd elemeit (a karikákat) az utolsó párnak fel kell szednie és kijuttatnia a célterületre a párok soha nem léphetnek karikán kívülre A gyakorlat vége: Minden tanuló és karika szabályosan kijutott a partra. Hiba esetén, azaz kilépésenként még egy párnak át kell haladni a célvonalon a karikát előreadva. Pontozás: A befutás sorrendjének pontszámánál kettes szorzót alkalmazunk, és hibánként levonunk 1-1 pontot. Hiba lehet: Kilépés, letenyerelés, karika lábbal történő húzása. A hibapontok levonása után alakul ki a végleges sorrend.

Versenykiírás XI. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére

Versenykiírás XI. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére Versenykiírás XI. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére 2012. Tisztelt Intézményvezetők! Tisztelt Kollegák!

Részletesebben

Versenykiírás XII. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére

Versenykiírás XII. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére Versenykiírás XII. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére Aranykapu Alapítvány 2013. Szalaparti Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

Szeretettel hívjuk és várjuk intézményük diákjait!

Szeretettel hívjuk és várjuk intézményük diákjait! Versenykiírás XIII. Országos Kapkodd a lábad! sor- és váltóverseny értelmileg akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulói részére 2014. Kecskeméti Gyógypedagógiai Általános Iskola

Részletesebben

Délutáni sportfoglalkozás az alsó tagozatos gyerekek részére

Délutáni sportfoglalkozás az alsó tagozatos gyerekek részére TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0093 pályázat Önálló innováció az újfehértói általános iskola Erkel Ferenc Tagintézményében Délutáni sportfoglalkozás az alsó tagozatos gyerekek részére Készítette: Mócsán Andrásné

Részletesebben

Magyarországi Európai Cserkészek. Vidám Játékok

Magyarországi Európai Cserkészek. Vidám Játékok JÁTÉKOK GYŰJTEMÉNYE FARKASKÖLYKÖK RÉSZÉRE Magyarországi Európai Cserkészek Összeállította: Nagy László Vidám Játékok Zipp-Zapp Mindenki körbeül, kivéve a kérdezőt, aki a kör közepén áll. Mindenkinek ismernie

Részletesebben

Anyanyelvi kommunikáció Esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőkészség. Vidám koszorú fejre papírból

Anyanyelvi kommunikáció Esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőkészség. Vidám koszorú fejre papírból Játékóra tanmenete 3.osztály Időpont:2013/2014 Óraszám:heti 2 óra Éves:74 óra Tanítók:Dr. Némethné Kósa Mónika, Bartáné Szanics Éva Idő Óraszám Tananyag, képzési feladat Kulcskompetenciák Eszközök 2013.09.

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Sudár Mónika

Részletesebben

Tanmenet - javaslat a Kölyök Atlétika tananyagából az általános iskola 2. osztálya számára

Tanmenet - javaslat a Kölyök Atlétika tananyagából az általános iskola 2. osztálya számára Tanmenet - javaslat a Kölyök Atlétika tananyagából az általános iskola 2. osztálya számára Készítette: Kamen Juhos Ildikó és Spák József A Magyar Atlétikai Szövetség felkérésére Budapest, 2013 1 BEVEZETÉS

Részletesebben

Budapest, 2014. szeptember 30. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2014-2015

Budapest, 2014. szeptember 30. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2014-2015 Budapest, 2014. szeptember 30. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2014-2015 ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 1. A fogyatékos tanulók nevelését, oktatását ellátó

Részletesebben

ATLÉTIKA SMDLTE 2202. Kislabdahajítás. Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar.

ATLÉTIKA SMDLTE 2202. Kislabdahajítás. Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar SMDLTE 2202 ATLÉTIKA Kislabdahajítás Molnár László Testnevelőtanár MC levelező 2010/2011 I. félév Neptun

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK AZ OBEDIENCE VIZSGÁKHOZ ÉS VERSENYEKHEZ AZ OBEDIENCE 1. ÉS 2. OSZTÁLYBAN

ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK AZ OBEDIENCE VIZSGÁKHOZ ÉS VERSENYEKHEZ AZ OBEDIENCE 1. ÉS 2. OSZTÁLYBAN ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK AZ OBEDIENCE VIZSGÁKHOZ ÉS VERSENYEKHEZ AZ OBEDIENCE 1. ÉS 2. OSZTÁLYBAN Érvényes 2014. május 26-tól. A MEOESZ és FCI által elfogadott szabályzat. TARTALOM I. Részvételi

Részletesebben

Legügyesebb kollégium és kollégista XVI. ORSZÁGOS vetélkedő

Legügyesebb kollégium és kollégista XVI. ORSZÁGOS vetélkedő Pedagógiai, módszertani, információs folyóirat 2015. április Legügyesebb kollégium és kollégista XVI. ORSZÁGOS vetélkedő Kiskunfélegyháza, 2015. március 27. Kiskunfélegyházi Szakképző Iskola a Legügyesebb

Részletesebben

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer Magyar Népi Küzdelmi Játékok Futárméta Versenyrendszer A versenyszabályokat az Országos Baranta Szövetség adja ki, azok felhasználása, sokszorosítása, felhasználása csak a Szövetség engedélyével történhet.

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat- magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE2202 Dr. Koltai Miklós A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A diszkoszvetés oktatása középiskolában

A diszkoszvetés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés oktatása középiskolában (SMANTE 2302) Készítette: Szóka Orsolya GA5B0D

Részletesebben

Budapest, 2013. augusztus 21. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2013-2014.

Budapest, 2013. augusztus 21. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2013-2014. Budapest, 2013. augusztus 21. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2013-2014. FODISZ országos diáksport versenynaptár Sportág A verseny megnevezése Korcsoport

Részletesebben

Kisiskolások játékai

Kisiskolások játékai Dr. Reigl Mariann Kisiskolások játékai És tudom, mint a kisgyerek, csak az boldog, aki játszhat. Én sok játékot ismerek, hisz a valóság elpereg és megmarad a látszat. (József Attila: Könnyű, fehér ruhában)

Részletesebben

Egy előre, két kettőre

Egy előre, két kettőre Baka Judit Egy előre, két kettőre Magyar népi játékok Erdélyi Tankönyvtanács, 2010 Válogatás a szerző Ki játszik ilyet? című könyvéből TARTALOM 1. RÉGI JÁTÉKOK / 3 Csigolyázás / 3 Hogyan adom a kanalat?

Részletesebben

4. LOVAGLÁS SZABÁLYAI

4. LOVAGLÁS SZABÁLYAI 4. LOVAGLÁS SZABÁLYAI A RÉSZ 4.1 Alkalmazás területe 4.1.1 Az alábbi szabályokat kell alkalmazni a lovaglás versenyszámban, amely akadályugratás egyéniben és váltóban 350m/perc sebességgel, míg fedett

Részletesebben

2009. szeptember 7-október 2-ig. Manó környezetvédelem (három hetes projekt) Pörbölyi óvoda vegyes életkorú csoportja

2009. szeptember 7-október 2-ig. Manó környezetvédelem (három hetes projekt) Pörbölyi óvoda vegyes életkorú csoportja B-A-P Mikrotérségi Nevelési-Oktatási Központ Városi Óvoda Óvoda Pörböly TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0062 2009. szeptember 7-október 2-ig Manó környezetvédelem (három hetes projekt) Pörbölyi óvoda vegyes életkorú

Részletesebben

ÖTTUSA 2014. ÉVI VERSENYSZABÁLYAI

ÖTTUSA 2014. ÉVI VERSENYSZABÁLYAI ÖTTUSA 2014. ÉVI VERSENYSZABÁLYAI 4. LOVAGLÁS SZABÁLYAI A RÉSZ A VERSENYSZÁM.. 74 4.1 A VERSENYSZÁM LEÍRÁSA. 74 1 Típus és sebesség 2 A pálya 3 Koncepció 4 Lovak biztosítása 4.2 HIVATALOS SZEMÉLYEK 74

Részletesebben

Magyar Honvédség. Honvédelmi Kötelék Haditorna verseny Országos döntő

Magyar Honvédség. Honvédelmi Kötelék Haditorna verseny Országos döntő Magyar Honvédség Honvédelmi Kötelék Haditorna verseny Országos döntő A Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a honvédelmi nevelés, valamint a sport és egészséges életmód népszerűsítése

Részletesebben

Skyhoundz kutyás frisbee szabályzat

Skyhoundz kutyás frisbee szabályzat Skyhoundz kutyás frisbee szabályzat Távolsági verseny (Distance/Accuracy) A távolsági verseny egy gyorsaságon alapuló versenyszám, a résztvevőknek a lehető legtöbb sikeresen elkapott dobást kell végrehajtaniuk

Részletesebben

Tanmenet - javaslat a Kölyök Atlétika tananyagából az általános iskola 1. osztálya számára

Tanmenet - javaslat a Kölyök Atlétika tananyagából az általános iskola 1. osztálya számára Tanmenet - javaslat a Kölyök Atlétika tananyagából az általános iskola 1. osztálya számára Készítette: Kamen Juhos Ildikó és Spák József A Magyar Atlétikai Szövetség felkérésére Budapest, 2013 1 BEVEZETÉS

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0052 Gárdony Pályázat címe

TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0052 Gárdony Pályázat címe Pályázati azonosító TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0052 Gárdony Pályázat címe Kompetencia programcsomag bevezetése Gárdony, Vereb, Zichyújfalu óvodáiban /Gárdonyi Önkormányzat 2483. Gárdony, Szabadság u 20-22/

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK AZ OBEDIENCE VIZSGÁKON ÉS VERSENYEKEN A NEMZETKÖZI OBEDIENCE OSZTÁLYBAN C.A.C.I.OB CÍM KIADÁSÁVAL

ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK AZ OBEDIENCE VIZSGÁKON ÉS VERSENYEKEN A NEMZETKÖZI OBEDIENCE OSZTÁLYBAN C.A.C.I.OB CÍM KIADÁSÁVAL FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, internet: http://www.fci.be ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK

Részletesebben

Kiegészítés az Oktatási Hivatal által kidolgozott. Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez. felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

Kiegészítés az Oktatási Hivatal által kidolgozott. Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez. felhasználói dokumentáció értelmezéséhez és sport Oktatási Hivatal Kiegészítés az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez és sport Szerzők: Barati Kriszta, Révész

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Versenysport Szabályzata

Katasztrófavédelmi Versenysport Szabályzata Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf. 314. Tel: (06-1) 469-4101 Fax: (06-1)469-4102 Katasztrófavédelmi Versenysport Szabályzata

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában NYME MNSK SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET DR. KOLTAI MIKLÓS ATLÉTIKA SMDLTE2202 Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában Készítette: Szakályné Liszkai Zsuzsanna testnevelő tanár MSc BQIA1V

Részletesebben

Gödöllői Szent István Egyetem Sportcsarnok (2100, Gödöllő, Páter Károly utca 1) Kapusok: 150 perc. Időtartam: játékosok 30 perc, kapusok 30 per

Gödöllői Szent István Egyetem Sportcsarnok (2100, Gödöllő, Páter Károly utca 1) Kapusok: 150 perc. Időtartam: játékosok 30 perc, kapusok 30 per Ki, hol, mikor és mit Cím Csapat/csoport EMELJÜK A SZINTET! U9 edzésprogram GSK Dátum Csütörtök, 2015. Március 12. Idő 13:00 15:30 Helyszín Teljes időtartam Készítette Gödöllői Szent István Egyetem Sportcsarnok

Részletesebben