Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben"

Átírás

1 Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben

2 Miről is lesz szó? Ha megismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, a betegségnek nem kell az életünk részévé válnia. Magunknak érdemes kézbe vennünk az egészségünk megőrzését. Ennek szerves részét képezi a hormonegyensúly kialakítása is, amely a nők számára különösen fontos. A bemutató Dr. John R. Lee norvég származású amerikai orvos tapasztalatain és kutatásain alapulnak. A Magyarországon még kevésbé ismert (elismert) témakör a világban immár közel 40 éve jelen van. E fontos tapasztalatok nem a konvencionális orvoslás helyett, hanem azzal együtt, azt kiegészítve alkalmazandók, ahogy az a világ több országában ma már történik. Ösztrogéntengerben élünk Ma a nők többsége olyan panaszoktól szenved, amelyek nemcsak egészségüket, de nőiségük megélését is csorbítják. A legtöbb problémára létezik megoldás, de a tartós gyógyulás mindig a probléma felismerésével és a valódi ok megoldásával lehetséges. A nőket érintő problémák testi szinten legtöbbször hormonális zavar formájában nyilvánulnak meg. A legtöbb probléma mélyén azonban érzelmi okok állnak, amelyeket az életmódbeli hiányosságok, a stressz és a szervezet működését károsító környezeti hatások súlyosbítanak. Ösztrogéntengerben élünk a káros vegyületek jelen vannak a levegőben, a vizekben, a talajban, az élelmiszerekben és a kozmetikumokban. A menstruációs zavarok, az emlőcsomók, a petefészekciszták, a meddőség vagy a rosszindulatú folyamatok a belső egyensúly felborulásának és a külső körülmények káros hatásainak együttes következményei. Bár a káros hatások elől teljes egészében kitérni szinte lehetetlen, ismeretük birtokában a negatív következmények nagymértékben csökkenthetők.

3 A környezeti hatások a férfiakat sem kímélik. Hormonális problémáikért nemcsak a rohanó életmód, a teljesítménykényszer okozta stressz vagy a táplálkozási hibák, hanem a fogamzásgátlók és egyéb hormontartalmú készítmények ivóvizekbe kerülő bomlástermékei, az élelmiszeripari adalékok és az állati eredetű élelmiszerek hormonhatású vegyületei is felelősek. A női hormonok a férfi szervezetbe kerülve gyengítik a férfihormon, a tesztoszteron védő hatását, amelynek következtében a nemzőképesség és a potencia csökken, a testsúly gyarapszik, a prosztata megnagyobbodik vagy rákosan elfajul. Ezen hatások alól a gyermekek, a fiatalok érzékeny hormonális rendszere sem kivétel. Amikor a fiatal lányoknak fogamzásgátlót írnak fel a pattanások, menstruációs zavarok vagy a védekezés egyszerűsége miatt, akkor ebbe a rendkívül érzékeny rendszerbe avatkoznak be. Az idősebb korúakat szintén érinti a hormonegyensúly-zavar, mivel a csontritkulás vagy más, változó kori tünetek miatt szintetikus hormonkészítményt kapnak, a hormonális egyensúly helyreállítása azonban elmarad. A sokféle káros hatás, amely önmagában jelentéktelennek tűnik, összeadódva komoly kockázatot jelent. A hormonegyensúly kérdése a nők szempontjából olyan alapvető, minden korosztályt érintő probléma.

4 A női és a férfi szervezet felépítése legalapvetőbben a nemi szervek területén tér el, amelyek nőkben rejtetten, a medencecsont védelmében helyezkednek el. A szeméremdomb alatti nagyés kisajkak a külső nemi szerveket rejtik. A belső nemi szerveket a petefészkeket, a petevezetékeket és a méhet a hüvely köti össze a külvilággal, amely a szaporodást, a menstruációs vér levezetését, valamint a szülés folyamatát szolgálja. A körte alakú méh izmos, üreges szerv, amelyet belülről a ciklustól függő vastagságú méhnyálkahártya borít. A méhnyálkahártya havonta újjáépülve előkészül a megtermékenyített petesejt befogadására, izomzata védi a magzatot, a szülés során pedig segíti a magzat világra jöttét. A méhnyak a hüvely felső részébe nyúlik, a rajta lévő nyílás a méhszáj. A méh két oldalán, a kismedence falához rögzítetten elhelyezkedő petefészkek petesejtet érlelnek és nemi hormonokat termelnek. A tüszőrepedéskor kiszabaduló petesejtet a méhkürt és a petevezeték tereli a méh ürege felé. Tágabb értelemben a nemi szervekhez tartoznak az emlők is, amelyek tejmirigyekből, az emlőbimbón nyíló tejkivezető járatokból, kötőszövetből és jelentős mennyiségű zsírszövetből állnak. A havi ciklus során azonban nemcsak a nemi szervek, hanem a szervezet minden területén változások zajlanak, amelyeket speciális molekulák, hormonok irányítanak.

5 A nemi hormonok szerepe és hatásai A nemi hormonok döntően a petefészekben termelődnek. Ide tartozik a tüszőhormon (ösztrogén), amely a ciklus első, valamint a sárgatesthormon (progeszteron), amely a ciklus második felében termelődik. Kis mennyiségben férfi hormonok is termelődnek a női szervezetben, amelyek teljessé teszik a női hormonok hatásait, és nélkülözhetetlenek például a nemi vágy fenntartásában, valamint a hormonális rendszer egyensúlyának szabályozásában. Igaz, hogy az ösztrogén és a progeszteron hatásai sokszor ellentétes előjelűek, a két hormon közel sem egymás ellensége. Feladataikat egymást kiegészítve, egy nagyobb és egységesebb rendszer részeként végzik. Ösztrogén: az ösztrogén az elsőszámú női hormon, amely felelős a női nemi tulajdonságok kialakításáért. A nőies alkat, a szélesebb csípő, a keskenyebb váll, a mell mérete és formája, a petesejt érése vagy a megtermékenyülés képessége más hormonokkal együttműködve döntően az ösztrogénnek tulajdonítható. Az érett tüszőkben termelődő ösztrogén legfőbb hatása a sejtburjánzás, vagyis a mennyiség létrehozása, amely az emlő növekedésében, a méhnyálkahártya felépülésében vagy a hüvelyváladék bővebb termelődésében nyilvánul meg. Az ösztrogén a női nemi szerveken kívül a pajzsmirigyre és más hormontermelő szervekre, valamint a csontokra, az erekre és az idegrendszerre is hatással van. Az ösztrogének fokozzák a zsírok raktározását is, amely miatt a női szervezet zsírtartalma nagyobb a férfiénál. Progeszteron a másik női hormon elsősorban a várandósságban játszott szerepe kapcsán ismert. A progeszteron az egyetlen hormon, amely képes egyensúlyt tartani az ösztrogénnel. Ez az egyik legfőbb biztosítéka a ciklus szabályos voltának és a női hormonegyensúly fenntartásának. A progeszteron a női szervekre gyakorolt hatásán túl a csont-, ér, immun- és idegrendszerre is kifejti hatását. A progeszteron fontosságát igazolja az is, hogy az ösztrogének, a férfi nemi hormonok, valamint a stresszhormon mind a progeszteron előanyagából képződnek. Ezért is nevezik a progeszteront anyahormonnak. Míg az ösztrogén a méhnyálkahártya mennyiségi felépítését, a progeszteron annak minőségi átalakítását, a megtermékenyült pete befogadására alkalmassá tételét végzi. A két hormon csak együtt és megfelelő arányban képes biztosítani a női szervezet megfelelő működését.

6 A szabályos női ciklus A nemi működések alapvető célja a faj fenntartása. A női nemi működésnek a folyamatos jellegű férfiéval szemben sajátos ritmusa van, amely a havi ciklusban nyilvánul meg. A ciklus első napjának a szabályos menstruáció első napja számít. A havi ciklus két félre, a tüszőrepedés előtti és utáni időszakra osztható. A szabályos ciklus napjai A ciklus első felében a petefészekben a tüsző érése, a méhben a nyálkahártya felépülése zajlik. A ciklus közepén az érett petesejt kiszabadul a tüszőből (tüszőrepedés vagy ovuláció). A megrepedt tüsző helyén kialakul a sárgatest, amely a ciklus második felében a progeszteron termelése révén tovább érleli a már felépült méhnyálkahártyát. Ha nem jön létre a megtermékenyülés, a méhnyálkahártya a menstruáció során lelökődik. A petefészek a tüsző érési fázisaival Az érett tüsző megreped, és a kiszabaduló petesejt a petevezetékbe jut. A megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest progeszteront termel. Az ún. barnázás, nem számítandó a menstruáció napjaihoz. A ciklus általában 28 napig tart, de a nap közé eső ciklus is szabályos, ha a hossza tartósan nem ingadozik. Ha tehát valakinek nem éppen 28 napos, de egyenletes a ciklusa, az is normálisnak tekintendő.

7 Minden ciklusban egyszerre több tüsző kezd el érni, de teljes érésig többnyire csak egyetlen tüsző jut el. Amikor a tüsző érése teljessé válik, és a méhnyálkahártya is felépült, a ciklus közepén, annak 14. napja körül a tüsző megreped, és az érett petesejt kilökődik (ovuláció). Az érett pete a petevezetékbe jutva megkezdi vándorlását a méh felé. A petesejt kilökődése után a megrepedt tüsző sárgatestté alakul, amely megkezdi a progeszteron termelését. A közel két héten át termelődő hormon maximumát a tüszőrepedést követően egy héttel éri el. Amennyiben a progeszteron termelődése idő előtt csökken, sárgatest-elégtelenségről van szó. A sárgatest sorsa attól függ, hogy létrejön-e megtermékenyülés vagy sem. Megtermékenyülés esetén a sárgatest több héten át fennmarad, és a progeszteron szintje tovább emelkedik egészen a hétig, amikor átveszi helyét a placenta. Amennyiben nem következik be megtermékenyülés vagy a beágyazódás nem jön létre, a sárgatest elsorvad és a feleslegessé váló méhnyálkahártya vérzés kíséretében lelökődik. A menstruáció befejeztével a méhnyálkahártya újra elkezd felépülni, miközben a soron következő tüsző érése is megindul, hogy egy újabb ciklus vehesse kezdetét.

8 A szabályos menstruáció jellemzői: Általában 4-6 napig tart Az első napok erősebb vérzéssel járnak Mennyisége átlagosan fél deciliternyi (40-60 ml) Fájdalommentes, legfeljebb kellemetlen érzéssel és kísérő tünetekkel járhat. Ha menstruációkor fájdalomcsillapítóra van szükség, a vérzés nem tekinthető szabályosnak. Váratlan esemény, érzelmi sokkhatás, fizikai megerőltetés, vagy betegség esetén a menstruáció előbb, vagy később is megjöhet, akár el is maradhat. A progeszteron kielégítő termelődésének feltétele az egészséges, ép tüsző megléte, valamint a tüszőrepedés megtörténte, mert csak ekkor alakulhat a tüsző helyén a progeszteron termelő sárgatest. A női ciklus épségéhez elegendő progeszteronmennyiséget tehát csak a tüszőrepedést követően kialakuló sárgatest képes termelni. Ha a tüszőrepedés nem következik be, vagy a sárgatest nem termel elegendő progeszteront, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya felborul, és ösztrogéndominancia ösztrogéntúlsúly alakul ki. Az ösztrogéndominancia az az állapot, amikor az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronhoz képest. Tartósan alacsony progeszteronszint vagy progeszteronhiány esetén törvényszerű a kialakulása, mivel ilyenkor még a normál ösztrogénszint is relatív túlsúlyt jelent. Az ösztrogéndominancia lényeget éppen a kóros arányeltolódás az ösztrogén javára. Az ösztrogéndominancia idővel felborítja a ciklust, gátolja az ovulációt, emlőcsomót, petefészekcisztát, miómát, meddőséget és vetélést okoz, akadályozza más hormonok hatását, pajzsmirigy és mellékvesekéreg-működési zavart, férfias jellegű tüneteket idéz elő vagy fokozott burjánzásra készteti a női szövetek sejtjeit, amelynek túlépült méhnyálkahártya, bőséges menstruáció vagy daganat lehet a következménye. A hormonegyensúly-zavar hatásai nemcsak a női szervek az emlő, a méh, a petefészek és a hüvely területén, hanem a szervezet minden részérben jelentkeznek.

9 Az ösztrogéndominancia következtében megjelenő leggyakoribb tünetek: Emlőfeszülés, emlőcsomók Szabálytalan ciklus Menstruációs görcsök Petefészekciszták Endometriózis Jó- és rosszindulatú elváltozások Meddőség, vetélés Alvászavar, kimerültség, fejfájás Hangulat- és memóriazavarok Pajzsmirigyműködési zavarok Pattanások, szőrösödés, hajhullás Édességvágy, emésztési zavarok Csökkent nemi vágy Folyadékvisszatartás, súygyarapodás Az ösztogéntúlsúly okai Elégtelen progeszterontermelés a tüszőrepedés elmaradása, hormonális problémák, fogamzásgátlók tartós szedése, elhízás, máj- és veseműködési zavarok, sérült tüszők jelenléte. Környezeti vegyszerek a szervezetbe jutó mesterséges ösztogénvegyületek az ösztrogénhatásokat fokozva borítják fel a hormon-egyensúlyt. Tartós stressz fizikai vagy érzelmi stresszhatás esetén kevesebb progeszteron jut a női ciklus fenntartására és az ösztrogénhatások ellensúlyozására. Az említetteken kívül kevésbé nyilvánvaló okot képeznek a helytelen táplálkozási szokások finomított szénhidrátok, állati termékek rendszeres fogyasztása, koplalás, ösztrogéntartalmú táplálékok túlsúlya), valamint a vitamin- és tápanyaghiányok is. A problémák nagy részét a környezetünkből, háztartásunkból, kozmetikumokból, tisztítószerekből bekerülő vegyszereknek köszönhetjük.

10 Vegyszerek otthon és a környezetben A vegyi anyagok többsége olyan alkotóelem, amely a természetben nem fordul elő, ezért a szervezet nem rendelkezik velük szemben hatékony elhárító mechanizmussal sem. E káros anyagok nagy része várandósság esetén a méhlepényen át a magzatba az anyatejjel pedig a csecsemőbe is bekerül. Számos vegyület, amely egy-egy alkalommal csak elhanyagolható menynyiségben kerül a szervezetbe, az évek során felhalmozódva toxikussá vagy rákkeltővé válhat (mellrákos példa). Bár a káros vegyszerektől mentesen élni ma szinte lehetetlen, ismeretük mégsem felesleges, mivel tudatos elkerülésükkel sokat tehetünk magunkért, családunkért és környezetünkért. Fontos annak felismerése, hogy a tünetek kialakulása nem az ösztrogén hibája. Az ösztrogén alapvető hormon, amelynek hatásai nélkülözhetetlenek az egészséges női léthez. Külső ösztrogénforrások A xenohormonok (xeno=kívülről származó, idegen) olyan testidegen vegyszerek, amelyek a szervezetbe jutva megzavarják a hormonális rendszer működését. Az ösztrogénhatásokat utánzó, azt agresszíven növelő vegyületek a xenoösztrogének. E vegyületek napi szinten jelen vannak az életünkben: megtalálhatók a körömlakkoktól a kozmetikumokig, a háztartási vegyszerektől az ipari kemikáliákig, a csapvíztől az állati termékekig, a növényvédő szerektől a fogamzásgátlókig. Ezek az anyagok a hormonális problémák és a cikluszavarok mellett immunrendszeri és pszichés zavarokat, daganatos elváltozásokat, magzati tüszőkárosodást, fejlődési és tanulási zavarokat okozhatnak. Az ösztrogéndominancia jóval inkább az emberi környezet káros hatásainak következménye.

11 Az egyik legsúlyosabb problémát az jelenti, amikor a káros hatás a várandós anya szervezetét, és a méhében fejlődő leány magzatot éri! Az anya sokszor nem is tud arról, hogy leánygyermeke menstruációs problémáinak vagy későbbi meddőségének a saját várandóssága alatt elszenvedett káros hatás az oka. A következmények mindaddig rejtve maradnak, amíg a megszületett leány nemi érése meg nem indul, vagy a gyermekvállalás kérdése fel nem merül. Ezért is fontos a várandósság alatti táplálkozás és életmód, amely képes biztosítani azokat a tápanyagokat és feltételeket, amelyek az anya és a magzat egészségéhez szükségesek. Mindez azonban nemcsak a várandósság alatt, hanem már korábban is fontos (kórházi takarítónő példája). Néhány szintetikus vegyületeket tartalmazó termék, amely szinte minden háztartásban előfordul Káros szintetikus vegyület szintetikus mosószerek és öblítők, háztartási tisztítószerek, klóros termékek pl.: hypo, domestos, xlorox Helyette javaslom mosódió, mosószóda, háztartási szódabikarbóna, mosóparfüm, Frosh (békás) termékek; Fontos hangsúlyozni, hogy ezek nem csak bőrön keresztül, de nyálkahártyán (orron) át is felszívódnak tusfürdők, samponok, testápolók, izzadásgátlók, fogkrémek természetes alapanyagú szappanok, kristálydezodor, homeopátiás fogkrémek kozmetikumok, körömlakkok, hajlakkok, hajfestékek, napozószerek illatosított, fehérített termékek (parfümök, légfrissítők, intimbetétek) lágyított műanyagok (ételhordók, palackok, cumisüvegek, játékok) PVC-k, padlószőnyegek (mivel ázsiában készülnek, hosszú utat tesz meg, tartósításra még mindig formaldehidet használnak), festékek, lakkok, hígítók fekete színű ruhák, fehérneműk, fogamzásgátlók szintetikus fogamzásgátlók tartósítószerrel, ízfokozóval, kezelt élelmiszerek, növényvédőszerrel tartósított zöldségek, érésgátlóval kezelt import gyümölcsök henna hajfestésre, argán olaj hajápolásra, kakaóvaj napozáshoz, olíva vagy mandulaolaj körömápolásra minél fehérebb, annál több a dioxintartalma, ezért lehetőség szerint kerülendő (dm saját termékek) lehetőleg üvegből készült ételtartók (ikea) és minél keményebb műanyagok; cumisüvegeket nem a műanyag tetejével melegíteni és főként nem a mikróban az ágymatracoknak 2-3 hónap kell kibontás után, hogy megfelelően kiszellőzzenek belőle a vegyi anyagok kibontás után, házkörül alkalmazott festékek, hígítók között is lehet válogatni természetazonos anyagokat pl. méhviasz, lenolaj fakezelésre de minden új ruhát ki kell mosni használat előtt, mert olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amely a bőrön keresztül felszívódik; Caya pesszárium (szilikonból), káros anyagoktól mentes; Caya géllel (természetes spermicid tartalmú krém) bekenve hatékony; Fertile-focus mikroszkóp; kombinált módszerek alkalmazása lehetőleg minél természetesebb alapanyagokból készült ételeket fogyasszunk, kistermelőknél vásároljunk, hazai termesztésű zöldségeket, idénygyümölcsöket részesítsük előnyben

12 A nehézfémekről A xenoösztrogén vegyi anyagok mellett fontos felhívni a figyelmet a nehézfémekre is. Világunkban a vegyi anyagok + nehézfémek + érzelmek + stressz + kórokozók szervezetre gyakorolt hatása elképesztően káros! Soha nem látott betegségek ütik fel a fejüket (pl. autoimmun betegségek), olyannyira elnyomjuk az immunrendszerünket, hogy az már képes önmaga ellen fordulni! Azért hívják nehézfémeknek, mert fajsúlyuk több mint négyszer nagyobb a vízénél. Ide sorolható az amalgám, az ólom, a higany, az arany, az ezüst, az ón, a vas, a kobalt, a kadmium, a nikkel és a réz. (Pl.: a húsokban és a zöldségekben levő réz (szerves) fontos a szervezet számára, de a szervetlen réz, mint pl. egy rézedény, rákkeltő. A réz felhalmozódik a nemzőszervben, lerakódhat a szívben. Dr. Hulda Clark megállapította, hogy a rákos daganatokban is mindig van réz. A rézterhelés szerinte leukémiát, szkizofréniát és termékenységi problémákat okozhat.) Nagyon fontos, hogy a nehézfémeket ne keverjük össze az olyan, szervezetünkben található szerves nyomelemekkel, mint például a magnézium, a vas és a kálium. A fémek akkor épülnek be a testbe, amikor nagyfokú stresszhelyzetben legyengül az immunrendszerünk. Ilyenkor a szervezet tévesen veszi fel és juttatja el egy adott szervhez, szervrendszerhez a mérgező anyagokat, melyek mintha páncélt képeznénk a testen belül az immunitásunk helyett. Így felvértezzük magunkat egy igazi fémpáncéllal! A nehézfémek lerakódnak a szervezet különböző pontjain, a szervekben, szervrendszerekben, a gerincben és az agyban a véráram útján bárhová bekerül. vegyi anyagok + nehézfémek + érzelmek + stressz + kórokozók + IDŐ(?) = betegség

13 A nehézfémek bekerülése a szervezetbe szennyezett levegővel ivóvízzel (még hormon is) és egyéb italokkal, ásványvízzel (palackokból még vegyi anyag is kioldódik) élelmiszerekkel (az élelmiszeripar által használt adalékanyagokkal, tartósítószerekkel, színezőanyagokkal együtt) tengeri és vízi állatok fogyasztásával szennyezett talajból víz vagy élelmiszer által élelmiszerek csomagolásából növényvédőszerekkel védőoltásokkal gyógyszerekkel fogászati anyagokkal (pl. fogtömések, hidak, koronák, fém fogszabályozó), környezeti ártalom által, pl.: kipufogógázból, gázfűtésből drogokkal dohányzással (144 féle vegyi anyag van a cigiben) kozmetikai termékekből fémfeldolgozó foglalkozásokkal (hegesztő, ötvös) elektroszmoggal festő- és lakkozóműhelyekből (autószerelő) háztartási vegyszerekből (+ vegyi anyag is KLÓR!!!) és mint örökletes tényező, a gyermek is átvesz az édesanyjától méhlepényen át - ilyen anyagokat ékszerek viselésével (fémallergia?!) éjszakára vegyük le A lerakódáshoz hozzájárul még az ásványianyag-hiány is. Ahol üres helyet talál a fémion, betölti azt, szabad utat adva ezzel a terhelődésnek. Ezért a fémterhelés egyik fontos alapja az megfelelő mennyiségű ásványianyagalap és vitaminpótlás!

14 Minél több (féle) terhelés éri a szervezetünket, az annál kevésbé képes tolerálni azt, s egy idő után különböző eleinte enyhe - tüneteket és betegségeket okozhatnak. Nézzük például az allergiát: eleinte kis orrfolyás, szemviszketés, majd egyre erősödő orrdugulás, tüsszögés, később már állandó náthás tünetek, köhögés és végül asztma. A tünetek közben megjelenhetnek már bőrelváltozások, kiütések, de akár önmagunkban is jelezhetnek. A nehézfém terhelés sok ismert betegség kialakulásában szerepet játszik. Nem mindig okoz önmagában problémát bár vannak esetek, amikor kifejezetten a szervezet nehézfém terhelése tehető felelőssé. Más, a szervezetben hosszú időn keresztül jelenlévő xenoösztrogének, vegyi anyagok, kórokozókkal együtt igen, mert a terhelések összeadódnak. A súlyosság mértéke a mennyiségi és idő tényezőtől nagyban függ. Néhány betegség, amelyek hátterében mindig kimutatható a szervetlen nehézfém jelenléte a szervezetben: -Ekcéma -Allergia -Bőrviszketés -Fejfájás -Asztma -Alvászavarok -Hajhullás -Emésztési zavarok -Ízületi fájdalmak -Krónikus fájdalmak -Kimerültség, depresszió -Fogékonyság a fertőzésekre -Légúti megbetegedések -Zavartság, pánikbetegség -Krónikus fáradtság szindróma -Gombás fertőzések, candida betegség -Autizmus, tanulási nehézség -Pszichés változások -Alzheimer-kór -Parkinson-kór -Autoimmun betegségek: SM, Hasimoto A candidiázis és a nehézfém terhelés A gombafertőzések hátterében nagyfokú nehézfém (és szénhidrát) terhelés áll. A szervezetbe jutó fémeket az immunrendszer próbálja szerves, organikus anyaggá alakítani. Ezért szaporodhat túl a candida-gomba is, mert megköti a fémeket. Ha a gombákat gyógyszerekkel kezeljük és visszaszorítjuk, akkor lehetőséget adunk a fémek felszabadulására. Ezzel egy új körforgás kezdődik, egy idő múlva újra elszaporodnak a gombák, amik a fémeket megkötik, ezzel biztosítva az ördögi kört. Sőt, a gombák túlszaporodásának súlyos következménye, hogy a bélrendszerben elpusztítják a bélflórát.

15 Az élet és halál angyala A leggyakrabban előforduló szintetikus vegyületek fogamzásgátlókban és hormonpótló készítményekben fordulnak elő nem azonosak a természetes eredetű hormonokkal, amelyeket a szervezet állít elő. A mellékhatásokról ember és az ipar egyaránt hajlamos megfeledkezni. A fogamzásgátlók alkalmazása kétélű fegyver, mivel praktikus voltuk mellett éppen a női ciklus lényegét, az ovulációt függesztik fel. Az ovuláció elmaradása okozta progeszteronhiány következtében az ösztrogén sejtburjánzást okozó hatása mind erőteljesebben érvényesülhet. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az ösztrogénhatás alapvetően fontos a női szervezet számára. A probléma az ösztrogén és progeszteron egyensúlyának felborulásából adódik, amikor az ösztrogénhatások kórós mértékűvé válnak. Ezért nevezik az ösztrogént az élet és halál angyalának is.

16 Hormonális egyensúlyi problémák A tüszőrepedés elmaradása anovuláció A női ciklus legszilárdabb alapja a rendszeres tüszőrepedés. Ha elmarad a tüszőrepedés, nem képződik sárgatest, amely a progeszteront termelné, és nem képződik petesejt sem, amely megtermékenyülhetne. A tüszőrepedés elmaradása és a progeszteronhiány a meddőség és az ösztrogéndominancia leggyakoribb közvetlen oka. A nők többsége abban a tudatban él, hogy ha van menstruációja, akkor tüszőrepedése is volt. Ezzel szemben a harmincas éveikben járó, menstruáló nők közel felének nincs rendszeres ovulációja. A meg nem repedt tüsző folyadékkal telt hártyás falú tömlővé, cisztává alakul, amely nagymennyiségű ösztrogént termel. A tüsző feszülése következtében a ciklus közepén fájdalom jelentkezhet. Anovuláció esetén a legalapvetőbb feladat az ok felderítése és a tüszőrepedés természetes módon való elősegítése. Az anovuláció leggyakoribb okai: hormonális okok magas tesztoszteron- vagy prolaktinszint, ösztrogéntúlsúly, pajzsmirigy-alulműködés, petefészekkimerülés fogamzásgátlók a tüszőrepedés mesterséges felfüggesztése stresszhatások fizikai vagy érzelmi megterhelések táplálkozási tényezők helytelen étkezési szokások, tápanyaghiány, finomított szénhidrátok, vegykezelt élelmiszerek elhízás a nagyobb mennyiségű zsírszövet nagyobb mennyiségű ösztrogént képes tárolni és előállítani magzati korban sérült tüszők ha a leány magzat az anyja méhében tartósan ösztrogénhatású vegyületeknek volt kitéve, a magzat érzékeny tüszői maradandó sérülést szenvedhettek.

17 Menstruációs zavarok A menstruáció a méhnyálkahártya ciklikus, átlagosan 28 naponta történő leválása, amely a nemi éréstől kezdve a menopauza időszakáig tart. A havi vérzés nemcsak a feleslegessé váló méhnyálkahártya lelökődését, hanem tisztulási folyamatot is jelent. A menstruáció zavarai közé a rendszertelen, görcsös, darabos, bő és kismennyiségű vérzés, a menstruáció elmaradása, a premenstruációs szindróma, valamint az endometriózis tartozik. Az alhasi fájdalmakkal, gyengeséggel, ingerlékenységgel és egyéb tünetekkel járó menstruáció oka lehet mióma, kismedencei gyulladás, hasüregi összenövés, pajzsmirigy-alulműködés vagy magas prolaktinszint. A menstruáció előtt néhány nappal jelentkező tünetek premenstruációs szindróma (PMS) miatt, a nők feszültebbek - a férfiak világgá mennek holott a tüneteket a hormonrendszer egyensúlyzavara váltja ki. Az akadémiai orvoslás nyugtatót és antidepresszáns szedését javasolja. A panaszok oka legtöbbször a sárgatest elégtelen progeszterontermelése, amely a méhnyálkahártya idő előtti leválását és barnás, pecsételő jellegű váladékozást okoz. A PMS oka lehet minden olyan tényező, amely progeszteronhiányhoz vezet. A fájdalomcsillapítók és egyéb készítmények helyett ezért a hiányzó hatóanyag természetes pótlása segíthet a legtöbbet. A PMS legjellemzőbb tünetei az ingerlékenység, az agresszió (és az emiatt érzett bűntudat), a makacs fejfájás, a hasi puffadás, az édesség utáni vágy, valamint minden ok nélküli sírógörcsök és a mintha nem is én lennék érzés. A nehéz napoktól való rendszeres félelem tovább rontja az állapotot.

18 A menstruáció elmaradása Legtöbbször hormonális zavar pajzsmirigy-alulműködés, progeszteronhiány, prolaktin többlet), tartós stresszhatás, túlsúly, korai menopauza, ritka esetben szervi vagy genetikai ok következménye. Jellemző és súlyos formái végletekbe hajló táplálkozási szokások esetén alakulnak ki, mint pl. extrém koplalás vagy az élsportolók drasztikus diétája nyomán kialakuló vérzéselmaradás és csontritkulás együttese. A menstruáció elmaradása mindig komoly vagy tartósan fennálló problémát jelez, amelynek megoldása nem tűr halasztást. A bőséges menstruáció Leggyakoribb oka a méhnyálkahártya túlburjánzása, mivel az ösztrogéntúlsúly következtében túlépülve csak erős vagy elhúzódó vérzés kíséretében tud lelökődni. Ez a folyamat addig folytatódik, amíg az ösztrogéndominancia fennáll. Tartósan, éveken keresztül fennálló esetben a burjánzás el is fajulhat. Hasonló jelenség fordul elő akkor is, amikor a menses hónapok vagy évek múlva újra visszatér. Ilyenkor a sokszor több centiméter vastagságú nyálkahártya bő, darabos vérzés kíséretében, nagy fájdalommal válik le, amely akár több cikluson keresztül is ismétlődhet. Méhvérzés A menstruációs zavaroktól el kell különíteni a méh ciklustól függetlenül jelentkező vérzéseit. Mivel a menstruációs vér nem alvad meg, az alvadék megjelenése mindig rendellenes vérzésre utal, amely mielőbbi kivizsgálást tesz szükségessé. Bár a vérzészavar leggyakoribb oka a túlburjánzott méhnyálkahártya leválása, oka lehet a méh egyéb jellegű kóros folyamata is: gyulladás, méhen belüli fogamzásgátló eszköz, jó vagy rosszindulatú elváltozás.

19 Az endometriózis A méhet bélelő nyálkahártya - endometrium megjelenése és ciklussal összefüggő burjánzása a méhen kívül. Szinte csak a fogamzóképes korban lévő nőket, ezen belül is a éves korosztályt érinti. A méhen kívül megtapadó nyálkahártyaszigetek épp úgy reagálnak a hormonális változásokra, mint maga a méhnyálkahártya: havonta megduzzadnak, véreznek és lelökődnek. Az eltévedt sejtszigetek a petefészkeken, a petevezetékeken, a húgyhólyagon, a hüvelyben, a bélkacsokon és számos más területen megtapadhatnak, de betörhetnek a szervek falába is. Az endometriózis változatos panaszok forrását képezi, amelyek a kismedencei gyulladástól az összenövéseken át sokféle elváltozással járhatnak: görcsös fájdalmakat, emésztési panaszokat, húgyúti problémákat vagy petevezeték-elzáródást okozhatnak. A petefészken kialakuló ciszták a bennük felgyülemlő vértől sötétbarna színűek ( csokoládéciszták ). Ha e tömlők megrepednek, tartalmuk a hasüregbe kerül, amely akut hasi tüneteket okozhat.

20 Az endometriózis egyik legjellemzőbb tünete a fájdalom. Felismerésében a legbiztosabb támpontot a panaszok ciklussal való összefüggése jelenti. Nőgyógyászati vizsgálaton kívül a ciklus meghatározott napjain végzett labor-, valamint képalkotó vizsgálatok segítik. Az endometriózis diagnózisa hivatalosan azonban csak hasüregi tükrözés (laparoszkópia) során végzett szövettani mintavétel alapján mondható ki. A szomatoinfra vizsgálat azonban újfajta megoldást jelent, mert az egyik leginformatívabb módszer a betegség felismerésében, és ami a legfontosabb, hogy nem invazív beavatkozás. A hagyományos kezelési lehetőségek: a ciklus gyógyszeres elnyomása, az elvándorolt méhnyálkahártya-szigetek sebészi eltávolítása nem teljes megoldás az előbb említettek miatt. Olyan állapot kialakítására kell törekedni, amely várandósság alatt is fennáll, hiszen ekkor az endometriózis megszűnik. Ezért javasolják a nőgyógyászok a mielőbbi gyermekvállalást. A természetes progeszteron alkalmazása szelíd, de hatékony megoldása a helyzet javításának. Adagolása egyéni elbírálást és személyre szabott terápiát igényel.

21

22 Petefészekciszták és policiszták petefészek szindróma A petefészekciszta nem azonos a policisztás petefészekkel. Előbbi akkor jön létre, ha a tüsző nem képes megérni vagy megrepedni és a petesejt kiszabadulni. Ilyenkor a bennragadó tüsző cisztává alakul, amelyek általában egyoldaliak, amelyek ultrahang-vizsgálattal könnyen felismerhetők. A méhnyálkahártya túlépült, a menstruáció pedig többnyire rendszertelen, fájdalmas és bőséges. A policisztás ovárium szindróma (PCOS) ezzel szemben korábban, már a nemi érés idején kezdődik pecsételő vérzéssel, rendszertelen, ritka és kismennyiségű menstruációkkal, valamint szőrösödéssel, pattanásokkal és súlygyarapodással. Az életkorral súlyosbodó állapotra jellemző a nehezen csillapítható édességvágy (szénhidrátfüggőség) is, amely mögött a sejtek csökkent inzulinérzékenysége következtében kialakuló ciszták mindkét oldali petefészekben kialakulnak. A hasnyálmirigyben történt változások idővel a hormonális folyamatokba is beavatkoznak és növelik a petefészek férfihormon-termelését. A fokozódó ösztrogéndominancia és a férfihormonok hatása mind teljesebben gátolja az ovulációt, ami meddőséghez vezet. A petefészek működészavara mellett pajzsmirigyműködési zavarok is létrejöhetnek. A PCOS állapotát a táplálkozási hibák, a fizikai inaktivitás és a stresszhatások tovább súlyosbítják.

23 Meddőség Ma több nő szenved a gyermektelenségtől, mint valaha. Azonban, ha sikerül is teherbe esni, a magzat megtartása is gondot jelenthet. Meddőségről akkor van szó, ha a gyermeket tervező pár egy évi védekezés nélküli házasélete eredményeként sem jön létre várandósság. Női részről a meddőség leggyakoribb oka a tüszőrepedés elmaradása vagy a más ok miatt fennálló progeszteronhiány, amely a magzat megtartásának képtelenségéhez, vetéléshez vezet. Vetélésről akkor beszélünk, ha a beágyazódott embrió a fogamzást követő hetekben, de még a várandósság 28. hete előtt távozik a méhből. Amennyiben a fogamzás természetes úton nem lehetséges, a hímivarsejtek mesterséges úton történő méhüregbe juttatása (inszemináció) jön szóba. Ha ez a módszer nem hoz eredményt, lehetőség van a petesejt és hímivarsejt szervezeten kívüli (lombik) mesterséges megtermékenyítésére, majd az embrió méhüregbe beültetésére. Ezek az eljárások fizikai, lelki és anyagi szempontból egyaránt megterhelőek, főleg, ha elhamarkodottan, a természetes lehetőségek figyelmen kívül hagyása nélkül kerül alkalmazásra.

24 Androgén tünetek Férfi (androgén) hormonok kis mennyiségben a női szervezetben is (petefészek és mellékvesék) termelődnek. A szőrtüszők és a faggyúmirigyek is változnak a hormonális változásokra. A hormonális hatásra előbukkanó pattanásokra rendszerint nem a normálisnál magasabb hormonszint, hanem az androgénekre érzékeny szőrtüszők adnak magyarázatot. Az akne kialakulásának is hormonális háttere van. A főbűnös egy androgén hormon, a dihidrotesztoszteron, vagyis DHT. A tesztoszteront a túlműködő 5-alfa-reduktáz enzim alakítja DHT hormonná. Az 5- alfa-reduktáz enzim pedig progeszteron hiánynál fog túlműködni. A DHT egy kifejezetten erős affinitású androgén hormon. Az androgén hormonok túlzott jelenléte férfias tünetek kialakulásához vezet fokozott faggyútermelés, pattanások, bőrgyulladások, akne zsírosabb haj, hajhullás, fejtetői hajritkulás fokozott szőrnövekedés hangulatingadozás, ingerlékenység, agresszivitás petefészekciszták, anovuláció, meddőség hasi elhízás, vastagabb derék és csípő A tünetek hátterében ösztrogéndominancia, progeszteronhiány, fogamzásgátló tartós szedése, túlsúly, finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása, magas inzulinszint áll.

25 Indokolatlan súlygyarapodás A túlsúly leggyakoribb okai a táplálkozási és életviteli szokásokban, a lelki háttérben, valamint a hormonális rendszerben keresendők. Ilyen például a pajzsmirigy-alulműködés, az inzulintöbblet, az ösztrogéndominancia vagy a mellékvese túlműködés. Az egyre makacsabbá váló túlsúly nemcsak következménye, de oka is lehet az ösztrogéndominanciának, mivel a nagyobb mennyiségű zsír több ösztrogént képes tárolni. A felhalmozódó ösztrogének hatására tovább gyorsul a zsírlerakódás, elsősorban a derék és a csípőtájékon. Az ördögi kör mindaddig nem ér véget, amíg az egyensúlyzavar fennáll. Az önértékelési zavarok tovább fokozzák a túlsúllyal kapcsolatos terheket. A túlsúlyos nők esetében nagyobb az esély arra, hogy terméketlenség alakul ki. A Johns Hopkins Gyermekközpont dolgozóinak tanulmánya szerint a szervezet hormonális működése a felelős a kockázat kialakulásáért. A kísérlet, melyet egereken végeztek és szeptember 8- án publikáltak az interneten Cell metabolism (sejtanyagcsere) néven, arra világít rá, hogy a krónikus inzulinszint emelkedésre az agyalapi mirigy aktívan reagál, ami olyan hormonális változások sorát idézi elő, melyek aztán a petefészek megfelelő működését zavarják, ill. terméketlenséget okoznak. Az eredmények alapján kétség merül fel azzal a széles körben elismert ténnyel kapcsolatban, hogy a terméketlenség annak is lehet az eredménye, hogy a szervezet ellenáll az inzulinnak a szervezet egyszerűen nem reagál a krónikusan megemelkedett inzulinszintre, teljesen érzéketlen lesz rá, ez az elhízás egyik jele -, ez arra utal, hogy másvalami okozza a bajt: az inzulinra való fokozott érzékenység hatása az agyalapi mirigyre. "Amit mi feltételezünk, az egy alapvetően új modell, mely azt mutatja, hogy a különböző sejtek máshogy reagálnak a túlsúlyra, és amíg az izmok és a máj sejtjei ellenállást tanúsítanak az inzulinnal szemben, addig a hipofízis sejtjei érzékenyek maradnak az inzulinra. - állítja a kutatás vezetője, Andrew Wolfe, Ph.D., a Hopkins Gyermekközpontból.

26 Jó- és rosszindulatú daganatok Amikor a sejtek felszabadulnak a gátló hatások alól, egyre gyorsabban kezdenek osztódni, daganatos elváltozás jön létre. Ez ellen a szervezet számos biztonsági rendszerrel rendelkezik, a védelmet a belső és a külső környezet káros hatásai nagymértékben gyengítik. A súlyos vagy régóta fennálló ösztrogéndominancia azért kockázatos, mert növeli az esélyt a sejtburjánzásra, főleg az olyan ösztrogénérzékeny szövetekben, mint az emlő. Az emlő jelentős részét alkotó zsírszövetben az ösztrogénhatású vegyületek könnyen raktározódnak, nagyobb valószínűséggel jön benne létre kóros sejtburjánzás, mindez a mell feszülését, csomók vagy durvább kötegezettség megjelenését okozhatja, súlyosabb esetben pedig rosszindulatú elváltozást hozhat létre. A rosszindulatú emlődaganat kialakulása esetén az elváltozás kötöttebb, nehezen mozgatható, és idővel az emlő bőrét bőrét is behúzza, amely miatt a bőrfelszín egyenetlenné válik. Jellemző a fájdalom hiánya és a környéki általában a hónalji nyirokcsomók duzzanata, valamint az áttétképződés. Az önvizsgálatnak a megelőzésben kulcsszerepe van, a legjobb a vizes bőrön szappanos kézzel végzett vizsgálat, mert így a bőr tapadása kiküszöbölhető. Szomatoinfra vizsgálat nagy biztonsággal képes kimutatni a gyulladással járó és a daganatos elváltozásokat is.

27 Jó- és rosszindulatú daganatok A méh az emlőhöz hasonlóan fokozottan hormonérzékeny szerv. Ösztrogéndominancia esetén a méh izomszövetének jóindulatú burjánzása, mióma is létrejöhet. A mióma az emlőcsomó mellett a leggyakoribb jóindulatú nőgyógyászati daganat. Fő tünetei a gyakrabban ismétlődő vérzés és az alhasi érzékenység, de a mióma sokszor ezek nélkül is fennállhat. A mióma észlelésekor mielőbbi oki kezelésre, a hormonális egyensúly elérésére kell törekedni, hogy a méheltávolítás szóba se jöhessen. Az ösztrogéntúlsúly okozta jóindulatú elváltozásokhoz tartozik a méhpolip és a méhnyálkahártya túlburjánzása is. A méhnyak daganatos elváltozása a többször szült nők betegsége, míg a méhtest rák a még nem szült nők esetén fordul elő gyakrabban. A legjellemzőbb tünetek az indokolatlan, ciklustól független vérzések, a menopauza után pedig a szabálytalan vérezgetések. Megbízható diagnózist szövetminta vétele adhat. A kismedencei szervek rosszindulatú daganatai közül minden negyedik a petefészekből indul ki. Kialakulásában elsősorban az ösztrogéndominancia, a petefészek túlzott stimulációja, a kismedencei besugárzás és egyéb káros tényezők játszanak szerepet. A petefészek daganatai későn adnak tüneteket, nehezen ismerhetők fel időben. Mivel a rákszűrés és a diagnosztikai módszere mind már kialakult elváltozást észlelnek, a daganatos betegségek elkerülésének legbiztosabb módja a megelőzés. Ezek közé nemcsak az életmód átalakítása tartozik, de a káros vegyszerek és az értéktelen élelmiszerek tudatos kerülése, a stressz hatékony kezelése, valamint a hormonegyensúly kialakítása is.

28 A mellékvese-kifáradás A szabályos női ciklust a különböző megterhelések túlmunka, éjszakázás, létbizonytalanság, konfliktusok, elhízás, drasztikus fogyókúra, erőltetett sport, szorongás, műtét, tartós gyógyszerhatás mind megzavarhatják. A folyamatos terhelés idővel kimeríti a szervezetet, elsősorban a mellékvese kérgi részét, amely a kortizolt termeli. A leginkább stresszhormonként ismert kortizolt helyesebb lenne anti-stressz hormonként említeni, megfelelő termelődése az ember számára a túlélés kulcsát jelenti. A kimerülés jóval gyorsabban következik be, ha az ártalmas hatás napi rendszerességgel ismétlődik és hónapokon, vagy éveken keresztül fennáll. Stresszhelyzetben a szervezet nagymértékben csökkenti szükségleteit, hogy a létfontosságú funkciókra elegendő energia jusson. A stressz női szempontból legfontosabb következménye az, hogy az ösztrogéndominancia tüneteit majdnem mind létrehozhatja. Mivel a kortizol döntően progeszteronból képződik, ezért a progeszteronhiány megszüntetése mielőbb indokolt. A mellékvese kifáradás tünetei: gyengeség, motivációhiány, érzelmi labilitás, csökkent nemi vágy étvágytalanság hirtelen étvágyrohamokkal emésztési problémák, székrekedés vagy hasmenés gyengülő immunrendszer, gyakori megfázások alacsony vérnyomás, felálláskor vérnyomásesés alacsonyabb testhőmérséklet, fázékonyság, hűvös végtagok menstruációs zavarok, anovuláció, meddőség

29 Pajzsmirigyműködési zavarok A pajzsmirigyműködés zavara, alul- vagy túlműködése számos nőt érint. A zavar többnyire inkább következmény, mint önálló folyamat. A pajzsmirigy egyfajta energiaközpontként funkcionál: felcsavarása a szervezet nagyobb energiafelhasználását, lecsavarása takarékosabb üzemmódot eredményez. Hormonjainak hatására nő a szervezet alapanyagcseréje, energia- és oxigénfelhasználása. Pajzsmirigy-túlműködés anyagcsere fokozódás gyorsabb szívműködés, emelkedett pulzusszám idegesség, nyugtalanság, depresszió, pánik remegés, izzadás, hasmenés hőemelkedés, melegkerülés (hidegkedvelés) alvászavarok testsúlycsökkenés menstruációs és cikluszavarok Pajzsmirigy-alulműködés étvágytalanság, lassú anyagcsere fáradékonyság, aluszékonyság, memóriazavarok alacsony pulzus, hűvös végtagok száraz, vékony, halvány bőr, töredező, hulló haj folyadék visszatartás, szem körüli duzzanat makacs túlsúly menstruációs és cikluszavarok A pajzsmirigyműködési zavarok oka lehet érzelmi megterhelés, hormonegyensúly-zavar, éhezés, tápanyaghiány, cukorbetegség vagy a mirigy működését károsító vegyületek szervezetbe jutása. Gyakori ok a pajzsmirigy autoimmun gyulladása is, amely alul- és túlműködést egyaránt okozhat. E folyamat hátterében a kimerült szervezet alacsony kortizolszintjének is szerepe lehet, amely nem nyújt kellő védelmet a gyulladás ellen. A pajzsmirigy működésének zavarát többek között a vegyi anyagok, gomba, nehézfém, anyagcsere termékek, mint glutén, kazein, valamint az érzelmi terhelő okozzák. A működészavar kezdetben a szokásos laboratóriumi módszerekkel nehezen mutatható ki.

30 Magas prolaktinszint A prolaktinszint kóros emelkedése a legtöbb esetben stresszhatás következtében alakul ki, de egyéb oka is lehet: pajzsmirigy-alulműködés és más hormonális zavar, gyógyszerhatás vagy jóindulatú daganat. A prolaktin túlsúlya az emlőszövet stimilálása révén a mell feszülését és fájdalmát okozza. Zavart szenvedhet a menstruáció, elmarad az ovuláció, amely ösztogéntúlsúlyhoz és meddőséghez vezet. A hormonális kibillenést jellemezheti az érzelmi labilitás, csökkent nemi vágy, férfias (androgén) tünetek, súlygyarapodás, tejcsorgás. Az emelkedett prolaktinszint csak várandósság és szoptatás esetén normális, minden más esetben kóros.

31 A menopauza időszaka során nemcsak az ösztrogén, hanem a progeszteron szintje csökken. Míg a petefészek ösztrogéntermelését a zsírszövet részben átveszi, a progeszteroné szinte teljesen megszűnik. A progeszteron majdnem teljes hiánya és a környezet ösztrogénterhelése miatt ezért még az alacsonyabb ösztrogénszint is relatív túlsúlyt jelent. Éppen ez az a tény, amelynek figyelmen kívül hagyása gyakran az ösztrogénpótlás irányába tereli a szakembert. A menopauza időszakának fő paradoxonja azonban az, hogy az ösztrogéndominancia hatásai és az ösztrogénhiány tünetei egyidejűleg is fennállhatnak. A menopauza szakaszai: Perimenopausa ez a termékeny korú nők időszaka Premenopausa a menopauzás megelőző állapot, amikor már ritkábban, de még van menstruáció Menopausa általában a 50 évet betöltött nőket érinti, itt még évente egy-két menses előfordulhat Postmenopausa a menstruáció már legalább két éve elmaradt. Menopausa során nemcsak az ösztrogén szintje, hanem a progeszteroné is csökken. A petefészek működése folyamatosan lassul, a peteérés elmarad, majd megszűnik a menstruáció. Ha az ösztrogén-dominancia már a menopauza előtt is fennállt, a panaszok tovább erősödnek. A memória- és alvászavarok, a hangulatingadozás, az erőtlenség, a hőhullámok, a fokozott izzadás, a súlygyarapodás és egyéb tünetek bizonytalan és hullámzó voltáért az ösztrogénszint ingadozó jellegű csökkenése a felelős. A női szervezet sosem marad ösztrogén nélkül, mivel a menopauzát követően a zsírszövet gyenge ösztrogén hormont, ösztront állít elő. Az ösztrogénhiányos tünetek életmódváltással és speciális női torna segítségével nagymértékben javíthatók (aviva torna, jóga). A korai menopauza, vagyis a ciklus idő előtti akár a harmincas években kezdődő megszűnése minden esetben kóros. Okai a tartós stressz, a petefészek károsodása, azok idő előtti kimerülése, műtéti eltávolítása, valamint a magzati korban történt tüszősérülés.

32 Ami a férfiakat illeti A férfiakat is sújtó ösztrogéndominancia elsősorban a férfihormon, a tesztoszteron hatásait gyengíti. A férfiak egyre gyakoribbá váló, megtermékenyítő képességgel, potenciával, valamint prosztatával kapcsolatos problémáiért nagyrészt a hormontartalmú készítmények bomlástermékei, az állati eredetű élelmiszerek, valamint a napi használatú termékek ösztrogénhatású vegyületei a felelősek. Ezek hatásaival amelyeket a felgyorsult élettempó és az életmódbeli hibák súlyosbítanak a férfiak jóval kevesebb progeszteronja nem tud lépést tartani. A helyzetet tovább rontja, ha a tesztoszteron - a relatív progeszteronhiány következtében nagyobb mértékben alakul át agresszívebb hatású hormonná, a már említett dihidrotesztoszteronná, amely fejtetői kopaszodást és prosztataproblémákat okoz. A hormonegyensúly felborulása férfiakban az alábbi módokon nyilvánulhat meg: motivációhiány, lehangoltság, ingerlékenység, alvászavarok testszőrzet-csökkenés, hajhullás, fejtetői kopaszodás (kivéve a genetikai okot) súlygyarapodás erekciós és potenciazavarok, prosztataproblémák vizeletürítési zavarok terméketlenség (hímivarsejtszám csökkenés) A herék vérellátásának különböző módszerekkel történő javításán túl az ösztrogénterhelés ellensúlyozása, illetve a progeszteronszint növelése szintén fontos. A megfelelő progeszteronszint nemcsak gátolja a tesztoszteron agresszívebb hatású hormonná történő alakulását, de az ösztrogéntúlsúly visszaszorításával a csökkent libidót, a prosztatanagyobbodást vagy a csontritkulást képes javítani.

33 A hormonális egyensúly kialakításában leginkább természetes módszerek és hatóanyagok alkalmazására érdemes törekedni. A táplálkozási szokások megváltoztatásával, az alapanyagok megválogatásával, a mentális és érzelmi egyensúly megteremtésével, a megfelelő mozgással megteremthető a hormonális egyensúly. Étrend javaslatok a hormonegyensúly megteremtéséhez Táplálkozási javaslatok törekedjünk az idénynek megfelelő zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztására mindig a saját földrajzi környezetből származó élelmet részesítsük előnyben rostban gazdag, friss növényi táplálék rendszeres bevitelére törekedjünk: káposztafélék; torma, retek, fokhagyma a gabonák közül csak a finomítatlan, teljes kiőrlésűeket fogyasszuk a csíraféléket és az olajos magvakat is tegyük az étrend részévé folyadékpótlásra csak tiszta, forrás- vagy szűrt vizet, valamint az azzal készített gyógynövényteákat alkalmazzuk szükség esetén természetes eredetű vitaminok és antioxidánsok bevitelével növeljük a szervezet tápanyagellátását ne kövessük meggondolatlanul a divatos diétákat, inkább konzultáljunk szakemberrel, vegyük figyelembe az egyéni érzékenységünket Néhány kerülendő élelmiszerfajta finomított szénhidrátok minden formája; az adalékanyagokkal teli péksüteményeket cukrot; aszpartámot és más mesterséges édesítőszert tartalmazó italokat; a rejtett cukrokat zsíros húsok, feldolgozott húsipari termékek, hormonkezelt állati termékek hőkezelt olajok, transzzsírok (például margarinok) importált, érésgátlóval kezelt gyümölcsök, zöldségek kerüljünk minden olyan élelmiszert, amelyet gyorséttermekben vásárolhatunk szánjunk időt az étel elkészítésére, az étkezésre, ne tegyük ki élelmiszereinket mikrohullámú hőkezelésnek (sterilizálja) ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszer fogyasszunk (zacskós levesek, dobozos ételek)

34 A megoldás kulcsa a természetes progeszteron Az ösztrogéntúlsúly és a progeszteronhiány emberi szervezetre gyakorolt káros hatásai ma már egyre nyilvánvalóbbak. Számos ösztrogénforrással szemben progeszteronforrást mindössze a szervezet saját progeszteronja, valamint a növényi progeszteron pótlása jelent. Az e hatóanyaggal kapcsolatos tapasztalatok több évtized óta rendelkezésünkre állnak. A természetes progeszteron alkalmazása azonban az alapproblémától függően különböző adagolást és időtartamot igényel. A növényi progeszteron legnagyobb mennyiségben a mexikói vad yam (Dioscorea villosa) gyökeréből állítható elő. Nem csodaszer, csupán olyan hatóanyag, amely hatékonyan képes ellensúlyozni az ösztrogéndominancia hatásait. Mivel számos hatóanyag hiánya erősítheti, bevitele pedig csökkentheti a hormonegyensúly zavarát, ezek pótlásáról sem szabad megfeledkezni. A barátcserje, az édesgyökér, a palástfű és sok más gyógynövény hatóanyagai megfelelően alkalmazva hasznosan kiegészíthetik a kezelést.

35 D-vitaminról A D-vitamin egy hormonszerű vitamin, amely nem csak a kalcium- és a csontanyagcsere szabályozásában, de számos gyulladásos és autoimmun folyamat például pajzsmirigy-gyulladás csökkentésében is részt vesz, továbbá a depresszió és a daganatos betegségek megelőzésében is hasznos lehet. Fontos azonban, hogy a D-vitamin tiszta forrásból származzon és természetes formában kerüljön alkalmazásra. Az ajánlott D3-vitamin transzdermális hatóanyag, bőrön kiválóan felszívódik, max. 10 percen belül a sejtben van; legerősebb gyulladácsökkentő.

36 A hormonegyensúly-terápia során alkalmazott termékek Inzulinrezisztencia D3 krém Progeszteron krém Férfi krém (Krizines dhea) Fűrészpálma DHEA Melatonin Omega3 Barátcserje

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL HASZNOS TANÁCSOK NŐKNEK A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL Dr. Csiszár Miklós Nora Igloi Syversen Ha megismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, akkor a betegségnek nem kell

Részletesebben

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTô PROBLÉMÁKRÓL

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTô PROBLÉMÁKRÓL HASZNOS TANÁCSOK NôKNEK A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTô PROBLÉMÁKRÓL Dr. Csiszár Miklós - Nora Igloi Syversen TARTALOM A problémákról dióhéjban........................... 5 A női szervezet és a hormonok......................

Részletesebben

Dr. Csiszár Miklós Nora Igloi Syversen. Női igazságok. Naturwell Kiadó

Dr. Csiszár Miklós Nora Igloi Syversen. Női igazságok. Naturwell Kiadó Dr. Csiszár Miklós Nora Igloi Syversen Női igazságok Hormonegyensúly és egészség Naturwell Kiadó Budapest, 2014 Mindig van kiút A valódi gyógyításban a tudományos megközelítés mellett helyet kell kapnia

Részletesebben

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTÔ PROBLÉMÁKRÓL

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTÔ PROBLÉMÁKRÓL HASZNOS TANÁCSOK NÔKNEK A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTÔ PROBLÉMÁKRÓL Dr. Csiszár Miklós - Nora Igloi Syversen Ha megismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, a betegségnek nem kell az

Részletesebben

Naturwell Életmód Kötetek. A jobb életminőségért. 2. kötet

Naturwell Életmód Kötetek. A jobb életminőségért. 2. kötet Naturwell Életmód Kötetek A jobb életminőségért 2. kötet Dr. Csiszár Miklós Nora Igloi Syversen Női igazságok Hormonegyensúly és egészség Naturwell Kiadó Budapest, 2014 Tartalom Köszönetnyilvánítás...9

Részletesebben

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTô PROBLÉMÁKRÓL

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTô PROBLÉMÁKRÓL HASZNOS TANÁCSOK NôKNEK A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTô PROBLÉMÁKRÓL Dr. Csiszár Miklós - Nora Igloi Syversen Ha megismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, a betegségnek nem kell az

Részletesebben

PCOS mellett az élet

PCOS mellett az élet PCOS mellett az élet Dr. Semjéni Mariann PCOS Amazonok alapítója Budapest 2018. 07. 14. Naja Forest Szakmai Nap A bajok okai Életmód GnRH- LH/FSH- androgén hormonok tengely Genetika Magzati korban az anya

Részletesebben

angyala STÍLUS Az élet és a halál Amit minden nônek tudnia kell 1. rész T Í L U S Egyetlen nônek sem szabadna elfogadnia,

angyala STÍLUS Az élet és a halál Amit minden nônek tudnia kell 1. rész T Í L U S Egyetlen nônek sem szabadna elfogadnia, S STÍLUS T Í L U S Amit minden nônek tudnia kell 1. rész Az élet és a halál angyala A hormonegyensúly rendkívül izgalmas témaköre nemcsak azért fontos, mert számos nôt, feleséget, anyát, barátnôt érint,

Részletesebben

Homonértékek a nöi ciklusban

Homonértékek a nöi ciklusban Homonértékek a nöi ciklusban http://babatervezok.otthona.net Forrás: med4you.at 2007 LH és FSH Vérvétel az LH és FSH hormonok kimutatására a ciklus 1-5 napja között szokott történni. FSH mértékegység LH

Részletesebben

Dr. Fábián Emília, PhD

Dr. Fábián Emília, PhD Hormonhiánya van? PROGESZTERON JELEK ÉS TÜNETEK SOHA MINDIG 1. A melleim nagyok. Közvetlen környezetem arra panaszkodik, hogy ideges és izgatott vagyok. 3. Ideges vagyok. 4. Éberen és nyugtalanul alszom.

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐK ÉLETSZAKASZAI Újszülött kor Csecsemőkor Kis gyermekkor Óvodás és kisiskolás

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Az ember szaporodása Az ember szaporodásának általános jellemzése Ivaros szaporodás Ivarsejtekkel történik Ivarszervek (genitáliák) elsődleges nemi jellegek Belső ivarszervek Külső ivarszervek Váltivarúság

Részletesebben

Mindentudó. Premenstruális szindróma. 2003 tavasz. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa

Mindentudó. Premenstruális szindróma. 2003 tavasz. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa Mindentudó Premenstruális szindróma Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2003 tavasz A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa Tavaszi Mindentudónk szerzôje dr.

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

TÁPLÁKOZÁS ÉS A B U D A P E S T 2 0 1 1. 0 6. 0 4.

TÁPLÁKOZÁS ÉS A B U D A P E S T 2 0 1 1. 0 6. 0 4. TÁPLÁKOZÁS ÉS A REPRODUKTÍV SZERVEK EGÉSZSÉGE B U D A P E S T 2 0 1 1. 0 6. 0 4. M I X T A Y Z S U Z S A N N A 3 6 7 0 4 3 4 2 9 8 3 w w w. m a c r o b i o t i c u m. h u m i x t a y z s @ g m a i l. c

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: Felnőtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntől. Tájékoztassa a beteget a vízben oldódó vitaminkészítményekről és a rendelkezésre álló C- vitamin tartalmú termékekről! A tájékoztatás

Részletesebben

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai HORMONKEZELÉSEK A prosztatarák kialakulásában és progressziójában kulcsszerepük van a prosztatasejtek növekedését, működését és szaporodását elősegítő férfi nemi hormonoknak, az androgéneknek. Az androgének

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az szinte már népbetegség

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Endometrio' zissal e' lni. Le' tezik kiu' t a fa'jdalombo' l. Ez a tájékoztató csak olyan nôknek adható át, akiknek kezelôorvosa Visanne -t írt fel.

Endometrio' zissal e' lni. Le' tezik kiu' t a fa'jdalombo' l. Ez a tájékoztató csak olyan nôknek adható át, akiknek kezelôorvosa Visanne -t írt fel. Endometrio' zissal e' lni. Le' tezik kiu' t a fa'jdalombo' l. Ez a tájékoztató csak olyan nôknek adható át, akiknek kezelôorvosa Visanne -t írt fel. 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Mi az endometriózis?

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató Bevezetés Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus Szülő- és betegtájékoztató Minden szülő azt várja, hogy gyermeke egészséges lesz. Így azután mélyen megrázza őket, ha megtudják, hogy

Részletesebben

2009. június 20. Mixtay Zsuzsanna

2009. június 20. Mixtay Zsuzsanna 2009. június 20. Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered. (Hippokratesz Hippokratesz) Mixtay Zsuzsanna Miről lesz szó 1 Egészség betegség A makrobiotika Egészséges szervezet normál

Részletesebben

A meddőség a páciensek szemszögéből. Borján Eszter Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszék

A meddőség a páciensek szemszögéből. Borján Eszter Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszék A meddőség a páciensek szemszögéből Borján Eszter Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszék Egészség - betegség Az egészség nem csupán a betegség és nyomorékság hiánya, hanem a teljes

Részletesebben

Megelőzési hormon vizsgálati csomag

Megelőzési hormon vizsgálati csomag SZOLGÁLTATÁSOK Nyálból végzett hormon- vizsgálati csomagok Magyarországon csak nálunk! Hungary 2800 Tatabánya, F tér 36. Telefon: 06 20 372 1216 Tel./fax: +36 34 316 259 E-mail: info@laborex.hu web:www.laborex.hu

Részletesebben

Mit lehet tudni az allergiákról általában?

Mit lehet tudni az allergiákról általában? Az allergiás emberek száma minden generációban évről-évre nő. A sokak életét megkeserítő megbetegedésnek sok formája ismert, bár manapság leginkább a légúti tünetek okozó allergiákról és azok kezelésére

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Egy bölcs mondás szerint az leszel, amit eszel, vagyis elmondhatjuk, hogy létünk, így az egészségünk A szervezetünk nem működik megfelelően, ha nem kapja meg

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

Iratjel: OrvosiKamara

Iratjel: OrvosiKamara 39./1 39./2 39./3 39./4 39./5 39./6 39./7 39./8 39./9 39./10 39./11 39./12 Na K 39./13 Na K 39./14 Na K 39./15 39./16 39./17 39./18 * A vérbe került mérgező többletkálium káros hatását ezekkel lehet csökkenteni!

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19.

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19. LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Trisequens filmtabletta ösztradiol és noretiszteron-acetát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Trisequens filmtabletta ösztradiol és noretiszteron-acetát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Trisequens filmtabletta ösztradiol és noretiszteron-acetát Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

Nőgyógyászati daganatokról

Nőgyógyászati daganatokról Nőgyógyászati daganatokról 2015.10.08 Egészségfejlesztési Iroda Tapolca Dr. Lövei Péter Anatómia Méhtest Méhnyak Méhnyak Méh üregében: egyrétegű hám Hüvelyben: többrétegű hám A kettő találkozásánál: átmenet

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek eltávolítani a szabadgyököket a szervezetünkből. Ilyen az Astaxanthin is, reakcióba lép a szabadgyökökkel

Részletesebben

A táblázatból látható, hogy a magyar és külföldi felhasználók tapasztalatai szerint mely állapotok esetében milyen termékek váltak be.

A táblázatból látható, hogy a magyar és külföldi felhasználók tapasztalatai szerint mely állapotok esetében milyen termékek váltak be. A táblázatból látható, hogy a magyar és külföldi felhasználók tapasztalatai szerint mely állapotok esetében milyen termékek váltak be. Egészségi probléma Afta Allergia (légúti) Allergia (bőr), ekcéma Allergia

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben

Mellrák tudatosság Változások észlelése

Mellrák tudatosság Változások észlelése Mellrák tudatosság Változások észlelése Mellrák tudatosság: Változások észlelése Észak-Írországban a nőknél a mellrák a rák leggyakoribb formája - 75 éves korig 12 nőből 1-nél alakul ki mellrák. A mellrák

Részletesebben

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty A fele se mese A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty Megdöbbentõ, ha azt mondom, hogy ezt a rákos betegséget vírus okozza? Pedig

Részletesebben

Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2. További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9. Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez...

Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2. További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9. Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez... TARTALOMJEGYZÉK Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2 További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9 Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez... 17 Kérdések és válaszok: Mit tegyek, ha?... 23 KEDVES

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET 1 Tartalom: Az egészségről mi az egészség az egészség alatti állapot veszélyei az egészség faktorai A kínai egészségmegőrző kultúra története módszerei és lényege A egészség kör elmélet tisztítás, pótlás,

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS. Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.hu PORTÁL Manteo Mitchell, London 4x400-as váltó Élsport Egészség?

Részletesebben

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 MAGNÉZIUM Az emberi szervezet egészséges működéséhez vízre, táplálékra és a benne megtalálható sokféle vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van

Részletesebben

Amit az a llergiás nátháról tudni kell

Amit az a llergiás nátháról tudni kell Amit az a llergiás nátháról tudni kell írta: dr. Márk Zsuzsa pulmonológus, Törökbálinti Tüdőgyógyintézet MSD Pharma Hungary Kft. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 8. Telefon: 888-5300, Fax: 888-5388 Mi

Részletesebben

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Étrend-kiegészítők, vitaminok Az átlagos napi táplálkozás nem képes fedezni minden olyan tápanyag bevitelét, melyekre szervezetünknek szüksége van! Egészségünk megóvása

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tulita filmtabletta ösztradiol / noretiszteron-acetát Mielott

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

DÖNTÖTTÜNK: JÖHET A BABA!...8 EGY KIS ANATÓMIA...10 A TERMÉKENYSÉGET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK...20. Tartalom TARTALOM. 2008, Astris Solutions Inc.

DÖNTÖTTÜNK: JÖHET A BABA!...8 EGY KIS ANATÓMIA...10 A TERMÉKENYSÉGET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK...20. Tartalom TARTALOM. 2008, Astris Solutions Inc. Tartalom TARTALOM 2 DÖNTÖTTÜNK: JÖHET A BABA!...8 EGY KIS ANATÓMIA...10 A NŐI SZAPORÍTÓ SZERVEK...10 Petefészek (ovarium)...10 Petevezetők (tuba uterina)...10 Méh (uterus)...10 Hüvely (vagina)...11 Külső

Részletesebben

Hormonális betegségek, fogamzásgátlás

Hormonális betegségek, fogamzásgátlás Hormonális betegségek, fogamzásgátlás A hormonháztartásunk A hormonháztartásunkat és annak működését úgy képzeljük el, mint egy jól szervezett gazdasági vállalatot, igazgatóval, vezetőséggel, középvezetőkkel,

Részletesebben

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos sportágak Gyorserő sportágak közé soroljuk - 50-60 % szénhidrát - 25-20 % fehérje - 15-20 % zsír Ezen arányok személyre szabottan, kor, nem, célok, súlycsoport

Részletesebben

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Felnıtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntıl. Tájékoztassa

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM Dr. Professzor emeritus Szent István (korábban Budapesti Corvinus)Egyetem Élelmiszertudományi Kar 2016.szeptember 14 II. Big Food Konferencia, Budapest

Részletesebben

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő Egészségnevelés Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő A kisgyermek fejlődésének adatai Súlyfejlődés: - Születési súly: átlagosan 2500-3500g - 1. hó: 300g/hó - 2-6. hó: 600g/hó - 7-12. hó: 500g/hó - Ideális súly

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2012. április 27. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kód: Türr István Gimnázium és Kollégium 1 1. Feladat: Szövetek

Részletesebben

Glutén. Gégényné Osztó Zsuzsanna. Okleveles természetgyógyász, Reflexológus

Glutén. Gégényné Osztó Zsuzsanna. Okleveles természetgyógyász, Reflexológus Glutén Gégényné Osztó Zsuzsanna Okleveles természetgyógyász, Reflexológus Mi is az a glutén? Az egész életen át tartó intoleranciát a gluténnek (sikér) nevezett összetett fehérje okozza, melyet a búza-,

Részletesebben

Tapasztalati táblázat az energy termékek használatához

Tapasztalati táblázat az energy termékek használatához Termékkatalógus Tapasztalati táblázat az energy termékek használatához Afta Allergia (légúti) Allergia (bőr), ekcéma Allergia (étel) Alvászavar, felébredés Alvászavar, nehéz elalvás Alzheimer-kór Anorexia

Részletesebben

HOMEOPÁTIÁVAL ELÉRT EREDMÉNY PSORIASISBAN DR. DÉRER CECILIA HOMEOPATA BAJA II.INTERDISZCIPLINÁRIS KOMPLEMENTER MEDICINA KONGRESSZUS A PSORIASIS GYAKRAN ELŐFORDULÓ BŐRBETEGSÉG. A BETEGEK 5-8 %-A SZENVED

Részletesebben

Mindentudó A vérzészavarokról

Mindentudó A vérzészavarokról A vérzészavarokról Mindentudó A vérzészavarokról Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2004 nyár BI. oldal 2004 ôsz A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A

Részletesebben

Tanácsok férfiaknak az egészséges szexuális élethez

Tanácsok férfiaknak az egészséges szexuális élethez Cialis/Betegtáj/148x105 2003/12/13 12:26 Page 1 További információért hívja a Sárga Info Vonalat: 06-40-24-00-00, vagy látogasson el a internetes honlapra. Tanácsok férfiaknak az egészséges szexuális élethez

Részletesebben

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db Testünk minden sejtjében megtalálhatók a kromoszómák, melyek a tulajdonságok átörökítését végzik. A testi sejtekben 2 x 23 = 46 db kromoszóma van. Az egyik sorozat apánktól, a másik anyánktól származik.

Részletesebben

A táplálkozási zavar gyűjtőfogalom, nehéz definiálni, pontosan mi tartozik bele: általánosságban minden, ami táplálkozással kapcsolatos zavar.

A táplálkozási zavar gyűjtőfogalom, nehéz definiálni, pontosan mi tartozik bele: általánosságban minden, ami táplálkozással kapcsolatos zavar. Evészavarok A táplálkozási zavar gyűjtőfogalom, nehéz definiálni, pontosan mi tartozik bele: általánosságban minden, ami táplálkozással kapcsolatos zavar. Két legismertebb típusa: az anorexia és a bulimia

Részletesebben

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória A Szép Arc Titka Hogyan ápold helyesen a bőröd? Első rész Miért fontos a bőrápolás? A szépségápolással kapcsolatos problémák, általában az arcbőrrel kapcsolatosak, ezért fontos néhány anatómiai ténnyel

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély A dohányzás szervkárosító hatásai Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium Reproduktív funkciók Nemi hormonok: Androgének Ösztrogének Gesztagének Támpont: 86 (nyomokban 90 is) A nem Genetikai nem Gonadális nem Nemi fenotípus XY XX nemi kromoszómapár here - petefészek férfi -

Részletesebben

3 praktikus intim tipp nőknek

3 praktikus intim tipp nőknek Viszlát, kellemetlen tünetek! 3 praktikus intim tipp nőknek A következő tanulmány azoknak a nőknek szól, akik kellemetlen intim tünetektől szenvednek, és szeretnének ezektől végre megszabadulni. Sok nő

Részletesebben

Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik

Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik Készítette: Fábián Gabriella Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens 1/16 Célkitűzés Az alkalmazott élelmiszer-adalékanyagok

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Azalia 75 mikrogramm

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Novynette filmtabletta dezogesztrel/etinilösztradiol Mielott elkezdené

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Fertavid 300 NE/0,36 ml oldatos injekció béta-follitropin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Fertavid 300 NE/0,36 ml oldatos injekció béta-follitropin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Fertavid 300 NE/0,36 ml oldatos injekció béta-follitropin Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel

Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel MAKROBIOTIKA INTÉZET Ételek Oktatás Könyvek Tanácsadás Fő az egészség a fazékban Fitten, vonzóan, tele energiával és kortalanul fiatalosan

Részletesebben

Családtervezés római katolikusok számára. Dr. Timmermann Gábor

Családtervezés római katolikusok számára. Dr. Timmermann Gábor Családtervezés római katolikusok számára Dr. Timmermann Gábor Keresztény családtervezés! Fogamzás szabályozás! A várandósság előkészítése! Meddőségi kivizsgálási és kezelési elvek az egyház szerint Miért

Részletesebben

Ha nem jön a baba... azaz, amit a meddőségi vizsgálatokról tudni érdemes

Ha nem jön a baba... azaz, amit a meddőségi vizsgálatokról tudni érdemes Ha nem jön a baba... azaz, amit a meddőségi vizsgálatokról tudni érdemes A családtervezés nagy döntés az életben, és szerencsés, ha a baba megszületése igazodik egy fiatal pár terveihez. Sajnos korunk

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70.

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. IRODA MASSZÁZS VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. Irodai masszázs Az irodai masszázs a leghatékonyabb módja annak, hogy munkatársai mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. A kezelést az Ön munkahelyén

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Pádár Katalin Programstatisztika 2010-2011 Összesen 332 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 192 1 229 616 átfogó vizsgálat

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Nátrium-hidroxid, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, benzil-alkohol, injekcióhoz való víz.

SEGÉDANYAG: Nátrium-hidroxid, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, benzil-alkohol, injekcióhoz való víz. SUPREFACT OLDATOS INJEKCIÓ Suprefact oldatos injekció buszerelin HATÓANYAG: 1 mg buszerelin (1,05 mg buszerelin-acetát formájában) ml-enként. SEGÉDANYAG: Nátrium-hidroxid, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát,

Részletesebben