2013. december II. évfolyam 4. szám. Mindenkinek kellemes, békés, szeretetben gazdag ünnepeket és boldog újévet kívánok!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2013. december II. évfolyam 4. szám. Mindenkinek kellemes, békés, szeretetben gazdag ünnepeket és boldog újévet kívánok!"

Átírás

1 DIMENZIÓ CSICSERGŐ december II. évfolyam 4. szám Kedves Szülők! Nagyon élvezem az első hónapokkal együtt járó ismerkedést a kollégáimmal, a gyerekekkel és veletek. Igazán kellemes első tapasztalataim vannak! Ahogy kollégáimnak is, Nektek is köszönöm a bemutatkozásaitokat, észrevételeiteket, biztatásotokat. Bízom benne, hogy óvodapedagógusi szakmai és vezetői gyakorlatom alapján sikerül a Dimenzió Óvoda arculatát megőriznem és erősítenem. Fontosnak tartom a korrekt tájékoztatást, a színvonalas szakmai munkát és a minőségi csapatmunkát. Terveim közt szerepel minél több kreatív programot szervezni, mely a gyermekek egyéni fejlődését, képességeik és tehetségük kibontakozását szolgálják. Szeretném színesebbé tenni az óvoda életét inger gazdag, esztétikus környezettel a hatékonyabb nevelő munkáért. Óvodavezetőként mégis legfontosabb feladatom, hogy elégedettek legyetek és családias, meleg, barátságos, biztonságot adó légkört teremtsünk gyermekeiteknek. Mindenkinek kellemes, békés, szeretetben gazdag ünnepeket és boldog újévet kívánok! Hókristályok roppannak Becsei Zsolt óvodavezető Fenyves erdő fái közt délceg szellő vágtat. Kristálypaplan borítja reggelre a tájat. Fodros felhők úsznak el felettünk az égen-; Hópelyheket szórva szét erdőkön és réten. Fehér inge öltözött hajnalra a város. Hófehér a háztető, és az út sem sáros. Erdő széli domboldal, mintha minket várna. Hótakarót kint a szél a didergő tájra. Hókristályok roppannak, amerre csak járunk. Vegyük elő szaporán a tavalyi szánunk! Mentovics Éva

2 Versek, dalok, mondókák OKTÓBER Hűvös arany szél lobog, leülnek a vándorok. Kamra mélyén egér rág, aranylik fenn a faág. Minden aranysárga itt, csapzott sárga zászlait eldobni még nem meri, hát lengeti a tengeri. Radnóti Miklós Süss fel nap, Fényes nap, Kertek alatt a ludaim megfagynak. Hej, Jancsika, Jancsika, Mért nem nőttél nagyobbra, Dunáról fúj a szél. Nőttél volna nagyobbra, Lettél volna katona, Dunáról fúj a szél. Hej, Dunáról fúj a szél, Szegény embert mindig ér, Dunáról fúj a szél. Ha Dunáról nem fújna, Ilyen hideg sem volna, Dunáról fúj a szél. Megy a gőzös, megy a gőzös Kanizsára. Kanizsai, kanizsai állomásra, Elöl ül a masiniszta, ki a gőzöst, ki a gőzöst igazítja. Erre kakas, erre tyúk, Erre van a gyalogút! Taréja, karéja, Ugorj a fazékba! Zsupsz! Pál, Kata, Péter jó reggelt! Már odakünn a nap felkelt. Szól a kakasunk, az a nagy tarajú, gyere ki a rétre kukurikú! A macskának négy a lába, Ötödik a farkincája. De-re, de-de, De-re, de-de, De-re, de-de, dede-dede. Azon megyünk Móduvába, Moduvának országába, De-re, de-de, De-re, de-de, De-re, de-de, dede-dede. Hull a szilva a fáról, Most jövök a tanyáról. Ej, haj, ruca, ruca, Kukorica derce. Egyik ága lehajlott, Az én rózsám elhagyott. Ej, haj, ruca, ruca, Kukorica derce. Piros alma, de kerek! Alma, alma, piros alma, Kóstoljuk meg gyerekek! Ugye édes, ugye jó? Nekünk hozta Ősz-anyó! Éliás, Tóbiás egy tál dödöle, ettél belôle. Kertbe mentek a tyúkok, mind megették a magot. Aki nem lép egyszerre, Nem kap rétest estére, Mert a rétes igen jó, Katonának az való. Nem megyünk már messzire, Csak a világ végére, Ott se leszünk sokáig, Csak tizenkét óráig. Hova mész falevél? Oda, hova visz a szél. Honnan jössz falevél? Fa ágáról hoz a szél. Fázol-e falevél? Hideg bizony ez a szél! Szállj tova falevél! Röpülök, ha fúj a szél Én kis kertet kerteltem, bazsa rózsát ültettem. Szél, szél fújdogálja, eső, eső veregeti, hú!

3 Visszatekintő Újult erővel és nagy lendülettel vágtunk bele az őszbe. Az új gyermekek könnyen megszokták az óvodai életet és hamar megszerették a családias légkört. Az ősz jellegzetességeit előtérbe helyezve szőlőt szüreteltünk, sütőtököt sütöttünk, körtéből süniket készítettünk. Madáretetőt raktunk az udvarra és a bejárathoz, hogy a hozzánk betérő madárkák ne maradjanak éhesek. Minden héten sokat kézműveskedünk. A remekművek megtekinthetők a faliújságokon. Készítettünk őszi faleveleket, ablakdíszeket, só-liszt gyurmából mécsestartót, Márton napi libákat, tökmagos képeket és még sorolhatnám De még nem fogytunk ki az ötletekből! Idén is voltunk Gryllus Vilmos koncerten, amely a gyermekeket teljesen elvarázsolta, tátott szájjal hallgatták végig az előadást. A Teddy Maci Kórház -ból ellátogatott hozzánk két orvostanhallgató. Közösen megvizsgáltuk a macikat, majd meggyógyítottuk őket. A gyermekek játékosformában ismerkedtek a doktor nénikkel, az orvosi eszközökkel és a különböző testrészekkel. A tél beköszöntével lelkesen készülünk a téli ünnepekre. Nagyon várjuk a Mikulást! Az óvoda őszi díszítését felváltották a hópelyhek, rénszarvasok, hóemberek Lukács Szilvia

4 Kis csicsergők oldala

5 Kis csicsergők oldala Segíts a fiúnak a kapuba vezetni a labdát! Segíts a Mikulásnak eljutni a zsákjához! Keresd meg a 10 különbséget a képek között!

6 Ajánló Mesekönyv Didier Balicevic - Anne-Sophie Baumann Forgó-mozgó járműveim és további csodás gépek Nagyalakú könyv, tele kihajtható fülekkel, forgatható, mozgatható és csúsztatható részekkel - azoknak, akik mindent szeretnének tudni a repülő, lebegő vagy guruló járművek és gépek működéséről! A szerző ellátogatott a hajógyárba, felmászott a daru tetejére, és mindent tüzetesen megvizsgált, hogy megértse működésüket, és felfedezze, mi rejtőzik a teherautók ponyvái alatt, a hajók fenekén vagy éppen a repülők rakterében. Mindent aprólékosan lefényképezett, hogy illusztrátortársa pontosan, élethűen ábrázolhassa a minket körülvevő gépek színes világát. Minden dupla oldal külön témát dolgoz fel: bontás és építés, tűzoltás, mentés, mezőgazdasági munkák, áru- és személyszállítás, úttisztítás, karbantartás, halászat, repülőgépek, hajók, űrgépek, vonatok és katonai járművek egy kötetben! Program 0-3 éveseknek Orbán Ottó Tekergő Szállj ide, hullj ide, délután, lassan ülj le és puhán. Nézd, a Kati elaludt magától, úgy fekszik a füvön, mint a madártoll. Orbán Ottó költeményei mára klasszikussá váltak. A Kati-patika vagy még inkább az Eszterlánc kötetek rímei minden kisgyerek számára ismerősen csengenek érvel Novák János, az előadás rendezője, miért a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő műveit választották a Kolibri csecsemőszínházi produkciójának alapjául. Ezek a versek a legkisebbek számára varázsversek. Áthatja őket a költő lányai iránt érzett szeretete. Én is a lányaim iránti rajongásból zenésítettem meg ezeket a szövegeket öt-hat éve egy tunéziai nyaraláson. Esténként így meséltem, daloltam nekik. Kolibri Színház Üdülés Töltse a pihenését vendégházainkban! Ha még nincs programja, érdemes meglátogatnia a DIMENZIÓ Kölcsönös Biztosító Egyesület egész évben üzemelő, korszerűen felszerelt, önellátós vendégházait Gyulán, Hollókőn, Keszthelyen, Miskolctapolcán vagy Pécsett. Az Egyesület tagjainak, hozzátartozóiknak és kísérőiknek a szállás díja éjszakánként 2500 forint, a gyermekeknek 2-től 18 éves korig 1500 forint. A oldalon található online foglalási rendszeren keresztül már most lefoglalhatja szálláshelyét az őszi és téli kikapcsolódáshoz!

7 Környezetvédelem Téli madáretetés Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Hazánk környezetállapota ma még lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet. Az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak nekünk pedig rengeteg megfigyelési élményt, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük. Mikor etessünk? Az etetési időszak az első fagyok beköszöntétől ezek tartós megszűnéséig tart. Azonban az sem okoz gondot, ha a madáretetést különösen ha új helyen szeretnénk elindítani ezt már az ősz beköszöntével, szeptember elején elkezdjük. Korai kezdésnél elég néhány marék magot illetve az ágakra egy-két almát felszúrnunk, ami a zsírtartalék felhalmozását is segítheti. Hazánkban nincs szükség az egész éves etetés gyakorlatának bevezetésére, ezért a költési időszak kezdetével, legkésőbb április közepén fejezzük be a kert madarainak etetését. Miért fontos az etetés folyamatossága? A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe. Az etetőre járó kistestű, madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán. Mivel etessünk? A madáreleségek három nagy csoportba sorolhatók, és ezek mindegyikét egyszerre érdemes alkalmazni: Olajos magvak A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart keverni. Ne keseredjünk el, ne reklamáljunk, inkább örüljünk, ha a vásárolt napraforgó törött, szemetes! Sok madár csőre ugyanis nem elég erős az egész napraforgó szemek feltörésére. Állati zsiradék Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a ma már szinte bármely élelmiszerbolt állateledel kínálatában szereplő cinkegolyó. Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot is kiteszünk valamilyen vízszintes felületre, akár az etető sík tetejére, mert ezt is nagyon szeretik a madarak, különösen a vörösbegyek. Alma Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel, elsősorban almával etessünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány szemet a talajra is tehetünk, így a madarak hóeséskor és azt követően is hozzáférhetnek, míg a földre szórt élelem mindaddig elérhetetlen számukra, amíg el nem takarítjuk a havat. Az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli, így nagy segítséget nyújthat szokatlan módon áttelelő madaraknak, például a barátposzátának. (forrás:

8 Új szolgáltatásaink Bébiszitter helyett DIMENZIÓ bébihotel (éjszakai gyermekfelügyelet)! Színházba menne? Esküvői vacsorára hivatalos? Szeretne egy jót bulizni szilveszterkor? Pár órát nyugodtan szeretne tölteni a párjával? Ám nincs a közelben nagymama, nagypapa, testvér, barát, akire gyermekét néhány órára is rábízhatná. Nos, erre a helyzetekre az egyik legjobb megoldás, ha a kicsit szakértő kezekbe adja és szakképzett óvónő, gondozónő felügyeletére bízza. Új szolgáltatásunk már egy éves kortól igénybe vehető, akár pár órára, de egész éjszakára is, hétköznap vagy hétvégén egyaránt. Mit nyújt a DIMENZIÓ bébihotel? kellemes, biztonságos óvodai környezetet gyermekmegőrzés helyett játékos gyermekprogramot, szeretetteljes gondoskodást nyugodt pihenési lehetőséget egész éjszakára egyéni igények figyelembevétele Szervezze nálunk gyermeke zsúrját! Nagy izgalom és öröm, ha egy gyermek a saját zsúrjára készül. Ezt a napot szeretnénk emlékezetessé tenni gyermekek és szülők számára egyaránt. Ön kigondolja, mi megszervezzük. Óvodánk kiválóan alkalmas arra, hogy a gyermekek mozoghassanak, pöröghessenek, játszanak. Berendezéseink, játékaink, udvarunk adottsága és pedagógusaink biztosítják a tartalmas szórakozást, az aktív játékokat, vetélkedőket. A gyermekek életkorának és érdeklődési körének megfelelően összeállított programok játékmester vezetésével: kézműves foglalkozás rajzos, festős zenés - bohóc műsor arcfestés ügyességi versenyek táncos, énekes mulatság lovagos, királylányos pizsi-parti A tájékoztatás nem teljes körű. A részletekről érdeklődjön az óvodavezetőnél a telefonszámon, vagy az címen.

9 Bemutatkozunk Új rovatot indítunk, melyben szeretnénk bemutatni azokat a munkatársakat, akik hétről hétre jelen vannak gyermekük életében, hozzájárulnak fejlődésükhöz, tartalmassá, színessé, teszik számukra a nálunk töltött időt. Iván óvodapedagógus, zenész és ifjúság segítő végzettségű. Elsősorban zenéléssel foglalkozik, de igazi szenvedélye az írás. Novelláit, meséit, hamarosan újságunkban is olvashatjátok. Magánórákat is ad, de mellette bohócként és bábosként is találkozhattok vele. 33 éves vagyok. Édesapám orosz származású, fizikus, édesanyám angol-orosz szakos tanár. Én már Budapesten születtem a XII. kerületben. Dédnagypapám fiatal éveiben a mindennapi unalmas könyvelői munkája után képes volt még az este elvonatozni Bécsbe egy Wagner operát meghallgatni. Persze én már nem ismerhettem, de így a messzeségből is csodálom. Nálam ez a szenvedély úgy nyilvánul meg, hogy zenélek örömömben és bánatomban egyaránt. Több tucat hangszeren játszom, de a lényeg mindig ugyanaz: a hangokon túli világ megtalálása, mely az örömhöz vezet. Fontosnak tartom a zene EGY-SÉGÉT átadni, melyben értékek vannak, legyen az egy Beatles dal, vagy egy Bach fúga. Jómagam J. S. Bach munkásságán nőttem fel, nem volt időm másra, hisz egy zseni egy ember minden idejét leköti. De nem gondolom, hogy a tábortűzi dalok, vagy akár egy magyar nóta káros lenne. Ahogy minden ételnek és íznek, úgy minden hangnak és dallamnak megvan a maga létjogosultsága, kár lenne ez elvitatni tőlük. Mi vagyunk a fontosak, hogy ezeknek az ízeknek adunk e szívbéli támaszt, vagy csak a fejünkből éljük őket. Számomra, ha van szív, van minden. Dóra vizuális nevelés szakirányú tanítónő, angol nyelvvizsgával rendelkezik. Kézműves és játékos angol foglalkozásokkal varázsolja el a kicsiket. Az óvodai kézműves foglalkozások során a gyermekeket bátorítja kreativitásuk kifejezésére az alkotás öröme által. Az ösztönös kíváncsiságra, fantáziájára és alkotói kedvére építve fejleszti az esztétikai és manuális készségeket. A foglalkozások témája és módszerei a gyermekek életkorához, egyéni képességeikhez és az óvoda nevelési programjához igazodik (évszakok, ünnepek, hagyományok). Elsősorban természetes anyagokkal dolgoznak, felhasználva az adott évszak terméseit, színvilágát, hangulatát, beleértve a népszokásokat és ünnepeket is. Az angol foglalkozások lényege, hogy a gyermekek idegen nyelvek iránti nyitottságára és ösztönös kíváncsiságára építve minél több érzékszervi tapasztalaton keresztül (látás, hallás, tapintás, mozgás) ismertesse és barátkoztassa meg az angol nyelvvel. Az éneklés, együtt játszás közben nemcsak az angoltudása gyarapszik a gyermeknek, hanem fejlődik az egész személyisége. Észrevétlenül gyarapszik szókincsük, és egyre otthonosabban érzik magukat egy angol nyelvű közegben.

10 Esti mese Katica Kata Katica Kata a ribizli egyik levelén lakott. A felső ág negyedik levelét szerette a legjobban. Napsütésben ha nem volt semmi dolga mindig ott napozott. Amikor esett az eső, a levél aljára húzódott. Hárman voltak testvérek: Kata, Évi és Lali. Kata volt a legidősebb, s nagyon büszke a négy pettyére. Évi egypettyes, Lali kétpettyes Ne gondoljátok ám. hogy a katicák mindjárt hét pettyel jönnek a világra! Úgy kapják a pettyeiket, akár a katonák a csillagokat. Szorgalmasan dolgozni kell érte: el kell pusztítani a levelek apró élősködőit, segíteni kell a gyümölcsösben, s ha egész évben becsülettel dolgoztak, akkor kapnak egy-egy pettyet. Katica Kata tegnap, amikor elrepült a diófa mellett, furcsa beszélgetést hallott. A füstifecske családot meglátogatta városi rokonuk, a molnárfecske. Emeletes házakról, autókról, szökőkutakról, csodálatos fényekről, nagy folyóvizekről mesélt a vendég. Kata elcsodálkozott, s elhatározta: elmegy a városba. Korán reggel megszólalt a dongó-csengő-óra, ébresztőt zümmögött a lánynak. Mielőtt Kata elindul, gyorsan elmesélem, milyen különleges szerkezet ez a dongó-csengő-óra.: mákgubó a külseje, rajta egy ajtó, benne a dongó, aki egy lassan forgó szélkeréken üldögél. A kerék alatti lyukakon fúj be a szellő, s ahogy forog körbe, egyszer csak a csápjával hozzáér az időpálcikához, s akkor aztán dongani és bongni kezd, amíg Kata fel nem ébred. Dongó Tóni csorgatott mézet kap cserébe a szolgálataiért, amit Katica a méhektől vásárol, s Tóni legközelebb is szívesen jön ébresztőórának. Szavamat ne felejtsem: Katica Kata útra kelt. Repült, repült, repült. Amikor elfáradt, megpihent az útszéli jegenyén. Rövid pihenő után haladt tovább. Mintha ködbe került volna. Tüsszögni és prüsszögni kezdett. Majdnem nekiütközött egy toronynak, s ekkor vette észre, hogy valami furcsa gyárkéményrengetegből száll felfelé az a ködfüst, akarom mondani: a füstköd. Örült, mikor távolabb kerülhetett. Az a valami, amire letelepedett, hamarosan meglendült alatta. Azt hitte, megsüketül, s hozzá még le is zuhan. A harangozás szerencsére hamarosan abbamaradt. Szédelegve repült tovább. Később lepillantott: Micsoda fura áradat! Füstölnek, zörögnek, morognak, tülkölnek. Levegőt is alig kapni tőlük. Autót a faluban is látott, de ennyit! Végre valami zöldet pillantott meg. Odaszállt. Az erkélyládában virágok, s csodák csodája az egyik levélen egy katicát pillantott meg. Csodálkozva pillantottak egymásra. Kata törte meg a csendet: Szia! Engem Katica Katának hívnak. Szia! Az én nevem Katica Karcsi! Ne haragudj, de egy kicsit szédülök. A testvéreim is így haltak meg: elszédültek és lezuhantak. Ezen egyáltalán nem csodálkozom. Azt mondom, gyere velem! Ahol én élek, ott mindig tiszta, friss a levegő, s táplálék is van elég! Nem bánom, menjünk! Óvatosan, magasabban repülve keltek útra. Hamarosan meg is érkeztek. Újabb lakója lett a ribizlibokornak. S azóta biztosan boldog hétpettyes katicabogár Kata és Karcsi Devecsery László

11 Alkossunk együtt Hóember vattakorongból Anyagszükséglet: vattakorong, színes papír, madzag, ragasztó, filctoll, szalag Színes papírból kivágunk a hóember kalapját duplán, hogy mindkét oldalán azonos színű legyen. A közepébe ragasztunk egy kis madzagot, hogy az elkészült művet bárhová feltudjuk akasztani. A három vattakorongokat a képen látható módon összeragasztjuk. Az orrát kivágjuk piros vagy narancssárga papírból. A szemét és a gombokat megrajzolhatjuk fekete filctollal is, de színes papírból papírlyukasztóval vágva rá is ragaszthatjuk. Karjaihoz a vattakorongból kis köröket vágunk és azt is ráragasztjuk. Szalagból sálat vagy masni lehet kötni, illetve a kezébe levendulából seprűt. Forrás: Madáretető Tejesdoboz újrahasznosítása. Anyagszükséglet: üres tejes vagy üdítős doboz, olló, drót vagy madzag, díszítő anyag (festék, filc, faágak stb.), erősebb faág, alma vagy szalonna, magvak. A kiürült dobozt alaposan kimossuk és megszárítjuk. A négy oldalára lyukat vágunk, akkorát, hogy a madárkák beférjenek rajta. A dobozt díszítjük, festhetünk, ragaszthatunk rá, csak a képzeletünk szabhat határt. Hasznos lehet, ha a madarak egy erősebb faágra rá tudnak repülni, ami a házikón keresztül megy. Az etetőt madzaggal kilógathatjuk vagy ki is drótozhatjuk. Megtöltjük a magvakkal és rákötünk egy almát vagy szalonnát. Forrás: Forrás:

12

Tisztelt Olvasó! Kedves Szálkaiak!

Tisztelt Olvasó! Kedves Szálkaiak! 2014. decemberi különszám Bemutatkozik a Szálkai Hírmondó. - Polgármesteri köszöntő Tisztelt Olvasó! Kedves Szálkaiak! Egy új, hiánypótló kiadványt tart a kezében. Joggal merült fel az évek folyamán, hogy

Részletesebben

RENDKÍVÜLI KÖZGYÛLÉSRE

RENDKÍVÜLI KÖZGYÛLÉSRE ÓBUDA HEGYVIDÉKIEK EGYESÜLETÉNEK LAPJA XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2014. DECEMBER Vasárnapi mozi Seraphim Falls A múlt szökevénye /2006/ december 14-én, 17.00 órakor Alejandro Amenábar Másvilág /2001/ január

Részletesebben

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Dráviczki Csaba Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Bárányka füzetek I. 2012 Szakmai lektor: Dr. Jakab-Szászi Andrea Kiadja a Református Pedagógiai Intézet 1146 Budapest, Abonyi u. 21. www.refpedi.hu

Részletesebben

GÉZENGÚZ világ. Óvodánk nyári zárva tartása. 2014. június 16 - július 18. Hivatalos ügyben, ügyeleti rend itt az óvodában:

GÉZENGÚZ világ. Óvodánk nyári zárva tartása. 2014. június 16 - július 18. Hivatalos ügyben, ügyeleti rend itt az óvodában: GÉZENGÚZ világ Káldi János: Itt a szünidő Itt a víg nyár, a szünidő. Csupa arany erdő-mező. Minden nap látsz újabb csodát: bari-felhőt, mókus-komát. Futó folyót, benne halat. A cserjésben nyuszi szalad.

Részletesebben

Csudamadár. A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július. Csudamadár

Csudamadár. A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július. Csudamadár Csudamadár Szervátültetésben érintett gyermekeknek, családtagjaiknak és minden érdeklődőnek A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július Csudamadár 1 Válogatás a táborban

Részletesebben

Pázmándi. hírvivô. Új folyam 8. szám Újság rólunk nekünk 2013. december. Önzetlenül, szeretettel. Karácsony, a legszebb ünnepünk. Az év vállalkozója

Pázmándi. hírvivô. Új folyam 8. szám Újság rólunk nekünk 2013. december. Önzetlenül, szeretettel. Karácsony, a legszebb ünnepünk. Az év vállalkozója Pázmándi hírvivô Új folyam 8. szám Újság rólunk nekünk 2013. december Elismerés Pázmándnak 2. oldal Készülôdés az ünnepekre 10. oldal A kerékpárok mestere 12. oldal Önzetlenül, szeretettel Néhány nap,

Részletesebben

Helyszín: Hotel Frida Family. Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal Időpont: 2014. június 23 29.

Helyszín: Hotel Frida Family. Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal Időpont: 2014. június 23 29. Mi is nyaralunk még mindig változatlan helyen és áron! Helyszín: Hotel Frida Family Balatonvilágos, Zrínyi út 135. http://www.fridafamily.hu Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal

Részletesebben

Köszöntő. Főpásztori áldással: Dr. Beer Miklós váci püspök

Köszöntő. Főpásztori áldással: Dr. Beer Miklós váci püspök Köszöntő Az édesanya a család lángoló tűzhelye, otthonná teszi a lakást gondoskodó szeretetével, megértő és megbocsátó szívével, tiszta szavaival a család minden tagja számára. Az édesanya felejthetetlen,

Részletesebben

Jó Pajtás Jó Pajtás 2 3

Jó Pajtás Jó Pajtás 2 3 2 A jövő heti címoldala és posztere Mindenféle szerkentyűk Biztos te is abban a tévhitben élsz, hogy a legjobb mobiltelefont is legfeljebb 200-300 euróért árulják a boltokban. Hát bizony nem. Ez nem így

Részletesebben

Hírmondó. Békés Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet! Nagyalásony és környéke. A hír a miénk! Dabrony, Somlóvecse, Vid.

Hírmondó. Békés Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet! Nagyalásony és környéke. A hír a miénk! Dabrony, Somlóvecse, Vid. Hírmondó Nagyalásony és környéke Dabrony, Somlóvecse, Vid A hír a miénk! Békés Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet! I. évfolyam, 2. szám 2011. december A tartalomból A szlogen: Termőföldtől az asztalig

Részletesebben

HÍRMONDÓ Ráckeresztúr Község Önkormányzatának lapja

HÍRMONDÓ Ráckeresztúr Község Önkormányzatának lapja RÁCKERESZTÚRI HÍRMONDÓ Ráckeresztúr Község Önkormányzatának lapja Parainesis Kölcsey Kálmánhoz (részlet) ismerni a jót könnyebb, mint követni; sőt még az sem nehéz, hogy némelykor jó vagy éppen nemes tettet

Részletesebben

ÉLETKÉPEK 2010. XVIII.

ÉLETKÉPEK 2010. XVIII. Római Parti Hírek DUNAI ÉLETKÉPEK 2010. XVIII. évf. 9. sz. Rómaifürdõ Telep Környezetvédõ, Szabadidõ és Diák Vízisport Egyesület Bp. III., Nánási út 55. Tel.: 240-1188 NYITVA TARTÁS: minden nap 9,00 19,30-ig

Részletesebben

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában TAITA ALAPÍTVÁNY Afrikai Gyermekekért Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában ELNÖKI KÖSZÖNTŐ IGAZGATÓI KÖSZÖNTŐ Az ember megy a maga útján. És amerre jár széles e világon, örömet csihol. Kegyelmet

Részletesebben

Hõsök napja és veterántalálkozó

Hõsök napja és veterántalálkozó Dunakiliti Krónika 2010. június 27. IV. évfolyam 2. szám Hõsök napja és veterántalálkozó A hõsök napját minden évben május utolsó vasárnapján tartják hazánkban. Az emléknap eredete az 1917-ben megszületett

Részletesebben

Gödi Körkép VÁROSI KÖZÉLETI MAGAZIN

Gödi Körkép VÁROSI KÖZÉLETI MAGAZIN Gödi Körkép VÁROSI KÖZÉLETI MAGAZIN ÖSSZEFOGÁS A TEHETSÉGES GYERMEKEKÉRT BENNED LÁTJA A MINDENSÉGET PÁR GRAMMOS VENDÉGEK AZ ALAPOKTÓL A NEMZETI LOVAS PROGRAMIG VARÁZSLATOS MESEVILÁG A BOZÓKY TÉR MÚLTJA,

Részletesebben

Tartalom. Adószámunk: Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete

Tartalom. Adószámunk: Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete Tartalom Közlemény...2 Nyári Bothmer tábor felhívás...2 Ismét módosult a közgyógyellátás szabályozása...4 A Nyíregyházi modell...5 Láthatatlan Kiállítás a Nyíregyházi Főiskolán...6 Nyitott tenyérrel szeretni...9

Részletesebben

Kiliti Évszakok. Kilitin járt a Mikulás Lucanap és advent az óvodában A kilitiek Lujzi nénije Kilitiek hőstette a jeges Balatonon

Kiliti Évszakok. Kilitin járt a Mikulás Lucanap és advent az óvodában A kilitiek Lujzi nénije Kilitiek hőstette a jeges Balatonon Ha szeretné meghallgatni az éjféli harangszót, kattintson ide: http://kilitiek.hu/ujevi_harang.php Kilitin járt a Mikulás Lucanap és advent az óvodában A kilitiek Lujzi nénije Kilitiek hőstette a jeges

Részletesebben

Meghallgatott imádság - Henti Viskendi

Meghallgatott imádság - Henti Viskendi X. évfolyam 7. szám 2005. december.. kapcsolat Montaigne írta az Esszék-ben: A legnagyobb dolog a világon, megelégedni tudnunk mindmagunkkal. Ezt persze nem a lusta, a tevéstől magát távoltartó, hanem

Részletesebben

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak!

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésröl óvodapedagógusoknak Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia,

Részletesebben

ZOO OVI PROGRAM ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2014-2015

ZOO OVI PROGRAM ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2014-2015 ZOO OVI PROGRAM ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2014-2015 "Aki szereti a szépet, az életet szereti. Aki gyermekkorában megtanul látni,...az sok-sok év múlva, ha rosszkedvűen vagy bánattal sújtottan jár az úton, s meglátja

Részletesebben

Az ifjúság házáról AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA. A hírújság megjelenését az NCA támogatja

Az ifjúság házáról AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA. A hírújság megjelenését az NCA támogatja AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA A hírújság megjelenését az NCA támogatja Egy nemrég megjelent, az ifjúsági munkát összegzõ tankönyv (Ifjúságsegítés. Probléma vagy lehetõség az ifjúság? Szerkesztette Nagy

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. Ceglédi. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. Program a 27. oldalon

Ingyenes. II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. Ceglédi. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. Program a 27. oldalon Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. P A N O R Á M A U T A Z Á S I É S G Y E R M E K N A P I M E L L É K L E T T E L 1 5-3 3. O L D A L Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál Program a 27.

Részletesebben

Vérükben a nevelés... 2-3. A látvány rabsága

Vérükben a nevelés... 2-3. A látvány rabsága A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság 2014. július 31. - XXV. évf. 31-32. szám 20 oldal, 200 Ft Vérükben a nevelés....... 2-3 A látvány rabsága........ 4-5 Még az égiek is könnyeket hullattak.

Részletesebben

Rózsahír. Kis herceg nagy hírek. IX. évfolyam 1. szám Ára: 50 Ft

Rózsahír. Kis herceg nagy hírek. IX. évfolyam 1. szám Ára: 50 Ft Rózsahír Kis herceg nagy hírek IX. évfolyam 1. szám Ára: 50 Ft Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola 2014 Jó olvasást kívánunk mindenkinek: Balló Anna, Horváth Jázmin, Korinek Elli, Kisházi Dóri, Kiss Katica,

Részletesebben

HÍRMONDÓ ENESEI SZÁMVETÉS A CIKLUS KÖZEPÉN

HÍRMONDÓ ENESEI SZÁMVETÉS A CIKLUS KÖZEPÉN 2013. JANUÁR 19. ÉVFOLYAM 1. SZÁM ENESEI HÍRMONDÓ ENESE KÖZSÉG NEGYEDÉVENTE MEGJELENÔ INFORMÁCIÓS KIADVÁNYA SZÁMVETÉS A CIKLUS KÖZEPÉN 2012. októberében elérkeztünk a négyéves önkormányzati ciklus félidejébe.

Részletesebben

FÓRUM. arácsonyt és eredmény boldog új esztendõt endõt kívánunk! Áldott, békés és kark

FÓRUM. arácsonyt és eredmény boldog új esztendõt endõt kívánunk! Áldott, békés és kark Áldott, békés és kark arácsonyt és eredmény edményekben ekben gazdag, g boldog új esztendõt endõt kívánunk! FÓRUM ÁB O LNAI 25. évfolyam 12. szám Bábolna Város Önkormányzatának havonta megjelenõ lapja

Részletesebben

Rajzolni jó! tanítók számára. gyermeki tevékenységgel, az ábrázolással hamar ad sikerélményt, ami

Rajzolni jó! tanítók számára. gyermeki tevékenységgel, az ábrázolással hamar ad sikerélményt, ami Rajzolni jo.indd 1 L. Ritók Nóra A harminc részletes feladatleírást tartalmazó könyv megmutatja az alkotás lépéseit, tanácsokat ad a technikai kivitelezésben, hogy a gyerekek ráérezhessenek arra a csodálatos

Részletesebben

Tartalom. Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete

Tartalom. Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete Tartalom Közlemény... 3 Nagybetűs asztali naptár rendelés... 3 Érzem a szót... 4 Könyvet házhoz... 5 Kalandok a holdfény ligetben... 6 Karnyújtásra a mennyországtól... 7 Újabb beszélő telefonok a piacon...

Részletesebben

SZENTKIRÁLYI HÍRMONDÓ MEGHÍVÓ. Meghívó. Jótékonyság és jó szórakozás. Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak!

SZENTKIRÁLYI HÍRMONDÓ MEGHÍVÓ. Meghívó. Jótékonyság és jó szórakozás. Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak! XXI. ÉVFOLYAM 12. szám ÁRA: 100,-Ft 2010. december SZENTKIRÁLYI Független közéleti helyi lap www.szentkiraly.hu HÍRMONDÓ Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak! Meghívó A Szentkirályi

Részletesebben

Szeretettel: Márta néni

Szeretettel: Márta néni Kedves Gyerekek! Mostanában sokszor találkoztok ezzel az Igével. Hol is láthatjátok? Százéves templomunk főbejáratán ez a mondat fogadja az oda betérőket. A centenáriumi ünnepségsorozat keretében sokan

Részletesebben