Az Observatory PASCAL tevékenysége és a felsoktatási LLL fejlesztése helyi és regionális környezetben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Observatory PASCAL tevékenysége és a felsoktatási LLL fejlesztése helyi és regionális környezetben"

Átírás

1 Az Observatory PASCAL tevékenysége és a felsoktatási LLL fejlesztése helyi és regionális környezetben Németh Balázs, PhD Egyetemi docens PTE FEEK Regionális Lifelong Learning Kutató Központ

2 A PASCAL eredete Egy Melbourn-ben megrendezett, a tanuló régiókkal foglalkozó OECD konferencia eredménye Alapítók: Kent County Council, the Scottish Executive, the Victorian Government, RMIT University and the University of Stirling A tanácsadó testület elnöke Dr Jarl Bengtsson, az OECD CERI korábbi igazgatója

3 Célkitzések A PASCAL hozzájárul azon szakpolitikák hatékony alkalmazásához, melyek segítik az életminség, a munkakörülmények helyi és regionális fejlesztését, a társadalmi tke szerepének felismerését, a tanuló régiók szerepét, valamint a politika megvalósítását segít partnerség fejlesztését; Együttmködést kínál és ösztönzi a gazdasági és társadalmi átalakulást stratégiai felmérésekkel és más szolgáltatásokkal a település-fejlesztés és -menedzsment, a társadalmi tke és a tanuló régiók fejlesztése terén rendszeres vagy idleges formában.

4 Egy nemzetközi innovációs rendszer együttmködés a tagok által megjelenített országok oktatás és képzési rendszerei keretében mköd tudástermel szervezetek között; Hozzájárulás a megfelel makrogazdasági, társadalmi és szabályozó keretrendszerek fejlesztéséhez; Innovatív hálózatok a regionális kormányzás, a tudástermel szervezetek és vállalkozások számára; Megfelel kommunikációs infrastruktúra biztosítása; Hozzáférés a témában meghatározó globális ismeretés tudásbázishoz, mely segíti az innovációt a regionális önkormányzatok, az oktatás és képzés intézményei számára.

5 Közönség/tagság Kormányzati ügynökségek és más felhasználó szervezetek kutatói és döntéshozói, szakpolitikusai; Partnerség fejlesztése az életminség és a munkakörülmények javításának céljával, különös tekintettel a kormányzatok hatékonyabb szerepvállalása és együttmködése révén.

6 Kulcs-kérdések/-tényezk és koncepciók, melyek felértékelik a PASCAL Observatory mködését Lifelong Learning/életen át tartó tanulás Learning Society/ A tanuló társadalom Place Management/Település-menedzsment Social Capital/Társadalmi tke Learning Region/ Tanuló régió

7 Életen át tartó tanulás Gazdasági versenyképesség és növekedés/gyarapodás Aktív állampolgárság Társadalmi kohézió Egyéni önálló igények kielégítése Regionális és helyi fejlesztés

8 A tanuló társadalom Tanuló társadalom új, formálódó koncepció? Használjuk a régió vagy a város fogalmait, hogy összpontosítsunk a lényeges kérdésekre, melyek az embereket érdeklik! A jelentés megoszlása: Benne élünk.. Része vagyunk Formáljuk..

9 Település-fejlesztés és menedzsment Az adat-elemzés földrajzi dimenzióit veszi figyelembe (pl. népszámlálási adatok), hogy rávilágítson az egyes klienscsoportok helyi megoszlására, a szolgáltatásokhoz kapcsolódó igények különös sajátosságaira; Mihelyt az igények fontos jellemzit meghatározták, úgy a szolgáltatásokat biztosító és kínáló intézmények és szervezetek együtt tudnak mködni a szolgáltatások biztosításának integrációjához szükséges programok fejlesztésében; Hozzájárul ahhoz, hogy az egyes szakpolitikák alakítói felismerjék a konstruktív gondolkodás szükségességét abban a tekintetben, hogy politika formálása és a szolgáltatások biztosítása milyen mértékben befolyásolja más szolgáltatók tevékenységét ugyanazon a helyen.

10 Társadalmi tke Társadalmi tke és bizalom - együttmködésen alapuló és közösségi tanulási formák szerepe a regionális fejlesztésben érdekelt számos társadalmi szerepl kooperációján alapuló koalíció létrehozásának képessége (Asheim, 1998)

11 Tanuló Régió A Tanuló régió fogalmát átfogó értelmezésben nyer alkalmazást egy régióra, városra, esetleg egy városias, vagy vidéki térségre vonatkozóan, függetlenül attól, hogy annak identitását adminisztratív, kulturális, földrajzi, fizikai, vagy politikai értelemben határozzák meg. A tanuló régió ugyanakkor megfelel mérettel kell rendelkezzen, ahhoz, hogy mozgósítani tudja és ösztönözze az életen át tartó tanulás ösztönzésében érdekelt kulcsszereplket... Európai Bizotság (2002) PÁLYÁZATI FELHíVÁS (EAC/41/02) AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS HELYI ÉS REGIONÁLIS DIMENZIOJÁNAK FEJLESZTÉSÉT SZOLGÁLÓ EURÓPAI HÁLÓZATOK (AZ R3L KEZDEMÉNYEZÉS)

12 Miért éppen a Tanuló Régió? 1. A megfelel intézményi környezet a magán és társadalmi célú tanulás elmozdítására négy, jól körülírható szinten Egyén Vállalat/cég Cégcsoportok /vállalkozások Kormányzat (Wolfe) Tudás és struktúra A Tanuló Régiók a tudás és az ötlet felhalmozó és újraosztó tényezi, melyek különleges környezetet és infrastruktúrát teremtenek ahhoz, hogy a tudás és az ötlet áramlását/transzferfolyamatait szolgálja (Florida, 2000)

13 Miért éppen a Tanuló Régió? 2. Az összes érintett megszólítása és bevonása A tanulási igények felmérése Lehetségek feltárása és biztosítása mindenkinek Rugalmas, kredit-alapú mechanizmusok alkalmazása Szorosabb együttmködés és partnerség Formális, non-formális és informális térben egyaránt A helyi és/vagy regionális önkormányzat szerepe Szakmai szervezetek, civilek, társadalmi partnerek szerepe Helyi döntéshozatal A szolgáltatások hozzáférhetvé tétele Az életen át tartó tanulás, mint a helyi és regionális megújulás eszköze.

14 Régiók és a versenyképesség A régió gazdasági fejlesztése A tudás intézményes keretek között zajló biztosítása a regionális innovációs rendszerben (RIS) A technológiai transzfer facilitátora Egyéni és vállalati versenyképesség Kutatás és fejlesztés KKV-k A regionális közelítés serkenti a gyakori együttmködést Közös regionális kultúra - tacit tudás A regionális szervezetek ösztönz magatartása (pl. PBKIK)

15 Hol tartanak a felsoktatási intézmények a lifelong learning Observatory megvalósításában? Elzmény - A tanuló régiók létrehozását célzó Európai Tanácsi kezdeményezés: Az R3L kezdeményezés: Európai hálózat a helyi és regionális egész életen át tartó tanulási partnerség fejlesztéséhez. (2002/C 174/06): 1. A tanuló régió (TR) NEM Tudásközpont! 2. A TR mozgósítja és együttmködésre késztetei azokat a helyi és regionális szereplket, akik az egész életen át tartó tanulás fejlesztéséhez mint a lokális és regionális fejlesztés, a társadalmi kohézió és az önmegvalósítás tevékenységéhez hozzá tudnak járulni. 3. A már mköd TR beléphet az Európai Tanuló Régiók hálózatába. Németh Balázs Pécsi Tudományegyetem Bled, February 2002 SELECTION SEMINAR ON CENTRALISED ACTIONS

16 A PASCAL szolgáltatásai: tudás-átadás alapján megvalósuló fejlesztés Elektronikus forrás szakpolitikusok, közösségi vezetk és kutatók számára; Regionális stratégiai szint Helyi gyakorlati szint Országok közötti összehasonlítás/ komparatív vizsgálat Hot Topics/ Aktuális témák (meghatározó témák aktuális elemzése); Adatbázis, mely hozzáférést biztosít releváns forrásokhoz; Hírszolgálat; Kutatási és fejlesztési projektek, pl. PENR3L, PUMR, PURE, EUROLOCAL Kutatási és konzultációs szolgálat: A régiók támogatása, hogy meghatározzák és tisztázzák igényeiket; Miképp lehetséges az igényeknek megfelelni? Kutatási beszámolók és állásfoglalások készítése; Hogyan finanszjrozzuk tevékenységünket? hozzáférés eredményekhez, pl. LILARA learning audit tool/tanulási audit eszközrendszer A határon átnyúló tudástranszfer áttekinthetvé tétele! Tudás brókerek és tudás tanácsadók Konferenciák és kiadványok (Melbourne 2004, Stirling 2005, Melbourne 2006, Pécs 2007, Limerick ; Vancouver és Östersund 2009, Gaborone 2010, Brest 2012)

17 Scottish Executive Támogatók Kent County Council, England State of Victoria, Australia Kapcsolat az OECD-vel (A felsoktatás regionális fejlesztésben játszott szerepének és tevékenységének támogatása) és az EU-val!

18 A felsoktatás intézményeinek regionális fejlesztésben játszott szerepének és tevékenységének támogatása Higher Education and Regions Globally Competitive, Locally Engaged OECD kutatás* 14 régió összesen, mindegyik kontinensrl A felsoktatási intézmények potenciálja régiójuk gazdasági, kulturális és kulturális fejlesztésében messze van attól, hogy teljesen ki lenne használva; Elemzi a fejldés korlátait; Ösztönzi, hogy a felsoktatás intézményei vegyenek részt a regionális fejlesztés gazdasági, társadalmi, kulturális programjaiban és ezt stratégiáikban jelenítsék meg; Az OECD ajánlása szerint a felsoktatás jelentsebb autonómiával és felelsséggel kell, hogy rendelkezzen a kis- és középvállalkozásokkal való kapcsolatok fejlesztése terén, ehhez pedig komoly állami és nemzetközi ösztönz lépések szükségesek;. hatékonyabb klímát kellene megteremteni az egyetemek és vállalkozások együttmködése érdekében, különös tekintettel az érvényben lév adó- és egyéb jogszabályi környezetre.

19 A felsoktatás intézményeinek regionális fejlesztésben játszott szerepének és tevékenységének támogatása II Az egyes országoknak a tudás-transzfer hagyományos támogatott formái helyett a gazdasági igény által meghatározó felsoktatási kapcsolatok fejlesztését és programokat kell támogatnia Az egyetemeknek jóval nagyobb mértékben vállalkozni kell tudniuk, kibvítve szolgáltatásaik portfólióit, miközben ismerniük kell a környezetükben mköd nagyobb vállalatok és foglalkoztatók képzési igényeit. A hallgatók és a végzett diplomások fontos szerepet töltenek be az ún. személyes tudás-transzfer megvalósításában, mely a létszám, és az elhelyezkedési arányban egyaránt megjelenik.

20 A közötti idszakra vonatkozó projekt vizsgálódása, kibvítette a 14 régiót érint OECD projekt felmérését. A PURE projekt Lehetség régiók és térségek számára a további vizsgálatok és összehasonlító felmérések elvégzéséhez; G8 tagok és további OECD tagok, vagy tagjelöltek bevonása, ösztönzése; 2008-tól fontos kutatási kérdések véglegesítése, melyeket az OECD felmérés nem tárt fel.

21 A PURE kutatás irányai I. A felsoktatási intézmények innovációs rendszereinek és humán erforrás-fejlesztési tevékenységeinek monitoring és összehasonlító elemzése különös tekintettel a társadalmi megújulás dimenzióira, például kulturális, egészségügyi és jóléti rendszerek igényeire, csakúgy mind a környezeti és gazdasági szektorok igényeire; A jelentsebb korlátok meghatározása és a fontosabb megoldási módok és eszközök definiálása, az alkalmazható eszközök modellezésével új partnerségi formák és szervezetfejlesztési keretek más régiók számára történ megismertetésével; Hatékony adat-elemzés alapján a felsoktatás regionális fejlesztésben játszott partnerségi-alapú tevékenységeinek hatás-vizsgálata, puha tényezk ismeretében (pl. társadalmi, kulturális, egészségügyi és fenntarthatósági dimenziók feltárása); Lehetség szerinti benchmarking tevékenységbe való bekapcsolódás.

22 A PURE kutatás irányai II. A globális felmelegedés és egyéb ökológiai kihívások hatásainak feltárása pl. a szállítmányozás, hulladékgazdálkodás tevékenységeire a felsoktatás bevonásával történ tudományos és társadalomtudományi feladatok révén (pl. intelligens energia felhasználás ügye) Az egyetemi elkötelezettség összehasonlító vizsgálata a partnerségi alapú helyi és regionális fejlesztésekben A nemzeti szint partnerség és a regionális együttmködés feltételeinek vizsgálata, inter-regionális partnerség fejlesztési feltételeinek feltárása és összehasonlító vizsgálata.

23 A PURE kutatás konkrét kérdései Miképp jelenik meg az egyetemeken az ún. harmadik misszió (pl. közösségi és társadalmi elkötelezettség és partnerség) fejlesztése és megvalósítása? Milyen módon változtatja meg a globalizálódó gazdaság a regionális gazdasági, társadalmi, környezeti és kulturális politikákat? Milyen formában lehet az egyetemek regionális fejlesztési elkötelezettségét érvényesíteni? Mi a szerepe az egyetemek harmadik misszióját érint nemzeti és regionális politikáknak az egyetemek regionális elkötelezettségét befolyásoló korlátok lebontásában, áthidalásában? Milyen mértékben és formában befolyásolják a fenntartható fejldéssel, az életen át tart tanulás megvalósításával, és a K+F tevékenységgel kapcsolatos nemzeti és regionális politikák az egyetemek regionális fejlesztési tevékenységét? Milyen mértékben és formában határozza meg a helyi és/vagy regionális (és nemzeti) kormányzás és ügyvitel az egyetemek regionális tevékenységeit, fejlesztési elkötelezettségét?

24 A PURE kutatás haszna Az elbb felvázolt területeken való megfelel részvétel és tevékenységek ösztönzése a felmerül igények alapján; A nemzetközi benchmarking lehetségeinek feltárása; az egyes régiók gyakorlatának megismerése, az alkalmazható példákhoz való hozzáférés biztosításával; direkt tanulási lehetség olyan régióktól, ahol komolyan tanulmányozzák a felsoktatásnak a regionális versenyképesség és kiegyensúlyozott,fenntartható fejldéshez történ hozzájárulását; Régiók közötti kapcsolatok fejlesztése az OECD tagországok között és azon túl egyaránt. Mindez a valóban globális tanulás és globális regionális versenyképesség valóságát tükrözi.

25 A PURE kutatás ajánlásai a Déldunántúli régió egyetemei számára Az ún. csendes ösztönzés jobban illeszkedik az egyetemek igényeihez, mely az új szerepek és funkciók azonosítása vonatkozásában eredményesebb, mint a felülrl jöv nagy ív missziók, politikák általában. Az újonnan formálódó Pécsi Tanuló Város-Régió Fórum, mint p a PTE Felnttképzési Kar vezetésével további eszközöket biztosíthat a térséget érint partnerségi formák fejlesztéséhez és fenntartásához ben a PTE által létrehozott Technológiai Transzfer Iroda, hogy segítse a partnerség fejlesztését (Ilyen központot hoztak létre Kaposváron is). Ez a Regionális Fejlesztési Ügynökséggel (DDRFÜ) is partnerség alapján hozzájárul a térség innovációjához.

26 A PURE kutatás ajánlásai a Déldunántúli régió egyetemei számára A vev/fogyasztó-központú intézmény kevésbé széttagolt, mint a kari keretekben mköd rendszerek, ezért jobban képes alkalmazkodni a nemzeti szabályozás kényszereihez, továbbá az együttmködi és innovációs szerepekhez. A PTE rendszerében mindezt egy összetett rendszer szolgálja. A régiótól való függés számottev mindkét intézmény esetében, ez Kaposvárott még ersebb, ezért a várossal együttmköd egyetem példáját jelenítheti meg a Kaposvári Egyetem, mely bár kisebb méret, kevésbé összetett rendszer, de ez lehetvé teszi az egyetemi tudat és változó misszió közös formálását és képviseletét, továbbá a céltudatos partnerséget.

27 A PURE kutatás ajánlásai a Dél-dunántúli régió számára A régió számos csatornán keresztül képes feltárni, hogy milyen formában befolyásolhatja a nemzeti politikaalkotást az alábbi vonatkozásban: A felsoktatási tananyag fejlesztésében rugalmas megoldásokat kell támogatni; Megfelel utakra van szükség új programok és tananyag-elemek rugalmasabb akkreditációjához az érzékelhet igények, tekintetében. Hatékony és áttekinthet kredit transzfer rendszerekre és a hangsúlyokat a szakképzés fell a felsoktatás felé helyez fejlesztésekre van szükség, hozzájárulva a folyamatos és életen át tartó tanulási formák növeléséhez és a fiatalok bevonásához. Szükséges az egyetem-irányítás és menedzsment felülvizsgálatára, lehetvé téve rugalmas spin-off cégek alapítását a kutatási és kereskedelmi tevékenységekben egyaránt, hogy a minél nagyobb hasznot tudjanak az egyetemek a saját alap és non-profit tevékenységeikre fordítani.

28 A PURE kutatás ajánlásai a Dél-dunántúli régió számára Jelents szerepet kap a kreatív és kulturális ipar fejlesztése, továbbá a vidéken mköd fejlesztési klaszterek ösztönzése, mindez kiegészítheti a társadalmi befogadás és a felels/tudatos állampolgárok támogatását célzó klaszterek. Egy felsoktatási klaszter hozzájárulhat a valóságos magyar és regionális igények kielégítésekhez egy hatékonyabb felsoktatás és HRM révén. A PURE céljaihoz hozzájárulva a jelenleg formálódó Pécsi Tanuló Város-Régió Fórumnak segíteni kell a szektorközi és a regionális eredményességet a fenntarthatóság és a partnerség elveire tekintettel.

29 További információk Részletek:

30 EUA Lifelong Learning Karta és a felsoktatás szerepe a helyi és regionális partnerség fejlesztésében 9. Partnerség fejlesztése helyi, regionális, nemzeti és nemzetközi szinten vonzó és releváns programok biztosása érdekében. A releváns oktatási programok biztosítása az életen át tartó tanulási környezetben nem lehet csak az intézmények kizárólagos tevékenysége. Szükség van jól szervezett partnerségre más oktatási intézményekkel, foglakoztatókkal, munkavállalói szervezetekkel (szakszervezetekkel), csakúgy mint más véleményformáló szervezettel mert mindez nélkülözhetetlen, hogy a kínálat kellen reflektív, rugalmas és innovatív lehessen. **EUA Charter on Lifelong Learning - (July, 2008), EUA, Brussels, 7. old)

31 További irodalom Németh, Balázs (2008) Higher Education, lifelong learning and regional development. In: Doyle, L. - Adams, D. - Tibbitt, J. - Welsh, P. (eds.) Building Stronger Communities. Connecting research, policy and practice. NIACE, Leicester old. Doyle, Lesley (2007) Cultural Presence and Disadvantaged Groups: Do HEIs Make a Difference? In Osborne, Michael, Sankey, Kate Wilson, Bruce (eds.) Social Capital, Lifelong Learning and the Management of Place. Routledge. London old. Jarvis, Peter (2007) Globalisation, Lifelong Learning and the Learning Society. Routledge. London *OECD-CERI (2007) Higher Education and Regions. Globally Competitive, Locally Engaged. Paris. Hungarian Lifelong Learning Association (MELLearN) (2007) Analytical Survey upon the Roles of Higher Education in Regional Development in Hungary. MELLearN, Debrecen. Mitscke-Collande, Peter V. Mark, Robin (2008) The University as a Regional Actor. Partnerships for Professional Development in Europe. Tharax Verlag, Berlin **European Universities Assocation (2008) Charter on Lifelong Learning, EUA, Brussels

32 Kapcsolat

Felsőoktatási kihívások Alkalmazkodás stratégiai partnerségben

Felsőoktatási kihívások Alkalmazkodás stratégiai partnerségben Felsőoktatási kihívások Alkalmazkodás stratégiai partnerségben Benke Magdolna Néhány gondolat a tanuló régiók, tanuló városok, tanuló közösségek (elméleti) vitakérdéseihez MELLearN Konferencia, Budapest,

Részletesebben

A felsőoktatási lifelong learning társadalmi és gazdasági haszna: kutatás fejlesztés innováció

A felsőoktatási lifelong learning társadalmi és gazdasági haszna: kutatás fejlesztés innováció A felsőoktatási lifelong learning társadalmi és gazdasági haszna: kutatás fejlesztés innováció Benke Magdolna Egyetemisták a tanuló közösségekért. Gondolatok a Téli Népművelési Gyakorlatok tanulságairól.

Részletesebben

A FELNTT-TOVÁBBKÉPZÉS SZEREPE AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

A FELNTT-TOVÁBBKÉPZÉS SZEREPE AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A FELNTT-TOVÁBBKÉPZÉS SZEREPE AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN C szekció beszámolója Miskolc, 2007. április 13. Témavezet: Dr. Piros Márta Ph.D. Károly Róbert Fiskola Gyöngyös Felnttképzési Központ igazgatója

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

Észak-Magyarország Kassa Bilaterális Innovációs Stratégia

Észak-Magyarország Kassa Bilaterális Innovációs Stratégia NORth Hungary and Kosice Bilateral Regional Innovation Strategy Project Észak-Magyarország Kassa Bilaterális Innovációs Stratégia Konszenzus-építő tájékoztató 2007. Június 27. Tartalomjegyzék Régiók elhelyezkedése

Részletesebben

Az egyetemek fejlesztő szerepe egy transznacionális tudásrégióban

Az egyetemek fejlesztő szerepe egy transznacionális tudásrégióban Regional universities as generators of a transnational knowledge region Centre for Regional Studies Hungarian MTA Regionális Academy Kutatások of Központja Sciences Az egyetemek fejlesztő szerepe egy transznacionális

Részletesebben

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4.

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4. OTP Consulting Romania OTP Bank Romania Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, 2008. április 4. A Nemzeti Stratégiai Referencia Kerethez kapcsolódó Operatív Programok Humánerőforrás-fejlesztési Operatív

Részletesebben

Campus Hungary Program a magyar felsoktatás nemzetköziesítésére

Campus Hungary Program a magyar felsoktatás nemzetköziesítésére Campus Hungary Program a magyar felsoktatás nemzetköziesítésére Balassi Intézet Csek Krisztina Campus Hungary programvezet 8. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia 2012. Április 26.

Részletesebben

Földrajzilag egymáshoz közel elhelyezkedő vállalkozások alkotják Gazdasági és nem közigazgatási régió

Földrajzilag egymáshoz közel elhelyezkedő vállalkozások alkotják Gazdasági és nem közigazgatási régió fejlesztés az Új Széchenyi Terv keretében Somkuti Mátyás MAG fejlesztési Iroda Budapest, 2012. június 6. A klaszterek, mint az innovációt és a versenyképességet elősegítő szerveződések Elhelyezkedés jellemzői

Részletesebben

KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság

KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, 2008. Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári Péter c. egyetemi docens A regionális politika szakaszai

Részletesebben

EURÓPA 2020. Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája

EURÓPA 2020. Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája EURÓPA 2020 Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája Bevezet Nemzedékünk még soha nem élt meg ekkora gazdasági válságot. Az elmúlt évtizedben folyamatos gazdasági növekedés tanúi

Részletesebben

Felsőoktatás: globális trendek és hazai lehetőségek

Felsőoktatás: globális trendek és hazai lehetőségek Felsőoktatás: globális trendek és hazai lehetőségek A környezeti kihívások és válaszok A demográfiai változások, o Korábban a idények robbanásszerű növekedése o ezen belül jelenleg különösen a születésszám

Részletesebben

KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok

KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok TERVDOKUMENTUMOK HIERARCHIÁJA FELADATOK, ÜTEMTERV 2012 2013 társadalmasítás

Részletesebben

A HORIZONT 2020 dióhéjban

A HORIZONT 2020 dióhéjban Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) projekt TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 A HORIZONT 2020 dióhéjban Hálózatépítő stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó konferencia

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

MELLearN Konferencia Szegeden

MELLearN Konferencia Szegeden 9 9, 8$0 :, ()*(, %# ; A TARTALOMBÓL: Ünnep eltt 1 MELLearN Konferencia Szegeden 1 Új kihívások a felnttképzésben 2 MELLearN szimpózium az ONK-n 4 Rövid hírek 5 A MELLearN Egyesület vezetsége és munkatársai,

Részletesebben

MTVSZ, 2013.10.01. Versenyképes Közép- Magyarország Operatív Program bemutatása

MTVSZ, 2013.10.01. Versenyképes Közép- Magyarország Operatív Program bemutatása MTVSZ, 2013.10.01 Versenyképes Közép- Magyarország Operatív Program bemutatása A közép-magyarországi régió és a VEKOP speciális helyzete A KMR és a régió fejlesztését célzó VEKOP speciális helyzete: Párhuzamosan

Részletesebben

A helyi gazdaságfejlesztés elméleti megközelítésének lehetőségei

A helyi gazdaságfejlesztés elméleti megközelítésének lehetőségei A helyi gazdaságfejlesztés elméleti megközelítésének lehetőségei 2014. október 16. Logikai felépítés Lokalitás Területi fejlődés és lokalizáció Helyi fejlődés helyi fejlesztés: helyi gazdaságfejlesztés

Részletesebben

PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK

PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK A klaszter menedzsment szervezete a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. Győr Szombathely Zalaegerszeg A Nyugat-dunántúli régióban

Részletesebben

A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei

A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei Dr. Bokor Zoltán MTA KTB közgyűlési képviselő 1 Tartalom Célok Az együttműködés

Részletesebben

zi Lifelong Learning Konferencia

zi Lifelong Learning Konferencia Magyar Nemzeti és s Nemzetközi zi Lifelong Learning Konferencia A. Szekció beszámol moló EULLearNDis The European University Lifelong Learning Network Dissemination EULLearN the European University Lifelong

Részletesebben

A Közép-Magyarországi Operatív Program forrásfelhasználása a Budapesti agglomeráció vonatkozásában

A Közép-Magyarországi Operatív Program forrásfelhasználása a Budapesti agglomeráció vonatkozásában A Közép-Magyarországi Operatív Program forrásfelhasználása a Budapesti agglomeráció vonatkozásában Dr. Gordos Tamás programiroda vezető Pro Régió Ügynökség Az elemzés témája Forrásfelhasználás a Közép-magyarországi

Részletesebben

A Dél-Alföldi régió innovációs képessége

A Dél-Alföldi régió innovációs képessége A Dél-Alföldi régió innovációs képessége Elméleti megközelítések és empirikus elemzések Szerkesztette: Bajmócy Zoltán SZTE Gazdaságtudományi Kar Szeged, 2010. SZTE Gazdaságtudományi Kar Szerkesztette Bajmócy

Részletesebben

Az elsõ beszámolási idõszakban elkészült feladatok és eredmények bemutatása

Az elsõ beszámolási idõszakban elkészült feladatok és eredmények bemutatása Az elsõ beszámolási idõszakban elkészült feladatok és eredmények bemutatása Az elsõ munkaszakaszban tervezett és megvalósított feladatok hozzásegítettek bennünket a megfelelõ szervezeti keretek kialakításához,

Részletesebben

Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség. Maróti Péter Igazgató Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség KhE.

Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség. Maróti Péter Igazgató Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség KhE. Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Maróti Péter Igazgató Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség KhE. DA-RIÜ Khe. feladatai és a DA-RIÜ projekt moduljai FELADATOK K+F és innováció fejlesztése,

Részletesebben

Transznacionális programok

Transznacionális programok Transznacionális programok Csalagovits Imre János csalagovits@vati.hu 06 30 2307651 OTKA Konferencia 2009 Május 22 1 Tartalom Hidden Agenda Nemzeti és transznacionális érdek Stratégia és menedzsment Transznacionális

Részletesebben

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK (I) A pénzügyi integráció hozadékai a világgazdaságban: Empirikus tapasztalatok, 1970 2002.................................... 13 (1)

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

A Foglalkoztatási Fıigazgatóság és az Európai Szociális Alap bemutatása

A Foglalkoztatási Fıigazgatóság és az Európai Szociális Alap bemutatása A Foglalkoztatási Fıigazgatóság és az Európai Szociális Alap bemutatása Miskolc, 2010. október 21. Ságodi Nóra Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlıségi Fıigazgatóság A2 Fıosztály

Részletesebben

REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA

REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA Dőry Tibor REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA KIHÍVÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON DIALÓG CAMPUS KIADÓ Budapest-Pécs Tartalomj egy zék Ábrajegyzék 9 Táblázatok jegyzéke 10 Keretes írások jegyzéke

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Idegen nyelv használata 2. Konzorciumépítés

Részletesebben

INNOVÁCIÓS KLUB PÓDIUMBESZÉLGETÉS. FATÉR MÁRTA Technológia- és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda K+F projektvezető Székesfehérvár, 2012. április 5.

INNOVÁCIÓS KLUB PÓDIUMBESZÉLGETÉS. FATÉR MÁRTA Technológia- és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda K+F projektvezető Székesfehérvár, 2012. április 5. INNOVÁCIÓS KLUB PÓDIUMBESZÉLGETÉS FATÉR MÁRTA Technológia- és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda K+F projektvezető Székesfehérvár, 2012. április 5. Technológiai- és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda Mi a

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

Az egyetemek három missziójának vizsgálata

Az egyetemek három missziójának vizsgálata Az egyetemek három missziójának vizsgálata Zuti Bence Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar 2014 1 Az egyetemek funkciói (missziói) OKTATÁS Hagyományos képző egyetem KUTATÁS-FEJLESZTÉS Kutató-vállalkozó

Részletesebben

TARTALOM. Ábrajegyzék Táblázatok jegyzéke Bevezetés I. FEJEZET A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TÖRTÉNETE

TARTALOM. Ábrajegyzék Táblázatok jegyzéke Bevezetés I. FEJEZET A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TÖRTÉNETE TARTALOM Ábrajegyzék... 11 Táblázatok jegyzéke... 15 Bevezetés... 21 I. FEJEZET A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TÖRTÉNETE 1. A régió általános bemutatása... 31 1.1. A soknemzetiség régió... 33 1.2. A gazdaság

Részletesebben

North Hungarian Automotive Cluster

North Hungarian Automotive Cluster North Hungarian Automotive Cluster Alapítók Miskolci Egyetem Innovációmenedzsment Kooperációs Kutatási Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Pannon Autóipari Klaszter 2 Az ImKKK

Részletesebben

A TransWaste projekt bemutatása

A TransWaste projekt bemutatása A TransWaste projekt bemutatása TransWaste A projekt a CENTRAL EUROPE Program keretén belül kerül megvalósításra és az ERDF (European Regional Development Fund) által támogatott A programról részletesen:

Részletesebben

Regionális innovációs stratégiák és szervezetek Egy sikeres, de akadozó decentralizációs kísérlet tanulságai

Regionális innovációs stratégiák és szervezetek Egy sikeres, de akadozó decentralizációs kísérlet tanulságai Regionális innovációs stratégiák és szervezetek Egy sikeres, de akadozó decentralizációs kísérlet tanulságai Prof. Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, tudományos tanácsadó, elnök MTA RKK NYUTI, Széchenyi

Részletesebben

Magyar Fejlesztési Központ október 12.

Magyar Fejlesztési Központ október 12. Magyar Fejlesztési Központ 2015. október 12. Létrehívás A magyar Kormány felismerte, hogy a 2014-2020-as programozási időszakban Magyarország számára rendelkezésre álló, az Európai Strukturális és Beruházási

Részletesebben

"A felelős egyetem módszertani aspektusai" Április 21. Budapest, MellearN konferencia

A felelős egyetem módszertani aspektusai Április 21. Budapest, MellearN konferencia "A felelős egyetem módszertani aspektusai" 2017. Április 21. Budapest, MellearN konferencia Képzési és kimeneti követelmények (16/2016 EMMI) Illeszkedés az Európai Uniós irányelvekhez: kompetenciák tudás

Részletesebben

INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. Uniós válasz a gazdasági válságra

INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. Uniós válasz a gazdasági válságra INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK Uniós válasz a gazdasági válságra INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. MEGHATÁROZÁS 2014. évi 1303 sz. EU Rendelet

Részletesebben

2014.09.25. Budapest. A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása. Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd. Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser

2014.09.25. Budapest. A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása. Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd. Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser Budapest A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser A CluStrat projekt 8 pilot tevékenysége 1. Folyamat fejlesztés: innováció fokozása

Részletesebben

Az integrált városfejlesztés a kohéziós politikai jogszabály tervezetek alapján különös tekintettel az ITI eszközre

Az integrált városfejlesztés a kohéziós politikai jogszabály tervezetek alapján különös tekintettel az ITI eszközre Az integrált városfejlesztés a kohéziós politikai jogszabály tervezetek alapján - 2014-2020 különös tekintettel az ITI eszközre A diák Nicholas Martyn, a DG Regio főigazgatóhelyettesének 2012. március

Részletesebben

Nemzeti Klaszter Konferencia

Nemzeti Klaszter Konferencia Nemzeti Klaszter Konferencia 2012. Március 27. Pécs Tartalom DCCA rövid bemutatása Duna Stratégia rövid bemutatása A klasztertevékenységek kapcsolódása a Stratégiához / PA 8/ PA 8 terület projektpéldáinak

Részletesebben

OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET. Dél-dunántúli régió (Pécsi Tudományegyetem) Észak-alföldi régió. Budapest MAGYARORSZÁG

OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET. Dél-dunántúli régió (Pécsi Tudományegyetem) Észak-alföldi régió. Budapest MAGYARORSZÁG OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET Budapest Észak-alföldi régió Dél-dunántúli régió (Pécsi Tudományegyetem) MAGYARORSZÁG TARTALOMJEGYZÉK I. Regionális partnerségek az OPEN DAYS 2011 hivatalos

Részletesebben

Területfejlesztési konferencia. Az innováció szerepe Nógrád megye gazdasági fejlődésében

Területfejlesztési konferencia. Az innováció szerepe Nógrád megye gazdasági fejlődésében Területfejlesztési konferencia Dr. Simonyi Sándor - ügyv. ig. (TRIGON, SIK) Kókai Szabina - ügyv. ig. (UNIVERSIS Kft.) Az innováció szerepe Nógrád megye gazdasági fejlődésében 2012.11.29. Lehetséges gazdasági

Részletesebben

Nemzetközi oktatáspolitikai trendek és az egész életen át tartó tanulás politikája

Nemzetközi oktatáspolitikai trendek és az egész életen át tartó tanulás politikája Nemzetközi oktatáspolitikai trendek és az egész életen át tartó tanulás politikája Műhelybeszélgetés az egész életen át tartó tanulás stratégiájáról 2013. Április 3 Halász Gábor ELTE PPK - OFI Mi történt?

Részletesebben

HAZAI FOLYAMATOK ÉS NEMZETKÖZI TRENDEK A FELNŐTTKÉPZÉS FINANSZÍROZÁSÁBAN

HAZAI FOLYAMATOK ÉS NEMZETKÖZI TRENDEK A FELNŐTTKÉPZÉS FINANSZÍROZÁSÁBAN 9. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia Szeged, 2013. április 18-19. HAZAI FOLYAMATOK ÉS NEMZETKÖZI TRENDEK A FELNŐTTKÉPZÉS FINANSZÍROZÁSÁBAN Dr. Farkas Éva A TÉMA KONTEXTUSA Hosszabb

Részletesebben

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Életszínvonal, életminőség Magyarország versenypozícióját a magyar gazdaság

Részletesebben

A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA

A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA MOLNÁRNÉ STADLER KATALIN TUNKLI GÁBOR A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA FMD 2011 DÍJÁTADÓ, 2011. OKTÓBER 26. Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Az előadás tartalma

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.. MNVH. megyei területi felelős 2015. szeptember Az MNVH célja, feladatai Az MNVH célja: Az MNVH feladata a vidékfejlesztésben érdekelt összes szereplő együttműködési hálózatba

Részletesebben

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs E E Pannonia Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs Izrada zajedničkog akcijskog plana energetske učinkovitosti za pograničnu regiju EE Pannonia EE Pannonia Elaboration of joint energy

Részletesebben

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK ÉS TÁRSADALMI INNOVÁCIÓK

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK ÉS TÁRSADALMI INNOVÁCIÓK 7 régió, 1 cél: a társadalmi vállalkozások ökoszisztémájának erősítése Európai Uniós regionális politikai döntéshozók számára kialakított szakpolitikai diagnosztikai rendszer segítségével. Az utóbbi években,

Részletesebben

Fejezeti indokolás LXIX. Kutatási és Technológiai Innovációs Alap

Fejezeti indokolás LXIX. Kutatási és Technológiai Innovációs Alap Fejezeti indokolás LXIX. Kutatási és Technológiai Innovációs Alap I. A célok meghatározása, felsorolása Az Alap a kutatás-fejlesztés és a technológiai innováció állami támogatását biztosító, az államháztartásról

Részletesebben

Dr. habil. Imre József egyetemi magántanár Stratégiai Fosztály

Dr. habil. Imre József egyetemi magántanár Stratégiai Fosztály Dr. habil. Imre József egyetemi magántanár Stratégiai Fosztály fosztályvezet 6. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia MELLearN Pécs, 2010. április 29-30. Kihívások, környezeti feltételek

Részletesebben

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Desztinációs Menedzsment Nemzetközi Konferencia Budapest, 2007. Február 7-9. Desztinációs Menedzsment Koncepció és Magyarország esete Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Koncepció Desztinációs

Részletesebben

InoPlaCe projekt. Regionális Módszertani és Információs Nap. Győr, 2012. október 31.

InoPlaCe projekt. Regionális Módszertani és Információs Nap. Győr, 2012. október 31. InoPlaCe projekt Regionális Módszertani és Információs Nap Győr, 2012. október 31. A projekt célkitűzései Átfogó cél: A közép-európai térség versenyképességének és innovációs potenciáljának erősítése Konkrét

Részletesebben

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-1365/2016 9.12.2016 A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT az eljárási szabályzat 134. cikkének (1) bekezdése alapján az Európai Unió prioritásairól

Részletesebben

HATÁRMENTI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A BIHARI ÉS SZATMÁRI TÉRSÉGBEN

HATÁRMENTI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A BIHARI ÉS SZATMÁRI TÉRSÉGBEN HATÁRMENTI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A BIHARI ÉS SZATMÁRI TÉRSÉGBEN Zakota Zoltán zzakota@gmail.com Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad A határmenti együttműködések főbb szakaszai PHARE CBC INTERREG III HU-RO

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Szabó Zsolt Roland

Oktatói önéletrajz Dr. Szabó Zsolt Roland egyetemi docens Gazdálkodástudományi Kar Vezetés és Stratégia Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 2005-2011 Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástani PhD program 2003-2005 Széchenyi István Egyetem,

Részletesebben

AZ SZTNH SZEREPE A HAZAI INNOVÁCIÓ-, ÉS GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN. Pomázi Gyula

AZ SZTNH SZEREPE A HAZAI INNOVÁCIÓ-, ÉS GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN. Pomázi Gyula AZ SZTNH SZEREPE A HAZAI INNOVÁCIÓ-, ÉS GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN Pomázi Gyula 2019.06.20. 2 Szakpolitikai és fejlesztéspolitikai paradigma váltás 3 A gazdaság versenyképességének további fokozása mögötti

Részletesebben

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 A támogató és a lebonyolítók Forrás EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus Lebonyolítók Ökotárs Alapítvány Autonómia Alapítvány Demokratikus Jogok Fejlesztéséért

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17.

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. A tervezés folyamata -közös programozási folyamat a két partnerország részvételével -2012 őszén programozó munkacsoport

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok

HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok Széni Zoltán - EY (Ernst & Young), Europe, Middle East, India and Africa (EMEIA) HR Igazgató Farkas

Részletesebben

Konzorciumi megállapodás

Konzorciumi megállapodás Ügyszám: 06-6-148/2010/4. Melléklet Konzorciumi megállapodás Tanuló Város- Régió Fórum létrehozására 1. A Konzorcium tárgya, tagjai 1.1. Jelen megállapodás aláírásával a szerzd felek konzorciumot hoznak

Részletesebben

Magyarországi Akcióterv

Magyarországi Akcióterv Zárókonferencia Magdeburg, April 9, 2019 Magyarországi Akcióterv Peter Kiss IFKA Public Benefit Non-profit Ltd. For the Development of the Industry AZ AKCIÓTERV ÁTTEKINTÉSE Koordináció: Magyar Logisztikai

Részletesebben

Kulturális rendezvényszervező szakképesítés

Kulturális rendezvényszervező szakképesítés Kulturális rendezvényszervező szakképesítés Kulturális rendezvényszervez? szakképesítés OKJ azonosító: 51 345 01 A tanfolyam felnőttképzési nyilvántartásba vételi száma: E-000327/2014/A025 A Kulturális

Részletesebben

várható fejlesztési területek

várható fejlesztési területek 2014-2020 várható fejlesztési területek EU támogatási prioritások A Bizottság által meghatározott 11 tematikus célkitűzéshez való kötelező illeszkedés 1.a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció

Részletesebben

Előadók: Kiss Bettina Boglárka, Rácz Ildikó. 13. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia

Előadók: Kiss Bettina Boglárka, Rácz Ildikó. 13. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia "Az egész életen át tartó tanulás (lifelong learning) jogi keretei a munka világában, különös tekintettel a munkaviszonyra készülő tanulmánykötet bemutatása Előadók: Kiss Bettina Boglárka, Rácz Ildikó

Részletesebben

Az Ír Elnökség EU Ifjúsági Konferenciája Dublin, Írország, 2013. március 11-13.

Az Ír Elnökség EU Ifjúsági Konferenciája Dublin, Írország, 2013. március 11-13. Az Ír Elnökség EU Ifjúsági Konferenciája Dublin, Írország, 2013. március 11-13. Közös ajánlások Az EU Ifjúsági Konferencia a Strukturált Párbeszéd folyamatának eleme, amely az Európai Unió fiataljait és

Részletesebben

KÁRPÁTOK BESZÁLLÍTÓI KLASZTER ALAPÍTÓ DOKUMENTUM

KÁRPÁTOK BESZÁLLÍTÓI KLASZTER ALAPÍTÓ DOKUMENTUM KÁRPÁTOK BESZÁLLÍTÓI KLASZTER ALAPÍTÓ DOKUMENTUM Mi, alapítók a mai napon létrehozzuk a KÁRPÁTOK BESZÁLLÍTÓI KLASZTERT. A Hármashatármenti térség ukrán, szlovák és magyar vállalkozásfejlesztéssel, ipartelepítéssel

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Digitális Kormányzás és Digitális Állam Ludovika Kiemelt Kutatóműhely Dr. Nemeslaki András, műhelyvezető E-közszolgálati

Részletesebben

A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS ALAPVETŐ KÉRDÉSEI. Topa Zoltán SZIE-GTK-EGyRTDI topa.zoltan.szie@gmail.com

A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS ALAPVETŐ KÉRDÉSEI. Topa Zoltán SZIE-GTK-EGyRTDI topa.zoltan.szie@gmail.com A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS ALAPVETŐ KÉRDÉSEI Topa Zoltán SZIE-GTK-EGyRTDI topa.zoltan.szie@gmail.com Egyéni feladat Keresni egy szabadon választott, Magyarországon megvalósított HGF projektet, ezt bemutatni

Részletesebben

Hajdú-Bihar megye az európai térben, nemzetközi projektjeink

Hajdú-Bihar megye az európai térben, nemzetközi projektjeink Hajdú-Bihar megye az európai térben, nemzetközi projektjeink Mátrai Melinda Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Nemzetközi Csoport melinda.matrai@hbmo.hu 2017. június 21. Hajdú-Bihar megye a Kárpát-medencei

Részletesebben

Pannon Novum szolgáltatásai az innovatív vállalkozások számára. Angster Tamás 2013. Április 10. Győr, Széchenyi István Egyetem

Pannon Novum szolgáltatásai az innovatív vállalkozások számára. Angster Tamás 2013. Április 10. Győr, Széchenyi István Egyetem Pannon Novum szolgáltatásai az innovatív vállalkozások számára Angster Tamás 2013. Április 10. Győr, Széchenyi István Egyetem Az innovációs ügynökségről A Nyugat-dunántúli régióban 2008 óta (elődje 2005

Részletesebben

A könyvtárak, mint tanulási terek

A könyvtárak, mint tanulási terek A könyvtárak, mint tanulási terek Partnerség az egész életen át tartó tanulásban WORKSHOP Nyíregyháza 2008.Június 5. A könyvtár mindenkori feladata volt és lesz a tanulás segítése Klasszikus szolgáltatóként:

Részletesebben

Regulation (EC) No. 1080/2006

Regulation (EC) No. 1080/2006 Irányító Hatóság Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 27-213 Európai kohéziós politika 27 és 213 között A. Stratégiai megközelítés: a kohéziós politika összekapcsolása a fenntartható

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS, FEJLESZTÉS ÉS INNOVÁCIÓ TÁMOGATÁS A GINOP-BAN Keller Péter főosztályvezető-helyettes Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős

Részletesebben

Az oktatás jelenlegi helyzete - jövőképe Információ alapú közoktatás fejlesztés a KIR bázisán

Az oktatás jelenlegi helyzete - jövőképe Információ alapú közoktatás fejlesztés a KIR bázisán Az oktatás jelenlegi helyzete - jövőképe Információ alapú közoktatás fejlesztés a KIR bázisán Salomvári György vezető közoktatási szakértő Közoktatási Osztály Az előadás tematikája 1. A KIR rövid története

Részletesebben

A Szilícium Mező Klaszter fejlesztésének eredményei, további tervek. Tóth István Szilícium Mező Kft. 2010. február 19.

A Szilícium Mező Klaszter fejlesztésének eredményei, további tervek. Tóth István Szilícium Mező Kft. 2010. február 19. A Szilícium Mező Klaszter fejlesztésének eredményei, további tervek Tóth István Szilícium Mező Kft. 2010. február 19. I. A Szilícium Mező program rövid bemutatása II. Az ÉAOP-1.1.2-2008-0013 pályázat eredményei

Részletesebben

JAVÍTJUK A JAVÍTHATÓT DIAGNÓZIS

JAVÍTJUK A JAVÍTHATÓT DIAGNÓZIS JAVÍTJUK A JAVÍTHATÓT DIAGNÓZIS A 21. SZÁZAD TÁRSADALMI KÉRDÉSEI ÉS KIHÍVÁSAI Budapest 2016. április 6. Előadó: Laki Ildikó Ph.D Szegedi Tudományegyetem Zsigmond Király Főiskola főiskolai docens Tartalmi

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások:

Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások: Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások: a Miskolci Egyetem közreműködése a térségi innovációs folyamatokban Dr. Mang Béla stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes Balatonfüred, 2009. május 11. Időhorizont

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Használt nyelv 2. Konzorciumépítés 3. Elérni kívánt hatás 4. Szemlélet A programok áttekintése 1. Közép-Európa

Részletesebben

Innováci. oktatásban. A MELLearN tíz t éve 2002-2012. Szent István Egyetem, Gödöll 2012. április 26-27.

Innováci. oktatásban. A MELLearN tíz t éve 2002-2012. Szent István Egyetem, Gödöll 2012. április 26-27. Verseny és s együttm ttmködés: Innováci ció a felsoktat oktatásban A MELLearN tíz t éve 2002-2012 2012 Szent István Egyetem, Gödöll 2012. április 26-27. Mirl l lesz szó? Elzmények, kezdetek Magyarországi

Részletesebben

Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag

Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag A dokumentumról Célok Piaci szereplők Társadalmi szereplők Közszféra Távlatos fejlesztési üzenetek a magyar társadalmi és gazdasági szereplők lehető legszélesebb

Részletesebben

Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban. Felsoktatási minségtérkép

Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban. Felsoktatási minségtérkép Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban Felsoktatási minségtérkép 8. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia 2012. április 26-27., Gödöll Hegyi-Halmos Nóra ELTE PPK OFI Felsoktatási

Részletesebben

GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS ÉS MUNKAHELYTEREMTÉS TEMATIKUS FEJLESZTÉSI PROGRAM

GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS ÉS MUNKAHELYTEREMTÉS TEMATIKUS FEJLESZTÉSI PROGRAM GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS ÉS MUNKAHELYTEREMTÉS TEMATIKUS FEJLESZTÉSI PROGRAM 2. Döntéshozói Munkacsoport Balás Gábor HÉTFA Elemző Központ Kft. 2015. június 4. A TFP tervezési folyamata Döntéshozói munkacsoport

Részletesebben

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program évre szóló éves fejlesztési kerete

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program évre szóló éves fejlesztési kerete A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 208. évre szóló éves fejlesztési kerete. A kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló. prioritás azonosító jele neve keretösszege

Részletesebben

Minség, finanszírozás, nyitottság

Minség, finanszírozás, nyitottság ***+,$( -+./-0+ # A TARTALOMBÓL: Minség, finanszírozás, nyitottság 1 Felmérés képzési igényrl 5 Rövid hírek 5 '>!$ >"?23"" /0- ("!! )* +*% MELLearN, ügyvezet elnök kalmanak@lifelong.hu zsgalovits@lifelong.hu!

Részletesebben

Hálózat, kapcsolat, interakció társadalmi tőke és együttműködés

Hálózat, kapcsolat, interakció társadalmi tőke és együttműködés Hálózat, kapcsolat, interakció társadalmi tőke és együttműködés Csizmadia Zoltán, tudományos munkatárs MTA KRTK RKI NYUTO MTA, 2014. november 20. MTA RKK 30. évfordulójára Tudományterületi sajátosságok

Részletesebben

A K+F+I forrásai között

A K+F+I forrásai között Joint Venture Szövetség EU 2014-2020 Konferencia 2014. január 30. A K+F+I forrásai 2014-2020 között Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal EU tematikus célok Kötelező illeszkedés OP-k

Részletesebben

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2009. Dr. Szépvölgyi Ákos KDRIÜ Nonprofit Kft. 2009.05.14. A Közép-Dunántúl hosszú távú területfejlesztési koncepciója (1999)

Részletesebben

A területi tervezés megújításának szempontjai a időszakra szóló kohéziós politika tükrében

A területi tervezés megújításának szempontjai a időszakra szóló kohéziós politika tükrében A területi tervezés megújításának szempontjai a 2014-2020 időszakra szóló kohéziós politika tükrében Kajdi Ákos XVII. Országos Urbanisztikai Konferencia, 2011. október 27., Pécs Kohéziós politika területi

Részletesebben

Menekülés el)re. A finn kormány intézkedései a versenyképesség meg)rzésére. Grosschmid Péter TéT-attasé Helsinki

Menekülés el)re. A finn kormány intézkedései a versenyképesség meg)rzésére. Grosschmid Péter TéT-attasé Helsinki Menekülés el)re A finn kormány intézkedései a versenyképesség meg)rzésére Grosschmid Péter TéT-attasé Helsinki El)zmények Global Competitiveness Report 2004-2005 1. Finnország 2. USA 3. Svédország 4. Tajvan

Részletesebben

A helyi erőforrások mobilizálásának eszközei és intézményei a piacgazdaságokban

A helyi erőforrások mobilizálásának eszközei és intézményei a piacgazdaságokban A helyi erőforrások mobilizálásának eszközei és intézményei a piacgazdaságokban Mezei Cecília tudományos munkatárs, osztályvezető MTA KRTK RKI DTO Regionális tudomány és területi kohézió c. konferencia

Részletesebben

AZ OFI KIEMELT PROGRAMJÁNAK ELŐZMÉNYEI A CALDERONI ADATBÁZIS. Topár Gábor szakmai projektvezető TÁMOP

AZ OFI KIEMELT PROGRAMJÁNAK ELŐZMÉNYEI A CALDERONI ADATBÁZIS. Topár Gábor szakmai projektvezető TÁMOP AZ OFI KIEMELT PROGRAMJÁNAK ELŐZMÉNYEI A CALDERONI ADATBÁZIS Topár Gábor szakmai projektvezető TÁMOP 4.1.4. Miért FEMIP? Minőségfejlesztés a felsőoktatásban program = FEMIP a program korábbi munkacíme:

Részletesebben

Alakuló Regionális Stakeholder Csoportülések Győr,

Alakuló Regionális Stakeholder Csoportülések Győr, Alakuló Regionális Stakeholder Csoportülések Győr, 2016.09.08. A Pannon Novum Nonprofit Kft. partneri részvételével megvalósuló interregionális projektek keretében. A rendezvény az Európai Unió Európai

Részletesebben