RÉGÉSZETI KUTATÁSOK BORSOD-ABAŰJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN ÉVBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "RÉGÉSZETI KUTATÁSOK BORSOD-ABAŰJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN 1979. ÉVBEN"

Átírás

1 RÉGÉSZETI KUTATÁSOK BORSOD-ABAŰJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN ÉVBEN B. HELLEBRANDT MAGDOLNA SIMÁN KATALIN Abaújkér, Sárpatak I. (encsi j.) Az Abaújkérről az Aranyos patak völgyébe és az Abaúj szántóról Abaújalpárra vezető út 161,2 m-es magassági ponttal jelzett kereszteződésétől északra mintegy 150 x 50 m-es területen későbronzkori település nyomait figyeltem meg. A kerámia- és paticstöredékek mellett a szántásban egy helyen nagyméretű kövek voltak. Az anyagban néhány késő-középkori cserép is volt. Abaújkér, Sárpatak II. (encsi j.) Az Aranyostól Abaújalpár felé vezető út mellett, azon a részen, ahol az út észak felé kanyarodik, az attól nyugatra levő szántásban az út közelében néhány későbronzkori és késő-középkori cserép került elő. Abaújkér, Verőmáj-dűlő (encsi j.) Aranyoson, az Erdőbénye felé vezető úttól északnyugatra, a 161,2 m-es magassági ponttal jelzett útkereszteződéstől 200 m távolságban az Aranyos patak jobb oldalán levő domboldalon bronzkori cserepek kerültek elő a szántásból. A baújvár- Vár (encsi j.) Az ispánsági vár területén a korábbi években feltárt templom É-i oldalán folytattuk a temető és település területének kutatását. Az 1978-ban megkezdett szelvényekben elvégeztük a nagyméretű Árpádkori hulladékgödör feltárását, felmérését, a szelvények metszetrajzolását. Az újonnan nyitott szelvényekben a templom É-i falának omladékát bontottuk ki. Elvégeztettük a templomrom felmérését is. Felmérő: dr. Horváth Alice építészmérnök. A templom alapfalait a felmentő falcsonkok szintjéig visszatemettük. Az ásatáson részt vett Wolf Mária régész. Gádor Judit

2 88 B. HELLEBRANDT MAGDOLNA SIMÁN KATALIN Alsóvadász-Várdomb (encsi j.) A várdombon végzett rongálásokat 1978-ban jelentették a Herman Ottó Múzeumnak. Ezt követően 1979 tavaszán Nováki Gyula és Sándorfi György elvégezte a földvár szintvonalas felmérését. Ez év júliusában került sor a hitelesítő-leletmentő ásatásra. Egy 5x5 méteres területet ástunk ki 3 m mélységig, a szűztalajig. Öt települési réteget figyeltünk meg. Az első (I. ház) ottományi típusú leletanyagot tartalmazott. A következő három szintben (II., III., IV. ház) a késő hatvani kultúra leletanyaga került elő. Mindhárom hatvani kultúrába tartozó ház nagyméretű, többszöri sározással. A IV. ház legfelső sározásán jól kivehető a padlót borító gyékény lenyomata. A legalsó (V.) réteg mindössze néhány mm vastag volt, leletanyagot nem tartalmazott. Konzultáns: Dr. Bóna István, Stanczik Ilona. Munkatárs: Soós Virág. Az ásatáson részt vett Tárnoki Judit régészhallgató. Simán Katalin Bodroghalom-Medvetanya (sátoraljaújhelyi j.) Folytattuk az évben megkezdett ásatásokat a homokbánya területén. Ez évben 5 kelta sír került elő. A sírok a LT C periódusba tartoznak. Bodroghalom-Sertéshizlaló (sátoraljaújhelyi j.) A sertéshizlaló és a hidroglóbusz melletti homokbányában, a falban Zsoldos János és családja újkőkori bükki kultúrába tartozó cserepeket, hombáredény darabjait, festett és karcolt edénytöredékeket, obszidiánt, paticsdarabokat és édesvízi kagylókat gyűjtött. Ltsz: Bodrogkeresztur (szerencsi j.) A tokaji gimnázium egyik tanára értesítette a múzeumot, hogy a községből a diákok őskori tárgyakat visznek be. A lelőhely Bodrogkeresztur Dereszla nevű része, dombtető. A Közös Községi Tanács VB titkárával, Nemesik Pállal és Király Levente ált. isk. tanárral kimentünk a helyszínre. A ciszternákat, melyek építéskor a cserepek, kőpengék előkerültek, már lebontották. A ciszternák vidékén három lelőhelyen a következő leletek kerültek elő: 1. lelőhely: pengék és rézkori edénytöredékek, 2. lelőhely: koravaskori edénytöredékek, 3. lelőhely: cm mélységben mammutcsontok, 60 cm mélységben koravaskori sír. A sír kőlappal volt lefedve. A kőlap cm hosszú töredék, 6 cm vastag, viszonylag szabályos lap. Ez alatt szétlapult cserépdarabok és egy orsógomb volt. A leleteket a Tanácstól, a tanítótól, valamint Leskó Andrástól átvettük.

3 RÉGÉSZETI KUTATÁSOK BORSOD-ABAÜJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN ÉVBEN 89 Boldogkőváralja (encsi j.) Hegedűs Lajosné várgondnok jelentette, hogy a parkolóhely építése közben leleteket talált. A kiszálláskor az Őrhegy oldalába vágott ún. Szamárút partján közvetlenül a sárga réteg fölött 3 bolygatott, valószínűleg középkori sír maradványait lehetett megfigyelni. A sírok tájolása már nem állapítható meg. Koporsónyomok és néhány koporsószög került elő. Az Őrhegy szőlőiben végzett terepbejáráskor elszórtan több egyénhez tartozó csontmaradványra bukkantunk, lelet azonban nem volt a közelükben. A hegyen néhány jellegtelen őskori cserép is került elő. Az egész hegyoldalon hidrokvarcit szilánkok és tömbök találhatók. A váz alatt a bejelentő által korábban összegyűjtött XIII XV. századi cserepeket beszállítottuk a múzeumba. Wolf Mária Simán Katalin Boldogkőváralja-Pukkanc (encsi j.) Ahol Pukkanc előtt az Abaújkérről jövő vasútvonal elkanyarodik az országút mellől (a 141,4 m-es magassági ponttal egyvonalban), a Szerencs-patak bal partján, a pataktól m távolságra kelet felé a domboldalon kb. 50x100 m-es területen későbronzkori cserepek kerültek elő. Mivel nagyrészt peremtöredékek voltak, feltételezhető, hogy a szántás közben temetőt bolygattak meg. Emőd-Istvánmajor I. (mezőcsáti j.) Tóth Elek tanácselnök a régészet iránti érdeklődésből az 1950-es évek óta gyűjt leleteket. Az Istvánmajor melletti homokbányánál korongolt edénytöredékeket talált újabban, s ez adta az indítékot, hogy a leleteket bejelentse. A helyszínt megtekintettük, a leleteket beszállítottuk a múzeumba. Kelta koriak. Emőd-Istvánmajor II. (mezőcsáti j.) Az Istvánmajorban levő homokbányában, ott ahol a kelta leletek előkerültek, voltak füzesabonyi sírok is. A leletmentés során feltárt sír hamvasztásos volt, de a tál, a két bögre és* egy seprűdíszes csupor, valamint a hamvakkal levő töredékek összetartozása nem biztos. A leletmentés nyomán 1979 júniusában leletmentő ásatást folytattunk a helyszínen. A három hetes ásatás során hét, a korábbi földmunkák során már megbolygatott bronzkori hamvasztásos sír került elő. Ernőd-Tanácsháza (mezőcsáti j.) Az új tanácsháza építésekor újkőkori cserepeket találtak vastag paticsréteggel. A tanácselnök, Tóth Elek megfigyelése szerint ezek nem eredeti helyzetben voltak. Ugyanitt korongolt szarmata kerámiát is gyűjtöttek. A leleteket átadták a Herman Ottó Múzeumnak.

4 90 B. HELLEBRANDT MAGDOLNA SIMÁN KATALIN Erdőbénye-Sötétes (szerencsi j.) Novákovits András neolitikumból származó leleteket hozott be a múzeumba. A leleteket eke fordította ki a földből. A leletek között csiszolt és pattintott kövek, egy vonaldíszes cserép és több díszítetlen edénytöredék, valamint paticsdarab volt. Felsőnyárád és Kelecsény határa (edelényi j.) Czövek Lajos (Kazincbarcika, Kossuth u. 33.) középkori cserepeket hozott be a múzeumba több alkalommal. A cserepek mellett háziállatok csontjai és kohósalak is van. A leletek a gázvezeték mellett kb. fél holdnyi területen elszórtan találhatók. Gönc, Akasztódomb (encsi j.) A Gönci-patak bal partján, a Gönc Göncruszka vasútvonal és a patak közti területen, az Orosz-kút nevű forrástól délnyugatra levő 177,8 m-es magassági ponttal jelzett domb meredeken, m-rel emelkedik a patak fölé. A domb teteje egy szintben van a vasúton túli területtel, attól csak a sínek részére mélyített árok választja el. A kiemelkedésen (területe kb. 20x20 m) igen sok középső bronzkori (füzesabonyi kultúra) cserép volt. A vasúttól keletre levő részen csak szórványosan voltak leletek. (A lelőhelyre Olexa Béla, Gönc, Vörösmarty u. 32. szám alatti lakos hívta fel a figyelmemet.) Gönc, Fürdő (encsi j.) A falu északi részén, a volt fürdőtől északnyugatra, a 210,1 m-es magassági ponttól nyugatra a szántásban kb. 50x50 m-es területen későbronzkori cserepeket találtam. (A lelőhelyre Olexa Béla hívta fel a figyelmemet.) Gönc, Kenderföldek (encsi j.) A Göncről Telkibányára vezető országúttól délkeletre levő domboldalon, a falu utolsó házai mögötti gyümölcsösökben és szántóföldeken, kb. 200 x 100 m-es területen neolitikus (bükki kultúra) és császárkori barbár kerámiát, valamint kova és obszidián eszközöket, őrlőköveket, néhány kisebb foltban paticsot találtam. (A lelőhelyre Olexa Béla hívta fel a figyelmemet.) Gönc, Középdűlő (encsi j.) A falutól délnyugatra levő Középdűlő legmagasabb részén, kb. 400 X 200 m-es területen neolitikus és császárkori barbár kerámiát, azonkívül őrlőköveket, kova és obszidián pengéket, csiszolt kővésőt találtam. Gönc, Lúddomb L (encsi j.) A faluból délnyugat felé, a Gönci-patak bal partján húzódó domb északi végén, a patak felőli lejtőn kb. 300 m hosszan neolitikus és császárkori barbár kerámiát, pattintott kőeszközöket találtam.

5 RÉGÉSZETI KUTATÁSOK BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN ÉVBEN 91 Gönc, Lúddomb II. (encsi j.) A domb középső részén, a patak felőli lejtőn, kb. 50 X100 m-es területen neolitikus és császárkori barbár cserepeket és pattintott kőeszközöket gyűjtöttem. Gönc, Nagyerdő (encsi j.) A falutól délnyugatra, a Gönci-patak jobb partján, azon a részen, ahol a meder derékszögben délnyugat felé fordul (a Gönc Göncruszka országút melletti 166,4 m-es magassági ponttal egy vonalban), kb. 30x30 m-es területen neolitikus cserepeket és obszidián pengét találtam. A szántásban egy nagy sötét folt is megfigyelhető volt. Gönc, Oroszcerkó (encsi j.) A Gönci-patak bal partján, az Orosz-kúttól északkeletre a szántásban néhány késő-középkori cserepet találtam. Gönc, Szeszfőzde (encsi j.) A falutól délnyugatra, ahol a Gönci-patakot keresztezi a Gönc Göncruszka országút, a patak jobb partján, északkelet felé 2Ö0 m hosszan néhány neolitikus és császárkori barbár cserepet találtam. Hernádcéce, Miszlonka-tető (encsi j.) Nagy Géza 1959-ben Alsó-Céce és Felső-Céce között, a Hernád árterébe nyúló kiemelkedésen a bükki kultúrába tartozó leleteket talált (MNM At. I. 34/1960.). Terepbejárásom során a szántásból neolitikus és korarézkori cserepeket, őrlőköveket és kőeszközöket gyűjtöttem. Kazincbarcika, Sajómeder Czövek Lajos (Kazincbarcika, Kossuth u. 33.) bejelentett, majd beszállított a Herman Ottó Múzeumba középkori (Árpád-kori) cserepeket arról a területről, ahol a vasúti elágazás a folyóhoz a legközelebb esik. Megy aszó, Nagy répás (szerencsi j.) Megyaszótól északkeletre, a Nagyrépás és a Hosszúhegy közötti völgy végében, ahol egy kis patak mocsaras területet képez, a völgyből kifutó dűlőút kétfelé ágazik. Az északi út a Nagyrépás 3 4 m-es partszakadása előtt halad. Itt, az út éles kanyarában, az út szintje felett cm magasságban, egymástól 4 m-re két égett csíkot lehetett látni a domb függőleges falában. Ezek egyike egy kemence maradványa volt, 100 x 25 cm nagyságú körcikk maradt meg belő-

6 92 B. HELLEBRANDT MAGDOLNA SIMÁN KATALIN le, és kissé befelé hajló oldala, cm magasságig. A tüzelőfelület átvágásakor 3 4 cm vastag erősen átégett réteg alatt 6 7 cm át nem égett agyagot találtam, ez alatt pedig 3 4 cm kavicsos alapot. A kemence betöltéséből egy hullámvonalas cserép került elő, ennek alapján a kemence IX XI. századi. A másik égett agyagréteg kibontásakor nem volt megfigyelhető semmilyen régészeti objektum, és leletanyag sem került elő. Mezőkeresztes II. ker. Keresztespüspöki (mezőkövesdi j.) Tamás János (Nagymihályi u. 42.) telkén, emésztőgödör ásásakor cserépedényeket talált. Két spirálbütykös tálat, az egyik nagyobb, a másik kisebb, és három árkolt bütyökdíszes különböző méretű bögrét veje, Beregi László, behozott a Herman Ottó Múzeumba. A helyszínen láttuk a 3,5x2 m nagyságú gödröt, melynek ÉNy-i felében találták az edényeket egycsomóban, 2 m mélységben. A nagyobbik tálban magvakat találtak. A találó szerint csontok is voltak, de hogy csontvázas vagy hamvasztásos volt-e, azt nem tudta megmondani. Valószínűleg állatcsontot találtak a kisebbik tálban, de ezeket a maradványokat nem őrizték meg. Ltsz: Mezőkövesd, Gaál I. u. Sereg József (Gaál I. u. 42.) a telkén vízvezeték árkának ásása közben a ház kerítése mellett csontvázat talált. A csontok között a koponya mellett bőrtokot és 26 db XVII. századi ezüstpénzt talált. A leleteket átadta a Mezőkövesdi Városi Tanácsnak, ahonnan azokat beszállítottuk a Herman Ottó Múzeumba. Simán Katalin Mér a (encsi j.) Zelena István, a miskolci Erdőgazdaság dolgozója bronzkori cseréptöredékeket hozott a Herman Ottó Múzeumba. A találóval és Asztalos Sándor erdőgazdasági dolgozóval megtekintettük a helyszínt. A lelőhely Novajidrányhoz közel, de Méra község külterületén van, a miskolci úttól Ny-ra a dombtetőn. Az encsi Zója MGTSz búzát termeszt a területen. A ritkább vetésben és a villanyoszlopnál több cserepet és őrlőkőtöredéket találtunk. A lelőhely a es kilométerkő között, a dombtetőn van. A helybeliek Földvárnak nevezik. A szántásban bronzkori cserepeket és őrlőköveket gyűjtöttünk. Ltsz: Miskolc-Avas 1979 júniusában Kókai István mérnök jelentette, hogy az Avas-Délen, a lakótelep építésénél, az Alsószentgyörgyön, a földgyalu nyomán kőeszközök és faszénfolt került felszínre. A lelőhelyen három héten át leletmentést folytattunk. A leletmentés egy őskori, talán őskőkori, pontosan nem datálható kőeszközkészítő műhelytelep részleges feltárását eredményezte. A leletmentés so-

7 RÉGÉSZETI KUTATÁSOK BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN ÉVBEN 93 rán húzott próbaárok és a korábbi ásatások alapján a műhelytelep eredeti nagysága mintegy 400 m 2 lehetett, amelynek jó részét korábbi földmunkák során már megbolygatták. A feltárt 14 m 2 -nyi területen a műhelyt eredeti rétegben, mindössze a krioturbáció által mozgatott állapotban találtuk. A leletmentést a terület beépítése miatt tovább folytatni nem lehet. Simán Katalin Miskolc-Avas 1979 szeptemberében Ringer Árpád régészhallgató terepbejárás során az Alsószentgyörgyön moustieri típusú háromszög alakú retusált, hidrokvarcit eszközt talált és hozott be a múzeumba. Miskolc-Kőlyuk Istvánffy György 1959-ben a Kőlyuk I. barlangban bronz füles pitykét talált ben a Kőlyuk II. barlangban faragott (?) csontot és korongolt szkíta bögre perem-, fül- és faltöredékét gyűjtötte össze a barlang bolygatott talajából. Miskolc, Petőfi barlang A Lilla barlang közelében levő Petőfi barlang kitöltésében Szántai György (Miskolc, Szinyei Merse P. u. 1.) bronzkori cseréptöredékeket gyűjtött. Ltsz: Nekézseny (ózdi j.) Anga Lajos, nekézsenyi lakos jelentette, hogy Nekézseny és Sáta között alkalmi homoknyerő helyen lócsontok és emberi koponya került elő. A helyszínen kitermelt csontokat megszemléltük. A homokbánya falából emberi lábszárcsont állt ki. Kibontottuk, de melléklete nem volt. A helybeliek szerint amikor az első csontokat kibontották semmiféle mellékletet nem találtak a lovas sír mellett. A csontokat lefényképeztük és beszállítottuk a múzeumba. Wolf Mária Kisgyőr-Kecskehát (miskolci j.) 1969-ben, terepbejárás alkalmával Kisgy őr Hosszúdűlőben, a Kecskehát nevű dombtetőn, egy mintegy 30x100 m-es területen 35 db pattintott kőeszközt gyűjtött Ringer Árpád régészhallgató. Az eszközök és szilánkok hidrokvarcitból és üveges kvarcporfirból készültek. Az anyag kultúrába való besorolásra nem alkalmas. Kisgyőr-Kecskehát (miskolci j.) 1979-ben terepbejárás alkalmával a dombtetőn levő szántásban hidrokvarcit szilánkokat gyűjtöttünk. A terepbejáráson részt vett Ringer Árpád, Siklódi Csilla és Laszlovszky József régészhallgató. Wolf Mária Simán Katalin

8 B. HELLEBRANDT MAGDOLNA SIMÁN KATALIN Sajógalgóc (ózdi j.) Czövek Lajos (Kazincbarcika, Kossuth u. 33.) a Vadna felé vezető út bal oldalán a szántón neolitikus cserepeket, kőlapokat talált. Sály-Lator (mezőkövesdi j.) A Rózsa u. 59. sz. (hrsz. 5132/15) telken, mely Sály Községi Tanács tulajdona, folytattuk az évben megkezdett településfeltárást. Előkerült egy kisméretű kőkemencés, földbe mélyített ház, melynek feltöltődésében IX. sz-i öweretek és kerámiatöredékek voltak. A település több korszakban rétegződött egymásra. Erre utalnak az egymást metsző Árpád-kori, XV XVI. századi telepjelenségek (kemencék, hulladékgödrök) föld feletti nyomai. A Lator-hegyen az ún. Őrsúrvár területén földkitermelést végeztek a földvár sáncából. Az égett vörös sánc egyik bolygatásánál hitelesítő sáncátvágást végeztünk. Megállapíthattuk, hogy a vörös sáncot egy őskori település földjéből, korábbi előzmények nélkül építették. A sáncot kazettás szerkezetű gerendákból (ezeknek megszenesedett maradványait, illetve a gerendák üregeit megtaláltuk) és lapos kövekből, valamint földből hordták össze. A sánc építési idejét a sáncszerkezetben előforduló néhány hullámvonalas és párhuzamosan bekarcolt vonaldíszű kerámiatöredék alapján a X. századra

9 RÉGÉSZETI KUTATÁSOK BORSOD-ABAÜJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN ÉVBEN 95 Sátoraljaújhely, Dózsa Gy. u, A Dózsa György út 3. szám alatt házalapozás közben XI XIV. századi edénytöredékek kerültek elő. A leletmentő régész érkezésekor az alapokat már lerakták. A munkások szerint a leletek kb. 1 méter mély gödörben voltak. Varga Béla Sóstófalva (szerencsi j.) június 11-én Nagy Gyula (Miskolc, Szeles u. 68.) jelentette, hogy sóstófalvi telkén leletekre bukkant. A leletmentés során a szőlőben, közvetlenül a hétvégi ház mögött pinceásás gödrében cm mélységből cseréptöredékeket, paticsdarabokat, kovaszilánkokat és állatcsontokat gyűjtöttünk. A cserepek a tiszadobi csoportba sorolhatók. Finomabb falú, vonalmintával díszített, illetve vastagabb falú, körömbenyomással díszített vagy díszítetlen edények töredékeit találtuk. A kovatárgyak nyersanyaga a Zempléni hegységből származik. Ringer Árpád Szikszó (encsi j.) Sipos Lajos (Alsóvadász, Fő u. 40.) jelentette, hogy alapásás közben pénzeket találtak. Szikszón, a Kossuth utcában, a régi római katolikus parókia helyén Kardos János orvos építkezik. Az alapásás közben bukkantak a kis edényre, amely 133 db XVII. századi ezüst lengyel pénzt tartalmazott. A lelet kb. 1 m mélységben volt a bolygatatlan talajban. Fölötte, a felszíntől kb. 40 cmre kis égett csíkot lehetett megfigyelni. Az alapozási árokban máshol is állatcsontók és cserépdarabok kerültek elő. Wolf Mária Simán Katalin Szikszó, Vadász patak partja, legelő (encsi j.) július 20-án Ádám István szikszói tanár jelentette Simán Katalinnak, a Herman Ottó Múzeum régészének, aki ebben az időben Alsóvadász-Várdombon folytatott ásatást, hogy a Vadász patak partján alkalmi homokbányát nyitottak, és itt csontvázat találtak. Simán Katalin még aznap elment megnézni a lelőhelyet. Ekkorra már egy ló és egy emberi csontvázat bolygattak ki. A sírtól nem messze, kb. 6 8 m-re a homokbánya falából edény darabja látszott ki. Egy szájjal lefelé fordított nagyobb és benne egy kisebb edényt találtak VIII ig folytattunk itt leletmentő-hitelesítő ásatást. Mire kiérkeztünk a helyszínre a második csontváz nagy részét is elhordták, a leleteket azonban átadták nekem. Az egyhetes leletmentés több sírt nem eredményezett, a közelben levő, felhagyott homokbányában sem találtunk semmi telepre vagy temetőre utaló nyomot. A sírok valószínűleg honfoglalás koriak. Wolf Mária Tállya, Halastó-szőlők (szerencsi j.) Gallus Sándor évi ásatási helyének (A. É ) azonosítása. A lelőhely Tállyától keletre, a Várhegy alatt folyó patak völgyében található,

10 96 B. HELLEBRANDT MAGDOLNA SIMÁN KATALIN Forró Tok. XIII. századi bögre. a Vároldal-hídtól (ahol a pataktól néhány lépésre egy forrás is fakad) a patak nyugati partján észak felé haladva a dűlőúton 50 m távolságra, Bodnár Béla és György, valamint Blaskó János szőlőjének a területén. (Nóvák József tállyai lakos, aki emlékezett az ásatásra, elmondta, hogy Bodnárék szőlőjében a kocsifelhajtót az ásatás során alakították ki.) A felszínen néhány késő-középkori cserép volt, de az út bevágásából neolitikus kerámiát is gyűjtöttem. A felszínen valószínűleg a patakvölgy feltöltődése miatt nincs neolitikus leletanyag, Gallus Sándor is 1,4 m mélységben találta a tiszadobi-korai bükki réteget. Tiszakeszi (mezőcsáti j.) Bartók László az Agrober műszaki ellenőre jelentette a múzeumnak, hogy Tiszakeszin az általános iskola bővítése alkalmával, alapásáskor csontvázakat találtak. A leletmentéskor egy bolygatott női sírt figyeltem meg. Sírmélység: 1,6 m; tájolás: 40'. Melléklete nem volt, de a koporsó nyomai jól látszódtak. A második sírt jelenlétemben bontották ki. Beásása jól látszott, itt is sok koporsómaradvány került elő. Gyermekcsontváz, tájolása: 47'; sírmélység: 1,9 m. A sír földjében több koporsószeg és néhány ruhagomb volt. Wolf Mária Tomor-Gyanda (edelényi j.) IV. 5 6-án terepbejárást végeztem Tomoron a Gyanda dűlőben. Györífy György ide lokalizálja a középkori Gyanda falut. Pesthy F. kéziratos

11 RÉGÉSZETI KUTATÁSOK BORSOD-ABAÜJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN ÉVBEN 97 helységnévtárában említi, hogy a múlt század közepén itt még templom alapfalait és más épületromokat is találtak. Terepbejárásom során azonban a Gyanda dombon csak egy későbronzkori telepet találtam. Árpád-kori vagy középkori falunak nyomát sem találtam. Wolf Mária Vadna (ózdi j.) Czövek Lajos (Kazincbarcika, Kossuth u. 33.) több alkalommal hozott be őskori neolitikus cserepeket az egri és az ózdi út közötti háromszög területéről. A cserepek mellett nagyobb köveket is talált.

A Herman OTTÓ MÚZEUM ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI 1976-BAN

A Herman OTTÓ MÚZEUM ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI 1976-BAN A Herman OTTÓ MÚZEUM ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI 1976-BAN GÁDOR JUDIT HELLEBRANDT MAGDOLNA Abaújvár-Vár (encsi j.) Az abaújvári földvárban folytattuk az 1974. évtől folyó feltárásokat. A sánc átvágása után

Részletesebben

Sajószentpéter-Vasúti őrház, 2008

Sajószentpéter-Vasúti őrház, 2008 Sajószentpéter-Vasúti őrház, 2008 Projekt: 26. sz. főút négynyomúsítása 9+600 és 12+000 km szelvények között Ásatási beszámoló Csengeri Piroska (ásatásvezető régész) - A két ismert régészeti lelőhelyen

Részletesebben

Régészeti ásatások és leletek Szabolcs-Szatmár megyében 1987/88-ban

Régészeti ásatások és leletek Szabolcs-Szatmár megyében 1987/88-ban Régészeti ásatások és leletek Szabolcs-Szatmár megyében 1987/88-ban ISTVÁNOVITS ESZTER - KURUCZ KATALIN 1986-ban adódott lehetőség arra a Jósa András Múzeumban, hogy rövidebb-hoszszabb szünet után ismét

Részletesebben

2006. november 28-ig végzett munkáiról

2006. november 28-ig végzett munkáiról Jelentés a Tolna megye M6 autópálya Tolna-Bátaszék (144+200-170+900) km szelvény közötti szakaszának területén kezdett megelőző régészeti feltárás 2006. július 28-ig végzett munkáiról Július 3-án megkezdődött

Részletesebben

Feltárási jelentés Cigándi árvízi tározó régészeti kutatása 2005 2007

Feltárási jelentés Cigándi árvízi tározó régészeti kutatása 2005 2007 Feltárási jelentés Cigándi árvízi tározó régészeti kutatása 2005 2007 A régészeti kutatómunkák 2004 májusában kezdődtek, ekkor a miskolci Herman Ottó Múzeum örökségvédelmi hatástanulmányban elemezte a

Részletesebben

LENGYELTÓTI VÁROS RÉGÉSZETI LELŐHELYEI RÉGÉSZETI FELMÉRÉS LENGYELTÓTI VÁROS RENDEZÉSI TERVÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

LENGYELTÓTI VÁROS RÉGÉSZETI LELŐHELYEI RÉGÉSZETI FELMÉRÉS LENGYELTÓTI VÁROS RENDEZÉSI TERVÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ LENGYELTÓTI VÁROS RÉGÉSZETI LELŐHELYEI RÉGÉSZETI FELMÉRÉS LENGYELTÓTI VÁROS RENDEZÉSI TERVÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ Lengyeltóti város régészeti lelőhelyei Régészeti felmérés Lengyeltóti város rendezési tervének

Részletesebben

régészeti feltárás 2006. július 28-ig végzett munkáiról

régészeti feltárás 2006. július 28-ig végzett munkáiról M6 Tolna-Mözs - Bátaszék szakasz megelőző régészeti feltárás részszámlához szakmai beszámoló A 032-es lelőhely déli felén 3312 m²-t humuszoltunk le, itt lelassította munkánkat az átlag 1 méter feletti

Részletesebben

Vandálok a Hernád völgyében

Vandálok a Hernád völgyében Vandálok a Hernád völgyében Garadna-elkerülő út, 1. lelőhely települése Csengeri Piroska dr. Pusztai Tamás Herman Ottó Múzeum Előadásként elhangzott a Barbarikum peremvidékein c. konferencián, Miskolc,

Részletesebben

JELENTÉS A BÜKKÁBRÁNYI LIGNITBÁNYA TERÜLETÉN 2011-BEN VÉGZETT ÁSATÁSOKRÓL

JELENTÉS A BÜKKÁBRÁNYI LIGNITBÁNYA TERÜLETÉN 2011-BEN VÉGZETT ÁSATÁSOKRÓL JELENTÉS A BÜKKÁBRÁNYI LIGNITBÁNYA TERÜLETÉN 2011-BEN VÉGZETT ÁSATÁSOKRÓL Bükkábrány-Bánya IV. lelőhely A Vatta község közigazgatási területén található Bükkábrány-Bánya IV.lelőhelyet 2006 tavaszán és

Részletesebben

Késő római temető, Lussonium

Késő római temető, Lussonium Lussonium, késő római temető kutatása 2009 Lussonium római kori erődjének kutatása szempontjából mindig is kiemelt figyelmet kapott a római kori temető megtalálása, mely rendkívül fontos a terület római

Részletesebben

Jelentés az egri érseki palota 2011-es feltárásáról

Jelentés az egri érseki palota 2011-es feltárásáról A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja Kováts István Jelentés az egri érseki palota 2011-es feltárásáról 2012 A Heves Megyei Múzeumi Szervezet,

Részletesebben

Csörög Településrendezési terv

Csörög Településrendezési terv Csörög Településrendezési terv Örökségvédelmi hatástanulmány Régészet munkarész Archeo-Art Bt. I. Vizsgálat Csörög, Örökségvédelmi hatástanulmány, Régészet Bevezetés A jelenlegi hatástanulmány Csörög település

Részletesebben

A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján

A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján Csányi Viktor Szabó Géza A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján A mai Bonyhád keleti szélén, ahol egykor a dombok lábánál a középkori út kanyargott Pécs felé,

Részletesebben

A Herman OTTÓ MÚZEUM LELETMENTÉSI ÉS ÁSATÁSAI 1975-BEN

A Herman OTTÓ MÚZEUM LELETMENTÉSI ÉS ÁSATÁSAI 1975-BEN 65 A Herman OTTÓ MÚZEUM LELETMENTÉSI ÉS ÁSATÁSAI 1975-BEN GÁDOR JUDIT HELLEBRANDT MAGDOLNA Abaújvár, vár (encsi j.) Az abaújvári földvár (1. kép) 1974. évben megkezdett sáncátvágását befejeztük. A teljes

Részletesebben

JUBILEUMI KÖTET. Életük a régészet

JUBILEUMI KÖTET. Életük a régészet JUBILEUMI KÖTET Életük a régészet A ságvári őskőkori telep ásatói 1932-ben: Csalogovits József, Gaál István, Hillebrand Jenő, Laczkó Dezső és Gönczi Ferenc Dr. Draveczky Balázs (1938-2003) A múzeumban

Részletesebben

A törteli kunhalmok leletei: A Mák-halom vizsgálata georadarral

A törteli kunhalmok leletei: A Mák-halom vizsgálata georadarral HISTÓRIA RÉGI ÉS RÉGEBBI TÖRTEL A törteli kunhalmok leletei: A Mák-halom vizsgálata georadarral Katona Orsolya 1, Pásztor József 4, Dinnyés István 3, Dr. Sipos György 1, Dr. Páll Dávid Gergely 1, Dr. Mezősi

Részletesebben

Összefoglaló a keszthely-fenékpusztai késő római erőd területén végzett ásatásról 2014. 07. 28. 2014. 08. 22

Összefoglaló a keszthely-fenékpusztai késő római erőd területén végzett ásatásról 2014. 07. 28. 2014. 08. 22 Összefoglaló a keszthely-fenékpusztai késő római erőd területén végzett ásatásról 2014. 07. 28. 2014. 08. 22 Ásatásvezető: Straub Péter (Göcseji Múzeum) Munkatársak: Dr. Heinrich-Tamáska Orsolya (Geisteswissenschaftliches

Részletesebben

4. Pusztaszikszó sóderbánya: Alföldi Vonaldíszes Kerámia Kultúra edénytöredékei, egy kisedény, pattintott obszidián, -kőeszközök, kőbalta.

4. Pusztaszikszó sóderbánya: Alföldi Vonaldíszes Kerámia Kultúra edénytöredékei, egy kisedény, pattintott obszidián, -kőeszközök, kőbalta. FÜZESABONY RÉGÉSZETI LELŐHELYEI Újkőkor (Neolitikum) 1. Pusztaszikszó sertéstelep: Kerámia töredékek, pattintott kőeszközök. Az Alföldi Vonaldíszes Kerámia Kultúrája leletanyaga. (terepbejárás) 2. Pusztaszikszó

Részletesebben

A Herman OTTÓ MÚZEUM ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI 1985-1986 B. HELLEBRANDT MAGDOLNA-LOVÁSZ EMESE

A Herman OTTÓ MÚZEUM ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI 1985-1986 B. HELLEBRANDT MAGDOLNA-LOVÁSZ EMESE A Herman OTTÓ MÚZEUM ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI 1985-1986 B. HELLEBRANDT MAGDOLNA-LOVÁSZ EMESE 1985 Bodroghalom-Medvetanya A feltárt kelta temetőtől kb. 300 méterre, de ugyanazon az összefüggő homokdombon

Részletesebben

A Herman OTTÓ MÚZEUM ÉVI ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI

A Herman OTTÓ MÚZEUM ÉVI ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI A Herman OTTÓ MÚZEUM 1977 1978. ÉVI ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI 1977. Abaújkér (encsi j.) Király Ferenc jelentette, hogy Abaújszántó fölött a Szerencs patak völgyében, a Gyürtetőn levő Ördögsziklával szemben

Részletesebben

Kutatási Jelentés a Tata Angolpark területén május 11. és május 14. között folytatott kertrégészeti feltárásról

Kutatási Jelentés a Tata Angolpark területén május 11. és május 14. között folytatott kertrégészeti feltárásról Kutatási Jelentés a Tata Angolpark területén 2009. május 11. és 2009. május 14. között folytatott kertrégészeti feltárásról A Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti kar Kertm vészeti tanszéke szisztematikus

Részletesebben

Feltárási jelentés Sátoraljaújhely Római Katolikus főplébánia templom keleti külső oldala

Feltárási jelentés Sátoraljaújhely Római Katolikus főplébánia templom keleti külső oldala Feltárási jelentés Sátoraljaújhely Római Katolikus főplébánia templom keleti külső oldala 2009. május júniusában régészeti feltárást végeztünk Sátoraljaújhely Római Katolikus főplébánia templom keleti

Részletesebben

Szakági munkarészek. Környezeti értékelés

Szakági munkarészek. Környezeti értékelés Szakági munkarészek Környezeti értékelés A változtatási szándék a 314/2015. (XII.25.) Kormányrendelet értelmében környezeti hatásvizsgálat köteles, az eljárás lefolytatásra került. Fentiek miatt az előzetes

Részletesebben

f. ~G? ... -,- ~~~ MUZEUM KELEMÉR-MOHOSV ÁR ÉVI RÉGÉSZETI FELTÁRÁSAI Herman Ottó Múzeum Miskolc 2002.

f. ~G? ... -,- ~~~ MUZEUM KELEMÉR-MOHOSV ÁR ÉVI RÉGÉSZETI FELTÁRÁSAI Herman Ottó Múzeum Miskolc 2002. f. ~G? ~~~ HERMAN MUZEUM /... -,- OTTO KELEMÉR-MOHOSV ÁR 2002. ÉVI RÉGÉSZETI FELTÁRÁSAI A FELTÁRAsON KÉSZÜLT FOTÓK LEÍRAsA Ásatásvezető: Pusztai Tamás Herman Ottó Múzeum Miskolc 2002. 1 3. A munkateület

Részletesebben

ELŐZETES JELENTÉS SZÉCSÉNKE-KIS-FERENC-HEGY SZELETIEN LELŐHELY ÉVI SZONDÁZÓ KUTATÁSÁRÓL

ELŐZETES JELENTÉS SZÉCSÉNKE-KIS-FERENC-HEGY SZELETIEN LELŐHELY ÉVI SZONDÁZÓ KUTATÁSÁRÓL ELŐZETES JELENTÉS SZÉCSÉNKE-KIS-FERENC-HEGY SZELETIEN LELŐHELY 2015. ÉVI SZONDÁZÓ KUTATÁSÁRÓL 6. Kőkor Kerekasztal 2015. december 11. Miskolc, Herman Ottó Múzeum, Pannon-tenger Múzeum Zandler Krisztián

Részletesebben

Pattintott kőeszközök: nyersanyagok; vizsgálati módszerek; magyarországi legfontosabb nyersanyagok Kerámia 1. régészeti vonatkozások

Pattintott kőeszközök: nyersanyagok; vizsgálati módszerek; magyarországi legfontosabb nyersanyagok Kerámia 1. régészeti vonatkozások Archeometria Pattintott kőeszközök: nyersanyagok; vizsgálati módszerek; magyarországi legfontosabb nyersanyagok Kerámia 1. régészeti vonatkozások Földrajzi környezet - földtani környezet 1 Legfontosabb

Részletesebben

A SZEGVÁR-OROMDŰLŐI CSÁSZÁRKORI TELEP. ISTVÁNOVITS Eszter LŐRINCZY Gábor PINTYE Gábor

A SZEGVÁR-OROMDŰLŐI CSÁSZÁRKORI TELEP. ISTVÁNOVITS Eszter LŐRINCZY Gábor PINTYE Gábor A SZEGVÁR-OROMDŰLŐI CSÁSZÁRKORI TELEP ISTVÁNOVITS Eszter LŐRINCZY Gábor PINTYE Gábor A Csongrád megyei Szegváron (1. kép 1 2) 1980 tavaszán homokbányászás közben sírok és telepobjektumok kerültek elő.

Részletesebben

3. melléklet a 8/2008. (II. 29.) rendelethez

3. melléklet a 8/2008. (II. 29.) rendelethez A régészeti örökségvédelem szempontjából érintett ingatlanok 3. melléklet a 8/2008. ( 29.) rendelethez A B C D 1 KÖH azonosító Lelőhely neve Helyrajziszám Lelőhely jellege - kora 2 27425 Kőeszköz, őskor

Részletesebben

A Herman OTTÓ MÚZEUM ÉVI ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI

A Herman OTTÓ MÚZEUM ÉVI ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI A Herman OTTÓ MÚZEUM 1973 1974. ÉVI ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI GÁDOR JUDIT HELLEBRANDT MAGDOLNA 1973 Bódvaszilas Alsóhegy (edelényi j.) A Húsvét zsombolyból (Lsz. 73.30.1.) és a Kalap zsombolyból (Lsz.

Részletesebben

Kutatási jelentés. Szögliget-Szádvár, keleti várrész déli falán folytatott falkutatási munkák. 2009. június-július

Kutatási jelentés. Szögliget-Szádvár, keleti várrész déli falán folytatott falkutatási munkák. 2009. június-július Kutatási jelentés Szögliget-Szádvár, keleti várrész déli falán folytatott falkutatási munkák 2009. június-július A Szádvárért Baráti Kör sikeres, az NKA Régészeti és Műemléki Szakkollégiumához benyújtott

Részletesebben

Gesta XI (2012) 55 88.

Gesta XI (2012) 55 88. Gesta XI (2012) 55 88. FÜZESABONY ÖREGDOMB BRONZKORI TELL-TELEPÜLÉS KŐANYAGA Horváth Tünde a, Szathmári Ildikó b, Farkas-Pető Anna c, Farkas István d, Mihály Judith e a MTA BTK Régészeti Intézete, 1014,

Részletesebben

A Herman OTTÓ MÜZEUM ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI

A Herman OTTÓ MÜZEUM ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI A Herman OTTÓ MÜZEUM ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI 1980-1982 L. WOLF MÁRIA-SIMÁN KATALIN Abaújalpár Aranyos völgy (encsi járás) Erdőbénye és Abaújalpár között az országút Nagy-Murga alatti szakaszának ÉK-i

Részletesebben

A TÖRTÉNETI ABAÚJ-TORNA MEGYE VÁRAI (Az őskortól a kuruc korig) II.

A TÖRTÉNETI ABAÚJ-TORNA MEGYE VÁRAI (Az őskortól a kuruc korig) II. A TÖRTÉNETI ABAÚJ-TORNA MEGYE VÁRAI (Az őskortól a kuruc korig) II. SÁRKÖZY SEBESTYÉN-NOVÁKI GYULA Közleményünk - a címében szereplő megjelölést részben szűkítve - elsődleges céljaként az alig, vagy az

Részletesebben

Feltárási dokumentáció

Feltárási dokumentáció Feltárási dokumentáció a Herman Ottó-barlangban 2005. december 3-án végzett üledékminta-vételezésről Dr. Ringer Árpád Miskolci Egyetem BTK Ős- és Ókortörténeti Tanszék Tartalom 1. A 2005. évi mintavételezés

Részletesebben

régészeti lelőhelyek jegyzéke az Országos Régészeti Adattár alapján

régészeti lelőhelyek jegyzéke az Országos Régészeti Adattár alapján Ssz./KÖH nyilv.t. sz. 001/26751 002/26752 003/26753 004/45349 005/45103 006/45106 007/26757 008/26758 009/26759 010/26760 Név 61-es elkerülő út 1. lelőhely 61-es elkerülő út 2. lelőhely 61-es elkerülő

Részletesebben

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY RÉGÉSZETI SZAKTERÜLETI RÉSZ BALATONAKALI (VESZPRÉM MEGYE)

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY RÉGÉSZETI SZAKTERÜLETI RÉSZ BALATONAKALI (VESZPRÉM MEGYE) KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY RÉGÉSZETI SZAKTERÜLETI RÉSZ BALATONAKALI (VESZPRÉM MEGYE) Készült: Balatonakali község településrendezési tervéhez Készítette: Pintér László régész Laczkó Dezső

Részletesebben

Jelentés az aquincumi polgárváros területén folytatott műszeres leletkutatás, ásatás és lelőhelyvédelmi munkák első üteméről

Jelentés az aquincumi polgárváros területén folytatott műszeres leletkutatás, ásatás és lelőhelyvédelmi munkák első üteméről Jelentés az aquincumi polgárváros területén folytatott műszeres leletkutatás, ásatás és lelőhelyvédelmi munkák első üteméről 2013. június 24. én, valamint 2014. június 7. és 23. között szisztematikus leletkutatást

Részletesebben

A Herman OTTÖ MÚZEUM ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI 1983-BAN L. WOLF MÁRIA-SIMÁN KATALIN. Abaújalpár

A Herman OTTÖ MÚZEUM ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI 1983-BAN L. WOLF MÁRIA-SIMÁN KATALIN. Abaújalpár A Herman OTTÖ MÚZEUM ÁSATÁSAI ÉS LELETMENTÉSEI 1983-BAN L. WOLF MÁRIA-SIMÁN KATALIN Abaújalpár A Korlát-Ravaszlyuktető ásatása alatt terepbejáráson a községtől északkeletre, keletre és délre limnokvarcit

Részletesebben

Váchartyán Településrendezési terv módosítása

Váchartyán Településrendezési terv módosítása Váchartyán Településrendezési terv módosítása Örökségvédelmi hatástanulmány Régészeti munkarész Készítette: Archeo-Art Bt. I. Vizsgálat Bevezetés A jelenlegi hatástanulmány a PESTTERV Kft. megbízásából

Részletesebben

SZABOLCS ÉS SZATMÁR MEGYÉK ÁRPÁD-KORI (XI XIII. SZÁZADI) FÖLDVÁRAI ÉS MONOSTORAI

SZABOLCS ÉS SZATMÁR MEGYÉK ÁRPÁD-KORI (XI XIII. SZÁZADI) FÖLDVÁRAI ÉS MONOSTORAI SZABOLCS ÉS SZATMÁR MEGYÉK ÁRPÁD-KORI (XI XIII. SZÁZADI) FÖLDVÁRAI ÉS MONOSTORAI 1966 őszén, a IV. alföldi régészeti tudományos ülésszakon Szegeden, a fenti címmel elhangzott előadásunkban 1 Szabolcs és

Részletesebben

Autóbuszjáratok indulnak Encs, autóbusz-állomásról

Autóbuszjáratok indulnak Encs, autóbusz-állomásról Autóbuszjáratok indulnak Encs, autóbusz-állomásról Abaújdevecserbe I 7.32 21 10.30 22 10.30 I 14.13 M 15.55 Abaújkérbe I 5.00 I 5.40 I 6.00 I 6.26 W 6.35 M 7.10 X 7.55 X 10.00 X 12.10 M 12.30 15 14.15

Részletesebben

ÚJABB ADATOK A BADEN-PÉCELI KULTÚRA KELTEZÉSÉHEZ

ÚJABB ADATOK A BADEN-PÉCELI KULTÚRA KELTEZÉSÉHEZ ÚJABB ADATOK A BADEN-PÉCELI KULTÚRA KELTEZÉSÉHEZ Horváth Tünde- S. Svingor Éva - Molnár Mihály 1 1. melléklet: A mintavételre kijelölt objektumok rövid jellemzése: - 203. gödör, 33-34/4 szelvény: a többrétegű

Részletesebben

(A településről készült katonai felmérés1785-ből)

(A településről készült katonai felmérés1785-ből) (A településről készült katonai felmérés1785-ből) Egercsehi község településrendezési tervéhez készült Régészeti örökségvédelmi hatásvizsgálat 2007. Dokumentáció: (településismertetés, régészeti érintettség,

Részletesebben

A Herman OTTÓ MÚZEUM ÉVI LELETMENTÉSEI

A Herman OTTÓ MÚZEUM ÉVI LELETMENTÉSEI A Herman OTTÓ MÚZEUM 1972. ÉVI LELETMENTÉSEI Bodroghalom (sátoraljaújhelyi j.) Egry József tanító telefon jelentését követően az alábbi lelőhelyekről gyűjtöttünk leleteket: A falu és a víztorony közti

Részletesebben

N+DL System Kft. Kácsor Ferenc. Út Finis Kft.

N+DL System Kft. Kácsor Ferenc. Út Finis Kft. Karakter 95 Építő és Szakipari Kft. Nyíregyháza N+DL System Kft. Kótaj Kácsor Ferenc Eger Út Finis Kft. Fót Mérték Építészeti Stúdió Kft. Budapest Nóra 97 Kft. Polgár Tiszántúli Református Egyházkerület

Részletesebben

2014. január hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Mérés tervezett ideje. Mérés tervezett helye

2014. január hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Mérés tervezett ideje. Mérés tervezett helye 2014. január hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helye B.-A.-Z. MRFK. Közlekedésrendészeti Osztály - Forgalomellenőrző Alosztály január 01. szerda 08.00-10.00 Miskolc, Andrássy

Részletesebben

Készítette: Habarics Béla

Készítette: Habarics Béla A Simai-tó tanösvény terve Készítette: Habarics Béla A településről hhhhhhhhhelyszí Csengersima a 49. számú főút mellett keletről elterülő ne község. Közúti és teherforgalmi határátkelőhely található külterületén.

Részletesebben

VONALDÍSZES KERÁMIA KULTÚRA ELTERJEDÉSE AZ ALFÖLDÖN

VONALDÍSZES KERÁMIA KULTÚRA ELTERJEDÉSE AZ ALFÖLDÖN VONALDÍSZES KERÁMIA KULTÚRA ELTERJEDÉSE AZ ALFÖLDÖN Az 1955-ben megtartott Régészeti Konferencia összegezte a hazai őskori kutatás állását, rámutatva arra, hogy az utolsó tíz év anyaggyarapodása ellenére

Részletesebben

Autóbuszjáratok indulnak Encs, autóbusz-állomásról

Autóbuszjáratok indulnak Encs, autóbusz-állomásról Autóbuszjáratok indulnak Encs, autóbusz-állomásról Abaújdevecserbe I 7.32 50 10.30 I 14.13 M 15.55 Abaújkérbe I 5.00 I 5.40 I 6.05 I 6.26 W 6.35 M 7.10 X 7.55 X 10.00 X 12.10 M 12.30 15 14.15 X 14.28 M

Részletesebben

Gyál Településrendezési eszközei

Gyál Településrendezési eszközei Gyál Településrendezési eszközei Örökségvédelmi hatástanulmány Régészeti munkarész Készítette: Archeo-Art Bt. I. Vizsgálat Bevezetés A jelenlegi hatástanulmány a Pestterv Kft. megbízásából Gyál rendezési

Részletesebben

2016. október hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

2016. október hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2016. október hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Nap Mérés tervezett ideje Mérés tervezett helye B-A-Z Megyei Közlekedésrendészeti Osztály - Forgalomellenőrző Alosztály október

Részletesebben

Báta középkori plébániatemplomának feltárása

Báta középkori plébániatemplomának feltárása A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja K. Németh András Rácz Miklós Báta középkori plébániatemplomának feltárása Nyomtatott kiadás: 2013 Légifotó

Részletesebben

6/2009. (II. 24.) sz. rendelete 11/2008. (IV. 25.) számú Gyömrő Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló rendeletének módosításáról

6/2009. (II. 24.) sz. rendelete 11/2008. (IV. 25.) számú Gyömrő Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló rendeletének módosításáról 6/2009. (II. 24.) sz. rendelete 11/2008. (IV. 25.) számú Gyömrő Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló rendeletének módosításáról 1. A 11/2008. (IV. 25.) sz. a Gyömrő Város Helyi Építési Szabályzatáról

Részletesebben

Domoszló, őrlőkő- és malomkő kitermelés és műhelyterület Jelentés

Domoszló, őrlőkő- és malomkő kitermelés és műhelyterület Jelentés Domoszló, őrlőkő- és malomkő kitermelés és műhelyterület Jelentés Helyszín: Domoszló, Kisnána Időpont: 2012. 07.02-09. Résztvevők: T. Biró Katalin, Péterdi Bálint, Regenye Judit, Tóth Zoltán Henrik, Domoszló,

Részletesebben

KÖRÖSTARCSA KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

KÖRÖSTARCSA KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV KÖRÖSTARCSA KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV Örökségvédelmi hatástanulmány Egyeztetési anyag Gyula, 2006 2 Örökségvédelmi hatástanulmány Köröstarcsa község településrendezési tervéhez 1. Vizsgálat a) történeti

Részletesebben

Csanytelek Község Polgármesterétől

Csanytelek Község Polgármesterétől Csanytelek Község Polgármesterétől 6647 Csanytelek, Volentér János tér 2 Tel.: 63 / 578 510 Fax: 63 / 578-517 e-mail: csanytelek@csanytelek.hu, www.csanytelek.hu 7-51/2013. E L Ő T E R J E S Z T É S Csanytelek

Részletesebben

Kerámia - fogalma - szerepe a régészeti anyagban - vizsgálata régészeti módszerekkel - kérdések

Kerámia - fogalma - szerepe a régészeti anyagban - vizsgálata régészeti módszerekkel - kérdések Kerámiák archeometriai vizsgálata Régészeti szempontok T. Biró Katalin MNM tbk@ace.hu Kerámia - fogalma - szerepe a régészeti anyagban - vizsgálata régészeti módszerekkel - kérdések 1 Kerámia - fogalma

Részletesebben

A Békés Megyei Múzeumok Közleményei 23 (2002) 115-143. AVAR KORI TELEPRÉSZLET KARDOSKÚTON. - Rózsa Zoltán -

A Békés Megyei Múzeumok Közleményei 23 (2002) 115-143. AVAR KORI TELEPRÉSZLET KARDOSKÚTON. - Rózsa Zoltán - A Békés Megyei Múzeumok Közleményei 23 (2002) 115-143. AVAR KORI TELEPRÉSZLET KARDOSKÚTON - Rózsa Zoltán - Az avarok telepeinek emlékanyagát először Farkas Sándor találta meg Csongrádon. 1 Az általa feltárt

Részletesebben

Csömör Településrendezési Eszközeinek módosítása

Csömör Településrendezési Eszközeinek módosítása Csömör Településrendezési Eszközeinek módosítása Örökségvédelmi hatástanulmány Régészeti munkarész Készítette: Archeo-Art Bt. I. Vizsgálat Bevezetés A jelenlegi hatástanulmány vizsgálati munkarésze Csömör

Részletesebben

A Jászság kapuja Jászfényszaru. régészeti leletek, kulturális emlékek Jászfényszaruból. időszaki kiállítás. A kiállítás ismertetője

A Jászság kapuja Jászfényszaru. régészeti leletek, kulturális emlékek Jászfényszaruból. időszaki kiállítás. A kiállítás ismertetője A Jászság kapuja Jászfényszaru régészeti leletek, kulturális emlékek Jászfényszaruból időszaki kiállítás A kiállítás ismertetője Jászfényszaru település várossá válásának 25. évfordulója és a XXIV. jász

Részletesebben

2016. november hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

2016. november hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2016. november hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Nap Mérés tervezett ideje Mérés tervezett helye B-A-Z Megyei Közlekedésrendészeti Osztály - Forgalomellenőrző Alosztály november

Részletesebben

Csiszolt kőeszközök 1. Csiszolt kőeszközök vizsgálata. Régészet - tipológia - technológia - funkció vizsgálatok Néprajz

Csiszolt kőeszközök 1. Csiszolt kőeszközök vizsgálata. Régészet - tipológia - technológia - funkció vizsgálatok Néprajz Csiszolt kőeszközök 1. Csiszolt kőeszközök vizsgálata Régészet - tipológia - technológia - funkció vizsgálatok Néprajz Csiszolt kőeszközök 1. kaptafa alakú balta Bakonynána Csiszolt kőeszközök 1. Deposit

Részletesebben

ESETTANULMÁNY : FELDEBRŐ ÁRPÁD-KORI TEMPLOMA I. rész Építéstörténet és művészettörténet

ESETTANULMÁNY : FELDEBRŐ ÁRPÁD-KORI TEMPLOMA I. rész Építéstörténet és művészettörténet Propedeutika / Bevezetés a művészettörténetbe Tárgyrögzítés az építészetben és a falképfestészetben Épületkutatás, feltárás, restaurálás és művészettörténet ESETTANULMÁNY : FELDEBRŐ ÁRPÁD-KORI TEMPLOMA

Részletesebben

A térség őstörténete az Emlékpark programjában

A térség őstörténete az Emlékpark programjában A térség őstörténete az Emlékpark programjában A régió és az ország technikatörténeti helyzetének a bemutatása az európai civilizáció fejlődése tükrében: A Kárpát-medence a kezdetektől kiemelt szerepet

Részletesebben

RÉZKORI ÉS CSÁSZÁRKORI LELETEK MEZÖZOMBORON SIMÁN KATALIN

RÉZKORI ÉS CSÁSZÁRKORI LELETEK MEZÖZOMBORON SIMÁN KATALIN RÉZKORI ÉS CSÁSZÁRKORI LELETEK MEZÖZOMBORON SIMÁN KATALIN 1980 szeptemberében Bajcsi József jelentette a Herman Ottó Múzeumnak, hogy Mezőzombor mellett az új vasúti sínpár lefektetése során régészeti leletekre

Részletesebben

Bogyoszló településrendezési tervének módosítása

Bogyoszló településrendezési tervének módosítása Bogyoszló településrendezési tervének módosítása Örökségvédelmi hatástanulmány Régészet Archeo-Art Bt. 1., Vizsgálat Bevezetés A jelenlegi hatástanulmány Bogyoszló település Szerkezeti és Szabályozási

Részletesebben

Képzőművészeti kiállítás-katalógus: Gyulai fazekasság

Képzőművészeti kiállítás-katalógus: Gyulai fazekasság Képzőművészeti kiállítás-katalógus: Gyulai fazekasság 7. Ltsz.: 60. 167. 84. Korong alakú cserépfedő.; 8. Régi ltsz.: 1756. Yasttg, dombordíszes kályhacsempe vagy épületdisz Középkori és XVI XVII. századi

Részletesebben

Tartalom. III. Nagykőrös város épített öröksége- 39/2015. (III. 11.) Korm. Rendelet 12. melléklet 1-2-3. pontjai szerint

Tartalom. III. Nagykőrös város épített öröksége- 39/2015. (III. 11.) Korm. Rendelet 12. melléklet 1-2-3. pontjai szerint Nagykőrös város örökségvédelmi hatástanulmánya és értékvédelmi terve 39/2015. (III. 11.) Korm. Rendelet 12. mellékletében (Az örökségvédelmi hatástanulmány és az értékvédelmi terv részletes tartalma) felsorolt

Részletesebben

Decs Ete középkori mezőváros kutatása II. 2004-2007

Decs Ete középkori mezőváros kutatása II. 2004-2007 Decs Ete középkori mezőváros kutatása II. 2004-2007 A középkori Ete mezőváros a Tolna megyei Sárközben, Decs község határában, a Báta árteréből 1-5 m-rel kiemelkedő, hosszan elnyúló dombháton található,

Részletesebben

Veresegyház, Kis-réti gazdaságiés lakóterület

Veresegyház, Kis-réti gazdaságiés lakóterület Veresegyház, Kis-réti gazdaságiés lakóterület Örökségvédelmi hatástanulmány Régészeti munkarész Készítette: Archeo-Art Bt. 2009. június I. Vizsgálat Bevezetés A jelenlegi hatástanulmány Veresegyház Város

Részletesebben

RÉGÉSZETI LELETEK KEVERMESEN ÉS KÖRNYÉKÉN

RÉGÉSZETI LELETEK KEVERMESEN ÉS KÖRNYÉKÉN A BÉKÉS MEGYEI MÚZEUMI SZERVEZET MÚZEUMPEDAGÓGIAI FÜZETEI RÉGÉSZETI LELETEK KEVERMESEN ÉS KÖRNYÉKÉN PELLE FERENC BÉKÉSCSABA, 1978. A sorozatot szerkeszti SZ. KOZÁK MARIA Az eddig megjelent füzetek: 1.

Részletesebben

Süttő Község Településrendezési terve, 2010.

Süttő Község Településrendezési terve, 2010. Süttő Község Településrendezési terve, 2010. Örökségvédelmi hatástanulmány Régészet Archeo-Art Bt. I. Vizsgálat Süttő, Örökségvédelmi hatástanulmány, Régészet Bevezetés A jelenlegi hatástanulmány Süttő

Részletesebben

2016. július hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

2016. július hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2016. július hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Nap Mérés tervezett ideje Mérés tervezett helye B.-A.-Z. MRFK. Közlekedésrendészeti Osztály - Forgalomellenőrző Alosztály július

Részletesebben

Mérés tervezett helye

Mérés tervezett helye 2015. november hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Nap B.-A.-Z. MRFK. Közlekedésrendészeti Osztály - Forgalomellenőrző Alosztály november 01. vasárnap 07.00-08.00 Miskolc, József

Részletesebben

Kőeszközök, kerámiák és fémek archeometriája Csiszolt kőeszközök, szerszámkövek. BSc alapok:

Kőeszközök, kerámiák és fémek archeometriája Csiszolt kőeszközök, szerszámkövek. BSc alapok: Kőeszközök, kerámiák és fémek archeometriája Csiszolt kőeszközök, szerszámkövek BSc alapok: http://www.ace.hu/curric/eltearcheometria/2010-03-30.pdf Csiszolt kőeszközök 1. Csiszolt kőeszközök vizsgálata

Részletesebben

3 4. századi temető és 4 5. századi település Szeged-Algyőn

3 4. századi temető és 4 5. századi település Szeged-Algyőn 3 4. századi temető és 4 5. századi település Szeged-Algyőn KŐHEGYI MIHÁLY VÖRÖS GABRIELLA (Baja, Türr István Múzeum Szentes, Koszta József Múzeum) 1973 áprilisa és 1976 júniusa között Kürti Béla, a Móra

Részletesebben

Jelentés a visegrádi Ágasház területén, 2005-ben folytatott megelőző feltárásról

Jelentés a visegrádi Ágasház területén, 2005-ben folytatott megelőző feltárásról A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja Kováts István Jelentés a visegrádi Ágasház területén, 2005-ben folytatott megelőző feltárásról 2012 A visegrádi

Részletesebben

2016. augusztus hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

2016. augusztus hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2016. augusztus hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Nap Mérés tervezett ideje Mérés tervezett helye B-A-Z Megyei Közlekedésrendészeti Osztály - Forgalomellenörző Alosztály augusztus

Részletesebben

Dr. CSÁNYI MARIETTA RÁKÓCZIFALVA BAGI FÖLD I. (1. LELŐHELY)

Dr. CSÁNYI MARIETTA RÁKÓCZIFALVA BAGI FÖLD I. (1. LELŐHELY) Szolnoki Tudományos Közlemények XII. Szolnok, 2008. Dr. CSÁNYI MARIETTA VÁSÁRHELYI TERV TOVÁBBFEJLESZTÉSE I. ÜTEM A SZOLNOKI DAMJANICH JÁNOS MÚZEUM MEGELŐZŐ FELTÁRÁSAI A RÁKÓCZIFALVA-BIVALY-TÓ TÉRSÉGÉBEN

Részletesebben

szeptember 18. szerda

szeptember 18. szerda szeptember 18. szerda szeptember 19. csütörtök szeptember 20. péntek szeptember 21. szombat szeptember 22. vasárnap szeptember 23. hétfő szeptember 24. kedd szeptember 25. szerda szeptember 26. csütörtök

Részletesebben

Kerámiák archeometriai vizsgálata Régészeti szempontok

Kerámiák archeometriai vizsgálata Régészeti szempontok Archeometria Kerámia 1. régészeti vonatkozások Archeometriai és kapcsolódó adatbázisok, gyűjtemények (Litotéka, Történeti kőbányák, Schafarzik gyűjtemény, Miss Marble, CERAMIS) Kerámiák archeometriai vizsgálata

Részletesebben

Hajdúdorog Kövecses-halom. Ásatási napló október 2. október16.

Hajdúdorog Kövecses-halom. Ásatási napló október 2. október16. Hajdúdorog Kövecses-halom Ásatási napló 2013. október 2. október16. 2013. október 2. hétfő Idő: meleg, napos. Létszám: 6. 12 órakor érkeztem vonattal Hajdúdorogra. Bocz Péter már vasárnap kijelölte a XI.

Részletesebben

A KÖZÉPKORI OSZTÁLY MUNKATÁRSAINAK ÁSATÁSAI ES LELETMENTÉSE11981-1991 KÖZÖTT

A KÖZÉPKORI OSZTÁLY MUNKATÁRSAINAK ÁSATÁSAI ES LELETMENTÉSE11981-1991 KÖZÖTT A KÖZÉPKORI OSZTÁLY MUNKATÁRSAINAK ÁSATÁSAI ES LELETMENTÉSE11981-1991 KÖZÖTT /. Víziváros Buda középkori külvárosai területén, a mai Vízivárosban az elmúlt években több leletmentést, illetve előzetes régészeti

Részletesebben

ÉRTESÍTÉS VASÚTI SZTRÁJK IDEJÉRE

ÉRTESÍTÉS VASÚTI SZTRÁJK IDEJÉRE ÉRTESÍTÉS VASÚTI SZTRÁJK IDEJÉRE Értesítjük a T. Utazóközönséget, hogy a MÁV sztrájk ideje alatt - 2009. május 8.-án üzemkezdettől üzemzárásig - a Borsod Volán Zrt. járatain a vasúti szabadjegyeket, valamint

Részletesebben

14. századi kályhaszemek Visegrád- Ágasház (Fő utca 15. Hrsz:64/15.) területéről

14. századi kályhaszemek Visegrád- Ágasház (Fő utca 15. Hrsz:64/15.) területéről A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja Bárdi Bogáta 14. századi kályhaszemek Visegrád- Ágasház (Fő utca 15. Hrsz:64/15.) területéről 2012 A lelőhely

Részletesebben

ıl Tétel a négy világ urának székhelye

ıl Tétel a négy világ urának székhelye Szentpéteri József A tételhegyi kutatások négy tételben: kívülrı ıl, belülrı ıl, alulról, felülrı ıl Tétel a négy világ urának székhelye ÉMI Építésügyi Minı ıségellenı ırzı ı Innovációs Nonprofit Kft.

Részletesebben

Előzetes programterv

Előzetes programterv Előzetes programterv Hadak útján Népvándorlás Kor Fiatal Kutatóinak XX. konferenciája Budapest Szigethalom, 2010. október 28-30. 2010. október 28. Csütörtök Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, Lapidárium

Részletesebben

VÍZSZOLGÁLTATÁS. Kapacitás m3/d. Vízellátó rendszer Ellátott település Vízmű telep

VÍZSZOLGÁLTATÁS. Kapacitás m3/d. Vízellátó rendszer Ellátott település Vízmű telep VÍZSZOLGÁLTATÁS Vízellátó rendszer Ellátott település Vízmű telep Kapacitás m3/d Nyékládházi Üzemigazgatóság gatóság Emőd térségi Emőd Emőd Adorjántanya 3600 Bükkaranyos Kistokaj Mályi Nyékládháza Emőd-Istvánmajor

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.11.25. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda vissza pedig 185; Összesen: 465

Részletesebben

TÚRÁK AZ ABAÚJI FÖLDVÁRAKHOZ ÉS VÁRAKHOZ. Miskolc, 2003. A túra kiírója: Helyiipari Természetbarát Egyesület. 3525 Miskolc, Vologda u. 20. 3/1.

TÚRÁK AZ ABAÚJI FÖLDVÁRAKHOZ ÉS VÁRAKHOZ. Miskolc, 2003. A túra kiírója: Helyiipari Természetbarát Egyesület. 3525 Miskolc, Vologda u. 20. 3/1. TÚRÁK AZ ABAÚJI FÖLDVÁRAKHOZ ÉS VÁRAKHOZ 2 A túra kiírója: Helyiipari Természetbarát Egyesület 3525 Miskolc, Vologda u. 20. 3/1. Az anyagot összeállította: Kiskun Magda túravezető A túrák bejárásában részt

Részletesebben

B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE EGRI ÉPÍTÉSZ IRODA KFT. 3300 Eger, Dobó utca 18. Tel.: 36/511-570 Fax: 36/411-890 Heves Megyei Bíróság mint Cégbíróság Cg. 10-09-021606 E-mail: egriepir@egriepir.hu B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

Részletesebben

Egy hipotézis nyomában

Egy hipotézis nyomában A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja Petkes Zsolt MTA Magyar Őstörténeti Témacsoport Egy hipotézis nyomában Avagy a szekszárdi vármegyeháza északi

Részletesebben

Kazincbarcika Város Képviselőtestületének 44/2005. (XII. 22.) számú rendeletéhez (mellékelve)

Kazincbarcika Város Képviselőtestületének 44/2005. (XII. 22.) számú rendeletéhez (mellékelve) 12345 1. sz. melléklet: (mellékelve) Belterület Szabályozási Terve Lásd: TRT-02 sz. tervlap M=1:4.000 6 2. sz. melléklet: (mellékelve) Külterületek Szabályozási Terve Lásd: TRT-03 sz. tervlap M=1:8.000

Részletesebben

2015. február hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Mérés tervezett ideje. Nap. Mérés tervezett helye

2015. február hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Mérés tervezett ideje. Nap. Mérés tervezett helye 2015. február hónapra tervezett sebességmérések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Nap Mérés tervezett ideje Mérés tervezett helye B.-A.-Z. MRFK. Közlekedésrendészeti Osztály - Forgalomellenőrző Alosztály február

Részletesebben

Egyházaskesző településrendezési tervének módosítása

Egyházaskesző településrendezési tervének módosítása Egyházaskesző településrendezési tervének módosítása Örökségvédelmi hatástanulmány Régészet Archeo-Art Bt. 1., Vizsgálat Bevezetés A jelenlegi hatástanulmány Egyházaskesző település Szerkezeti és Szabályozási

Részletesebben

Miskolci Közjegyzői Kamara 3530 Miskolc, Reményi u. 1. I/6. Tel: 46/507-458 Fax: 46/507-459 E-mail: mkk@mokk.hu

Miskolci Közjegyzői Kamara 3530 Miskolc, Reményi u. 1. I/6. Tel: 46/507-458 Fax: 46/507-459 E-mail: mkk@mokk.hu Miskolci Közjegyzői Kamara 3530 Miskolc, Reményi u. 1. I/6. Tel: 46/507-458 Fax: 46/507-459 E-mail: mkk@mokk.hu Elnök: Dr. Kónya Katalin Elnökhelyettes: Dr. Petraskó István A Miskolci Közjegyzői Kamara

Részletesebben

Kazincbarcika Város Képviselőtestületének 44/2005. (XII. 22.) számú rendeletéhez (mellékelve)

Kazincbarcika Város Képviselőtestületének 44/2005. (XII. 22.) számú rendeletéhez (mellékelve) 1 1. sz. melléklet: (mellékelve) Belterület Szabályozási Terve Lásd: TRT-02 sz. tervlap M=1:4.000 2 2. sz. melléklet: (mellékelve) Külterületek Szabályozási Terve Lásd: TRT-03 sz. tervlap M=1:8.000 3.

Részletesebben

1. melléklet. IV. Az őskori települések pattintott kőanyagának leírása

1. melléklet. IV. Az őskori települések pattintott kőanyagának leírása Zandler & Horváth AM 2010/4 1 1. melléklet IV. Az őskori települések pattintott kőanyagának leírása IV.1. Felső paleolitikum: gravetti kultúra? Oldalélű árvéső: a bal él proximális végén képezték ki a

Részletesebben

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó Jelzése: piros

Részletesebben

Sándor Imre PR-díj Melléklet A magyar Indiana Jones-ok Lounge Communication

Sándor Imre PR-díj Melléklet A magyar Indiana Jones-ok Lounge Communication Sándor Imre PR-díj 2015 Melléklet A magyar Indiana Jones-ok Lounge Communication Néhány kép az ásatásról Az Index-Indavideó anyaga Tömegsírt találtak, csak nem olyat Indavideó 2015.05.25. A régészeti magánvállalkozás,

Részletesebben