Windows Application. Miklós Árpád Dr. Kotsis Domokos

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Windows Application. Miklós Árpád Dr. Kotsis Domokos"

Átírás

1 Windows Application Miklós Árpád Dr. Kotsis Domokos

2 Hallgatói tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik. Ismeretük szükséges, de nem elégséges feltétele a sikeres zárthelyinek, illetve vizsgának. Sikeres zárthelyihez, illetve vizsgához a jelen bemutató tartalmán felül a kötelező irodalomként megjelölt anyag, a gyakorlatokon szóban, illetve a táblán átadott tudnivalók ismerete, valamint a gyakorlatokon megoldott példák és az otthoni feldolgozás céljából kiadott feladatok önálló megoldásának képessége is szükséges.

3 Windows Forms Application

4 Form címe Properties (tulajdonság) panel A form felirata A form neve

5 Toolbox (eszköztár) Egyszeres, kétszeres kattintás Vissza kijelölés módba Csoportok

6 Button

7 Label

8 Tulajdonságok Amit átállítottunk félkövér Visszaállítás Reset

9 Eseménykezelés Event (esemény) panel Dupla kattintásra eseménykezelő

10 Az eseménykezelő program I.

11 Az eseménykezelő program II. Alakítsuk át az előző programot, hogy újabb klikkelésre a Nem nyomtuk le és a Lenyomtuk felirat váltakozzon!

12 Az eseménykezelő program III. Írjunk programot, melyen legyen két gomb, és egy címke. Amelyiket lenyomtuk, legyen nem elérhető, a másik legyen elérhető. A címke mutassa, melyik gombot nyomtuk le.

13 Az eseménykezelő program IV. Írjunk programot, melyen legyen két gomb, és egy címke. Amelyiket lenyomtuk, legyen nem látható, a másik legyen látható. A címke mutassa, melyik gombot nyomtuk le.

14 Legfontosabb tulajdonságok I. Azonosítás Name A komponens egyedi megnevezése, amellyel hivatkozunk rá. Erre a tulajdonságra az általános névadási szabályok vonatkoznak. Parent A komponenst vizuálisan tartalmazó csoportosító vezérlő ( szülő ). Meghatározza a komponens koordinátarendszerének origóját. Tag Tetszőleges objektum tárolható ebben a tulajdonságban (hivatkozás formájában). A tulajdonság típusa object, tehát bármilyen osztály egy példányára hivatkozhat. Segítségével kiegészítő információk adhatók a komponenshez, külső vagy belső objektumok kapcsolhatók hozzá

15 Legfontosabb tulajdonságok II. Megjelenés I. BackColor, ForeColor A komponens előtér- és háttérszínét határozzák meg. Egyéni színek ( Custom ), a weben gyakran használt színek ( Web ), illetve rendszerszínkódok ( System ) közül választhatunk. BackgroundImage, BackgroundImageLayout A komponens háttérképe, amely a BackgroundImageLayout tulajdonság értéke alapján lehet a bal felső sarokba igazított ( None ), ismétlődő ( Tile ), középre igazított ( Center ), méretre igazított ( Stretch ) vagy egyéni méretezésű ( Zoom ). Cursor Az itt beállított egérmutató jelenik meg, amikor az egeret a komponens fölé húzzuk.

16 Legfontosabb tulajdonságok III. Megjelenés II. Font A komponens által megjelenített szöveg(ek) betűstílusát határozza meg. Maga is több résztulajdonságból áll, de ezek külön nem módosíthatók. Ha módosítjuk a résztulajdonságokat, mindig egy-egy új Font objektum jön létre. Ha egyáltalán nem módosítjuk, akkor a komponens átveszi a szülője (vagy szülő hiányában tartalmazója) megfelelő tulajdonságának értékét. Image, ImageAlign A komponensen megjelenített kép, amelyet az ImageAlign tulajdonság segítségével vízszintesen, illetve függőlegesen is igazíthatunk. Text, TextAlign A komponens szövege, amelyet a TextAlign tulajdonság segítségével vízszintesen, illetve függőlegesen is igazíthatunk.

17 Legfontosabb tulajdonságok IV. Viselkedés. Enabled A komponens működtetésének engedélyezésére, illetve letiltására szolgál. TabIndex, TabStop Ha a TabStop tulajdonság értéke igaz ( true ), a komponens részt vesz a Tab billentyűvel végrehajtható bejárásban, méghozzá a TabIndex tulajdonság által megadott pozícióban. Visible A komponens láthatóságának engedélyezésére, illetve letiltására szolgál. Bár elméletileg a nem látható komponensek működtetése is engedélyezhető az Enabled tulajdonsággal, ezek a felhasználó számára semmilyen módon nem érhetők el mindaddig, amíg a Visible tulajdonság (vagy a Show() metódus, lásd később) segítségével láthatóvá nem tesszük őket.

18 Legfontosabb tulajdonságok V. Elhelyezkedés I. Anchor Segítségével virtuálisan összeköthetjük a komponenst a szülő bal/jobb/felső/alsó szegélyével. Összekötés után a komponens és a szülő megfelelő széle mindig együtt mozog, tehát távolságuk átméretezéskor sem változik. AutoSize, AutoSizeMode Ha az AutoSize tulajdonság értéke igaz ( true ), a komponens automatikusan a saját tartalma által megkívánt méretre nagyítja (AutoSizeMode == GrowOnly) vagy nagyítja és kicsinyíti (AutoSizeMode == GrowAndShrink) saját magát. Dock Segítségével közvetlenül hozzákapcsolhatjuk a komponenst a szülő bal/jobb/felső/alsó szegélyéhez, vagy beállíthatjuk, hogy a komponens mindig teljesen töltse ki a szülő területét (Dock == Fill). Hozzákapcsoláskor a komponens rácsatlakozik a szülő megfelelő szegélyeire.

19 Legfontosabb tulajdonságok VI. Elhelyezkedés II. Location A komponens képpontokban számított pozícióját adja meg a szülőhöz viszonyított koordinátarendszerben. Az X és Y résztulajdonságokkal a vízszintes és függőleges pozíció külön-külön is beállítható. MaximumSize, MinimumSize A komponens képpontokban számított maximális, illetve minimális méreteit (szélességét és magasságát) adja meg. Size A komponens képpontokban számított méreteit (szélességét és magasságát) adja meg.

20 Legfontosabb tulajdonságok VII. Egyéb GenerateMember Ha a GenerateMember tulajdonság értéke igaz ( true ), a komponenshez az őt tartalmazó ablakosztályban a Visual Studio 2005 külön tagváltozót rendel. Ellenkező esetben a komponensre kívülről nem lehet majd hivatkozni. Modifiers Ez a tulajdonság szabja meg a komponens OOP láthatósági szintjét. Lehetséges értékei: public, protected, protected internal, internal, private. UseMnemonic Ha a UseMnemonic tulajdonság értéke igaz ( true ), a komponens Text tulajdonságánál megadott szövegben az & karakter után álló betű lesz a komponens gyorsbillentyűje. Az & karakter ilyenkor nem jelenik meg a komponens szövegében. UseWaitCursor Segítségével várakozó kurzorra állíthatjuk át a komponens egérmutatóját.

21 Legfontosabb metódusok I. Hide(), Show() A komponens elrejtésére, illetve felfedésére szolgáló metóduspár. Invalidate(), Update(), Refresh() Mindhárom metódus közvetve vagy közvetlenül a komponens újrarajzolását váltja ki: Invalidate() - a komponens területét részben vagy teljesen újrarajzolandónak nyilvánítja, de rajzolást közvetlenül nem végez (az újrarajzolásra tehát a legközelebbi rajzolási ciklusban kerül sor) Több felüldefiniált változata is van, ezekkel oldható meg az egyes részterületek újrarajzolandónak nyilvánítása. Update() - a komponens korábban már újrarajzolandónak nyilvánított területeinek azonnali újrarajzolását váltja ki Refresh() - a komponens teljes területét újrarajzolandónak nyilvánítja és azonnal el is végzi az újrarajzolást BringToFront(), SendToBack() A komponenst az előtérbe (azaz a többi komponens elé), illetve a háttérbe (azaz a többi komponens mögé) helyezi. Az egyes komponenseknek van egy virtuális z koordinátája is, ez határozza meg, hogy a komponens mely más elemeket takar el a képernyőn.

22 Legfontosabb metódusok II. Focus() A komponensre állítja a bemeneti fókuszt. A metódus hívását követően a felhasználó beviteli műveletei, tehát például a lenyomott billentyűk és az egérrel végzett műveletek erre a komponensre irányulnak. Select() Kiválasztja a komponenst (amennyiben az kiválasztható típusú). Ki nem választható típusú komponensek: Panel, GroupBox, PictureBox, ProgressBar, Splitter, Label, LinkLabel (ha nem tartalmaz hivatkozást) és leszármazottaik. A ki nem választható komponensek is birtokolhatják a bemeneti fókuszt. Scale() Adott tényezővel megszorozza a komponens (valamint az általa tartalmazott alkomponensek) minden méretét. Kicsinyítésre és nagyításra is alkalmas. SetBounds() A komponens helyét és méreteit állítja be. Előnye, hogy egyszerre állítja be az új hely koordinátáit és az új méreteket, így a komponens csak egyszer rajzolja újra saját magát.

23 Legfontosabb események I. Click A komponensre kattintáskor hívja meg eseménykezelőit. Enter, Leave Akkor hívja meg eseménykezelőit, amikor a komponens megkapja (Enter), illetve elveszíti (Leave) a bemeneti fókuszt. KeyDown, KeyPress, KeyUp A komponens fókuszált** állapotában valamely billentyű lenyomásakor a KeyDown, felengedésekor a KeyUp, illetve a normál *** billentyűk megnyomásakor a KeyPress eseménykezelők hívódnak meg. A billentyűk megnyomásakor először a KeyDown, majd a KeyPress, utoljára a KeyUp eseménykezelők hívódnak meg. * A Visual Studio 2005 grafikus felületén nem tudunk egy eseményhez több eseménykezelőt rendelni (saját forráskódban, illetve az automatikusan előállított forráskód utólagos saját kiegészítésével viszont igen). ** Egy komponens akkor van fókuszált állapotban, ha az operációs rendszer hozzá irányítja a bemeneti eszközök eseményeit (egérmozgatás, billentyűlenyomás stb.) - lásd a Focus() metódus leírását. *** Normál billentyűk: az ABC betűi, a számok és az írásjelek.

24 Legfontosabb események II. MouseDown, MouseMove, MouseUp Az egér valamelyik gombjának a komponens felett történő megnyomásakor a MouseDown, felengedésekor a MouseUp eseménykezelők hívódnak meg. Az egérnek a komponens felett történő mozgatásakor a MouseMove eseménykezelők hívódnak meg. Figyelem: az egér mozgatásakor a MouseMove eseménykezelők igen gyakran, akár minden képpontnál újra és újra meghívódhatnak. MouseEnter, MouseLeave Akkor hívja meg eseménykezelőit, amikor az egér a komponens fölé ér (MouseEnter), illetve elhagyja a komponens területét (MouseLeave). Move Akkor hívja meg eseménykezelőit, ha a komponens pozíciója (Location tulajdonságának értéke) megváltozott. Resize Akkor hívja meg eseménykezelőit, ha a komponens mérete (Size tulajdonságának értéke) megváltozott.

25 Legfontosabb események III. Changed Az ezen eseményekhez tartozó eseménykezelők akkor hívódnak meg, ha a komponens megfelelő tulajdonságának értéke megváltozott. Például az AutoSizeChanged eseménykezelői az AutoSize tulajdonság, a BackColorChanged eseménykezelői a BackColor tulajdonság megváltozásakor hívódnak meg, és így tovább. Néhány gyakran használt Changed eseménykezelő: AutoSizeChanged EnabledChanged FontChanged LocationChanged SizeChanged VisibleChanged

26 Fordítás

27 Futtatás

28 Osztálydiagram I.

29 Osztálydiagram II.

30 Gyakorló feladat I. Kilépés: Close();

31 Gyakorló feladat II. Jegyek számának beállítása: textbox2.text = String.Format("{0,8:F4}", a);

32 Gyakorló feladat III. Olvasson be egy karaktersorozatot egy TextBox vezérlőből, majd Írja vissza egy másik TextBox vezérlőbe megfordítva. A Form-on legyen egy Megfordít és egy Kilépés parancsgomb is.

33 Gyakorló feladat IV. Olvasson be egy mondatot, majd minden szó első betűjét alakítsa nagybetűssé. A szavakat szóköz választja el. A beolvasáshoz és a kiíráshoz használjon TextBox vezérlőket. A Fom-on legyen egy Átalakít és egy Kilépés parancsgomb is.

34 Másodfokú egyenlet megoldása Textbox Label (12 pontos) Egyelőre üres label

35 Fókusz az első beolvasásra

36 Input ellenőrzés

37 Globális változók deklarálása namespace WindowsApplication3 { public partial class Form1 : Form { double a, b, c, d; public Form1()

38 Egy adat beolvasása private void textbox1_keypress(object sender, KeyPressEventArgs e) { if (e.keychar == (char)(13)) { try { label4.text = ""; label5.text = ""; label6.text = ""; textbox2.text = ""; textbox3.text = ""; a = double.parse(textbox1.text); textbox2.focus(); } catch { textbox1.text = ""; label5.text = "Hibás adat!"; textbox1.focus(); } } }

39 Ha a==0 if (a == 0) { if (b == 0) { if (c == 0) { label4.text = "Minden x megoldás"; } else { label4.text = "Nincs megoldás"; } } else { label4.text = "Egy gyök"; label5.text = "X = "+(-c / b).tostring(); } }

40 Valós és komplex gyökök d = b * b - 4 * a * c; if (d >= 0) { d = System.Math.Sqrt(d); label4.text = "Valós gyökök"; label5.text = "X1="+((-b + d) / (2 * a)).tostring(); label6.text = "X2="+((-b - d) / (2 * a)).tostring(); } else { d = -1 * d; d = (System.Math.Sqrt(d)) / (2 * a); label4.text = "Komplex gyökök"; label5.text = "X1="+((-b) / (2 * a)).tostring()+" + "+d.tostring()+"i"; label6.text = "X2="+((-b) / (2 * a)).tostring()+" - "+d.tostring()+"i"; }

41 Legfontosabb komponensek I. Közönséges vezérlők(common Controls) Nyomógomb ( Button ) Jelölőnégyzet ( CheckBox ) Legördülő lista ( ComboBox ) Címke ( Label ) Lista ( CheckedListBox, ListBox, ListView ) Számmező ( NumericUpDown ) Rádiógomb ( RadioButton ) Szövegmező ( TextBox, RichTextBox ) Fa ( TreeView ) Böngésző ( WebBrowser )** * A beépített komponensek tárgyalása nem teljes körű, a legfontosabb vezérlők bemutatására szorítkozunk. ** A WebBrowser komponens gyakorlatilag a telepített Internet Explorer egy példánya, ennek összes előnyével és hátrányával.

42 Legfontosabb komponensek II. Csoportosítás (Containers) Csoport ( GroupBox ) Panel ( Panel ) Automatikus rendezőpanel ( FlowLayoutPanel, TableLayoutPanel ) Osztott panel ( SplitContainer ) Füles lapozó ( TabControl )

43 Legfontosabb komponensek III. Menük és eszközsorok ( Menus & Toolbars ) Főmenü ( MenuStrip ) Helyi menü ( ContextMenuStrip ) Eszközsor ( ToolStrip ) Állapotsor ( StatusStrip )

44 Legfontosabb komponensek IV. Adatketelő (Data) Adatbázis ( DataSet ) Adatrács ( DataGridView ) Adatforrás ( BindingSource ) Adatnavigátor ( BindingNavigator )

45 Legfontosabb komponensek V. Nem vizuális (Components) Háttérben futó feladat ( BackgroundWorker ) Közös hibakezelő ( ErrorProvider ) Közös súgókezelő ( HelpProvider ) Fájlrendszer-figyelő ( FileSystemWatcher ) Képlista ( ImageList ) OS folyamat ( Process ) OS szolgáltatásvezérlő ( ServiceController ) Időzítő ( Timer )

46 Legfontosabb komponensek VI. Nyomtatás (Printing) Nyomtatható dokumentum ( PrintDocument ) Oldalbeállító párbeszédablak ( PageSetupDialog ) Nyomtatási párbeszédablak ( PrintDialog ) Nyomtatási előnézet ( PrintPreviewControl ) Nyomtatási előnézet párbeszédablak ( PrintPreviewDialog )

47 Legfontosabb komponensek VII. Párbeszédablakok (Dialogs) Mappatallózó ( FolderBrowserDialog ) Színbeállító párbeszédablak ( ColorDialog ) Betűstílus-beállító párbeszédablak ( FontDialog ) Fájlmegnyitó párbeszédablak ( OpenFileDialog ) Fájlmentő párbeszédablak ( SaveFileDialog )

Vizuális, eseményvezérelt programozás I.

Vizuális, eseményvezérelt programozás I. Vizuális, eseményvezérelt programozás I. Visual Studio ismétlés Grafikus felület tervezése Vezérlők alapvető tulajdonságai, metódusai, eseményei Hibakezelés V 1.0 1 Hallgatói tájékoztató A jelen bemutatóban

Részletesebben

Programozás 2., II. kötet Windows form alkalmazások

Programozás 2., II. kötet Windows form alkalmazások TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0009 A GÉPÉSZETI ÉS INFORMATIKAI ÁGAZATOK DUÁLIS ÉS MODULÁRIS KÉPZÉSEINEK KIALAKÍTÁSA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN Achs Ágnes Szendrői Etelka Programozás 2., II. kötet Windows

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba: Ugráló gomb oktatási segédlet Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba

Johanyák Zsolt Csaba: Ugráló gomb oktatási segédlet    Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba Ugráló gomb Készítsünk egy egyszerű játékprogramot, ami egy mozgó nyomógombot tartalmaz. A nyomógomb beállított ideig marad egy helyben, majd az ablakon számára elhatárolt terület (panel) egy véletlenszerűen

Részletesebben

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 8. előadás

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 8. előadás Programozás BMEKOKAA146 Dr. Bécsi Tamás 8. előadás Visszatekintés A Windows Console alkalmazások egy karakteres képernyőt biztosítottak, ahol a kimenet a kiírt szöveg, míg a bemenet a billentyűzet volt.

Részletesebben

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 10. Előadás

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 10. Előadás Programozás BMEKOKAA146 Dr. Bécsi Tamás 10. Előadás A Timer komponens Tulajdonságok: Típus Tulajdonság Magyarázat bool Enabled Engedélyezve int Interval Meghívás periódusa ms-ban Metódusok: Típus Metódus

Részletesebben

Számítástechnika II. BMEKOKAA Előadás. Dr. Bécsi Tamás

Számítástechnika II. BMEKOKAA Előadás. Dr. Bécsi Tamás Számítástechnika II. BMEKOKAA153 2. Előadás Dr. Bécsi Tamás Véletlen számok generálása a Random osztály System.Random Metódus Típus Funkció Next() int Egy véletlen nem-negatív int értékkel tér vissza.

Részletesebben

Vizuális és eseményvezérelt programozás , II. félév BMF NIK

Vizuális és eseményvezérelt programozás , II. félév BMF NIK Vizuális és eseményvezérelt programozás 2006 2007, II. félév BMF NIK MDI szövegszerkesztő Az SDI és az MDI Szülő- és gyermekablakok Menürendszer MDI alkalmazáshoz A gyermekablakok elrendezése RichTextBox

Részletesebben

components : IContainer dx : int dy : int tmidőzítő : Timer toolstripseparator1 : ToolStripSeparator tsmikilépés : ToolStripMenuItem

components : IContainer dx : int dy : int tmidőzítő : Timer toolstripseparator1 : ToolStripSeparator tsmikilépés : ToolStripMenuItem http:www.johanyak.hu Analóg óra Készítsünk egy analóg órát megjelenítő alkalmazást. A feladat egy lehetséges megoldása a következő: 1. Az alkalmazás vázának automatikus generálása Fájl menü, New, Project

Részletesebben

7. Előadás. Makrók alkalmazása. Salamon Júlia. Előadás I. éves mérnök hallgatók számára

7. Előadás. Makrók alkalmazása. Salamon Júlia. Előadás I. éves mérnök hallgatók számára 7. Előadás Makrók alkalmazása. Salamon Júlia Előadás I. éves mérnök hallgatók számára Feltételes ciklusok Ha a ciklusváltozó intervallumát, előre nem tudjuk mert például a program futása során megszerzett

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása. http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba

Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása. http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba 1. Gyümölcsárazó automata Készítsünk egy gyümölcsárazó

Részletesebben

BME MOGI Gépészeti informatika 14.

BME MOGI Gépészeti informatika 14. BME MOGI Gépészeti informatika 14. 1. feladat Készítsen alkalmazást, mely a képernyő közepére egy véletlen színnel kitöltött kört rajzol! A színváltást nyomógomb segítségével oldja meg! A rajzolást a form

Részletesebben

Access adatbázis elérése OLE DB-n keresztül

Access adatbázis elérése OLE DB-n keresztül Access adatbázis elérése OLE DB-n keresztül Készítsünk egy grafikus felülető alkalmazást, ami lehetıvé teszi egy Access adatbázisban tárolt hallgatói adatok (EHA, Név, e-mail cím) lekérdezését (összes

Részletesebben

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban 1. Előkészítés Access adatbázis lemásolása, ODBC DSN létrehozása Másoljuk le az alábbiakat: Mit Honnan Hova list.mdb p:\johanyák Csaba\Vizualis programozas\data\

Részletesebben

Vizuális és eseményvezérelt programozás , II. félév BMF NIK

Vizuális és eseményvezérelt programozás , II. félév BMF NIK Vizuális és eseményvezérelt programozás 2006 2007, II. félév BMF NIK Eseménykezelés A képviselő( delegate ) Képviselők C# nyelvi megvalósítása Metódushívás képviselőn keresztül Az esemény ( event ) Esemény

Részletesebben

"Egységes erdélyi felnőttképzés Kárpát-medencei hálózatban" JAVA ALAPÚ WEBPROGRAMOZÁS. M6 Modul: A DOM Modell

Egységes erdélyi felnőttképzés Kárpát-medencei hálózatban JAVA ALAPÚ WEBPROGRAMOZÁS. M6 Modul: A DOM Modell "Egységes erdélyi felnőttképzés Kárpát-medencei hálózatban" JAVA ALAPÚ WEBPROGRAMOZÁS M6 Modul: A DOM Modell Bevezető - platform- és nyelvfüggetlen programozási interfész - tartalom-, szerkezet- és stílus-elérés/módosítás

Részletesebben

Eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése II 3. előadás. Windows Forms dinamikus felhasználói felület, elemi grafika

Eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése II 3. előadás. Windows Forms dinamikus felhasználói felület, elemi grafika Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése II 3. előadás Windows Forms dinamikus felhasználói felület, elemi grafika 2015 Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu

Részletesebben

BME MOGI Gépészeti informatika 7.

BME MOGI Gépészeti informatika 7. BME MOGI Gépészeti informatika 7. 1. feladat Írjon Windows Forms alkalmazást egy kör és egy pont kölcsönös helyzetének vizsgálatára! A feladat megoldásához hozza létre a következő osztályokat! Pont osztály:

Részletesebben

Számítástechnika II. BMEKOKAA Előadás. Dr. Bécsi Tamás

Számítástechnika II. BMEKOKAA Előadás. Dr. Bécsi Tamás Számítástechnika II. BMEKOKAA153 2. Előadás Dr. Bécsi Tamás Tömbök (Arrays) Definíció: típus[] név; (pld. int[] szamok; ) Inicializálás: int[] szamok = new int[4]; int[] szamok = 1,2,4,3,5}; int[] szamok

Részletesebben

VISUAL BASIC ALAPISMERETEK

VISUAL BASIC ALAPISMERETEK 11. Grafika VISUAL BASIC ALAPISMERETEK 11. Gyakorlat témaköre: Kiválasztógomb (Option Button) és a jelölőnégyzet (CheckBox) használata Kör, ellipszis (Circle) rajzolása. Circle (X, Y), Sugár, QBColor(Szín),

Részletesebben

A szerzõrõl... xi Bevezetés... xiii

A szerzõrõl... xi Bevezetés... xiii TARTALOMJEGYZÉK A szerzõrõl...................................................... xi Bevezetés...................................................... xiii I. rész A Visual Basic 2005 környezet 1. óra Irány

Részletesebben

Szabadkai Műszaki Szakfőiskola. Web programozás. dr Zlatko Čović chole@vts.su.ac.rs

Szabadkai Műszaki Szakfőiskola. Web programozás. dr Zlatko Čović chole@vts.su.ac.rs Szabadkai Műszaki Szakfőiskola Web programozás dr Zlatko Čović chole@vts.su.ac.rs 1 DOM események (events) JavaScriptben interaktív programok készítésére az események által vezérelt programozási modellt

Részletesebben

Windows alkalmazások készítése. A Windows rendszerben a felhasználó hozzászokott a menü, az eszköztár és a többalakos programok használatához.

Windows alkalmazások készítése. A Windows rendszerben a felhasználó hozzászokott a menü, az eszköztár és a többalakos programok használatához. Windows alkalmazások készítése A Windows rendszerben a felhasználó hozzászokott a menü, az eszköztár és a többalakos programok használatához. Első példánkban egy egyszerű képnéző programot készítünk, melyben

Részletesebben

ESEMÉNY VEZÉRELT ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Bevezetés. Készítette: Gregorics Tibor

ESEMÉNY VEZÉRELT ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Bevezetés. Készítette: Gregorics Tibor ESEMÉNY VEZÉRELT ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Bevezetés Készítette: Gregorics Tibor Előfeltétel: OAF (EAF2) Kötelező házi feladatok: 4 darab feladat max. 5-5 pontért Feltételek 2 hét késés: legfeljebb 3

Részletesebben

Ugráló gomb oktatási segédlet Ugráló gomb

Ugráló gomb oktatási segédlet Ugráló gomb Ugráló gomb Készítsünk egy egyszerű játékprogramot, ami egy mozgó nyomógombot tartalmaz. A nyomógomb beállított ideig marad egy helyben, majd az ablakon számára elhatárolt terület (panel) egy véletlenszerűen

Részletesebben

Számítástechnika II. BMEKOKAA Előadás. Dr. Bécsi Tamás

Számítástechnika II. BMEKOKAA Előadás. Dr. Bécsi Tamás Számítástechnika II. BMEKOKAA153 4. Előadás Dr. Bécsi Tamás A RadioButton komponens Tulajdonságok: bool Checked Állapotjelző két állapot esetén: (true: bejelölve,false: nem bejelölve) Események: Esemény

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba: Képnézegető program oktatási segédlet

Johanyák Zsolt Csaba: Képnézegető program oktatási segédlet 1. Képnézegető program Készítsünk egy egyszerű képnézegető programot JPG képekhez. Az ablak függőlegesen két részre legyen osztva. Baloldalon egy listaablak jelenjen meg, amiben a fájlok nevei láthatók.

Részletesebben

Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben

Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben Java GUI készítése, Oracle kapcsolódás JDBC-vel A jelen anyagban egy egyszerűsített megközelítéssel vizsgáljuk

Részletesebben

Mérési adatgyűjtés és adatfeldolgozás 2. előadás

Mérési adatgyűjtés és adatfeldolgozás 2. előadás Mérési adatgyűjtés és adatfeldolgozás 2. előadás BME TTK Fizika Tanszék 2011/2012 tavaszi félév Copyright 2008-2009 Geresdi Attila, Halbritter András Számítógépes mérésvezérlés Az előző rész tartalmából

Részletesebben

Sorosítás (szerializáció) és helyreállítás. 1. Bináris sorosítás és helyreállítás. 1.1. Szükséges névterek. 1.2. Attribútumok. 1.3.

Sorosítás (szerializáció) és helyreállítás. 1. Bináris sorosítás és helyreállítás. 1.1. Szükséges névterek. 1.2. Attribútumok. 1.3. Sorosítás (szerializáció) és helyreállítás Cél: a memóriában tárolt adatok egyszerű lemezre mentése és visszatöltése. A sorosítás során létrehozunk egy állományt és egy sorosítást kezelő objektumot. Ez

Részletesebben

Segítség a megoldáshoz: 1. Készítse el a Window-t az ábrának és az osztálydiagramnak megfelelően.

Segítség a megoldáshoz: 1. Készítse el a Window-t az ábrának és az osztálydiagramnak megfelelően. Vizuális programozás gyakorlat Feladat: Készítsen WPF alkalmazást, amely segítségével az alábbi feladat megoldásában segítenek a tanulóknak, azaz a tanulók kipróbálhatják az egyes eseteket, és a megoldásukat

Részletesebben

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 Objektumorientált programozás Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 7. ELŐADÁS Több információ az alkalmazásban - Fülek az űrlapon - Több űrlapos alkalmazások 2 Több információ az alkalmazásban

Részletesebben

Form1 Form Size 400;400 Text Mozgó kör timer1 Timer Enabled True Interval 100

Form1 Form Size 400;400 Text Mozgó kör timer1 Timer Enabled True Interval 100 BME MOGI Gépészeti informatika 16. 1. feladat Írjon alkalmazást, melyben egy 4 pixel sugarú, pirosra kifestett kört egy másik körön mozgat! A mozgást időzítő vezérelje! Megoldási mód: Windows Forms alkalmazás

Részletesebben

Hozzunk létre két rekordot a táblában, majd véglegesítsünk (commit):

Hozzunk létre két rekordot a táblában, majd véglegesítsünk (commit): Oracle adatbázis elérése A gyakorlat célja az, hogy a hallgató tapasztalatot szerezzen egy szerver oldali adatbázis kezelő rendszer elérésében, gyakorolja a vizuális eszközök és a kapcsolat nélküli (Disconnected

Részletesebben

BME MOGI Gépészeti informatika 4.

BME MOGI Gépészeti informatika 4. BME MOGI Gépészeti informatika 4. 1. feladat önálló feladatmegoldás Generáljon két 1 és 10 közötti véletlen egész számot, majd kiírja ezekre a számokra a tízes szorzótáblákat! Ha az első generált szám

Részletesebben

BME MOGI Gépészeti informatika 6.

BME MOGI Gépészeti informatika 6. BME MOGI Gépészeti informatika 6. 1. feladat Készítsen Windows Forms alkalmazást véletlen adatokkal létrehozott körök kölcsönös helyzetének vizsgálatára! Hozza létre a következő struktúrákat, melynek elemei

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

BME MOGI Gépészeti informatika 13.

BME MOGI Gépészeti informatika 13. BME MOGI Gépészeti informatika 13. 1. feladat Készítsen alkalmazást, mely elvégzi a következő feladatokat! a. Állítson elő adott intervallumba eső, adott számú véletlen számot, és írja ki a számokat egy

Részletesebben

GenerikusOsztály<objektumtípus> objektum = new GenerikusOsztály<objektumtípus>();

GenerikusOsztály<objektumtípus> objektum = new GenerikusOsztály<objektumtípus>(); BME MOGI Gépészeti informatika 17. A C# nyelv generikus típusait a System.Collections.Generics névtérben találhatjuk meg. Ez a névtér számos osztályt és interfészt tartalmaz, amelyek lehetővé teszik előre

Részletesebben

A gyakorlat során az alábbi ábrán látható négy entitáshoz kapcsolódó adatbevitelt fogjuk megoldani.

A gyakorlat során az alábbi ábrán látható négy entitáshoz kapcsolódó adatbevitelt fogjuk megoldani. Vizuális programozás 1. A gyakorlat célja A gyakorlat célja a Könyvtár alkalmazás folytatása az előző gyakorlaton elkészített grafikus felület felhasználásával. Elsőként lemásoljuk az előző gyakorlat eredményeként

Részletesebben

Programozási technológia

Programozási technológia Programozási technológia Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével Dr. Szendrei Rudolf ELTE Informatikai Kar 2018. Bevezető Eddig a grafikus felhasználói felületet kódból hoztuk létre kézzel. A mi

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

WCF, Entity Framework, ASP.NET, WPF 1. WCF service-t (adatbázissal Entity Framework) 2. ASP.NET kliens 3. WPF kliens

WCF, Entity Framework, ASP.NET, WPF 1. WCF service-t (adatbázissal Entity Framework) 2. ASP.NET kliens 3. WPF kliens WCF, Entity Framework, ASP.NET, WPF 1. WCF service-t (adatbázissal Entity Framework) 2. ASP.NET kliens 3. WPF kliens Hozzunk létre egy ASP.NET Empty Web Site projektet! A projekt neve legyen WCFAPP1. Ez

Részletesebben

Word I. Bevezető. Alapfogalmak

Word I. Bevezető. Alapfogalmak Word I. Bevezető A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőségünk, de használhatjuk levelek akár elektronikus levelek írására is. Tananyagunkkal a szövegszerkesztési

Részletesebben

Java Programozás 8. Gy: Java alapok. Adatkezelő 4.rész

Java Programozás 8. Gy: Java alapok. Adatkezelő 4.rész Java Programozás 8. Gy: Java alapok Adatkezelő 4.rész 37/1 B ITv: MAN 2018.04.15 A feladat Feladat: folytassuk a panel életre keltését! - Készítsük el a Módosítás funkciót - A Lista panelt másoljuk le,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. A Delphi 5 integrált fejlesztõkörnyezet 8. A Delphi 5 kiadásai 7

Tartalomjegyzék. A Delphi 5 integrált fejlesztõkörnyezet 8. A Delphi 5 kiadásai 7 I. rész A Delphi és az Object Pascal 3 1. A Delphi 5 integrált fejlesztõkörnyezete 5 A Delphi 5 kiadásai 7 A Delphi 5 integrált fejlesztõkörnyezet 8 Parancssori kapcsolók 8 Az Asztal beállításainak mentése

Részletesebben

Objektumorientált Programozás III.

Objektumorientált Programozás III. Objektumorientált Programozás III. Vezérlési szerkezetek ismétlés Matematikai lehetőségek Feladatok 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő

Részletesebben

BME MOGI Gépészeti informatika 1.

BME MOGI Gépészeti informatika 1. BME MOGI Gépészeti informatika 1. 1. feladat Végezze el a következő feladatokat! Olvassa be a nevét és írjon üdvözlő szöveget a képernyőre! Generáljon két 1-100 közötti egész számot, és írassa ki a hányadosukat

Részletesebben

Összefoglaló. // megjegyzés /* megjegyzés */ ; // üres utasítás { } // blokk kezdet és vég

Összefoglaló. // megjegyzés /* megjegyzés */ ; // üres utasítás { } // blokk kezdet és vég Összefoglaló // megjegyzés /* megjegyzés */ ; // üres utasítás // blokk kezdet és vég int a1, a2, a3; // egész típusok deklarálása long b1=12, b2=13; // nagyobb számokra char c = 'a'; // karakterek bool

Részletesebben

OOP I. Egyszerő algoritmusok és leírásuk. Készítette: Dr. Kotsis Domokos

OOP I. Egyszerő algoritmusok és leírásuk. Készítette: Dr. Kotsis Domokos OOP I. Egyszerő algoritmusok és leírásuk Készítette: Dr. Kotsis Domokos Hallgatói tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendı anyag vázlatát képezik. Ismeretük

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

9. óra operációs rendszerek. Grafikus operációs rendszer

9. óra operációs rendszerek. Grafikus operációs rendszer 9. óra operációs rendszerek Grafikus operációs rendszer Grafikus képernyőkezelés (egér) Ikonorientált rendszer Ablakos vezérlés Ablak, ikon: fájl, fájlcsoport Egységes kezelői felület Ablakkezelés Menü

Részletesebben

BME MOGI Gépészeti informatika 2.

BME MOGI Gépészeti informatika 2. BME MOGI Gépészeti informatika. 1. feladat Generáljon egy 1 és 100 közötti véletlen egész számot, melyre a felhasználó tippelhet. A tippet a program értékelje a Sok vagy a Kevés visszajelzéssel. Ha a felhasználó

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

3.2. Az alkalmazások ablaka

3.2. Az alkalmazások ablaka 3.2. Az alkalmazások ablaka 1. Alkalmazást kilépési jóváhagyással CanClose 2. Akciólista használata. Akcio 3. Egéresemények használata Egeresemeny 4. Billentyűzet események kezelése Billesemeny 5. Keretek

Részletesebben

Entity Framework alapú adatbáziselérés 2

Entity Framework alapú adatbáziselérés 2 Entity Framework alapú adatbáziselérés 2 Dr. Johanyák Zsolt Csaba http://johanyak.hu A gyakorlat célja az, hogy a korábban létrehozott Telefonszám kezelő alkalmazást kiegészítsük egy WPF típusú felülettel.

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Programozás I. Matematikai lehetőségek Műveletek tömbökkel Egyszerű programozási tételek & gyakorlás V 1.0 OE-NIK,

Programozás I. Matematikai lehetőségek Műveletek tömbökkel Egyszerű programozási tételek & gyakorlás V 1.0 OE-NIK, Programozás I. Matematikai lehetőségek Műveletek tömbökkel Egyszerű programozási tételek & gyakorlás OE-NIK, 2013 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk

Részletesebben

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 Objektumorientált programozás Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 8. ELŐADÁS Üzenetablakok, dialógusablakok MDI alkalmazások 2 Üzenetablakok Windows-os alkalmazásokban nagyon gyakran használt

Részletesebben

C# develop feladatleírások

C# develop feladatleírások C# develop feladatleírások A C# (kiejtése: szí-sárp) a Microsoft által a.net keretrendszer részeként kifejlesztett objektumorientált programozási nyelv. A nyelv alapjául a C++ és a Java szolgált. A C#

Részletesebben

Visual Studio 2015 Express for Windows Desktop Első lépések

Visual Studio 2015 Express for Windows Desktop Első lépések Jelen dokumentumra a Creative Commons Nevezd meg! Ne add el! Ne változtasd meg! 3.0 licenc feltételei érvényesek: a művet a felhasználó másolhatja, többszörözheti, továbbadhatja, amennyiben feltünteti

Részletesebben

Objektumorientált Programozás VI.

Objektumorientált Programozás VI. Objektumorientált Programozás VI. Tömb emlékeztető Egyszerű programozási tételek Összetett programozási tételek V 1.0 ÓE-NIK, 2011 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

// keressük meg a legnagyobb faktoriális értéket, ami kisebb, // mint százmillió

// keressük meg a legnagyobb faktoriális értéket, ami kisebb, // mint százmillió BME MOGI Gépészeti informatika 3. 1. feladat Végezze el a következő feladatokat! Kérjen be számokat 0 végjelig, és határozza meg az átlagukat! A feladat megoldásához írja meg a következő metódusokat! a.

Részletesebben

Webszolgáltatás és XML alapú adatbázis. 1. Az adatbázis megtervezése

Webszolgáltatás és XML alapú adatbázis. 1. Az adatbázis megtervezése Webszolgáltatás és XML alapú adatbázis A segédlet célja az, hogy a teljesség igénye nélkül egy egyszerű példán keresztül bemutassa, hogy hogyan készíthetünk egy olyan kétrészes (kétrétegű) alkalmazást,

Részletesebben

Objektumorientált programozás C# nyelven

Objektumorientált programozás C# nyelven Objektumorientált programozás C# nyelven 3. rész Tulajdonságok Indexelők Kivételkezelés Hallgatói tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát

Részletesebben

A Microsoft Visual Studio 2005 fejlesztőkörnyezet

A Microsoft Visual Studio 2005 fejlesztőkörnyezet Vizuális és eseményvezérelt programozás BMF NIK A Microsoft Visual Studio 2005 fejlesztőkörnyezet Az integrált fejlesztőkörnyezet (IDE) alapelemei Projektek és megoldások Új projekt indítása, projektek

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

munkafüzet open eseményéhez

munkafüzet open eseményéhez Makrók használata az Excelben - munkafüzet open eseményéhez VBA-eljárás létrehozása Az Auto_Open makróval kapcsolatos fenti korlátozások megkerülhetők az Open eseményhez rendelt VBA-eljárással. Példa Auto_open

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

Adatbázis-kezelés ActiveX vezérl kkel 2.rész

Adatbázis-kezelés ActiveX vezérl kkel 2.rész Adatbázis-kezelés ActiveX vezérl kkel 2.rész Készítette: Szabóné Nacsa Rozália 2004. november Feladat Figyelmeztetés, Figyelmeztetés, ha ha betelt betelt a a csoport. csoport. Csoport Csoport kiválasztása

Részletesebben

Java Programozás 5. Gy: Java alapok. Adatkezelő 1.rész

Java Programozás 5. Gy: Java alapok. Adatkezelő 1.rész Java Programozás 5. Gy: Java alapok Adatkezelő 1.rész 27/1 B ITv: MAN 2018.04.13 Feladat Egy nagyon hosszú feladatmegoldásba kezdünk bele: létrehozunk egy adatkezelő programot, sok-sok extrával: 27/2 A

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. A CAPICOM ACTIVEX KOMPONENS TELEPÍTÉSE...3

Részletesebben

Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok

Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok A szöveg a bekezdésben balra, jobbra sorkizártan vagy középre igazodik, a bekezdés igazításától függően. Ekkor a bekezdés valamennyi és teljes sora eszerint

Részletesebben

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével:

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Alapvető szabályok Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Minden szöveges elem szövegdobozban, objektumban helyezkedik

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Grafikus felhasználói felületek. Dr. Szendrei Rudolf Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem. Programozási technológia I. Dr.

Grafikus felhasználói felületek. Dr. Szendrei Rudolf Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem. Programozási technológia I. Dr. Programozási Grafikus Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem 1 Tartalom 1 2 Grafikus felhasználói felület Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni awt: heavy weight" komponensek swing:

Részletesebben

Grafikus felhasználói felület (GUI) létrehozása A GUI jelentése Egy egyszerű GUI mintaalkalmazás létrehozása

Grafikus felhasználói felület (GUI) létrehozása A GUI jelentése Egy egyszerű GUI mintaalkalmazás létrehozása Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. MATLAB alapismeretek IX. A GUI jelentése Egy egyszerű GUI mintaalkalmazás létrehozása Alkalmazott Informatikai Intézeti

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

XML Webszolgáltatás alapú osztott alkalmazás fejlesztése Johanyák Zsolt Csaba 1

XML Webszolgáltatás alapú osztott alkalmazás fejlesztése Johanyák Zsolt Csaba 1 XML Webszolgáltatás alapú osztott alkalmazás fejlesztése Johanyák Zsolt Csaba 1 A gyakorlat célja a webszolgáltatások létrehozásának és igénybe vételének elsajátítása egyszerű példákon keresztül. 1. Két

Részletesebben

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv 2 PowerPoint 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 PowerPoint 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli

Részletesebben

Word IV. Élőfej és élőláb

Word IV. Élőfej és élőláb Word IV. Élőfej és élőláb A menüpont a Nézet legördülő menü Élőfej és élőláb parancsával érhető el. Ezután a megjelenő szaggatott részbe írhatjuk be a kíván szöveget. OLDALSZÁMFORMÁZÁS DÁTUMBESZÚRÁS VÁLTÁS

Részletesebben

Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével

Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével Programozási Swing e NetBeans IDE segítségével Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem 1 Tartalom 1 2 2 Eddig a grafikus felhasználói felületet kódból hoztuk létre kézzel. A mi feladatunk volt az

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

Segédanyag a WORD használatához

Segédanyag a WORD használatához Segédanyag a WORD használatához Tartalom Kezdőlap:... 2 Beszúrás... 3 Tervezés... 3 Lapelrendezés... 4 Hivatkozás... 4 Objektumok saját menüi... 5 Táblázat... 5 Képek... 5 Alakzatok... 5 Menün kívüli tudnivalók

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Objektum Orientált Programozás VII.

Objektum Orientált Programozás VII. Objektum Orientált Programozás VII. Összetett programozási tételek Programozási tételek összeépítése Feladatok ÓE-NIK, 2011 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

* Az eszköztáron látható menüpontok közül csak a felsoroltak esetén használható a Ctrl.

* Az eszköztáron látható menüpontok közül csak a felsoroltak esetén használható a Ctrl. Általános fogómód használata Az általános fogómód egy olyan objektum érzékeny kurzor, amely az alább felsorolt szerkesztı mőveleteknél felismeri azt, hogy milyen grafilus elem felett áll, és annak megfelelıen

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni: awt: heavy weight komponensek; swing: light weight komponensek (időben később).

Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni: awt: heavy weight komponensek; swing: light weight komponensek (időben később). Grafikus felhasználói felület Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni: awt: heavy weight komponensek; swing: light weight komponensek (időben később). Mi hogyan használjuk? awt: eseménykezelés,

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Objektum Orientált Programozás IV.

Objektum Orientált Programozás IV. Objektum Orientált Programozás IV. Műveletek karaktersorozatokkal Feladatok 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik.

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 2. Windows XP ismeretek- A Start menü elemei 3. Windows XP ismeretek- A billentyűzet 4. Windows

Részletesebben

RAJZ1. vezetett gyakorlat

RAJZ1. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz1. vezetett gyakorlat RAJZ1. vezetett gyakorlat Műhelyrajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1 Feladat: Készítse el a szelepház műhelyrajzát! 1) Indítson

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Objektumorientált Programozás IV.

Objektumorientált Programozás IV. Objektumorientált Programozás IV. Műveletek karaktersorozatokkal Feladatok 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik.

Részletesebben

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. 2015 Bánsághi Anna 1 of 31

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. 2015 Bánsághi Anna 1 of 31 ESEMÉNYVEZÉRELT PROGRAMOZÁS Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net 5. ELŐADÁS - ABLAKOK, ERŐFORRÁSOK 2015 Bánsághi Anna 1 of 31 TEMATIKA I. C# áttekintés II. WPF 2015 Bánsághi Anna 2 of 31 II. WPF 1.

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben