Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni: awt: heavy weight komponensek; swing: light weight komponensek (időben később).

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni: awt: heavy weight komponensek; swing: light weight komponensek (időben később)."

Átírás

1 Grafikus felhasználói felület Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni: awt: heavy weight komponensek; swing: light weight komponensek (időben később). Mi hogyan használjuk? awt: eseménykezelés, speciális elemek. swing: látható komponensek.

2 Swing komponensek Közös ősosztály: JComponent. Származtatott osztályok: JFrame keret, JLabel címke, JButton gomb, JPanel panel, JComboBox kombobox, JList lista, JSlider csúszka, JSpinner spin vezérlő, JTable táblázat.

3 Keretek Üres keret létrehozása Két osztályt készítünk: Főprogram osztálya: Keret, amelyben csak egy üres keretet hozunk létre. Üres keret osztálya: ÜresKeret.

4 Keretek public class Keret public static void main(string[] args) new ÜresKeret();

5 Keretek import javax.swing.jframe; public class ÜresKeret extends JFrame public ÜresKeret() settitle("üres keret"); setsize(200, 60); setvisible(true); (A konstruktorban megadjuk az ablak címét, méretét, végül megjelenítjük.)

6 Keretek A program futtatása során a következő ablak jelenik meg: A lezáró gombra kattintva a program ablaka bezárul, de a program futása nem fejeződik be. (Parancssorban nem kapjuk vissza a promptot, fejlesztőkörnyezetben a futtatási konzol ablak mutatja, hogy a program fut.) Ennek oka, hogy a program nem fejeződött be, csak a keret tűnt el a képernyőről. Program leálĺıtása: parancssorból a Ctrl+C lenyomásával NetBeans környezetben a Run menü Stop Build/Run pontjával

7 Keretek Program leálĺıtása a keret lezárásakor Az alapértelmezett megvalósítás: lezáráskor csak eltűnik a keret. Két megoldás lehetséges: 1. A lezáráskori viselkedés megadása. 2. A lezárás eseményének figyelése eseménykezelő hozzárendelésével.

8 Keretek A kerethez rendelt automatikus lezáró művelet előírása setdefaultcloseoperation művelet segítségével lehet megadni. Paramétere: adott konstans érték (WindowConstants) lehet. import javax.swing.*; public class ÜresKeret extends JFrame public ÜresKeret() setdefaultcloseoperation(windowconstants.exit_on_close); settitle("üres keret"); setsize(200, 60); setvisible(true);

9 Keretek Eseménykezelő készítése A kezelőt a WindowAdapter osztályból kell származtatni. A kezelőt az addwindowlistener művelettel kell a kerethez rendelni. A kezelő egyetlen feladata az ablak bezárásának kezelése, amit a windowclosing művelet átdefiniálásával tehetünk meg. A művelet paramétere a bezárást okozó WindowEvent típusú esemény, amit nem használunk. A műveletben ki kell lépni a programból. (Ezt az utat kell követni, ha a kilépéskor egyéb tevékenysége(ke)t is el kell végeznünk.)

10 Keretek import javax.swing.*; import java.awt.event.*; public class ÜresKeret extends JFrame public ÜresKeret() addwindowlistener(new public void windowclosing(windowevent e) System.exit(0); ); settitle("üres keret"); setsize(200, 60); setvisible(true);

11 Keretek Az implicit objektum helyett az objektumot felvehetjük az osztályon belül. import javax.swing.*; import java.awt.event.*; public class ÜresKeret extends JFrame public ÜresKeret() addwindowlistener(kilépés); settitle("üres keret"); setsize(200, 60); setvisible(true);

12 Keretek private WindowAdapter kilépés = new public void windowclosing(windowevent e) System.exit(0); ; (Keret1 projekt)

13 Keretek Ugyanezt elérhetjük egy külön osztály létrehozásával is, amelynek objektumát adjuk meg paraméterként a keret konstruktorában. import java.awt.event.*; public class Kilépés extends public void windowclosing(windowevent e) System.exit(0);

14 Keretek import javax.swing.*; public class ÜresKeret extends JFrame public ÜresKeret() addwindowlistener(new Kilépés()); settitle("üres keret"); setsize(200, 60); setvisible(true);

15 UI események kezelése Felhasználió akciók felületi elemeken eseményt váltanak ki: ActionEvent. Ezeket kell kezelni az elemekkel úgy, hogy eseményfigyelőt rendelünk hozzájuk (addactionlistener vagy Action objektum beágyazása). Események figyelése: ActionListener interfész. Egyetlen művelet: actionperformed, aminek paramétere az esemény.

16 Kattintások számlálása Kattintásokat számláló gomb Elhelyezünk egy gombot a keretben, amely figyeli a kattintásokat, és megjeleníti a kattintások számát. Ezen kívül a keret ikonját is megváltoztatjuk.

17 Kattintások számlálása Ikon beálĺıtás A keret ikonját a seticonimage művelettel adhatjuk meg. A művelet paramétere az ikon, amit a megfelelő eszközön (Toolkit) keresztül rendelünk a kerethez. seticonimage(toolkit.getdefaulttoolkit().getimage("gomb.png")); A Toolkit az awt csomag része. Így a jar állományból nem töltődik be az ikon. Ehhez a fájl nevét URL-ként kell megadni. java.net.url url = Gomb.class.getResource("gomb.png"); seticonimage(toolkit.getdefaulttoolkit().getimage(url));

18 Kattintások számlálása Számláló gomb A számláló gombot a keret adatterületére helyezzük, amit a getcontentpane() művelet ad meg. Ehhez az add művelettel vehetünk hozzá egy elemet. A gombot egy osztály segítségével valósítjuk meg: SzámlálóGomb. Ezt a JButton osztályból kell származtatni, és ki kell egészíteni eseménykezeléssel is. Ezért az osztály az ActionListener interfészt is megvalósítja. Java program: Gomb1 projekt Készítsük el ugyanezt az alkalmazást a NetBeans tervezőjével!

19 Kattintások számlálása Kilépés gomb Egészítsük ki az előző programot úgy, hogy a keretben helyezzünk el egy kilépésre lehetőséget adó gombot!

20 Kattintások számlálása El kell készítenünk az előzőekhez hasonlóan a kilépésre szolgáló gombot, ahol az esemény kezelése a program befejezését jelenti. A keret területére nem egy hanem két gombot kell elhelyeznünk. Ehhez meg kell adnunk a keret területén az elhelyezési módot (setlayout). A legegyszerűbb lehetőség a FlowLayout, amelybe folytonosan helyezhetünk el elemeket.

21 Kattintások számlálása Kilépés egységes kezelése Fontos, hogy ugyanaz következzen be, amikor kilépünk a programból, bármilyen módon is tesszük azt. A konkrét eset ugyan egyszerű, de ezt érdemes most is biztosítani. Ezért célszerű az ablak lezárásához és a kilépő gomb lenyomásához ugyanazt az eljárást rendelnünk (kilép). Az ablak bezárásához eseménykezelőt rendelünk, amelyben ezt hívjuk meg, és a gomb megnyomásakor is ezt hívjuk meg.

22 Kattintások számlálása A kilépő gombot most másként hozzuk létre. Egy gomb konstruktorának paramétere lehet egy Action típusú objektum. Ebben meg lehet adni az esemény kezelését, illetve a gomb további tulajdonságait. Az Action egy interfész, amelyben szereplő műveletekre (az esemény kezelésének kivételével) alapértelmezett megvalósítást ad az AbstractAction osztály. Ennek egy objektumával paraméterezzük a gombot, amelyben az eseménykezelést valósítjuk meg. Java program: Gomb2 projekt

23 Elhelyezési módok Elhelyezési módok FlowLayout az elemek folyamatos elhelyezése sorban. BorderLayout az elemek elhelyezése 5 helyre: középre (CENTER), felülre (NORTH), alulra (SOUTH), balra (WEST), jobbra (EAST). GridLayout az elemek folyamatos elhelyezése megadott méretű rácsban, ugyanolyan méretben. GridBagLayout az elemek elhelyezése rácsban, az elemek kiterjedése több egység is lehet.

24 Elhelyezési módok Elhelyezési módok (folyt.) BoxLayout elemek elhelyezése adott méretben, adott távolságra vízszintes vagy függőleges irányban. CardLayout kártyapakli elhelyezés (csak egy elem látszik, ami változtatható). OverlayLayout elemek egymásra helyezése.

25 Kattintások számlálása Kattintások számának megjelenítése külön Ne a gomb jelenítse meg a kattintások számát, hanem az egy külön mezőben legyen látható!

26 Kattintások számlálása Kétféleképpen járhatunk el: 1. A SzámlálóGomb osztályt megváltoztatjuk: ismernünk kell a kíırás helyét, ami egy címke. (Vagy a keretet, aminek szólni kell, és az kérdezi le az értéket, és álĺıtja a címke feliratát.) Java program: Gomb3 projekt 2. A keretben tartjuk nyilván az értéket, és a számlálásért felelős gomb eseménykezelőjét is itt helyezzük el. Java program: Gomb4 projekt

Grafikus felhasználói felületek. Dr. Szendrei Rudolf Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem. Programozási technológia I. Dr.

Grafikus felhasználói felületek. Dr. Szendrei Rudolf Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem. Programozási technológia I. Dr. Programozási Grafikus Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem 1 Tartalom 1 2 Grafikus felhasználói felület Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni awt: heavy weight" komponensek swing:

Részletesebben

Programozási technológia

Programozási technológia Programozási technológia Grafikus felhasználói felület Dr. Szendrei Rudolf ELTE Informatikai Kar 2018. Grafikus felhasználói felület Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni awt,,heavy weight"

Részletesebben

JAVA PROGRAMOZÁS 5.ELŐADÁS

JAVA PROGRAMOZÁS 5.ELŐADÁS Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda JAVA PROGRAMOZÁS 5.ELŐADÁS 2014-2015 tavasz Elrendezésmenedzserek, események 2 Elrendezésmenedzserek Elrendezésmenedzser 3 Minden konténernek van elrendezésmenedzsere

Részletesebben

Grafikus felhasználói felületek, eseménykezelés

Grafikus felhasználói felületek, eseménykezelés Programozási Grafikus felhasználói felületek, eseménykezelés alapjai Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem 1 Tartalom 1 2 alapjai 3 alapjai 2 alapjai Egészítsük ki a már korábban elkészített Számláló

Részletesebben

Java felhasználói felület

Java felhasználói felület Java felhasználói felület Alapfogalmak Komponens alapok Elek Tibor GUI-val kapcsolatos fogalmak Eseményvezérelt program Program futás: - induló állapot (induló UI) megjelenítése, - eseménykezelő végtelen

Részletesebben

Szoftvertechnológia alapjai Java előadások

Szoftvertechnológia alapjai Java előadások Szoftvertechnológia alapjai Java előadások Förhécz András, doktorandusz e-mail: fandrew@mit.bme.hu tárgy honlap: http://home.mit.bme.hu/~fandrew/szofttech_hu.html 1 Kivételkezelés I. szokatlan, váratlan

Részletesebben

Programozási technológia

Programozási technológia Programozási technológia Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével Dr. Szendrei Rudolf ELTE Informatikai Kar 2018. Bevezető Eddig a grafikus felhasználói felületet kódból hoztuk létre kézzel. A mi

Részletesebben

Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével

Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével Programozási Swing e NetBeans IDE segítségével Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem 1 Tartalom 1 2 2 Eddig a grafikus felhasználói felületet kódból hoztuk létre kézzel. A mi feladatunk volt az

Részletesebben

Java Programozás 3. Gy: Java GUI. Swing, AWT

Java Programozás 3. Gy: Java GUI. Swing, AWT Java Programozás 3. Gy: Java GUI Swing, AWT 35/1 B ITv: MAN 2018.02.25 Feladat Készítsük el az Emp osztály kezelő programját úgy, hogy ArrayList-et (listatömb, tömblista, rugalmas tömb) használunk. A java.util.arraylist

Részletesebben

Java Programozás 11. Ea: MVC modell

Java Programozás 11. Ea: MVC modell Java Programozás 11. Ea: MVC modell 20/1 B ITv: MAN 2018.03.02 MVC Model-View-Controller A modell-nézet-vezérlő a szoftvertervezésben használatos szerkezeti minta. Az MVC célja elválasztani az üzleti logikát

Részletesebben

Java Programozás 5. Gy: Java alapok. Adatkezelő 1.rész

Java Programozás 5. Gy: Java alapok. Adatkezelő 1.rész Java Programozás 5. Gy: Java alapok Adatkezelő 1.rész 27/1 B ITv: MAN 2018.04.13 Feladat Egy nagyon hosszú feladatmegoldásba kezdünk bele: létrehozunk egy adatkezelő programot, sok-sok extrával: 27/2 A

Részletesebben

Grafikus felhasználói felületek. Abstract Window Toolkit, a java.awt és java.awt.event csomagok

Grafikus felhasználói felületek. Abstract Window Toolkit, a java.awt és java.awt.event csomagok Grafikus felhasználói felületek készítése és eseménykezelés Java-ban Abstract Window Toolkit, a java.awt és java.awt.event csomagok Abstract Window Toolkit Absztraktizálás: az osztályok és funkcionalitások

Részletesebben

Swing. (A javax.swing csomag)

Swing. (A javax.swing csomag) Swing (A javax.swing csomag) SWING komponensek Motiváció: az AWT hátrányai: a toolkit-ek komplexitása (bug-ok forrása volt, sérti a platformfüggetlenséget), kevés lehetőség a megjelenítés befolyásolására,

Részletesebben

VI. Grafikus Java alkalmazások

VI. Grafikus Java alkalmazások VI. Grafikus Java alkalmazások 1. Bevezetés Programjaink egészen eddig algoritmusvezérelt módon, konzolos környezetben kommunikáltunk a felhasználókkal. A program menetét az határozta meg, hogy a kódban

Részletesebben

Java programozási nyelv 8. rész Grafikus felhasználói felület

Java programozási nyelv 8. rész Grafikus felhasználói felület Java programozási nyelv 8. rész Grafikus felhasználói felület Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2005. szeptember A Java programozási nyelv Soós Sándor 1/17

Részletesebben

Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben

Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben Java GUI készítése, Oracle kapcsolódás JDBC-vel A jelen anyagban egy egyszerűsített megközelítéssel vizsgáljuk

Részletesebben

Programozás III GRAFIKA RAJZOLÁS SWING FELÜLETEN RAJZOLÁS GRAFIKA HASZNÁLATA. Rajzolni az awt csomag Graphics osztályának metódusaival tudunk.

Programozás III GRAFIKA RAJZOLÁS SWING FELÜLETEN RAJZOLÁS GRAFIKA HASZNÁLATA. Rajzolni az awt csomag Graphics osztályának metódusaival tudunk. Programozás III GRAFIKA GAFIKA RAJZOLÁS GRAFIKA HASZNÁLATA Rajzolni az awt csomag Graphics osztályának metódusaival tudunk. A java.awt.graphics osztály néhány metódusa: drawstring() drawrect() drawoval()

Részletesebben

abkezel.java import java.awt.*; import java.awt.event.*; import javax.swing.*; import java.sql.*; public class abkezel extends JFrame {

abkezel.java import java.awt.*; import java.awt.event.*; import javax.swing.*; import java.sql.*; public class abkezel extends JFrame { Adatkezelés JDBC-vel 1 abkezel.java import java.awt.*; import java.awt.event.*; import javax.swing.*; import java.sql.*; public class abkezel extends JFrame { private JTabbedPane jtp; private JPanel dp,

Részletesebben

Java felhasználói felület

Java felhasználói felület Java felhasználói felület Alapfogalmak Komponens alapok Elek Tibor GUI-val kapcsolatos fogalmak Eseményvezérelt program Program futás: - induló állapot (induló UI) megjelenítése, - eseménykezelő végtelen

Részletesebben

Programozási technológia I. programból! A Gomb4 megoldásból induljunk ki!

Programozási technológia I. programból! A Gomb4 megoldásból induljunk ki! Menü Menü Egészítsük ki a kattintás számláló programot egy menüvel, amelyben nullázhatjuk a számláló értékét, illetve kiléphetünk a programból! A Gomb4 megoldásból induljunk ki! Menü Menüsor felépítése

Részletesebben

Grafikus felületek a programozó szempontjából grafikus elemek absztrakt reprezentációja az egyes elemek tulajdonságait leíró adatstruktúrák.

Grafikus felületek a programozó szempontjából grafikus elemek absztrakt reprezentációja az egyes elemek tulajdonságait leíró adatstruktúrák. AWT Grafika Bevezető Grafikus felületek a programozó szempontjából grafikus elemek absztrakt reprezentációja az egyes elemek tulajdonságait leíró adatstruktúrák. Fogalmak: geometriai alakzatok, felületek,

Részletesebben

Java felhasználói felület

Java felhasználói felület Java felhasználói felület Eseménykezelés Elek Tibor Eseményosztályok Az események előfordulásakor keletkezik egy megfelelő eseményobjektum. Pl. KeyPressed vagy KeyReleased (billentyű lenyomása vagy felengedése)

Részletesebben

A feladatok megoldásához felhasználandó osztályok leírásait az alábbi URL-en találja meg: http://download.oracle.com/javase/6/docs/api/

A feladatok megoldásához felhasználandó osztályok leírásait az alábbi URL-en találja meg: http://download.oracle.com/javase/6/docs/api/ Java Swing MVC labor Készítette: Budai Péter, BME IIT, 2012. A feladatok megoldásához felhasználandó osztályok leírásait az alábbi URL-en találja meg: http://download.oracle.com/javase/6/docs/api/ Továbbá

Részletesebben

BME MOGI Gépészeti informatika 8.

BME MOGI Gépészeti informatika 8. BME MOGI Gépészeti informatika 8. 1. feladat Készítse beosztottak és vezetők munkahelyi adatait kezelő alkalmazást! A feladat megoldásához hozza létre a következő osztályokat! Beosztott osztály: adatmező

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Java Programozás 6. Gy: Java alapok. Adatkezelő 2.rész

Java Programozás 6. Gy: Java alapok. Adatkezelő 2.rész Java Programozás 6. Gy: Java alapok Adatkezelő 2.rész 25/1 B ITv: MAN 2018.04.13 A feladat Feladat: folytassuk a panel életre keltését! - Alakítsuk ki a Lista panelt - Betöltéskor olvassuk be az adatokat

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

A Java nyelv. Dialógus ablakok. Elek Tibor

A Java nyelv. Dialógus ablakok. Elek Tibor A Java nyelv Dialógus ablakok Elek Tibor Dialógus ablakok Szerepe: felbukkanó ablak (üzenet, input) Felépítése, használata majdnem ua., mint JFrame Tulajdonos: lehet tulajdonosa, amellyel együtt ikonizálódik,

Részletesebben

Gábor Dénes Főiskola (IAI) Programozási technológia (Java) - II. / 1

Gábor Dénes Főiskola (IAI) Programozási technológia (Java) - II. / 1 5. A felhasználói interfész felépítése 6. Elrendezésmenedzserek 7. Eseményvezérelt programozás 8. Swing-komponensek 9. Grafika, képek 10. Alacsony szintű események 11. Belső eseménykezelés, komponensgyártás

Részletesebben

Java Programozás 8. Ea: GUI. Graphical User Interface

Java Programozás 8. Ea: GUI. Graphical User Interface Java Programozás 8. Ea: GUI Graphical User Interface 90/1 B ITv: MAN 2018.02.05 Java GUI 90/2 Minimal version 90/3 GUI Javaban A Java három beépített keretrendszere GUI készítéséhez: AWT Abstract Window

Részletesebben

Java felhasználói felület

Java felhasználói felület Java felhasználói felület Közbenső konténerek Elrendezés szervezők Elek Tibor Konténerek Közbenső konténerek - általános célú: +JPanel: egy egyszerű konténer, plussz funkciók nélkül +JScrollPane: az egy

Részletesebben

Grafikus felhasználói felület (GUI) létrehozása A GUI jelentése Egy egyszerű GUI mintaalkalmazás létrehozása

Grafikus felhasználói felület (GUI) létrehozása A GUI jelentése Egy egyszerű GUI mintaalkalmazás létrehozása Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. MATLAB alapismeretek IX. A GUI jelentése Egy egyszerű GUI mintaalkalmazás létrehozása Alkalmazott Informatikai Intézeti

Részletesebben

ZH mintapélda. Feladat. Felület

ZH mintapélda. Feladat. Felület ZH mintapélda Feladat Írjon Java alkalmazást, amely képes hallgatók rekordjaittárolni és azokat különbözo rendezo kulcsok szerint sorba rendezni. A program grafikus felhasználói felületén keresztül új

Részletesebben

Java Programozás 4. Gy: Java GUI. Tipper, MVC kalkulátor

Java Programozás 4. Gy: Java GUI. Tipper, MVC kalkulátor Java Programozás 4. Gy: Java GUI Tipper, MVC kalkulátor 15/1 B ITv: MAN 2018.03.10 1. Feladat: Tipper Készítsük el a tippelős programunk grafikus változatát. Az üzleti logika kódja megvan, a felület pedig

Részletesebben

ESEMÉNY VEZÉRELT ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Bevezetés. Készítette: Gregorics Tibor

ESEMÉNY VEZÉRELT ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Bevezetés. Készítette: Gregorics Tibor ESEMÉNY VEZÉRELT ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Bevezetés Készítette: Gregorics Tibor Előfeltétel: OAF (EAF2) Kötelező házi feladatok: 4 darab feladat max. 5-5 pontért Feltételek 2 hét késés: legfeljebb 3

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba: Ugráló gomb oktatási segédlet Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba

Johanyák Zsolt Csaba: Ugráló gomb oktatási segédlet    Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba Ugráló gomb Készítsünk egy egyszerű játékprogramot, ami egy mozgó nyomógombot tartalmaz. A nyomógomb beállított ideig marad egy helyben, majd az ablakon számára elhatárolt terület (panel) egy véletlenszerűen

Részletesebben

Java Programozás 7. Gy: Java alapok. Adatkezelő 3.rész

Java Programozás 7. Gy: Java alapok. Adatkezelő 3.rész Java Programozás 7. Gy: Java alapok Adatkezelő 3.rész 39/1 B ITv: MAN 2018.04.11 A feladat Feladat: folytassuk a panel életre keltését! - Alakítsuk ki az Új dolgozó felvitele panelt - A panel a Beszúr

Részletesebben

Concurrency in Swing

Concurrency in Swing Concurrency in Swing A szálkezelés a swing alkalmazásokban is fontos. Cél egy olyan felhasználói felület készítése, amely soha nem fagy, mindig válaszol a felhasználói interakciókra, bármit is csináljon

Részletesebben

Java VI. Egy kis kitérő: az UML. Osztály diagram. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07.

Java VI. Egy kis kitérő: az UML. Osztály diagram. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07. Java VI. Öröklődés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07. Java VI.: Öröklődés JAVA6 / 1 Egy kis kitérő: az UML UML: Unified Modelling Language Grafikus eszköz objektum

Részletesebben

Java Programozás 8. Gy: Java alapok. Adatkezelő 4.rész

Java Programozás 8. Gy: Java alapok. Adatkezelő 4.rész Java Programozás 8. Gy: Java alapok Adatkezelő 4.rész 37/1 B ITv: MAN 2018.04.15 A feladat Feladat: folytassuk a panel életre keltését! - Készítsük el a Módosítás funkciót - A Lista panelt másoljuk le,

Részletesebben

Eseménykezelés Java környezetben, AWT alapok

Eseménykezelés Java környezetben, AWT alapok Java programozási nyelv 2007-2008/ősz 4. óra Eseménykezelés Java környezetben, AWT alapok Felhasználói felületek Eseménykezelés AWT ablakozó rendszer legradi.gabor@nik.bmf.hu szenasi.sandor@nik.bmf.hu

Részletesebben

Grafikus felületek készítése 1.

Grafikus felületek készítése 1. Grafikus felületek készítése 1. SWT Budapes( Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Grafikus felületek fejlesztése Java grafikus toolkitek o AWT Na>v widgetek

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Program telepítése Az abevjava_install.jar indításával telepíthető a nyomtatványkitöltő program. A program elindítása után közvetlenül az alábbi képernyő jelenik

Részletesebben

Már megismert fogalmak áttekintése

Már megismert fogalmak áttekintése Interfészek szenasi.sandor@nik.bmf.hu PPT 2007/2008 tavasz http://nik.bmf.hu/ppt 1 Témakörök Polimorfizmus áttekintése Interfészek Interfészek kiterjesztése Eseménykezelési módszerek 2 Már megismert fogalmak

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

- Alkalmazásfejlesztési szemlélet megismerése - Java GUI készítés bemutatása Swing-ben - Órai feladat megoldása

- Alkalmazásfejlesztési szemlélet megismerése - Java GUI készítés bemutatása Swing-ben - Órai feladat megoldása - Alkalmazásfejlesztési szemlélet megismerése - Java GUI készítés bemutatása Swing-ben - Órai feladat megoldása A gyakorlat keretein belül egy könyvesboltot megvalósító alkalmazást készítünk el lépésről

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Java és web programozás

Java és web programozás Budapesti M szaki Egyetem 2015. 03. 18. 6. El adás Graka Java-ban Emlékezzünk kicsit vissza a tikz-re: \begin{tikzpicture \draw (0,0) node[draw,circle] (S) {s; \draw (3,2) node[draw,circle] (A) {a; \draw

Részletesebben

Pelda öröklődésre: import java.io.*; import java.text.*; import java.util.*; import extra.*;

Pelda öröklődésre: import java.io.*; import java.text.*; import java.util.*; import extra.*; Java osztály készítése, adattagok, és metódusok, láthatóság, konstruktor, destruktor. Objektum létrehozása, használata, öröklés. ( Előfeltétel 12. Tétel ) Az osztály egy olyan típus leíró struktúra, amely

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió

Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió A QGIS programból számos téradatbázis adatait elérhetjük, ezek közül két nyílt forráskódúval foglalkozunk, a PostGIS és a SpatiaLite adatbázis

Részletesebben

Objektum Orientált Programozás. 11. Kivételkezelés 44/1B IT MAN

Objektum Orientált Programozás. 11. Kivételkezelés 44/1B IT MAN Objektum Orientált Programozás 11. Kivételkezelés 44/1B IT MAN B IT v: 2016.05.03 MAN Pici elmélet A Java kivételkezelésének célja a programfutás során keletkezett hibák kiszűrése és megfelelő kezelése.

Részletesebben

Pick Pack Pont kereső és boltválasztó alkalmazás

Pick Pack Pont kereső és boltválasztó alkalmazás Pick Pack Pont kereső és boltválasztó alkalmazás www.pickpackpont.hu online.sprinter.hu/terkep Dokumentáció V5 2018. október Sprinter Futárszolgálat Kft. 2018. Minden jog fenntartva! Tartalomjegyzék Funkciók

Részletesebben

Ezek után már csak a Mentés és a Lekérdezés Futtatása (az ellenőrzés miatt) van hátra. Ügyeljünk, hogy a mentésnél a megadott (Kezd) nevet adjuk meg.

Ezek után már csak a Mentés és a Lekérdezés Futtatása (az ellenőrzés miatt) van hátra. Ügyeljünk, hogy a mentésnél a megadott (Kezd) nevet adjuk meg. 1. A feladat szövegéből kiderül, hogy a teljes adatbázisból a feltétel szerint szűkíteni akarunk, vagyis az alapértelmezett Választó lekérdezést kell használni. Szintén a feladat szövegéből látszik, hogy

Részletesebben

2. Beadandó feladat dokumentáció

2. Beadandó feladat dokumentáció 2. Beadandó feladat dokumentáció Készítette: Giachetta Roberto E-mail: groberto@inf.elte.hu Feladat: Készítsünk programot a következő memóriajátékhoz. A játéktáblán mező foglal helyet, amelyek különböző

Részletesebben

2. Beadandó feladat dokumentáció

2. Beadandó feladat dokumentáció 2. Beadandó feladat dokumentáció Készítette: Giachetta Roberto E-mail: groberto@inf.elte.hu Feladat: Készítsünk programot a következő memóriajátékhoz. A játéktáblán mező foglal helyet, amelyek különböző

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Programozási nyelvek Java

Programozási nyelvek Java statikus programszerkezet Programozási nyelvek Java Kozsik Tamás előadása alapján Készítette: Nagy Krisztián 2. előadás csomag könyvtárak könyvtárak forrásfájlok bájtkódok (.java) (.class) primitív osztály

Részletesebben

Java programozási nyelv 6. rész Java a gyakorlatban

Java programozási nyelv 6. rész Java a gyakorlatban Java programozási nyelv 6. rész Java a gyakorlatban Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2004. október A Java programozási nyelv Soós Sándor 1/16 Tartalomjegyzék

Részletesebben

1. beadandó feladat: egyszerű grafikus felületű alkalmazás. Közös követelmények:

1. beadandó feladat: egyszerű grafikus felületű alkalmazás. Közös követelmények: 1. beadandó feladat: egyszerű grafikus felületű alkalmazás Közös követelmények: A megvalósításnak felhasználóbarátnak, és könnyen kezelhetőnek kell lennie. A szerkezetében törekedni kell az objektumorientált

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása. http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba

Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása. http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba 1. Gyümölcsárazó automata Készítsünk egy gyümölcsárazó

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Mercedes XENTRY Portal Pro interfész

Mercedes XENTRY Portal Pro interfész Mercedes XENTRY Portal Pro interfész 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/20 Tartalomjegyzék 1. funkcionalitás...3 1.1. Szervizzel kapcsolatos funkcionalitás...3

Részletesebben

Az osztályok csomagokba vannak rendezve, minden csomag tetszőleges. Könyvtárhierarhiát fed: Pl.: java/util/scanner.java

Az osztályok csomagokba vannak rendezve, minden csomag tetszőleges. Könyvtárhierarhiát fed: Pl.: java/util/scanner.java Függvények, csomagok Csomagok Az osztályok csomagokba vannak rendezve, minden csomag tetszőleges számú osztályt tartalmazhat Pl.: java.util.scanner Könyvtárhierarhiát fed: Pl.: java/util/scanner.java Célja:

Részletesebben

Abstract osztályok és interface-ek. 7-dik gyakorlat

Abstract osztályok és interface-ek. 7-dik gyakorlat Abstract osztályok és interface-ek 7-dik gyakorlat Abstract metódusok és osztályok Az OO fejlesztés során olyan osztályokat is kialakíthatunk, melyeket csak továbbfejlesztésre, származtatásra lehet használni,

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

Kalapácsvetés 2016 szöveges

Kalapácsvetés 2016 szöveges Kalapácsvetés 2016 Ebben a feladatban a 2016. évi nyári olimpiai játékokon az atlétika férfi kalapácsvetés döntőjének eredményeit kell feldolgoznia. A döntő 6 dobási sorozatból állt, de a 3. sorozat után

Részletesebben

New Default Standard.ipt

New Default Standard.ipt Adaptív modellezési technika használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható fejes szeg parametrikus modelljét! A kidolgozáshoz használja az MSZ EN 22341-es szabványban megadott értékeket! 1 1.

Részletesebben

Java és web programozás

Java és web programozás Budapesti Műszaki Egyetem 2015. 04. 08. 9. Előadás Kivétel kezelés a kivétel (exception) egy esemény, mely futás közben megbontja a program normális futási folyamatát például kivétel dobódik amikor 0-val

Részletesebben

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban 1. Előkészítés Access adatbázis lemásolása, ODBC DSN létrehozása Másoljuk le az alábbiakat: Mit Honnan Hova list.mdb p:\johanyák Csaba\Vizualis programozas\data\

Részletesebben

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció H - 1161 Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: +36-1-4010159 http://www.pageos.hu toni@pageos.hu DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Osztályok. 4. gyakorlat

Osztályok. 4. gyakorlat Osztályok 4. gyakorlat Az osztály fogalma Az objektumok formai leírása, melyek azonos tulajdonsággal és operációkkal rendelkeznek. Osztályból objektum készítését példányosításnak nevezzük. Minden objektum

Részletesebben

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 Objektumorientált programozás Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 7. ELŐADÁS Több információ az alkalmazásban - Fülek az űrlapon - Több űrlapos alkalmazások 2 Több információ az alkalmazásban

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0 Elmib Önkormányzati hibabejelentő Felhasználói kézikönyv v1.0 Tartalom Az első belépés... 3 Regisztráció utáni első lépések... 4 Kezdő képernyő felépítése... 5 A hibabejelentő menü... 7 Új hiba bejelentése...

Részletesebben

Osztálytervezés és implementációs ajánlások

Osztálytervezés és implementációs ajánlások Osztálytervezés és implementációs ajánlások Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 04. 24. Osztálytervezés és implementációs kérdések OTERV / 1 Osztály tervezés Egy nyelv

Részletesebben

A Cobra Sprint telepítése CobraContoLight felhasználók számára

A Cobra Sprint telepítése CobraContoLight felhasználók számára A Cobra Sprint telepítése CobraContoLight felhasználók számára 1. A telepítő program elindítása után a Sprint Telepítő Varázsló irányítja a telepítés folyamatát. A Felhasználási (licenc) feltételek elfogadása

Részletesebben

Osztálytervezés és implementációs ajánlások

Osztálytervezés és implementációs ajánlások Osztálytervezés és implementációs ajánlások Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 04. 24. Osztálytervezés és implementációs kérdések OTERV / 1 Osztály tervezés Egy nyelv

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek

A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek Ezen dokumentumban a Canvas LMS régi, illetve az új, modernebb felhasználói felületének eltéréseire térünk ki, segítséget adva azon felhasználóknak, akik

Részletesebben

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre 1. feladat: Hajómenetrend A balatoni hajómenetrend rendelkezésünkre áll a menetrend.txt állományban. Készítsen új adatbázist HAJO néven! A mellékelt adatállományt

Részletesebben

OOP: Java 11.Gy: Enumok, beágyazott osztályok. 13/1 B ITv: MAN

OOP: Java 11.Gy: Enumok, beágyazott osztályok. 13/1 B ITv: MAN OOP: Java 11.Gy: Enumok, beágyazott osztályok 13/1 B ITv: MAN 2019.04.24 ArrayList Rugalmas tömb A tömbök korlátai Fix méret, nem lehet menet közben megnövelni Ha túl nagyra választjuk, fölösleges helyfoglalás

Részletesebben

2011.11.29. JUnit. JUnit használata. IDE támogatás. Parancssori használat. Teszt készítése. Teszt készítése

2011.11.29. JUnit. JUnit használata. IDE támogatás. Parancssori használat. Teszt készítése. Teszt készítése Tartalom Integrált fejlesztés Java platformon JUnit JUnit használata Tesztelési technikák Demo 2 A specifikáció alapján teszteljük a program egyes részeit, klasszikus V-modell szerint Minden olyan metódust,

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem. Programozás III. Varjasi Norbert varjasin@sze.hu

Széchenyi István Egyetem. Programozás III. Varjasi Norbert varjasin@sze.hu Programozás III. Varjasi Norbert varjasin@sze.hu 1 A java virtuális gép (JVM) Képzeletbei, ideális számítógép. Szoftveresen megvalósított működési környezet. (az op. rendszer egy folyamata). Feladata:

Részletesebben

3. Beadandó feladat dokumentáció

3. Beadandó feladat dokumentáció 3. Beadandó feladat dokumentáció Készítette: Giachetta Roberto E-mail: groberto@inf.elte.hu Feladat: Készítsünk programot a közismert Tic-Tac-Toe játékra. Ebben a játékban a játékosok egy -as játékmezőn

Részletesebben

OOP: Java 8.Gy: Abstract osztályok, interfészek

OOP: Java 8.Gy: Abstract osztályok, interfészek OOP: Java 8.Gy: Abstract osztályok, interfészek 26/1 B ITv: MAN 2019.04.03 Abszrakt metódus és absztrakt osztály. Gyakran előfordul a tervezés során, hogy egy osztály szintjén tudjuk, hogy valamilyen metódus

Részletesebben

Szoftvertechnolo gia gyakorlat

Szoftvertechnolo gia gyakorlat Szoftvertechnolo gia gyakorlat Dr. Johanyák Zsolt Csaba http://johanyak.hu 1. Dependency Injection (függőség befecskendezés) tervezési minta A tervezési minta alapgondolata az, hogy egy konkrét feladatot

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Segédanyag: Java alkalmazások gyakorlat

Segédanyag: Java alkalmazások gyakorlat Segédanyag: Java alkalmazások gyakorlat Készítette: Szabó Attila 2009/2010-2 félév, 12. gyakorlat 1 Távoli metódushívás Java-ban (RMI) Java-ban a távoli metódushívás ( Remote Method Invocation, RMI) egy

Részletesebben

Elemi Alkalmazások Fejlesztése II.

Elemi Alkalmazások Fejlesztése II. Elemi Alkalmazások Fejlesztése II. Osztályok közötti kapcsolatok öröklődés asszociáció aggregáció kompozíció 1. Feladat Készítsünk programot, amellyel testek térfogatát határozhatjuk meg, illetve megadhatjuk

Részletesebben

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Készítette: Jászberényi József, 2011 1/24 A PÁGISZ WIFI hálózathoz kétféle

Részletesebben

Technikai információk fejlesztőknek

Technikai információk fejlesztőknek Technikai információk fejlesztőknek Különbségek a Java-s nyomtatványkitöltő program és az Abev2006 között 1. A mezőkód kijelzés bekapcsolása a Szerviz/Beállítások ablakban érhető el. 2. Az xml állományok

Részletesebben

Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en

Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en A hallgatók számára eddig kizárólag a már felvett tárgyak jelenhettek meg órarendben, így előzetes, tárgyfelvétel előtti órarendtervezésre

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

A program jelenleg az import illetve az intrastat adatok alapján tudja elkészíteni a jelentést, kizárólag kötelezettséget tud lekérdezni.

A program jelenleg az import illetve az intrastat adatok alapján tudja elkészíteni a jelentést, kizárólag kötelezettséget tud lekérdezni. Leírás a Kompakt ZOLL v5 vámszoftverben elérhető környezetvédelmi termékdíj jelentéshez tartozó modulról. A program jelenleg az import illetve az intrastat adatok alapján tudja elkészíteni a jelentést,

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben