Java felhasználói felület

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Java felhasználói felület"

Átírás

1 Java felhasználói felület Alapfogalmak Komponens alapok Elek Tibor

2 GUI-val kapcsolatos fogalmak Eseményvezérelt program Program futás: - induló állapot (induló UI) megjelenítése, - eseménykezelő végtelen ciklus elindítása. Programozás: - felhasználói felületek összepakolása (többnyire előre megírt) komponensekből (létezik kényelmes grafikus fejlesztő környezet rá), - eseménykezelések megírása, az események hatására többnyire a felhasználói felületen módosítunk.

3 GUI-val kapcsolatos fogalmak Grafikus komponensek - Építő elemek, amelyekből felépítünk egy UI-t. (pl. nyomógomb, menü, lista, stb.) Beszerzése: - Léteznek előre megírtak (része egy felhasznált API-nak, swing, swt, stb.) - Készen beszerzett - Lehetséges új komponensek gyártása a meglévők módosítgatásával (leszármaztatás). - Lehetséges új komponensek gyártása a meglevők összepakolásával. - Lehetséges teljesen új komponens létrehozása.

4 GUI-val kapcsolatos fogalmak Grafikus komponensek, Csoportosítás 1: 1. egyszerű komponens (pl. JList, JPanel) 2. összetett komponens (pl. JFileChooser)

5 GUI-val kapcsolatos fogalmak Grafikus komponensek, Csoportosítás 2: 1. Konténer komponensek: beletehetők más komponensek, akár konténerek is. Tovább csoportosítható: A) csúcs konténer: az ablakozó rendszer ablakot biztosít neki (pl. Jframe, JDialog) (egy alkalmazás főablaka vagy felbukkanó párbeszéd ablaka), B) nem csúcs konténer: nincs saját ablaka (pl. JPanel), szerepe a belerakott komponensek csoportosítása. 2. Elemi komponensek: Nem tehetők bele más komponensek. (pl. JButton, JLabel)

6 GUI-val kapcsolatos fogalmak Komponens fa - A komponensek egymásba tehetők -> szülőgyermek reláció - Szülő komponens: az a konténer, amelybe beleraktunk egy másik komponenst - Gyermek komponens: az a komponens (lehet konténer), amelyet beleraktunk a konténerbe. - A gyermekeknek lehetnek gyermekei. Tehát fastruktúra alakul ki, amelynek a csúcsa egy csúcs konténer lehet. - Szülő felelős a gyermekei megjelenéséért (de nem ő jeleníti meg, később részletesen)

7 GUI-val kapcsolatos fogalmak Komponens fa JFrame JPanel JButton JPanel Jlabel, JTextField Jlabel, JTextField Jbutton Jbutton Jbutton

8 GUI-val kapcsolatos fogalmak Komponens tulajdonságai A tulajdonságainak beállításával testre szabhatjuk a komponenst. A tulajdonságok komponensenként mások, de vannak minden komponensre jellemzőek, pl. megjelenéssel kapcsolatosak: méret, pozíció, stb. A közös tulajdonságok célszerűen a közös ősben definiáltak.

9 GUI-val kapcsolatos fogalmak Komponensek eseményei A komponenseken események történhetnek, amelyekre reagálhatunk, azaz írhatunk kódot, ami meghívódik az esemény hatására.

10 GUI-val kapcsolatos fogalmak Események - Többnyire felhasználói akciók (pl. egér mozgatása, billentyű leütés), de lehetnek komponens események is (pl. ablak eltakaródása, scrollbar scrollozódása) - Az eseménynek van forrása: az a komponens, amelyen keletkezett az esemény (pl. egér kattintás esetén, amely felett állt az egér, billentyű leütésnél amelyik a billentyű fókusz)

11 GUI-val kapcsolatos fogalmak Esemény kezelés - A keletkezett események egy várakozó sorba kerülnek, ahonnan az eseménykezelő végtelen ciklus kiveszi és feldolgozza. Azaz leegyszerűsítve: meghívja a programozó által ehhez az eseményhez írt eseménykezelő kódokat. Amelyik eseményhez nem írunk eseménykezelő kódot, arra nem történik semmi.

12 GUI-val kapcsolatos fogalmak Program szerkezete Egy GUI program esetén szokás, hogy minden csúcs konténer (ablak) külön osztályban van definiálva. Ebben található az ebből a csúcsból induló komponensfa összepakolása, valamint az ezekhez tartozó eseménykezelő kódok. Természetesen kell egy main metódus valahol, amelynek feladata megjeleníteni az alkalmazás fő ablakát. Egy minimum program, tehát egy osztály, amelyben a főablakot pakoljuk össze és írjuk meg az ezeken előfordulható eseményekre reagálást.

13 GUI-val kapcsolatos fogalmak Program futása - Egy GUI-s java program futtatása ugyanúgy, mint bármely más programé. - Fontos tudni viszont, hogy az első grafikus komponens megjelenítéskor a JVM elindít egy eseménykezelő szálat, ebben fut majd az összes eseménykezelő kód. A programozó feladata gondoskodni arról, hogy ne lépjen fel konkurencia probléma. Erről a témáról később részletesen lesz szó.

14 GUI-val kapcsolatos fogalmak Elrendezés szervezők - A konténerbe betett gyermek komponensek pozíciója, mérete függhet a körülményektől (pl a képernyő felbontás, hány gyermek komponens van), ezért nem célszerű a programozónak ezeket fixen megadni. - Az elrendezés szervező olyan objektum, amely valamilyen szabályrendszer alapján automatikusan beállítja a gyermek komponensek pozícióját, méretét. - Többféle elrendezés szervező létezik, amelyek a szabályrendszerükben különböznek egymástól. - A programozó kiválasztja, beállítja paramétereit, majd hozzárendeli a konténerhez.

15 GUI-val kapcsolatos fogalmak Grafikus fejlesztőeszköz (GUI designer, visual designer) Olyan grafikus programozási eszköz, amely lehetővé teszi - a komponensek összepakolgatását grafikus felületen a komponensek húzásával, - a komponensek tulajdonságainak megnézését, beállítását grafikus felületen - a kód legenerálását - stb. Használata jelentősen megkönnyíti a fejlesztést.

16 GUI-val kapcsolatos fogalmak Grafikus fejlesztőeszköz Fajtái: - Tiszta java kódot adó: a designer java kódot generál és java kódot olvas fel, más file-t nem használ, plusz meta adatot nem tárol. - Meta adat is keletkezik fejlesztés közben: java kódot + meta adatot tárol és olvas fel, de a végére java osztály keletkezik - Meta adatot használ: java kódot és meta adatot is generál és használ

17 GUI-val kapcsolatos fogalmak Grafikus fejlesztőeszköz Eszközök: több ingyenes és fizetős is van. A NetBeans beépítve tartalmazza (2. fajtájú) Az Eclipse-nél külön telepíteni kell. Lehet az eclipse saját designer-t (Eclipse VE (Visual Editor) 1. fajtájú) vagy sok más által készítettet.

18 A Java GUI eszközei AWT (Abstract Window Toolkit) - a korábbi megvalósítás - cél: hardverfüggetlenség, platform függetlenség - cél megvalósítása: nehéz súlyú komponensekkel, azaz a gép ablakozó rendszerétől kéri a komponens létrehozását, megjelenítését. Ennek hátrányai: 1. eltérő ablakozó rendszerben, eltérő megjelenés 2. a komponensek kinézete nem változtatható 3. csak olyan komponensek lehetnek, amelyek minden ablakozó rendszerben léteznek, tehát csak a legalapvetőbb komponensek - Ma már a grafikus komponenseit nem használjuk, a többi részét (pl. eseménykezelés, egyéb komponensek) igen.

19 A Java GUI eszközei Swing - újabb megoldás - a cél a ua. mint AWT, de annak hibái nélkül - megoldás: pehelysúlyú komponensek, azaz teljesen java-ban megvalósított komponensek, amelyek csak az alapvető rajzolási funkciókat kéri az ablakozó rendszertől. - előnyei: 1. a kinézet is programozható 2. sok grafikus komponens 3. könnyen létrehozható új grafikus komponens - egyéb jellemzők: 1. több más újdonság is, 2. átgondoltabb, teljesebb lett

20 A Java GUI eszközei Swt (Standard Widget Toolkit) - nem része az alap csomagoknak, nem a Sun terméke, az eclipse-hez fejlesztették ki. - a swing alternatívája - platform függő native könyvtárat használ, így nem létezik minden platformra, viszont egy kicsit gyorsabb

21 Swing grafikus komponensei Komponensek használata GUI szerkesztővel Fontos panelek: - komponens paletta - tulajdonság panel - komponens fa megjelenítő

22 Swing grafikus komponensei Komponensek használata GUI szerkesztővel 1. Komponens elhelyezése a konténeren (komponens létrehozása + beillesztés a komponensfába) 2. Testre szabás (tulajdonságainak (pl. méret, pozíció, stb.) beállítása): A komponensre kattintva a tulajdonság panelen kikeresni és beállítani a szükséges tulajdonságot. 3. Viselkedésének megadása (események): Az esemény panelen a megfelelő eseményhez megadni (és legeneráltatni) a lekezelőt.

23 Swing grafikus komponensei Grafikus Helló világ GUI szerkesztővel Netbeans-ben Eclipse-ben

24 Swing grafikus komponensei Leszármazási hierarchia A csúcs konténerek kivételével minden komponens közös őstől származik: - Az összes komponens őse: java.awt.component - Ennek leszármazottja a konténerek őse: java.awt.container - Ennek leszármazottja a swing komponensek őse: javax.swing.jcomponent

25 Swing grafikus komponensei Leszármazási hierarchia Az összes komponens őse: java.awt.component Alapvető műveletei: +méret (get(set)size(), get(set)bounds(), get(set)preferredsize(), get(set)maximumsize(), get(set)minimumsize()), +pozíció (get(set)location(), get(set)bounds()), +színei (get(set)background(), get(set)foreground()), +betűtípus (get(set)font(), getfontmetrics()), +Locale (get(set)locale()), +engedélyezettség (get(set)enabled()), +láthatóság (get(set)visible()), +néhány eseménykezelő hozzáadás, levétel (pl. add(remove)mouselistener()), +kirajzolás, újrakirajzolás (paint(), repaint())

26 Swing grafikus komponensei Leszármazási hierarchia - java.awt.container: Az, az awt-s konténerek szülője, az összes swing-es komponens szülője: tartalmazza a konténer műveleteket: +gyermek hozzáadása (add()), +gyermek levétele (remove(), removeall()), +elrendezés szervező (get(set)layout()), +gyermek infok (getcomponentcount(), getcomponentat(), findcomponentat(), getcomponents(), get(set)componentszorder()) +stb.

27 Swing grafikus komponensei Leszármazási hierarchia - javax.swing.jcomponent: a csúcs konténerek kivételével a többi swing-es komponens szülője. Tartalmazza a Component osztályban definiált alapvető műveletek felüldefiniálásait, valamint a swing új szolgáltatásainak műveleteit pl. : +Look&Feel, +keret (get(set)border()), +tooltip (get(set)tooltiptext()), +gyorsbillentyűk, akciók, +átlátszóság (setopaque()), +stb.

28 Swing grafikus komponensei Komponensek elnevezése A név ne csak a tartalomra utaljon, hanem a komponens fajtájára. Szokás 1: első 2-3 betű a fajta, a többi a tartalom, pl: btnmodositas, txtnev, stb.

29 Swing grafikus komponensei Komponensek használata kódból 1. Komponens létrehozása (példányosítás) 2. Testreszabás (tulajdonságainak (pl. méret, pozíció, stb.) beállítása) 3. Viselkedésének megadása 4. Beillesztés a komponensfába

30 Swing grafikus komponensei Komponens elhelyezése - Kódban: példa program részlet Létrehozás: JButton btnvalami = new JButton( Valami ); Testreszabás és eseménykezelők bejegyzése: btnvalami.setbounds(10, 10, 300, 50); btnvalami.setfont(new java.awt.font( Arial, 0, 12)); Beillesztés a komponensfába: pnlkont.add(btnvalami); Ha a konténernek van beállítva elrendezés-szervező, akkor a méret és pozíció beállításoknak nincs hatása.

31 Swing grafikus komponensei Komponens eltüntetése vagy Láthatatlanná btnvalami.setvisible(false); vagy Eltávolítás a komponensfából: pnlkont.remove(btnvalami);

32 Swing grafikus komponensei Csúcs konténerek - Az awt-s csúcs konténerekből származnak, nem a JComponent-ből, tehát nehézsúlyú komponensnek számítanak (ablakot az ablakozó rendszertől lehet csak kérni). A swing-es csúcs konténerek: +JFrame: egy alkalmazás fő ablaka, +JDialog: egy alkalmazás feldobódó ablaka, +JApplet: a weboldalba beágyazható java alkalmazások főablaka.

33 JFrame Összetett komponens, már eleve tartalmaz néhány komponenst. Fontosabb metódusok: -JFrame(), JFrame(String): létrehozás, alapértelmezésben láthatatlan -get(set)contentpane(): a tartalom panel lekérdezése beállítása -get(set)jmenubar(): a menüsor lekérdezése, beállítása -get(set)defaultcloseoperation(): az ablak bezárásra hogyan reagáljon a program -pack(): az ablak és összes komponensének átméretezése a preferált méretek alapján

34 JFrame Létrehozása JFrame frmform = new JFrame(); Testreszabás: Pl. frmform.setbounds(0,0,400,300); frmform.setdefaultcloseoperation(jframe.exit _ON_CLOSE); Komponensek belepakolása Nem közvetlenül a frame-re, hanem a tartalompanelre. Megjelenítés frmform.setvisible(true);

35 Grafikus Helló világ import javax.swing.*; public class HelloGr { public static void main(string[] args) { JFrame frmfoablak = new JFrame("Grafikus Hello"); frmfoablak.setbounds(0,0,400,300); frmfoablak.setdefaultcloseoperation(jframe.exit_on_close); frmfoablak.getcontentpane().setlayout(null); JLabel lblfelirat = new JLabel("Helló világ"); lblfelirat.setbounds(10, 10, 200, 200); frmfoablak.getcontentpane().add(lblfelirat); frmfoablak.setvisible(true); } } - A setdefaultcloseoperation nélkül a program nem állna le az ablak bezárásakor (fejléc x gomb) - A frame tartalom paneljének ki kapcsoljuk az elrendezés szervezőjét (alapértelmezés szerint van neki beállítva egy.

36 Grafikus Helló világ 2 Ugyanez még egyszer egy kicsit helyesebben: - elrendezés szervezőre bízva a méret és pozíciókat - Az eseménykezelő szálban létrehozva a GUI-t, bár erre mivel most nem kezelünk eseményt (így nem fordulhat elő konkurencia probléma) nincs szükség. - Újdonság ennél a megoldásnál a pack(), amely átszámoltatja az elrendezés szervezőkkel a méreteket, pozíciókat, valamint a SwingUtilities.invokeLater, amely az eseménykezelő szálban futtatja a kódot

37 Grafikus Helló világ 2 import javax.swing.*; public class HelloGr2 { private static void createandshowgui() { JFrame frmfoablak = new JFrame("Grafikus Hello"); frmfoablak.setdefaultcloseoperation(jframe.exit_on_close); JLabel lblfelirat = new JLabel("Helló világ"); frmfoablak.getcontentpane().add(lblfelirat); frmfoablak.pack(); frmfoablak.setvisible(true); } public static void main(string[] args) { javax.swing.swingutilities.invokelater(new Runnable() { public void run() { createandshowgui(); } }); } }

38 Gyakorlat Példa 1. Egy JButton, egy JPanel, és a panelbe két újabb JButton elhelyezése (kétféle módon elkészítve: GUI Szerkesztővel és szerkesztő nélkül).

Java felhasználói felület

Java felhasználói felület Java felhasználói felület Alapfogalmak Komponens alapok Elek Tibor GUI-val kapcsolatos fogalmak Eseményvezérelt program Program futás: - induló állapot (induló UI) megjelenítése, - eseménykezelő végtelen

Részletesebben

Grafikus felhasználói felületek. Dr. Szendrei Rudolf Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem. Programozási technológia I. Dr.

Grafikus felhasználói felületek. Dr. Szendrei Rudolf Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem. Programozási technológia I. Dr. Programozási Grafikus Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem 1 Tartalom 1 2 Grafikus felhasználói felület Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni awt: heavy weight" komponensek swing:

Részletesebben

Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni: awt: heavy weight komponensek; swing: light weight komponensek (időben később).

Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni: awt: heavy weight komponensek; swing: light weight komponensek (időben később). Grafikus felhasználói felület Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni: awt: heavy weight komponensek; swing: light weight komponensek (időben később). Mi hogyan használjuk? awt: eseménykezelés,

Részletesebben

Programozási technológia

Programozási technológia Programozási technológia Grafikus felhasználói felület Dr. Szendrei Rudolf ELTE Informatikai Kar 2018. Grafikus felhasználói felület Két csomag elemeiből lehet a felületet elkészíteni awt,,heavy weight"

Részletesebben

Java Programozás 3. Gy: Java GUI. Swing, AWT

Java Programozás 3. Gy: Java GUI. Swing, AWT Java Programozás 3. Gy: Java GUI Swing, AWT 35/1 B ITv: MAN 2018.02.25 Feladat Készítsük el az Emp osztály kezelő programját úgy, hogy ArrayList-et (listatömb, tömblista, rugalmas tömb) használunk. A java.util.arraylist

Részletesebben

Szoftvertechnológia alapjai Java előadások

Szoftvertechnológia alapjai Java előadások Szoftvertechnológia alapjai Java előadások Förhécz András, doktorandusz e-mail: fandrew@mit.bme.hu tárgy honlap: http://home.mit.bme.hu/~fandrew/szofttech_hu.html 1 Kivételkezelés I. szokatlan, váratlan

Részletesebben

Programozási technológia

Programozási technológia Programozási technológia Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével Dr. Szendrei Rudolf ELTE Informatikai Kar 2018. Bevezető Eddig a grafikus felhasználói felületet kódból hoztuk létre kézzel. A mi

Részletesebben

Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével

Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével Programozási Swing e NetBeans IDE segítségével Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem 1 Tartalom 1 2 2 Eddig a grafikus felhasználói felületet kódból hoztuk létre kézzel. A mi feladatunk volt az

Részletesebben

ESEMÉNY VEZÉRELT ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Bevezetés. Készítette: Gregorics Tibor

ESEMÉNY VEZÉRELT ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Bevezetés. Készítette: Gregorics Tibor ESEMÉNY VEZÉRELT ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Bevezetés Készítette: Gregorics Tibor Előfeltétel: OAF (EAF2) Kötelező házi feladatok: 4 darab feladat max. 5-5 pontért Feltételek 2 hét késés: legfeljebb 3

Részletesebben

Java Programozás 5. Gy: Java alapok. Adatkezelő 1.rész

Java Programozás 5. Gy: Java alapok. Adatkezelő 1.rész Java Programozás 5. Gy: Java alapok Adatkezelő 1.rész 27/1 B ITv: MAN 2018.04.13 Feladat Egy nagyon hosszú feladatmegoldásba kezdünk bele: létrehozunk egy adatkezelő programot, sok-sok extrával: 27/2 A

Részletesebben

Swing. (A javax.swing csomag)

Swing. (A javax.swing csomag) Swing (A javax.swing csomag) SWING komponensek Motiváció: az AWT hátrányai: a toolkit-ek komplexitása (bug-ok forrása volt, sérti a platformfüggetlenséget), kevés lehetőség a megjelenítés befolyásolására,

Részletesebben

A Java nyelv. Dialógus ablakok. Elek Tibor

A Java nyelv. Dialógus ablakok. Elek Tibor A Java nyelv Dialógus ablakok Elek Tibor Dialógus ablakok Szerepe: felbukkanó ablak (üzenet, input) Felépítése, használata majdnem ua., mint JFrame Tulajdonos: lehet tulajdonosa, amellyel együtt ikonizálódik,

Részletesebben

Java felhasználói felület

Java felhasználói felület Java felhasználói felület Eseménykezelés Elek Tibor Eseményosztályok Az események előfordulásakor keletkezik egy megfelelő eseményobjektum. Pl. KeyPressed vagy KeyReleased (billentyű lenyomása vagy felengedése)

Részletesebben

Java Programozás 11. Ea: MVC modell

Java Programozás 11. Ea: MVC modell Java Programozás 11. Ea: MVC modell 20/1 B ITv: MAN 2018.03.02 MVC Model-View-Controller A modell-nézet-vezérlő a szoftvertervezésben használatos szerkezeti minta. Az MVC célja elválasztani az üzleti logikát

Részletesebben

Programozás III GRAFIKA RAJZOLÁS SWING FELÜLETEN RAJZOLÁS GRAFIKA HASZNÁLATA. Rajzolni az awt csomag Graphics osztályának metódusaival tudunk.

Programozás III GRAFIKA RAJZOLÁS SWING FELÜLETEN RAJZOLÁS GRAFIKA HASZNÁLATA. Rajzolni az awt csomag Graphics osztályának metódusaival tudunk. Programozás III GRAFIKA GAFIKA RAJZOLÁS GRAFIKA HASZNÁLATA Rajzolni az awt csomag Graphics osztályának metódusaival tudunk. A java.awt.graphics osztály néhány metódusa: drawstring() drawrect() drawoval()

Részletesebben

GráfRajz fejlesztői dokumentáció

GráfRajz fejlesztői dokumentáció GráfRajz Követelmények: A GráfRajz gráfokat jelenít meg grafikus eszközökkel. A gráfot többféleképpen lehet a programba betölteni. A program a gráfokat egyedi fájl szerkezetben tárolja. A fájlokból betölthetőek

Részletesebben

Grafikus felületek készítése 1.

Grafikus felületek készítése 1. Grafikus felületek készítése 1. SWT Budapes( Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Grafikus felületek fejlesztése Java grafikus toolkitek o AWT Na>v widgetek

Részletesebben

Concurrency in Swing

Concurrency in Swing Concurrency in Swing A szálkezelés a swing alkalmazásokban is fontos. Cél egy olyan felhasználói felület készítése, amely soha nem fagy, mindig válaszol a felhasználói interakciókra, bármit is csináljon

Részletesebben

Java felhasználói felület

Java felhasználói felület Java felhasználói felület Közbenső konténerek Elrendezés szervezők Elek Tibor Konténerek Közbenső konténerek - általános célú: +JPanel: egy egyszerű konténer, plussz funkciók nélkül +JScrollPane: az egy

Részletesebben

Grafikus felületek a programozó szempontjából grafikus elemek absztrakt reprezentációja az egyes elemek tulajdonságait leíró adatstruktúrák.

Grafikus felületek a programozó szempontjából grafikus elemek absztrakt reprezentációja az egyes elemek tulajdonságait leíró adatstruktúrák. AWT Grafika Bevezető Grafikus felületek a programozó szempontjából grafikus elemek absztrakt reprezentációja az egyes elemek tulajdonságait leíró adatstruktúrák. Fogalmak: geometriai alakzatok, felületek,

Részletesebben

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 8. előadás

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 8. előadás Programozás BMEKOKAA146 Dr. Bécsi Tamás 8. előadás Visszatekintés A Windows Console alkalmazások egy karakteres képernyőt biztosítottak, ahol a kimenet a kiírt szöveg, míg a bemenet a billentyűzet volt.

Részletesebben

Java és web programozás

Java és web programozás Budapesti M szaki Egyetem 2015. 03. 18. 6. El adás Graka Java-ban Emlékezzünk kicsit vissza a tikz-re: \begin{tikzpicture \draw (0,0) node[draw,circle] (S) {s; \draw (3,2) node[draw,circle] (A) {a; \draw

Részletesebben

Grafikus felhasználói felületek, eseménykezelés

Grafikus felhasználói felületek, eseménykezelés Programozási Grafikus felhasználói felületek, eseménykezelés alapjai Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem 1 Tartalom 1 2 alapjai 3 alapjai 2 alapjai Egészítsük ki a már korábban elkészített Számláló

Részletesebben

JAVA SE/ME tanfolyam tematika

JAVA SE/ME tanfolyam tematika JAVA SE/ME tanfolyam tematika TANFOLYAM TEMATIKA: A JAVA MEGISMERÉSE Java története, miért készült, miért népszerű NETBEANS környezet telepítése, megismerése Programozási alapok java nyelven Változók,primitív

Részletesebben

Java programozási nyelv 6. rész Java a gyakorlatban

Java programozási nyelv 6. rész Java a gyakorlatban Java programozási nyelv 6. rész Java a gyakorlatban Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2004. október A Java programozási nyelv Soós Sándor 1/16 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben

Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben Java GUI készítése, Oracle kapcsolódás JDBC-vel A jelen anyagban egy egyszerűsített megközelítéssel vizsgáljuk

Részletesebben

JAVA PROGRAMOZÁS 5.ELŐADÁS

JAVA PROGRAMOZÁS 5.ELŐADÁS Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda JAVA PROGRAMOZÁS 5.ELŐADÁS 2014-2015 tavasz Elrendezésmenedzserek, események 2 Elrendezésmenedzserek Elrendezésmenedzser 3 Minden konténernek van elrendezésmenedzsere

Részletesebben

Már megismert fogalmak áttekintése

Már megismert fogalmak áttekintése Interfészek szenasi.sandor@nik.bmf.hu PPT 2007/2008 tavasz http://nik.bmf.hu/ppt 1 Témakörök Polimorfizmus áttekintése Interfészek Interfészek kiterjesztése Eseménykezelési módszerek 2 Már megismert fogalmak

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Bevezetés a programozásba előadás: Öröklődés

Bevezetés a programozásba előadás: Öröklődés Bevezetés a programozásba 2 5. előadás: Öröklődés emlékeztető Tagfüggvény struct koord { double x,y,r; void set(double ux, double uy) { x=ux; y=uy; r=sqrt(x*x+y*y); } Használat: koord k; k.set(4,5); Egységbezárás

Részletesebben

Java Programozás 4. Gy: Java GUI. Tipper, MVC kalkulátor

Java Programozás 4. Gy: Java GUI. Tipper, MVC kalkulátor Java Programozás 4. Gy: Java GUI Tipper, MVC kalkulátor 15/1 B ITv: MAN 2018.03.10 1. Feladat: Tipper Készítsük el a tippelős programunk grafikus változatát. Az üzleti logika kódja megvan, a felület pedig

Részletesebben

Eseménykezelés Java környezetben, AWT alapok

Eseménykezelés Java környezetben, AWT alapok Java programozási nyelv 2007-2008/ősz 4. óra Eseménykezelés Java környezetben, AWT alapok Felhasználói felületek Eseménykezelés AWT ablakozó rendszer legradi.gabor@nik.bmf.hu szenasi.sandor@nik.bmf.hu

Részletesebben

Java Programozás 6. Gy: Java alapok. Adatkezelő 2.rész

Java Programozás 6. Gy: Java alapok. Adatkezelő 2.rész Java Programozás 6. Gy: Java alapok Adatkezelő 2.rész 25/1 B ITv: MAN 2018.04.13 A feladat Feladat: folytassuk a panel életre keltését! - Alakítsuk ki a Lista panelt - Betöltéskor olvassuk be az adatokat

Részletesebben

JAVA PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS

JAVA PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda JAVA PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS 2014-2015 tavasz Kivételkezelés, Grafikus felhasználói felület 2 Kivételkezelés Rendszerhibák és kivételek 3 Programot leállító események:

Részletesebben

Java Programozás 8. Gy: Java alapok. Adatkezelő 4.rész

Java Programozás 8. Gy: Java alapok. Adatkezelő 4.rész Java Programozás 8. Gy: Java alapok Adatkezelő 4.rész 37/1 B ITv: MAN 2018.04.15 A feladat Feladat: folytassuk a panel életre keltését! - Készítsük el a Módosítás funkciót - A Lista panelt másoljuk le,

Részletesebben

A szerzõrõl... xi Bevezetés... xiii

A szerzõrõl... xi Bevezetés... xiii TARTALOMJEGYZÉK A szerzõrõl...................................................... xi Bevezetés...................................................... xiii I. rész A Visual Basic 2005 környezet 1. óra Irány

Részletesebben

Iman 3.0 szoftverdokumentáció

Iman 3.0 szoftverdokumentáció Melléklet: Az iman3 program előzetes leírása. Iman 3.0 szoftverdokumentáció Tartalomjegyzék 1. Az Iman rendszer...2 1.1. Modulok...2 1.2. Modulok részletes leírása...2 1.2.1. Iman.exe...2 1.2.2. Interpreter.dll...3

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba: Ugráló gomb oktatási segédlet Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba

Johanyák Zsolt Csaba: Ugráló gomb oktatási segédlet    Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba Ugráló gomb Készítsünk egy egyszerű játékprogramot, ami egy mozgó nyomógombot tartalmaz. A nyomógomb beállított ideig marad egy helyben, majd az ablakon számára elhatárolt terület (panel) egy véletlenszerűen

Részletesebben

Programozási nyelvek Java

Programozási nyelvek Java Programozási nyelvek Java 2. gyakorlat Függvények Általános prototípus Módosítószavak Láthatóság: public, protected, private. Ha nem definiált, akkor úgynevezett package-private láthatóság. Lehet abstract

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Program telepítése Az abevjava_install.jar indításával telepíthető a nyomtatványkitöltő program. A program elindítása után közvetlenül az alábbi képernyő jelenik

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 2. Windows XP ismeretek- A Start menü elemei 3. Windows XP ismeretek- A billentyűzet 4. Windows

Részletesebben

abkezel.java import java.awt.*; import java.awt.event.*; import javax.swing.*; import java.sql.*; public class abkezel extends JFrame {

abkezel.java import java.awt.*; import java.awt.event.*; import javax.swing.*; import java.sql.*; public class abkezel extends JFrame { Adatkezelés JDBC-vel 1 abkezel.java import java.awt.*; import java.awt.event.*; import javax.swing.*; import java.sql.*; public class abkezel extends JFrame { private JTabbedPane jtp; private JPanel dp,

Részletesebben

A feladatok megoldásához felhasználandó osztályok leírásait az alábbi URL-en találja meg: http://download.oracle.com/javase/6/docs/api/

A feladatok megoldásához felhasználandó osztályok leírásait az alábbi URL-en találja meg: http://download.oracle.com/javase/6/docs/api/ Java Swing MVC labor Készítette: Budai Péter, BME IIT, 2012. A feladatok megoldásához felhasználandó osztályok leírásait az alábbi URL-en találja meg: http://download.oracle.com/javase/6/docs/api/ Továbbá

Részletesebben

Osztályok. 4. gyakorlat

Osztályok. 4. gyakorlat Osztályok 4. gyakorlat Az osztály fogalma Az objektumok formai leírása, melyek azonos tulajdonsággal és operációkkal rendelkeznek. Osztályból objektum készítését példányosításnak nevezzük. Minden objektum

Részletesebben

Grafikus felhasználói felületek. Abstract Window Toolkit, a java.awt és java.awt.event csomagok

Grafikus felhasználói felületek. Abstract Window Toolkit, a java.awt és java.awt.event csomagok Grafikus felhasználói felületek készítése és eseménykezelés Java-ban Abstract Window Toolkit, a java.awt és java.awt.event csomagok Abstract Window Toolkit Absztraktizálás: az osztályok és funkcionalitások

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

Java I. A Java programozási nyelv

Java I. A Java programozási nyelv Java I. A Java programozási nyelv története,, alapvető jellemzői Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2007. 02. 12. Java I.: Történet, jellemzők, JDK JAVA1 / 1 Egy kis történelem

Részletesebben

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés WordPress segédlet Bevezető A WordPress egy ingyenes tartalomkezelő rendszer (Content Management System - CMS), amely legnagyobb előnye az egyszerű telepítés és a letisztult kezelhetőség és a változatos

Részletesebben

Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A Java EE 5 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2008. 04. 17. A Java EE 5 platform A Java EE 5 plattform A J2EE 1.4 után következő verzió. Alapvető továbbfejlesztési

Részletesebben

9. óra operációs rendszerek. Grafikus operációs rendszer

9. óra operációs rendszerek. Grafikus operációs rendszer 9. óra operációs rendszerek Grafikus operációs rendszer Grafikus képernyőkezelés (egér) Ikonorientált rendszer Ablakos vezérlés Ablak, ikon: fájl, fájlcsoport Egységes kezelői felület Ablakkezelés Menü

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

Java Programozás 8. Ea: GUI. Graphical User Interface

Java Programozás 8. Ea: GUI. Graphical User Interface Java Programozás 8. Ea: GUI Graphical User Interface 90/1 B ITv: MAN 2018.02.05 Java GUI 90/2 Minimal version 90/3 GUI Javaban A Java három beépített keretrendszere GUI készítéséhez: AWT Abstract Window

Részletesebben

components : IContainer dx : int dy : int tmidőzítő : Timer toolstripseparator1 : ToolStripSeparator tsmikilépés : ToolStripMenuItem

components : IContainer dx : int dy : int tmidőzítő : Timer toolstripseparator1 : ToolStripSeparator tsmikilépés : ToolStripMenuItem http:www.johanyak.hu Analóg óra Készítsünk egy analóg órát megjelenítő alkalmazást. A feladat egy lehetséges megoldása a következő: 1. Az alkalmazás vázának automatikus generálása Fájl menü, New, Project

Részletesebben

Térkép megjelenítése

Térkép megjelenítése Térkép megjelenítése VUE-nek több eszköze is van, hogy rendszerezzen és megmutasson térkép tartalmat, képet és csomópontot. Zoom opció, térkép beállítások és metszés a következőekben lesz tárgyalva. Zoom

Részletesebben

Eseményvezérelt alkalmazások

Eseményvezérelt alkalmazások Szabóné Nacsa Rozália nacsa@inf.elte.hu Eseményvezérelt alkalmazások A Windows alkalmazások eseményvezérelt alkalmazások Esemény: egér kattintás billenty leütés stb. Üzenetkezelés Operációs rendszer kódja

Részletesebben

Előszó... 13. 1. A Windows alkalmazásfejlesztés rövid története... 15. A Windows életútja... 15 A Windows 8 paradigmaváltása... 16

Előszó... 13. 1. A Windows alkalmazásfejlesztés rövid története... 15. A Windows életútja... 15 A Windows 8 paradigmaváltása... 16 Előszó... 13 1. A Windows alkalmazásfejlesztés rövid története... 15 A Windows életútja... 15 A Windows 8 paradigmaváltása... 16 A Microsoft megteszi az első lépéseket a fogyasztók felé... 17 A Windows

Részletesebben

VI. Grafikus Java alkalmazások

VI. Grafikus Java alkalmazások VI. Grafikus Java alkalmazások 1. Bevezetés Programjaink egészen eddig algoritmusvezérelt módon, konzolos környezetben kommunikáltunk a felhasználókkal. A program menetét az határozta meg, hogy a kódban

Részletesebben

Home movie database. Specifikáció. Verzió: 1.0. Dátum: 2008.03.18. Státusz: Released. Készítette: Farkas Róbert. Kulcsár Orsolya.

Home movie database. Specifikáció. Verzió: 1.0. Dátum: 2008.03.18. Státusz: Released. Készítette: Farkas Róbert. Kulcsár Orsolya. Dátum: 20080318 Státusz: Released Készítette: Farkas Róbert Kulcsár Orsolya Molnár Andrea Készítette Név: Farkas Róbert Kulcsár Orsolya Molnár Andrea Jóváhagyta Név: Dátum: 20080318 Dátum: Aláírás: Aláírás:

Részletesebben

Space Invaders Dokumenta cio

Space Invaders Dokumenta cio Space Invaders Dokumenta cio 0. Tartalomjegyzék 0. Tartalomjegyzék... 1 1. Követelmény feltárás... 2 1.1. Célkitűzés, projektindító dokumentum... 2 1.2. Szakterületi tartalomjegyzék... 2 1.3. Használatieset-modell,

Részletesebben

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 Programozási technikák Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 12. ELŐADÁS Adatbázis-kezelés Delphiben 2 Adatmegjelenítés lekérdezés segítségével A táblákhoz hasonlóan a lekérdezések is az adatbázis

Részletesebben

Vizuális és eseményvezérelt programozás , II. félév BMF NIK

Vizuális és eseményvezérelt programozás , II. félév BMF NIK Vizuális és eseményvezérelt programozás 2006 2007, II. félév BMF NIK MDI szövegszerkesztő Az SDI és az MDI Szülő- és gyermekablakok Menürendszer MDI alkalmazáshoz A gyermekablakok elrendezése RichTextBox

Részletesebben

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban 1. Előkészítés Access adatbázis lemásolása, ODBC DSN létrehozása Másoljuk le az alábbiakat: Mit Honnan Hova list.mdb p:\johanyák Csaba\Vizualis programozas\data\

Részletesebben

Programozási alapismeretek 4.

Programozási alapismeretek 4. Programozási alapismeretek 4. Obejktum-Orientált Programozás Kis Balázs Bevezetés I. Az OO programozási szemlélet, egy merőben más szemlélet, az összes előző szemlélettel (strukturális, moduláris, stb.)

Részletesebben

A Java EE 5 plattform

A Java EE 5 plattform A Java EE 5 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11. 13. A Java EE 5 platform A Java EE 5 plattform A J2EE 1.4 után következő verzió. Alapvető továbbfejlesztési

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

VII. Appletek, grafika

VII. Appletek, grafika VII. Appletek, grafika 1. Bevezetés A tantárgy elején említettük, hogy a Java alkalmazásokat két nagy csoportba sorolhatjuk. Ezek: alkalmazások (applications) alkalmazáskák (applets) Az eddig megírt programjaink

Részletesebben

OOP: Java 8.Gy: Abstract osztályok, interfészek

OOP: Java 8.Gy: Abstract osztályok, interfészek OOP: Java 8.Gy: Abstract osztályok, interfészek 26/1 B ITv: MAN 2019.04.03 Abszrakt metódus és absztrakt osztály. Gyakran előfordul a tervezés során, hogy egy osztály szintjén tudjuk, hogy valamilyen metódus

Részletesebben

Java VI. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék. Utolsó módosítás: Ficsor Lajos. Java VI.: Öröklődés JAVA6 / 1

Java VI. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék. Utolsó módosítás: Ficsor Lajos. Java VI.: Öröklődés JAVA6 / 1 Java VI. Öröklődés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07. Java VI.: Öröklődés JAVA6 / 1 Egy kis kitérő: az UML UML: Unified Modelling Language Grafikus eszköz objektum

Részletesebben

Objektumok és osztályok. Az objektumorientált programozás alapjai. Rajzolás tollal, festés ecsettel. A koordinátarendszer

Objektumok és osztályok. Az objektumorientált programozás alapjai. Rajzolás tollal, festés ecsettel. A koordinátarendszer Objektumok és osztályok Az objektumorientált programozás alapjai Rajzolás tollal, festés ecsettel A koordinátarendszer A vektorgrafikában az egyes grafikus elemeket (pontokat, szakaszokat, köröket, stb.)

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

A gyakorlat során az alábbi ábrán látható négy entitáshoz kapcsolódó adatbevitelt fogjuk megoldani.

A gyakorlat során az alábbi ábrán látható négy entitáshoz kapcsolódó adatbevitelt fogjuk megoldani. Vizuális programozás 1. A gyakorlat célja A gyakorlat célja a Könyvtár alkalmazás folytatása az előző gyakorlaton elkészített grafikus felület felhasználásával. Elsőként lemásoljuk az előző gyakorlat eredményeként

Részletesebben

Szoftver labor III. Tematika. Gyakorlatok. Dr. Csébfalvi Balázs

Szoftver labor III. Tematika. Gyakorlatok. Dr. Csébfalvi Balázs Szoftver labor III. Dr. Csébfalvi Balázs Irányítástechnika és Informatika Tanszék e-mail: cseb@iit.bme.hu http://www.iit.bme.hu/~cseb/ Tematika Bevezetés Java programozás alapjai Kivételkezelés Dinamikus

Részletesebben

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I.

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. - Portál kialakíása - Mesteroldal létrehozása - Témák létrehozása Site létrehozása 1. File / New Web site 2. A Template k közül válasszuk az ASP.NEt et, nyelvnek (Language)

Részletesebben

Programozási nyelvek Java

Programozási nyelvek Java Programozási nyelvek Java Kozsik Tamás előadása alapján Készítette: Nagy Krisztián 8. előadás Öröklődés - megnyitunk egy osztályt egy másik előtt zárt egységeket szeretünk készíteni (láthatósági kérdés:

Részletesebben

C++ programozási nyelv

C++ programozási nyelv C++ programozási nyelv Gyakorlat - 8. hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2004. november A C++ programozási nyelv Soós Sándor 1/12 Tartalomjegyzék Miért

Részletesebben

Broadcast Service Widget

Broadcast Service Widget OE-NIK 2012. április 22. Sicz-Mesziár János sicz-mesziar.janos@ nik.uni-obuda.hu Broadcast Service Widget Broadcast Mi is ez? Aszinkron, üzenetszórásos értesítés Azok akik felregisztráltak rá értesülnek

Részletesebben

Java bevezet o Kab odi L aszl o Kab odi L aszl o Java bevezet o

Java bevezet o Kab odi L aszl o Kab odi L aszl o Java bevezet o Miért Java? széleskörben elterjedt Micro Edition - beágyazott rendszerek, régi telefonok Standard Edition - PC, android ezen alapul Enterprise Edition - vállalati programok, web service-ek multiplatform

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

Az osztályok csomagokba vannak rendezve, minden csomag tetszőleges. Könyvtárhierarhiát fed: Pl.: java/util/scanner.java

Az osztályok csomagokba vannak rendezve, minden csomag tetszőleges. Könyvtárhierarhiát fed: Pl.: java/util/scanner.java Függvények, csomagok Csomagok Az osztályok csomagokba vannak rendezve, minden csomag tetszőleges számú osztályt tartalmazhat Pl.: java.util.scanner Könyvtárhierarhiát fed: Pl.: java/util/scanner.java Célja:

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. A CAPICOM ACTIVEX KOMPONENS TELEPÍTÉSE...3

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység B Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Android Commander Felhasználói kézikönyv

Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet!

Részletesebben

Visual C++ osztály készítése, adattagok, és metódusok, láthatóság, konstruktor, destruktor. Objektum létrehozása, használata, öröklés.

Visual C++ osztály készítése, adattagok, és metódusok, láthatóság, konstruktor, destruktor. Objektum létrehozása, használata, öröklés. Visual C++ osztály készítése, adattagok, és metódusok, láthatóság, konstruktor, destruktor. Objektum létrehozása, használata, öröklés. Az osztály egy olyan típus leíró struktúra, amely tartalmaz adattagokat

Részletesebben

Ügyfélforgalom számlálás modul

Ügyfélforgalom számlálás modul Ügyfélforgalom számlálás modul 1 1. Bevezetés... 3 2. BEÁLLÍTÁSOK... 4 2.1. Új Kérdőív létrehozása... 4 o Kérdéstípusok és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszok hozzárendelése... 4 Új Kérdéstípus felvitele...

Részletesebben

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Készítette: Jászberényi József, 2011 1/24 A PÁGISZ WIFI hálózathoz kétféle

Részletesebben

Java VI. Egy kis kitérő: az UML. Osztály diagram. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07.

Java VI. Egy kis kitérő: az UML. Osztály diagram. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07. Java VI. Öröklődés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07. Java VI.: Öröklődés JAVA6 / 1 Egy kis kitérő: az UML UML: Unified Modelling Language Grafikus eszköz objektum

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Területrendezési modul

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

Programozási technológia I. programból! A Gomb4 megoldásból induljunk ki!

Programozási technológia I. programból! A Gomb4 megoldásból induljunk ki! Menü Menü Egészítsük ki a kattintás számláló programot egy menüvel, amelyben nullázhatjuk a számláló értékét, illetve kiléphetünk a programból! A Gomb4 megoldásból induljunk ki! Menü Menüsor felépítése

Részletesebben

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések Dokumentáció IT Worx Web eszközök Hír box 1. Első lépések A szöveg melletti háromszögre kattintva rendezhetjük a hír boxokat abc szerinti növekvő vagy csökkenő sorrendbe: Ha rákattintunk az egyik hír box

Részletesebben

Osztálytervezés és implementációs ajánlások

Osztálytervezés és implementációs ajánlások Osztálytervezés és implementációs ajánlások Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 04. 24. Osztálytervezés és implementációs kérdések OTERV / 1 Osztály tervezés Egy nyelv

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Vizuális és eseményvezérelt programozás , II. félév BMF NIK

Vizuális és eseményvezérelt programozás , II. félév BMF NIK Vizuális és eseményvezérelt programozás 2006 2007, II. félév BMF NIK Eseménykezelés A képviselő( delegate ) Képviselők C# nyelvi megvalósítása Metódushívás képviselőn keresztül Az esemény ( event ) Esemény

Részletesebben

Osztálytervezés és implementációs ajánlások

Osztálytervezés és implementációs ajánlások Osztálytervezés és implementációs ajánlások Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 04. 24. Osztálytervezés és implementációs kérdések OTERV / 1 Osztály tervezés Egy nyelv

Részletesebben

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása This image cannot currently be displayed. Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása 1. Algoritmus általános áttekintése 2. Inputok és outputok definiálása 3. Folyamatok meghatározása 4. ozási

Részletesebben

OOP. Alapelvek Elek Tibor

OOP. Alapelvek Elek Tibor OOP Alapelvek Elek Tibor OOP szemlélet Az OOP szemlélete szerint: a valóságot objektumok halmazaként tekintjük. Ezen objektumok egymással kapcsolatban vannak és együttműködnek. Program készítés: Absztrakciós

Részletesebben