Gépjármű Diagnosztika. Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus BMF Mechatronika és Autótechnika Intézet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gépjármű Diagnosztika. Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus BMF Mechatronika és Autótechnika Intézet"

Átírás

1 Gépjármű Diagnosztika Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus BMF Mechatronika és Autótechnika Intézet

2 9. Előadás Szervokormány diagnosztika

3 A nehéz gépjárműveknél, autóbuszoknál már évtizedek óta szervokormánygépet alkalmaznak a kormányzási erő csökkentése érdekében. Napjainkban szinte csak ilyen személygépkocsi kerül forgalomba A szervokormánygépek diagnosztizálása jelentősen eltér (összetettebb) a mechanikus kormánygépekénél. A megbontás nélküli állapotvizsgálat szükségességét alátámasztja az a tény is, hogy a rendellenességet a járművezető a kormánykeréken kevésbé érzi, mint mechanikus kormánygépek esetében. Szervokormány A szervokormányok vizsgálata során a következő mennyiségek mérésére van szükség: rendszernyomás; kézi nyomaték; a kormánykerék elfordítási szöge

4 A szervokormányokkal szemben támasztott követelmények: Gyakorlatilag a hidraulikus szervók terjedtek el, az utóbbi évtizedekben azonban megjelentek, s rohamosan terjednek az elektronikus vezérlésű, villamos motorral működtetett szerkezetek. a jármű akkor is kormányozható legyen (kézi erővel), ha meghibásodás miatt a szervo nem működik (egészen nagy tonnás - járművek esetén ettől eltekintenek, ezeket ugyanis puszta kézierővel úgysem lehet kormányozni); - ne legyen észrevehető holtjátéka, és ne legyen időkésedelme; - ne legyen önzáró, de a kerekekre ható ütéseket nagyon letompítva közvetítse a kormánykerék felé; - álló járműben is működjön; - egyenes haladáskor ne segítsen, hogy a vezető "érezze" a kormányt; - kormányzáskor fejtsen ki a kormánykerékre a kikormányzottság mértékével arányosan növekvő, de természetesen mérsékelt nagyságú reakció-nyomatékot, szintén azért, hogy a vezető "érezze" a kormányt.

5 Elektro-hidraulikus szervokormány: Első lépésként megjelent az elektro-hidraulikus szervokormány, amellyel jelentős tüzelőanyag-megtakarítás vált lehetővé, mivel a hidraulika-szivattyút egy villamos motor segítségével elválasztották a motortól. Ez azt jelenti, hogy a villanymotor csak szükség esetén hajtja meg a szivattyút, ellentétben a konvencionális rendszerrel, ahol a motor állandó áttétellel hajtotta, így állandó nyomást fenntartva a rendszerben, fölösleges tüzelőanyag-fogyasztást okozott. A gazdaságosságon kívül a rendszer másik nagy előnye, hogy a vezérlő program segítségével a rásegítő erő illetve nyomaték, a jármű állapotának megfelelően szabályozható.

6 Elektromos szervokormány: Az elektromos szervokormánnyal 1950 óta folytak kísérletek világszerte, de a gyártási technológia és költségek határt szabtak az elterjedésnek. Az első szériagyártású elektromos szervóval a Suzuki jelent meg egy évtizede, kisautói számára, hogy az álló helyzeti kormányzást megkönnyítse. Napjainkra az európai gyárakból kikerülő, elektromos szervokormányművel felszerelt személygépkocsik darabszáma utolérte a hidraulikus szervokormánnyal szerelt rendszereket.

7 Az elektromos szervokormány előnyei: csak a tényleges kormányzási művelet idején igényel energiabevitelt a rásegítő erő (nyomaték) pontos adagolhatóságát teszi lehetővé kisebb beépítési térfogat és tömeg a jármű összeszerelési ideje és ezzel költsége csökken a karbantartási költségek csökkennek nincs hidraulika-folyadék a jármű többi elektronikus rendszerével képes együtt dolgozni

8 Az elektromos szervokormány hátrányai: Az elektromos szervokormány legnagyobb hátrányaként a gyártási költség említhető, de ez a hátrány a sorozatgyártás növekedésével mérséklődött.

9 Az elektromos szervokormány felépítése:

10 A rendszerrel szemben támasztott t követelmények Az elektromos szervokormánnyal szemben támasztott követelményeket a következő csoportokba foglalhatjuk: szoftver hardver kormányzási érzés

11 Szoftver A szabályozó elektronika szoftverét érintő követelmények kiterjednek a program felépítésére, sebességére, memóriaigényére, processzorigényére és a szoftver tudására. A mai rendszerek általában már a következő funkciókat tudják ellátni: - rásegítő nyomaték számítás, - visszatérítő nyomaték számítás, - csillapító nyomaték számítás, - nyomaték leszabályozás a véghelyzetnél. A fent említett számított paramétereken kívül, a programnak rendelkeznie kell ún. Safety Management-el, amely az esetleges meghibásodások figyelésére, a rendszer biztonságos működésének biztosítására szolgál.

12 Hardver A hardvert érintő követelmények igen sokrétűek, mivel a környezeti feltételektől kezdve, egészen a kibocsátott zajig igen sokféle előírásnak kell megfelelnie. A környezeti hatások közül a legfontosabbak: -hőmérséklet - nedvesség - elektromágneses tér -rezgések. A villamos motornak elegendő nyomatékot kell kifejtenie a jármű kormányzásához, annak ellenére, hogy energiafogyasztása és maximális áramfelvétele a gyártók által szintén limitált. A szervomotor által kibocsátott zaj minimalizálása igen fontos követelmény, függetlenül attól, hogy a motort hová építik be a kormányrendszeren.

13 Vezetési érzés A vezetési érzés vonatkozásában a legszigorúbbak a követelmények. A személygépkocsi-gyártók arra törekednek, hogy az elektromos rásegítést ne lehessen észrevenni. Ez azt jelenti, hogy a hidraulikus rendszerhez hasonló karakterisztikájú kormányzást kell megvalósítani, a nyomatékkifejtés, a nyomatékkifejtés egyenletessége, a visszatérítő nyomaték és a lengések vonatkozásában.

14 Szervomotor elhelyezése Az elsődleges szempont, hogy hol van elegendő hely a beépítéshez. fontos szempont, hogy a szervomotor után a rendszer kellően merev és holtjátékoktól mentes legyen. A beépítés helyét befolyásolja még, hogy a motort milyen burkolattal, védelemmel kell ellátni.

15 Szervomotor felépítése A kormányrendszerben való alkalmazás szempontjából a legkedvezőbb tulajdonságokkal az egyenáramú, kefe nélküli villamos motor rendelkezik. Kedvező nyomatéki karakterisztikája és kis karbantartási igénye miatt jól megfelel az elvárásoknak. A motor kormányzás szempontjából legfontosabb tulajdonságai: a gyors reagálási képesség, kis súrlódás, kis tehetetlenség egyenletes nyomatékkifejtés.

16 Hajtómű felépítése A hajtómű megválasztásánál az első lépés az áttétel nagyságának meghatározása és a hajtómű típusának kiválasztása. A hajtómű kormányzásra gyakorolt hatása szempontjából a legfontosabb: a kis súrlódás a holtjáték mentesség, a hosszú élettartam.

17 A jeladók k kialakítása Az elektromos szervokormány működése szempontjából csak a vezető nyomatékát mérő nyomatékjeladó megléte alapvető követelmény ha feltételezzük, hogy a jármű sebességének mérése adott. A nyomatékjeladó megtervezésénél, kiválasztásánál a legfontosabb szempont a jeladó mérési határa és pontossága.

18 Elektronikus vezérl rlőegység g (ECU) Az elektromos szervokormány elektronikus vezérlőegységének feladata a villanymotor áramellátása, kommutációjának szabályozása (teljesítmény-elektronika), valamint a rendszer funkcionális működésének biztosítása. Ezt ma már csak egy mikrokontroller alkalmazásával oldják meg, amely a rendszer teljes számításigényét kielégíti.

19 Szoftver A rendszert irányító szoftver általában két részből áll. Az egyik feladata a villamos motor áramellátásának szabályozása (áramszabályozás és a kommutáció vezérlése), a másik a rendszer funkcionális működését teszi lehetővé, és a biztonsági funkciókat végzi.

20 Diagnosztika, kommunikáci ció Mint minden elektronikus járműrendszernek, úgy az elektromos szervokormánynak is lehetőséget kell biztosítania a diagnosztikára. Ezen belül: a beállításokra, a hibakódok kiolvasására a szükséges mérések elvégzésére. A diagnosztikai műszer és a vezérlő elektronika között a kapcsolatot a CAN busz (Controller Area Network) teremti meg, ami a jármű-elektronikák adatcseréjéhez kifejlesztett soros kommunikációs rendszer.

21 Vezetőasszisztens asszisztens-funkciók Mindenképpen említést érdemel a következő két funkció: a lane-keeping (nyomvonal-tartás) és a félautomata parkolás. Amennyiben a jármű a vezető figyelmetlensége folytán letér a nyomvonalról, a lane-keeping funkció apró, lökésszerű kormánymozgásokkal figyelmezteti a vezetőt, aki a megfelelő mozdulattal visszavezetheti az autót a kívánt pályára. A jelenleg használatos parkolási rendszerek lemérik a parkolási távolságot, majd hang- és fényjelzésekkel segítik a vezetőt. A jövőben az elektromos szervokormányművet közvetlenül a parkolássegítő rendszer fogja vezérelni.

22 Aktív v kormányz nyzás A komfortosabb vezetés és az aktív biztonság érdekében, a ZF Lenksysteme, a BMW-vel szorosan együttműködve, kifejlesztette az aktuális utazási körülmények függvényében folyamatosan változó áttételi aránnyal működő aktív kormányrendszert. Használatával élvezetessé válik a vezetés a kanyargós utakon, ugyanakkor városi forgalomban csökken a vezető karjának, illetve idegrendszerének terhelése és növeli az aktív biztonságot is. Amennyiben egy autó elkezd megperdülni az úton, az elektronikus stabilizáló program a megfelelő kerekek fékezésével állítja helyre a menetstabilitást. Sokkal logikusabb, ha a kormányrendszert használjuk erre a célra. Pontosan ez az, amit az ESP és az aktív kormányrendszer kombinálásával létrehozott új funkció végez.

23 Elektro - hidraulikus szervokormány ellenőrzése beépített állapotban

24 Szervo rendszerek rendszerek gyakori hibái és s okaik Hibajelenség Valószinűsíthető oka Javasolt elhárítás Zajos szervorendszer Tömítetlenség Porvédők ellenőrzése Kevés szervoolaj Tömítetlenség Ellenőrzés és utántöltés Ékszíjzaj Ékszíj vagy feszítő görgők állapota nem megfelelő Kormány megszorul Kardáncsukló hiba Csere Ékszíj csere Nincs szervohatás Elszakadt ékszíj / szervoszivattyú kopása Ékszíj csere Szervohatás csak egy irányban működik Kormánymű öntvényház / vezérlő tengely gyűrűinek kopása Kormánymű csere Kormánykerék beremeg Nyomóági nagynyomású vezeték hibás / szervoszivattyú kagylós kopása Szervoszivattyú cseréje Kormánymű középső állásban jobbra balra magától mozog Fogasléc középső részének és orsótengelyének kopása Menet közben kopogó hang Kanyarstabilizátor szélső gömbfejei / középső szilentjei okozzák Elégtelen kenőanyag mennyiség okozta, csere Futómű probléma

25 1.8. Teljes rásegítés kézi nyomatékszükségletének mérése Elektro hidraulikus szervokormány ellenőrzése beépített állapotban: 1.1. Mechanikus kormányholtjáték mérése 1.2. Könnyűjárás mérése 1.3. A kormánykerék teljes körülfordulásainak számlálása 1.4. Szivárgásmentesség megállapítása 1.5. Hidraulikus vezérlési holtjáték mérése 1.6. Teljes kivezérlési szögelfordulás mérése 1.7. Kezdeti rásegítés kézi nyomatékszükségletének mérése

26 1.9. Teljes kivezérlésnél mérhető kormánytengely nyomaték mérése Vezérlési késedelem mérése Résolajveszteség mérése teljes kivezérlésnél Végállás határoló lefúvószelepek működésének ellenőrzése Hidraulika olaj hőmérsékletének mérése Zajosság (morgás) ellenőrzése Önzárás mentesség vizsgálata Önvezérlő mentesség ellenőrzése

27 1. A mechanikus holtjáték: a mechanikus kormányművek az egyes elmozduló elemek közötti hézagból adódó kormány szögelfordulási lehetőség rögzített pittmann-tengely mellett. A kormány holtjáték nagysága az elemek illeszkedésétől és a kormánykeréken alkalmazott nyomatéktól függ. Személygépkocsik kormányánál Nm kézi nyomaték mellett. A szervó kormányok mechanikus holtjátéka 6 -nál nem lehet nagyobb. A paraméter méréséhez kézi nyomatékmérő, szögtárcsa és szög jeladó szükséges. 2. Könnyűjárás mérés s : a függetlenített kormánygépet a kormánykerékkel szélső helyzettől szélső helyzetig elforgatjuk megközelítőleg 0,5 1/sec szögsebességgel) az alkalmazott kézinyomaték nem haladhatja meg a 7 Nm értéket. A méréshez kormány nyomatékmérőt kell használni. 3. Kormányker nykerék k körüljk ljárásának száma: A kormánykerék teljes körülfordulásainak megszámolása, szokásos értéke 3-6 körülfordulás között lehet, de a korszerű járműveknél ez az érték már 1,7 2,5 körül van.

28 4. Szivárg rgásmentesség: megállapításához a kormánytengelyt rögzítjük a szivattyút működésbe hozzuk (a motort beindítjuk és az előírt fordulatszámra állítjuk ford/min. A kormánykereket jobbra elforgatjuk a maximális kivezérlő nyomatékkal és 30 másodpercig így tartjuk. Szemrevételezéssel ellenőrizzük, hogy olajfolyás, szivárgás, csepegés nem keletkezett-e? A mérést balra forgatva megismételjük. A mérést 1 perces szünetet tartva háromszor újra el kell végezni. (A vizsgálat végén az olaj hőfoka 80ºC lehet!) A méréshez kormánynyomatékmérő szükséges. 5. Hidraulikus vezérl rlési holtjáték k mérésénekm célja annak mégállapítása, hogy a kormány tengelyen keletkező hidraulikus rásegítés mekkora kormánykerék szögelfordulásnál lép fel. Mérését a következőképpen végezzük: -működő szivattyú mellett a kormánykereket lassan jobbra forgatjuk, míg a hidraulikus rásegítés megindulását nem észleljük (a rásegítés kezdetét a nagy nyomású körbe épített nyomás jeladó észleli és a kör 0,1 MPa nyomás változására jelez) A mérést megismételjük balra is. A méréshez szükséges műszer: kormánykerék szög-jeladó és nyomásjeladó a nagy nyomású térbe csatlakoztatva. 6. Teljes kivezérl rlési szögelfordul gelfordulás:_ s:_alatt azt a kormánykerék szögelfordulást értjük, ami biztosítja a teljes hidraulikus rásegítést. Ennek értéke max. 25 lehet. A méréshez szükséges: kézi nyomatékmérő és a nagy nyomású körbe szerelt nyomás-jeladó.

29 7. Rásegítés s kezdeti kézinyomatk zinyomaték-érték k :alatt: azt a kormánykeréknyomatéki értéket értjük, amelynél éppen megindul a hidraulikus rásegítés (a vezérlőszelep nyitáspillanata) A méréshez kormánykerék-nyomatékmérő és a nagy nyomású körbe épített nyomásjeladó szükséges. 8. Teljes rásegr segítés kézinyomaték szüks kséglete: alatt értjük azt a kézinyomaték-értéket, amelynél kialakul a teljes rásegítés (teljes kivezérlési állapot). Ennek maximális megengedett kézinyomaték-értéke 50 Nm lehet. A méréshez szükséges kormánynyomaték-mérő ás kormánytengely nyomatékát mérő jeladó. 9. Teljes kivezérl rlésnél l mérhetm rhető kormánytengely nyomatéka: alatt a teljes rásegítésnél kialakuló kormánytengely nyomatékot értjük. Mérése az előző (8. pont) méréssel azonos, de a kézinyomaték nagyságát a teljes rásegítésig fokozzuk. (J6l működő és jól beállított kormánynál a két érték megegyezik.) Méréséhez a 8. pontban leírt műszerek szükségesek. 10. Vezérl rlési késedelem: k alatt azt az időintervallumot értjük, amely ahhoz szükséges, hogy a vezérlőrendszer elmozdítását követően a kormánytengelyen az elmozdulással arányos nyomaték jelentkezik. 11. Vezérl rlőelemek elemek tapadásának: részletes ismertetését lásd. a vezérlési jelleggörbe tárgyalásánál.

30 12. Résolajveszteség teljes kivezérl rlésnél l : az az olajmennyiség, ami a rendszer tömítetlerisége miatt a vezérlőszelepek teljes lezárása mellett is átfolyik. A mérési adat jellemző a szervókormánygép tömítő elemeinek kopottságára (munkadugattyú-henger, vezérlőtolattyú-henger stb.). A mérés menete: a kormánykereket a teljes kivezérléshez szükséges kézinyomaték értékkel jobbra forgatjuk 5 másodperc eltelte után mérjük a visszafolyó ágban az olaj mennyiségét. A mérést balra megismételjük. Általánosan megengedett értéke a szivattyú által szállított olajmennyiség 15% (kb. 1-2 dm 3 /min.). A méréshez kormánykerék nyomatékmérő, és a visszafolyó ágba bekötött résolajmennyiség-mérő szükséges. 13. Végálláshatároló lefúvószelepek szelepek: működése akkor helyes, ha a kormánygép szélső állásában maximális kivezérlési kormánykerék-nyomaték mellett a szivattyú nyomása nem emelkedik a maximális nyomásérték 10%-a fölé. A mérést mindkét szélső helyzetben el kell végezni. A méréshez szükséges: a kormánykerék-nyomatékmérő, és a nagy nyomású rendszerbe csatlakozó nyomásjeladó.

31 14. A hidraulika olaj hőfoka: h foka: a visszafolyó ágban mérve C között lehet. Méréséhez szükséges: a visszafolyó ágba épített hőmérséklet jeladó. 15. Zajosság (morgás) s) : a szervókormány gépekben bizonyos kritikus nyomásviszonyok mellett (részterhelésnél) hidraulikus lengés keletkezik. A rezgésszám kormánytípusoktól függően változó ( Hz). A rezgés a kormányzást nem zavarja. 16. Önzárásmentesség: általános követelmény a kormánygépeknél. 17. Önvezérlőmentesség: alatt értjük azt, ha a szabadon hagyott kormánymű, működő olaj szivattyú mellett megmarad eredeti helyzetében.

32 A szervokormány-vizsgálat végrehajtása SZERVOTESZTER, mérőberendezéssel 1 hidraulikus csatlakozó; 2 gyűjtődoboz; 3 mérőkormány; 4 elektronikus vezérlőegység; 5 állítható rudazat; 6 mérővezeték; 7 mérővezeték; 8 csatlakozókábel; 9 csatlakozókábel

33 A SZERVOTESZTER használata A mérések vezérlése a mérőkormány, a hidraulikus csatlakozó egység, valamint az elektronikus vezérlőberendezéssel történik. A mérési eredményekről mellékelt számítógépes program segítségével jegyzőkönyv dokumentum készíthető. Az 1 hidraulikus csatlakozó berendezés biztosítja a szervokormány hidraulika rendszerébe történő csatlakozást, lehetővé teszi a rendszer elzárását a szivattyú diagnosztikájához, biztosítja a mérővezeték bontható csatlakoztatását. A mérőkormányt az állítható rögzítő küllőkkel a jármű kormánykerekére lehet felfogni. A mérőkormány központi lapját az állítható rudazattal és a tapadókoronggal lehet a szélvédő belsejéhez rögzíteni. A nyomatékmérő jeladó vezetéke forgócsatlakozóval illeszkedik a mérőkormány közepéhez. A szögelfordulás jeleket továbbító vezeték az állítható rudazat mentén van

34 Statikus vezérl rlési jelleggörbe felvétele és értelmezése pillangó diagram Forrás: Műszaki Könyvkiadó 0-a-b Kikormányzásra jellemző szakasz b-c-d-0 Visszakormányzásra jellemző szakasz 0-a Mechanikus tartomány α k Mechanikus szakasz áttételi jellemzője α sk Szervohatással erősített mechanikus áttétel jellemzője α sv Kormánytengely kormánykerékre visszaható áttételének jellemzője b A szervokormánygép névleges vezérlő és kimenő nyomatéka b -c Visszaállási készség jellemzője

35 Statikus vezérlési jelleggörbe Forrás: Műszaki Könyvkiadó

36 A vezérl rlési karakterisztika kiért rtékelése AZ ábrán jelöltük egy jól működő szervókormánygép vezérlési karakterisztikáját (a zavaró rezgések elhagyásával). A jelleggörbe 0 - a szakasza a mechanikus kormányzási szakaszt mutatja, helyes értéke általában 0-10 Nm. Az a-b szakasz a hidraulikus rásegítéssel együtt a kormánytengelyen megjelenő nyomatékértéket mutatja, ahol a b pontban a maximális kivezérlésnél mérhető kormány tengely nyomaték olvasható le (általában Nm kézinyomatéknál kell, hogy kialakuljon). A b-c szakasz a szeróvkormánygép tapadási jellemzője, ami a terhelés alatti mechanikus szerkezetek súrlódás adódik. Nagysága a felületek minőségének romlásával (berepedés, kopás) nő. A c-d-0 szakasz meredeksége a vezérlőszelepek nyitását követően a munkatérből kifolyó Olaj áramlási ellenállását jelzi.

37 A jelleggörbe alapján megállapítható hibák Forrás: Műszaki Könyvkiadó B A szervokormánygép vezérlő elemei, illetve az azt vezérlő elemek szorulnak A A rásegítés kezdeti értéke túl alacsony C Nem alakult ki a rásegítéshez szükséges maximális olajnyomás, mert nagy a résolajveszteség, vagy a szivattyú hibás

38 Hidraulikus szervokormánymű karbantartása Hidraulika olaj feltöltése és a rendszer légtelenítése Forrás: Műszaki Könyvkiadó 1 Kormánygép a vezérlőberendezéssel és a munkahengerrel (integrális szervokormánymű) 2 Hidraulika olajszivattyú 3 Hidraulika olajtartály szűrővel

39 Szétszerelés utáni hibafelvételezés, javítási lehetőségek Az integrális kormánymű alkatrészeinek javítási lehetősége Forrás: Műszaki Könyvkiadó 1 Rotor 2 Fedél 3 Csapágy 4 Nyomáshatároló szelep 5 Torziós rúd 6 Szelepanya 7 Orsó 8 Dugattyú 9 Felső határolószelep 10 Golyós menet 11 Ház 12 Alsó határolószelep 13 Kormánykar

40 Szervokormánymű próbapadi ellenőrzése A próbapad szerkezeti felépítése OSZVALD 4 1 Műszer kijelzőegység 2 Mérő kormánykerék 3 Mérő kormánykerék elektromos vezetékcsatlakozása 4 Résolaj-mérő jeladó 5 Résolaj-mérő jeladó elektromos vezetékcsatlakozása 6 Nagynyomású jeladó 7 Integrális felépítésű szervokormánymű 8 Elektromos elosztó 9 Villamos vezetékcsatlakozás a nagynyomású jeladóhoz 10 Visszafolyó olajvezeték 11 Nagynyomású olajvezeték Forrás: Műszaki Könyvkiadó

Új funkciókkal ellátott, energiatakarékos kormányzási rendszerek személygépkocsik számára

Új funkciókkal ellátott, energiatakarékos kormányzási rendszerek személygépkocsik számára PRESSEINFORMATION IAA05_PT01 September 2005 Új funkciókkal ellátott, energiatakarékos kormányzási rendszerek személygépkocsik számára A ZF Lenksysteme GmbH a Robert Bosch GmbH és a ZF Friedrichshafen AG

Részletesebben

1. Karbantartási ütemek:

1. Karbantartási ütemek: Műszaki tartalom A Keleti Pályaudvar telephelyén üzemelő Sculfort típ. padló alatti kerékeszterga karbantartása 1. Karbantartási ütemek: I. karbantartási ütem Tervezett időpont: 2018. október Bal és jobb

Részletesebben

EGYÉB HIDRAULIKUS ALKATRÉSZEK

EGYÉB HIDRAULIKUS ALKATRÉSZEK EGYÉB HIDRAULIKUS ALKATRÉSZEK PNEUMATIKUS KAPCSOLÓK 402-400CP1SI 1 utas pneumatikus kapcsoló 402-CP2SI 2 utas pneumatikus kapcsoló 402-CP3SI 3 utas pneumatikus kapcsoló TECHNIKAI ADATOK Maximális üzemi

Részletesebben

JÁRMŰRENDSZEREK TERVEZÉSE (Tervezési útmutató) Oktatási segédlet

JÁRMŰRENDSZEREK TERVEZÉSE (Tervezési útmutató) Oktatási segédlet JÁRMŰRENDSZEREK TERVEZÉSE (Tervezési útmutató) Oktatási segédlet 1 Tengelykapcsoló 1. Konstrukciós főméretek, befoglaló méretek 2. A nyomatékfelesleg tényező felvétele 3. A tárcsaszám, súrlódási tényező

Részletesebben

EGYÉB HIDRAULIKUS ALKATRÉSZEK

EGYÉB HIDRAULIKUS ALKATRÉSZEK EGYÉB HIDRAULIKUS ALKATRÉSZEK PNEUMATIKUS KAPCSOLÓK 402-400CP1SI 1 utas pneumatikus kapcsoló 402-CP2SI 2 utas pneumatikus kapcsoló 402-CP3SI 3 utas pneumatikus kapcsoló TECHNIKAI ADATOK Maximális üzemi

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

Jankovits Hidraulika Kft. Alapítva: 1992.

Jankovits Hidraulika Kft. Alapítva: 1992. Jankovits Hidraulika Kft. Alapítva: 1992. A cég története 1992. cégalapítás (működése 100 m 2 -es garázsépületben) 1995. KFT-vé alakulás 1996. kapcsolatfelvétel a Vickers-szel 1996. több telephely (forgácsoló

Részletesebben

Útváltók. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE-BGK

Útváltók. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE-BGK Útváltók Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE-BGK Irányítóelemek Irányítóelemek A hidraulikus rendszer alapvető irányítási feladatait, a működtetett rendszer igényei határozzák meg, mint pl. Mozgásirány: útváltók.

Részletesebben

Rugalmas tengelykapcsoló mérése

Rugalmas tengelykapcsoló mérése BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Jármőelemek és Hajtások Tanszék Jármőelemek és Hajtások Tanszék

Részletesebben

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör SL és SC típusminta Két elkülönített kör A Sunfab kétáramú szivattyúja két teljesen különálló fogyasztó kiszolgálására képes. A külön hidraulikus körök mindegyikét nyomáshatároló szeleppel kell ellátni.

Részletesebben

Gépjárművek és mobilgépek I.

Gépjárművek és mobilgépek I. Gépjárművek és mobilgépek I. IV. Előadás Fékrendszerek, ABS, kormányművek, kormányrásegítők Összeállította: Dr. Sarka Ferenc Főfékhenger Feladata: Nyomás létesítése a fékkörökben. Hőmérséklet változáskor

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DEÁK KRISZTIÁN 2013 Az SPM BearingChecker

Részletesebben

FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN

FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN MODELLEK : 0201W KÓD : 25-40 180 0202W KÓD : 25-60 180 0302W - KÓD : 32-60 180 FELHASZNÁLÓK TÁJÉKOZTATÁSÁRA SZOLGÁLÓ INFORMÁCIÓK

Részletesebben

2. építésű szivattyú alternatívák Zárólapba épített nyomás és térfogat szelepek. 2. építésű szivattyú, VS Zárólapba épített fix nyomáshatárolóval

2. építésű szivattyú alternatívák Zárólapba épített nyomás és térfogat szelepek. 2. építésű szivattyú, VS Zárólapba épített fix nyomáshatárolóval 2. építésű szivattyú alternatívák Zárólapba épített nyomás és térfogat szelepek. HM03-2TKSC.1 VS.P.T.PT.FR.FR.PT Beépített szelep alternatívák jelölés nélkül= alapkivitel Beépített fix nyomáshatárolóval

Részletesebben

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei 2016/2017. tanév, II. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Informatika Intézet 107/a. Tel: (46) 565-111 / 21-07 A jármű alrendszerei

Részletesebben

DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA

DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA Laboratóriumi gyakorlati jegyzet Készítette: Szabó Bálint 2008. február 18. A mérés célja: Soros adagoló karakterisztikájának felvétele adagoló-vizsgáló

Részletesebben

Nyomásirányító készülékek. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE BGK

Nyomásirányító készülékek. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE BGK Nyomásirányító készülékek Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE BGK Nyomáshatároló szelep Közvetlen vezérlésű rugóerőből: p r p r Beállított nagyobb nyomás esetén nyitás, azaz p 1 > p r. Nyomáshatároló szelep

Részletesebben

Bosch exchange Hatékony. Egyszerű. Gyors.

Bosch exchange Hatékony. Egyszerű. Gyors. Bosch exchange Hatékony. Egyszerű. Gyors. A Bosch cserealkatrész-program Növekvő piac új üzleti lehetőségek A cserealkatrészek piacának alakulása 2000 2010 Változatlanul nagy az igény a hagyományos cserealkatrészek

Részletesebben

Használati utasítás KMS síkfalmetsző

Használati utasítás KMS síkfalmetsző Használati utasítás KMS síkfalmetsző Gyári szám: Gyártó: KMS-Rinklin GmbH Freiburgerstr. 10 Gewerbepark Breisgau D-79427 Eschbach Tel.: 07634/505488-0 Fax: 07634/505488-20 E-Mail: info@kms-rinklin.de Internet:www.kms-rinklin.de

Részletesebben

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony 1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony Teljes terhelési jelleggörbe 2. Magyarázza el a négyütemű

Részletesebben

DL drainback napkollektor rendszer vezérlése

DL drainback napkollektor rendszer vezérlése DL drainback napkollektor rendszer vezérlése Tartalom Rendszer jellemzői Rendszer elemei Vezérlés kezelőfelülete Működési elv/ Állapotok Menüfunkciók Hibaelhárítás Technikai paraméterek DL drainback rendszer

Részletesebben

SZERVIZ SZOLGÁLTATÁS SEBESSÉGVÁLTÓ

SZERVIZ SZOLGÁLTATÁS SEBESSÉGVÁLTÓ SZERVIZ SZOLGÁLTATÁS SEBESSÉGVÁLTÓ Protruck Kft tevékenysége a haszongépjármű sebességváltók területén A Protruck Kft, mint a ZF magyarországi szervizképviselete, a haszongépjármű szektorban az alábbi

Részletesebben

Energiamegtakarítás SULZER HST Turbókompresszorokkal

Energiamegtakarítás SULZER HST Turbókompresszorokkal Energiamegtakarítás SULZER HST Turbókompresszorokkal Szennyvíztisztítás Üzemeltetési Költségeinek Csökkentése Szakmai Nap Budapest, 2018. április 19. Miért a sűrített levegő ellátás? Szennyvíztisztító

Részletesebben

ISO-BUTIL 1000 Primer tömítő extruder hőszigetelő üveggyártáshoz

ISO-BUTIL 1000 Primer tömítő extruder hőszigetelő üveggyártáshoz Speciális gép 5. ISO-BUTIL 1000 Primer tömítő extruder hőszigetelő üveggyártáshoz A butilozó gép segítségével a hőszigetelő üvegszerkezetben lévő, alumínium távtartó lécek primer tömítését végezhetjük

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez A VEC egy olyan elszívó központi ventilátor család, amelyet kifejezetten a különböző lakó- és kereskedelmi

Részletesebben

Alaplapos útváltó Cetop5 / NG10

Alaplapos útváltó Cetop5 / NG10 Alaplapos útváltó Cetop5 / NG10 HM03-AD5.1 ARON útváltó alaplapos beépítéshez, csatlakozó furatkép CETOP RP 121H 4.2.4.05 és/vagy UNI ISO 4401-AC-05-4-A szerint. Nagy megengedett térfogatárammal és magas

Részletesebben

SM2000 SM2000M SM2000T

SM2000 SM2000M SM2000T SM 2000 Modellek és leírások SM 2000 Elektromechanikus fogaskerekes motor olajkádban 2000 Kg-os kapukig száraz mechanikus tengelykapcsolóval, elektromos fékkel és manuális vészkioldóval. Tartozékok: kondenzátor,

Részletesebben

Az utóbbi állításnál a képlettel bizonyítható az állítás helyessége, mivel erő szorozva erőkarral

Az utóbbi állításnál a képlettel bizonyítható az állítás helyessége, mivel erő szorozva erőkarral Bevezetés, alapfogalmak A csörlődobon a kötél rétegekből épül fel, ahogy a képen látható, ebből következik, hogy felcsévélés közben a kötéldobon található kötélrétegnek a kerülete folyamatosan növekszik,

Részletesebben

Az ABS és ASR rendszerekkel kapcsolatos alapfogalmak. Áramkör Autóvillamossági Szakmai Egyesület

Az ABS és ASR rendszerekkel kapcsolatos alapfogalmak. Áramkör Autóvillamossági Szakmai Egyesület Az ABS és ASR rendszerekkel kapcsolatos alapfogalmak Áramkör Autóvillamossági Szakmai Egyesület 1. Tapadási tényezt nyező 1.1. Hosszirányú (menetirányú) tapadási tényező µ X = F X F 1 1.2. Keresztirányú

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

Gépjármű Diagnosztika. Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus BMF Mechatronika és Autótechnika Intézet

Gépjármű Diagnosztika. Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus BMF Mechatronika és Autótechnika Intézet Gépjármű Diagnosztika Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus BMF Mechatronika és Autótechnika Intézet 14. Előadás Gépjármű kerekek kiegyensúlyozása Kiegyensúlyozatlannak nevezzük azt a járműkereket, illetve

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET

KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET VASÚTI JÁRMŰVEK LENGÉSCSILLAPÍTÓINAK JAVÍTÁSA (Eljárás száma: T-199/16.) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK 2016. A javítás során elvégzendő munkák: Műszaki követelmény BKV Zrt.

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Automatikai műszerész Automatikai műszerész

Automatikai műszerész Automatikai műszerész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó:

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: Közös nyomócsöves rendszer - Z 19 DT OHC-dízelmotor, Z 19 DTH DOHC-dízelmotor Általános szempontok Mint már a Z 13 DT, Z 17 DTL, T 17 DTH és az Y 25 DT-motor, a Z 19 DT OHC-dízelmotor és a Z 19 DTH DOHC-dízelmotor

Részletesebben

Új gépjárműtechnikai megoldások

Új gépjárműtechnikai megoldások Új gépjárműtechnikai megoldások Dr. Nagyszokolyai Iván 1 1 Miről lesz szó? Egy rövid tanórában nézzük át, hogy - a korszerű kormányszerkezetek ma milyen kiegészítő feladatokat is ellátnak és milyen a szerkezetük,

Részletesebben

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok 19 +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok - kis beépítési méret - elvi lökethossz 80%-a'ha,sználható, külso lökethossz-határoló szükséges - szöget bezáró felilletek,között is használható - ero a lökethossz

Részletesebben

ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA. Magyari László DARULINE Kft.

ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA. Magyari László DARULINE Kft. ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA Magyari László DARULINE Kft. Adjon az emelőjének egy újabb életet. Emelőmű teljes felújítása Egyedi, hagyományos tervezésű daru, múltban CSOPORTSZÁM MSZ 9750

Részletesebben

ACK4 Láncos ablakmozgató motor

ACK4 Láncos ablakmozgató motor 1 ACK4 Láncos ablakmozgató motor Telepítési telepítési útmutató Kérjük figyelmesen olvassa el a dokumentumot, mert helytelen beüzemelés okozta meghibásodásért a forgalmazó nem vállalja a garanciát! Amennyiben

Részletesebben

Sajtóinformáció. RBHU/MK Bxb_30604ZFLS-d MPK_h. Aktív kormánymű az aktív biztonság szolgálatában

Sajtóinformáció. RBHU/MK Bxb_30604ZFLS-d MPK_h. Aktív kormánymű az aktív biztonság szolgálatában Sajtóinformáció RBHU/MK Bxb_30604ZFLS-d MPK_h Aktív kormánymű az aktív biztonság szolgálatában Colin Carter, a ZF Lenksysteme GmbH(Schwäbisch Gmünd) kereskedelmi vezetője,(a cég a Robert Bosch GmbH és

Részletesebben

Félaktív és aktív kormányzás

Félaktív és aktív kormányzás Félaktív és aktív kormányzás A személygépjárművek szervokormányait sem kerülhette el az elmúlt években az az általános gépjárműszerkezet-reform, mely a tömegcsökkentést, a tudás -növelést és a karbantartási

Részletesebben

MTZ 320 MTZ 320 MÛSZAKI ADATOK MÉRETEK ÉS TÖMEGADATOK MOTOR ERÕÁTVITEL KORMÁNYMÛ HAJTOTT ELSÕ TENGELY ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK FÉKBERENDEZÉS

MTZ 320 MTZ 320 MÛSZAKI ADATOK MÉRETEK ÉS TÖMEGADATOK MOTOR ERÕÁTVITEL KORMÁNYMÛ HAJTOTT ELSÕ TENGELY ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK FÉKBERENDEZÉS MTZ 320 vízhûtéses dízelmotor. LDW1503CHD Teljesítmény, kw (LE): 22 (30) Névleges fordulatszám, ford/min: 3 000 Hengerek száma: 3 Furat löket, mm: 88 85 Hengerûrtartalom, cm 3 : 1 551 Maximális nyomaték,

Részletesebben

ZF automata sebességváltó a közlekedésbiztonságért. Tata, Czakó László Protruck Kft

ZF automata sebességváltó a közlekedésbiztonságért. Tata, Czakó László Protruck Kft ZF automata sebességváltó a közlekedésbiztonságért Tata, 2016.12.01 Czakó László Protruck Kft TB Busz-hajtástechnika Hybrid Automata sebességváltó HyLife Manuális sebességváltó EcoLife Automatizált sebességváltó

Részletesebben

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018.

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018. Hidraulika 1.előadás A hidraulika alapjai Szilágyi Attila, NYE, 018. Folyadékok mechanikája Ideális folyadék: homogén, súrlódásmentes, kitölti a rendelkezésre álló teret, nincs nyírófeszültség. Folyadékok

Részletesebben

Örvényszivattyú A feladat

Örvényszivattyú A feladat Örvényszivattyú A feladat 1. Adott n fordulatszám mellett határozza meg a gép jellemző fordulatszámát az optimális üzemi pont mérésből becsült értéke alapján: a) n = 1700/min b) n = 1800/min c) n = 1900/min

Részletesebben

7F sorozat Kapcsolószekrények szellőztetése

7F sorozat Kapcsolószekrények szellőztetése Ventilátorok beépített szűrővel Alacsony zajszint Légáram (14 370) (külön rendelendő kilépő szűrővel) Légáram (24 500) (szabadbefúvásos, bemeneti szűrővel) Névleges teljesítmény: (4...70) W Névleges üzemi

Részletesebben

Minőség elérhető áron!

Minőség elérhető áron! Nyomáshatároló szelepek, könnyű kivitel (közvetlen vezérlés) A nyomáshatároló szelepek elsősorban a hidraulika rendszerek túlterhelését gátolják gyors és megbízható módon. Amint a rendszernyomás a szelepen

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv ELETTRONIC DIVISION Felhasználói Kézikönyv PM1-300,400,600 SZÁRNYASKAPU MOZGATÓ MOTOR FIGYELEM!! Telepítés előtt kérjük, olvassa el figyelmesen ezt a kézikönyvet! TARTALOMJEGYZÉK A CSOMAG TARTALMA... 2

Részletesebben

CES Hőgenerátor Kezelési útmutató

CES Hőgenerátor Kezelési útmutató CES Hőgenerátor Kezelési útmutató CES KFT. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el! Tartalom Bevezető... 3 C.E.S. kavitációs hőgenerátorok leírása és alkalmazása... 3 2. A C.E.S. kavitációs hőgenerátorok

Részletesebben

állapot felügyelete állapot rendelkezésre

állapot felügyelete állapot rendelkezésre Forgógépek állapot felügyelete állapot megbízhat zhatóság rendelkezésre állás A forgógépek állapot felügyelete jelenti az aktuális állapot vizsgálatát, a további üzemeltetés engedélyezését ill. korlátozását,

Részletesebben

Programozható irányító berendezések és szenzorrendszerek. Az ipari irányítástechnika gyakorlati eszközei Végrehajtók, beavatkozók

Programozható irányító berendezések és szenzorrendszerek. Az ipari irányítástechnika gyakorlati eszközei Végrehajtók, beavatkozók Programozható irányító berendezések és szenzorrendszerek Szabályozási kör hatásvázlata Az ipari irányítástechnika gyakorlati eszközei Végrehajtók, beavatkozók X a : alapjel X v : végrehajtójel X m : módosított

Részletesebben

Pneumatikus hajtású jármű hajtásláncának megtervezése és optimalizációja. Készítette: Vidovics Lajos

Pneumatikus hajtású jármű hajtásláncának megtervezése és optimalizációja. Készítette: Vidovics Lajos Pneumatikus hajtású jármű hajtásláncának megtervezése és optimalizációja Készítette: Vidovics Lajos Hajtáslánc építés fázisai irodalomkutatás, hajtáslánc koncepciók képzése, pneumatikus elemek kiválasztása,

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros

Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros Aktuátorok Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros kapcsolatára utalnak. mért nagyság A fizikai

Részletesebben

Folyadékhűtők üzembe helyezése

Folyadékhűtők üzembe helyezése Folyadékhűtők üzembe helyezése Előadó: Karda István Karda István Columbus Cégcsoport Nagytarcsa 2142, Rákóczi út 0128/2 e-mail: kardai@cklima.hu Mobil: +3620/983-2987 Tel: +3628/588-588 Fax: +3628/450-000

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben

Használati utasítás. DIMAT KFT Harkány, Bercsényi u

Használati utasítás. DIMAT KFT Harkány, Bercsényi u Használati utasítás M6 Lite V3 termosztát padló, és levegő érzékelő szondával DIMAT KFT. 7815 Harkány, Bercsényi u.18. info@dimat.hu +36 70 601 02 09 www.dimat.hu M6 Lite V3 termosztát Elektromos fűtési

Részletesebben

Foglalkozási napló. Motorkerékpár-szerelő 11. évfolyam

Foglalkozási napló. Motorkerékpár-szerelő 11. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Motorkerékpár-szerelő 11. évfolyam (OKJ száma: 34 525 0) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

BME A vizsga dátuma: Név: Gépjárművek tanszék Gépjárművek üzeme tantárgy

BME A vizsga dátuma: Név: Gépjárművek tanszék Gépjárművek üzeme tantárgy Gépjárművek tanszék Gépjárművek üzeme tantárgy Témakör : Dízel-diagnosztika Feladatok : Ismertesse a dízelmotor fordulatszámmérésének on-board és off-board mérési módszereit, tételesen ismertesse az összetartozó

Részletesebben

INFO DIAG DIAGNOSZTIKA

INFO DIAG DIAGNOSZTIKA CITROËN DTAV INFO DIAG DIAGNOSZTIKAI DIAGNOSZTIKA LEÁNYVÁLLALATOK / IMPORTR ÚJ CITROËN gépjárm FORGALMAZÓK - Új gépjárm felkészít - Kampánykoordinátor HIVATALOS CITROËN MÁRKASZERVIZEK - Vevszolgálati vezet,

Részletesebben

A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT

A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT Mindegyik gépet olyan gyárban gyártjuk, ahol állandó hômérsékletet és páratartalmat tartunk fenn. Maximumot a Maximartól! CNC EXPORT KFT H-8152 Kőszárhegy Fő út

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 525 02 Gépjármű mechatronikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Az univerzális traktorok hidrosztatikus erőátviteli berendezései (2.) Dr. Varga Vilmos Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Gödöllő

Az univerzális traktorok hidrosztatikus erőátviteli berendezései (2.) Dr. Varga Vilmos Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Gödöllő 66 2008. 19. évf. 11. szám Ismerjük meg a traktorokat (11.) Az univerzális traktorok hidrosztatikus erőátviteli berendezései (2.) Dr. Varga Vilmos Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Gödöllő Az univerzális

Részletesebben

ZF TERMÉKEK. Hajtáslánc, felfüggesztés és kormányzás. elemei, alkatrészei

ZF TERMÉKEK. Hajtáslánc, felfüggesztés és kormányzás. elemei, alkatrészei ZF TERMÉKEK Hajtáslánc, felfüggesztés és kormányzás elemei, alkatrészei ZF Lenksysteme A ZF 1932-ben kezdte meg a kormányművek gyártását az amerikai Ross Gear & Tool társaság licensze alapján. 1950-ben

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

IPARI VASALAT SZEKCIONÁLT KAPUHOZ

IPARI VASALAT SZEKCIONÁLT KAPUHOZ Ipari kapu szerelési útmutató NL IPARI VASALAT SZEKCIONÁLT KAPUHOZ Szerelési útmutató Minden jog fenntartva: Automata Bejáratok Specialistája Kft. 2014 www.ditec.hu 01 106 991 rev. 13-04-2015 útmutató

Részletesebben

TELCOMA ROCK Modellek és jellemzők Technikai adatok Mértékegység ROCK ROCK V ROCK 230

TELCOMA ROCK Modellek és jellemzők Technikai adatok Mértékegység ROCK ROCK V ROCK 230 TELCOMA ROCK Modellek és jellemzők Önzáró elektromechanikus motor. Motor áramellátása 24 V DC. Működés garantálva 115 fokig. Nagyobb nyitási szögre használja a speciális kiegészítő alkatrészeket a felszerelésnél.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tary Ferenc. 3500 kilogramm alatti öszgördülő súlyú gépjárművek kormányberendezései. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I.

MUNKAANYAG. Tary Ferenc. 3500 kilogramm alatti öszgördülő súlyú gépjárművek kormányberendezései. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. Tary Ferenc 3500 kilogramm alatti öszgördülő súlyú gépjárművek kormányberendezései A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. A követelménymodul száma: 0675-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

TELTONIKA FMA110 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Gyors segédlet a nyomkövető eszköz járműbe építéséhez.

TELTONIKA FMA110 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Gyors segédlet a nyomkövető eszköz járműbe építéséhez. 2018 TELTONIKA FMA110 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Gyors segédlet a nyomkövető eszköz járműbe építéséhez. STIVINF Bt. +3620-579-8144 2018.01.01. GYORS BEÉPÍTÉSI TÁJÉKOZTATÓ A beépítésre vonatkozó legfontosabb szabályok

Részletesebben

HL-IL IPARI VASALAT SZEKCIONÁLT KAPUHOZ. Szerelési útmutató. Ipari kapu szerelési útmutató

HL-IL IPARI VASALAT SZEKCIONÁLT KAPUHOZ. Szerelési útmutató.   Ipari kapu szerelési útmutató Ipari kapu szerelési útmutató HL-IL IPARI VASALAT SZEKCIONÁLT KAPUHOZ Szerelési útmutató Minden jog fenntartva: Automata Bejáratok Specialistája Kft. 2014 www.ditec.hu 01 112 991 rev. 13-04-2015 útmutató

Részletesebben

Alaplapos útváltó Cetop3 / NG6

Alaplapos útváltó Cetop3 / NG6 Alaplapos útváltó Cetop3 / NG6 HM03-AD3.1 ARON útváltó alaplapos beépítéshez, csatlakozó furatkép CETOP RP 121H 4.2.4.03 és/vagy UNI ISO 4401-AC-05-4-A szerint. Nagy megengedett térfogatárammal és magas

Részletesebben

Elektromechanikai rendszerek szimulációja

Elektromechanikai rendszerek szimulációja Kandó Polytechnic of Technology Institute of Informatics Kóré László Elektromechanikai rendszerek szimulációja I Budapest 1997 Tartalom 1.MINTAPÉLDÁK...2 1.1 IDEÁLIS EGYENÁRAMÚ MOTOR FESZÜLTSÉG-SZÖGSEBESSÉG

Részletesebben

Érzékelők és beavatkozók

Érzékelők és beavatkozók Érzékelők és beavatkozók DC motorok 1. rész egyetemi docens - 1 - Főbb típusok: Elektromos motorok Egyenáramú motor DC motor. Kefenélküli egyenáramú motor BLDC motor. Indukciós motor AC motor aszinkron

Részletesebben

Elvégezni a motor kezelését Bishop's Original termékkel, mely csökkenti a súrlódást és a motor elhasználódását és a jellemzők következetes mérése.

Elvégezni a motor kezelését Bishop's Original termékkel, mely csökkenti a súrlódást és a motor elhasználódását és a jellemzők következetes mérése. NANTESI EGYETEM NANTESI EGYETEM ÁLLAMI MŰSZAKI EGYETEM E.M.S.M. 1 Rue de la Noe 44072 NANTES CEDEX Tel: (40) 74.79.76 Műszai Intézet Technológia és gyártás Saját jelzés: TTPLM/AD/270 79 Motor- és géplaboratórium

Részletesebben

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen,

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen, MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc Debrecen, 2017. 01. 03. Név: Neptun kód: Megjegyzések: A feladatok megoldásánál használja a géprajz szabályait, valamint a szabványos áramköri elemeket.

Részletesebben

Teljesítmény, pontosság és biztonság a tűzifavágás során.

Teljesítmény, pontosság és biztonság a tűzifavágás során. , pontosság és biztonság a tűzifavágás során. 29 A rönkhasítók a tűzifa-előkészítés speciális eszközei. Hosszában vágják el a törzseket, így biztosítják könnyű darabolásukat a kazánok, kandallók és kályhák

Részletesebben

Alkalmazási ismertető

Alkalmazási ismertető VILLANYMOTOR-VIZSGÁLÓ TESZTBERENDEZÉS PRÓBAPAD ASZINKRON MOTORHOZ /tesztpad-technika, vezérlés, méréstechnika, szoftver/ Villanymotor-vizsgáló tesztpad és a hozzátartozó számítógépes operátor-állás Az

Részletesebben

Járműinformatika Bevezetés

Járműinformatika Bevezetés Járműinformatika Bevezetés 2016/2017. tanév, II. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Informatika Intézet 107/a. Tel: (46) 565-111 / 21-07 Autó elektronika az 1970-es években

Részletesebben

SKF Szíjfeszítő rendszer. SKF módszer a hajtás minőségének javítására Könnyű Gyors Ismételhető

SKF Szíjfeszítő rendszer. SKF módszer a hajtás minőségének javítására Könnyű Gyors Ismételhető SKF Szíjfeszítő rendszer SKF módszer a hajtás minőségének javítására Könnyű Gyors Ismételhető SKF Szíjfeszítő rendszer Új megoldás a szíjhajtások előfeszítésére Közismert, hogy a szíjakat időnként ki kell

Részletesebben

1. HMV előállítása átfolyó rendszerben

1. HMV előállítása átfolyó rendszerben Az alábbiakban tervezői segédlet jelleggel - a megvalósítás során számításba jövő típusrendszereket ismertetünk az egyszerűbb kialakítástól a bonyolultabbak felé haladva. 1. HMV előállítása átfolyó rendszerben

Részletesebben

Kéttömegű lendkerekek szakszerű vizsgálata

Kéttömegű lendkerekek szakszerű vizsgálata AUTÓTECHNIKA Kéttömegű lendkerekek szakszerű vizsgálata 1. rész ŐRI PÉTER A kéttömegű lendkerekek vizsgálata és állapotának ellenőrzése nem lehetséges soros diagnosztikával, ráadásul a mechanikai vizsgálathoz

Részletesebben

BEMUTATÓ FELADATOK (2) ÁLTALÁNOS GÉPTAN tárgyból

BEMUTATÓ FELADATOK (2) ÁLTALÁNOS GÉPTAN tárgyból BEMUTATÓ FELADATOK () 1/() Egy mozdony vízszintes 600 m-es pályaszakaszon 150 kn állandó húzóer t fejt ki. A vonat sebessége 36 km/h-ról 54 km/h-ra növekszik. A vonat tömege 1000 Mg. a.) Mekkora a mozgási

Részletesebben

Szerelési és használati utasítás. Ultrahangos hőmennyiségmérő hűtési és fűtési alkalmazáshoz

Szerelési és használati utasítás. Ultrahangos hőmennyiségmérő hűtési és fűtési alkalmazáshoz Ultrahangos hőmennyiségmérő hűtési és fűtési alkalmazáshoz QALCOSONIC HEAT1 1. Szerelés 1.1. Előkészület A dokumentumban felsorolt követelmények szerint kizárólag szakképzett személyzet szerelheti be a

Részletesebben

V5422L / V5422E. Meghajtóval szerelt pillangó szelepek

V5422L / V5422E. Meghajtóval szerelt pillangó szelepek V5422L / V5422E Meghajtóval szerelt pillangó szelepek ADATLAP JELLEMZŐK Gyárilag szerelt elektromos meghajtóval Központos pillangó szelep elasztomer hüvelyben Széles mérettartomány (DN250 - DN600) Fűtési

Részletesebben

DR16 EVS. Motoros pillangó szelep ENGINEERING ADVANTAGE

DR16 EVS. Motoros pillangó szelep ENGINEERING ADVANTAGE Szabályozó szelepek DR16 EVS Motoros pillangó szelep Nyomástartás & Vízminőség Beszabályozás & Szabályozás Hőmérséklet-szabályozás ENGINEERING ADVANTAGE Épületgépészeti és ipari rendszerekben szabályozásra

Részletesebben

Kerékagymotoros Formula Student versenyautó menetdinamikai szimulációja

Kerékagymotoros Formula Student versenyautó menetdinamikai szimulációja bmemotion Kerékagymotoros Formula Student versenyautó menetdinamikai szimulációja Csortán-Szilágyi György Dorogi János Nagy Ádám Célunk Fő célunk: Villamos hajtású versenyautó tervezése és építése - részvétel

Részletesebben

EGON VON RUVILLE GmbH Billbrookdeich Hamburg Germany Tel.: +49 (0) Fax: +49 (0)

EGON VON RUVILLE GmbH Billbrookdeich Hamburg Germany Tel.: +49 (0) Fax: +49 (0) EGON VON RUVILLE GmbH Billbrookdeich 112 22113 Hamburg Germany Tel.: +49 (0)40 73344-0 Fax: +49 (0)40 73344-199 info@ruville.de www.ruville.de 75/053 R338/1.0/10.2009/MA-HUN MOTOR FUTÓMŰ SZERVIZ KOMPETENCIA

Részletesebben

STARSET-24V-os vezérlés

STARSET-24V-os vezérlés STARSET-24V-os vezérlés FELHASZNÁLÓI KÉZI KŐNYV 24 vdc szárnyas kapu vezérlő OLVASSA EL A KÉZIKÖNYVET GONDOSAN HASZNÁLAT ELŐTT FIGYELMEZTETÉSEK: Telepítés előtt olvassa el az utasítást gondosan. Helytelen

Részletesebben

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 1.A gyakorlat célja Az MPX12DP piezorezisztiv differenciális nyomásérzékelő tanulmányozása. A nyomás feszültség p=f(u) karakterisztika megrajzolása. 2. Elméleti

Részletesebben

Nyomáskülönbség a szelepen (ΔpV): Max. nyomáskülönbség a szelepen (ΔpV max

Nyomáskülönbség a szelepen (ΔpV): Max. nyomáskülönbség a szelepen (ΔpV max IMI TA / Kombinált szabályozó és beszabályozó szelepek TA-Modulator Nyomásfüggetlen szabályozó és beszabályozó szelep folyamatos szabályozáshoz Az új, egyedi EQM karakterisztika nagyon pontos hőmérsékletszabályozást

Részletesebben

Székely Bence Daruline Kft.

Székely Bence Daruline Kft. Székely Bence Daruline Kft. Emelőgép jellemző életciklusa Értékesítés Modernizáció / Csere Üzembe helyezés Betanítás Teljes felújítás (GO) Időszakos vizsgálatok Szükséges javítások Gyártó által előírt

Részletesebben

Légsűrítők és kiegészítő rendszerelemek beszerzése fogaskerekű járművekhez

Légsűrítők és kiegészítő rendszerelemek beszerzése fogaskerekű járművekhez Légsűrítők és kiegészítő rendszerelemek beszerzése fogaskerekű járművekhez Eljárás száma: MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ Budapest, 2017. A beszerzés tárgya, leírása: Az SGP gyártmányú fogaskerekű járműveinken a sűrített

Részletesebben

Egyenáramú szervomotor modellezése

Egyenáramú szervomotor modellezése Egyenáramú szervomotor modellezése. A gyakorlat élja: Az egyenáramú szervomotor mködését leíró modell meghatározása. A modell valdálása számításokkal és szotverejlesztéssel katalógsadatok alapján.. Elmélet

Részletesebben

Kormányoszlop beszerelési útmutató a következő járművekhez:

Kormányoszlop beszerelési útmutató a következő járművekhez: TRW Automotive Aftermarket Kormányoszlop beszerelési útmutató a következő járművekhez: Fiat Punto (188) PUBLICATION XZB1218HU VESZÉLY A légzsákegység véletlenül kioldhat! A légzsákegység egy pirotechnikai

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 05 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ FIGYELEM! Ez a kézikönyv kizárólag a szakszerelő részére készült. A készülék telepítését szerelő szakemberrel végeztesse. A telepítő szerepe továbbá tájékoztatni a

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK

ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK 36 150 065 A CLT1 kompresszor tesztelő a kuplung nélküli kompresszorok tesztelésére alkalmas. Ez a készülék a modern kompresszorok tesztelését végzi egyszerűen,

Részletesebben