KUTYAVISELKEDÉSI ÉS KUTYATARTÁSI KISOKOS. Kutya kötelességünk a felelős kutyatartás!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KUTYAVISELKEDÉSI ÉS KUTYATARTÁSI KISOKOS. Kutya kötelességünk a felelős kutyatartás!"

Átírás

1 KUTYAVISELKEDÉSI ÉS KUTYATARTÁSI KISOKOS Kutya kötelességünk a felelős kutyatartás!

2

3 Tapasztalataim szerint a kutyatartóknál nagy számban van jelen valamilyen kutyanevelési, illetve viselkedési probléma. A kutyák egy része azért kerül menhelyre, mert a gazdik nem tudják, hogy ezekre a problémákra van megoldás. A viselkedési probléma megelőzhető, illetve a már kialakult probléma mentálisan egészséges kutyáknál teljesen megszüntethető. Tévhit, hogy egy menhelyről befogadott kutyával több probléma van, mint egy vásárolt kölyökkutyával. A kölyköknél is kialakulhatnak ugyanazok a viselkedési problémák, ha a gazdik azt nem előzik meg. Ezzel a kisokossal szeretnék segíteni a felelős kutyatartóknak, és kutyátlan kutyabarátoknak, akik gondolkoznak a gazdivá váláson.

4 Az alábbiakban leírok néhány gyakorlatot, tréninget, elméleti anyagot a kutya viselkedéséről, kommunikációjáról, hogy a gazdik mindenféle nehézség nélkül eligazodjanak a kutyanevelés világában. A kiadvány megtalálható menhelyeken, kutyaiskolákban, kutyapanziókban és egyéb helyeken. Főbb partnereink elérhetősége a hátoldalon, illetve a folyamatosan bővülő partnerek listája a weboldalunkon található:

5 EGY KIS KUTYAPSZICHOLÓGIA Születésük után a kutyák elsődleges érzékszerve az orruk, utána kezdik használni a szemüket, majd legvégül a fülüket. A szaglás a legerősebb érzékelés számukra, éppen ezért semmi értelme kiabálni velük. Nem a szavakra, hanem az energiára, a non-verbális kommunikációra és a szagokra figyelnek. A kutyák mindig a szaglás, a testbeszéd és az energia nyelvén kommunikálnak egymással és más állatokkal. Velünk is folyamatosan kommunikálnak, bár nem mindig vagyunk tisztában az általunk küldött üzenetekkel. Semmiképpen nem hazudhatsz egy kutyának az érzéseidről.

6 A kutyák falkaállatok. Ha nem gyakorolsz irányítást a kutyád felett, akkor ő próbál majd kompenzálásként dominanciát vagy labilis viselkedést mutatni. Egyetlen kutya sem képzeli magát embernek, mint azt sok kutyatartó tévesen gondolja. Tökéletesen elégedettek kutyalétükkel. Ha azt hiszed, hogy a kutyád embernek képzeli magát, nagy a valószínűsége, hogy kedvenced olyan kutya, aki tudja magáról, hogy kettőtök közül ő a vezér. A kutyák világában csak stabil vagy labilis lehetsz, azaz vezető vagy követő.

7 A kutyák természetes igénye, hogy csatlakozhassanak valakihez, hogy harmóniában, egyensúlyban és a természettel teljes összhangban élhessenek. A kutyák a jelenben élnek. Nem rágódnak a múlton, és nem aggódnak a jövő miatt. Éppen ezért, nagyon gyorsan tovább tudnak lépni labilis vagy éppen domináns viselkedésükön feltéve, ha mi lehetővé tesszük ezt számukra. Egy kiegyensúlyozott kutya jellemzői: aktív, játékos, parancsokra és jelekre reagál, lelkesen részt vesz a falkacsalád tevékenységeiben, ugatással jelzi az idegeneket, kedveli más kutyák és emberek társaságát, kíváncsi, éber, felfedező, de ugyanakkor óvatos, türelmes és tud várakozni. Tudja, hogy mi az elvárt viselkedés, mit szabad megtennie és mit nem.

8 Labilitásból eredő viselkedési problémák: hiperaktív, felugrál mindenkire, szófogadatlan, hívásra nem reagál, elszalad, túlzottan félénk, félelemből bepisil, megijed emberektől, állatoktól és/vagy tárgyaktól, megszállottan ugat, nem kedveli a kutyákat és/vagy az embereket, agresszív, túlzottan területvédő, kisajátítja a játékokat, az ételt és/vagy a bútorokat, egy tárgy vagy tevékenység megszállottja (pl. kényszeres labdajáték, rágcsálás, rombolás, farok kergetése, hágó mozdulatok stb.), elhúzódik az érintéstől. Ezek a problémák általában külön-külön fordulnak elő, de akár együttesen több tünet is jelentkezhet egyszerre.

9 STANDARD PROBLÉMÁK Az alábbi kategóriák bármelyikébe sorolható viselkedés nem pusztán a kutya "személyiségéből" fakad, hanem bizony probléma. Ezekre vannak standard megoldások, de gyakran kicsit mélyebbre kell ásni, hogy kezelni tudjuk a problémát. A stabilitás hiányában fellépő viselkedészavarok fajtái: Agresszió Irányulhat fajtársak és/vagy emberek ellen. Ide tartozik a félelemből harapás, az ételt védelmező morgás, idegen emberekre vagy kutyákra támadás, valamint az agresszív birtoklási mánia, túlzott terület-, vagy személyvédelem.

10 Hiperaktív energia Ide soroljuk a találkozáskor vagy érkezéskor emberekre felugrálást; a kényszeres pörgést vagy rángatódzást, a destruktív tevékenységeket, mint például a megrágcsálás vagy az ásás; a túlizgatott lihegést, stb. Ne keverjük össze a túlizgatottságot a boldogsággal! Nyugtalanság/Szeparációs stressz Ide tartozik az ugatás, nyüszítés, kaparás stb., akár otthon tartózkodunk, akár miután távozunk; nyugtalan járkálás, és a távollétünkben történő rongálás, és/vagy ürülék, vizelet hátrahagyása.

11 Megszállottság/fixáció Ide tartozik bármilyen "függőség" vagy szokatlan elfoglaltság bármivel kapcsolatban, legyen szó macskáról vagy egy teniszlabdáról. Mindez feszült testtartásban, a gazdi utasításainak, jutalomfalatoknak vagy akár fizikai fájdalom figyelmen kívül hagyásában nyilvánul meg. Fóbiák Ide sorolható minden olyan félelem vagy megrázó esemény, amelyen a kutya nem tud túllépni, például fényes, csúszós padló, mennydörgés vagy teherautók. Alacsony önbizalom/félénkség Gyenge energia, irracionális félelem, teljes ledermedés. Szélsőséges félelem.

12 HOGYAN LEGYEK FALKAVEZÉR! Az alábbiakban leírom, hogy mire figyeljetek, hogy kedvenceteket a kutyaiskolában tanult engedelmes feladatok ismeretével együtt, megfelelően kézben tudjátok tartani lakásban és utcán egyaránt. Fogalmazhatnék úgy is, hogy kivívjátok magatoknak a kutyától elvárt tiszteletet és a kutya szívesen (bizonytalanság, félelem nélkül) követ majd benneteket, mint határozott vezetőket. A lentebb található feladatok következetes betartása az alábbi nem kívánt viselkedésekben segített már sok gazdinak: ürítés a lakásban, ásás a kertben, ugatás távozáskor, visszamorgás a gazdira, ugrálás érkezéskor, félelem embertől, félelem az utcán, szökés, élelem ellopása az asztalról, gazdi figyelmen kívül hagyása stb.

13 Játék: fontos, hogy a gazdi döntsön arról, mikor kíván játszani a kutyával. Ha a kutya játékra invitálja a gazdit, esetleg a játékát odaviszi, nem szabad vele foglalkozni. Nem kell levegőnek nézni, de nem kell hozzászólni, vagy megérinteni. Amint eltelik 5-10 perc, esetleg a kutyát már nem érdekli a játéka, akkor lehet kezdeményezni a játékot. Ezzel azt jelezzük a kutyának, hogy mi birtokoljuk a játékot, mi döntjük el, hogy mikor játszunk, és mi döntünk a játék befejezéséről is Táplálkozás: az ételt mindig azután adjuk a kutyának, miután mi befejeztük az étkezést. Asztalról nem szabad etetni a kutyát, mert ezzel a mi szintünkre, vagy magunk fölé emeljük a rangsorban, ami később problémát okozhat más területeken (például más kutyákkal, emberekkel való találkozáskor agresszív megnyilvánulás). Az ételt csak

14 akkor tegyük le a kutyának, ha teljesen nyugodt állapotban van, leül, nyugodt a tekintete, a légzése. A tálat tegyük elé, várjunk néhány másodpercet, majd mondjuk neki, hogy tiéd és lépjünk el a táltól. Ne felszolgáljuk az ételt neki, inkább próbáljuk azt az érzést kelteni benne, hogy megengedjük neki, hogy a maradékot elfogyassza. Fontos, hogy az ételt ne vegyük el a kutyától, miután odaadtuk neki. Ha otthagyja az ételt, 10 perc elteltével vegyük fel a padlóról, majd néhány óra múlva, vagy a következő étkezéskor ugyanazt tegyük elé. Séta: mindig a gazdi dönti el, hogy mikor jön el a séta ideje, ezt azonban mindenképpen érdemes mindig ugyanabban az időpontban megejteni, hogy a kutya hozzászokjon a rendszerességhez (nagyon jó az időérzékük). Akkor tegyük fel rá a pórázt, amikor teljesen nyugodt állapotban van a kutya. Fontos, hogy az ajtón az ember menjen ki

15 elsőként, majd az összes többi ember (családtagok, vendégek) és végül a kutya. Ezzel azt érzékeltetjük vele, hogy ő van a rangsor alján, és senkivel szemben nincs semmilyen joga. A séta során mindig a gazdi irányít, arra tart a falka, amerre a gazdi akarja. Ha a kutya a megszokott úton haladva balra kanyarodik, akkor a gazdi kanyarodjon jobbra, majd néhány méter után, amikor a kutya követi őt, ismét lehet a másik irányba menni. Ennek az a lényege, hogy tudassuk a kutyával, hogy nem ő dönt, hanem a gazdi. A kutyát ne rángassuk, ez nemcsak teljesen felesleges, hanem még stressz éri ezáltal, valamint nyaki izom, csigolyasérülést is okozhatunk kedvencünknek.

16 Bútorok használata: lényeges tudatni a kutyával, hogy a pihenőhelyeket, a bútorokat (ágy, kanapé, fotel stb.) a gazdi birtokolja. Ezeknek a használatára a gazdi adhat engedély. Ha a kutyát már felengedtük a kanapéra, ágyba, és lepihen, akkor is dönthetünk úgy, hogy leküldjük onnan, hiszen a mi területünk és mi döntünk, hogy ő mikor és mennyi ideig használhatja. A saját helyén soha ne zavarjuk a kutyát, amikor pihen. Büntetésként soha ne küldjük oda, mert ezzel rossz élmény fogja érni, valamint ha rosszat csinál és odaszalad, ott már ne szidjuk, ne büntessük. Fontos, hogy a saját helyén minden esetben biztonságba érezze magát, ott nyugalomba tudjon helyezkedni.

17 Jutalmazás: minden olyan mozdulatot, cselekvést, testtartást jutalmazzunk, erősítsünk meg, amikor a kutya az elvárt módon viselkedik, ezzel azt érjük el, hogy ezekhez pozitív élményeket köt, és gyorsan megtanulja, hogy mit várunk tőle. A jutalmazás legyen kezdetben valamilyen finom falat és szóbeli dicséret együttesen. A szóbeli dicséretet kedves, vidám hangsúllyal tegyük. Később, amikor a kutya egyre gyakrabban mutatja az elvárt viselkedést, ritkítsuk a jutalomfalatokat és váltsa azt simogatás, de továbbra is maradjon a szóbeli jutalmazás. Büntetés: ha a kutya rossz fát tesz a tűzre, akkor büntethetjük kétféle módon. Egy negatív dolgot hozzáadunk az adott helyzetben (például határozottan megbökjük az ujjunkkal és összeráncoljuk a

18 homlokunkat), vagy egy pozitív élményt elveszünk (például ha játék közben történik a nem kívánt viselkedés, akkor befejezzük a játékot). Gyorsan rá fog jönni, hogy azt a bizonyos dolgot nem kellett volna, ha mindig csak negatív élmények érik közben. Fontos, hogy csak abban a pillanatban büntessük a kutyát, amikor rajtakapjuk a helytelen viselkedésen, illetve fizikailag sosem bántalmazzuk a kutyát, ezzel csak félelmet fogunk belőle kiváltani és nem tiszteletet. Figyelemfelkeltés: mivel a kutyák nem tudnak beszélni, ezért gyakran próbálják más módon a tudtunkra adni, hogy több figyelmet szeretnének, esetleg nem érzik jól magukat. Ugatással, lakásban való ürítéssel, bútorok rongálásával stb. Ilyenkor nem szabad büntetni,

19 hiszen csak jelezni szeretne nekünk. Próbáljunk több figyelmet fordítani rá. Ilyenek a közös programok, séta, játékok, tanulás stb. A fenti feladatok és tanácsok betartásával néhány hét alatt formálható a kutya viselkedése pozitív irányba. Ezeket mindig tartsátok magatoknál: jutalomfalat, türelem, nyugalom, kitartás!

20 KUTYATRÉNER A kutyatréner elsősorban a kutya viselkedésével, a magatartásformálással, kommunikációval foglalkozik. Ismeri és tudatosítja a kutyák gondolkodását, lélektanát és ösztönkészletét. Kommunikációja nem egy mesterséges nyelvre épül, mint az engedelmességi képzés (parancsok, verbális utasítások) hanem a kutyafélék ösztönös ismereteire és természetes interakciós formáira (energia, szagok, testbeszéd, érintés, gesztusok és rituálék nyelve). A jó kutyatréner képes arra, hogy akaratát erőszakmentesen, a verbális kommunikációt mellőzve, mégis a kutyák számára ösztönösen értelmezhető módon érvényesítse, valamint kényszerítés nélkül kioldja a kutyát agresszív, vagy félénk állapotából.

21 PROBLÉMAMEGOLDÁS Standard problémákra lehetnek bevált, egyszerű és gyors megoldások, de a legtöbb esetben mélyebbre kell ásni ahhoz, hogy megtaláljuk a probléma okát. Tévhit, hogy bármilyen szakember 5 perc alatt megoldást talál a problémára. Tapasztalataim szerint legalább perc szükséges ahhoz, hogy megtaláljuk azok okát, amely a gazdival való beszélgetés, valamint a kutya megfigyelésének kombinációjával lehetséges, ez az un. konzultáció. Ezután történik a tréningterv kialakítása a kutyára, gazdira, személyre szabottan. Ezt követően pedig maga a terápia, tréning, vagyis a probléma megoldása.

22 KUTYAISKOLA Gyakori, hogy a gazdik egy-egy adott probléma miatt elkezdenek kutyaiskolába járni. Sajnos azonban ma még midig sok kutyaiskola csak az engedelmes képzéssel foglalkozik, az egyéni problémákkal nem. Engedelmes képzéssel (ül, fekszik, marad stb.) a kutya viselkedése javítható, de nem szüntethető meg. Ezeket csak személyre (kutyára) szabott tréningekkel, terápiákkal lehet hatékonyan megszüntetni. A kutyaiskolai képzés mindenképpen jót tesz a kutyának és a gazdinak is, ezen kívül kettejük kapcsolatát is erősítheti.

23

24 PARTNEREK Újvárosi Mancsok Kutyaiskola és Terápiás Központ - Dunaújváros K-9 Kutyaiskola - Székesfehérvár LOBO kutyaiskola - Veszprém A kiadványt szerkesztette: Farkas Csilla kutyatréner

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész A kutya kiképzése Az alkalmazott etológia kérdései I. rész Tény: Az ember kb. i. e. 12000 évvel ezelőtt háziasította a kutyákat, az állatok közül vélhetőleg elsőként. - Mi hát az etológia? A tudomány szempontjából

Részletesebben

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?!

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK Néhány gondolat a statisztikák kapcsán KUTYAHARAPÁSI STATISZTIKÁK - MAGYARORSZÁG Kevés pontos adat, W54 BNO kód

Részletesebben

Bemutatkozási lap. Nyugodt vagy nyugtalan kisbaba volt? Hogyan lehetett megnyugtatni? Mennyi ideig szopott? Hogyan alakult a hozzátáplálás?

Bemutatkozási lap. Nyugodt vagy nyugtalan kisbaba volt? Hogyan lehetett megnyugtatni? Mennyi ideig szopott? Hogyan alakult a hozzátáplálás? Bemutatkozási lap Gyermekem fejlődése Váratlan vagy tervezett volt-e gyermekük érkezése? Milyen volt a terhesség lefolyása, hogyan élte meg a család ezt az időszakot, a várakozást? Időre született-e és

Részletesebben

PILIS-BUDAI KUTYAMENTŐK KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE. Egyesületünk

PILIS-BUDAI KUTYAMENTŐK KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE. Egyesületünk Egyesületünk 2006-ban alakult Nincs menhelyünk, ideiglenes befogadókkal dolgozunk Csak önkéntesekből áll a csapat Adományokból és adó 1%-ból tartjuk fent magunkat Területünk a Pilisi-hegyek, a Budai-régió

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

PILIS-BUDAI KUTYAMENTŐK KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE. Egyesületünk

PILIS-BUDAI KUTYAMENTŐK KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE. Egyesületünk Egyesületünk 2006-ban alakult Nincs menhelyünk, ideiglenes befogadókkal dolgozunk Csak önkéntesekből áll a csapat Adományokból és adó 1%-ból tartjuk fent magunkat Területünk a Pilisi-hegyek, a Budai-régió

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400 BAMBI: ALISA: született 2007. december 1. született 2008. március 1. szuka ivartalanított szuka Roti keverék. Játékos kölyök. Vizslakeverék. Kamaszkorát éli, nagyon eleven és játékos. BIKFIC: már gazdára

Részletesebben

Készítette: Bányász Réka 2009. XII. 07.

Készítette: Bányász Réka 2009. XII. 07. Az agresszió fogalma, formái és fejlődése Készítette: Bányász Réka 2009. XII. 07. Az agresszió fogalma Másokat sértő viselkedés + ártó szándék Verbális és/vagy cselekvéses Elkülönítendő az impulzivitástól

Részletesebben

Hallainé Bánáthy Mónika: A beagle és a sztereotípiák

Hallainé Bánáthy Mónika: A beagle és a sztereotípiák Hallainé Bánáthy Mónika: A beagle és a sztereotípiák Sztereotípiák... Amikor kiskutyát szeretnének tőlem az emberek sokszor teszik fel ezeket a kérdéseket: Igaz, hogy - szökős a beagle? - ugatós a beagle?

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája Ember állat interakciók Társállatok etológiája 1. Az alkalmazott etológia helye és szerepe az etológiai kutatásokban Gazdasági és állatvédelmi szempontok Mi tekinthető társállatnak? Kulturális és ökológiai

Részletesebben

18 állat-kártya (9 kutya és 9 macska) 18 akció-kártya (9 különböző típus, mindegyikből 2)

18 állat-kártya (9 kutya és 9 macska) 18 akció-kártya (9 különböző típus, mindegyikből 2) Wie Hund und Katz! Chris Baylis játéka 2-6 játékosnak 10 éves kortól Játékötlet A játékosoknak kutyákat és macskákat kell etetniük úgy, hogy élelem-kártyákat tesznek az állatok mellé. Amíg a kutyák a csontokat

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Fogalmazza meg, mi a helyi tanterv lényege! 5 pont 2. Mutassa be az óvodáskorú gyermek testi fejlődésének jellemzőit! Írjon 5 jellemzőt!

Részletesebben

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus V. Tanuláselméleti perspektíva Behaviorizmus Tanuláselméleti perspektíva Kiindulópont: az élettapasztalat nyomán változunk, törvényszerű, és előre jelezhető módon Személyiség: korábbi tapasztalatok nyomán

Részletesebben

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra November - A függőség elleni küzdelem hónapja Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség 40-60

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e!

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e! JELENTKEZÉSI LAP JELENTKEZÉS: A FENTI POSTACÍMEN VAGY SZEMÉLYES LEADÁSSAL JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. FEBRUÁR 16. Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész

Részletesebben

Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és

Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és viselkedészavarok kialakulásában Nézd, halld, érezd, mondd! az észlelés fejlesztése a hatékony tanulásért

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

Figyelemzavar-hiperaktivitás pszichoterápiája. Kognitív-viselkedésterápia1

Figyelemzavar-hiperaktivitás pszichoterápiája. Kognitív-viselkedésterápia1 Figyelemzavar-hiperaktivitás pszichoterápiája DrBaji Ildikó Vadaskert Kórház Kognitív-viselkedésterápia1 Kogníciók(gondolatok, beállítottság) módosítása Viselkedés módosítás Csoport terápiás forma 1 Kognitív-viselkedés

Részletesebben

IDŐS KUTYA A CSALÁDBAN ÉS A RENDELŐBEN. Várható viselkedési változások, idősekkel való bánásmód a rendelőben

IDŐS KUTYA A CSALÁDBAN ÉS A RENDELŐBEN. Várható viselkedési változások, idősekkel való bánásmód a rendelőben IDŐS KUTYA A CSALÁDBAN ÉS A RENDELŐBEN Várható viselkedési változások, idősekkel való bánásmód a rendelőben XXI. S zázad Az idősek százada 2 Várható élettartam növekedése (ember, társállat) Idősek arányának

Részletesebben

Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának!

Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának! Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának! Minden kutyatartó álma, hogy kutyája a tárgyakat megbízhatóan visszahozza? Sok kutya azonban inkább elszalad, és várja, hogy a gazda csatlakozzon a fogócskához.

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis)

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) M2 Unit 3 Jövőbeli lehetséges krízishelyzetek előrejelzése az anamnézis és a diagnosztikai jelentések alapján A normál serdülőkori magatartás

Részletesebben

PetSafe Ultrakönnyű ugatásgátló nyakörv

PetSafe Ultrakönnyű ugatásgátló nyakörv PetSafe Ultrakönnyű ugatásgátló nyakörv Kérjük, figyelmesen olvassa el az útmutatót használat előtt. PUSB-150-19 Köszönjük, hogy Ön a PetSafe -et választotta, amely az eladási listán az 1. helyet képviseli

Részletesebben

Ne irritáljon, inspiráljon!!!

Ne irritáljon, inspiráljon!!! 2017. november 14. Ne irritáljon, inspiráljon!!! Magatartáskezelés Magatartáskezelés Burucs Erika tanító, szakvizsgázott pedagógus Mi a valódi probléma a tanteremben? Bölcsek köve Akárki Égnek áll, őszül,

Részletesebben

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed!

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! 1 Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! Mi az az élményturizmus? Nyaralni, túrázni, utazni mindenki másképp szokott. Van, aki spontán indul el, van, aki alaposan

Részletesebben

A felelős állattartás néhány szabálya

A felelős állattartás néhány szabálya Tanuló neve: Dátum: A felelős állattartás néhány szabálya 1. Táplálás Egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mintha olyan ételt eszünk, amilyenre szükségünk van. Gondoljunk csak arra,

Részletesebben

III. Az állati kommunikáció

III. Az állati kommunikáció III. Az állati kommunikáció I. Kommunikáció a fajtestvérekkel I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés beszélgető állatok? I. Kommunikáció a fajtestvérekkel

Részletesebben

Az ember és a gerinces állatok jó része 5 érzékszervvel fogja fel a környező világ eseményeit. AZ EMBER ÉRZÉKSZERVEI

Az ember és a gerinces állatok jó része 5 érzékszervvel fogja fel a környező világ eseményeit. AZ EMBER ÉRZÉKSZERVEI Az ember és a gerinces állatok jó része 5 érzékszervvel fogja fel a környező világ eseményeit. AZ EMBER ÉRZÉKSZERVEI Látás Ízlelés Hallás Tapin tás Szaglás AZ ORR A SZAGLÁS SZERVE a szaglás a legősibb

Részletesebben

A kutyafélék összehasonlító neurobiológiája- Szenzoros képességek

A kutyafélék összehasonlító neurobiológiája- Szenzoros képességek A kutyafélék összehasonlító neurobiológiája- Szenzoros képességek Miért vizsgáljuk a szenzoros képességeket? Anatómiai-morfológiai különbségek Hubel és Wiesel Tapasztalat Összehasonlító vizsgálatok Kivel?

Részletesebben

Tárgyalás-technika 18. Erdélyi KÖDAK, 4. hétvége

Tárgyalás-technika 18. Erdélyi KÖDAK, 4. hétvége Tárgyalás-technika 18. Erdélyi KÖDAK, 4. hétvége Déva, 2010. november 19-21. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány Mottó: Az életben nem azt kapjuk, amit megérdemlünk, hanem amit tárgyalással

Részletesebben

Szociális szerveződés

Szociális szerveződés Szociális szerveződés Csoporttípusok (szociális kötődés erőssége alapján) Nincs szociális vonzódás gyülekezet - Alpesi szalamandra téli időszakban sziklák alatt gyűlnek össze a védett hely miatt; szociális

Részletesebben

Kozmikus baklövés. A játék

Kozmikus baklövés. A játék Kozmikus baklövés A Kozmikus baklövés eredetileg Amerika békés északnyugati erdejeiből származik. Két utazó találkozott ott a játékkal, és annyira megtetszett nekik, hogy elhatározták, mindenhol megosztják

Részletesebben

Rólunk 3 Szolgáltatásaink 4 A logóról 6 Színek 7 Tiltások 8 Levélpapír 9 Pecsét 10 Névjegykártya 11 Extra szolgáltatások 12

Rólunk 3 Szolgáltatásaink 4 A logóról 6 Színek 7 Tiltások 8 Levélpapír 9 Pecsét 10 Névjegykártya 11 Extra szolgáltatások 12 Tartalom Rólunk 3 Szolgáltatásaink 4 A logóról 6 Színek 7 Tiltások 8 Levélpapír 9 Pecsét 10 Névjegykártya 11 Extra szolgáltatások 12 Rólunk Cégünk 2015-ben kezdte aktivitását saját házi kedvencünk rendbentartásával.

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Az úszó fekvő testhelyzetben, háton megközelíti a falat. Ne engedje le a csípőjét, megemelt állal hajtsa végre a fordulást. Fejjel is megközelíti

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA Az alkalmazott etológia lehetőségei Pongrácz Péter Alapkutatás? Alkalmazott kutatás? Kétfajta megközelítés: 1. alapkutatási módszerek felhasználása gazdasági szempontból jelentős

Részletesebben

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely Az én Párom Albert-Bernáth Annamária 1 Copyright Theta Műhely Spirituálisan fejlett, fejlődni képes, és fejlődni akaró Férfi/Nő. Számomra hiteles a spirituális tudása, az Én tudásom is Neki, ezért kölcsönösen

Részletesebben

LEGYEN KEDVENCE JÓ FORMÁBAN! NAPLÓ A TULAJDONOSOKNAK

LEGYEN KEDVENCE JÓ FORMÁBAN! NAPLÓ A TULAJDONOSOKNAK LEGYEN KEDVENCE JÓ FORMÁBAN! NAPLÓ A TULAJDONOSOKNAK Kedvence egészsége érdekében úgy döntött, hogy segít neki elérni az ideális testsúlyát. Minden segítséget megkap ehhez állatorvosától és a rendelő munkatársaitól,

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Az állatok emberekre gyakorolt jótékony hatása már az ókorban is ismeretes volt. Az egyik első, dokumentált terápiás program a IX.

Az állatok emberekre gyakorolt jótékony hatása már az ókorban is ismeretes volt. Az egyik első, dokumentált terápiás program a IX. Az állatok emberekre gyakorolt jótékony hatása már az ókorban is ismeretes volt. Az egyik első, dokumentált terápiás program a IX.sz-ban Gheel-ben zajlott, ahol sérült embereket vontak be az állatokról

Részletesebben

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. szka102_10 É N É S A V I L Á G Iskolaorvosnál és iskolafogászaton Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 104 Szociális, életviteli

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A skizofrénia A skizofrénia A skizofrénia kifejezést szinte mindenki hallotta már valahol. Az emberek zöme azonban mégsem tudja biztosan, mi is ez, mi az oka, és hogyan gyógyítható. Mit jelent a skizofrénia

Részletesebben

A kommunikációs készség fejlesztése Beszámoló a TÁMOP-3.1.6-11/3-2011-0004 pályázati programja 2012-2013 tanévi megvalósításáról

A kommunikációs készség fejlesztése Beszámoló a TÁMOP-3.1.6-11/3-2011-0004 pályázati programja 2012-2013 tanévi megvalósításáról A kommunikációs készség fejlesztése Beszámoló a TÁMOP-3.1.6-11/3-2011-0004 pályázati programja 2012-2013 tanévi megvalósításáról Pályázati programunk három nagy területe közül kettő azoknak a gyermekeknek

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

A táplálkozási zavar gyűjtőfogalom, nehéz definiálni, pontosan mi tartozik bele: általánosságban minden, ami táplálkozással kapcsolatos zavar.

A táplálkozási zavar gyűjtőfogalom, nehéz definiálni, pontosan mi tartozik bele: általánosságban minden, ami táplálkozással kapcsolatos zavar. Evészavarok A táplálkozási zavar gyűjtőfogalom, nehéz definiálni, pontosan mi tartozik bele: általánosságban minden, ami táplálkozással kapcsolatos zavar. Két legismertebb típusa: az anorexia és a bulimia

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán. Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán. Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet KOMMUNIKÁCIÓ Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet MOTTÓ: A gondolkodó ember aki nem tudja kifejezni a gondolatait ugyanazon a szinten van, mint az

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet KOMMUNIKÁCIÓ Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet MOTTÓ: A gondolkodó ember aki nem tudja kifejezni a gondolatait ugyanazon a szinten van, mint az

Részletesebben

A CZIMRE KUTYAISKOLA SZABÁLYZATA

A CZIMRE KUTYAISKOLA SZABÁLYZATA A CZIMRE KUTYAISKOLA SZABÁLYZATA A KUTYAVEZETŐ TELJES ANYAGI, JOGI ÉS ERKÖLCSI FELELŐSSÉGGEL TARTOZIK AZ ÖNMAGA ÉS/VAGY KUTYÁJA ÁLTAL OKOZOTT MINDENNEMŰ KÁRÉRT! AZ ISKOLÁN LÉVŐ TISZTELETBELI OKTATÓK ÉS

Részletesebben

Esetbemutatás. 7. szám 2014. július MÓRAHALMI CSAHOLÓ. Leállt a rendszer:

Esetbemutatás. 7. szám 2014. július MÓRAHALMI CSAHOLÓ. Leállt a rendszer: 7. szám 2014. július MÓRAHALMI CSAHOLÓ Esetbemutatás Leállt a rendszer: Roni többször hányt, ivás után is, és nem evett. A kedve sem volt az igazi pár napja. A gazdik nem tudták, Az elsõ RTG felvétel hogy

Részletesebben

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I.

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I. SZKB_207_09 Kell egy csapat! I. diak09.indd 55 2006.12.09. 22:01:12 DIÁKMELLÉKLET KELL EGY CSAPAT! I. 7. ÉVFOLYAM 57 DIÁKMELLÉKLET D1 Feladatlap a csoportmunkához b) A táblázat második oszlopában szereplő

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

Elsődleges megerősítés

Elsődleges megerősítés Mielőtt belevágnánk a klikkerezésbe, mindenképpen érdemes elolvasni a klikkeres tanításról szóló elméleti cikkeket. Sokat segíthetnek annak megértésében, hogy mit miért is csinálunk. Elsődleges megerősítés

Részletesebben

Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet

Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet Tanulunk és tanítunk, mi a haszna? LLL Könyvtári Szolgáltatások és eredményességük Komárom, 2011. június 24-én A kommunikáció lényege, hogy az egymással

Részletesebben

Több mosoly! kevesebb vita! félreértések nélkül!

Több mosoly! kevesebb vita! félreértések nélkül! Több mosoly! kevesebb vita! félreértések nélkül! Kommunikációs és konfliktuskezelői tréningek asszisztensek részére Balatonfüred 2018.09.21. D. Tóth Júlia ügyfélszolgálati irodavezető, tréner, kommunikációs

Részletesebben

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv)

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Mentor neve: Mentor azonosítója: Tanuló neve: Tanuló azonosítója: Az Egyéni Fejlesztési Terv egy folyamatosan változó, a tanuló fejlődését regisztráló,

Részletesebben

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12.

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Az agresszió Ranschburg Jenő: Szándékos cselekedet, melynek indítéka, hogy valakinek, vagy valaminek kárt, sérelmet,

Részletesebben

A legördögibb válási csapda

A legördögibb válási csapda A legördögibb válási csapda Írta: Dr. Mészáros Ádám www.valasinfo.hu Dr. Mészáros Ádám A legördögibb válási csapda Ha Ön most azt gondolja, hogy egy nagyszerű válási jogi tanáccsal látom el Önt, akkor

Részletesebben

Német nyelv évfolyam

Német nyelv évfolyam Német nyelv 4-8. évfolyam 4. évfolyam Éves órakeret 92,5 + 37 Heti óraszám: 2,5 + 1 Témakörök Óraszám Az én világom, bemutatkozás 10 Én és a családom: a család bemutatása 12 Az iskolám: az osztályterem

Részletesebben

Személyes és szakmai hatékonyság tantárgy bemutatása

Személyes és szakmai hatékonyság tantárgy bemutatása Személyes és szakmai hatékonyság tantárgy bemutatása TÁMOP-2.2.4-08/1.-2009-0008 A foglalkozási rehabilitációs koordinátor képzés adaptációja Szlovéniába A projekt az EU társfinanszírozásával az Új Magyarország

Részletesebben

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:...

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:... Csigadombi Waldorf Óvoda Cím.: 2400 DUNAÚJVÁROS, Garibaldi u. 1. Telefon: 06-20-491-60-37, 06-70-4215277 E-mail: csigadombiwaldorfovi@gmail.com www.dunaujvarosiwaldorf.hu ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP Gyermek

Részletesebben

Önkéntes némaság - a mutizmus. Írta: Csányi Nikolett

Önkéntes némaság - a mutizmus. Írta: Csányi Nikolett Mi is a mutizmus? Az alkalmazkodó viselkedés zavara. A mutizmus némaságot jelent. Mutizmus során a beszédszervek épek, de súlyos viselkedéses gátlás (neurotikus zavar) alakul ki, és a gyermek nem beszél.

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer E L B I R LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2013. november BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer E L B I R LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2013. november BUDAPEST 213. november Temetőink biztonságáért Novemberi hírlevelünket az előttünk álló jeles dátum, nevezetesen november 1., vagyis Mindenszentek (Hallottak Napja - november 2.) köré fogalmaztuk. Ezen a napon

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum ETOLÓGIAI ALAPOK. Előadó neve

TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum ETOLÓGIAI ALAPOK. Előadó neve TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum ETOLÓGIAI ALAPOK Előadó neve AZ EMBER KÖRNYEZETFORMÁLÓ SZEREPE A GAZDASÁGI ÁLLATOK SZEMPONTJÁBÓL KIALAKULÓ KEDVEZŐTLEN

Részletesebben

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely WALDORF HÁZ PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZET 1075 Budapest, Asbóth u. 17. Tel.: 1-4610090; 30-3287448; Fax: 1-4136866; E-mail: waldorfhaz@waldorf.hu A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely 2010. január 29-31.

Részletesebben

Javaslattétel a közösségi kutyázás korszerűsítésére

Javaslattétel a közösségi kutyázás korszerűsítésére A szabad kutyázás kézikönyve Javaslattétel a közösségi kutyázás korszerűsítésére EB OVO EGYESÜLET Szakértői csoport A KUTYÁS VÁROS HELYSZÍNEI Alapfogalmak: 1. KutyA- : elsősorban a kutyák igényeit szolgáló

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

A GYORS REFLEXEK JÁTÉKA 2 5 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 4 ÉVES KORTÓL

A GYORS REFLEXEK JÁTÉKA 2 5 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 4 ÉVES KORTÓL A GYORS REFLEXEK JÁTÉKA 2 5 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 4 ÉVES KORTÓL Játékszabály Milyen játék a Dobble Kids? A Dobble Kids egy 30 lapos kártyapakli, amelynek minden lapján 6 állat látható. A lapokon összesen 30

Részletesebben

Küldetés. 10. összejövetel

Küldetés. 10. összejövetel Küldetés 10. összejövetel 67 Előkészítés Rendezzünk el körben annyi széket, ahányan vagyunk! Középre tegyük a Szentírást és egy gyertyát! Készítsünk ki papírokat és íróeszközöket, hogy az egyéni és közös

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A kommunikáció Osgood-Schramm körkörös kommunikációs modell Gondolatot megfogalmaz

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben 2011. január 27. Kommunikációs és csoportépítő tréning 3x6 óra Célok: - a csoporttagok beilleszkedésének csoportba és

Részletesebben

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59 A kaukázusi juhászkutya ősi hazája Közép-Ázsia, Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Oszétia és a környező kisebb köztársaságok. Nagyon nagy számban fordul elő Oroszország

Részletesebben

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Mönks tehetségmodellje Kreativitás ISKOLA TÁRSAK Feladat iránti elkötelezettség Átlagon felüli képességek CSALÁD Játékossá válás GENETIKA EDZŐ KÉPZÉS CSALÁD

Részletesebben

VISELKEDÉSSZABÁLYOZÁS DIMENZIÓI II. Lajkó Károly SZTE Magatartástudományi Intézet

VISELKEDÉSSZABÁLYOZÁS DIMENZIÓI II. Lajkó Károly SZTE Magatartástudományi Intézet VISELKEDÉSSZABÁLYOZÁS DIMENZIÓI II. Lajkó Károly SZTE Magatartástudományi Intézet lajko.karoly@med.u-szeged.hu Az emberi viselkedésszabályozás színterei I. Viselkedés és környezet találkozásai (funkcionális

Részletesebben

A KUTYA (BŐR ÉS SZŐRZET) KÉSZÍTETTE: BERTA BOGLÁRKA 6.A

A KUTYA (BŐR ÉS SZŐRZET) KÉSZÍTETTE: BERTA BOGLÁRKA 6.A A KUTYA (BŐR ÉS SZŐRZET) KÉSZÍTETTE: BERTA BOGLÁRKA 6.A BŐR A tapintás fontos a kutya számára, mivel az érintések érzelmi és társas kapcsolatokat közvetítenek. Érintéssel a kutya megnyugtatható: pulzusa

Részletesebben

A kutya viselkedésének vizsgálata

A kutya viselkedésének vizsgálata A kutya viselkedésének vizsgálata Készítette: Kecskemét, 2010. április 10. 1 Vázlat I. Bevezetés 1) Az etológia fogalma 2) A kutyaetológia fogalma II. A Kutya 1) A kutya őse, a farkas 2) A kutya alapvető

Részletesebben

7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél!

7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél! 7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél! Nicholas Victor www.ferficsabitas.com A hetedik végzetes hiba, amit a nők elkövetnek párválasztáskor: Irreális igényeid vannak,

Részletesebben

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15.

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. Szakmai beszámoló a kerületi kortárssegítő képzésről 1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. 2. A képzés további időpontjai és helyszíne:

Részletesebben

Viselkedési vizsgálatok II.

Viselkedési vizsgálatok II. Viselkedési vizsgálatok II. Kutyaugatások hangulatának, kontextusának felismerése, valamint annak megítélése, hogy mennyire bosszantó egy-egy ugatás az ember számára Állati Struktúra és Funkció II. gyakorlat

Részletesebben

Edzők vezető szerepben

Edzők vezető szerepben Edzők vezető szerepben Helyzetkép és kihívások az edzői munkában Mizsér Attila, tréner,mentor,coach, olimpiai bajnok 2017.November 4. A tartalom I. Az edző vezető is! Az edzői kihívások a mai sportban

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Öngondoskodási Terv* (Self-Care Plan)

Öngondoskodási Terv* (Self-Care Plan) Öngondoskodási Terv* (Self-Care Plan) Az öngondoskodási terv segít az egészség és a jóllét növelésében, a stressz jobb kezelésében és a szakmaiság fenntartásában. Segítségével olyan tevékenységeket és

Részletesebben

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 Tartalom BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 1. fejezet AZ ISKOLAFÓBIÁRÓL 19 Iskolakerülésrôl van-e szó? 19 Az iskolafóbia típusai 20 Az iskolafóbia szempontjából fontos három korcsoport 21 Szorongásos

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetõ. Mit tegyünk azért, hogy családunkat, értékeinket nagyobb biztonságban tudjuk? 2. oldal. Otthonbiztonság

Tartalomjegyzék. Bevezetõ. Mit tegyünk azért, hogy családunkat, értékeinket nagyobb biztonságban tudjuk? 2. oldal. Otthonbiztonság Otthonmentõ öv Tartalomjegyzék Bevezetõ Mit tegyünk azért, hogy családunkat, értékeinket nagyobb biztonságban tudjuk? 2. oldal Otthonbiztonság Az otthonok sérelmére elkövetett bûncselekmények 3. oldal

Részletesebben

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János Budapest, február 20.

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János  Budapest, február 20. Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez Dr. Szemelyácz János www.indit.hu Budapest, 2016. február 20. 1 Addiktív ciklus Pszichoaktív szer bevétele, vagy kóros viselkedési folyamat

Részletesebben

Aktuális áraink. (Áraink szeptember 1.-től érvényesek.)

Aktuális áraink. (Áraink szeptember 1.-től érvényesek.) Aktuális áraink (Áraink 2018. szeptember 1.-től érvényesek.) Nyitvatartás bejelentkezés alapján, kora reggeli, esti és hétvégi időpontok is elérhetőek. Bejelentkezés: 06-20/511-12-71 Kutyakozmetika Komplett

Részletesebben

Dr. Tschürtz Nándor. Érnyomás, vérnyomás és a többiek

Dr. Tschürtz Nándor. Érnyomás, vérnyomás és a többiek Dr. Tschürtz Nándor Érnyomás, vérnyomás és a többiek VÉRNYOMÁS Elsô látásra könnyû írni a magasvérnyomás-betegségrôl. Aztán amikor az ember hozzáfog Ugyan világos, hogy a magas vérnyomás betegség. Csakhogy

Részletesebben

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A munkakörnyezet veszélyes környezetnek minősíthető, mivel a munkahelyeken olyan egészségkárosodások jöhetnek létre, amelyek másutt nem fordulnak elő.

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR KÖZPONTI ÓVODA BÚZAVIRÁG TAGÓVODÁJÁNAK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA KÖRNYEZETTUDATOS SZEMLÉLETET ALAPOZÓ ÓVODAI NEVELÉSI KONCEPCIÓ

PETŐFI SÁNDOR KÖZPONTI ÓVODA BÚZAVIRÁG TAGÓVODÁJÁNAK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA KÖRNYEZETTUDATOS SZEMLÉLETET ALAPOZÓ ÓVODAI NEVELÉSI KONCEPCIÓ PETŐFI SÁNDOR KÖZPONTI ÓVODA BÚZAVIRÁG TAGÓVODÁJÁNAK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA KÖRNYEZETTUDATOS SZEMLÉLETET ALAPOZÓ ÓVODAI NEVELÉSI KONCEPCIÓ BÚZAVIRÁG TAGÓVODA Kaposvár 2009 107 1. AZ ÓVODA ADATAI: Az

Részletesebben

Balatonkenese: 2014 május 1

Balatonkenese: 2014 május 1 2014 Figyelem! Iskolánkban az idei nyáron is szeretettel várjuk azokat a kutyás gazdikat, aki a Balaton parton töltik a nyarat kedvencükkel! A hétvégi szabadidejüket szeretnék együtt eltölteni, kutyaiskolai

Részletesebben

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a.) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott és bármilyen

Részletesebben

Hogyan vegye rá gyermekét a nyári tanulásra, és hogyan teheti élvezhetővé számára?

Hogyan vegye rá gyermekét a nyári tanulásra, és hogyan teheti élvezhetővé számára? 1. oldal Hogyan vegye rá gyermekét a nyári tanulásra, és hogyan teheti élvezhetővé számára? Nagy Erika, 2013 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI.

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció II.

MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció II. MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció II. Daruka Eszter egyetemi tanársegéd BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék 2016 ősz 2016.10.19. 1 Szociális tanuláselmélet Az emberekben az utánzásra való hajlam

Részletesebben