KUTYAVISELKEDÉSI ÉS KUTYATARTÁSI KISOKOS. Kutya kötelességünk a felelős kutyatartás!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KUTYAVISELKEDÉSI ÉS KUTYATARTÁSI KISOKOS. Kutya kötelességünk a felelős kutyatartás!"

Átírás

1 KUTYAVISELKEDÉSI ÉS KUTYATARTÁSI KISOKOS Kutya kötelességünk a felelős kutyatartás!

2

3 Tapasztalataim szerint a kutyatartóknál nagy számban van jelen valamilyen kutyanevelési, illetve viselkedési probléma. A kutyák egy része azért kerül menhelyre, mert a gazdik nem tudják, hogy ezekre a problémákra van megoldás. A viselkedési probléma megelőzhető, illetve a már kialakult probléma mentálisan egészséges kutyáknál teljesen megszüntethető. Tévhit, hogy egy menhelyről befogadott kutyával több probléma van, mint egy vásárolt kölyökkutyával. A kölyköknél is kialakulhatnak ugyanazok a viselkedési problémák, ha a gazdik azt nem előzik meg. Ezzel a kisokossal szeretnék segíteni a felelős kutyatartóknak, és kutyátlan kutyabarátoknak, akik gondolkoznak a gazdivá váláson.

4 Az alábbiakban leírok néhány gyakorlatot, tréninget, elméleti anyagot a kutya viselkedéséről, kommunikációjáról, hogy a gazdik mindenféle nehézség nélkül eligazodjanak a kutyanevelés világában. A kiadvány megtalálható menhelyeken, kutyaiskolákban, kutyapanziókban és egyéb helyeken. Főbb partnereink elérhetősége a hátoldalon, illetve a folyamatosan bővülő partnerek listája a weboldalunkon található:

5 EGY KIS KUTYAPSZICHOLÓGIA Születésük után a kutyák elsődleges érzékszerve az orruk, utána kezdik használni a szemüket, majd legvégül a fülüket. A szaglás a legerősebb érzékelés számukra, éppen ezért semmi értelme kiabálni velük. Nem a szavakra, hanem az energiára, a non-verbális kommunikációra és a szagokra figyelnek. A kutyák mindig a szaglás, a testbeszéd és az energia nyelvén kommunikálnak egymással és más állatokkal. Velünk is folyamatosan kommunikálnak, bár nem mindig vagyunk tisztában az általunk küldött üzenetekkel. Semmiképpen nem hazudhatsz egy kutyának az érzéseidről.

6 A kutyák falkaállatok. Ha nem gyakorolsz irányítást a kutyád felett, akkor ő próbál majd kompenzálásként dominanciát vagy labilis viselkedést mutatni. Egyetlen kutya sem képzeli magát embernek, mint azt sok kutyatartó tévesen gondolja. Tökéletesen elégedettek kutyalétükkel. Ha azt hiszed, hogy a kutyád embernek képzeli magát, nagy a valószínűsége, hogy kedvenced olyan kutya, aki tudja magáról, hogy kettőtök közül ő a vezér. A kutyák világában csak stabil vagy labilis lehetsz, azaz vezető vagy követő.

7 A kutyák természetes igénye, hogy csatlakozhassanak valakihez, hogy harmóniában, egyensúlyban és a természettel teljes összhangban élhessenek. A kutyák a jelenben élnek. Nem rágódnak a múlton, és nem aggódnak a jövő miatt. Éppen ezért, nagyon gyorsan tovább tudnak lépni labilis vagy éppen domináns viselkedésükön feltéve, ha mi lehetővé tesszük ezt számukra. Egy kiegyensúlyozott kutya jellemzői: aktív, játékos, parancsokra és jelekre reagál, lelkesen részt vesz a falkacsalád tevékenységeiben, ugatással jelzi az idegeneket, kedveli más kutyák és emberek társaságát, kíváncsi, éber, felfedező, de ugyanakkor óvatos, türelmes és tud várakozni. Tudja, hogy mi az elvárt viselkedés, mit szabad megtennie és mit nem.

8 Labilitásból eredő viselkedési problémák: hiperaktív, felugrál mindenkire, szófogadatlan, hívásra nem reagál, elszalad, túlzottan félénk, félelemből bepisil, megijed emberektől, állatoktól és/vagy tárgyaktól, megszállottan ugat, nem kedveli a kutyákat és/vagy az embereket, agresszív, túlzottan területvédő, kisajátítja a játékokat, az ételt és/vagy a bútorokat, egy tárgy vagy tevékenység megszállottja (pl. kényszeres labdajáték, rágcsálás, rombolás, farok kergetése, hágó mozdulatok stb.), elhúzódik az érintéstől. Ezek a problémák általában külön-külön fordulnak elő, de akár együttesen több tünet is jelentkezhet egyszerre.

9 STANDARD PROBLÉMÁK Az alábbi kategóriák bármelyikébe sorolható viselkedés nem pusztán a kutya "személyiségéből" fakad, hanem bizony probléma. Ezekre vannak standard megoldások, de gyakran kicsit mélyebbre kell ásni, hogy kezelni tudjuk a problémát. A stabilitás hiányában fellépő viselkedészavarok fajtái: Agresszió Irányulhat fajtársak és/vagy emberek ellen. Ide tartozik a félelemből harapás, az ételt védelmező morgás, idegen emberekre vagy kutyákra támadás, valamint az agresszív birtoklási mánia, túlzott terület-, vagy személyvédelem.

10 Hiperaktív energia Ide soroljuk a találkozáskor vagy érkezéskor emberekre felugrálást; a kényszeres pörgést vagy rángatódzást, a destruktív tevékenységeket, mint például a megrágcsálás vagy az ásás; a túlizgatott lihegést, stb. Ne keverjük össze a túlizgatottságot a boldogsággal! Nyugtalanság/Szeparációs stressz Ide tartozik az ugatás, nyüszítés, kaparás stb., akár otthon tartózkodunk, akár miután távozunk; nyugtalan járkálás, és a távollétünkben történő rongálás, és/vagy ürülék, vizelet hátrahagyása.

11 Megszállottság/fixáció Ide tartozik bármilyen "függőség" vagy szokatlan elfoglaltság bármivel kapcsolatban, legyen szó macskáról vagy egy teniszlabdáról. Mindez feszült testtartásban, a gazdi utasításainak, jutalomfalatoknak vagy akár fizikai fájdalom figyelmen kívül hagyásában nyilvánul meg. Fóbiák Ide sorolható minden olyan félelem vagy megrázó esemény, amelyen a kutya nem tud túllépni, például fényes, csúszós padló, mennydörgés vagy teherautók. Alacsony önbizalom/félénkség Gyenge energia, irracionális félelem, teljes ledermedés. Szélsőséges félelem.

12 HOGYAN LEGYEK FALKAVEZÉR! Az alábbiakban leírom, hogy mire figyeljetek, hogy kedvenceteket a kutyaiskolában tanult engedelmes feladatok ismeretével együtt, megfelelően kézben tudjátok tartani lakásban és utcán egyaránt. Fogalmazhatnék úgy is, hogy kivívjátok magatoknak a kutyától elvárt tiszteletet és a kutya szívesen (bizonytalanság, félelem nélkül) követ majd benneteket, mint határozott vezetőket. A lentebb található feladatok következetes betartása az alábbi nem kívánt viselkedésekben segített már sok gazdinak: ürítés a lakásban, ásás a kertben, ugatás távozáskor, visszamorgás a gazdira, ugrálás érkezéskor, félelem embertől, félelem az utcán, szökés, élelem ellopása az asztalról, gazdi figyelmen kívül hagyása stb.

13 Játék: fontos, hogy a gazdi döntsön arról, mikor kíván játszani a kutyával. Ha a kutya játékra invitálja a gazdit, esetleg a játékát odaviszi, nem szabad vele foglalkozni. Nem kell levegőnek nézni, de nem kell hozzászólni, vagy megérinteni. Amint eltelik 5-10 perc, esetleg a kutyát már nem érdekli a játéka, akkor lehet kezdeményezni a játékot. Ezzel azt jelezzük a kutyának, hogy mi birtokoljuk a játékot, mi döntjük el, hogy mikor játszunk, és mi döntünk a játék befejezéséről is Táplálkozás: az ételt mindig azután adjuk a kutyának, miután mi befejeztük az étkezést. Asztalról nem szabad etetni a kutyát, mert ezzel a mi szintünkre, vagy magunk fölé emeljük a rangsorban, ami később problémát okozhat más területeken (például más kutyákkal, emberekkel való találkozáskor agresszív megnyilvánulás). Az ételt csak

14 akkor tegyük le a kutyának, ha teljesen nyugodt állapotban van, leül, nyugodt a tekintete, a légzése. A tálat tegyük elé, várjunk néhány másodpercet, majd mondjuk neki, hogy tiéd és lépjünk el a táltól. Ne felszolgáljuk az ételt neki, inkább próbáljuk azt az érzést kelteni benne, hogy megengedjük neki, hogy a maradékot elfogyassza. Fontos, hogy az ételt ne vegyük el a kutyától, miután odaadtuk neki. Ha otthagyja az ételt, 10 perc elteltével vegyük fel a padlóról, majd néhány óra múlva, vagy a következő étkezéskor ugyanazt tegyük elé. Séta: mindig a gazdi dönti el, hogy mikor jön el a séta ideje, ezt azonban mindenképpen érdemes mindig ugyanabban az időpontban megejteni, hogy a kutya hozzászokjon a rendszerességhez (nagyon jó az időérzékük). Akkor tegyük fel rá a pórázt, amikor teljesen nyugodt állapotban van a kutya. Fontos, hogy az ajtón az ember menjen ki

15 elsőként, majd az összes többi ember (családtagok, vendégek) és végül a kutya. Ezzel azt érzékeltetjük vele, hogy ő van a rangsor alján, és senkivel szemben nincs semmilyen joga. A séta során mindig a gazdi irányít, arra tart a falka, amerre a gazdi akarja. Ha a kutya a megszokott úton haladva balra kanyarodik, akkor a gazdi kanyarodjon jobbra, majd néhány méter után, amikor a kutya követi őt, ismét lehet a másik irányba menni. Ennek az a lényege, hogy tudassuk a kutyával, hogy nem ő dönt, hanem a gazdi. A kutyát ne rángassuk, ez nemcsak teljesen felesleges, hanem még stressz éri ezáltal, valamint nyaki izom, csigolyasérülést is okozhatunk kedvencünknek.

16 Bútorok használata: lényeges tudatni a kutyával, hogy a pihenőhelyeket, a bútorokat (ágy, kanapé, fotel stb.) a gazdi birtokolja. Ezeknek a használatára a gazdi adhat engedély. Ha a kutyát már felengedtük a kanapéra, ágyba, és lepihen, akkor is dönthetünk úgy, hogy leküldjük onnan, hiszen a mi területünk és mi döntünk, hogy ő mikor és mennyi ideig használhatja. A saját helyén soha ne zavarjuk a kutyát, amikor pihen. Büntetésként soha ne küldjük oda, mert ezzel rossz élmény fogja érni, valamint ha rosszat csinál és odaszalad, ott már ne szidjuk, ne büntessük. Fontos, hogy a saját helyén minden esetben biztonságba érezze magát, ott nyugalomba tudjon helyezkedni.

17 Jutalmazás: minden olyan mozdulatot, cselekvést, testtartást jutalmazzunk, erősítsünk meg, amikor a kutya az elvárt módon viselkedik, ezzel azt érjük el, hogy ezekhez pozitív élményeket köt, és gyorsan megtanulja, hogy mit várunk tőle. A jutalmazás legyen kezdetben valamilyen finom falat és szóbeli dicséret együttesen. A szóbeli dicséretet kedves, vidám hangsúllyal tegyük. Később, amikor a kutya egyre gyakrabban mutatja az elvárt viselkedést, ritkítsuk a jutalomfalatokat és váltsa azt simogatás, de továbbra is maradjon a szóbeli jutalmazás. Büntetés: ha a kutya rossz fát tesz a tűzre, akkor büntethetjük kétféle módon. Egy negatív dolgot hozzáadunk az adott helyzetben (például határozottan megbökjük az ujjunkkal és összeráncoljuk a

18 homlokunkat), vagy egy pozitív élményt elveszünk (például ha játék közben történik a nem kívánt viselkedés, akkor befejezzük a játékot). Gyorsan rá fog jönni, hogy azt a bizonyos dolgot nem kellett volna, ha mindig csak negatív élmények érik közben. Fontos, hogy csak abban a pillanatban büntessük a kutyát, amikor rajtakapjuk a helytelen viselkedésen, illetve fizikailag sosem bántalmazzuk a kutyát, ezzel csak félelmet fogunk belőle kiváltani és nem tiszteletet. Figyelemfelkeltés: mivel a kutyák nem tudnak beszélni, ezért gyakran próbálják más módon a tudtunkra adni, hogy több figyelmet szeretnének, esetleg nem érzik jól magukat. Ugatással, lakásban való ürítéssel, bútorok rongálásával stb. Ilyenkor nem szabad büntetni,

19 hiszen csak jelezni szeretne nekünk. Próbáljunk több figyelmet fordítani rá. Ilyenek a közös programok, séta, játékok, tanulás stb. A fenti feladatok és tanácsok betartásával néhány hét alatt formálható a kutya viselkedése pozitív irányba. Ezeket mindig tartsátok magatoknál: jutalomfalat, türelem, nyugalom, kitartás!

20 KUTYATRÉNER A kutyatréner elsősorban a kutya viselkedésével, a magatartásformálással, kommunikációval foglalkozik. Ismeri és tudatosítja a kutyák gondolkodását, lélektanát és ösztönkészletét. Kommunikációja nem egy mesterséges nyelvre épül, mint az engedelmességi képzés (parancsok, verbális utasítások) hanem a kutyafélék ösztönös ismereteire és természetes interakciós formáira (energia, szagok, testbeszéd, érintés, gesztusok és rituálék nyelve). A jó kutyatréner képes arra, hogy akaratát erőszakmentesen, a verbális kommunikációt mellőzve, mégis a kutyák számára ösztönösen értelmezhető módon érvényesítse, valamint kényszerítés nélkül kioldja a kutyát agresszív, vagy félénk állapotából.

21 PROBLÉMAMEGOLDÁS Standard problémákra lehetnek bevált, egyszerű és gyors megoldások, de a legtöbb esetben mélyebbre kell ásni ahhoz, hogy megtaláljuk a probléma okát. Tévhit, hogy bármilyen szakember 5 perc alatt megoldást talál a problémára. Tapasztalataim szerint legalább perc szükséges ahhoz, hogy megtaláljuk azok okát, amely a gazdival való beszélgetés, valamint a kutya megfigyelésének kombinációjával lehetséges, ez az un. konzultáció. Ezután történik a tréningterv kialakítása a kutyára, gazdira, személyre szabottan. Ezt követően pedig maga a terápia, tréning, vagyis a probléma megoldása.

22 KUTYAISKOLA Gyakori, hogy a gazdik egy-egy adott probléma miatt elkezdenek kutyaiskolába járni. Sajnos azonban ma még midig sok kutyaiskola csak az engedelmes képzéssel foglalkozik, az egyéni problémákkal nem. Engedelmes képzéssel (ül, fekszik, marad stb.) a kutya viselkedése javítható, de nem szüntethető meg. Ezeket csak személyre (kutyára) szabott tréningekkel, terápiákkal lehet hatékonyan megszüntetni. A kutyaiskolai képzés mindenképpen jót tesz a kutyának és a gazdinak is, ezen kívül kettejük kapcsolatát is erősítheti.

23

24 PARTNEREK Újvárosi Mancsok Kutyaiskola és Terápiás Központ - Dunaújváros K-9 Kutyaiskola - Székesfehérvár LOBO kutyaiskola - Veszprém A kiadványt szerkesztette: Farkas Csilla kutyatréner

USER MANUAL A CICÁMHOZ

USER MANUAL A CICÁMHOZ és az Állatmentő Sereg Macskamentés bemutatja USER MANUAL A CICÁMHOZ Készítette: Pintér Attila (Macska-fogó) 2015. március 22. Mi ez? Miben segí t neked? Ez pontosan az, ami: egy használati utasítás a

Részletesebben

KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI!

KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI! KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI! Kérjük, olvassa el és alaposan fontolja meg az itt leírtakat! Az elválás a kölyökkutya számára nem könnyű,de sokat tehetünk azért, hogy hamar feldolgozza a stresszt és

Részletesebben

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában Kutyákról óvodásoknak: sok minden, amit együtt a kutyatámadások megelőzése érdekében tudni érdemes Harmóniában együtt Oktatófüzet óvodásoknak

Részletesebben

Ami az egyénben a legigazibb, ami őt leginkább önmagává teszi, az nem egyéb, mint saját lehetősége (Paul Valéry)

Ami az egyénben a legigazibb, ami őt leginkább önmagává teszi, az nem egyéb, mint saját lehetősége (Paul Valéry) Marosfői Levente: Állatorvosként mentálhigiénés segítő (In: Grezsa Ferenc Takács Péter (szerk.): Még ép a roncs ág Válogatás erdélyi mentálhigiénés szakemberek dolgozataiból. Országos Addiktológiai Intézet.

Részletesebben

Segít a Négylábúak Szeretete. dolgozat. írta:

Segít a Négylábúak Szeretete. dolgozat. írta: 1 Segít a Négylábúak Szeretete dolgozat írta: 2008 1 2 AZ ÁLLATASSZISZTÁLT TERÁPIÁK ALAPJAI (kutyaterápia) Az állatasszisztált terápia helye a terápiák rendszerében meghatározott, állatokkal végzett, és/vagy

Részletesebben

Biológia projektmunka: Az ültetés tanítása a kutyakiképzés során

Biológia projektmunka: Az ültetés tanítása a kutyakiképzés során Biológia projektmunka: Az ültetés tanítása a kutyakiképzés során Szőke Gergely 12.A Konzulens tanár: Sebő Péter 2009 Tartalomjegyzék Bevezető... 2. oldal A kutya származása... 3. oldal A farkas és kutya

Részletesebben

A megsebzett Belsô Gyermekünk

A megsebzett Belsô Gyermekünk 2 fotók: Belényesi Tímea (http://timeabelenyesi.blogspot.com) A megsebzett Belsô Gyermekünk Kisnémet Mónika Kedves Olvasó! Tudja-e, hogy nincs olyan ember, aki legalább egy gyermekért, ahogy én szoktam

Részletesebben

Coaching jegyzet. Jegyzet kivonatok. a PL- 3782 lemma coach akkreditált coach képzésben résztvevők. oktatási anyagából

Coaching jegyzet. Jegyzet kivonatok. a PL- 3782 lemma coach akkreditált coach képzésben résztvevők. oktatási anyagából Coaching jegyzet Jegyzet kivonatok a PL- 3782 lemma coach akkreditált coach képzésben résztvevők oktatási anyagából Szerző és szerkesztő: Wiesner Edit, mester coach Budapest, 2010 június http://www.lemma-coaching.hu,

Részletesebben

101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna. Dr. BRUCE FOGLE. Lalla Ward illusztrációival

101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna. Dr. BRUCE FOGLE. Lalla Ward illusztrációival 101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna Dr. BRUCE FOGLE Lalla Ward illusztrációival UNIKUM KÖNYVEK, 1994 A mű eredeti címe: 101 Question Your Cat Would Ask Its Vet - If Your

Részletesebben

Akadálymentes környezet. Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása

Akadálymentes környezet. Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása Akadálymentes környezet Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., Budapest 2011 Írta Rácz Zsuzsanna A fotókat a szerző készítette. Szakmai lektor Őszi

Részletesebben

Havasi Ágnes. Vizuális segítség autizmussal élő személyek kommunikációjának fejlesztésében

Havasi Ágnes. Vizuális segítség autizmussal élő személyek kommunikációjának fejlesztésében Havasi Ágnes Vizuális segítség autizmussal élő személyek kommunikációjának fejlesztésében 1 2 Havasi Ágnes Vizuális segítség autizmussal élő személyek kommunikációjának fejlesztésében Szerkesztette: Havasi

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tokeleteselet.hu Tartalomjegyzék Előszó... 4 Ki vagyok én, és miért osztom az észt?... 5 Hogyan használd?... 6 Miért vagyunk itt?... 8 Megéri változtatni?...

Részletesebben

A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II.

A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II. Varga Olga A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II. A követelménymodul megnevezése: Általános pedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul száma: 1283-06 A tartalomelem

Részletesebben

www.ferficsabitas.com Bemutatja: Tippek és trükkök férfiak elcsábításához és megtartásához

www.ferficsabitas.com Bemutatja: Tippek és trükkök férfiak elcsábításához és megtartásához A www.ferficsabitas.com Bemutatja: Tippek és trükkök férfiak elcsábításához és megtartásához Az alábbiakat a www.ferficsabitas.com jóvoltából olvasod. Ha még többet szeretnél megtudni álmaid férfijának

Részletesebben

A Megvilágosodás Els Pillére. Figyelmünk irányítása

A Megvilágosodás Els Pillére. Figyelmünk irányítása A Megvilágosodás Els Pillére Figyelmünk irányítása AVATAR MINI-KURZUSOK Az Avatar Mini-kurzusok lehetőséget biztosítanak arra, hogy megértsük és megérezzük, mennyire erőteljesek és könnyűek valójában az

Részletesebben

Hiperaktivitás és figyelemzavar Tájékoztató szülők részére

Hiperaktivitás és figyelemzavar Tájékoztató szülők részére Hiperaktivitás és figyelemzavar Tájékoztató szülők részére Készítette Dr. Farkas Margit Vadaskert Kórház és Szakambulancia, Budapest 1. Aminek nem volna szabad megtörténnie... 2. Mi a hiperaktivitás? 3.

Részletesebben

HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE?

HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE? HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE? Útmutató szülők és gyermekgondozók számára www.ogyei.hu www.gyermekbantalmazas.hu Miért állítottuk össze ezt az útmutatót? Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI)

Részletesebben

A hiperaktivitás kezelése

A hiperaktivitás kezelése Gyarmathy Éva : A hiperaktivitás kezelése. In: Új Pedagógiai Szemle, 2002. 11.sz. p. 84-89. Gyarmathy Éva A hiperaktivitás kezelése Hiperaktivitás, figyelemzavar Betegségek-e valójában? című írás a jólhangzó

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Havonta megjelenő online magazin 2011. év, 4. szám október A hónap betege Csutak megmenekülése ASKA Gazdim keresem KEDVENCTIPP Felelős állattartás - Tippek minden

Részletesebben

KURT TEPPERWEIN: HA NEM BOLDOGÍT, ENGEDD EL! - ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Néha a kevesebb több lehet! Elengedni - ez az, amit nem teszünk meg mindig

KURT TEPPERWEIN: HA NEM BOLDOGÍT, ENGEDD EL! - ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Néha a kevesebb több lehet! Elengedni - ez az, amit nem teszünk meg mindig KURT TEPPERWEIN: HA NEM BOLDOGÍT, ENGEDD EL! - ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Néha a kevesebb több lehet! Elengedni - ez az, amit nem teszünk meg mindig könnyedén. Pedig nagyon vágyunk rá, hogy megszabaduljunk

Részletesebben

Esettanulmány: Dániel története

Esettanulmány: Dániel története Tapasztalatok a Picture Exchange Communication System (PECS, a képkártya-csere módszer) alkalmazásával kapcsolatban az Autizmus Kutatócsoport Általános Iskola és Szolgáltató Központban Havasi Ágnes Õszi

Részletesebben

Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák

Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák A macskák fajtái, származásuk a macskák viselkedése és élettana hogyan tartsunk macskát? Általános iskolai segédanyag Elbûvölô

Részletesebben

MUNKAANYAG. Barbainé Bérci Klára. A pedagógiai módszerek alkalmazása. A követelménymodul megnevezése: Gyermekellátási alapfeladatok

MUNKAANYAG. Barbainé Bérci Klára. A pedagógiai módszerek alkalmazása. A követelménymodul megnevezése: Gyermekellátási alapfeladatok Barbainé Bérci Klára A pedagógiai módszerek alkalmazása A követelménymodul megnevezése: Gyermekellátási alapfeladatok A követelménymodul száma: 1868-06A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-018-50

Részletesebben

Tomasovszky Edit: Az iskolai mentálhigiéne, avagy hogyan maradjak pozitív hatású tanár? (2013)

Tomasovszky Edit: Az iskolai mentálhigiéne, avagy hogyan maradjak pozitív hatású tanár? (2013) Tomasovszky Edit: Az iskolai mentálhigiéne, avagy hogyan maradjak pozitív hatású tanár? (2013) Dolgozatom célja az iskolai mentálhigiéne kérdéskörének tanulmányozása. Az e témában található szakirodalmak

Részletesebben

AUTÓVAL A CSÚCSRA. Az értékesítés mesterei

AUTÓVAL A CSÚCSRA. Az értékesítés mesterei AUTÓVAL A CSÚCSRA Névjegy Név: K. Botond Életkor: 45 év Üzletág: személygépkocsi-kereskedelem Munkakör: értékesítő Eredményei: cégénél kiérdemelte az Év értékesítője címet a legtöbb új autó eladásával

Részletesebben

A szakmai és hatalmi tekintély

A szakmai és hatalmi tekintély 1 Dömötör László A szakmai és hatalmi tekintély Nem tudsz megtanítani senkit, csak ahhoz tudod elvezetni, hogy saját magát felfedezze. (Galilei) A tekintély azt jelenti, hogy egy személy olyan hatalommal

Részletesebben

L. Stipkovits Erika KÖZELEBB EGYMÁSHOZ

L. Stipkovits Erika KÖZELEBB EGYMÁSHOZ L. Stipkovits Erika KÖZELEBB EGYMÁSHOZ 1 L. Stipkovits Erika KÖZELEBB EGYMÁSHOZ 11 tévhit párkapcsolatainkról 3 L. Stipkovits Erika: Közelebb egymáshoz 11 tévhit párkapcsolatainkról L. Stipkovits Erika,

Részletesebben

Modellprogram az autizmussal élő gyerekek óvodai integrációjának elősegítéséhez

Modellprogram az autizmussal élő gyerekek óvodai integrációjának elősegítéséhez Modellprogram az autizmussal élő gyerekek óvodai integrációjának elősegítéséhez Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., Budapest 2011 Írta Rácz Zsuzsanna Közreműködtek Gelencsérné Tamási Márta

Részletesebben

Stang Tünde. Szociális munka családokkal

Stang Tünde. Szociális munka családokkal Stang Tünde Szociális munka családokkal A szakma különböző területein dolgozó szociális munkások egyre inkább érzik, hogy a családok belső forrásai kiapadnak, nem tudják biztonságban tartani beteg, bajba

Részletesebben