A Közúti Közlekedési Alágazatban Megkötött Kollektív Szerződés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Közúti Közlekedési Alágazatban Megkötött Kollektív Szerződés"

Átírás

1 A Közúti Közlekedési Alágazatban Megkötött Kollektív Szerződés Lezárva: április 5.

2 A Közúti Közlekedési Alágazatban megkötött Kollektív Szerződés Budapest, június (Az évi egységes szerkezetbe foglalt szöveg, az 1994., 1995., 1996., 1997., 1998., 1999., évi 2. sz., 2000., 2001., 2002., a 2003., a 2005., 2006., 2007, 2011, 2012, évi módosításokkal egységes szerkezetben foglalva) 2.

3 BEVEZETÉS Jelen Kollektív Szerződés 1 megkötésre kerül a munka törvénykönyve a 2 alapján, a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége 3 (székhelye: 1066 Budapest, VI., Teréz krt. 38.), mint munkáltatói érdekképviseleti szervezet, másrészről a Közúti Közlekedési Szakszervezet (székhelye: 1081 Budapest, VIII.,II. János Pál pápa tér 3.), 4 Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (székhelye: 1125 Budapest, Szarvas Gábor u. 9/b.) 5 mint munkavállalói érdekképviseleti szervezet 6 között. A Kollektív Szerződés megkötésének célja, hogy a munka törvénykönyve 7 alkalmazását elősegítse a közúti közlekedési alágazatban. 8 A Kollektív Szerződés alapvető feladata, hogy a közúti közlekedési alágazatban a munkavállalók és a munkáltatók munkaügyi kapcsolata a törvényi szabályozáson alapulva rendezett legyen és elősegítse a munkáltatók és a munkavállalók konfliktus nélküli együttműködését, a munkabéke fenntartását. 1 Jelen Kollektív Szerződés június 25-én került aláírásra (továbbiakban: eredeti szöveg), módosítva és egységes szerkezetbe foglalva június 30-án (továbbiakban: évi módosítás), módosítva április 14.-én (továbbiakban: évi módosítás), október 31-én (továbbiakban: évi módosítás), februárban (továbbiakban: évi módosítás) egységes szerkezetbe foglalva A Kollektív Szerződés az évi egységes szerkezetbe foglalás során új szerkezeti beosztást kapott. Módosítva továbbá áprilisban (továbbiakban: évi módosítás), áprilisban (továbbiakban: évi módosítás), áprilisban (továbbiakban: évi módosítás), novemberben (továbbiakban: évi 2.sz. módosítás), június 28-án (továbbiakban: évi módosítás), novemberben (továbbiakban; évi módosítás), szeptember 26-án (továbbiakban: évi módosítás); december 04-én (továbbiakban2003. évi módosítás), október 25-én (továbbiakban évi módosítás), február 23-n továbbiakban évi módosítás), március 29-n (továbbiakban 2006/2. módosítás) évi bérmegállapodás, (továbbiakban 2007/1. módosítás) 2007 május 30-án, (továbbiakban 2007/2. módosítás,) a évi módosítás, továbbá évi és évi módosítással egységes szerkezetben évi módosítás évi módosítás évi módosítás 7 8 az új szó törölve 3.

4 I. rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. cikk A Kollektív Szerződés személyi hatálya (Mt ) A Kollektív Szerződés kiterjed azon munkáltatókra, amelyek a munkáltatói érdekképviseleti szervezet (KKVSZ) tagjai A Kollektív Szerződés hatálya alá tartozó munkáltatók többségi részesedésével működő (érdekcsoportba tartozó) gazdasági társaságok esetében ezen kollektív szerződés szabályainak alkalmazása ajánlott, kivéve, ha az alapító és a gazdasági társaságok között ezen Kollektív Szerződés alkalmazására vonatkozóan megállapodás jött létre. 2. cikk A Kollektív Szerződés időbeni hatálya (Mt ) Ezen Kollektív Szerződést a szerződő felek határozatlan időre kötik azzal, hogy az július 1. napjával lép hatályba. 3. cikk A Kollektív Szerződés felmondása (Mt ) 1. A Kollektív Szerződés, illetve annak egyes rendelkezései felmondására az Mt (1) bekezdése szerinti 3 hónapos felmondási idő alkalmazható. 12 Felek a felmondás előtt az érintett pontok vonatkozásában soron kívül tárgyalást tartanak, amelyet a felmondás közlését megelőzően 15 napon belül kezdeményeznek A Kollektív Szerződés bármely pontjának felmondása esetén az egyéb rendelkezések hatályban maradnak. A felmondott, vitatott pontok vonatkozásában a felek soron kívüli egyeztető tárgyalást folytatnak. 3. E cikk 1. pontjában rögzített felmondás jogát a szerződést kötő munkavállalói érdekképviseleti szervezetek külön- külön is gyakorolhatják Az évi módosítás során bekerült szöveg Módosítva 1993-ban 2012.évi módosítás évben bekerült új szöveg Az évi módosítás során bekerült szöveg 2013.évi módosítás 4.

5 4. cikk 16 A Kollektív Szerződés kapcsolata a munkahelyi kollektív szerződéssel (Mt ) Ezen Kollektív Szerződés rendelkezéseitől a munkahelyi kollektív szerződés a munkavállaló javára diszpozitív módon bárhol eltérhet azzal, hogy a munkahelyi kollektív szerződésben a munkavállalóra nézve diszpozitív módon (negatív irányú) eltérő szabályozás csak a jelen Kollektív Szerződésben nevesített rendelkezéseknél állapítható meg: 10. cikk 3. Munkaidőkeret (3) Munkaidő számítása 10. cikk 4. (5) A munkaközi szünet 11. cikk 3. Munkaidő elemek (1) (a) alpontja 11. cikk 4. (1) Munkaidőkeret 11. cikk 5. (7) A munkaidő beosztás módosítása 12. cikk pontig teljes terjedelme 13. cikk 6. (1) A bérpótlékok számítási alapja 13. cikk 6. (3) Ügyeleti és készenléti idő díjazása. Amennyiben a munkahelyi kollektív szerződés a jelen Kollektív Szerződés rendelkezéseitől a munkavállaló hátrányára eltérő megállapodást rögzít, ennek ellentételezéseként a munkahelyi kollektív szerződésben olyan további rendelkezésben kell megállapodni, amely a munkavállalóra nézve összességében kedvezőbb. Erről a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek helyben tárgyalnak. II. rész MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK 1. cikk A Kollektív Szerződés megkötése és módosítása (Mt ) 1. Bármelyik szerződő fél kollektív szerződés megkötésére és módosítására irányuló tárgyalási ajánlatának a másik fél által történő kézhezvételét követő 15 napon belül a felek a tárgyalásokat kötelesek megkezdeni. A kollektív tárgyalás eredményét legkésőbb a tárgyalás megkezdésétől számított 30 napon belül írásban rögzíteni kell. 16 Az évi módosítás során bekerült szöveg évi új szabály 5.

6 2. A szerződő felek által előterjesztett módosító javaslatnak minősül az azt előterjesztő szerződő fél oldalán előzetesen egyeztetett, illetve egységesen támogatott javaslat. 3. Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a Kollektív Szerződés megkötésére és módosítására, valamint a szerződés, illetve annak egyes rendelkezései felmondására vonatkozó indítványok megvizsgálása és az aláíró felek részére javaslattétel megadása céljából Vegyes-bizottságot hoznak létre, amelybe a felek fő között azonos létszámban szakértőket delegálnak. Az egyeztetés eredményessége érdekében a Vegyes-bizottság jogosult az érintett munkáltatóktól adatokat, információkat bekérni, azonban tekintettel kell lenni az Mt ban foglaltakra azzal, hogy a titokgazda köteles írásban megjelölni a titok körébe tartozó adatok körét. 19 cikk A munka díjazásának éves felülvizsgálata 1. KKVSZ a munka díjazásával kapcsolatos szabályok éves módosítására vonatkozó javaslat megtétele érdekében legkésőbb december 15-ig átadja a kollektív szerződést kötő szakszervezetek részére alágazati szinten összesített adatként az egyes foglalkoztatási csoportok várható átlagkeresetét, létszámát és foglalkoztatási szintjét (ledolgozott óráját.) A helyi szintű bértárgyalások vonatkozásában a szakszervezetek kérésére biztosítani. szükséges az egyes foglalkoztatási csoportok várható átlagkeresetét, létszámát és foglalkoztatási szintjét (ledolgozott óráját), és a béren kívüli juttatások mértékét A helyi Kollektív Szerződésben meghatározott munkáltatói intézkedések körére kiterjedően a munkáltató a munkavállalók nagyobb csoportját érintő intézkedések megtétele előtt, annak tervezetét legalább 15 nappal véleményezésre megküldi a helyi KSZ-t aláíró szakszervezetnek. 22 cikk Az Mt ának alkalmazása 1. A munkavállalók munkaviszonyával összefüggő, gazdasági és szociális érdekeivel kapcsolatos mindazon kérdésben, amelyben a szakszervezet írásban kér tájékoztatást, a mun évi módosítás évi új szabály évi új szabály 6.

7 káltató a vonatkozó intézkedéséről és annak indoklásáról a szükséges adatok rendelkezésre bocsátásával legkésőbb munkanapon belül írásban ad tájékoztatást 2. Munkáltatói intézkedéssel, döntéssel kapcsolatos eltérő szakszervezeti álláspont esetén - eredménytelen konzultációt követően - a felek 5 munkanapon belül egyeztető megbeszélést tartanak A munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedés-tervezetnek az minősül, amely egy szervezeti egységbe, csoportba, vagy szervezeti egységtől függetlenül a munkavállalók legalább 10 %-át érinti. Ha a munkáltatónak több telephelye van és az intézkedés-tervezet nem minden telephelyre vonatkozik, akkor a feltételeket telephelyenként kell figyelembe venni. Ha az intézkedés-tervezet csak meghatározott munkakörben foglalkoztatott munkavállalókat érint, akkor az előbbi bekezdésekben foglalt feltételek az adott munkakörben foglalkoztatottakra irányadó. 4. cikk A szakszervezet munkahelyi szervének működési feltétele (Mt ) 1. A szakszervezetek munkahelyi szervének zavartalan és folyamatos működéséhez a munkáltató a feltételeket 25 biztosítja. A helyi igényeknek és lehetőségeknek megfelelő dologi, tárgyi és személyi feltételekről ideértve az oktatás és képzés lehetőségének biztosítását - munkahelyi szinten meg kell állapodni cikk A szakszervezeti tisztségviselők munkaidő kedvezménye (Mt ) A munkahelyi szinten a szakszervezetek tisztségviselői számára a munkáltató a mindenkor hatályos Mt. szabályok szerint 28 munkaidő-kedvezményt biztosít évi módosítás Az évi módosítás során bekerült szöveg évi törlés 7.

8 3. A szakszervezeti tisztségviselőket megillető munkaidő-kedvezmény felhasználását a szakszervezet személyre szólóan jogosult havi, negyedéves, féléves vagy éves időkeretben meghatározni. Ezen belül lehetősége van a konkrét igénybevételi időpontok megállapítására is. A munkaidő-kedvezmény igénybe vételére és az ezt tartalmazó ütemterv átadására vonatkozó szabályokat a helyi kollektív szerződés szabályozhatja cikk 32 Szakszervezeti tagdíjlevonás (1991. évi XXIX. Törvény, Mt ) 1. A szakszervezeti tag írásbeli kérelme alapján a munkáltató köteles gondoskodni, hogy a munkabérből a szakszervezeti tagdíj levonásra és a rendelkezésnek megfelelő szakszervezeti számlára átutalásra kerüljön. 2. A munkáltató minden hónap 20. napjáig az illetékes szakszervezet rendelkezésére bocsátja a megelőző naptári hónapra vonatkozóan a tagdíjlevonást kérelmezett munkavállalók nevét és a levont tagdíj mértékét tartalmazó jegyzéket. A munkáltató a szakszervezeti tagdíj levonásáért és a szakszervezet részére történő átutalásáért, valamint jelen cikk 2. pontjában meghatározott feladatok ellátásért ellenértéket, díjazást nem követelhet évi törlés évi módosítás évi új szabály 8.

9 7. cikk 34 III. rész A MUNKAVISZONY 1. cikk 35 A munkaszerződés tartalmi elemei (Mt. 45. ) 1. A munkaviszonyt megelőző tárgyalások és a munkaviszony fennállása alatt biztosítani kell az egyenlő bánásmód elvének érvényesülését. Tilos a bármilyen alapon történő hátrányos megkülönböztetés, úgy közvetlen, mint közvetett módon. 36 (Így például a munkához jutás, kiválasztás, bérezés előrejutás, oktatás, képzés, munkakörülmények, szociális ellátásokhoz jutás stb.) 37 A munkaszerződésben a feleknek rögzíteniük kell: 38 a) a munkavállaló alapbérét és munkakörét; b) a munkaviszony tartamát; c) a munkavállaló munkahelyét a munkáltató székhelyének, telephelyének vagy fióktelepének, illetve tényleges munkavégzés helyének megjelölésével; d) a napi munkaidő mértékét; e) a próbaidő mértékét; f) egyéb, a munkaviszony létesítése és fenntartása érdekében lényeges adatot. Munkaviszony szempontjából lényeges, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról rendelkező évi CXII. törvény, valamint a munka törvénykönyve előírásai szerint kezelendő adatok köréről munkahelyi szinten lehetőleg Kollektív Szerződésben - kell megállapodni. 39 A munkaszerződés megkötésével egyidejűleg a munkavállaló számára a helyben szokásos módon biztosítani kell, hogy az alágazati,- és a munkahelyi szintű 40 hatályos kollektív szerződést áttanulmányozhassa évi módosítás hatályon kívül helyezve évi módosítás évi módosítás 37 során kikerülő szöveg évi új szabály

10 Ezen túlmenően a munkáltatót a munkaviszony kezdetétől számított 15 napon belül írásbeli 41 tételes tájékoztatási kötelezettség terheli az alábbiakról: a napi munkaidőről, 42 az alapbéren felüli munkabérről és egyéb juttatásokról, 43 a munkabérről való elszámolás módjáról, a munkabérfizetés gyakoriságáról, a kifizetés napjáról, szabadság mértékéről, számításának módjáról, illetve kiadásának szabályairól, 46 a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályairól, arról, hogy munkáltató illetve a munkavállaló kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e, 47 munkaköri feladatokról, a munkáltatói jogkör gyakorlójáról. 50 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége a munkaviszony alatt - az Mt. 46. (5) bekezdésben foglalt eseteket kivéve folyamatosan fennáll. A munkahelyi Kollektív Szerződéseket úgy kell kialakítani, hogy a tájékoztatási funkciónak mindenben és mindenkor megfeleljenek a változást követő napon belül. Munkaviszonyra vonatkozó minden megállapodást írásba kell foglalni. Az írásba foglalásról a munkáltató köteles gondoskodni A munkaszerződés módosításából eredő szükséges és indokolt utazási többletköltséget a munkáltató havonta teljes mértékben megtéríti évi törlés során kikerülő szöveg évi módosítás 2012.évi módosítás során kikerülő szöveg 2012.évi módosítás évi módosítás 2012.évi módosítás során kikerülő szöveg 10.

11 2. cikk 55 Folyamatos munkaviszony (Mt. 36. ) 1.(1) A munkaviszonyt a munkáltató személyében bekövetkezett változás 56 nem érinti. Az átadónál létesített munkaviszony az átvevő munkáltatónál 57 változatlanul fennáll és különösen a felmondási idő és a végkielégítés szempontjából mind az átadónál mind az átvevőnél a munkaviszonyban töltött időket, együttesen kell számításba venni. (2) 58 Az Mt. 36 (1) bekezdése szerint a munkáltató személyében bekövetkező változás nem más, mint gazdasági egység (anyagi, vagy nem anyagi erőforrások szervezett csoportja) jogügyleten alapuló átvétele. Az átvétel időpontjában fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek a felszámolási eljárásban megvalósuló változást kivéve az átadóról az átvevőre szállnak. 59 (3) A felmondási és a végkielégítésre való jogosultság kivételével folyamatos munkaviszonynak tekintendő továbbá az az eset is, amikor a munkáltató által alapított gazdasági társaságtól a volt munkavállaló 60 közvetlenül visszakerül az alapító társasághoz. 61 (4) Helyi szinten az átadó munkáltató legkésőbb az átvétel időpontját megelőző tizenöt nappal köteles a munkáltatónál működő szakszervezetet írásban tájékoztatni a) az átszállás időpontjáról vagy tervezett időpontjáról, b) az átszállás okáról, c) a munkavállalót érintő jogi, gazdasági és szociális következményekről, valamint d) a munkavállalót érintő tervezett intézkedésről. 62 (5) Amennyiben a tervezett intézkedés alágazati szinten érinti a munkáltatókat, úgy a (4) bekezdés szerinti tájékoztatási kötelezettség a jelen szerződést kötő Felek viszonylatában is irányadó cikk Előnyben részesítés alkalmazásnál 1. A munkaviszony létesítése során azonos feltételek fennállása esetén előnyben kell részesíteni azokat a volt munkavállalókat, akiknek munkaviszonyát a kötelező újraalkalmazás esetén túlmenően megváltozott munkaképessége miatt korábban megszüntették Módosítva 1993-ban 2012.évi módosítás 2012.évi módosítás során kikerülő szöveg évi új szabály évi új szabály 11.

12 4. cikk Felmondás 64 (Mt. 65. ) 1. (1) A munkáltató csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg 65 felmondással a munkavállaló munkaviszonyát, ha a) közös háztartásban legalább három eltartottról gondoskodik, vagy 66 b) egyedülállóként háztartásában legalább két eltartottról gondoskodik. (2) Eltartottnak minősül a saját jövedelemmel vagy rendszeres szociális juttatással nem rendelkező kiskorú gyermek, felsőfokú intézmény nappali tagozatán tanuló nagykorú gyermek 25. életévének betöltéséig, a házastárs, kiskorú testvér és a szülő. A különösen indokolt esetek körét a munkahelyi kollektív szerződés bővítheti. 67 (3) Ha a munkavállaló öregségi nyugdíjra szerzett jogosultságot 68 és munkaviszonyát a munkáltató 69 felmondással megszünteti, a munkavégzés alól a felmondási idő teljes időtartamára fel kell menteni. 70 A munkavállaló a munka törvénykönyve 294. (1) bekezdés g./pontjában és (2) bekezdésében meghatározott esetben minősül nyugdíjasnak A munkahelyi szinten működő szakszervezeti szervezeti egység Szervezeti,- és Működési Szabályzata, illetve a szakszervezet Alapszabálya szerint kijelölt közvetlen felsőbb szakszervezeti testület előzetes egyetértése szükséges a szakszervezet által kijelölt választott szakszervezeti tisztséget betöltő munkavállaló munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásához, illetve munkaviszonyának munkáltató által felmondással való megszüntetéséhez A felmondásra irányadó szabályoktól az Mt. 205 (1) és (2) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével munkahelyi Kollektív Szerződésben a munkavállaló javára el lehet térni évi törlés 2005.évi módosítás évi módosítás során kikerülő szövegrész évi törlés során kikerülő szöveg évi módosított szabályozás 12.

13 5. cikk Végkielégítés (Mt. 77. ) 1. A munkáltatónál legalább harminc éve fennálló munkaviszony esetén hét havi távolléti díj 74 jár végkielégítésként a dolgozónak. 6. cikk Azonnali hatályú (szankciós okból alkalmazott) felmondás 75 (Mt. 78. ) 1. A munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, illetve a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tevő magatartást tanúsít különösen: a) A munkáltató, ha: - együttműködési kötelezettségének megsértése körében a munkavégzéshez szükséges tájékoztatás vagy irányítás megadásának elmulasztásával, valamint nem szakszerű utasítással közvetlen baleseti helyzetet idéz elő vagy a munkavégzést jelentősen gátolja, illetve megnehezíti; - nem biztosítja az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit; - naptári éven belül ismételten nem tartja be a munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó, a munkahelyi, illetve alágazati Kollektív Szerződésben, a munka törvénykönyvében rögzített szabályokat; - a munkabér és egyéb jövedelem jellegű járandóságok kifizetésénél és juttatások teljesítésénél naptári éven belül ismételten öt napot meghaladó késedelembe esik; - a bérreklamáció a bejelentést követő 15 napon belül nem nyer rendezést; - a munkaviszonyból eredő munkavállalói jogok gyakorlását és kötelezettségek teljesítését akadályozza, vagy korlátozza; - a munkavállalóra vonatkozó tényt, adatot, véleményt törvényben meghatározott eseten kívül, vagy a munkavállaló hozzájárulása nélkül harmadik személlyel közöl. b) A munkavállaló, ha: - a munkaviszonyra vonatkozó szabályban vagy munkaszerződésben meghatározott kötelezettségének megsértésével a munkavégzést tartósan vagy jelentős hátrányt okozva akadályozza;

14 - 76 munkavégzésre alkoholos állapotban vagy más tudatmódosító szer hatása alatti állapotban 77 történő megjelenés, vagy munkaidő alatt illetve készenlét alatt ilyen állapotba kerülés, munkahelyen történő szeszesital fogyasztás, illetve más tudatmódosító szer fogyasztás, 78 - munkahelyéről egy naptári éven belül legalább 3 napot igazolatlanul távol marad; - munkavégzés során saját vagy 79 munkatársai egészségét, vagy testi épségét közvetlenül veszélyeztető vagy sértő cselekményt követ el; - üzleti titkot, valamint a munkáltatóra vonatkozó alapvető fontosságú információkat arra illetéktelen harmadik személynek engedély nélkül átad, vagy közöl; - a munkáltató sérelmére vagyon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el; - munkájára vonatkozó szabályok, előírások és utasítások be nem tartásával a szabálysértési értéket meg nem haladó értékre elkövetett cselekménnyel (menetjeggyel történő visszaélés 80, gépjármű jogtalan igénybevétele stb.) a munkáltatónak anyagi kárt okoz. 7. cikk Eljárás a munkaviszony megszüntetése esetén (Mt. 80. ) A munkáltató a felmondásban köteles rögzíteni: a) a munkáltatótól átvett eszközök visszaadásának pontos idejét, módját és helyét, b) a munkavállaló számára járó munkabér és egyéb juttatások elszámolásának módját és határidejét, c) 81 a jogorvoslati lehetőséget és módját. A munkáltató a munkakör átadásának rendjét munkahelyi kollektív szerződésben vagy egyéb, a munkavállalók számára nyilvánosságra hozott szabályzatban 82 szabályozza. 8. cikk Hátrányos jogkövetkezmények (Mt. 56. ) 1. A munkaviszonyból származó kötelezettségének a munkavállaló által történt vétkes megszegése esetén ha a 6. cikk szerinti azonnali hatályú 83 felmondás feltételei nem állnak fenn vagy egyéb okból nem kívánja a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát a évi módosítás évi új szöveg beépítés évi új szöveg beépítés évi 2. módosítás évi módosítás évi módosítás 14.

15 cikk szerinti azonnali hatályú 84 felmondással megszüntetni, úgy az alábbi jogkövetkezmények alkalmazhatók: - alapbér legfeljebb 10%-kal 85 csökkentése, - vagy a kedvezmények, juttatások megvonása, illetve csökkentése, maximum egy évre a minimálbér sérelme nélkül azzal, hogy a vagyoni hátrányt megállapító jogkövetkezmény összességében nem haladhatja meg a munkavállaló a jogkövetkezmény megállapításakor irányadó - egy havi alapbére összegét. 86 Az egyes vétkes kötelezettségszegést megvalósító magatartásokat és az azokhoz fűződő hátrányos jogkövetkezmények mértékét az 1. pontban rögzített hátrányos jogkövetkezmények keretein belül 87 a cselekmény súlyával arányban a munkahelyi kollektív szerződés ezen kereten belül tovább szabályozhatja. Ugyanazon jogsértés miatt hátrányos jogkövetkezmény és munkaviszony megszüntetése egyidejűleg nem alkalmazható. 88 (1) Egyéb hátrányos jogkövetkezmény az egy éves jogvesztő határidőn belül a vétkes kötelezettségszegésről való tudomásszerzéstől számított napon belül, de legfeljebb annak bekövetkezésétől számított egy éven belül bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig alkalmazható. (2) A munkavállalót a hátrányos jogkövetkezmény alkalmazására irányuló intézkedés alkalmazása előtt meg kell hallgatni. 90 (3) Az eljárást indokolt írásbeli határozattal kell lezárni. (4) Hátrányos jogkövetkezmény alkalmazása esetén a határozatnak a jogorvoslat lehetőségét az arra vonatkozó határidő megjelölésével tartalmaznia kell. (5) Az eljárás alá vont munkavállalót, a meghallgatását megelőzően, a védekezésre való felkészülést, kérése esetén jogi képviselő vagy szakszervezeti képviselő részvételét biztosítani szükséges cikk A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás (Mt. 53 ) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni évi új szabály évi új szabály től hatályos új szabály től hatályos szabály 15.

16 A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót legalább 3 nappal korábban tájékoztatni kell, amennyiben az a helyben szokásos módon közzétett helyettesítési rendtől eltér. A munkavállaló a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatása esetén az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre, vagy a helyi Kollektív Szerződés rendelkezése szerint távolléti díjra jogosult. A munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. 2. Belföldi kiküldetés esetén utazási idő díjazása 94 Kiküldetési rendelvénnyel bizonylatolt belföldi kiküldetés esetén a beosztás szerinti, illetve szokásos munkaidőre eső utazási idő munkaidőnek minősül cikk 96 A munka- és pihenőidő 97 Ezen fejezet az általános foglalkoztatási szabályokat tartalmazza, a speciális szabályokat a és a 20. cikk foglalja magába 1. Munkaidő (1) A munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó időtartam, amibe be kell számítani a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység időtartamát A napi munkaidő (Mt. 92 ) 99 (1) A teljes napi munkaidő napi nyolc óra 100 (2) A munkaidőkeret (Mt ) 102 (1) A megszakítás nélküli, a több műszakos, az idényjellegű tevékenység keretében, valamint a készenléti jellegű munkarendben foglalkoztatott munkavállalók esetében havi, több havi, negyedéves, legfeljebb féléves munkaidőkeret alkalmazható től hatályos évi törlés évi módosítás évi módosítás évi törlés évi hatályon kívül helyezés évi hatályon kívül helyezés

17 (2) 103 (3) Munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidő számításakor az Mt. 55 (1), és az Mt. 146 (3) bekezdésében megjelölt távollét időtartamát eltérő helyi megállapodás hiányában az adott munkanapra a munkavállalóra irányadó beosztás szerinti napi munkaidő mértékével legfeljebb 8 órával, vagy az általános munkarend és a munkaszerződés szerinti napi munkaidő mértékével, vagy a munkaidő beosztás hiányában a napi munkaidő mértékével kell számításba venni, vagy figyelmen kívül hagyni. 104 (4) 105 Munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidőkeret kezdő és befejező időpontját meg kell határozni és erről a munkavállalót szokásos módon, lehetőleg 106 írásban tájékoztatni kell. 4. A munkaidő beosztása és a munkaközi szünet (Mt ) (1) A napi 8 órás teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknál egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén a napi munkaidő 4 óránál rövidebb és a rendkívüli munka időtartamával együtt óránál hosszabb nem lehet. (2) A beosztás szerinti heti munkaidő a rendkívüli 108 munkaidő időtartamával együtt legfeljebb 48 óra. 109 (3) Munkaidőkeret megállapítása esetén a heti munkaidő mértékét a munkaidőkeret átlagában kell betartani. (4) A munkaidő-beosztást legalább hét nappal korábban, legalább egy hétre írásban kell közölni. Ennek hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó. A munkáltató az adott napra vonatkozó munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, legalább négy nappal korábban módosíthatja. 110 (5) Eltérő helyi megállapodás hiányában a munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a rendkívüli munkaidő tartama a) a hat órát meghaladja, húsz perc, b) a kilenc órát meghaladja, további huszonöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani. A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzést követően kell kiadni. 111 (6) A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni évi törlés évi módosított szabály évi módosítás évi kiegészítés évi módosítás évi törlés évi törlés évben bekerült szöveg évi új szabály évi új szabály 17.

18 5. Pihenőidő (Mt ) Kollektív Szerződés (1) A napi munka befejezése és a másnapi munkakezdés között legalább 11 óra egybefüggő pihenőidőt (napi pihenőidő) kell biztosítani. 113 (2) A munkavállaló részére a napi munkájának befejezése és a következő napi munkakezdés között legalább nyolc óra napi pihenőidőt kell biztosítani a) az osztott munkaidőben, b) a megszakítás nélküli, c) a több műszakos, d) az idényjellegű tevékenység keretében, e) a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetében. 114 (3)A munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg (heti pihenőidő). Egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén a heti pihenőnapok egyenlőtlenül is beoszthatók, a munkavállaló számára havonta egy pihenőnapot vasárnapra kell beosztani. 115 (4) Az osztott napi munkaidő (Mt. 100 ) a munkaszerződést kötő felek megállapodása alapján jöhet létre, kivéve az Mt (4) bekezdésének hatálya alá tartozó munkavállalókat, akikre a kollektív szerződés szabályai vonatkoznak az osztott napi munkaidő tekintetében Rendkívüli 117 munkaidő (Mt ) (1) A rendkívüli munkaidőben történő munkavégzést 118 a munkavállaló kérésére írásban kell elrendelni. (2) Az elrendelhető rendkívüli munkaidő 119 felső határa naptári évenként legfeljebb 300 óra lehet. (3) Nyilvántartási kötelezettség (Mt. 134 ; évi I.tv. 18/H ) A munkáltató köteles nyilvántartani a munkavállalók: - a rendes és rendkívüli munkaidejét, - készenléti,- - ügyeleti,- - a rendelkezésre állási idejét, - szabadságának kiadásával, kapcsolatos adatokat évi törlés évi új szabály évi új szabály évi törlés évi törlés évi törlés

19 11. cikk 122 Közúti személyszállítás 50 km járathosszt 123 meghaladó - forgalmi utazó munkaköreiben foglalkoztatott munkavállalók munka- és pihenőidő rendszerével kapcsolatos (foglalkoztatási) szabályai 124 A szabályozás célja: a közúti személyszállítási tevékenységet végző forgalmi utazó munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munka- és pihenőidejének meghatározása - Az Európai Parlament és a Tanács 561/2006/ EK rendelete a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról a közúti közlekedésről szóló évi I. törvény valamint a munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvény 129 alapján. 1. Fogalmak (1) Közúti személyszállítás forgalmi utazó munkaköreiben foglalkoztatott munkavállaló: Az a munkavállaló, akit a menetrend szerinti személyszállítást, mint főtevékenységet művelő munkáltató autóbuszvezetőként foglalkoztat. Ezen tevékenységhez tartozó egyéb munkaköröket a munkahelyi kollektív szerződésben kell meghatározni. (2) Munkahely: a közúti személyszállítást, illetve árufuvarozást végző vállalkozás valamennyi telephelye és a munkaszerződésben rögzített munkavégzési hely, 130 az ilyen tevékenység végzéséhez használt jármű, forgalomirányítási hely, továbbá bármely egyéb hely, ahol a személyszállítási, illetve árufuvarozási tevékenységgel kapcsolatos feladatokat végzik. A forgalomirányítási hely definíciója: minden a lakosság számára meghirdetett olyan (a működési területen a cég által kijelölt és elfogadott) forgalomirányításra kijelölt földrajzi hely, ahonnan a munkavállaló a munkavégzéshez szükséges utasítást kap, illetve kaphat évi módosítás évi törlés évi 2. módosítás évi hatályon kívül helyezés évi törlés évi módosítás során bekerült új szöveg évi módosítással bekerült új szöveg 19.

20 2. A munkaidő elemei, különösen az alábbiak: (1) Vezetési idő: a tényleges vezetéssel eltöltött idő, ami a jármű folyamatos haladását eredményező tevékenységre fordított időtartam, melybe a menetrendbe beépített várakozási idő nem tartozik bele. (2) A fordában ténylegesen előírt vagy átalány időben meghatározott a munkavégzés illetve a jármű előkészítésére valamint a munka befejezésére és a jármű átadására fordított idő. (3) A fordában ténylegesen előírt, vagy átalány időben meghatározott utas kiszolgálásra fordított idő. (4) Fordába épített, vagy átalánnyal elszámolt bevétel elszámolás időtartama. (5) A fordába épített tételesen előírt vagy átalány formájában megállapított gépjármű napi karbantartásra fordított idő. (6) Nem közvetlen vonali, forgalmi feladatra vezényelt (tartalékszolgálat) időtartam. (7) 132 (8) Egyéb, elrendelt munkaidő A munkaidő elemek átalányidőben meghatározott minimumtételei Ha a fordában a munkaidő elemek nem kerültek megállapításra az alábbi napi és szolgálatonkénti átalányidő minimumértékeket kell alkalmazni: A munkaidő elemek fordába történő beépítésénél az átalány értékeket általános minimumként kell értelmezni. (1) Napi átalányidő minimum értékek: a) Munkavégzés megkezdése, munka befejezése, gépjármű előkészítése és átadása: 2x15 perc, amely mértéktől a helyi Kollektív Szerződés eltérően rendelkezhet. 134 b) A munkahelyi kollektív szerződés által meghatározott gépjármű napi karbantartási feladatokra: 15 perc c) A napi bevétel elszámolására fordított idő 1/ Tételes elszámolás esetén: 15 perc 2/ Egyéb esetekben: 5 perc (2) Járatonkénti átalányidő minimumértékek: a) Utas kiszolgálásra fordított idő: 5 perc b) Az országos személyszállítási 135 járatok esetében az indulóállomáson és a végállomáson az utasok ki- és beszállítására fordított idő járatonként 10 perc. (3) A munkahelyi kollektív szerződés az átalányidővel történő munkaidő elismerés eseteit és az átalányidő mértékét ettől eltérően szabályozhatja évi 2. módosítás alapján törölve évi módosított szöveg évi módosítás

21 4. Munkaidőkeret (Mt , évi I. tv. 18/C ) 136 (1)A munkaidőkeret tartama - eltérő helyi megállapodás hiányában legfeljebb kettő hónap: az 50 km-t meghaladó, illetve nem meghaladó járathosszon feladatot teljesítő forgalmi utazó munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetében Munkaidő beosztás (Mt. 99, 135 (4), évi I. törvény 18/A-18/K ) (1) Napi munkaidő: az egy naptári napra eső, vagy huszonnégy órás megszakítás nélküli időszakba tartozó munkaidő a munkáltató és a munkavállaló megállapodása alapján 139 a 13 órát nem haladhatja meg a Közösségi jogszabályokban, az évi I. törvényben 140 és a munka törvénykönyvében meghatározott kivételekkel. A napi munkaidő abban az esetben is meghaladhatja a 10 órát, ha az éjszakai munkavégzés részben és óra közötti időre esik. 141 (2) Heti munkaidő: a heti rendes és rendkívüli munkaidő mértéke 48 óra, amely akkor hosszabbítható meg legfeljebb 60 órára, ha a munkaidőkeret 142 átlagában a rendes és rendkívüli munkaidő nem haladja meg a heti 48 órát. (3) Vezetési idő: Az autóbuszvezető kétnapi pihenőidő közötti, vagy egy napi és heti pihenőidő közötti napi vezetési ideje a kilenc órát nem haladhatja meg. Ezt hetenként két alkalommal meg lehet hosszabbítani tíz órára. A vezetési idő nem haladhatja meg a heti 56 órát. Az együttes vezetési idő két egymást követő hét időtartamán belül nem haladhatja meg a kilencven órát. (4) A vezetési idő túlléphető, amennyiben ez a közúti közlekedés biztonságával összeegyeztethető, a vezető azért, hogy kedvezőbb parkoló helyet érjen el, eltérhet ettől a szabálytól, amennyiben az utasok, a jármű biztonságának szavatolásához ez szükséges. Az eltérést az úti okmányban (pl. menetlevélen), vagy bármely egyéb bizonylaton 143 köteles rögzíteni. (5) Vezetési időszak: 144 az az összeadódott vezetési idő, amely egy pihenőidő, vagy egy szünet után kezdődik és addig tart, amíg a járművezető újabb pihenőidőt, vagy szünetet tart. A vezetési időszak folyamatos, vagy megszakított lehet. (6) A vezetési szünet évi új szöveg évi bekerült új szöveg évi bekerült új szöveg évi törlés évi bekerült új szöveg évi 2. módosítással bekerült új szöveg évi 2. módosítással bekerült új szöveg 21.

22 (a) Négy és fél óra vezetési időszak eltelte után a járművezetőnek legalább 45 perces megszakítás nélküli szünetet kell tartania, kivéve, ha pihenőidőt tart. (b) Ez a szünet felcserélhető egy legalább 15 perces szünettel, amelyet egy legalább 30 perces szünetnek kell követnie, elosztva e szüneteket oly módon, hogy megfeleljenek az (a) pont rendelkezéseinek. (c )A szünet olyan időszak, amely alatt a járművezető nem vezethet, nem végezhet semmilyen egyéb munkát, és amely kizárólag regenerálódásra fordítható. (7) 146 A munkaidő beosztás módosítása a) Rendkívül indokolt esetben a munkáltató a munkavégzés megkezdése előtt - eltérő helyi megállapodás hiányában - 12 órával módosíthatja a munkaidő beosztást. 147 b) Amennyiben a munkavállaló munkaképes állapotban van, a munkáltató egyoldalú intézkedésével az (a) bekezdésben foglalt rendelkezéstől eltérhet, ebben az esetben azonban a fuvarfeladat során munkaidőnek minősülő idő, de legfeljebb abból 12 óra rendkívüli munkavégzésnek minősül, kivéve vis maior eseteit. Ezen szabályozás szempontjából a sztrájk nem tartozik a vis maior esetei közé. A munkaidő beosztás módosításáról a munkavállalót haladéktalanul értesíteni kell. 148 c) A munkaidő beosztásban (pl. forda-jegyzékben) fel kell tüntetni az osztott pihenőidő, a munkaközi szünet, a vezetési szünet és a rendelkezésre állási idő, illetve az osztott munkaidő kezdő- és befejező időpontját is. 149 (8) Rendkívüli munkavégzés: A 10 cikk 6. pontját az 1988 évi I. törvény 18/J -ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni Pihenőidő (1) A munkaközi szünet időtartamának és kiadási feltételeinek meg kell felelnie a közúti közlekedésről szóló törvényben foglaltaknak. 151 (2) 152 (3) 153 Napi pihenőidő: az a napi időszak, melynek során a járművezető szabadon rendelkezik az idejével, és amely rendszeres napi pihenőidőt és csökkentett napi pihenőidőt foglal magába évi 2. módosítás miatti bekezdés szám változás évi módosított szöveg évi bekerült új szöveg évi bekerült új szöveg évi módosítással bekerült új szöveg évi bekerült új szöveg, melynek következtében a 6. pont albekezdéseinek sorszáma megváltozik évi törlés évi 2. módosítással bekerült új szöveg 22.

23 Rendszeres napi pihenőidő: bármely, legalább 11 órát tartó pihenő. Ezt a rendszeres napi pihenőidőt két időszakra is lehet bontani, amelynek első része szünet nélkül legalább 3 óra, a második része pedig szünet nélkül legalább 9 óra. Csökkentett napi pihenőidő: legalább 9 óra, de kevesebb, mint 11 óra pihenő. (4) A gépjárművezető részére az előző napi pihenőidő vagy heti pihenőidő vége után, minden 24 órás időszak alatt legalább 11 óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani. Két heti pihenőidő között legfeljebb három csökkentett napi pihenőidő lehet. 154 (5) Kétfős gépkocsivezető személyzet esetében minden gépkocsivezetőnek harminc órás időtartamon belül legalább kilenc 155 órás megszakítás nélküli napi pihenőidőt kell biztosítani. (6) 156 (7) 157 (8) Heti pihenőidőnek az előző heti pihenőidő végétől számított hat, 24 órás időszak végéig meg kell kezdődnie. 158 (9) A napi pihenőidőt ki lehet terjeszteni rendszeres heti pihenőidővé, vagy csökkentett heti pihenőidővé. 159 (10) 160 A heti pihenőidő az a heti időszak, melynek során, a járművezető szabadon rendelkezik idejével, és amely rendszeres heti pihenőidőt és csökkentett heti pihenőidőt foglal magába. Rendszeres heti pihenőidő: bármely, legalább 45 órás pihenő. Csökkentett heti pihenőidő: bármely, 45 óránál rövidebb pihenő, mely jelen cikk 6. pontjának (11) albekezdése feltételeinek megfelelően legalább 24 óra folyamatos időtartamra csökkenthető. (11) 161 Bármely, két egymást követő héten a járművezető részére biztosítani kell legalább: - két rendszeres heti pihenőidőt, vagy - egy rendszeres heti pihenőidőt és egy legalább 24 órás csökkentett heti pihenőidőt. A csökkentést kompenzálni kell a csökkenéssel érintett hetet követő harmadik hét vége előtt egészben megtartott, a csökkentésnek megfelelő pihenővel. (12) Minden olyan folyamatos pihenőidő, amely az egyik héten kezdődik és átnyúlik a következő hétre, teljes terjedelmében hozzáadható az egyik, vagy másik hét pihenőidejéhez évi módosítással bekerült szöveg évi módosítással bekerült új szöveg évi módosítással törölve évi törlés évi módosítással bekerült szöveg évi módosítással bekerült szöveg évi módosítással bekerült szöveg évi módosítással bekerült szöveg 23.

24 (13) 162 Kollektív Szerződés (14) A pihenőhely minimális feltételei: a napi pihenőidő megosztása esetén a két időszakra bontott pihenőidő első időszakára a jármű tárolási helyétől olyan távolságra kell biztosítani a pihenőhelyet, amely az oda-visszautazási időn túlmenően biztosítja a minimálisan kiadandó pihenőidőt Rendelkezésre állási idő (1) Rendelkezésre állási idő minden olyan idő, amely nem minősül munkaidőnek és pihenőidőnek, amely során a munkavállalónak nem kell a munkahelyén tartózkodnia, de készen kell állnia a jármű vezetésének megkezdésére, folytatására, illetve egyéb munka elvégzésére. E feltételek együttes érvényesülése esetén rendelkezésre állási időnek minősül különösen: a jármű kompon, vagy vasúton történő szállításához kapcsolódó kíséreti idő, a határ-átlépéssel és időtartamhoz kötött közlekedési korlátozásokkal (hétvégi, ünnepnapi közlekedési korlátozással) összefüggő várakozással töltött idő, több gépjármű vezetős járatok esetében a jármű vezetési ideje alatt a járművet vezető személy mellett, vagy a fekvőhelyen eltöltött idő, 164 a menetrend szerinti autóbusz közlekedésben foglalkoztatott munkavállalóknak a napi munkaidő beosztási terv alapján a járatok érkezése és indítása között várakozással eltöltött idő. 165 (2) Az elrendelés feltételei tovább szabályozhatóak a munkahelyi Kollektív Szerződésekben. 166 Záradék: Kivételek elve Rendkívüli körülmény esetén, amikor a fordában előírtak teljesítését külső kényszerítő körülmény, illetve elháríthatatlan akadály vagy esemény meggátolja e szabályoktól eltérően a munkáltató az illetékes hatóságokkal együttműködve közvetlenül intézkedik évi módosítással hatályon kívül helyezve évi módosított szabály évi bekerült új szöveg évben beemelt szöveg évi bekerült új szöveg évi módosítással hatályon kívül helyezve 24.

25 12. cikk 168 Az ötven kilométer járathosszt 169 meg nem haladó belföldi és nemzetközi személyszállítás forgalmi utazó munkaköreire vonatkozó eltérő szabályok (Mt. 135 (4)) A Közösségi jogszabályok közvetlen hatálya alá nem tartozó belföldi és nemzetközi személyszállítás forgalmi utazó munkavállalóira a 10. cikk és 11. cikk szabályai az alábbi eltérésekkel alkalmazandók, eltérő helyi megállapodás hiányában Ezen cikk hatálya alá tartozó munkavállalókra a 11. cikk rendelkezésre állási időre vonatkozó előírásai kizárólag abban az esetben alkalmazhatók, ha munkahelyi kollektív szerződésben erről a felek megállapodnak. Ilyen megállapodás esetén jelen cikk 3. pont (4) bekezdésében meghatározott osztott munkaidő egyidejűleg nem alkalmazható. 3. Munkaidő beosztás (1) Napi munkaidő az egy naptári napra vagy huszonnégy órás megszakítás nélküli időszakba tartozó munkaidő a munkáltató és a munkavállaló megállapodása alapján nem lehet több 15 óránál. (2) Vezetési idő a napi tizenöt órás munkaidőn belül a vezetési idő a tizenegy órát nem haladhatja meg. (3) Vezetési idő megszakítások az ötven kilométernél nem hosszabb vonalszakaszon (járaton) foglalkoztatott autóbuszvezető esetében a napi vezetési idő megszakításnak nincs kötelező előírt mértéke. (4) Osztott munkaidő Osztott munkaidő 173 feltételeiben a munkahelyi KSZ-ben kell megállapodni Pihenőidő (1) Heti pihenőnap a munkavállalót hetenként megillető pihenőidő. Az öt napos általános munkarendet alapul véve a munkavállalónak minden héten két pihenőnap jár. Az általános munkarendtől eltérően munkaidőkeret alkalmazása esetén a pihenőnap munkahelyi kollektív szerződésben meghatározott szabályok keretei között legfeljebb egy hónapra részben összevontan is kiadható évi módosítás évi törlés évi törlés évi bekerült új szöveg 25.

26 (2) Két összevont pihenőnap akkor tekinthető kiadottnak, ha a munkavállaló egybefüggő szabadidejének hossza eléri a negyvenöt órát. (3) A városi tömegközlekedésben és elővárosi forgalomban foglalkoztatott munkavállalóknál havonta legalább két alkalommal vasárnap kell kiadni a pihenőnapot, amelyhez legalább egy másik pihenőnapot kell kapcsolni. (4) Osztott napi pihenőidő: A munkavállaló részére biztosított pihenőidőt több részletben is ki lehet adni az alábbi szabályok alkalmazása esetén: Az osztott napi pihenőidő mértéke 12 óra. A pihenőidő legfeljebb három 175 részletben is kiadható. A részletben kiadott pihenőidő minimálisan el kell érje az 1 órát. Az egyik részletben kiadott osztott napi pihenőidőnek el kell érnie legalább az egybefüggő 8 órát. Kivételt képez ez alól, ha a napi pihenőidő a nyári időszámítás kezdetének időpontjára esik, ez esetben a 8 óra helyett elegendő minimálisan a 7 órás egybefüggő idő. 5. Egyéb rendelkezések 176 Záradék: (1) 177 (2) 178 (3) Az Alágazati Kollektív Szerződést kötő felek abban állapodnak meg, hogy az 561/2006/EK rendelet 3. cikk a) pontja alá tartozó gépjárművek vezetőire a hivatkozott rendelet 15. cikkben előírtak az Mt. 135 (4) 179 rendelkezéseit és az évi I. törvény 18 /K pontjának figyelembevételével a végleges szakmai szintű szabályozás kialakításáig a munkahelyi kollektív szerződésben szabályozhatóak , évi törlés évi törlés évi törlés évi módosítással bekerült új szöveg/ 2011 évi módosítás 26.

27 13. cikk A munka díjazása (Mt ) 1. Bérmegállapodás Bértarifa rendszer (1)-(7) bekezdés Alapbér és munkabér (Mt ) 183 (1) Alapbérként legalább a kötelező legkisebb munkabért kell meghatározni. 184 Az alapbért időbérben (órabér, vagy havibér) kell meghatározni. (2) A munkabér teljesítménybérként vagy idő- és teljesítménybér összekapcsolásával is megállapítható. 185 (3) A munkabért kizárólag teljesítménybér formájában meghatározni csak a munkaszerződésben foglalt megállapodás esetén lehet. Ez megfelelően irányadó az idő- és teljesítménybér összekapcsolásával megállapított díjazás esetén is, ha az időbér nem éri el az alapbér összegét. 186 (4) Az autóbuszvezetők bérrendszerének kialakítása során figyelemmel kell lenni az 561/2006 EK rendelet III. fejezet 10. cikkének (1) bekezdésében foglaltakra Teljesítménybér (Mt. 138 ) (1) A teljesítménykövetelményt a munkáltató olyan előzetes objektív mérésen és számításon alapuló eljárás alapján köteles meghatározni, amely kiterjed a követelmény rendes munkaidőben történő százszázalékos teljesíthetőségének vizsgálatára. (2) A teljesítménykövetelmény megállapítása során tekintettel kell lenni a munkáltató működési körébe tartozó feltételekre, így különösen a munkavégzésre, a munka-szervezésre és a technológiára. 188 (3) A teljesítmény-követelményt és a teljesítménybér tényezőt alkalmazásuk, illetve módosításuk előtt 15 nappal írásban közölni kell az érintett munkavállalókkal évi törlés évi törlés évi új szabályozás, és e ponttól változik a számozása e cikk pontjainak évi új szabály évi új szabály évi új szabály évi új szabály évi módosított szabály évi módosított szabály új szabály 27.

28 Garantált bér Ha a teljesítménykövetelmény a munkavállaló önhibáján kívül, de nem a munkáltató működési körében felmerült okból nem teljesíthető, a teljesítmény-kiesésre garantált bérként a munkaszerződésben megállapított 191 alapbért kell fizetni Állásidő (Mt. 146 ) (1) A munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (elháríthatatlan külső okot kivéve) alapbére illeti meg. (2) A teheráru fuvarozásban és műszaki-karbantartási területen foglalkoztatottak esetében, ha a munkáltató gazdaságilag indokolt esetben (anyaghiány, rendeléshiány, stb.) átmenetileg a munkavállalót az előírt teljes munkaidőben nem tudja foglalkoztatni, átmenetileg rövidebb, vagy részmunkaidő is alkalmazható, az így kieső munkaidőre az 193 alapbér 80 %-a jár, a minimálbér sérelme nélkül. 194 (3) Bérpótlékok (Mt ) (1) Eltérő helyi megállapodás hiányában a bérpótlékok számítási alapja a munkavállaló alapbére. 196 (2) A munkavállalónak a rendkívüli munkaidőben végzett munka ellenértékeként (bérpótlék helyett) szabadidő is adható, ami nem lehet kevesebb az elrendelt rendkívüli munkaidő vagy a végzett munka tartamánál és erre az alapbér arányos része jár. 197 (3) Eltérő helyi megállapodás hiányában ügyelet esetén a munkavállalót alapbérének 50 %-a, készenlét esetén az alapbér 30 %-a, és az osztott munkaidőre alapbérének legalább 30 %-a illeti meg. 198 Osztott napi munkaidőben foglalkoztatás esetén a fenti díjazás helyett a munkáltató jogosult olyan mértékben megemelt alapbért (törzsbért) fizetni, amely havi mértékében megfelel az osztott időközre számított legalább 30 %-os díjazásnak évi módosítás évi törlés 192 Az évi módosítás során bekerült szöveg évi törlés évi módosítás évi törlés évi módosított szabály évi módosított szabály évi módosított szabály 28.

29 (4) Nyelvtudási pótlék 199 (5) Rendelkezésre állási időre az alapbér 40 %-a illeti meg a munkavállalót. 200 (6) A munka törvénykönyvben kötelezően előírt, illetve fenti bérpótlékokon felül a helyi Kollektív Szerződésben további pótlékok állapíthatók meg. 201 A tömegközlekedési pótlék A helyi tömegközlekedésében dolgozó autóbuszvezetők részére tömegközlekedési pótlék biztosítható a helyi kollektív szerződésben meghatározottak szerint Balesetmentes közlekedés jutalma 203 Balesetmentes Közlekedésért kitüntetett gépjárművezető a VOLÁN Egyesülés VE-IT 21/1999. XII számú határozatában foglaltaknak megfelelően részesülhet tárgyi elismerésben és jutalomban. 9. A 13. havi fizetés Törzsgárda, vagy hűségjutalom 206 Törzsgárda, vagy hűségjutalom munkahelyi kollektív szerződésben meghatározott feltételek és mértékek szerint fizetendő a munkavállalónak. 11. Távolléti díj Szakképzés cikk Szociális és természetbeni juttatások 1. A munkáltató köteles a munkahelyeken olyan szociális létesítményeket, berendezéseket működtetni, amelyek biztosítják a munkavállalók általánosan elfogadható munkakörülményeit (tisztálkodási, étkezési lehetőség, öltöző, kulturált pihenő helyiség, stb.) évi törlés évben pontosított szabály évi új szabály évi módosítás évi módosítás évi törlés 206 Módosítva 1993-ban évi törlés évi módosítás évi törlés évi módosítás 29.

MUNKAJOGI ALAPOK. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni.

MUNKAJOGI ALAPOK. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. MUNKAJOGI ALAPOK A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Mit kell tartalmaznia a munkaszerződésnek? A munkaszerződésnek vannak kötelező

Részletesebben

A nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló Európai Megállapodás (AETR)

A nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló Európai Megállapodás (AETR) Vezetési idők az AETR szerint A nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló Európai Megállapodás (AETR) A VEZETÉSI ÉS PIHENŐIDŐRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK Fogalmak: Megszakítás:

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Az új Munka Törvénykönyve Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Általános magatartási követelmények Az adott helyzetben általában elvárható magatartás ÚJ! Jóhiszeműség és tisztesség

Részletesebben

Bérpótlékok: A munkavállalót a Munka Törvénykönyve alapján megillető bérpótlékok:

Bérpótlékok: A munkavállalót a Munka Törvénykönyve alapján megillető bérpótlékok: Mennyi bérpótlék jár? - Bérpótlékok 2011-2012: éjszakai pótlék, műszakpótlék, ügyeleti pótlék, készenléti díj, vasárnapi és munkaszüneti napi munkavégzés pótléka. Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy

Részletesebben

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com Munkajogi aktualitások 2015 Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com 1 1 Egyenlőtlen munkaidő-beosztás, munkaidőkeret 2 2 A munkaidő beosztása - Annak meghatározása, a mv mikor teljesíti

Részletesebben

HÍRLEVÉL ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL

HÍRLEVÉL ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL HÍRLEVÉL 2018. ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL Hatályos: 2019.01.01-től (de lásd az átmeneti rendelkezések is.) A módosítások a módosító törvény sorrendjében

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Felelősen, egészségesen, biztonságosan A foglalkoztatásra vonatkozó legfontosabb szabályok és a munkáltatók által elkövetett leggyakoribb jogsértések Előadó: Dr. Járai József Krisztián osztályvezető Munkaügyi

Részletesebben

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról amelyet megkötöttek egyrészről a MÁV-TRAKCIÓ Zrt., mint munkáltató (továbbiakban: Munkáltató),másrészről a jelen megállapodás aláíróiként

Részletesebben

A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE

A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE Magyar Állami Operaház Budapest, 2015. szeptember 29. dr. Pál Lajos ügyvéd pal.lajos@paleskozma.hu www.paleskozma.hu 2 Bevezetés előzetes megjegyzések a munkaviszony létesítésének

Részletesebben

Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21.

Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21. Pest Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21. Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok 1. A munkarend fogalma A munkarend a munkáltató által alkalmazott munkaidő-beosztás általánosan meghatározott rendszere. A munkarend

Részletesebben

A munkaviszony létrejötte és megszűnése

A munkaviszony létrejötte és megszűnése A munkaviszony létrejötte és megszűnése a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu

Részletesebben

Az Új Munka Törvénykönyve. Gyakorlati Alkalmazás től

Az Új Munka Törvénykönyve. Gyakorlati Alkalmazás től Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás 2012.07.01-től A munkaviszony létesítése Munkaviszony kizárólag munkaszerződéssel jöhet létre munkaviszony kezdetének megjelölésével A munkaszerződés - a

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS MINTA 1. Felkészült Érdekvédelem az ÁFEOSZ-COOP Szövetség kapacitásfejlesztése a Dél-alföldi régióban

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS MINTA 1. Felkészült Érdekvédelem az ÁFEOSZ-COOP Szövetség kapacitásfejlesztése a Dél-alföldi régióban KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS MINTA 1 A.. Zártkörűen Működő részvénytársaság.. (Megyei Törvényszék mint Cégbíróság Cg.: ) Megjegyzés [A1]: szervezeti forma adott munkáltatóé, ez csak példa 201. napján kelt EGYSÉGES

Részletesebben

MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG. EU- s irányelvek MUNKASZERZŐDÉS. szabályozás 2015.03.03. 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve

MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG. EU- s irányelvek MUNKASZERZŐDÉS. szabályozás 2015.03.03. 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG szabályozás DR SZALAI ERZSÉBET 1 DR SZALAI ERZSÉBET 2 EU- s irányelvek 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve DR SZALAI ERZSÉBET 3 MUNKASZERZŐDÉS Szerződést kötő felek..

Részletesebben

Munkajogi ismeretek 2014. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu

Munkajogi ismeretek 2014. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu Munkajogi ismeretek 2014. 1 A munkajogi szabályok rendszere Alaptörvény Törvények 2012. évi I. törvény a Munka Törvénykönyvéről 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről 1992. évi XXXIII.

Részletesebben

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt évi takarítási óradíj

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt évi takarítási óradíj A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt 2017. évi takarítási óradíj A 2017. évi takarítási óradíj költségelemei % Betanított takarító alkalmazottként, heti 5 munkanap, állandó 1 műszak

Részletesebben

A Közúti Közlekedési Alágazatban Megkötött Kollektív szerződés Lezárva: 2007. május 30-án.

A Közúti Közlekedési Alágazatban Megkötött Kollektív szerződés Lezárva: 2007. május 30-án. A Közúti Közlekedési Alágazatban Megkötött Kollektív szerződés Lezárva: 2007. május 30-án. A Közúti Közlekedési Alágazatban megkötött Kollektív Szerződés Budapest, 1992. június (Az 1993. évi egységes szerkezetbe

Részletesebben

MUNKASZERZŐDÉS. 1. Általános előírások. (Ez a kikötés csak a munkaviszony létesítésekor érvényes.)

MUNKASZERZŐDÉS. 1. Általános előírások. (Ez a kikötés csak a munkaviszony létesítésekor érvényes.) MUNKASZERZŐDÉS amely létrejött a... (cím:..., székhely:., cégjegyzékszám:, adószám:..) mint munkáltató és... (cím:..., szül. hely és idő:., anyja neve:., adóazonosító jele: tb. azonosító jele:..) mint

Részletesebben

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177)

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177) Munkavállalói jogot sért Keresetcsökkenéssel jár Egyéb, munkavállalókra hátrányos Szakszervezeti jogot sért Egyéb kollektív jogot sért Nagyon súlyos munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményei

Részletesebben

A 2013. év végi munkaidő-beosztás elkészítéséhez kapcsolódó tudnivalók

A 2013. év végi munkaidő-beosztás elkészítéséhez kapcsolódó tudnivalók A 2013. év végi munkaidő-beosztás elkészítéséhez kapcsolódó tudnivalók 1 Az év vége sikeréhez, célkitűzéseink eléréséhez, áruházaink hatékony és jövedelmező működéséhez elengedhetetlen, hogy a 2013. év

Részletesebben

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft OBB Előadás Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.10.27 Munkaviszony létesítése Munkaszerződés teljesítése (jogok és kötelezettségek, mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól) Munkaszerződés

Részletesebben

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG MUNKAJOG A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.), a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi

Részletesebben

A munkabér elszámolása a munkaidőkeretet alkalmazó munkáltatók vonatkozásában

A munkabér elszámolása a munkaidőkeretet alkalmazó munkáltatók vonatkozásában Fórum Média Kiadó Kft. 1139 Budapest, Váci út 91. Tel.: +36 1 273 2090 Fax: +36 1 468 2917 E-mail: forum-media@forum-media.hu A munkabér elszámolása a munkaidőkeretet alkalmazó munkáltatók vonatkozásában

Részletesebben

MIRE FIGYELJÜNK A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSEKOR?

MIRE FIGYELJÜNK A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSEKOR? MIRE FIGYELJÜNK A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSEKOR? Az új Munka Törvénykönyve a munkaviszony megszüntetésének rendszerét némiképp átalakította. A munkaviszony megszüntetésére a jövőben az alábbi módokon kerülhet

Részletesebben

2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd

2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd 2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd Tematika A munkaviszony létesítése A munkaviszony megszüntetése Alapvető munkaidő-szabályok A munka díjazása, bérpótlékok Jogforrások 1992. évi XXII. törvény

Részletesebben

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE SZERVEZETI EGYSÉG NEVE A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE (egységes szerkezetben) IRATMINTA a MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének 2012. augusztus 1. napjától hatályos szövegéhez 2 ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Tájékoztató a munkaidő beosztás, a munkaidő, a pihenőidő és a munkaidőnyilvántartás szabályairól a közfoglalkoztatásban

Tájékoztató a munkaidő beosztás, a munkaidő, a pihenőidő és a munkaidőnyilvántartás szabályairól a közfoglalkoztatásban Tájékoztató a munkaidő beosztás, a munkaidő, a pihenőidő és a munkaidőnyilvántartás szabályairól a közfoglalkoztatásban 1. A munkaidő beosztás szabályai Munkarend A munkaidő megszervezésének (beosztásának)

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CXVI. törvény - a munkaidő-szervezéssel és a munkae 2. oldal (2) Az elszámolási időszak tekintetében a 93. (2)-(4) bekez

Magyar joganyagok évi CXVI. törvény - a munkaidő-szervezéssel és a munkae 2. oldal (2) Az elszámolási időszak tekintetében a 93. (2)-(4) bekez Magyar joganyagok - 2018. évi CXVI. törvény - a munkaidő-szervezéssel és a munkae 1. oldal 2018. évi CXVI. törvény a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő

Részletesebben

A munkaidőszervezés új szabályai a Munka Törvénykönyvében január 1-től. (Hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat?

A munkaidőszervezés új szabályai a Munka Törvénykönyvében január 1-től. (Hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat? A munkaidőszervezés új szabályai a Munka Törvénykönyvében 2019. január 1-től (Hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat?) 2019. január 1-től több ponton változtak (2018. évi CXVI. törvénnyel)

Részletesebben

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA TARTALOMJEGYZÉK ELSŐ RÉSZ 13 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET (1. 13. ) 13 BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1. A törvény célja 13 2. A törvény hatálya

Részletesebben

A munkaidő-szervezés új szabályai

A munkaidő-szervezés új szabályai A munkaidő-szervezés új szabályai Hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat? 2019. január 1-től több ponton változtak (2018. évi CXVI. törvénnyel) a munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó rendelkezések

Részletesebben

2018. évi... törvény. a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról *

2018. évi... törvény. a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról * 2018. évi... törvény a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról * 1. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi 1. törvény módosítása

Részletesebben

Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia

Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia Előadó: Antalikné Szabó Mária Munkaügyi felügyelő BFKH MMSZSZ E-mail cím: antalikneszm@ommf.gov.hu Telefonszám: +36 1 3233-600 Munkaidő- és pihenőidő

Részletesebben

Iromány száma: T/3628/8. Benyújtás dátuma: :51. Parlex azonosító: 1MVU7ZRY0004

Iromány száma: T/3628/8. Benyújtás dátuma: :51. Parlex azonosító: 1MVU7ZRY0004 Iromány száma: T/3628/8. Benyújtás dátuma: 2018-12-07 12:51 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 1MVU7ZRY0004 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Egységes javaslat

Részletesebben

OMMF ÁPRILISI HÍRLEVÉL

OMMF ÁPRILISI HÍRLEVÉL OMMF 2009. ÁPRILISI HÍRLEVÉL Jelen számunkban a kollektív szerződés fogalmát, jelentőségét, illetve ezzel kapcsolatosan a munkaügyi hatóság ellenőrzési jogkörét elemezzük A Munka Törvénykönyvéről szóló

Részletesebben

MUNKASZERZŐDÉS. I. Általános rendelkezések

MUNKASZERZŐDÉS. I. Általános rendelkezések MUNKASZERZŐDÉS amely létrejött - egyrészről a.. (székhelye:.. adószám:., képviselő: ), a továbbiakban mint Munkáltató, - másrészről (szül:.., an:, TAJ szám:.., adóazonosító jel: )... szám alatti lakos,

Részletesebben

Magyar joganyagok évi LVI. törvény - a közalkalmazottak jogállásáról szóló oldal (3) A 30. (1) bekezdés b) pontjában megjelölt szervek

Magyar joganyagok évi LVI. törvény - a közalkalmazottak jogállásáról szóló oldal (3) A 30. (1) bekezdés b) pontjában megjelölt szervek Magyar joganyagok - 1997. évi LVI. törvény - a közalkalmazottak jogállásáról szóló 19921. oldal 1997. évi LVI. törvény a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény módosításáról 1 1.

Részletesebben

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével HÍRLEVÉL Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével 2013 / 8 Közel egy éve fogadták el az új Munka törvénykönyvét, és idén már számos jogintézmény esetében felmerült a módosítás szükségessége, amelyre

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda

Az új Munka Törvénykönyve. dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda Az új Munka Törvénykönyve dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda Tartalom Szakszervezet jogainak változása Kollektív szerződés megkötésének és módosításának új szabályai

Részletesebben

Mire figyelj, ha munkát vállalsz! A legfontosabbak

Mire figyelj, ha munkát vállalsz! A legfontosabbak Mire figyelj, ha munkát vállalsz! A legfontosabbak A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE: KI LEHET MUNKAVÁLLALÓ? A munkavállalóvá válásnak általános és speciális feltételei vannak. Általános feltétel: 16. életév betöltése.

Részletesebben

Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása

Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása Készítette: Kissné Horváth Marianna Saldo Zrt. Igazgató helyettes Greskóné Koller Krisztina Saldo Zrt. Gazdasági tanácsadó Dedákné Németh

Részletesebben

Munkaszerződés, munkaköri leírás, tájékoztató. Vagyis mit fogunk kapni a munkába lépéskor.

Munkaszerződés, munkaköri leírás, tájékoztató. Vagyis mit fogunk kapni a munkába lépéskor. Munkaszerződés, munkaköri leírás, tájékoztató Vagyis mit fogunk kapni a munkába lépéskor. Munkaszerződés Amit a munkaszerződésnek tartalmaznia kell: Feleknek meg kell állapodniuk a munkavállaló alapbérében

Részletesebben

Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban

Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban Előadó: dr. Járai József Krisztián osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi Főosztály E-mail cím:

Részletesebben

I. Fejezet. a) Ezt a Kollektív Szerződést határozatlan időre kötötték a felek. b) A Kollektív Szerződés 2012. 07. hó 01. napján lép hatályba.

I. Fejezet. a) Ezt a Kollektív Szerződést határozatlan időre kötötték a felek. b) A Kollektív Szerződés 2012. 07. hó 01. napján lép hatályba. I. Fejezet 1. A Kollektív Szerződésre vonatkozó szabályok Kollektív Szerződés valamint mellékletei, kiegészítései szabályozzák a munkaviszonyból származó jogokat és kötelezettségeket, ezek gyakorlásának,

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere. Javaslat a Salgótarjáni Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójának megválasztására

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere. Javaslat a Salgótarjáni Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójának megválasztására Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Szám: 10980/2018. Javaslat a Salgótarjáni Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójának megválasztására Tisztelt Közgyűlés! Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Aktuális munkajogi kérdések (a munkaviszony jogellenes megszüntetése, a színlelt szerződés, a vezető tisztségviselő jogviszonya)

Aktuális munkajogi kérdések (a munkaviszony jogellenes megszüntetése, a színlelt szerződés, a vezető tisztségviselő jogviszonya) Aktuális munkajogi kérdések (a munkaviszony jogellenes megszüntetése, a színlelt szerződés, a vezető tisztségviselő jogviszonya) Előadó: Dr. Bicskei Ildikó A munkaviszony megszűnése I. A munkaviszony megszűnik:

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének módosítására

MEGÁLLAPODÁS A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének módosítására MEGÁLLAPODÁS A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének módosítására I. A KSz 24. 1. pontjának új szövege a következő: A Kollektív Szerződés, illetőleg más munkaviszonyra vonatkozó szabályok alkalmazásában: a)

Részletesebben

Szabályozás fegyelmezés a szabályok betartása - betartatása a munkatársak körében. MRE Szeretetszolgálati Iroda 2012. november 27.

Szabályozás fegyelmezés a szabályok betartása - betartatása a munkatársak körében. MRE Szeretetszolgálati Iroda 2012. november 27. Szabályozás fegyelmezés a szabályok betartása - betartatása a munkatársak körében MRE Szeretetszolgálati Iroda 2012. november 27. SZABÁLYOZÓ KÖRNYEZET Jogi normák: 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről

Részletesebben

Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok

Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok dr.henczi Lajos, dr. Horváth István, dr. Molnár-Hidassy Dóra, Molnárné dr.balogh Márta Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok TARTALOM Előszó I. A munkaerőpiac szereplői 1. Piac 2. Munkaerőpiac 2.1 Munkaerő-kereslet

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve

Az új Munka Törvénykönyve Az új Munka Törvénykönyve Szakszervezet jogainak változása Kollektív szerződés megkötésének és módosításának új szabályai Eltérési lehetőségek a kollektív szerződésben az új Mt.-hez és a munkaszerződéshez

Részletesebben

Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének évi konferenciája - előadás

Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének évi konferenciája - előadás Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének 2016. évi konferenciája - előadás dr. Schulcz Máté 2016. október 6. Előadás témakörei: Munkaidő beosztás kérdései - munkaidő keret, pihenőidő és rendkívüli munkaidő

Részletesebben

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa gépipari vállalkozások számára

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa gépipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Minimálbér kifizetés, kiküldetés, behívásos munkavégzés szabályosan A Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Részletesebben

HIRLEVÉL Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépéséről

HIRLEVÉL Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépéséről HIRLEVÉL Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépéséről Tisztelt Partnerünk, Tájékoztatjuk Önöket, hogy az 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 2012.06.30.-i hatállyal érvényét veszítette, s helyette

Részletesebben

Tárgy :A 2012. július 1-jén hatályba Munka Törvénykönyv módosítása, átmeneti rendelkezések, hatályba lépés

Tárgy :A 2012. július 1-jén hatályba Munka Törvénykönyv módosítása, átmeneti rendelkezések, hatályba lépés Tisztelt Ügyfeleim! Többször beszéltűnk a 2012.július 1-től érvényes MT módosításáról. Most e-mailbe küldöm a legfontosabb hatálybalépő és átmeneti rendelkezéseket melyeket figyelmesen olvassanak át és

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium EGYSZERŰBBEN, DE SZABÁLYOSAN! a munkaügyi hatósági ellenőrzések tapasztalatai az építőiparban, különös tekintettel az egyszerűsített foglalkoztatásra Előadó:

Részletesebben

T/14337/10. számú EGYSÉGES JAVASLAT. a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásához

T/14337/10. számú EGYSÉGES JAVASLAT. a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásához MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/14337/10. számú EGYSÉGES JAVASLAT a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásához Előadó: Dr. Kóka János gazdasági és

Részletesebben

II. FEJEZET A MUNKA- ÉS PIHENŐIDŐRE VONATKOZÓ RÉSZLETSZABÁLYOK

II. FEJEZET A MUNKA- ÉS PIHENŐIDŐRE VONATKOZÓ RÉSZLETSZABÁLYOK 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint

Részletesebben

A július 1-jén hatályba Munka Törvénykönyv módosítása, átmeneti rendelkezések, hatályba lépés 2012 június 25. (hétfő) 12:07

A július 1-jén hatályba Munka Törvénykönyv módosítása, átmeneti rendelkezések, hatályba lépés 2012 június 25. (hétfő) 12:07 46. (1) A munkáltató legkésőbb a munkaviszony kezdetétől számított tizenöt napon belül írásban tájékoztatja a munkavállalót a) a napi munkaidőről, b) az alapbéren túli munkabérről és egyéb juttatásokról,

Részletesebben

Igaz-hamis, felelet-választós tesztsor IV. forduló

Igaz-hamis, felelet-választós tesztsor IV. forduló Igaz-hamis, felelet-választós tesztsor IV. forduló 2015.10.27. Előadó: Sümegi Nóra Jogszabályi háttér: A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) XII. fejezet A munka díjazása (136 152.

Részletesebben

AZ ÚJ. MT. ÉS A MUNKAIDŐ, PIHENŐIDŐ

AZ ÚJ. MT. ÉS A MUNKAIDŐ, PIHENŐIDŐ AZ ÚJ. MT. ÉS A MUNKAIDŐ, PIHENŐIDŐ Szociális menedzser képzés ALAPFOGALMAK I. 86. (1) Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

A munka- és pihenőidő szabályai

A munka- és pihenőidő szabályai 2012. évi I. törvény (Mt.) XI. Fejezet A munka- és pihenőidő szabályai Előadó: Dr. Végh Lajos Fogalmak 86. Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő, kezdettől befejezéséig tart valamint a munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

A törvény szerint a munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár és minden ettől eltérő megállapodás érvénytelen.

A törvény szerint a munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár és minden ettől eltérő megállapodás érvénytelen. A Munkabér Általános szabályok A törvény szerint a munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár és minden ettől eltérő megállapodás érvénytelen. A munkavállalót megillető munkabér

Részletesebben

A bértárgyalásokhoz kapcsolódó legfontosabb jogi fogalmak és szabályozásuk

A bértárgyalásokhoz kapcsolódó legfontosabb jogi fogalmak és szabályozásuk 1. sz. Melléklet A bértárgyalásokhoz kapcsolódó legfontosabb jogi fogalmak és szabályozásuk Az alapbér [Mt.136-138. ] Az alapbérben történő megállapodás a munkaszerződés mellőzhetetlen tartalmi eleme.

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet - a közszolgálati tisztviselők m 2. oldal 2. (1) A kormányzati szolgálati jogviszony vagy a közs

Magyar joganyagok - 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet - a közszolgálati tisztviselők m 2. oldal 2. (1) A kormányzati szolgálati jogviszony vagy a közs Magyar joganyagok - 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet - a közszolgálati tisztviselők m 1. oldal 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről,

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU. Módosítás. Martina Dlabajová az ALDE képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU. Módosítás. Martina Dlabajová az ALDE képviselőcsoport nevében 25.5.2018 A8-0319/51 Módosítás 51 Martina Dlabajová az ALDE képviselőcsoport nevében Jelentés Elisabeth Morin-Chartier A munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetése (COM(2016)0128

Részletesebben

Melléklet. A munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvény munka- és pihenőidőre, valamint bérpótlékra vonatkozó rendelkezései

Melléklet. A munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvény munka- és pihenőidőre, valamint bérpótlékra vonatkozó rendelkezései Melléklet A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény munka- és pihenőidőre, valamint bérpótlékra vonatkozó rendelkezései XI. fejezet A munka- és pihenőidő 46. Fogalmak 86. (1) Munkaidő: a munkavégzésre

Részletesebben

Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén

Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén 1. Kell külön értesíteni a munkavállalót a KSZ megszűnéséről? Ok: A KSZ határozott időre került megkötésre, december 31-én automatikusan lejár.

Részletesebben

A munkaviszonyra vonatkozó jogszabályi előírások

A munkaviszonyra vonatkozó jogszabályi előírások A munkaviszonyra vonatkozó jogszabályi előírások Munka Törvénykönyve szabályozza Alkotmányban foglalt elvek szerint szabályozza a munkába részvétel rendjét. Kire vonatkozik a törvény? Munkáltatóra Munkavállalóra

Részletesebben

1. A munkaszerződésről általában 2. A munkaviszony alanyai: munkáltató és munkavállaló 3. A munkaszerződés megkötése

1. A munkaszerződésről általában 2. A munkaviszony alanyai: munkáltató és munkavállaló 3. A munkaszerződés megkötése A munkaszerződés 1. A munkaszerződésről általában 2. A munkaviszony alanyai: munkáltató és munkavállaló 3. A munkaszerződés megkötése 1. A MUNKASZERZŐDÉS (MSZ) 1.1. A munkaszerződés fogalma A munkaszerződés

Részletesebben

Havasi Ügyvédi Iroda lawfirm Rechtsanwaltkanzlei studio legale

Havasi Ügyvédi Iroda lawfirm Rechtsanwaltkanzlei studio legale MUNKAIDŐKERET A MINDENNAPOKBAN A munkaidőkeret rugalmas, alapvetően a munkáltató gazdaságilag eredményes működését segítő intézmény. Emellett azonban amennyiben annak meghatározása során a munkavállaló

Részletesebben

AZ ÁRGUS-SECURITY KFT. MUNKAÜGYI ÉS MUNKAVÁLLALÓI SZABÁLYZATA

AZ ÁRGUS-SECURITY KFT. MUNKAÜGYI ÉS MUNKAVÁLLALÓI SZABÁLYZATA AZ ÁRGUS-SECURITY KFT. MUNKAÜGYI ÉS MUNKAVÁLLALÓI SZABÁLYZATA A Munkavállalói Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) célja az, hogy a munkaviszony létesítésének, módosításának, megszüntetésének, valamint

Részletesebben

új jogszabály jön vagy módosítják a következőt. A tulajdonjog a legteljesebb dologi jog, a legfőbb hatalom a dolog felett.

új jogszabály jön vagy módosítják a következőt. A tulajdonjog a legteljesebb dologi jog, a legfőbb hatalom a dolog felett. Jogszaba lyok hata lyok Személyi hatály o Mely személyekre vonatkozik. Területi hatály o Mely földrajzi területekre vonatkozik. Időbeni hatály o Mely időintervallumban hatályos az adott jogszabály. Megváltozhat,

Részletesebben

2013/31. SZÁM TARTALOM

2013/31. SZÁM TARTALOM 2013/31. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 40/2013. (XI. 07. MÁV-START Ért. 31.) sz. i utasítás a MÁV-START Zrt. munkáltatói jogkörgyakorlásának szabályozásáról (egységes szerkezetben)... 2 Utasítások ÉRTESÍTŐ

Részletesebben

A munkaviszony megszűnése és megszüntetése

A munkaviszony megszűnése és megszüntetése A munkaviszony megszűnése és megszüntetése (63-85. ) A munkaviszony megszűnése A törvény a munkaviszony megszűnése alatt azokat az eseteket szabályozza, amelyeknél a munkaviszony automatikusan, a felek

Részletesebben

A SZAKSZERVEZETI ALAPJOGOK

A SZAKSZERVEZETI ALAPJOGOK A SZAKSZERVEZETI ALAPJOGOK DR. HORVÁTH-LÉNÁRT SZILVIA VDSZ BEVEZETÉS, ALAPVETÉSEK Munkáltató hatalmi túlsúlya Egyensúlyra törekvés elősegítése: szakszervezeti szervezkedés, kollektív alku szabadsága /

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására VII./1. sz. melléklet 1 EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására Amely létrejött egyrészről az Óbudai Egyetem (ÓE) Kar Székhely: 1034 Budapest, Bécsi út 96/b Adószám:

Részletesebben

MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSE

MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSE MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSE A munkaviszony megszüntetésére az alábbi módokon kerülhet sor: Közös megegyezés A munkáltató és a munkavállaló a munkaviszonyt közös megegyezéssel bármikor megszüntetheti. A

Részletesebben

1992. évi XXII. törvény. a Munka Törvénykönyvéről. XI. fejezet. A munkaerő-kölcsönzés

1992. évi XXII. törvény. a Munka Törvénykönyvéről. XI. fejezet. A munkaerő-kölcsönzés 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről XI. fejezet A munkaerő-kölcsönzés 193/B. (1) A kölcsönbeadóval munkaerő-kölcsönzés céljából létesített munkaviszonyra e törvény szabályait az e fejezetben

Részletesebben

javaslat kezdeményezője munkáltató munkáltató munkáltató heti pihenőidő (KSZ pont) munkáltató heti pihenőidő - munkáltató (KSZ 47.

javaslat kezdeményezője munkáltató munkáltató munkáltató heti pihenőidő (KSZ pont) munkáltató heti pihenőidő - munkáltató (KSZ 47. a szabályozás tárgya a munkavégzés helye szokásosan telephelyen kívüli munkavégzés esetén (KSZ 14. 1. pont) a munkavégzés helye változó munkahelyre történő alkalmazás esetén (KSZ 14. 2. pont) a heti pihenőnapok,

Részletesebben

Összegző módosító javaslat

Összegző módosító javaslat Iromány száma: T/3628/6. Benyújtás dátuma: 2018-12-06 20:09 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: UVJXJB4W0007 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Dr. Bajkai

Részletesebben

SZEMÉLYI ÉS VAGYONVÉDELMI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS MUNKAJOGI KÉPZÉS A 2012 ÉVI I.TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI ALAPJÁN

SZEMÉLYI ÉS VAGYONVÉDELMI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS MUNKAJOGI KÉPZÉS A 2012 ÉVI I.TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI ALAPJÁN SZEMÉLYI ÉS VAGYONVÉDELMI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS MUNKAJOGI KÉPZÉS A 2012 ÉVI I.TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI ALAPJÁN Készítette: Dr. Dabis Erzsébet és Prof. Dr. Hajdú József I. Módszertani bevezetés Tartalmi:

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására (nem költségvetési szerv esetén)

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására (nem költségvetési szerv esetén) amely létrejött, egyrészről a Szent István Egyetem EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására (nem költségvetési szerv esetén) Székhely: 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 14 hetes szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 14 hetes szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 14 hetes szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására Amely létrejött egyrészről az Óbudai Egyetem (ÓE) Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Székhely: 1034

Részletesebben

Munka világa. Kis- és középvállalkozások. Munka világának szereplői. Ügyvezetés I. és II.

Munka világa. Kis- és középvállalkozások. Munka világának szereplői. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Munka világa 2 Munka világának szereplői Állam Szabályozási környezet biztosítása Munkaadó Munka helyének és eszközének biztosítása Munkavállaló Munkavégzés

Részletesebben

tanév rendje

tanév rendje 2017-2018. tanév rendje A tanulók gyakorlati napjai: páros héten: csütörtök-péntek, képzési idő 7-7 óra páratlan héten: péntek, képzési idő 8 óra Az alább megnevezett időpontokban lévő események, szünetek,

Részletesebben

MUNKAJOG Dr. Alpár Erzsébet

MUNKAJOG Dr. Alpár Erzsébet MUNKAJOG 2017 Dr. Alpár Erzsébet Munkajogviszony alanyai A munkaviszony alanyai: a munkáltató és a munkavállaló. Munkáltató az a jogképes személy, aki munkaszerződés alapján munkavállalót foglalkoztat.

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE BUDAPEST 2010 (2016. március 18. napjától hatályos változat) PREAMBULUM A Budapesti Gazdasági Egyetem (a továbbiakban: Egyetem), mint munkáltató és a

Részletesebben

AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉVEL KAPCSOLATOS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK

AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉVEL KAPCSOLATOS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉVEL KAPCSOLATOS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK Az új Munka Törvénykönyvének általános hatályba lépési időpontja 2012. július 1-e volt. Néhány rendelkezés esetében azonban, ahol az előző

Részletesebben

A SZABADSÁGRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

A SZABADSÁGRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK A SZABADSÁGRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK Dr. Ember Alex Ügyvéd, munkaügyi szakjogász Habilitált egyetemi adjunktus, PhD Tanszékvezető helyettes, SZTE A SZABADSÁG FOGALMA, FAJTÁI A szabadság fogalma: A munkavállalót

Részletesebben

az új Munka Törvénykönyvében

az új Munka Törvénykönyvében Nők az új Munka Törvénykönyvében JÓLÉT Közhasznú Alapítvány 2012.V.23. Dr. Horváth István ügyvéd, c. egyetemi docens PhD ELTE ÁJK Az egyenlő bánásmód 12. A munkaviszonnyal, így különösen a munka díjazásával

Részletesebben

4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése

4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése 4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése 4.1 1 4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése Az egyik legradikálisabb munkajogi változás a munkaviszony megszűnését, illetve megszüntetését érinti. Az

Részletesebben

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A megfelelő tételekhez szükséges a KK 18., 23., 25., 27. és az MK 95. számú állásfoglalásainak ismerete. MUNKAJOG 1. A Munka

Részletesebben

2013/36. SZÁM TARTALOM

2013/36. SZÁM TARTALOM 2013/36. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 46/2013. (XII. 20. MÁV-START Ért. 36.) sz. i utasítás a MÁV-START Zrt. munkáltatói jogkörgyakorlásának szabályozásáról (egységes szerkezetben)... 2 Egyéb közlemények

Részletesebben

2. A cafetéria juttatás részletes szabályait a munkáltató egyedi utasításban állapítja meg.

2. A cafetéria juttatás részletes szabályait a munkáltató egyedi utasításban állapítja meg. A folyamatos egyeztetéseknek megfelelő státuszhelyzet rögzítése érdekében a Független HÉV Szakszervezet az alábbiakban felsorolt tételek rögzítésében érdekelt, illetve ezekkel összefüggésben fejezi ki

Részletesebben

Javadalmazási Szabályzat. a... Társaság (székhely:... cégjegyzékszám:...)

Javadalmazási Szabályzat. a... Társaság (székhely:... cégjegyzékszám:...) Javadalmazási Szabályzat a... Társaság (székhely:... cégjegyzékszám:...) vezető tisztségviselője (ügyvezetője), felügyelő bizottsági tagjai javadalmazása, valamint a jogviszony megszűnése esetére biztosított

Részletesebben

A szakszervezetek jogai az új munka törvénykönyvében. A szakszervezetekről az új Mt. XXI. fejezete rendelkezik.

A szakszervezetek jogai az új munka törvénykönyvében. A szakszervezetekről az új Mt. XXI. fejezete rendelkezik. A szakszervezetek jogai az új munka törvénykönyvében A szakszervezetekről az új Mt. XXI. fejezete rendelkezik. Az eredeti tervezethez képest az elfogadott törvény jelentősen kedvezőbb, de mint láthatjuk,

Részletesebben

TERVEZET MUNKASZERZŐDÉS

TERVEZET MUNKASZERZŐDÉS MUNKASZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a Magyar Olimpiai Bizottság (székhelye: 1124 Budapest, Csörsz u. 49-51., bejegyző végzés száma: Fővárosi Törvényszék Pk.60057/1997., nyilvántartási szám: 14.,

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Tájékoztató az új Munka Törvénykönyvének január 1-jén hatályba lépő rendelkezéseiről 2012 / 12

HÍRLEVÉL. Tájékoztató az új Munka Törvénykönyvének január 1-jén hatályba lépő rendelkezéseiről 2012 / 12 Tájékoztató az új Munka Törvénykönyvének 2013. január 1-jén hatályba lépő rendelkezéseiről 2013. január 1-jén az új Mt. eddig még életbe nem lépett további rendelkezései is hatályba lépnek. Idén még nem

Részletesebben