MAGYAR. Fényképezőgép használati útmutató. Kezdeti lépések. 9. oldal. Mindenképpen olvassa el a Biztonsági óvintézkedések című részt ( oldal).

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR. Fényképezőgép használati útmutató. Kezdeti lépések. 9. oldal. Mindenképpen olvassa el a Biztonsági óvintézkedések című részt (248 257. oldal)."

Átírás

1 MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató Kezdeti lépések 9. oldal Mindenképpen olvassa el a Biztonsági óvintézkedések című részt ( oldal).

2 A csomag tartalmának ellenőrzése A csomagban az alábbiak találhatók. Ha valami hiányozna, vegye fel a kapcsolatot azzal a forgalmazóval, ahol a terméket megvásárolta. a Fényképezőgép b Akkumulátoregység NB-7L (csatlakozófedéllel) c Akkumulátortöltő CB-2LZ/CB-2LZE d Interfészkábel IFC-400PCU e Audio-/videokábel AVC-DC300 fnyakba akasztható szíj NS-DC8 g Canon Digital Camera Solution Disk CD-ROM hcanon jótállási jegy i Felhasználói kézikönyvek Kezdeti lépések Canon Digital Camera Manuals Disk CD-ROM A csomagban nem található memóriakártya. A PDF formátumú útmutatók megtekintéséhez Adobe Reader program szükséges. A Word formátumú kézikönyvek megtekinthetők a Microsoft Word Viewer 2003 program telepítése esetén (csak Közel-Kelet). Ha ez nincs telepítve a számítógépre, a következő webhelyről letöltheti: (PDF fájlokhoz) (Word formátum esetén)

3 Kezdje az elején! 1 Kezdje az elején! Ez az útmutató a következő két nagy részből áll. Először... Kezdeti lépések 9. oldal Ebből a fejezetből ismerheti meg a fényképezőgép előkészítését, valamint a képek elkészítésének, megjelenítésének és nyomtatásának egyszerű módját. Először ismerkedjen meg a fényképezőgéppel, és sajátítsa el az alapokat. Majd... Bővebb ismeretek 39. oldal Az alapok tisztázása után a fényképezőgép számos további funkciójával még jobb képeket készíthet. Ebben a fejezetben az egyes funkciók részletes leírását találhatja meg, beleértve a fényképezőgép televízióhoz való csatlakoztatását is, ha fényképeket szeretne megjeleníteni. Az elektronikus útmutatók a mellékelt CD lemezen találhatók.

4 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A jellel jelölt részek a fényképezőgép funkcióit és használati módjait összefoglaló listák és táblázatok. Kérjük, olvassa el Kezdeti lépések Előkészületek Állóképek felvétele ( üzemmód) Állóképek megtekintése Törlés Nyomtatás Videofelvétel készítése ( Normál mód) Videofelvétel megtekintése Képek áttöltése számítógépre Rendszertérkép Bővebb ismeretek A fényképezőgép részei 40 A vezérlőtárcsa használata A gomb használata Jelzőfények Alapvető műveletek 47 Menük és beállítások Az LCD kijelzőn megjelenő adatok és menük Az LCD kijelző megjelenítése A kijelzett adatok testreszabása Gyakran használt felvételi funkciók 68 Az Optikai zoom használata A Digitális zoom használata/digitális telekonverter A vaku használata Közeli felvétel készítése (Makró)

5 Tartalomjegyzék 3 Az Önkioldó használata A rögzített képpontok számának módosítása (állóképek) A Tömörítés módosítása (állóképek) A képtípus módosítása A képstabilizáló funkció használata Az ISO érzékenység beállítása A fényképezőgép bemozdulásának csökkentése felvétel készítésekor (Aut. ISO váltás) Felvétel készítése a módválasztó tárcsa használatával 90 Módválasztó tárcsa Felvételi üzemmódok meghatározott témákhoz Programautomatika A Zársebesség beállítása A rekesznyílás beállítása A Zársebesség és a rekesznyílás kézi beállítása Panorámaképek készítése (Panoráma funkc.) Videofelvétel készítése A rögzítési funkciók beállítása Egyéni beállítások mentése Különféle felvételi módszerek 111 Sorozatfelvétel A Vaku beállítása Az élesség és az emberek arckifejezésének ellenőrzése Váltás az élességbeállítások között AF keret mód választása A főtéma kiválasztása (Arc kiválasztása és követése) Fényképezés az AF szervo használatával Nehezen élesre állítható téma felvétele (élesség rögzítése, AF rögzítés, Kézi élesség, Bizt. fókusz) Fókuszsorozat (Fókuszsorozat üzemmód) Az expozíciós beállítás rögzítése (AE rögzítés)

6 4 Tartalomjegyzék A vakus expozícióbeállítás rögzítése (FE rögzítés) Az expozíciókompenzáció beállítása A sötét területek világosítása fényképezéskor (i-contrast) Automatikus expozíciósorozat (AEB mód) A Semleges szűrő használata Váltás a fénymérési módok között A színek beállítása (Fehér-egyensúly) Felvétel készítése Saját színbeállít. üzemmódban A színek és a felvétel megváltoztatása A képek automatikus kategorizálása (Auto.kategória) Funkció hozzárendelése a gombhoz A Saját menü beállítása Lejátszás és törlés 159 Nagyított képek megtekintése Kilenc képes megjelenítés (Indexlejátszás) A fókusz és az arckifejezések ellenőrzése (Fókusz helye kijelzés megjelenítése) Ugrás képekre Képek rendszerezése kategóriák szerint (Saját kateg.) Képrészlet kivágása (Képkivágás) Videofelvételek megtekintése Videofelvételek szerkesztése Képek elforgatása a kijelzőn Lejátszás áttűnési hatásokkal Automatikus lejátszás (diavetítés) A Vörösszemkorrekció funkció Sötét területek világosítása (i-contrast) Effektusok felvétele a Saját színbeállít. funkcióval Képek átméretezése Hangjegyzet csatolása képekhez Hangfelvétel készítése (Hangrögzítő) A képek védelme Képek törlése

7 Tartalomjegyzék 5 Nyomtatási beállítás és átviteli beállítások 207 A DPOF nyomtatási beállítások megadása A DPOF átviteli beállítások megadása A fényképezőgép beállítása 216 Az Energiatakarék funkció A világóra beállítása A memóriakártya alacsony szintű formázása A fájlszámozás beállítása Új célmappa létrehozása (Mappa) Az Autom.forgatás funkció beállítása Az alapértelmezett értékek visszaállítása Csatlakoztatás televízióhoz 228 Felvétel/lejátszás televízió használatával A fényképezőgép testreszabása (Sajátgép beállítások) 230 A Sajátgép beállítások módosítása A Sajátgép beállítások bejegyzése Hibaelhárítás 233 Üzenetek 244 Függelék 248 Biztonsági óvintézkedések A hibás működés megelőzése A hálózati adapter használata (külön vásárolható) A külön megvásárolható objektívek használata Külön megvásárolható külső vaku használata Külön megvásárolható kiegészítő vaku használata A külön megvásárolható távkioldó használata A fényképezőgép karbantartása Műszaki adatok Tárgymutató 286 Függelék 290 Külső vaku csatlakoztatása (Macro Ring Lite MR-14EX vagy Macro Twin Lite MT-24EX típus) Az egyes felvételi üzemmódokban elérhető funkciók 298

8 6 Az útmutatóról Az útmutatóról Az útmutatóban használt jelölések magyarázata 73 A vaku használata A rendelkezésre álló felvételi üzemmódok 1 Nyomja meg a gombot oldal Üzemmód: Felvétel ( )/ Lejátszás ( ) Egyes felvételi üzemmódokban néhány funkció nem használható. Ha nem szerepel megjegyzés, akkor a funkciót minden üzemmódban használhatja. : Ez a jel azokat a témaköröket jelöli, amelyek befolyásolhatják a fényképezőgép működését. : Ez a jel olyan további témaköröket jelöl, amelyek kiegészítik az alapvető üzemeltetési eljárásokat. Az útmutató magyarázatai a fényképezőgép vásárlásakor érvényes alapbeállításokból indulnak ki. Az útmutatóban lévő ábrák és képernyőfotók eltérhetnek a fényképezőgépen valóban megjelenőktől. Ezzel a fényképezőgéppel SD memóriakártyákat, SDHC (SD High Capacity nagy kapacitású SD) memóriakártyákat, MultiMediaCard kártyákat, MMCplus kártyákat és HC MMCplus kártyákat használhat. Az útmutatóban ezeket együttesen memóriakártyának nevezzük.

9 Kérjük, olvassa el Próbafelvételek Kérjük, olvassa el 7 Mielőtt fontos képeket készítene, kifejezetten javasoljuk, hogy készítsen több próbafelvételt: így meggyőződhet a fényképezőgép helyes működéséről és működtetéséről. Ügyeljen arra, hogy a Canon Inc., annak leányvállalatai, partnerei és viszonteladói semmilyen felelősséget sem vállalnak a fényképezőgép vagy bármely tartozék (beleértve a memóriakártyát is) olyan hibájáért, amely a kép nem megfelelő, illetve nem megfelelő formában történő rögzítését okozza. Figyelmeztetés a szerzői jogok megsértésének elkerülésére Ügyeljen arra, hogy a Canon digitális fényképezőgépek személyes használatra készültek, és sohasem használhatók olyan módon, hogy az nemzetközi vagy helyi, a szerzői jogokra vonatkozó törvényeket vagy előírásokat sértsen. Vegye figyelembe, hogy bizonyos esetekben az előadásokról, kiállításokról vagy kereskedelmi termékekről fényképezőgéppel vagy más eszközzel készített képek még abban az esetben is szerzői vagy egyéb jogokat sérthetnek, ha a képek személyes használatra készültek. A garancia korlátozása A fényképezőgépre vonatkozó garanciáról a mellékelt Canon jótállási jegyből olvashat. A Canon ügyfélszolgálat elérhetőségéről a Canon jótállási jegyből tájékozódhat.

10 8 Kérjük, olvassa el A fényképezőgép vázának hőmérséklete Ha a fényképezőgépet hosszabb ideig használja, annak váza felmelegedhet. Az ilyen esetekben készüljön fel erre, és legyen óvatos. Ez nem utal hibás működésre. Az LCD kijelzőről Az LCD kijelző rendkívül nagy pontosságú gyártási csúcstechnológiával készül. A képpontok 99,99%-nál nagyobb része előírás szerint működik. Időnként előfordulhat, hogy a képpontok kevesebb mint 0,01%-a hibásan, fekete vagy vörös színnel jelenik meg. Ez nincs hatással a rögzített képre, és nem utal működési hibára. Videorendszer Mielőtt a fényképezőgépet televízióhoz csatlakoztatná, állítsa be a fényképezőgépen a megfelelő videorendszert (228. oldal). A nyelv beállítása A nyelvi beállítás módosításához lásd: A kijelző nyelvének beállítása (15. oldal).

11 9 Kezdeti lépések Előkészületek Állóképek felvétele Állóképek megtekintése Törlés Nyomtatás Videofelvétel készítése Videofelvétel megtekintése Képek áttöltése számítógépre Rendszertérkép

12 10 Előkészületek Kezdeti lépések Előkészületek Az akkumulátor feltöltése 1. Helyezze az akkumulátort kattanásig az akkumulátortöltőbe. Illessze egymáshoz a jeleket. 2. Csatlakoztassa az akkumulátortöltőt (CB-2LZ) egy konnektorba, vagy csatlakoztassa a tápkábelt az akkumulátortöltőbe (CB-2LZE), másik végét pedig egy konnektorba. Töltésjelző (fent) Töltés: narancssárgán világít 3. A töltés befejezése után vegye ki az akkumulátort a töltőből. A töltéshez kb. 2 óra és 20 perc szükséges. Töltésjelző (lent) Töltés befejeződött: zölden világít Az akkumulátor védelme és élettartama megőrzése érdekében a folyamatos töltés ne legyen hosszabb 24 óránál.

13 Előkészületek 11 Az akkumulátor és a memóriakártya behelyezése 1. Csúsztassa el a fedelet (a), és nyissa ki (b). b Kezdeti lépések a 2. Tolja az akkumulátor zárát a nyíl irányába (c), és helyezze be záródásig az akkumulátort. Akkumulátorzár c

14 12 Előkészületek Kezdeti lépések 3. Helyezze be a memóriakártyát, amíg a helyére nem kattan. Elülső oldal Írásvédelmi kapcsoló (csak SD vagy SDHC memóriakártyáknál) Ellenőrizze, hogy az írásvédelmi kapcsoló nyitott állásban legyen (csak SD és SDHC memóriakártyák esetén). Ellenőrizze, hogy a memóriakártyát a helyes irányban helyezi be. 4. Csukja be a fedelet (d), és csúsztassa el, amíg a helyére nem kattan (e). d e A behelyezés előtt ügyeljen a memóriakártya helyes irányára. Ha fordítva helyezi be a kártyát, akkor a fényképezőgép nem ismeri fel azt, ami hibás működéshez vezethet.

15 Előkészületek 13 Az akkumulátor eltávolítása Az akkumulátor zárát tolja a nyíl irányába, és tartsa ott, amíg kiveszi az akkumulátort. Akkumulátorzár Kezdeti lépések A memóriakártya eltávolítása Az ujjával nyomja meg a memóriakártyát, míg kattanás után ki nem old, majd vegye ki. A nyakba akasztható szíj befűzése c b a Húzza szorosra a szíjat a csatban, hogy ne csúszhasson ki. Tegye ugyanezt a fényképezőgép másik oldalán is. A fényképezőgép leejtésének elkerülése érdekében azt javasoljuk, hogy a nyakba akasztható szíjat a fényképezőgép használata előtt fűzze be.

16 14 Előkészületek Kezdeti lépések A dátum és az idő beállítása A Dátum/idő beállítására szolgáló menü a fényképezőgép első bekapcsolásakor automatikusan megjelenik. ON/OFF gomb gomb Vezérlőtárcsa gombok MENU gomb 1. Nyomja meg az ON/OFF gombot. 2. Adja meg a hónapot, a napot, az évet és az időt, valamint a megjelenítésük sorrendjét. 1. A vagy a gombbal válasszon beállítást. 2. A vagy a gombbal állítsa be a kívánt értéket. A vezérlőtárcsát értékek beállítására is használhatja. 3. Nyomja meg a gombot. A korábban már beállított Dátum/idő módosítása Az alábbi lépésekkel jelenítse meg a Dátum/idő beállítására szolgáló menüt, majd hajtsa végre a fenti 2. és 3. lépéseket. 1. Nyomja meg a MENU gombot. 2. A vagy a gombbal válassza a (Beállít) menüt. 3. A vagy a gombbal válassza a [Dátum/idő] lehetőséget. 4. Nyomja meg a gombot.

17 Előkészületek 15 A dátum/idő beállításait a fényképezőgép saját beépített, újratölthető lítium akkumulátora segítségével képes megőrizni. Ha feltöltött akkumulátort helyez a fényképezőgépbe, vagy a külön megvásárolható ACK-DC50 hálózati adaptert használja, az akkumulátor körülbelül négy óra alatt töltődik fel. A töltés még a fényképezőgép kikapcsolt állapotában is folytatódik. A dátum/idő beállításai körülbelül három héttel afő akkumulátorok eltávolítása után elveszhetnek. Ha ez előfordul, állítsa be újra a dátumot és az időt. Kezdeti lépések A kijelző nyelvének beállítása Beállíthatja, hogy a menük és az üzenetek milyen nyelven jelenjenek meg az LCD kijelzőn. gomb gomb gombok MENU gomb 1. Nyomja meg a (Lejátszás) gombot. 2. Tartsa lenyomva a gombot, és nyomja meg amenu gombot. 3. A, a, a vagy a gombbal válasszon nyelvet. 4. Nyomja meg a gombot.

18 16 Előkészületek Kezdeti lépések A memóriakártya formázása Mindig formázza az újonnan vásárolt memóriakártyákat, illetve azokat, amelyekről az összes képet és egyéb adatot törölni szeretné. ON/OFF gomb gomb gombok MENU gomb Felhívjuk figyelmét, hogy a memóriakártya formázása az összes adatot törli, beleértve a védett képeket (197. oldal) és a hangfelvevővel rögzített hangfájlokat is (195. oldal). 1. Nyomja meg az ON/OFF gombot. 2. Válassza a [Formázás] parancsot. 1. Nyomja meg a MENU gombot. 2. A vagy a gombbal válassza a menüt. 3. A vagy a gombbal válassza a [Formázás] lehetőséget. 4. Nyomja meg a gombot. 3. Formázza a memóriakártyát. 1. A vagy a gombbal válassza az [OK] lehetőséget. 2. Nyomja meg a gombot. Akkor jelenik meg, ha a hangrögzítővel felvett hangadatok találhatók a memóriakártyán.

19 Állóképek felvétele 17 Állóképek felvétele ( üzemmód) Zárkioldó gomb ON/OFF gomb gomb Jelzőfények Módválasztó tárcsa Kezdeti lépések DISP. gomb 1. Nyomja meg az ON/OFF gombot. Az indító hang hallható, és az LCD kijelzőn az indító kép jelenik meg. Az ON/OFF gomb újbóli megnyomása kikapcsolja a tápellátást. 2. Válasszon felvételi üzemmódot. 1. Állítsa a módválasztó tárcsát állásba. 3. Irányítsa a fényképezőgépet a kívánt témára. Fényképezőgép bemozdulásának elkerülése Kezét szorítsa testéhez, miközben a fényképezőgépet erősen fogja meg az oldalainál. Állvány használata is jó megoldás. 4. Az élesség beállításához nyomja le óvatosan (félig) a zárkioldó gombot. Amikor a fényképezőgép beállítja az élességet, kétszer hangjelzést ad, és a jelzőfény zölden (a vaku használatakor narancssárgán) világít.

20 18 Állóképek felvétele Kezdeti lépések 5. A felvétel elkészítéséhez nyomja le teljesen a zárkioldó gombot. Az expozíciós hang lesz hallható, és a gép rögzíti a képet. Ha a fényképezőgép vagy az alany megmozdul az expozíciós hang közben, a kép homályos lehet. A rögzített képek közvetlenül a készítésük után kb. 2 másodpercre megjelennek az LCD kijelzőn (Felvétel ellenőrzése). A zárkioldó gomb lenyomásával még akkor is készíthet felvételt, ha egy kép látható a kijelzőn. Ha a zárkioldó gombot lenyomva tartja a rögzítés után, akkor a kép továbbra is a kijelzőn marad. A jelzőfény zölden villog, és a fényképezőgép rögzíti a képfájlt a memóriakártyára. Éles képek készítése A fényképezőgép automatikusan beállítja az élességét, amikor félig lenyomja a zárkioldó gombot*. * A zárkioldó gomb kétlépcsős működésű. Az első fázist nevezzük félig történő lenyomásnak. Félig történő lenyomás az élesség beállításához Helyes Bip, bip... Lenyomás teljesen Helytelen Lenyomás azonnal teljesen A felvétel előkészítése Befejeződött: zölden világít (narancssárgán, ha a vaku villanni fog) Rögzítés: zölden villog AF keret Az LCD kijelzőn egy zöld AF keret jelzi az élesség helyét. Némítás Ha megnyomja a gombot a fényképezőgép bekapcsolása közben, azzal minden hangot kikapcsol. A beállítás értékét a [Némítás] beállításban módosíthatja a Beállít menüben (59. oldal).

21 Állóképek megtekintése 19 Állóképek megtekintése gomb Kezdeti lépések gombok Vezérlőtárcsa 1. Nyomja meg a (Lejátszás) gombot. 2. A vagy a gombbal jelenítse meg a kívánt képet. A gombbal az előző, míg a gombbal a következő képet jelenítheti meg. A képek gyorsabban követik egymást, ha a gombot lenyomva tartja, de ilyenkor gyengébb minőségben jelennek meg. A vezérlőtárcsát képek kijelölésére is használhatja. Az óra járásával ellentétes irányban elforgatva az előző képet, míg az óra járásával megegyező irányban elforgatva a következő képet jelenítheti meg. A Lejátszás menüben [Már látott]* vagy [Felvett] értékre állíthatja a [Folytatás] beállítást. (* Alapbeállítás) Ha a [Már látott] lehetőséget választja, a legutóbb megtekintett kép jelenik meg (Lejátszás folytatása). Az alábbi műveleteknél a [Folytatás] beállítástól függetlenül a legutóbb megtekintett kép jelenik meg: kép elkészítése, a memóriakártya cseréje, illetve egy kép módosítása a memóriakártyán számítógép segítségével.

22 20 Törlés Kezdeti lépések Törlés gomb gomb Vezérlőtárcsa gombok gomb 1. Nyomja meg a (Lejátszás) gombot. 2. A vagy a gombbal válassza ki a törölni kívánt képet, majd nyomja meg a gombot. A vezérlőtárcsát képek kijelölésére is használhatja. 3. Ellenőrizze a [Törlés] kijelölését, és nyomja meg a gombot. A törlés helyett a kilépéshez válassza a [Mégse] beállítást. Vegye figyelembe, hogy a törölt képek nem állíthatók vissza. Kellő körültekintéssel járjon el a képek törlésénél.

23 Nyomtatás 21 Nyomtatás gomb gomb Csatlakozó fedele Kezdeti lépések gombok DIGITAL csatlakozó FUNC./SET gomb Vezérlőtárcsa 1. Csatlakoztassa a fényképezőgépet egy közvetlen nyomtatásra alkalmas nyomtatóhoz. Nyissa ki a fényképezőgép csatlakozófedelét, és dugja be teljesen az interfészkábelt a csatlakozóba. A csatlakoztatási lépéseket a nyomtató használati útmutatójában olvashatja el. Mivel a fényképezőgép szabványos protokollt (PictBridge) használ, a Canon gyártmányú nyomtatók mellett a PictBridge protokollnak megfelelő egyéb nyomtatók is használhatók. A részleteket lásd: Közvetlen nyomtatási útmutató. 2. Kapcsolja be a nyomtatót. 3. Kapcsolja be a fényképezőképet a (Lejátszás) gombbal. A gomb kéken világít.

24 22 Nyomtatás Kezdeti lépések 4. Válassza ki a nyomtatni kívánt képet a vagy a gombbal, majd nyomja meg a gombot. A gomb kéken villog, és megkezdődik a nyomtatás. A vezérlőtárcsát képek kijelölésére is használhatja. A nyomtatás befejezése után kapcsolja ki a fényképezőgépet, és távolítsa el az interfészkábelt. Ezen a fényképezőgépen nem szúrható be a felvételkészítés közben a dátum a fényképre (dátumbélyegző). A következő módon azonban kinyomtathatja a dátumot. - Beállítás a fényképezőgép Digital Print Order Format (DPOF) funkciójával (207. oldal). Állítsa a [Dátum] lehetőséget [Be] értékre a [Nyomtatási beállítás] alatt a (Nyomtatás) menüben. - Csatlakoztassa a fényképezőgépet egy nyomtatóhoz, és nyomtassa ki a dátumot. Lásd: Közvetlen nyomtatási útmutató. - Helyezze a memóriakártyát a nyomtatóba, és nyomtassa ki a dátumot. Lásd a nyomtató felhasználói kézikönyvét. - Használja a mellékelt szoftvert. Lásd: Szoftver használati útmutató.

25 Nyomtatás 23 Nyomtatás nyomtatási listáról (Nyomtatási lista) A képeket egyszerűen felveheti a nyomtatási listára, ha a kép elkészítése után azonnal, vagy pedig annak megtekintésekor megnyomja a gombot. A nyomtatási listán szereplő képeket könnyen kinyomtathatja, amikor a fényképezőgépet egy nyomtatóhoz csatlakoztatja. Hozzáadás a Nyomtatási listához 1. Nyomja meg a gombot (csak állóképeknél). 2. Hozzáadás a nyomtatási listához. 1. A vagy a gombbal válassza ki a nyomtatási példányszámot. 2. A vagy a gombbal válassza a [Felveszi] elemet. 3. Nyomja meg a gombot. Ha egy képet el kíván távolítani a nyomtatási listáról, nyomja meg újra a gombot, használja a vagy gombokat a [Leveszi] lehetőség kiválasztásához, majd nyomja meg a FUNC./SET gombot. Kezdeti lépések Képek nyomtatása a Nyomtatási listáról Ez a leírás Canon SELPHY ES vagy SELPHY CP sorozatú nyomtatók használatával készült. 1. Csatlakoztassa a fényképezőgépet a nyomtatóhoz. 2. Nyomtassa ki a képet. 1. A vagy a gombbal válassza a [Most nyomtat] lehetőséget. A vagy gombbal ellenőrizheti a nyomtatási listára felvett képeket. 2. Nyomja meg a gombot. A nyomtatás elindul. Ha a nyomtatás megszakad és újraindul, akkor a sorban található következő képtől folytatódik. Nyomtatási példányszám

26 24 Videofelvétel készítése Kezdeti lépések Videofelvétel készítése ( Normál mód) Zárkioldó gomb ON/OFF gomb Módválasztó tárcsa Jelzőfények Vezérlőtárcsa 1. Nyomja meg az ON/OFF gombot. 2. Válasszon felvételi üzemmódot. 1. Állítsa a módválasztó tárcsát (Videó) állásba. 2. A vezérlőtárcsával válassza a (Normál) lehetőséget. 3. Irányítsa a fényképezőgépet a kívánt témára. Ne érintse meg a mikrofont felvétel közben. A gombok és más vezérlőelemek használatát kísérő hangok rákerülnek a videofelvételre. Mikrofon Felülnézet

27 Videofelvétel készítése Az élesség beállításához nyomja le félig a zárkioldó gombot. Amikor a fényképezőgép beállítja az élességet, kétszer hangjelzést ad, és a jelzőfény zölden világít. A fényképezőgép automatikusan kiválasztja az expozíció, az élesség és a fehéregyensúly beállítását. A felvétel előkészítése befejeződött: zölden világít Kezdeti lépések 5. A felvétel elkészítéséhez nyomja le teljesen a zárkioldó gombot. Megkezdődik a felvétel. Felvétel közben az eltelt felvételi idő és a [ Felv] kijelzés látható az LCD kijelzőn. Eltelt idő 6. A zárkioldó gomb ismételt teljes megnyomása leállítja a felvételt. A jelzőfény zölden villog, és a fényképezőgép rögzíti a fájlt a memóriakártyára. Legnagyobb klipméret: 4 GB* A felvétel automatikusan leáll, ha letelt a maximális felvételi idő, illetve ha a beépített memória vagy a memóriakártya megtelik. Rögzítés: zölden villog * Ha a felvétel hossza eléri az 1 órát, a rögzítés akkor is megáll, ha a felvétel mérete nem éri el a 4 GB-ot. A memóriakártya méretétől és az adatírás sebességétől függően a felvétel leállhat, mielőtt a fájlméret a 4 GB-ot, illetve a felvételi idő az egy órát eléri.

28 26 Videofelvétel megtekintése Kezdeti lépések Videofelvétel megtekintése gomb gombok gomb Vezérlőtárcsa 1. Nyomja meg a (Lejátszás) gombot. 2. A vagy a gombbal jelenítse meg a videofelvételt, és nyomja meg a gombot. A ikonnal jelölt képek videofelvételek. A vezérlőtárcsát képek kijelölésére is használhatja. 3. A vagy a gombbal válassza a (Lejátszás) parancsot, majd nyomja meg a gombot. Elindul a videofelvétel lejátszása. Ha lejátszás közben megnyomja a FUNC./SET gombot, azzal szüneteltetheti és újraindíthatja a lejátszást. A lejátszás hangerejét a és a gombbal szabályozhatja.

29 Képek áttöltése számítógépre 27 Képek áttöltése számítógépre Ajánlott a mellékelt szoftver használata. Szükséges elemek fényképezőgép és számítógép, a fényképezőgéphez kapott Canon Digital Camera Solution Disk CD-ROM, a fényképezőgéphez kapott interfészkábel. Kezdeti lépések Rendszerkövetelmények A szoftvert a következő követelményeknek eleget tevő számítógépre telepítse. Windows Operációs rendszer Windows Vista (Service Pack 1) Windows XP Service Pack 2 Számítógép típusa A fenti operációs rendszerek valamelyikével működő számítógép beépített USB-porttal. CPU Állókép Pentium 1,3 GHz-es vagy nagyobb teljesítményű Videofelvétel Core2 Duo 1,66 GHz-es vagy nagyobb teljesítményű RAM Állókép 1 GB vagy több Videofelvétel 1 GB vagy több Illesztő USB Merevlemez szabad területe Megjelenítés Canon segédprogramok - ZoomBrowser EX : 200 MB vagy több - PhotoStitch : 40 MB vagy több - Digital Photo Professional : 200 MB vagy több képpont/high Color (16 bites) vagy jobb

30 28 Képek áttöltése számítógépre Kezdeti lépések Macintosh Operációs rendszer Mac OS X (v.10.4 v.10.5) Számítógép típusa A fenti operációs rendszerek valamelyikével működő számítógép beépített USB-porttal. CPU Állókép PowerPC G4/G5 vagy Intel processzor Videofelvétel Core Duo 1,66 GHz-es vagy nagyobb teljesítményű RAM Állókép 1 GB vagy több Videofelvétel 1 GB vagy több Illesztő USB Merevlemez szabad területe Megjelenítés Canon segédprogramok - ImageBrowser : 300 MB vagy több - PhotoStitch : 50 MB vagy több - Digital Photo Professional : 200 MB vagy több képpont/ szín vagy jobb Képek áttöltésének előkészítése 1. A szoftver telepítése Windows 1. Helyezze be a Canon Digital Camera Solution Disk CD-ROM-ot a számítógép CD-egységébe. 2. Kattintson az [Easy Installation/ Egyszerű telepítés] elemre. A telepítés folytatásához kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat. 3. A telepítés befejezése után kattintson a [Restart/Újraindítás] vagy a [Finish/Befejezés] gombra. A telepítés befejezése után megjelenik a [Restart/Újraindítás] vagy a [Finish/Befejezés] gomb. Kattintson a megjelenő gombra. 4. A szokásos asztal megjelenése után vegye ki a CD-ROM-ot a CD-egységből.

31 Képek áttöltése számítógépre 29 Macintosh Kattintson duplán a ikonra a CD-ROM ablakban. A telepítő megjelenő paneljén kattintson az [Install/Telepítsd] gombra. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat. Kezdeti lépések 2. A fényképezőgép csatlakoztatása számítógéphez. 1. Kösse össze a kapott interfészkábellel a számítógép USB-portját és a fényképezőgép DIGITAL csatlakozóját. Nyissa ki a fényképezőgép csatlakozófedelét, és dugja be teljesen az interfészkábelt a csatlakozóba. USB-port DIGITAL csatlakozó Interfészkábel 3. Előkészület a képek számítógépre történő áttöltésére 1. Kapcsolja be a fényképezőképet a (Lejátszás) gombbal.

32 30 Képek áttöltése számítógépre Kezdeti lépések 4. Indítsa el a CameraWindow programot. Windows Válassza a [Canon CameraWindow] elemet, és kattintson az [OK] gombra. Ha a fent látható párbeszédpanel nem jelenik meg, kattintson a [Start] gombra, és válassza sorban az [All programs/minden program] vagy [Programs/Programok], [Canon Utilities], [CameraWindow], [CameraWindow] és [CameraWindow] parancsot. Megjelenik a CameraWindow ablaka. Macintosh A fényképezőgép és a számítógép közötti kapcsolat létrehozása után megjelenik a CameraWindow ablak. Ha a párbeszédpanel nem látható, kattintson a [CameraWindow] ikonra a dokkon (a képernyő alján megjelenő sávon). A képek áttöltésének előkészítése ezzel befejeződött. A további lépések leírásáért lásd: Képek áttöltése a fényképezőgép segítségével (Közvetlen átvitel) (31. oldal). A képek számítógépre való letöltésének részletes ismertetést a Szoftver használati útmutató tartalmazza.

33 Képek áttöltése számítógépre 31 Képek áttöltése a fényképezőgép segítségével (Közvetlen átvitel) Ezzel a módszerrel a fényképezőgép funkcióival töltheti át a képeket. Mielőtt első ízben tölt át képeket a közvetlen átvitel használatával, telepítse a szükséges szoftvert (28. oldal). Kezdeti lépések gomb gomb gombok MENU gomb 1. Ellenőrizze, hogy a Közvetlen átvitel menü megjelenik a fényképezőgép LCD kijelzőjén. A gomb kéken világít. Ha a Közvetlen átvitel menü nem jelent meg, nyomja meg a MENU gombot. Közvetlen átvitel menü 2. Nyomja meg a gombot. Megtörténik a korábban a számítógépre át nem töltött képek áttöltése.

34 32 Képek áttöltése számítógépre Kezdeti lépések A Közvetlen átvitel menü alábbi parancsaival is beállíthatja a képek letöltésének kívánt módját. Minden kép Új képek DPOF átvitel képei Választás, átvitel Háttérkép Az összes kép átvitele és mentése a számítógépen. Csak a korábban még át nem vitt képek áttöltése és mentése a számítógépen. Csak a DPOF beállításainak megfelelő képek átvitele és mentése a számítógépen. A megtekintés után kijelölt képek átvitele és mentése a számítógépen. A megtekintés után kijelölt képek átvitele és mentése a számítógépen. Az átvitt képek háttérképként jelennek meg a számítógép asztalán. Minden kép/új képek/dpof átvitel képei 1. A vagy a gombbal válassza a, a vagy a beállítást, és nyomja meg a gombot. Megkezdődik a képek áttöltése. Az áttöltés ideje alatt a gomb kéken villog. A művelet befejezése után ismét a Közvetlen átvitel menü jelenik meg. A FUNC./SET gomb megnyomásával törölheti a folyamatban lévő áttöltést. Választás, átvitel/háttérkép 1. A vagy a gombbal válassza a vagy a beállítást, és nyomja meg a gombot (vagy a gombot).

35 Képek áttöltése számítógépre A vagy a gombbal válassza ki az áttölteni kívánt képeket, és nyomja meg a gombot. Megkezdődik a képek áttöltése. Az áttöltés ideje alatt a gomb kéken villog. 3. Az áttöltés befejeződése után nyomja meg a MENU gombot. Ekkor visszalép a Közvetlen átvitel menübe. Kezdeti lépések Háttérképként csak JPEG-képek tölthetők át a számítógépre. A gombbal választott beállítást a fényképezőgép a kikapcsolása után is megőrzi. Az előző beállítás lép érvénybe, amikor legközelebb megjelenik a Közvetlen átvitel menü. A képválasztási kijelző jelenik meg közvetlenül, ha a legutóbbi beállítás a [Választás, átvitel] vagy a [Háttérkép] volt. Kattintson a CameraWindow ablak jobb fölső sarkában található jelre, és válasszon egy alkalmazást a megjelenő ablakban. Windows Macintosh Amikor rákattint a CameraWindow ablak jobb alsó sarkában található [ ] jelre, a kiválasztott alkalmazás elindul. Alapértelmezés szerint az áttöltött képek a felvétel dátuma szerinti almappákba kerülnek.

36 34 Rendszertérkép Kezdeti lépések Rendszertérkép Speedlite 220EX Speedlite 430EX II* 4 Speedlite 580EX II* 4 Speedlitevezérlő ST-E2 Nagy teljesítményű vaku HF-DC1 A fényképezőgép tartozéka Nyakba akasztható szíj NS-DC8 Interfészkábel IFC-400PCU* 1 Akkumulátoregység NB-7L* 1 (csatlakozófedéllel) Audio-/videokábel AVC-DC300* 1 Akkumulátortöltő CB-2LZ/CB-2LZE* 1 Canon Digital Camera Solution Disk CD-ROM Hálózati adapter ACK-DC50 Puha tok SC-DC60 sorozat Kompakt hálózati adapter CA-PS700 Távkioldó RS60-E3 Vízhatlan tok WP-DC28 Hálózati tápegység DR-50 Tápkábel Súly vízhatlan tokhoz WW-DC1

37 Rendszertérkép 35 Speedlite SB-E2 Távvezérlő OC-E3 BKT-DC1 vakusín Macro Ring Lite MR-14EX Kezdeti lépések Gyűrűtartozék-készlet RAK-DC2 Macro Twin Lite MT-24EX Közgyűrű LA-DC58K Tele előtétlencse TC-DC58D Memóriakártya USB-kártyaolvasó Canon márkájú közvetlen nyomtatásra alkalmas nyomtatók Windows/Macintosh USB-port Compact Photo Printers* 2 * 3 (SELPHY sorozat) Video BE csatlakozó Audio BE csatlakozó TV/video Tintasugaras nyomtatók* 2 *1 Külön is megvásárolható. *2 A nyomtatóval és az interfészkábelekkel kapcsolatos további információkért lásd az adott nyomtató felhasználói útmutatóját. *3 A fényképezőgép a CP-10/CP-100/CP-200/CP-300 egységhez is csatlakoztatható. *4 A 430EX és az 580EX Speedlite is használható.

38 36 Rendszertérkép Kezdeti lépések Külön megvásárolható tartozékok A következő fényképezőgép-tartozékok külön megvásárolhatók. Egyes tartozékok nem, vagy már nem kaphatók bizonyos régiókban. Objektívek, közgyűrűk LA-DC58K közgyűrű Ez a közgyűrű szükséges a tele előtétlencse, a Macro Ring Lite vagy a Macro Twin Lite vaku fényképezőgépre szereléséhez. TC-DC58D tele előtétlencse Körülbelül 1.4-szeresére változtatja az objektív fókusztávolságát. Vaku EX sorozatú Speedlite A Canon EOS típusú fényképezőgépekhez használható Speedlite. A téma optimális megvilágításával tiszta, természetes képek készítését teszik lehetővé. 220EX/430EX II/580EX II* Speedlite * A 430EX és az 580EX Speedlite is használható. ST-E2 Speedlite Ezzel az eszközzel vezeték nélkül vezérelhet (távoli) Speedlite (kivéve a 220EX Speedlite). HF-DC1 nagy teljesítményű vaku A kiegészítő vakuval olyan témákról készíthet felvételt, amelyek kívül esnek a beépített vaku megvilágítási tartományán. SB-E2 Speedlite A sín használatával megakadályozható, hogy természetellenes árnyék jelenjen meg a tárgy éleinél függőleges irányú fényképezőgéppel történő fényképezés esetén; hasznos kiegészítő portré készítéséhez. A sínhez tartozik az OC-E3 típusú távvezérlő kábel is. OC-E3 távvezérlő kábel A kábel használata lehetővé teszi, hogy a Speedlite akár 60 cm távolságra legyen a fényképezőgéptől a használat közben.

39 Rendszertérkép 37 Macro Ring Lite MR-14EX / Macro Twin Lite MT-24EX Ezeket a vakutípusokat kifejezetten arra a célra fejlesztették ki, hogy szélesebb tartományú makrofelvételeket lehessen készíteni vaku használata mellett. Ha ilyen típusú vakut szeretne csatlakoztatni a fényképezőgéphez, szükség van egy LA-DC58K típusú közgyűrűre, egy OC-E3 típusú távvezérlő kábelre és egy BKT-DC1 típusú vakusínre (külön vásárolhatók meg). Kezdeti lépések Tápellátás NB-7L akkumulátoregység Újratölthető lítiumion-elem. CB-2LZ/CB-2LZE akkumulátortöltő Akkumulátortöltő az NB-7L akkumulátoregységhez. ACK-DC50 hálózati adapter Ennek az adapternek a használatával a háztartási konnektorból biztosítható a fényképezőgép tápellátása. Hosszabb ideig történő tápellátáshoz javasolt, valamint számítógéphez történő csatlakoztatás esetén (nem használható a fényképezőgép akkumulátorának töltésére). Egyéb tartozékok IFC-400PCU interfészkábel Ezzel a kábellel kapcsolható össze a fényképezőgép számítógéppel, Compact Photo Printer nyomtatóval (SELPHY sorozat) vagy tintasugaras nyomtatóval*. * Lásd a tintasugaras nyomtató felhasználói útmutatóját. AVC-DC300 audio-/videokábel Ezzel a kábellel kapcsolható össze a fényképezőgép a televízióval. WP-DC28 vízhatlan tok Ez a tok víz alatti felvételek készítését teszi lehetővé legfeljebb 40 méter mélységig, de természetesen ideális esős időben, a strandon és a sípályán is. SC-DC60 sorozatú puha tok Karcolásoktól és portól védi a fényképezőgépet. Kezelje óvatosan, mivel a bőr anyagú tok elszíneződhet. RAK-DC2 gyűrűtartozék-készlet Objektívgyűrűk három különböző színben.

40 38 Rendszertérkép Kezdeti lépések RS60-E3 távkioldó A távkioldó fénykpezőgéphez történő csatlakoztatása esetén a fényképezőgép megérintése nélkül mőködtetheti a zárkioldó gombot, így kisebb a fényképezőgép bemozdulásának veszélye. Javasolt állványra szerelni vagy más módon rögzíteni a fényképezőgépet. BKT-DC1 vakusín A Macro Ring Lite és a Macro Twin Lite vaku fényképezőgéphez történő csatlakoztatására szolgál. Közvetlen nyomtatásra alkalmas nyomtatók A Canon a következő, külön megvásárolható nyomtatókat kínálja a fényképezőgéphez. Gyorsan és könnyen készíthet fényképminőségű nyomatokat a fényképezőgépet és a nyomtatót közvetlenül összekötve és a fényképezőgép kezelőszerveit használva. Compact Photo Printers (SELPHY series) Tintasugaras nyomtatók További információkért forduljon a legközelebbi Canon-viszonteladóhoz. Eredeti Canon kiegészítők használata javasolt. Ezt a terméket úgy tervezték, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson az eredeti Canon kiegészítőkkel. A Canon nem vállal felelősséget a nem eredeti Canon tartozékok használatából származó hibás működés (például az akkumulátoregység szivárgása és/vagy felrobbanása), a fényképezőgép károsodása vagy az ebből származó balesetek (például tűz) miatt. Ügyeljen arra, hogy a jótállás nem terjed ki a nem eredeti Canon tartozékok használatából származó hibák javítására, ezeket a javításokat csak térítés ellenében kérheti.

41 Bővebb ismeretek 39

42 40 A fényképezőgép részei Elölnézet a Lámpa (AF segédfény: 56. oldal, vörös-szem hatást csökkentő lámpa: 114. oldal, Önkioldó lámpája: 75. oldal) b Csuklószíj rögzítési pontja (13. oldal) c Vakupapucs (265. oldal) d Vaku (73. oldal) e Hangszóró f Gyűrűkioldó gomb (261, 264. oldal) g Gyűrű (264. oldal) h Objektív Az LCD kijelzőt egy vékony műanyag lap boríthatja, amely a szállítás során védi a karcolásoktól. Ha van ilyen, a fényképezőgép használata előtt távolítsa el.

43 41 Hátulnézet A fényképezőgép részei a Kijelző (LCD kijelző) (63. oldal) b Kereső c Csatlakozók fedele d Hálózati tápegység kábelének fedele (259. oldal) e Memóriakártya-/akkumulátorfedél (11. oldal) f Állvány foglalata g A/V OUT (Audio/Video kimenet) csatlakozó (228. oldal) h Távcsatlakozó (274. oldal) i DIGITAL csatlakozó (21, 29. oldal) Az optikai kereső használata a fényképezéshez Az LCD kijelző kikapcsolásával (63. oldal), és az optikai kereső használatával energiát takaríthat meg fényképezés közben. A kereső élességét a dioptriaállító tárcsával állíthatja be, hogy alkalmazkodjon látásához, így a téma mindig élesen jelenik meg (42. oldal). -3,0 és +1,0 m 1 (dioptria) között módosíthat. A zoom beállításától függően előfordulhat, hogy az objektív egy része is megjelenik a keresőben. A kereső képmezejében a ténylegesen rögzített kép kb. 77%-t láthatja.

44 42 Kezelőszervek a Jelzőfények (45. oldal) b Dioptriaállító tárcsa c (Gyorsbillentyű)/ (Nyomtatás/megosztás) gomb (21, 31, 155. oldal) d Expozíciókompenzáció tárcsa (137. oldal) e Expozíciókompenzációs lámpa f ISO érzékenység jelzőfény g Mikrofon (194, 195. oldal) h Módválasztó tárcsa (17, 24, 90. oldal) i ISO érzékenység tárcsa (87. oldal) j Zárkioldó gomb (17, 24. oldal) k Zoom kar (68, 159. oldal) Felvétel: (Nagy látószög)/ (Teleobjektív) Lejátszás: (Index)/ (Nagyítás) l ON/OFF gomb/bekapcsolás jelzőfény (17, 24. oldal) m (Lejátszás) gomb (19. oldal) n (AE rögzítés/fe rögzítés)/ (Mikrofon) gomb (134, 136, 194, 195. oldal) o (Fénymérés)/ (Ugrás) gomb (141, 163. oldal) p FUNC./SET (Funkció/beállítás) gomb (47. oldal) q MENU gomb (48. oldal) r DISP. (Megjelenítés) gomb (63. oldal) s (AF keret választása)/ (Egyetlen kép törlése) gomb (121, 20. oldal) t (Makró)/ gomb (74. oldal) u (Kézi élesség)/ gomb (128. oldal) v (Vaku)/ gomb (73. oldal) w (Sorozatfelvétel)/ (Önkioldó)/ gomb (111, 75. oldal) x Vezérlőtárcsa (43. oldal)

45 43 A vezérlőtárcsa használata A vezérlőtárcsa óramutató járásával ellentétes forgatása megegyezik a gomb megnyomásával, míg az óramutató járásával megegyező forgatása a gomb használatával (egyes funkciók esetén pedig a vagy gombokkal). A vezérlőtárcsa forgatásával az alábbi műveleteket végezheti el. A műveletet a vezérlőtárcsával végezheti el. A fényképezőgép részei A felvételi funkciók A felvételi üzemmódok kiválasztása (24, 91, 104. oldal) Parancsok kiválasztása a következő módokban: / / / (73, 74, 111, 75. oldal) A FUNC. menü parancsainak kiválasztása (47. oldal) Felvételi irány választása Panoráma funkció üzemmódban (102. oldal) Zársebesség és rekesznyílásérték választása (96, 98. oldal) Az AF keret mozgatása (123. oldal) Élesség állítása kézi élességállítási üzemmódban (130. oldal) Programeltolás (135. oldal) Fénymérési mód (141. oldal) A lejátszási funkciók Egy kép kiválasztása (19, 159, 160, 163. oldal) Működés beállításkor/szerkesztéskor (177, 187, 194, 195, 207, 214. oldal) Működés videofelvételek megjelenítésekor/szerkesztésekor (26, 171, 173. oldal) A felvételi és lejátszási funkciók Menüpont kiválasztása és beállítások megadása (47, 48, 230. oldal) Az óra kijelzési színének megváltoztatása (46. oldal) A Sajátgép tartalmának beállítása (230. oldal)

46 44 A gomb használata A gomb a fényképezőgép be- és kikapcsolásához, valamint a felvétel és a lejátszás üzemmód közötti váltáshoz használható. Zárkioldó gomb ON/OFF gomb gomb A fényképezőgép kikapcsolása Nyomja meg az ON/OFF gombot Felvétel üzemmód Nyomja meg a gombot Nyomja meg az ON/OFF gombot Nyomja meg félútig a zárkioldó gombot Nyomja meg a gombot Lejátszás üzemmód Objektív behúzva* Objektív kiengedve * Módosíthatja az objektív automatikus behúzásáig visszaszámlált időt a (Beállít) menü [Lencse behúzás] elemével (60. oldal).

47 45 Jelzőfények A fényképezőgép hátán található jelzőfények a következő esetekben világítanak vagy villognak. Felső jelzőfény Zöld : felvételre kész (hangjelzés kétszer)/kijelző kikapcsolva Zölden villogó : kép rögzítésekor/olvasásakor/törlésekor/ átvitelekor (számítógéphez/nyomtatóhoz csatlakoztatva) Narancssárga : felvételre kész (vaku bekapcsolva) Narancssárgán villogó : felvételre kész (figyelmeztetés a fényképezőgép bemozdulására) Alsó jelzőfény Sárga : makró üzemmód/kézi élesség üzemmód/ AF rögzítés üzemmód Sárgán villogó : élességállítási probléma (egyszeres hangjelzés) A fényképezőgép részei Ha zölden villog a fényképezőgép hátoldalán található jelzőfény, akkor ne hajtsa végre a következő műveleteket. Ezek a képadatok sérülését okozhatják: - a fényképezőgép mozgatása vagy meglökése, - kikapcsolás vagy a memóriakártya/akkumulátor fedelének kinyitása.

48 46 Az óra megjelenítése Megjelenítheti az aktuális dátumot és időt 5 másodpercre* a következő módszerekkel. * Alapértelmezett beállítás. a A fényképezőgép bekapcsolása közben tartsa lenyomva a FUNC./SET gombot. b Valamelyik felvételi vagy lejátszási üzemmódban egy másodpercnél hosszabb ideig tartsa lenyomva a FUNC./SET gombot. Ha vízszintesen tartja a fényképezőgépet, az idő jelenik meg. Függőlegesen tartott fényképezőgépnél az idő és a dátum jelenik meg. Ha az a módszert használja, és függőlegesen tartja a fényképezőgépet, először ugyanúgy az idő fog megjelenni, mintha vízszintesen tartaná a fényképezőgépet. A kijelző színét a vagy a gombbal vagy a vezérlőtárcsa elfordításával változtathatja meg. Az óra eltűnik a kijelzőről, amikor letelik a megjelenítési időtartam, vagy megnyom egy gombot. Az óra megjelenítési időtartama a menüben adható meg (60. oldal). Az óra nem jeleníthető meg nagyított megjelenítésnél és indexképes lejátszásnál.

49 47 Alapvető műveletek Menük és beállítások A felvételi és a lejátszási üzemmódok beállításai, valamint a fényképezőgép alapbeállításai, ilyenek a nyomtatási beállítások, illetve a dátum, az idő és a hangjelzés, a FUNC., a Felvétel, a Lejátszás, a Nyomtatási, a Beállít, a Sajátgép és a Saját menü menüben adhatók meg. FUNC. menü ( gomb) Ezzel a menüvel az általános felvételi beállítások adhatók meg Alapvető műveletek 3 4 Az ábrán a FUNC. menü látható üzemmódban. 1 Állítsa a módválasztó tárcsát a kívánt felvételi módra. 2 Nyomja meg a gombot. 3 A vagy a gombbal válasszon menüelemet. Egyes felvételi üzemmódokban néhány elem nem használható. 4 A vagy a gombbal válasszon beállítást amenüelemhez. Azok az elemek, amelyeken a ikon látható, a DISP. gombbal módosíthatók. Beállítás választása után a zárkioldó gomb megnyomásával azonnal elkészítheti a felvételt. A felvétel elkészítése után ismét megjelenik a menü, így egyszerűen módosíthatja a beállításokat. A vezérlőtárcsa segítségével is választhat beállítást a menüelemhez. 5 Nyomja meg a gombot.

50 48 A Felvétel, a Lejátszás, a Nyomtatási, a Beállít, a Sajátgép és a Saját menü menü (MENU gomb) Ezeken a menükön a felvétel, a lejátszás és a nyomtatás beállításai adhatók meg. 1 (Beállít) menü (Felvétel) menü (Sajátgép) menü (Saját menü) menü 5 2 A menük között a vagy a gombbal válthat. 3 4 Az ábrán a Felvétel menü látható üzemmódban. 1 Nyomja meg a MENU gombot. 2 A menük között a vagy a gombbal válthat. Ehhez a zoom kart is használhatja. A következő menük jelennek meg: Fényképezés: Felvétel/ Beállít/ Sajátgép]/ Saját menü Lejátszás: Lejátszás/ Nyomtatás/ Beállít/ Sajátgép 3 A vagy a gombbal válasszon menüelemet. Egyes felvételi üzemmódokban néhány elem nem használható. A menüelemek választásához a vezérlőtárcsa is használható. 4 A vagy a gombbal válasszon beállítást. A három pontot (...) tartalmazó menüelemek beállításakor az újabb menü megjelenítéséhez nyomja meg a FUNC./SET gombot. Nyomja meg újra a FUNC./SET gombot a beállítás jóváhagyásához, majd a MENU gombbal visszatérhet a menüképernyőre. 5 Nyomja meg a MENU gombot.

51 49 Az LCD kijelzőn megjelenő adatok és menük Felvétel üzemmód Fényképezőgép bemozdulása ( ) (235. oldal) A rendelkezésre álló felvételi üzemmódok Hisztogram (52. oldal) a t b Zársebesség, Rekesznyílás értéke d f h j c e g i s pn r q o k l 298. oldal Az akkumulátor töltöttségének jelzője m Av/Tv sáv (96, 98. oldal) Szpot AE pont keret/ AF keret Expozíció jelzője (101. oldal) Rögzíthető képek száma (állóképek)/hátralévő idő/eltelt idő (videók) Alapvető műveletek Megjelenített adat Beállítás módja Fehér-egyensúly vagy Felvett FUNC./SET gomb a pixelek száma, stb. (FUNC. menü) b Expozíciókompenzáció ( Expozíciókompenzáció tárcsa ) Digitális telekonverter ( 1.7x/ MENU gomb (Felvétel menü) c 2.2x)/Digitális zoom tényezője/ zoom kar Biztonsági zoom ( ) d Makró ( ) gomb ISO érzékenység e tárcsa ( módban ) ( ) f Vaku ( ) gomb Vörösszem kor. ( ) MENU gomb g (Vakuvezérlés menü a Felvétel menüben) Felv. üzemmód h / gomb ( )

52 50 Megjelenített adat i Autom.forgatás] ( ) MENU gomb (Beállít menü) Felvétel üzemmód j Beállítás módja Módválasztó tárcsa, vezérlőtárcsa k Képstabilizálás ( ) MENU gomb (Felvétel menü) l i-contrast ( ) MENU gomb (Felvétel menü) m Hangbeállítás ( ) MENU gomb (Beállít menü) n Új mappa ( ) MENU gomb (Beállít menü) o Időzóna ( ) MENU gomb (Beállít menü) p Kézi élesség ( ) MF gomb q Fénymérési mód ( ) gomb r Expozíció-váltás ( ) gomb s AE rögzítés/fe rögzítés gomb t Kijelző segédvonalai MENU gomb (Felvétel menü) Az akkumulátor töltöttségének jelzője A következő ikonok, illetve üzenet jelenhet meg. Az LCD kijelző képe (vörösen villog) Cseréljen akkumulátort. Leírás A töltöttség szintje megfelelő. Mihamarabb töltse fel az akkumulátort, ha hosszabb ideig szeretné használni a fényképezőgépet. Lemerülőben van az akkumulátor. Töltse fel az akkumulátort. Az akkumulátor lemerült, a fényképezőgépet nem lehet tovább használni. Haladéktalanul töltse fel az akkumulátort.

53 51 Ha a jelzőfény narancssárgán villog, és megjelenik a fényképezőgép bemozdulására figyelmeztető ikon ( ), akkor hosszú záridő van beállítva a gyenge fényviszonyok miatt. Használja a a következő módszereket a felvételhez: - válasszon az IS üzemmód beállításnál a [Ki] helyett másik értéket (85. oldal); - növelje az ISO érzékenység értékét (87. oldal); - használja az Aut. ISO váltás beállítást (88. oldal); - a helyett válasszon másik vakubeállítást (73. oldal); - rögzítse állványra vagy más módon a fényképezőgépet. Lejátszás üzemmód (Részletes) u x Az akkumulátor töltöttségének jelzője Megjelenített kép száma/ képek száma összesen Mappa száma-fájl száma Felvétel adatai Alapvető műveletek Hisztogram w v Fájlméret Rögzített képpontok (Állóképek)/rögzített hossz (Videó) Felvétel dátuma/időpontja u v w x Megjelenített adat Beállítás módja Nyomtatási lista gomb, MENU gomb (Nyomtatási menü) (Lejátszás) i-contrast/vörösszemkorrekció funkció/képkivágás/ MENU gomb (Lejátszás menü) Átméretezett kép/saját színbeállít. ( ) Védelem állapota ( ) Kép Hangjegyzettel ( ) gomb Tömörítés (állókép)/rögzített képpontok FUNC./SET gomb (FUNC. menü) száma (állókép), Videó ( ) Auto.kategória ( ) MENU gomb (Felvétel menü) Saját kateg. ( ) MENU gomb (Lejátszás menü)

54 52 Egyes képeknél a következő adatok is megjelenhetnek. A WAVE formátumtól eltérő vagy ismeretlen formátumú csatolt hangfájl. A Kamera fájlrendszerének tervezési szabályai szabványnak nem megfelelő JPEG-kép (278. oldal). AVI adattípus Ismeretlen adattípus Előfordulhat, hogy a más fényképezőgéppel készített képekhez tartozó adatok nem megfelelően jelennek meg. Figyelmeztetés túlexponálásra A következő esetekben a kép túlexponált részei villognak: - amikor a képet közvetlenül a felvétel után ellenőrzi az LCD kijelzőn (adatokkal), - amikor a részletes megjelenítési módot használja lejátszás közben. A Hisztogram A hisztogram olyan diagram, amely alapján ellenőrizhető a kép világossága. A hisztogramot,, és üzemmódban is megjelenítheti fényképezés közben a világosság ellenőrzéséhez. Minél nagyobb a diagram bal oldala felé irányuló eltolódás, annál sötétebb a kép. Minél nagyobb a diagram jobb oldala felé irányuló eltolódás, annál világosabb a kép Az expozíciókompenzáció funkcióval a kép világosságát még a rögzítés előtt kijavíthatja (137. oldal). Példák hisztogramra Sötét kép Kiegyenlített kép Világos kép A képek világosságának módosításához üzemmódban megváltoztathatja a záridőt, a rekesznyílás-értéket és az ISO érzékenység értékét.

55 53 Felvétel üzemmód Állókép Videó Menüelem Beállítások Oldalszám Beállítás a,, MF, vagy / gombbal Fénymérési mód Makró Kézi élesség Vaku Felv. üzemmód 17, 90. oldal 24, 104. oldal Menüelem Beállítások Oldalszám (Videó üzemmódban a ikon is megjelenik.) 141. oldal 74. oldal 130. oldal 73. oldal 111, 75. oldal Alapvető műveletek Beállítás az ISO érzékenység és az expozíciókompenzáció tárcsával Menüelem Beállítások Oldalszám ISO érzékenység 87. oldal Expozíciókompenzáció 137. oldal

MAGYAR. Fényképezőgép használati útmutató. Kezdeti lépések. 9. oldal

MAGYAR. Fényképezőgép használati útmutató. Kezdeti lépések. 9. oldal MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató Kezdeti lépések 9. oldal Mindenképpen olvassa el a Biztonsági óvintézkedések című részt (oldalak: 179 188). A csomag tartalmának ellenőrzése A csomagban az alábbiak

Részletesebben

Az Ön kézikönyve CANON DIGITAL IXUS 960 IS http://hu.yourpdfguides.com/dref/2381828

Az Ön kézikönyve CANON DIGITAL IXUS 960 IS http://hu.yourpdfguides.com/dref/2381828 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató CANON DIGITAL IXUS 960 IS. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR A csomag tartalmának ellenőrzése Ellenőrizze, hogy a fényképezőgép dobozában megtalálja-e a következő tartozékokat. Ha valamelyik hiányzik, vegye fel a kapcsolatot

Részletesebben

MAGYAR. Fényképezőgép használati útmutató. Kezdeti lépések. 9. oldal. Mindenképpen olvassa el a Biztonsági óvintézkedések című részt (252 261. oldal).

MAGYAR. Fényképezőgép használati útmutató. Kezdeti lépések. 9. oldal. Mindenképpen olvassa el a Biztonsági óvintézkedések című részt (252 261. oldal). MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató Kezdeti lépések 9. oldal Mindenképpen olvassa el a Biztonsági óvintézkedések című részt (252 261. oldal). A csomag tartalmának ellenőrzése A csomagban az alábbiak

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató Az első lépések Bővebb ismeretek A fényképezőgép részei Alapvető műveletek Gyakran használt felvételi beállítások Felvétel készítése a módválasztó tárcsa használatával

Részletesebben

Kezdeti lépések MAGYAR CEL-SV3JA2F0

Kezdeti lépések MAGYAR CEL-SV3JA2F0 Kezdeti lépések MAGYAR CEL-SV3JA2F0 A csomag tartalma Használat előtt ellenőrizze, hogy a fényképezőgép doboza tartalmazza-e a következő elemeket. Ha valamelyik hiányzik, vegye fel a kapcsolatot a fényképezőgépkereskedővel.

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató Első lépések 7. oldal Ne felejtse el elolvasni a Biztonsági óvintézkedések (194 201. oldal). A csomag tartalma A csomag a következő tárgyakat tartalmazza. Ha valami

Részletesebben

MAGYAR. Kezdeti lépések. Mindenképpen olvassa el a Biztonsági óvintézkedések című részt (hátoldali belső borító). CEL-SK6NA2F0

MAGYAR. Kezdeti lépések. Mindenképpen olvassa el a Biztonsági óvintézkedések című részt (hátoldali belső borító). CEL-SK6NA2F0 MAGYAR Kezdeti lépések Mindenképpen olvassa el a Biztonsági óvintézkedések című részt (hátoldali belső borító). CEL-SK6NA2F0 A csomag tartalmának ellenőrzése A csomagban az alábbiak találhatók. Ha valami

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató Az első lépések Bemutatás Alkotórészek útmutatója Alapvető műveletek Gyakori felvételi beállítások Képkészítés a módválasztó tárcsa használatával Különféle felvételi

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR A csomag tartalmának ellenőrzése Ellenőrizze, hogy tartalmazza-e a csomag a következő elemeket. Ha valamelyik hiányzik, vegye fel a kapcsolatot a kereskedővel,

Részletesebben

GH200/205 sorozatú Digitális fényképezőgép Használati utasítás

GH200/205 sorozatú Digitális fényképezőgép Használati utasítás GH200/205 sorozatú Digitális fényképezőgép Használati utasítás A fényképezőgép felépítése Elölnézet 1. Zoomvezérlő 2. Exponáló gomb 3. Vaku 4. Főkapcsoló BE/KI 5. Előlapi visszajelző lámpa 6. Objektív

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon férni. A csomag tartalmának

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató Első lépések 7.o. Feltétlenül olvassa el a Biztonsági óvintézkedések részt (144 149.o.). A csomag tartalmának ellenőrzése A csomag a következő elemeket tartalmazza.

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon férni. A csomag tartalmának

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR A csomag tartalmának ellenőrzése Ellenőrizze, hogy a fényképezőgép dobozában megtalálja-e a következő tartozékokat. Ha valamelyik hiányzik, vegye fel a kapcsolatot

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót, beleértve a Biztonsági óvintézkedések fejezetet is. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót, beleértve a Biztonsági óvintézkedések fejezetet is. Az útmutató segítségével megismerheti a fényképezőgép

Részletesebben

MAGYAR. Fényképezőgép használati útmutató. Kezdeti lépések. 9. oldal. Mindenképpen olvassa el a Biztonsági óvintézkedések című részt ( ).

MAGYAR. Fényképezőgép használati útmutató. Kezdeti lépések. 9. oldal. Mindenképpen olvassa el a Biztonsági óvintézkedések című részt ( ). MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató Kezdeti lépések 9. oldal Mindenképpen olvassa el a Biztonsági óvintézkedések című részt (158 165). A csomag tartalmának ellenőrzése A csomagban az alábbiak találhatók.

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon férni. A csomag tartalmának

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon férni. A csomag tartalmának

Részletesebben

DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A készülék bemutatása 1 REC - Felvétel gomb 2 Stop/Kikapcsolás gomb 3 UP - FEL/Visszatekerés 4 DOWN LE/Előretekerés 5 HOLD - Billentyűzár 6 VOL + (hangerő

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon férni. MAGYAR A csomag tartalmának

Részletesebben

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató EPSON Digitális fényképezőgép / Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató Minden jog fenntartva. Jelen kézikönyv a SEIKO EPSON CORPORATION előzetes írásbeli engedélye nélkül sem részben sem egészben nem

Részletesebben

Részletes. használati útmutató a fényképezőgéphez MAGYAR. Tudnivalók a fényképezőgép használata előtt. Felvétel készítése

Részletes. használati útmutató a fényképezőgéphez MAGYAR. Tudnivalók a fényképezőgép használata előtt. Felvétel készítése MAGYAR Tudnivalók a fényképezőgép használata előtt Felvétel készítése A módválasztó tárcsa használata Speciális felvételi funkciók Lejátszás és törlés Nyomtatási és átviteli beállítások A fényképezőgép

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót, beleértve a Biztonsági óvintézkedések fejezetet is. Az útmutató segítségével megismerheti a fényképezőgép

Részletesebben

Magyar. Biztonsági információk. Magyar

Magyar. Biztonsági információk. Magyar Az útmutató tartalma: Biztonsági információk, 29. oldal. Az üzembe helyezéssel kapcsolatos hibaelhárítás, 30. oldal. További információk keresése, 34. oldal. Biztonsági információk A készülékhez csak a

Részletesebben

Az alkatrészek megnevezése

Az alkatrészek megnevezése Az alkatrészek megnevezése Felülnézet Bekapcsoló gomb Hangszóró Zárgomb Elölnézet Vaku Önarckép tükör Működést jelző lámpa Mikrofon Lencse Alulnézet Hordszíj gyűrűje Állványmenet Elem/kártya-tartó fedél

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon férni. A csomag tartalmának

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót, beleértve a Biztonsági óvintézkedések fejezetet is. Az útmutató segítségével megismerheti a fényképezőgép

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon férni. A csomag tartalmának

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató Első lépések 7. oldal Ne felejtse el elolvasni a Biztonsági óvintézkedések (194 201. oldal) részét. A csomag tartalma A csomag a következő tárgyakat tartalmazza.

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató Első lépések További tudnivalók A fényképezőgép alkotórészei Alapműveletek A leggyakrabban használt felvételi funkciók Néhány felvételi módszer Lejátszás és törlés

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót, beleértve a Biztonsági óvintézkedések fejezetet is. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót, beleértve a Biztonsági óvintézkedések fejezetet is. Az útmutató segítségével megismerheti a fényképezőgép

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót, beleértve a Biztonsági óvintézkedések fejezetet is. Az útmutató segítségével megismerheti a fényképezőgép

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót, beleértve a Biztonsági óvintézkedések fejezetet is. Az útmutató segítségével megismerheti a fényképezőgép

Részletesebben

1. fejezet: Bevezetés. 2. fejezet: Első lépések

1. fejezet: Bevezetés. 2. fejezet: Első lépések 1. fejezet: Bevezetés A Media Player 100 olyan digitális médialejátszó, amely USB memóriához és kártyaolvasókhoz egyaránt csatlakoztatható. Az otthoni szórakoztatóközpontra csatlakozik, és lehetővé teszi

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató Első lépések 7. old. Ne felejtse el elolvasni a Biztonsági óvintézkedések (192. old. 199. old.) c. részt. A csomag tartalma A csomag a következő tárgyakat tartalmazza.

Részletesebben

SJ5000 Felhasználói útmutató

SJ5000 Felhasználói útmutató SJ5000 Felhasználói útmutató E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4, B u d a p e s t M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket

Részletesebben

Digitális karóra rögzítő. Felhasználói kézikönyv. (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra)

Digitális karóra rögzítő. Felhasználói kézikönyv. (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra) Digitális karóra rögzítő Felhasználói kézikönyv (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra) Profil: - Mikrofon - Infravörös éjszakai lámpa - USB interfész - HD kamera - Bekapcsolás/Kikapcsolás,

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon férni. MAGYAR A csomag tartalmának

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon férni. A csomag tartalmának

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR

Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Fényképezőgép használati útmutató MAGYAR Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon férni. A csomag tartalmának

Részletesebben

Hogyan tudhatja meg, hogy az Ön terméke érintett-e? (verzióellenőrzés) Amennyiben a Firmware 2-es verziójú, nincs szükség a frissítésre.

Hogyan tudhatja meg, hogy az Ön terméke érintett-e? (verzióellenőrzés) Amennyiben a Firmware 2-es verziójú, nincs szükség a frissítésre. Letöltés - Firmware-frissítés - Hogyan tudhatja meg, hogy az Ön terméke érintett-e? (verzióellenőrzés) Amennyiben a Firmware 2-es verziójú, nincs szükség a frissítésre. A fényképezőgép Firmwareverziójának

Részletesebben

IRIScan Anywhere 5. Scan anywhere, go paperless! PDF. Mobile scanner & OCR software. for Windows and Mac

IRIScan Anywhere 5. Scan anywhere, go paperless! PDF. Mobile scanner & OCR software. for Windows and Mac IRIScan Anywhere 5 PDF Scan anywhere, go paperless! for Windows and Mac Mobile scanner & OCR software Kezdő lépések Jelen Gyorsismertető segítségével megkezdheti az IRIScan TM Anywhere 5 használatát. Kérjük,

Részletesebben

Windows. Előkészületek

Windows. Előkészületek Firmware-frissítés a Nikon 1 legújabb fejlesztésű cserélhető objektívvel rendelkező fényképezőgépekhez, az 1 NIKKOR objektívekhez és a Nikon 1 fényképezőgépekhez használható tartozékokhoz Köszönjük, hogy

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató A PowerShot A300 IS fényképe Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon férni.

Részletesebben

Diva 852 ISDN T/A. Gyorstelepítési útmutató. www.eicon.com

Diva 852 ISDN T/A. Gyorstelepítési útmutató. www.eicon.com Diva 852 ISDN T/A Gyorstelepítési útmutató www.eicon.com Tartalom Bevezetés... 2 Jelzõlámpák... 2 Kábelek csatlakoztatása... 2 Telepítés Windows 98 alatt... 3 Telepítés Windows Me alatt... 4 Telepítés

Részletesebben

1. Csomag tartalma. 2. A készülék bemutatása

1. Csomag tartalma. 2. A készülék bemutatása 1. Csomag tartalma 1. Prestigio autós DVR 2. Tapadókorong 3. DC 5V autós töltő 4. USB-kábel 5. Rövid használati útmutató 6. AV-kábel 2. A készülék bemutatása 1 SD/MMC-kártyanyílás 10 Fel 2 Mikrofon 11

Részletesebben

6. Akkumulátor 7. USB kábel 8. Ragasztós matrica (3M), 6 db 9. Magic tape, 2db 10. Biztonsági csuklószíj

6. Akkumulátor 7. USB kábel 8. Ragasztós matrica (3M), 6 db 9. Magic tape, 2db 10. Biztonsági csuklószíj Köszönjük, hogy az EVOLVE 4000HD v2 Sport kamerát választotta. - Kérjük, mielőtt a terméket a használatába venné, olvassa el a jelen használati útmutatót, a készülék helyes használata érdekében. - Kérjük,

Részletesebben

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-72(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-72(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C Ez az ismertető a jelen firmware frissítés által kínált 3D funkciókról tájékoztat. Kérjük tekintse át a Használati útmutatót és a mellékelt CD-ROM-on található α kézikönyvet. 2010 Sony

Részletesebben

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Java a Sun Microsystems, Inc. Egyesült Államokban bejegyzett védjegye. Az SD embléma az embléma tulajdonosának

Részletesebben

Rövid üzembehelyezési útmutató SE888

Rövid üzembehelyezési útmutató SE888 Rövid üzembehelyezési útmutató SE888 A doboz tartalma Kézibeszélő * Bázisállomás Töltő * Adapter * Hálózati csatlakozóvezeték ** Gyors áttekintő útmutató CD-ROM Garancia Megjegyzés * A több kézibeszélőt

Részletesebben

Full HD Hobby Napszemüveg Kamera Felhasználói kézikönyv. Modell: Sárga-Fekete Fekete. Termék Szerkezete

Full HD Hobby Napszemüveg Kamera Felhasználói kézikönyv. Modell: Sárga-Fekete Fekete. Termék Szerkezete Full HD Hobby Napszemüveg Kamera Felhasználói kézikönyv Modell: Sárga-Fekete Fekete Termék Szerkezete Termék Jellemzői 1. Nagy felbontású 720P/1080P Felbontás: 1280*720P/1920*1080P, 8 Mega Pixel 2. Videó

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót, beleértve a Biztonsági óvintézkedések fejezetet is. Az útmutató segítségével megismerheti a fényképezőgép

Részletesebben

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az SD embléma az embléma tulajdonosának védjegye. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül

Részletesebben

KISOKOS Windows TARTALOM. Vista rendszerhez

KISOKOS Windows TARTALOM. Vista rendszerhez KISOKOS Windows Vista rendszerhez TARTALOM 1. fejezet: RENDSZERKöVETELMéNYEK...1 2. fejezet: NYOMTATóSZOFTVER TELEPíTéSE WINDOWS HASZNáLATA ESETéN...2 Szoftver telepítése helyi nyomtatáshoz... 2 Szoftver

Részletesebben

Karóra FULL HD rejtett kamerával Használati útmutató:

Karóra FULL HD rejtett kamerával Használati útmutató: ! Karóra FULL HD rejtett kamerával Használati útmutató: A szállító elérhetősége: SHX Trading s.r.o. V Háji 15, 170 00 Praha 7 1. oldal www.kemtech.hu # Fontos információk a berendezés vízállóságáról: Az

Részletesebben

Mini DV Használati útmutató

Mini DV Használati útmutató Mini DV Használati útmutató Készülék leírása 1: Akasztó furat 2: Bekapcsoló 3: Mód 4:Klipsz 5:Micro SD 6:Tartó 7: Mini USB 8: Kamera 9:Felvétel 10: Státusz indikátor 11: Mikrofon Tartozékok 12: Állvány

Részletesebben

Felhasználói útmutató. kitvision.co.uk. JB. 3544 / Made in China. Kitvision 2014. Christchurch, Dorset. BH23 4FL. Li-ion

Felhasználói útmutató. kitvision.co.uk. JB. 3544 / Made in China. Kitvision 2014. Christchurch, Dorset. BH23 4FL. Li-ion Felhasználói útmutató kitvision.co.uk A k c i ó k a m e r a Li-ion Do not dispose of Lithium-ion batteries with general waste. Please return it to battery recycling collection point. JB. 3544 / Made in

Részletesebben

D: A digitális fényképezőgép objektíve E: "Beállítás" gomb (exponálás) F: USB-csatlakozó

D: A digitális fényképezőgép objektíve E: Beállítás gomb (exponálás) F: USB-csatlakozó Termékinformáció A: Objektívgyűrű B: A távcső lencséi C: LCD-kijelző A távcső használata D: A digitális fényképezőgép objektíve E: "Beállítás" gomb (exponálás) F: USB-csatlakozó G: Üzemmód gomb H: Fókuszbeállító

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

Külső eszközök Felhasználói útmutató

Külső eszközök Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett védjegye. Az itt szereplő információ

Részletesebben

SJ4000 Felhasználói útmutató

SJ4000 Felhasználói útmutató SJ4000 Felhasználói útmutató Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket erősen mágneses tárgyak közelébe, mint például mágnes és elektromos motor. Kerülje az

Részletesebben

D: A digitális fényképezőgép objektíve E: "Beállítás" gomb (exponálás) F: USB-csatlakozó

D: A digitális fényképezőgép objektíve E: Beállítás gomb (exponálás) F: USB-csatlakozó Termékinformáció A: Objektívgyűrű B: A távcső lencséi C: LCD-kijelző A távcső használata D: A digitális fényképezőgép objektíve E: "Beállítás" gomb (exponálás) F: USB-csatlakozó G: Üzemmód gomb H: Fókuszbeállító

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató A IXUS 105 fényképe MAGYAR Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon férni.

Részletesebben

EM1017 USB 3.0 Gigabit hálózati adapter

EM1017 USB 3.0 Gigabit hálózati adapter EM1017 USB 3.0 Gigabit hálózati adapter 2 MAGYAR EM1017 - USB 3.0 Gigabit hálózati adapter Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés... 2 1.1 Funkciók és jellemzők... 2 1.2 A csomag tartalma... 2 1.3 Mielőtt elkezdené...

Részletesebben

Windows Vista /Windows 7 Telepítési útmutató

Windows Vista /Windows 7 Telepítési útmutató Lézeres nyomtató sorozat Windows Vista / 7 Telepítési útmutató A nyomtató használata előtt állítsa be a nyomtató hardverét és telepítse az illesztőprogramot. A megfelelő telepítési és beállítási útmutatásért

Részletesebben

Rövid üzembe helyezési útmutató CD170/CD175

Rövid üzembe helyezési útmutató CD170/CD175 Rövid üzembe helyezési útmutató CD170/CD175 A doboz tartalma Kézibeszélő * Bázisállomás (CD175) Bázisállomás (CD170) Töltő * Adapter * Hálózati csatlakozóvezeték ** Felhasználói kézikönyv Rövid üzembe

Részletesebben

SJM10 Felhasználói útmutató

SJM10 Felhasználói útmutató SJM10 Felhasználói útmutató E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket

Részletesebben

Telepítési megjegyzések Windows 7 és Windows Server 2008 R2 felhasználók részére

Telepítési megjegyzések Windows 7 és Windows Server 2008 R2 felhasználók részére FONTOS: Telepítési megjegyzések Windows 7 és Windows Server 2008 R2 felhasználók részére Sajnálattal értesítjük, hogy a készülékkel együtt szállított CD vagy DVD lemezen található automata telepítőprogramok

Részletesebben

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az SD embléma az embléma tulajdonosának védjegye. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül

Részletesebben

A digitális SLR fényképezőgép-firmware frissítése

A digitális SLR fényképezőgép-firmware frissítése A digitális SLR fényképezőgép-firmware frissítése Köszönjük, hogy a Nikon termékét választotta! A jelen útmutató a firmware-frissítés elvégzését ismerteti. Ha nem biztos benne, hogy sikeresen végre tudja

Részletesebben

Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató

Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az SD logó az embléma tulajdonosának védjegye. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat.

Részletesebben

1. Csomag tartalma. 2. A készülék áttekintése. Kezdő lépések

1. Csomag tartalma. 2. A készülék áttekintése. Kezdő lépések Kezdő lépések 1. Csomag tartalma 1. ekönyv olvasó főegység 2. Tápadapter 3. USB-kábel 4. Rövid használati útmutató 5. Garancialevél 6. Hordozótok 2. A készülék áttekintése 7 ekönyv olvasó HU - 1 1 2 3

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató A PowerShot A495 készülék fényképe Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon

Részletesebben

Memóriamodulok Felhasználói útmutató

Memóriamodulok Felhasználói útmutató Memóriamodulok Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

ROLLEI-DFS-190-SE. Felhasználói kézikönyv.

ROLLEI-DFS-190-SE. Felhasználói kézikönyv. ROLLEI-DFS-190-SE Felhasználói kézikönyv. Tartalomjegyzék Rollei DF-S 190 SE szkenner Negatív-/diafilm tartó Diafilm gyors adagoló Hálózati csatlakozó Két kábel Tisztítókefe Használati útmutató www.rollei.cz

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Külső memóriakártyák. Felhasználói útmutató

Külső memóriakártyák. Felhasználói útmutató Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az SD logó a tulajdonosának védjegye. A Java a Sun Microsystems, Inc. Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett

Részletesebben

h Számítógép h Akkumulátor

h Számítógép h Akkumulátor Köszönjük, hogy IBM ThinkPad G40 sorozatú számítógépet vásárolt. Hasonlítsa összes azt itt felsorolt elemeket a dobozban lévőkkel. Ha valamilyen tétel hiányzik vagy sérült, vegye fel a kapcsolatot a vásárlás

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót, beleértve a Biztonsági óvintézkedések fejezetet is. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később

Részletesebben

Rövid üzembe helyezési útmutató CD480/CD485

Rövid üzembe helyezési útmutató CD480/CD485 Rövid üzembe helyezési útmutató CD480/CD485 A doboz tartalma Kézibeszélő * Bázisállomás (CD485) Bázisállomás (CD480) Töltő * Adapter * Hálózati csatlakozóvezeték ** Felhasználói kézikönyv Rövid üzembe

Részletesebben

OTOsuite. Telepítési útmutató. Magyar

OTOsuite. Telepítési útmutató. Magyar OTOsuite Telepítési útmutató Magyar Ez a dokumentum leírja miképp telepítse az OTOsuite szoftvert DVD-ről, pendrive-ról vagy tömörített fájlból. Rendszerkövetelmények 1,5 GHz processzor vagy gyorsabb (ajánlott:

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót. Őrizze meg ezt a dokumentumot, hogy később is hozzá tudjon férni. MAGYAR A csomag tartalmának

Részletesebben

Maverick HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Maverick HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Maverick HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MEGJEGYZÉS Ez a használati útmutató csak referenciaként szolgál. A folyamatos fejlesztés miatt a módosítás joga fenntartva. Nagyon sok meghatározó és szép emléket kívánunk

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

Canon EOS 60Da Specifikációs lap

Canon EOS 60Da Specifikációs lap Canon EOS 60Da Specifikációs lap KÉPÉRZÉKELŐ KÉPFELDOLGOZÓ OBJEKTÍV ÉLESSÉGÁLLÍTÁS Hasznos képpontok Teljes képpontszám Képméretarány 3:2 Aluláteresztő szűrő Érzékelőtisztítás Színszűrő típusa DIGIC 4

Részletesebben

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. A kezdő képernyő...4 4. Alap funkciók működése...4 5. Belső hívások...5

Részletesebben

Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató

Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az SD logó az embléma tulajdonosának védjegye. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat.

Részletesebben

Fényképezőgép használati útmutató

Fényképezőgép használati útmutató Fényképezőgép használati útmutató Mielőtt használatba venné a fényképezőgépet, olvassa el ezt az útmutatót, beleértve a Biztonsági óvintézkedések fejezetet is. Az útmutató segítségével megismerheti a fényképezőgép

Részletesebben

hp photosmart 720 digitális fényképezôgép kezelési útmutató

hp photosmart 720 digitális fényképezôgép kezelési útmutató hp photosmart 720 digitális fényképezôgép x kezelési útmutató Védjegy és szerzôi jogvédelem információ Minden jog fenntartva 2002., Hewlett-Packard Company Minden jog fenntartva. A dokumentum részleteinek

Részletesebben

EM4028 PCI 10/100/1000 MBPS HÁLÓZATI ADAPTER

EM4028 PCI 10/100/1000 MBPS HÁLÓZATI ADAPTER EM4028 PCI 10/100/1000 MBPS HÁLÓZATI ADAPTER 2 MAGYAR EM4028 - PCI 10/100/1000 MBPS HÁLÓZATI ADAPTER Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés... 2 1.1 A csomag tartalma... 2 1.2 Mielőtt elkezdené... 2 2.0 A hardver

Részletesebben

HD 1080P Headset-stílusú hordható. kamera. felhasználói kézikönyv

HD 1080P Headset-stílusú hordható. kamera. felhasználói kézikönyv HD 1080P Headset-stílusú hordható kamera felhasználói kézikönyv 1. Bekapcsolás /Indítás /Megállítás 2. Mód 3. Lencse 4. MIC 5. Jelző fény 6. USB/Áram port 7. TF kártyanyílás Első rész: Bemutatás Ez a termék

Részletesebben

CMP-VOIP80. VoIP telefon + vezeték nélküli DECT telefon. English Deutsch Français Nederlands Italiano Español Magyar Suomi Svenska Česky ANLEITUNG

CMP-VOIP80. VoIP telefon + vezeték nélküli DECT telefon. English Deutsch Français Nederlands Italiano Español Magyar Suomi Svenska Česky ANLEITUNG MANUAL MODE D EMPLOI MANUALE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BRUKSANVISNING CMP-VOIP80 VoIP telefon + vezeték nélküli DECT telefon ANLEITUNG GEBRUIKSAANWIJZING MANUAL DE USO KÄYTTÖOHJE NÁVOD K POUŽITÍ Česky Svenska

Részletesebben

VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez

VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. Alap funkciók működése...4 4. Belső hívások...4 5. Felhasználói beállítások

Részletesebben

Hogyan kell a projektort használni?

Hogyan kell a projektort használni? Hogyan kell a projektort használni? Össze- és szétszerelési útmutató. Készítette: Sándor Tibor NYME MÉK 2006.03.14. 2 A projektor és tartozékai A+K x201-es projektor távirányító 230V-os tápkábel vga-vga

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

USB-Nyomtató Menedzser

USB-Nyomtató Menedzser USB-Nyomtató Menedzser Használati útmutató HU-01 BRICON nv Europark Oost 15C, 9100 Sint-Niklaas, Belgium. Tel: +32 3 777 39 74 Fax: +32 3 778 07 35 Website: www.bricon.be email: bricon@bricon.be Horizont-Alfa

Részletesebben

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója 9234594 2. kiadás A Nokia, a Nokia Connecting People és a Pop-Port a Nokia Corporation bejegyzett védjegyei. Copyright 2005 Nokia. Minden jog

Részletesebben