Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései"

Átírás

1 Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Fszt. 29.

2 6./B Előadás Elektronikus Benzinbefecskendezés LH-Jetronic Mono-Jetronic

3 Az LH-Jetronic benzinbefecskendező rendszer Az LH-Jetronic az L-Jetronic közeli rokona. A különbséget az ízzószálas légtömegmérő jelenti, amely a motor által beszívott levegőtömeget méri. A mérési eredmény így független a légsűrűségtől, amely a hőmérséklettől és a nyomástól függ.

4 Bosch LH-Jetronic rendszervázlata

5 Üzemanyag-ellátás Az elektromos szivattyú az üzemanyagot a tartályból az üzemanyagszűrőn keresztül a nyomásszabályozóhoz (rugóterheléses membrán) szállítja. A nyomásszabályozó a befecskendező szelep adagolórésénél a nyomáskülönbséget a befecskendezett üzemanyag mennyiségétől függetlenül állandó értéken tartja.

6 Az üzemi adatok érzékelése A vezérlőegység számára a fordulatszáminformációkat a gyújtóberendezés szolgáltatja. A hűtővízkörben lévő hőmérséklet-érzékelő méri a motor hőmérsékletét, és a vezérlőegység számára elektromos jellé alakítja. A fojtószelep-kapcsoló jelzi a fojtószelep alapjárat és teljes terhelés állásait a motor vezérlése céljából a vezérlőegységnek, hogy az egyes üzemállapotokban a különböző optimalizációs kritériumok rendelkezésre álljanak. A vezérlőegység érzékeli a hálózati feszültség ingadozásait, és az emiatt bekövetkező szelepkésést a befecskendezési idő helyesbítésével egyenlíti ki.

7 Izzószálas légtömegmérő A beszívott légáramot egy fűtött platina huzal (izzószál - 70µm) mellett vezetik el. A fűtött huzal elektromos hídkapcsolás része; a rajta átfolyó áram a beszívott levegőénél állandó értékkel magasabb hőmérsékleten tartja. A szükséges fűtőáram szolgál a motor által beszívott légtömeg mértékéül. Ez feszültségjellé alakítva a vezérlő- egység a fordulatszámmal együtt mint fontos bemenő mennyiséget feldolgozza. Az izzószálas légtömegmérőben elhelyezett hőmérséklet-érzékelő gondoskodik arról, hogy a kimenőjel ne függjön a beszívott levegő hőmérsékletétől. Alap- járatban a levegő/üzemanyag viszony potenciométerrel állítható be. Az izzószál felületén lerakódó szennyeződés megváltoztathatja a kimenőjelet, ezért az izzószálat a motor minden egyes megállása után rövid ideig túlizzítják, és ezzel a szennyeződést leégetik. Az izzószálas légtömegmérőnek nincs mozgó alkatrésze és csak kis áramlási ellenállást jelent a szívócsatornában.

8 Az üzemanyag adagolása Az elektromágneses befecskendező szelep az üzemanyagot a motor szívószelepeihez fecskendezi. Minden hengerhez tartozik egy mágnes-szelep, amely minden forgattyústengelyfordulatnál egyszer működik. A kapcsolás egyszerűsítése végett az összes mágnesszelepet elektromosan párhuzamosan kapcsolták. Ha az üzemanyagnyomás és a szívócsőnyomás közötti különbséget 2,5 vagy 3,0 bar értéken állandónak tartjuk, akkor a befecskendezett üzemanyag-mennyiség csak a szelep nyitvatartási idejétől függ. Az ehhez szükséges vezérlőimpulzusokat az elektronikus vezérlőegység szolgáltatja, amelyek időtartama a beszívott légmennyiségtől, a motor fordulatszámától és más bemenő adattól függ. Ezeket az egyéb adatokat a szenzorok érzékelik, és a vezérlőegységben dolgozzák fel.

9 Keverékillesztés különböző üzemállapotokhoz A szokásos üzemállapotokban (hidegindítás, melegedés, gyorsulás, alapjárat, teljes terhelés) az üzemanyag -szükséglet nagymértékben eltér az átlagos értéktől, ezért szükség van a keverékképzés korrigálására. Fojtószelep-kapcsoló A fojtószelep-kapcsolónak a fojtószelep végállásának az érzékelésére két kapcsolóérintkezője van. Ezek zárt (alapjárat) vagy teljesen nyitott fojtószelepnél (teljes terhelés) a vezérlő- egységnek kapcsolójelet adnak. Alapjárati fordulatszám állító Az alapjáratszabályozással az alapjárati fordulatszám csökkenthető és stabilizál- ható. Ebből a célból az alapjárati fordulatszámállító kinyit egy megkerülővezetéket a fojtószelephez és a motor több vagy kevesebb levegőt kap. Mivel az izzószálas légtömegmérő érzékeli a pótlevegőt is, ezért a befecskendezendő üzemanyag-mennyiség is kívánság szerint változik. A motor hőmérséklet-érzékelője Ez egy hőmérsékietfüggő ellenállás, amely a melegedési keverékdúsítást vezérli. Kiegészítő funkciók A motorféküzemben (tolóüzemben) hatásossá váló tolóüzemi kikapcsolássai takarítható meg üzemanyag és a károsanyag-emisszió csökkenthető, valamint a maximálisan megengedhető fordulatszám korlátozható.

10 Lambda-szabályozás a kezdetek Az elektronikus vezérlőegység a lambda-szonda jelét az előírt értékkel hasonlítja össze. Az eredményül kapott jellel kétpontos szabályozót vezérel. Az összehasonlítás eredményétől függően a túl szegény keveréket dúsítja a túl dús keveréket pedig szegényíti. Az üzemanyag -adagolást a befecskendezőszelep nyitási időtartamának változtatásával befolyásolják.

11 Egy kis ismétlés

12 A légfelesleg tényező jellegzetes értékei

13 A Lambda-szonda felépítése és működése

14 Péda : Ugrás jelű fűtött λ-szonda 1. Az ábrán látható szonda: LSH típusú fűtött szonda PTC fűtőelem kettő a négy kábelből aktív szondakerámia szondafeszültség mv-ban Hogyan változik meg a szonda feszültsége, ha a keverékben 400 Levegőhiány van mv 200 Légfelesleg van kb. 100 mv légfelesleg tényező

15 Mono-Jetronic benzinbefecskendező rendszer

16 A Mono-Jetronic benzinbefecskendező rendszer A Mono-Jetronic eletronikusan vezérelt befecskendező berendezés, amelyben a fojtószelep előtt, központban elhelyezett egyetlen elektromágneses befecskendező szelep időszakosan fecskendezi be az üzemanyagot, az egyes hengerhez tartozó külön befecskendező szelep helyett mint a K az L-Jetronic és a Motronic befecskendező rendszerek esetében. Az üzemanyagelosztás az egyes hengerekhez a porlasztóhoz hasonlóan, a szívócső segítségével történik..

17 Mono-Jetronic rendszer áttekintés

18 Üzemanyag-ellátó rendszer Az üzemanyagot a tartályban elhelyezett elektromos üzemanyag szivattyú a szűrőn keresztül a fojtószelepházzal és a hidraulikarésszel egybeépített központi befecskendező egységbe szállítja. A hidraulika-rész tartalmazza az elektromágneses befecskendező szelepet és a (rendszer) nyomás-szabályozót, amely a befecskendező szelep adagolójánál a nyomáskülönbséget a befecskendezett üzemanyag mennyiségtől függetlenül állandó értéken tartja.

19 Nyomásszabályozó

20 Az elpárolgó üzemanyag visszanyerése

21 Az aktívszéntartó felépítése

22 Az üzemi adatok érzékelése Különböző érzékelők figyelik a motor összes lényeges üzemi értékét, és ezekről jelet továbbítanak a vezérlőegységnek. A gyújtóberendezés adja a a fordulatszámra vonatkozó jelet Ha a fojtószelep a gázpedál lenyomása következtében kinyílik, akkor az a motor számára meghatározza a kívánt munka- pontot. A munkaponthoz tartozó levegő- szükségletet a fojtószelepállás (amelyet a fojtószeleppotenciométer érzékel) és a fordulatszám határozza meg.

23 A fojtószelep potenciométer - A teljes terhelési dúsításhoz és a tolóüzemi kikapcsoláshoz szükséges a teljes terhelés, illetve az alapjárat üzemállapot ismerete, hogy ezen üzemállapotok különböző optimalizálási kritériumai számíthatók legyenek. A fojtószelep-potenciométer érzékeli a mindenkori fojtószelepállást, ily módon a motor terhelés- és fordulatszámváltozásainak megfelelő üzemanyag-adagolás lehetővé válik. - A nagyobb szögfelbontásra alapjárat és kis terheléses üzemben van szüksége a rendszernek, mert itt ±1,5 -os változás kb. 17%-os levegő mennyiség változásnak felel meg

24 Az üzemi adatok érzékelése A motor hőmérséklete jelentősen befolyásolja az üzemanyagszükségletet. A hűtő- folyadék-körben lévő hőmérsékletérzékelő méri a motorhőmérsékletet, és a vezérlőegységnek elektromos jelet ad. A beszívott levegő sűrűsége függ a hőmérsékletétől. E hatás figyelembevétele céljából a központi befecskendező egység szívócsatornájába hőfokérzékelőt helyeztek el, amely a vezérlőegységnek jelzi a beszívott levegő hőmérsékletét.

25 Az üzemi adatok feldolgozása A digitális elektronikus vezérlőegység feldolgozza a kapott jeleket, ás kiszámítja belőlük a szükséges befecskendezési időt, amelytől a befecskendezendő üzemanyag-mennyiség függ. A vezérlőegység mikroszámítógépből program- és adattárolóból, valamint analóg-digitális átalakítóból áll. A befecskendezési alapídő-tartamot a fojtószelepszögre és a fordulatszámra vonatkozó adatokból határozza meg. Ehhez a memóriában egy adathalmaz, 15 lehetséges fojtószelepszögből és 15 lehetséges fordulatszámértékből képzett jelleggörbe sereg áll rendelkezésre. 225 szelepszög- és fordulatszámvariáció a λ=1 0 értéknek megfelelő befecskendezési időket tartalmazza. Erre a 15 x 15 támpontos alap-jelleggörbe-felületre szuperponáltak egy 8 x 8 támpontos adaptációs felületet. A programban szerepel egy adaptációs algoritmus is arra az esetre, ha az alap-jelleggörbefelülettel meghatározott eltérésnél nagyobb fordulna elő a motor működése folyamán. Ily módon válik lehetővé a motor, valamint a befecskendező egység pontatlanságainak és a működési körülményekben bekövetkező

26 Az üzemi adatok feldolgozása

27 Az elektromágneses befecskendező szelep meghúzási és elengedési ideje függ az akkumulátor feszültségétől. A szelepkésés kiegyenlítése céljából a vezérlőegység megváltoztatja a befecskendezési időt, és Így korrigálja a feszültség ingadozásokat. Az üzemanyag adagolása

28 Az üzemanyag adagolása Abból a célból, hogy az egyes hengerek keverékellátása azonos, valamint a keverékképzés homogén legyen, a befecskendező-szelepet a fojtószelep felett a beszívott légáramban helyezték el. A vezérlő- egység a befecskendező impulzusokat a gyújtóimpulzusokkal szinkronizálva oldja ki. A homogén keverék érdekében 6 darab radiálisan elhelyezett, ferdén haladó furat kúp formájú szórásképet hoz létre. Az üzemanyag porlasztása ütközési és örvénylési műveletek kombinációjának az eredménye. A szelep befecskendező szögét úgy képezték ki, hogy az üzemanyag egyenesen a ház és a fojtószelep közötti sarló alakú résekbe hatoljon be.

29 Keverékillesztés különböző üzemállapotokra Hidegindítás: Abból a célból, hogy hidegindításkor a hideg szívócső csőfalakon bekövetkező üzemanyag-lecsapódás miatt fellépő keverékszegényedés kiegyenlíthető legyen, és a hideg motor elinduljon, az indításkor a befecskendezési időmegnövelésével több üzemanyagot kell befecskendezni. Indítás utáni és melegedési szakasz: A melegedési dúsítás során a többletüzemanyag befecskendezése a motor egyenletes járását és kifogástalan felfutását eredményezi minden hőmérsékleten, az üzemanyag-fogyasztás minimális szinten tartása mellett. Az alapjárati fordulatszám vezérlése: A befecskendezőegységben a fojtószelepállító emeltyű segítségével vezérli a fojtószelep nyílását, ás több levegőt vezet a motorba. Ennek következtében a hideg motor annyi levegőt kap, hogy a szükséges alapjárati fordulatszám a megnövekedett súrlódás ellenére beáll. Mivel a fojtószeleppotenciométer a fojtószelep megváltozott állását érzékeli, megváltozik a befecskendezett üzemanyag-mennyiség is ugyanakkor az alapjárati kipufogógázemisszió állandó marad. Részterhelés: A részterhelés-tartományban a MonoJetronic a levegő/üzemanyag keveréket a legkisebb kipufogógáz-emisszióra illeszti a λ = 1,0 tartományban. Teljes terhelés: Teljes terhelésnél a befecskendezés tartama alatt szükséges üzemanyag-dúsítás mértékét a motortól függően programozzák a vezérlőegységbe. A vezérlő- egység a fojtószelep-potenciométer segítségével kapja az információt a fojtó- szelep állásáról. Gyorsítás: A megfelelő átmeneti tulajdonságok céljából dúsítani kell az üzemanyagot a gyorsítás folyamán. A vezérlóegység a fojtószelep-potenciométer jeléből felismeri a gyorsítást. A dúsítás mértéke a motor hőmérsékletétől ás a fojtószelep mozgásától függ.

30 Kiegészítő funkciók Tolóüzem (motorféküzem) : Tolóüzemben az üzemanyagbevezetés megszüntetésével lejtmenetben az üzemanyagfogyasztás és a kipufogógáz-emisszió érzékelhetően csökken. Fordulatszám-korlátozás : A motor a maximálisan megengedett fordulatszám korlátozása érdekében további üzemanyagot nem kap. Adaptív alapjárat-szabályozás: Az adaptív alapjáratszabályozás segítségével az alapjárati fordulatszám csökkenthető és stabilizálhatá, valamint pontos fordulatszámalakulás érhető el a motor hőrnérsékletétől függően. Ez úgy történik, hogy a fojtószelep-állító kinyitja a fojtószelepet, és a motorhoz több vagy kevesebb levegőt juttat, a pillanatnyi alapjárati fordulatszámnak az előírt fordulatszámhoz képest tapasztalt eltérésétől függően. A vezérlőegység a fojtó- szelepállító részére a motor fordulatszámától és hőmérsékletétől függő jelet ad a fojtószelep állításához. Ez a rendszer nem igényel karbantartást, mert alapjáratban sem a fordulatszámot, sem a keveréket nem kell beállítani és az adaptív vezérlőfunkciók üzem közben gondoskodnak a szükséges módosításról.

31 Bosch Mono-Jetronic befecskendező rendszer (pl. Suzuki) A Mono-Jetronic rendszer alacsony nyomású, szakaszos befecskendezésű, egy központi befecskendező fúvókával szerelt, elektronikus vezérlésű keverékképző rendszer. A fojtószelep előtt létrehozott benzin-levegő keveréket a szívócső osztja el az egyes motorhengerek között. Ebben a vonatkozásban hasonlít a karburátoros motorkonstrukciókhoz, magában hordozva a nem kifogástalan keverékelosztás problémakörét. Egyszerűségénél fogva elsősorban a szerényebb kivitelű 3- és 4-hengeres motoroknál alkalmazták. Az emissziós követelmények szigorítása miatt alkalmazása a mai modelleknél már visszaszorult

32 A rendszer felépítése A Bosch Mono- Jetronic befecskendező rendzszere alapkivitelben is rendelkezik minden olyan funkcióval, melyek a motor valamennyi üzemállapotában megfelelő működtetést biztosítanak és a minimális kipufogógáz-emisszió eléréséhez a keverési arányt állandóan az optimális λ=1 érték közelében tartják.

33 A vezérlési rendszer alapvető jellemzői: A motor által beszívott levegőmennyiség meghatározása két alapjelből, a motor fordulatszámából és a fojtószelep nyitásának mértékéből történik. Tehát nincs közvetlen légmennyiség mérés, ezért a fojtószelep szögállását igen nagy pontossággal kell meghatározni, különösen az alapjárati és a terhelés nélküli üzemállapotokban. Az alapjárat szabályozása elektromotorral működtetett fojtószelep-állító szerkezettel történik, tehát nincsenek olyan by-pass körök kialakítva, melyek megkerülő úton szabályozzák az alapjárat fenntartásához szükséges légmennyiséget. A tüzelőanyag bevezetése egyetlen, központi elhelyezésű, elektromágnes működtetésű befecskendező szelepen át történik. A mindenkori befecskendezett mennyiséget a szelep nyitvatartási idejének hossza határozza meg. A kipufogócsőben elhelyezett oxigénérzékelő (lambda-szonda) visszacsatolásos szabályozást tesz lehetővé a λ=1 légfelesleg tényező pontos tartása érdekében

34

35 Integrált motorvezérlési rendszerek (központi befecskendezéssel) Bosch Mono-Motronic

36 Bosch Mono-Motronic integrált motorvezérlési rendszer A Mono-Motronic a központi befecskendezés és a gyújtás elektronikus vezérlésének egyesített rendszere. E két motor-szabályozási rendszer közös egységbe foglalása a motorvezérlés további optimalizálását tette lehetővé. A közös vezérlés nyújtotta előnyök: Pontosan adagolt tüzelőanyag-mennyiség és a motor hőmérsékletétől függő gyújtásidőzítés a bemelegítési szakaszban. Kedvező fajlagos tüzelőanyag fogyasztás, kedvező károsanyagkibocsátással párosulva annak köszönhetően, hogy a teljes jellegfelület mentén a gyújtásidőzítést igen pontosan illesztik. Az alapjárat-stabilizálást javítja a gyújtásidőzítés dinamikus állítása. A menetkomfortot javítja a gyorsulási és lassulási fázisokhoz igazodó gyújtásállítás. Automata sebességváltónál a sima kapcsolást segíti a kapcsolás idejére módosított gyújtásidőzítés módosítás

37 A vezérlési rendszer alapelemei A két alapjel: a motor fordulatszáma és a motor terhelése. A kivezérelt jelek: a befecskendező szelep nyitvatartási ideje és a gyújtásidőzités/zárásszög. A kiegészítő bemeneti jelek az indítás, a gyorsítás ás a rész-/teljes terhelés azonosítására vonatkoznak. A motor terhelését (töltését) a Bosch Mono-Motronicnál kettős fojtószelep potenciométer érzékeli, a motor fordulatszámát indukciős vagy Hall-jeladós érzékelővel határozzák meg. A fő korrekciós jelek a motor hűtőfolyadék hőmérséklet érzékelőjétől ás a beszívott levegő hőmérséklet érzékelőjétől származnak, a légviszonyt az oxigénérzékelő (lambda-szonda) méri. A vezérlőegység 5 voltos referenciafeszültséggel működik. A vezérlés 6300/min legnagyobb motorfordulatszámot enged meg. Ennek a határnak az elérésekor megszűnik a tüzelőanyag befecskendezése. Ugyancsak a befecskendezés leállításával reagál a vezérlési rendszer motorfék-üzemi lassításkor a káros emisszió csökkentése érdekében. A tüzelőanyag befecskendezése /min fordulatszám elérésekor áll ismét helyre. Az alapjárati fordulatszám szabályozása úgy történik, hogy a motor fordulatszáma a körülmények változásától függetlenül mindig az előírt értéken maradjon. A szabályozott fordulatszám igazodik a motor pillanatnyi hőmérsékletéhez, a bemelegítés során folyamatosan csökken. Automata sebességváltóval szerelt gépkocsik esetében bekapcsolt fokozatnál a szabályozási görbe alacsonyabban helyezkedik el, mint egyéb esetekben. Segédberendezések működtetésénél (például klímakészülék, szervokormány) a melegállapot alapjárati fordulatszámot nagyobb értékre szabályozzák a fellépő teljesítménytöbblet fedezésére.

38

39 Mono-Motronic befecskendezés Nyomásszabályzó Befecskendező szelep Beszívott levegő hőmérséklet jeladó Üzemanyag visszafolyás

40 Mono-Motronic fordulatszám Hűtőfolyadék hőmérséklet Terhelés jel Klíma Alapjárati jel Mono-Motronicvezérlőegység Ütközőcsavar Működtető

41 Mono- Motronic Fojtószelepkapcsolókar Alapjárat kapcsoló

42 Mono-Motronic Fojtó-szelep állás jelző és állító Folytószelepállítómotor Ütköző, Alapjárat kapcsolóval F60 Feladata: Alapjárati fordulatszám szabályozása Fordulatszám-ingadozás megakadályozása Csatlakozó ( 6-pólusu) Hall-IC Dauermagnet m. Einkerbung Geber für Drosselklappensteller G127 (Hallgeber) Antriebsschnecke Dash-Pot-Funktion: A folytószelep zárási sebességének szabályozása függ a fojtószelep nyitási szögétől és a fordulatszámtól.

43 Suzuki G 13 BA integrált motorirányító rendszer általános jellemzői és felépítése Forrás: Suzuki 1 Tüzelőanyag-tartály 2 Tápszivattyú 3 Tüzelőanyag-szűrő 4 Szivattyúrelé 5 Befecskendezőszelep előtét-ellenállás 6 Befecskendezőszelep 7 Nyomásszabályzó 8 Befecskendezőegység (fojtószelepház) 9 Nyomásérzékelő 10 Motorhőmérséklet érzékelő 11 Fojtószelep potenciométer 12 Pótlevegő tolattyú (levegőszelep) 13 Forgattyús ház kényszerszellőztető szelep 14 Szervokormány VSV 15 Szívócső

44 Suzuki G 13 BA integrált motorirányító rendszer általános jellemzői és felépítése Forrás: Suzuki 16 Kipufogócső 17 Lambda-szonda 18 Három komponensre ható katalizátor 19 Levegő-hőmérséklet érzékelő 20 ISC szelep 21 Légkondicionáló VSV 22 Légkondicionáló irányítóegység 23 Gyújtáselosztó 24 Üres 25 Alapjárat-állító csavar 26 EGR beavatkozószelep 27 EGR nyomásvezérlő szelep 28 EGR VSV 29 BVSV 30 Aktívszenes benzingőztároló 31 Diagnosztikai-kapcsoló kivezetés 32 Tesztkapcsoló kivezetés

45 Suzuki G 13 BA integrált motorirányító rendszer általános jellemzői és felépítése Forrás: Suzuki 33 Elektronikus irányítóegység 34 Elektromos terhelési jelek - hűtőventilátor - fűtőventilátor - hátsó ablakfűtés 35 A/T vezérlőelektronika 36 Járműsebesség jeladó 37 Gyújtásmodul 38 Gyújtótekercs 39 CHECK-ENGINE lámpa 40 Kapcsolj fel! lámpa 41 Főrelé 42 Gyújtáskapcsoló 43 Tengelykapcsoló kapcsolója 44 Indítómotor mágneskapcsoló 45 Főbiztosító 46 Akkumulátor 47 Szervokormány nyomáskapcsoló

46 A tüzelőanyag és a levegőrendszer főbb szerkezeti elemei Forrás: Suzuki 1 Levegőszűrő 2 Befecskendezőegység (fojtószelepház) 3 Befecskendezőszelep 4 Nyomásszabályzó 5 Pótlevegő tolattyú (levegőszelep) 6 Alapjárat-állító csavar 7 Alapjárati kerülőcsatorna 8 ISC szelep 9 Szívócső 10 Szűrő 11 Tartály 12 Szivattyú 13 Tápvezeték 14 Visszafolyó-vezeték 15 Levegő 16 Tüzelőanyag 17 Benzin-levegő keverék 18 Hangtompító

47 Tartály és a tartályszellőztető rendszer Forrás: Suzuki 1 Tartály 2 Kétirányú szelep 3 Benzingőz cső 4 Ürítésszabályzó szelep 5 Aktívszenes benzingőztároló 6 Vákuum jelcső 7 Ürítőcső 8 Szűrő 9 Bimetálos vákuumkapcsolószelep 10 Szívócső 11 Pillangószelep 12 Benzingőz 13 Levegő 14 Depresszió

48 Benzin szivattyú Forrás: Suzuki 1 Benzinszivattyú 2 Tüzelőanyag szintjelző 3 Tartály

49 Finomszűrő és Nyomásszabályzó 1 Felső kamra 2 Alsó kamra 3 Nyomórugó 4 Membrán 5 Lapszelep 6 Tüzelőanyag a szivattyútól 7 Visszafolyás a tartályhoz 8 Szívócsőnyomás Forrás: Suzuki

50 1 Elektronikus irányítóegység - ECM 2 Befecskendezőszelep 3 Előtét-ellenállás 4 Főrelé 5 Gyújtáskapcsoló 6 ECM csatlakozó 7 Szelepcsatlakozó 8 Csatlakozó A befecskendező-szelep és villamos kapcsolása Forrás: Suzuki Forrás: Suzuki 1 Nagy O-gyűrű 2 Tekercs 3 Vasmag 4 Szeleptű 5 Kis O-gyűrű 6 Szűrő

51 A befecskendezés bemeneti információi Forrás: Suzuki

52 A befecskendezés időzítése szinkron és aszinkron befecskendezés Forrás: Suzuki Forrás: Suzuki

53 Levegőszűrő - Pótlevegő tolattyú (levegőszelep) Forrás: Suzuki 1 Befecskendezőegység 2 Hőgyanta 3 Rugók 4 Szelep

54 Alapjárat-szabályzó szelep ISC szelep Forrás: Suzuki 1 Szelep 2 Tekercs 3 Ház 4 Tekercsmag

55 Az alapjárat-szabályzás bemeneti információi 1 Befecskendezőegység 2 ISC szelep 3 Levegőszűrő 4 Hangtompító Forrás: Suzuki

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Fszt. 29. 6. Előadás Elektronikus Benzinbefecskendezés KE-Jetronic L-Jetronic (L2-Jetronic)

Részletesebben

5.3. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Harmadik rész L-Jetronic rendszer II.)

5.3. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Harmadik rész L-Jetronic rendszer II.) 5.3. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Harmadik rész L-Jetronic rendszer II.) Előző cikkünkben ismertettük a Bosch L-Jetronic rendszer általános felépítését, felsoroltuk jellemzőit,

Részletesebben

5.6. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Hatodik rész Mono-Jetronic rendszer I.)

5.6. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Hatodik rész Mono-Jetronic rendszer I.) 5.6. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Hatodik rész Mono-Jetronic rendszer I.) A Bosch a 80-as évek közepétől elsősorban kis-és alsóközép-kategóriás járművekhez kezdte gyártani

Részletesebben

HIBA LEÍRÁSA P0001 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - szakadt áramkör P0002 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - áramkör vagy egység hibás működése

HIBA LEÍRÁSA P0001 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - szakadt áramkör P0002 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - áramkör vagy egység hibás működése KÓD HIBA LEÍRÁSA P0001 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - szakadt áramkör P0002 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - áramkör vagy egység hibás működése P0003 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - alacsony

Részletesebben

5.1. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Bevezető)

5.1. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Bevezető) 5.1. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Bevezető) Az Otto-motorok hengerében, a sűrítési ütem végén megfelelő eloszlású és összetételű tüzelőanyag- (benzin, alkohol, autógáz, stb.)

Részletesebben

Gépjárművek Üzemanyag ellátó

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései 5. Előadás Benzinbefecskendezés K-Jetronic D-Jetronic Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Fszt. 29. Befecskendező rendszerek

Részletesebben

1. ábra. Forrás: AUTODATA

1. ábra. Forrás: AUTODATA 8.7. Elektronikusan irányított dízelbefecskendező rendszerek (Hetedik rész Közös nyomásterű (common rail) dízelbefecskendező rendszer III.) Előző két írásunkban blokkvázlata felhasználásával bemutattuk

Részletesebben

G83 Hűtőkimeneti hűtőfolyadékhőmérséklet. G185 Gázpedálállás érzékelő II. G235 Kipufogógáz-hőmérséklet. érzékelő

G83 Hűtőkimeneti hűtőfolyadékhőmérséklet. G185 Gázpedálállás érzékelő II. G235 Kipufogógáz-hőmérséklet. érzékelő 5.22. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Huszonkettedik rész Integrált motorirányító közvetlen benzinbefecskendezéssel V. Bosch MED) A közvetlen benzinbefecskendezésre épülő integrált

Részletesebben

Az alábbiakban az eredeti kézirat olvasható!

Az alábbiakban az eredeti kézirat olvasható! Az alábbiakban az eredeti kézirat olvasható! A porlasztók (karburátorok) problematikája A benzinbefecskendező rendszer A Bánki Donát és Csonka János által felfedezett (1891), de Maybach által szabadalmaztatott

Részletesebben

Kis / Nagyker : www.csstuning.hu Dynoteq Kft. Email: info@csstuning.hu www.dynoteq.com Tel: 06/20/55-85-277. Az Ön partnere:...

Kis / Nagyker : www.csstuning.hu Dynoteq Kft. Email: info@csstuning.hu www.dynoteq.com Tel: 06/20/55-85-277. Az Ön partnere:... Az Ön partnere:... Hagyományos üzemanyagrendszer A hagyományos EFI (Elektromos Üzemanyag Befecskendezés) a következő részegységekből áll: Nagynyomású üzemanyag szivattyú (üzemanyagtartályon belül vagy

Részletesebben

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései. Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens ÓE BDGBMK Mechatronikai és Autótechnikai Intézet

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései. Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens ÓE BDGBMK Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens ÓE BDGBMK Mechatronikai és Autótechnikai Intézet 11./I. Előadás Befecskendező rendszerek, adagoló szivattyúk Történeti

Részletesebben

Az E85 Comfort gyakorlati tapasztalatai és etanolos járműtörténet

Az E85 Comfort gyakorlati tapasztalatai és etanolos járműtörténet Az E85 Comfort gyakorlati tapasztalatai és etanolos járműtörténet Az első alkohol motor A XIX. szd. második felében megszületik a jármű hajtásra alkalmas dugattyús belsőégésű motor 1862. Alphonse Beau

Részletesebben

8.11. Elektronikusan irányított dízelbefecskendező rendszerek (Tizenegyedik rész Adagolóporlasztós dízelbefecskendező rendszerek I.

8.11. Elektronikusan irányított dízelbefecskendező rendszerek (Tizenegyedik rész Adagolóporlasztós dízelbefecskendező rendszerek I. 8.11. Elektronikusan irányított dízelbefecskendező rendszerek (Tizenegyedik rész Adagolóporlasztós dízelbefecskendező rendszerek I.) Ahogyan azt a témakör 1. fejezetében már leírtuk (8.1./1.2.3.), az adagolóporlasztós

Részletesebben

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Fszt. 29. 7. Előadás Elektronikus Benzinbefecskendezés Motronic - motorirányítás

Részletesebben

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: www.opel-autodiagnosztika.com

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: www.opel-autodiagnosztika.com A eljárás (tároló befecskendezési rendszer) az a befecskendezési rendszer, melyet például Omega-B-ben alkalmazott Y 25 DT-motor esetében használnak. Egy közös magasnyomású tárolóban (Rail) a magasnyomású

Részletesebben

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony 1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony Teljes terhelési jelleggörbe 2. Magyarázza el a négyütemű

Részletesebben

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései 2. Gyakorlat Üzemanyag ellátó rendszer kiszolgáló berendezései II. Benzin, gázolaj szállítás - szűrés Hagyományos és korszerű tüzelőanyag szállító berendezések

Részletesebben

Keverékképzés és égés Otto motorokban

Keverékképzés és égés Otto motorokban Keverékképzés és égés Otto motorokban Keverési arány Mennyiségi szabályozás! Sztöchiometrikus keverési arány λ=1 L 0 8 gc 8gH2 3 kg / kg 0,23 L 0 értéke 16 tömeg % hidrogént, és 84 tömegszázalék szenet

Részletesebben

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései Dr. Szabó József Zoltán egyetemi docens Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Fszt. 29. 4. Előadás Elektronikus szabályzású karburátorok Szabályzás technikai

Részletesebben

tápok Közvetlen akku (5. ábra) - B2 (BATT).

tápok Közvetlen akku (5. ábra) - B2 (BATT). 8.9. Elektronikusan irányított dízelbefecskendező rendszerek (Kilencedik rész Közös nyomásterű (common rail) dízelbefecskendező rendszer VI.) A következő két írásunkban a Denso közös nyomásterű dízelbefecskendező

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA. Félév (1/2/3) 2013/2014/2 JÁRMŰVILLAMOSSÁG ÉS ELEKTRONIKA. Beke Péter, Lőrincz Illés Előtanulmányi követelmények

TANTÁRGYI TEMATIKA. Félév (1/2/3) 2013/2014/2 JÁRMŰVILLAMOSSÁG ÉS ELEKTRONIKA. Beke Péter, Lőrincz Illés Előtanulmányi követelmények Oktatási hét TANTÁRGYI TEMATIKA Tantárgy kód NGB_KV009_2 Félév (1/2/3) 2013/2014/2 Tantárgy cím JÁRMŰVILLAMOSSÁG ÉS ELEKTRONIKA Tantárgy felelős Beke Péter Előadók Beke Péter, Lőrincz Illés Előtanulmányi

Részletesebben

1. Bosch Motronic MED integrált motorirányító rendszer felépítése és általános jellemzői

1. Bosch Motronic MED integrált motorirányító rendszer felépítése és általános jellemzői 5.18. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Tizennyolcadik rész Integrált motorirányító közvetlen benzinbefecskendezéssel I. Bosch MED) Az Otto motorok egyesített irányító rendszerei

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

25,4 74,2 cm 3 lökettérfogatú kétütemű belső égésű motorok benzinbefecskendezőinek tervezése, valamint vezérlése digitális jelprocesszorral

25,4 74,2 cm 3 lökettérfogatú kétütemű belső égésű motorok benzinbefecskendezőinek tervezése, valamint vezérlése digitális jelprocesszorral Absztrakt 1 25,4 74,2 cm 3 lökettérfogatú kétütemű belső égésű motorok benzinbefecskendezőinek tervezése, valamint vezérlése digitális jelprocesszorral Dr. GÁRDUS Zoltán Ph. D. egyetemi adjunktus Miskolci

Részletesebben

OBD-II hibakódok listája és jelentése

OBD-II hibakódok listája és jelentése P0100 P0101 P0102 P0103 P0104 P0105 P0106 P0107 P0108 P0109 P0110 P0111 P0112 P0113 P0114 P0115 P0116 P0117 P0118 P0119 P0120 P0121 P0122 P0123 P0124 P0125 P0126 P0130 Levegıtömeg- és levegımennyiség-mérés

Részletesebben

HELYI TANTERV. Gépjármű-villamosságtan

HELYI TANTERV. Gépjármű-villamosságtan HELYI TANTERV Gépjármű-villamosságtan 14. évfolyam 124 óra 1.1. A tantárgy tanításának célja A gépjármű-villamosságtan tantárgy tanításának célja, hogy olyan elméleti ismeretek birtokába jusson a tanuló,

Részletesebben

Elektronikai alkalmazások a korszerű gépjárművekben. 1. modul Benzinmotorok keverékképzése, benzinbefecskendező rendszerek

Elektronikai alkalmazások a korszerű gépjárművekben. 1. modul Benzinmotorok keverékképzése, benzinbefecskendező rendszerek Elektronikai alkalmazások a korszerű gépjárművekben 1. modul Benzinmotorok keverékképzése, benzinbefecskendező rendszerek Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 525 02 Gépjármű mechatronikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

fojtószelep-szinkron teszter

fojtószelep-szinkron teszter fojtószelep-szinkron teszter Általános ismertető A SYNCTOOL fojtószelep-szinkron teszter több hengeres, hengerenkénti fojtószelepes motorok fojtószelep-szinkronjának beállításához nélkülözhetetlen digitális

Részletesebben

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó:

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: Közös nyomócsöves rendszer - Z 19 DT OHC-dízelmotor, Z 19 DTH DOHC-dízelmotor Általános szempontok Mint már a Z 13 DT, Z 17 DTL, T 17 DTH és az Y 25 DT-motor, a Z 19 DT OHC-dízelmotor és a Z 19 DTH DOHC-dízelmotor

Részletesebben

A motor. Z-s motorok a 2001-től. Jeladók a képen.

A motor. Z-s motorok a 2001-től. Jeladók a képen. 2013.04.23. 1 A motor Z-s motorok a 2001-től Jeladók a képen. Gyújtás kimaradás érzékelés Indításnál kompresszió-mérés C-s motorok X-s motorok Bosch Motronic ME 7.6.2 Z-s motorok1 Z-s motorok2 Bosch ME7.6.2

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 55 525 01 Autótechnikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA

DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA Laboratóriumi gyakorlati jegyzet Készítette: Szabó Bálint 2008. február 18. A mérés célja: Soros adagoló karakterisztikájának felvétele adagoló-vizsgáló

Részletesebben

ROBERT BOSCH KFT. Dízel-készlet 1 (kisnyomású) használati utasítás Cikkszám: 0 986 613 100

ROBERT BOSCH KFT. Dízel-készlet 1 (kisnyomású) használati utasítás Cikkszám: 0 986 613 100 Dízel-készlet 1 (kisnyomású) használati utasítás Cikkszám: 0 986 613 100 1 Általános 1.1 Környezetünk érdekében A keletkezett csomagolási hulladékot újrahasznosítás céljából adja le a megfelelő begyűjtési

Részletesebben

Útváltók. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE-BGK

Útváltók. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE-BGK Útváltók Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE-BGK Irányítóelemek Irányítóelemek A hidraulikus rendszer alapvető irányítási feladatait, a működtetett rendszer igényei határozzák meg, mint pl. Mozgásirány: útváltók.

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

BUVE 2010 Jelgenerátor

BUVE 2010 Jelgenerátor BUVE 2010 Jelgenerátor II. Műszer felépítése, működése és műszaki adatai A műszerben egy négyszögjel generátor került beépítésre, amely nagyobb áramfelvételű mágnes szelepek működtetését is lehetővé teszi.

Részletesebben

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei 2016/2017. tanév, II. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Informatika Intézet 107/a. Tel: (46) 565-111 / 21-07 A jármű alrendszerei

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

49 29 Hőtıfolyadék hımérséklet szenzor (CTS) vagy CTS áramkör (KE5.2) 48 29 Elsı sebesség relé (LH4.1)

49 29 Hőtıfolyadék hımérséklet szenzor (CTS) vagy CTS áramkör (KE5.2) 48 29 Elsı sebesség relé (LH4.1) Bosch LH-Jetronic, LH4.1-Jetronic, KE3.5-Jetronic, KE5.2-Jetronic 01 1 Nincsenek hibák az elektronikus vezérlı modulban(ecm-ben). A rendes diagnosztikai módszerekkel kell eljárni 02 2 Hőtıfolyadék hımérséklet

Részletesebben

8.12. Elektronikusan irányított dízelbefecskendező rendszerek (Tizenkettedik rész Adagolóporlasztós dízelbefecskendező rendszerek II.

8.12. Elektronikusan irányított dízelbefecskendező rendszerek (Tizenkettedik rész Adagolóporlasztós dízelbefecskendező rendszerek II. 8.12. Elektronikusan irányított dízelbefecskendező rendszerek (Tizenkettedik rész Adagolóporlasztós dízelbefecskendező rendszerek II.) A dízelbefecskendező rendszerekkel foglalkozó első írásunkban (8.1.)

Részletesebben

Vissza a főmenübe. Befecskendezési rendszerek. Tüzelőanyag-ellátó rendszer felépítése. Tápszivattyú. Égésterek. Bosch rendszerű adagolószivattyú

Vissza a főmenübe. Befecskendezési rendszerek. Tüzelőanyag-ellátó rendszer felépítése. Tápszivattyú. Égésterek. Bosch rendszerű adagolószivattyú Égésterek Befecskendezési rendszerek Tüzelőanyag-ellátó rendszer felépítése Tápszivattyú Bosch rendszerű adagolószivattyú Forgóelemes adagoló Fordulatszám szabályozás UIS rendszer Common-Rail rendszer

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

5.2. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Második rész L-Jetronic rendszer I.)

5.2. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Második rész L-Jetronic rendszer I.) 5.2. Benzinbefecskendező és integrált motorirányító rendszerek (Második rész L-Jetronic rendszer I.) A Bosch elektronikusan irányított benzinbefecskendező rendszerei közül a legnagyobb darabszámban gyártott

Részletesebben

Munkafüzet, ábragyűjtemény

Munkafüzet, ábragyűjtemény Külhoni Magyar Szakképzés Intézményi Program Megbízó: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. MHP-KP-1-2016/2-000015 Munkafüzet, ábragyűjtemény Motorszerelés Villamos mérés Motor diagnosztika MPI SPI befecskendező

Részletesebben

MICRO-D Mikroprocesszoros vezérlő egység TV 32 fan-coil egységhez

MICRO-D Mikroprocesszoros vezérlő egység TV 32 fan-coil egységhez MICRO-D Mikroprocesszoros vezérlő egység TV 32 fan-coil egységhez Főbb funkciók A levegőhőmérséklet szabályozása a ventilátor-fordulatszám automatikus változtatásával A levegőhőmérséklet szabályozása a

Részletesebben

Bosch exchange Hatékony. Egyszerű. Gyors.

Bosch exchange Hatékony. Egyszerű. Gyors. Bosch exchange Hatékony. Egyszerű. Gyors. A Bosch cserealkatrész-program Növekvő piac új üzleti lehetőségek A cserealkatrészek piacának alakulása 2000 2010 Változatlanul nagy az igény a hagyományos cserealkatrészek

Részletesebben

A Hyundai R-CRDI motorok alrendszerei, érzékelői és beavatkozói 2. rész

A Hyundai R-CRDI motorok alrendszerei, érzékelői és beavatkozói 2. rész A Hyundai R-CRDI motorok alrendszerei, érzékelői és beavatkozói 2. rész Előző számunkban a Hyundai R-CRDI motorok általános jellemzőit és szerkezeti felépítését mutattuk be, egyesével elemeztük a blokkot

Részletesebben

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései. Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens ÓE BDGBMK Mechatronikai és Autótechnikai Intézet

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései. Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens ÓE BDGBMK Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens ÓE BDGBMK Mechatronikai és Autótechnikai Intézet 11./II. Előadás Diesel befecskendező rendszerek Common Rail rendszerek

Részletesebben

DL drainback napkollektor rendszer vezérlése

DL drainback napkollektor rendszer vezérlése DL drainback napkollektor rendszer vezérlése Tartalom Rendszer jellemzői Rendszer elemei Vezérlés kezelőfelülete Működési elv/ Állapotok Menüfunkciók Hibaelhárítás Technikai paraméterek DL drainback rendszer

Részletesebben

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Fszt. 29. 7./B. Előadás Nagynyomású közvetlen Benzinbefecskendezés Motronic - motorirányítás

Részletesebben

GUNT CT152-4 ütemű benzinmotor bemutatása és a hallgatói mérések leírása

GUNT CT152-4 ütemű benzinmotor bemutatása és a hallgatói mérések leírása Miskolci Egyetem, Áramlás- és Hőtechnikai Gépek tanszéke GUNT CT152-4 ütemű benzinmotor bemutatása és a hallgatói mérések leírása Készült: 2012. február "A tanulmány a TÁMOP-4.2.1.B-10/2/KONV-2010-0001

Részletesebben

Üdvözlöm. a technikai áttekintőnkben a. Common Rail Rendszerekről

Üdvözlöm. a technikai áttekintőnkben a. Common Rail Rendszerekről Üdvözlöm a technikai áttekintőnkben a Common Rail Rendszerekről A Common Rail előnyei: Igény szerint elérhető üzemanyagnyomás Nagyobb befecskendezési nyomás és jobb porlasztás A befecskendezési nyomás

Részletesebben

KÖZEG. dv dt. q v. dm q m. = dt GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET:

KÖZEG. dv dt. q v. dm q m. = dt GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET: GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET: AZ IDŐEGYSÉG ALATT ÁTÁRAMLÓ MENNYISÉG TÉRFOGATÁT TÉRFOGATÁRAM MÉRÉS q v = dv dt ( m 3 / s) AZ IDŐEGYSÉG ALATT ÁTÁRAMLÓ MENNYISÉG TÖMEGÉT

Részletesebben

Nyomásirányító készülékek. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE BGK

Nyomásirányító készülékek. Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE BGK Nyomásirányító készülékek Fenyvesi D. Dr. Harkay G. OE BGK Nyomáshatároló szelep Közvetlen vezérlésű rugóerőből: p r p r Beállított nagyobb nyomás esetén nyitás, azaz p 1 > p r. Nyomáshatároló szelep

Részletesebben

HIBA LEÍRÁSA P0001 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - szakadt áramkör P0002 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - áramkör vagy egység hibás működése

HIBA LEÍRÁSA P0001 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - szakadt áramkör P0002 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - áramkör vagy egység hibás működése KÓD HIBA LEÍRÁSA P0001 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - szakadt áramkör P0002 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - áramkör vagy egység hibás működése P0003 Tüzelőanyag mennyiség szabályozás - alacsony

Részletesebben

Használható segédeszköz: alapműveletek végzésére alkalmas számológép, vonalzók, toll.

Használható segédeszköz: alapműveletek végzésére alkalmas számológép, vonalzók, toll. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Hidraulikai kapcsolások Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék

Hidraulikai kapcsolások Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Hidraulikai kapcsolások Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Fogyasztói teljesítmény szabályozása A hőleadás teljesítménye függ az átáramló térfogatáram nagyságától,

Részletesebben

35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 02 Autószerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2

Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2 Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2 Ferdinand Schad KG Steigstraße 25-27 D-78600 Kolbingen Telefon +49 (0) 74 63-980 - 0 Telefax +49 (0) 74 63-980 - 200 info@schako.de www.schako.de Tartalom Leírás...

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó:

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: # Vectra C Blokk-kapcsolási rajz vezérlkészülék mködésmód- VECTRA-C 15 Gyújtás BE (15-ös kapocs) B52_L Kerékfordulatszám-érzékel3 el3l balra 30 Akkumulátor pozitív pólusa (30-as kapocs) B52_R Kerékfordulatszám-érzékel3,

Részletesebben

Megnevezés. Térfogatáram

Megnevezés. Térfogatáram ikk: 6140 SB E 400 Kép Statikus nyomás Pa Jelleggörbe Térfogatáram m³/h Tulajdonságok ikkszám 6140 Típus Megnevezés Nyomás Térfogatáram Max. térfogatáram Fordulatszám Áramfelvétel (szabályozatlan) Indítási

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autóelektronikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 525 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Alaplapos útváltó Cetop5 / NG10

Alaplapos útváltó Cetop5 / NG10 Alaplapos útváltó Cetop5 / NG10 HM03-AD5.1 ARON útváltó alaplapos beépítéshez, csatlakozó furatkép CETOP RP 121H 4.2.4.05 és/vagy UNI ISO 4401-AC-05-4-A szerint. Nagy megengedett térfogatárammal és magas

Részletesebben

Megnevezés. Térfogatáram

Megnevezés. Térfogatáram ikk: 6138 SB E 200 Kép Statikus nyomás Pa Jelleggörbe Térfogatáram m³/h Tulajdonságok ikkszám 6138 Típus Megnevezés Nyomás Térfogatáram Max. térfogatáram Fordulatszám Áramfelvétel (szabályozatlan) Indítási

Részletesebben

Megnevezés. Térfogatáram

Megnevezés. Térfogatáram ikk: 6157 SB E 315 Kép Statikus nyomás Pa Jelleggörbe Tulajdonságok ikkszám 6157 Típus Megnevezés Nyomás Térfogatáram Max. térfogatáram Fordulatszám Áramfelvétel (szabályozatlan) Indítási áram (szabályozatlan)

Részletesebben

TB6600 V1 Léptetőmotor vezérlő

TB6600 V1 Léptetőmotor vezérlő TB6600 V1 Léptetőmotor vezérlő Mikrolépés lehetősége: 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16. A vezérlő egy motor meghajtására képes 0,5-4,5A között állítható motoráram Tápellátás: 12-45V közötti feszültséget igényel

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 522 02 Elektromos gép- és készülékszerelő

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

Örvényszivattyú A feladat

Örvényszivattyú A feladat Örvényszivattyú A feladat 1. Adott n fordulatszám mellett határozza meg a gép jellemző fordulatszámát az optimális üzemi pont mérésből becsült értéke alapján: a) n = 1700/min b) n = 1800/min c) n = 1900/min

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

3. Vezérlőszelepek csoportosítása, kialakítása

3. Vezérlőszelepek csoportosítása, kialakítása 3. Vezérlőszelepek csoportosítása, kialakítása Pneumatikus vezérlőelemek A pneumatikus működtetésű végrehajtó elemek (munkahengerek, forgatóhengerek, stb.) mozgását az irány, a sebesség, az erő és a működési

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZETI ELEKTROMOS ÉS SZABÁLYOZÓ RENDSZEREK

ÉPÜLETGÉPÉSZETI ELEKTROMOS ÉS SZABÁLYOZÓ RENDSZEREK 6203-11 modul ÉPÜLETGÉPÉSZETI ELEKTROMOS ÉS SZABÁLYOZÓ RENDSZEREK I. rész ÉPÜLETGÉPÉSZETI ELEKTROMOS SZERELÉSEK II. RÉSZ VEZÉRLÉS ÉS SZABÁLYOZÁSTECHNIKA TARTALOMJEGYZÉKE Szerkesztette: I. Rész: Tolnai

Részletesebben

KEDVEZMÉNYES MECHANIKAI ALKATRÉSZEK LISTÁJA

KEDVEZMÉNYES MECHANIKAI ALKATRÉSZEK LISTÁJA 4PLUSZ EGYÉB ELSO FUTÓMU ALKATRÉSZEK 4PLUSZ EGYÉB HÁTSÓ FUTÓMU ALKATRÉSZEK 4PLUSZ FÉKTÁRCSÁK 4PLUSZ GÖMBCSUKLÓK 4PLUSZ LENGOKAROK 4PLUSZ SZÉRIA LENGÉSCSILLAPÍTÓK 4PLUSZ VÍZPUMPÁK ABLAKTÖRLOKAROK ABS ALKATRÉSZEK

Részletesebben

LAMBDA-MONITOR PRO-II

LAMBDA-MONITOR PRO-II LAMBDA-MONITOR PRO-II Általános ismertető A LAMBDA-MONITOR PRO-II készülék a gépjárművek mindenkori keverék összetételének folyamatos megjelenítésére szolgál. Segítségével lehetőség nyílik a hagyományos

Részletesebben

Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás.

Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás. Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás. Nem villamos jelek mérésének folyamatai. Érzékelők, jelátalakítók felosztása. Passzív jelátalakítók. 1.Ellenállás változáson alapuló jelátalakítók -nyúlásmérő ellenállások

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

H01 TEHERAUTÓ ÉS BUSZMODELL SZÉLCSATORNA VIZSGÁLATA

H01 TEHERAUTÓ ÉS BUSZMODELL SZÉLCSATORNA VIZSGÁLATA H01 TEHERAUTÓ ÉS BUSZMODELL SZÉLCSATORNA VIZSGÁLATA 1. A mérés célja A mérési feladat moduláris felépítésű járműmodellen a c D ellenállástényező meghatározása különböző kialakítások esetén, szélcsatornában.

Részletesebben

4.8. Villamos gyújtóberendezések (Nyolcadik rész)

4.8. Villamos gyújtóberendezések (Nyolcadik rész) 4.8. Villamos gyújtóberendezések (Nyolcadik rész) A gyújtóberendezésekről szóló írásunk utolsó cikke gyakorlatban megvalósított különböző gyártmányú és kialakítású motorvezérlők gyújtóáramköreinek felépítését

Részletesebben

Mechatronika szigorlat Írásbeli mintafeladat

Mechatronika szigorlat Írásbeli mintafeladat Mechatronika szigorlat Írásbeli mintafeladat Név: Neptun kód: 1. Készítse el egy fázist fordító műveleti erősítő, (a bemeneten és kimeneten szűrőkondenzátorral) nyomtatott áramköri rajzát. R1 = 10 kohm,

Részletesebben

Adatlap üzemi szántóföldi permetezőgépekhez

Adatlap üzemi szántóföldi permetezőgépekhez 1 A típus megnevezése: A gyártó neve és címe (amennyiben nem egyezik a bejelentővel): A gép rendszere: 104/1 104/2 A megjelölés (adattábla) helye: 101 Maradékmennyiség Műszakimaradék m. vízszintesen: l

Részletesebben

Minta Írásbeli Záróvizsga és BSc felvételi kérdések Mechatronikai mérnök

Minta Írásbeli Záróvizsga és BSc felvételi kérdések Mechatronikai mérnök Minta Írásbeli Záróvizsga és BSc felvételi kérdések Mechatronikai mérnök Debrecen, 2017. 01. 03-04. Név: Neptun kód: 1. Az ábrán egy hajtás fordulatszám-nyomaték jelleggörbéje látható. M(ω) a motor, az

Részletesebben

1. Fix nyomáskapcsoló

1. Fix nyomáskapcsoló 1. Fix nyomáskapcsoló Nyomáskapcsoló folyadékokra és semleges gázokra használható kompresszoroknál, autoklávoknál, gőz kazánoknál, stb. Ha nyomás szabályzóként alkalmazzuk, fontos ellenőrizni, hogy a max.

Részletesebben

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft.

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft. Kompresszor állomások telepítésének feltételei, hatósági előírások és beruházási adatok. Gázüzemű gépjárművek műszaki kialakítása és az utólagos átalakítás módja Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika

Részletesebben

COMMON RAIL INJEKTOROK VIZSGÁLATA A GYAKORLATBAN. Összeállította: Délceg Zsolt

COMMON RAIL INJEKTOROK VIZSGÁLATA A GYAKORLATBAN. Összeállította: Délceg Zsolt COMMON RAIL INJEKTOROK VIZSGÁLATA A GYAKORLATBAN Összeállította: Délceg Zsolt 2008. április 2. Common rail injektorok vizsgálata a gyakorlatban 1 Előadás tartalma A dízel jövője Common Rail injektorokról

Részletesebben

Nemzeti Közlekedési Napok 2013

Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Korszerű Diesel emisszió mérés Előadó: Zentai Tamás, Délceg Zsolt Átfogó megközelítés: mi a jelenlegi helyzet A Diesel motor hazánk közlekedésének meghatározó erőforrása

Részletesebben

VIZSGABIZTOS KÉPZÉS. 18. Tüzelőanyag-ellátó berendezések. Emisszió. Dr. Finichiu Liviu. Budapest, 2012.

VIZSGABIZTOS KÉPZÉS. 18. Tüzelőanyag-ellátó berendezések. Emisszió. Dr. Finichiu Liviu. Budapest, 2012. VIZSGABIZTOS KÉPZÉS 18. Tüzelőanyag-ellátó berendezések. Emisszió. Dr. Finichiu Liviu Budapest, 2012. 2 Tüzelőanyag-ellátó berendezések, emisszió. 1. Benzinmotorok tüzelőanyag-ellátó berendezései, emisszió.

Részletesebben

V5825B. Menetes kialakítású szabályzó szelep / PN25 Távfűtési kompakt szelep

V5825B. Menetes kialakítású szabályzó szelep / PN25 Távfűtési kompakt szelep V5825B Menetes kialakítású szabályzó szelep / PN25 Távfűtési kompakt szelep JELLEMZŐK Nyomáskiegyenlített k vs 1.0...10 m 3 /h Alaphelyzetben zárt Kézi működtető sapkával a telepítéshez Kis méret Menetes

Részletesebben

Knorr-Bremse termékújdonságok az üzemeltetés terén

Knorr-Bremse termékújdonságok az üzemeltetés terén Knorr-Bremse termékújdonságok az üzemeltetés terén 12. Haszongépjármű Műszaki Konferencia Várgesztes Villapark 2011.Június 3. Torma Tamás Tartalom Újdonságok - Levegő előkészítés és ellátás Eredeti újragyártott

Részletesebben

Sajtóinformáció. RBHU/MK Bxb_30602ba-d MPK_GS_h. Közvetlen benzinbefecskendezés többletfunkciókkal: bepillantás a jövő benzinmotorjainak világába

Sajtóinformáció. RBHU/MK Bxb_30602ba-d MPK_GS_h. Közvetlen benzinbefecskendezés többletfunkciókkal: bepillantás a jövő benzinmotorjainak világába Sajtóinformáció RBHU/MK Bxb_30602ba-d MPK_GS_h Közvetlen benzinbefecskendezés többletfunkciókkal: bepillantás a jövő benzinmotorjainak világába Dr. Rolf Leonhard, a Robert Bosch GmbH Benzines rendszerek

Részletesebben

Fényszóró modul. A feladat célkitűzései:

Fényszóró modul. A feladat célkitűzései: Fényszóró modul A feladat célkitűzései: A hallgató megértse a fényszóró modell működését, értelmezze a villamos kapcsolási rajzát, elkészítse az eszköz bekötését a National Instruments multifunkciós adatgyűjtő

Részletesebben

Járművek energiafelhasználásnak mérése (Készült a Bolyai Ösztöndíj Támogatásával) Dr. Lakatos István Ph.D., egyetemi docens* (e-mail: lakatos@sze.

Járművek energiafelhasználásnak mérése (Készült a Bolyai Ösztöndíj Támogatásával) Dr. Lakatos István Ph.D., egyetemi docens* (e-mail: lakatos@sze. Járművek energiafelhasználásnak mérése (Készült a Bolyai Ösztöndíj Támogatásával) Dr. Lakatos István Ph.D., egyetemi docens* * Széchenyi István Egyetem, Közúti és Vasúti Járművek Tanszék (e-mail: lakatos@sze.hu)

Részletesebben

A legjobb fűtés minden évszakban. DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához.

A legjobb fűtés minden évszakban. DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához. A legjobb fűtés minden évszakban DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához 2010 Katalógus Teljes biztonság és maximális kényelem A GABARRÓN elektromos kazánokok

Részletesebben

Megnevezés. Térfogatáram

Megnevezés. Térfogatáram ikk: 6136 SB E 160 A Kép Statikus nyomás Pa Jelleggörbe Térfogatáram m³/h Tulajdonságok ikkszám 6136 Típus Megnevezés Nyomás Térfogatáram Max. térfogatáram Fordulatszám Áramfelvétel (szabályozatlan) Indítási

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autótechnikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 55 525 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Mágnesszelep analízise. IX. ANSYS felhasználói konferencia 2010 Előadja: Gráf Márton

Mágnesszelep analízise. IX. ANSYS felhasználói konferencia 2010 Előadja: Gráf Márton Mágnesszelep analízise MaxwellbenésSimplorerben IX. ANSYS felhasználói konferencia 2010 Előadja: Gráf Márton Diesel hidegindítás A hidegindítási rendszerek szerepe A dízelmotorokban az égés öngyulladás

Részletesebben

1. ábra. 2. ábra. Forrás: TOYOTA. Forrás: TOYOTA

1. ábra. 2. ábra. Forrás: TOYOTA. Forrás: TOYOTA 8.10. Elektronikusan irányított dízelbefecskendező rendszerek (Tizedik rész Közös nyomásterű (common rail) dízelbefecskendező rendszer VII.) Ebben a fejezetben folytatjuk a Denso common rail bemutatását.

Részletesebben

Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros

Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros Aktuátorok Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros kapcsolatára utalnak. mért nagyság A fizikai

Részletesebben