Oktatási információs rendszerek Magyarországon

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Oktatási információs rendszerek Magyarországon"

Átírás

1 Oktatási információs rendszerek Magyarországon Tarcsi Ádám ELTE, Absztrakt: A Bolognai folyamat, az oktatási verseny várható élesedése, az élethosszig tartó tanulás, a távoktatás terjedése az oktatási intézményektől elsősorban a felsőoktatási intézményektől egy újfajta adminisztrációt, alkalmazkodást vár el. A gazdaságosabb működés és a vezetői döntésekhez szükséges információk mind gyorsabb, naprakészebb előállítása modern irányítási rendszert és egy, azzal integrált tanulmányi rendszert igényelnek. Továbbá elengedhetetlen, hogy az intézmények információs (IT) rendszere tartalmazzon egy e-learning oktatási keretrendszert is. Mindezek a közeljövőben már nem csupán a felsőoktatást, hanem minden oktatási intézményt érintenek. Az Egyesült Államokban már használnak ilyen rendszereket a felsőoktatási intézmények. Ezek azonban a magyar oktatási rendszerbe nehezen ültethetők át az oktatási rendszer finanszírozási, képzési különbözősége miatt. Nálunk is elengedhetetlen azonban, hogy az intézmények olyan rendszert használjanak, amely megfelel a jövőbeli elvárásoknak. Létfontosságú továbbá, hogy az információs rendszerek egységes alapokra épülve tárolják a diákok adatait, támogatva többek között a kreditrendszernek megfelelően az áthallgatást, a párhuzamos képzést. 1 Oktatási Információs Rendszer Oktatási Információs Rendszer (OIR) alatt egy olyan rendszert értek, mely közös adatbázison alapulva magába integrálja az alábbi elemeket, folyamatokat: - Vállalatirányítási rendszer (ERP): az intézmény gazdasági hátterének (pénzügyi, emberi és egyéb erőforrásainak) menedzselése, nyilvántartása. Jelenleg a felsőoktatási intézmények az SAP, Oracle, Tüsz, EGR valamelyikét avagy egy saját fejlesztésű rendszert használnak. - Tanulmányi rendszer: az oktatási adminisztráció, hallgatói, oktatói nyilvántartás és az oktatásszervezés megvalósítása, tantervek, órarendek kezelése, kurzusok, vizsgák kezelése, hallgatói, tanulmányi nyilvántartáson alapuló vezetői információs rendszer. Jogosultságkezelés. A magyar felsőoktatási intézmények a Neptun vagy az ETR tanulmányi rendszerek valamelyikét használják.

2 - Oktatási keretrendszer: tananyag szerzői környezet, távoktatást támogató környezet, vizsgáztatási rendszer. A rendszer feladata, hogy különféle kommunikációs eszközökkel - fórumok, chat, csoportmegbeszélések, csoportnaptár, dokumentum és alkalmazás megosztás, azonnali üzenetküldés, vizsgáztatási és tanulást segítő tesztrendszer, stb. segítségével - támogassa a kollaboratív tanulást aszinkron és szinkron módon. Foglalja magában az e-learning rendszert is, kiegészítve a hagyományos képzést. Tartalmazzon továbbá egy többszerzős tananyag szerkesztőt - amelynek elemei újrafelhasználhatók -, kutatatást támogató rendszert. Jelenleg a Magyar felsőoktatási intézmények intézményi szinten nem használnak oktatási keretrendszert szeptemberében a Dunaújvárosi Főiskolán bevezetik a Moodle oktatási keretrendszert. 1. ábra Oktatási Információs Rendszerek elvi felépítése Ilyen egységes megoldás ma még nincs Magyarországon, azonban az ETR, az SAP és néhány ETR-t használó felsőoktatási intézmény (például PTE, ELTE stb.) között jelenleg is folynak a tárgyalások egy, a fentihez hasonló rendszer kiépítéséről. Cél az, hogy ezek a rendszerek egymással teljes mértékben együtt tudjanak működni, függetlenül azok megvalósításától. Az ETR-SAP összekapcsolását jelenleg az ELTE fejleszti. Egy, az oktatás teljes vertikumában használatos az alapoktatástól kezdve a tanfolyami oktatásokon át a felsőoktatásig Oktatási Információs Rendszer számos előnnyel, tulajdonsággal rendelkezhet.

3 1.1. Vezetői információs rendszer Az oktatásnak speciális vezetői információs rendszerre van szüksgée, mely a tanulói nyilvántartási rendszer adatait felhasználva segíti az oktatás tervezését, az adatfeldolgozást, a központi (Oktatási Minisztérium) adminisztrációt. Az Oktatási Minisztériumnak az oktatás finanszírozás megfelelő tervezéséhez naprakész adatokra van szüksége, a kapcsolattartás az oktatási intézmények egymás- és az OM között webszolgáltatások segítségével valósítható meg. VIR funkciók: költségek jobb tervezhetősége. 2. Tanuló adatok lerása, tárolása Egy, a fentebb ábrázolt modell fontos feladata a tanulói adatok, a képzések tárolása, azok hatékony későbbi felhasználása végett. Az adatstruktúrának egységesnek, újrafelhasználhatónak, az összes OIR számára feldolgozhatónak kell lennie. Az oktatási információs rendszernek pedig támogatnia kell az adatok automatizált továbbításának és fogadásának lehetőségét, például webszolgáltatásokon keresztül. A képzések, korábbi végzettségek ismeretében az oktatás hatékonyabban testreszabható. Az oktatás is egyfajta szolgáltatás, a diák azaz a vevő, vagy közvetlenül fizet a képzéséért (tandíj), vagy helyette az állam finanszírozza azt. Tárolni kell tehát a tanuló (személyes) adatain túlmenően a már tanult, elsajátított tárgyakat, ismeretköröket is. Az egyes rendszerekben az adott rendszert érintő adatok tárolódnak, melyekben elhelyezett hivatkozások más oktatási intézmény rendszerére mutatnak, szükség esetén onnan kerülnek kiolvasásra a megfelelő adatok. egy másik lehetőség, ha a tanuló adatait, azok egy részét - avagy annak egy statikus állapotát - egy, a tanulónál lévő, hordozható tároló (pl.: (diák)igazolvány) tartalmazza. Ez azonban további biztonsági és verziónálási kérdéseket vet fel. Ki és hogyan módosíthatja az adatokat, illetve tekinthet bele azokba, vagy azok rá vonatkozó részébe? Ez esetben tehát elemenkénti jogosultságkezelésre van szükség. Vannak tehát olyan elemei, amelyek az adott oktatási rendszerben maradnak, hiszen csak abban a rendszerben fontos relevánsak pl.: UV-k száma, ki- és befizetett összegek, vizsgaidőpontok, illetve vannak olyanok, melyek csak egyik rendszerből a másikba vándorlásakor kerülnek bele pl.: tárgy tematika, stb. Mindezt úgy kell beépíteni az oktatási információs rendszerbe, hogy az alkalmas legyen az alábbiakra: - Oktatási nyilvántartás: a tanuló tanulmányi előmenetelének, elért eredményeinek nyilvántartása az alapfokú oktatástól a felsőoktatásig, támogatva az élethosszig tartó oktatást is.

4 - Képzés menetének leírása: az egyes képzések, kurzusok adatainak nyomon követése. - Önéletrajz: a tanulói adatokból automatikusan generálható legyen egy önéletrajz, méghozzá a kívánt típusban, mélységben és formában. Ehhez szükséges, hogy tartalmazza a személyes adatokon, tanulmányokon túl a (szakmai) tapasztalatokat is. A képzések, tanulmányok az alábbi módon osztályozhatók: o Formális: iskolarendszerű, államilag elismert bizonyítványt ad. o o Nem formális: iskolarendszerű, bizonyítványt nem adó. Szintén az intézmény tölti ki. Informális: Mindennapi életben végzett tevékenységek. Nem dokumentált tudás. Felmérésére a tudásmenedzsment nyújt segítséget, például tudástérképekkel Europass A Europass célja, hogy az oktatás (megszerzett tudás, diploma, nyelvi tudás) és a megszerzett munka tapasztalatok összehasonlíthatóak legyenek. Ennek megfelelően egy általános leírási módot, azonos sablont definiál. Az Europass öt dokumentumból áll. Az önéletrajz (Europass CV), és a nyelvi készséget (Europass Language Passport) leíró dokumentumot bárki kitöltheti. A szakképzést, végzettséget, diplomát, (Europass Certificate Supplement és Europass Diploma Supplement) és a külföldi szakmai tapasztalatot, gyakornoki munkát (Europass Mobility) igazoló dokumentumokat pedig az illetékes munkahely vagy oktatási intézmény tölti ki. A Europass dokumentumok csupán sablonok, melyek a kitöltést, az összehasonlítást segítik, az adattárolást más formában kell megvalósítani. Erre az XML adatleíró nyelv lehet alkalmas Learner Information Package A képzések leírása, definiálására már létezik megoldás (Shareable Content Object Reference Model, SCORM) [4]. A tanuló adatok leírására is léteznek törekvések, ezek azonban nem oldják meg az összes felmerülő problémát, mivel a tanulók átjárhatnak az egyes rendszerek (intézmények) között. Vizsgálódásaimat a SCORM specifikus képzéseket támogató oktatási keretrendszerekhez készült, az IMS Global Learning Consortium által készített Learner Information Package-re (LIP) alapoztam. [1]

5 Ez hatékonyan és jól, XML struktúrában, rugalmasan írja le a tanuló adatait, megengedve, hogy az egyes intézmények akár más-más részeit használják, mindezt egy részletes önéletrajzhoz hasonlóan, az alábbi részekre bontva: - identification (Azonosítás): A tanuló személyes adatainak leírása. - goal (Cél): Személyes célok, törekvések, ambíciók leírása. - qcl: A megszerzett képzettségek, oklevelek, jogosítványok adatainak tárolására szolgál. Ezen felül alkalmas a különböző tanulmányi versenyek eredményeinek nyilvántartására is. - activity: Mindenfajta tevékenység leírása, mely az egyén szakmai tapasztalatait jelzi. - competency: Szerzett képességek tárolására szolgál, kapcsolódhat hivatalos, vagy nem hivatalos tanulmányokhoz, szakmai tapasztalatokhoz. - transcript: Tudományos és tanulmányi eredmények összefoglalását tartalmazó feljegyzés. - interest: Hobbi, érdeklődés megadása. - affiliation: Szakmai szervezeti tagság. - accessibility: kognitív, nyelvi, műszaki készségek, tanulási képességek, nehézségek leírására szolgáló feljegyzés. - securitykey: Tanulóhoz tartozó jelszavakat, azonosítókat tároló elem. - relationship: Kapcsolat az egyes elemek között - ext_learnerinfo: A leírás bővítése céljából létrehozott elem.

6 2. ábra A Learner Information Package adatstrutktúra 2.3. LIP modell kiegészítése A LIP modell további előnye, hogy lehetőséget ad a módosításra, bővíthető az adott intézmény igényeinek megfelelően, XML struktúrának köszönhetően az adatokból könnyedén generálhatóak akár Europass dokumentumok is. A fenti LIP modellt az alábbiakkal egészíteném ki a képzések, tanulmányok hatékonyabb összehasonlíthatósága miatt, és azért, hogy a jelenlegi hallgatói nyilvántartó rendszerekbe (például Neptun, ETR), is beépíthetőek legyen. Fontosnak tartom továbbá, hogy a kiegészített modell megfeleljen a magyar és az európai követelményeknek, szokásoknak.

7 Képzések, tanulmányok leírása A magyar oktatási rendszerben az alábbi adatok tárolása mindenféleképpen szükséges, az alábbi szerkezetben: - institution: Intézmény adatai: név, cím, azonosító stb. - A képzés attribútumai úgymint név, felelős, összes kredit száma, képzés azonosító. - grade: A képzés foka, szintje, például: általános iskola, középiskola, BsC, MsC, PhD képzés, tanfolyam, kiegészítő képzés, (kötelező) továbbképzés. - period: oktatási periódus pl.: 2004/2005 II. szemeszter - course: Kurzus adatai például név, azonosító, végzés helye (az intézmény adataival, vagy hivatkozással) stb. - teacher: Tanár(ok) és a tárgyfelelősök adatai. - syllabus: Sillabusz, tanmenet, hivatkozás. - bibliography: Felhasznált, ajánlott, kötelező irodalom, hivatkozás. - timing: Időbeosztás. Az alábbi attribútumai lehetnek: előadás, labor, gyakorlat. - language: A kurzus nyelve - Elért eredmények scale: Eredmény skála (összehasonlítás végett) pl.: 1-5, 0-100% requirement: Követelmények, előfeltételek. result: eredmény credit: Kredit érték date: Befejezés dátuma - comment: Megjegyzés

8 3. ábra Képzések adatainak leírása A jelenlegi tanulmányi rendszerek (Neptun, ETR) is tárolják ezeket az adatokat, illetve azok egy részét, mindezt azonban nem egységes formátumban. Ezen felül nem támogatják a tanulók átjárhatóságát. A vázolt struktúra lehetővé teszi a tanulói adatok átvitelét az egyes intézmények között, támogatva az élethosszig tartó tanulást. Segíti a képzések összehasonlíthatóságát, a kreditek átvitelét, az elvégzett kurzusok elismerését az egyes rendszerekben. Ezáltal versenyképesebbé, hatékonyabbá teszi az érintett képzéseket. Konklúzió A leírt rendszerben pontosabb, egységes nyilvántartások, költséghatékonyabb intézmény üzemeltetés érhető el, az oktatás egyénre szabható. Utóbbi igazán akkor aknázható ki teljes mértékben, ha országosan is elterjed. Számos problémát kell még megoldani például az adatok tárolásának helyét, körét és a hozzáférési jogosultságok definiálását. Az adatbázisok összekapcsolhatóságának törvényi

9 tilalma miatt az egyes intézményekben üzemelő tanulmányi rendszerek sem kapcsolhatók össze. Irodalomjegyzék [1] Colin Smythe, Frank Tansey and Robby Robson: IMS Learner Information Package Best Practice & Implementation Guide. IMS Global Learning Consortium, 2001 március [2] IEEE PAPI Specification - Learning Technology: Public and Private Information, Version 6.0, IEEE LTSC P1484, június [3] Student Educational Record (Transcript), ANSI ASC X.12-TS130, április [4] Ed SCORM Course, JCA Solutions, [5]

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA. miért az. toborzás könnyen és átláthatóan az europass dokumentumokkal. europass. ÖnéletraJz?

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA. miért az. toborzás könnyen és átláthatóan az europass dokumentumokkal. europass. ÖnéletraJz? EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA europass ÖnéletraJz? toborzás könnyen és átláthatóan az europass dokumentumokkal munkált ató knak miért az miért kérje az europass ÖnéletraJzot? Jobb minőségű önéletrajzok

Részletesebben

Felsőoktatás helyzete. Kisgyörgy Lajos

Felsőoktatás helyzete. Kisgyörgy Lajos Felsőoktatás helyzete Kisgyörgy Lajos Mindenről Bologna tehet? Főiskola Egyetem MSc BSc MSc Phd? MSc? 5 éves képzés 4 évbe sűrítve BSc Egyéni karrier? Phd MSc BSc Vállalati érdekek? Phd Kutatás, vállalati

Részletesebben

Kérje meg a pályázókat, hogy az Europass önéletrajzot használják, így Ön világos képet kaphat készségeikrõl és szakértelmükrõl!

Kérje meg a pályázókat, hogy az Europass önéletrajzot használják, így Ön világos képet kaphat készségeikrõl és szakértelmükrõl! Europass Önéletrajz Az Europass önéletrajz (CV) a hagyományos önéletrajzi formátumot követõ dokumentum, amellyel a felhasználók részletesebben, világosan és egyértelmûen bemutathatják képzettségeiket és

Részletesebben

eportfólió a felsőoktatásban Papp Gyula Debreceni Református Hittudományi Egyetem 1

eportfólió a felsőoktatásban Papp Gyula Debreceni Református Hittudományi Egyetem 1 eportfólió a felsőoktatásban Papp Gyula gyula.papp@gmail.com Debreceni Református Hittudományi Egyetem 1 Miről lesz szó? Portfólió pozícionálás mire gondoljunk? A portfólió tartalma Miért jó a portfólió

Részletesebben

E-learning ismeretek 1.3. tananyagegység

E-learning ismeretek 1.3. tananyagegység E-learning ismeretek 1.3. tananyagegység Tematikai egység tartalma e-learning alapok Alapfogalmak Az e-learning módszerei Az e-learning rendszer elemei E-learning rendszerek felépítése, rendszer szabványok

Részletesebben

E-learning alapú ügyféltámogató rendszer könyvtárak és felsőoktatási intézmények részére

E-learning alapú ügyféltámogató rendszer könyvtárak és felsőoktatási intézmények részére E-learning alapú ügyféltámogató rendszer könyvtárak és felsőoktatási intézmények részére Networkshop 2014 PTE Szentágothai János Kutatóközpont Pécs, 2014. április 23-25. dr. Sinka Róbert, PhD e-learning

Részletesebben

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés 1 Képzés célja: A résztvevők számára olyan átfogó és naprakész tudásanyag átadása, amely a mai magyar és európai gazdasági környezetben egy ipari park hatékony

Részletesebben

Felsoktatási projekt. (tegnap és holnap) Quali-Társ Bt. 1

Felsoktatási projekt. (tegnap és holnap) Quali-Társ Bt. 1 Felsoktatási projekt (tegnap és holnap) Quali-Társ Bt. 1 Emlékszik? (1999) Quali-Társ Bt. 2 Elnyök Hallgatók A képzés gyakorlati vonatkozásainak ersítése a TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia üzletág

Részletesebben

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés 1 Képzés célja: A résztvevők számára olyan átfogó és naprakész tudásanyag átadása, amely a mai magyar és európai gazdasági környezetben egy ipari park hatékony

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

RENDEZVÉNY MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

RENDEZVÉNY MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS RENDEZVÉNY MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Edutus Főiskola 2014 A képzés teljesítése után a hallgatók képesek lesznek saját kisvállalkozásban, vagy egy működő rendezvényszervező partnereként különféle

Részletesebben

IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ

IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN NYILVÁNTARTOTT IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ OKJ 55 344 05 szakképesítés-ráépülés 1 KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Készüljön fel a változásokra Ön is, és szerezze meg az IFRS mérlegképes könyvelő

Részletesebben

Hallgatói azonosítóra, hallgatói kártyára épülő szolgáltatások

Hallgatói azonosítóra, hallgatói kártyára épülő szolgáltatások Hallgatói azonosítóra, hallgatói kártyára épülő szolgáltatások FELSŐOKTATÁSI FEJLESZTÉSI ÉS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSI KONFERENCIA 2006. május 24. 2 Az oktatási rendszer információ igénye A naprakész oktatási

Részletesebben

Európai Unió és felsőoktatás

Európai Unió és felsőoktatás Európai Unió és felsőoktatás Márkus Attila Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Bolognai nyilatkozat (Bologna, 1999. június 18-19.). Részleteiben is figyelmet kell fordítanunk az európai

Részletesebben

SSC specialista szakirányú továbbképzés

SSC specialista szakirányú továbbképzés SSC specialista szakirányú továbbképzés (Shared Service Center - SSC) Edutus Főiskola 2017 Az SSC (Shared Service Center/szolgáltató központ) szektor jelenleg a leggyorsabban fejlődő iparág Magyarországon.

Részletesebben

Távoktatási tananyagok. fejlesztése

Távoktatási tananyagok. fejlesztése Távoktatási tananyagok 1 fejlesztése se Kérdések 1. Miért választotta a tárgyat? 2. Mire akarja használni a megtanultakat? 2 A tárgyról Célja, bemutatni: a távoktatás módszerét, rendszerét, a tananyagfejlesztés

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA. Miért az. Toborzás könnyen és átláthatóan az Europass dokumentumokkal. Europass. önéletrajz?

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA. Miért az. Toborzás könnyen és átláthatóan az Europass dokumentumokkal. Europass. önéletrajz? EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Miért az Europass önéletrajz? Toborzás könnyen és átláthatóan az Europass dokumentumokkal munkáltatóknak Miért kérje az Europass önéletrajzot? Megújult formájában és tartalmában

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA MIÉRT AZ. Toborzás könnyen és átláthatóan az Europass dokumentumokkal EUROPASS ÖNÉLETRAJZ? mun kált ató k nak

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA MIÉRT AZ. Toborzás könnyen és átláthatóan az Europass dokumentumokkal EUROPASS ÖNÉLETRAJZ? mun kált ató k nak EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EUROPASS ÖNÉLETRAJZ? Toborzás könnyen és átláthatóan az Europass dokumentumokkal mun kált ató k nak MIÉRT AZ MIÉRT KÉRJE AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZOT? Megújult formájában és

Részletesebben

Egyetemi Számítóközpont

Egyetemi Számítóközpont Adminátor a Dzsungelben Felsőoktatás: OSAP adatszolgáltatás, hallgatói támogatási idő Kövesi-Nagy Dániel SZTE Számítóközpont ETR-menedzsment informatikai munkatárs A bürokratikus dzsungel Törvényalkotó,

Részletesebben

Korszerű iskolavezetés a köznevelés új rendszerében 60 óra

Korszerű iskolavezetés a köznevelés új rendszerében 60 óra Korszerű iskolavezetés a köznevelés új rendszerében 60 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 43/44/2014. (blended learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 1

Részletesebben

Az 1950-es évektől 2005-ig

Az 1950-es évektől 2005-ig Dr. Bihari Péter Az 1950-es évektől 2005-ig Gépészmérnök képzés keretein belül Gépgyártástechnológia szak (nincs ágazat) Mezőgazdasági gépész szak (nincs ágazat) Vegyipari gépész szak (2 ágazat) Textiltechnológia

Részletesebben

AZ MKKR BEVEZETÉSÉNEK ELŐKÉSZÜLETEI A FELSŐOKTATÁSBAN ÉS HATÁSA A TANÍTÁS ÉS TANULÁS MINŐSÉGÉRE

AZ MKKR BEVEZETÉSÉNEK ELŐKÉSZÜLETEI A FELSŐOKTATÁSBAN ÉS HATÁSA A TANÍTÁS ÉS TANULÁS MINŐSÉGÉRE AZ MKKR BEVEZETÉSÉNEK ELŐKÉSZÜLETEI A FELSŐOKTATÁSBAN ÉS HATÁSA A TANÍTÁS ÉS TANULÁS MINŐSÉGÉRE Derényi András tudományos munkatárs (OFI) TÁMOP-4.1.3 projekt szakmai vezető (OH) SZERKEZET Mi az MKKR és

Részletesebben

ÜZLETFEJLESZTÉSI MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

ÜZLETFEJLESZTÉSI MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS ÜZLETFEJLESZTÉSI MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Edutus Főiskola 2015 A legkülönfélébb üzleti területek sorra vezetik be az üzletfejlesztést, amelynek révén biztosítani kívánják a hosszú távú jövedelmezőséget

Részletesebben

EUROPASS PORTFOLIÓ. Mobilitás az Európai Unióban. Kerekes Gábor Nemzeti Europass Központ igazgató

EUROPASS PORTFOLIÓ. Mobilitás az Európai Unióban. Kerekes Gábor Nemzeti Europass Központ igazgató EUROPASS PORTFOLIÓ Mobilitás az Európai Unióban Kerekes Gábor Nemzeti Europass Központ igazgató Munkavállalói mobilitás Cél: 2010-re az EU a világ legversenyképesebb régiója Eszköz: növelni kell a tanulmányi

Részletesebben

Elektronikus hallgatói adminisztrációs rendszerek

Elektronikus hallgatói adminisztrációs rendszerek Elektronikus hallgatói adminisztrációs rendszerek 198x 2007 2007. április 26. Makay Árpád, Szegedi Tudományegyetem 1 A fejlődés motorjai Technikai előfeltételek A felsőoktatási intézmények tartalmi igényei

Részletesebben

DOCUMENTA.HU képzésszervezési és adminisztrációs rendszer

DOCUMENTA.HU képzésszervezési és adminisztrációs rendszer DOCUMENTA.HU képzésszervezési és adminisztrációs rendszer A képzési tevékenység, az információ-, a tudásátadás professzionális folyamatait fogja össze egységes rendszerré a DOCUMENTA.HU online informatikai

Részletesebben

DESZTINÁCIÓ MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

DESZTINÁCIÓ MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS DESZTINÁCIÓ MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Edutus Főiskola 2015 A képzés során a hallgatók megismerkednek a településmenedzsment komplex szemléletmódjával, így képessé válnak a stratégiai tervezésre,

Részletesebben

Önéletrajz. E-mail: mg.magyari@gmail.com Honlap: Időtartam: 2011. augusztus 01. 2012. augusztus 30. tagintézmény-vezető

Önéletrajz. E-mail: mg.magyari@gmail.com Honlap: Időtartam: 2011. augusztus 01. 2012. augusztus 30. tagintézmény-vezető Önéletrajz 1. Személyi adatok Vezetéknév/Utónév: Magyari Gábor Születési név: Magyari Gábor Anyja neve: Varga Anna Neme: férfi Születési hely, idő: 1974. ápriéis 9. Családi állapot: nős Állampolgárság:

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA Az információs és kommunikációs technológia (IKT) használatának képessége. /Cedefop 2008/

DIGITÁLIS KOMPETENCIA Az információs és kommunikációs technológia (IKT) használatának képessége. /Cedefop 2008/ Glosszárium ALAPOKTATÁS ÉS KÉPZÉS (IVET) Az alapfokú oktatási rendszerben megvalósuló általános vagy szakképzés, rendszerint a munka világába történő belépést megelőzően. ALAPVETŐ INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS

Részletesebben

Egészségügyi Szakképző és továbbképző ő Intézet. Vízvári László. 4600 óra. Beszámítás és elismerés módszertana

Egészségügyi Szakképző és továbbképző ő Intézet. Vízvári László. 4600 óra. Beszámítás és elismerés módszertana 4600 óra Vízvári László Egészségügyi Szakképző és továbbképző ő Intézet Beszámítás és elismerés módszertana Témakörök 1. Eu. direkitíva a. tartalmi elemei b. Szerkezeti elemei 2. Előzetes ismeretek beszámítása

Részletesebben

Blended learning módszerek. Komló Csaba

Blended learning módszerek. Komló Csaba Blended learning módszerek Komló Csaba MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK Blended learning módszerek Komló Csaba Eger, 2013 Lektorálta: A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával

Részletesebben

SSC specialista szakirányú továbbképzés

SSC specialista szakirányú továbbképzés SSC specialista szakirányú továbbképzés (Shared Service Center - SSC) Edutus Főiskola 2016 Az SSC (Shared Service Center/szolgáltató központ) szektor jelenleg a leggyorsabban fejlődő iparág Magyarországon.

Részletesebben

RENDEZVÉNY MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

RENDEZVÉNY MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS RENDEZVÉNY MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Edutus Főiskola 2017 A képzés teljesítése után a hallgatók képesek lesznek saját kisvállalkozásban, vagy egy működő rendezvényszervező partnereként különféle

Részletesebben

Bevezetés A harmadik szoftverkrízis korát éljük! Szoftverkrízisek: 1. nincs elég olcsó: hardver, szoftver, programozó 2. nincs elég olcsó: szoftver, p

Bevezetés A harmadik szoftverkrízis korát éljük! Szoftverkrízisek: 1. nincs elég olcsó: hardver, szoftver, programozó 2. nincs elég olcsó: szoftver, p A MeMOOC online informatikai egyetem és a szoftverkrízis Dr. Kusper Gábor, EKE Dr. Nehéz Károly, ME Dr. Hornyák Olivér, ME Bevezetés A harmadik szoftverkrízis korát éljük! Szoftverkrízisek: 1. nincs elég

Részletesebben

EUROMENEDZSER szakirányú továbbképzés. Uniós és vezetési ismeretek kiváló MAB - minősítéssel

EUROMENEDZSER szakirányú továbbképzés. Uniós és vezetési ismeretek kiváló MAB - minősítéssel EUROMENEDZSER szakirányú továbbképzés Uniós és vezetési ismeretek kiváló MAB - minősítéssel Edutus Főiskola 2015 A képzés célja a változó európai feltételekhez igazodó legkorszerűbb ismeretanyag átadása

Részletesebben

Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak

Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2007. Szakirányú továbbképzés I. Képzési és kimeneti követelmények 1. A kérelmező felsőoktatási intézmény neve, címe: Debreceni

Részletesebben

(Minőségirányítási eljárás) 3. sz. verzió. A kiadás dátuma: 2007. február 27. (Érvényes visszavonásig) Prof. Dr. Rudas Imre rektor

(Minőségirányítási eljárás) 3. sz. verzió. A kiadás dátuma: 2007. február 27. (Érvényes visszavonásig) Prof. Dr. Rudas Imre rektor BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA ME 06 TOVÁBBKÉPZÉSI FOLYAMATOK (Minőségirányítási eljárás) 3. sz. verzió A kiadás dátuma: 2007. február 27. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: Dr. Francsovics Anna dékánhelyettes

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE OKTATÁSI FŐIGAZGATÓSÁG

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE OKTATÁSI FŐIGAZGATÓSÁG 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 56. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE OKTATÁSI FŐIGAZGATÓSÁG BUDAPEST,

Részletesebben

Az e-learningben rejlő lehetőségek és buktatók a felsőoktatásban és a szakképzésben

Az e-learningben rejlő lehetőségek és buktatók a felsőoktatásban és a szakképzésben GDF ILIAS Gábor Dénes Főiskola Elektronikus TávOktatási Rendszer http://ilias.gdf.hu Az e-learningben rejlő lehetőségek és buktatók a felsőoktatásban és a szakképzésben Szász Antónia Gábor Dénes Főiskola,

Részletesebben

Angol-magyar gazdaságtudományi szakfordító szakirányú továbbképzési szak

Angol-magyar gazdaságtudományi szakfordító szakirányú továbbképzési szak Angol-magyar gazdaságtudományi szakfordító szakirányú továbbképzési szak Képzés megnevezése: szakirányú továbbképzés A képzés helye: Gazdaságtudományi Kar, Gazdasági Szaknyelvi Kommunikációs Intézet Szakirányú

Részletesebben

HALLGATÓI TÁMOGATÁSI RENDSZERBEN MŰKÖDTETHETŐ MULTIMÉDIÁS ALKALMAZÁSOK

HALLGATÓI TÁMOGATÁSI RENDSZERBEN MŰKÖDTETHETŐ MULTIMÉDIÁS ALKALMAZÁSOK HALLGATÓI TÁMOGATÁSI RENDSZERBEN MŰKÖDTETHETŐ MULTIMÉDIÁS ALKALMAZÁSOK Dr. Martinkó József egyetemi docens Kaposvári Egyetem ÁTK Szakképzés-pedagógiai pedagógiai és Társadalomtudományi Tanszék 2006.08.24-25

Részletesebben

Mobilitás. Dr. Nyéki Lajos 2018

Mobilitás. Dr. Nyéki Lajos 2018 Mobilitás Dr. Nyéki Lajos 2018 A mobilitás támogatása A 2004. évi Európai Unióhoz történt csatlakozásunkat követően, jelentősen megnőtt az európai képzési és munkalehetőségek iránti érdeklődés. Hazánkban

Részletesebben

HATÁRON ÁTNYÚLÓ FEJLESZTÉSI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

HATÁRON ÁTNYÚLÓ FEJLESZTÉSI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS HATÁRON ÁTNYÚLÓ FEJLESZTÉSI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Edutus Főiskola 2016 CESCI A Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata szakmai támogatásával egyéves, munka mellett

Részletesebben

Könczöl Tamás. konczol.tamas@sulinet.hu igazgató

Könczöl Tamás. konczol.tamas@sulinet.hu igazgató Könczöl Tamás konczol.tamas@sulinet.hu igazgató Sulinet Expressz Program Sulinet Expressz program főbb pillérei: digitális tartalomfejlesztés módszertani megújulás: digitális pedagógia IKT az oktatásban:

Részletesebben

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási BA képzés 2006/2007. tanévben indult

Részletesebben

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER A tanulási eredményeken alapuló szemlélet alkalmazási lehetőségei a köznevelési rendszerben With financial support from the European Union. KELL EGY ÚJABB KERETRENDSZER?

Részletesebben

REKLÁM szakirányú továbbképzés

REKLÁM szakirányú továbbképzés REKLÁM szakirányú továbbképzés Tudást adunk a munkához! Edutus Főiskola 2015 Célunk olyan szakemberek illetve reklámszakmai tanácsadók képzése, akik ismerik a marketingkommunikáció eszközrendszerét, módszertanát.

Részletesebben

Minőségkritériumok az elearning oktatásban

Minőségkritériumok az elearning oktatásban Minőségkritériumok az elearning oktatásban Krausz János - Oktatási vezető Képzési és Tudásmenedzsment Innovációs Kft 1107. Budapest, Kékvirág u. 2-4 Telefon: +36(1)431-1610 Fax: +36(1)431-1601 kti@ktionline.net

Részletesebben

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Tanulmányi tájékoztató Programozó informatikus szakirányú továbbképzési szak Kecskemét 2017-től 1 A tantárgyleírásokat a NJE GAMF Műszaki és Informatikai

Részletesebben

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017.

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017. Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 575-2/2017. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2017.

Részletesebben

MODERN ÜZLETI SZAKÚJSÁGÍRÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

MODERN ÜZLETI SZAKÚJSÁGÍRÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS MODERN ÜZLETI SZAKÚJSÁGÍRÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Edutus Főiskola 2015 Képzés célja olyan gyakorlott, magabiztos gazdasági és médiakommunikációs ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik képesek

Részletesebben

Learning for Life or Career

Learning for Life or Career Learning for Life or Career Az életnek tanulunk vagy karrierre készülünk? Bajner Mária PTE Trends in higher education enrolments worldwide 1970-2025 Source:UNESCO Institute for Statistics Data Centre for

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÓ

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÓ LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÓ (FACILITY MANAGER) szakirányú továbbképzés Edutus Főiskola 2016 Képzés célja: Olyan szakemberek képzése, akik korábban már megszerzett alapképzettségükre építve speciális ismereteket

Részletesebben

A 2014. évi felvételi eljárásban BSc képzésre felvett hallgatók és hozzátartozóik részére

A 2014. évi felvételi eljárásban BSc képzésre felvett hallgatók és hozzátartozóik részére A évi felvételi eljárásban BSc képzésre felvett hallgatók és hozzátartozóik részére 2012. június 22-23. 2012. április 10. Kari tájékoztató rendezvény Tevesz Gábor okt.dh. 1 BME - VIK BME 1. 269 526 m 2

Részletesebben

HELYZETKÉP - AZ EGÉSZSÉGÜGYI TANÁRKÉPZÉST MEGALAPOZÓ PROJEKTFELADATOK MEGVALÓSÍTÁSA A PTE ETK-N

HELYZETKÉP - AZ EGÉSZSÉGÜGYI TANÁRKÉPZÉST MEGALAPOZÓ PROJEKTFELADATOK MEGVALÓSÍTÁSA A PTE ETK-N HELYZETKÉP - AZ EGÉSZSÉGÜGYI TANÁRKÉPZÉST MEGALAPOZÓ PROJEKTFELADATOK MEGVALÓSÍTÁSA A PTE ETK-N DR. BETLEHEM JÓZSEF, DR. DEUTSCH KRISZTINA Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002

Részletesebben

ONLINE MARKETING szakirányú továbbképzés

ONLINE MARKETING szakirányú továbbképzés ONLINE MARKETING szakirányú továbbképzés Online marketing ügyfélszerzés és megtartás a XXI. században Edutus Főiskola 2016 Képzés célja: A korszerű online marketing ismeretek átadása a piaci verseny-képesség

Részletesebben

Térinformatika amit tudni kell Márkus Béla

Térinformatika amit tudni kell Márkus Béla Térinformatika amit tudni kell Márkus Béla V. EURÓPAI FÖLDMÉRŐK ÉS GEOINFORMATIKUSOK NAPJA - 2016. március 17. Térinformatika amit tudni kell? Mit? Az előadás célja, támogatást adni e kérdés megválaszolásához.

Részletesebben

elearning TAPASZTALATOK ÉS TERVEK A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEMEN

elearning TAPASZTALATOK ÉS TERVEK A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEMEN elearning TAPASZTALATOK ÉS TERVEK A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEMEN Vörös Miklós Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Távoktatási Koordinációs Központ AKI MA HOMOKBA DUGJA A FEJÉT, HOLNAP CSIKORGATJA

Részletesebben

TIOP-1.1.1.-09/1-2010-0188 A

TIOP-1.1.1.-09/1-2010-0188 A Projektnyitó nap TIOP-1.1.1.-09/1-2010-0188 A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése /tanulói laptop program/ A nyírábrányi Ábrányi Emil Általános Iskola Informatikai

Részletesebben

A vasúti képzési rendszer átalakítása a megrendelői és szabályozói követelmények változása tükrében

A vasúti képzési rendszer átalakítása a megrendelői és szabályozói követelmények változása tükrében A vasúti képzési rendszer átalakítása a megrendelői és szabályozói követelmények változása tükrében Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV ZRt. 1 Adottságaink Munkavállalók összetétele a végzett

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÓ

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÓ LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÓ (FACILITY MANAGER) szakirányú továbbképzés Edutus Főiskola 2017 Képzés célja: Olyan szakemberek képzése, akik korábban már megszerzett alapképzettségükre építve speciális ismereteket

Részletesebben

BOC Information Technologies Consulting GmbH. Minőségmenedzsment

BOC Information Technologies Consulting GmbH. Minőségmenedzsment Minőségmenedzsment Bäckerstraße 5/3, A- 1010 Wien Tel: +43-513 27 36-0 Fax: +43-513 27 36-5 http://www.boc-hu.com E-Mail: boc@boc-hu.com AZ ADONIS ÉS A MINŐSÉGMENEDZSMENT / ISO 9000:2000 A sikeres és dinamikus

Részletesebben

Tananyagfejlesztési módszer platformfüggetlen tananyagcsomagok elıállítására

Tananyagfejlesztési módszer platformfüggetlen tananyagcsomagok elıállítására Tananyagfejlesztési módszer platformfüggetlen tananyagcsomagok elıállítására Kottyán László Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Székesfehérvár, 2008.11.11. Definíciók Kurzus: az LMS-ben (pl.

Részletesebben

PTE PMMIK, SzKK Smart City Technologies, BimSolutions.hu 1

PTE PMMIK, SzKK Smart City Technologies, BimSolutions.hu 1 BEMUTATKOZÁS Diploma (2009) Építészirodai munka, tervezési gyakorlat VICO vcs, (vce), pl, trainer (2010) PhD tanulmányok + oktatás Kutatócsoport + saját projektek (2014) BimSolutions.hu 1 BIM FELHASZNÁLÁSI

Részletesebben

9-12 évfolyam ismertető

9-12 évfolyam ismertető 9-12 évfolyam ismertető ISB gimnáziumi tájékoztató: A tanterv ISB Budapesti Nemzetközi Iskola 9-12. osztályos tanulók számára két tanítási nyelvű nemzetközi oktatási programot kínál. Ez a program az ISB

Részletesebben

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT AZ OKLEVÉLMELLÉKLETEK KIADÁSÁNAK RENDJÉ- RŐL

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT AZ OKLEVÉLMELLÉKLETEK KIADÁSÁNAK RENDJÉ- RŐL TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT AZ OKLEVÉLMELLÉKLETEK KIADÁSÁNAK RENDJÉ- RŐL Változat száma: 2. Elfogadás dátuma: 2018. 05.29. Szenátusi határozat száma: 2018/1/7/9. Hatályba lépés napja: 2018. 05.30. Felelős

Részletesebben

A Neptun.Net Egységes Tanulmányi Rendszer. Előadó: Fauszt Zoltán Budapest, 2007. április 26.

A Neptun.Net Egységes Tanulmányi Rendszer. Előadó: Fauszt Zoltán Budapest, 2007. április 26. A Neptun.Net Egységes Tanulmányi Rendszer Előadó: Fauszt Zoltán Budapest, 2007. április 26. A Neptun.Net kifejlesztése A verzióváltás okai A korábbi technológia elavult Nem volt bővíthető A fejlesztés

Részletesebben

Moodle -egy ingyenes, sokoldalú LMS rendszer használata a felsőoktatásban

Moodle -egy ingyenes, sokoldalú LMS rendszer használata a felsőoktatásban Moodle -egy ingyenes, sokoldalú LMS rendszer használata a felsőoktatásban Vágvölgyi Csaba (vagvolgy@kfrtkf.hu) Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen Moodle??? Mi is ez egyáltalán? Moodle

Részletesebben

E-Learninga menedzsmentben és a szervezeti tudás megújításában empirikus vizsgálatok tükrében

E-Learninga menedzsmentben és a szervezeti tudás megújításában empirikus vizsgálatok tükrében E-Learninga menedzsmentben és a szervezeti tudás megújításában empirikus vizsgálatok tükrében Prof. Dr. Poór József, egyetemi tanár Dr. Szalay Zsigmond, egyetemi docens Pető István, adjunktus Zsigri Ferenc,

Részletesebben

Az LLL kifejezetten és kizárólag ökonómiai célú, tudáspiaci irányú tanulásról szól, túlmutat a szaktudáson, mivel összetett, soktényezős ismeret- és

Az LLL kifejezetten és kizárólag ökonómiai célú, tudáspiaci irányú tanulásról szól, túlmutat a szaktudáson, mivel összetett, soktényezős ismeret- és Dr. Kaposi József Az LLL kifejezetten és kizárólag ökonómiai célú, tudáspiaci irányú tanulásról szól, túlmutat a szaktudáson, mivel összetett, soktényezős ismeret- és képességrendszert, az általános műveltség

Részletesebben

Az Oktatási Hivatal feladatai

Az Oktatási Hivatal feladatai Az Oktatási Hivatal feladatai Kerpen Gábor elnök Oktatási Hivatal Az Oktatási Hivatal feladatai közoktatási hatósági ügyintézés (köz- és felső)oktatási hatósági ellenőrzés érettségi, közoktatási felvételi

Részletesebben

RENDEZVÉNY MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

RENDEZVÉNY MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS RENDEZVÉNY MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Edutus Főiskola 2016 A képzés teljesítése után a hallgatók képesek lesznek saját kisvállalkozásban, vagy egy működő rendezvényszervező partnereként különféle

Részletesebben

Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó

Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó E-learning a felzárkóztatásért Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó KFRTKF Debrecen Előzmények Kreditrendszer bevezetése (csoport fogalma) Új szakok megjelenése (Pl. régi szakpár, új önálló szak illetve új szakképzés,

Részletesebben

Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K. 4. A meghirdetés ideje (mintatanterv szerint vagy keresztfélében):

Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K. 4. A meghirdetés ideje (mintatanterv szerint vagy keresztfélében): Követelményrendszer 1. Tantárgynév, kód, kredit, választhatóság: Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K 2. Felelős tanszék: Informatika Szakcsoport 3. Szak, szakirány, tagozat: Műszaki

Részletesebben

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu ÓBUDAI EGYETEM Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása Alba Regia Egyetemi Központ Székesfehérvár Akkor.. és Most KANDÓ 1971 Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ 2013 Alba Regia Egyetemi Központ

Részletesebben

Jelentkezési határidő: július 31. nappali / augusztus 26. esti

Jelentkezési határidő: július 31. nappali / augusztus 26. esti Szakképzési felhívás Érettségizők, érettségivel rendelkezők figyelem! A Ceglédi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma a 2019/2020-as tanévben a következő szakmai képzéseket indítja

Részletesebben

Digitális Oktatási Stratégia

Digitális Oktatási Stratégia Budapest, 2016. szeptember 27. Digitális Oktatási Stratégia Az informatika tantárgytól a digitális oktatás felé A DOS megalapozása Változó munkaerőpiaci igények A DOS megalapozása Változó munkaerőpiaci

Részletesebben

SZÜKSÉGLETEK, TAPASZTALATOK, IGÉNYEK INTÉZMÉNYI SZINTŰ ELEKTRONIKUS TANULÁSTÁMOGATÁSI RENDSZER. Fodorné Tóth Krisztina

SZÜKSÉGLETEK, TAPASZTALATOK, IGÉNYEK INTÉZMÉNYI SZINTŰ ELEKTRONIKUS TANULÁSTÁMOGATÁSI RENDSZER. Fodorné Tóth Krisztina SZÜKSÉGLETEK, TAPASZTALATOK, IGÉNYEK INTÉZMÉNYI SZINTŰ ELEKTRONIKUS TANULÁSTÁMOGATÁSI RENDSZER Fodorné Tóth Krisztina toth.krisztina4@pte.hu Helyzetkép és a PTE Intézményi szintű, jellemzően műszaki és

Részletesebben

A DUÁLIS KÉPZÉS A FELSŐOKTATÁSBAN

A DUÁLIS KÉPZÉS A FELSŐOKTATÁSBAN A DUÁLIS KÉPZÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TAKÁCS TAMÁS POLITIKAI FŐTANÁCSADÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA TAMAS.TAKACS@EMMI.GOV.HU Duális Képzés Vállalati szemmel Konstruktív vitanap és workshop MAGYAR TELEKOM

Részletesebben

KULTURÁLIS MENEDZSER szakirányú továbbképzés. Tudást adunk a munkához!

KULTURÁLIS MENEDZSER szakirányú továbbképzés. Tudást adunk a munkához! KULTURÁLIS MENEDZSER szakirányú továbbképzés Tudást adunk a munkához! Edutus Főiskola 2017 A képzés célja: Képzés célja: Kulturális szakembereknek kínálunk olyan kultúra-gazdaságtani, vállalkozási, marketing,

Részletesebben

STRATÉGIA ÉS TAKTIKA: KATONÁK AZ elearning (HARC)MEZŐN. Dr. Vörös Miklós Felnőttképzési és Távoktatási Központ

STRATÉGIA ÉS TAKTIKA: KATONÁK AZ elearning (HARC)MEZŐN. Dr. Vörös Miklós Felnőttképzési és Távoktatási Központ STRATÉGIA ÉS TAKTIKA: KATONÁK AZ elearning (HARC)MEZŐN Dr. Vörös Miklós Felnőttképzési és Távoktatási Központ NE FÉLJÜNK NAGYOT LÉPNI, HA EZ TŰNIK SZÜKSÉGESNEK. KÉT KIS UGRÁSSAL NEM JUTUNK ÁT A SZAKADÉKON.

Részletesebben

NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor

NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor I. Projektgazda tölti ki A projekt azonosítója: EFOP-1.2.10-16-2016-00001 A projektbe történő belépés dátuma: (együttműködési megállapodás,

Részletesebben

Elektronikus tanulási környezet implementációs tapasztalatai empirikus felmérés alapján

Elektronikus tanulási környezet implementációs tapasztalatai empirikus felmérés alapján Dr. Vig Zoltán Ph.D Elektronikus tanulási környezet implementációs tapasztalatai empirikus felmérés alapján 2000 körül egyfajta hullámként jelentkeztek a különbözı e-learning megoldások új verziói, rendszerei.

Részletesebben

Online marketing szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei

Online marketing szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Online marketing szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Tudományterület, tudományág: gazdaságtudományok Képzési forma: levelező A szakért felelős kar: Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési

Részletesebben

E-tananyagfejlesztés az Egyetemi Könyvtár által tartott kutatásmódszertan órákhoz (Tananyagfejlesztés, könyvtár, blended learning, Moodle)

E-tananyagfejlesztés az Egyetemi Könyvtár által tartott kutatásmódszertan órákhoz (Tananyagfejlesztés, könyvtár, blended learning, Moodle) E-tananyagfejlesztés az Egyetemi Könyvtár által tartott kutatásmódszertan órákhoz (Tananyagfejlesztés, könyvtár, blended learning, Moodle) Győr, 2012. 07.13. dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet Tanórák az

Részletesebben

4/2013. számú Dékáni Utasítás A RÉSZISMERETI JOGVISZONY ALKALMAZÁSÁRÓL A PTE BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KARÁN

4/2013. számú Dékáni Utasítás A RÉSZISMERETI JOGVISZONY ALKALMAZÁSÁRÓL A PTE BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KARÁN 4/2013. számú i Utasítás A RÉSZISMERETI JOGVISZONY ALKALMAZÁSÁRÓL A PTE BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KARÁN 1. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv) előírja a felsőoktatási

Részletesebben

DUÁLIS KÉPZÉS NYÍLT NAP. POGÁTSNIK MONIKA szeptember 30.

DUÁLIS KÉPZÉS NYÍLT NAP. POGÁTSNIK MONIKA szeptember 30. DUÁLIS KÉPZÉS NYÍLT NAP POGÁTSNIK MONIKA 2016. szeptember 30. ÓBUDAI EGYETEM Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Alba Regia Műszaki Kar Székesfehérvár

Részletesebben

MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ

MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN NYILVÁNTARTOTT MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ (OKJ 54 344 02 0000 00 00) 2013. nyár Budapest 1 KÉPZÉSI ALAPINFORMÁCIÓK A képzésbe való bekapcsolódás feltételei: A Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

ÜZLETFEJLESZTÉSI MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

ÜZLETFEJLESZTÉSI MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS ÜZLETFEJLESZTÉSI MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Edutus Főiskola 2017 Üzletfejlesztési menedzser Az innovatív szervezetek, mint az Apple, a Google és a többi nagynevű cég sikereinek vizsgálata során

Részletesebben

NETTUTOR AZ OKTATÁSSZERVEZÉS SZÁMÍTÓGÉPES TÁMOGATÁSA

NETTUTOR AZ OKTATÁSSZERVEZÉS SZÁMÍTÓGÉPES TÁMOGATÁSA NETTUTOR AZ OKTATÁSSZERVEZÉS SZÁMÍTÓGÉPES TÁMOGATÁSA Kis Ferenc, kis.f@szamalk-inf.hu SZÁMALK Informatika Rt. Az utóbbi években az elektronikus oktatás területén egyre több vállalat próbál különböző multimédiás

Részletesebben

Jelentkezési határidő nappalis képzésre: július 13. A beiratkozás időpontja: augusztus 1. 9 óra

Jelentkezési határidő nappalis képzésre: július 13. A beiratkozás időpontja: augusztus 1. 9 óra Szakképzési felhívás Érettségizők, érettségivel rendelkezők figyelem! A Ceglédi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma a 2018/2019-es tanévben a következő szakmai képzéseket indítja

Részletesebben

A Szolnoki Főiskola képzési programja Diplomás Európai Unió szakreferens szakirányú továbbképzési szak

A Szolnoki Főiskola képzési programja Diplomás Európai Unió szakreferens szakirányú továbbképzési szak A Szolnoki Főiskola képzési programja Diplomás Európai Unió szakreferens szakirányú továbbképzési szak 1. A szak képzési és kimeneti követelményei a. A szakirányú továbbképzés megnevezése: Diplomás szakreferens

Részletesebben

elearning a tanítóképzésben

elearning a tanítóképzésben elearning a tanítóképzésben Papp Gyula (pappgy@kfrtkf.hu) Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó (vecsei@kfrtkf.hu) Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola NETWORKSHOP 2005. Szeged március 30. - április 1.

Részletesebben

A Magyar Képesítési Keretrendszer és a tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés a felsőoktatásban

A Magyar Képesítési Keretrendszer és a tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés a felsőoktatásban 12. Nemzeti és nemzetközi lifelong learning konferencia MELLearN Felsőoktatási Hálózat az életen át tartó tanulásért 2016. április 21-22. A Magyar Képesítési Keretrendszer és a tanulási eredmény alapú

Részletesebben

PREDIKTÍV ANALITIKÁVAL A KORAI ISKOLAELHAGYÓK SZÁMÁNAK CSÖKKENTÉSÉÉRT

PREDIKTÍV ANALITIKÁVAL A KORAI ISKOLAELHAGYÓK SZÁMÁNAK CSÖKKENTÉSÉÉRT PREDIKTÍV ANALITIKÁVAL A KORAI ISKOLAELHAGYÓK SZÁMÁNAK CSÖKKENTÉSÉÉRT Horváth Ádám Divízióvezető Digitális Jólét Nonprofit Kft. Digitális Pedagógiai Módszertani Központ Nagy István EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001

Részletesebben

Kommunikáció az egyetemen Előadói pályázat

Kommunikáció az egyetemen Előadói pályázat Kommunikáció az egyetemen Előadói pályázat Előadók: Farkas Fanni (FAFPADB.PTE), Horváth Dorisz (HODPABB.PTE) Magyar szak, I. évfolyam Az előadás témája: Europass - Lehetőség az önéletrajzok kavalkádjában

Részletesebben

AZ MKKR ÉS A TANULÁSI

AZ MKKR ÉS A TANULÁSI AZ MKKR ÉS A TANULÁSI EREDMÉNYEK SZEREPE AZ EGYMÁSRA ÉPÜLŐ KÉPZÉSI SZINTEK ÖSSZEHANGOLÁSÁBAN DERÉNYI ANDRÁS [OFI] Kérdésfelvetés, tartalom Szintek összehangolása? TÁMOP413 tanulsága: a különböző szinteken

Részletesebben

Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával

Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával Béres Ilona Heller Farkas Főiskola Turcsányi-Szabó Márta ELTE-IK Média és Oktatásinformatika Tanszék

Részletesebben

DRHE, MPANNI, PRTA, PTF, SRTA)

DRHE, MPANNI, PRTA, PTF, SRTA) Az ETN Hallgatói Nyilvántartó Rendszer bemutatása, a használatával kapcsolatos főbb tapasztalatok, tervezett fejlesztések, oklevélmelléklet-készítés az ETN rendszerben Dr. Kodácsy Tamás info@kodasoft.hu

Részletesebben