JEGYZŐKÖNYV. Operációs rendszerek telepítése virtuális gépre. Készítette: Vargáné Magusics Erika Informatikatanár MA I. évfolyam

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "JEGYZŐKÖNYV. Operációs rendszerek telepítése virtuális gépre. Készítette: Vargáné Magusics Erika Informatikatanár MA I. évfolyam"

Átírás

1 JEGYZŐKÖNYV Operációs rendszerek telepítése virtuális gépre Készítette: Vargáné Magusics Erika Informatikatanár MA I. évfolyam

2 A jegyzőkönyv felvételének helye: PTE TTK - Matematikai és Informatikai Intézet - Informatika Tanszék-D épület-103-as terem Vezető tanár: Rébay Viktor tanszéki mérnök Erőforrások: Hardver: - processzor: Intel(R) Core(TM) 2 Duo CPU 2.8 GHz - memória: 4GB Szoftver: - operációs rendszer: Debian Kernel: Linux grsecd103 GNOME grafikus felület

3 1) Szoftverek letöltése LINUX operációs rendszer: opensuse-11.3-dvd-i586.iso A program letöltése a Get it gomb megnyomásával kezdődik. Majd beállítjuk a letöltés módját, és az architektúrát. Majd elindítjuk a telepítő fájl letöltését. Windows XP operációs rendszer: iatt.ttk.pte.hu/~c-ta/winxpprof.iso WinXPProf.iso

4 2) Telepítő programok elindítása virtuális felületen (VirtualBox) Sun VirtualBox elindítása konzolos felületen a következő parancs kiadásával: debian:~$ VirtualBox & A megjelenő felületen látszik, hogy az adott számítógépen már van két virtuális gép telepítve: Mi most egy új virtuális gépet készítünk: Windows XP néven.

5 Első lépésként az Új gombra kattintunk Elindul egy varázsló, melynek segítségével könnyebben el tudjuk készíteni a virtuális gépet. A Tovább gombra kattintva első lépésként meg tudjuk adni a gép nevét, illetve az operációs rendszer típusát.

6 Tovább lépve megadjuk a memória méretét, amelyet a virtuális géphez szeretnénk rendelni 512 MB. Következő lépés a virtuális merevlemez kiválasztása, amit boot eszközként szeretnénk használni. Lehetőség van új lemez készítésére, vagy meglévő lemezekből is választhatunk. Mi az új virtuális merevlemez készítését választjuk.

7 Így elindul egy új virtuális lemez varázsló. A Tovább gombra kattintva először megadjuk a merevlemez típusát Dinamikus merevlemez.

8 Majd megadjuk a lemez pontos méretét. Célszerű mindig nagyobb méretet megadni, mint amit kihasználunk. 10 GB Tovább lépve egy összegzési ablak jelenik meg, amelyben fel van sorolva, hogy a virtuális merevlemez milyen paraméterekkel lesz létrehozva. Pl.: Dinamikusan növekvő tároló, Elérési útvonal (ahova létrejön a merevlemez), Merevlemez mérete: 10GB

9 Majd utolsó lépésként a virtuális gép összegzése ablak jelenik meg a varázslóban megadott paraméterekkel. És legvégül a létrehozás befejezése. A befejezés után visszatérünk a kezdeti ablakhoz, (VirtualBox) ahol már az általunk létrehozott gépet is látjuk. Itt megtalálható az általunk létrehozott Windows XP virtuális gép paraméterei, amelyeket bármikor meg lehet változtatni.

10 Először a Tároló paramétereit állítjuk be. Hozzá kell rendelnünk a telepítő állományt, amit CD hozzáadásával oldunk meg, ahol kiválasztjuk az állományt win_xp_inst.iso

11 És ezt az állományt hozzárendeljük az általunk elkészített virtuális géphez.

12 Majd a kiinduló Tárolók beállítása ablaknál látszik a hozzárendelt CD, és a hozzá tartozó telepítő állomány - És ha az OK gombbal bezárjuk ezt az ablakot, és visszatérünk a VirtualBox ablakhoz, már látszik is a beállított tároló IDE Secondary Master WinXPProf.iso Így az eszköztár Start parancsának a segítségével elindíthatjuk a Windows XP virtuális gép telepítését.

13 A) Windows XP telepítése A telepítő üdvözli a felhasználót, ahonnan egy Enter billentyű megnyomásával tudunk tovább menni Második lépésként a program licencszerződése jelenik meg előttünk, amit az F8-as funkcióbillentyűvel tudunk elfogadni.

14 A szerződés elfogadása után, a partíciók létrehozása következik. Lehet egy vagy több partíciót is készíteni, több partíció esetén külön lehet választani a rendszert és a tárolt adatokat. Ebben az esetben mi csak egy partíciót fogunk készíteni. Ennek a partíciónak meg van adva a minimális és maximális mérete, és mi a maximális értéket adjuk meg az új partíció méretének.

15 Az Enter billentyű lenyomásával tudjuk ténylegesen létrehozni az új partíciót. Itt még egyszer megkérdezi a telepítő, hogy hova szeretnénk telepíteni a programot, és mi az Enter lenyomásával elindíthatjuk a telepítést az újonnan létrehozott partíciónkra. Mivel a partíció még új, és nincs megformázva, a telepítő először a formázást végzi el, de meg kell adnunk egy fájlrendszert a formázáshoz. (gyors formázás csak sima törlés, teljes formázás lemez felület ellenőrzése+törlés).

16 Mi az első lehetőséget választjuk, és továbblépünk, ahol elindul a telepítés, ami néhány percet igénybe vehet. A telepítés befejezése után elindul az új virtuális gépünk, vagyis a telepítő grafikus programja.

17 Itt beállíthatjuk a - nyelvi jellemzőket, - felhasználó név megadása, - termékszám megadása, - gépnév+rendszergazda jelszó megadása, - dátum/idő beállítása, - hálózati telepítés, - fájlok másolása. Majd elindul a Microsoft Windows operációs rendszer, ahol üdvözli a felhasználót, majd kéri a különböző beállításokat.

18 Számítógép védelme: Felhasználó név megadása:

19 Majd végre elindul a program:

20 B) OpenSuse Linux 11.3 telepítése A Linux telepítéséhez is szükségünk van egy új virtuális gépre, ahova feltelepítjük a programot. Első lépésként meg kell adnunk a gép nevét és típusát. Második lépésként a felhasznált memória méretét kell megadni, amit hozzá szeretnénk rendelni a virtuális géphez MB.

21 A következő lépés a virtuális merevlemez helyének és méretének megadása. Majd két lépésben megerősítjük a beállításokat, összegzést végzünk. A virtuális merevlemez paramétereinek felsorolása megerősítés kérése.

22 A virtuális gép létrehozás befejezése. Elkészült a második virtuális gépünk is Linux. Az elkészült gépnek beállítjuk a paramétereit először a hálózati jellemzőit. A második eszközt belső csatolóhoz csatlakoztatjuk intnet névvel látjuk el, ezzel külön hálózatot definiálunk a virtuális gépek között.

23 Második lépésként a tároló paramétereit állítjuk be. IDE Secondary Master-ként a Linux telepítő CD-jét állítjuk be: opensuse-11.3-dvd-i586.iso Így már elindíthatjuk a telepítést. Angol nyelven jelenik meg a program, ezért első lépésként átállítjuk a nyelvet magyarra F2 funkcióbillentyű. Lehetőség van még a videómód beállításra is - F3 funkcióbillentyű (800*600 az alapértelmezett). Boot CD-t is lehet készíteni, illetve hardver teszt lefuttatására is van lehetőség (pl.:megkeresi a memória hibákat). Ha elindítjuk a telepítést, akkor kétféle megjelenítési mód közül választhatunk: grafikus futtatás vagy ESC billentyű hatására szöveges mód.

24 Első lépésként a program kéri a licence szerződés elfogadását Rendszervizsgálat Telepítési mód megadása természetesen az új telepítést választjuk.

25 Következik a dátum és idő beállítása: régiót és időzónát kell beállítani. A munkaasztal módját is meg kell adnunk: a KDE grafikus környezetet választjuk.

26 A lemez javasolt particionálása a következő lépés. Itt a Partíció szerkesztés gombra kattintva tudjuk beállítani a helyes partíciókat. A meglévő partíciókat kitöröljük, és saját partíciókat állítunk be.

27 Összesen 10 partíciót fogunk elkészíteni. Az első partíció a /boot partíció. Típusát elsődleges partícióként adjuk meg. A méretét is meg kell határoznunk, egyéni méretet adunk meg 128 MB.

28 Meg kell határoznunk a fájlrendszer típusát is. És végül meg kell határoznunk a csatolási paramétereket. Majd a Befejezés gombra kattintva elkészül az új partíció.

29 Ugyanezekkel a lépésekkel készítjük el a további partíciókat is: - gyökér - extended - swap virtuális memória - home - root - temp - spool - srv Az elkészített partíciók listája: Az első partíció a virtuális gép partíciója 16 GB. A többi az általunk elkészített partíciók listája. A /boot partíció (sda1), a gyökér partíció (sda2), az extended partíció (sda3), a swap partíció, ami a virtuális memória (sda5), a home partíció (sda6), a root, ami a rendszergazda partíció (sda7), a temp partíció, ami az átmeneti állományok elhelyezésére szolgál, hogy ne a root partíciót terheljék a letöltések (sda8), a spool partíció, ami a bejövő ek tárolására szolgál (sda9), és az srv partíció, ami a saját web-oldal fájloknak van fenntartva (sda10). Az elfogadás gombra kattintva létrejönnek a partíciók.

30 A következő ablakban, az új felhasználó létrehozásának paramétereit adhatjuk meg. Megadjuk a felhasználó nevet és a jelszót, majd bejelöljük az automatikus bejelentkezést, ha csak mi használjuk majd a virtuális gépet. Ha más is használni szeretné (más felhasználóként), akkor ezt nem tesszük aktívvá. Ezután a Változtatás gombra kattintunk, és eljutunk a szakértői beállítások ablakba, ahol beállítjuk a hitelesítési eljárást helyi-saját felhasználóra, és a jelszó-titkosítási rendszert Blowfish (ez a legjobb titkosítási rendszer, a legbiztonságosabb).

31 Újra az Elfogadás gombra kattintunk, ami után egy hibaüzenet jelenik meg a képernyőn a jelszó egyszerűsége miatt. A jelszót megtartva továbblépünk. A telepítési beállítások lépéshez jutunk, ahol először a tűzfal letiltását állítjuk be.

32 Majd a szoftver címkére kattintunk, ami után a következő ablak jelenik meg: Az ablakon található Részletek gombra kattintva jutunk tovább, ahol az mc csomagot jelöljük be, ami a Midnight Commander (Norton Commander clone).

33 Elfogadjuk a változtatást, mind a két ablaknál, és visszajutunk az eredeti telepítő ablakunkhoz, ahol elindíthatjuk a telepítést. Meg kell még adnunk a gép- és tartomány nevet: A következő lépésben a hálózati beállítást, az internetkapcsolat ellenőrzését kihagyjuk, az online frissítést szintén kihagyjuk, a kiadási megjegyzéseknél továbblépünk, ami után megjelenik a hardverkonfiguráció, és befejeződik a telepítés.

34 A befejezés után megjelenik a Linux munkafelület, ahol a Start gombra (zöld gomb) kattintva a következőt látjuk: Itt találunk egy Terminál nevű alkalmazást, amit megnyitunk:

35 Itt első lépésként megkérdezzük a rendszertől, hogy Ki vagyok? whoami, majd megpróbálunk belépni rendszergazdaként, hogy a későbbiekben megadhassuk a hálózati beállításokat su itt kéri a jelszavunkat: Itt már használhatjuk az ifconfig parancsot amellyel a hálózat aktuális állapotát nézhetjük meg: Kétféle interfész adatai jelennek meg a képernyőn: - eth0 Ethernet interface - lo Loopback interface

36 Ezután beállítjuk a hálózati kártya paramétereit. Ehhez elindítunk egy alkalmazást: ayast (Start Számítógép Yast). Az alkalmazás elindítása után, meg kell adnunk a jelszót, kiválasztjuk a Hálózati eszközöket, azon belül a Hálózati beállításokat.

37 A Hálózati beállítások ablakon belül az Általános beállítások fülre kattintva a hagyományos módszert választjuk, majd az Áttekintés fülre kattintva kiválasztjuk a DHCP-t, és a Szerkesztés gombra kattintunk.

38 Itt beállítjuk a Statikusan hozzárendelt IP címet: Alhálózati maszk: Következő gombra kattintunk majd OK.

39 A Windows-ban is be kell állítani a hálózat belső csatolóját, hogy a két virtuális gép hálózatban tudjon kommunikálni egymással. Átlépünk a Windows virtuális gépbe és elvégezzük a beállításokat. Megnyitjuk a Hálózati kapcsolatok ablakot (Hálózati helyek Tulajdonságok), ahol a Helyi kapcsolatra jobb egérgombbal kattintunk, és kiválasztjuk a tulajdonságok menüpontot. Ebben az ablakban megkeressük a TCP/IP protokollt, és megnézzük ennek is a tulajdonságait. Itt is beállítjuk az IP címeket alapértelmezett átjárónak, és alhálózati maszknak.

40 Vissza kell mennünk a Linuxba. Ott újra megnyitjuk a Terminál-t. Belépünk rendszergazdaként, majd megnézzük, hogy a tűzfal ki van-e kapcsolva (iptables L n). Ezután a cat (szöveges állomány kiíratása) paranccsal megnézzük az ip_forward állomány tartalmát, majd egy echo (szöveges állományba írás) paranccsal az eredmény értékét megváltoztatjuk 1-re. Ezzel a változtatással engedélyezzük az IP címek továbbítását. (iptables t nat A POSTROUTING o eth0 j MASQUERADE) Készítenünk kell egy DHCP szervert, melynek a segítségével a klienseken lesz egy dinamikus kiosztása az IP címeknek. Amit továbbít a kliensek felé: - IP cím - Alhálózati maszk - Átjáró - Névszerver A konfigurációs fájlt (dhcpd.conf ezt fogjuk majd módosítani) az etc (a LINUX konfigurációs állományai) könyvtárból másoljuk át. Ezután megnyitjuk a fájlt az mcedit (állomány megnyitása szerkesztésre) paranccsal. Mindent kitörlünk belőle, és a következőket írjuk bele: option routers ; option domain-name test ; option domain-name-servers ; max lease-time 7200; subnet netmask { range ; }

41 Majd mentjük, és elindítjuk ezt az állományt a start paranccsal. Még egyszer visszatérünk a szerkesztéshez, mert az eth1 interfészt is be kell állítanunk. Majd újra futtatjuk: A Windows lesz a DHCP kliens, ezért a ott be kell állítanunk a Hálózati helyek Tulajdonságát automatikus TCP/IP típusúra. Az ipconfig állományban IP címet kaptunk. A Dinamikusan statikus cím kiosztását központilag menedzseljük, és mindig ugyanaz a címe az egyes gépeknek (fizikai cím alapján kapcsolja mindig a géphez ugyanazt az IP címet).

42 Ezután visszamegyünk a dhcpd.conf szerkesztőjéhez: A fizikai cím értékei hexadecimális számok. Módosítjuk a name-szervert: Innentől kezdve a LINUX virtuális gép lesz a szerver, átjáró; a WINDOWS virtuális gép pedig a kliens.

43 Az a célunk, hogy az újraindítás során a DHCP szerver magától induljon el, és ne manuálisan. Elindítjuk a LINUX virtuális gépet, ahol elindítjuk a Yast szolgáltatást: Kiválasztjuk a Rendszert azon belül a Rendszerszolgáltatások-at. Engedélyezzük a DHCPD-t, majd az APACHE2 szolgálatatást (webszerver elindítása). Következő feladatunk a Tűzfal bekapcsolása: Rendszer Biztonság és felhasználás Tűzfal

44 Itt megkeressük a Csatolók-at, és itt beállítjuk a Zónákat: eth0 Külső zóna, eth1 Belső zóna. Ezután engedélyezzük a zónákhoz tartozó szolgáltatásokat: Külső zóna HTTP kiszolgáló (kívülről is el lehet érni a webszerver egy adott szolgáltatását pl.: SSH)

45 Következik a tűzfal konfigurációs állomány (susefirewall2) szerkesztése: 134. sor módosítása: FW_ROUTE= yes 152. sor módosítása: FW_MASQUERADE= yes 170. sor módosítása: FW_MASQ_DEV= eth sor módosítása: FW_ MASQ_NETS= /24 FW_NOMASQ_NETS= És most újraindítjuk a tűzfalat (YAST): Így elkészült a két gépünk, megfelelő védelemmel, szerver (LINUX)-kliens (WINDOWS) típusú hálózatként működve.

ISKOLAI INFORMATIKA I.

ISKOLAI INFORMATIKA I. ISKOLAI INFORMATIKA I. MÉRÉSI JEGYZİKÖNYV (2010. szeptember 4.) Oktató: Rébay Viktor Készítette: Harcsa Edit informatikatanár MsC 2010/2011. I. félév Pécsi Tudományegyetem TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR 1 Feladatunk,

Részletesebben

Opensuse automatikus telepítése

Opensuse automatikus telepítése Leírás www.npsh.hu Opensuse automatikus telepítése Tartalomjegyzék I. Automatikus telepítés indokai... 3 II. Automatikus telepítés lehetőségei opensuse rendszerrel...3 III. Automatikus telepítés előkészítése...

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

opensuse 10.3 Érettségi változat telepítése

opensuse 10.3 Érettségi változat telepítése Leírás www.npsh.hu opensuse 10.3 Érettségi változat telepítése I.1. Bevezetés A dokumentum az opensuse 10.3 Érettségi kiadásának telepítését és beállítását mutatja be. Az Érettségi kiadás az opensuse 10.3-ra

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre. ember@vodafone.hu

MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre. ember@vodafone.hu MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre 1 Előzmények Új gép esetén meg kell győződnünk arról, hogy a gép XP kompatibilis Lehetséges, hogy csak Vista drivereket kínál a gyártó a géphez,

Részletesebben

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése 11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton hálózati kártyát fogunk telepíteni, ellenőrizzük a működését,

Részletesebben

1. Üres merevlemez gépbe helyezése, Boot a CD1 telepíto lemezrol (Hiba esetén video állítása VGA módra F4 billentyüvel, )

1. Üres merevlemez gépbe helyezése, Boot a CD1 telepíto lemezrol (Hiba esetén video állítása VGA módra F4 billentyüvel, ) / LINUX-1. FELADATMEGOLDÁSA A. Az UHU-Linux telepítése 1. Üres merevlemez gépbe helyezése, Boot a CD1 telepíto lemezrol (Hiba esetén video állítása VGA módra F4 billentyüvel, ) 2. Telepítés kiválasztása

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 4. Tartományvezérlő és a DNS 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET

Részletesebben

Ubuntu telepítése virtuális gépre (VirtualBox)

Ubuntu telepítése virtuális gépre (VirtualBox) Ubuntu telepítése virtuális gépre (VirtualBox) Most meg lehet kérdezni, hogy minek kell egy Ubuntura telepíteni még egy virtuális Ubuntut is. Ennek több oka lehet, én például azért, hogy azon próbáljak

Részletesebben

Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 11

Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 11 Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 11 NOVELL GYORSKALAUZ KÁRTYA A SUSE Linux Enterprise Desktop 11 új verziójának telepítéséhez a következő műveletsorokat kell végrehajtani. A jelen dokumentum áttekintést

Részletesebben

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 9. gyakorlat

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 9. gyakorlat Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 9. gyakorlat Johanyák Zsolt Csaba 1 1. DNS szerver telepítése és beállítása Az alábbi beállításokat a szerver virtuális gépen kell végrehajtani. A DNS kiszolgáló

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program

Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program A Kulcs-Soft programok telepítése (újratelepítése) előtt javasolt Adatmentést készíteni a számítógépen található összes

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

A belső hálózat konfigurálása

A belső hálózat konfigurálása DHCP A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. Szerver (Windows 2012) SWITCH Kliens gép (Windows 7) Hálózati kártya (LAN1) Hálózati kártya (LAN1) Állítsunk be egy lan1

Részletesebben

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt Internetkonfigurációs követelmények Annak érdekében, hogy csatlakoztatni tudja a Hozzáférési Pontját a Hozzáférési Pont Kezelőhöz, a következő konfigurációs paramétereket kell beállítania a számítógépe

Részletesebben

1. Rendszerkövetelmények

1. Rendszerkövetelmények A SZIE WiFi hálózatának elérése (Beállítási segédlet a SZIE vezetéknélküli hálózatának használatához) Ezzel a dokumentummal szeretnénk segíteni a vezetéknélküli (wireless) számítógépes hálózathoz történő

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Program telepítése Az abevjava_install.jar indításával telepíthető a nyomtatványkitöltő program. A program elindítása után közvetlenül az alábbi képernyő jelenik

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Készítette: Jászberényi József, 2011 1/24 A PÁGISZ WIFI hálózathoz kétféle

Részletesebben

Ubuntu Érettségi Remix Telepítési és beállítási leírás. Informatika érettségihez

Ubuntu Érettségi Remix Telepítési és beállítási leírás. Informatika érettségihez Ubuntu Érettségi Remix 17.04 Telepítési és beállítási leírás Informatika érettségihez Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Telepítés... 3 A rendszer beállításai... 8 Új felhasználó létrehozása... 8 A rendszer

Részletesebben

A CCL program használatbavétele

A CCL program használatbavétele A CCL program használatbavétele Tartalomjegyzék 1.1 Hardver és szoftverkövetelmények... 2 1.2 CCL program telepítése hálózatba. Telepítés szerver számítógépre... 2 1.3 Cégek... 6 1.3.1 Egy céges felhasználás....

Részletesebben

A telepítési útmutató tartalma

A telepítési útmutató tartalma 1 A telepítési útmutató tartalma 3 Kompatibilitás és rendszerkövetelmények A telepítési folyamat röviden 4 A telepítés indítása 5 Adatbáziskezelő beállítása / telepítése 8 Telepítési módozatok 11 Az ENSO

Részletesebben

5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése

5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése 5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el lépéseit! A laborgyakorlat során a Windows XP operációs rendszert fogjuk telepíteni. Szükséges eszközök

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

ClusterGrid for Windows

ClusterGrid for Windows ClusterGrid for Windows Bevezetõ A ClusterGrid for Windows egy CoLinuxra épülõ virtuális kliens csomópont. Minden jelenlegi ClusterGrid számítási kliens csomópont könnyen transzformálható ilyen virtualizált

Részletesebben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben 12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton FAT32 fájlrendszerre formázott

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben)

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Manapság nem ritka, hogy egy-egy családban akár több számítógép is van. Van egy a gyerekeknek a tanulásra (játszásra) van egy a család felnőtt

Részletesebben

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10)

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) OCSP Stapling Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. OCSP Stapling támogatással rendelkező webszerverek...

Részletesebben

F-Secure Biztonsági megoldás. Az első lépések Windows-számítógépeken

F-Secure Biztonsági megoldás. Az első lépések Windows-számítógépeken F-Secure Biztonsági megoldás Az első lépések Windows-számítógépeken Rendszerkövetelmények Rendszerkövetelmények Támogatott operációs rendszerek Microsoft Windows 7, Windows 8 és Vista Windows-munkaállomások

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Protection Service for Business. Az első lépések Windows-számítógépeken

Protection Service for Business. Az első lépések Windows-számítógépeken Protection Service for Business Az első lépések Windows-számítógépeken Rendszerkövetelmények Rendszerkövetelmények Támogatott operációs rendszerek Microsoft Windows 7, Windows 8 és Vista Windows-munkaállomások

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

DSL Internet telepítése opensuse-ra (Tesztelve: opensuse 10.0-tól 10.3-ig)

DSL Internet telepítése opensuse-ra (Tesztelve: opensuse 10.0-tól 10.3-ig) DSL Internet telepítése opensuse-ra (Tesztelve: opensuse 10.0-tól 10.3-ig) Ezt a rövid leírást kezdő (SuSE) Linux felhasználóknak szánom, akik DSL típusú Internet elérést használnak..., illetve csak szeretnének,

Részletesebben

IP beállítások 3. gyakorlat - Soproni Péter 2009. tavasz Számítógép-hálózatok gyakorlat 1 Bemutató során használt beálltások Windows IP-cím: 192.168.246.100 (változtatás után: 192.168.246.101) Alhálózati

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 2. DHCP 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. Szerver (Windows 2012) SWITCH

Részletesebben

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás SDX Professional 1.0 Telepítési leírás Készült: 2003. július 21. Utolsó módosítás időpontja: 2004. szeptember 22. E-Group Magyarország Rt. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Hardver és szoftver követelmények...3

Részletesebben

Ubuntu Érettségi Remix Telepítési és beállítási leírás. Ágazati szakmai komplex távközlési ismeretek érettségihez

Ubuntu Érettségi Remix Telepítési és beállítási leírás. Ágazati szakmai komplex távközlési ismeretek érettségihez Ubuntu Érettségi Remix 17.04 Telepítési és beállítási leírás Ágazati szakmai komplex távközlési ismeretek érettségihez Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Telepítés... 3 A rendszer beállításai... 8 Új felhasználó

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

A telepítés nyelvének kiválasztása

A telepítés nyelvének kiválasztása A szakértői telepítést választottam, mert kíváncsi voltam, hogy az Ubuntu-alapú Zentyal telepítése miben tér el az upstream projekt 14.04 LTS termékének telepítésétől. A telepítés nyelvének kiválasztása

Részletesebben

GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Készítette A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű felhasználói jogai a -t illetik. A dokumentumot az Ügyfél korlátlan számban

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Mikrotik 6.22 telepítés

Mikrotik 6.22 telepítés Mikrotik 6.22 telepítés - 128 MB RAM - 1 GB tárhely o Hálózat, kártya 1, engedélyezett, NAT o Hálózat, kártya 2, engedélyezett, belső kártya - a all - i install - y yes - DVD csatolás törlése - reboot

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe

Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe Rádi Viktor 1. Bevezetés 1.1. Célok Ez a bemutató a hallgatókat hivatott segíteni a VirtualBox használatának elsajátításában

Részletesebben

Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Server 11 SP1. Gyorskalauz. Köszönti az SUSE Linux Enterprise Server! Minimális rendszerkövetelmények

Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Server 11 SP1. Gyorskalauz. Köszönti az SUSE Linux Enterprise Server! Minimális rendszerkövetelmények Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Server 11 SP1 Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Server 11 SP1 NOVELL GYORSKALAUZ KÁRTYA A SUSE Linux Enterprise Server új, 11 SP1 verziójának telepítéséhez a következő

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése

15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése 15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot, és végezd el a lépéseit! A laborgyakorlat során egy vezeték nélküli hálózati kártya beszerelését és

Részletesebben

Hardver és szoftver követelmények

Hardver és szoftver követelmények Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Telepítési útmutató Hardver és szoftver követelmények A java-s nyomtatványkitöltő program az alábbi hardverigényt támasztja a számítógéppel szemben: 400 MHz órajelű

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

Gyorsindítási útmutató

Gyorsindítási útmutató Enterprise Network Center Gyorsindítási útmutató Hálózatkezelő rendszer 1.2-es verzió 1. kiadás, 2011/3 ALAPÉRTELMEZETT BEJELENTKEZÉSI ADATOK Felhasználói root név Jelszó root Az ENC bemutatása Az Enterprise

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

Samsung GT-S7230 (Wave 723) Exchange ActiveSync beállítása Virtualoso levelezésre

Samsung GT-S7230 (Wave 723) Exchange ActiveSync beállítása Virtualoso  levelezésre Samsung GT-S7230 (Wave 723) Exchange ActiveSync beállítása Virtualoso email levelezésre A következô lépések segítségével egyszerûen beállíthatja a Virtualoso email levelezést Samsung GT-S7230 készülékre.

Részletesebben

Az Active Directory Szerver Telepítése és beállításai

Az Active Directory Szerver Telepítése és beállításai Az Active Directory Szerver Telepítése és beállításai A feladat Konfigurálja a hálózatában lévő gépeket a következő elvárások szerint: Címzési szabályok: első sor: 192.168.10.0/24 második sor: 192.168.20.0/24

Részletesebben

Telepítési útmutató. web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu

Telepítési útmutató. web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Konzol oldal telepítése... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési

Részletesebben

Távolléti díj kezelése a Novitax programban

Távolléti díj kezelése a Novitax programban Mire jó a FirebirdSettings.exe Ezzel a programmal a Firebird adatbázis-kezelővel és az adatbázisokkal kapcsolatos beállításokat lehet elvégezni. Mit kell tenni a használata előtt A FirebirdSettings.exe

Részletesebben

RIEL Elektronikai Kft v1.0

RIEL Elektronikai Kft v1.0 DeskCamera v1.6.1 1. DESKCAMERA A DeskCamera segítségével lehetőség nyílik a számítógép monitorán megjelenő képet rögzítő (NVR, DVR) segítségével rögzíteni. 1.1. TECHNIKAI ADATOK Maximális monitor szám:

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 06 3 06 68 06.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 8 03 000 0 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

Samsung GT-S7230 (Wave 723) Exchange ActiveSync beállítása Virtualoso levelezésre

Samsung GT-S7230 (Wave 723) Exchange ActiveSync beállítása Virtualoso  levelezésre Samsung GT-S7230 (Wave 723) Exchange ActiveSync beállítása Virtualoso email levelezésre A következô lépések segítségével egyszerûen beállíthatja a Virtualoso email levelezést Samsung GT-S7230 készülékre.

Részletesebben

Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Server 11

Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Server 11 Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Server 11 NOVELL GYORSKALAUZ KÁRTYA A SUSE Linux Enterprise 11 új verziójának telepítéséhez a következő műveletsorokat kell végrehajtani. A jelen dokumentum áttekintést

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot.

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. Telepítés Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. A programot honlapunkról, az alábbi linkről tudják letölteni:

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Hálózatos telepítés Windows és Linux operációs rendszereken A program nem használja a Registry-t. A program három könyvtárstruktúrát használ, melyek a következők:

Részletesebben

KISOKOS Windows TARTALOM. Vista rendszerhez

KISOKOS Windows TARTALOM. Vista rendszerhez KISOKOS Windows Vista rendszerhez TARTALOM 1. fejezet: RENDSZERKöVETELMéNYEK...1 2. fejezet: NYOMTATóSZOFTVER TELEPíTéSE WINDOWS HASZNáLATA ESETéN...2 Szoftver telepítése helyi nyomtatáshoz... 2 Szoftver

Részletesebben

A virtuális környezetet menedzselő program. Első lépésként egy új virtuális gépet hozzunk létre a Create a New Virtual Machine menüponttal.

A virtuális környezetet menedzselő program. Első lépésként egy új virtuális gépet hozzunk létre a Create a New Virtual Machine menüponttal. 1. Virtuális gép létrehozása (VMWARE Player) A virtuális környezetet menedzselő program. Első lépésként egy új virtuális gépet hozzunk létre a Create a New Virtual Machine menüponttal. Megadjuk, hogy a

Részletesebben

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1 G Data MasterAdmin TechPaper_#0202_2013_09_09 1 Tartalomjegyzék G Data MasterAdmin... 3 Milyen célja van a G Data MasterAdmin-nak?... 3 Hogyan kell telepíteni a G Data MasterAdmin-t?... 4 Hogyan kell aktiválni

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Telepítési leírás verzió: 1.33 2017.10.05. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. KEAASZ TELEPÍTÉSE... 3 3. A KEAASZ ALKALMAZÁS ELTÁVOLÍTÁSA...

Részletesebben

Telepítési Kézikönyv

Telepítési Kézikönyv Intelligens Dokumentum Kezelő Rendszer Telepítési Kézikönyv 1/15. oldal Dokumentum áttekintés Dokumentum címe: doknet telepítési kézikönyv Dokumentum besorolása: szoftver telepítési leírás Projektszám:

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Tájékoztató A ZMNE Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ (EISZK) 2010. június 21-étől kísérleti

Részletesebben

VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV

VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV www.eset.hu support@sicontact.hu 1. oldal Tartalomjegyzék Alaprendszer installálása 3 Szükséges alapfeltételek 3 A rendszer installálása 3 ESET Remote

Részletesebben

BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra

BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra 1 BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra A BioAdmin 4.1 programot szerver-kliens működésre fejlesztették, de ennek a leírásnak a használatával feltelepíthető a számítógépre normál (csak

Részletesebben

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET Windows áttelepítő használatához INFORMATIKA TANTÁRGY 2014. január 31.......

Részletesebben

Tudnivalók az NYMESEK vezeték nélküli hálózatáról. Beállítási útmutató WIFI felhasználóink számára

Tudnivalók az NYMESEK vezeték nélküli hálózatáról. Beállítási útmutató WIFI felhasználóink számára Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Tanulmányi, Szolgáltató és Informatikai Központ 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. Tel.: 94/504-645 e-mail: krisztina@sek.nyme.hu Tudnivalók az

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv 1. A csomag tartalma

Részletesebben

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez.

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. Az OpenVPN kliens programra akkor van szükség, ha egy nyílt Internet elérésű helyről szeretnénk elérni magas biztonság mellett a RITEK Zrt.

Részletesebben

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Hikvision IP kamera Gyorsindítási útmutató 3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Megjegyzés: A kezelő tudomásul veszi, hogy a kamera internetes vezérlése hálózati biztonsági kockázatokkal

Részletesebben

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Készítette: Szentgyörgyi Attila Turcsányi Tamás Web: http://www.wyonair.com E-mail: 2008. november 8. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

FRISSÍTÉSI LEÍRÁS A WINIKSZ PROGRAMCSOMAGHOZ

FRISSÍTÉSI LEÍRÁS A WINIKSZ PROGRAMCSOMAGHOZ FRISSÍTÉSI LEÍRÁS A WINIKSZ PROGRAMCSOMAGHOZ Az átalánydíjas szerződésben foglaltak alapján a programcsomagot a mindenkori jogszabályoknak megfelelően folyamatosan fejlesztjük. A program újabb verziói

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Tájékoztató A ZMNE Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ (EISZK) a 2010/2011-es tanévtől

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

Virtual Call Center kliens program MSI csomag telepítése

Virtual Call Center kliens program MSI csomag telepítése Virtual Call Center kliens program MSI csomag telepítése www.virtual-call-center.hu Tartalomjegyzék 1. MSI csomag telepítése nem tartományban lévő számítógépre... 2 2. MSI csomag telepítése Active Directory

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 11. Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja ki az új rendszerszoftvert! Milyen információkat kell

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Miazön által használt számítógép operációs rendszere és annak verziószáma? Windows XP 1 Hány MB az ön által használt számítógépbe épített RAM? Sajátgépen jobb egérgomb / Tulajdonságok

Részletesebben

Windows 7 telepítése VirtualBox segítségével. Készítette: Nagy Gábor

Windows 7 telepítése VirtualBox segítségével. Készítette: Nagy Gábor Windows 7 telepítése VirtualBox segítségével Készítette: Nagy Gábor Kecskemét, 2009 Tartalomjegyzék 1. VirtualBox használata (röviden)... 3 2. Új OS meghajtó elkészítése... 4 2.1. OS típusának meghatározása...

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

Telepítsünk gyorsan és egyszerűen SuliX Professional-t Telepítési útmutató türelmetleneknek

Telepítsünk gyorsan és egyszerűen SuliX Professional-t Telepítési útmutató türelmetleneknek Telepítsünk gyorsan és egyszerűen SuliX Professional-t Telepítési útmutató türelmetleneknek 1.0 verzió, 2010 Készítete: ULX Kf. Közreadva a Creative Commons (Nevezd meg!-így add tovább! 2.5 Magyarország)

Részletesebben

DI-604 Express Ethernetwork Szélessávú Router. Ethernet (CAT5 UTP/Egyenes) kábel. 5V 2A váltóáram adapter

DI-604 Express Ethernetwork Szélessávú Router. Ethernet (CAT5 UTP/Egyenes) kábel. 5V 2A váltóáram adapter Ez a termék a bármely mai ismert web böngészővel (pl. Internet Explorer 5x vagy Netscape Navigator 4x) beállítható. DI-604 Express EtherNetwork Szélessávú Router Előfeltételek 1. Amennyiben ezt a routert

Részletesebben