ISKOLAI INFORMATIKA I.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ISKOLAI INFORMATIKA I."

Átírás

1 ISKOLAI INFORMATIKA I. MÉRÉSI JEGYZİKÖNYV (2010. szeptember 4.) Oktató: Rébay Viktor Készítette: Harcsa Edit informatikatanár MsC 2010/2011. I. félév Pécsi Tudományegyetem TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR

2 1 Feladatunk, hogy hozzunk létre két virtuális gépet, amelyek egyikén a Windows XP, a másikon a Linux operációs rendszer fut, majd állítsuk be a hálózati kapcsolatot is. Az általunk használt számítógép legfontosabb paramétereit a képernyı-kép tartalmazza. A Linux hálózatba való bejelentkezés után (Login: USER, password: USERUSER) elsı lépésként a telepítéshez szükséges anyagok letöltését végezzük el: 1. Az opensuse 11.3 ingyenes és Linuxalapú operációs rendszer 32 bites változatának közvetlen letöltése a oldalról (4GB DVD telepítıkészlet). 2. Windows XP Professional letöltése a gépre a belsı hálózatról. A további munkához szükséges egy terminálemulator elindítása:

3 2 A Debian GNU/Linux operációs rendszer megjelenı ablakában elindítjuk a ~$ VirtualBox & paranccsal azt a programot, amely grafikus felületet biztosít az operációs rendszerünknek. (Sun VirtualBox Grafikus felület, verzió: 3.1.2r56127) Az elsı képernyı, amivel találkozunk, a már korábban létrehozott két virtuális gép adatai közül a het nevőét mutatja meg. Most létrehozunk egy új virtuális gépet, amelyhez az Új ikonra kattintva megjelenı Varázslót használjuk. Az üdvözlı képernyıbıl a Tovább gombbal kilépve megadjuk a gép nevét (Windows_XP_1) és OS típusát a legördülı menükbıl kiválasztva (Operációs rendszer Microsoft Windows, Verzió Windows XP)

4 3 Ezt követi egymás után a fizikai memória (RAM) megadása MB-ban (512 MB); ill. az új, ajánlottan MB mérető virtuális merevlemez készítése. Utóbbihoz elindul egy újabb Varázsló, ami végigvezet minket a folyamaton:

5 4 A dinamikusan növekvı ı tároló opcióját választjuk ki, azaz a vendég rendszer igényei szerint fog változni a mérete a maximálisan megadottig. A virtuális lemez helyét (Windows_XP_1) és méretét (10,00 GB) is megadjuk. Az Összegzés ablakban ellenırizzük, hogy a home/user tartalmazza-e a fentiekben meghatározott virtuális lemezt. Az újabb Összegzı ablakban az új virtuális gép adatait tekinthetjük át:

6 5 A VirtuálBox segítségével láthatjuk virtuális gépünk paramétereit: A hálózat és a tároló beállításai következnek:

7 6 Eddig a virtuális CD/DVD-nk üres volt, ebbe most tettük bele a Windows XP telepítı CD - jét a Virtuális Médiakezelıvel (WinXPProf.iso).

8 7 A CD a gépben van, így most a Start gombbal elindítható virtuális gépünkön az XP telepítése: A megjelenı hibaüzenet ellenére ( No audio devices ) elkezdjük a telepítést a VirtualBox ablakban és követjük a Varázsló utasításait. Az F8 gombbal elfogadjuk a Windows XP végfelhasználói licencszerzıdését:

9 8 A rendelkezésre álló, eddig még nem particionált területre létrehozzuk a rendszer-partíciót:

10 9 A partíciót az NTFS fájlrendszerrel formázzuk meg. A Gyors változat esetében a hibákat nem térképezi fel a program, egyszerően en töröl mindent, így idıtakarékos: A telepítı megformázza a partíciót:

11 10 A telepítı a szükséges fájlok átmásolása után automatikusan újraindul:

12 11 A telepítés mostantól grafikus képernyıvel folytatódik: A Területi és nyelvi beállítások ellenırzése után (Szabványok és formátumok: magyar; területi beállítás: Magyarország) a Tovább gombbal folytatjuk:

13 12 A testreszabás részeként meg kell adni egy nevet: A termékazonosító kulcs, majd a számítógép nevének (XP_1) és a rendszergazda jelszavának megadása következik: A dátum- és idıbeállításokat elfogadjuk:

14 13 Folytatódik a telepítés: A hálózati beállításokat Tipikus beállítások-kal telepítjük: Jelen esetben a MUNKACSOPORT nevő ő tartomány tagja lesz: Ismét folytatódik a telepítés, ennek részeként újraindul a gép, illetve automatikusan módosul a képernyıfelbontás:

15 14 A következı lépések a számítógép beállításával kapcsolatosak:

16 15 Az internethez csatlakozás beállítását kihagyjuk, illetve az internetes termék-regisztrálást regisztrálást késıbbre halasztjuk:

17 16 Megadjuk a számítógép használójának nevét. Végül megköszöni a rendszer a telepítést és elindul. A folyamat következı ı lépéseként az egér megfelelı használatához telepítjük a VirtualBox Guest Addition-t t is: Elfogadjuk a licensz-szerzıdés feltételeit. A telepítı által felkínált mappát jóváhagyjuk. A komponenseken nem módosítunk.

18 17 Folyik a telepítés. Újraindul a számítógép. Most a Linux operációs rendszerrel mőködı virtuális gépünk létrehozása következik. A VirtualBox ablakában az Új ikonra kattintva indíthatjuk el ismét az új virtuális gép varázslót: Az üdvözlı képernyıbıl a Tovább gombbal kilépve megadjuk a gép nevét (OpenSUSE 11.3) és OS típusát a legördülı menükbıl kiválasztva (Operációs rendszer Linux, Verzió opensuse)

19 18 Ezt követi egymás után a fizikai memória (RAM) megadása MB-ban (760 MB); ill. az új 16GB mérető virtuális merevlemez készítése. Utóbbihoz most is elindul a Varázsló, ami ismét végigvezet minket a folyamaton. A dinamikusan növekvı ı tároló opcióját választjuk ki ezen alkalommal is, azaz a vendég rendszer igényei szerint fog változni a mérete a maximálisan megadottig. A virtuális lemez helyét (OpenSUSE_11.3) és méretét (16,00 GB) is megadjuk. Az Összegzés ablakban ellenırizzük, hogy a home/user tartalmazza-e a fentiekben meghatározott virtuális lemezt. Az újabb Összegzı ablakban új virtuális gépünk adatait tekinthetjük át:

20 19 A VirtuálBox segítségével láthatjuk újabb virtuális gépünk paramétereit: Ezúttal is a hálózat és a tároló beállításai következnek: az 1. csatolóeszköz NAT-os, a 2. eszköz belsı csatoló (a virtuális gépek hálózatként való mőködéséhez szükséges).

21 20 Eddig a virtuális CD/DVD-nk üres volt, ebbe most tettük bele a Linux telepítı DVD -jét a Virtuális Médiakezelıvel (opensuse DVD-i586.iso). Most már elindíthatjuk a Start ikonnal az installálást, pontosabban az elıkészítési részét. Beállítjuk a telepítés nyelvét magyarra.

22 21 A telepítés folyamata nyomon követhetı az ESC lenyomásával. A licencmegállapodás elfogadása a Következı gomb lenyomásával történik meg. A telepítési mód Új telepítés; ; az Automatikus beállítás használata nélkül. Kézzel beállítjuk a dátumot és az idıt. A munkaasztalhoz a KDE grafikus környezetet választjuk.

23 22 A következı lépések a particionálás menetét mutatják be: A Partíció szerkesztése parancsot választjuk. Ezek a jelenlegi partíciók, melyeket a jobb egér gomb Törlés parancsával letörlünk.

24 23 Létrehozunk kilenc új partíciót: Az elsı egy 128 MB mérető, Ext4 (Extended File System) fájlrendszerő, elsıdleges partíció a /boot csatolási ponton. A második egy 6 GB mérető, Ext4 (Extended File System) fájlrendszerő, elsıdleges partíció a / (gyökér) csatolási ponton.

25 24 A harmadik egy maximális mérető (9,87 GB), Ext4 (Extended File System) fájlrendszerő, kiterjesztett partíció. A negyedik egy 760 MB mérető, Swap fájlrendszerő, logikai partíció a swap csatolási ponton (virtuális memória). A ötödik egy 4 GB mérető, Ext4 (Extended File System) fájlrendszerő, elsıdleges partíció a /home csatolási ponton.

26 25 A hatodik egy 500 MB mérető, Ext4 (Extended File System) fájlrendszerő, elsıdleges partíció a /root csatolási ponton. ( Rendszergazda partíció backup és konfiguráció) A hetedik egy 1 GB mérető, Ext4 (Extended File System) fájlrendszerő, elsıdleges partíció a /tmp csatolási ponton az átmeneti állományoknak.

27 26 A nyolcadik szintén 1 GB mérető, Ext4 (Extended File System) fájlrendszerő, elsıdleges partíció a /var/spool csatolási ponton pl. a bejövı eknek, a nyomtatási soroknak. A kilencedik a maradék terület, azaz 2,63 GB mérető, Ext4 (Extended File System) fájlrendszerő, elsıdleges partíció a /srv csatolási ponton a szerver-állományoknak, pl. a web-szerver, ftp-szerver fájljainak.

28 27 A végeredmény: Létrehozunk egy új felhasználót fontos, hogy a root és a felhasználói jelszó ne legyen ugyanaz! Az automatikus bejelentkezést csak akkor állítsuk be, ha más nem férhet hozzá! A felhasználó létrehozása után beállítjuk Változtatás gombra kattintva beállítjuk a hitelesítési eljárást Helyi (/etc/passwd), swd), azaz a password a helyi gépen tárolódik; illetve a jelszótitkosítási eljárást Blowfish, ez az ajánlott is. A telepítési beállításoknál a tőzfalat letiltjuk.

29 28 A következı ablakban áttekinthetjük a disztribúció szoftvereit, s újabbakat is kiválaszthatunk még telepítésre. Most a Részletek gombra kattintva a Keresés panelen megkereshetjük a Midnight Commander-t mc: A függıség miatt további fájlok is telepítıdnek: A változtatások után a Telepítés gombra kattintva indulhat a tényleges installálás!

30 29 A Részletek panelen megtekinthetı a telepítés folyamata: Beállítások következnek: Gépnév és tartománynév

31 30 Hálózati beállítások nem változtatunk a felkínált lehetıségeken, a Következı gombra kattintunk minden ablakban a folytatáshoz: Az internetkapcsolat tesztelését most kihagyjuk:

32 31 További fájlok töltıdnek le: Az online frissítést kihagyjuk: Kiadási megjegyzések a Következı gombra kattintva folytatjuk: Hardverkonfiguráció a Következı gombra kattintva folytatjuk:

33 Mérési jegyzıkönyv Harcsa Edit A Telepítés végét külön ablak jelzi ebbıl a Befejezés gombbal lépünk tovább: Elindul a Linux: 32

34 33 Nyitunk egy terminált Start (zöld gomb) / Terminál: A terminál ablakában a whoami parancs segítségével leellenırizhetjük, milyen néven vagyunk bejelentkezve (he); a su paranccsal rendszergazdává válunk, amihez azonban kéri a jelszót. Megváltozik a prompt tartalma és színe ezen beállítás után! Az ifconfig parancs a hálózat aktuális állapotát mutatja meg: (eth0: Ethernet interfész; Hwaddr = MAC address, a hálózati kártya fizikai címe; inet addr = IP cím C osztályú; fogadja a Broadcast és a Multicast üzeneteket; RX = fogadott csomagok száma; TX = küldött csomagok száma; errors = hibás csomagok száma; stb.) Jelenleg egy hálózati kártyánk van, a YaST program segítségével beállítunk egy másikat: Rendszergazdai jogosultság szükséges ehhez, így jelszót kér:

35 34 Nincs még DHCP szerverünk, ennek beállítása következik: Eredmény: Megtörténik a korábbi beállítások kiírása, mentése, szolgáltatások aktiválása:

36 35 A következı beállításokat a Windows ablakban kell elvégezni. A Hálózati helyek / Helyi kapcsolat / jobb egér Tulajdonságok / Általános panel / TCP/IP protokoll beállítása. A Linuxos gépen két hálózati kártya van (eth0, eth1), de a Windows XP-s gépen a kártya NATolását át kell még állítani: A VirtualBox ablakban a Windows_XP_1 virtuális gépünk hálózati kártyájának csatlakozását Belsı csatoló-ra változtatjuk:

37 36 A Windows_XP_1 jelenlegi felépítése: Mostantól a két virtuális gép hálózatban tud kommunikálni egymással elvileg. Ezt leellenırizzük: A Windows XP indítása után Start / Futtatás / cmd.exe. Az ablakban a ping parancs eredménye látható:

38 37 További beállításokat kell ahhoz elvégezni, hogy a Windows-ból is elérhetı legyen az internet. Ismét a Linux terminál ablakában dolgozunk: Az iptables L n parancs kilistáztatja a tőzfal-szabályokat ki van kapcsolva a tőzfal. A cat kiíratja szöveges állomány tartalmát, ami 0. Az echo-val ezt az értéket állítjuk át 1-re. Az IP továbbítást ezzel engedélyeztük (logikai igen/nem). A DHCP szerver beállítása szükséges még legyen dinamikus IP-cím kiosztás a klienseken. A cd /etc/ paranccsal belépünk abba a könyvtárba, ahol a Linux konfigurációs fájljai vannak. A cp paranccsal biztonsági másolatot készítünk a módosítandó dhcpd.conf fájlról, majd megnyitjuk szerkesztésre az mcedit-tel. A dhcpd.conf jelenlegi tartalma, amit F8-cal törlünk: átjáró azonosítása saját gépünk IP címe most; DNS szerver megadása; bérleti idı beállítása (Mentés F2; kilépés F10)

39 38 Szolgáltatás indítása: az indító/leállító állományok a /etc/init.d-ben vannak; a dhcpd státuszát kérjük le unused (nem használjuk még); a start-tal tal indítjuk A helyes mőködéshez a dhcpd-t szerkeszteni kell (mcedit /etc/sysconfig/dhcpd) => DHCPD_INTERFACE= eth1 Hibaüzenetet kaptunk, szükséges egy újabb módosítás a lejárati idı megadása hibás jelenleg: option default.lease-time time 7200 helyett max-lease-time 7200 A DHCP indítása sikeresen megtörtént.

40 39 Windows DHCP kliens lesz: A Hálózati helyek / Helyi kapcsolat / jobb egér Tulajdonságok / Általános panel / TCP/IP protokoll / IP-cím automatikus kérése Az ipconfig eredménye: az IPcím , azaz a megfelelı. Jelenleg minden alkalommal más IP-címet kapunk, így nem lehet beállítani a távoli elérést megoldjuk, hogy ugyanaz a gép mindig ugyanazt az IP-t kapja fixen: Elıször ipconfig /all parancs a fizikai címhez kapcsolja mindig a géphez ugyanazt az IP-t.

41 40 A Linuxban ismét megnyitjuk szerkesztésre a dhcpd.conf fájlt: dinamikusan 199-ig osztunk ki, a fixed-address a 200-as; hardware ethernet hexadecimális formában a fizikai cím. Restart paranccsal sikeresen újraindítjuk a dhcpd-t (leáll a szerver, majd újraindul). Sikerült az IP-cím beállítása: A név szerver beállítása következik a Linux ablakban: Szükségünk van a nameserver-ek adataira: Módosítjuk a dhcpd.conf fájlt: option domain-name-servers ; ; Újraindítjuk sikeresen a dhcpd-t: Ellenırizzük a Windows ablakban két DNS kiszolgáló van: és :

42 41 A Linux a szerver, az átjáró; a Windows a kliens egy a sok közül. Eddig, ha újraindult a szerver, akkor manuálisan kellett újraindítani pl. a dhcpd-t. Beállítjuk, hogy a DHCP szerver induljon el magától: A Linuxon elindítjuk a YaST-t, majd a Rendszer / Rendszerszolgáltatásokat: A Szolgáltatások közül kiválasztjuk a dhcpd-t és engedélyezzük. Ezt követıen en a Szolgáltatások közül kiválasztjuk az apache2-t és ezt is engedélyezzük (webszerver elindítása).

43 42 Bekapcsoljuk a tőzfalat a Linuxon: A Linuxon elindítjuk a YaST-t, majd a Szoftver / Biztonság és felhasználók / Tőzfal parancsot: A tőzfal automatikus indulását engedélyezzük: Csatolókhoz zónák beállítása: eth0 Külsı zóna; eth1 Belsı zóna.

44 43 Külsı zóna HTTP kiszolgáló-t + az SSH-t hozzáadjuk. Így kívülrıl is el lehet érni a webszerver egyes szolgáltatásait (pl. honlap) + távolról is létrehozhatunk biztonságos kapcsolatot. Eredmény: (Mostantól a Windowsból nincs internet, mert elindult a tőzfal és nincs IP továbbítás.)

45 44 Módosítjuk a tőzfal konfigurációs beállításait a Linuxon az mcedit /etc/sysconfig/susefirewall2 paranccsal: 77. sorban: FW_DEV_EXT= eth0 Jó beállítás. 91. sorban: FW_DEV_INT= eth1 Jó beállítás sorban: FW_DEV_DMZ= Jó beállítás sorban: FW_ROUTE= yes a jó beállítás.

46 sorban: FW_MASQUERADE= yes a jó beállítás sorban: FW_MASQ_DEV= eth0 a jó beállítás sorban: FW_MASQ_NETS= /24 a jó beállítás. (C osztályú hálózatot akarunk kiengedni az internet felé.)

47 sorban: FW_NOMASQ_NETS= a jó beállítás. (Nem zárunk ki gépet.) A fenti beállításmódosítások után újraindítjuk a tőzfalat: A Linuxon elindítjuk a YaST-t, majd a Szoftver / Biztonság és felhasználók / Tőzfal parancsot: Tőzfal indítása: A folyamat következı ı lépéseként beállítjuk a távoli bejelentkezést. A Telnet nem biztonságos protokoll erre, helyette az SSH-t használjuk. Ehhez a Windows ablakban letöltjük a klienst ( / putty download),, majd elindítjuk és beállítjuk a host IP címét ( ):

48 47 A Linux ablakban ellenırizzük, fut-e az SSH daemon: sshd status UNUSED = nem fut, sshd start-tal elindítjuk done = legenerált egy kulcspárt a titkosításhoz.

49 48 Elindítjuk újra a PuTTY-t,, de ennek a szervernek az ujjlenyomatát még nem ismeri: login as: he A Windowsban kiadtuk a parancsot, azaz beléptünk a távoli gépre, így mostantól a Linuxos gépen dolgozhatunk. A PuTTY címsorán jobb egér gomb / Change Settings / Translation : UTF8-ra átállítjuk a Windows által preferált ISO karakterkészletet.

50 49 Az automatizált munkához szükséges, hogy a jelszó begépelését megkerülhessük, ehhez generálunk egy SSH kulcspárt, amit telepítünk a távoli gépre is: A Linux ablakában belépünk az ssh rejtett könyvtárába: cd.ssh. ssh-keygen = kulcsgenerálás: kéri az id_rsa nevét = he ; és passphrase-t (jelszókifejezést), de itt most nem adtunk meg semmit. ls => he he.pub known_hosts - jelszófájl cat he cat he.pub

51 50 A nyilvános kulcsot átmásoljuk a távoli gépre az SSH scp szolgáltatásával. Belépünk a távoli gépre (ssh ) jelszót is kér. Belépünk az ssh könyvtárba: cd.ssh A he.pub tartalmát (nyilvános kulcs) átmásoljuk az authorized_keys fájlba. (cat ), majd exit-tel kilépünk. Mostantól jelszó beírása nélkül is be tudunk lépni a távoli gépre. (ssh -i ) Ezzel végeztünk virtuális gépeink installálásával, hálózatunk telepítésével és beállításával. Budapest, október 1.

JEGYZŐKÖNYV. Operációs rendszerek telepítése virtuális gépre. Készítette: Vargáné Magusics Erika Informatikatanár MA I. évfolyam

JEGYZŐKÖNYV. Operációs rendszerek telepítése virtuális gépre. Készítette: Vargáné Magusics Erika Informatikatanár MA I. évfolyam JEGYZŐKÖNYV Operációs rendszerek telepítése virtuális gépre Készítette: Vargáné Magusics Erika Informatikatanár MA I. évfolyam A jegyzőkönyv felvételének helye: PTE TTK - Matematikai és Informatikai Intézet

Részletesebben

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 9. gyakorlat

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 9. gyakorlat Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 9. gyakorlat Johanyák Zsolt Csaba 1 1. DNS szerver telepítése és beállítása Az alábbi beállításokat a szerver virtuális gépen kell végrehajtani. A DNS kiszolgáló

Részletesebben

Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe

Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe Rádi Viktor 1. Bevezetés 1.1. Célok Ez a bemutató a hallgatókat hivatott segíteni a VirtualBox használatának elsajátításában

Részletesebben

5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése

5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése 5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el lépéseit! A laborgyakorlat során a Windows XP operációs rendszert fogjuk telepíteni. Szükséges eszközök

Részletesebben

1.2. NFS kliens telepítése és beállítása

1.2. NFS kliens telepítése és beállítása Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 10. gyakorlat Johanyák Zsolt Csaba 1 NFS és Samba szolgáltatások telepítése és beállítása Az NFS segítségével könyvtárakat oszthatunk meg Linux operációs rendszert

Részletesebben

A belső hálózat konfigurálása

A belső hálózat konfigurálása DHCP A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. Szerver (Windows 2012) SWITCH Kliens gép (Windows 7) Hálózati kártya (LAN1) Hálózati kártya (LAN1) Állítsunk be egy lan1

Részletesebben

Hibabehatárolási útmutató [ß]

Hibabehatárolási útmutató [ß] Hibabehatárolási útmutató [ß] Amennyiben a KábelNET szolgáltatás igénybevétele során bármilyen rendellenességet tapasztal kérjük, végezze el az alábbi ellenırzı lépéseket mielıtt a HelpDesk ügyfélszolgálatunkat

Részletesebben

MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre. ember@vodafone.hu

MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre. ember@vodafone.hu MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre 1 Előzmények Új gép esetén meg kell győződnünk arról, hogy a gép XP kompatibilis Lehetséges, hogy csak Vista drivereket kínál a gyártó a géphez,

Részletesebben

Opensuse automatikus telepítése

Opensuse automatikus telepítése Leírás www.npsh.hu Opensuse automatikus telepítése Tartalomjegyzék I. Automatikus telepítés indokai... 3 II. Automatikus telepítés lehetőségei opensuse rendszerrel...3 III. Automatikus telepítés előkészítése...

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv 1. A csomag tartalma

Részletesebben

DHCP. Dinamikus IP-cím kiosztás DHCP szerver telepítése Debian-Etch GNU linuxra. Készítette: Csökmei István Péter 2008

DHCP. Dinamikus IP-cím kiosztás DHCP szerver telepítése Debian-Etch GNU linuxra. Készítette: Csökmei István Péter 2008 DHCP Dinamikus IP-cím kiosztás DHCP szerver telepítése Debian-Etch GNU linuxra Készítette: Csökmei István Péter 2008 IP címek autmatikusan A DHCP szerver-kliens alapú protokoll, nagy vonalakban a kliensek

Részletesebben

Ubuntu telepítése virtuális gépre (VirtualBox)

Ubuntu telepítése virtuális gépre (VirtualBox) Ubuntu telepítése virtuális gépre (VirtualBox) Most meg lehet kérdezni, hogy minek kell egy Ubuntura telepíteni még egy virtuális Ubuntut is. Ennek több oka lehet, én például azért, hogy azon próbáljak

Részletesebben

1. Üres merevlemez gépbe helyezése, Boot a CD1 telepíto lemezrol (Hiba esetén video állítása VGA módra F4 billentyüvel, )

1. Üres merevlemez gépbe helyezése, Boot a CD1 telepíto lemezrol (Hiba esetén video állítása VGA módra F4 billentyüvel, ) / LINUX-1. FELADATMEGOLDÁSA A. Az UHU-Linux telepítése 1. Üres merevlemez gépbe helyezése, Boot a CD1 telepíto lemezrol (Hiba esetén video állítása VGA módra F4 billentyüvel, ) 2. Telepítés kiválasztása

Részletesebben

eszemélyi Kliens Szoftvercsomag

eszemélyi Kliens Szoftvercsomag Belügyminisztérium eszemélyi Kliens Szoftvercsomag Telepítési Útmutató 1 Bevezetés 1.1 Jelen dokumentum célja Az alábbi dokumentum írja le, hogy hogyan kell telepíteni az eszemélyi Kliens szoftvercsomagot.

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 2. DHCP 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. Szerver (Windows 2012) SWITCH

Részletesebben

Mikrotik 6.22 telepítés

Mikrotik 6.22 telepítés Mikrotik 6.22 telepítés - 128 MB RAM - 1 GB tárhely o Hálózat, kártya 1, engedélyezett, NAT o Hálózat, kártya 2, engedélyezett, belső kártya - a all - i install - y yes - DVD csatolás törlése - reboot

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

A virtuális környezetet menedzselő program. Első lépésként egy új virtuális gépet hozzunk létre a Create a New Virtual Machine menüponttal.

A virtuális környezetet menedzselő program. Első lépésként egy új virtuális gépet hozzunk létre a Create a New Virtual Machine menüponttal. 1. Virtuális gép létrehozása (VMWARE Player) A virtuális környezetet menedzselő program. Első lépésként egy új virtuális gépet hozzunk létre a Create a New Virtual Machine menüponttal. Megadjuk, hogy a

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 4. Tartományvezérlő és a DNS 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

ClusterGrid for Windows

ClusterGrid for Windows ClusterGrid for Windows Bevezetõ A ClusterGrid for Windows egy CoLinuxra épülõ virtuális kliens csomópont. Minden jelenlegi ClusterGrid számítási kliens csomópont könnyen transzformálható ilyen virtualizált

Részletesebben

A telepítési útmutató tartalma

A telepítési útmutató tartalma 1 A telepítési útmutató tartalma 3 Kompatibilitás és rendszerkövetelmények A telepítési folyamat röviden 4 A telepítés indítása 5 Adatbáziskezelő beállítása / telepítése 8 Telepítési módozatok 11 Az ENSO

Részletesebben

15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése

15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése 15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot, és végezd el a lépéseit! A laborgyakorlat során egy vezeték nélküli hálózati kártya beszerelését és

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

opensuse 10.3 Érettségi változat telepítése

opensuse 10.3 Érettségi változat telepítése Leírás www.npsh.hu opensuse 10.3 Érettségi változat telepítése I.1. Bevezetés A dokumentum az opensuse 10.3 Érettségi kiadásának telepítését és beállítását mutatja be. Az Érettségi kiadás az opensuse 10.3-ra

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 06 3 06 68 06.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 8 03 000 0 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Online Telepítıje

A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Online Telepítıje 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 e-mail: zk@3szs.hu / web: http://www.3szs.hu A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Online Telepítıje Tisztelt Felhasználó!

Részletesebben

eszemélyi Kliens Szoftvercsomag

eszemélyi Kliens Szoftvercsomag Belügyminisztérium eszemélyi Kliens Szoftvercsomag Telepítési Útmutató 1 Bevezetés 1.1 Jelen dokumentum célja Az alábbi dokumentum írja le, hogy hogyan kell telepíteni az eszemélyi Kliens szoftvercsomagot.

Részletesebben

E-mail postafiók beállításai az e-szignó archívum szolgáltatáshoz

E-mail postafiók beállításai az e-szignó archívum szolgáltatáshoz E-mail postafiók beállításai az e-szignó archívum szolgáltatáshoz Tartalomjegyzék 1. MS Outlook Express... 3 2. MS Outlook 2003... 7 3. Mozilla Thunderbird... 10 Bevezetés Ez a dokumentum az e-szignó archívum

Részletesebben

DSL Internet telepítése opensuse-ra (Tesztelve: opensuse 10.0-tól 10.3-ig)

DSL Internet telepítése opensuse-ra (Tesztelve: opensuse 10.0-tól 10.3-ig) DSL Internet telepítése opensuse-ra (Tesztelve: opensuse 10.0-tól 10.3-ig) Ezt a rövid leírást kezdő (SuSE) Linux felhasználóknak szánom, akik DSL típusú Internet elérést használnak..., illetve csak szeretnének,

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7 Kocsis Gergely 2017.05.08. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Forgalom nyilvántartó program Kezelési útmutató

Forgalom nyilvántartó program Kezelési útmutató Forgalom nyilvántartó program Kezelési útmutató 1. A program telepítése. Futtatási környezet: PIV számítógép, min. 256Mbyte RAM, min. 20mByte szabad terület, Windows-XP operációs rendszer. A telepítıprogram

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett bináris fájlformátum. Ebben a formátumban dokumentumok tárolhatók, amelyek különbözı szoftverekkel, hardverekkel

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató

Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardware csatlakoztatása... 1 3. A router webes felületen történő beüzemelése... 2 4. Hibaelhárítás...

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához V 1.3 A támogatott operációs rendszerekhez tartozó leírás hamarosan bıvülni fog, jelenleg a következı leírásokat tartalmazza: Windows XP, Windows Vista,

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Hálózatos telepítés Windows és Linux operációs rendszereken A program nem használja a Registry-t. A program három könyvtárstruktúrát használ, melyek a következők:

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység -06 3-06 68-06 -- --.. Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 5 8 03 0000 00 00 Informatikai rendszergazda Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

X. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK. Mérési utasítás

X. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK. Mérési utasítás Mérési utasítás 6to4 A 6to4 A 6to4 segítségével az IPv6 képes eszközök egy csak IPv4-et támogató környezetben képesek IPv6 segítségével kommunikálni. Ehhez az RFC 3056-ban rögzített automatikus tunnelt

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Modell szám: DL4201 Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardware csatlakoztatása... 1 3. A modem webes felületen történő beüzemelése...

Részletesebben

ALAP BEÁLLÍTÁSOK. 1. Jogosultság megadás, hogy tudjunk dolgozni sudo s jelszó:xxxxxx. 2.Hálózati kártyák beállítása mcedit /etc/network/interfaces

ALAP BEÁLLÍTÁSOK. 1. Jogosultság megadás, hogy tudjunk dolgozni sudo s jelszó:xxxxxx. 2.Hálózati kártyák beállítása mcedit /etc/network/interfaces 1. Jogosultság megadás, hogy tudjunk dolgozni sudo s jelszó:xxxxxx ALAP BEÁLLÍTÁSOK 2.Hálózati kártyák beállítása mcedit /etc/network/interfaces auto eth0 iface eth0 inet static address 192.168.1.2 netmask

Részletesebben

Telepítési Kézikönyv

Telepítési Kézikönyv Intelligens Dokumentum Kezelő Rendszer Telepítési Kézikönyv 1/15. oldal Dokumentum áttekintés Dokumentum címe: doknet telepítési kézikönyv Dokumentum besorolása: szoftver telepítési leírás Projektszám:

Részletesebben

IP beállítások 3. gyakorlat - Soproni Péter 2009. tavasz Számítógép-hálózatok gyakorlat 1 Bemutató során használt beálltások Windows IP-cím: 192.168.246.100 (változtatás után: 192.168.246.101) Alhálózati

Részletesebben

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez.

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. Az OpenVPN kliens programra akkor van szükség, ha egy nyílt Internet elérésű helyről szeretnénk elérni magas biztonság mellett a RITEK Zrt.

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5 Kocsis Gergely 2013.03.28. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú, router

Netis vezeték nélküli, N típusú, router Netis vezeték nélküli, N típusú, router Gyors üzembe helyezési kézikönyv Típusok: WF-2409/WF2409/WF2409D A csomagolás tartalma (Vezeték nélküli, N típusú, router, hálózati adapter, ethernet kábel, kézikönyv,

Részletesebben

BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra

BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra 1 BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra A BioAdmin 4.1 programot szerver-kliens működésre fejlesztették, de ennek a leírásnak a használatával feltelepíthető a számítógépre normál (csak

Részletesebben

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Symbian rendszer...2 1.1 Funkciók és követelmények...2 1.2 Telepítés és használat...2 2. Windows Mobile rendszer...6 2.1

Részletesebben

Oktatási cloud használata

Oktatási cloud használata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszék Oktatási cloud használata Készítette: Tóth Áron (BME MIT), 2013. A segédlet célja a tanszéki oktatási cloud

Részletesebben

Gyorsindítási útmutató

Gyorsindítási útmutató Enterprise Network Center Gyorsindítási útmutató Hálózatkezelő rendszer 1.2-es verzió 1. kiadás, 2011/3 ALAPÉRTELMEZETT BEJELENTKEZÉSI ADATOK Felhasználói root név Jelszó root Az ENC bemutatása Az Enterprise

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 06 3 06 68 06.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 5 8 03 000 50 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben 12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton FAT32 fájlrendszerre formázott

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság

NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 240 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya:

Részletesebben

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra.

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra. Mivel a Windows 95, 98 és Millenium Edition operációs rendszerek még nem tartalmazzák az ún. PPPoE kapcsolathoz szükséges programot, ezért azt le kell tölteni. Az alábbi tájékoztató a http://www.raspppoe.com/

Részletesebben

Ubuntu Érettségi Remix Telepítési és beállítási leírás. Informatika érettségihez

Ubuntu Érettségi Remix Telepítési és beállítási leírás. Informatika érettségihez Ubuntu Érettségi Remix 17.04 Telepítési és beállítási leírás Informatika érettségihez Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Telepítés... 3 A rendszer beállításai... 8 Új felhasználó létrehozása... 8 A rendszer

Részletesebben

Linux alapok gyakorlat

Linux alapok gyakorlat 11. évfolyam, informatikai rendszerüzemeltető 2018. Témakörök (elméleti tárgyrész) 1. Kialakulása 2. Disztribúciók 3. Telepítés, bootloader 4. Csomagkezelés 5. Rendszer felépítése, kernel (könyvtárak,

Részletesebben

ÜGYVÉDI IRODA Telepítési útmutató

ÜGYVÉDI IRODA Telepítési útmutató ÜGYVÉDI IRODA Telepítési útmutató Ügyvédi Iroda telepítési útmutató 1 Telepítési útmutató Minimális rendszerkövetelmények............................................................... 3 Szerver..................................................................................

Részletesebben

Gyors üzembe helyezési kézikönyv

Gyors üzembe helyezési kézikönyv Netis vezeték nélküli, kétsávos router Gyors üzembe helyezési kézikönyv WF2471/WF2471D A csomagolás tartalma (Két sávos router, hálózati adapter, ethernet kábel, kézikönyv) 1. Csatlakozás 1. Kapcsolja

Részletesebben

Távolléti díj kezelése a Novitax programban

Távolléti díj kezelése a Novitax programban Mire jó a FirebirdSettings.exe Ezzel a programmal a Firebird adatbázis-kezelővel és az adatbázisokkal kapcsolatos beállításokat lehet elvégezni. Mit kell tenni a használata előtt A FirebirdSettings.exe

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 1 GNS3: installálás és konfiguráció GNS3: hálózatszimulátor Valódi router/hoszt image-ek hálózatba kapcsolása emulált linkeken keresztül: CISCO, Juniper,

Részletesebben

VirtualBox, Debian telepítés

VirtualBox, Debian telepítés VirtualBox, Debian telepítés 1 VirtualBox Az Oracle VirtualBox egy x86-alapú (azaz AMD vagy Intel rendszerekre kifejlesztett), több platformon is futtatható virtualizációs program. A segítségével virtuális

Részletesebben

GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Készítette A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű felhasználói jogai a -t illetik. A dokumentumot az Ügyfél korlátlan számban

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Magyar Rádióvevő A Magyar Rádió internetes vevője Budapest, 2007-07-05 Programverzió: 1.1.28 Dokumentumverzió: 1.2 Tartalom Rendszerkövetelmények...3 A Magyar Rádióvevő használata...3 Beállítások...4 A

Részletesebben

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Készítette: Jászberényi József, 2011 1/24 A PÁGISZ WIFI hálózathoz kétféle

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Gyors telepítési kézikönyv

Gyors telepítési kézikönyv netis Vezeték nélküli, N router Gyors telepítési kézikönyv 1. A csomagolás tartalma (Vezeték nélküli,n Router, Hálózati adapter, Ethernet kábel, Kézikönyv) * A kézikönyv, az összes, Netis, 150Mbps/300Mbps

Részletesebben

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot.

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. Telepítés Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. A programot honlapunkról, az alábbi linkről tudják letölteni:

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 1 GNS3: installálás és konfiguráció GNS3: hálózatszimulátor Valódi router/hoszt image-ek hálózatba kapcsolása emulált linkeken keresztül: CISCO, Juniper,

Részletesebben

1. Rendszerkövetelmények

1. Rendszerkövetelmények A SZIE WiFi hálózatának elérése (Beállítási segédlet a SZIE vezetéknélküli hálózatának használatához) Ezzel a dokumentummal szeretnénk segíteni a vezetéknélküli (wireless) számítógépes hálózathoz történő

Részletesebben

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás SDX Professional 1.0 Telepítési leírás Készült: 2003. július 21. Utolsó módosítás időpontja: 2004. szeptember 22. E-Group Magyarország Rt. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Hardver és szoftver követelmények...3

Részletesebben

Az Active Directory Szerver Telepítése és beállításai

Az Active Directory Szerver Telepítése és beállításai Az Active Directory Szerver Telepítése és beállításai A feladat Konfigurálja a hálózatában lévő gépeket a következő elvárások szerint: Címzési szabályok: első sor: 192.168.10.0/24 második sor: 192.168.20.0/24

Részletesebben

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server Használati útmutató 1 Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató A következô pár oldalon

Részletesebben

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Hikvision IP kamera Gyorsindítási útmutató 3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Megjegyzés: A kezelő tudomásul veszi, hogy a kamera internetes vezérlése hálózati biztonsági kockázatokkal

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése 11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton hálózati kártyát fogunk telepíteni, ellenőrizzük a működését,

Részletesebben

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 Tartalomjegyzék Csatlakozás az internetre Hálózati eszközök Bináris számrendszer IP-cím Hálózati berendezések IP hierarchia Hálózati hierarchia Alhálózatok Topológiák Hálózatok

Részletesebben

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt Internetkonfigurációs követelmények Annak érdekében, hogy csatlakoztatni tudja a Hozzáférési Pontját a Hozzáférési Pont Kezelőhöz, a következő konfigurációs paramétereket kell beállítania a számítógépe

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Tájékoztató A ZMNE Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ (EISZK) a 2010/2011-es tanévtől

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 4. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer Interfész konfigurációja IP címzés: címosztályok, alhálózatok, szuperhálózatok,

Részletesebben

Levelezési beállítások

Levelezési beállítások Levelezési beállítások Tartalomjegyzék 1 2 2.1 2.2 2.3 2.4 3 Általános információk...2 Beállítások Windows alatt...2 Thunderbird beállítások...2 Microsoft Outlook 2010 beállítások...6 Androidos beállítások...10

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

Microsoft Virtual PC 2007

Microsoft Virtual PC 2007 Microsoft Virtual PC 2007 Beszerzés, telepítés 1 A Virtual PC 2007 beszerzése Beszerezhető innen: http://www.microsoft.com/downloads/detail s.aspx?familyid=04d26402-3199-48a3- AFA2-2DC0B40A73B6&displaylang=en

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben)

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Manapság nem ritka, hogy egy-egy családban akár több számítógép is van. Van egy a gyerekeknek a tanulásra (játszásra) van egy a család felnőtt

Részletesebben