Monetáris Értékelés - Riport

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Monetáris Értékelés - Riport"

Átírás

1 Page 1 Monetáris Értékelés - Riport az Eljárás és elrendezés környezeti zaj valósidejű, forrás-szelektív monitorozására és térképezésére című technológiáról Készítette: Riglersystem Európa Kft. Kelt: Kecskemét, December 2.

2 Page 2 Jogi nyilatkozat Megbízók adatai: név: MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. (MFB) Székhelye: 1027 Budapest, Kapás u név: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Székhelye: 1111 Budapest, Műegyetem rkp Megbízott adatai: név: Riglersystem Európa Kft. (RSEU) székhely: H-6000 Kecskemét, Nagykőrösi u A Riport az RSEU által az MFB-BME Eljárás és elrendezés környezeti zaj valósidejű, forrásszelektív monitorozására és térképezésére c. technológia MONETÁRIS ÉRTÉKELÉS végrehajtásáról és annak eredményéről készült. 2. A megbízás teljesítése során RSEU személyes interjúkat készített és adatokat kért a Riglersystem Rendszer metodológia és módszertan felhasználásával. A Riport az MFB- BME és AXIMIT PRO Kft. képviselőjétől átvett szóbeli és írásbeli információk, valamint attól független külső forrásokból szerzett adatok és információk alapján készült. 3. A Riport felhasználása kizárólag a vonatkozó Megbízási Szerződésben foglaltak szerint történhet. Felek kifejezetten megállapodtak a kölcsönös titoktartásban, erre vonatkozó szerződéses kötelezettségeik megtartásával. A titoktartási kötelezettség alá a publikus, bárki által hozzáférhető információk nem tartoznak. 4. A Riport eredményeit a Megbízók saját céljaikhoz szabadon felhasználhatják de valamennyi annak alapján hozott döntés kizárólag saját felelősségi körükbe tartozik. Azok semmiféle következménye a Megbízottra, annak szakértőire, munkatársaira nem hárítható át - azt Felek a megbízás megadásakor kizárták. A Riport 3 azonos példányban készült, abból 1 példányt MFB, 1 példányt BME kapnak és 1 példány marad RSEU irattárában Megbízók Megbízott MFB-BME Képviseletében RSEU képviseletében Budapest, December 2. (A dokumentum 20 számozott oldalt tartalmaz.)

3 Page 3 Vezetői összefoglaló A jelen megbízás keretében RSEU az MFB BME megízók részére Technológia Monetáris Értékelése című (TT) szolgáltatást teljesített. E megbízási szakaszt megelőzte a Technológia Elsődleges Minősítése, melynek eredményeként megállapítottuk, hogy a Technológia lehet Szellemi Eszköz (illetve azok csoportja) vagyis vétó, kezelhetetlen kockázat annak hasznosítását nem teszi lehetetlenné. Erről külön riportban számoltunk be. Feladat jelen megbízási szakaszban a RESONO Technológia monetáris értékelése a jövőbeni hasznosítási lehetőségekre tekintettel: az Értékpotenciál és a Valós Érték meghatározása. A monetáris értékelést a Riglersystem Rendszer (RS Rendszer) módszertana alapján hajtottuk végre. E módszertan szerint egy technológia alatt a benne foglalt valamennyi Szellemi Alkotást értjük és azok összességét Tudáscsomag -nak nevezzük. Technológia Transzfer esetében tehát a Tudáscsomag kerül átadásra, vagy licencbe adásra. A RESONO Technológia jövőbeni hasznosításán alapuló számítások végrehajtása előtt hasznosítási koncepciókat állítottunk fel 3 lehetséges szakterületre: környezeti zajvédelem, biztonságtechnika és diagnosztika területekre. Álláspontunk szerint mindhárom területen komplex módon kell megjelenni, ezért RESONO Projekt variációkat (scenáriókat) állítottunk össze és azok szakterületeken való hasznosítására a rendelkezésre álló információk és feltételezések alapján készítettünk értékesítési terveket. Meghatároztuk az Értékpotenciált mindhárom területen, kockázatokat elemeztünk, végül Valós Értéket számoltunk. A RESONO Technológia Valós Értéke kerekítéssel: 117 millió FT. Az értékelések alapja a technológia RESONO Projektek keretében kimutatható átlagos árprémium mint tudáshoz kapcsolódó fedezeti hányad az eszközökre és a rendszer szolgáltatásokra. Az értékelés során nem vettük figyelembe lehetséges további bevételi forrásokat: az Amateur és Play eszközök direkt értékesítéséből származó lehetséges hasznokat, a eszközökre vonatkozó szervíz átalány díjakat és az egyes projektek implementációjából keletkező tudásátadáshoz köthető jövedelmeket. Tervezésünk során elsődlegesen európai adatokra hagyatkoztunk, de a Technológia hasznosítás természetesen a világpiac bármely pontján lehetséges. Mindezen elhanyagolások és szűkítések az óvatos tervezés érdekében történtek. A Valós Érték megállapítása csak részben alapult tényeken, ezért: A RESONO TECHNOLÓGIA APPORT ÉRTÉKE ATTÓL ELTÉRHET, ANNAK MEGHATÁROZÁSA AZ ÉRINTETT FELEK KÖZÖTTI SZABAD MEGÁLLAPODÁS TÁRGYA.

4 Page 4 Címlap Jogi nyilatkozat Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 3 Tartalomjegyzék 1. Bevezető, a feladat meghatározása 5 2. A RESONO Technológia rövid bemutatása 6 3. A RESONO Technológia hasznosítási lehetőségei Környezeti zajvédelem 3.2 Biztonságtechnika 3.3 Diagnosztika 3.4 Felhőszolgáltatás, adatbányászat, statisztika 4. Monetáris értékelés Módszertan összefoglalása A RESONO Technológia Értékpotenciál meghatározása Alapadatok és alapfeltevések Bruttó Értékptenciál számítások A Hasznosítási scenárió és Értékpotenciál B Hasznosítási scenárió és Értékpotenciál C Hasznosítási scenárió és Értékpotenciál Nettó Értékpotenciál megállapítása 4.3 Kockázatok elemzése, a kockázati tényezők Az értéket befolyásoló tényezők 20 oldal 4.5 Valós Érték megállapítása 20

5 Page 5 1. Bevezető, a feladat meghatározása A RESONO Technológia egy prototípus szintjéig kidolgozott komplex technológia, amelynek további fejlesztésével egy nemzetközileg is jól értékesíthető megoldás jön létre a környezeti zaj mérésre és monitoringjára. Technológia alatt azt a Tudáscsomagot értjük, amely minden olyan immateriális jószágot magában foglal, amely annak gyakorlatban való sikeres megvalósításához kell. Esetünkben magában foglalja a RESONO alapkoncepcióját leíró találmányt, azt megvalósító eszköz kialakítását (formatervezési minta), a működtető áramkörök terveit és háttér szoftvereket, a know how ismereteket, a védjegyét. A technológia transzferálható és monetáris értékkel jellemezhető. Megbízók célja a következő ábrán látható tranzakciók lebonyolítása és végső soron a RESONO Technológiának egy projektcég keretében való teljeskörű hasznosítása. Terv szerint a Technológia teljes egészében az AXIMIT PRO Kft-ben kerül először aktiválásra, majd onnan valós értéken apportálásra egy új projekt cégbe. Megbízás keretében a feladat volt a RESONO Technológia monetáris értékelése: Értékpotenciál, valamint a Valós Érték meghatározása a jelen fejlettségi állapotban. (A bekerülési érték alapadatai és bizonylatai ismertek, és a Technológia Aximit Pro Kft ben való aktiválása külön eljárásban történik meg számviteli és könnyvvizsgáló szakemberek részvételével.)

6 Page 6 2. A RESONO Technológia rövid bemutatása A RESONO Technológia eljárás és elrendezés (eszközök) a környezeti zaj valós idejű, forrásszelektív monitorozására és térképezésére. Felhasználása lehetővé teszi a környezeti zajmérés és térképezés mintegy automatizált elvégzését, azaz nem szükséges értékes emberi munkaerőt fordítani a terepen történő zajforrás adminisztrációra: a RESONO Technológia mintegy robot, elvégzi azt, mert a beépített mesterséges intelligencia alkalmazásával felismeri a zaj forrásokat és azokhoz hozzárendeli a vonatkozó zajkarakterisztikát. ESZKÖZ: A RESONO Technológia eszköz lényegében tehát egy automatizált, intelligens megfigyelő eszköz, amelyet a már hozzáférhető és széles körben alkalmazott hangnyomásszint mérő műszerekkel összekapcsolva megvalósítja a felügyeletmentes forrás-szelektív zajmérést. Kamerák és mikrofonok segítségével végez eseményrögzítést és elemzést, amelyet a beépített idő- és helymeghatározó egységek segítségével térben és időben pontosan elhelyezve regisztrál, ezáltal olyan információt állít elő, amely alkalmas a hangnyomásszint mérő által mért zajszint forráskomponensekre bontásához valamint folyamatosan frissülő zajtérkép készítéséhéz szükséges számítások bemenetének biztosítására. A moduláris felépítésű eszköz rendelkezik WiFi és mobil szélessávú kommunikációval, nagykapacitású Li-ion akkumulátorokkal valamint időjárási és külső behatásokkal szemben ellenálló ergonómikus tokozással, melyek mind a magasszintű, változatos felhasználhatóságot teszik lehetővé. SZOLGÁLTATÁS: A RESONO Technológia központja a titkosított internetes felhőadatbázis valamint a hozzá kapcsolódó intelligens feldolgozószerverek. A RESONO Technológia biztosítja a felhasználó számára, hogy az eszközök által gyűjtött adatokhoz bárhol, bármikor hozzáférjen egy bármilyen platformon (PC, Mac, Linux, tablet, okostelefon) futtatható internetes böngészőfelületen keresztül. A kapcsolódó szolgáltatások segítséget nyújtanak a mérés megtervezésében, a mérési pont kiválasztásában, a műszer felkészítésében a mérésre, valamint az üzemeltetésben. A technológia segítségével nagyszámú mérőállomás üzemeltetése lehetséges minimális felügyelet mellett, miközben minden jelentős eseményről értesítés érkezik a felhasználó számára, legyen az egy érzékelt szokatlan esemény, áramkimaradás vagy lopási kísérlet. A kialakított rendszerben egyéni figyelmeztetések is beállíthatók, így az akár biztonságtechnikai vagy felügyeleti rendszerként is használható. (Szakmai összefoglalás: a rendszer a valós idejű szenzoros megfigyeléseket végez, melyek alapján egy döntési algoritmus megjelöli a domináns zajforrásokat és az eredő zajterhelési szintet forrás-összetevőkre bontja. Azok további feldolgozásra kerülnek megfelelő modellek és algoritmusok segítségével és adnak a felhasználóknak a célnak megfelelő eredményeket. A technológia emiatt egyedileg fejlesztett szoftvereket is magába foglal.)

7 Page 7 3. A RESONO Technológia hasznosítási lehetőségei A RESONO Technológia környezeti zaj forrásszelektív mérésére és monitorozására alkalmas rendszer létrehozását teszi lehetővé. Amennyiben a környezeti zaj fogalmát kiterjesztjük, akkor a rendszer sokféle célra használható, így például illatok, vegyi anyagok, bakteriális fertőzések vagy egyéb zajok megfigyelésére, mérésére. Ezt oly módon lehet megoldani, hogy az eszköz érzékszerveit az adott feladatra alkalmas érzékelőkkel cseréljük ki. Azok lehetnek például infrakamera, ultrahang érzékelés, biometrikus érzékelés eszközei. Rendszerként való hasznosítást tekintve RESONO Technológia két fő egységre bontható: eszközök és szolgáltatások. A) ESZKÖZ Az eszközök mint önálló termékek kialakítása, szolgáltatási szintje és ennek következtében árazása is eltérhet egymástól a felhasználó igénye szerint. Expert Teljes kiépítettségű rendszer, amely a megrendelő igénye szerinti más típusú, más források érzékelésére is alkalmas eszközökkel is dolgozni képes, vagy különleges körülmények között is működtethető eszközt jelent, tovább a gyűjtött adatok teljes egészében érzékenyek, vagyis semmilyen vonatkozásuk sem osztható meg a teljes adatbázison. Advanced Szintén teljes kiépítettségű rendszer, de a specialitása kisebb mértékű, illetve a gyűjtött adatok bizonyos vonatkozásai már megoszthatók a teljes adatbázison. Professional Teljes kiépítettségű alaprendszer, ahol a gyűjtött adatok a legtöbb vonatkozásukban megosztható. Amateur Egyszerű kiépítettségű rendszer kifejezetten magán, lakossági, hobbi célokra, ahol a gyűjtött adatok a személyes jellegű információkat kivéve megoszthatók, illetve az eszközhöz nem feltétlenül szükséges a felhőszolgáltatás megvásárlása sem, a működéshez szükséges intelligenciát teljes egészében tartalmazza. Pl. ház körüli zavaró zajforrás beazonosítása, vagy házon belüli furcsa zajok megtalálása. Play Kifejezetten játékcélú felhasználás, az eszköz önállóan dolgozik felhőszolgáltatás nélkül. Pl. játék mackó megtanulja, majd felismeri név szerint a körülötte beszélgető gyerekeket, köszön nekik, és feléjük fordítja a fejét. Az újonnan érkezőtől megkérdezi a nevét, és megtanulja. Az eszközök a felhasználó számára egyszeri vásárlást jelentenek és azok a tulajdonába mennek át. Meghatározott garanciát kapnak, azt követően pedig átalánydíjas szervíz szolgáltatást vehetnek igénybe az esetleges javításokra.

8 Page 8 Alternatív megoldás az eszközöknek egy adott időszakra való bérlete. Ezen túlmenően az eszközök felhasználása lehetséges oly módon is, hogy a felhasználó komplex szolgáltatást rendel és technológia tulajdonosa az eszközök használatának díját beépíti a vállalkozási díjba. (Ilyen lehet például egy városi építkezés zaj-monitoringja adott időszakra megrendelve.) B) SZOLGÁLTATÁS Az eszközökkel gyűjtött adatok feldolgozása és eseti vagy folyamatos biztosítása a felhasználó részére szolgáltatás keretében valósul meg. A szolgáltatás háttere mindazon intelligens adatfeldolgozás amelyek során megtörténik a zajforrások felismerése és a felhasználó által igényelt információk előállítása. Ilyen lehet például a felhasználó részére készített valós idejű zajtérképek készítése. A futtatás és a szolgáltatás on-line módon, valóságos szerveren vagy úgynevezett felhő szolgáltatás keretében történik. A felhasználó a szolgáltatást havonta fizetett díjazás ellenében kapja. Továbbiakban a legkézenfekvőbb, hanggal kapcsolatos alkalmazásokat foglaljuk össze, mivel a fejlesztés és a gyakorlati alkalmazás elsődlegesen eddig azokra irányult. 3.1 Környezeti zajvédelem A környezeti zajvédelem a rendszer elsődleges hasznosítási területe. A zajvédelmi gyakorlatban eddig megoldatlan hosszú idejű forrás-szelektív zajmérés minőségi ugrást jelent az egyes zajforrások és zaj által érintett környezetek megismerésében, ami a zaj elleni védekezés hatékonyságának jelentős javulását hozhatja magával. A RESONO Technológiának klasszikus értelemben vett versenytársa nincs, mivel egyedüli megoldást kínál a mérés emberi felügyeletének kiváltására a zajvédelem területén. 3.2 Biztonságtechnika Mivel egy telepített RESONO Technológia képes a környezetét megtanulni, illetve az adott környezet objektumait megnevezni, így képes arra is, hogy az ismeretlen forrásokat, mint ismeretleneket jelezze. Ezáltal eldönthető a felhasználó számára, hogy az ismeretlen forrás a megfigyelés szempontjából fontos eseménynek minősítendő-e, vagy hozzáadandónak a környezetben előfordulható normál zajokhoz. A rendszer az adott esemény újbóli bekövetkeztekor már ezen tudása szerint fog reagálni. A tulajdonság miatt a technológia megfelel egy biztonsági megfigyelőrendszerrel szemben támasztott alapkövetelménynek.

9 Page 9 Felhasználás esetén pl. a biztonsági őrnek elegendő lesz mindig csak arra a képernyőre figyelnie, amelyre a rendszer valamely szokatlan esemény miatt felhívja a figyelmét, de automatikus riasztás is beállítható. 3.3 Diagnosztika Szokatlan, ismeretlen zajt okozhat valamely műszaki rendszer meghibásodása, vagy közvetlen meghibásodás előtti működése is. Pl. ha termékünk megtanulta egy motor, vagy pl. egy teljes jármű (repülőgép) normál működési zajháztartását, akkor már a komolyabb meghibásodás előtt jelezheti az eltérő zajforrás megjelenését. E felhasználás különösen érdekes például olyan gépipari vállatoknál, ahol a gyártócsarnokban nagy számú szerszámgép dolgozik. Valamelyik gép abnormális működését a rendszer azonnal jelzi a megfigyelők számára. 3.4 Felhőszolgáltatás, adatbányászat, statisztika Minél több felhasználója lesz RESONO rendszernek, annál nagyobbá és értékesebbé válik a sok és különféle érzékszervvel rendelkező eszköz által gyűjtött adatokból álló adatbázis. Függetlenül attól, hogy az egyes felhasználók milyen érzékenységű adatokat gyűjtenek az adatbázisban, vagyis függetlenül a különféle felhasználóhoz hozzárendelt adathalmazok hozzáférési szintjétől, minden adat bizonyos jellemzői általánosíthatok olyan mértékben, hogy az így nyert meta adat már nem bír különösebb érzékenységgel. Így olyan szolgáltatások tervezhetők meg, amelyek egy általános adatbázison dolgozhatnak. Más oldalról megközelítve, elképzelhető, hogy a teljes megfigyelő rendszer a megrendelő birtokában van, és a RESONO Technológia hasznosítójától csak az intelligenciát, illetve a felhőszolgáltatást vásárolja meg. Példák: Gépkocsi-abroncsgyártó cég statisztikát készít az adatbázisban meglévő, más felhasználók tevékenysége eredményeképpen született forgalomszámlálási adatokból. Az ebben megtalálható többezres minta, illetve az autógumi hangok analízise - pl. autópálya forgalmi adatok megfigyelése esetén különösen értékes információkhoz jut adott típusú abroncsok kopási tulajdonságairól. Városi hatóság a rendszer rendelkezésére bocsátja az összes út- és térfigyelő kamera jeleit, így a felhőszolgáltatás intelligenciája végzi el például a forrásazonosítást, a forgalomszámlálást, vagy szokatlan esemény esetén a riasztást.

10 Page Monetáris értékelés A RESONO Technológia monetáris értékelését a RIGLERSYSTEM Rendszer (továbbiakban: RS Rendszer) elvei és módszertana alapján végeztük el. 4.1 Módszertan összefoglalása Az RS Rendszer saját sztenderdekre épülő olyan komplex megoldás a Szellemi Vagyon, a Technológiák és a Szellemi Eszköz Menedzselése területén, amelyik harmonizált a nemzetközi technológia értékelési gyakorlattal (beépítve a fejlesztő mintegy 30 éves nemzetközi tapasztalatait) a számviteli beszámolásokra kialakított nemzetközi számviteli szabályozással (IFRS - International Financial Standard) a magyar számviteli előírásokkal, valamint a jogi környezettel és követelményekkel. Technológia monetáris értékelése esetén az RS Rendszerben általában 5 féle monetáris értékelést végzünk. Fontos megjegyezni, hogy egy Technológia esetén olyan Szellemi Alkotás portfólió értékelésről beszélünk, amelynek egyes tételei együttesen fejtik ki hatásukat és jellemzően nem kerülnek önálló hasznosításra. RESONO Technológia esetében a Tudáscsomag magában foglalja a szabadalmazásra benyújtott találmányt, a rendszerhez kapcsolódó szoftvereket, az eszközre kialakított formatervezési mintát, a védjegyet, valamint azokat a know-how jellegű ismereteket, amelyek a kutatás fejlesztés során keletkeztek. Egy adott alkalmazás során mindezek együttesen kerülnek felhasználásra, ezért az értékelést a Tudáscsomag értékelése filozófia alapján folytatjuk le. Mielőtt azonban konkrétan a RENOSO Technológia értékelésére térünk röviden bemutatjuk az RS Rendszerben alkalmazott módszerek alapelveit. 1. BECSÜLT ÉRTÉK (Estimated Value EV) Kevés tényadatra alapozott, inkább szubjektív értékelési mód, amelyet általában a technológia fejlesztésében alkotók vagy abban közreműködők határoznak meg. Lényegében a technológia hasznosításával 3-5 év alatt elérhető hasznos eredmény becslése történik meg néhány feltételezés figyelembe vételével. (Esetünkben ezen értékelést nem alkalmazzuk.) 2. KÖLTSÉG ALAPÚ ÉRTÉKELÉS (Cost-based Value CBV) A költség-alapú értékelésre töbféle lehetőség van, így például: a) Számviteli nyilvántartásban szereplő értékek aggregálása

11 Page 11 Egy technológia vagy annak részét képező önálló Szellemi Termékek, így például egy fejlesztett szoftver bekerülési értéken kerülhet aktiválásra. Ezt követően nyilvántartási értéke az amortizácós politika szerint változik. Amennyiben az amortizált nyilvántartási érték és a valós érték között az eltérés jelentős (pl. licencbevételei jelentősek) akkor mód van a Szellemi Termék átértékelésére. Az átértékelési - fel- vagy leértékelési lehetőség - minden Szellemi Termékre fennáll. b) Újraelőállítási érték meghatározása Amennyiben a technológia újra előállítása egy ésszerű lehetőségnek látszik, akkor a monetáris értékeléskor részletes projekt terv alapján értékelünk. Azon feltételezésből célszerű kiindulni és arra számításokat végezni, hogy milyen ráfordításokkal járna a technológia vagy ahhoz hasonló technológia előállítása a monetáris értékelés időpontjában. Ilyen tételek például: A technológia előállításhoz szükséges szakértelem, szakmai kapacitás költsége (munkabérek és járulékai, megbízottak, alvállalkozók stb. költségei) Anyagköltségek A szükséges műszaki kapacitás fejlesztésére vonatkozó költségek Járulékos költségek (pl. általános költségek, licenszek, minősítések, engedélyek megszerzése) Kisérletek, tesztelések költségei, esetleges veszteségek Vámok, illetékek és hasonlók. Az időtényezővel is számolunk, valamint ugyancsak megfontolandók és számítandók a kockázati tényezők. Ilyen például az esetleges peres eljárások költségei, azok elvesztését követő kártérítések összege, vagy egy műszaki meghibásodás esetén felmerülő veszteség. c) Egyéb költség-alapon számított érték Ilyen például a fejlesztési költségek tényleges értékeinek figyelembe vételével végrehajtott kalkuláció. Ez esetben nem az amortizált értéket, hanem a teljes ráfordítás jelenértékét számítjuk ki a fejlesztési periódust figyelembe véve. Azt tételezzük tehát fel, hogy az értékelés pillanatában a számított összeg lenne a birtokunkban, ha azt nem a fejlesztésekre fordítottuk volna. Az előnye a megoldásnak az, hogy a technológiában megtestesülő valamennyi tudás értékét (nem-fizikai jellegű tételek értékének összességét) reprezentálja olyan esetben is amikor részletes technológiai audit eredménye nem áll rendelkezésre. A RESONO technológia eddigi fejlesztési költségek az Alkotó nyilvántartása szerint 11 millió forintot meghaladják, erre bizonylatokkal és dokumentumokkal rendelkezik. A pontos érték megállapítása és a technológia aktiválása az Aximit Pro könyveiben számviteli és könyvvizsgáló bevonásával történik meg. A RESONO Technológia Valós Értéke ezen értéket jelentősen meghaladja.

12 Page ÉRTÉKPOTENCIÁL (Value Potential VP) Nemzetközi gyakorlatban általánosan elfogadott a jövedelem alapon számított jelenérték, ezért azt a legtöbb esetben meg kell határozni. Az RS Rendszerben a VP definiciója: Az RS Rendszerben egy Technológia Értékpotenciáljának nevezzük azt a monetárisan kifejezett értéket, amely egyenlő a Technológia jövőbeli gazdasági élete alatt a teljeskörű és ideális feltételek melletti hasznositásból a hasznositó vállalat gazdasági eredményéhez való hozzájárulásának a jelenre diszkontált értékével. A hasznosító vállalatra úgy tekintünk, mintha az a teljeskörű hasznosításhoz szükséges valamennyi forrással rendelkezésre állna tehát képes minden kiválasztott célpiacon eredményeket elérni. Egy idealizált állapotot feltételezünk tehát és a tervezést valamennyi célpiaci területre elvégezzük. 4. VALÓS ÉRTÉK (Fair Market Value FMV) Egy Technológia Valós Értéke az Értékpotenciálból származtatott azon monetáris érték, amelyet a Technológia hasznosítása nagy valószinűséggel generál az idealizát hasznosító vállalatban mint a gazdasági eredményhez való hozzájárulást. E koncepciót tekintve egy adott piaci területre, például országra vagy régióra számított Valós Érték realizálása 100 % -ban annak a személynek lehetséges, aki a Technológiát saját tevékenysége során hasznosítja azaz annak gazdasági előnyeit teljes mértékben kiaknázza. Technológia Transzfer esetén a Valós Érték olyan kiindulási adat, amely alapul szolgálhat például a licencadó és licencvevő közötti megállapodásnak. Vagyis a felek valamilyen arányban megosztják a számított Valós Értéket egymás között, emiatt annak ismerete elengedhetetlen. Az RS Rendszerben az FVM meghatározása az Értékpotenciál szerinti összeg kockázatokkal korrigált, illetve az értéket befolyásoló tényezőkkel kalkulált értéke. ( R tényező kockázatokat és bizonytalanságokat kifejező mutató, amelyet műszaki, piaci, jogi és egyéb kockázatok figyelembevételével határozunk meg saját algoritmus segítségével. Értéke 0 < R < 1, vagyis nulla és 1 között van. A nulla eseteket vétó kockázatnak tekintjük, amelyek felmerülésekor a Valós Érték is zéró, tehát a Technológia hasznosítása pozitív gazdasági eredményt nem generál, sőt gyakran veszteséget okoz pl. bitorlás során megtérítendő károkozás. A vétó kockázatok feltárása az Elsődleges Minősítés során történik meg.) 5. EGYÉB ÉRTÉKELÉSI MÓDSZER (Other Valuation Method OVM) Tipikusan piaci összehasonlító adatokon meghatározott érték. Problematikus a technológiák esetében amikor azokra publikus adatok nem állnak rendelkezésre. (Jelen esetben ezen értékelést nem alkalmazzuk.)

13 Page A RESONO Technológia Értékpotenciál meghatározása A RESONO Technológia Értékpotenciálját mint rendszer értékesítés illetve hasznosítás feltételezés alapján határozzuk meg. Álláspontunk szerint a technológia olyan műszaki szakmai egységet képez, amely mint egész jelent valóban megoldást a potenciális felhasználóknak. Egy-egy felhasználói igényre adott megoldást ezért a továbbiakban RESONO Projekt nek nevezünk, amely magában foglal eszközöket és tartalmaz kapcsolódó szolgáltatást. Egy ilyen projekt jelent valóságosan komoly értéket. Az eszközök önálló értékesítését esetlegesen az Amateur illetve Play esetében tartjuk lehetségesnek, ha azok valami nagyszerű sikertermékbe építve kerülnek a piacra Alapadatok és alapfeltevések Egy RESONO Projekt áll tehát megfelelő számú eszköz -ből, valamint kapcsolódó felhő szolgáltatás ból. E két fő tényezővel számolunk a továbbiakban. (Értékpotenciál számításainkban azokat a kapcsolódó szolgáltatásokat amelyek az implementácóval kapcsolatosak és az eszközök szervíz díjaival nem számolunk.) a) Árprémium az Eszközök esetében Az eszközök árkalkulációját a fejlesztők az alábbiak szerint állították össze: Tételek Termék előállítási költségek (eft) EXPERT ADVANCED PRO AMATEUR PLAY Nyomtatott áramkör előállítása Nyomtatott áramköri alkatrészek Zajszintmérő adatinterface Mikrofonok (3db) Kamerák (3db) Nagykapacitású akkumulátor Burkolat és mechanikai alkatrészek Összeszerelés Tesztelés Önköltség összesen Tervezett eladási ár 2,000 1,800 1, Átlagos érték 1,767 A Technológia Eszközökben Tudáscsomag fedezeti hányadot számításainkban 40 % - nak tekintjük, ezért azt egységesen forintban határozzuk meg. Ezen arány a okos technológiák esetében egy óvatos becslésnek számít, mert jellemző a % például a mobil telefonok esetében, ahol a hardver értéke szinte elenyésző a benne megtestesülő Szellemi Alkotások hozzáadott értékéhez képest.

14 Page 14 b) Szolgáltatás átlagos díja Mint fentiekben ismertettük a rendszer szolgáltatás biztosítása a felhasználók részére egy folyamatos tevékenység, díjazása havi jellegű, de előre beszedve hoszabb periódusra kedvezményesebb díjtételekkel is lehetséges. Technológia felhasználás Szolgáltatás árbevételében a Tudáscsomag fedezeti hányadot 90% -nak tekintjük, amely havi Ft átalány esetében egységesen Ft hozzáadott értéket jelent. Szolgáltatás teljesítése szinte automatikus, a járulékos költségei minimálisak általános költségeknek számítanak amely eloszlanak valamennyi projektre. (A tudás-értékarány szoftveres gyakorlatban közel jár a licenc díjakhoz, vagy azzal megegyező mértékű.) c) Felvett diszkontráta a jelenérték számításhoz A diszkontráta számításainkban egységesen 20 % A Hasznosítási scenárió és a bruttó Értékpotenciál a) Felhasználási cél RESONO Projekt a környezeti zajvédelem forrásszelektív zajmérése és monitoring rendszer kialakítása céljából. b) Elsődleges felhasználók Települési hatóságok (önkormányzatok) ahol előírás a környezeti zaj mérése és monitoringja. Az európai vonatkozó szabályozás szerint minden 100 ezer lakós fölötti városban előírás a város stratégiai zajtérképének elkészítése. Az Európai Unió területén jelenleg 448 ilyen város található. Forrás: A világ más részein hasonló módon jelen van a városok zajterhelés mérésének és a monitorozás igénye. Ez mint környezetvédelmi irányzat és követelmény fennáll. c) Feltételezés a RESONO Projekt átlagos tartalmára Egy projekt keretében átlagosan 5 db Eszközt, valamint 1 db szoftver használatot (Szolgáltatási díjat) veszünk figyelembe. d) Bruttó Értékpotenciál Figyelemmel mindezen alapfeltevésre a scenárió brutttó Értékpotenciálja a következő.

15 Page 15 EU városokban értékesített RESONO Projektek tervszáma Értékesítés eredménye (Bruttó VP, eft) db Projekt indítása ben 3, új Projekt indítása ben 17, új Projekt indítása ban 35, új Projekt indítása ben 53,850 1,350 1, új Projekt indítása ban 71,800 1, új Projekt indítása ben 89,750 Összesen 3,590 18,040 36,440 55,290 74,590 94,340 Összes futó projekt Piaci részesedés városok számához 0.22% 1.34% 3.57% 6.92% 11.38% 16.96% Megjegyzés: valószínűleg lesznek olyan nagyvárosok, ahol nem 1 db projekt, hanem annál több is megvalósul. Ezt az additív hatást most nem vesszük figyelembe, amely a biztonság javára szolgál a tervezésben, az elhanyagolás kockázat csökkentő tényező. Bruttó Értékpotenciál jelenértéke a scenárió esetében: Európai városokra tervezve ezer FT, kerekítve Amerikai városokra óvatosságból az EU 50 %-kal számolunk Összesen: 278 millió Ft 139 millió Ft 417 millió Ft B Hasznosítási scenárió és a bruttó Értékpotenciál a) Felhasználási cél RESONO Projekt biztonságtechnikai alkalmazásra olyan környezetben, ahol bármiféle szokatlan zaj felismerésére, azonosítására, megtanulására vagy jelzés adásra van szükség olyan zaj, amely a monitoringozott terület zajháztartásától szignifikánsan eltérő. b) Elsődleges felhasználók Biztonségtechnikai vállalatok mint alternatív megoldás a rendszerük kiegészítéseként. c) Feltételezés a RESONO Projekt átlagos tartalmára Egy projekt keretében átlagosan 10 db Eszközt, valamint 1 db szoftver használatot (szolgáltatási díjat) veszünk figyelembe. E nagyságrendet indokolja egy nagyobb telephely, raktárbázis, logisztikai központ, erőmű, katonai bázis stb. komplex felszerelése a rendszerrel. d) Bruttó Értékpotenciál Figyelemmel mindezen alapfeltevésekre a scenárióra a bruttó Értékpotenciál a következőképpen alakul.

16 Page 16 Biztonságtechnika Értékesítés eredménye (Bruttó VP, eft) RESONO Projektek tervszáma db Projekt indítása ben 7, új Projekt indítása ben 10, új Projekt indítása ban 35, új Projekt indítása ben 70, új Projekt indítása ban 106,350 1, új Projekt indítása ben 141,800 Összesen 7,090 10,860 35,810 71, , ,860 Összes futó projekt Bruttó Értékpotenciál jelenértéke a scenárió esetében: Összesen: ezer Ft, kerekítve: 383 millió Ft C Hasznosítási scenárió és a bruttó Értékpotenciál a) Felhasználási cél RESONO Projekt a termelő üzemekben, jellemzően sok gépet, gyártási folyamatokat folytató csarnokok környezeti zaj-megfigyelő és monitoring rendszer kialakítása céljából. b) Elsődleges felhasználók Azok a több tízezer négyzetméter nagyságú csarnokok üzemeltetői, amelyek például autógyárakhoz tartoznak és gépek százai dolgoznak, vagy olyan félig vagy teljesen automatizált rendszerek, gyártósorok amelyek emberi erőforrást már kevésbé alkalmaznak (pl. hi-tech termékeket előállítók: informatika, gyógyszeripar stb.) c) Feltételezés a RESONO Projekt átlagos tartalmára Egy projekt keretében átlagosan 3 db Eszközt, valamint 1 db szoftver használatot (Szolgáltatási díjat) veszünk figyelembe. d) Bruttó Értékpotenciál Figyelemmel mindezen alapfeltevésekre a scenárióra a bruttó Értékpotenciál a következőképpen alakul.

17 Page 17 Gyártócsarnokok RESONO Projektek tervszáma Értékesítés eredménye (Bruttó VP, eft) db Projekt indítása ben 2, új Projekt indítása ben 6, új Projekt indítása ban 10, új Projekt indítása ben 21, új Projekt indítása ban 32,850 1, új Projekt indítása ben 43,800 Összesen 2,190 6,660 11,220 22,620 34,470 46,770 Összes futó projekt Bruttó Értékpotenciál jelenértéke a scenárió esetében: Összesen: ezer Ft, kerekítve: 125 millió Ft Nettó Értékpotenciál megállapítása A nettó Értékpotenciál meghatározása olyan módon történik, hogy meghatározzuk a RESONO Technológia piacra viteléhez és a hasznosítás tényleges megkezdéséhez indokolt költségek és beruházások jelenértékét, majd azzal csökkentjük a bruttó Értékpotenciált. Fejlesztési költségek Beruházások felmerülése (eft) RESONO Projektek tervszáma Eszköz továbbfejlesztési költségek 10,000 10,000 3,000 3,000 3,000 3,000 Szoftverek - Intelligens rendszer 10,000 5,000 3,000 3,000 3,000 3,000 Tesztüzemi költségek 5,000 5,000 5,000 Jogvédelem megszerzése 5,000 5,000 2,000 2,000 2,000 2,000 További K+F 5,000 5,000 5,000 5,000 Beindítás PR és Marketing 10,000 5,000 2,000 2,000 2,000 2,000 Oktatási rendszer fejlesztése 3,000 2,000 1,000 1,000 1,000 1,000 Egyéb költségekre előirányzat 5,000 2,000 2,000 2,000 2,000 2,000 Összesen 48,000 34,000 23,000 18,000 18,000 18,000 Megjegyzés: Az adatok felvétele nem előkalkuláció szerint történt. Azok nem egyeznek az üzleti tervvel, viszont nagyságrendjük megfelő ahhoz, hogy a nettó értékpotenciál számításhoz felhasználjuk. A költségek és beruházások jelenértéke eft, amely kerekítve: 147 millió Ft.

18 Page 18 NETTÓ ÉRTÉKPOTENCIÁL Környezeti zajvédelem, scenárió A : 417 millió Ft Biztoségtechnika, scenárió B : 383 millió Ft Diagnosztika, scenárió C : 125 millió Ft Összesen: Le: Költségek és beruházások jelenértéke Nettó Értékpotenciál 925 millió Ft 147 millió Ft 778 millió Ft 4.3 Kockázatok elemzése, a kockázati tényezők A RESONO Technnológiával kapcsolatos, jelen fejlettségi állapotban azonosítható főbb kockázatok 3 területre csoportosíthatók: Műszaki kockázatok Piaci kockázatok Jogi kockázatok. Műszaki kockázatok körében kiemeljük azt, hogy a piaci bevezetés érdekében további hatékony fejlesztési tevékenységekre van szükség. Ez elsősorban a szoftveres háttér fejlesztését, valamint az eszköz széria gyártásra való továbbfejlesztését jelenti. Piaci kockázatok a technológia újdonságából következik. Szélesebb körben való ismertség elérése, jó referenciák valamint a legjobban értékesíthető területre való fókuszálás jelenthet sikeres indulást. Nem kizárt, hogy ez a biztonségtechnikai vagy a diagnosztikai terület lesz. Jogi kockázatok: a védelem megerősítését javasoljuk a jelenlegi állapothoz képest, mert most az innováció megvédésének esélye viszonylag kicsi a találmányi szabadalmi bejelentést tekintve. A találmány nagy valószínőséggel (tekintve a PCT Kutatási jelentést is) eljárási részére szabadalmat fog kapni a célországokban. Ahhoz, azonban hogy rendszerszintű piaci előnyre lehessen szert tenni erősebb védelemre van szükség, mert jelen igénypontsorozat esetén a szabadalmi védelem kijátszható és a szerzett jog nehezen érvényesíthető. Továbbá bármely technológia transzfer kezdeményezés (pl. technológia licenc) sikere is kizárólag jobb védelmi pozicióval biztosítható. A kockázati táblázatban a következő oldalon jeleztűk akockázatok kezelési módjait mivel azok lényegében kezelhetőek. Fennállásuk miatt azonban az R kockázati tényező mértékét szakmai ökölszabállyal is összhangban 0,1-0,2 közötti tartományban határozzuk meg. ( Új technológia új területeken magas kockázatai. )

19 RESONO TECHNOLÓGIA - Hasznosítással kapcsolatosan azonosított főbb kockázatok Kockázat megnevezése Kockázat oka Kockázati esemény lehetséges következménye Műszaki kockázatok Hatás Valószinűség Súlyosság Minősítés Kezelési javaslat Technológia műszaki teljesítmények elmaradnak a kívántakhoz Csak prototípus van tesztelve, mesterséges intelligencia tanuló szoftverek nincsenek még kifejlesztve Korlátozott értékesítési lehetőség, időben veszteségek KULCS A fejlesztések felgyorsítása és egy működőképes komplex rendszer piacra való mielőbbi felkészítése (pilot projekt) Biztonságtechnikai és diagnosztikai felhasználás nem kész felhasználásra Idegenkedés, ezért a fizetőképes kereslet gyenge Célirányos fejlesztések, tesztelések még nem történtek meg BME-ITTK által készített piackutatás alapján a kereslet az önkormányzatok körében gyengének látszik Piaci megjelenés és értékesítés nem realizálódik a tervezett időszakon belül Piaci kockázatok KULCS Bevételek a tervezettől elmaradnak KULCS Kooperáció olyan szakcéggekkel amelyek ismeretekkel és piacokkal rendelkeznek, közben a specializált fejlesztés felgyorsítása Egy megfelelő PR és Marketing tevékenység, valamint kiváló első referenciák Azok a szakemberek akik jelenleg piacokkal rendelkeznek nem érdekeltek Szakértői állandó megbízások több fajlagos bevételt jelentenek számukra Ellenzik a RESONO Technológia hasznosítását Standard Érdekeltségük megteremtése üzemeltetésben Megjelennek a másolók hasonló technológiával A beépített szellemi alkotásokra még a jogviszonyok nem rendezettek Hatósági engedélyeknek való megfelelés A találmány szerinti eljárás könnyen megkerülhető, az eszközre pedig nincs védelem Időhiány, de a szándék ismert Különböző célországokban, különböző szabványok vannak és engedélyekre van szükség. Jogi kockázatok Fellépés az utánzók ellen megszerzett szabadalmi jogok alapján is kétséges - nem lehet a piacról kizárni azokat: piacvesztés, eredménycsökkenés. Jogviták az alkotásokkal kapcsolatban és azok negatív következményei Egyéb kockázatok Időben veszteségek, magas engedélyezési költségek és szakmaiság KULCS Átlagos standard Erősebb szabadalmi védelem, nagy értékű beépített szoftverek, piaci határozott megjelenés mielőbb. Teljeskörű jogi rendezés valamennyi érintettel a tőkebefektetés előtt Felkészülés a fejlesztési folyamatokkal egyidejűleg. Page 19

20 Page Valós Értéket befolyásoló egyéb tényezők Értéknövelő tényezőknek tekintjük az alábbiakat RESONO Technológia tökéletesen beleillik a mai világ azon trendjébe amely szerint az IT felhasználás minden területre kiterjed és kiváltja a hagyományos kultúrákat Egyedi, jó ötletre építkezik amelyekhez mesterséges intelligencia szoftveres alkalmazása társul A fejlesztés mögött felkészült, széles látókörrel és korszerű tudással rendelkező szakemberek állnak A környezezeti zajok monitoringja világszerte előtérben van különösen, ha a zaj fogalmat tágan értelmezzük Többféle alkalmazás, felhasználás ágazhat még ki a kezdeti koncepcióból amelyek újabb csatornákat, lehetőségeket nyitnak meg Egyes alkalmazásokat nem vettünk figyelembe a számítások során, amelyek jövedelem generálásra képesek (implementációs szolgáltatások, szervíz díjak, kisebb teljesítményű eszközök direkt értékesítése) 4.5 Valós Érték megállapítása A RESONO Technológia Valós Érték = Nettó Értékpotenciál X R tényező Pesszimista szemlélettel: Optimista szemlélettel: Középérték: = 778 millió Ft X 0.1 = 77,8 millió Ft. = 778 millió Ft X 0.2 = 155,6 millió Ft. = 116,7 millió FT A RESONO Technológia Valós Értéke kerekítéssel: 117 millió FT. (Ezen érték megállapításakor a 4.4 pont alatti értéknövelő tényezőket az óvatosság elvére tekintettel nem vettük figyelembe.)... Tisztelettel: RSEU Team

VALÓS-IDEJŰ FORRÁS-SZELEKTÍV

VALÓS-IDEJŰ FORRÁS-SZELEKTÍV VALÓS-IDEJŰ FORRÁS-SZELEKTÍV ZAJMÉRÉS kézzelfogható tudomány Aximit Pro Kft. EGY KÍVÜLÁLLÓ SZEMÉVEL Valami zajokat mér a gyerek Ki vagyok én? Terméket menedzseltem Termékszagot érzek 2 A TERMÉKKÉ VÁLÁS

Részletesebben

Vállalatunk és a kutatás-fejlesztés? Kérdések, aggályok és válaszok!

Vállalatunk és a kutatás-fejlesztés? Kérdések, aggályok és válaszok! INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT SZOLGÁLTATÁSOK Vállalatunk és a kutatás-fejlesztés? Glósz és Társa Kft. 2018. gllosjsjdsj tudasrfs 1 1. kérdés Van nálunk egyáltalán kutatás-fejlesztés? 2018. Glósz és Társa Kft.

Részletesebben

Elsődleges Minősítés Riport

Elsődleges Minősítés Riport Page 1 az Eljárás és elrendezés környezeti zaj valósidejű, forrás-szelektív monitorozására és térképezésére című technológiáról Készítette: Riglersystem Európa Kft. Kelt: Kecskemét, 2013. November 14.

Részletesebben

Vállalati pénzügyek II. Vállalatértékelés/Értékteremtés és értékrombolás(folytatás)

Vállalati pénzügyek II. Vállalatértékelés/Értékteremtés és értékrombolás(folytatás) 3-6. Vállalati pénzügyek II. Vállalatértékelés/Értékteremtés és értékrombolás(folytatás) Pénzügyek Tanszék Deliné Pálinkó Éva palinko@finance.bme.hu BME GTK Pénzügyek Tanszék, Pálinkó Éva 1 Bevezetés A

Részletesebben

Miért érdemes technológia-transzferben gondolkoznia?

Miért érdemes technológia-transzferben gondolkoznia? INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT SZOLGÁLTATÁSOK Miért érdemes technológia-transzferben gondolkoznia? Glósz és Társa Kft. 1. Magunkról: Kik vagyunk, mit tudunk, miért kerültünk ide? 2018. Glósz és Társa Kft. 2. oldal

Részletesebben

Módszertan a K+F adókedvezmények érvényesítéséhez

Módszertan a K+F adókedvezmények érvényesítéséhez Módszertan a K+F adókedvezmények érvényesítéséhez Hogyan tudják kihasználni a vállalkozások a kutatás-fejlesztési adókedvezményeket www.glosz.hu www.innovacio-menedzsment.hu MIT CÉLSZERŰ TENNI EGY VÁLLALKOZÁSNAK,

Részletesebben

Kézikönyv. Kalkuláció alapjai

Kézikönyv. Kalkuláció alapjai Kézikönyv Tartalomjegyzék Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 2 Összefoglalás Az abas Business Software kalkuációs folyamatának alapjai A tanulás célja Rövid áttekintést nyerni az abas Business Software

Részletesebben

RESONO projekt. Leírás

RESONO projekt. Leírás ÜZLETI TERV RESONO projekt NYELV / LANGUAGE IGAZ TARTALOMJEGYZÉK Munkafüzet megnevezése Mérleg, Mérlegterv Eredménykimutatás, eredményterv Cash-flow Feltételezések Árbevétel terv Költségterv Pénzügyi műveletek

Részletesebben

Szellemivagyon-audit: A kreatív vállalkozások rejtett kincsei. Design konferencia, Budapest, 2014. április 2.

Szellemivagyon-audit: A kreatív vállalkozások rejtett kincsei. Design konferencia, Budapest, 2014. április 2. Szellemivagyon-audit: A kreatív vállalkozások rejtett kincsei A szellemi vagyon = o Marketing alapú: Nevek, kifejezések, formatervek, szimbólumok vagy ezek kombinációja o Technológia alapú: Technológiai

Részletesebben

Vállalati innováció menedzsment? Szükséges ez nekünk? Kérdések, aggályok, válaszok és megoldások! jubileumi kiadványok No. 01.

Vállalati innováció menedzsment? Szükséges ez nekünk? Kérdések, aggályok, válaszok és megoldások! jubileumi kiadványok No. 01. jubileumi kiadványok No. 01. Kérdések, aggályok, válaszok és megoldások! 1. kérdés: Miért aktuális ez a téma? A jelenlegi helyzet: A vállalatok nagy része nincs tisztában azzal, hogy üzleti tevékenysége

Részletesebben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XX. Országos Könyvvizsgálói Konferencia. Kihívások az elkövetkező 5 évben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XX. Országos Könyvvizsgálói Konferencia. Kihívások az elkövetkező 5 évben Kihívások az elkövetkező 5 évben (hogyan kell módosítani a könyvvizsgálati módszertant a várható új IFRS-ek követelményeinek figyelembevételével) Új IFRS standardok - Összefoglaló Standard Mikortól hatályos?

Részletesebben

Integráló építménytervezés I. XI. előadás MET.BME.HU 2012 / 2013 I. Szemeszter ERDÉLYI GÁBOR ingatlan befektetési vezető Raiffeisen Ingatlan Alap

Integráló építménytervezés I. XI. előadás MET.BME.HU 2012 / 2013 I. Szemeszter ERDÉLYI GÁBOR ingatlan befektetési vezető Raiffeisen Ingatlan Alap Integráló építménytervezés I. XI. előadás MET.BME.HU 2012 / 2013 I. Szemeszter ERDÉLYI GÁBOR ingatlan befektetési vezető Raiffeisen Ingatlan Alap Marktstudie 30.06.2010 30.06.2010 1 1 TARTALOM I. Rész

Részletesebben

Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása

Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása Az innovációról a vállalkozásoknak egyszerűen 2015 1 www.glosz.hu 2015 Milyen szolgáltatásokat kínálunk az innováció menedzsment részeként? Az innováció

Részletesebben

Hogyan számszerűsíthető a kutatás-fejlesztés adóhatása?

Hogyan számszerűsíthető a kutatás-fejlesztés adóhatása? INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT SZOLGÁLTATÁSOK Hogyan számszerűsíthető a kutatás-fejlesztés adóhatása? Tudástár 2018/04 Glósz és Társa Kft. Az adót érintő kedvezmények igénybevételének alapfeltételei Az adót érintő

Részletesebben

KÖZZÉTÉTEL. - éves kockázatkezelési jelentés -

KÖZZÉTÉTEL. - éves kockázatkezelési jelentés - KÖZZÉTÉTEL - éves kockázatkezelési jelentés - A GlobalFX Investment Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 1113 Budapest, Nagyszőlős utca 11-15., cégjegyzékszám: 01-10-046511; továbbiakban: Társaság)

Részletesebben

Baross Gábor program 2009 Észak-Alföldi régió

Baross Gábor program 2009 Észak-Alföldi régió Baross Gábor program 2009 Észak-Alföldi régió Dr. Grasselli Norbert igazgató Pályázati programok harmonizálása 8 pályázatból álló portfolió: az a pályázók részéről a legnagyobb érdeklődést kiváltó pályázati

Részletesebben

Smart City Tudásbázis

Smart City Tudásbázis Smart City Tudásbázis Projektpartner: Vezető partner és további projektpartnerek: TINA VIENNA (Vezető partner) Esetleg Bécs város kollégái és üzlettársai a kiválasztott tématerületeken Potenciális projektpartnerek

Részletesebben

Szellemitulajdon-alapú innovációmenedzsment az élelmiszeriparban. Kürtössy Jenő

Szellemitulajdon-alapú innovációmenedzsment az élelmiszeriparban. Kürtössy Jenő Szellemitulajdon-alapú innovációmenedzsment az élelmiszeriparban Kürtössy Jenő Iparjog szellemi alkotások hazai, és/vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló oltalomszerzési oltalom-fenntartási

Részletesebben

A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben

A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben Gion Gábor, Deloitte vezérigazgató Balatonalmádi, 2012. szeptember 6. Könyvvizsgálói szakma kilátásai A jelen és jövő kihívásai Az auditált

Részletesebben

NEMZETKÖZI SZÁMVITELI BESZÁMOLÁSI RENDSZEREK IAS 40 BEFEKTETÉSI CÉLÚ INGATLANOK

NEMZETKÖZI SZÁMVITELI BESZÁMOLÁSI RENDSZEREK IAS 40 BEFEKTETÉSI CÉLÚ INGATLANOK NEMZETKÖZI SZÁMVITELI BESZÁMOLÁSI RENDSZEREK IAS 40 BEFEKTETÉSI CÉLÚ INGATLANOK Füredi-Fülöp Judit FOGALMA A befektetési célú ingatlan: tartalma alapján földterület és/vagy épület(rész) bérbeadási és/vagy

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

IAS 20. Állami támogatások elszámolása és az állami közreműködés közzététele

IAS 20. Állami támogatások elszámolása és az állami közreműködés közzététele IAS 20 Állami támogatások elszámolása és az állami közreműködés közzététele A standard célja A kapott állami támogatások befolyással vannak a gazdálkodó egység vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetére.

Részletesebben

Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása

Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása AZ INNOVÁCIÓRÓL A VÁLLALKOZÁSOKNAK EGYSZERŰEN 2016 www.glosz.hu IGÉNYFELMÉRÉS Milyen szolgáltatásokat kínálunk az innováció menedzsment részeként? Az innováció

Részletesebben

KULCS-SOFT SZÁMÍTÁSTECHNIKA NYRT.

KULCS-SOFT SZÁMÍTÁSTECHNIKA NYRT. KULCS-SOFT SZÁMÍTÁSTECHNIKA NYRT. 2017. FÉLÉVES JELENTÉS Jóváhagyta a Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. igazgatósága 2017. augusztus 24-én Vezetőségi jelentés 2017. 1. félév működésének főbb jellemzői:

Részletesebben

Miért érdemes egy vállalatnak kutatás-fejlesztési projektekben gondolkoznia? Előnyök, rejtett eredmények, megoldások.

Miért érdemes egy vállalatnak kutatás-fejlesztési projektekben gondolkoznia? Előnyök, rejtett eredmények, megoldások. Miért érdemes egy vállalatnak kutatás-fejlesztési projektekben gondolkoznia? INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT SZOLGÁLTATÁSOK Előnyök, rejtett eredmények, megoldások. Tudástár 2018/10 Glósz és Társa Kft. Miért kutatás-fejlesztés

Részletesebben

Projekt adatlap 1. számú melléklete. I. A költségvetés alátámasztása, technikai specifikáció

Projekt adatlap 1. számú melléklete. I. A költségvetés alátámasztása, technikai specifikáció Projekt adatlap 1. számú melléklete I. A költségvetés alátámasztása, technikai specifikáció Kérjük, hogy ebben a mellékletben ismertessék a projekt során beszerezni kívánt eszközök és szolgáltatások, valamint

Részletesebben

OTP Jelzálogbank Zártkörűen Működő Részvénytársaság. XVI. Jelzáloglevél Program. Alaptájékoztatójának. 1. számú kiegészítése

OTP Jelzálogbank Zártkörűen Működő Részvénytársaság. XVI. Jelzáloglevél Program. Alaptájékoztatójának. 1. számú kiegészítése OTP Jelzálogbank Zártkörűen Működő Részvénytársaság XVI. Jelzáloglevél Program Alaptájékoztatójának 1. számú kiegészítése Jelen dokumentum alapjául szolgáló összevont alaptájékoztató két alaptájékoztatót

Részletesebben

A TECHNOLÓGIAIPARTNER-KERESŐ SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. Bevezető

A TECHNOLÓGIAIPARTNER-KERESŐ SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. Bevezető A TECHNOLÓGIAIPARTNER-KERESŐ SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Bevezető A Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Szolgáltató) értékesítő tevékenységként

Részletesebben

Vállalkozási ismeretek 6.EA

Vállalkozási ismeretek 6.EA Vállalkozási ismeretek 6.EA Vállalkozás fogalmának kibontása új és értékes dolog --> valami új létrehozásra kerül folyamat --> nem egyeszeri lépéssort követ időt és erőfeszítést igényel --> alapötlettől

Részletesebben

PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. OTP Kockázati Tőke Alap I.

PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. OTP Kockázati Tőke Alap I. OTP Kockázati Tőke Alap I. BEFEKTETÉSI ELŐMINŐSÍTŐ ADATLAP I. A társaság adatai: 1. Alapadatok Teljes név: Székhely: Iparág: A fő tevékenység és TEÁOR kódja: Alapítás dátuma: Kapcsolattartó személy neve:

Részletesebben

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Qualidat Kft. Együttműködésben az ÉMI TÜV SÜD-del Tartalomjegyzék Bevezetés A feladatok Projektmenedzsment

Részletesebben

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Bevezetés Az új fogalmak a TQM ből ismerősek? ISO 9001:2015 új fogalmainak az érdekelt felek általi értelmezése

Részletesebben

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05.

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05. Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia 2019. március 05. Tartalom Versenyképességi tényezők - közigazgatás Globális versenyképességi index 10+1 speciális közigazgatási

Részletesebben

ÜZLETI TERV. vállalati kockázat kezelésének egyik eszköze Sziráki Sz Gábor: Üzleti terv

ÜZLETI TERV. vállalati kockázat kezelésének egyik eszköze Sziráki Sz Gábor: Üzleti terv ÜZLETI TERV vállalati kockázat kezelésének egyik eszköze Sziráki Sz Gábor: Üzleti terv 1 Rövid leírása a cégnek, a várható üzletmenet összefoglalása. Az üzleti terv céljai szerint készülhet: egy-egy ötlet

Részletesebben

OTP Jelzálogbank Zártkörűen Működő Részvénytársaság. XVI. Jelzáloglevél Program. Alaptájékoztatójának. 3. számú kiegészítése

OTP Jelzálogbank Zártkörűen Működő Részvénytársaság. XVI. Jelzáloglevél Program. Alaptájékoztatójának. 3. számú kiegészítése OTP Jelzálogbank Zártkörűen Működő Részvénytársaság XVI. Jelzáloglevél Program Alaptájékoztatójának 3. számú kiegészítése Jelen dokumentum alapjául szolgáló összevont alaptájékoztató két alaptájékoztatót

Részletesebben

IAS 20 ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK ELSZÁMOLÁSA ÉS AZ ÁLLAMI KÖZREMŰKÖDÉS KÖZZÉTÉTELE

IAS 20 ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK ELSZÁMOLÁSA ÉS AZ ÁLLAMI KÖZREMŰKÖDÉS KÖZZÉTÉTELE IAS 20 ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK ELSZÁMOLÁSA ÉS AZ ÁLLAMI KÖZREMŰKÖDÉS KÖZZÉTÉTELE A STANDARD CÉLJA A kapott állami támogatások befolyással vannak a gazdálkodó egység vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetére.

Részletesebben

Javaslat a szennyvízcsatorna évi díjainak megállapítására Előterjesztő: Dr. Gémesi György

Javaslat a szennyvízcsatorna évi díjainak megállapítására Előterjesztő: Dr. Gémesi György Gödöllő Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. december 11-i ülésére Tárgy: Javaslat a szennyvízcsatorna 2009. évi díjainak megállapítására Előterjesztő: Dr. Gémesi György - 2 - Tisztelt

Részletesebben

Projekt beszámoló. Könyvelési Szakértői Rendszer Kifejlesztése Repetitív Könyvelési Feladatok Szabályalapú Feldolgozására

Projekt beszámoló. Könyvelési Szakértői Rendszer Kifejlesztése Repetitív Könyvelési Feladatok Szabályalapú Feldolgozására Projekt beszámoló Projekt azonosítója: Projektgazda neve: Projekt címe: DAOP-1.3.1-12-2012-0081 Számviteli Innovációs Iroda Kft. Könyvelési Szakértői Rendszer Kifejlesztése Repetitív Könyvelési Feladatok

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője)

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. 2014 egyszerűsített éves beszámolójához 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég teljes neve: Alapítás időpontja:

Részletesebben

Piackutatás versenytárs elemzés

Piackutatás versenytárs elemzés Piackutatás versenytárs elemzés 2015 TÁJÉKOZTATÓ Jelen szigorúan bizalmas piackutatást / versenytárs elemzést (a továbbiakban mellékleteivel és kiegészítéseivel együtt Elemzés ) az Elemző (a továbbiakban

Részletesebben

ERP projektek gazdasági. esettanulmány ny egy mobil kiegészítés értékelésérőlrtékel

ERP projektek gazdasági. esettanulmány ny egy mobil kiegészítés értékelésérőlrtékel ERP projektek gazdasági gi értékelése: rtékelése: esettanulmány ny egy mobil kiegészítés értékelésérőlrtékel Rózsa TündeT egyetemi tanárseg rsegéd Debreceni Egyetem AMTC AVK GAIT Kutatásom Gazdaságossági

Részletesebben

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved.

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved. Rólunk Az Első Hazai Adatkezelő Kft. contact center, HR és tréning, munkaerő-kölcsönzés valamint facility management szolgáltatások nyújtásával áll Megbízói rendelkezésére. A rábízott feladatokat 2002

Részletesebben

A kutatás-fejlesztés minősítése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában

A kutatás-fejlesztés minősítése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában A kutatás-fejlesztés minősítése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában dr. Németh Gábor igazgató Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs és Tájékoztatási Központ Dunaharaszti, 2012. március 22.

Részletesebben

A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont)

A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont) 18. A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont) 18.1 A folyamatok tervezése (ISO 9001 és 9004 7.1. pont) A szabványok 7. pontjainak szerkezete azonos. A 9001 szabvány 7.1. pontja a folyamattervezéssel

Részletesebben

IATF 16949:2016 szabvány fontos kapcsolódó kézikönyvei (5 Core Tools):

IATF 16949:2016 szabvány fontos kapcsolódó kézikönyvei (5 Core Tools): APQP IATF 16949:2016 szabvány fontos kapcsolódó kézikönyvei (5 Core Tools): PPAP (Production Part Approval Process) Gyártás jóváhagyási folyamat APQP (Advanced Product Quality Planning and Control Plans)

Részletesebben

VERSENYKÉPES KÖZÉP-MAGYARORSZÁG GAZDASÁGFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM ÉVES FEJLESZTÉSI KERET MÓDOSÍTÁSA (VEKOP)

VERSENYKÉPES KÖZÉP-MAGYARORSZÁG GAZDASÁGFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM ÉVES FEJLESZTÉSI KERET MÓDOSÍTÁSA (VEKOP) VERSENYKÉPES KÖZÉP-MAGYARORSZÁG GAZDASÁGFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM ÉVES FEJLESZTÉSI KERET MÓDOSÍTÁSA (VEKOP) A módosított VEKOP ÉFK-ban keretemeléssel érintett felhívások: 1011/2016. (I. azonosító jele

Részletesebben

Marketing I. Árpolitika

Marketing I. Árpolitika Marketing I. 7. előadás Árpolitika Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Amiről ma szó lesz: Ár szerepe a marketingben Árképzés fő tényezői Ár-minőség stratégiák Költségek szerepe az árképzésben

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31.

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 213.2.7-213.12.31 egyszerűsített éves beszámolójához 213. március 31. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A

Részletesebben

Lankadt a német befektetők optimizmusa

Lankadt a német befektetők optimizmusa www.duihk.hu Sajtóközlemény Kiadja: Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), Budapest Kelt: 2018. október 25. Sajtókapcsolat: Dirk Wölfer, kommunikációs osztályvezető T: +36 (1) 345 76 24, Email:

Részletesebben

Eredmény és eredménykimutatás

Eredmény és eredménykimutatás Eredmény és eredménykimutatás Eredmény Eredmény Az adott időszak hozamainak és ráfordításainak különbsége. Nyereség Veszteség 0 A hozam - bevétel A létrehozott teljesítmények várható ellenértéke Az értékesített,

Részletesebben

AGENDA. Pályázati lehetőségek az IT területén

AGENDA. Pályázati lehetőségek az IT területén Pályázati lehetőségek az IT területén Előadó: Nagy Tamás tanácsadó 2012. október 2. 1 AGENDA 00 Az Equinox Consulting bemutatása 01 Az Európai Unió által támogatott pályázati lehetőségek 02 Pályázatírással

Részletesebben

A kutatás-fejlesztés minősítési rendszerének értékelése Az első 20 hónap tapasztalatai. dr. Márkus Csaba, Igazgató, K+F és Állami Támogatások

A kutatás-fejlesztés minősítési rendszerének értékelése Az első 20 hónap tapasztalatai. dr. Márkus Csaba, Igazgató, K+F és Állami Támogatások A kutatás-fejlesztés minősítési rendszerének értékelése Az első 20 hónap tapasztalatai dr. Márkus Csaba, Igazgató, K+F és Állami Támogatások Tartalom Értékelés háttere, célja, módszertana Az értékelésnél

Részletesebben

Online megrendelés: www.momacc.com. MM Basic Számítógép vásárlás 24/7 szerver felügyelet Teljesítmény 5 600 Kh/s

Online megrendelés: www.momacc.com. MM Basic Számítógép vásárlás 24/7 szerver felügyelet Teljesítmény 5 600 Kh/s a kiszámítható jövő a vállalat A vállalatot 2013 szeptemberében hoztuk létre azzal a céllal, hogy egy innovatív felhő technológián alapuló grafikai szolgáltatást nyújtsunk a világ bármely pontján működő

Részletesebben

Az üzleti terv (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar)

Az üzleti terv (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) 1/15 Az üzleti terv (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) Az üzleti tervnek három funkciója van: egy terv, amely segít az üzlet vezetésében, egy eszköz arra, hogy a múlt eseményeit figyelembe

Részletesebben

(5. számú módosítás) MFB Zrt évi Közbeszerzési Terv. Uniós értékhatárt elérő értékű közbeszerzés

(5. számú módosítás) MFB Zrt évi Közbeszerzési Terv. Uniós értékhatárt elérő értékű közbeszerzés Sorszám MFB Zrt. 2016. évi Közbeszerzési Terv Uniós értékhatárt elérő értékű közbeszerzés 1. 2. Tárgy MFB részére Szervezetfejlesztés - MFB Szolgáltató Központok és Kompetencia Központok implementáció

Részletesebben

Rónai Gergely. fejlesztési főmérnök BKK Közút Zrt.

Rónai Gergely. fejlesztési főmérnök BKK Közút Zrt. ITS fejlesztés Budapesten Rónai Gergely fejlesztési főmérnök BKK Közút Zrt. A fővárosi ITS kezdetei Nemzeti Közlekedési Napok 2013 - ITS fejlesztés Budapesten 2 ITS fejlesztések szervezeti háttere Budapest

Részletesebben

Mobil nyomtatás működési elv és megoldás választási kritériumok

Mobil nyomtatás működési elv és megoldás választási kritériumok Mobil nyomtatás működési elv és megoldás választási kritériumok A mobil eszközök száma világszerte rohamosan növekszik és jelentős kiegészítőjévé, sok esetben helyettesítőjévé vált a hagyományos számítógépeknek.

Részletesebben

BERCZIK SÁRI NÉNI MOZDULATMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT

BERCZIK SÁRI NÉNI MOZDULATMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT BERCZIK SÁRI NÉNI MOZDULATMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT Alapítványunk adatkezelőként a személyes adatok kezelésének céljait és eszközeit önállóan vagy másokkal együtt meghatározza, személyes

Részletesebben

A kutatás-fejlesztés minősítése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában

A kutatás-fejlesztés minősítése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában A kutatás-fejlesztés minősítése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában Németh Gábor Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala A kutatás-fejlesztési tevékenység rejtelmei Budapest, 2012. május 24. Bizonytalanság

Részletesebben

CEBS Consultative Paper 10 (folytatás) Krekó Béla PSZÁF, 2005. szeptember 15.

CEBS Consultative Paper 10 (folytatás) Krekó Béla PSZÁF, 2005. szeptember 15. CEBS Consultative Paper 10 (folytatás) Krekó Béla PSZÁF, 2005. szeptember 15. 1 3.3.3 Minősítési rendszerek és a kockázatok számszerűsítése Minősítések hozzárendelése PD, LGD, CF meghatározása Közös vizsgálati

Részletesebben

Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől. a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában

Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől. a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől E l ő t e r j e s z t é s a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában (Képviselő-testület 2015.október 21-i ülésére) A 2016. évre

Részletesebben

Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése

Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése Tk.11.fejezet Újtermék-marketing Új termékek tervezésével, tesztelésével, piaci bevezetésével összefüggő marketing-tevékenységek Innováció Termékinnováció (új

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ JELENTÉS A 4iG NYRT. AUDIT BIZOTTSÁGA RÉSZÉRE

KIEGÉSZÍTŐ JELENTÉS A 4iG NYRT. AUDIT BIZOTTSÁGA RÉSZÉRE KIEGÉSZÍTŐ JELENTÉS A 4iG NYRT. AUDIT BIZOTTSÁGA RÉSZÉRE 1.) Az elvégzett könyvvizsgálat eredményeinek ismertetése: A könyvvizsgálat során nem találtunk lényeges hiányosságot a Társaság folyamataiban,

Részletesebben

Pályázati összefoglaló

Pályázati összefoglaló Pályázati összefoglaló Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel GINOP-1.2.6-8.3.4-16 Célja: Jelen felhívás célja, hogy komplex beruházások támogatásával, vissza nem térítendő

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft 217 egyszerűsített éves beszámolójához Budapest, 218.5.22. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég teljes neve: atlatszo.hu

Részletesebben

AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS HATÉKONYSÁGÁRÓL A 27/2012 EK DIREKTÍVA(EED) ÉS AZ ISO 50001 SZABVÁNYOK TARTALMI KAPCSOLATAIRÓL

AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS HATÉKONYSÁGÁRÓL A 27/2012 EK DIREKTÍVA(EED) ÉS AZ ISO 50001 SZABVÁNYOK TARTALMI KAPCSOLATAIRÓL AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS HATÉKONYSÁGÁRÓL A 27/2012 EK DIREKTÍVA(EED) ÉS AZ ISO 50001 SZABVÁNYOK TARTALMI KAPCSOLATAIRÓL FONTOS ELŐÍRÁS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGRÓL SZÓLÓ 2012/27 EU DIREKTÍVÁBAN ÉS A 2015. ÉVI

Részletesebben

Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál

Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza 2011. május 19. Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia

Részletesebben

A szellemivagyon-értékelés alapjai

A szellemivagyon-értékelés alapjai A szellemivagyon-értékelés alapjai Káldos Péter Magyar Szabdalmi Hivatal H 1054 Budapest Garibaldi u. 2 peter.kaldos@hpo.hu Tel: +36 1 474 5814 Menü A szellemivagyon-értékelés céljai Alkalmazott módszerek

Részletesebben

MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉNEK TÁMOGATÁSA

MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉNEK TÁMOGATÁSA MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉNEK TÁMOGATÁSA Pályázat kódja Keretösszeg Támogatási összeg Intenzitás Pályázók köre Területi szűkítés Beadási határidő Megvalósítási idő Támogatható tevékenységek

Részletesebben

Alkalmazási eredmények és piaci igények áttekintése

Alkalmazási eredmények és piaci igények áttekintése Alkalmazási eredmények és piaci igények áttekintése Bevezetés Mit értünk humán biztonság alatt? Mi a humán biztonsági kockázat? A humán biztonságon a humán erőforrás-gazdálkodási (HR) tevékenység valamennyi

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

MAGYAR IGAZSÁGÜGYI SZAKÉRTŐI KAMARA

MAGYAR IGAZSÁGÜGYI SZAKÉRTŐI KAMARA MAGYAR IGAZSÁGÜGYI SZAKÉRTŐI KAMARA Kamara Hivatala főbb oszlopai a Kamara szerveinek 2019. évre vonatkozó tervezése Megnevezés / %-ban 2019 évi / %-ban / %-ban kiadás kiadás kiadás kiadás kiadás kiadás

Részletesebben

Javaslat a szennyvízcsatorna évi díjainak megállapítására Előterjesztő: Dr. Gémesi György

Javaslat a szennyvízcsatorna évi díjainak megállapítására Előterjesztő: Dr. Gémesi György Gödöllő Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2010. december 16-i ülésére Tárgy: Javaslat a szennyvízcsatorna 2011. évi díjainak megállapítására Előterjesztő: Dr. Gémesi György - 2 - Tisztelt

Részletesebben

A benchmarking fogalma

A benchmarking fogalma Benchmarking Dr. Koczor Zoltán 1 A fogalma Összevetésként használt szervezet Felhasznált erőforrások ESZKÖZÖK CÉLOK Belső folyamatszabályozás Dr. Koczor Zoltán 2 1 A célja Értékelnünk kell a jelenlegi

Részletesebben

Új IFRS standardok a változások kora

Új IFRS standardok a változások kora Új IFRS standardok a változások kora 2012. augusztus Új IFRS standardok - Összefoglaló Mikortól hatályos? IFRS 10 Konszolidált pénzügyi kimutatások 2013 IFRS 11 Közös szerveződések 2013 IFRS 12 Egyéb befektetések

Részletesebben

Az Internet jövője Internet of Things

Az Internet jövője Internet of Things Az Internet jövője Dr. Bakonyi Péter c. docens 2011.01.24. 2 2011.01.24. 3 2011.01.24. 4 2011.01.24. 5 2011.01.24. 6 1 Az ( IoT ) egy világméretű számítógéphálózaton ( Internet ) szabványos protokollok

Részletesebben

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PIACI POTENCIÁLJÁNAK

Részletesebben

ÚJ RÖNTGEN GENERÁTORCSALÁD FEJLESZTÉSE AZ INNOMED MEDICAL ZRT-BEN

ÚJ RÖNTGEN GENERÁTORCSALÁD FEJLESZTÉSE AZ INNOMED MEDICAL ZRT-BEN ÚJ RÖNTGEN GENERÁTORCSALÁD FEJLESZTÉSE AZ INNOMED MEDICAL ZRT-BEN Az Innomed Medical Zrt. megalakulása óta, azaz közel két évtizede folyamatosan foglalkozik röntgentechnikával, röntgen berendezések fejlesztésével,

Részletesebben

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban Felhőalkalmazások a könyvvizsgálatban Bevezetés cloud computing google keresés Nagyjából 247 000 000 találat (0,39 másodperc) Felhő alapú szolgáltatások jellemzője: bárhonnan (ahol Internet elérés biztosított),

Részletesebben

Üzleti energia- és vízfelhasználás menedzsment a Rubintól

Üzleti energia- és vízfelhasználás menedzsment a Rubintól Üzleti energia- és vízfelhasználás menedzsment a Rubintól Parádi Csaba cégvezető Dr. Takács Tibor Fejlesztési vezető Rubin Informatikai Zrt Hardver- és szoftverfejlesztés Prepaid számlázó rendszer Infrastruktúra

Részletesebben

Cégformáló Innováció

Cégformáló Innováció 77 Elektronika Kft Cégformáló Innováció Egy új technológia, ami megváltoztatta a 77 Elektronika életét Bayer Gábor MAFITUD Fejlesztési igazgató 11. Országos találkozó 77 Elektronika Kft 2012. szeptember

Részletesebben

Szabályozói tőkeköltség-számítás a távközlési piacon 2014. december 31-re vonatkozóan

Szabályozói tőkeköltség-számítás a távközlési piacon 2014. december 31-re vonatkozóan Szabályozói tőkeköltség-számítás a távközlési piacon 2014. december 31-re vonatkozóan VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 2015. MÁJUS 14. 1 Vezetői Összefoglaló A dokumentum háttere és célja 1.1 A Deloitte Üzletviteli

Részletesebben

2014.09.25. Budapest. A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása. Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd. Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser

2014.09.25. Budapest. A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása. Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd. Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser Budapest A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser A CluStrat projekt 8 pilot tevékenysége 1. Folyamat fejlesztés: innováció fokozása

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév 5. I. 5. III. 6. I. 6. III. 7. I. 7. III. 8. I. 8. III. 9. I. 9. III. 1. I. 1. III. 11. I. 11. III. 1. I. 1. III. 1. I. 1. III. 14. I. 14. III. 15. I. 15. III. 16. I. SAJTÓKÖZLEMÉNY Az államháztartás és

Részletesebben

a vállalkozások kutatási-fejlesztési tevékenységének

a vállalkozások kutatási-fejlesztési tevékenységének ÚTMUTATÓ a vállalkozások kutatási-fejlesztési tevékenységének számviteli elszámolásához Budapest, 2004. Készítette: dr. Nagy Gábor a Pénzügyminisztérium ny. főosztályvezetője 2 Tartalomjegyzék ELŐSZÓ 13

Részletesebben

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel!

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! KLIKKPATIKA CSOMAG Patika sorban állás nélkül A KlikkPatika Csomaggal olyan megoldást kínálunk, amellyel a mai fogyasztói igényeknek megfelelő kiszolgálást teszünk

Részletesebben

A közfelügyelet és a minőségellenőrzés aktuális kérdései

A közfelügyelet és a minőségellenőrzés aktuális kérdései A közfelügyelet és a minőségellenőrzés aktuális kérdései Tolnai Krisztián Ádám Pénzügyminisztérium, Számviteli és Közfelügyeleti Főosztály osztályvezető Tematika 01 Aktualitások 02 Feladatok 03 Piaci helyzetkép

Részletesebben

KIEGÉSZÍT MELLÉKLET. Mérték Médiaelemz M hely Közhasznú Nonprofit Kft. 2014.01.01-2014.12.31. egyszer sített éves beszámolójához. 2015. május 18.

KIEGÉSZÍT MELLÉKLET. Mérték Médiaelemz M hely Közhasznú Nonprofit Kft. 2014.01.01-2014.12.31. egyszer sített éves beszámolójához. 2015. május 18. KIEGÉSZÍT MELLÉKLET a Mérték Médiaelemz M hely Közhasznú Nonprofit Kft. 214.1.1-214.12.31 egyszer sített éves beszámolójához 215. május 18. a vállalkozás vezet je (képvisel je) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég

Részletesebben

IFRS 1 - TOTAL. Gazdasági események a 20X6. január 1-jei főkönyvi kivonat alapján:

IFRS 1 - TOTAL. Gazdasági események a 20X6. január 1-jei főkönyvi kivonat alapján: IFRS 1 - TOTAL A következő gazdasági események TOTAL könyveiben szerepelnek, aki úgy döntött, hogy IFRS szerinti egyedi pénzügyi kimutatásokat készít 20X7. december 31-ére vonatkozóan. A vállalkozás az

Részletesebben

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal. Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.hu. 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 3 1.1 Architektúra (terv) felülvizsgálat...

Részletesebben

ONLINE IFRS KÉPZÉS Tematika 205 perc

ONLINE IFRS KÉPZÉS Tematika 205 perc ONLINE IFRS KÉPZÉS Tematika 205 perc Tematika: IFRS 15 (vevők) IAS 37 (céltartalék, függő követelés, kötelezettség) IFRS 1 (áttérés) IFRS 8 (működési szegmensek) IAS 10 (fordulónap utáni események) 00:00:00-00:41:00

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Magyar joganyagok - 216/2000. (XII. 11.) Korm. rendelet - a kockázati tőketársaságo 2. oldal (2)1 A kockázati tőkealap a csőd- vagy felszámolási eljár

Magyar joganyagok - 216/2000. (XII. 11.) Korm. rendelet - a kockázati tőketársaságo 2. oldal (2)1 A kockázati tőkealap a csőd- vagy felszámolási eljár Magyar joganyagok - 216/2000. (XII. 11.) Korm. rendelet - a kockázati tőketársaságo 1. oldal 216/2000. (XII. 11.) Korm. rendelet a kockázati tőketársaságok és a kockázati tőkealapok éves beszámoló készítési

Részletesebben

Innovatív vállalkozásgyárak

Innovatív vállalkozásgyárak Innovatív vállalkozásgyárak megvalósításának lehetőségei Somogyi Miklós ügyvezető igazgató Közép-magyarországi Innovációs Központ 2014. november 29. Gazdaságfejlesztési cél A hazai gazdaságfejlesztés célja

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT 2014.2.25. ELEKTRONIKUS BESZÁMOLÓ PORTÁL - NYOMTATÓBARÁT VERZIÓ KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT 13EB-02 13EB 13EB/A 13EB/M/A1

Részletesebben

idea Számlázó Adatvédelem Hatályos: től

idea Számlázó Adatvédelem Hatályos: től idea Számlázó Adatvédelem Hatályos: 2018.05.25-től 1 AZ ADATKEZELŐ ADATAI 3 AZ ADATFELDOLGOZÓ ADATAI 4 DEFINICÍÓK, MEGHATÁROZÁSOK 5 ADATVÉDELMI ALAPELVEINK 6 SZOLGÁLTATÁSHOZ KAPCSOLODÓ ADATKEZELÉS 7 AZ

Részletesebben

Biztonsági Felhő A KÜRT legújabb világszínvonalú technológiai fejlesztése

Biztonsági Felhő A KÜRT legújabb világszínvonalú technológiai fejlesztése Biztonsági Felhő A KÜRT legújabb világszínvonalú technológiai fejlesztése Az innovatív szakemberekből álló alkotóműhelyünkben, a KÜRT-ben sikeresen létrehoztunk egy legújabb IT trendeknek megfelelő fejlesztést.

Részletesebben

TITOKTARTÁSI MEGÁLLAPODÁS. amely létrejött egyrészről. cégszerű megnevezés:... (székhelye: nyilvántartást vezető cégbíróság neve:...

TITOKTARTÁSI MEGÁLLAPODÁS. amely létrejött egyrészről. cégszerű megnevezés:... (székhelye: nyilvántartást vezető cégbíróság neve:... TITOKTARTÁSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről cégszerű megnevezés:.......... (székhelye:........., nyilvántartást vezető cégbíróság neve:......., cégjegyzék száma:........., adószám:......, képviselő

Részletesebben

Részletes GINOP pályázati menetrend vállalkozásoknak 2015

Részletes GINOP pályázati menetrend vállalkozásoknak 2015 Részletes GINOP pályázati menetrend vállalkozásoknak 2015 A gépbeszerzést, technológiai fejlesztést, munkaerő bővülést és piaci megjelenést tervező vállalkozások számíthatnak először forráslehetőségre.

Részletesebben