ALAPELVEK BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS ELVE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ALAPELVEK BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS ELVE"

Átírás

1 Minimum kérdések Pénzügyi számvitel /2015. tanév 1. félév Nappali tagozaton: 1. Zh-ra: alapelvek + Céltartalék, nem realizált + saját tőke 2. Zh-ra: eredménykimutatás + beszámoló összeállítása Távoktatás tagozaton: vizsgaidőszaki vizsgára a teljes anyag ALAPELVEK BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS ELVE A bevételek és a költségek (ráfordítások), illetve a követelések és a kötelezettségek egymással szemben az e törvényben szabályozott esetek kivételével nem számolhatók el. FOLYTONOSSÁG ELVE Az üzleti év nyitóadatainak meg kell egyezniük az előző üzleti év megfelelő záró adataival. Az egymást követő években az eszközök és a források értékelése, az eredmény számbavétele csak a számviteli törvényben meghatározott szabályok szerint változhat. IDŐBELI ELHATÁROLÁS ELVE Az olyan gazdasági események kihatásait, amelyek két vagy több üzleti évet is érintenek, az adott időszak bevételei és költségei között olyan arányban kell elszámolni, ahogyan az az alapul szolgáló időszak és az elszámolási időszak között megoszlik. KÖLTSÉG-HASZON ÖSSZEVETÉSÉNEK ELVE A beszámolóban (a mérlegben, az eredménykimutatásban, a kiegészítő mellékletben) nyilvánosságra hozott információk hasznosíthatósága (hasznossága) álljon arányban az információk előállításának költségeivel. KÖVETKEZETESSÉG ELVE A beszámoló tartalma és formája, valamint az azt alátámasztó könyvvezetés tekintetében az állandóságot és az összehasonlíthatóságot biztosítani kell ÓVATOSSÁG ELVE Nem lehet eredményt kimutatni akkor, ha az árbevétel, a bevétel pénzügyi realizálása bizonytalan. A tárgyévi eredmény meghatározása során az értékvesztés elszámolásával, a céltartalék képzésével kell figyelembe venni az előrelátható kockázatot és feltételezhető veszteséget akkor is, ha az az üzleti év mérlegének fordulónapja és a mérlegkészítés időpontja között vált ismertté. Az értékcsökkenéseket, az értékvesztéseket és a céltartalékokat el kell számolni, függetlenül attól, hogy az üzleti év eredménye nyereség vagy veszteség. ÖSSZEMÉRÉS ELVE Az adott időszak eredményének meghatározásakor a tevékenységek adott időszaki teljesítéseinek elismert bevételeit és a bevételeknek megfelelő költségeit (ráfordításait) kell számításba venni, függetlenül a pénzügyi teljesítéstől. A bevételeknek és a költségeknek ahhoz az időszakhoz kell kapcsolódniuk, amikor azok gazdaságilag felmerültek.

2 TELJESSÉG ELVE A gazdálkodónak könyvelnie kell mindazon gazdasági eseményeket, amelyeknek az eszközökre és a forrásokra, illetve a tárgyévi eredményre gyakorolt hatását a beszámolóban ki kell mutatni, ideértve azokat a gazdasági eseményeket is, amelyek az adott üzleti évre vonatkoznak, amelyek egyrészt a mérleg fordulónapját követően, de még a mérleg elkészítését megelőzően váltak ismertté, másrészt azokat is, amelyek a mérleg fordulónapjával lezárt üzleti év gazdasági eseményeiből erednek, a mérleg fordulónapja előtt még nem következtek be, de a mérleg elkészítését megelőzően ismertté váltak. VÁLLALKOZÁS FOLYTATÁSÁNAK ELVE A beszámoló elkészítésekor és a könyvvezetés során abból kell kiindulni, hogy a gazdálkodó a belátható jövőben is fenn tudja tartani működését, folytatni tudja tevékenységét, nem várható a működés beszüntetése vagy bármilyen okból történő jelentős csökkenése. VALÓDISÁG ELVE A könyvvitelben rögzített és a beszámolóban szereplő tételeknek a valóságban is megtalálhatóknak, bizonyíthatóknak, kívülállók által is megállapíthatóknak kell lenniük. Értékelésük meg kell, hogy feleljen a számviteli törvényben előírt értékelési elveknek és az azokhoz kapcsolódó értékelési eljárásoknak. VILÁGOSSÁG ELVE A könyvvezetést és a beszámolót áttekinthető, érthető, a számviteli törvénynek megfelelően rendezett formában kell elkészíteni. EGYEDI ÉRTÉKELÉS ELVE Az eszközöket és a kötelezettségeket a könyvvezetés és a beszámoló elkészítése során egyedileg kell rögzíteni és értékelni. A TARTALOM ELSŐDLEGESSÉGE A FORMÁVAL SZEMBEN A beszámolóban és az azt alátámasztó könyvvezetés során a gazdasági eseményeket, ügyleteket a tényleges gazdasági tartalmuknak megfelelően - e törvény alapelveihez, vonatkozó előírásaihoz igazodóan - kell bemutatni, illetve annak megfelelően kell elszámolni. LÉNYEGESSÉG ELVE Lényegesnek minősül a beszámoló szempontjából minden olyan információ, amelynek elhagyása vagy téves bemutatása - az ésszerűség határain belül - befolyásolja a beszámoló adatait felhasználók döntéseit.

3 CÉLTARTALÉK, NEM REALIZÁLT ÁRFOLYAMVESZTESÉG ELHATÁROLÁSA CÉLTARTALÉKOK A VÁRHATÓ KÖTELEZETTSÉGEKRE Olyan múltbeli, illetve folyamatban lévő ügyletekből, szerződésekből származó, harmadik felekkel szembeni fizetési kötelezettségekre KELL szükséges mértékű céltartalékot képezni, amelyek a mérlegfordulónapon valószínű vagy bizonyos, hogy fennállnak, de összegük vagy esedékességük időpontja még bizonytalan, és azokra a vállalkozó a szükséges fedezetet más módon nem biztosította. A harmadik szereplő érdekében kötelező jelleggel KELL céltartalékot képezni: a garanciális kötelezettségekre, függő kötelezettségekre, biztos (jövőbeni) kötelezettségekre, korkedvezményes nyugdíj és végkielégítéssel kapcsolatos kötelezettségekre, és a környezetvédelmi kötelezettségekre. CÉLTARTALÉKOK A JÖVŐBENI KÖLTSÉGEKRE Olyan várható, jelentős és időszakonként ismétlődő jövőbeni költségekre LEHET céltartalékot képezni, amelyekről a mérlegfordulónapon feltételezhető vagy bizonyos, hogy a jövőben felmerülnek, de összegük vagy felmerülésük időpontja még bizonytalan és nem sorolhatók a passzív időbeli elhatárolások közé. Ilyen jövőbeni költségek lehetnek a fenntartási költségek, az átszervezési költségek, a környezetvédelemmel kapcsolatos, nem jogszabályon alapuló költségek. A szokásos üzleti tevékenység rendszeresen és folyamatosan felmerülő költségeire céltartalék NEM KÉPEZHETŐ! HOL ALKALMAZHATÓ A NEM REALIZÁLT ÁRFOLYAMVESZTESÉG ELHATÁROLÁSA? Devizaszámlán meglévő devizakészlettel nem fedezett beruházáshoz (beruházással megvalósuló tárgyi eszközhöz), vagyoni értékű joghoz továbbá a forgóeszközhöz kapcsolódó külföldi pénzértékre szóló hitel és kibocsátott devizakötvény tartozások esetében. MIKOR OLDJUK FEL A NEM REALIZÁLT ÁRFOLYAMVESZTESÉG ELHATÁROLÁSÁT? A kötelezettség törlesztésekor ARÁNYOSAN. A kötelezettséggel kapcsolatosan az egyes üzleti évekre elszámolt árfolyamnyereség összegével egyezően. Visszafizetéskor teljes összegében. Teljes összegében meg kell szüntetni, ha a kötelezettségből finanszírozott eszköz kikerül a vagyonkörből. HOGYAN SZÁMÍTJUK A SZÜKSÉGES CÉLTARTALÉKOT A FORDULÓNAPRA VONATKOZTATVA? Céltartalék szükséglet = (Elhatárolt ÁV halmozott összege/futamidő) * eltelt idő Megjegyzés: A futamidő a hitel, illetve kötvénytartozás futamideje és a kötelezettségből finanszírozott eszköz várható élettartama közül a KISEBB! Az eltelt idő a beruházás aktiválásától eltelt időtartamot jelöli!

4 SAJÁT TŐKE SAJÁT TŐKE A saját tőke az a tőkerész, amelyet a vállalkozás a tulajdonosoktól, a tagoktól, a befektetőktől időbeli korlátozás nélkül véglegesen megkapott és azzal a vállalkozás megszűnéséig szabadon rendelkezhet, a tulajdonosok, a tagok, a befektetők az adózott eredményből a vállalkozásban hagytak, meghatározott eszközök felértékelése útján képeztek, jogszabályok a saját tőke elemévé soroltak. SAJÁT TŐKE VÉDELMÉT BIZTOSÍTÓ ELŐÍRÁSOK A POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYV ALAPJÁN - ÁLTALÁNOS SZABÁLY Ha egymást követő két üzleti évben a társaság saját tőkéje nem éri el az adott társasági formára kötelezően előírt jegyzett tőkét, és a tagok a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül a szükséges saját tőke biztosításáról nem gondoskodnak, e határidő lejártát követő hatvan napon belül a gazdasági társaság köteles elhatározni átalakulását. Átalakulás helyett a gazdasági társaság a jogutód nélküli megszűnést vagy az egyesülést is választhatja. SAJÁT TŐKE VÉDELMÉT BIZTOSÍTÓ ELŐÍRÁSOK A POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYV ALAPJÁN - KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁGRA VONATKOZÓ SZABÁLY Az ügyvezető késedelem nélkül köteles összehívni a taggyűlést vagy annak ülés tartása nélküli döntéshozatalát kezdeményezni a szükséges intézkedések megtétele céljából, ha tudomására jut, hogy a társaság saját tőkéje veszteség folytán a törzstőke felére csökkent. Ebben az esetben a tagoknak határozniuk kell pótbefizetés előírásáról, a törzstőke mértékét elérő saját tőke más módon való biztosításáról vagy a törzstőke leszállításáról; mindezek hiányában a társaság átalakulását, egyesülését, szétválását vagy jogutód nélküli megszüntetését kell elhatározni. A taggyűlés ezzel kapcsolatos határozatait három hónapon belül végre kell hajtani. Ha a taggyűlés befejezését követő három hónapon belül az összehívására okot adókörülmény változatlanul fennáll, a törzstőkét le kell szállítani. SAJÁT TŐKE VÉDELMÉT BIZTOSÍTÓ ELŐÍRÁSOK A POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYV ALAPJÁN - RÉSZVÉNYTÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ SZABÁLY Az igazgatóság köteles nyolc napon belül a szükséges intézkedések megtétele céljából a közgyűlést összehívni vagy közgyűlés tartása nélkül történő határozathozatalt kezdeményezni, ha bármely tagjának tudomására jut, hogy a részvénytársaság saját tőkéje veszteség következtében az alaptőke kétharmadára csökkent; Ebben az esetben a részvényesek kötelesek olyan határozatot hozni, amely alkalmas a megjelölt ok megszüntetésére; vagy dönteniük kell a társaság átalakulásáról, egyesüléséről vagy szétválásáról; ezek hiányában a társaság megszüntetéséről. A közgyűlés ezzel kapcsolatos határozatait három hónapon belül végre kell hajtani. Ha a közgyűlés befejezését követő három hónapon belül az összehívására okot adó körülmény változatlanul fennáll, az alaptőkét le kell szállítani.

5 A SAJÁT TŐKE BIZTOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI Vagyonvesztés esetén a szükséges saját tőke biztosítása (illetve a saját tőke jegyzett tőke arányának javítása) történhet: tőkebevonással együtt járó tőkeemeléssel, a tagok általi pótbefizetés teljesítésével (ez a megoldás kizárólag kft. esetében lehetséges), értékhelyesbítés alkalmazásával és a jegyzett tőke tőketartalékkal, illetve az eredménytartalékkal szemben történő leszállításával. KFT. ESETÉBEN A JEGYZETT TŐKE (TÖRZSTŐKE) FELEMELÉSE TÖRTÉNHET: újabb vagyoni hozzájárulás szolgáltatásával Feltételei: valamennyi tag teljes egészében szolgáltatta a törzsbetétjét, a tagok legalább háromnegyedes szótöbbséggel meghozott határozata. törzstőkén felüli vagyonból Feltételei: háromnegyedes szótöbbséggel meghozott határozat, a felemelt törzstőke nem haladhatja meg a társaság saját tőkéjét, a beszámoló mérlege vagy a tárgyévi közbenső mérleg szerint a társaság rendelkezik olyan törzstőkén felüli vagyonnal, amely törzstőke emelésre fordítható. (A fedezetet a társaság hat hónapnál nem régebbi fordulónappal készült beszámolója vagy közbenső mérlege alapján kell igazolni.) RT. ESETÉBEN A JEGYZETT TŐKE (ALAPTŐKE) FELEMELÉSE TÖRTÉNHET: új részvények forgalomba hozatalával Csak akkor lehetséges, ha a korábban forgalomba hozott valamennyi részvénynek a névértékét, illetve kibocsátási értékét befizették, és a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást maradéktalanul a részvénytársaság rendelkezésére bocsátották. az alaptőkén felüli vagyon terhére A részvénytársaság alaptőkéjét alaptőkén felüli vagyonával vagy annak egy részével felemelheti, ha az előző üzleti évre vonatkozó beszámolójának mérlege vagy a tárgyévi közbenső mérlege szerint a társaság rendelkezik olyan alaptőkén felüli vagyonnal, amely alaptőke-emelésre fordítható, és a részvénytársaság alaptőkéje a tőkeemelést követően sem haladja meg a helyesbített saját tőke összegét. Az alaptőkén felüli vagyon mértékét a beszámoló vagy közbenső mérleg a mérleg fordulónapját követő hat hónapon belül igazolja. dolgozói részvények forgalomba hozatalával, A részvénytársaság által fedezendő ellenértéket a részvénytársaság alaptőkén felüli vagyonából kell fedezni. átváltoztatható kötvények részvénnyé alakításával, ill. átváltozó kötvények részvénnyé alakításával A forgalomba hozott átváltoztatható vagy átváltozó kötvények névértékének összege nem haladhatja meg a részvénytársaság alaptőkéjének felét. Az átváltoztatható kötvényt az alapszabályban meghatározott feltételek szerint a kötvényes kérésére részvénnyé kell átalakítani. Az átváltozó kötvény a kötvényben meghatározott feltétel bekövetkezése esetén alakul át részvénnyé.

6 KFT. ESETÉBEN A JEGYZETT TŐKE LESZÁLLÍTÁSA A tagok háromnegyedes szótöbbséggel meghozott határozata kell, a törzstőke-leszállítás okai: tőkekivonás, veszteségrendezés, a saját tőke más elemeinek növelése, kötelező esetek. A társaság akkor határozhat a törzstőkének a törvényben meghatározott minimális összege alá történő leszállításáról, ha a törzstőke leszállításával egyidejűleg elhatározott törzstőkeemelés megtörténik, és így a törzstőke legalább a törzstőkének a törvényben meghatározott minimális összegét eléri. RT. ESETÉBEN A JEGYZETT TŐKE (ALAPTŐKE) LESZÁLLÍTÁSA A közgyűlés dönt róla. A társaság alaptőkéje nem szállítható le az alaptőke törvényben meghatározott minimális összege alá. Kivéve, ha az alaptőke leszállításával egyidejűleg elhatározott alaptőke-emelés megtörténik, és így az alaptőke legalább az alaptőkének a törvényben meghatározott minimális összegét eléri. A leszállítás okai: tőkekivonás, Az alaptőke tőkekivonással történő leszállításakor a részvényeseket megillető összeg megállapítása során számításba kell venni az alaptőke csökkenése arányában az alaptőkén felüli vagyon összegét is. Ha a saját tőke kevesebb, mint az alaptőke összege, az alaptőke tőkekivonással történő leszállítása előtt először a veszteség rendezése miatti alaptőke-leszállításról kell dönteni. veszteségrendezés, a saját tőke más elemeinek növelése, kötelező esetek. PÓTBEFIZETÉSSEL KAPCSOLATOS ELSZÁMOLÁSOK Kapott pótbefizetés T 38. pénz -K 414. Lekötött tartalék Teljesített pótbefizetés T 413. Eredménytartalék-K 38. pénz Megszavazott, de következő évben teljesítendő pótbefizetés T 413. Eredménytartalék-K 414. Lekötött tartalék Kapott pótbefizetés visszafizetése T 414. Lekötött tartalék-k 38. pénz Visszakapott pótbefizetés T 38. pénz -K 414. Eredménytartalék

7 SOROLJON FEL HÁROM OLYAN TÖRVÉNYI ELŐÍRÁST A ÉVI C. TÖRVÉNY ALAPJÁN, AMI A SAJÁT TŐKE VÉDELMÉT SZOLGÁLJA! osztalék maximum a 39. (3) alapján, osztalékelőleg maximum a 39. (4) alapján, maximálisan visszavásárolható saját részvény, saját üzletrész, visszaváltható részvény a 39. (5) alapján. OSZTALÉKFIZETÉSI KORLÁT A ÉVI C. TÖRVÉNY 39. (3) ALAPJÁN. A tárgyévi adózott eredmény, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített tárgyévi adózott eredmény akkor fizethető ki osztalékként, részesedésként, a kamatozó részvény tulajdonosának kamatként, ha a lekötött tartalékkal, továbbá az értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék, a részesedés, a kamatozó részvény kamatának figyelembevétele (kifizetése) után sem csökken a jegyzett tőke összege alá. KORRIGÁLT SAJÁT TŐKE =Saját tőke Lekötött tartalék Értékelési tartalék VISSZAVÁSÁROLHATÓ TULAJDONOSI RÉSZESEDÉS MEGSZERZÉSÉNEK FELTÉTELE A ÉVI C. TÖRVÉNY 39. (5) ALAPJÁN A visszavásárlásra az adózott eredmény (MSZE) és a szabad eredménytartalék fedezetet kell, hogy biztosítson úgy, hogy a lekötött tartalékkal, értékelési tartalékkal, továbbá a saját részesedések VISSZAVÁSÁRLÁSI ÉRTÉKÉVEL csökkentett saját tőke ne csökkenjen a jegyzett tőke összege alá. Információ forrása: Közbenső mérleg, illetve az előző évi beszámoló (A fordulónaptól hat hónapig vehető figyelembe!) JEGYZETT TŐKE FOGALMA ÉS ÁLLOMÁNYBA VÉTELE Az a tőkerész, amelyet a tulajdonosok, a tagok, a befektetők a vállalkozás alapításakor, illetve tőkeemeléskor időbeli korlátozás nélkül bocsátanak a vállalkozás rendelkezésére azért, hogy abban tagsági jogot, tulajdonosi részesedést szerezzenek, illetve növeljék azt. Állományba vétele: Cégbírósági bejegyzési kötelezettség esetén: cégbírósági bejegyzéssel egyidejűleg Egyéb esetben: rendelkezésre bocsátással egyidejűleg MILYEN ESETBEN NEM KELL AZ ELŐTÁRSASÁGI IDŐSZAKRÓL BESZÁMOLÓT KÉSZÍTENI? NEM KELL az előtársasági időszakról beszámolót készíteni, ha vállalkozási tevékenységét még nem kezdte meg, ÉS a bejegyzésre az üzleti év mérlegfordulónapjáig sor került. HOGYAN KELL KISZÁMÍTANI A JEGYZETT TŐKÉN FELÜLI VAGYONI FEDEZETET? Saját tőke - Jegyzett tőke - Lekötött tartalék - Értékelési tartalék = Jegyzett tőkén felüli vagyoni fedezet

8 A KFT. TÖRZSTŐKÉJE FELEMELHETŐ: pénzbeli, illetve nem pénzbeli hozzájárulás szolgáltatásával, valamint a törzstőkén felüli vagyon terhére. MIÉRT KERÜL(HET) SOR A JEGYZETT TŐKE LESZÁLLÍTÁSÁRA? A jegyzett tőke leszállítása történhet: saját elhatározásból, törvényi előírás alapján. Be kell tartani a jegyzett tőke minimumára vonatkozó szabályokat, KIVÉVE feltételes tőkeleszállítás! JEGYZETT TŐKE LESZÁLLÍTÁS ALAPESETEI: a visszavásárolt saját részvények, saját üzletrészek (szövetkezeti részjegyek) bevonása, jegyzett tőke leszállítása a tőketartalékkal szemben, Jegyzett tőke leszállítása az eredménytartalékkal szemben, speciális esetben a lekötött tartalékkal szemben, pénzeszköz átadással együtt járó tőkekivonással, eszköz átadással együtt járó tőkekivonással. JEGYZETT, DE BE NEM FIZETETT TŐKE Hol fordulhat elő? Rt-nél és Kft-nél Más cégformáknál nem lehetséges Tartalma: Alapításkor, ill. a jegyzett tőke emelésekor a cégbíróságon bejegyzett tőkének a tulajdonosok, a tagok által még be nem fizetett, rendelkezésre nem bocsátott összege, a jegyzett tőke összegét korrigáló összeg, azaz a működő tőke nagyságát befolyásolja. TŐKETARTALÉK NÖVEKEDÉSI JOGCÍMEI Részvénytársaságnál az ázsió, Egyéb vállalkozónál az alapításkor, tőkeemeléskor véglegesen ilyen címen átvett eszközök, pénzeszközök értéke, Jegyzett tőke leszállítása a tőketartalék javára, Lekötött tartalék feloldásakor a tőketartalékba visszavezetett összeg, Jogszabály alapján tőketartalékba helyezett pénzeszközök, átvett eszközök értéke. TŐKETARTALÉK CSÖKKENÉSI JOGCÍMEI Jegyzett tőke emelésére fordított tőketartalék, Veszteség miatti negatív eredménytartalék ellentételezésére felhasznált tőketartalék, Tőkekivonással megvalósított jegyzett tőke leszállításához kapcsolódó tőketartalék kivonása, Lekötött tartalékba történő átvezetés, Jogszabály alapján tőketartalékkal szemben átadott pénzeszközök, eszközök értéke.

9 EREDMÉNYTARTALÉK NÖVEKEDÉSI JOGCÍMEI Az előző üzleti év mérleg szerinti nyereség átvezetése az eredménytartalékba, Ellenőrzés miatt eredményt növelő módosítások átvezetése az eredménytartalékba, Jegyzett tőke leszállítása az eredménytartalék javára, Veszteség miatt eredménytartalék ellentételezésére felhasznált tőketartalék átvezetése az eredménytartalékba, Lekötött tartalékból feloldásakor az eredménytartalékba visszavezetett összeg, Gt tulajdonosánál, tagjánál a veszteség pótlásához nem szükséges korábban ilyen címen adott pótbefizetés visszakapott összeg a pénzmozgással egyidejűleg, Jogszabály alapján ilyen címen átvett pénzeszköz, eszköz értéke. EREDMÉNYTARTALÉK CSÖKKENÉSI JOGCÍMEI Az előző üzleti év mérleg szerinti veszteségének átvezetése az eredménytartalék terhére, Ellenőrzés miatt eredményt csökkentő módosítások átvezetése az eredménytartalék terhére, Jegyzett tőke emelése eredménytartalékból, Lekötött tartalékba történő átvezetés, Tárgyévi adózott eredmény kiegészítése osztalékra, részesedésre, kamatozó részvény kamatára, Veszteségek fedezetére teljesített pótbefizetés a Gt tulajdonosánál, Tőkekivonással megvalósított jegyzett tőke leszállításához kapcsolódó eredménytartalék kivonása, Jogszabály alapján átadott eredménytartalék. LEKÖTÖTT TARTALÉK A lekötött tartalék olyan vagyonrészek saját forrása, amelyet a mérlegkészítéskor nem lehet kivonni a vállalkozásból. A LEKÖTÖTT TARTALÉK NÖVEKEDÉSE ALAPVETŐEN MILYEN VÁLTOZÁST OKOZ A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONSZERKEZETÉBEN? a saját tőke összetételét változtatja meg, azaz a lekötött tartalék növekedésével párhuzamosan csökken a tőketartalék (tőketartalék lekötési jogcímei miatt), csökken az eredménytartalék (eredménytartalék lekötési jogcímei miatt), átmenetileg csökken a jegyzett tőke; növeli a saját tőke összegét a lekötött tartalékon keresztül a társaság tagjai által a vállalkozás vagyonvesztése miatt teljesített pótbefizetés összegével, a külön jogszabály alapján átvett pénzeszközök, egyéb eszközök értékével. TŐKETARTALÉK LEKÖTÉSI JOGCÍMEI más jogszabály vagy saját elhatározás alapján lekötendő tőketartalék, a pénzmozgással, illetve az eszközmozgással egyidejűleg a jogszabály alapján tőketartalékba helyezett pénzeszközök, átvett eszközök azon részét, amelyet a jogszabályban, szerződésben, megállapodásban rögzített feltételek nem teljesítése esetén részben vagy egészben vissza kell fizetni.

10 EREDMÉNYTARTALÉK LEKÖTÉSI JOGCÍMEI a visszavásárolt saját részvények, üzletrészek visszavásárlási értéke, alapítás-átszervezés, kísérleti fejlesztés aktivált értékéből a még le nem írt összege, a beruházási céllal felvett devizahitelek és devizakötvény kibocsátások nem realizált, elhatárolt árfolyamvesztesége és az erre képzett egyéb céltartalék különbözete, a lekötendő tőketartalék, ha arra a tőketartalék nem nyújt fedezetet, a Gt tulajdonosánál, tagjánál a veszteség fedezetére fizetendő pótbefizetések (már megszavazták, de még nincs teljesítve), más jogszabály vagy saját elhatározás alapján lekötött eredménytartalék. LEKÖTÖTT TARTALÉK JEGYZETT TŐKÉBŐL Amennyiben jogszabály rendelkezése alapján a gazdasági társaság jegyzett tőkéjét a lekötött tartalék javára az alaptőke terhére képzett tartalékként - szállították le, akkor a tőkeleszállítás cégjegyzékbe történt bejegyzése időpontjával a tőkeleszállítás összegét a lekötött tartalékba kell átvezetni. Az így átvezetett összeget a lekötött tartalékon belül elkülönítetten kell kimutatni. A Gt. értelmében az így elkülönített lekötött tartalékot kizárólag a társasági veszteségek csökkentésére, vagy utóbb a társaság törzstőkéjének/alaptőkéjének a felemelésére fordítható, tilos abból a tagok/tulajdonosok javára kifizetést teljesíteni. A törzstőke/alaptőke terhére képzett tartalék nem haladhatja meg a társaság törzstőkéjének/alaptőkéjének tíz százalékát. MIT KELL TUDNI AZ ÉRTÉKHELYESBÍTÉSRŐL? Elszámolása lehetőség a befektetett eszközök bizonyos körében, ha a piaci érték jelentősen meghaladja az esetleges terven felüli értékcsökkenés visszaírása utáni könyv szerinti értéket. Tartalmilag a befektetett eszközök törvényben meghatározott körének a mérlegkészítéshez legközelebb ismert piaci értékének és a könyv szerinti értékének pozitív különbözete. A piaci értéket hitelesíttetni kell. Forrás oldalon értékelési tartalékként jelenik meg. HOL ALKALMAZHATÓ AZ ÉRTÉKHELYESBÍTÉS INTÉZMÉNYE? Immateriális javak vagyoni értékű jogok, szellemi termékek Tárgyi eszközök minden tárgyi eszköz, kivéve beruházások Befektetett pénzügyi eszközök tartós részesedések ÉRTÉKHELYESBÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖNYVVITELI ELSZÁMOLÁSOK Értékhelyesbítés: T 117, 127, 137, 147, 157, 177. Eszközök értékhelyesbítése T Értékelési tartalék értékhelyesbítésből Értékhelyesbítés visszavezetése: T Értékelési tartalék értékhelyesbítésből K 117, 127, 137, 147, 157, 177. Eszközök értékhelyesbítése

11 EREDMÉNYKIMUTATÁS MÉRLEG SZERINTI EREDMÉNY A tárgyévi realizált adózott eredményből a tulajdonosok által a vállalkozásban hagyott vagyonrész, mely mutatja az eredmény hozzájárulását a saját tőkéhez. EREDMÉNYKIMUTATÁS A mérleg szerinti eredményt levezető számviteli okmány. (A vállalkozás jövedelemtermelő képességét bemutató dokumentuma.) EREDMÉNYKIMUTATÁS ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI adott időszakra vonatkozóan mutatja az eredményt egységes szerkezetben, kötött kategóriákkal készül ezer forintban készül, de 100 milliárd forint feletti mérlegfőösszeg esetében millió forintra kerekítve kell készíteni három oszlopot tartalmaz 2*2 változatban készülhet egyes sorok elhagyhatók, ha azokban sem az előző évre, sem a tárgyévre vonatkozóan nem szerepel adat egyes tételek további tagolása, részletezése megengedett új tételek is felvehetők az alkalmazott séma megváltoztatható, de biztosítani kell az összehasonlíthatóságot A SZÁMVITELI EREDMÉNY LEVEZETÉSÉNEK ÁLTALÁNOS SÉMÁJA BEVÉTELEK - RÁFORDÍTÁSOK ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY - Társasági adó ADÓZOTT EREDMÉNY + eredménytartalék igénybevétele osztalékra, részesedésre - jóváhagyott osztalék, részesedés =MÉRLEG SZERINTI EREDMÉNY EREDMÉNYKATEGÓRIÁK Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek eredménye Szokásos vállalkozási eredmény Rendkívüli eredmény Adózás előtti eredmény Adózott eredmény Mérleg szerinti eredmény ÜZEMI (ÜZLETI) TEVÉKENYSÉG EREDMÉNYE A fő profil eredményességéről, az üzletmenet sikerességéről tájékoztat PÉNZÜGYI MŰVELETEK EREDMÉNYE A pénzügyi tranzakciók (kölcsön felvétele, kölcsön/ hitel nyújtása, értékpapír adás-vétele, befektetési tevékenység stb.) bevételeinek és ráfordításainak különbségét mutatja.

12 RENDKÍVÜLI EREDMÉNY A rendszeres üzletmeneten kívül eső, a szokásos vállalkozási tevékenységhez közvetlenül nem kapcsolódó események eredményét jelöli ki. ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY Az adózás előtti eredmény a szokásos vállalkozási eredmény és a rendkívüli eredmény összevont összege. (Sztv.) ADÓZOTT EREDMÉNY Az adózott eredmény az adózás előtti eredmény és az adófizetési kötelezettség különbözetével egyezik meg. (Sztv.) ÖSSZKÖLTSÉG ELJÁRÁSÚ EREDMÉNYKIMUTATÁS ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI az üzleti évben felmerült költségek költségnemenkénti elszámolását és bemutatását hangsúlyozza a fókuszban a tárgyévi termeléshez és szolgáltatáshoz kapcsolódó költségek és ráfordítások bemutatása áll bruttó szemléletű alapvetően a szolgáltatási tevékenységgel vagy kereskedelemmel foglalkozó cégek eredménykimutatása FORGALMI KÖLTSÉG ELJÁRÁSÚ EREDMÉNYKIMUTATÁS ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI az értékesítés hozamaival szembe a valós teljesítmények ráfordításait (költségeit) állítja függetlenül attól, hogy azok melyik időszakban merültek fel. az értékesítés költségeit közvetlen és közvetett bontásban mutatja a jövedelmezőség átfogóbb elemzésére alkalmas nettó szemléletű a termelő vállalkozások eredménykimutatása ÜZEMI (ÜZLETI) TEVÉKENYSÉG EREDMÉNYÉNEK LEVEZETÉSE ÖSSZKÖLTSÉG ELJÁRÁSÚ EREDMÉNYKIMUTATÁS ALAPJÁN Árbevétel + ASTÉ + Egyéb bevétel - Anyagjellegű ráfordítások - Személyi jellegű ráfordítások - Értékcsökkenési leírás - Egyéb ráfordítások ÜZEMI (ÜZLETI) TEVÉKENYSÉG EREDMÉNYÉNEK LEVEZETÉSE FORGALMI KÖLTSÉG ELJÁRÁSÚ EREDMÉNYKIMUTATÁS ALAPJÁN Árbevétel - Értékesítés közvetlen költségei - Értékesítés közvetett költségei + Egyéb bevételek - Egyéb ráfordítások

13 ÖSSZEFÜGGÉS A KÉT EREDMÉNYKIMUTATÁS KÖZÖTT Anyagköltség + Igénybe vett szolgáltatások értéke + Egyéb szolgáltatások értéke + Bérköltség + Személyi jellegű egyéb kifizetések + Bérjárulékok + Értékcsökkenési leírás - Aktivált saját teljesítmények értéke =Értékesítés elszámolt közvetlen önköltsége + Értékesítés közvetett költségei KÖLTSÉGNEMEK Anyagköltség Igénybe vett szolgáltatások értéke Egyéb szolgáltatások értéke Bérköltség Személyi jellegű egyéb kifizetések Bérjárulékok Értékcsökkenési leírás ÉRTÉKESÍTÉS KÖZVETLEN KÖLTSÉGEI Értékesítés elszámolt közvetlen önköltsége ELÁBÉ Eladott közvetített szolgáltatások értéke ÉRTÉKESÍTÉS KÖZVETETT KÖLTSÉGEI Értékesítési, forgalmazási költségek Igazgatási költségek Egyéb általános költségek ÁRBEVÉTEL A szerződés szerinti teljesítés időszakában az üzleti évben értékesített vásárolt és saját termelésű készletek, valamint a teljesített szolgáltatások ártámogatással és felárral növelt, engedményekkel csökkentett ÁFÁ-t nem tartalmazó ellenértékét. AZ ÁRBEVÉTEL ELSZÁMOLÁSÁNAK ALAPFELTÉTELEI A gazdálkodó már teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségét és erről szabályszerűen kiállította a számlát és megküldte a vevőnek, a számla melléklete tartalmazza a vevő által igazolt teljesítés elismerését, a vevő a számlát nem kifogásolta meg, elfogadta.

14 ENGEDMÉNYEK FAJTÁI azonnal a számlában adott engedmény utólag konkrét termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódó engedmény helyesbítő számla alapján konkrét termékhez nem kapcsolódó utólag adott engedmény ( nagyvevői ) fizetési határidőn belüli pénzügyi teljesítéshez kapcsolódó engedmények (skontó) MI TARTOZIK AZ ÁRBEVÉTEL FOGALMÁBA AZ ÉRTÉKESÍTETT TERMÉK ÉS SZOLGÁLTATÁS ELLENÉRTÉKÉN KÍVÜL? Lízingbe átadott termék számlázott értéke, Részletfizetéssel eladott termék számlázott értéke, Csereszerződés keretében átadott termék értéke, Értékesített göngyöleg betétdíjas ára, Tőkekivonással együtt járó tőkeleszállításkor az átadott termék számlázott értéke. BELFÖLDI ÉRTÉKESÍTÉS NETTÓ ÁRBEVÉTELÉNEK TARTALMA A belföldi vevőnek értékesített vásárolt és saját termelésű készlet, valamint a belföldi igénybe vevőnek teljesített szolgáltatás értéke, függetlenül attól, hogy azt forintban, devizában, valutában vagy importbeszerzéssel egyenlítik ki, a vámszabad- és a tranzitterületen lévő vállalkozónak történő közvetlen értékesítés értéke, valamint a vámszabad- és a tranzitterületen lévő vállalkozónál a belföldön lévő vállalkozónak, más vámszabad- és tranzitterületen lévő vállalkozónak történő közvetlen értékesítés érte. EXPORT ÉRTÉKESÍTÉS NETTÓ ÁRBEVÉTELÉNEK TARTALMA A vásárolt és saját termelésű készlet külkereskedelmi termékforgalomban külföldi vevőnek történő értékesítés értéke, továbbá a külföldi igénybe vevő részére végzett szolgáltatásnyújtásnak az értéke, függetlenül attól, hogy azt devizában, valutában, importbeszerzéssel vagy forintban egyenlítik ki. AKTIVÁLT SAJÁT TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKE A saját előállítású eszközöknek az üzleti évben aktivált (és az eszközök között állományba vett) értékének és a saját termelésű készletek állományváltozásának együttes össze. MIT KELL KIMUTATNI SAJÁT ELŐÁLLÍTÁSÚ ESZKÖZÖK ÉRTÉKEKÉNT? A saját előállítású befektetett eszközök (immateriális javak, tárgyi eszközök), és ezek értéknövelő munkáinak értékét, a saját előállítással létrehozott, de vásárolt készletként állományba vett göngyölegeket tenyésztésbe állított növendékállatokat a saját termelésű készletek értékvesztését, átsorolását (pl.: tárgyi eszközök közé) és minden ráfordítás jellegű készletcsökkenését (hiány, selejtezés, térítés nélküli átadás, apport, béren felüli juttatás), az értékvesztés visszaírás csökkenti a saját előállítású eszközök aktivált értékét. SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK ÁLLOMÁNYVÁLTOZÁSA A saját termelésű készletek üzleti év végi záró állományának és az üzleti év eleji nyitóállományának a különbsége.

15 MIT KELL KIMUTATNI ANYAGKÖLTSÉGKÉNT? Anyagköltségként kell kimutatni az üzleti évben felhasznált vásárolt anyagok értékét, továbbá a vásárolt növendék-, hízó- és egyéb állatok bekerülési értékét. IGÉNYBE VETT SZOLGÁLTATÁSOK ÉRTÉKE Igénybe vett szolgáltatások értékeként az üzleti évben igénybe vett anyagjellegű és nem anyagjellegű szolgáltatások bekerülési értékét a - le nem vonható általános forgalmi adót is magába foglaló - számlázott, fizetett, szerződésben meghatározott összegben kell figyelembe venni. EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK ÉRTÉKE Az egyéb szolgáltatások értékeként az üzleti évben felmerült, az eszközök bekerülési értékében el nem számolt (figyelembe nem vehető) illetéket, jogszabályon alapuló hatósági díjat, bankköltséget (a kamat kivételével), biztosítási díjat, továbbá a saját előállítású termékeknek a saját kiskereskedelmi egységbe történő kiszállításakor, illetve (saját) üzemben történő felhasználásakor megfizetett adót, járulékot, termékdíjat a számlázott, a fizetett, a szerződésben meghatározott (számított), a bevallott összegben kell kimutatni. ELÁBÉ Az eladott áruk beszerzési értéke az üzleti évben - általában - változatlan formában eladott anyagok, áruk bekerülési (értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt bekerülési) értékét foglalja magában. Az eladott áruk beszerzési értékét növelő tételként kell kimutatni az értékesített betétdíjas göngyölegek bekerülési értékét, majd az eladott áruk beszerzési értékét csökkenteni kell a visszavett betétdíjas göngyölegek bekerülési értékével. KÖZVETÍTETT SZOLGÁLTATÁS A gazdálkodó által saját nevében vásárolt és a harmadik személlyel (a megrendelővel) kötött szerződés alapján, a szerződésben rögzített módon részben vagy egészben, de változatlan formában továbbértékesített (továbbszámlázott) szolgáltatás. BÉRKÖLTSÉGNEK TEKINTHETŐ a bruttó kereset, beleértve az alapbért, törzsbért, bérpótlékokat, kiegészítő fizetést (pl.: a 13. havi, vagy további havi munkabérek) választott testületi tagok tiszteletdíja, külső előadók, tanácsadóknak, szakértőknek járó számfejtett összegek, prémiumok, jutalmak a bérnek minősülő személyi juttatás A SZEMÉLYI JELLEGŰ EGYÉB KIFIZETÉSEK KÖZÉ TARTOZNAK A természetes személyek részére nem bérköltségként és nem vállalkozási díjként kifizetett, elszámolt összegek, beleértve ezen összegek le nem vonható általános forgalmi adóját, az ezen összegek után a vállalkozó által fizetendő (fizetett) személyi jövedelemadó összegét.

16 BÉRJÁRULÉKOK a szociális hozzájárulási adó, az egészségügyi hozzájárulás, a szakképzési hozzájárulás, továbbá minden olyan, adók módjára fizetendő összeg, amelyet a személyi jellegű ráfordítások vagy a foglalkoztatottak száma alapján állapítanak meg, függetlenül azok elnevezésétől. EGYÉB BEVÉTELEK Olyan bevételek, amelyek a rendszeres üzletmenet során merülnek fel, de nem minősülnek árbevételnek és pénzügyi bevételének. EGYÉB RÁFORDÍTÁSOK Olyan ráfordítások, amelyek a rendszeres üzletmenet során merülnek fel, de nem minősülnek költségnek, pénzügyi ráfordításának. SOROLJON FEL 5 TÉTELT, AMI AZ EGYÉB BEVÉTELEKHEZ TARTOZIK! minden káreseménnyel kapcsolatosan kapott bevételt minden kapott bírság, kötbér, fekbér, késedelmi kamat, kártérítés összegét, az immateriális javak, a tárgyi eszközök értékesítéséből származó bevételeket, a követelés engedményezőjénél (eladójánál) az engedményezett követelés elismert értékét az átruházáskor, a halasztott bevételként elhatárolt negatív üzleti vagy cégértékből az üzleti évben leírt összeget, az értékvesztések visszaírt összegét (kivéve: értékpapírok, részesedések értékvesztésének visszaírt összege), az immateriális javak és tárgyi eszközök terven felüli értékcsökkenésének visszaírt összegét, a kereskedelmi áruk nyereségjellegű leltárértékelési különbözeteinek összegét, a behajthatatlannak minősített és az előző üzleti év(ek)ben hitelezési veszteségként leírt követelésekre kapott összeget, költségek, (ráfordítások) ellentételezésére az adóhatóságtól, jogszabály által meghatározott szervezettől visszafizetési kötelezettség nélkül megkapott, illetve az üzleti évhez kapcsolódóan a mérlegkészítés időpontjáig a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően igényelt, járó támogatás, juttatás összegét, céltartalék feloldását, stb.

17 SOROLJON FEL 5 TÉTELT, AMI AZ EGYÉB RÁFORDÍTÁSOKHOZ TARTOZIK! minden káreseménnyel kapcsolatos ráfordítást, minden fizetett bírság, kötbér, fekbér, késedelmi kamat, kártérítés összegét, minden behajthatatlan követelésként a tárgyévben leírt összeget, külföldön, külföldi telephelyen fizetett (fizetendő) nyereségadó összegét, hiányzó, megsemmisült, állományból kivezetett immateriális javak, tárgyi eszközök, készletek könyv szerinti értékét, a követelés engedményezőjénél (eladójánál) az engedményezett követelések könyv szerinti értékét az átruházáskor, értékvesztések és terven felüli értékcsökkenések összegét (kivéve: értékpapírok, részesedések értékvesztései), kereskedelmi áruk veszteségjellegű leltárértékelési különbözeteinek összegét, saját termelésű készletek jövedéki adóját, arányosítással megosztott általános forgalmi adó le nem vonható részét, céltartalék képzését, stb. PÉNZÜGYI MŰVELETEK BEVÉTELEI AZ ÉVES BESZÁMOLÓ EREDMÉNYKIMUTATÁSA SZERINT kapott (járó) osztalékot és részesedés részesedések értékesítésének árfolyamnyeresége befektetett pénzügyi eszközök kamatait, árfolyamnyeresége egyéb kapott (járó) kamatokat és kamatjellegű bevételek pénzügyi műveletek egyéb bevételei PÉNZÜGYI MŰVELETEK RÁFORDÍTÁSAI AZ ÉVES BESZÁMOLÓ EREDMÉNYKIMUTATÁSA SZERINT a befektetett pénzügyi eszközök árfolyamvesztesége a fizetendő kamatokat és kamatjellegű ráfordítások a részesedések, értékpapírok, bankbetétek értékvesztése a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai SOROLJON FEL 3 TÉTELT, AMI A PÉNZÜGYI MŰVELETEK EGYÉB BEVÉTELEIHEZ TARTOZIK! Például: a forgóeszközök között kimutatott tulajdoni részesedést jelentő befektetések, értékpapírok értékesítésekor, beváltásakor realizált a kamatbevételként elszámolt, elszámolandó összeggel csökkentett árfolyamnyereséget, a diszkont értékpapír beváltásakor keletkező nyereségjellegű különbözetet (a kamatbevételként elszámolt tételekkel csökkentett névérték és a vételár közti pozitív különbözet), a vásárolt követelés bekerülési értékét meghaladó összegben befolyt pénzbevételt, továbbá a vásárolt követelés értékesítésének nyereségét, a szerződésben meghatározott fizetési határidőn belül történt pénzügyi rendezés esetén kapott engedmény összegét (maximum a késedelmi kamattal arányos, nem számlázott engedmény) stb.

18 SOROLJON FEL 3 TÉTELT, AMI A PÉNZÜGYI MŰVELETEK EGYÉB RÁFORDÍTÁSAIHOZ TARTOZIK! Például: a forgóeszközök között kimutatott részesedések, értékpapírok értékesítésekor, illetve beváltásakor a kamatbevételként elszámolt, elszámolandó összeggel csökkentett eladási ár, illetve a névérték és a könyv szerinti érték közötti különbözetet, ha az veszteségjellegű, a diszkont értékpapír beváltásakor keletkező veszteségjellegű különbözetet (a kamatbevételként elszámolt tételekkel csökkentett névérték és a vételár közti negatív különbözet), a vásárolt követelés behajthatatlanként leírt összegét, továbbá a vásárolt követelés azon részét, amelyre a befolyt pénzbevétel nem nyújt fedezetet, továbbá a vásárolt követelés értékesítésének veszteségét, stb. RENDKÍVÜLI BEVÉTELEK ÉS RÁFORDÍTÁSOK A rendkívüli bevételek és a rendkívüli ráfordítások függetlenek a vállalkozási tevékenységtől, a vállalkozó rendes üzletmenetén kívül esnek, a szokásos vállalkozási tevékenységgel nem állnak közvetlen kapcsolatban. SOROLJON FEL 4 TÉTELT, AMI A RENDKÍVÜLI BEVÉTELEKHEZ TARTOZIK ÉS NINCS KAPCSOLATA A HALASZTOTT BEVÉTELEKKEL! Például: a gazdasági társaságba bevitt vagyontárgyak létesítő okiratban, annak módosításában meghatározott értékét, a tartozásátvállalás során harmadik személy által ellentételezés nélkül átvállalt kötelezettség szerződés (megállapodás) szerinti összegét, továbbá a hitelező által elengedett, valamint az elévült kötelezettség összegét, ha ahhoz beszerzett eszköz nem kapcsolódik, a visszafizetési kötelezettség nélkül kapott, egyéb bevételnek nem minősülő és nem fejlesztési célra kapott támogatás, véglegesen átvett pénzeszköz összegét, a térítés nélkül kapott (igénybe vett) szolgáltatások átadónál (a szolgáltatást nyújtónál) kimutatott nyilvántartási (legfeljebb forgalmi, piaci) értékét. SOROLJON FEL 3 TÉTELT, AMI A RENDKÍVÜLI BEVÉTELEKHEZ TARTOZIK ÉS KAPCSOLATA VAN A HALASZTOTT BEVÉTELEKKEL! Például: Rendkívüli bevételek között kell elszámolni, de egyidejűleg halasztott bevételként el kell elhatárolni az alábbiakat: az elengedett kötelezettség összegét akkor, ha a beszerzett eszközhöz kapcsolódik, a fejlesztési célra visszafizetési kötelezettség nélkül kapott, pénzügyileg rendezett támogatás és a véglegesen átvett pénzeszközök összegét, a térítés nélkül átvett eszközök átadónál kimutatott nyilvántartási (legfeljebb forgalmi, piaci) értékét, továbbá az ajándékként, a hagyatékként kapott, többletként fellelt eszközök piaci értékét, a tartozásátvállalás során harmadik személy által ellentételezés nélkül átvállalt kötelezettség szerződés (megállapodás) szerinti összegét, ha az beszerzett eszközhöz kapcsolódik. stb.

19 SOROLJON FEL 4 TÉTELT, AMI A RENDKÍVÜLI RÁFORDÍTÁSOKHOZ TARTOZIK! Például: a tulajdonosnál (a tagnál) az alapításkor, a jegyzett tőke emelésekor a gazdasági társaságba bevitt vagyontárgyak nyilvántartás szerinti értékét, a térítés nélkül átadott eszközök nyilvántartás szerinti értékét, a térítés nélkül nyújtott szolgáltatások bekerülési értékét, a felszámított, az átvevő által meg nem térített általános forgalmi adóval növelt összegben, valamint a behajthatatlannak nem minősülő elengedett követelés könyv szerinti értékét, a tartozásátvállalás során ellentételezés nélkül átvállalt kötelezettség szerződés (megállapodás) szerinti összegét, az aktív időbeli elhatárolások között halasztott ráfordításként elszámolt összeg figyelembevételével a tartozást átvállalónál, a fejlesztési célra visszafizetési kötelezettség nélkül átadott, pénzügyi rendezett támogatás és a véglegesen átadott pénzeszközök összegét. stb. BESZÁMOLÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSA FORDULÓNAP Az üzleti év utolsó napja. Általános esetben: december 31. Kivétel: ahol az üzleti év ELTÉRHET a naptári évtől. Az üzleti év a naptári évtől eltérhet A hitelintézetnek, pénzügyi vállalkozásnak vagy biztosítóintézetnek nem minősülő vállalkozónál, A nemzetközi jellegű felsőoktatási intézménynél, amennyiben azt a működés jellemzői (különösen az üzletmenet ciklikussága, illetve konszolidálásba bevont vállalkozás esetén az anyavállalat információs igénye) indokolttá teszik. Kivétel: Az üzleti év nem térhet el a naptári évtől annál a vállalkozónál, amely sajátos módon készíti el egyszerűsített éves beszámolóját, illetve annál az EVA tv. hatálya alá tartozó vállalkozónál, amely nyilvántartásait a számviteli törvény szerint vezeti. ÜZLETI ÉV Az időszak, amiről a beszámolót el kell készíteni.

20 SOROLJA FEL AZOKAT AZ ESETEKET, AMIKOR AZ ÜZLETI ÉV NEM 12 HÓNAPOT ÖLEL FEL? Előtársasági időszak Előtársasági időszakot követő üzleti év Mérlegfordulónap változást megelőző üzleti év Átalakuló társaság(ok) esetében: o jogelőd(ök)nél az átalakulást megelőző üzleti év o a jogutódnál az átalakulást követő üzleti év Devizanemek közötti áttérés esetén Végelszámolás esetén önálló üzleti év: o a végelszámolás kezdetét megelőző időszak, és o a végelszámolás kezdetétől számított 12 hónap, illetve ha nem fejeződik be, úgy azt ezt meghaladó időszakot Felszámolás időszaka Speciális esetek az eredmény reálisabb számbavétele miatt BESZÁMOLÓVAL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK magyar nyelven kell készíteni megbízható és valós összképet kell, hogy közvetítsen kiegészítő információkat kell közöljön a kiegészítő mellékletében eltérhet az általános előírásoktól a könyvvizsgáló ilyen tartalmú nyilatkozata mellett -, ha adott körülmények között a törvény előírásainak alkalmazása nem biztosítja a megbízható és valós összképet. BESZÁMOLÓ FAJTÁI Éves beszámoló Egyszerűsített éves beszámoló o Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló Összevont (konszolidált)éves beszámoló Egyszerűsített beszámoló KI(K) KÉSZÍTHET(NEK) EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓT? Egyszerűsített éves beszámolót készíthet a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó, ha két egymást követő évben a mérleg fordulónapján a következő mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket: mérlegfőösszeg 500 mft, éves nettó árbevétel mft. üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma 50 fő. KI(K) NEM KÉSZÍTHET(NEK) EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓT A MUTATÓÉRTÉKEKTŐL FÜGGETLENÜL? a nyilvánosan működő részvénytársaság, az anyavállalat, az olyan vállalkozó, amelynek kibocsátott értékpapírjai tőzsdei kereskedelme engedélyezett vagy az engedélyezést már kérelmezték. Anyavállalatnak nem minősülő konszolidálásba bevont vállalkozás abban az esetben készíthet egyszerűsített éves beszámolót, ha nyilvántartásai alapján biztosítani tudja az összevont (konszolidált) éves beszámoló összeállításához szükséges információkat az anyavállalat részére.

21 KI(K) KÉSZÍTHET(NEK) MIKROGAZDÁLKODÓI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓT? Egyszerűsített éves beszámolóját saját választása alapján a kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően (mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló) is elkészítheti a könyvvizsgálatra nem kötelezett vállalkozó, ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő, a nagyságot jelző három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket: a) a mérlegfőösszeg a 100 millió forintot, b) az éves nettó árbevétel a 200 millió forintot, c) az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma a 10 főt. KI(K)NEK KELL ÖSSZEVONT BESZÁMOLÓT KÉSZÍTENI? Összevont (konszolidált) éves beszámolót és összevont (konszolidált) üzleti jelentést IS köteles készíteni az a vállalkozó, amely egy vagy több vállalkozóhoz fűződő viszonyában ANYAVÁLLALATNAK minősül. KÖNYVVITELI ZÁRLAT A 200. évi C. törvény 164. (1) alapján a könyvviteli zárlathoz az üzleti év végén a folyamatos könyvelés teljessé tétele érdekében végzett kiegészítő, helyesbítő, egyeztető összesítő könyvelési munkák és a számlák technikai zárása tartoznak. KÖNYVVITELI ZÁRLAT IDŐPONTJA ÉS GYAKORISÁGA Legalább az üzleti év végén o a beszámoló alátámasztásához, illetve o a számviteli adatokon alapuló adatszolgáltatás teljesítéséhez kell elvégezni, Információigénytől függően a könyvviteli zárlat elvégezhető: o havonta, o negyedévente, o évente, az üzleti év végén. FORDULÓNAP ÉS MÉRLEGKÉSZÍTÉS KÖZÖTTI ELSZÁMOLÁSOK AZ ÜZLETI ÉVHEZ KAPCSOLÓDÓAN utólag könyvelt tételek ( elmaradások ) tárgynegyedévet követő hó végéig rögzítendő tételek a teljesség elvéből következő elszámolások a mérlegkészítés időszakának típus elszámolásai: időbeli elhatárolásokkal kapcsolatos elszámolások céltartalékkal kapcsolatos elszámolások leltáreltérések fordulónapra vonatkozó értékeléssel összefüggésben elszámolandó tételek, mint a értékvesztés és annak visszaírásai terven felüli értékcsökkenés és annak visszaírásai értékhelyesbítés és annak visszavezetése értékelési különbözetekkel kapcsolatos elszámolások külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek értékelése stb.

22 IDŐBELI ELHATÁROLÁSOK Az időbeli elhatárolások az összemérés és az időbeli elhatárolások elvéből következő elszámolások, amelyek célja elsősorban a megbízható valós összkép, mindenekelőtt az eredmény pontos kimutatása. IDŐBELI ELHATÁROLÁSOK KÖNYVVITELI ELSZÁMOLÁS ÁLTALÁNOSSÁGBAN T 391. Bevételek aktív időbeli elhatárolása K 9. Bevételek T 392. Költségek, ráfordítások aktív időbeli elhatárolása K 5/8. Költség/Ráfordítás T 393. Halasztott ráfordítások K 8. Ráfordítás T 9. Bevétel K 481. Bevételek passzív időbeli elhatárolása T 5/8. Költség/Ráfordítás K 482. Költségek, ráfordítások passzív időbeli elhatárolása T 9. Bevétel K 483. Halasztott bevétel A MÉRLEGTÉTELEK ALÁTÁMASZTÁSA LELTÁRRAL A könyvek üzleti év végi zárásához, a beszámoló elkészítéséhez, a mérleg tételeinek alátámasztásához olyan leltárt kell összeállítani és e törvény előírásai szerint megőrizni, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a vállalkozónak a mérleg fordulónapján meglévő eszközeit és forrásait mennyiségben és értékben. Ezen kötelezettség teljesítése keretében a vállalkozónak a főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartások adatai közötti egyeztetést az üzleti év mérlegfordulónapjára vonatkozóan el kell végeznie. LELTÁR A vállalkozó eszközeiről és forrásairól adott időpontra vonatkozóan, a valóságos helyzetnek megfelelő mennyiségi és értékbeni részletes kimutatás (írásos dokumentum). LELTÁROZÁS A vállalkozó tulajdonában lévő befektetett eszközök, készletek, követelések, pénzeszközök és források számbavétele és a valóságban meglévő mennyiségük, állományuk megállapítása (munkafolyamat). A MÉRLEGTÉTELEK ÉRTÉKELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS SZABÁLYA Az eszközöket és a kötelezettségeket leltározással (mennyiségi felvétellel, egyeztetéssel) ellenőrizni és a törvényben szabályozott esetek kivételével egyedenként értékelni kell. A különböző időpontokban beszerzett, előállított, általában csoportosan nyilvántartott, azonos paraméterekkel rendelkező eszközöknél az átlagos beszerzési (előállítási) áron, továbbá a FIFO módszerrel történő értékelés is alkalmazható.

23 A LELTÁROZÁS MÓDSZERE Folyamatos mennyiségi nyilvántartás vezetése esetén nem köteles a vállalkozó a leltárban szereplő adatokat tételes mennyiségi felvétellel ellenőrizni, de legalább háromévente ilyen esetben is kötelező legalább egy alkalommal a tételes mennyiségi leltárfelvétel. Ha a vállalkozó mennyiségi nyilvántartást nem vezet, vagy e nyilvántartást nem folyamatosan vezeti, akkor a leltárba bekerülő adatok valódiságáról - a leltár összeállítását megelőzően - leltározással köteles meggyőződni, és az üzleti év mérlegfordulónapjára vonatkozó leltározást mennyiségi felvétellel kell elvégeznie. A csak értékben kimutatható eszközök, források körében a vállalkozó minden üzleti évben, a mérleg fordulónapjára vonatkozóan egyeztetést köteles elvégezni, a mennyiségi nyilvántartások vezetésének tényétől függetlenül. Az árukészleteit az üzleti évben csak értékben nyilvántartó vállalkozó a mérlegfordulónapját megelőző negyedévben vagy az azt követő negyedévben is ellenőrizheti tételes leltározással értékbeni nyilvántartásainak helyességét. A KÜLFÖLDI PÉNZÉRTÉKRE SZÓLÓ ESZKÖZÖK ÉS KÖTELEZETTSÉGEK FORDULÓNAPRA VONATKOZÓ ÉRTÉKELÉSE 1. A külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek körének meghatározása, kijelölése, 2. Egyedi árfolyam-különbözetek meghatározása (a fordulónapi választott árfolyam és a vonatkozó eszköz, illetve kötelezettség könyv szerinti árfolyama alapján) 3. Összevont árfolyam-különbözet kiszámítása 4. Átértékelés a fordulónapi választott árfolyamra. FŐKÖNYVI KIVONAT Az üzleti évben megnyitott és elővezetett főkönyvi számlák adatállományából készített összesítő kimutatás. AZ EREDMÉNYKIMUTATÁS ÖSSZEÁLLÍTÁSHOZ FIGYELEMBE VETT FŐKÖNYVI SZÁMLÁK ÖSSZKÖLTSÉG ELJÁRÁSSAL KÉSZÍTETT EREDMÉNYKIMUTATÁS ESETÉN Költségnemek ( Költségnemek) 581. STKÁV 582. SEEAÉ 814. ELÁBÉ, 815. Eladott (közvetített) szolgáltatások értéke 86. Egyéb ráfordítások 87. Pénzügyi műveletek ráfordításai, 88. Rendkívüli ráfordítások 9. Bevételek

24 AZ EREDMÉNYKIMUTATÁS ÖSSZEÁLLÍTÁSHOZ FIGYELEMBE VETT FŐKÖNYVI SZÁMLÁK FORGALMI ELJÁRÁSSAL KÉSZÍTETT EREDMÉNYKIMUTATÁS ESETÉN Értékesítés közvetlen költségei 85. Értékesítés közvetett költségei 86. Egyéb ráfordítások 87. Pénzügyi műveletek ráfordításai, 88. Rendkívüli ráfordítások 9. Bevételek MILYEN SZÁMLAOSZTÁLYBAN KELL KÖNYVELNI A KÖLTSÉGNEMEKET, HA A VÁLLALKOZÁS EREDMÉNYKIMUTATÁSÁT ÖSSZKÖLTSÉG ELJÁRÁSSAL KÉSZÍTI? Az 5. számlaosztály a költségeket költségnemek szerint csoportosítva kell, hogy tartalmazza. A 8. számlaosztály összköltség eljárással készülő eredménykimutatáshoz tartalmazza az anyagjellegű ráfordításokat, a személyi jellegű ráfordításokat és az értékcsökkenési leírást, stb. TEHÁT: a költségnemeket két számlaosztályban is könyvelni KELL! Gyakorlati megoldás: A 5. Költségnemek számlaosztály számláinak egyenlegét az eredményszámlák zárását megelőzően át kell vezetni a 8. Költségnemek számlosztály megfelelő számláira! MUTASSA BE A 493. ADÓZOTT EREDMÉNY ELSZÁMOLÁSI SZÁMLA TARTALMÁT AZ ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY LEVEZETÉSÉIG, HA A VÁLLALKOZÁS EREDMÉNYKIMUTATÁSÁT ÖSSZKÖLTSÉG ELJÁRÁSSAL KÉSZÍTI! T 493. Adózott eredmény elszámolási számla K 81, 82, 83, 814, 815, 86, 87,

Pénzügyi számvitel IX. előadás. Saját tőke, céltartalékok

Pénzügyi számvitel IX. előadás. Saját tőke, céltartalékok Pénzügyi számvitel IX. előadás Saját tőke, céltartalékok SAJÁT TŐKE Áttekintés Mérleg Saját tőke Eszközök Idegen tőke A tulajdonos juttatja A tulajdonos a vállalkozónál hagyja A saját tőke csoportosítása

Részletesebben

Pénzügyi számvitel 2 Előadás 1 (4*45 perc) Előadó: Dr. Veress Attila főiskolai docens tanszékvezető helyettes

Pénzügyi számvitel 2 Előadás 1 (4*45 perc) Előadó: Dr. Veress Attila főiskolai docens tanszékvezető helyettes Pénzügyi számvitel 2 Előadás 1 (4*45 perc) Előadó: Dr. Veress Attila főiskolai docens tanszékvezető helyettes Nem realizált árfolyamveszteség elhatárolása Céltartalékok nem realizált árfolyamveszteség

Részletesebben

A 484/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet

A 484/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet A 484/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet A számviteli törvényhez kapcsolódó, sajátos számviteli szabályokat tartalmazó kormányrendeletek módosításáról szóló 484/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet szabályait

Részletesebben

Éves beszámoló eredménykimutatása (összköltség eljárással) " A " változat. (adatok ezer forintban) Előző év(ek) módosítása i. Sorszá m.

Éves beszámoló eredménykimutatása (összköltség eljárással)  A  változat. (adatok ezer forintban) Előző év(ek) módosítása i. Sorszá m. 6.) Határozza meg az eredménykimutatás célját! Ismertesse az eredmény- megállapítás módjait, az A változat szerint (összköltség és forgalmi költség eljárás)! Részletezze az egyes eredmény kategóriák tartalmát!

Részletesebben

PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük.

PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük. PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük. ESZKÖZÖK (aktívák) Előző év Tárgyév A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 79 260 72 655 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 10

Részletesebben

TARTALOM. 2.1 Aktiválási és passziválási kritériumok A mérlegértékek alapjául szolgáló értékek Az eszközök bekerülési értéke 15

TARTALOM. 2.1 Aktiválási és passziválási kritériumok A mérlegértékek alapjául szolgáló értékek Az eszközök bekerülési értéke 15 1. FEJEZET / BEVEZETÉS 11 2. FEJEZET / ÁLLOMÁNYBAVÉTELI ÉRTÉKEK 13 2.1 Aktiválási és passziválási kritériumok 13 2.2 A mérlegértékek alapjául szolgáló értékek 15 2.2.1 Az eszközök bekerülési értéke 15

Részletesebben

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! .

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! . Eredménykimutatás A FORRÁS Zrt. (továbbiakban: Társaság) 2009. december 31-i főkönyvi kivonatának forgalmi adatai (forintban). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül

Részletesebben

www.szamviteltanar.hu

www.szamviteltanar.hu ÉVES BESZÁMOLÓ - MÉRLEG A változat Eszközök (aktívák) 200X. december 31. adatok E Ft-ban Sorszám A tétel megnevezése Előző év Előző év(ek) módosításai Tárgyév a b c d e 1 A. Befektetett eszközök 2 I. IMMATERIÁLIS

Részletesebben

Éves Beszámoló. A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. "A" változat

Éves Beszámoló. A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. A változat A vállalkozás neve: A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. Éves Beszámoló Beszámolási időszak: 2005. január 1. - Előző időszak: 2004. január 1. - 2004. december 31. Beszámoló készítés oka: Normál,

Részletesebben

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014. II. félév

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014. II. félév II. évfolyam Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014 II. félév 1. feladat (lekötött tartalék meghatározása, osztalékkal kapcsolatos számítások, saját tőke mérlegrészlet

Részletesebben

statisztikai számjel cégjegyzék szám. Szegedi Sport és Fürdők Kft Szeged, Temesvári krt. 33.

statisztikai számjel cégjegyzék szám. Szegedi Sport és Fürdők Kft Szeged, Temesvári krt. 33. statisztikai számjel cégjegyzék szám Szegedi Sport és Fürdők Kft. 2011. december 31. BESZÁMOLÓ Keltezés: Szeged, 2012.június 08. vállalkozás vezetője (képviselője) PH. MÉRLEG "A" változat - Eszközök (aktívák)

Részletesebben

közötti időszakról szóló ÉVES BESZÁMOLÓ

közötti időszakról szóló ÉVES BESZÁMOLÓ 22700368-3523-113-01 A vállalkozás megnevezése: A vállalkozás címe, telefonszáma: 1031 Budapest, Nánási út 5-7. B-325. 2016.01.01-2016.12.31 közötti időszakról szóló ÉVES BESZÁMOLÓ Kelt: Budapest, 2017.04.25

Részletesebben

Éves beszámoló 2013. december 31.

Éves beszámoló 2013. december 31. 2465481-1412-113-3 Statisztikai számjel 3-9- 126499 Cégjegyzék száma Adorján-Tex Kft. 63 Kalocsa Szent István király út 26. Éves beszámoló Keltezés: 214. április 25. 2465481-1412-113-3 1/6. oldal "A" MÉRLEG

Részletesebben

KISKANIZSA KULTURÁLIS EGYESÜLET NAGYKANIZSA, HAJGATÓ S. u. 1. A Számviteli Törvénynek a C. számú törvénnyel módosított változata

KISKANIZSA KULTURÁLIS EGYESÜLET NAGYKANIZSA, HAJGATÓ S. u. 1. A Számviteli Törvénynek a C. számú törvénnyel módosított változata KISKANIZSA KULTURÁLIS EGYESÜLET 8800 NAGYKANIZSA, HAJGATÓ S. u. 1. A Számviteli Törvénynek a 2000. C. számú törvénnyel módosított változata 2001. január 01-től hatályos, ennek megfelelően az Egyesület

Részletesebben

Éves beszámoló. Csepeli Hőszolgáltató Kft Budapest, Kalotaszeg utca Statisztikai számjel Cégjegyzék száma

Éves beszámoló. Csepeli Hőszolgáltató Kft Budapest, Kalotaszeg utca Statisztikai számjel Cégjegyzék száma Csepeli Hőszolgáltató Kft Éves beszámoló 2011 "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) módosí- tásai 1 A. Befektetett eszközök 288 472 6 289 281 544 2 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 3 787 0 2 526 3 Alapítás-átszervezés aktivált

Részletesebben

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére 1. Az egyszerűsített éves beszámoló készítése lehetőségének meghatározása: A vállalkozás 2006. október 1-jével kezdte meg előtársaságként működését, a társaságot a cégbíróság október 31.-vel jegyezte be,

Részletesebben

Éves beszámoló Statisztikai számjel Cégjegyzék száma

Éves beszámoló Statisztikai számjel Cégjegyzék száma 2 0 3 9 0 7 5 0 9 0 0 1 5 7 2 0 1 Statisztikai számjel 0 1 0 9 9 2 0 8 3 6 Cégjegyzék száma A vállalkozás megnevezése Duna Palota Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. A vállalkozás címe, telefonszáma 1051

Részletesebben

Cash flow-kimutatás. A Cash flow-kimutatás tartalma

Cash flow-kimutatás. A Cash flow-kimutatás tartalma Cash flow-kimutatás Az éves beszámoló kiegészítő mellékletének tartalmaznia kell legalább a számviteli törvény által előírt, a 7. számú melléklet szerinti tartalmú cash flow-kimutatást is. Az egyszerűsített

Részletesebben

GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R. Források

GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R. Források MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R P É N Z Ü G Y I É S S Z Á M V I T E L I I N T É Z E T S Z Á M V I T E L I N T É Z E T I TA N S Z É K Források MÉRLEG,... év... A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK I. IMMATERIÁLIS

Részletesebben

GYULAI KÖZÜZEMI NONPROFIT KFT GYULA, Szent László u Eves beszámoló

GYULAI KÖZÜZEMI NONPROFIT KFT GYULA, Szent László u Eves beszámoló 0 GYULAI KÖZÜZEMI NONPROFIT KFT 5700. GYULA, Szent László u. 16. 06-66-362-377, Eves beszámoló 2016 Keltezés: 2017. március 16. ~~--= 1/6. oldal "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) 2016 december 31 adatok E

Részletesebben

2017. ÉVI BESZÁMOLÓ. Mérleg : - Eszközök - Források. Eredmény-kimutatás. Cash-flow kimutatás

2017. ÉVI BESZÁMOLÓ. Mérleg : - Eszközök - Források. Eredmény-kimutatás. Cash-flow kimutatás 1 2 0 5 2 5 8 5-6 8 1 0-1 1 4-0 1 Statisztikai szám 0 1-1 0-0 4 2 8 5 0 cégjegyzékszám XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Mérleg : - Eszközök - Források Eredmény-kimutatás

Részletesebben

2015 évi Éves beszámoló

2015 évi Éves beszámoló 0 1-1 0-0 4 7 7 5 4 a vállalkozás megnevezése a vállalkozás címe, telefonszáma 2015 évi Éves zárómérleg 2015.01.01. - 2015. 12. 31. a vállalkozás vezetője (képviselője) P.H. Sorszám 2 4 3 5 9 5 7 3 7 7

Részletesebben

Nextent Informatika Zrt.

Nextent Informatika Zrt. 1 3 5 2 2 2 2 5 6 2 2 1 1 4 1 1-1 - 4 5 2 6 a vállalkozás megnevezése 1112 Budapest, Facsemete u. 1/5 a vállalkozás címe 27. évi ÉVES BESZÁMOLÓ Budapest, 28. május 6. 1 3 5 2 2 2 2 5 6 2 2 1 1 4 1 1-1

Részletesebben

XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1 2 0 5 2 5 8 5-6 8 1 0-1 1 4-0 1 Statisztikai szám 0 1-1 0-0 4 2 8 5 0 cégjegyzékszám XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Mérleg : - Eszközök - Források Eredmény-kimutatás

Részletesebben

Vígszínház Nonprofit Kft

Vígszínház Nonprofit Kft 2 3 3 9 5 8 1 9-9 0 0 1-5 7 2-0 1 Statisztikai számjel 0 1-0 9-9 6 3 6 4 5 cégjegyzék szám A vállalkozás megnevezése: címe: 1137 Budapest, Szent István krt 14. 2016.december 31 ÉVES BESZÁMOLÓ. Cg-01-09-963645

Részletesebben

Éves beszámoló. 2012. üzleti évről. 2 3 9 2 1 9 1 7 3 7 0 0 1 1 3 1 3 Statisztikai számjel. 1 3 0 9 1 5 6 2 9 2 Cégjegyzék száma

Éves beszámoló. 2012. üzleti évről. 2 3 9 2 1 9 1 7 3 7 0 0 1 1 3 1 3 Statisztikai számjel. 1 3 0 9 1 5 6 2 9 2 Cégjegyzék száma 2 3 9 2 1 9 1 7 3 7 0 0 1 1 3 1 3 Statisztikai számjel 1 3 0 9 1 5 6 2 9 2 Cégjegyzék száma a vállalkozás megnevezése Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft a vállalkozás címe, telefonszáma 2030 Érd,

Részletesebben

Éves beszámoló üzleti évről

Éves beszámoló üzleti évről 2 2 2 6 0 3 3 6139257201 Statisztikai jel 0 1-0 9-9 1 9 8 82 Cégjegyzék a KÉZMŰ Fővárosi Kézműipari Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 1147 Budapest, Csömöri út 50-60. Éves beoló 2012. üzleti évről

Részletesebben

A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve

A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve 1. Egy nagyfeladat kidolgozása 2. A mérlegkészítés időszakának típus elszámolásai I. sz. feladat A Beszámol-Ő-1 Kft. 2X16.

Részletesebben

MÉRLEG "A" változat Eszközök (aktívák)

MÉRLEG A változat Eszközök (aktívák) 0 1-0 9-9 1 3 6 5 7 1 1 S.sz. A tétel megnevezése Előző év 01. A. Befektetett eszközök (02.+10.+18. sor) 894 282 0 818 312 02. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (03.-09. sorok) 127 898 0 38 989 03. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

1. melléklet a évi CI. törvényhez 1. számú melléklet a évi C. törvényhez A mérleg előírt tagolása A változat

1. melléklet a évi CI. törvényhez 1. számú melléklet a évi C. törvényhez A mérleg előírt tagolása A változat 1. melléklet a 2015. évi CI. törvényhez 1. számú melléklet a 2000. évi C. törvényhez A mérleg előírt tagolása A változat Eszközök (aktívák) A. Befektetett eszközök I. Immateriális javak 1. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

Eredménykimutatás II.

Eredménykimutatás II. MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Éves beszámoló összeállítása és elemzése V. előadás Eredménykimutatás II. Egyéb bevételek ráfordítások

Részletesebben

Éves beszámoló. EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaság üzleti évről

Éves beszámoló. EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaság üzleti évről 0 1-1 4-0 0 0 3 0 8 EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaság a vállalkozás megnevezése 1134 Budapest,Váci út. 37. Tel.: 06/1-477-3100 a vállalkozás címe, telefonszáma Éves beszámoló 2005.01.01-2005.12.31.

Részletesebben

XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1 2 0 5 2 5 8 5-6 8 1 0-1 1 4-0 1 Statisztikai szám 0 1-1 0-0 4 2 8 5 0 cégjegyzékszám XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Mérleg : - Eszközök - Források Eredmény-kimutatás

Részletesebben

Eredménykimutatás II.

Eredménykimutatás II. MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Éves beszámoló összeállítása és elemzése V. előadás Eredménykimutatás II. Egyéb bevételek ráfordítások

Részletesebben

Előző év(ek) módosításai a b c d e I. IMMATERIÁLIS JAVAK ( sorok)

Előző év(ek) módosításai a b c d e I. IMMATERIÁLIS JAVAK ( sorok) 0 1-1 0-0 4 6 4 7 9 1 1 MÉRLEG Eszközök (aktívák) "A" változat (ek) 01 A. Befektetett eszközök (02.+10.+18. sor) 7 389 0 4 358 02 I. IMMATERIÁLIS JAVAK (03.-09. sorok) 5 728 0 4 291 03 1. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

Mérleg "A" betű római arab Megnevezés Megnevezések módosulásai

Mérleg A betű római arab Megnevezés Megnevezések módosulásai Mérleg "A" A Befektetett eszközök A I Immateriális javak A I 1 Alapítás-átszervezés aktivált értéke A I 2 Kísérleti fejlesztés aktivált értéke A I 3 Vagyoni értékű jogok A I 4 Szellemi termékek A I 5 Üzleti

Részletesebben

V. Fejezet. A könyvvezetési kötelezettség és a főkönyvi számlaosztályok fő tartalmi elemei

V. Fejezet. A könyvvezetési kötelezettség és a főkönyvi számlaosztályok fő tartalmi elemei V. Fejezet A könyvvezetési kötelezettség és a főkönyvi számlaosztályok fő tartalmi elemei 1. Az V. Fejezet 8. számlaosztály cím alatti része a következőre változik: "8. számlaosztály A 8. számlaosztályban

Részletesebben

Statisztikai számjel: 23024216-6420-114-01 Cégjegyzék szám: 01-10-046833. BVK Holding Zrt. MÉRLEG Eszközök (aktívák)

Statisztikai számjel: 23024216-6420-114-01 Cégjegyzék szám: 01-10-046833. BVK Holding Zrt. MÉRLEG Eszközök (aktívák) MÉRLEG Eszközök (aktívák) 01. A. Befektetett eszközök (02.+10.+18. sorok) 55 999 937-103 742 764 02. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (03. - 09. sorok) 2 029-3 942 03. Alapítás- átszervezés aktivált értéke - - 04.

Részletesebben

"A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) adatok e Ft-ban. Sorszám A tétel megnevezése Előző év Tárgyév

A MÉRLEG Eszközök (aktívák) adatok e Ft-ban. Sorszám A tétel megnevezése Előző év Tárgyév "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) 2011.01.01-2011.12.31 1 A. Befektetett eszközök 46 605 42 994 2 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 281 1 640 3 Alapítás-átszervezés aktivált értéke - - 4 Kísérleti fejlesztés aktivált

Részletesebben

Éves beszámoló üzleti évről

Éves beszámoló üzleti évről 1 0 5 8 5 5 6 0 6 2 0 9 1 1 4 0 1 Statisztikai számjel 0 1-1 0-0 4 1 6 3 3 Cégjegyzék száma a vállalkozás megnevezése: a vállalkozás címe, telefonszáma: K O P I N T - D A T O R G Zrt. 1081 Budapest, Csokonai

Részletesebben

Eredmény és eredménykimutatás

Eredmény és eredménykimutatás Eredmény és eredménykimutatás Eredmény Eredmény Az adott időszak hozamainak és ráfordításainak különbsége. Nyereség Veszteség 0 A hozam - bevétel A létrehozott teljesítmények várható ellenértéke Az értékesített,

Részletesebben

CENTRÁL SZÍNHÁZ Színházművészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

CENTRÁL SZÍNHÁZ Színházművészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2 0 1 9 8 9 5 0-9 0 0 1-5 7 2-0 1 Statisztikai számjel 0 1-0 9-9 1 7 9 0 0 cégjegyzék szám A vállalkozás megnevezése: CENTRÁL SZÍNHÁZ Színházművészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címe: 1065

Részletesebben

DÉKÁ KFT. Statisztikai számjel. Cégjegyzékszám. MÉRLEG Eszközök (aktívák) adatok eft-ban. Előző év(ek) módosításai. Előző év. A tétel megnevezése

DÉKÁ KFT. Statisztikai számjel. Cégjegyzékszám. MÉRLEG Eszközök (aktívák) adatok eft-ban. Előző év(ek) módosításai. Előző év. A tétel megnevezése 0 1-0 9-9 8 0 0 7 5 1 1 MÉRLEG Eszközök (aktívák) (ek) A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK (I.+II.+III. sorok) 3 612 3 439 I. IMMATERIÁLIS JAVAK (1-7. sorok) 2 000 2 000 1 Alapítás-átszervezés aktivált értéke 2 Kísérleti

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ (TERVEZET) december 31.

ÉVES BESZÁMOLÓ (TERVEZET) december 31. TERVEZET a vállalkozás megnevezése 1082 Budapest, Futó u. 47-53. VII. emelet a vállakozás címe ÉVES BESZÁMOLÓ (TERVEZET) 2013. december 31. a vállalkozás vezetője (képviselője) TERVEZET "A" MÉRLEG Eszközök

Részletesebben

Mikrogazdálkodói számlatükör

Mikrogazdálkodói számlatükör Mikrogazdálkodói számlatükör 1. SZÁMLAOSZTÁLY BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 11. IMMATERIÁLIS JAVAK 113. Vagyoni értékű jogok 1131. Vagyoni értékű jogok bruttó értéke 1138. Vagyoni értékű jogok terven felüli értékcsökkenése

Részletesebben

HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt Budapest, Igló u Éves beszámoló

HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt Budapest, Igló u Éves beszámoló 01-10-045570 HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. 1185 Budapest, Igló u. 33-35. Éves beszámoló 2011. január 01. - 2011. december 31-ig tartó gazdasági évről 01-10-045570 11 "A" MÉRLEG Eszközök

Részletesebben

A mikrogazdálkodói számlatükör

A mikrogazdálkodói számlatükör 1 A mikrogazdálkodói számlatükör 1. SZÁMLAOSZTÁLY BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 11. IMMATERIÁLIS JAVAK 113. Vagyoni értékű jogok 1131. Vagyoni értékű jogok bruttó 1138. Vagyoni értékű jogok terven felüli és annak

Részletesebben

Szerencsejáték Zártkörűen Működő Részvénytársaság Budapest, Csalogány u december 31-ei. Éves beszámoló

Szerencsejáték Zártkörűen Működő Részvénytársaság Budapest, Csalogány u december 31-ei. Éves beszámoló Szerencsejáték Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1015 Budapest, Csalogány u. 30-32. 2013. december 31-ei Éves beszámoló..... a vállalkozás vezetője (képviselője) 1 MÉRLEG "A" változat - Eszközök (aktívák)

Részletesebben

Éves beszámoló mérlege - "A"

Éves beszámoló mérlege - A Cégbíróság: Fővárosi Bíróság mint Cégbíróság Global NRG Kereskedelmi és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1122 Budapest, Maros u. 12. Éves beszámoló mérlege - "A" A mérleg fordulónapja: 2005.

Részletesebben

Éves beszámoló december 31.

Éves beszámoló december 31. 0. 6720 Szeged Zrínyi u. 4-8. 62/592250 ŀ11092612493111306 Éves beszámoló 2012. december 31. 11092612493111306 1/6. oldal "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) módosí- év tásai 1 A. Befektetett eszközök 7842874

Részletesebben

Norbi Update Lowcarb Nyrt Budapest, Záhony u. 7/C. Negyedéves jelentés

Norbi Update Lowcarb Nyrt Budapest, Záhony u. 7/C. Negyedéves jelentés 24359573774011401 Statisztikai számjel 0110047754 Cégjegyzék szám Norbi Update Lowcarb Nyrt. 1031. Budapest, Záhony u. 7/C. Negyedéves jelentés 01.01-06.30 Cégjegyzék szám "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák)

Részletesebben

Beszámoló, beszámolás

Beszámoló, beszámolás Beszámoló, beszámolás Cél: piaci szereplők tájékoztatása a gazdálkodásról, vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetről Eszköz: adatok, információk rendszeres nyilvánosságra hozatala Forma: beszámoló Beszámoló

Részletesebben

Statisztikai számjel: Cégjegyzékszám: MECSEKERDŐ Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Statisztikai számjel: Cégjegyzékszám: MECSEKERDŐ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Statisztikai számjel: 1 1 0 0 9 4 2 9-0 2 1 0-1 1 4-0 2 Cégjegyzékszám: 0 2-1 0-0 6 0 0 9 3 MECSEKERDŐ Zártkörűen Működő Részvénytársaság 7623 Pécs, Rét u. 8. 2012. év Éves beszámoló Pécs, 2013. február

Részletesebben

2015. I. féléves beszámoló

2015. I. féléves beszámoló 1 3 8 1 2 2 0 3 5 8 2 9 1 1 4 0 1 Statisztikai számjel 0 1-1 0-0 4 5 5 3 1 Cégjegyzék száma Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. a vállalkozás megnevezése 1022 Budapest, Törökvész út 30/a a vállalkozás címe,

Részletesebben

1. gyakorló feladat ESZKÖZÖK

1. gyakorló feladat ESZKÖZÖK 1. gyakorló feladat ESZKÖZÖK A. BEFEKTETT ESZKÖZÖK 846.663 952.892 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 31.343 23.945 1. Alapítás-átszervezés aktivált értéke 2. Kísérleti fejlesztés aktivált értéke 3. Vagyoni értékû

Részletesebben

IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA január december 31.

IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA január december 31. IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA 1031 Budapest, Záhony u. 7. 2015. január 1. - 2015. december 31. ÉVES BESZÁMOLÓ 1 1 MÉRLEG Eszközök (aktívák) 01. A. Befektetett eszközök (02. +10. +18. sor) 193 921 225

Részletesebben

Összköltség eljárással készített eredménykimutatás "A" változat

Összköltség eljárással készített eredménykimutatás A változat 31 Összköltség eljárással készített eredménykimutatás "A" változat (ek) 01. Belföldi értékesítés nettó árbevétele 02. Exportértékesítés nettó árbevétele I. Értékesítés nettó árbevétele (01.+ 02.) 03. Saját

Részletesebben

1116 Budapest, Kalotaszeg utca 31. Éves beszámoló. Az adatok könyvvizsgálattal alátámasztva

1116 Budapest, Kalotaszeg utca 31. Éves beszámoló. Az adatok könyvvizsgálattal alátámasztva Csepeli Hőszolgáltató Kft Éves beszámoló 2013 Az adatok könyvvizsgálattal alátámasztva "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) módosí- év tásai 1 A. Befektetett eszközök 268 396 255 285 2 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 1

Részletesebben

Éves beszámoló 0 1-1 0-0 4 1 7 6 8. Statisztikai számjel. Cégjegyzék száma. Palota Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság. 2014. december 31.

Éves beszámoló 0 1-1 0-0 4 1 7 6 8. Statisztikai számjel. Cégjegyzék száma. Palota Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság. 2014. december 31. 1 0 7 0 6 9 9 6 6 8 3 2 1 1 4 0 1 Statisztikai számjel 0 1-1 0-0 4 1 7 6 8 Cégjegyzék száma Palota Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság a vállalkozás megnevezése 1156 Budapest, Száraznád u. 4-6.,

Részletesebben

1/ Sajátos egyszerűsített éves beszámoló választásának előfeltételei:

1/ Sajátos egyszerűsített éves beszámoló választásának előfeltételei: 1/ Sajátos egyszerűsített éves beszámoló választásának előfeltételei: A/ bármely cég választhatja, ha két egymást követő üzleti évben, a fordulónapi adatok alapján három mutatóérték közül bármely kettő

Részletesebben

Keltezés: Budapest, január 20.

Keltezés: Budapest, január 20. 0 1 0 9 7 0 6 0 8 6 1 1 "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) 01. A BEFEKTETETT ESZKÖZÖK (2.+10.+18.) 212 913 0 0 11 579 5 429 83 942 313 863 02. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (3.... 9.) 0 0 0 0 0 273 273 03. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

15EB-01. Cégadatok (A) Cégjegyzékszáma: Székhelye:

15EB-01. Cégadatok (A) Cégjegyzékszáma: Székhelye: 15EB-01 Cégadatok (A) Cég neve: KOPINT-DATORG KFT Cégjegyzékszáma: 01-09-168162 Székhelye: 1081 BUDAPEST CSOKONAI utca 3. Adószáma: 10777488-2-42 KSH jelzőszáma: 10777488-6209-113-01 (B) Beszámoló aláírására

Részletesebben

Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. Éves beszámoló üzleti évről. Keltezés: Érd, február 29. a vállalkozás vezetője (képviselője)

Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. Éves beszámoló üzleti évről. Keltezés: Érd, február 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) 1 3 0 9 1 5 6 2 9 2 a vállalkozás megnevezése Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. a vállalkozás íme, telefonszáma 2030 Érd, Fehérvári út 63/b-; 06-23-500-000 Éves beszámoló 2015. üzleti évről a vállalkozás

Részletesebben

3. melléklet a 398/2012. (XII. 20.) Korm. rendelethez

3. melléklet a 398/2012. (XII. 20.) Korm. rendelethez Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló 2013. január 1-jétől új beszámoló forma is választható, a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló. A mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló

Részletesebben

Statisztikai számjel. PANNON-VÍZ Zrt. A változat MÉRLEG Eszközök (aktívák)

Statisztikai számjel. PANNON-VÍZ Zrt. A változat MÉRLEG Eszközök (aktívák) 1 1 4 0 1 4 2 9 3 6 0 0 1 1 4 0 8 Statisztikai számjel PANNON-VÍZ Zrt. A változat MÉRLEG Eszközök (aktívák) A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 32.585.877 35.266.884 I. Immateriális javak 300.339 296.016 1. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

2006. január 1-jétől a szolgáltatások költségeinek elszámolása elsődlegesen költségviselőkre, költséghelyekre történő könyvelés esetén

2006. január 1-jétől a szolgáltatások költségeinek elszámolása elsődlegesen költségviselőkre, költséghelyekre történő könyvelés esetén 2006. január 1-jétől a szolgáltatások költségeinek elszámolása elsődlegesen költségviselőkre, költséghelyekre történő könyvelés esetén 71. Szolgáltatás költségei 1/231. 4. 81 82. Belföldi értékesítés közvetlen

Részletesebben

Éves beszámoló Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Rt szeptember 30.

Éves beszámoló Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Rt szeptember 30. A vállalkozás megnevezése Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Rt. A vállalkozás címe, telefonszáma 1118 Budapest, Ménesi út 22. 2015. szeptember 30. Éves beszámoló a vállalkozás vezetője Első

Részletesebben

Éves beszámoló december 31. Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. Tatabánya. Tatabánya, március 14.

Éves beszámoló december 31. Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. Tatabánya. Tatabánya, március 14. I I Cégjegyzék száma Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. Tatabánya 2011. december 31. Éves beszámoló Tatabánya, 2012. március 14. VÉRTES' epdészeti és FAIPARI za HKÖRUfN MUKÖDO RÉSZVÉNYTÁpR~SÁG 11187622-0201-114-11

Részletesebben

A cash flow kimutatás fogalmát a következők szerint definiálhatjuk (IAS 7 Cash-flow kimutatások alapján):

A cash flow kimutatás fogalmát a következők szerint definiálhatjuk (IAS 7 Cash-flow kimutatások alapján): A cash flow kimutatás fogalmát a következők szerint definiálhatjuk (IAS 7 Cash-flow kimutatások alapján): A cash flow pénzeszközök be- és kiáramlását jelenti, ahol pénzeszközök alatt a pénztári készpénzállományt

Részletesebben

Cégjegyzék szám

Cégjegyzék szám A vállalkozás megnevezése: A vállalkozás címe, telefonszáma: A beszámoló: Lehet például: Üzleti év Időszak Keltezés helye dátuma 1 1 9 9 0 7 7 8 7 2 2 0 1 1 4 0 6 0 6-1 0-0 0 0 2 7 9 Előtársasági beszámoló

Részletesebben

Statisztikai számjel. Érd és Térsége Víziközmű Kft. Éves beszámoló üzleti évről

Statisztikai számjel. Érd és Térsége Víziközmű Kft. Éves beszámoló üzleti évről 1 3 0 9 0 6 6 5 1 3 a vállalkozás megnevezése Érd és Térsége Víziközmű Kft. a vállalkozás íme, telefonszáma 2030 Érd, Fehérvári út 63/b-; 06-23-500-000 Éves beszámoló 2015. üzleti évről a vállalkozás vezetője

Részletesebben

MÉRLEG "A" változat - Eszközök (aktívák)

MÉRLEG A változat - Eszközök (aktívák) 6720 Szeged, Tisza L. krt. 24. 11090081-9329-113-06 MÉRLEG "A" változat - Eszközök (aktívák) 1 A A. Befektetett eszközök 2 151 127 0 2 605 249 2 I I. Immateriális javak 7 061 6 196 3 Alapítás-átszervezés

Részletesebben

60A A kockázati tőkealap adatai - Források

60A A kockázati tőkealap adatai - Források 60A A kockázati tőkealap adatai - Források 001 60A1 Saját tőke 002 60A11 Jegyzett tőke 003 60A12 Jegyzett, de még be nem fizetett tőke (-) 004 60A13 Tartalék 005 60A131 Lekötött tartalék 006 60A132 Értékelési

Részletesebben

Keltezés: Budapest, 2015.március 25.

Keltezés: Budapest, 2015.március 25. 0 1 0 9 7 0 6 0 8 6 1 1 "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) 01. A BEFEKTETETT ESZKÖZÖK (2.+10.+18.) 193 172 0 0 88 386 281 558 02. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (3.... 9.) 0 0 0 2 828 2 828 03. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

Norbi Update Lowcarb Nyrt Budapest, Záhony u. 7/C. Negyedéves jelentés

Norbi Update Lowcarb Nyrt Budapest, Záhony u. 7/C. Negyedéves jelentés 24359573774011401 Statisztikai számjel 0110047754 Cégjegyzék szám Norbi Update Lowcarb Nyrt. 1031. Budapest, Záhony u. 7/C. Negyedéves jelentés 2015.01.01-2015.09.30 Cégjegyzék szám "A" MÉRLEG Eszközök

Részletesebben

Összköltség eljárással készített eredménykimutatás "A" változat

Összköltség eljárással készített eredménykimutatás A változat 31 Összköltség eljárással készített eredménykimutatás "A" változat 01. Belföldi értékesítés nettó árbevétele 31 863-1 189 02. Exportértékesítés nettó árbevétele I. Értékesítés nettó árbevétele (01.+ 02.)

Részletesebben

Éves beszámoló Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Rt március 31.

Éves beszámoló Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Rt március 31. A vállalkozás megnevezése Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Rt. A vállalkozás címe, telefona 1118 Budapest, Ménesi út 22. 2015. március 31. Éves beoló a vállalkozás vezetője "A" EREDMÉNYKIMUTATÁS

Részletesebben

Mérleg- és eredménykimutatás adatok - E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt Éves beszámoló Forgalmi költség eljárással készített eredménykimutatás "A" változat

Mérleg- és eredménykimutatás adatok - E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt Éves beszámoló Forgalmi költség eljárással készített eredménykimutatás A változat Mérleg- és eredménykimutatás adatok - E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt Éves beszámoló Forgalmi költség eljárással készített eredménykimutatás "A" változat A beszámolóban szereplő cégnév: E.R.Ö.V. Víziközmû Zrt Beszámolási

Részletesebben

TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT Pécs, Nyugati ipari út 8. 72/ Éves beszámoló üzleti évről

TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT Pécs, Nyugati ipari út 8. 72/ Éves beszámoló üzleti évről 1 4 9 2 5 8 8 9 3 6 1 1 4 0 2 Statisztikai számjel 0 2-1 0-0 6 0 3 5 4 Cégjegyzék száma TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT. 72/421-700 Éves beszámoló 2017. 01. 01. - 2017. 12. 31. üzleti évről Keltezés : Pécs, (1) Eszközök

Részletesebben

MOHL. Mohl Gergely. Saját tőke. (TK 321.-360.o.) 2009. február 10.-11. www.uni-corvinus.hu/szamvitel/mg.html

MOHL. Mohl Gergely. Saját tőke. (TK 321.-360.o.) 2009. február 10.-11. www.uni-corvinus.hu/szamvitel/mg.html Mohl Gergely Saját tőke (TK 321.-360.o.) 2009. február 10.-11. www.uni-corvinus.hu/szamvitel/mg.html I. Jegyzett tőke Ebből: visszavásárolt tulajdoni részesedés névértéken II. Jegyzett, de még (-) III.

Részletesebben

EREDMÉNYKIMUTATÁS ÖSSZKÖLTSÉG ELJÁRÁSSAL A változat

EREDMÉNYKIMUTATÁS ÖSSZKÖLTSÉG ELJÁRÁSSAL A változat I. Feladatcsoport Saját részvények, saját üzletrészek névértéke: 19.360.000 / 0,88 = 22.000.000 Állományváltozás = Zárókészlet Nyitókészlet 91.576.000 38.365.000 = + 53.211.000 Az állományváltozás Követel

Részletesebben

2014. évi. Éves beszámoló. Beszámolási időszak: 2014.01.01-2014.12.31.

2014. évi. Éves beszámoló. Beszámolási időszak: 2014.01.01-2014.12.31. 0 1-1 0-0 4 4 1 7 6 a vállalkozás megnevezése 1027 Budapest, Kapás u. 6-12. 452-5780 a vállalkozás címe, telefonszáma 2014. évi Beszámolási időszak: 2014.01.01-2014.12.31. 0 1-1 0-0 4 4 1 7 6 2 1 "A" EREDMÉNYKIMUTATÁSA

Részletesebben

Éves beszámoló december 31. Egyéb. üzleti évről

Éves beszámoló december 31. Egyéb. üzleti évről 1 1 4 7 4 5 3 5 3 5 3 0 1 1 3 1 1 Statitsztikai számjel 1 1-0 9-0 0 5 8 6 6 Cégjegyzék szám Adószám 11474535-2-11 A vállalkozás székhelye 2931 Almásfüzitő, Fő út 1 Éves beszámoló 2016. december 31. Egyéb

Részletesebben

Könyvvezetési ismeretek

Könyvvezetési ismeretek 1 I. évfolyam BA Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Könyvvezetési ismeretek 2014/2015 II. félév 2 Elméleti kérdések 1. Egy vállalkozás saját tőkéjével kapcsolatosan az alábbi információkkal

Részletesebben

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014. I. félév

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014. I. félév II. évfolyam Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014 I. félév 1. Feladat (10 pont) Egy tárgyi eszközről a következő információkkal rendelkezik: Bruttó érték 15 000 000

Részletesebben

Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet

Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet Számvitel alapjai Előadásvázlatok 6. rész Az eredménykimutatás. Eredménykimutatás összköltség és forgalmi költség eljárással. A beszámoló Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet Már ismerjük Őt is

Részletesebben

15EB-01. Cégadatok (A) IdomSoft Informatikai Zrt Cégjegyzékszáma: Székhelye:

15EB-01. Cégadatok (A) IdomSoft Informatikai Zrt Cégjegyzékszáma: Székhelye: 15EB-01 Cégadatok (A) Cég neve: IdomSoft Informatikai Zrt Cégjegyzékszáma: 01-10-046896 Székhelye: 1134 Budapest Tüzér utca 41. Adószáma: 23083185-2-41 KSH jelzőszáma: 23083185-6201-114-01 (B) Beszámoló

Részletesebben

1 0. s z. m e l l é k l e t

1 0. s z. m e l l é k l e t 1. sz. me lléklet Az üzleti év fordulónapja: 214.12.31. Budaörsi Települési Nonprofit Kft. üzletág MÉRLEG eszközök (aktívák) Sorszám tev. Btg egész 1. A. Befektetett eszközök (2.+1.+18.sor) 197 932 2 238

Részletesebben

Mérleg. Engedélyes tevékenység* Ebből ivóvízágazat*

Mérleg. Engedélyes tevékenység* Ebből ivóvízágazat* A SZÁMVITELI SZÉTVÁLASZTÁS A Víziközmű szolgáltatásról szóló törvény 49. (3) bekezdése alapján a víziközmű szolgáltató eit engedélyköteles ek és másodlagos e vonatkozásában elkülönült mérlegben és eredménykimutatásban

Részletesebben

ÜZLETI TERV 2014. ÉVRE

ÜZLETI TERV 2014. ÉVRE ESZKÖZÖK (aktívák) ÜZLETI TERV 2014. ÉVRE Tervadat 2014.év 01. A. Befektetett eszközök (02.+10.+17.) 739 644 712 382 703 558 02. I. Immateriális javak (03.-09.) 15 846 12 883 23 858 03. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

A FINEXT Vagyonkezelő NYRT. időközi vezetőségi beszámolója november 19.

A FINEXT Vagyonkezelő NYRT. időközi vezetőségi beszámolója november 19. A FINEXT Vagyonkezelő NYRT. időközi vezetőségi beszámolója 2012. november 19. 1. a Társaság cégadatai Cégnév: Finext Vagyonkezelő NyRt Székhely: 1082 Budapest, Futó u. 47-53. VII. emelet Elérhetőség: 061

Részletesebben

Éves beszámoló összeállítása és elemzés

Éves beszámoló összeállítása és elemzés MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Éves beszámoló összeállítása és elemzés IV. előadás Eredménykimutatás I. Az eredménykimutatás

Részletesebben

Éves beszámoló 0 1-1 0-0 4 2 8 4 2. Pannon-Váltó Vagyonkezelõ és Kereskedelmi Részvénytársaság

Éves beszámoló 0 1-1 0-0 4 2 8 4 2. Pannon-Váltó Vagyonkezelõ és Kereskedelmi Részvénytársaság 1 1 1 3 7 6 6 5 7 1 2 1 1 4 1 1-1 - 4 2 8 4 2 a vállalkozás megnevezése 139 Budapest Kossuth Lajos üdülõpart 12. I/B. a vállalkozás címe, telefonszáma 22. december 31. Éves beszámoló Keltezés: Budapest,

Részletesebben

13EB-01 Robert Stöllinger Controlling Audit Kft./Török Zoltán

13EB-01 Robert Stöllinger Controlling Audit Kft./Török Zoltán 1 / 8 2015.10.16. 7:35 Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat 1055 Budapest, Kossuth tér 4. Cégadatok (A) Cég neve: 13EB-01 KPMG Tanácsadó Kft. Cégjegyzékszáma:

Részletesebben

A tétel megnevezése 2007.12.31 2008.12.31. a b d d

A tétel megnevezése 2007.12.31 2008.12.31. a b d d 1.2.4.6.4.7.8.0./5.1.9.0./1.1.4/0.1. Statisztikai jel 01-10-044336 Cégjegyzék 0.1 BMSK Beruházási, Mőszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. MÉRLEG - 2008.01.01.- 2008.12.31. MÉRLEG

Részletesebben

Zuglóiak Egymásért Alapítvány Budapest, Pétervárad u év Éves beszámoló

Zuglóiak Egymásért Alapítvány Budapest, Pétervárad u év Éves beszámoló Statisztikai jel: 184773-9499-569-1 1145. Budapest, Pétervárad u. 2. Éves beoló Budapest, 217. február 25. Statisztikai jel: 184773-9499-569-1 Éves beoló MÉRLEGE Eszközök (aktívák) ezer Ft 1. A. Befektetett

Részletesebben

Éves beszámoló. Statisztikai számjel Cégjegyzék száma

Éves beszámoló. Statisztikai számjel Cégjegyzék száma 1 3-0 9-1 5 6 2 9 2 A vállalkozás megnevezése: A vállalkozás íme, telefonszáma: Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. 2030 Érd, Fehérvári út 63/b-., 06-23-500-000 Éves beszámoló 2016. üzleti évről 2017.

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT 11EB-1 11EB 11EB/A 11EB/M/A1 11EB/M/A2 11EB/M/A3 11EB/M/A4 11EB/E-O/A1 11EB/E-O/A2 Cégadatok

Részletesebben

`A` típusú mérleg, Eredménykimutatás összköltség eljárással

`A` típusú mérleg, Eredménykimutatás összköltség eljárással 1 01. A. Befektetett eszközök (02.+10.+18. sor) 108,034 77,035 02. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (03-09. sorok) 8,218 5,630 03. 1. Alapítás-átszervezés aktivált értéke 04. 2. Kisérleti fejlesztés aktivált értéke

Részletesebben

COMENIUS Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Szakgimnázium

COMENIUS Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Szakgimnázium COMENIUS Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Szakgimnázium 2018. EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE Székesfehérvár, 2019. május 27. A társaság bemutatása

Részletesebben