TUDOMÁNYOS KIKÉPZÉSI KÖZLEMÉNYEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TUDOMÁNYOS KIKÉPZÉSI KÖZLEMÉNYEK"

Átírás

1 MAGYAR NÉPHADSEREG KILLlAN GYÖRGY REPÜLŐ MŰSZAKI FŐISKOLA Beto h»wna'jtraf TUDOMÁNYOS KIKÉPZÉSI KÖZLEMÉNYEK 1989/ 3.

2 T U D O M Á N Y O S KIKÉPZÉSI K Ö Z L E M É N Y E K A Magyar Néphadsereg Killián György Repülő Műszaki Főiskola bebő terjesztésű, időszaki folyóirata megjelenését a M N Politikai Főcsoportfőnök 57/2/1989. sz. lapengedélyével hagyta jóvá. SZ E R K E S Z T Ő BIZOTTSÁG : Elnök: Nagy Szilveszter mk. czds. Főszerkesztő: Békési László mk. alez. Műszaki-olvasó szerkesztő: Óvári Gyula mk. őrgy. Nyomdai szerkesztő: Szilágyi Sándor kpa. Fejezetfelelősok: - repülő-műszaki: Ludányi Lajos mk. őrgy. - világnézeti-politikai: Ribárszki István őrgy. - rg. és hel. üzemeltetési: Mikola István szds. - általános katonai - harcászati: Vcrdcs István őrgy. - természettudományi: Szekeres Bálint főisk. adj. - nyelvi: dr. Lantos Éva főisk. tanár KIADjA: a Szerkesztő Bizottság Címe: 5008 Szolnok. Pf. I FELELŐ S K IA D Ó : Zsembcri István mk. vórgy. KÉSZÜ LT: a K G YRM F házi nyomdájában 50 példányban

3 Or. Palkovics Tibor nyá.alezredes, címzetes egyetemi docens: AZ ÉVI FELVÉTELI ELJÁRÁSOK TARTALMÁNAK KIDOLGOZÁSA, ALKALMAZÁSUK TAPASZTALATAI, A MŐOOSlTOTT FELVÉTELI VIZSGAREfCSZER LÉNYEGE 1. A felvételi eljárások tartalmi struktúrájának kialakulása A katonai főiskolákon 1986-ban a honvédelmi miniszter bajtárs utasítására visszaállították az közötti években alkalmazott főiskolai felvételi vizsgarendszert. Az között használt felvételi eljárás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Főiskolánkon a visszaállított felvételi eljárás tartalmi részeinek kidolgozását egy szakmailag differenciált, a tartalmi részletek összeállítása előtt ágazatokra menő részletességgel elemzett pályatükörre építettük. Ennek eredményeképpen már az évi felvételi vizsga során a vizsgálatok tartalmi elemei kedvező közelítéssel tárták fel a főiskolára pályázók felsőfokú továbbtanulásra való szakmai felkészültségét, értelmi-szellemi fejlettségük színvonalát, készségeik és képességeik minőségi összetételét, testi-fizikai erőnlétét, személyiségjegyeik sajátosan egyéni összetételét, pályaválasztásuk indítékait és családi neveltetésük körülményeit ban a felvételi eljárás alkalmasságvizsgálatának tartalma a műszaki szakon: - írásbeli felmérésből, matematika-fizika, mechanika, illetve villamosságtan összetételű érdeklődés tesztfeladatokból, a repülő hajózó és repülésirányító szakokon: - írásbeli felmérésből, matematika és orosz nyelvi feladatokból, továbbá mindhárom szakon tartalmában egységes pszichológiai személyiségvizsgálatból és a fizikai erőállapot felmérését célzó testedzettségi felmérésből tevődött össze.

4 - 2 - Az évi felvételi vizsgán a fűszeres egyént vizsgálatok bevezetésével bővítettük az alkalaasságvizsgálat pszichológiai megfelelőséget feltáró oldalát, amelynek segítségével megbízható módon meg tudtuk állapítani a műszaki tevékenységhez nélkülözhetetlen mozgáskoordinációk minőségét és tanulást-tanítást alapvetően befolyásoló memorizáló és reprodukáló képességek színvonalát. így 1987-ben kialakult egy átfogó, ugyanakkor logikus, különleges feltételeket nem igénylő, dinamikusan alkalmazható, rugalmas felvételi rendszer. Az írásbeli felmérőket a Természettudományi, az Idegennyelvi tanszékek, illetve a Sárkány-hajtómű és a Szakág szaktanszékek tanárai minden tanévben két-két variációban készítették el. A feladatok alapvetően a középiskolai törzstananyag lényegét tartalmazzák, illetve olyan példasorokból állnak, amelyek megoldása mérhető módon mutatja az egyén törzsanyag-ismeretére vonatkozó alkalmazni tudását, továbbá az adott szakterület iránti érdeklődését, vonzalmát. Az között alkalmazott felvételi eljárással a főiskolára 979, az érettségivel nem rendelkező szakmunkás fiatalok katonai főiskolára előkészítő (KÉT) tanfolyamra 733 pályázót, összesen 1712 főt vizsgáltunk meg. Ez a populáció mennyiségileg elegendő volt a vizsgálatok alkalmazott elemeinek standardizálására, validitásuk - megfelelőségük és reliabilitásuk - pontosságuk megállapítására. Ezáltal a pszichológiai alkalmasságvlzsgálat eszközeivel feltárt tulajdonságok, készségek és képességek összegzett eredményei a megszokott öt skálás osztályzattal is kifejezhetővé váltak, ugyanakkor a megállapított tényezők verbális megfogalmazása is megmaradt, a pályázók egyértelmű kocpiex jellemzése megoldást nyert. A valld és reliabilitív pszichológiai vizsgálat (intelligencia-teszt és a műszeres képességvizsgálatok) egyénekre jellemző eredményei hívták fel a figyelmet a KET-re jelentkezőknél feltárt tünetcsoportra (mozgáskoordináció zavarok, diszlexiás jelenségek). Az évi vizsgálati eredmények gondos elemzése után jeleztük e tünetek előfordulását. Az évi vizsgálatok eredményei a kedvezőtlen jelenségek növekedésére utaltak, amelyek szorosan korreláltak a polgári képzés tapasztalataival.

5 - 3 - A megbízhatónak tekintett vizsgálati eljárások egy része (műszeres vizsgálatok) a tiszthelyettesképzö szakközépiskola és a 10.sz. Katonai Honvéd Kollégium felvételi vizsgáin - sz életkori standardok kidolgozását követően - adaptálásra került. Az évi felvételi vizsgák előkészítése a megelőző három év tapasztalatainak felhasználásával módosított, így véglegesen kidolgozottnak tekinthető vizsgálatrendszeren alapult. A kw kiképzési főcsoportfőnök 1989-ben kiadott a katonai főiskolák felvételi vizsgáinak tartalmára és végrehajtására vonatkozó intézkedése racionalizálta a felvételi vizsgák rendszerét. A Killián György Repülő Műszaki Főiskolán kidolgozott és az alkalmazás tapasztalatai alapján tovább fejlesztett felvételi rendszer csak az értékelés végső módjában tér el az elöljáró racionalizáló szabályzóitól. Ez azt jelentette, hogy az általunk véglegesnek tekintett osztályzatokat pontszámmá kellett alakítani (az osztályzatokat 3-mal kellett szorozni és össze kellett adni), illetve a végső értékelésben figyelenfce kellett venni a pályázók III. és IV. tanévben - hat tantárgyból - elért osztályzatainak összegét. A felvételi vizsgán nyújtott teljesítményeket a pontszámokból összeállított rangsor alapján kell értékelni. Tekintettel az eddig alkalmazott felvételi vizsgarendszer és az elöljáró által meghatározottak közötti minimális eltérésre az évi felvételi vizsgát úgy készítettük elő, hogy a hagyományos értékelési mód mellett kipróbálható legyen a pontszámokon alapuló rangsorolási rendszer is. Mivel a hozott és szerzett pontok számítása, összegzése, illetve annak alapján több száz személy rangsorának elkészítése hosszadalmas, több személy összehangolt Bankáját igénylő művelet, célszerűnek látszott egy olyan software felhasználása, amellyel az előbbiek gyorsan és pontosan elvégezhetők, ugyanakkor képes meghatározott matematika-statisztikai elemzésre is. Lényegében a számítógépes adatfeldolgozás nemcsak az előkészítő munkát tette gyorsabbá és könnyebbé, hanem az értékelő, a döntést előkészítő elemző tevékenység idejét is lerövidítette. Ennek eredményeképpen az ben egységesen kötelező felvételi rendszer főiskolánkon már az évi felvételi vizsgák végrehajtása során minden részében kipróbálásra került.

6 - 4 - A rendszer lényege az, hogy a pályázók a polgári, illetve a katonai középiskolákból (tiszthelyettesképző szakközépiskolák) a III. és 3 IV. tanévben oktatott 6-6 tantárgy záróosztályzatainak összeadásával kialakított pontszámot hoznak magukkal. Ez a hozott pontszám, amely maximális iskolai teljesímény esetében 60 pont lehet. Felvételi vizsgára azokat a pályázókat hívjuk be, akiknek pontszáma eléri vagy meghaladja a 30 pontot. A főiskolai felvételi eljárás alkalmassági vizsgálatának keretében, az írásbeli felmérés során - amely matematika, érdeklődési test, illetve matematika és orosz nyelvi teszt lehet - a pályázók tárgyanként pontot, összesen maximum 30 pontot szerezhetnek. A pszichológiai alkalmasságot megállapító vizsgálatok során - amely az intelligencia és a műszeres vizsgálatokat tartalmazza - a pályázók vizsgálati módonként ugyancsak pontot, összesen maximum 30 pontot szerezhetnek. Mint látható, a felvételi eljárást alkotó írásbeli felmérőn és pszichológiai alkalmasságvizsgálaton 3 pályázók összesített pontszáma maximális teljesítmények esetén - a hozott pontszámhoz hasonlóan - 60 pont lehet. Ez a szerzett pontszám. A szerzett és a hozott pontszámokat összesítjük, és az összesített pontszámok alapján alakítjuk ki szakonként, szükség esetén ágazatonként a felvételre pályázók rangsorát. A felvételi keretszámok határozzák meg szakonként vagy ágazatonként azokat a limiteket, amelyekben összpontszámaik alapján bentlévők alkotják a felvételt nyertek csoportját. Az a pályázó, akinek összesített pontszáma nem éri el a 70 pontot, nem nyer felvételt a főiskolára. 2. Az évi felvételi vizsgák tapasztalatai A pedagógiai és pszichológiai folyamatok általában alkalmasak a matematikai statisztikai elemzésre. Az egyének kognitív és fiziológiás teljesítményeinek elemzése grafikai ábrázolás esetén nemcsak látványos, hanem elősegíti az olvashatóságot, a folyamatok alakulásának áttekinthetőségét. Általában a százas nagyságrendi populációknál igen jól ábrázolhatók a folyamatok megoszlásai, standard és relatív szórásai, valamint a szórásmezőbe eső minták százalékos arányai. Ugyanakkor ezek a jellemzők igen fontos adatokat közölnek a vizsgálati mintákról.

7 - 5 - Ha az intelligcnciaszint alapvető összetevőit vizsgáljuk, akkor azt tapasztaljuk, hogy azok igen lényeges információt tartalmaznak. Ugyanis a minták - pályázók ésszerű gondolkodására, célszerű cselekvőképességére és alkalmazkodó képességük minőségére vonatkozó megoszlások, szóródások, különösen a szórásmezőben lévő százalékos arányok a megszokott öt skálás értékeléssel kifejezett teljesítményeket tükröznek. A jelentkező és felvételt nyert pályázók statisztikai módon feldolgozott és grafikusan ábrázolt teljesítményeinek összehasonlító elemzéséből egyértelműen megállapítható a teljesítménycentrikus kiválasztás minősége: - normális vagy eltérő-e a megoszlás? - normális, átlagos vagy szélsőséges-e a teljesítmények szórása? - megfelel-e a szórásmezőben lévő pályázók százalékos aránya az általánosnak, vagy attól értelemben szélsőségesen eltérő? - az átlagostól való átlageltérés százalékaránya (személyek száma) milyen teljesítőképességű tömeget jelez (zömében milyen teljesítőképességű hallgatói állományra lehet számítani)? - milyen arányban vannak azok a hallgatók, akik az átlagos zömtől többre képesek (tantárgyi-tanulmányi versenyekbe vagy tudományos diákköri tevékenységbe bevonhatók)? Hasonló összehasonlító elemzés végezhető az írásbeli felmérők, a műszeres vizsgálatok, valamint a testedzettségi felmérések statisztikai módon feldolgozott és grafikusan ábrázolt teljesítménymutatóival is, és az intelligenciaszint elemzéséhez hasonló, az oktató-nevelő munkában felhasználható következtetéseket lehet az elemzés alapján megállapítani.

8 S H M ' í59 *n til -

9 - 7 - A fentiekben bemutatott két ábra a repülő műszaki szak sárkány-hajtómű ágazatra Jelentkezők intelligenciaszintjeinek jellemzőit mutatja a felvételi vizsgálaton résztvettekre, illetve a felvételt nyertekre vonatkozóan. A felvételit bemutató megoszlás "M" alakú görbét ad. amely balra asszimetrikus, átlaga 2,86, relatív szóráss >0,6 \, tehát mérsékelten szélsőséges (amit tükröz a balra tolódó asszimetrla) és a szórásraezőben lévő pályázók a felvételizők 67,8 \-át teszik ki 1,96 illetve 2,73 osztályzatértékek között. A második ábra, amely a felvett pályázók intelligenciaszintjének statisztikai jellemzőit mutatja be, kedvezőbb képet mutat. A görbe mérsékelten Jobbra (a magasabb teljesítményt nutató irányba) asszimetrikus. átlaga 3,13, relatív szórása 29,3 amely átlagos (közepes erősségű - korrelációs jelenséggel bír) és a szórásmezőben lévő pályázók a felvettek 72,7 %-t teszik ki 2,21-4,05 osztályzatértékek között. Ez igen kedvező, mivel azt is mutatja a jobbra asszimetrikus ábra, hogy a szórásmezőben lévő felvett jelöltek többsége 3,13 és 4,05 között van. Ez főleg a tudományos diákköri munkára, tantárgyi-tanulmányl versenyekre alkalmas haligatójelöltek kedvező számára utal. A fentiekben bemutatott elemzésekhez hasonló módon lehet és célszerű is a matematika, a műszaki teszt, a műszeres vizsgálatok, az orosz és testedzettségi felmérők statisztikai elemzését elvégezni. Az így nyert információk képezhetik egy-egy tanszéken az adott évre vonatkozó módszertani munka feladatait, évközi és éw é g i tanulmányi célok, feladatok megfogalmazását, annak méréses vizsgálatát és talán egy-egy tanár, cktató tudományos munkásságának fundamentumát. A közvetlen oktatómunkában történő felhasználás mellett a felvételi eljárások statisztikai feldolgozása közvetett módon is alkalmazható az oktatás-nevelés folyamatának figyelemmel kisérésében. Ugyanis a felvételi vizsgák felvételi adatsorait félévi, évi folyamatossággal össze lehet hasonlítani a főiskolai hallgatók vizsgateljesítményeinek hasonló módon feldolgozott adatsoraival. Ezek szemléltető módon felhasználhatók a tanszékek éves nvnkáját elemző tanszéki értekezleteken, főiskolaszintű pedagógiai-

10 -módszertani továbbképzéseken és oktatói értekezleteken. A munka pontosságát és gyorsaságát jelentősen elősegíti a már említett pedagógiai, pszichológiai és fiziológiai folyamatok számítógépes feldolgozhatósága, valamint az erre alkalmas és meglévő program.

11 - 9 - Horváth Oezsó itk.alezredes, főiskolai docens: A LÉGKONOICIONÍLÓ REN0S2ER > GHI84S004SAI HATÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE A REPÜLÉS8I2T0NS4GRA A m o d e m technika fejlődése során nagy jelentőségűvé vált különböző fajtájú berendezések hatékonyságának növelésével kapcsolatos számos kérdés. A negbízhatóság elmélet azokat az általános módszereket és eljárásokat tanulmányozza, amelyeket a működtetés ideje alatti maximális hatékonyság biztosítására a berendezések tervezése, készítése, átvétele, szállítása és felhasználása során be kell tartani, valamint kidolgozza a berendezések minőségének számítási módszereit ismert minőségi mutatók alapján. A megbízhatóság elmélet megállapítja a berendezésekben fellépő meghibásodások keletkezésének törvényszerűségeit és előrejelzésének módszereit; keresi a berendezések megbízhatóságának növelési lehetőségeit a tervezés és az azt követő előállítás során, valamint a megbízhatóság fenntartását segítő eljárásokat, a tárolás és felhasználás ideje alatt; kidolgozza a berendezések megbízhatóságának ellenőrzési módszereit és a megbízhatóság ellenőrzésére alkalmazandó eljárásokat, a megbízhatóságelmélet vizsgálja a berendezések minőségének számszerű mutatóit. A repülőtechnika üzemeltetésének hatékonysága nagyban függ a műszaki karbantartás és javítás módjainak tökéletességétől. A repülések folyamatos mennyiségi növekedésének (harcfeladatok számának növekedése, légiszállítások növekedése), a repülőgépszerkezetek bonyolultabbá válásának feltételei között az alkalmazott karbantartási és javítási mód hatása a repülőtechnika üzemeltetési folyamatának hatékonyságára egyre jobban észrevehetővé és érezhetővé válik. Bármely karbantartási és javítási mód tökéletességét az határozza meg, hogy az mennyiben biztosítja a kölcsönhatást a technika műszaki állapotában objektíve meglévő változási folyamata, és annak műszaki üzemeltetési folyamata - melyet a különböző állapotok időbeni változása: repülés, karbantartási és javítási forma, tárolás, várakozás stb. Jellemez - között.

12 A légkondicionáló rendszer rendeltetése, hogy a személyzet, valamint az utasok számára normális életfeltételeket biztosítson a szellőzés és a szifcséges hőmérséklet biztosításával az összes repülési üzemmódon, valamint gurulás közben. A légkondicionáló rendszer összetevő elemei: - légkondicionáló rendszer: szellőzés, fűtés; - automatikus hőmérsékletszabályozó rendszer; - a szabályozó szelepek vezérlése; - hőmérséklet és levegőfogyasztás vezérlése; - speciális berendezések. A személyzet periódikusan ellenőrzi a műszerek segítségével a rendszer működését és csak akkor avatkozik bele annak működésébe, ha meghibásodik valamelyik elem és kézi vezérlésre kell áttérni. A kondicionáló rendszer egy funkcionális meghibásodással rendelkezik, mely a rendszer üzemképességének elvesztéseként Jelentkezik. A kondicionáló rendszer ezen funkcionális meghibásodása esetén a repülés sikeres befejezése céljából biztonságos magasságra kell süllyedni ( méter), vagyis meg kell változtatni a repülési üzemmódot. Ezt a szituációt veszélyesnek lehet tekinteni. Ebben az esetben a veszélyes helyzet keletkezésének valószínűsége, valamint az összes kevésbé sűlyos különleges eseménnyé (az adott esetben a repülési feltételek bonyolulttá) válása a vizsgált kritikus meghibásodás realizálódása esetén eggyel determinálódik, az összes többi különleges esetre (katasztrófa, törés) pedig nullával. Ha a funkcionális meghibásodás a rendszerben kritikusabb szituációt okoz, mint a repülési feltételek bonyolulttá válása, akkor a műszaki üzemeltetési és Javítási program hatékonysági mutató értékeinek a meghatározásakor a légkondicionáló rendszer olyan meghibásodását kell kiválasztani, mely nem válthat ki nehezebb szituációt, mint a repülési körülmények bonyolultabbá válása.

13 A részleges vagy teljes üzemképesség elvesztésével kapcsolatos funkcionális meghibásodáshoz vezető számítási esetek jegyzékének összeállításához először végre kell hajtani a légkondicionáló rendszer működési vázlatának elemzését. A funkcionális rendszerelemek meghibásodásának a repülés biztonságára gyakorolt hatásának az értékelésekor a különleges esetek rendszerezését célszorű a légialkalmassági előírásokban javasoltak szerint végezni. A légialkalmassági előírásokban a repülés közben keletkező, következő különleges esetek vannak felsorolva: katasztrófa, törés, veszélyes helyzet, bonyolult repülési viszonyok. Ezenkívül ugyanott fel vannak sorolva a repülés szakaszai: felszállás, emelkedő repülés, vízszintes repülés, süllyedés (beleértve a várakozást a megfelelő cagasságon), átstartolás, bevezetés és leszállás. A funkcionális rendszerelemek meghibásodásának a repülés biztonságára gyakorolt hatása mennyiségi értékelését célszerű valamely műszaki ok miatt bekövetkezett különleges rep.esemény keletkezésének értékelésével végrehajtani. A funkcionális rendszer meglehetősen bonyolult gyártmány. Különböző elemeinek meghibásodásai vagy kapcsolódó meghibásodásai a repülőgép egészére vonatkoztatva ilyen vagy olyan különleges eseményhez vezetnek. A funkcionális rendszer tervezési-üzemeltetési sajátosságainak elemzése Az elágazó, többlépcsős funkcionális rendszerek esetére az elemek meglehetősen nagyfokú neghibáscdás-kombináclólt lehet felállítani. Minden funkcionális rendszerben ki kell választani valamely számítási esetek összegét, melyek az elemek nagy számú meghibásodását viszonylag nem nagy számú kritikus vagy funkcionális rendszer meghibásodásához vezetik, vagyis olyan meghibásodásokhoz, melyek a funkcionális rendszer célfunkcióinak végre nem hajtását jelentik. Ebben az esetben minden funkcionális meghibásodásnak megfelelhet egy vagy néhány számítási eset állapotainak összessége.

14 A konkrét funkcionális rendszer üzcmképtclenségét kiváltó számítási esetek összességét a rendeltetési cél, konstrukciós sajátosságok, valamint a rentfcívüli rep,események statisztikai elemzéséből kiindulva választjuk ki, figyelembe véve a vizsgált funkcionális üzemeltetés közben észlelt elemeinek meghibásodását is. Az újonnan létrehozandó funkcionális rendszerek esetén a hasonló rendszereket kell vizsgálni. A funkcionális rendszer meghibásodásainak a repülés biztonságra való hatása mennyiségi értékeléséhez a különleges események és a repülés szakaszai korábban ismertetett felsorolásának megfelelően felhasználhatjuk azt a megközelítést, melyet a repülőgépek légialkalmassági értékeléséhez alkalmaznak. Kritériumként ebben az esetben a különleges rep.esemény keletkezésének valószínűsége szerepel a számítási eset realizálása során a vizsgált kritikus Reghibásodás esetére. A javasolt kritérium különleges repülőesemény kialakulásának valószínűsége l -edik számítási eset realizálásakor a /i-adik kritikus meghibásodás esetére: A különleges esemény keletkezésének valószínűsége azon elemek esetére szolgál a funkcionális rendszer elemei meghibásodásának hatásjellemző Jeként a repülés biztonságára, melyek meghibásodásai a /3-edik funkcionális meghibásodás f -edik számítási esetébe tartoznak. A -edik számítási eset a /4-adik funkcionális seghibásodása keletkezési valószínűségének számítását a repülés közbenső szakaszaira (vagy a l - öe 00,1 következésének valószínűsége) a bonyolult rendszerek megbízhatósági értékelési módjaival C 13 végezzük a repülés különböző szakaszaira. Egy valamely rendkívüli repülőesemény bekövetkezésének feltételes valószínűségét a y$-atílk funkcionális meghibásodás -edik számítási

15 esetére a repülés x-adik szakaszán a funkcionális meghibásodás a repülőgép egészének funkcionizálására való hatása, a személyzetnek a meghibásodás elhárítására és következményeinek felszámolására tett intézkedései hatásossága, valamint a különböző véletlenszerű tényezők határozzák meg (külső és belső gerjesztések). Mivel a meghatározásának módszere nem megfelelően kidolgozott, a funkcionális meghibásodásnak a repülés biztonságára gyakorolt hatása értékelésekor célszerű a mérnöki elemzés eredményeit felhasználni és a rendkívüli repülőesemények meghatározásából kiindulva determinálni a» 0 értéket, ha a funkcionális meghibásodás nem vezethet valamilyen különleges eseményhez és Q* * 1 értéket, ellenkező esetben. /ÖJX. A személyzetnek a funkcionális meghibásodások következményeinek kompenzálásával kapcsolatos tevékenységét az elemzés során nem vesszük figyelembe. A funkcionális rendszernek a repülés biztonságára gyakorolt hatása értékelése esetén felhasználhatók a repülőgép egészére vonatkoztatott különleges események gyakoriságának adatai az angol légialkalmassági előírásokból, egy repült órára vagy egy repülésre vonatkoztatva. A különleges események keletkezésének megengedett valószínűsége repülés közben (l.sz. táblázat). l.sz. táblázat Gyártmány Bonyolult feltételek Veszélyes helyzet Törés Katasztrófa Repülőgép <1 0 '3«10'5 <10' < «1 0 " 7 Funkcionális rendszer <i o"4.io'6 <10"í.10"8 < 1 0 a «I O ' 0

16 A funkcionális rendszernek a repülés biztonságára való hatásának értékelését a rendszer vizsgált funkcionális meghibásodásával kapcsolatos valamely lehetséges rep.esemény kialakulási valószínűségének összehasonlításával végezzük az l.sz. táblázatban közölt számadatokkal. Ekkor a funkcionális rendszer elemzését ügy tekintjük, hogy nem hat 3 repülés biztonságára, ha a funkcionális meghibásodáshoz tartozó összes számítási esetre minden különleges rep.esemény keletkezésének valószínűsége kevesebb a megengedett értéknél. A légkondicionáló rendszer elemzése során feltételezzük, hogy a kondicionáló rendszer a teljes repülés során azonos üzemmódban működik, ezért a repülés szakaszokra való bontása nem történt meg. A különleges esemény kialakulás! valószínűségének meghatározása az összes számított eset realizálódása során mindegyik funkcionális meghibásodás esetére a szerkezeti vázlatok módszerével történt az l.sz. kifejezés szerint. A számítási eredményeket a 2.sz. táblázat tartalmazza. A táblázatból látható, hogy a repülési viszonyok bonyolultabbá válásának valószínűsége a vizsgált számított esetekre 10 5-től 10~6-ig terjedő tartományba esik, és nen gyakori eseménynek számít mint mérsékelten valószínű esemény CIO"4). A 0,84,10 6 valószínűséggel bekövetkező veszélyes helyzet kialakulása nem gyakoribb, mint kis valószínűségi (10 ). Ezért a további elemzés során elfogadható, hogy a légkondicionáló rendszer funkcionális elemeinek a meghibásodásai nem hatnak a repülés biztonságára. A léokondicionáló rendszerelemek hibamentességének elemzése A légkondicionáló rendszerelemek hibamentességének elemzése azon statisztikai adatok alapján történhet, amelyeket az adott repülőgéptípus üzemeltetése során gyűjtünk. A statisztikai információ feldolgozásának célja, hogy kiderüljön a rendszerelemek meghibásodásáig ledolgozott üzemidejének eloszlási törvényszerűsége.

17 A rendszerelemek hibamentességének elemzési sorrendje: 1. A rendszer célfunkciójának meghatározása és özek nem teljesítését kiváltó funkcionális meghibásodások felsorolása. 2. A számítási esetek összeállítása minden funkcionális meghibásodás esetére, melyek kiválthatják ezen meghibásodásokat. 3. A bonyolult rendszerek megbízhatóságának értékelési módszereivel meg kell határozni a funkcionális meghibásodások keletkezésének valószínűségét számítási esetre a repülés összes fázisára. 4. Mérnöki elemzési módszerekkel értékelni kell minden funkcionális meghibásodás következményét az összes számítási esetre a repülés minden fázisában, és meg kell határozni a különleges esemény kialakulásának feltételes valószínűség 0* Sfx, 5. Meg kell határozni a különleges esemény kialakulásának valószínűségét az Összes számítási esetre minden funkcionális meghibásodás esetére (l.sz. kifejezés) kifejezésénk megfelelően. 6. A funkcionális rendszer minden elemére kiszámított Q «értékeket össze kell hasonlítani a megfelelő különleges események ismétlődési gyakoriságával. A statisztikai eloszlások elméleti és kapott gyakorlati azonossága lehetőséget ad a hibamentes működés valószínűség eloszlási paramétereit meghatározni és következtetéseket levonni a meghibásodási ráta változásának Jellegéről T J U a rendszerelemek esetére. A meghibásodási ráta ^/ t/ hisztegramjának felépítéséhez a funkcionális rendszerelemek meghibásodásaival kapcsolatos statisztikai adatokat legalább egy-két éves üzemeltetési időszakra kell feldolgozni. A statisztika feldolgozását a repülőgéppark változásának figyelembevételével kell végezni, ami lehetővé teszi a funkcionális rendszerelemekben lezajló folyamatok üzemeltetés közbeni figyelését.

18 A kondicionáló rendszer műszaki karbantartása üzemeltetési költségeinek, munkaráfordításának és állásidejének csökkentése a végrehajtandó munkák mennyiségének csökkentésével és egy sor ellenőrzési nunka végrehajtási ciklusidejének a növelésével érhető el. Javítás során az üzemeltetési költségek, munkaráfordítások és állásidők csökkentését a helyreállítási munkák mennyiségének olyan meghatározása biztosítja, moly megfelel a légkondicionáló rendszor tényleges műszaki állapotának. FELHASZNÁLT IRJQALQM 1. Normi ljotnoj godnosztyi grazsdanszkih szamajljotov CCCP. 2. Burger I.A.: Technicseszkaja diagnosztika. Masinosztroenyie P.l. Kuznyecova: Osznovi posztroenyijá automatirizovannih szisztem kontrolja szlozsnih objektob Energijá, Snejder P.: Inzsenyernyije prcbléni teploprovodnosztyi M.IL Iljusin: Szisztemi obeszpecsenyija zsiznyegyijátyelnosztyi l szpaszényijá ekipazsej letatyelnih apparatov Akadémia Zsukovszkogo, 1986.

19 A. LÉCKONDICIOn ÁlÓ REN D SZER RÉSZLEGES Ü ZC nk EPESSÉCE ELVESZTÉSÉNEK

20 Különleges esemény kialakulásának valószínűségei a légkondicionáló rendszer funkcionális meghibásodása esetén 1 H Na *o 33 > a s a K e p U l é s l f e l t é t e l e k b o n y o l u l t t á v á l á s a a IA O rh 8 CNI >> 1 a 'O >> a o *9 a % c w N o ' o > ' -2 X> o C a a o O o 2 a ir\ 'o 8 \o o H <9 1 1 *B * *o i *o 'B -íf ^ Ó Í 8 a O. N B '9 'B O 9 >5 4* > tí tfl -H 9 ^ 9 O O 9 *9 X> *o «o ^ * * e O M i í P t to 9 9 a > > B 2. á' 6 9 > f * % O O o N 9 'B 9 'O X> +» :o u o > «9 'B O N M «O -H 9 > ~ "o '9 -o C J3 ^ W 9 S r-* XI xa 9 ^ a.o _ 6 H 9 H ^ «H k > ra '3 1-9 *0 -p 'B X> 9 9 co -< «S s < n n S H r í 's» O. > V. tí c ^ a á «'9 v O U Él a ^ o >1 M 1 9 '9 9 ' 9 1 U *9 «H 4 ra '9 9 N *9 9 oj n > 'B O t í « C 9 9 S.9 H x '9 9 *9 É< *9 O S 2 ' "fi N M -< s -q> S p r-l N '9 9 3 S > N 9 9 N 3 *» íl

21 az. Táblázat

22 Vörös Miklós rk.százados, főiskolai adjunktus: A REPÜLŐGÉP FEDÉLZETI RÁDIÓTECHNIKAI BERENDEZÉSEK MEGBÍZHATÓSÁGÁNAK MINŐSÍTÉSE BEVEZETÉS A rádiótechnikai berendezések egyik legfontosabb tulajdonsága a megbízhatóság. A megbízhatósági Jellemzők véletlenszerűen változó mennyiségek, meghatározásukkal a valószínűségszámítás, illetve a matematikai statisztika foglalkozik. A leggyakrabban használt megbízhatósági függvények közötti összefüggéseket az 1.táblázat tartalmazza. 1. táblázat Megnevezés R (t) P (t) f (t) M t ) Hibamentes működés valószínűsége, R(t) - é *» R Ct) Meghibásodás valószínűsége, F(t) 1 - r(t) Meghibásodás valószínűségének sűrűség-függvénye, f(t)? f ( u ) d u t Íf(u)du 0 J f <u)du t Meghibásodási ráta, A(t) t -ja(u)du e * t -ja(u)du 1-e * A fedélzeti rádiótechnikai berendezések minősítésére alkalmas megbízhatósági mutatók közül leggyakrabban használt az un. MTBF (Mean Time Betxeen Failurcs), mely a meghibásodások között eltelt átlagos időtartamot adja cég. Az MTBF következő fajtáit használják:

23 előírt (MT8Fe ) - egy új berendezés fejlesztői, gyártói számára a megrendelő által előírt érték; - prognosztizált vagy számított <MTBFp ) - a felhasznált rádióelektronikai alkatrészek laboratóriumi körülmények között meghatározott meghibásodási rátája és az áramköri struktúrák alapján, szabvány által előírt számítások útján nyort érték. A telepítés körülményeit figyelembe véve az USA MIL-STO-756 szabvány a következő szorzótényezőket írja elő: hajófedélzet x 1,0 mesterséges hold: repülőgép x 6,5 induló és leszálló pálya x 80 rakéta x 80 földkörüli pálya x 1,0 - laboratóriumi (MTBF^) - szabvány által előírt módon, laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok eredményeképpen nyert érték. A MIl-STO-781 szabvány szerint tervezett kisérlet lefolyását ffutatja az l.ábra. Ha a kisérlet időtartama alatt a meghibásodások száma a 2. zónába esik, a berendezést selejtessé nyilvánítják. Ha a meghibásodások száma a satírozott területen belül van, a berendezések eleget tesznek a követelményeknek. Az 1. zónába eső meghibásodási szám esetében a kisérletet addig folytatják, amíg a fenti két esemény közül valamelyik be nem következik. 1. ábra - üzemi (MTF8jj) - valós üzemeltetési körülmények között meghatározott érték (számításakor csak a légi üzemelési időt veszik figye- leröe). A tapasztalatok azt mutatják, hogy a valós körülmények között üzemelő berendezések meghibásodási valószínűsége gyakran nagyságrenddel nagyobb,

24 aint az előirt vagy a prognosztizált érték. A cikk célja a megbízhatósági mutatók számított és az üzemeltetés során nyert értékeinek összehasonlítása, a közöttük lévő eltérések lehetséges okainak feltárása, illetve az eltérések csökkentésére irányuló eredmények bemutatása. Számított és valós üzemeltetési körülmények között meghatározott megbízhatósági mutatók értékeinek összehasonlítása Az USA légierejében öt évig tartó, 12 fajta rádióelektronikai berendezést 10 különböző fegyverrendszerben, több tipusú repülőgép fedélzetén üzemeltetve nyert adatokat foglalja össze a 2. táblázat. Az összes üzemidő 1 7A0 000 óra volt, ebből óra jutott a légi üzemeltetésre. 2. táblázat MTBPp MTB?! MTBFÜ MTBFX Berendezés MT3?e MTB?0 MTBFe MTBFX *Ö3SZ *rep Hírközlő 2,43 1,23 o,25 o,36 1,31 " o,94 1,00 o,o5 o,32 1,41 Lokációs l,lo 1,25 o,28 o,51 2,2o " 1,48 l,o6 o,23 o,6o 2,17 " 2,25 1,59 0,11 o,2o 2,71 " 3,44 1,21 o,56 1,27 1,76 " 3,oo 1,72 o,o7 o,o7 1,42 Rádiónavigációs l,o5 o,96 o o C\ o,22 2,48 " 4,27 l,3o o,15 o,35 2,18 " 2,25 1,35 o,17 o,28 2,04 " l,ol 1,32 1,13 1,16 1,23 o,98 o,99 o,46 o,63 1,18

25 A táblázat adataiból megállapítható, hogy míg az előírt és a laboratóriumi MT8F értéke közeli, addig az üzemi és az előírt (vagy laboratóriumi) között nagy az eltérés. Az eltérések az alábbi okokra vezethetők vissza: 1. / A megbízhatóság értékelési (számítási) módszereinek eltérősége: - kis számú vizsgálat eredxénycinck általánosítása; - a laboratóriumi körülmények nem tudják teljes egészében modellezni a valós üzemeltetési viszonyokat; - ugyanazon Jelenség laboratóriumi, 111. valós üzemi körülmények között hibátlan működésnek vagy meghibásodásnak is számíthat. (Pl. MTBF.. meghatározásakor a műszaki kiszolgálás teljes folyamata - mely tartalmazza a technológia szerint előírt ellenőrzéseket és a tényleges meghibásodás esetében szükséges javítómunkát is - meghibásodásnak számít); - a laboratóriuni kísérletek és a valós üzemeltetés során különböző időalapot vesznek figyelembe MT8F meghatározásakor. MTBF^ számításakor a kísérlet időtartamának és az ez alatt bekövetkező meghibásodások számának hányadosát, míg MTBF.. meghatározásakor a trep légi üzemelési idő és az ehhez szükséges naptári időszak alatt bekövetkező meghibásodások hányadosát számítják. A berendezések azonban nemcsak repülés közben, hanem az előírt földi ellenőrző munkák végrehajtása során is működnek, s ez az időtartam jelentős lehet. A 2. táblázat tössz/trep oszlopában az összes üzemidő és a légi üzemidő hányadosa van feltüntetve. MT8Fe és MTBF.. értékei közelíthetőek, ha az utóbbi meghatározásakor a berendezés tögg2 üzemidejével számolnak (MTBFx/MT8Fü oszlop a 2. táblázatban). 2. / Az üzemeltetés sajátosságai. Az MTBFg és az MT8F közötti eltérés kb. 50 \-át az üzemeltetés körülményei okozzák: - legerősebb hatást a berendezések cseréjének intenzitása, a Javítás időtartama, a repülési feladat időtartama és bonyolultsága, valamint a berendezések üzemideje fejt ki;

26 a meghibásodások %-a kikapcsolt állapotban következik be. Jelenleg még nincs megbízható módszer a nem működó berendezések állapotára ható külső tényezők figyelembe vételére; - a Javítómunkák több mint cgyharmada nem magukra a berendezésekre, hanem a közöttük lévő csatlakozó és illesztő egységekre irányul, melyek ellenőrzése a hibaelhárítás után megköveteli a kapcsolódó berendezések bekapcsolását, így annak üzemidejét növeli; - a berendezések megbízhatóságára hatással van az üzemeltető és a kiszolgáló állomány felkészültsége, lelkiismeretes munkavégzése. 3./ A laboratóriumi és a való3 üzemeltetési körülmények közötti jelentős eltérés. Ezt bizonyítja, hogy az üzemeltetés során bekövetkező meghibásodások több mint felét külső behatások okozzák. Vadászrepülőgépeken és bombázókon végzett megfigyelések során az MT0Fe/MT0F.. érték 2, ,3 volt, ami a vadászgépekre ható erősebb külső hatások ismeretében szintén ezt támasztja alá. A külső tényezők közül legerősebb hatást a hőmérséklet, a vibráció és a páratartalom széles határok közötti, gyors, együttes változása fejti ki. A 2. ábrán a hőmérsékleti és a vibrációs terhelést mutatja valós repülési körülmények, valamint a MIl szabványnak megfelelő laboratóriumi vizsgálati körülmények között, (a/ ábrán: 1,2,3 - sivatagi, trópusi, ill. sarkvidéki üzemeltetés során mért értékek; 4 - szabvány által előírt változás; b/ ábrán: 1 - szabvány által előírt, 2,3 - normál repülés, ill. légilövészet esetében mért értékek). ["V.'J 2. ábra

27 A méréseket A-7 típusú repülőgép lokátorterében végezték. Szemmel látható a kísérleti és a valós üzemeltetési viszonyok közötti jelentős eltérés. A laboratóriumi vizoálati módszerek korszerűsítése Az eddig leírtak alapján nyilvánvaló, hogy a rádiótechnikai berendezések megbízhatóságának meghatározásakor a valós üzemeltetési viszonyokat a lehetőség szerint legjobban megközelítő laboratóriumi kísérleti körülményeket kell biztosítani. A mérésértékeléshez nélkülözhetetlen új előírások és szabványok kidolgozása. A korszerűsítést célzó intézkedések két csoportba sorolhatók. Az első csoportba az adatgyűjtés szervezési kérdései tartoznak. Egységesíteni kell a mérésadat-gyűjtés rendszerét, valamint azonos meghibásodási kritériumokat kell alkalmazni a vizsgálatok és az üzemeltetés során. A második csoportot a vizsgáló berendezések korszerűsítésére irányuló műszaki megoldások, elképzelések alkotják. Ezek nem ritkán nagyságrendekkel több anyagi befektetést követelnek, mint a hagyományos technika. A vizsgálati körülmények korszerűsítése Alapvető cél, hogy a laboratóriumi körülmények minél jobban megközelítsék a valós üzeraeltetési viszonyokat. Ennek érdekében: - a kísérleteket a repülőgép típusának, a vizsgált berendezés fajtájának és a fedélzeten történő elhelyezésének, valamint a jellegzetes repülési üzemmódoknak a figyelembe vételével kell kialakítani; - a kísérletek során az állóhelyen történő működést és a berendezés kikapcsolt állapotát is szimulálni kell; - imitálni kell az üzemeltetés földrajzi környezetének jellegzetes klimatikus viszonyait;

28 széleskörűen kell alkalmazni a repülés közben szerzett, valamint a matematikai modellezés során nyert adatokat, tapasztalatokat; - a kisérlettervezés és a fakt-analizis eszközeivel racionalizálni kell a vizsgálatok során alkalmazott külső behatások időbeli sorrendjét; - a laboratóriumi vizsgálatok során a berendezéseket igénybe vevő hatásokat komplex módon, azaz egyidejűleg kell létrehozni, és dinamikusan, a közöttük lévő kölcsönhatásnak megfelelően kell változtatni. A MIL-ST0-810 szabványnak megfelelő vizsgálati ciklust mutat a 3. ábra. u - tápfeszültség; f - páratartalom; 1 - hőmérséklet; 2 - páratartalom; 3 - nyomás (magasság); 3. ábra A - vibráció A vizsgálati programok korszerűsítése Az új laboratóriumi vizsgálati eljárások közös jellemzője a komplex behatássorozat létrehozása. A 3. táblázat és a A. ábra a G n r m a n cég általjavasolt komplex behatássorozatot ábrázolja. Egy vizsgálati ciklus a repülőgép összes lehetséges, valós körülmények között regisztrált üzemmódját magába foglalja.

29 táblázat Szakasz Megnevezés Időtartam 3erendezé3 állapota A Pöldi üzem (hideg nap) 30 perc Bekapcsolva B 2nelkedés Berendezésfüg- - C Peladatvégrehaj tás * D Süllyedés (meleg nap) " Xikapcsolva 3 Pöldi állóhely (") 30 perc P Pöldi üzem (") " " G Etaelkecés Berendezésfüggő " H Peladatvégreha,) tás " I Süllyedés (hideg nap) * J Pöldi állóhely (hideg nap ) 30 perc n A. ábra

30 A komplex vizsgálatok hatékonyságát bizonyítják a következő áriátok. Az F-4 repülőgépek íeszültségszabályozó paneljének gyakori meghibásodása miatt 101 darabot komplex vizsgálatra bocsátottak. A vizsgálat során Hz spektrumú, 25 g vibrációs terhelést koitoináltak <- 60 -f - 125) C közötti hőoérséklctváltozással. A vizsgált panelok közül 82 esetben jelentkezett meghibásodás, alapvetően az összekötő elemek gyengesége miatt. Az AN/ARN-84 navigációs lokátor MT9F.. értéke óra volt, mely a komplex vizsgálatok befejeződése után órára növekedett. A vizsgáló rendszerek korszerűsítése A kísérleti módszerek és programok változása szükségessé teszi 3 vizsgáló rendszerek korszerűsítését is (5. ábra). ncftcisoó OBaztaun * INGER nooo-i h n o m í t As A külső behatásokat (ingereket) létrehozó berendezések olyan zárt vizsgálókamrák, melyek dinamikusan változó környezeti hatásokat (hőmérséklet, nyomás, páratartalom, vibráció) képesek egyidejűleg, programvezérlés alapján létrehozni. Az univerzális berendezések mellett rohamosan terjednek a specializált, csak adott típusú fedélzeti rádiótechnikai rendszer vizsgálatára alkalmas eszközök is. A mérési eljárást megvalósító mérőrendszer, mérőkészülékek, mérőműszerek, jelátvivő és jelfeldolgozó egységek, atíatrcgisztrálő készülékek és vezérlők meghatározott (szabványosított) információs kapcsolatokkal rendszerbe tervezett együttese. A mérőrendszer fontos jellemzője a rugalmasság, az egyszerű változtathatóság, a bővíthetőség. Szinte kizárólagos korszerű rendszerek esetében a jelfeldolgozási és vezérlési funkciók számítógépekkel való elvégzése.

31 Meghatározd jelentőségű az ember - gép, Ü l. a méréstechnikus - mérőrendszer kapcsolat szempontjából a komfortos, elektronlkus kezelői felület. összefoglalás Az elmondottak alapján megállapíthatjuk, hogy a laboratóriumban mért és a valós üzemeltetési körülmények között nyert megbízhatósági jellemzők közötti jelentős eltérést alapvetően a kísérletek által csak közelítően imitált külső környezeti hatások okozzák. A laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek további pontosítása céljából a következő módszereket kell alkalmazni. - a rádiótechnikai berendezések megbízhatósági analízisét szélesebb, több összefüggést feltáró statisztikai adathalmaz alapján kell nyerni, mely figyelembe veszi a konkrét repülőgép típust, a vizsgált berendezés fajtáját, elhelyezését a fedélzeten, az üzemeltetési légi és földi sajátosságait, tapasztalatait; - a berendezéseket igénybe vevő külső hatásokat komplex módon, azaz egyidejűleg kell létrehozni és dinamikusan, a közötti* lévő kölcsönhatásnak megfelelően kell változtatni; - kiegészítő külső hatásokat is létre kell hozni (pl. elektromos hálózatokban létrejöbö tranziens folyamatok, berendezések szállítása, raktározása, kikapcsolt állapotban); - gyorsított laboratóriumi vizsgálati módszereket kell kidolgozni, különös tekintettel a magas MTBF-el rendelkező berendezések részére; - új, a fenti követelményeknek megfelelő szabványokat és mérésértékelési eljárásokat kell kidolgozni.

32 FELHASZNÁLT IRODALOM 1. Szerk. Dr.Schnell: Jelek és rendszerek méréstechnikája Műszaki Könyvkiadd, Zarubeznaa Radioelektronika, 1980/1. 2. Or. Házmán: Elektronikai berendezések tervezése Műszaki Könyvkiadó, 1937.

33 Körmendi Géza nk.őrnagy, főiskolai adjunktus: GÁZTURBINA FORGÓLAPÁT-KOSZORÚ ÉS A TURBINÁHOZ KÖZÖTTI RADIÁLIS RÉS HATÁ5A A TUR3INAF0K0ZAT HATÁSFOKÁRA A gázturbina forgórész beékelődésének elkerülése érdekében a turbina lapátvég és az állórész között meghatározott nagyságú radiális résnek kell lennie. A radiális rés szükséges értékét hagyományos gázturbináknál a hajtómű hideg állapotában abból a megfontolásból állapítják meg, hogy sem indításkor, sem a hajtómű leállíltásakor ne következhessen be a lapátvég és a ház érintkezése. A hajtómű indításakor a forgólapátok hőmérséklete gyorsabban növekszik, mint a turbinaház hőmérséklete, ugyanakkor a íorgólapátok a rájuk ható centrifugális erő miatt rugalmasan meg is nyúlnak. A turbinaház geometriai formája és hőmérsékleti viszonyai kisebb átmérő-növekedést tesznek lehetővé a hajtómű indításakor, mint amilyen mértékű a forgólapátok sugárirányú megnyúlása. Ezáltal higed hajtóműre rosszul megállapított rés esetén összeérhet a forgólapát vége és a turbinaház. A ház és a lapát érintkezése a turbina sérülését, szélsőséges esetben az álló- és forgórész összeékelődését erednényezi. A hajtómű leállításakor a forgólapátok hőmérséklete lassabban csökken, mint a turbinaház hőmérséklete, így leálláskor is előfordulhat - helytelen szerelési rés mellett - a turbina sérülése. A hajtómű állandósult üzemmódján a felmelegedés és a lapátok rugalmas megnyúlása miatt a radiális rés kisebb, mint álló hajtóműnél. Az eddigiekből látható, hogy a radiális rés értéke a hajtómű üzemódjától nagymértékben függ. A célszerűség azt diktálja, hogy ez minél kisebb legyen a hajtómű valamennyi üzemmódján, emiatt korszerű gázturbinás hajtóműveknél már alkalmazzák a rés-szabályozó rendszereket.

34 A radiális rés nagyságának hatása a fokozat működésére A radiális rést, oint egy vékonyfalú hengergyűrűt lehet elképzelni, ahol a gyűrű belső átmérője a lapátvég-átmérő, külső átmérője a házátraérő, a gyűrű szélessége pedig közelítőleg egyenlő a lapátvégprofil húrjával. Ebben a hengergyűrűben igen bonyolult áramlási viszonyok alakulnak ki. Magában a résben átáramló gázban is háromdimenziós áramlások jelennek meg, ezzel együtt a résben áramló gáz kölcsönhatásban van a lapátok között kialakuló páros örvényekkel. A radiális rés kis értéko <0,5-1,5 irm) miatt a résben létrejövő sugárirányú áramlás elhanyagolható, így az áramlást síkáramlásként lehet felfogni, amely két összetevőből áll. Tengelyirányú átáramlás 1. Az álló-terelő lapátokból kilépő gázáram egy része a gyűrű alakú radiális résen keresztüláramlik a forgólapátok végei felett. A gázáramlás nem tengelyirányú, hanem oc^-nél nagyobb szögű a gáz viszkozitása és a főáramlással való kölcsönhatása miatt. Az ilyen irányú átáramlást tengelyirányúnak nevezik. Kerületi irányú átáramlás 2. A lapát homorú és domború oldalán eltérő a gáznyomás, emiatt a homorú oldalról a lapátvég felett a gáz egy része átáramlik a domború oldalra. Az átáramlás hatása ugyanaz, mint véges szárnynál az indukált ellenállás. Ezt az átáramlást feltételesen kerületi irányúnak nevezik.

35 A tengelyirányban átáranló gáz viszonyított mennyisége állandó cirkulációs fokozatnál ( Cja * const.) A «t - a radiális résen 1 sec alatt tengelyiránybon átáramló gáztömeg, m - a turbinafokozat gázfogyasztása, a radiális rés viszonyított keresztmetszet területe, Arés - a radiális rés keresztmetszet területe, A - a turbina áramlási csatorna keresztmetszet területe, <T - a lapátvég és turbinaház közötti távolság, 0" - a turbinaház belső átmérője, h - a lapáttő és a ház közötti radiális távolság, köz s ^k öz - a fokozat közepes átmérője, - a résen átáramló gáz sűrűsége, - a gáz sűrűsége a fokozat közepes átmérőjénél.

36 Az alkalmazott jelölések a mellékelt áöra alapján értelmezhetők: Az 1.2. kifejezés abban az esetben igaz, ha az áramlási keresztmetszeteket kiterítjük és cf*d", valamint h 0kö2 oldalhosszúságú téglalapokként fogjuk fel. Turbinafokozat geometriai méretei A kerületi irányban átáramló összefüggéssel határozható meg: viszonyított gázmennyiség értéke az alábbi A 0^ y U : b <T- Z A yu. - a radiális résen 1 sec alatt kerületi irányban átáramló gáztömeg, - átömlési tényező (/ &0,6), b - lapátvég profil húrhossza, z - lapátok száma a fokozatban, WK - gáz kerületi irányú lapátvég feletti átáraralási sebessége (egyszerűsítő feltételként elfogadható, hogy W2 - a fokozatból kilépő gáz relatív sebessége.

37 A kilépő keresztmetszet sebességi háromszögéből látható, hogy V 1 = Turöinafokozat sebességi háromszöge Az 1.3. és 1.4., valamint a 0,6 és te Wj feltételek figyelembevételével 1.5. Az 1.5. kifejezésben szereplő t a lapátosztás. Az 1.1. és 1.5. kifejezéseket összeadva meghatározható a radiális résen másodpercenként átáramló teljes gáztömeg: A radiális résen átáramló gáz csökkenti a turbina nyomatékét és a hatásfok csökkenését okozza. Állandó cirkulációs turbínafokozatoknál a nyomaték, illetve mechanikai hatásfok-csökkenés arányos a tengelyirányban átáramló gáz viszonyított tömegével. A kerületi irányban átáramló gáz energiáját a turbina nem tudja teljes egészében hasznosítani, mivel a belépőéi közelében a gáz munkavégzés nélkül áramlik át a lapát homorú oldaláról a domború oldalára. A kilépőéi közelében kialakuló kerületi irányú átáramlás lényegesen kisebb veszteséget

38 okoz, mivel itt már a gáz energiájának nagyobb részét a turbina felhasználta. A kilépőéinél átáramló gáz már veszteséget ncn okoz, mivel energiáját átadta a turbinának. így feltételezhető, hogy a kerületi irányban átáramló gáz energiájának fele nem veszteségként fog jelentkezni, hanem a turbina munkájává alakul át. A radiális résen fellépő veszteségeket a rés hatásfokával lehet figyelembe venni. A turbina hatásfokának számításakor a résnélküli turbina hatásfokát reg kell szorozni a rés hatásfokkal, ami azt jelenti, hogy az így meghatározott hatásfok már tartalmazza a radiális rés okozta veszteségeket is. Az 1.8. kifejezés felhasználásával megállapítható, hogy a viszonyított radiális rés 1 V o s növekedése a turbina hatásfok 1,5-2,5 V o s csökkenését okozza. A radiális rés okozta veszteség csökkentésének lehetséges módjai A gázturbinák hőmérsékleti viszonyait a hajtómű üzemmódja határozza meg, így adott szerelési rés esetén üzem közben a radiális rés nagysága minden üzetrmddon más és más. Az eltérő nagyságú radiális rés eltérő hatásfokokat eredményez az üzemmód függvényében. A tervező irodák arra törekedtek, hogy egyrészt csökkentsék a radiális rés nagyságát, ami csak egy bizonyos határig lehetséges, másrészt arra, hogy a rés értéke lehetőleg ne legyen üzeimód-függő mennyiség.

39 A résesekk (intés eredményei már megtalálhatók az üzemelő hajtóműveken mint a lapátvégek bandázs-gyűrűvel való egyesítése. Ez a kialakítás teljes mértékben megakadályozza a kerületi irányú átáramlást. A bandázs-gyűrű külső hengeres felületén általában kialakítanak egy 2-3 fogú labirint-fésűt, amely a turbinaházhoz erősített könnyen koptatható betét alatt fut. Ez a megoldás nagymértékben képes csökkenteni a tengelyirányú átársmlás okozta veszteséget is. Sandázsgyűrűvel ellátott turbinalapát Amennyiben a bandázs-gyűrűn nem alakítanak ki labirint-fésűt, úgy a hatás fok-növekedés lényegesen kisebb mértékű lesz. A bandázs-gyűrű kialakítása csökkenti a lapátok kisfrekvenciás vibrációs terhelését is. Heg kell azonban jegyezni, hogy a lapátvég tömegének növekedése a lapátra ható húzóigénybevétel jelentős növekedését okozza. A házhoz erősített, könnyen koptatható betét általában 0,1-0,15 mm vastagságú fóliából kialakított oéhsejt szerkezet, amelynek magassága 2-3 mm. A méhsejt-szerkezetet a veszteségek csökkentésére töltőanyaggal töltik ki. Töltőanyag nélküli néhsejt-szerkezet helytelen méretkiválasztása a fellépő intenzív turbulencia miatt a turbinafokozat hatásfokának csökkenését okozhatja. A radiális rés csökkentésének másik, az előzőnél hatásosabb módszere a rés üzemmódtól függő szabályozása. A hajtómű állancósult üzeirmódjain - elsősorban utazó üzemmódon - a szabályozó rendszer mindig kisebb rést állít be, mint átmeneti üzemmódokon.

40 A rés értékének szabályozása a turbinaház egyes alkatrészei szabályozott hűtésével valósítható meg. Például az JT90-59/70 típusú kétáramú gázturbinás sugárhajtómű turbinájának házát levegövezetó csatornák veszik körül, amelyekbe beáramló levegő aennységének változtatásával szabályozható a forgólapátok felett lévő házrész hőmérséklete, így geometriai méretének szabályozása biztosítja a mindenkori legkisebb radiális rés fenntartását, így a turbina hatásfokának maximális értéken tartását. A házrész geometriai méretének szabályozása biztosítja a mindenkori legkisebb radiális rés fenntartását, így a turbina hatásfokának maximális értéken tartását. Az ábrán látható aktív résszabályozó-rendszer lehetővé tette utazó üzemmódon a hajtómű tüzelőanyag-fogyasztásának 0,6-0,9 \-os csökkentését. JT90-S9/70 hajtómű turbinaház hűtőrendszere Egy másik alkalmazott megoldás a forgólapátok felett elhelyezkedő úszó bandázsgyűrű. A gyűrűt szegmensek alkotják, amelyek az úszó tartógyűrűre vannak sajtolva. Az úszógyűrű tengelyirányú elmozdulását a csavarokkal rögzített támasztó betétek akadályozzák meg. A támasztó betétek hornyaiban áramló hűtőlevegőt

41 furatokon keresztül vezetik az úszó bandázsgyűrűre, így a lcvegőrennyiség változtatásával bármilyen üzemmódon biztosítható a gyűrű szükséges átmérője, ezzel pedig a minimális radiális rés. Radiális rés aktív szabályozása úszógyűrűvel A gyűrű radiális irányú elmozdulása excentrikus forgórész beépítés mellett is biztosítja a teljes kerület mentén a minimális rést, így a maximális turbinahatásfokot. Az 3ktfv résszabályozó-rendszer alkalmazását megnehezíti, hogy a rés nagysága igen sok tényezőtől függ. A teljosség igénye nélkül a rést befolyásoló néhány ilyen tényező, a hajtómű nunkaközegének hőmérséklete, fordulatszáma, vibráció mértéke, a hajtómű elemeinek rugalmassága. A sok befolyásoló tényező figyelenöevétele csak számítógép alkalmazásával lehetséges, amely minden időpillanatra meghatározza a minimális rés fenntartásához szükséges hűtőlevegő mennyiséget. Az aktív résszabályozó-rendszer bonyolultsága és ráfordítási költségei miatt jelenleg még kevés, csak igen nagy szériában gyártott gázturbinás hajtóműveknél lehet ezt a rendszert megtalálni.

42 FELHASZNÁLT irqoalom 1. P.K.Kazantízsan - íl.o.tihonov - A.K.Jankó: Repülőgép hajtóművek elmélete Masínosztroenie Moszka V.H. Abianc: Repülőgép gázturbinák elmélete Masinosztroenie Moszkva Sz.I. lovinszkij Linko - 6.R. Anucskik: Repülőgép gázturbinás hajtóművek szerkezete, tervezésének alapjai Masinosztroenic Moszkva Warren, Davis: Floating expansion control ring

43 41 Óvári Gyula rt<.őrnagy, főiskolai docens: ElCftENYILAZOTT SZÁRNYAK ALKALVAZtóÍNAK LEHETŐSÉGE ÉS KORLÁTÁI HAVGSE3ESSÉC FELETTI VADÁSZREPÜLŐGÉPEKEN A SO-as évek első felétől a külföldi szaksajtó mind gyakrabban adott hírt egy új, szokatlan formájú, clőrenyllazott szárnyú szuperszónikus vadászrepülőgép megjelenéséről, illetve kísérleti repüléseiről. Tervek szerint - amennyiben a berepülési program igazolja az előzetes elvárásokat - ez a gép, az x-29-es lesz az ezredforduló egyik nagy szériában gyártott katonai légijórmőve. Mivel ezidáig a repüléstörténct alig jegyzett fel hírt előrenyilazott szárnyú repülőgép sorozatgyártásáról (hangsebesség felettiről pedig egyáltalán nem!), célszerű megvizsgálni: - mi tette szükségessé vsgy lehetővé e kontrukciós megoldást? - milyen előnyöket, hátrányokat hordoz? - vannak-e korlátjai az alkalmazhatóságának? X«4$* ^ ~ X * o #.. ~ r \. [ ftí JJ ' (4 1.4 D, 1. ábra M Közel fél évszázada ismert, hogy nagyobb repülési sebességeken (M>»^ ) a légellenállás csökkentésének elengedhetetlen feltétele a nyilazott szárnyak alkalmazása. Minél nagyobb a nyilazási szög (\ ), annál kisebb a légellenállás értéke (l.a. ábra), annál kevésbé mozdul el a szárny húrja mentén az AC-tengely (l.b. ábra). Ez utóbbi M«0,9-l,4 tartományban a hosszstabilitást befolyásolja kedvezően. A repülőgép kereszttengelyéhez képest a szárny hátra pozitívan ( \ > 0), vagy előre negatívan ( ^ < 0) lehet nyilazva. E két lehetőség közül az aerodinamikai és stabilitási szempontok az utóbbi; a - hagyományos

44 szerkezeti anyagokra épülő - szilárdsági megfontolások az előbbi megoldás alkalmazását teszik indokolttá. A különbözőség alapvető oka az, hegy hátranyilazott szárnynál a hosszirányú áramlás a szárnyvég felé, előrenyilazott szárnynál a szárnytő irányába fordul el (2. tóra). Ennek következtében megváltozik a légerők terjedtségként! meg- 2. ábra oszlása. Előronyllazott szárnynál 3 nagyobb terhelés a szárnyvégről a szárny tőrészére kerül. Ebben az esetben - azonos nagyságú légerőt feltételezve - csökken a hajlító igénybevétel (5-10 \-kal), ezáltal a szárnyszerkezet tömegének akár 10 \-os csökkentése is lehetővé válik. A megváltozott áramlási viszonyok következtében 32 áramláslcszakad.is is először a szárnytő hátsó részén alakul ki. Ez fokozott billenésbiztonságot és egy - a dugóhúzóba esést megakadályozó - emelónyematékot eredményez. A megváltozott áramlási viszonyok következtében hangsebesség alatti tartományban kisebbek lesznek a szárnyvégi feláramlás (indukció) okozta veszteségek. Ennek eredményeként a légellenállás mintegy \-kal csökken, ami csökkenti a hajtómű tolóerő szükségletet, illetve a< j ábra b hasonló orányű tüzclőanyag- -megtakarítást tesz lehetővé. A kisebb légellenállás (cx) miatt M < 1 esetén megnő a nép jósági 3záma (K «c /c ) is O.b. ábra).

45 Az előrcnyilazott szárny módosult körüláranlása következtében nagyobb lesz az üzemi állásszög tartomány (5.a. ábra), ami viszont a gép manővcr- -jellemzőit befolyásolja. Az előrcnyilazott szárnyakat valamivel hátrább knll a törzshöz rögzíteni, amint a hátranyílazottakat, ebből adódóan: - a szárny törzsön átmenő teherviselő elemei (főtartók, segédtartók stb.) is hátrább kerülnek, ami a törzs belső tereinek hatékonyabb kihasználását teszi lehetővé; - jól alkalmazható a felület- (tér-) szabály, így közel optimális törzsfonna alakítható ki. A számított előnyös tulajdonságok ellenére a AO-es években épített néhány kísérleti konstrukció kivételével (A. ábra) a 80-as évekig mindössze egyetlen kisszériájú, elörcnyilazott szárnyú repülőgép készült (az \ : -l5 -os nyilazási szögű HF8-320 Hanga). A tartózkodás alapvető oka a hagyományos anyagból készült, előrenyilazott szárnyak nagyfokú divergencia-hajlama. Valamennyi szárny a rajta ébredő légerők hatására, rugalmassága következtében többé-kové3bö felhajiik. Egyenes szárnyak ( \ 0) esetében csak a fclhajlás megengedett mértékét kell konstrukciósán korlátozni (5. ábra), nyilazott szárnyaknál azonban a szerkezeti, szilárdsági sajátosságokból adódó olcsavarodást is figyelembe kell venni.

46 Hátrány Halott szárnyaknál C ^ > 0> ez nem jelent gondot, mert a szárny clftrc csavarodik, az állásszög csökkenése felhajtóerő csökkentő hatást fejt ki. Enne* eredményűként kisebb lesz a felhajtás es ezáltal az el csavarodás mértéke is. Eiőcenyíl8zotí szárnynál ( \ < 0) a hatás époan ellentétes, az eiesavaredás (ön-) gerjesztő légeröt hoz létre. Mivel a szárny rugalmas tulajdonságai a teriedség centén változnak, az elcsavarodás mértéke is különbözni foq egyes szárnyaetszetekben. A legnagyobb értéket a szárnyvégeken éri el, itt a növekmény Ao C a c-lö is lehet (5. a. és b. ábra). 5. ábra A divergencia kritikus sebessége a. _ T l j 2 c : A V S = [ ^SZT-^c' i ( I - - f c 1 X "fj" t9x] összefüggés alapján számolható, ahol A - szárnyfeliilet; Cl, El - a szárny csavard és hajlító merevsége; XSZT XAC - a szerkezeti tengely és AC-tongely viszonylagos távolsága a húron (h);

47 a levegő sűrösépe; - egységnyi állásszög változás által létrehozott felhajtóerő-tényez?, változás; - sz fesztávolságú szárny karcsúsága. A néveioben a jel előrenyilazott ( \ < 0 ) o jel hátranyilazott (*\> 0) szárnyra vonatkozik. Ennek megfelelően az előrenyilazás növekedésével csökken a divergencia kritikus sebessége. Ez derül ki a 6. ábra alapján is. A szárnyak tipikus acroslasztikus jelenségei, a flatter, reverzálás és divergencia közül elónyilazottakr8*^< -15 értéket követően az utóbbi a legveszélyesebb. A divergencia kritikus sebessége Cv^) a szárny konstrukciós elórccsavarásáva! kismértékben növelhető, de a jelenséget teljesen kiküszöbölő csavarónorcvség (GI) hagyományos szerkezeti anyagokkal (pl. A1 -ötvözetek) csak a gazdaságosnál lényegesen nagyobb tömeg beépítésével biztosítható. A probléma megoldására a 70-os évek közepe után, a kompozit anyagok széleskörű elterjedését követően nyílt lehetőség. Az első repülést 1904-ben végrehajtó, szériagyártásra szánt, = -33 szárnynyilazású, szuperkritikus profilú Grutman X-29-es repülőgép már ennek megfelelően került kialakításra (7. ábra). A szárny szerkezeti tömege az ekvivalens hátrány!lazotthoz képes 10 %-kal csökkent úgy, hogy a divergencia-veszély is teljesen megszűnt.

48 4 6 A szárny hagyományos teherviselőrentíszcro ífőtartók, hossznerevftők) titánís alumínium-ötvözetekből készültek, a borítás viszont többrétegű, Irányított, feszített szénszálas kompozít anyagból. A szénszálak olfifcszítettságc, mennyisége Irányonként a várható igénybevételek arányában került reghatározásra. Az x-29-es repülőgép esetében, a gép hossztengelyére (x) merőleges, illetve az azzal párhuzamos szénszálak aránya míg az e két iránnyal 45n-os (a szerkezett tengellyel 9 -os) szöget bezáró szénszálaké 60 \ (8. ábra). A feszített, irányított szénszálak hatására a szárny rugalmas felhajlásakor a orofil kissé előrecsavarodik, ami a divergencia létrejöttét kiküszöböli. Az így kialakított szárnyszerkezet előre meghatározott külső függesztmények felszerelése esetén Is megfelelő szilárdsági tartalékkal rendelkezik. A divergencia elhárítás többoldalú biztosítására és a változatlanul fennálló flatter-veszély megelőzésére (Id. 6.ábra. "X< 0 tartomány!) a szárny külső flaporonjalnak f= kombinált csűrő * fékszárny) automatikusan vezérelt mozgatásával fid. 7.ábra) tartják az elcsavarodási megengedett értékhatárok között. A típus kísérleti gépeivel végrehajtott többszáz felszállás a repülési tulajdonságokat illetően a tervezők elvárásait maradéktalanul igazolta.

49 FELHASZNÁLT IRODAION 1. / Chin J. - Berman H. - Ellinwood 3.: X-29 A flight control system design experiences AIAA GUID.AND.CONTR.CONF, SAN DIEGO, CALIFORNIA, COLLECT.TECHN.PAPER S.I p / Howe Dennis: Aircraft that fly backwards? The applicatioo of forward swept wings AERONAUTIC OOURNAL N 868 D / Jerzy Swíndzinski: Tajemnica ujesncgo skosu SXRZYDLATA PQLSKA , N 49 (1276 ) A./ Poll.D.I.A. - Qiu Cheng.Hao: Somé effects of sweep directlon and Strakes bor wings with Sharp leading edges AER0NSUTIC OCURtlAL 1984,88 H / Rimer M. - Chipman R. - Mercadantc R.: Oivcrgence suppressíon system fór a forward swept wing configuration wlth wing-mountcd Stores AIAA PAPER o / Souahi A.: Assessment of certain merits of FSM and eífect of tho sing of the sweep anglc on the stressing of a wing structure AERONAUHC JOURNAL 1983., 87. N 868 p / Uhuad G.C. - Weeks T.M. - Large R.: Hind tűnnél investigatíon of transonic aerodynamic charactcristícs of forward swept wings JOURNAL AIRCRAFT , H 3 p / Weisshaar Terrence A. - Zeiler Thomas A. - Hertz Terrence 3. - Shirk Michael H.: Flutter of forward swept wings analyses and tcsts AAIA/ASME/ASCE/AHS 23 rd. SRUCT.0YN.AND.MATER.CONF. NEW 0RLEANS, LA, COLLECT.TECHN.PAP.PT.2. NEM YORK, sa / X-29 gees supcrsonic FLIGHT INTERNATIONAL 1986.jan.18. p. 21.

50 L u d á n y l L a j o s n k. ő r n a g y, f ő i s k o l a i a d j u n k t u s : A RÍTE RENDSZEREK ÜZEtfJENTARTÁS/ílAX OPTIMALIZÍ'JSA (A 21/E EW U KRITIKÁJA) Az üzeaöentartás a következő fő célok megoldására törekszik: - a repülőtechnika üzemképes állapotának biztosítása; - a szükséges repülési idő biztosítása az üzemképesség magas szinten tartása mellett; - a repülőtechnika biztonságos működésének folyamatos biztosítása. Nyilvánvaló, hogy a repülőtechnika üzembentartása akkor Jó, ha a levegőben minél kevesebb meghibásodás fordul elő, illetve a hibafeltáró tevékenység során tlgy elő lehet készíteni a repülőgépet repüléshez, hogy a levegőben csak a véletlenszerű, előre nem látható meghibásodások forduljanak elő. Azonban nem lehet a repülőtechnikákat állandóan ellenőrzési, Javítási állapotban tartani, mert ez a harckészültséget veszélyeztetné. Tudjuk azt is, hegy a mai korszerű repülőtechnikákon a szakág rendszerek integrálódnak és nem csak berendezésekről, hanem már komplexumairól beszélhetünk. Egyre nagyobb mértékűek mind a szakágak, mind a szakágakon belüli együtteűkötíések, minek következtében a rendszerek üzembentartása bonyolultabbá és munkaigényesebbé válik. Ismeretes az is, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a repiilficsapatoknál egyenlőre nem várható az egyre öregedő repülőtechnika lecserélése korszerűbb típussal. A meglévő, üzemeltetett technikák hibagörbéi az előrehaladott üzemidők miatt egyre inkább emelkedő tendenciát mutatnak, ugyanakkor a gyakorlatban meglévő és alkalmazott hibabehatárolási módszerek nem elégítik ki az együttműködő rendszerek által támasztott követelményeket. Éppen az "elöregedési", elhasználódási folyamatból adódik, hogy a funkcionálisan kapcsolódó rendszerek együttműködési paraméterei lassan, de biztosan a tűrésmező alsó vagy felső tűréshatárait megközelítik. Tehát meg kellene oldani 3 paraméterek prognosztizálását is. így a rendszerek diagnosztikája a reoülőtechnika üzembentartása során felveti azt az igényt, miszerint célszerű egy olyan ellenőrzési algoritmust (technológiát) kidolgozni, amely egyidőben háromféle követelménynek kell, hogy eleget tegyen:

51 biztosítsa az összes RíTE-rendszer üzemképességét a század szintű ellenérzéshez szükséges ellenőrző berendezésekkel, - az ellenőrzési algoritmus munk3- és időigénye tartson a minimumhoz, - blokkmélységig diagnosztizáló program legyen. A paraméterek prognosztikai szempontból történő kiválasztása, valamint a prognosztika gyakorlati megvalósíthatósága külön megfontolást igényel, amely nem témája ennek írásnak. A cikk a 75A tipusú repülőgép együttműködő RATE-rendszerei üzembentartásával foglalkozik a fent említett 3-as követelmény figyelembevételével. összehasonlítási alapot szolgáltat a 21-E Egységes Műszaki Kiszolgálási Szakutasításban foglalt üzembentartási feladatokhoz /l/. Egy ellenőrzési algoritmus kidolgozásakor az ellenőrzendő rendszer működési vázlatából kell kiindulni (l.sz. ábra). Az ábrán A; 8;... G-vel vannak jelölve az ellenőrzendő blokkok, Zj, Z2,... Zjj-el a blokkok ki- és bemeneti paraméterei, melyek a funkcionális működését biztosítják, I, II, III-nal az egyes blokkokat stimuláló ellenőrző berendezések. Megkülönböztető jelzéssel (Z*... Z ^ ) azok a paraméterek vannak jelölve, melyek kontroll csatlakozókra vannak kivezetve, tehát a rendszer megbontása nélkül ellenőrizhetők, mérhetők. Első lépésben felírjuk a kimenőjel-blokk mátrixát (KBM>fQjl ), amely lényegében a kimenőjelek, és blokkok incidencia mátrixa. Hasonló módon a második lépésben megadjuk a bemenőjel-blokk mátrixot (83M=[Q^J ) - l.sz. ábra. Harmadik lépésként egy sor matematikai művelet elvégzése után megkapjuk a rendszermátrixot l YR3 (2.sz. ábra). Melyek ezek a lépések? -Végrehajtjuk a [ Q 2l éscq^ T-transzponált mátrixok BOOLE-al- gebra szerinti szorzását. - A szorzás után kapott mátrixban az "1 helyére (tehát ott, ahol van funkcionális kapcsolat a kimenő- és bemenőjel között) beírjuk a blokkvázlat alapján a megfelelő blokkok megnevezéseit. ( q y. 1 a'ij i!... )

52 Majd végezetül ahhoz, hogy megkapjuk a J.sz. ábra 4. lépésében ábrázolt [ y r1-» BPM-mátrixot, a rendszermátrix bemenetelre vizsgőló- -vektorokat "kapcsolva" figyeljük a kimeneteken megjelenő válaszjei- -vcktorckat. Ezt ciklikusan ismételve és a válaszjel-vektorokat binárisan szuirmázva végezetül megkapjuk a blokk-paraméter mátrixot (2.sz. ábra). Negyedik lépésben a C3PM]-dól kihúzzuk azokat a blokk-paraméter vektorokat, melyeknek mérési lehetőségei a blokkvázlat alapján nincsenek biztosítva, így a minimalizált.min. [BPMj mátrixhoz jutunk (3.sz.ábra 5. lépés). A kapott minimalizált [8PM] elemzése során a következőket állapíthatjuk eeg: - A mátrix a vizsgált rendszer matematikai modellje, amely megmutatja, hogy valamelyik blokk meghibásodása mely paraméterekre van kihatással. A nátrix "l"-ei azt jelentik, hogy a vizsgált (meghibásodott) blokk mely paraméter tűrésmezőn kívülre történő kilépését, azaz meghibásodási Jelenséget ckozza. - A sorok szumázott értékei a diagnosztizálási sorrendet határozzák meg, azaz a diagnosztizálás a legnagyobb 2 -értékkel kezdődik, majd folytatódik az utána eggyel kevesebbel, stb. - A ain. C8PMj-oszlop (azaz paraméter) szerinti elemzésből kitűnik, hogy a vizsgált paraméterre mely blokkok lehetnek kihatással. Az oszlopok szummázás utáni sorrendisége az üzemképesség vizsgálat lépéseit adja meg (a legnogyobbal kezdjük, folytatjuk az eggyel kevesebbel, stb.). Tehát a példaként elemzett rendszer (mln.c8p.mj-a) alapján első lépésben üzemképesség-vizsgálatot folytatunk az oszlopok szuamázott sorrendje alapján, azaz kezdjük a "l0 -cs paraméter mérésével, mivel erre a paraméterre 6 blokk működése van hatással. Az ellenőrzést folytatjuk a "9"-es paraméterrel (5 blokk) stb. Amennyiben a mérések során nem tapasztalunk eltérést az előírt értékekhez viszonyítva, a rendszert üzemképesnek ítéljük.

53 Ko a mérések során valamely paraméterek eltérnek a megadottaktól, diagnosztizálással folytatjuk a tevékenységet. A diagnosztizálás egyik feltétele a paraméter-sorrend mátrix [PSl kiszámítása O.sz.ábra 10. lépés). Ehhez mindenekelőtt végrehajtjuk a nin.cbpx] - továbbiakban [BPMj - transzponálását (6. lépés), majd ebből az úgynevezett gráfszinezési eljárással meghatározzuk a blokk-sorrend mátrixot IBS) O.sz. ábra 9. lépés). A gráfszinezési eljárásnak az a lényege, hogy a gráf csúcsait (melyeket a gráfhúrok kötik össze) úgy kell "kiszínezni" minimális számú "színnel", hogy a hurok mentén lévő csúcsok más-más színűek legyenek. Ezt a minimális értéket nevezik a gráf kromatikus számának /2/. Az eljárás lényege a kővetkező: a [8PM)T-mátrixból kell kiindulni O.sz.ábra 7. lépés). A gráf csúcsai az A, 8,... G blokkok lesznek. A csúcsokat a [3PM]T soronkénti "l"-ci alapján irányítatlan hurokkal kötjük össze (8. lépés). Amennyiben nincs kapcsolat valamely blokkok között (például az 1-es paraméternél), úgy ez az A csúcs önmagába visszatérő hurokját eredményezi. Rangsoroljuk a csúcsokat a legtöbb, majd eggyel kevesebb stb. irányítatlan hurok szempontjából. (Tehát az "A, E és F csúcsok rendelkeznek hat húrral, ezeket követik öt húrral a "B, C és D" csúcsok, majd végezetül három húrral a "G" csúcs.) Természetesen az "A, E és F csúcsoknál a prioritás tetszőleges lehet, ez a végeredményt nem befolyásolja. Vegyük első lépésként az "A" csúcsot és "színezzük ki" sz 1-es számú "színnel". Ez azt jelenti, hogy az "A" csúcsot összekötő hurok mentén lévő többi csúcsot (8, C, 0, E, F, G) már nem lehet az 1-es számú "szírnél" kiszínezni. Választunk egy másik hat hat húrral rendelkező csúcsot (pl. "E" csúcs), és kiszínezzük a 2-es számú "színnel", mely azt eredményezi, hogy az "E" csúcsot összekötő húrok mentén lévő többi csúcsot (8, C, 0, F, G) már más "színekkel" (az l-cs és 2-es számú "színek" kivételével) lehet csak "kiszínezni". Az eljárást folytatva az "F" csúccsal stb. és törekedve a felhasznált "színek" minimális értékére végezetül megkapjuk a gráf kromatikus számát, amely megegyezik a felhasznált "színek" számával. Ez az általunk vázolt példában hat, azaz az "A, 8,... G" csúcsokat a fent említett feltételek mellett minimálisan hat különböző "színnel" lehet kifesteni. Az eljárás megadja az ellenőrzések sorrendiségét is. A 3.sz. ábrán a gráf csúcsai mellett a "tört" kifejezés "számlálójában" a húrok száma, a "nevezőben" a sorrend látható.

54 A "színezés" végrehajtása után kaptunk egy [ BS}-«átrixot (3.sz. ábra 9. léoés), amely a blokk-ellenőrzések sorrendjét adja nép. Ha a 9Pm }- transzponáltját SOGCE-algebra szerint megszorozzuk a tbsj-oátrix-szal, megkapjuk a paraméter ellenőrzések sorrendjét, azaz acpsl-mátrixot O.sz. ábra 10. lépés). Diagnosztizálás esetén a [PS)-mátrix és C8S3-mátrix transzportáltjaiból, valamint ai X. 1 (C0PM!x 1 M1 ) = t ([Sjx 1 5 T > /J/ összefüggés alapján egyértelműen meghatározható a meghibásodott blokk, ahol M-vektor az üzenképesség-vízsgálat során kapott paraméter-vektor, a 1 -Jel pedig negálást jelent. Az eljárás illusztrálására egy példát elemzünk a 4.sz. ábrán. A példa azt szemlélteti, hogy az üzenkéoesség-vizsgálat során kapott M paramétervektor - felhasználva az előbbiekben tárgyalt lépéseket, eljárásokat - milyen blokk-meghibásodásnak felel meg. Arra az esetre, amikor egy rendszert sok blokk és mérendő paraméter alkot, a A.sz. ábrán látható [0Pm 3- minimalizálási eljárást alkalmazzuk, melynek lényege a kővetkező: 1. A CBPMj alapján irányított gráfokat alkotunk. 2. A gráfok csúcsai az ellenőrzendő berendezések A, 8,... G, illetve a blokkok funkcionális működését biztosító Zj, Z2,... Z ^ paraméterek. 3. Ott, ahol a CBPMÍ-ban "1" van, az A, 8,... G csúcsból irányított gráf- húrt húzunk a megfelelő Zj, Z2,... 2^j csúcsba. 4. Végrehajtjuk a minimalizálást a következő feltételekkel: a/ a csúcsokat összekötő húrokat kihúzhatjuk, de úgy, hogy a blokk "ne tűnjön el" (pl. "G" - > Z ^ ) vagy ("D" - > Z^g) hurok nem húzható ki!

55 b/ a kihúzás után a berendezés-csúcsok ne legyenek kétértelműek, azaz két berendezést ne jellemezzen ugyanaz a mérhető paraméter (pl. ha *. Z2Z921q és " C " - > sw<or 05,3 ózhatjuk ki a Z2-t, mert a "B"-t és "C"-t ugyanaz a Z9 Z10 fogja Jellemezni). A minimalizálás után a x-gal Jelölt paramétereket húzhatjuk ki a fenti feltételek mellett. A minimalizálás után a megmaradt paraméterekkel felírhatjuk a min.c3pm]-t. Tehát összefoglalva az ellenőrzési algoritmus fő lépései a következők: 1. A rendszer működési vázlata alapján rendszer-mátrixokat alkotunk, majd meghatározzuk a vizsgált rendszert leíró matematikai modellt, a blokk- -paraméter mátrixokt (tbpml). 2. A CBPMl alapján üzemképesség vizsgálatot folytatunk a rendszeren. 5. Amennyiben a [8PM] által ellenőrzendő paraméterek nem felelnek meg az előírtaknak, diagnosztizálás következik a fentebb leírt algoritrus szerint. A rövid bevezető és mintapélda bemutatása után konkrét rendszerre áttérve végrehajtjuk a MIG-21 (75A) tipusú repülőgép rendszerelemzését. Ehhez az 5.sz. ábrán látható 75A repülőgép együttműködő RÁTE rendszereinek működési vázlatát használjuk fel. A rajzon ugyanúgy, mint az l.sz. ábrán az ellenőrző berendezések I, II.... XIII. római számokkal, a fedélzeti rendszerek megbontás nélkül mérhető paraméterei pedig *-os Pj, P2... P27-tel vannak jelölve /4/. Az ábrán az elemzést megkönnyítő tipusmegnevezések is láthatók. Ugyanúgy, mint ahogy azt a bevezetőben tettük, a részlépéseket elhagyva a 6.sz. ábrán ábrázoltuk az együttműködő RÁTE-rendszerek minimalizált blokk-paraméter mátrixát (min.c3pmj).

56 Az ábrán összehasonlításképpen kifejtettük a 21-6 EM<U szerinti üzembentartási (kiszolgálási) formákat is /!/. Csak az ellenőrzés mélysége szempontjából legfontosabb kiszolgálási formákat vizsgáltuk, az Ismételt feladatra történő, valamint a "Repülés utáni" előkészítéseket az együttműködés szempontjából elhanyagolhatóan kevés ellenőrzés mi3tt elhagytuk. A három [BPM] Jól tükrözi az ismertetett algoritmussal meghatározott BPM (továbbiakban a referencia [8PM] /75A/) és az "Előzetes előkészítés", a "Repülés előtti előkészítés", valamint a "Periődikus ellenőrzés" CBPfO-a közötti különbségeket. Különösen szembetűnő az utóbbi három [8PM]-nél 3Z együttműködés ellenőrzésének hiánya, amely a következő adatok alapján is könnyen belátható: 1. A referens [BPM] /75A/-modellnél a mérendő paraméterek száma Z p = 27, míg a paramétermérések száma 2 ^ = 72. A paramétermérések száma, mint adat jobban tükrözi az ellenőrzés mélységét, valamint az ellenőrzések munkaigényét, mint a ráérendő paraméterek értéke. Az "Előzetes előkészítésnél" Z p * 18, míg 27. A "Repülés előtti előkészítés" csak a [3PM'J-n 0-s T -el jelölt paraméterekkel változik az "Előzeteshez" képest, itt 2 _ = 19 és Z = 29. P pm 2. A 21-E EMKU szerint az üzembentartó századnál végrehajtható legmélyebb ellenőrzés a "Periodikus ellenőrzés". Ennél a kiszolgálási formánál az előző kettőhöz viszonyítva néhány együttműködés-ellenőrzés is végrehajtásra kerül, de a kpott Z p és 2 ^ értékek még így sem érik cl a referens 3PM /75A/ adatait. Ennél a kiszolgálási formánál «25, 3. Mindhárom 3PM -nél végrehajtottuk a sorok és az oszlopok szunmázását. A kapott adatok önmagukért beszélnek. Érdekes megfigyelni, hogy mindegyik BPM esetén az első 7 paraméter (p^... p?) oszlop szerinti szummázott értékei megegyeznek. Azonban a továbbiakban ráadásul a fokozottan együttműködő és bonyolult rendszerek esetén már nagyok a különbségek a referens [BPM] Javára (pl. a pg, p 1Q, p u, p12, p 13, p 1a, p l5, p 17, PjO és p23 paramétereknél).

57 A 75A repülőgép együttműködő RÁTE rendszereinek ellenőrzése és diagnosztizálása már jóval bonyolultabb feladat, mint a mintapélda rendszere, az alkalmazott ellenőrző berendezések, jelforrások magas száma, valamint az együttműködések szorossága szükségessé tette az üzemképesség-vizsgálat bonyolultsághoz illeszkedő vezérlését. A vizsgálat vezérlési lépései a 7.sz. ábrán láthatók. A vezérléshez a blokk-sorrend [BS]-mátrix, valamint az ellenőrző bcrcndezés-bokk mátrix [EBBMjkialakítása szükséges. Az tebbml kiszámításához felhasználjuk a "diagnosztizált blokk - együttműködő blokk" -mátrixot toeml, melyet a kimenőjel-blokk mátrix és a blokk-paraméter mátrix transzponáltjainak logikai szorzásából kapjuk. A [DEMj-ből "gráfszinezéssel" kapjuk a blokk-sorrend mátrixot tbsl, amely megadja az együttműködő blokkok és a teljes rendszer üzemképcsség- -vizsgálatához szükséges blokkéilenőrzésí sorrendeket. Ugyanúgy, mint ahogy a mintapéldánál említettük, amennyiben az EBBM és a BS -mátrix által vezérelt üzemképesség-vizsgálat során o mért paramétereknél eltérések nutatkoznak a megadottaktól, "beindul- a diagnosztizáló program. A diagnosztizálás fő lépéseit a B.sz. ábrán vázlat mutatja. Végezetül összefoglalva a referens [ BPM] által produkált "szolgáltatásokat", ezeket összehasonlítva a 21-E szerinti lehetőségekkel, s ezt egy táblázatban ill. grafikonon ábrázoljuk, a következő végkövetkeztetésekre jutunk (B.sz. ábra): 1. / Az adott tipusú repülőgép együttműködő RáTE-rendszereinek ellenőrzése során a 21-E által ellenőrzött együttműködő berendezések száma meg sem közelíti a referens ÍBPM)-értékét. 2. / A referens IBPm ] egyértelmű bonyolultság-függő (adaptív) ellenőrzési sorrendet ad meg, a 21-E ezt egyetlen kiszolgálási formájára sem írja elő. 3. / A referens[bpm Idiagnosztizáló ellenőrzési programot ad ocg, a 21-E nem. 4. / A mérendő paraméterek számát tekintve a referens [9PM]-t egyedül a "Periodikus ellenőrzés" ellenőrzési mélysége közelíti meg = 25 értékkel, ezt is 60 naponként.

58 / Az ellenőrzés bonyolultságának fokmérője a 2 ^ - a d a t. Ez magába foglalja a mérés mélységét és terjedelmét. Az együttműködés ilyen értelmű ellenőrzése arányosan nagyobb mjnkát jelent a 21-E szerint (a Z p -hez viszonyítva), de így is jóval kisebb a referens CBP'fl-hcz képest. Gyakoriságon a kiszolgálási formák 21-E által meghatározott időintervallumait értjük. A táblázatból hárcn fontos jellemzőt kiválasztva CGY - gyakorisága; ^ 2*paramétermérések száma;2 EB - ellenőrzött együttműködő berendezések széna) grafikonokon ábrázoltuk az egyes jellemzők közötti összefüggéseket. Az ábra is szemléletesen bizonyítja a referens (8?M]-clőnyeít a 21-E technológiai mjrkapontjaival szemben. A referens [BPM]-szerintl ellenőrzések gyakoriságát a táblázat alatt lévő összefüggés segítségével meghatározhatjuk, ahol K/t/ - az ellenőrzések költsége, - a meghibásodás által okozott költség, u^cbflq" a referencia [BPMl által végrehajtott ellenőrzés költsége, PEMÜ/t/ " az Qyüttműködő rendszerek üzemképességének valószínűsége /5/. FELHASZNÁLT IRC3AL0M - RE/ E Egységes Műszaki Kiszolgálási Szakutasítás Rádiótechnikai berendezések - Andrásfai Béla: Gráfelmélet. Akadémiai Kiadó, Budapest, 19C3. - A.O. Zakrevszkij: Logicseszkij szintez kaszkadnih szhea. Izdat.: Nauka" Moszkva - Re/257. A 75A típusú repülőgép GK-381.SZ. üzembentartásí és kiszolgálási utasítása. III. könyv E.M. Kudrjavcev: Isszledovanie opercij v zatíacsah, algoritmah l programaah. Moszkva, R3dlo i szvjaz, 1904.

59 K8 M = Í0J 88rt*[0J K l-ni[r.]t. mi (Bj1«t<agT M - 2ibra

60 óbro p/. : L O m ift u öw] J1*} - K--nC«e^<M.' _ I l i i <1- M P k TI i. Ha á ~ * * t a* [a d a ta t P X--)(í*l*lMTJ w a r

61 Sibra 6$bra

62 < & & < > r ;

63 - 6 1 Ki ss L á s z l ó taná rsegéd: ÚJ ES Z K Ö Z Ö K A SZ Á M Í T Á S T E C H N I K A O K T A T Á S Á B A N A T E R M É S ZETTUDOMÁNYI TA NS ZÉ KE N Az e l ő z ő t a névben a Természettudományi Tanszék tizenöt Co m m o d o r e «A típusú sz ám ít óg ép et kapott. A l k a l m a z á s u k r a a sz á m í t á s t e c h n i k a tantárgy o k t a t á s á b a n k e r ü l t sor. Ezt m e g e l ő z ő e n HT-2080-Z t í pu sú g é pekkel dolgoztunk. Ezek műszaki ál lapot és megbízhatóság s z e r i n t nem voltak m i n d i g m e g felelőek, így az oktatói m u nk át sok ap ró k e l l e m e t l e n s é g zavarta Gyakori meghibásodás, p r o g ramok tárolási pr ob lé má i sokszor h á t rá l t a t t á k a tanítást. Az új eszközökkel az o k ta tá s m a g a s a b b s z í n v o n a l ú k ö r ü l m é n y eit p r ó b á l j u k me gt er em te ni. E n nek r é s z eként új s z á m í t á s t e c h nikai s z a k t a n t e r e m került átadásra. Ehhez k a p c s o l ó d ó a n p r o g r a m f e j l e s z t ő m u nka is megindult, a m ely a k i a l a k í t o t t r e n d s z e r hez Igaz odva segíti a tanári és tanulói munkát. Az e d d i g e l készült f e j l e s z t é s e k e t ismertetem. A k a b i n e t felépítését az ábra m u t a t j a be. ö s s z e s e n t i z e n öt mu n k a h e l y k e r ü l t kiépítésre, m e ly ek i r án yí tá sa és a p e r i f é riákkal va l ó k a p c s o l a t a a tanári m u n k a h e l y n é l (T) t e lepített k ö zpontról lehetséges.

64 -62 - A szám ítástechnika tante rem felépítése A rend szer l é n y e g é b e n egy zá rt v i d e o h á l ó z a t és egy adat- c s a t o r n a együttese. Ez ek a k ö v e t k e z ő s z o l g á l t a t á s o k a t nyújtják: K é p e r n y ő t a r t a l m a k v á l t o z t a t á s a a v i d e o r e n d s z e r e n ke r e s z t ü l történhet. A mó d s z e r e k m e g v á l a s z t á s a az ór ák m e n e t é n e k m e g f e l e lően kombinálható. A k ö z p o n t r ó l ir á n y í t v a - anél kül, ho g y az ö n álló ha llgatói m u n k á t m e g z a v a r n á n k - m e g v i z s g á l h a t ó b á r m e l y m u n k a h e l y e n a folyamatban lévő tevékenység oly módon, hogy az a tanári gép m o n i t o r j á n megjelenik. Le h e t ő s é g van ü z enetek t o v á b bí t á s á r a úgy, ho gy a tanári gép k é p e r n y ő t a r t a l m á r a v á lt ju k át a kijelölt m u n k a h e l y e n (vagy m u n k a h e l y e k e n, ak ár v a l a m e n n y i n e g y id ejűleg) a monitort. Utóbbi funkció k ü l ö n ö s e n jól h a s z n á l h a t ó új p r o g r a m o z á s i e l em ek tanításánál, i l le tv e p é l d a p r o g r a m be m u t a t á s á n á l. E g y s z e ri p r o g r a m b e t ö l t é s s e l m i n d e n k i s z á m á r a jól o l v a s h a t ó pr o g r a m -

65 l i st át lehet b i z t osítani, futtatás s o r é n a m ű k ö d é s t a n u l m á n y o z ható. A tanári munka h a t é k o n y a b b á válik, h i s z e n a pr o g r a m o k g y a k o r l a t i l a g az onnal r e n d e l k e z é s r e állnak. A HT Z gépekkel sok p r obléma a d ód ot t a b e t ö l t é s e k n é l és e z ért ér tékes idót vett el a bi l l e n t y ű z e t r ő l t ö rt én ő progra m b e v i t e l. Mo st azonban s z á m o t t e v ő e n b ő v ü l t a l e h e tőség az ö n á l l ó m u n k á r a és ez m i n d e n k é p p e n növeli a fogl a l k o z á s o k hatásfokát. További lehetőséget J e lent az órai m u n k a s z í n e s e b b é t é telére a ha llgatói m u n k a h e l y e k k é p e r n y ő t a r t a l o a i n a k cseréje. Ugyanúgy, m i n t a tanári gép, akármelyik m o n i t o r egy va gy több munk a h e l l y e l ös s z e k a p c s o l h a t ó és b e m u t a t h a t ó az e l v é gzett munka. A funkció a l ka lm az ás áv al m e g tudjuk mutatni e g yrészt az e l k ö v e t e t t típu shibákat, m á s r é s z t p e d i g az a d ott probléma k ü l ö n bö ző logikával e l k é s z í t e t t me go ld ás ai t. M e g o l d h a t ó még v i d e ó - b e r e n d e z é s cs at la ko zt at ás a. M i n d e n m o n i t o r r a k i v i h e t ő a lejátszott felvétel. Alkalmazása o k t a t ó f i l m e k bemutatásánál célszerű. Az ismertetett funk ciók m i n ő s é g i l e g m e g v á l t o z t a t j á k az e d d i g alkalmazott d i da kt ik ai mó ds ze re ke t. Az ál t a l á b a n h a s z ná lt s e g é d e s z k ö z e i n k m e l l e t t - pl. írás vetítő, ábrák, prog ramlisták stb. - eg y d i n a m i k u s a n h a s z n á l h a t ó r e ndszer áll r e n d e l kezé sünkre. M e g f e l e l ő e n te r v e z e t t f e l h a s z n á l á s a növeli a t a n tárgy o k t a t á s á n a k h a t é k o n y s á g á t és e r ed mé ny es sé gé t. A ki é p í t e t t adatcsatorna szintén a tanári mu nk ah el yn él m e g v a l ó s í t o t t központról irányítható. L e h e t ő s é g e t bi z t o s i t a LOAD és SAVÉ pa r a n c s o k végreh a j t á s á r a, va l a m i n t p r in te r h a s z nálatára. A rendszer m i n i m á l i s p e r i f é r i a i g é n y e egy-egy lemezegység, ka z e t t á s a d a t t á r o l ó és nyomtató. A floppy és a printer

66 egy- a k ö zp on t által k i v á l a s z t o t t - m u n k a h e l y h e z rendelhető. A le m e z e g y s é g h e z f o rdulás e z é r t m e g h a t á r o z o t t r e nd be n t ö r t é n het. A m á g n e s s z a l a g h a s z n á l a t a tágabb l e h e t ő s é g e k e t nyújt. LO AD + Return ut án annyi gépbe tölthető be a p r ogram, a h án ya n a p a r a n c s o t a m u n k a h e l y ü k ö n kiad ták. így az ak t u á l i s feladat e g y s z e r r e e l érhető m i n d e n k i számára. A SAVÉ ez e s e t b e n is csak e g y é n e n k é n t k e rülhet me g v a l ó s í t á s r a. T e rmészetesen l e h e t s é g e s az egyes gépek l e v á l a s z t á s a a p e rifériákról és önálló, c s a k a m u n k a h e l y h e z t a r t o z ó egységekkel való k i egészítése. H a s z n á l a t u k az a d a t c s a t o r n á t ó l függetlenül a s z o k á s o s m ó d o n történik. A h á t t é r t á r o l ó k b e m u t a t o t t h a s z n á l a t a több s z e m p o n t b ó l is igen előn yös. Az n y i l v á n v a l ó, ho gy m i nd en g é ph ez floppy p r i n ter e l r e n d e z é s igen drága. Az ad at cs at or na v i sz on t le h e t ő v é t e szi, ho gy eg y e t l e n l e m e z e g y s é g és nyomtató k i s z o l g á l j a v a l a m e nn yi felhasználót. A s z a k t a n t e r e m m e g é p í t é s e új okta tási s e g é d l e t e k e l k é s z í tését igényli. Ennek r é s z e k é n t K á ro ly Csab ával BASIC-oktató- c s o m a g o t k é szítettünk, amely a kö v e t k e z ő p r o g r a m o k b ó l áll:

67 6 5 'GKThbflí:- 1 9 " 8L0I-.K r-rcy : & "S21N7r>: 1 c 2 -J T n S Í 'fr. " r'prt* Zt FUSÖVCNv" i;- iz T.EYEE-" * RE "FELÜ flrfif'" ftfi 5 -O J'Tfi'S -A F" PRL! : 'DRASí-p :"0" 6 BOX-BEWO- KRE z TAINT -DfcM U " FRS 12 C i r c l k - d e m c " r-rc* 1A FUGtíVCNy-OFMű" 2 T i.. PRG 2,.o 2 < RRG L IS T A " F-C. F-r-.O F.ÍC A f e jlesztés s o r á n az alábbi s z e m p o n t o k a t vettük figy elembe: - E l s ő d l e g e s cél volt, hogy a BASIC 3.5. ve r z i ó h o z k é s z ü l jö n az utasításokat, nyelvi el e m e k e t i s m e rtető k é z i k ö n y v s z e r ű program. - S z ü k séges volt egy p é ldatár létrehozása. Ebben o l y a n v i sz o n y l a g eg y s z e r ű p r o g r a m o k a t kellett s z erkeszteni, m e l y e k a f o g l a l k o z á s o k o n az egyes u t a s í t á s o k t a nításánál p é l d a k é n t bcmutathatóak. - A graf ikai u t a s í t á s o k ál t a l á b a n bo ny ol ul ta k, so k p a r a m é tert tart almaznak. A g r a f i k á t m ű k ö d é s k ö z b e n b e mutató p r o g r a m o kat kellett készíteni. Az O K TA BA S p r o g r a m c s o m a g e z e n k ö v e t e l m é n y e k n e k tesz e l e get. Az e g yes f e j l e s z t é s e k ön á l l ó a n folytak, törekedve a teljes BASIC 3.5. u t a s í t á s k é s z l e t é n e k be mu ta tá sá ra. A részegységek

68 eg y m á s t ó l s z e r k e z e t i l e g c s a k n e m fü gg et le ne k. A k a p c s o l a t o t d i n a m i k u s p e r i f é r i a k e z e l é s s e l t e remtettük m e g a p r o g r a m o k között, o v e r l a y technikával fűztük e g é s s z é az elemeket. Az O K TA BA S és OKTAGRAF pr o g r a m o k l é n y e g é b e n a p r o g r a m c s o m a g m e n ü v e z é r l é s é t o l dj ák meg. A PElO A T A R - h o z e g y e l ő r e húsz példa tartozik. A további s z e g m e n s e k önállóan fu n k c i o n á l n a k, k a p c s o l ó dá su k a következő: PEL&ftTAS I DftAW OSMQ to.\ falmt wí^cle ruáűv'iíív I>e*r3 DfsMG OEflO D KTj A B L OKK p r o g r a m a b l o k k d i a g r a m e l em ei t i s m e r t e t i és n é hány p é l d á t m u t a t be eg y s z e r ű f o l y a m a t á b r á k kész í t é s é r e.

69 A P É L D A T Á R Kivételével valamennyi az O K T A B A S főmenüből közvetlenül h í v h a t ó e g ység a BASIC n y elv o k tatásánál h a s z n á l ható. Tart a l m a z z á k a szin t a k t i k a i elemek ismertetését, r e n d szerezve m u t a t j á k be az u t a s i t á s k é s z l e t e t, a be ép ít et t a r i t m e tikai és stringfüggvénycket, a gr a f i k u s üzemmódokat. F e l h a s z n á l h a t ó k e g yé ni v á zlatok készítésénél, is mé tl és ko r, ö n ál ló t a n u lásnál k é z i k ö n y v k é n t a l k a l m azhatóak. S p e c i á l i s s z e r k e z e t ű a PÉLDATÁR, jelenleg húsz p r o g r a m o z á si fe ladat me go ld ás áb ól, egy fő pr og ra mb ól és egy szekvenciális file -ból áll. Kétféle le h e t ő s é g k í n á l k o z i k f e lhasználáskor: v á la sztás a k é s z pr o g r a m o k közül, vagy új p é l d a cí mének felvétele a tartalomjegyzékbe. Ezt a L I S T A n e v ű fiié ta rt al ma zz a. A b ő v í tésnek t e r m é s z e t e s e n s p e c i á l i s s z a b ályai vannak. A P É L D A T Á R feladatai k ü l ö n b ö z ő te rü le te kr ől ke r ü l t e k ki, n e héz ségi f o kuk is eltérő. Néhány példa: H e r o n - k é p l e t, f é n y újság, c s o n k a k ú p rajzolása, Brow n - m o z g á s s z imulációja. A b ő v í tés l e h e t ő s é g e biztosítja további pr o g r a m o k f e lvételét az o k tatócsomaghoz. Az új p é ld ák s z e r k e s z t é s e kötött sz a b á l y o k sz erint t ö r t é nik. M i n d e n új feladatot egy m a sz kb a kell elhelyezni, mely le h e t ő v é teszi a p r o g r a m k ü l ö n b ö z ő felhasználásait. kalmazást: K o n k r é t pr o b l é m á n ke r e s z t ü l b e m u tatva egy lehetséges a l nik: Ismertetni ke ll a f e ladatot, s z öv eg e a k é p e rnyőn m e g j e l e

70 írjon programot, mö ly veletlenszttruen h o z letre ha t bcttus sz avakat, es e z e k e t f. k é p e r n y ő r e írja. Az ú j a b b»»» ú j a b b sz a v a k a t b i l l e n t y ű l e n y o m á s r a adja, be f e j e z n i a r o tu rn -n el lehessen. V é g r e h a j t v a m e g lehet m u ta tn i a vá rt eredményt: v a z Kl i HTNETX IDAOTP JLPRZW RMKSCI OXREAZ 3FWKSK VNKCND CZJA3Z MSQTZD AIOZKH NUPYFS UKCQX3 HLKNDA AOVSNJ FOVGGE RT8JX8 RZ6JMX Z5KMMG IXJNDI KPVQYC GNTO.ND BSCOSS KKKFDE ni: E l l e n ő r z é s k o r va gy s e g í t e n d ő 3Z ö n á l l ó mu n k á b a n, a feladat eg y l e hetséges m e g o l d á s á t t a r t a l m a z ó listát t u du nk b e m u t a t 100 PRINT"3" 110 S-*-."" 120 FO^i**lT K»INT<RND<0>*2&>«-&S 140 B *»8*+ HRKK> 150 NEXTI 160 PRIN7*-4,S«, 170 GETKEY35: 1 F Ö C O C K R 9 <13>THsNllO ISO PRINT' annm'ege' Természetesen a k o n k r é t f o l y a m a t o t m e g v a l ó s í t ó p r o g r a m sokkal t e r j e d elmesebb:

71 rpífi H í ' > w W V ÍV 3» i ü t : r 7 U n*üö.: Látható, ho gy a maszk a 99. sorig és az s o r b a n k e rül elhelyezésre. A fe ladatot m i n d e n esetben meg kell oldani a sorokban. A l e h e t s é g e s f e lhasználást a f e la da t m e g o l d á sának ü t e m e h a t á rozza meg. A G R A F I K A k a p c solja össze a grafikus u t a s í t á s o k a t s z e m l é le tesen b e m u t a t ó programokat az előz őekkel. S z e r k e z e t ü k b e n és f u n k c i ó i k b a n l é n y e g e s e n eltérőek a b e m u t a t o t t p r ogramoktól. Oka a g r a f i k u s u t a s í t á s o k ö s sz et et ts ég e. Például e l f o r g a t o t t e l l i p sz is ra j z o l á s a a kö v e t k e z ő u t asítással lehetséges: C I RC LE N, X, Y, RX, RY,,, SZ ÖG Az e g y e s p a r a m é t e r e k ismertetése c é l s z e r ű n e k tűnt példák b e m u t a t á s á n keresztül. A grafikus demok el k é s z í t é s é n é l a k ö v e tk ez ő t ö r e k v é s e k vezettek: M i n d e n grafikai ut a s í t á s a legegyszerűbb form ával k e z d ő d jék. Az i s m e r t e t e t t formát pé l d á v a l s z e m léltetni kell. A b o

72 n y o l u l t a b b st r u k t ú r a felé h a la dv a é r v é n y e s ü l j ö n a foko z a t o s s á g elve. Például a D R A W ut a s í t á s tanításánál a m e g v a l ó s í t á s módja: 1. p o n t rajzolása; 2. p o n t törlése; 3. e g ye ne s r a jzolása; a. p o li go n rajzolása. V a lamennyi g r a f i k u s p r o g ramot k i e g é s z í t e t t e m o l yan r é s z e k kel, am elyek e l s ő k ö z e l í t é s b e n ön c é l ú n a k hatnak. K é s z í t e t t e m esztétikus, é r d e k e s á b r á k a t ra jzoló sz u b r u t i n o k a t. Ezektől a tapasztalat s z er in t az várható, ho gy f e l k e l t s é k a ha l l g a t ó k é r d e k l ő d é s é t a téma iránt. Próbálkozva h a s o n l ó pr o g r a m o k k é s z í t é sével, k é n y t e l e n e k l e s z n e k a BASIC u t a s í t á s k é s z l e t e t so k r é t ű e n a l k a l m a z n i. A FÜ G G V É N Y D E M O 3 gr afika egy fontos területére, az e g y vá l t o z ó s f ü g g v é n y e k á b r á z o l á s á h o z vezet el. L é n y e g é b e n a m e g t a nult u t a s í t á s o k k o m p l e x a l ka lm az ás ár ól van szó. A p r o g r a m m e g adja azt az e l j á r á s t és f ü ggvény t r a n s z f o r m á c i ó t, a m ely a l ap já n b á rm el y függvényt áb r á z o l n i lehet. F o n t o s s á g a a b b a n rejlik, ho gy a TOK- és d i p l o m a m u n k á k b a n - ahol s z á m í t ó g é p e t h a s z n á l n a k - a grafikus á b r á z o l á s o k h o z nyújt segítséget. A felhasználói t e v é k e ny sé g az i n f o r m á c i ó k aktuális f ü g g v é n y r e t ö rt én ő a d a p t á l á s á vá válik. ö s sz ef og la lv a: az 1988/89-es tanévben a sz á m í t á s t e c h n i k a oktatásához h a r d w a r e és s o f t w a r e fejlesztés történt. A ha r d w a r e o l da lo n egy olyan k a b i n e t k e rü lt kiépítésre, m e l y m e g b í z h a t ó gépek és p e r i f é r i á k zá rt há l ó z a t á t alkotja. Ehhez k a p c s o l ó d o t t a s o ftware ú j í t ómunka. A rendszerhez ille szkedő, s z o l g á l t a t á s a it felhasználó p r o g r a m c s o m a g o t ké sz ít et tü nk. S z e r k e z e t é b ő l a d ó dó an te tszés sz e r i n t i b ő v í t é s e e g y s z e r ű e n megoldható. A f e l s orolt te c h n i k a i és software h á t t é r r e l hatékony o k t a tói m u n k a végezhető. R e á l i s a cél, ho gy a h a l l g a t ó k m o d e r n inf o rmatikai isme r e t e k k e l feje zzék be tanulm á n y a i k a t.

73 F e l h a s z n á l t irodaion Or. Hámori Miklós: Tanulás és tanítás sz ám ít óg ép pe l T a n k önyvkiadó, Vadn8i Szabolcs: Co m m o d o r e P l us/4 Programozói z s e b könyv NO V O T R A D E RT Károly Csaba: Az..OKTABAS" p r o g r a m c s o m a g leírása és h a sználati u t a s ítása

74 Eszényí józscf ómagy, főiskolai adjunktus: A SZOCIOLÓGIA OKTATÁS NÉHÁNY TAPASZTALATA A KILLIÁN GYURGY REPULÚ MŰSZAKI FŐISKOLÁN A szociológiát a szakmai tárgyakhoz, de más társatíalontudumányi kurzusoknuz képest is viszonylag alacsony óraszámban oktatjuk. Ezért az i t at ás tematikája és programja meglehetősen sűrített, következésképpen az oktatás menete igen intenzív. Ez a tény két dolgot tak3r. Egyrészt a szociológia tárgyöói tartott előadások és szemináriumok átfogó, integráló jellegűek, azaz csupán a leyalapvetooc tényeket és összefüggéseket tartalmazzák. Másrészt hangsúlyos szerep Jut a hallgatók önképzésének. Csak intenzív egyéni tanulással lehet - az adott lehetőségeknez mérten - teljes a szociológiai ismeretek elsajátítása. A hallgatók a 30 órás kurzus íulyamán sok és fontos ismeretet szereznek a társadalom rétegződéséről, a társadalmi mobilitásról, a korai és felnőttkori szocializációról, csoportelméleti kérdésekről. Megismerkednek olyan alapfogalmakkal, mint érdek, érték, szükséglet, előítélet, attitűd, életmód és végül, ce nem utolsó sorban, a katonai szervezet sajátosságait is érintik. Teljesen hiányoznak azonban a tematikából a szocializáció folyamatának zavarai és ennek ukai, a deviancia megjelenési fonnál, a hadsereg natása a devianciára. A mai magyar társadalom helyzetképéhez szorosan hozzátartozik - véleményünk szerint - a társadalmi beilleszkedési zavar** helyzete, tentíciái, a kutatások iránya és eredményei, a társadalom - ás persze abban a haosereg - erőfeszítései e jelenségek csökkentése érdekében. Szükségesnek látjuk a tematika bővítését cég a következő tótóxkal: - Nevelésszociológia; - Családszociológia; - Ifjúságszociológia.

75 A szociológia empirikus tudomány, legalábbis benne rencfcívűl szoros kapcsolatban van az empíria és az elmélet. Ez azt ereűmónyezi, hogy a szociológiai kutatások révén a tdrsacalonról, a társadalmi folyamatukról és jelenségekről szerzett friss ismeretek kerülnek be az oktatásba. Ez a tény egyrészt nehezebbé teszi, másrészt megkönnyíti a szociológiai ismeretek elsajátítását. A "szociológiai tudás" nehézségét sz jelenti, hogy éppen az aktuális, a "napi" tudományos uretíménye<rc támaszkodva a szociológia nem minden esetben operálhat kidolgozott, megalapozott és leülepedett, hosszú távú elméletekkel. A más társadalomtudományi tárgyakból elsajátított elméletekbe -, amelyek többnyire történeti - társadalmi, illetve természeti-társadalmi jellegűek, következésképpen globális eiröeri és társadalmi kérdésekről szólnak - gyakran nehezen illeszthetők a mindennapi társadalom aktuálisan kunkrét jelenségei, tényei, t- zért (is) van az, hogy a szociológia eszköztáréban elsősorban közép-, illetve rövid távú elméletek találhatók. Éppen a konkrét társadalmi gya<orlathoz való kötöttség miatt, 3 saját tapasztalatok, élmények, a mindennapi tucat ísmereteleaei révén könnyebb eligazodni a szociológia által felvetett tudományos problémákban. A szociológiának többnyire alacsonyabb az absztrakciós szintje,mint más társacalumtudományoknak. A mindennapok világában mozgó, minimális érdeklődési szinttel és rendszerező képességgel rendelkező ember eleve meglehetősen biztos ismeretbázist tutfiat magáénak, amely alapul szolgálhat tugvir-ányos rendező elvek szerint szervezett ismeretek viszonylag problóoamcntes elsajátitusához. Az xtatás folyamán az érdeklődés szintje azt mutatta, hogy sikerült felismertetni annak fontosságát, hogy a szociológiai ismeretek elsajátításával ulyan konkrét, viszonylag Könnyen kezelhető eszköztár birtokába juthatnak, scinck segítségével íelacataík végrehajtásának eredményességét fokozni lehet. Kedvező hatással volt az oktatásra az elmúlt időszak politikai aktivitása össztársadalmi szinten, ami segítette a hallgatók probléaaérzékenységének fokozódását, vitakedvét, különösen a társadalmi struktúra vagy az intézményrendszer kérdéseinek tárgyalása

76 sorún. Nagy érdeklődést tanúsítottak a politikai intézaényrendszer *ú- kcdésének általános törvényszerűségei iránt a tapasztalatok feldolgozásakor. Az új képzési rendszerben a szociológia a negyedik félévoen kapott Helyet. A tananyag oktatását és elsajátíttatását ez nem kis mértékűén nehezítette azáltal, hogy kevésbé lenetett támaszkodni a társadalomtudományi tárgyak ismeretanyagára. A szociológia, mint minőén más szaxciszciplina, sajátos kategóriarendszerrel rendelkezik. A szociológiai "terminus tecnnikus"-cí< a köznapi nyelvben is egyre gyakrabban és egyre szélesebb körűen fortéinak eló. Ez megteremti annak esélyét, nugy a hallgatók már a szociológia tantárgy oktatása előtt bizonyos jártasságra tegyenek szert e szákkátegóriák értelmezésében és nasználatáöon. Az oktatás során általádön nem okoz gondot olyan fogalmuk.;egár ttíse, mint pl. "hátrányba nelyzet", "legitimáció", "tömegkaanunikácló", "manifeszt", 'i. t na" a. j.,.'iszen szék és más kategóriák köznapi nyelvocn, ce miocen-ekelött a zsurnalisztika nyclvnasznáiatában egyre gyakrabban fordulna* eló. Szemináriumokon a legfrissebö szakcikxekcöl vitaindító Hallgatói referátumok kerültek oemutatásra,..elyex jól szolgálták a hallgatók aktivizálását ős az új tudományos ereúráiyck beépítését a tananyagoa. Az c-j-acások;illetve szemináriumukra szemléltetés céljából aincíg elkészítettük a logújaob kutatások számszerűsített tényeit táblázatoson, írásvetítő fóliákra. Ezek bemutatásával, magyarázatával tanulják meg a hallgatók a statisztikai adatukban rejlő releváns összefüggések ás tendenciák felismerését. A tananyag befogadásának mércéje a beszámolódon nyújtott teljesítmény. Jól nyomon követkenetö transzfer hatás azon hallgatók esetében, akik az előző nároo félév alatt a társadalomtudományi tárgyakból jó e- rcoményeket értek el. körükben a szociológia kedvelt és elfogadott. Ö*

77 már a kurzus során minden kétséget kizáróan bizonyítják szociológiai ismereteik magas színvonalát, összegzi) és rendszerező képességük kvalitásait. Ezen hallgatóknak megajánlottuk a Oeszámolót, niszen szátaukra a beszámoló elvesztette funkcióját. A beszámolón mutatott felkészültség fontos ismérve, nogy a tárgyszerű tudás mellett milyen mértékben és milyen mélységben képes szociológiai goneolkocáaaócjro a vizsgázó. Az ilyen típusú szemlélet kialakítása a szociológia itatásának egyik legfontosabb feladata. A tapasztalati azt mutatják, hogy a hallgatók tbbcsé&ánek nem u- kuz gondot a szociológia beszámolóra való felkészülés, illetve az elsajátított ismeretekből való beszámolás. A tanuláshoz való hozzáállást kedvezőtlenül befolyásolja, hogy a végső számonkérés ("csak" beszámoló) hártnfokozató értékelést kap, és ez nem számít be a tanulmányi átlagba. Negatív hatású az a tény is, hogy e tantárgyból nem írható szakdulgozat, pedig sok érdeklődést kiváltó témaajánlatunk lenne, ős a hallgatók részéről is több ilyen irányú kérés érkezett. A jelenleg alkalmazott tankönyv egyes elemei elavultak, így csak a folyamatos korrekciókkal alkalmas a hallgatók önképzésének alapjaként. Szükséges lenne új tankönyv írása és kibocsátása, a fentebb leírt tematikai javaslatok figyelembevételével. Szükségesnek látjuk továbbá az óraszám növelését és a beszámoló helyett kollokviumi számonkérési forma bevezetését.

78 Ribárszki István őrnagy: A FELVÉTELIZI* crtékszemtleténex VÁLTOZÁSA, VÁRHATÚ KATÁSA A NEVELOMMKARA A fölvételi eljárás sorún a főiskolára jelentkezők pályaaotivációját egy értékválasztásos teszt segítségével mérjük, amely a nevelésben figyelembe veenoő srtákszemléletet tükröz. Az idei vizsgálat az értékszemléletoen jelentő*, összességében kedvezőtlen változást mutat az elmúlt évek oreöoényeihez képest. Indokoltnak látszik végig gondolni e változások fúbo okait, várható hatását a hallgatók magatartásában és a- Zokat a nevelői natásokat, acelyek alkalmasak a Hallgatók értékszeclőletének, magatartásának formálására. A bevezetőben még röviden az értékszemlélet és a nevelés Összefüggéseiről. Az értékek a mindennapi életben a tdjékuzcdásl punt** szerepét töltik be, azt fejezik ki, nogy mit tartunk jónak és mit rossznak. Befolyásolják annak eldöntését, hogy mit tegyünk és init ne. A tevékenységet mindig adott képességekkel bíró egyén, behatárolt feltételek közepette eltéri érzelmi állapotodban hajtja végre, így a tevékenység erednánye ne-- cindíg vagy nem pontosan igazolja az értékválasztást. A tevékenységek eredményei, kovetkez-ényei egyéni ős kollektív értelmezésre kerülnek módosul az értékszemlélet és következményeként az újbóli tevékenység. Leegyszerűsítve, így formálódik az ember. Ebbe az ismétlődő körfolyamatba avatkozik be a nevelés azzal, hogy értelmezi, tudatosítja az értékeket, meggyőződést formál; magatartási tevékenységi modelleket, példákat közvetít; élethelyzetek sorozatát húzza létre, amelyekben magatartási e- leaseket szokássá alakít. Végeredményként a legfontosabb értékeket szükségletekké alakítja. A nevelői natdsok ezen alapformáira építhetünk, amikor a hallgatók értékszemléletét kívánjuk alakítani.

79 Három év vizsgálati eredményeit összehasonlítva a fontosabb értékek elfogadottsága a következfképpen alakul: Értékek, Ajtívációk \ H \ Anyagi és munkahelyi biztonság /I./ 54/2./ Függetlenség Vezető szerephez jutás /5./ 47 /kj Előmenetel 50 w n j 50 /3./ Üreegva lósí tás /3./ 60 /l./ Felelősség vállalás 7 27 /kj 32 /5./ Az anyagi és munkahelyi biztonság felértékelődése folyamatos, a legfontosabbnak tartott érték a íelsurolta< között. A társadalmiban a vállalkozások terjedésével, 8 gazdagok aza-wn** u» vonzó életíonaa elemeinek növe*eoésével, az inflációval, a várható munkanélküliségéi nat-*aa wllcaic:r^, tartósnak Ígérkezik. Amennyiben az anyagi és munkahelyi biztonság valós teljesítménytől, a vállalkozásukban felerősödő, alkotó gondulkodástól függ, úgy alkalmas a tanulásban való pozitív viszony erősítéséhez. Számolni keli azzal - különösen o k-jplsaéycik alett teljesítő Hallgatók esetében hogy a gyors meggazdagodás le-lis..súlyéit túiértukclik cs részletest :oen megismerve & tiszti pálya követelményeit, más pálya iránt Ktzoenck érdeklődni*, elhanyagolják tanulmányaikat, Károsítják a tanulási a tanulási közszellemet. Ezen érték negatív hatásait mérséklendő, a fenti társadalmi jelenségeket összefüggéseiben, az átfogó társadalmi folyamat részeként célszerű értelmezni',, kiemelni a munka, a teljesítmény meghatározó szerepét, beirutatni a kirívó jelenségek egyediségét, nem általánosan meglévő feltételeit. A hadsereg létszámának csökkentésével összefüggésben részletesen ismertetni azokat az intézkedéseket, amelyek az anyagi és munkahelyi bizton-

80 Ságot szolgálják. A függetlenség mintegy berobbant az értékek soráoa, korábban nem ért el számottevő százalékértéket. Felerősödése összefügg a nemzeti függetlenség, a vállalati önállóság, a vállalkozási szabadság, az emberi jogok kiszélesítésére tett kezooaínyezásekkel. A nallgatók magatartásában valőszinűsíthetó az autonómiára, az önálló döntésekre való fokozottabb törekvés, a kezdeményezőkészség növekedése. Ezek pozitív Megnyilvánulásai mellett - különösen a képzési időszak első részében - nagyobb száiroan jelentkezhetnek olyan kezdeményezések, sjtelyek nem vagy nehezen valósíthatók iseg a főiskola sajátos, a kezdeményezők által szükségszerűen nem kellően isínért viszonyai között. Feladatunk a hallgatók törekvéseit befolyásolni, illetve ismereteik gyarapoöásával összhangban önállóságuknak olyan mértékben teret engedni, amilyen mértékben képesek a tanintézet követelményeinek, vagy sásképpen fogalmazva, saját hosszabb távú érdekeiknek megfelelően cselekedni. Szükséges még sokoldalúbban bemutatni, nugy a katonai fegyelemnek, a függőségnek, az alárendelésnek, a hadsereg ereocényes működése szempontjából milyen Jelentősége van, ugyanakkor ezek nem zárják ki az önállóságot, a kezdewényezést. A vezető szerephez jutás és az előmenetel hasonló elfogatíottsági aránnyal az értékek középső csoportját alkotják. A vezető funkció a repülocsapatoknál is meghatározó ele-re a tiszt összetett funkcióinak. Az előmenetel, a pozitív értelembe vett becsvágy, a karrier, mindig is fontos része volt a tiszti magatartásnak. A tulajtíuv*ságok, képességek fejlesztésében felhasználhatjuk ezeket a törekvéseket. Azok a hallgató*, akik a vezetószerephez Jutást és az előmenetelt erősen igénylik, ugyanakkor a követelményeket csak alacsony szinten képesek teljesíteni, önzővé, a következetes tanulás leoecsúloivé válhatnak.

81 Az önmegvalósítás elfogadottsága meredeken csökken. Ez a szemlélet minden bizonnyal azokból a jelenségekből táplálkozik, amelyek azt mutatják, hogy ügyeskedéssel, elvtelen kapcsolatok teremtésével gyorsan lehet előrejutni, felszínre kerülni, ami mögött nincs hasznos munka, tudás. Leértékelődtek azok a hagyományos értékek, ajselyek a képességek sokoldalú kibontakoztatásának, a műveltségnek, a tartalmas oteoeri kapcsolatoknak értelmet adnak. A nevelómunkáöan a jelenségek okainak és következményeinek szélesebb összefüggésekben való értelmezésével, a hagyományos értékek előtérbe állításával, azok megvalósításában sikerélmény nyújtásával érhetünk el eretfeényt. A felelősségvállalás hasonlóképpen csökkenő tendenciát mutat. Nagyon alacsony értekkel a sjraan az utolsó, peoig a repülés műszaki k i szolgálása felelösségtuoat nélkül katasztrófák sorozatánoz vezet. A csökkenés hátterében azok a jelenségek húzódhatnak meg, amelyek az öonegvalósításnál oár felsorolásra kerültek. A képzés során a korábbinál nagyobb figyelmet szükséges fordítani az üzemeltetési technológiától, a szabályzatoktól eltérő tevékenység köve tkezraényeinek bemutatására. Rendszeresebb értékeléssel, számonkéréssel szokássá rögzíteni a tettekért való felelősségvállalást. Megnő a jelentősége annak a szemléletnek, parancsnoki magatartásnak, amelyet a hallgatók képzésében, ellátásában, a velük való bánásmódban a nallgatók iránti felelősség hat át. Az egyes értékeket összefüggéseikben vizsgálva szembútűnő az az anyagi és munkahelyi biztonság, a függetlenség, a vezető szerephez jutás és az elüaenetel viszonylag erős Igénylése, illetve az önmegvalósítás és a felelősségvállalás háttérbe helyezése között húzódik. Az elsó csoportba tartozó értékek elérése nem valósítható cég, sem a főiskolán, sem a repülöcsapatuknál a felelősséggel vállalt, a belső indíttatásból is fakadó szorgalmas tanulás és munka nélkül. Az átfogóbb kép alapján általánosabban is megfogalmazható a koráb-

82 oi éveknez képest valamelyest megváltozott nevelési nelyzet. Az elsoevesek értékszemlőleteoen környezeti, társadalmi hatásjkra felerősödtek az alapvetően ínoivícuális értekek, ezek egyrészt kínasználhatóak a magasabb hallgatói teljesítmény elérésesen, az önállóság, a vállalkozó szellem fejlesztésében. Másrészt a negatív magatartásfunaák talán nagyobb számú megjelenésével Igénylik az egyéni foglalkozás, a problémák átfogőbd értelmezésének, magyarázatának fokozottabb előtérbe állítását. A hallgatók szemléletében náttérbe szoruló, de a pályájuk szempontjából fontos értékek felerősítését közvetve a társadalmi folyamatok, az értekszcmlélet változásainak értelmezésén, közvetlenül a hallgatói és a tiszti tevékenység sokoloslú bemutatásán keresztül valósíthatjuk meg. Megnőtt a fontossága ezen értéke* követésében mintát aűó, szokást alakító pedagógiai környezetne*, a parancsnokok pélca-autatásának. A fóis*ola nevelési rendszeresen az egyes elemek részéről ezek a feladatok eltérő tartalmi szelességben és mélységben, sajátos módszerekkel, összehangoltan oldhatók meg. A társacalomtuc^sjnyi tantárgyak, különösen a filozófia, a szociológia, a katonapecagógía az értéke* átfogó renaszcréoen, a társadalmi folyamotokkal összefüggésben alkalmasak az érukszbinisiet ívr--olására, melyben a vitának van kitüntetett szerepe. A szákkal, katonai tárgya* *özül a s2ao iyzots,< oktatásé tor- > n/í- U * nagyobb lehetőség a felelősségtudat fejlesztésére. Az osztályfőnökök a közösségi viszony** alakításán Keresztül, az egyéni foglalkozással érnetnek el eredményt, a századok vezutjoc a hallgató* sokoldalú tapasztalatszerzésének tagszervezésével irányíthatják az értckszemlelet és a magatartási szokások io:.'. L jci.o-lt. A székianszó*eknck s tr vuliuány és fegyelmi helyzet adataina* száma lehetőséget nyújt általánosításra, tendenciák feltárására, elemzésire, ezek alapján a nevelői natások ncytervnzésére, összenangolására. A fölvételi vizsgálat a pálya szerpjntjából fontos értékek megitélésőrűl adott képet, mégis cs3k eyy szeletét adja a hallgató* értékszemléletének. A nevelcwunka Kueplex jellege Igényli, nogy ne tekintsünk el más fontos értékektől sem, továbbá számolni kell a környezeti hatások folyamatos módosulásával is. Csak a bevezetőben vázolt ismétlő-

GÁZTURBINA FORGÓLAPÁT-KOSZORÚ ÉS A TURBINÁHOZ KÖZÖTTI RADIÁLIS RÉS HATÁ5A A TUR3INAF0K0ZAT HATÁSFOKÁRA

GÁZTURBINA FORGÓLAPÁT-KOSZORÚ ÉS A TURBINÁHOZ KÖZÖTTI RADIÁLIS RÉS HATÁ5A A TUR3INAF0K0ZAT HATÁSFOKÁRA - 31 - Körmendi Géza nk.őrnagy, főiskolai adjunktus: GÁZTURBINA FORGÓLAPÁT-KOSZORÚ ÉS A TURBINÁHOZ KÖZÖTTI RADIÁLIS RÉS HATÁ5A A TUR3INAF0K0ZAT HATÁSFOKÁRA A gázturbina forgórész beékelődésének elkerülése

Részletesebben

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal Kísérleti kályha tesztelése A tesztsorozat célja egy járatos, egy kitöltött harang és egy üres harang hőtároló összehasonlítása. A lehető legkisebb méretű, élére állított téglából épített héjba hagyományos,

Részletesebben

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása Nyomaték (x 0 Nm) O k t a t á si Hivatal A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása./ A mágnes-gyűrűket a feladatban meghatározott sorrendbe és helyre rögzítve az alábbi táblázatban feltüntetett

Részletesebben

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás jellemző sajátosságai A pedagógiai kutatás célja a személyiség fejlődése, fejlesztése során érvényesülő törvényszerűségek,

Részletesebben

BME Járműgyártás és -javítás Tanszék. Javítási ciklusrend kialakítása

BME Járműgyártás és -javítás Tanszék. Javítási ciklusrend kialakítása BME Járműgyártás és -javítás Tanszék Javítási ciklusrend kialakítása A javítási ciklus naptári napokban, üzemórákban vagy más teljesítmény paraméterben meghatározott időtartam, amely a jármű, gép új állapotától

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. november 5. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint, jól követhetően

Részletesebben

I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE Komplex termékek gyártására jellemző, hogy egy-egy termékbe akár több ezer alkatrész is beépül. Ilyenkor az alkatrészek általában sok különböző beszállítótól érkeznek,

Részletesebben

TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor

TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor 2013.06.18 A TPM A TPM a Total Productive Maintenance kifejezés rövidítése, azaz a teljes, a gyártásba integrált karbantartást jelenti. A TPM egy állandó

Részletesebben

WEKERLE SÁNDOR ÜZLETI FŐISKOLA

WEKERLE SÁNDOR ÜZLETI FŐISKOLA WEKERLE SÁNDOR ÜZLETI FŐISKOLA OKTATÓI MUNKA HALLGATÓI VÉLEMÉNYEZÉSE Budapest 2018. 1 1. Bevezetés A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola fontosnak tartja, hogy az oktatás színvonalának emelése érdekében rendszeresen

Részletesebben

Lövedékálló védőmellény megfelelőségének elemzése lenyomatmélységek (traumahatás) alapján

Lövedékálló védőmellény megfelelőségének elemzése lenyomatmélységek (traumahatás) alapján Lövedékálló védőmellény megfelelőségének elemzése lenyomatmélységek (traumahatás) alapján Eur.Ing. Frank György c. docens az SzVMSzK Szakmai Kollégium elnöke SzVMSzK mérnök szakértő (B5) A lövedékálló

Részletesebben

Képesség. Beszámoló Verify képességtesztek eredményéről. Név László Hammer. Dátum 2018 szeptember 28. SHL.com

Képesség. Beszámoló Verify képességtesztek eredményéről. Név László Hammer. Dátum 2018 szeptember 28. SHL.com Képesség Név László Hammer Dátum. SHL.com Beszámoló képességtesztek Ez a képességteszt-jelentés Hammer László Verify képességteszten szerzett pontszámát mutatja. Nem felügyelt képességteszt használata

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

A 2002/2003-AS TANÉVBEN SZERVEZETT

A 2002/2003-AS TANÉVBEN SZERVEZETT A 22/23-AS TANÉVBEN SZERVEZETT PRÓBAÉRETTSÉGI SZAKMAI TANULSÁGAI OKI Követelmény- és Vizsgafejlesztő Központ Budapest, 24. március A 22/23-AS TANÉVBEN SZERVEZETT PRÓBAÉRETTSÉGI SZAKMAI TANULSÁGAI Köszönetnyilvánítás

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSÜZEMI ÉS KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGI TANSZÉK. Prof. Dr. Tánczos Lászlóné 2015

KÖZLEKEDÉSÜZEMI ÉS KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGI TANSZÉK. Prof. Dr. Tánczos Lászlóné 2015 KÖZLEKEDÉSÜZEMI ÉS KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGI TANSZÉK Prof. Dr. Tánczos Lászlóné 2015 KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGTAN BSc. I. KAMATOS KAMATSZÁMÍTÁS (jövőbeni érték számítása) C t = C 0 * (1 + i) t ahol C t a 0. évben ismert

Részletesebben

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA Az áramkörök szimulációja révén betekintést nyerünk azok működésébe. Meg tudjuk határozni az áramkörök válaszát különböző gerjesztésekre, különböző üzemmódokra. Végezhetők analóg

Részletesebben

Honvéd altiszt Repülésbiztosító ágazat

Honvéd altiszt Repülésbiztosító ágazat Honvéd altiszt Repülésbiztosító ágazat Az ágazatra felvételt nyert hallgatók a képzés folyamán megszerzik azokat a szakismereteket, melyek a légijárművek (repülőgépek, helikopterek) biztonságos le-, és

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DEÁK KRISZTIÁN 2013 Az SPM BearingChecker

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AM50 légsebességmérő

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AM50 légsebességmérő HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben

TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT.

TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT. TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT. Előterjesztette: Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010 Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 1 Energiatakarékossági lehetőségeink a háztartási mérések tükrében Kecskeméti Református Gimnázium Szerző: Fejszés Andrea tanuló Vezető: Sikó Dezső tanár ~

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája Oktatási Hivatal A 017/018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Pohár rezonanciája A mérőberendezés leírása: A mérőberendezés egy változtatható

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 051 ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. május 14. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai

Részletesebben

Enabling and Capitalising of Urban Technologies

Enabling and Capitalising of Urban Technologies PILOT TEVÉKENYSÉG Pilot tevékenység neve Laborok megvalósítása a Pinkafeld Campuson Projektirányító / Projekt partner Burgenland GmbH Főiskola Motiváció és Célok / Célcsoport A legjelentősebb villamos

Részletesebben

Segédlet a gördülőcsapágyak számításához

Segédlet a gördülőcsapágyak számításához Segédlet a gördülőcsapágyak számításához Összeállította: Dr. Nguyen Huy Hoang Budapest 25 Feladat: Az SKF gyártmányú, SNH 28 jelű osztott csapágyházba szerelt 28 jelű egysorú mélyhornyú golyóscsapágy üzemi

Részletesebben

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia mint tudomány Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia tárgya, jellegzetes vonásai A neveléstudomány tárgya az ember céltudatos, tervszerű alakítása. A neveléstudomány jellegét tekintve társadalomtudomány.

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek

Méréselmélet és mérőrendszerek Méréselmélet és mérőrendszerek 6. ELŐADÁS KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba eredete o

Részletesebben

A beton kúszása és ernyedése

A beton kúszása és ernyedése A beton kúszása és ernyedése A kúszás és ernyedés reológiai fogalmak. A reológia görög eredetű szó, és ebben az értelmezésben az anyagoknak az idő folyamán lejátszódó változásait vizsgáló műszaki tudományág

Részletesebben

ÁBTL /2/1968 /1

ÁBTL /2/1968 /1 BM. ORSZÁGOS LÉGVÉDELMI PARANCSNOKSÁG BM. ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG SZIGORÚAN TITKOS! Szám: 5 0-1 0 /2-1 9 6 8. Sorszám: 2... AZ ORSZÁGOS LÉGVÉDELMI PARANCSNOK és a BM. ORFK. KÖZLEKEDÉSI CSOPORTFŐNÖK

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

Képesség. Beszámoló Verify képességtesztek eredményéről. Név Mr. Jelölt. Dátum.

Képesség. Beszámoló Verify képességtesztek eredményéről. Név Mr. Jelölt. Dátum. Képesség Beszámoló Verify képességtesztek Név Mr. Jelölt Dátum www.ceb.shl.com Beszámoló képességtesztek Ez a képességteszt-jelentés Mr. Jelölt Verify képességteszten szerzett pontszámát mutatja meg. Nem

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

1. ábra Modell tér I.

1. ábra Modell tér I. 1 Veres György Átbocsátó képesség vizsgálata számítógépes modell segítségével A kiürítés szimuláló számítógépes modellek egyes apró, de igen fontos részletek vizsgálatára is felhasználhatóak. Az átbocsátóképesség

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 7. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2011/2012-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2011/2012-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2011/2012-es tanévre Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelemi, Közgazdasági Szakközépiskola OM azonosító: 035424 www.hunfalvy-szki.hu 2010.10.01. TANULMÁNYI

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 4 IV. MINTA, ALAPsTATIsZTIKÁK 1. MATEMATIKAI statisztika A matematikai statisztika alapfeladatát nagy általánosságban a következőképpen

Részletesebben

MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET A TV2-117A HAJTÓMŰ ÁLTALÁNOS FELÉPÍTÉSÉNEK BEMUTATÁSÁRA A MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET FELÉPÍTÉSE, BEMUTATÁSA

MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET A TV2-117A HAJTÓMŰ ÁLTALÁNOS FELÉPÍTÉSÉNEK BEMUTATÁSÁRA A MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET FELÉPÍTÉSE, BEMUTATÁSA Dr. Szabó László Varga Béla MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET A TV2-117A HAJTÓMŰ ÁLTALÁNOS FELÉPÍTÉSÉNEK BEMUTATÁSÁRA A tanítás-tanulás rendszerében mindig nagy problémát okozott az, ha ugyanazt a tananyag mennyiséget

Részletesebben

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA KONFERENCIA 2010 GÁBOR DÉNES FŐISKOLA CSUKA ANTAL TARTALOM A KÍSÉRLET ÉS MÉRÉS JELENTŐSÉGE A MÉRNÖKI GYAKORLATBAN, MECHANIKAI FESZÜLTSÉG

Részletesebben

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA Három követelményszint: az épületek összesített energetikai jellemzője E p = összesített energetikai jellemző a geometriai viszonyok függvénye (kwh/m

Részletesebben

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 11. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Összefüggés vizsgálatok A társadalmi gazdasági élet jelenségei kölcsönhatásban állnak, összefüggnek egymással. Statisztika alapvető feladata: - tényszerűségek

Részletesebben

Érzékeink csábításában

Érzékeink csábításában Workshop az innovációról Érzékeink csábításában (organoleptikus vizsgálatok napjainkban) Horváthné Dr.Almássy Katalin főiskolai tanár SZTE TIK, 2012. február 16. 1 Az élelmiszerminőség elemei 1. EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

Iskolai jelentés. 10. évfolyam szövegértés

Iskolai jelentés. 10. évfolyam szövegértés 2008 Iskolai jelentés 10. évfolyam szövegértés Az elmúlt évhez hasonlóan 2008-ban iskolánk is részt vett az országos kompetenciamérésben, diákjaink matematika és szövegértés teszteket, illetve egy tanulói

Részletesebben

KUTATÁSMÓDSZERTAN 4. ELŐADÁS. A minta és mintavétel

KUTATÁSMÓDSZERTAN 4. ELŐADÁS. A minta és mintavétel KUTATÁSMÓDSZERTAN 4. ELŐADÁS A minta és mintavétel 1 1. A MINTA ÉS A POPULÁCIÓ VISZONYA Populáció: tágabb halmaz, alapsokaság a vizsgálandó csoport egésze Minta: részhalmaz, az alapsokaság azon része,

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

SZÁLLÍTÓ REPÜLŐGÉPEK GÁZTURBINÁS HAJTÓMŰVEI NYOMÁSVISZONYA NÖVELÉSÉNEK TERMIKUS PROBLÉMÁI

SZÁLLÍTÓ REPÜLŐGÉPEK GÁZTURBINÁS HAJTÓMŰVEI NYOMÁSVISZONYA NÖVELÉSÉNEK TERMIKUS PROBLÉMÁI Dr. Pásztor Endre SZÁLLÍTÓ REPÜLŐGÉPEK GÁZTURBINÁS HAJTÓMŰVEI NYOMÁSVISZONYA NÖVELÉSÉNEK TERMIKUS PROBLÉMÁI A probléma felvetése, bevezetése. Az ideális termius hatáso (η tid ) folytonosan növeszi a ompresszor

Részletesebben

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés Beépítési tér és konstrukciós javaslatok Az O-gyűrűk beépítési terét (hornyot) lehetőség szerint merőlegesen beszúrva kell kialakítani. A szükséges horonymélység és horonyszélesség méretei a mindenkori

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek emelt szint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Hőkerék készítése házilag Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért

Részletesebben

Biomatematika 2 Orvosi biometria

Biomatematika 2 Orvosi biometria Biomatematika 2 Orvosi biometria 2017.02.05. Orvosi biometria (orvosi biostatisztika) Statisztika: tömegjelenségeket számadatokkal leíró tudomány. A statisztika elkészítésének menete: tanulmányok (kísérletek)

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok 2. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok 2. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok 2. útmutató 2015/2016. tanév I. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa:

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2013/2014-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2013/2014-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2013/2014-es tanévre Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelemi Szakközépiskola OM azonosító: 035424 www.hunfalvy-szki.hu 2012.10.30. TANULMÁNYI TERÜLETEK

Részletesebben

Ipari kondenzációs gázkészülék

Ipari kondenzációs gázkészülék Ipari kondenzációs gázkészülék L.H.E.M.M. A L.H.E.M.M. egy beltéri telepítésre szánt kondenzációs hőfejlesztő készülék, mely több, egymástól teljesen független, előszerelt modulból áll. Ez a tervezési

Részletesebben

8. OSZTÁLYOSOKNAK FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

8. OSZTÁLYOSOKNAK FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 8. OSZTÁLYOSOKNAK FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015/2016 2014. OKTÓBER 28. Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelemi Szakközépiskola 1011 Budapest, Ponty utca 3. TANULMÁNYI TERÜLETEK (TAGOZATOK)

Részletesebben

Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat

Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Statisztika I. Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat Boros Daniella OIPGB9 Kereskedelem és marketing I. évfolyam BA,

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1/8. Iskolai jelentés. 10.évfolyam matematika

1/8. Iskolai jelentés. 10.évfolyam matematika 1/8 2009 Iskolai jelentés 10.évfolyam matematika 2/8 Matematikai kompetenciaterület A fejlesztés célja A kidolgozásra kerülő programcsomagok az alább felsorolt készségek, képességek közül a számlálás,

Részletesebben

A MIG-15 REPÜLŐGÉP GEOMETRIAI, REPÜLÉSI ÉS AERODINAMIKAI JELLEMZŐI BEVEZETÉS ÁLTALÁNOS JELLEMZÉS

A MIG-15 REPÜLŐGÉP GEOMETRIAI, REPÜLÉSI ÉS AERODINAMIKAI JELLEMZŐI BEVEZETÉS ÁLTALÁNOS JELLEMZÉS Dr. Békési László A MIG-15 REPÜLŐGÉP GEOMETRIAI, REPÜLÉSI ÉS AERODINAMIKAI JELLEMZŐI BEVEZETÉS A Véget ért a MIG-korszak a konferencia címéhez kapcsolódva a Magyarországon elsőként repült és gázturbinás

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató 2013/2014. tanév II. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa:

Részletesebben

Modellkísérlet szivattyús tározós erőmű hatásfokának meghatározására

Modellkísérlet szivattyús tározós erőmű hatásfokának meghatározására Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Hallgatói laboratóriumi gyakorlat Modellkísérlet szivattyús tározós erőmű hatásfokának meghatározására Mintajegyzőkönyv Készítette:

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2012/2013-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2012/2013-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2012/2013-es tanévre Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelemi, Közgazdasági Szakközépiskola OM azonosító: 035424 www.hunfalvy-szki.hu 2011.10.01. TANULMÁNYI

Részletesebben

A VAQ légmennyiség szabályozók 15 méretben készülnek. Igény esetén a VAQ hangcsillapított kivitelben is kapható. Lásd a következő oldalon.

A VAQ légmennyiség szabályozók 15 méretben készülnek. Igény esetén a VAQ hangcsillapított kivitelben is kapható. Lásd a következő oldalon. légmennyiség szabályozó állítómotorral Alkalmazási terület A légmennyiségszabályozókat a légcsatorna-hálózatban átáramló légmennyiség pontos beállítására és a beállított érték állandó szinten tartására

Részletesebben

ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK

ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK Célok, módszerek, követelmények CÉLOK, MÓDSZEREK Meteorológiai megfigyelések (Miért?) A meteorológiai mérések célja: Minőségi, szabvány

Részletesebben

A 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 55 523 07 Járműipari karbantartó

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 1413 ÉRETTSÉGI VIZSGA 014. május 19. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint,

Részletesebben

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban 6. előadás Karbantartás irányítási információs rendszer

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése MISKOLCI EGYETEM GÉPELEMEK TANSZÉKE OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPELEMEK II. c. tantárgyhoz GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése Összeállította: Dr. Szente József egyetemi docens Miskolc, 008. A lánchajtás tervezése során

Részletesebben

Pontszámítás a felsőoktatásban

Pontszámítás a felsőoktatásban Pontszámítás a felsőoktatásban 2019 Az elérhető maximális pontszám 500 pont Kétféle pontszámítási módszer létezik I. számítási mód tanulmányi pontok (max. 200 pont) + érettségi pontok (max. 200 pont) +

Részletesebben

SEGÉDLET A 2009/2010. TANÉVI BEMENETI MÉRÉS ISKOLAJELENTÉS ÉRTELMEZÉSÉHEZ

SEGÉDLET A 2009/2010. TANÉVI BEMENETI MÉRÉS ISKOLAJELENTÉS ÉRTELMEZÉSÉHEZ Ú T M U T A T Ó SEGÉDLET A 2009/2010. TANÉVI BEMENETI MÉRÉS ISKOLAJELENTÉS ÉRTELMEZÉSÉHEZ 2009. december A 2009/2010. tanévi bemeneti mérés eredményeiről egyetlen Iskolajelentést kap az iskola. Ez egy

Részletesebben

FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 22. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint, jól

Részletesebben

A MATEMATIKAI SZOFTVEREK ALKALMAZÁSI KÉSZSÉGÉT, VALAMINT A TÉRSZEMLÉLETET FEJLESZTŐ TANANYAGOK KIDOLGOZÁSA A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN

A MATEMATIKAI SZOFTVEREK ALKALMAZÁSI KÉSZSÉGÉT, VALAMINT A TÉRSZEMLÉLETET FEJLESZTŐ TANANYAGOK KIDOLGOZÁSA A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN A MATEMATIKAI SZOFTVEREK ALKALMAZÁSI KÉSZSÉGÉT, VALAMINT A TÉRSZEMLÉLETET FEJLESZTŐ TANANYAGOK KIDOLGOZÁSA A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN Dr. Kocsis Imre DE Műszaki Kar Dr. Papp Ildikó DE Informatikai

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

Felvételi tájékoztató 2010/2011-es tanév

Felvételi tájékoztató 2010/2011-es tanév Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium 4400 Nyíregyháza, Krúdy Gy.u.32. Telefon: (42) 445-332 Fax: (42) 447-545 E-mail: sipkay@chello.hu http://www.sipkay.hu

Részletesebben

Bókay János Humán Szakközépiskola

Bókay János Humán Szakközépiskola Beiskolázási tájékoztató a 2015-16. tanévre A tájékoztató a 35/2014. EMMI rendelet és a 20/2012. EMMI rendelet alapján készült. I. Általános adatok Az iskola neve: Bókay János címe: 1086 Budapest, Csobánc

Részletesebben

HÁLÓZATI SZINTŰ DINAMIKUS BEHAJLÁSMÉRÉS MÚLTJA JELENE II.

HÁLÓZATI SZINTŰ DINAMIKUS BEHAJLÁSMÉRÉS MÚLTJA JELENE II. HÁLÓZATI SZINTŰ DINAMIKUS BEHAJLÁSMÉRÉS MÚLTJA JELENE II. MÉTA-Q Kft. Baksay János 2007. 06. 12. MAÚT ÚTÉPÍTÉSI AKADÉMIA 11. 1. FOGALOM: Teherbírás. Teherbíráson általában határ-igénybevételt értünk 2.

Részletesebben

Vízszintes kitűzések. 1-3. gyakorlat: Vízszintes kitűzések

Vízszintes kitűzések. 1-3. gyakorlat: Vízszintes kitűzések Vízszintes kitűzések A vízszintes kitűzések végrehajtása során általában nem találkozunk bonyolult számítási feladatokkal. A kitűzési munka nehézségeit elsősorban a kedvezőtlen munkakörülmények okozzák,

Részletesebben

8. OSZTÁLYOS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017

8. OSZTÁLYOS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017 8. OSZTÁLYOS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017 2015. OKTÓBER 15. Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelemi Szakközépiskolája 1011 Budapest,

Részletesebben

Digitális hangszintmérő

Digitális hangszintmérő Digitális hangszintmérő Modell DM-1358 A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli. Használati útmutató Óvintézkedések

Részletesebben

A mérés problémája a pedagógiában. Dr. Nyéki Lajos 2015

A mérés problémája a pedagógiában. Dr. Nyéki Lajos 2015 A mérés problémája a pedagógiában Dr. Nyéki Lajos 2015 A mérés fogalma Mérésen olyan tevékenységet értünk, amelynek eredményeként a vizsgált jelenség számszerűen jellemezhetővé, más hasonló jelenségekkel

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Automatikai műszerész Automatikai műszerész

Automatikai műszerész Automatikai műszerész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

zturbinák kompresszorának akusztikus

zturbinák kompresszorának akusztikus Mikro-gázturbin zturbinák kompresszorának akusztikus pompázs detektálása Koncz Miklós s Tamás, PhD ROBOTWARFARE 9 1 Gazdaságos egyensúlyozó gép tervezése pilóta nélküli repülőgépek gázturbinájához Koncz

Részletesebben

Gimnáziumi (4,5,6,8 évf.), szakközépiskolai, szakiskolai Adatlap

Gimnáziumi (4,5,6,8 évf.), szakközépiskolai, szakiskolai Adatlap Gimnáziumi (4,5,6,8 évf.), szakközépiskolai, szakiskolai Adatlap Intézmény neve: Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola 1. Általános felvételi eljárásban felvételi

Részletesebben

Valószínűségszámítás összefoglaló

Valószínűségszámítás összefoglaló Statisztikai módszerek BMEGEVGAT Készítette: Halász Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334. Tel:

Részletesebben

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE STATISZTIKA 9. Előadás Binomiális eloszlás Egyenletes eloszlás Háromszög eloszlás Normális eloszlás Standard normális eloszlás Normális eloszlás mint modell 2/62 Matematikai statisztika

Részletesebben

FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 22. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint, jól

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek emelt szint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 151 ÉRETTSÉGI VIZSGA 015. május 18. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint,

Részletesebben

OKTATOTT IDEGEN NYELV

OKTATOTT IDEGEN NYELV Az iskola neve: Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda Címe: 5200 Törökszentmiklós, Almásy út 1. Telefon/fax: 06-56/390-002 E-mail: tmbercsenyi@gmail.com Igazgató: Kocsis

Részletesebben

OM azonosító: 201573 GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK. angol, német, Emelt óraszámban angol nyelv oktatása. 20

OM azonosító: 201573 GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK. angol, német, Emelt óraszámban angol nyelv oktatása. 20 Az iskola neve: Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda Címe: 5200 Törökszentmiklós, Almásy út 1. Telefon/fax: 06-56/390-002 E-mail: tmbercsenyi@gmail.com Igazgató: Kocsis

Részletesebben

TENGELY TERHELHETŐSÉGI VIZSGÁLATA

TENGELY TERHELHETŐSÉGI VIZSGÁLATA MISKOLCI EGYETEM GÉP- ÉS TERMÉKTERVEZÉSI TANSZÉK OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS c. tantárgyhoz TENGELY TERHELHETŐSÉGI VIZSGÁLATA Összeállította: Dr. Szente József egyetemi docens Miskolc,

Részletesebben

W = F s A munka származtatott, előjeles skalármennyiség.

W = F s A munka származtatott, előjeles skalármennyiség. Ha az erő és az elmozdulás egymásra merőleges, akkor fizikai értelemben nem történik munkavégzés. Pl.: ha egy táskát függőlegesen tartunk, és úgy sétálunk, akkor sem a tartóerő, sem a nehézségi erő nem

Részletesebben