Grafikus Felhasználói Felületű (GUI) program készítése a QT Creatorral, illetve a Microsoft Visual Studio-val

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Grafikus Felhasználói Felületű (GUI) program készítése a QT Creatorral, illetve a Microsoft Visual Studio-val"

Átírás

1 Grafikus Felhasználói Felületű (GUI) program készítése a QT Creatorral, illetve a Microsoft Visual Studio-val A feladat A feladat egy kis számológép elkészítése. A számológép a következőképpen néz majd ki: Működése pedig a következő: számokat beírhatunk vagy a szám gombokkal, vagy pedig egérrel a számológép GUI gombjaival. A műveleti jeleket is beírhatjuk mindkét módon. Az egyszerűség kedvéért nem egy valódi számológépet csinálunk, csak egy egyszerű modellt. A hiányosságai: zárójelezés nem lehetséges és a műveletek egyenrangúak, vagyis * 4 nem 14, hanem 20. Azt sem ellenőrizzük le, hogy a beírt sor szintaktikusan helyes-e. A számokat az angolszász országokban szokásos tizedesponttal kell beírni. Milyen programokat használjunk Amikor a QT-t telepítjük egyúttal a QT Creator t is telepítjük. Ha ez Windows-ra történik, akkor ennek során kiválaszthatjuk feltelepítjük-e a mingwfordítót, ami a gcc Windows-os változata. Mivel a QT a Microsoft Visual Studio-val is használható erre nem feltétlenül van szükség. Ebben az esetben azonban továbbra is két lehetőség áll fenn: vagy a QT-s kiegészítést használjuk 1, amikor is magából a Visual Studioból intézhetünk mindent, vagy a QT Creator-t használjuk a Visual Studio-val, mint fordítóval. Az előbbi a kényelmesebb, mert a Visual Studio program szerkesztője sokkal hatékonyabb, mint a QT Creator-é, továbbá nem kell egyéb telepítésekkel és beállításokkal bajlódjunk. 1 VS 2013 és ez alatt ehhez a qt-vs-addin opensource.exe VS 2015-re pedig a QT5Package-et kell feltelepíteni.

2 Linux alatt nincs választási lehetőségünk a QT Creator-t kell használjuk, cserébe viszont nincs szükség újabb telepítésekre. A QT Creator használata Windows alatt a Microsoft Visual Studio-val Először is fel kell telepítsük a Windows-os WDBG debugger-t a oldalról. Görgessük le az oldalt és válasszuk ki a Hibakereső eszközök beszerzése pontig és töltsük le, majd telepítsük vagy a teljes SDK-t, vagy csak a WinDbg programot! Indítsuk el a QT Creator-t. Az indítási képernyője a következő: Először ellenőrizzük a beállításainkat a Tools/Options menüben. Elsősorban A Build & Run oldalt kell megnézzük:

3 A jelzi, ha a beállításokkal problémák vannak. Ha a hiányzó konfigurációkat akarjuk használni, akkor fel kell telepítsük a megfelelő Windows-os debugger-t. Ellenőrizzük a többi beállítást is:

4 Ha a QT telepítő nem találta meg a QTs programokat, akkor nekünk kell megkeresni és beállítani azokat.

5 A felhasználói felület elkészítése a QT Designer használatával Windows alatt Microsoft Visual Studio-val Windows alatti QTs fejlesztésekre a QT kiegészítés telepítése után ez a jobb módszer. Ha a kiegészítő telepítése sikeres volt, akkor a Visual Studio menüsorában megjelenik a QT menü, aminek a QT Options almenüjében be kell állítva lennie a rendelkezésre álló QT konfigurációknak: Válasszuk a New Projekt opciót és a megjelenő ablakban a Qt5 Projects-et ott pedig a Qt Application-t: Itt nem kell létező könyvtár nevet megadni, az automatikusan létrejön. Válasszuk az OK-t, ami elindítja a Qt projekt varázslót.

6 A Finish megnyomása után a projekt létre jön 2 : A Szamologep.ui-ra duplán kattintva a Qt Designer (designer.exe) nyílik meg, amivel ugyanúgy kell a GUI-t elkészíteni, mint a Qt Creator-ral, de fordítani a Visual Studioból kell, Az alábbiakban a QT Creatort használjuk. 2 Sajnos nem ilyen jó a helyzet, ha új ablakot kell hozzáadjunk a meglevő projekthez. Akkor kézzel kell sok mindent beállítani.

7 Számológép A GUI elkészítése Kattintsunk a New Project re! Egy dialógus ablak jelenik meg: Kattintsunk a Choose -ra! A megjelenő ablakban adjuk meg mi a projektünk paramétereit. A projekt neve legyen szamologep 3, és a könyvtár, amiben létrehozzuk legyen az, ahol a programjainkat akarjuk tárolni. Ez legyen az a könyvtár, ahová a projektjeinket akarjuk tenni, pl. a saját (home) könyvtárunk ban (Windows alatt ez a C:\Users\felhasználó_név/) a QT_projektek alkönyvtár, de persze bárhol máshol lehet, ahol létrehozhatunk könyvtárakat. Ha a könyvtár nem létezik a Browse menüben először létre kell hozzuk. 3 Nem használok ékezeteket, sőt betűközöket sem a nevekben, egyrészt, mert a mingw-nek ezzel időnként gondjai vannak, másrészt mert azt akarom, hogy a fájlok átvihetőek legyenek Windows-os Visual Studios projektbe.

8 Ezután Next. Válasszuk ki mindazokat a lehetőségeket, amiket használni akarunk. Majd Next.

9 Írjuk át ezeket a következőkre: Class name:szamologep, Header file: szamologep.h, Source file: szamologep.cpp, Form file:szamologep.ui, majd nyomjuk meg a Next gombot! Ne változtassunk semmit, nyomjuk meg a Finish gombot 4! A projektünk most a következőképpen néz ki: 4 Természetesen aki verziókövetést akar ez nagyobb projekteknél mindenképpen ajánlatos -, az itt beállíthatja a kedvenc programját, de mi ezt most nem használjuk.

10 Mielőtt tovább lépnénk próbáljuk ki, hogy a program lefordítható-e. Ehhez kattintsunk a ikonra! Ha minden rendben a QT Creator lefordítja, majd elindítja a programot, és a következő ablak jelenik meg: Zárjuk be ezt az ablakot! A GUI szerkesztéséhez kétszer kattintsunk a Forms alatti szamologep.ui-ra! A GUI szerkesztő ablaka jelenik meg 5. Az ablak több panel-t és a szerkesztendő GUI ablakát mutatja: 5 Ez ugyanaz a Designer ablak, mint ami a Visual Studio használata során jelenne meg.

11 Természetesen a QT Creator-t kinagyíthatjuk teljes képernyőre és az oldalsó paneleket be is zárhatjuk, hogy jobban lássuk a felületet. Az egyes GUI elemeket a bal oldalról választhatjuk ki és a bal egérgombot benyomva tartva húzhatjuk rá a középen levő panel-re. Ekkor ezek megjelennek a jobb oldalon a felső panelen is. Az utoljára kiválasztott elem tulajdonságai jobbra alul láthatóak. Írjuk át a fő ablak (objectname Szamologep) címfeliratát (windowtitle) Számológép-re: A a Type here -re dupla kattintás után gépeljük be, hogy &Fájl és az alatta megjelenő almenübe, hogy E&xit:

12 Ezzel létrehoztunk egy menü action-t. Az Exit-re kattintva a jobb oldalon láthatjuk, hogy az objektumunk neve actione_xit lesz 6 és ez az action megjelenik középen alul az Action Editor-ban is. Ahhoz azonban, hogy ez az action működjön is szükségünk van még egy függvényre, ami az action használatakor hívódik meg. Ennek megadásához használjuk a Signals & Slots Editort: kattintsunk alul a megfelelő fülre: A zöld + jelre kattintva adhatunk hozzá új kapcsolatokat. A lépések: Két kattintás a <sender>-re és egy objektum listából kiválaszthatjuk az actione_xit-et: hasonlóképpen a többi oszlopot is kitöltjük. A végeredmény 7 :, majd Általában egy program legfontosabb funkciói nem csak egérrel de billentyűzetkombinációkkal, ún. gyorsbillentyűkkel (shortcut) is elérhetőek. Egyik kilépésre használt kombináció az Alt+X. Adjunk hozzá ilyet! A jobb oldalon kattintsunk a shortcut-ra. Megnyílik három alpont. Válasszuk ki a shortcut felirat sorát:, majd az Alt+X billentyűkombinációt és kattintsunk valahova máshova, NE nyomjunk be semmilyen más gombot, mert az megváltoztatná a sort: Az Alt+X szöveget már a QT Creator írja be. 6 Az aláhúzás az & jel helyett áll. Természetesen bármikor átnevezhetjük átírva az objectname tulajdonságot a jobb oldalon. 7 A close() SLOT egy létező slot-ja a QMainWindow-nak. A QT Creator/QT Designer-rel azonban létrehozhatunk új SIGNAL-okat és SLOT-okat is. Azokat azonban nem elég a szerkesztőben létrehozni, az osztály definícióba is be kell írjuk azokat.

13 Futtassuk a programot, majd zárjuk be! A GUI szerkesztőben a bal oldalról húzzunk rá egy Line Edit-et az ablakra:, majd egy Tool Button-t is adjunk hozzá. Ez lesz a 7-es szám gombja. Írjuk át a nevét toolbutton-ról ki a jobb oldalon a geometry-t és írjuk át a gomb méreteket 30 pixelre, -re! Válasszuk, majd lefelé görgetve a jobb alsó panelt válasszuk ki a zöld mezők közül a text et és írjuk át a három pontot a 7-es számra:. Az egyes különböző színű tömbök az egyes leszármaztatott osztályokat jelölik, legfelül a QObject és QWidget szakaszok, alatta a leszármaztatott osztályok a leszármaztatás sorrendjében. A Ctrl gombot lenyomva tartva kattintsunk a gombra és nem felengedve az egér gombját húzzuk azt jobbra. Ezzel az eredeti gomb egy másolatát helyeztük el a leendő számológépen. Annak is írjuk át a nevét és szövegét és addig ismételjük ezt, amíg el nem jutunk a végső állapotig: A szám gombok neve legyen btn0 btn9, a többié: btnclear, btnszor, btnper,btnplussz, btnminusz, btnvesszo, btnpm (plussz mínusz), btnexp és btneq (egyenlő)

14 Ahhoz, hogy ez így nézzen ki az ablakot is át kell méretezzük. Ezt a jobb alsó sarkán megfogva tehetjük meg. Futtassuk a programot! Változtassuk meg az ablak méretét és nézzük meg mi történik! Ez nyilván nem kívánatos, ezért tegyük az ablakot átméretezhetetlenné! Lépjünk ki a programból és a szerkesztőben a jobb oldalon írjuk át az ablak minimum és maximum méretét ugyanarra, mint az aktuális szerkesztett mérete: Mentsük el az eredményt! Teszteljük le jól működik-e! A számológép programja Ezután készítjük el a számológépet működtető programot. Válasszuk ki a a bal oldalon a szerkesztés ikont (Edit). Ekkor először a GUI-hoz tartozó XML 8 kódot látjuk és a bal oldalán a fájlok listáját. Válasszuk ki a szamologep.h-t (dupla kattintás)! Nézzük meg az automatikusan létrehozott fájlt! Az első két sor az utolsó sorral együtt biztosítja, hogy a fájlt csak egyszer használja a fordító. A privát részben jelenik meg a Ui::Szamologep *ui; sor a QT Creator által generált kódban. A Visual Studio-ban generált sor ezzel szemben: Ui::SzamologepClass ui; lesz. Mindkettő azt jelenti, hogy a színfalak mögött 8 extensible Markup Language egy ember által is olvasható (és elvileg megérthető) kód hierarchiák leírására.

15 az uic (User Interface Compiler) program a GUI-t leíró XML fájlból egy.h és egy.cpp fájlt generál. Ezzel nekünk nem kell foglalkoznunk. Ennek eredményeként az ui pointer, vagy az ui osztály ad nekünk hozzáférést az egyes widgetekre mutató pointerekhez. Ahhoz, hogy a gombok működjenek mindegyik gomb clicked() SIGNAL-ját ossze kell kötni a fő ablak egy SLOT-jával, ahogy azt tettük a Notepad programban. Ott említettük, hogy van ennek egy egyszerűbb módja is. Most azt fogjuk használni 9. Írjuk be a Szamologep osztályba a következő sorokat: private slots: void on_btn0_clicked(); void on_btn1_clicked(); void on_btn2_clicked(); void on_btn3_clicked(); void on_btn4_clicked(); void on_btn5_clicked(); void on_btn6_clicked(); void on_btn7_clicked(); void on_btn8_clicked(); void on_btn9_clicked(); void on_btnclear_clicked(); void on_btnszor_clicked(); void on_btnper_clicked(); void on_btnplussz_clicked(); void on_btnminusz_clicked(); void on_btnvesszo_clicked(); void on_btnpm_clicked(); void on_btnexp_clicked(); void on_btneq_clicked(); Vegyük észre a logikát itt: minden SLOT a void on_ -sal kezdődik, ezt követi a SIGNAL-t küldő objektum neve, majd aláhúzás után a SIGNAL neve és - ha van- paramétere. A clicked SIGNAL-nak nincs paramétere ezért üres a (). Nincs szükség a connect függvényre, annak hívását a fordítás során a moc (Meta Object Compiler) programmal a QT elintézi nekünk. A billentyűzettel való bevitelt a lineedit végzi el. Mindegyik számmal jelzett gomb hozzáragasztja a megfelelő számjegyet a lineedit- beli szöveg végére. A többi gomb a btnclear, btnpm és btneq kivételével ugyancsak egy karaktert tagaszt hozzá a lineedit-hez. Csináljunk erre egy közös függvényt az osztály private részébe a private slots fölé!: void addchar(qchar ch); A btnclear kitörli a lineedit szövegét, a btnpm az utolsó beírt szám előjelét változtatja meg, a btneq pedig kiszámítja a végeredményt. Az egyszerűség érdekében ezekben most semmilyen hibakezelés nem lesz! 9 Ezt megcsinálhatnánk a QT Creator/QT Designer SIgnal/Slot Editor-jával is, de így gyorsabb.

16 Mindegyik függvény törzsét meg kell írjuk. Mentsük el a változtatásokat, majd válasszuk ki a szamologep.cpp-t és készítsük el ezeket a függvényeket! Először az addchar()-t írjuk meg. Ahogy fent láttuk a Visual Studio és a QT Creator másképpen működik egy kicsit, ezért a kód is kicsit különböző lesz. void Szamologep::addChar(QChar ch) QString qs = ui->lineedit->text() + ch; // QT Creator project // QString qs = ui.lineedit->text() + ch; // Visual Studio project ui->lineedit->settext(qs); // ui.lineedit->settext(qs); Ezután a többi karaktert beíró függvény egyszerű: void Szamologep::on_btn0_clicked() addchar('0'); void Szamologep::on_btn1_clicked() addchar('1'); void Szamologep::on_btn2_clicked() addchar('2'); void Szamologep::on_btn3_clicked() addchar('3'); void Szamologep::on_btn4_clicked() addchar('4'); void Szamologep::on_btn5_clicked() addchar('5'); void Szamologep::on_btn6_clicked() addchar('6'); void Szamologep::on_btn7_clicked() addchar('7'); void Szamologep::on_btn8_clicked() addchar('8'); void Szamologep::on_btn9_clicked() addchar('9'); void Szamologep::on_btnSzor_clicked() addchar('*'); void Szamologep::on_btnPer_clicked() addchar('/'); void Szamologep::on_btnPlussz_clicked() addchar('+'); void Szamologep::on_btnMinusz_clicked() addchar('-'); void Szamologep::on_btnExp_clicked() addchar('e'); Van azonban egy probléma a btnvesszo gombbal! Nálunk tizedesvessző van, de pl az angolszász országokban tizedespont. A QString::toDouble() függvény, amit a számmá konvertáláshoz használunk majd mindig tizedespontot vár és a QString::setNum() is azt ír be a stringbe, mi pedig tizedesvesszőt használunk. Ezért a btnvesszo gomb is tizedespontot ír be a lineedit-be 10. void Szamologep::on_btnVesszo_clicked() addchar('.'); A lineedit törlése: void Szamologep::on_btnClear_clicked() ui->lineedit->clear(); A +/- gomb csak az exponens szám előjelét változtatja meg, ezért meg kell néznie, hogy a lineedit nem üres-e, illetve, hogy az E betűvel, vagy utána egy számmal végződik-e és nem szabad semmit csinálnia, ha ezek a feltételek nem teljesülnek: 10 Van olyan függvény is, ami a helyi sajátosságokat is figyelembe veszi, de azt használni nagyon elbonyolítaná a dolgokat.

17 void Szamologep::on_btnPm_clicked() QString qs = ui->lineedit->text(), // eredeti szöveg qsnum; if(qs.isempty()) // üres? int i = qs.length()-1; if(qs[i] == 'E') // akkor mindig minusz kell ui->lineedit->settext(qs + '-'); // egyébként az E után egy számnak kell állnia for( ; i > 0; --i) if(!qs[i].isdigit()) // szám eleje break; if(qs[i] == '-' qs[i] == '+') if(i == 0 qs[i-1]!= 'E') // nem exponens // mínuszból plussz lesz, plusszból mínusz qs[i] = qs[i] == '-'? '+' : '-'; // előjel csere ui->lineedit->settext(qs + '-'); // visszaírjuk A btneq ugyancsak egy nem üres és számmal kezdődő stringet vár. Először kivágja a számot tartalmazó stringet, majd a todouble() függvénnyel számmá alakítja (szam1). A kivágásra azért van szükség, mert a todouble() csak érvényes szám stringeket tud átalakítani, ha bárhol egy rossz karaktert talál a konverzió eredménye 0 lesz 11. Ezután kiolvassa a műveleti jelet és a következő számot (szam2), elvégzi a műveletet és az eredményt elrakja szam1-be, keresi a következő műveleti jelet és utána a következő számot, stb. Amikor elfogy a feldolgozandó string a szam1-et visszaírja lineedit-be. Mivel ez nem egy komplett alkalmazás, ezért a hibakezelést nagyon leegyszerűsítjük: hibás inputra nincs eredmény. Az on_btneq_clicked() függvény pl a következő lehet: void Szamologep::on_btnEq_clicked() QString qs; qs = ui->lineedit->text(); if(qs.isempty()) int eleje = 0; // innen keressük a következő számot double szam1=0.0, szam2 = 1.0; QChar chmuvelet; // a műveleti jel szam1 = szam(qs, eleje); // első szám. Az eleje a szám utánra mutat if(eleje < 0) // vagy ha kisebb, mint 0, akkor hiba volt // de nincs jelzés if(eleje == qs.length()) // csak egy szám volt beírva, nincs mit tenni 11 Ez picit jobb, mint az exception, amit a stod() dob ilyen esetben

18 while(eleje > 0 && eleje < qs.length())// a maradék szöveg feldolgozása chmuvelet = qs[eleje++]; // műveleti jel szam2 = szam(qs, eleje); // a következő szám if(eleje < 0) // hiba? // nincs hibajelzés // elvégezzük a műveletet, ha hiba -> chmuvelet = '!' szam1 = muvelet(szam1, szam2, chmuvelet); if(chmuvelet == '!') // műveleti hiba // de nincs jelzés // A következő karakternek (ha van) műveleti jelnek kell lennie // Az eredmény ui->lineedit->settext(qstring().setnum(szam1)); Két segédfüggvényt használtunk. Ezeket írjuk be az osztály definíció private szakaszába a szamologep.h-ba is! Egy számot kivágó függvényt (és): double szam(qstring str, int &eleje); ami az str-ből eleje-től kezdve kivág egy lebegőpontos számot ábrázoló részt és átalakítja számmá. Visszaadja a számot és az eleje-t beállítja a szám utánra. Ha hiba van a számban (pl. két tizedespont, vagy előjel), akkor eleje -1 lesz, a visszaadott szám pedig 0. Egy, a műveletet elvégző függvényt: double muvelet(double szam1, double szam2, QChar &chmuvelet); Ha a művelet nem végezhető el, akkor a chmuvelet-be egy felkiáltójel kerül. A teljes program tehát a következő fájlokból áll: main.cpp: #include "szamologep.h" #include <QApplication> int main(int argc, char *argv[]) QApplication a(argc, argv); Szamologep w; w.show(); return a.exec(); szamologep.h: #ifndef SZAMOLOGEP_H #define SZAMOLOGEP_H #include <QMainWindow>

19 namespace Ui class Szamologep; class Szamologep : public QMainWindow Q_OBJECT public: explicit Szamologep(QWidget *parent = 0); ~Szamologep(); private: Ui::Szamologep *ui; void addchar(qchar digit); double szam(qstring str, int &eleje); double muvelet(double szam1, double szam2, QChar &chmuvelet); private slots: void on_btn0_clicked(); void on_btn1_clicked(); void on_btn2_clicked(); void on_btn3_clicked(); void on_btn4_clicked(); void on_btn5_clicked(); void on_btn6_clicked(); void on_btn7_clicked(); void on_btn8_clicked(); void on_btn9_clicked(); void on_btnclear_clicked(); void on_btnszor_clicked(); void on_btnper_clicked(); void on_btnplussz_clicked(); void on_btnminusz_clicked(); void on_btnvesszo_clicked(); void on_btnpm_clicked(); void on_btnexp_clicked(); void on_btneq_clicked(); ; #endif // SZAMOLOGEPI_H szamologep.cpp: #include "szamologep.h" #include "ui_szamologep.h" Szamologep::Szamologep(QWidget *parent) : QMainWindow(parent), ui(new Ui::Szamologep) ui->setupui(this); Szamologep::~Szamologep() delete ui; void Szamologep::addChar(QChar ch)

20 QString qs = ui->lineedit->text() + ch; ui->lineedit->settext(qs); void Szamologep::on_btn0_clicked() addchar('0'); void Szamologep::on_btn1_clicked() addchar('1'); void Szamologep::on_btn2_clicked() addchar('2'); void Szamologep::on_btn3_clicked() addchar('3'); void Szamologep::on_btn4_clicked() addchar('4'); void Szamologep::on_btn5_clicked() addchar('5'); void Szamologep::on_btn6_clicked() addchar('6'); void Szamologep::on_btn7_clicked() addchar('7'); void Szamologep::on_btn8_clicked() addchar('8'); void Szamologep::on_btn9_clicked() addchar('9'); void Szamologep::on_btnSzor_clicked() addchar('*'); void Szamologep::on_btnPer_clicked() addchar('/'); void Szamologep::on_btnPlussz_clicked() addchar('+'); void Szamologep::on_btnMinusz_clicked() addchar('-'); void Szamologep::on_btnVesszo_clicked() addchar('.'); void Szamologep::on_btnExp_clicked() addchar('e'); void Szamologep::on_btnClear_clicked() ui->lineedit->clear(); void Szamologep::on_btnPm_clicked() QString qs = ui->lineedit->text(), qsnum; if(qs.isempty()) // üres int i = qs.length()-1; if(qs[i] == 'E') // akkor mindig minusz kell ui->lineedit->settext(qs + '-'); // egyébként az E után egy számnak kell állnia for( ; i > 0; --i) if(!qs[i].isdigit()) // szám eleje break; if(qs[i] == '-' qs[i] == '+') if(i == 0 qs[i-1]!= 'E') // nem exponens // mínuszból plussz lesz, plusszból mínusz qs[i] = qs[i] == '-'? '+' : '-'; // előjel csere ui->lineedit->settext(qs + '-'); double Szamologep::szam(QString str, int &eleje) if(eleje >= str.length()) eleje = -1; return 0; int vege = eleje; if(str[vege] == '-' str[vege] == '+') // előjel? ++vege; while(vege < str.length())

21 QChar ch = str[vege]; // ch érvényességének ellenőrzése if(qstringliteral(" e.").indexof(ch) < 0) break; // persze szemantikusan hibás... Miért? ++vege; if(vege == eleje) eleje = -1; // hiba return 0; // alakítsuk számmá bool ok; // ha hiba van benne, pl két pont, vagy E, vagy előjel, stb double d = str.mid(eleje, vege-eleje).todouble(&ok); if(!ok) eleje = -1; return 0.0; eleje = vege; // a szám utánra return d; double Szamologep::muvelet(double szam1, double szam2, QChar &chmuvelet) switch(chmuvelet.unicode()) case '+': return szam1 + szam2; case '-': return szam1 - szam2; case '*': return szam1 * szam2; case '/': if(szam2 == 0) chmuvelet = '!'; return 1e308; else return szam1/szam2; default: chmuvelet = '!'; return 0; void Szamologep::on_btnEq_clicked() QString qs; qs = ui->lineedit->text(); if(qs.isempty()) int eleje = 0; // innen keressük a következő számot double szam1=0.0, szam2 = 1.0; QChar chmuvelet; // a műveleti jel szam1 = szam(qs, eleje); // első szám. Az eleje a szám utánra mutat if(eleje < 0) // vagy ha kisebb, mint 0, akkor hiba volt // de nincs jelzés if(eleje == qs.length()) // csak egy szám volt beírva, nincs mit tenni

22 while(eleje > 0 && eleje < qs.length())// a maradék szöveg feldolgozása chmuvelet = qs[eleje++]; // műveleti jel szam2 = szam(qs, eleje); // a következő szám if(eleje < 0) // hiba? // nincs hibajelzés // elvégezzük a műveletet, ha hiba -> chmuvelet = '!' szam1 = muvelet(szam1, szam2, chmuvelet); if(chmuvelet == '!') // műveleti hiba // de nincs jelzés // A következő karakternek (ha van) műveleti jelnek kell lennie // Az eredmény ui->lineedit->settext(qstring().setnum(szam1));

Elemi alkalmazások fejlesztése III. A Qt assistant elindítása. Ajánlott ir odalom. A Qt assistant nyitó ablaka

Elemi alkalmazások fejlesztése III. A Qt assistant elindítása. Ajánlott ir odalom. A Qt assistant nyitó ablaka Elemi alkalmazások fejlesztése III Ajánlott ir odalom Egy ablakos alkalmazás készítése I. C++ / Qt felhasználásával Qt dokumentáció online: www.trolltech.com lokális változat: Kdevelop help vagy /usr/share/doc...

Részletesebben

Elemi alkalmazások fejlesztése III.

Elemi alkalmazások fejlesztése III. Elemi alkalmazások fejlesztése III. Grafikus felületű alkamazások készítése Bevezetés I. Készítette: Szabóné Nacsa Rozália nacsa@inf.elte.hu people.inf.elte.hu/nacsa/qt4/eaf3/ Qt 4 2009 1 www.trolltech.com

Részletesebben

Elemi alkalmazások fejlesztése III.

Elemi alkalmazások fejlesztése III. Elemi alkalmazások fejlesztése III. Bevezetés Készítette: Szabóné Nacsa Rozália nacsa@inf.elte.hu people.inf.elte.hu/nacsa/qt4/eaf3/ Qt 4 2007 1 A Qt assistant nyitó ablaka www.trolltech.com 2 Alkalmazás

Részletesebben

Grafikus Qt programok írása segédeszközök nélkül

Grafikus Qt programok írása segédeszközök nélkül Grafikus Qt programok írása segédeszközök nélkül Grafikus felületű Qt programokat ahogy láttuk, készíthetünk egy egyszerű szövegszerkesztővel is, bár a Qt jó támogatást ad a grafikus felület grafikus tervezésére

Részletesebben

Egységes és objektumközpontú adatbázis-kezelés (2. rész)

Egységes és objektumközpontú adatbázis-kezelés (2. rész) Egységes és objektumközpontú adatbázis-kezelés (2. rész) A folytatásában a bemutatjuk, hogyan kezelhetünk Qt rendszer alatt SQL sormutatót, és készíthetünk grafikus felületet programoknak a Qt Designer

Részletesebben

Alkalmazások fejlesztése III. Qt 4 /C++ alapú grafikus alkalmazás Bevezetés I.

Alkalmazások fejlesztése III. Qt 4 /C++ alapú grafikus alkalmazás Bevezetés I. Tartalomjegyzék Alkalmazás készítés Qt osztályokkal...2 A qmake eszköz...2 Hello Qt (hello)...2 Objektumok közötti kommunikáció (quit)...3 Fordítás/futtatás...4 Grafikus felület létrehozása, vezérlők szinkronizálása

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban 1. Előkészítés Access adatbázis lemásolása, ODBC DSN létrehozása Másoljuk le az alábbiakat: Mit Honnan Hova list.mdb p:\johanyák Csaba\Vizualis programozas\data\

Részletesebben

Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben

Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben Adatbázis alapú rendszerek gyakorlat Adatbázis alapú alkalmazásfejlesztés Java, C# környezetben Java GUI készítése, Oracle kapcsolódás JDBC-vel A jelen anyagban egy egyszerűsített megközelítéssel vizsgáljuk

Részletesebben

3. Osztályok II. Programozás II

3. Osztályok II. Programozás II 3. Osztályok II. Programozás II Bevezető feladat Írj egy Nevsor osztályt, amely legfeljebb adott mennyiségű nevet képes eltárolni. A maximálisan tárolható nevek számát a konstruktorban adjuk meg. Az osztályt

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

3. Ezután a jobb oldali képernyő részen megjelenik az adatbázistábla, melynek először a rövid nevét adjuk meg, pl.: demo_tabla

3. Ezután a jobb oldali képernyő részen megjelenik az adatbázistábla, melynek először a rövid nevét adjuk meg, pl.: demo_tabla 1. Az adatbázistábla létrehozása a, Ha még nem hoztunk létre egy adatbázistáblát sem, akkor a jobb egérrel a DDIC-objekt. könyvtárra kattintva, majd a Létrehozás és az Adatbázistábla menüpontokat választva

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Programozási technológia

Programozási technológia Programozási technológia Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével Dr. Szendrei Rudolf ELTE Informatikai Kar 2018. Bevezető Eddig a grafikus felhasználói felületet kódból hoztuk létre kézzel. A mi

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

Programozás I. gyakorlat

Programozás I. gyakorlat Programozás I. gyakorlat 1. gyakorlat Alapok Eszközök Szövegszerkesztő: Szintaktikai kiemelés Egyszerre több fájl szerkesztése pl.: gedit, mcedit, joe, vi, Notepad++ stb. Fordító: Szöveges file-ban tárolt

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Készítette A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű felhasználói jogai a -t illetik. A dokumentumot az Ügyfél korlátlan számban

Részletesebben

Budapest, 2007. március. ELTE Informatikai Kar

Budapest, 2007. március. ELTE Informatikai Kar Tartalomjegyzék Alkalmazás készítés Qt osztályokkal...2 A qmake eszköz...2 Hello Qt (hello)...2 A projekt elkészítésének lépései...3 Objektumok közötti kommunikáció (quit)...3 A projekt elkészítésének

Részletesebben

A jobboldalon a pnlright egy Stacked Widget Állítsuk be az első lapot és nevezzük el pnldraw-ra:

A jobboldalon a pnlright egy Stacked Widget Állítsuk be az első lapot és nevezzük el pnldraw-ra: A Rajzolás lap A rajzolás lap elemi rajzolási lehetőségek bemutatására szolgál. A rajzolás a jobboldali pnlright widget egyik lapjára rakott widgetre történik. A pnlright egy több lapot tartalmazó widget

Részletesebben

Elemi alkalmazások fejlesztése III.

Elemi alkalmazások fejlesztése III. Elemi alkalmazások fejlesztése III. MDI alkalmazás II. (Számla) Készítette: Szabóné Nacsa Rozália nacsa@inf.elte.hu people.inf.elte.hu/nacsa/qt4/eaf3/ Qt 4 2007 1 Számla felépítése fejléc tábla 2 Az alkalmazás

Részletesebben

Access adatbázis elérése OLE DB-n keresztül

Access adatbázis elérése OLE DB-n keresztül Access adatbázis elérése OLE DB-n keresztül Készítsünk egy grafikus felülető alkalmazást, ami lehetıvé teszi egy Access adatbázisban tárolt hallgatói adatok (EHA, Név, e-mail cím) lekérdezését (összes

Részletesebben

QLabel *label = new Qlabel("Hello Qt!",0);

QLabel *label = new Qlabel(Hello Qt!,0); #include #include int main(int argc,char **argv) QApplication app(argc,argv); QLabel *label = new Qlabel("Hello Qt!",0); app.setmainwidget(label); label->show(); return app.exec();

Részletesebben

Elektronikus pályázati űrlap (eform) létrehozása - Útmutató

Elektronikus pályázati űrlap (eform) létrehozása - Útmutató Az elektronikus pályázati űrlap (eform) létrehozása Az Európa a polgárokért programban a projektjavaslatokat elektronikus pályázati űrlap (e-űrlap) használatával kell benyújtani. A papír alapon, postai

Részletesebben

ESEMÉNY VEZÉRELT ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Bevezetés. Készítette: Gregorics Tibor

ESEMÉNY VEZÉRELT ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Bevezetés. Készítette: Gregorics Tibor ESEMÉNY VEZÉRELT ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Bevezetés Készítette: Gregorics Tibor Előfeltétel: OAF (EAF2) Kötelező házi feladatok: 4 darab feladat max. 5-5 pontért Feltételek 2 hét késés: legfeljebb 3

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

Android alapok. Android játékfejlesztés

Android alapok. Android játékfejlesztés Az Android Studio fejlesztőkörnyezet letöltése, telepítése képernyőképekkel bemutatva, illetve az első programunk létrehozása. (Hello World) Android alapok Android játékfejlesztés Készítette: Soós András

Részletesebben

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3a. Tesztkörnyezet I http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Salvi Péter BME, Villamosmérnöki

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba: Ugráló gomb oktatási segédlet Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba

Johanyák Zsolt Csaba: Ugráló gomb oktatási segédlet    Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba Ugráló gomb Készítsünk egy egyszerű játékprogramot, ami egy mozgó nyomógombot tartalmaz. A nyomógomb beállított ideig marad egy helyben, majd az ablakon számára elhatárolt terület (panel) egy véletlenszerűen

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

Elemi alkalmazások fejlesztése III

Elemi alkalmazások fejlesztése III Elemi alkalmazások fejlesztése III Egy ablakos alkalmazás készítése I. C++ / Qt felhasználásával készítette: Szabóné Nacsa Rozália 1 Ajánlott irodalom Qt dokumentáció online: www.trolltech.com lokális

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása. http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba

Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása. http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba 1. Gyümölcsárazó automata Készítsünk egy gyümölcsárazó

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Elemi alkalmazások fejlesztése I.

Elemi alkalmazások fejlesztése I. Steingart Ferenc el adása alapján készítette: Szabóné Nacsa Rozália Integrált fejleszt környezet Linux MS Win* www.kdevelop.org www.bloodshed.net Bevezetés 1 A kdevelop f ablaka Editor és böngész Projektszerkezet

Részletesebben

Java Programozás 5. Gy: Java alapok. Adatkezelő 1.rész

Java Programozás 5. Gy: Java alapok. Adatkezelő 1.rész Java Programozás 5. Gy: Java alapok Adatkezelő 1.rész 27/1 B ITv: MAN 2018.04.13 Feladat Egy nagyon hosszú feladatmegoldásba kezdünk bele: létrehozunk egy adatkezelő programot, sok-sok extrával: 27/2 A

Részletesebben

DuneHD.hu. Kompatibilis médialejátszók: Dune HD Center Dune BD Prime Dune HD Base 2.0 Dune HD Base 3.0 Dune BD Prime 3.0

DuneHD.hu. Kompatibilis médialejátszók: Dune HD Center Dune BD Prime Dune HD Base 2.0 Dune HD Base 3.0 Dune BD Prime 3.0 A Zappiti egy donationware, vagyis ingyenes program, mellyel kibővítheted Dune médialejátszód képességeit. A leírás a Zappiti 1.2.1 Beta változata alapján készült. Kompatibilis médialejátszók: Dune HD

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

DRÉN & VALNER SZOFTVER KFT 4031 Debrecen, Egyetem sugárút 11/a. 1/5. 52/ , 52/ , 30/

DRÉN & VALNER SZOFTVER KFT 4031 Debrecen, Egyetem sugárút 11/a. 1/5. 52/ , 52/ , 30/ DVNAV regisztráció A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról kapott NAV jelentés

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével

Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével Programozási Swing e NetBeans IDE segítségével Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem 1 Tartalom 1 2 2 Eddig a grafikus felhasználói felületet kódból hoztuk létre kézzel. A mi feladatunk volt az

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

Elemi alkalmazások fejlesztése III.

Elemi alkalmazások fejlesztése III. Elemi alkalmazások fejlesztése III. Egy ablakos alkalmazás készítése II. C++ / Qt / KDevelop felhasználásával készítette: Szabóné Nacsa Rozália lektorálta: Párniczky Krisztina 1 Fájlkezelés Olvasás 2 A

Részletesebben

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre).

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre). QGIS gyakorló Cím: A Contour-, a Point sampling tool és a Terrain profile pluginek használata. DEM letöltése: http://www.box.net/shared/1v7zq33leymq1ye64yro A következő gyakorlatban szintvonalakat fogunk

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

munkafüzet open eseményéhez

munkafüzet open eseményéhez Makrók használata az Excelben - munkafüzet open eseményéhez VBA-eljárás létrehozása Az Auto_Open makróval kapcsolatos fenti korlátozások megkerülhetők az Open eseményhez rendelt VBA-eljárással. Példa Auto_open

Részletesebben

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez.

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. Az OpenVPN kliens programra akkor van szükség, ha egy nyílt Internet elérésű helyről szeretnénk elérni magas biztonság mellett a RITEK Zrt.

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

Kézikönyv ABAS-TOOLS használata

Kézikönyv ABAS-TOOLS használata Kézikönyv ABAS-TOOLS használata Tartalomjegyzék 1 AJO - ABAS TOOLS... 5 2 NEW PROJECT... 8 3 AJO - ABAS TOOLS... 11 4 IMPORT... 13 5 AJO - ABAS TOOLS... 16 6 AJO - PROBA/OW1/PROBAERP.FOP - ABAS TOOLS...

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp. SQL Backup and FTP A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.com/ A program telepítésének menete A telepítő elindítása után megjelenő képernyő a Next > gomb megnyomásával

Részletesebben

DRÉN & VALNER SZOFTVER KFT 4031 Debrecen, Egyetem sugárút 11/a. 1/5. 52/ , 52/ , 30/

DRÉN & VALNER SZOFTVER KFT 4031 Debrecen, Egyetem sugárút 11/a. 1/5. 52/ , 52/ , 30/ DVNAV regisztráció A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról kapott NAV jelentés

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció Tesztkörnyezet I http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr. Salvi Péter BME, Villamosmérnöki

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

Ubuntu Érettségi Remix Telepítési és beállítási leírás. Ágazati szakmai komplex távközlési ismeretek érettségihez

Ubuntu Érettségi Remix Telepítési és beállítási leírás. Ágazati szakmai komplex távközlési ismeretek érettségihez Ubuntu Érettségi Remix 17.04 Telepítési és beállítási leírás Ágazati szakmai komplex távközlési ismeretek érettségihez Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Telepítés... 3 A rendszer beállításai... 8 Új felhasználó

Részletesebben

EDUROAM WI-FI beállítása

EDUROAM WI-FI beállítása EDUROAM WI-FI beállítása Az eduroam oktatási és kutatási intézmények nemzetközi szövetségének a szolgáltatása, amely lehetővé teszi a szövetség tagjainak felhasználói számára, hogy egy másik eduroam szövetségbeli

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

OOP #14 (referencia-elv)

OOP #14 (referencia-elv) OOP #14 (referencia-elv) v1.0 2003.03.19. 21:22:00 Eszterházy Károly Főiskola Információtechnológia tsz. Hernyák Zoltán adj. e-mail: aroan@ektf.hu web: http://aries.ektf.hu/~aroan OOP OOP_14-1 - E jegyzet

Részletesebben

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Symbian rendszer...2 1.1 Funkciók és követelmények...2 1.2 Telepítés és használat...2 2. Windows Mobile rendszer...6 2.1

Részletesebben

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata Szöveges fájlok szerkesztése A Jegyzettömb csak szöveges dokumentum (TXT fájl) szerkesztésére alkalmas (Editor). Ez azt jelenti, hogy a begépelt szöveget nem tudjuk kedvünk szerint megformázni, vagyis

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

EU LOGIN KÉZIKÖNYV. Tartalom

EU LOGIN KÉZIKÖNYV. Tartalom EU LOGIN KÉZIKÖNYV Az EU Login az Európai Bizottság megújult felhasználó-azonosítási rendszere, amely a korábbi ECAS rendszert váltja fel. Az EU Login lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt Internetkonfigurációs követelmények Annak érdekében, hogy csatlakoztatni tudja a Hozzáférési Pontját a Hozzáférési Pont Kezelőhöz, a következő konfigurációs paramétereket kell beállítania a számítógépe

Részletesebben

MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete

MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete I. Az adatbázis motor telepítése II. A MEDITOR 5 KLÓN program telepítése III. Adatok feltöltése a KLÓN programba I. Adatbázis motor telepítése Kérem, hogy a telepítések

Részletesebben

NINJA kezelői program letöltése és installálása

NINJA kezelői program letöltése és installálása NINJA kezelői program letöltése és installálása A regisztrálás, illetve feltöltés után Ön kapott egy e-mailt tőlünk, melyben leírtuk Önnek a szolgáltatás eléréséhez nélkülözhetetlen, fontos adatokat. A

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

CellCom. Szoftver leírás

CellCom. Szoftver leírás CellCom Szoftver leírás A vezérlő szoftver bemutatása 2 www.lenyo.hu Tartalom LCC vezérlőszoftver 5 Rendszerkövetelmények 5 Telepítés 5 Indítás 7 Eltávolítás, újratelepítés és javítás 8 Kulcskezelés 8

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

EU Login kézikönyv (rövidített változat)

EU Login kézikönyv (rövidített változat) EU Login kézikönyv (rövidített változat) Az Európai Bizottság felhasználó-azonosítási rendszere (EU Login, régebbi nevén: ECAS - European Commission Authentication Service) lehetővé teszi a felhasználók

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

15. Programok fordítása és végrehajtása

15. Programok fordítása és végrehajtása 15. Programok fordítása és végrehajtása Programok fordítása és végrehajtása. (Fordítás és interpretálás, bytecode. Előfordító, fordító, szerkesztő. A make. Fordítási egység, könyvtárak. Szintaktikus és

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Gyökértanúsítványok telepítése Windows Mobile operációs rendszerekre

Gyökértanúsítványok telepítése Windows Mobile operációs rendszerekre Gyökértanúsítványok telepítése Windows Mobile operációs rendszerekre Windows Mobile 2003 / 2003 SE / WM 5 / WM6 rendszerekre 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A Windows

Részletesebben

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 8. előadás

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 8. előadás Programozás BMEKOKAA146 Dr. Bécsi Tamás 8. előadás Visszatekintés A Windows Console alkalmazások egy karakteres képernyőt biztosítottak, ahol a kimenet a kiírt szöveg, míg a bemenet a billentyűzet volt.

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

Hardver modellezés SystemC-vel és SDL grafikus könyvtárral Visual Stúdió alatt

Hardver modellezés SystemC-vel és SDL grafikus könyvtárral Visual Stúdió alatt BME Hardver modellezés SystemC-vel és SDL grafikus könyvtárral Visual Stúdió alatt Visual Studio, SystemC, SDL Tóth Gergely Endre 2013.03.18. 1 Bevezetés Ebben a dokumentumban leírom, hogy hogyan lehet

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben