Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar programja: 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar programja: 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4."

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar programja: 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. A épület Földszint Teljesítményelemző Centrum Sportjátékok számítógépes elemzése Tudományterület: Bölcsészettudományok Focus X2 sportteljesítmény-elemző program bemutatása, használatának lehetőségei a sporttudományi kutatásokban és a sportedzéseken A épület I. emelet 15. terem Belső utak a zene által - önismeret elméletben és gyakorlatban Tudományterület: Művészetek A zene nem verbális médium, átvetítő, közvetítő, feltétlenül hatást kiváltó kommunikációs forma. A program ennek igazolása, akár az egyéni megtapasztalás útján is. 16. terem Folyamatos Rajz Tudományterület: Művészetek Egy m hosszúságú asztalra azonos méretű papírtekercs kiterítése, melyre a résztvevők tetszés szerint rajzot készítenek. A megkezdett rajzot a folyamatosan érkező résztvevők folytatják, vagy új rajzot kezdenek el készíteni. A nagyméretű rajz elkészültekor felvágásra kerül A/3-as méretű darabokra, melyeket a résztvevők a papír igazoló lebélyegzése után hazavihetnek. 19. terem Mi járhat a tanár fejében? A tanári gondolkodás kutatásának eszközei Tudományterület: Bölcsészettudományok A tanári pálya lényegének, szépségeinek, nehézségeinek feltárása kvalitatív kutatási eszközök (metafora, fogalomtérkép, tartalomelemzés, interjú) kipróbálásával. Élménymegosztás a pedagógussá válásról, a pedagógusok élményeiről a képzés és a gyakorlat felhőtlen perceiről, reflexiók és interakciók.

2 Díszterem előtti rész "Egészségünkre" - Egészségi állapot felmérés, szűrővizsgálat Tudományterület: Orvostudományok Egy-két élettani mutató változásának bemutatása étkezés, mozgás, stressz hatására - kvázi kísérlet formájában. Néhány, a testet és az élettani folyamatokat meghatározó index számításának bemutatása. Díszterem A kézirattól a nyomtatott kottáig - interaktív prezentáció a kottakészítés műhelytitkairól Tudományterület: Művészetek A programban egy 18. századi egyházi zenemű kéziratát elemzik az előadók, illetve bemutatják, hogyan működik egy kottagrafikai szoftver és milyen nehézségeket, problémákat kell leküzdeni egy kotta elkészítése során. A résztvevőknek lehetősége lesz a közös munkára és a kotta címlapját is ők készítik majd el Boogie Thing koncert Tudományterület: Művészetek Megmerítkezés a 20-as évek New Orleans-i és Chicago-i zenei stílusirányzataiban. 24. terem Önismeret tesztközelben Tudományterület: Bölcsészettudományok A program lehetőséget biztosít számítógépes pszichológiai tesztek kitöltésére, pszichológusok vezetésével azok kiértékelésére és elemzésére. 25. terem A társadalomtudományi kutatás elmélete és gyakorlata Tudományterület: Társadalomtudományok Az Új Reformkor szellemi műhely és a Nyugat-magyarországi Egyetem Andragógia intézetének közös rendezvénye. Célunk a társadalomtudományi kutatások, társadalomkritikai gondolkodás kötetlenebb, klub-beszélgetés formájában történő megvalósítása, a társadalomtudományok iránti érdeklődés felkeltése. Kötetlen műhelybeszélgetés Manchin Róberttel, (Gallup Európa - Új Reformkor szellemi műhely) és Mátrai Zsuzsával (NymE - MTA) az alábbi témákban: Mi a társadalomtudományi kutatás? A kutatás jelentősége a globalizált társadalomban. A társadalomtudományi kutatás a nemzetközi színtéren.

3 Miként gondolkoznak a fiatalok a társadalomtudományokról, annak kutatási lehetőségeiről, lehetetlenségeiről. C épület Földszint Sportcsarnok Terhelésélettani labor Egészségi és fittségi állapot vizsgálata, a szervezet terheléses reakciói Tudományterület: Orvostudományok Étterem terasza Kutatók kocsmája Tudományterület: Társadalomtudományok Társadalomtudományi kutatási módszerek, eredmények bemutatását célzó kötetlen kerekasztal-beszélgetés

4 KELL-E NEKÜNK KULTÚRA? Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Bölcsésztudományi Kar programja: 16 óra STÍLUSGYAKORLATOK interaktív filmkészítés Kálmánchelyi Zoltánnal Helyszín: Bloom-ház, Fő tér Bepillantás a HANGJÁTÉK készítésbe. Add a hangodat valamelyik szerephez! Helyszín: Berzsenyi Rádió, Stúdió, SEK A. épület II. emelet 18 óra KULISSZAJÁRÁS az épülő színházban Helyszín: Akacs Mihály utca óra TŰZZSONGLŐRÖK Mitózis performance a Bloom-ház előtt (Fő tér 40.) 20 ÓRÁTÓL Helyszín: Bloom-ház, Fő tér ó. Jordán Tamás színházról városról - egyetemről Für Anikó olvas fel: - Hrabal: Sörgyári capricco Bloom-ház, Fő tér Enyedi Ildikó filmrendező és tanítványai- vizsgafilmek Varró Dániel sms verseiről beszél Non-stop: Játék a képekkel A Valóság határai egy áldokumentumfilm Maratoni filmvetítés

5 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Kar programja: 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. C épület Földszint Aula 15:00-15:30 Ünnepélyes kapunyitás Becsalogató Ásványkiállítás, filmvetítés hazánk Nemzeti Parkjairól, természettudományos vetélkedő kicsiknek és nagyobbaknak, mikroszkópizálás, papírhajtogatás, teaház, kóstoló a természet gyümölcsiből, magvaiból, termésgyűjtemény, ásványkiállítás, kreatív sarok, gombakiállítás és bemutató, képkirakó a 2009-es Kutatók Éjszakája fotóiból EU sarok Beszélgetés az előadókkal (Vissy Károly, Nemes József, ). Környezetvédelmi problémák - megoldási lehetőségek és Activity az aulában A játék célja, hogy közvetett módon felkeltse az érdeklődést a természettudományok iránt a játékot, mint didaktikai módszert alkalmazva. A feladatok kiválasztása a természettudományok köréből kerülnek kijelölésre Száz éves a magyar repülés (kiállítás) Mottó: "A Föld az emberiség bölcsője, de nem maradhatunk örökké bölcsőben" (Ciolkovszkij) Nemes József kutatása: Adorján Jánosról, aki a vasvármegyei Sorkitótfalu községben született. Hazatérve az országban elsőként megtervezte repülőgépét és annak kéthengeres motorját. A Libelle nevű repülőgép Andrássy Géza gróf anyagi támogatásával készült. Az első levegőbe emelkedést január 10-én tette meg. Második Strucc névre keresztelt gépével 1910 júniusában a Budapesten megrendezett 2. Nemzetközi repülőversenyen harmadik díjat nyert Gombakiállítás Érdekes és felettébb izgalmas kiállítás, mely elkalauzol bennünket a gombák világába. A bemutató során szakember segítségével a mindenki által ismert és kevésbé ismert gombákról tájékozódhatunk. Frissen szedett gombával és szöveges illusztrációval egyaránt. C épület 3. lépcsőház Ismerkedés a barlangjárás eszközeivel A lépcsőházban elhelyezett köteleken ki lehet próbálni a barlangászok által használt ereszkedő és mászó felszereléseket, a barlangi hangulatot a vetített képek segítik megteremteni.

6 C épület nagyelőadó terme Vissy Károly: Az időjárás-előrejelzés szerepe a változó éghajlati viszonyok között. Az előadás a TÁMOP / pályázaton belül az Élet dolgai: szabadegyetem program keretében valósul meg Gondolkodj velünk! Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ (Science Learning Center) Természettudományos középiskolai tehetséggondozás: kísérlet bemutatások, játék, feladatok, konzultációk Vulkáni jelenségek A vetített képekkel és filmbejátszásokkal színesített előadáson a hallgatók megismerhetik a vulkánok kialakulásának okait, a működésük jellegzetességeit, az általuk kialakított formákat, valamint szerepüket a földi élet kialakulásában és hatásukat a természetre és az emberekre Az antropológia a múltunk és jelenünk kutatási területe Az antropológus vizsgálja az ősemberi csontanyagot, az ember származásának bizonyítékait. Ehhez párhuzamba állítva vizsgálja a mai főemlősöket is. Vizsgálja a régészeti ásatások csontanyagát, a fellelhető különbségeket és variációkat. Végül foglalkozik a mai ember biológiai variációival, úgymint a bőrszínnel, szemszínnel, haj alakjával, vércsoportokkal, testalkattal és az emberi faj további jellegzetességeivel éve emelkedett a levegőbe - az első magyar építésű repülőgéppel - a gép tervezője és építője Adorján János Adorján János január 2-án látta meg a napvilágot a vasvármegyei Sorkitótfalu községben. Gépészmérnöki oklevelét Stuttgartban szerezte között Párizsban az autóiparban tevékenykedett, itt kezdett foglalkozni az aviatikával. Hazatérve - az országban elsőnek - megtervezte repülőgépét és annak kéthengeres motorját, melyet a Műegyetem műhelyében, a Kölber kocsigyárban és a Dedics testvérek motorüzemében szerelték össze és gyártották le. A Libelle nevű repülőgép Andrássy Géza gróf anyagi támogatásával készült, melynek erőforrását Dedics Ferenc motortervezővel együtt tervezte és készítette el. A monoplán motorja 2 hengeres, 18,4 kw-os (25LE), léghűtéses V-motor, 120 mm furattal és 200 mm lökettel, szabályozható szívószelepekkel és egy úszó nélküli gázosítóval (porlasztóval) működött. A motor 2100 mm átmérőjű légcsavart hajtott meg, melynek fordulatszáma 200 és 1600 ford/perc között változott. A gép fesztávolsága 8700 mm, hossza 7000 mm, súlya 2000 N volt. Az első levegőbe emelkedést január 10-én (más forrás december 4-ét említ) tette meg. Második Strucc névre keresztelt gépével 1910 júniusában a Budapesten megrendezett 2. Nemzetközi repülőversenyen harmadik díjat nyert től a Mercedes gyár budapesti utóképviselet vezetője, 1945-től az Ikarusz gyár mérnöke. Adorján János július 2-án hunyt el Budapesten.

7 C épület első emelet 109 és 111 termek Öveges kísérletek Látványos és tanulságos Öveges-kísérletek bemutatása, a mindennapi élethez kapcsolódó fizikai laboratóriumi mérések. C épület második emelet 202-es terem Molekuláris modellezés - számítógépes utazás az anyag belsejében Szeretnéd saját szemeddel látni, hogy mi zajlik az anyagok belsejében? A számítógépes szimuláció segítségével a virtuális valóságban nézhetjük meg, hogy milyen a mikroszkopikus világ, mi történik az anyag belsejében, hogyan néznek ki a molekulák és hogyan mozognak. Milyen a kristályok szerkezete, van-e szerkezete a folyadékoknak? Megismerhetjük és kipróbálhatjuk azokat a számítógépes programokat, amelyek ezt lehetővé teszik. 210-es terem A fahamu kémiája A laboratóriumi gyakorlat célja a fahamu tulajdonságainak, alkalmazási lehetőségeinek megismerése. A hamu mint tisztítószer: szennyezett porcelánés üvegeszközök tisztítása. Hamulúg készítése, a készített lúg felhasználása szennyezett ruhák tisztítására, fakezelésre, fafestésre. Szappanfőzés hamulúggal, szappanöntés. A fahamu kémiai vizsgálata: ph, hamuzsírtartalom, elemi összetétel. 218-as terem Ásványok és kőzetek Felfedezzük, hogy a tárgyak, amelyek körbevesznek minket a mindennapokban (hintőpor, evőeszközök, hőmérő, kvarcóra, papír, ceruza) a Föld mélyéről, a vulkánokból, a tengerekből és a hegyek gyomrából származnak. Játékos kvíz keretében megismerkedünk az ásványok egyes tulajdonságaival (keménység, sűrűség, alak, mágnesesség, szín) és megpróbáljuk kitalálni, hogy a minket körülvevő kövek és ásványok hol is keletkezhettek. C épület 3. emelet 302-es terem (negyedóránként) Szombathelyi helyszínelők - krimipéntek Izgalmas laboratóriumi vizsgálatokkal eredjünk együtt egy bűntény nyomába! Vizsgáljunk hajszálat, muslicát, készítsünk ujjlenyomatot, elemezzünk fehérjéket és cukrokat, határozzunk meg vércsoportot! Saját kezűleg végzett kísérletekkel alátámaszthatod valakinek a bűnösségét vagy ártatlanságát, és elkaphatod az igazi elkövetőt! Két-három fős csoportok jelentkezését várjuk! Negyedóránként óránként indul a kalandtúra!

8 307-es terem óránként A növények csodálatos világa Utazás a növények belsejébe mikroszkóppal. Régmúlt idők maradványainak azonosítása régészeti leleteken. 309-es terem 18.00, Fű-vészkedés a rendőrségen A rendőrségi botanikai szakértő munkájának érdekességei, nehézségei. 310-es terem UV színjáték és a napszemüveg Napszemüvegek UV szűrő képességének műszeres mérése. Az UV fény hatása a növények életműködésére (fotoszintézisére), és színanyagaira. A virágok színjátéka pénzvizsgáló készülék alatt. 312-es terem 15:00-tól (óránként) A természet hangjai A természet szerencsére soha nem néma. A tengerek zúgása, patakok csobogása a szél süvítése mellett az állatok egymás közötti szóváltása, például a tücskök cirpelése, békák kuruttyolása, madarak éneke, szarvasok bőgése nyújt élményt a természetben barangoló ember számára. Noha az ember számára az állatok hangja általában gyönyörködtető, az állatok nem számunkra bocsátanak ki hangokat, hanem az egyedek közötti információátvitel a fő célja. A játékban résztvevőknek tizenöt, különböző nehézségi fokú állathangot kell felismerniük. A választ papíron rögzítik. A feladványt közösen javítjuk, melynek során a hangokhoz tartozó állatfaj képét is megmutatjuk. Aki mind a tizenöt hangot felismerte, egy madárhang CD-t kap jutalmul. Egy játékprogram időtartama 60 perc és minden egész órakor érdeklődéstől függően újra indítható. 325-ös terem Élet a mikroszkóp alatt Mikroszkópos méretű vízi és szárazföldi élőlények megfigyelése 326-os terem óránként Az agy működésének kísérletes vizsgálata: EEG mérése patkányon Program : elektrokardiogram (EKG) és electroencephalogram (EEG) felvétele emberen (Einthoven-féle elvezetés, a és b hullámok, kétcsatornás extracelluláris erősítő, SUPERTECH Kft., Pécs); különböző stimulusok, terhelés stb. EKG-ra, illetve EEG-re gyakorolt hatásának vizsgálata (a mérések tájékoztató, bemutató jellegűek) - electroencephalogram (EEG) felvétele szabadon mozgó patkányból (fronto-parietális elvezetés; NIHON-KOHDEN EEG, Japán; CED 1401 mkii A/D converter, Cambridge, UK) - az EEG és EKG felvételek értékelése, jellemzése - az eredmények ábrázolása az Origin 7.0 (OriginLab Corp., USA) és a Spike2 (Cambridge, UK) szoftverek segítségével

9 Az agy és a szív működésének kísérletes vizsgálata: EKG és EEG mérése emberen demonstrációs céllal elektrokardiogram (EKG) és electroencephalogram (EEG) felvétele emberen (Enthoven-féle elvezetés, a és b hullámok, kétcsatornás extracelluláris erősitő, Supertech kft., Pécs); különböző stimulusok, terhelés stb. EKG-ra, illetve EEGre gyakorolt hatásának vizsgálata (a mérések tájékoztató, bemutató jellegűek) EEG és EKG felvételek értékelése, jellemzése az eredmények ábrázolása az Excel és Sigmaplot programok segítségével C épület tetőtér Kövesligethy Radó Oktató és Bemutató Csillagvizsgáló Séta a csillagos égen (derült idő esetén!) A csillagászati bemutató az intézmény Kövesligethy Radó Oktató Csillagvizsgálója 6"-es f/16-os refraktorával mutatja be az érdeklődő közönség számára az éjszakai égbolt látnivalóit. Megtekinthetők a Hold kráterei, a bolygók felszíni formái, holdak mozgása, fényesebb kettős csillagok, gömbhalmazok, extragalaxisok. Minden érdeklődőt szeretnénk Galilei élményében részesíteni, amikor először nézett távcsövébe az égboltot kutatva.

10 KUTATÓK ÉJSZAKÁJA SZEPTEMBER 24. NYME SEK KÖNYVTÁRA INTERNET SZEPTEMBER NE CSAK LÓGJ A NETEN! OLVASS, KERESS, TOTÓZZ! Könyvtárunk a Kutatók éjszakáját megelőzően szeptemberben pontgyűjtő online totó versenyt hirdet. Témák: - Harry Potter és a bölcsek köve Fekete István: Tüskevár Természettudományi totó MATARKA (Magyar folyóiratok TARtalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa) Vissy Károly és a meteorológia A legtöbb pontot gyűjtők jutalmazása 20 órakor. Figyeld a honlapot! C ÉPÜLET KÖNYVTÁR ÁRNYÉK ÉS FÉNY: KÉPEK A SZERVÁTÜLTETÉSRŐL. TARJÁN IVÁN FOTÓKIÁLLÍTÁSA SZEPTEMBER A Transzplantációs Alapítvány 2003 óta közel 100 városban mutatta be a kiállítását, amely szeptember 24-ig könyvtárunkban is megtekinthető. A kiállítás célja, hogy megismertesse és elfogadtassa az emberekkel a szervátültetést.

11 C ÉPÜLET AULA KIÁLLÍTÁS A 100 ÉVES MAGYAR MOTOROS REPÜLÉS TÖRTÉNETE SZEPTEMBER 24 OKTÓBER 7. Adorján János a Vas vármegyei Sorkitótfalu községben született. Hazatérve az országban elsőként megtervezte repülőgépét és annak kéthengeres motorját. A Libelle nevű repülőgép Andrássy Géza gróf anyagi támogatásával készült. Az első levegőbe emelkedést január 10-én tette meg. Második Strucc névre keresztelt gépével 2010 júniusában a Budapesten megrendezett 2. Nemzetközi repülőversenyen harmadik díjat nyert. Dokumentum- és makettkiállítással állítunk emléket a fenti eseménynek. A kiállítást szervezi a NymE SEK Könyvtára a Történettudományi Intézettel együttműködésben. Tanácsadó: Czirók Zoltán SZEPTEMBER 24. C ÉPÜLET ELŐADÓTEREM VISSY KÁROLY: AZ IDŐJÁRÁS-ELŐREJELZÉS SZEREPE A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATI VISZONYOK KÖZÖTT ÓRA A NymE TÁMOP / pályázat, Az élet dolgai című program keretében Vissy Károly meteorológus tart előadást Az időjáráselőrejelzés szerepe a változó éghajlati viszonyok között címmel, melyben érinti a repülésmeteorológiát is. A kérdések megválaszolására az EU-sarokban biztosítunk lehetőséget. C ÉPÜLET AULA EU-SAROK A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKRÓL Az Európai Dokumentációs Központtal együttműködésben a könyvtár dokumentumkiállítással irányítja rá a figyelmet a napenergia, a szélenergia, a vízenergia, a földenergia és a bioenergia fontosságára. Megtekinthetők az Európai Dokumentációs Központban fellelhető témába vágó irodalmak, EU-szóróanyagok. Megnézhető és a standon megrendelhető a Megújuló energia kézikönyv 2010 c. kiadvány.

12 Vissy Károly az előadás után itt válaszol a felmerülő kérdésekre. Az EU-sarok programja keretében előadások hallgathatók a Forrásközpont Konferenciatermében: 19:00: Bozzay Balázs, ügyvezető (BFH Európa Kft ): A Pannon Megújuló Energia Klaszter 20:00: Hivessy Géza mérnök, ügyvezető (ANTRO Kft.) Az alternatív erőforrásokat és járműveket fejlesztő cég bemutatása ACTIVITY ; A játék célja, hogy közvetett módon felkeltse az érdeklődést a természettudományok iránt a játékot mint didaktikai módszert alkalmazva. A feladatok a természettudományok köréből kerülnek kijelölésre. Regisztráció: a könyvtár honlapján: Eredményhirdetés: a játék végén. PUZZLE A szabadidő aktív eltöltését biztosítja a természettudományokhoz kapcsolódó képek összerakása. A leggyorsabbakat jutalmazzuk. Eredményhirdetés: 23 óra, illetve a könyvtár weboldala C ÉPÜLET KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRLÁTOGATÁS A könyvtár meghosszabbított nyitvatartással, 24 óráig áll a könyvtárhasználók, az érdeklődök rendelkezésére. Igény esetén felkészült könyvtárosok fogadják és vezetik végig a látogatókat a 2200 m2 alapterületű, háromszintes könyvtár tereiben, mutatják be a fejlett infrastruktúrát, a minden típusra kiterjedő dokumentumállományt, a széleskörű szolgáltatásokat és végül egyéni számítógép-használattal a könyvtár weboldalát.

13 SZOMBATHELYI GYALOG GALOPP TUDÓSOK, GONDOLKODÓK NYOMÁBAN A Kutatók éjszakáján vándorútra hívjuk a vállalkozó kedvű csapatokat. A galopp célja, hogy a résztvevők jobban megismerjék a városunkhoz kapcsolódó híres írókat, tudósokat. A vándorút egyes állomásait a megfelelő számú boríték nyitása után tudják meg a résztvevők. Az út során az egyes állomásokhoz kapcsolódóan kérdésekre kell válaszolni és ezeket egy vándorkönyvbe beírni. Körülbelül 1 órás sétával lehet végigjárni az utat. A játék egy internetes totó kitöltésével zárul. Az a csapat nyer, amelyik a legrövidebb idő alatt tölti ki a totót. Résztvevők: 2-3 fős csapatok (családok, baráti társaságok, osztálytársak). Regisztráció: a könyvtár honlapján: Helyszín: Szombathely. Eredményhirdetés: DIGITÁLIS ERŐD JÁTÉK ; Izgalmas kalandjáték a könyvtárban. A játék lényege, hogy a 2-3 fős csapat tagjai egy virtuális erőd foglyai lesznek, és 60 percük lesz arra, hogy megtalálják a szabadulásukhoz szükséges kódot, ami egyben egy kincsesláda kulcsa is. A kódhoz vezető útvonalat logikai, ügyességi és információkeresési feladatok segítségével találhatják meg a játékosok. A feladatok a természettudományok témakörében készülnek. Résztvevők: 2-3 fős csapatok, melyeknek a természettudományokhoz kapcsolódó nevet kell választaniuk. Helyszín: a könyvtár egésze. Regisztráció: a könyvtár honlapján:

C ÉPÜLET AULA C ÉPÜLET KÖNYVTÁR KIÁLLÍTÁS LISZT FERENC SZÜLETÉSÉNEK ÉVFORDULÓJÁRA

C ÉPÜLET AULA C ÉPÜLET KÖNYVTÁR KIÁLLÍTÁS LISZT FERENC SZÜLETÉSÉNEK ÉVFORDULÓJÁRA KUTATÓK ÉJSZAKÁJA 2011. SZEPTEMBER 23. NYME SEK KÖNYVTÁRA C ÉPÜLET AULA KIÁLLÍTÁS LISZT FERENC SZÜLETÉSÉNEK ÉVFORDULÓJÁRA A Magyar és európai: Liszt Ferenc 1811-1886 c. kiállítás, mely a Liszt Ferenc Emlékmúzeum

Részletesebben

Ünnepi könyvheti felolvashow SZombathely az Olvasás Fővárosa Is

Ünnepi könyvheti felolvashow SZombathely az Olvasás Fővárosa Is A művészet nem az, hogy meg tudunk-e rendezni egy ünnepet, hanem, hogy találunk-e olyanokat, akik örülnek neki. Ünnepi könyvheti felolvashow SZombathely az Olvasás Fővárosa Is Nietzsche Elkötelezettség

Részletesebben

Kutatók éjszakája programsorozat ELTE Savaria Egyetemi Központ (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.) szeptember 27. Programok

Kutatók éjszakája programsorozat ELTE Savaria Egyetemi Központ (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.) szeptember 27. Programok Kutatók éjszakája programsorozat ELTE Savaria Egyetemi Központ (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.) 2019. szeptember 27. Programok 1./ Érdekes fizikai kísérletek bemutatása Szendreiné Boncz Ildikó 2019.09.27.

Részletesebben

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30.

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. 1 Madárvárta Tematika Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. 1. témakör: Tavaszi Madárles (Spring Alive) Cél: tudományos jellegű, azt életkori sajátosságoknak

Részletesebben

NYÍLT NAP I. 2015. december 4.

NYÍLT NAP I. 2015. december 4. LEGYÉL TE IS SZOMBATHELYEN EGYETEMISTA! NYÍLT NAP I. 2015. december 4. PROGRAMFÜZET További Nyílt Napjaink: 2016. január 27. 2016. február 4. Program: 10.00 KÖZPONTI ELŐADÁSOK A épület, I. emelet, DÍSZTEREM

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM 2016. ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL A program címe: Iránya a csillagos ég! - Éjszaka a Tiszazugban Dr. Róka András, főiskolai docens (Kémiai

Részletesebben

MOME Nyílt Nap 2011. A MOME kancellárja üdvözli a Nyílt Nap látogatóit Információ az egyetemi előkészítőről, tanfolyamokról

MOME Nyílt Nap 2011. A MOME kancellárja üdvözli a Nyílt Nap látogatóit Információ az egyetemi előkészítőről, tanfolyamokról Központi programok Köszöntő PreMOME Szabadegyetem Tanulmányi, Információs és Oktatási Központ MOME Nyílt Nap 2011 A MOME kancellárja üdvözli a Nyílt Nap látogatóit Információ az egyetemi előkészítőről,

Részletesebben

SZERETNÉL KIKAPCSOLNI? Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Pécs, Universitas u. 2/A.

SZERETNÉL KIKAPCSOLNI? Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Pécs, Universitas u. 2/A. SZERETNÉL KIKAPCSOLNI? Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Pécs, Universitas u. 2/A. LÁJKGENERÁCIÓ,AVAGY A VILÁGHÁLÓBA KEVEREDETT EMBER Dr. Veszelszki Ágnes, nyelvész, ELTE BTK Mai Magyar

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

Szakmai beszámoló a A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar tehetséggondozási tevékenységének keretében meghirdetett

Szakmai beszámoló a A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar tehetséggondozási tevékenységének keretében meghirdetett Szakmai beszámoló a A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar tehetséggondozási tevékenységének keretében meghirdetett Számítógépes Játékok Felnőtteknek avagy a Műszaki Szimulációk a Kutatásfejlesztés

Részletesebben

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium A tábor időpontja: 2010. szeptember 22-23-24 A tábor helyszíne: Duna-Ipoly Nemzeti Park, Ipolydamásd A tábor célja:

Részletesebben

A légkör mint erőforrás és kockázat

A légkör mint erőforrás és kockázat A légkör mint erőforrás és kockázat Prof. Dr. Mika János TÁMOP-4.1.2.A/1-11-1-2011-0038 Projekt ismertető 2012. november 22. Fejezetek 1. A légköri mozgásrendszerek térbeli és időbeli jellemzői 2. A mérsékelt

Részletesebben

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7.

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7. PREVENT ART 2. Programok és Módszervásár a józanságért 2011. ÁPRILIS 7. ANGYALFÖLDI JÓZSEF ATTILA MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PROGRAMISMERTETŐ A XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. Iránytű Ifjúsági Információs

Részletesebben

2018.április.23. hétfő

2018.április.23. hétfő 2018.április.23. hétfő Idő Aula 21-es terem 22-es terem iskolaudvar Zenés ráhangolás PPt-bemutató újrahasznosítás - fenntarthatóság! PET palack újrahasznosítása! Baracsyné Megnyitó! Iskolai Pivonka Szilvia

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával.

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr ALKÍMIA MA Az előadásokról 17:00 17:15 Akadémiai negyed Hírek, aktualitások, programajánlat, kvíz kitöltése 17:15 18:00

Részletesebben

SEFAG Zrt októberi Programterv

SEFAG Zrt októberi Programterv SEFAG Zrt. 2018. októberi Programterv 2018. október : Erdők Hete országos rendezvénysorozat Általános iskolások részére erdőgazdálkodással, természetismerettel, megújuló energiaforrásokkal, fenntartható

Részletesebben

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása.

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása. Foglalkozás tervezett időpontja 1. tanítási Időtartama Helyszíne, körülményei 1 óra A 11. számú interaktív táblás (TTSZK) 2. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai alapismeretek I 3. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai

Részletesebben

JANUÁR. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. 52. hét. 1. hét. 2. hét. 3. hét. 4. hét. 5. hét

JANUÁR. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. 52. hét. 1. hét. 2. hét. 3. hét. 4. hét. 5. hét Életképek A Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékén található a Koch Sándor nevével fémjelzett több, mint 3000 db ásványt tartalmazó gyűjtemény. A gyűjtemény szerves részét

Részletesebben

Közlekedj tudatosan! Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben. Polgári István stratégiai csoportvezető

Közlekedj tudatosan! Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben. Polgári István stratégiai csoportvezető Közlekedj tudatosan! Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben Polgári István stratégiai csoportvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Településfejlesztési Főosztály

Részletesebben

FÖLDTUDOMÁNY SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM. Földtudomány alapszak (BSc) Földtudomány mesterszak (MSc)

FÖLDTUDOMÁNY SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM. Földtudomány alapszak (BSc) Földtudomány mesterszak (MSc) SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR FÖLDTUDOMÁNY Földtudomány alapszak (BSc) Földtudomány mesterszak (MSc) www.ttik.hu/felvi A Földrajzi és Földtudományi Intézet célja olyan

Részletesebben

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a 2010-2011-es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás A Dunakeszi, Horányi-révnél lévő, feltárt kikötőerőd az egyetlen magántulajdonban lévő bemutatott

Részletesebben

Probléma alapú tanulás és trialogikus tudásmegosztás: Innovatív pedagógia, inspiráló képzések az ELTE Természettudományi Karán

Probléma alapú tanulás és trialogikus tudásmegosztás: Innovatív pedagógia, inspiráló képzések az ELTE Természettudományi Karán Probléma alapú tanulás és trialogikus tudásmegosztás: Innovatív pedagógia, inspiráló képzések az ELTE Természettudományi Karán Kárpáti Andrea andrea.karpati@ttk.elte.hu HITELES, TAPASZTALT, INSPIRÁLÓ:

Részletesebben

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA VARGA ATTILA Nevelési-oktatási programok fejlesztése

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 2 Tantárgyi struktúra és óraszámok A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 11. évfolyam

Részletesebben

PARADIGMAVÁLTÁS A KÖZOKTATÁSBAN MOST VAGY SOHA?!

PARADIGMAVÁLTÁS A KÖZOKTATÁSBAN MOST VAGY SOHA?! PARADIGMAVÁLTÁS A KÖZOKTATÁSBAN MOST VAGY SOHA?! ÁDÁM PÉTER NEMZETI PEDAGÓGUS KAR TANÉVNYITÓ SZAKMAI NAP 2016. AUGUSZTUS 29. Előzmények 1868 Eötvös József kötelező népoktatás (66 %) 1928 Klebelsberg K.

Részletesebben

Versenyek, pályázatok általános iskoláknak

Versenyek, pályázatok általános iskoláknak Versenyek, pályázatok általános iskoláknak Pályázat neve: Szabadnapló 2015 Litera naplópályázat Pályázat kiírója: www.litera.hu Téma: netnapló-pályázat Beadási időszak, határidő: folyamatos http://www.litera.hu

Részletesebben

V e r s e n y f e l h í v á s

V e r s e n y f e l h í v á s A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0021 V e r s e n y f e l h í v á s A Sárospataki Református

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával.

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr ALKÍMIA MA Az előadásokról 17:00 17:15 Akadémiai negyed Hírek, aktualitások, programajánlat, kvíz kitöltése 17:15 18:00

Részletesebben

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője 1980-as évek: a tömegoktatás következménye a tehetségvédelem újraéledése (nemzetközi, hazai) Megalakul a Tehetség Világtanács (1975), majd az Európai

Részletesebben

2017. február 9. Horváth Kinga

2017. február 9. Horváth Kinga ALAKRAJZ II. A félév során a téma elsősorban az emberi test ábrázolása és a tér és az emberi alak kapcsolata. A pontos, arányokra koncentráló, jól komponált rajzok elkészítésén túl cél, hogy eszközök,

Részletesebben

A tehetséges hallgatók XXXII. OTDK-n történő részvételének támogatása (A pályázat kódja: NTP-OTDKR-14) DÖNTÉSI LISTA

A tehetséges hallgatók XXXII. OTDK-n történő részvételének támogatása (A pályázat kódja: NTP-OTDKR-14) DÖNTÉSI LISTA 1. NTP-OTDKR-14-0001 2. NTP-OTDKR-14-0002 3. NTP-OTDKR-14-0003 Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi i Műszaki és Gépészmérnöki i Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Pályázat a Semmelweis Egyetem

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány A Curie Alapítvány tevékenysége Alapítás 1993. Közhasznú alapítvány 1998. Regisztrált

Részletesebben

A FELFEDEZTETŐ TANULÁS ELEMEI EGY KONKRÉT MODUL AZ ÖVEGES PROFESSZOR KÍSÉRLETEI KERETÉBEN

A FELFEDEZTETŐ TANULÁS ELEMEI EGY KONKRÉT MODUL AZ ÖVEGES PROFESSZOR KÍSÉRLETEI KERETÉBEN XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A FELFEDEZTETŐ TANULÁS ELEMEI EGY KONKRÉT MODUL AZ ÖVEGES PROFESSZOR KÍSÉRLETEI KERETÉBEN Tóth Enikő Debreceni Gönczy

Részletesebben

Zsoldos Napok 2012. október 18-19. 2012. október 18. csütörtök

Zsoldos Napok 2012. október 18-19. 2012. október 18. csütörtök Zsoldos Napok 2012. október 18. csütörtök 8 óra: A Zsoldos Napokat megnyitja: Pintér Etelka igazgatónő 8 óra: Nullenergiás házak előadás Előadó: Pászti Tóth Gyula Helyszín: B épület 2. terem 8 óra: 8.

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HETEK PROGRAMJA

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HETEK PROGRAMJA TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HETEK PROGRAMJA 2017.03.-22-től 04.22.-ig Program Időpont Helyszín Résztvevők Felelős Megjegyzés Víz Világnapi megemlékezés Iskolarádiós műsor 03.22. 3. óra Minden diák Magyarné Gyarmati

Részletesebben

Itt kezdődött a reformkor

Itt kezdődött a reformkor Itt kezdődött a reformkor 24 ÓRÁS FELOLVASÁS A LEGNAGYOBB MAGYAR, SZÉCHENYI ISTVÁN SZOMBATHELYI ÉRETTSÉGI VIZSGÁ -JÁNAK 200. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE Johann Ender: Széchenyi István ifjúkori portréja, 1818

Részletesebben

Kezdő programkészítőknek ajánlom. SZERZŐ: Kósa Judit. Oldal1

Kezdő programkészítőknek ajánlom. SZERZŐ: Kósa Judit. Oldal1 A vulkáni tevékenység félelemmel vegyes csodálattal tölti el az embereket. Érdekes, egyszersmind izgalmas az alvó, majd egyszer csak mély hallgatásából felébredő hegy. Hogyan keletkeznek a vulkáni hegyek?

Részletesebben

MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY

MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY Napok Bentlakásos táboroztatás (6 nap / 5 éjszaka) Gyerekek és pedagógusok Egy turnusba 80 fő tanulót, velük 4 fő kísérőtanárt tud fogadni a Manna 6 fős tantestülete. Vigyázók

Részletesebben

Szakmai beszámoló az

Szakmai beszámoló az Szakmai beszámoló az InfoPark Alapítványhoz A mérnöki és természettudományi tantárgyak népszerűsítése, a középiskolás tanulók egyetemekre jutásának segítése témában benyújtott 1.kategória: Előadás sorozatok

Részletesebben

Hallgatói tájékoztató

Hallgatói tájékoztató Hallgatói tájékoztató Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. megbízásából a CC.Consultatio Kft. meghirdeti a Bevezetés a forrásanyagok kutatásába és tudományos on-line adatbázisok használata

Részletesebben

Szakmák éjszakája HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája április 13.

Szakmák éjszakája HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája április 13. Szakmák éjszakája HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2018. április 13. Ebben a tanévben harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák éjszakája című rendezvénysorozat az ország

Részletesebben

A három nap időbeosztása: 2015. május 29., péntek: 14.00-18.00 2015. május 30., szombat: 9.00-18.00 2015. május 31., vasárnap: 8.30-15.00.

A három nap időbeosztása: 2015. május 29., péntek: 14.00-18.00 2015. május 30., szombat: 9.00-18.00 2015. május 31., vasárnap: 8.30-15.00. Kedves Művészeti Tárló Közhasznú Egyesület! "Egymás terhét hordozzátok..." Gyerekek és fiatalok egyéni és csoportos fejlesztése bibliai keretű élménypedagógiai foglalkozáson keresztül A Kalandok és Álmok

Részletesebben

Tudomány és művészetek tehetséggondozó műhely záró foglalkozás és kiállítás

Tudomány és művészetek tehetséggondozó műhely záró foglalkozás és kiállítás NTP-KKI-B-15 A köznevelés és kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatása Tudomány és művészetek tehetséggondozó műhely záró foglalkozás és kiállítás Tudomány és művészetek tehetséggondozó

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A programot azonosító adatok EFOP Tanulási motivációt felkeltő tevékenység

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A programot azonosító adatok EFOP Tanulási motivációt felkeltő tevékenység SZAKMAI BESZÁMOLÓ tárgya: dátuma és időpontja: Támogatás azonosítószáma: A támogatás címe: felhívás szerinti tevékenységi rendszerbe való beillesztése A programot azonosító adatok Madarak, fák napja; természettudományi

Részletesebben

PÁLYÁZAT. InfoPark Alapítványhoz. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémiai Intézet. Dr. Németh Zoltán, egyetemi adjunktus

PÁLYÁZAT. InfoPark Alapítványhoz. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémiai Intézet. Dr. Németh Zoltán, egyetemi adjunktus PÁLYÁZAT az InfoPark Alapítványhoz A mérnöki és természettudományi tantárgyak népszerűsítése, a középiskolás tanulók egyetemekre jutásának segítése témában 3. kategória: Nyílt napok, nyílt programok szervezése

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma

SZISZKI KRÓNIKA Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta: Horváthné Kaszás Zsuzsanna Fotó: Horváthné Kaszás Zsuzsanna Szerkesztette: Horváthné Kaszás Zsuzsanna és Breznay Gáborné SZAKMÁK ÉJSZAKÁJA Idén ismét megrendezésre

Részletesebben

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok PANGEA KULTURÁLIS ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI EGYESÜLET 2018. július 22. EFOP-5.2.2-17-2017-00066 Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok ISMERJ MEG MINKET! A Pangea szó tagjainknak

Részletesebben

Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0180. Pályázó neve: Kőbányai Bem József Általános Iskola. Pályázó címe: 1101 Budapest, Hungária krt. 5-7.

Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0180. Pályázó neve: Kőbányai Bem József Általános Iskola. Pályázó címe: 1101 Budapest, Hungária krt. 5-7. A matematikai, a természettudományos és a műszaki, informatikai kompetenciák, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0180

Részletesebben

M E G H Í V Ó. A TANÍTÓKÉPZÉS MÚLTJA, JELENE november 5-6. Szombathely

M E G H Í V Ó. A TANÍTÓKÉPZÉS MÚLTJA, JELENE november 5-6. Szombathely M E G H Í V Ó A TANÍTÓKÉPZÉS MÚLTJA, JELENE 2. 2009. november 5-6. Szombathely A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT MŐVÉSZETI, NEVELÉS- ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR TANÍTÓKÉPZİ INTÉZETE AZ

Részletesebben

Hírek FÖLD PROJEKT április

Hírek FÖLD PROJEKT április Hírek 2016. április 18-22. FÖLD PROJEKT A projekt témája: a FÖLD A projekt megvalósításának helyszíne: Monorierdei Fekete István Általános Iskola A projekt időtartama: 2016. április 18-22. A projekt résztvevői:

Részletesebben

Bemutatkozik az MTA Könyvtára

Bemutatkozik az MTA Könyvtára TARTALOM Bemutatkozik az MTA Könyvtára 1. alapozó program A mintegy 60-90 perces látogatás során levetítjük a könyvtár történetéről és kincseiről készült kisfilmet, bemutatjuk a különféle funkciójú olvasói

Részletesebben

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton.

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. Természetismeret 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. 1. Tervezzen egymásra épülő tevékenységeket az élő környezet megismerésére vonatkozóan!

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÉT. 2014. november 10 - november 14.

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÉT. 2014. november 10 - november 14. TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÉT 2014. november 10 - november 14. A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÉT PROGRAMJA 2014. november 10 - november 14. November 10. hétfő 13 45 óra Megnyitó 14 00 óra Matematika verseny I. forduló

Részletesebben

1 tanóra hetente, összesen 33 óra

1 tanóra hetente, összesen 33 óra Művelődési terület Tantárgy Óraszám Évfolyam Ember és társadalom Regionális nevelés 1 tanóra hetente, összesen 33 óra nyolcadik Iskolai végzettség ISCED 2 Tanítási nyelv Ez a tanmenet a Szlovák Köztársaság

Részletesebben

A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA

A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP-17-0021 KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA PÁLYÁZATBAN VÁLLALT FŐ TEVÉKENYSÉG: TERMÉSZETI INTERPERSZONÁLIS,

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs

Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs Tóthné Pfaff Éva kultúraktív Egyesület TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0014 PEDAGÓGUSKÉPZÉST SEGÍTŐ HÁLÓZATOK TOVÁBBFEJLESZTÉSE A DÉL-DUNÁNTÚL RÉGIÓBAN A KÉSZÍTŐK Sebestyén Ágnes

Részletesebben

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek?

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek? Teleki Pál Országos Földtan- és Földrajzverseny Országos Forduló Eger 2016. május 6-8. Szóbeli tételek 8. osztály 1. Hazánk állóvizei Mutasd be a tavak keletkezését és pusztulását hazai példákon keresztül!

Részletesebben

Kedves Könyvtárlátogató!

Kedves Könyvtárlátogató! Kedves Könyvtárlátogató! Az Önök településén a Balassi Bálint Megyei Könyvtár által működtetett Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer biztosítja a könyvtári szolgáltatásokat. Ezzel a kérdőívvel arról szeretnénk

Részletesebben

KAPCSOLATTEREMTÉS A FEJLESZTŐK ÉS A PEDAGÓGUSOK KÖZÖTT

KAPCSOLATTEREMTÉS A FEJLESZTŐK ÉS A PEDAGÓGUSOK KÖZÖTT A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 KAPCSOLATTEREMTÉS A FEJLESZTŐK ÉS A PEDAGÓGUSOK KÖZÖTT

Részletesebben

SSC specialista szakirányú továbbképzés

SSC specialista szakirányú továbbképzés SSC specialista szakirányú továbbképzés (Shared Service Center - SSC) Edutus Főiskola 2016 Az SSC (Shared Service Center/szolgáltató központ) szektor jelenleg a leggyorsabban fejlődő iparág Magyarországon.

Részletesebben

KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ

KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ FELHÍVÁS A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁLON VALÓ RÉSZVÉTELRE CIVIL SZERVEZETEK számára és MŰVÉSZETI PRODUKCIÓKAT bemutató csoportok, zenekarok, együttesek, egyéni előadók számára SAVARIA

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nyugat-magyarországi Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer Nyugat-magyarországi Egyetem Szakmai beszámoló a 2010. évi Diplomás Pályakövető Rendszer tavaszi felmérésről Gyorsjelentések Nyugat-magyarországi Egyetem Intézményi rész 2007-ben

Részletesebben

A Sátoraljaújhelyi Tehetségpont hatókörében működő műhelyek működési rendje

A Sátoraljaújhelyi Tehetségpont hatókörében működő műhelyek működési rendje A Sátoraljaújhelyi Tehetségpont hatókörében működő műhelyek működési rendje I. Alapfogalmak A Működési rend fogalomhasználata azonos az Országos Tehetségpont által kiadott Fogalomtár a Tehetségpontok számára

Részletesebben

Könyvtári Intézet 1827 Budapest Budavári palota F ép. Képzési terv 2019

Könyvtári Intézet 1827 Budapest Budavári palota F ép. Képzési terv 2019 Könyvtári Intézet 1827 Budapest Budavári palota F ép. Képzési terv 2019 A tanfolyamokkal kapcsolatos konkrét információk honlapunk képzési oldalain (https://ki.oszk.hu/tanfolyamok/segedkonyvtaroskepzes;

Részletesebben

Kincsünk az energia. A három hetet meghaladó projekt tervezett programjai november 3 21.

Kincsünk az energia. A három hetet meghaladó projekt tervezett programjai november 3 21. Kincsünk az energia A három hetet meghaladó projekt tervezett programjai 2014. november 3 21. A témaválasztás indoklása: Iskolánkban kiemelt nevelési feladat a környezetvédelem. Ezzel a projekttel igyekszünk

Részletesebben

Társasjáték, táblajáték

Társasjáték, táblajáték Társasjáték, táblajáték A mai világban ahol a telefonok és az internet rabjaivá lettünk, egyre kevesebb időt töltünk el barátainkkal, családtagjainkkal, szeretteinkkel. A célja, hogy erősítsük a személyes

Részletesebben

Szakközépiskola. Debrecen. Fenntarthatósági témahét ( ) Beszámoló

Szakközépiskola. Debrecen. Fenntarthatósági témahét ( ) Beszámoló Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola Debrecen Fenntarthatósági témahét (2018. 04.23-27.) A témahét résztvevője: Iskolánk nem végzős tanulói. (12 osztály, 713 tanuló) Időtartama: 2018.04.23.-2018.04.27.

Részletesebben

A rendezvény célja. Sporteszközök, szervizek, edzőtermek bemutatkozása, kitelepüléssel.

A rendezvény célja. Sporteszközök, szervizek, edzőtermek bemutatkozása, kitelepüléssel. A rendezvény célja Az egészségtudatos és energikus életvitel népszerűsítése, ahol megmutatjuk az országnak, hogy az egészségünk megőrzéséért mit tudunk tenni. Megmozdítjuk, megmozgatjuk az országot, egy

Részletesebben

A természetismeret munkaközösség munkaterve

A természetismeret munkaközösség munkaterve A természetismeret munkaközösség munkaterve A munkaközösség tagjai: Stankovicsné Soós Mária biológia-technika szakos nevelő, intézményvezetőhelyettes Csiszár Attila földrajz-testnevelés szakos nevelő Györéné

Részletesebben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára

A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára Könyvtári szakmai nap Győr, 2014. 03. 25 Kisalföldi Könyvtárak és Könyvtárosok Egyesülete A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára Szemerey Tamásné Dr. levéltárvezető Dr. Sági Éva levéltáros Egyetemi

Részletesebben

Fenntarthatósági Témahét a Kalocsai Szent István Gimnáziumban

Fenntarthatósági Témahét a Kalocsai Szent István Gimnáziumban Fenntarthatósági Témahét a Kalocsai Szent István Gimnáziumban 2018. április 23-27. Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit foglalkoztatja. Nem lehet elég

Részletesebben

GIMNÁZIUM, A FÓTI KÁROLYI KASTÁLY PARKJA, FÓTI SOMLYÓ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET

GIMNÁZIUM, A FÓTI KÁROLYI KASTÁLY PARKJA, FÓTI SOMLYÓ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA Kérjük, készítsen projekt-tervet és írja le a tervezett tevékenységeket, legfeljebb 2 oldalon. A projekt-tervet bontsa lépésekre: tervezési, szervezési, megvalósítási,

Részletesebben

Házi verseny villamosmérnök hallgatók részére. Debreceni Egyetem Villamosmérnöki Tanszék

Házi verseny villamosmérnök hallgatók részére. Debreceni Egyetem Villamosmérnöki Tanszék Házi verseny villamosmérnök hallgatók részére Debreceni Egyetem Villamosmérnöki Tanszék 2014 Verseny felhívás: A Debreceni Egyetem, Természettudományi és Technológiai Kar, Fizikai Intézet, Villamosmérnöki

Részletesebben

MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET NYITOTT NAPOK EGYETEMI ÉS FŐISKOLAI IDŐRENDI ÖSSZEÁLLÍTÁSA. 2008/2009-es tanév

MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET NYITOTT NAPOK EGYETEMI ÉS FŐISKOLAI IDŐRENDI ÖSSZEÁLLÍTÁSA. 2008/2009-es tanév MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET EGYETEMI ÉS FŐISKOLAI NYITOTT NAPOK IDŐRENDI ÖSSZEÁLLÍTÁSA 2008/2009-es tanév 2 MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI

Részletesebben

(A pályázat kódja: NTP-TDK-14) DÖNTÉSI LISTA

(A pályázat kódja: NTP-TDK-14) DÖNTÉSI LISTA Az Országos Tudományos Diákköri Tanács által elismert TDK-műhelyek 1. NTP-TDK-14-0001 Gazdaságés Társadalomtudományi Elmélet és gyakorlat - az Európai Unió kiemelt ügyei a hallgatók kutatásaiban 1 2. NTP-TDK-14-0002

Részletesebben

Informatika verseny Nevezés alapján Varga Csongor Terv szerint megvalósult 27 versenyző

Informatika verseny Nevezés alapján Varga Csongor Terv szerint megvalósult 27 versenyző TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HETEK PROGRAMJA 2014.03.-24-től 04.22.-ig Program Időpont Helyszín Résztvevők Felelős Megjegyzés Víz Világnapi megemlékezés Iskolarádiós műsor 03.24. Minden diák Jávorszky Györgyné

Részletesebben

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről 2018. áprilisában megtartottuk iskolánkban, az alsó tagozaton a Fenntarthatósági Témahetet Mit mesél a természet? címmel. A szervező pedagógus neve: Bodnárné Léport

Részletesebben

3100 Salgótarján Kassai sor 2. ; Tel.: +36-32-521-550 ; Fax: +36-32-521-555 E-mail: mbbmk@bbmk.hu ; Web: www.bbmk.hu

3100 Salgótarján Kassai sor 2. ; Tel.: +36-32-521-550 ; Fax: +36-32-521-555 E-mail: mbbmk@bbmk.hu ; Web: www.bbmk.hu SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TALÁLKOZZUNK A KÖNYVTÁRBAN! ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK RENDEZVÉNYEI NÓGRÁD MEGYÉBEN címmel benyújtott nyertes pályázatra Pályázati azonosító: 3508-01184 A 2014-es évben is az Nemzeti

Részletesebben

Világgá megyek! Népmesékkel reggeltől estig Beszámoló

Világgá megyek! Népmesékkel reggeltől estig Beszámoló Világgá megyek! Népmesékkel reggeltől estig Beszámoló A Népmese napjához kötődő programunkat azzal a céllal terveztük, hogy hozzásegítsük a kisiskolás korosztály képviselőit a mesékben való elmélyüléshez,

Részletesebben

ERDEI ISKOLA programja

ERDEI ISKOLA programja ERDEI ISKOLA programja 2010. május 10-14. Felsőtárkány Hagyd ott a várost. Csend-övembe jöjj, hagyd ott az ingerült és hetyke szókat. Itt fákat, felhőt, forrást üdvözölj, s hallgasd a zengő, mámoros rigókat.

Részletesebben

Esterházy történelmi tanulmányi verseny a gimnáziumok 10. osztályos tanulói számára

Esterházy történelmi tanulmányi verseny a gimnáziumok 10. osztályos tanulói számára ESTÖRI KREATÍV TÖRTÉNELMI VERSENY Esterházy történelmi tanulmányi verseny a gimnáziumok 10. osztályos tanulói számára 2016/2017-es tanév témakiírása: Az Esterházy család egy kivételes karrier a 17. században

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény FORGATÓKÖNYV KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu Iskolánk idén ünnepli 110. évfordulóját, ennek alkalmából egy egész élménynapot

Részletesebben

Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének kérdőíve 2011/12 őszi félév. egyoktatós kurzusok

Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének kérdőíve 2011/12 őszi félév. egyoktatós kurzusok Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének kérdőíve 2011/12 őszi félév Tisztelt Hallgatónk! egyoktatós kurzusok Az ELTE igen fontosnak tartja, hogy megismerje, hogyan vélekednek a hallgatók az oktatók munkájáról.

Részletesebben

Beiratkozási Napok. Augusztus szeptember 01. A programok minden nap 08:00-17:00 óra között

Beiratkozási Napok. Augusztus szeptember 01. A programok minden nap 08:00-17:00 óra között Beiratkozási Napok Augusztus 27. - szeptember 01. A programok minden nap 08:00-17:00 óra között Változatos programokkal, az egyetem szolgáltatásait bemutató rendezvényekkel várja a tanulmányaikat szeptemberben

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ FÖLDÜNK REJTETT KINCSEI NKA 3506/01941. A gyűjtő: Baffy György (1932-2012)

SZAKMAI BESZÁMOLÓ FÖLDÜNK REJTETT KINCSEI NKA 3506/01941. A gyűjtő: Baffy György (1932-2012) A 2015. február 3. és szeptember 19. között látogatható kiállításunk szakmai megvalósítását az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának 3506/01941 pályázati azonosító számú, 1.000.000,-Ft vissza nem térítendő

Részletesebben

A nagy bumm -tól napjaink Aha!- élményeiig avagy az élményszerű tanulás lehetőségei a természettudományokban Mészáros Péter FUTURA Interaktív

A nagy bumm -tól napjaink Aha!- élményeiig avagy az élményszerű tanulás lehetőségei a természettudományokban Mészáros Péter FUTURA Interaktív A nagy bumm -tól napjaink Aha!- élményeiig avagy az élményszerű tanulás lehetőségei a természettudományokban Mészáros Péter FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont, Mosonmagyaróvár vezető demonstrátor

Részletesebben

2011.08.18. Fotográfia szak

2011.08.18. Fotográfia szak Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola 2011.08.18. Fotográfia szak Kérjük, a levelet figyelmesen olvassa el, mivel az alábbi feltételek maradéktalan teljesítése esetén vehet részt felvételi eljárásunkban!

Részletesebben

Felhívás. Jutalmazás:

Felhívás. Jutalmazás: Felhívás A Környezet-és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) és konzorciumi partnere a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) támogatásban részesült a Svájci-Magyar

Részletesebben

A nyitórendezvény Párizs

A nyitórendezvény Párizs A nyitórendezvény Párizs 60 ország, 1000 résztvevő (politikusok, tudósok, szakmai szervezetek képviselői, nemzeti képviselők, diákok) Nemzetközi Diákpályázat győztesei Kiállítás, bemutatók, geo-song Párizsi

Részletesebben

Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta Tömörkény István Tehetségpont, Tornyos 2011. január 11.,12.,13. MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA

Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta Tömörkény István Tehetségpont, Tornyos 2011. január 11.,12.,13. MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA 2011. január 11. Színház az egész világ - Drámapedagógiai műhely 2011. január 12. Természettudományokról másképp Természettudományi műhely 2011. január 13. Vissza a múltba

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. Természetismeret. tantárgyból

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. Természetismeret. tantárgyból Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a Természetismeret tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038 Leleményesen, élményekkel, Társakkal rendhagyót alkotni

Részletesebben

21.45 Távcsöves megfigyelések (felhőtlen égbolt esetén), (Veress Zoltán Általános

21.45 Távcsöves megfigyelések (felhőtlen égbolt esetén), (Veress Zoltán Általános 2017. 07. 03. Hétfő 20.00-20.35 Kísérletek héliummal, Hogyan szól a mese, ha héliumot nyelünk a tüdőnkbe, vagy ha kézen állunk? Lufikat is fújunk, de mire jó még a hélium? 20.45-21.20 A művészi Világegyetem

Részletesebben

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA MEGVALÓSULÁS HELYE, IDEJE: RÉSZLETES ÜTEMTERV: TERVEZÉS GYEREKEKKEL 2012 MÁRCIUS 1MÁJUS 10., GÖDÖLLŐIDOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINAVÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS

Részletesebben

Tartalmi összefoglaló

Tartalmi összefoglaló 1 Tartalmi összefoglaló A jelen Egyezmény célja országaink kultúrájának kölcsönös megismertetése, a tudományos és kulturális intézmények, valamint kutatóintézetek közötti közvetlen kapcsolatok elősegítése,

Részletesebben

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017.

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017. Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 575-2/2017. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2017.

Részletesebben

A TERMÉSZETTUDOMÁNYI TUDÁS ONLINE DIAGNOSZTIKUS ÉRTÉKELÉSÉNEK TARTALMI KERETEI

A TERMÉSZETTUDOMÁNYI TUDÁS ONLINE DIAGNOSZTIKUS ÉRTÉKELÉSÉNEK TARTALMI KERETEI A TERMÉSZETTUDOMÁNYI TUDÁS ONLINE DIAGNOSZTIKUS ÉRTÉKELÉSÉNEK TARTALMI KERETEI Szerkesztette: Csapó Benő Korom Erzsébet Molnár Gyöngyvér OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET A természettudományi tudás online

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával.

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz Programajánlatok március 1. 16:00 ELTE Kémiai Intézet 065-ös terem Észbontogató (www.chem.elte.hu/pr)

Részletesebben