A FILOZÓFIA ŐSTÖRTÉNETI ALKALMAZÁSA, ILLETVE AZ ÚJ ŐSTÖRTÉNETI EREDMÉNYEK FÉNYÉBEN ALAKULÓ FILOZÓFIA,

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A FILOZÓFIA ŐSTÖRTÉNETI ALKALMAZÁSA, ILLETVE AZ ÚJ ŐSTÖRTÉNETI EREDMÉNYEK FÉNYÉBEN ALAKULÓ FILOZÓFIA,"

Átírás

1 Cser Ferenc és Darai Lajos: A FILOZÓFIA ŐSTÖRTÉNETI ALKALMAZÁSA, ILLETVE AZ ÚJ ŐSTÖRTÉNETI EREDMÉNYEK FÉNYÉBEN ALAKULÓ FILOZÓFIA, AVAGY MIVEL JÁRUL(HAT) HOZZÁ A FILOZÓFIA TUDOMÁNYA A MAGYAR ŐSTÖRTÉNET KUTATATÁSÁHOZ? * MOTTÓ: Mivel járul hozzá a filozófia tudománya a magyar őstörténet kutatásához? Ennek a bemutatására az a legjobb, ha gyakorlatban alkalmazzuk e célra a filozófia eredményes eszközeit. Nyomon követve, hogy milyen filozófiai alapállások, megfontolások vezetik, bátorítják, erősítik s gyengítik keresésünket, mondandóinkat. I. BEVEZETÉS. Újabb és újabb tudományos eredmények látnak napról-napra napvilágot, amelyek alapján az emberiség következésképp a magyar őstörténet eredményeit át kell fogalmaznunk, újra meg kell fontolnunk. Az eredmények egy részét főleg azokat, amelyek szemléletünk megváltoztatására késztettek röviden a következő négy munkában ismertetjük. Valamennyit összefoglalóan előadtuk Mártélyon a ZMTE tudományos tanácskozásán. A jelen munka a következő négy dolgozat tézisszerű összefoglalója, amelyben a továbbiakban bemutatott adatokra építve ismertetjük az emberiség és a magyarok őstörténetének tanulmányozásához kapcsolódó nézeteinket és megállapításainkat. Ezért ez a munka szervesen kapcsolódik a következő négy munkához és azok összefoglaló gondolatmódszeri bevezetését képezi: "Új szemlélet és módszertan az ember, a társadalom és az emberiség őstörténeti kutatásában" "Genetikai vizsgálatok korlátozott embertörténeti alkalmazása" "A modern ember félmillió éves európai őstörténete" "Kárpát-medencei népünk elődeinek kiemelkedő helyzete és szerepe" II. ELŐNYÖK ÉS HÁTRÁNYOK A TUDOMÁNYOS KUTATÁS CSÚCSELJÁRÁSAINAK ALKALMAZÁSÁBAN 1. A tudományos ismeretbővítés szakaszai: Érzékeinkkel, szokásos mindennapi eszközökkel. Érzékeinkkel és a hagyományos gondolkodással elérhetetlen, de tudománnyal elért területek bevonása. * A ZMTE 2006-os mártélyi XIX. Magyar Őstörténeti Találkozójára beküldött előadás.

2 Új eredmények, képzetek befogadása, beillesztése az addigi tudományos ismeretek közé. Alkalmazás és felhasználás más további tudományos célkitűzések elérésére. Karl R. Popper: A tudományos kutatás logikája. Európa Kiadó, Budapest Karl R. Popper Conjectures and Refutations: The Growth of Scientific Knowledge. RKP, London Magyarul: "Igazság, ésszerűség és a tudás növekvése." TEK-MIRROR szám. Karl R. Popper: "Tudományelmélet fejlődéselméleti és logikai értelemben." Megismerés, történelem, politika. Válogatott írások és beszédek. AduPrint, Budapest Darai Lajos Mihály: Karl Popper. Kossuth Könyvkiadó, Budapest o. 2. A tudományos ismeretbővítés jellegzetességei: A tudomány elméleteinek növekedése nem puszta megfigyelések eredménye, hanem a megfigyelések a tudományos elméletek gyarapodásának eredményei. A kutatási csúcseljárások eredményei azért alkalmazhatók a tudomány minden más területén, mert eljárásaik létrehozása már maga megvalósította a tudományos közegükbe való beillesztésüket. A tudományos ismeretbővítés, alkalmazás interdiszciplináris elvű egyeztetése más területre nem tudományos paradigmaváltás pusztán, hanem több tudományág, terület egymásra hatása. Egyetlen tudomány alapvető felfedezése, eljárása se független a többitől. A másik paradigmaváltás ugyan megvalósul a pozitivizmus szcientista és redukcionista megnyilvánulásaiban, de veszélyeket hordoz, különösen a globális hatás óta, amely minden kisebb hibát felnagyít, megsokszoroz. Darai Lajos Mihály: F. A. Hayek ismeretelméleti problémákról." Történelem - politika - gazdaság. Budapesti Műszaki Egyetem. Budapest, o. Darai Lajos Mihály: "Friedrich Hayek egységes módszere." MÜM Tájékoztató sz Darai Lajos Mihály: Friedrich Hayek alkalmazott nevelésfilozófiája. Szabadpart Társadalomtudományi, Művészeti és Irodalmi Online Folyóirat, Társadalomtudományi rovat, Kodolányi János Főiskola Honlap: III. A GENETIKA PÉLDÁJA 3. Társadalomelmélet és etika: Mindennek nemcsak közvetlenül ható társadalomelméleti következményei vannak totálissá és megállíthatatlanná váló kockázattal, hanem erkölcsi tekintetben mélyebb a rombolás, mert az emberség alapjait kezdik ki. És a dolog igen nehezen kritizálható, mert a csúcstechnológiai eljárásoknál ez még erőteljesebb, de a magas kutatási költségeik miatt nem szerezhető meg ellenük konkrét kritikai alap.

3 4. A leszakadó elméletek mentőövet keresnek más tudományterület csúcseredményében: Ugyan a genetika megállapításai, a maguk területén biológiai folyamatokról szólnak, de például a kreacionizmusnak a tudományos versenyben lemaradt elmélete igazolást lát benne a maga számára. Vizsgálják az élőlény genetikai változásainak hatását a magatartására, pedig a mutációs jellegű genetikai változások biológiai hatása, azaz fehérjeváltozásai következményeit a lény magatartására, csak utólag tudjuk megragadni, előre nem. Harun Yahya: Az evolúciós csalás. A darwinizmus és ideológiai hátterének tudományos bukása. Kornétás Kiadó, Budapest The Creation Bookstore. Revolution Against Evolution A semmitmondó mutáció és a valódi tapasztalat felhalmozás: Akkor tudhatunk meg erről bármit, ha sikerül megfejteni azt a környezeti változást, amihez a mutáns jól alkalmazkodott és fennmaradt. A genetika hasonlóan kétségeket támasztó újabb felhasználása, amikor e változások történeti szerepét tárják fel egy társadalmi csoport érdekköréhez igazítva azt. Összefügg ezzel az a kérdés, hogy miként halmozódik fel a génekben a tapasztalat, mitől hosszabbodik meg egy-egy élőlény DNS-e, s mitől van az élőlények nagyfokú változatossága? igen nehéz megragadni, és szinte világnézet-függő a róla való vélekedés. Hagyományosan nem tették fel eddig e kérdést, mert mindent a mutációtól vártak, mindent azzal magyaráztak. De a mutáció hatása, 'eredményei' nem alkalmasak a problematika megoldására, hogy mitől sikeres a túlélő lény. Az élőlényeknek, különösen az embereknek a képességei, a műveltsége teszi lehetővé az alkalmazkodást a változó körülményekhez, a képesség növelést, műveltség gazdagodást. Nem a genetikán nyugszik a magatartási változás, hanem az agykapacitás meglévő képességi színvonalától: a tudás növekedése próba-szerencse módszerrel történik. Gibbons, Anne: "Evolutionary Genetics. Europeans Trace Ancestry to Paleolithic People" Science 290 (2000. nov.) Colin Renfrew: Before civilisation. Penguin Books, (A civilizáció előtt. Radiokarbon forradalom és Európa őstörténete. Osiris Kiadó, Budapest ) Gimbutas, Marija: The Civilization of the Goddess. Harper, San Francisco Gamble, Clive: Time Walkers. Penguin Books, London Gamble, Clive: "The Paleolithic Europe, 700,00-40,00 Years Before the Present." Prehistoric Europe. Univ. Pr., Oxford Genetika és őstörténet: Genetika és emberi őstörténet valóságos kapcsolata régészeti alapokon nyugodhat, fordítva nem, még ha ilyen visszahatást érzékelünk is a csúcseljárásoknál. A legfontosabb volt a művelődéstörténeti időrend megállapítása, amitől az őstörténeti időrend pontosabbá vált a csúcseljárások eredményeként.

4 Ezért Colin Renfrew a diffúziós modellt már teljesen elveti, amint az indoeurópai felsőbbrendűséget is. Az új genetikai ág, az Y kromoszóma-kutatások bemutatásakor elfogadta Marija Gimbutas nézetét. Gimbutas szerint a sztyeppei kurgán kultúra a nordikus hitvilágot képviselte, embere a kaukázusi hosszú fejű, vékony csontú, rövid törzsű, hosszú lábú 'kaukázusi ember', s a kurgán kultúra elemei az indoeurópai nyelvekben uralkodóak. E kurgán kultúra hordozza az indoeurópai szellemi kultúrát, annak vallási és társadalmi felfogását. A sztyeppei műveltségek nem voltak egységesek, nem azonos embertípus, nem azonos nyelvrendszerrel művelte őket. Renfrew-ra és Gamble-re a darwinizmus, a marxizmus hatott, azaz hogy a gazdaság mindenek fölött. 7. A többközpontú emberi fejlődést tagadó manipulációk: A diffúziós elmélettel együtt megsemmisült annak lehetősége, hogy a termékeny félhold területéről terjedjen el az emberi műveltség. Mégis ezt támasztatnák alá az elmélet hívői, s a genetikai embervizsgálat nekik a modern ember Európába jötte melletti érveket ad. De nincs semmilyen indok olyan felfogásra, mint a Marrs által ismertetett Sitchin-féle tan. Képzelődés, hogy földönkívüliek genetikailag manipulálták volna a földi ősember egy kis csoportját valahol a Közép- vagy Közel-Keleten, amely aztán elterjedt mindenfelé felsőbbrendű lényként. Szak(?)irodalom: Jim Marrs: Alien Agenda. Amazon, Zecharia Sitchin: The 12th Planet (The Erth Chronicle, Book 1). Amazon Vö.: Creamo, Michael A. Thompson, Richard L.: Hidden History of the Human Race. Govardhana Hill Pu Magyarul: Az emberi faj rejtélyes eredete. A tudomány titkainak szenzációs leleplezése! Védikus Bölcselettudományi Szabadegyetem, Budapest Lásd még Edgar Cayce, Graham Hancock, Erich von Daniken, Ruth Montgomery munkáit. 8. Egységes emberiség: Kifogásunk a kettős emberiség felfogással szemben, hogy az emberi gének teljesen benne vannak az állati gének sorában, nincs szakadék, azaz azonos rendszerhez tartozunk. Ha lett volna évmilliókkal ezelőtti modern ember, akkor az emberiség sem lehetne az állatvilág része, vagy ha igen, az csoda lenne. A tudományban vannak tapasztalatok, amik eddig sohasem sérültek meg, az azokra épített törvények alól eddig nem volt kivétel. A hírhedt esetek zömére kapásból lehet alternatív magyarázatot találni, s amikor nem, ott a mintavétel körülményei alapjában véve tisztázatlanok. A mutáció valóságos sebessége környezet függő, nem lehet laborban előre jelezni. Van mutagén környezet, amikor és ahol nagy a kozmikus sugárzás, földsugárzás, ionizáció, ultraibolya sugárzás stb. A szaporító sejteknél mutáció helyreállító mechanizmus működik. Az ilyen publikációk a mutáció sebességét nem természetes körülmények között mérik. A föltételezett mutációhoz szükséges idő náluk 5-10 évezred, ami téves számításból fakad, mert körben forgó logikával a sebességet osztják el hozzá a mutációk számával.

5 A ma elérhető gazdag ismeretanyag a múltról félmillió éves folyamatos emberi életet mutat a Kaukázustól a Pireneusokig és a Kárpátokig. A modern ember legkorábbi betelepülése a Homo ergatras, Homo erectus: millió év. Ez nem pusztán előtörténet, hanem valóságos emberi őstörténet; nem emberré válás, hanem az ember alkalmazkodó műveltségeinek sorozata. Nálunk a vértesszőlősi (acheuli) műveltségű embert váltja a jégkorszakhoz alkalmazkodott subalyuki (neandervölgyi), majd szeletai moustieri műveltségű ember, s mellé az istállóskői aurignaci és végül a bodrogkeresztúri gravetti műveltség lép. Semino, Ornella Passarino, Giuseppe Oefner, Peter J. Lin, Alice A. Abruzova, Svetlana Beckman, Lars E. De Benedictis, Giovanna Francalacci, Paolo Kouvatsi, Anastasia Limborska, Svetlana Marcikiæ, Mladen Mika, Anna Mika, Barbara Primorac, Dragan Sanatachiara-Benerecetti, A. Silvana Cavalli-Sforza L. Luca Underhill, Peter A.: The Genetic Legacy of Paleolithic Homo sapiens sapiens in Extant Europeans: A Y Chromosome Perspective." Science 290 (10. November 2000), pp.: Peter A. Underhill, Peidong Shen, Alice A. Lin, Li Jin, Giuseppe Passarino, Wei. H. Yang, Erin Kaufman, Batseva Bonné-Tamir, Jaume Bertranpetit, Paolo Francalacci, Muntaser Ibrahim, Trefor Jenkins, Judith R. Kidd, S. Quasim Mehdi, Mark T. Seielstad, R. Spencer Wells, Alberto Piazza, Ronald W. Davis, Marcus W. Feldman, L. Luca Cavalli-Sforza, Peter J. Oefner: Y chromosome sequence variation and the history of human populations. Nature Genetics vol. 26. (November 2000) Egységet bizonyító mutációs sorrend: Afrika: M91-M32(06,31) M74-M94-M139-M60 M74-M94-M139-M168-M01-M145-M40-M96-M02 Közel-Kelet: M74-M94-M139-M168-M01-M145-M40-M35 Japán: Ázsia: Dél-Ázsia: Európa: Amerika: M74-M94-M139-M168-M01-M145-M174 M74-M94-M139-M168-M89-M09-M175 M74-M94-M139-M168-M89-M09-M04 M74-M94-M139-M168-M130 M74-M94-M139-M168-M89-M09-M45-M74-M M74-M94-M139-M168-M89-M170(172,52,62) M74-M94-M139-M168-M89-M09-M45-M74-M03

6 IV. A HAGYOMÁNYOS FILOZÓFIA ŐSTÖRTÉNETE ÉS MAGYAR ŐSTÖRTÉNET FILOZÓFIÁJA. 10. Különbség a kultúra, vallás, művészet és tudomány fogalmai értelmezésében: KULTÚRA A HAGYOMÁNYOS FILOZÓFIA ŐSTÖRTÉNETI FOGALAMAI a) Emberré válás, termelési mód, gazdasági tevékenység. b) Férfi és nő, falu és város, ipari és agrár, civil és katonai. c) Ősember, őstársadalmak, megalit kultúra, írott emlékek. d) Technika és civilizáció. A MAGYAR ŐSTÖRTÉNET FILOZÓFIÁJA a) Kárpát-medencei régészeti műveltségek. b) Hegylábi és domb-, síkvidéki életmód. c) Ősi eszköz-használat és társadalmi gondolkodás. d) Kohászat és fémművesség. VALLÁS MŰVÉSZET a) Mágia, totem, fétis, sámán, mitológia és istenkirály. b) Természeti népek vallása, világtörvény, kinyilatkoztatás. c) Halottkultusz, szertartások, papság és hívő közösség. d) Büntető jutalmazó túlvilág. a) Művészet állatoknál. Ősemberi művészet. b) Vallás és művészet, Szakralitás és profanitás. c) Művészet és szabadság, politika és művészet. d) Lebegő avantgard, egyetemes és gyökértelen remekek. a) Magyar lélekhit, csillagok ismerete. b) Halott- és hagyománytisztelet. Vallástörténet és egyháztörténet külön. c) A természet és a termékeny asszonyok tisztelete. d) Egyenrangú, inneni és túlvilág. e) Mellérendelt emberek. a) Ötfokú zene, csontfurulya. Ősi jelentésű tánclépések. b) Arcnélküli, jelképes alakok, írásjel. c) Növények, madarak és szarvas ábrázolása. d) Ötvös, jelképes remekek. TUDOMÁNY a) Primitívség, hiedelmek, kezdetleges ismeretek. b) Megfigyelés, lassú haladás, tekintélyek tisztelete. c) Antik fejlődés, reneszánsz, iparforradalom, informatika. d) Tudományos kísérletek. a) Valóságos világlátás. Holdnaptár. b) Földművelés, magnemesítés, állattenyésztés. c) Kifejező és gazdag nyelv, hang utáni írás. Ezres számkör. d) Gyógyfüves gyógyítás.

7 11. Különbség a metafizika, ismeretelmélet, etika és esztétika fogalmai értelmezésében: A HAGYOMÁNYOS FILOZÓFIA FOGALAMAI A MAGYAR ŐSTÖRTÉNET FILOZÓFIÁJA METAFIZIKA ISMERET- ELMÉLET a) Ezotéria, túlvilági dolgok, magasabb rendűség. b) Vágyott túlvilág tökéletessége. c) Boszorkányság üldözése, és hit a varázslatban. a) A megismerés kezdetleges, az ember csak ma fejlett. b) Spekulatív megtévesztés. c) Vitathatatlan, szinte előírt jellegű valóság. d) Alárendelő gondolkodás és logika, nyelv. a) A valóság ismerete. A tapasztalat elismerése. b) Közömbösség a túlvilággal szemben. c) Boszorkányság és varázslás megvetése. a) Nyitottság a világra, az ismeretlenre, a jövőre. b) Természetes magyarázatok. c) A tapasztalati valóság tisztelete. d) Mellérendelő gondolkodás. ETIKA ESZTÉTIKA a) Matriarchátus, patriarchátus. b) Alárendelő ősközösségi, rabszolgatartó, feudális hűbéri, rendi társadalom és polgári demokrácia. c) Pénzért vett segítség és boldogság. d) Atomizált egyéni érdekek. a) Csak a magas művészet jó, kettős kultúra (nép alacsony). b) Klisék szerinti gondolkodás. c) Pragmatikus igénytelenség. a) Férfi és nő egyenrangú két fél. Szülők, tisztelete. b) Mellérendelő egyenrangúság. Szent Korona-tan, magyar nemzeteszme. c) Jó tett helyébe jót várj. Kalákázás. c) Rokoni és baráti kapcsolatok. a) Népművészet, alkotó készség, jeli, széptani érzék, látás. b) Népi esztétikai látásmód és jelképes szerkesztés. c) A szépség iránti igényesség. 12. Ellentétes felfogás a filozófiai diszciplínákban: HAGYOMÁNYOS FILOZÓFIA MAGYAR FILOZÓFIA VALLÁSFILOZÓFIA Mennél korábbi az ember, annál fejletlenebb. Természeti népek vallása: tudomány- és Természeti népek vallása: ordítóan tudatlan tényvallás. A magyar lélekhit nem is hiedelmek. tekintendő vallásnak. A régmúlt primitív emberekből állt. Az állam erőszakszervezet. TÖRTÉNETFILOZÓFIA Régészeti műveltségek teljes embere. Szent királyok és szerződéses, alkotmányos állam. TÁRSADALOMFILOZÓFIA Minden új társadalmi forma magasabb Az új társadalmi alakzatok nem fejlődést

8 fejlettségi fokon. jelentenek, hanem célszerű átalakítást, átalakulást. JOGFILOZÓFIA, POLITIKAFILOZÓFIA Alárendelés, hierarchikus társadalom. A vezérnek mindent szabad. LOGIKA, NYELVFILOZÓFIA A logika, a nyelv megfejthetetlen eredetű, de már az állatvilágban gyökerezik. Az alárendelés a nyelvet is hatalmi eszköznek tekinti és hatalmi helyzetben tartja, le, és nem felépíti. Világteremtés, állandó gondviselés világon túli létből. A természetfölötti szándékának kifürkészése. E szándék közvetítése, a közvetítők elsődlegessége. A tudás hatalom, tudni annyi, mint tenni, működni, és a siker áldozatokkal jár. A tudomány szent tehenei örökre sérthetetlenek. A tudományhoz hozzátartoznak bizonyos titkok és szükséges érdekösszefüggések. Az erősebb, a sikeresebb embercsoport hordozza tovább az emberi igazságot, jaj a legyőzötteknek, többé nem lehet igazuk. A vadember előbb példakép (Rousseau), majd primitív ellenpélda, ami miatt kizsákmányolás, népirtás, nyersanyagrablás lelkiismeretfurdalás nélkül lehetséges, a vadak lenézett szelleme primitív. A németeknél a népi emlékezetet beemelték a múltba. ONTOLÓGIA, TERMÉSZETFILOZÓFIA TUDOMÁNYFILOZÓFIA SZELLEMFILOZÓFIA Mellérendelés, egyenrangú társadalom. Szentkorona-tan jog, ősi magyar alkotmány. A nyelv eredete, lényege könnyen megérthető, mert mellérendelő nyelvünkhöz a viszonyunk a megértés. Magyar észjárás, magyar nyelvi gyökrendszer, sikeres mondatok szavakká, fogalommá rövidülnek. Végtelenbe nyúló valódi időrend, hátsó szándék nélküli emlékezet. Emberelődök egyedi és közös teljesítményeinek megbecsülése: hagyománytisztelet, egyenes folytatás. Emberjellemzők természetes értékének elismerése. A természet a barátunk, lehetetlent nem kívánunk. A tudás csupán gondolat, ha helytelennek bizonyult, kiigazítandó vagy elhagyandó a helytelen út. Egy történelem van és annak egy tudománya. A hatalmi történetírás vége paradigma váltást igényel. Az igazság egyszerűbb, szebb és a túlélés egyedüli záloga lehet a jövőben, ezért bűn ellene tenni. Magyar tárgyi, szellemi néprajz (folklór) mint élő hagyomány. Közmondás, népdal, népmese lelkisége, erkölcse, tanulságai. A múlthamisítás kiterjed a népi lelkület, a nemzeti jelleg meghamisítására, a mellérendelés előnyeinek eltitkolására. GAZDASÁGFILOZÓFIA, FILOZÓFIAI ÖKOLÓGIA A természet legyőzése, kizsigerelése, lerombolása jogos, az ember sikere. Hatalmi helyzetbe hozott környezetvédő technológia. Épített környezet, egység a természettel, takarékosság. KULTÚRFILOZÓFIA, MŰVELŐDÉSFILOZÓFIA A műveltség testi hordozója, az ember leszármazása, társadalmi hierarchikus rangja a legfontosabb. Mindezt a gének átörökítik, ezért egyesek már A műveltség a folytonos, nem a testi megjelenés. A gének helyett a gondolkodás és tapasztalat alkotja meg az embert.

9 a születéskor különbek a többieknél. Az ember a teremtés koronája, de végső soron nem felelős önmagáért, így számára mindent szabad. FILOZÓFIAI EMBERTAN Az emberség mindent felölel a világból, mégpedig az emberiség minden egyes képviselőjében. Az ember önmaga alkotója, ezért a természetet saját maga felépítőjének és kiterjesztésének tartva, csak a többi embertől vár el bármilyen segítséget.

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet)

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) Tematika FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) 1. hét: Az emberiség őstörténete, az őskor művészete 2. hét: Az ókori Közel-Kelet 3. hét: Az ókori Egyiptom 4. hét: A minósziak

Részletesebben

FILOZÓFIA I. FÉLÉV 1. ELŐADÁS SZEPT. 11. MI A FILOZÓFIA?

FILOZÓFIA I. FÉLÉV 1. ELŐADÁS SZEPT. 11. MI A FILOZÓFIA? FILOZÓFIA 2014-15. I. FÉLÉV 1. ELŐADÁS 2014. SZEPT. 11. MI A FILOZÓFIA? MI A FILOZÓFIA? FILOZÓFIA - A BÖLCSESSÉG SZERETETE NEM A BIRTOKLÁSA, HANEM CSAK A SZERETETE. MIT JELENT ITT A BÖLCSESSÉG? 1. SZENT

Részletesebben

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből)

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) Tematika FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) 1. hét: A magyar művelődés korai szakaszai 2. hét: A magyarok és a IX-X. századi Európa

Részletesebben

CSABA GYÖRGY BIOLOGIKON

CSABA GYÖRGY BIOLOGIKON CSABA GYÖRGY BIOLOGIKON Csaba György BIOLOGIKON A biológiai és társadalmi lét ütközésének problémái az ezredfordulón Az e-könyv alapja a 2009-ben megjelent kiadás (ISBN 978 963 9879 37 9) Prof. dr. Csaba

Részletesebben

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18.

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18. GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA 2014-2015. TANÉV II. ELŐADÁS 2014. SZEPT. 18. A GYAKORLATI FILOZÓFIA TÁRGYA ELMÉLETI ÉSZ GYAKORLATI ÉSZ ELMÉLETI ÉSZ: MILYEN VÉLEKEDÉSEKET FOGADJUNK EL IGAZNAK? GYAKORLATI

Részletesebben

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA AugustE Comte A szociológia önálló tudománnyá válása a 19.század közepén TUDOMÁNYTÖRTÉNET: a felvilágosodás eszméi: Szabadság, egyenlőség, testvériség. Az elképzelt tökéletes társadalom

Részletesebben

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET Készítette: Varga Enikő 1 EMBER-ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA Célok és feladatok Az etika oktatásának alapvető célja, hogy fogalmi kereteket nyújtson az emberi

Részletesebben

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem Kultúraelmélet - bevezetés a művelődésfilozófiába 2. ANDB-705, ANDB-111 2014/15 II. félév Kurzusleírás B. A. Alapképzés 2/2 kredit- 2 félév második félév - heti 2 óra előadás kollokvium Striker Sándor,

Részletesebben

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Evolúció Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Mi az evolúció? Egy folyamat: az élőlények tulajdonságainak változása a környezethez való alkalmazkodásra Egy

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 15. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A rész (30 pont) 1. feladat Írja

Részletesebben

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály Általános iskola 7. osztály A tanuló értse az éghajlati övezetek kialakulásának okait és a biomok összetételének összefüggéseit az adott térségre jellemző környezeti tényezőkkel. Ismerje a globális környezetkárosítás

Részletesebben

Kárpát-medencei magyar ősiség. Cser Ferenc Magyarságtudományi füzetek Kisenciklopédia 12. A kötet társszerzője: Darai Lajos

Kárpát-medencei magyar ősiség. Cser Ferenc Magyarságtudományi füzetek Kisenciklopédia 12. A kötet társszerzője: Darai Lajos Kárpát-medencei magyar ősiség Cser Ferenc Magyarságtudományi füzetek Kisenciklopédia 12. A kötet társszerzője: Darai Lajos Bevezetés Egy nép, nemzet, műveltség eredetének felderítéséhez nem elegendő az

Részletesebben

Szalay Gábor 4363 ÉV KULTÚRKINCSE. irodalom, filozófia

Szalay Gábor 4363 ÉV KULTÚRKINCSE. irodalom, filozófia Szalay Gábor 4363 ÉV KULTÚRKINCSE irodalom, filozófia PROLÓGUS A tisztelt Olvasó egy név- és címjegyzéket tart a kezében. 4363 év legjelentősebb bölcsészeti és irodalmi alkotásainak jegyzékét, a szerzők

Részletesebben

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Evolúció Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Mi az evolúció? Egy folyamat: az élőlények tulajdonságainak változása a környezethez való alkalmazkodásra Egy

Részletesebben

A 19. és 20. század eleji kulturológia fejlődési tendenciái és irányzatai

A 19. és 20. század eleji kulturológia fejlődési tendenciái és irányzatai A 19. és 20. század eleji kulturológia fejlődési tendenciái és irányzatai A történelemtudomány előretörése. Az európai gondolkodás központja áttevődik Franciaországból Németföldre. 1. A kulturológia a

Részletesebben

Egység. Egység. Tartalom. Megjegyzés. Az egység jelentősége, jellemzői és különböző megjelenései. Az egység szerepe ebben a műben.

Egység. Egység. Tartalom. Megjegyzés. Az egység jelentősége, jellemzői és különböző megjelenései. Az egység szerepe ebben a műben. Tartalom Az egység jelentősége, jellemzői és különböző megjelenései. Az egység szerepe ebben a műben. Megjegyzés Az egység a mű egyik alapelve. Fogalmát, különböző megjelenéseit több téma tárgyalja a műben,

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDOMÁNY ALAPJAI

KÖRNYEZETTUDOMÁNY ALAPJAI KÖRNYEZETTUDOMÁNY ALAPJAI FIZIKA ALAPSZAKOS HALLGATÓKNAK SZÓLÓ ELŐADÁS VÁZLATA I. Bevezetés: a környezettudomány tárgya, a fizikai vonatkozások II. A globális ökológia fő kérdései III.Sugárzások környezetünkben,

Részletesebben

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is.

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. Pszichológus etika I. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. I. Az etika tárgya A jó fogalma II. Ki határozza meg, mi a jó? III. A hétköznapok

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK. Politikatudományok BA szak. Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete I. Bevezetés a politikatudományba

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK. Politikatudományok BA szak. Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete I. Bevezetés a politikatudományba ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Politikatudományok BA szak Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete 2018 I. Bevezetés a politikatudományba 1. A politika és a politikatudomány alapfogalmai: állam,

Részletesebben

Őskor- Történelem előtti kor

Őskor- Történelem előtti kor AZ ŐSKOR KULTÚRÁJA Őskor- Történelem előtti kor Az emberiség fejlődéstörténetének az a korszaka, melyből írott emlékek nem maradtak ránk. Felosztása: 1. Paleolitikum: i.e. 600 000-10 000 alsó szakasz:

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

Vázlat. 1. Definíciók 2. Teológiai háttér 3. Tudománytörténeti háttér 4. Evolúciókritika 5. Értelmes tervezettség

Vázlat. 1. Definíciók 2. Teológiai háttér 3. Tudománytörténeti háttér 4. Evolúciókritika 5. Értelmes tervezettség Vázlat 1. Definíciók 2. Teológiai háttér 3. Tudománytörténeti háttér 4. Evolúciókritika 5. Értelmes tervezettség 6. Termodinamika 7. Informatika 8. Filozófiai következtetések 9. Szociológiai háttér 1.

Részletesebben

Zavodszky Geza. Törtenelem 111. a közepiskolak szamara. Nemzeti Tankönyvkiad6,

Zavodszky Geza. Törtenelem 111. a közepiskolak szamara. Nemzeti Tankönyvkiad6, Zavodszky Geza Törtenelem 111. a közepiskolak szamara ATDOLGOZOn KIADAs Nemzeti Tankönyvkiad6, Budapest Bevezetes.. 5 I. Az "ismeretlen" XVIII. szazad 7 Regi vihig - modem vihig. Az "ismeretlen" XVIII.

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak filozófia specializáció* 2015-től fölvett hallgatóknak *A 38/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a szabad bölcsészet alapképzési szak képzési- és kimeneti követelményeiben

Részletesebben

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG.

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. HÁLÓ KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT S4 1052 BUDAPEST, SEMMELWEIS UTCA 4. 1/16. RÉSZ 2017. ÁPRILIS 24. HÉTFŐ 18.00

Részletesebben

Dobzhansky: In Biology nothing makes sense except in the light of Evolution.

Dobzhansky: In Biology nothing makes sense except in the light of Evolution. Dobzhansky: In Biology nothing makes sense except in the light of Evolution. Az Evolúcióbiológia Története Molnár István im54@invitel.hu Mai témák 1. Mi az evolúció? 2. Hogyan alakult ki a mai evolúciós

Részletesebben

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5.

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5. Etika Bevezető Oktatási cél: A kurzus célja az etika körébe tartozó fogalmak tisztázása. A félév során olyan lényeges témaköröket járunk körbe, mint erény erkölcsi tudat, szabadság, lelkiismeret, moralitás,

Részletesebben

Szükséges kredit: 120 Félévek száma: 4 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %.

Szükséges kredit: 120 Félévek száma: 4 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %. Filozófia (MA) FILTANM2 képzési terv Kód: FILTANM2 Szükséges kredit: 120 Félévek száma: 4 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %. Az írásos tanterv utolsó frissítésének ideje: Az ezen idõpont elõtti

Részletesebben

1. Bevezetés* * Külön köszönettel tartozom Madácsy Istvánnak és Murányi Tibornak a szöveg előkészítésében nyújtott baráti segítségéért.

1. Bevezetés* * Külön köszönettel tartozom Madácsy Istvánnak és Murányi Tibornak a szöveg előkészítésében nyújtott baráti segítségéért. 1. Bevezetés* Ha nem is minden előzmény nélkül, de a tradicionális iskola magyar ágában jelent meg az a nézet, amely az európai filozófia egyik kifejezését, a szolipszizmust alkalmazta a tradicionális

Részletesebben

TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől

TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől Felvétele Kreditpont Követelmény típusa Heti óraszám Ajánlott félév Felvétel típusa Meghirdető tanszék/intézet TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől

Részletesebben

Bestiarium Zircense könyvbemutató Veszprémben

Bestiarium Zircense könyvbemutató Veszprémben 2016/11/10 A zirci Bestiarium egy vaskos középkori könyv utolsó tizenhat oldalát alkotja. Kézzel írt és illusztrált lapjait oroszlánok, szirének, galambok, kígyók emlősök, madarak, hüllők valós és képzeletbeli

Részletesebben

A paleolitikumi homo sapiens sapiens genetikai öröksége a ma élő európaiakban: Egy Y-kromoszóma perspektíva

A paleolitikumi homo sapiens sapiens genetikai öröksége a ma élő európaiakban: Egy Y-kromoszóma perspektíva A SCINECE magazin 2000. november 10-ei (Vol. 290) számában megjelent The Genetic Legacy of Paleolithic Homo sapiens sapiens in Extant Europeans: A Y Chromosome Perspective című közlemény magyar nyelvű

Részletesebben

A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet

A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet A mentálhigiéné főbb felfogásai (Buda, 2001) Klinikai pszichológiai nézőpont Segítő-pasztorális nézőpont (Bagdy) (Tomcsányi)

Részletesebben

MAGYAR SS SS S MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET. Kosa László. Szerkesztette. Másodikjavított kiadás

MAGYAR SS SS S MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET. Kosa László. Szerkesztette. Másodikjavított kiadás MAGYAR SS SS S MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET Szerkesztette Kosa László Másodikjavított kiadás OSIRIS KIADÓ BUDAPEST, 2001 TARTALOM Előszó (Kosa László) 9 1. FEJEZET A MAGYAR MŰVELŐDÉS KORAI SZAKASZAI (Fodor István)

Részletesebben

A magyarok genetikai vizsgálata. Dr. Pamzsav Horolma (ISZKI)

A magyarok genetikai vizsgálata. Dr. Pamzsav Horolma (ISZKI) A magyarok genetikai vizsgálata Dr. Pamzsav Horolma (ISZKI) BEVEZETÉS Kérdés? DNS szerkezet Genetikai örökség Sejt és szervecskéi KROMOSZÓMA KÉSZLET Kariotípus: 23 pár kromoszóma 50 Mb GENOM GENOM = DNS

Részletesebben

Hét Előadás témakörei Szeminárium témakörei

Hét Előadás témakörei Szeminárium témakörei (BKS1104, Művelődéstörténet 1.) Óraszám:2+1/hét Hét Előadás témakörei Szeminárium témakörei 1. A félév feladatainak megbeszélése, a követelményrendszer ismertetése 2. A művelődéstörténet elméleti és fogalmi

Részletesebben

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar Láma Csöpel A REJTETT ARC A Belső Ösvény pecsétjei Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar TARTALOM Előszó 7 A Belső Ösvény és a pecsétek 9 A rejtett arc

Részletesebben

Mi köze a sógunoknak a leanhez?

Mi köze a sógunoknak a leanhez? A menedzsment szerepe a Lean és Six Sigma programok eredményességében Mi köze a sógunoknak a leanhez? A Japán Ipari Menedzsment történeti és társadalmi alapjai Tóth László Tartalomjegyzék 1. Bevezetés

Részletesebben

Művészeti kommunikáció. alapkérdések, avagy miért élnek sokáig a művészetfilozófusok? Művészeti kommunikáció 2008 tavasz

Művészeti kommunikáció. alapkérdések, avagy miért élnek sokáig a művészetfilozófusok? Művészeti kommunikáció 2008 tavasz Művészeti kommunikáció alapkérdések, avagy miért élnek sokáig a művészetfilozófusok? Danto esete Hamupipőkével Danto fő kérdése, hogy - két teljesen egyforma dolog közül hogyan választjuk ki azt, amelyik

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Tágabb értelem - A szaktudományok holisztikus megközelítése Dr. Baritz Sarolta Laura OP Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Részletesebben

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Szuhai Nóra ügyvezető, coach, tréner mentor Legjobb vagyok Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a

Részletesebben

MAGYAR ŐSTÖRTÉNET Tudomány és hagyományőrzés

MAGYAR ŐSTÖRTÉNET Tudomány és hagyományőrzés MAGYAR ŐSTÖRTÉNET Tudomány és hagyományőrzés MTA BTK MŐT Kiadványok 1. Sorozatszerkesztők Vásáry István Fodor Pál MTA BTK MŐT Kiadványok 1. MAGYAR ŐSTÖRTÉNET Tudomány és hagyományőrzés Szerkesztették Sudár

Részletesebben

D a r a i L a j o s ( K á p o l n á s n y é k ) : A magyar tudatot építő tények történelmi sorsa és igazsága

D a r a i L a j o s ( K á p o l n á s n y é k ) : A magyar tudatot építő tények történelmi sorsa és igazsága JELENÜNK. SORSUNK, HIVATÁSUNK (X/57.) D a r a i L a j o s ( K á p o l n á s n y é k ) : A magyar tudatot építő tények történelmi sorsa és igazsága A magyar tudat alkotja a nemzeti versenyképességünkhöz

Részletesebben

Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest, március

Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest, március Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest, 2014. március 20-21. Kolumbán Gábor Székelyudvarhely Civitas Alapítvány, Élő Szövet Alapítvány, MÜTF www.civitas.ro,

Részletesebben

MAGYAR MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET

MAGYAR MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET MAGYAR MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET Szerkesztette KOSA ÁLÁSZLÓS Ó Harmadik kiadás OSIRIS KIADÓ BUDAPEST, 2006 TARTALOM Előszó (Kosa László) 11 1. fejezet A MAGYAR MŰVELŐDÉS KORAI SZAKASZAI (Fodor István) 13 Az előmagyar

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27 TARTALOMJEGYZÉK Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27 1. A katolikus társadalmi tanítás - követelmény és valóság 33 1.1 A katolikus társadalmi tanítás politikai funkciója 33 1.2 A katolikus

Részletesebben

AZ ÁLLATGENETIKAI EROFORRÁSOKRA VONATKOZÓ GLOBÁLIS CSELEKVÉSI TERV és AZ INTERLAKENI NYILATKOZAT

AZ ÁLLATGENETIKAI EROFORRÁSOKRA VONATKOZÓ GLOBÁLIS CSELEKVÉSI TERV és AZ INTERLAKENI NYILATKOZAT AZ ÁLLATGENETIKAI EROFORRÁSOKRA VONATKOZÓ GLOBÁLIS CSELEKVÉSI TERV és AZ INTERLAKENI NYILATKOZAT ÉLELMEZÉSI ÉS MEZOGAZDASÁGI CÉLÚ GENETIKAI EROFORRÁSOK BIZOTTSÁGA AZ ÁLLATGENETIKAI ERŐFORRÁSOKRA VONATKOZÓ

Részletesebben

Tudományos írásműfajok

Tudományos írásműfajok Tudományos írásműfajok Kutatási terv A téma meghatározása Összegyűjtött szakirodalom Kritikai forráselemzés Releváns szakirodalmak összegzése Hipotézis felállítása Hosszabb és mélyebb tanulmányok megírásához

Részletesebben

Rajz és vizuális kultúra érettségi vizsga Középszint

Rajz és vizuális kultúra érettségi vizsga Középszint Rajz és vizuális kultúra érettségi vizsga Középszint 1. ÍRÁSBELI VIZSGA: Az írásbeli vizsgán a jelölteknek egy központi feladatsort kell megoldaniuk. A vizsgázó a rendelkezésre álló időt tetszése szerint

Részletesebben

Természetes szelekció és adaptáció

Természetes szelekció és adaptáció Természetes szelekció és adaptáció Amiről szó lesz öröklődő és variábilis fenotípus természetes szelekció adaptáció evolúció 2. Természetes szelekció Miért fontos a természetes szelekció (TSZ)? 1. C.R.

Részletesebben

Statisztika az orvoslásban, amikor élőlény és személy is vagyunk egyszerre

Statisztika az orvoslásban, amikor élőlény és személy is vagyunk egyszerre Statisztika az orvoslásban, amikor élőlény és személy is vagyunk egyszerre Kellermayer Miklós A Központi Statisztikai Hivatal Konferenciája Budapest 2017. október 18. 1 Miért én? A Klinikai Biokémia diszciplina

Részletesebben

Kant és a transzcendentális filozófia. Filozófia ös tanév VI. előadás

Kant és a transzcendentális filozófia. Filozófia ös tanév VI. előadás Kant és a transzcendentális filozófia Filozófia 2014-2015-ös tanév VI. előadás Kant és a transzcendentális filozófia A 18. század derekára mind az empirista, mind a racionalista hagyomány válságba jutott.

Részletesebben

12. évfolyam esti, levelező

12. évfolyam esti, levelező 12. évfolyam esti, levelező I. ÖKOLÓGIA EGYED FELETTI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK 1. A populációk jellemzése, növekedése 2. A populációk környezete, tűrőképesség 3. Az élettelen környezeti tényezők: fény hőmérséklet,

Részletesebben

A szláv kultúrák összefoglaló áttekintése

A szláv kultúrák összefoglaló áttekintése SLA11-110 A szláv népek kultúrája 1.: A szláv kultúrák összefoglaló áttekintése Tanár: Szokolov Makarné 2013. Fontos linkek Szláv és Balti Filológiai Intézet: http://szlavintezet.elte.hu/ http://szlavintezet.elte.hu/szlavanyagok/slav_civil/main.html

Részletesebben

Az Öko-völgy Program szerepe a fenntartható nemzeti kultúra kialakításában

Az Öko-völgy Program szerepe a fenntartható nemzeti kultúra kialakításában Az Öko-völgy Program szerepe a fenntartható nemzeti kultúra kialakításában Sölétormos Jenő (Gaura Sakti das) Krisna-völgy elnöke Definíciók A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

Interkulturális kommunikáció. Interkulturális szemlélet a nyelvoktatásban

Interkulturális kommunikáció. Interkulturális szemlélet a nyelvoktatásban Interkulturális kommunikáció Interkulturális szemlélet a nyelvoktatásban Kultúra: a szó jelentései az Értelmező szótár+ alapján (Tinta, 2007: 938.) O Mindaz az anyagi, szellemi érték, amelyet az emberi

Részletesebben

Első magyar kiadás, Készült a Kosaido Printing Co., Ltd.-nél, Tokyo, Japan

Első magyar kiadás, Készült a Kosaido Printing Co., Ltd.-nél, Tokyo, Japan BUDDHA TANÍTÁSA A TAN KEREKE A Tan Kereke a Dharmacsakra szanszkrit szó fordítása. Azt jelképezi, amint Buddha tanítása egy szekér forgó kerekéhez hasonlóan széles körben, vég nélkül terjed tovább. A kerék

Részletesebben

Az erkölcsi nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2016

Az erkölcsi nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2016 Az erkölcsi nevelés Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az erkölcsi nevelés lényegében magatartásformálás, amelynek során a társadalom igényeinek megfelelő tartós magatartásformák kialakítására törekszünk.

Részletesebben

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök TANMENET 2014/2015. TANÉV Tantárgy: OSZTÁLYFŐNÖKI Osztály: 9KNy/A Veszprém Készítette: nna Vetési Albert Gimnázium, Heti óraszám 1 Éves óraszám 40 (36 X 1 + 4 óra évkezdés) Tankönyv -------- Óra Téma Didaktikai

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

Őslénytan, régészet ŐSLÉNYEK A BARLANGOKBAN

Őslénytan, régészet ŐSLÉNYEK A BARLANGOKBAN Őslénytan, régészet ŐSLÉNYEK A BARLANGOKBAN Az őslénytan (paleontológia) a földtörténeti múlt növény; és állatvilágát kutatja. A barlangok és karsztos üregek kitöltése kedvező körülményeket biztosít az

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

Pszichológia a Tudomány Világában

Pszichológia a Tudomány Világában Pszichológia a Tudomány Világában Lehet, hogy a szomszéd füve zöldebb, de azt is ugyanolyan nehéz nyírni. - Little Richard Dr. Szabó Attila, PhD Tudomány és Pszichológia A tudomány a tudás forrása Megbízható

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum

Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum tbk@ace.hu http://www.ace.hu/curric/elte-archeometria/ Archeometria - Régészeti bevezető 1. Az archeometria tárgya, témakörei,

Részletesebben

További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Alister McGrath: Tudomány és vallás Békés Vera Fehér Márta: Tudásszociológia szöveggyűjtemény Carl Sagan:

További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Alister McGrath: Tudomány és vallás Békés Vera Fehér Márta: Tudásszociológia szöveggyűjtemény Carl Sagan: Tudomány és kultúra További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Alister McGrath: Tudomány és vallás Békés Vera Fehér Márta: Tudásszociológia szöveggyűjtemény Carl Sagan: Korok és démonok Dombi Péter: Hiszem

Részletesebben

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben?

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? Hol találjuk a 2009. évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? A hagyományoknak megfelelően közöljük, hogy a 2009. május júniusi történelem szóbeli érettségi

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Az evolúció folyamatos változások olyan sorozata, melynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak.

Az evolúció folyamatos változások olyan sorozata, melynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak. Evolúció Az evolúció folyamatos változások olyan sorozata, melynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak. Latin eredetű szó, jelentése: kibontakozás Időben egymást

Részletesebben

Fiatal Filozófusok Konferenciája 7.

Fiatal Filozófusok Konferenciája 7. Pécsi Tudományegyetem Filozófia Doktori Iskola * Magyar Művészeti Akadémia Művészeti és Módszertani Kutatóintézet * Magyar Tudományos Akadémia Morál és Tudomány Lendület Kutatócsoport A szabadság jegyében

Részletesebben

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között?

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus rokonok között A legtöbb másolat az adott génről vagy az egyed

Részletesebben

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között?

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus rokonok között A legtöbb másolat az adott génről vagy az egyed

Részletesebben

Az emberiség fejlődéstörténetének az a korszaka, melyből írott emlékek nem maradtak ránk.

Az emberiség fejlődéstörténetének az a korszaka, melyből írott emlékek nem maradtak ránk. Az emberiség fejlődéstörténetének az a krszaka, melyből írtt emlékek nem maradtak ránk. Felsztása: 1. Palelitikum: i.e. 600 000-10 000 alsó szakasz: i.e.600 000-120 000 középső szakasz: i.e. 120 000-40

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR Tanulók: 17+1 osztály. 353+11 fő Pedagógusok: 32 álláshely Épület: 1977-ben épült, felújítva: 2003-ban és 2007-ben PROGRAMJAINK: 1. FURULYAOKTATÁS BAKÓ TIBORNÉ 2. ALSÓ TAGOZATOS KÉZMŰVES

Részletesebben

Projektmenedzsment elmélet és/vagy gyakorlat

Projektmenedzsment elmélet és/vagy gyakorlat Projektmenedzsment elmélet és/vagy gyakorlat dr. Prónay Gábor 13. Projektmenedzsment a Gazdaságban Fórum 2010. április 8. AZ ELŐADÁS CÉLJA Aki úgy gondolja, hogy rátalált a saját módszerére, az mélyedjen

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei. 11. A semmi semmít december 2.

Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei. 11. A semmi semmít december 2. Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei 11. A semmi semmít 2013. december 2. Martin Heidegger 1889-1976, Németország Filozófiai fenomenológia, hermeneutika, egzisztencializmus kiemelkedő alakja 1927: Lét

Részletesebben

A szuverenitás összetevői. Dr. Karácsony Gergely PhD Egyetemi adjunktus

A szuverenitás összetevői. Dr. Karácsony Gergely PhD Egyetemi adjunktus A szuverenitás összetevői Dr. PhD Egyetemi adjunktus Szuverenitáselméletek Kit illet a főhatalom? Abszolút monarchiák: Jean Bodin: fejedelmi szuverenitás Thomas Hobbes: az alattvalók lemondanak bizonyos

Részletesebben

A MODELLALKOTÁS ELVEI ÉS MÓDSZEREI

A MODELLALKOTÁS ELVEI ÉS MÓDSZEREI SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ MECHANIKAI ÉS GÉPTANI INTÉZET A MODELLALKOTÁS ELVEI ÉS MÓDSZEREI Dr. M. Csizmadia Béla egyetemi tanár, az MMK Gépészeti Tagozatának elnöke Budapest 2013. október. 25. BPMK

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 50 pont ÚTMUTATÓ A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése előtt

Részletesebben

..::Kiberkultúra::..

..::Kiberkultúra::.. ..::Kiberkultúra::.. Bódog Alexa DE, Digitális Bölcsészet Központ alexa(.)weirdling(kukac)gmail(.)com ..::Bevezetés::.. Az előadás célja olyan lehetőségek föltárása, melyek segítségével azonosíthatjuk

Részletesebben

A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila

A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila Debreceni Egyetem, Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék Cím: 4010 Debrecen, Pf. 9., Tel: (52)

Részletesebben

A tudomány, mint rendszer

A tudomány, mint rendszer A tudomány, mint rendszer TEVÉKENYSÉGI EREDMÉNY- ISMERET- SZOCIOLÓGIAI INTÉZMÉNY- TEVÉKENYSÉGI Tervezett és SZOCIOLÓGIAI rendszerezett megismerési, alkalmazási és elôrelátási mozzanatok összessége. EREDMÉNY-

Részletesebben

A házasság társadalom által elismert és jóváhagyott szexuális közösség két ember között. házaspárt házaspárt gyermekkel egy szülőt gyermekkel

A házasság társadalom által elismert és jóváhagyott szexuális közösség két ember között. házaspárt házaspárt gyermekkel egy szülőt gyermekkel CSALÁDTÖRTÉNELEM Családnak nevezzük a szociológiában az olyan együtt élő kiscsoportokat, amelynek tagjait vagy házassági kapcsolat, vagy leszármazás, más szóval rokoni, vérségi (kivételes esetben örökbefogadási)

Részletesebben

Tantervelmélet. Kaposi József

Tantervelmélet. Kaposi József Tantervelmélet Kaposi József A tantervelmélet meghatározása Az oktatás tartalmi szabályozásával foglalkozó diszciplína. A tantervekkel, tartalmuk kiválasztásával, elrendezésével, kidolgozásával, funkcióival,

Részletesebben

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI Széchy Anna Zilahy Gyula Bevezetés Az innováció, mint versenyképességi tényező a közelmúltban mindinkább

Részletesebben

A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet

A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet A mentálhigiéné főbb felfogásai (Buda, 2001) Klinikai pszichológiai nézőpont Segítő-pasztorális nézőpont (Bagdy) (Tomcsányi)

Részletesebben

Züricki Magyar Történelmi Egyesület Ungarisck Historiscker Vérein Zűriek MAGYAR TÖRTÉNELEM. Tízezer év ezer oldalról. SUB Göttingen 215 862 066

Züricki Magyar Történelmi Egyesület Ungarisck Historiscker Vérein Zűriek MAGYAR TÖRTÉNELEM. Tízezer év ezer oldalról. SUB Göttingen 215 862 066 Züricki Magyar Történelmi Egyesület Ungarisck Historiscker Vérein Zűriek MAGYAR TÖRTÉNELEM Tízezer év ezer oldalról SUB Göttingen 215 862 066 2003 A 5273 Oktatási segédkönyv Zűriek - Budapest 2002 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

2007. szeptemberétől

2007. szeptemberétől Szabad bölcsészet alapszak Esztétika szakirány mintatanterve 2007. szeptemberétől Tantágy neve Filozófiatörténet Bevezetés a művészettörténetbe és a művészettörténet irodalmába Bevezetés az etikába Bevezetés

Részletesebben

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia mint tudomány Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia tárgya, jellegzetes vonásai A neveléstudomány tárgya az ember céltudatos, tervszerű alakítása. A neveléstudomány jellegét tekintve társadalomtudomány.

Részletesebben

TARTALOM. 1. Bevezetés 2. A viselkedés genetikája 3. A viselkedés evolúciója

TARTALOM. 1. Bevezetés 2. A viselkedés genetikája 3. A viselkedés evolúciója GÉNEK ÉS VISELKEDÉS TARTALOM 1. Bevezetés 2. A viselkedés genetikája 3. A viselkedés evolúciója 1. BEVEZETÉS Ok és Okozat 1 Agy Viselkedés DNS Környezet Test: mereven huzalozott szabályok; agy: plasztikus

Részletesebben

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak művészettörténet specializáció* 2015-től fölvett hallgatóknak *A 38/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a szabad bölcsészet alapképzési szak képzési- és kimeneti

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 2 Tantárgyi struktúra és óraszámok A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 11. évfolyam

Részletesebben

PROJEKT MENEDZSMENT KÜLÖNBÖZÕ KULTÚRÁK KERESZTTÜZÉBEN

PROJEKT MENEDZSMENT KÜLÖNBÖZÕ KULTÚRÁK KERESZTTÜZÉBEN PROJEKT MENEDZSMENT KÜLÖNBÖZÕ KULTÚRÁK KERESZTTÜZÉBEN Dr. PRÓNAY Gábor Pro-COMpass Kft. I. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum, Budapest, 1998. április 16. 1 KULTÚRA = megoldások Az emberek

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben