A pannon medence geodinamikai fejlődése a balatonfelvidéki granulit xenolitok példáján

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A pannon medence geodinamikai fejlődése a balatonfelvidéki granulit xenolitok példáján"

Átírás

1 A pannon medence geodinamikai fejlődése a balatonfelvidéki granulit xenolitok példáján Nagyszerkezet A Pannon-medence fejlődése az alpi hegységképződés késői fázisához, az Apuliai és Európai lemezek konvergenciájához kötődik.(horváth, 1993; CSONTOS, 1995; FODOR et al., 1999). Bakony-Balatonfelvidék vulkáni terület a Kárpát-Pannon régiót felépítő két nagy földtani egység (Tisza-Dácia valamint ALCAPA, melyet a Közép-Magyarországi vonal választ el (CSONTOS és NAGYMAROSY, 1998) közül az északi ALCAPA blokkon helyezkedik el. Az ALCAPA blokk az Ausztroalpi takarókat, Veporidákat, a Pelsoi-egységet foglalja magába. A Pelsoi-egység tovább tagolható, többek között a Dunántúli-középhegységi-egységre, a Középdunántúli egységre és az Észak-magyarországi egységekre. A Bakony-Balatonfelvidék vulkáni terület (BBFVT) a Dunántúli-középhegységi egységen helyezkedik el. A kezdeti vastag litoszférát két fő extenziós esemény hozhatta létre. Maga a Pannon-medence mediterrán típusú ív mögötti medence, amelyet jelenleg nagyrészt vastag neogén és kvarter üledék tölt ki. A medence kezdetben vastagabb kérgét és litoszféráját a miocénben lezajlott extenziós folyamatok vékonyították ki, amelynek hatására a kéreg mai vastagsága km, a litoszféra pedig km lett. A miocénben valószínüleg két fő extenziós esemény történt (STEGENA et al., 1975; HORVÁTH, 1993; HUISMANS et al.,2001).

2

3 A Pannon medence fejlődését öt szakaszra oszthatjuk: 1.Riftesedést megelőző kivastagodás a késő oligocén-kora miocén során É-D és ÉNy-DK irányú kompresszióhoz kötődő kéregkivastagodás volt jellemző. (3/A ábra) 2.Első extenziós esemény (1. rift-szakasz) (3/B ábra): középső miocén végén, késő miocén elején történt, mely a medence középső és peremi részét egyaránt érintette.első extenziós fázis: A kora miocén (18-14 M éve) extenziót a Kárpáti ív mentén zajló hátragördülő (rollback) szubdukció (CSONTOS et al. 1992, CSONTOS 1995) hatására végbemenő medenceképződési folyamat során a térség litoszférája (kéreg és litoszférikus köpeny nagyjából egyenlő mértékben) nagymértékű kivékonyodást szenvedett, amelynek fő fázisa a bádenire tehető (ß =δ = 1,42-1,6) (HUISMANS et al. 2001)A szubdukciót a Pannon-medence peremi területein intenzív mészalkáli vulkanizmus kísérte (SZABÓ et al. 1992, HARANGI 2001) 3. Ezt a rift szakaszt a szarmatában rövid inverziós fázis követte, melyet az medenceüledékekben megjelenő eróziós felszín és üldékhézag is jelez. A szinrift-posztrift határát gyakori felboltozódás (pl.: kiskunhalasi és budafapusztai boltozat), a szarmata üledékek hiánya, illetve a bádeni, alsó-pannon rétegek csökkent vastagsága jellemzi. (HORVÁTH F. 2007) 4. A pannon elejétől újra süllyedésnek indult a medence központi része, ekkor a köpeny megnyúlása a kéreghez viszonyítva jóval jelentősebb volt.a második extenziós fázis (második rift fázis) a késő miocén során (12-11 M éve) kialakult asztenoszféra felboltozódás (3/C ábra) hatására jött létre,és tipikus OIB alkáli bazaltok szórt megjelenése követte. (EMBEY-ISZTIN et al. 1993, HARANGI 2001, SZABÓ et al. 1992). Ezek az alkáli bazalt vulkánok a pannontól a pleisztocénig működtek, melyek többek között alsó kéreg eredetű granulitokat, és felső kéreg redetű peridotitokat, clinopiroxén megakristályokat, alsókéreg eredetű granulitokat hozott fel. Ekkor a kéreg megnyúlása (ß = 1,1) a köpenyéhez viszonyítva (δ = 4,0-8,0) elhanyagolható volt (HUISMANS et al. 2001). 5. Kárpát-medence máig tartó inverziója a). A kompressziót az okozta, hogy a flis medence hátragördülő litoszférája szubdukálódott és ütközött az európai előtérrel, ekkor történt a Külső-Kárpátok utolsó nagy takarós áttolódása. A középső kéregben az egységéges mestervető felszín felé szétágazó megavirágszerkezetet alkot, mely több km széles nyírózónát eredményezett. (HORVÁTH F. 2007)

4 b.) A Pannon-medence kompresszióját a Tisza Egység kelet irányú kipréselődése, valamint az Adriai-tüske óramutató járásával ellentétes rotációja irányítja, melyet a horizontális feszültség adriai partvidéktől ÉK-re legyezőszerű szétseprűződése is jelez. A Pannon-medence jelenlegi neotektonikáját KÉK-NyÉNy irányú balos oldalelmozdulás jellemzi, de a nyírózónát különböző felszínmozgások és intenzív eróziós folyamatok intenzíven felülírják. A Balaton tengelyével közel párhuzamosan haladó vetőrajok virágszerkezetet alkotnak, melyek egy balos elmozduláshoz tartozó nyíró zónához tartoznak. (HORVÁTH F. 2007)

5 Bakony-Balatonfelvidéki Vulkáni Terület (BBFVT) A Bakony-Balaton-felvidék vulkáni terület a Kárpát-Pannon régió legjelentősebb monogenetikus vulkáni területe, Bakony déli részén, illetve a Balaton mentén Tihanytól egészen a Szigliget környéki vulkáni kúpok vonaláig követhető..a balaton-felvidéki alkáli bazaltok a második extenziós esemény idején a termális szakasz végén képződtek. A vulkáni területet főként lávafolyásokból, kisebb részben piroklasztit. sorozatokból álló kitörési centrumok alkotják, melyek működésük során maar-okat, tufagyűrűket, salakkúpokat és rétegvulkánokat hoztak létre (HARANGI, 2001) A vulkáni centrumok 7,54-2,8 millió évig (felső-miocén-pliocén) voltak aktívak (BALOGH et al., 1982, 1986;) és alkáli bazaltos magmát termeltek (SZABÓ et al., 1992). Az alkáli bazaltok esetenként nagy mennyiségű, alsókéreg eredetű granulitos és felsőköpeny eredetű peridotitos és piroxenites xenolitot tartalmaznak A területen mintegy kitörési centrum lehetett, melyek ÉK-DNy irányú vonal mentén enyhén nyugat felé vándoroltak (NÉMETH és MARTIN,1999) A vulkáni működés a Középső-Pannon-medence poszt-extenziós folyamataihoz kötődik. A magmák létrejötte a SEGHEDI et al. (2004) szerint litoszferikus köpeny 2-6%-os parciális olvadásával modellezhető. Keletkezésük medence-felnyíláshoz kapcsolódó asztenoszféra felemelkedéséhez és kis méretű plumokhoz köthető. A megemelkedett, korábban szubdukciós eredetű fluidumok által metaszomatizált asztenoszféra nyomáscsökkenéses olvadáson ment keresztül. A plumok is átestek ezen a folyamaton, fűtőhatásuk miatt parciális olvadást okoztak a litoszferikus köpenyben.

6

7 Amiről a granulitok mesélnek... A balatonfelvidéki alkálibazalt vulkanizmus granulit xenolitokat hozott fel, melyek dokumentálják az alsókéreg fejlődéstörténetét, mely alapján fontos információkat kapunk a Pannon medence fejlődésével kapcsolatban. Ennek az alapgondolata abból következik, hogy az alsókéreg dinamikusan változik, fejlődik. A kőzetek megpróbálnak alkalmazkodni a megváltozott környezethez, és adott kémiai összetételnek, nyomásnak és hőmérsékletnek megfelelő egyensúlyi ásvány együttest alakítanak ki. Előfordulhat azonban, hogy a kőzetnek a változás túl gyors és nem tud egyensúlyba jutni a környezetével, ezért egyidejűleg több állomás nyomai is megtalálhatóak benne, különböző ásvány együttesek formájában. A kőzetet alkotó ásványszemcsék egymáshoz való viszonyának megfigyelésével, az ásványszemcsék kémiai összetételével, és nyomás-hőmérséklet vizsgálatokkal, valamint ezek eredményét együttesen felhasználó geotermo-barometriai számításokkal rekonstruálni lehet a fejlődést. Ezeknek a granulitoknak a képződésében a korábbi irodalomban több elképzelés is volt: EMBEY-ISZTIN et al., (1990) szerint a granulit xenolitok magmás alápárnázódással képződhettek, mintegy 950 C hőmérsékleten és 7-8 kbar nyomáson. A későbbiekben azonban más modellek is megjelentek az irodalomban: KEMPTON et al. (1997) teljes kőzetre végzett geokémiai számításai alapján a bázisos alsókéreg óceáni ívmögötti medencére jellemző olvadék, és idős prekambriumi alsó kéreg keveredéséből jöhetett létre, 0,7-1,1 GPa nyomáson és 900 C-nál nagyobb hőmérsékleten. DOBOSI et al. (2003) és EMBEY-ISZTIN et al. 4. ábra : granulit: szemcsehatáron és repedések mentén olvadék, földpátban olvadékzárványok (2003) a granulit protolitjának létrejöttét az Apuliai lemez Európához való konvergálásakor történt szubdukciós-akkréciós folyamattal magyarázzák, mely a kréta végén történt. Geokémiai és izotóp-geokémiai vizsgálatok alapján az alsó kérget óceáni kéreg akkréciójából származtatják. Ekkor a kéreg vastagsága km lehetett. Gránát-granulitra végzett

8 számításaik szerint Sátor-hegy és Mindszentkálla területén található granulitok 1-1,4 GPa nyomáson és C hőmérsékleten képződtek, míg a szentbékkállai granulitok 1,2-1,55 GPa nyomáson és C-on keletkeztek. Tehát a mai ismereteink alapján a granulit a Pannon medence extenziójának történetét foglalja magába. A granulit az alpi orogenezis folyamán keletkezett, ezt képviselik a poligonális ásványtársulások. Amikor a kéreg vékonyodni kezdett, és hőáram megnőtt, a granulitban nyomáscsökkenés hatására részleges olvadás történt (ezt képviselik a az ásványok magas nyomáson stabilis ásványok (pl: gránát) szétesési reakciói során létrejött olvadékzsebek, a plagioklászban és piroxénben megjelenő olvadékzárványok. (4. ábra) Irodalomjegyzék BALOGH K., ÁRVA-SOÓS E., PÉCSKAY Z. (1986): K/Ar dating of post-sarmatian alkali basaltic rocks in Hungary. Acta Miner. Petrol. Szeged, 28, BALOGH K., JÁMBOR Á., PARTÉNYI Z., RAVASZNÉ BARANYAI L., SOLTI G. (1982): A dunántúli bazaltok K/Ar radiometrikus kora. MÁFI Évi Jelentés 1980-ról CSONTOS L. ÉS NAGYMAROSY A. (1998): The Mid-Hungarian Line: a zone of repeated tectonic inversions. Tectonophysics 297 pp CSONTOS L.(1995): Tertiary evolution of the Intra-Carpatian area: a rewiew. Acta Vulcanologica, 7/2, pp 1-13 CSONTOS L., NAGYMAROSY A., HORVÁTH F., KOVÁC M. (1992) Tertiary evolution of the Intra-Carpatian area: a model. Tectonophysics, 208, pp DOBOSI G., KEMPTON, P.; DOWNES, H.; EMBEY-ISZTIN A., THIRLWALL, M.; GREENWOOD, P. (2003): Lower crustal xenoliths from the Pannonian Basin, Hungary. Part 2: Sr-Nd-Pb-Hf and O isotope evidence for formation of continental lower crust by tectonic emplacement of oceanic crust. Contrib. Mineral. Petrol. 144, pp EMBEY-ISZTIN A., SHARBERT, H. G.; DIETRICH, H.; POULTIDIS, H. (1990): Mafic granulites and clinopyroxenite xenoliths from the Transdanubian Volcanic Region (Hungary): implications for the deep structure of the Pannonian Basin. Mineral. Mag. 54, pp EMBEY-ISZTIN A., DOWNES, H.; JAMES, D. E.; UPTON, B. G. J.; DOBOSI G., INGRAM, G. A.; HARMON, R. S.; SCHARBERT, H. G. (1993): The petrogenesis of Pliocene alkaline

9 volcanic rocks from the Pannonian Basin, Eastern Central Europe. J. Petrol. 34, pp EMBEY-ISZTIN A., DOWNES, H.; KEMPTON, P.; DOBOSI G., THIRLWALL, M. (2003): Lower crustal xenoliths from the Pannonian Basin, Hungary. Part 1: mineral chemistry, thermobarometry and petrology. Contrib. Mineral. Petrol. 144, pp FODOR, L.; CSONTOS, L.; BADA, G.; GYÖRFY, I.; BENKOVICS, L. (1999): Tertiary tectonic evolution of the Pannonian Basin System and neighbouring orogens: a new synthesis of paleostress data. In: Durand, B., Jolivet, L., Horváth, F. és Séranne, M. (eds.): The Mediterranean Basins: Tertiary Extension within the Alpine Orogen. Geol. Soc. London. Spec. Publ. 156, HARANGI SZ. (2001) : Neogene to Quarternary volcanism of the Carpathian-Pannonian Region- a rewiew. Acta Geol. Hung. 44/2-3 pp HORVÁTH F. (1993): Towards a mechanical model for the formation of the Pannonian Basin. Tectonophysics 226, pp HORVÁTH FERENC (2007): A pannon medence geodinamikája (eszmetörténeti és geofizikai szintézis) Akadémiai nagydoktori értekezés HUISMANS, R. S.; PODLADCHIKOV, Y. Y.; CLOETHING, S. (2001): Dynamic modeling of the transition from passive to active rifting, application to the Pannonian Basin. Tectonics 20, pp KEMPTON, P.D., DOWNES, H., EMBEY-ISZTIN, A. (1997) Mafic granulites în neogene alkali basalts from Western Pannonian Basin: insights into the lower crust of a collapsed orogen. - J Petrol 38, pp NÉMETH, K., MARTIN, U., (1999): Late hydrovolcanic field in the Pannonian basin: general characteristics of the Bakony-Balaton Highland Volcanic Field, Hungary. Acta Vulcanologica, 11 (2) -1999, SEGHEDI, I.; DOWNES, H.; VASELLI, O.; SZAKÁCS, A., BALOGH, K. & PÉCSKAY, Z. (2004): Post-collisional Tertiary Quaternary mafic alkalic magmatism in the Carpathian Pannonian region: a review. Tectonophysics 393, pp STEGENA L., GÉCZY B., HORVÁTH F. (1975): Late Cenozoic evolution of the Pannonian Basin. Tectonophysics 26, 71-90

10 SZABÓ CS., HARANGI SZ., CSONTOS L. (1992): Review of neogene and volcanism of the Carpathian-Pannonian Region. Tectonophysics 208, pp Quaternary

PDF created with FinePrint pdffactory trial version Falus György

PDF created with FinePrint pdffactory trial version   Falus György Felsőköpeny peridotitok mikroszerkezeti vizsgálata: alkalmazásuk a Belső- Kárpáti-medencerendszer kialakulásához kapcsolódó köpenyfolyamatok megértésében Falus György Témavezető: Szabó Csaba Eötvös Loránd

Részletesebben

Magyarország Műszaki Földtana MSc. Magyarország nagyszerkezeti egységei

Magyarország Műszaki Földtana MSc. Magyarország nagyszerkezeti egységei Magyarország Műszaki Földtana MSc Magyarország nagyszerkezeti egységei https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/pannon-pannon-enciklopedia-1/magyarorszag-foldje-1d58/a-karpat-pannon-terseg-lemeztektonikai-ertelmezese-1ed3/az-europaikontinens-kialakulasa-karatson-david-1f1d/foldtorteneti-vazlat-os-europatol-uj-europaig-1f26/

Részletesebben

2003. Potrus Eötvös Collegiumért Vándordíj 2003. Pro Scientia Aranyérem 2004 I. hely a Magyarhoni Földtani Társulat Ifjúsági Ankétján (poszter)

2003. Potrus Eötvös Collegiumért Vándordíj 2003. Pro Scientia Aranyérem 2004 I. hely a Magyarhoni Földtani Társulat Ifjúsági Ankétján (poszter) Kovács István Miskolc, 1980 ELTE TTK Kzettani és Geokémiai Tanszék Litoszféra Fluidum Kutató Laboratórium. 1117 Bp. Pázmány Péter sétány 1/C. (+36)-1-209-0555 ext. 8353. Tanulmányai: 1994-98 Szent László

Részletesebben

Készítette: GOMBÁS MÁRTA KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ

Készítette: GOMBÁS MÁRTA KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ Készítette: GOMBÁS MÁRTA KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ A dolgozat felépítése *Bevezetés *A mélyföldtani viszonyok vázlatos ismertetése *Süllyedés történet *Hő történet *Szervesanyag érés- történet *Diszkusszió

Részletesebben

Alkáli bazaltos magma fejlődéstörténete szilikátolvadékzárványok vizsgálata alapján, a balaton-felvidéki Hegyestű és Haláp példáján.

Alkáli bazaltos magma fejlődéstörténete szilikátolvadékzárványok vizsgálata alapján, a balaton-felvidéki Hegyestű és Haláp példáján. Alkáli bazaltos magma fejlődéstörténete szilikátolvadékzárványok vizsgálata alapján, a balaton-felvidéki Hegyestű és Haláp példáján Kóthay Klára Doktori értekezés tézisei Földtudományi Doktori Iskola Vezetője:

Részletesebben

Tertiary Quaternary subduction related magmatism in the Carpathian-Pannonian Region

Tertiary Quaternary subduction related magmatism in the Carpathian-Pannonian Region Tertiary Quaternary subduction related magmatism in the Carpathian-Pannonian Region Andreucci et al., 2014 Moores & Fairbridge, 1998 the Mediterranean collision zone Eurasia = Lower Plate Africa & Adria

Részletesebben

Ásványi nyersanyagtelepek képződése térben és időben: Metallogénia

Ásványi nyersanyagtelepek képződése térben és időben: Metallogénia Ásványi nyersanyagtelepek képződése térben és időben: Metallogénia Teleptan II. 1. témakör: Bevezetés, és az Archaikum metallogéniája Dr. Molnár Ferenc ELTE TTK Ásványtani Tanszék A kurzus tartalma 1.

Részletesebben

Magmás kőzetek kémiai összetétele különböző tektonikai környezetekben

Magmás kőzetek kémiai összetétele különböző tektonikai környezetekben Magmás kőzetek kémiai összetétele különböző tektonikai környezetekben A magmás kőzetek kémiai összetételét a zárt és nyílt rendszerű folyamatokon túl még egy fontos paraméter határozza meg: a megolvadó

Részletesebben

A Pannon-medence alatti alsókéreg jellemzői és eredete a granulitxenolitok alapján - áttekintés

A Pannon-medence alatti alsókéreg jellemzői és eredete a granulitxenolitok alapján - áttekintés Földtani Közlöny 134/4, 481-498. (2004) Budapest A Pannon-medence alatti alsókéreg jellemzői és eredete a granulitxenolitok alapján - áttekintés Characteristics and origin of the lower crust beneath the

Részletesebben

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld szerkezete: réteges felépítés... Litoszféra: kéreg + felső köpeny legfelső része Kéreg: elemi, ásványos és kőzettani összetétel A Föld különböző elemekből

Részletesebben

1. Bevezető. 2. Földtani háttér

1. Bevezető. 2. Földtani háttér 1. Bevezető A felsőköpeny zárványok magukon hordozzák a litoszférikus köpenyben lejátszódó folyamatokat, ezért tanulmányozásuk által betekintést nyerhetünk olyan események részleteibe is, amelyeket más

Részletesebben

Metamorf kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit. zeolit Üledékes (törmelék oldatok kicsapódása; szerves eredetű, T, p)

Metamorf kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit. zeolit Üledékes (törmelék oldatok kicsapódása; szerves eredetű, T, p) Metamorf kőzettan Metamorfózis (átalakulás, átkristályosodás): ha a kőzetek keletkezési körülményeiktől eltérő nyomású és/vagy hőmérsékletű környezetbe kerülve szilárd fázisban átkristályosodnak és/vagy

Részletesebben

P és/vagy T változás (emelkedés vagy csökkenés) mellett a:

P és/vagy T változás (emelkedés vagy csökkenés) mellett a: Metamorf kőzettan Metamorfózis (átalakulás, átkristályosodás): ha a kőzetek keletkezési körülményeiktől eltérő nyomású és/vagy hőmérsékletű környezetbe kerülve szilárd fázisban átkristályosodnak. P és/vagy

Részletesebben

A Bakony Balaton felvidék és a Kemenesalja monogenetikus vulkáni területeit tápláló bazaltos magmák petrogenezise

A Bakony Balaton felvidék és a Kemenesalja monogenetikus vulkáni területeit tápláló bazaltos magmák petrogenezise A Bakony Balaton felvidék és a Kemenesalja monogenetikus vulkáni területeit tápláló bazaltos magmák petrogenezise DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Jankovics Mária Éva Témavezető: Dr. Harangi Szabolcs, DSc,

Részletesebben

Bevezetés a földtörténetbe

Bevezetés a földtörténetbe Bevezetés a földtörténetbe 6. hét (még egy kicsit ısföldrajzról és lemeztektonikáról) Biogeokémiai ciklusok Mesebeli Wilson-ciklus: Egy képzeletbeli lemeztektonikai sztori Figyeljünk a mesemondóra: jegyezzük

Részletesebben

A szilikátolvadékok jelentősége a Pannon-medencéből származó felsőköpeny zárványokban

A szilikátolvadékok jelentősége a Pannon-medencéből származó felsőköpeny zárványokban Zárójelentés A szilikátolvadékok jelentősége a Pannon-medencéből származó felsőköpeny zárványokban című, OTKA T 043686 nyilvántartási számú kutatásról (2003. február 1. 2006. december 31.) 1. A KUTATÁS

Részletesebben

Az Északi-Bakony részének szerkezetalakulása

Az Északi-Bakony részének szerkezetalakulása Az Északi-Bakony részének szerkezetalakulása Doktori Értekezés Tézisei Készítette: Kiss Adrienn Földtudományi Doktori Iskola vezetője: Dr. Monostori Miklós Földtan/Geofizika program vezetője: Dr. Monostori

Részletesebben

KLÓR. A Cl geokémiailag: erősen illó, oldható mobilis.

KLÓR. A Cl geokémiailag: erősen illó, oldható mobilis. KLÓR A Cl geokémiailag: erősen illó, oldható mobilis. A geofázisok egyik uralkodó anionja. A természetben a klór közel 100%-át a 35 Cl (75.77%) és 37 Cl (24.23%) stabil izotóp alkotja. A kozmogén radioaktív

Részletesebben

Asztenoszféra-áramlás mint a tercier kilökődés és extenzió hajtóereje?

Asztenoszféra-áramlás mint a tercier kilökődés és extenzió hajtóereje? MAGYAR GEOFIIKA TANULMÁNY 52. évf. (2011) 2. szám, 79 87 Asztenoszféra-áramlás mint a tercier kilökődés és extenzió hajtóereje? KOVÁCS ISTVÁN 1,2 * @, FALUS GYÖRGY 1,2, STUART GRAHAM 3, HIDAS KÁROLY 2,

Részletesebben

A vulkáni kitöréseket megelőző mélybeli magmás folyamatok

A vulkáni kitöréseket megelőző mélybeli magmás folyamatok A vulkáni kitöréseket megelőző mélybeli magmás folyamatok Jankovics M. Éva MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport SZTE ÁGK Vulcano Kutatócsoport Szeged, 2014.10.09. ábrák, adatok forrása: tudományos publikációk

Részletesebben

Meteorit becsapódás földtani konzekvenciái a Sudbury komplexum példáján

Meteorit becsapódás földtani konzekvenciái a Sudbury komplexum példáján Meteorit becsapódás földtani konzekvenciái a Sudbury komplexum példáján Készítette : Gregor Rita Környezettan BSc. Témavezető: Dr. Molnár Ferenc egyetemi docens Tartalomjegyzék o A Sudbury szerkezet elhelyezkedése

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM FÖLDTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA FÖLDTAN/GEOFIZIKA DOKTORI PROGRAM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM FÖLDTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA FÖLDTAN/GEOFIZIKA DOKTORI PROGRAM EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM FÖLDTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA FÖLDTAN/GEOFIZIKA DOKTORI PROGRAM A Kárpát-Pannon térség miocén-kvarter mészalkáli vulkáni kőzeteinek bór geokémiai összetétele és kapcsolata

Részletesebben

SEM/FIB kétsugaras mikroszkóp alkalmazásának lehetőségei az olvadék- és fluidumzárvány kutatásban

SEM/FIB kétsugaras mikroszkóp alkalmazásának lehetőségei az olvadék- és fluidumzárvány kutatásban SEM/FIB kétsugaras mikroszkóp alkalmazásának lehetőségei az olvadék- és fluidumzárvány kutatásban Guzmics Tibor, Berkesi Márta és Szabó Csaba ELTE Litoszféra Fluidum Kutató Laboratórium, Kőzettani és Geokémiai

Részletesebben

Geokémia Kedd 10:20 Ortvay-terem

Geokémia Kedd 10:20 Ortvay-terem Geológia és Környezettudományok tagozatok. Kedd 10:20 Ortvay-terem 1. Árgyelán József Tibor (ELTE TTK) 2. Badenszki Eszter (ELTE TTK) 3. Guzmics Tibor (ELTE TTK) 4. Horváth Hajnalka (VE MK) 5. Pető Mária

Részletesebben

A K sz. Fluidumok a Bakony-Balaton-felvidék litoszférájában c. OTKA pályázat zárójelentése. Témavezető: Dr. Török Kálmán.

A K sz. Fluidumok a Bakony-Balaton-felvidék litoszférájában c. OTKA pályázat zárójelentése. Témavezető: Dr. Török Kálmán. A K61182. sz. Fluidumok a Bakony-Balaton-felvidék litoszférájában c. OTKA pályázat zárójelentése. Témavezető: Dr. Török Kálmán Bevezetés A négy éves kutatás során a Balaton-felvidéki bazaltokból származó

Részletesebben

A magma eredete, differenciálódása

A magma eredete, differenciálódása A magma eredete, differenciálódása Miért van ennyiféle magmás kızet? Magma eredete: honnan? A Föld öves felépítése fizikai tulajdonságok alapján kémiai összetétel alapján Asztenoszféra szilárd, képlékely

Részletesebben

Felsőköpeny eredetű xenolitok Tihanyról: nyomonkövethető litoszféra-fejlődés a Bakony-Balaton-felvidék vulkáni területen?

Felsőköpeny eredetű xenolitok Tihanyról: nyomonkövethető litoszféra-fejlődés a Bakony-Balaton-felvidék vulkáni területen? Földtani Közlöny 134/4, 499-520. (2004) Budapest Felsőköpeny eredetű xenolitok Tihanyról: nyomonkövethető litoszféra-fejlődés a Bakony-Balaton-felvidék vulkáni területen? Upper mantle xenoliths from Tihany:

Részletesebben

A Pannon-medence szénhidrogén rendszerei és főbb szénhidrogén mezői

A Pannon-medence szénhidrogén rendszerei és főbb szénhidrogén mezői A Pannon-medence szénhidrogén rendszerei és főbb szénhidrogén mezői Készítette: Molnár Mária Témavezető: Dr. Pogácsás György Cél: Pannon-medence szénhidrogén mezőinek és geológiai hátterének megismerése

Részletesebben

Petrotektonika bazaltok petrogenezise a forrástól a felszínig

Petrotektonika bazaltok petrogenezise a forrástól a felszínig Petrotektonika bazaltok petrogenezise a forrástól a felszínig Kiss Balázs Ábrák: Robin Gill Igneous rocks and processes Harangi Szabolcs oktatási segédanyagok, magmás kőzettan, geokémia, magmás petrogenezis

Részletesebben

Kőzettan.

Kőzettan. Kőzettan Szabó Csaba Litoszféra Fluidum Kutató Labor Földrajz- és Földtudományi Intézet és Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ ELTE Pázmány Péter sétány 1/C Budapest, 1117 email: cszabo@elte.hu

Részletesebben

A Persányi-hegység salakkútjainak morfometriai vizsgálata

A Persányi-hegység salakkútjainak morfometriai vizsgálata Adsumus IX. 121 Fodor emőke A Persányi-hegység salakkútjainak morfometriai vizsgálata A Kárpátok mentén zajló vulkanizmus záróakkordja a Persányi-hegységben két bazaltos összetételű magmabenyomulás volt

Részletesebben

Kőzettan.

Kőzettan. Kőzettan Szabó Csaba Litoszféra Fluidum Kutató Labor Földrajz- és Földtudományi Intézet és Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ ELTE Pázmány Péter sétány 1/C Budapest, 1117 email: cszabo@elte.hu

Részletesebben

A Kárpát-medence és környezete kialakulásának egy lehetséges modellje (kaptafa 1) után ejtőernyő)

A Kárpát-medence és környezete kialakulásának egy lehetséges modellje (kaptafa 1) után ejtőernyő) MAGYAR GEOFIZIKA 58. évf. (2017) 2. szám, 66 75 TANULMÁNY A Kárpát-medence és környezete kialakulásának egy lehetséges modellje (kaptafa 1) után ejtőernyő) Kiss J. Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat

Részletesebben

Poikilites szövetű felsőköpeny peridotit xenolitok eredete

Poikilites szövetű felsőköpeny peridotit xenolitok eredete Poikilites szövetű felsőköpeny peridotit xenolitok eredete A kutatás célkitűzései, az előzmények és vizsgálati módszerek Bár a durvaszemcsés poikilites szövetű és a rokon finomszemcsés felsőköpeny származású

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 9

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 9 Sztanó Orsolya ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 9 Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék 1. A földtan tárgya, célja, eszközei. Az elemzés alapelvei: aktualizmus, anyag-alak-folyamat. 2. A kőzetciklus:

Részletesebben

Földtani alapismeretek III.

Földtani alapismeretek III. Földtani alapismeretek III. Vízföldtani alapok páraszállítás csapadék párolgás lélegzés párolgás csapadék felszíni lefolyás beszivárgás tó szárazföld folyó lefolyás tengerek felszín alatti vízmozgások

Részletesebben

Li, Be, B stabil izotópjai

Li, Be, B stabil izotópjai Li, Be, B stabil izotópjai Nuklid táblázat könnyű elemekre Stabil izotóp Faure, 1998 Li, Be, B A könnyű elemek közül a Li, B, Be természetes relatív gyakorisága anomálisan kicsi. Oka: csak(?) kozmikus

Részletesebben

Földrajz- és Földtudományi Intézet. Kőzettan-Geokémiai Tanszék. Szakmai beszámoló

Földrajz- és Földtudományi Intézet. Kőzettan-Geokémiai Tanszék. Szakmai beszámoló EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR Földrajz- és Földtudományi Intézet Kőzettan-Geokémiai Tanszék 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C; Telefon: 381-2107 Fax: 381-2108 Szakmai beszámoló

Részletesebben

A Bakony Balaton felvidék és a Kemenesalja monogenetikus vulkáni területeit tápláló bazaltos magmák petrogenezise

A Bakony Balaton felvidék és a Kemenesalja monogenetikus vulkáni területeit tápláló bazaltos magmák petrogenezise DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS A Bakony Balaton felvidék és a Kemenesalja monogenetikus vulkáni területeit tápláló bazaltos magmák petrogenezise Jankovics Mária Éva Témavezető: Dr. Harangi Szabolcs, DSc, tanszékvezető

Részletesebben

A Kárpát medence kialakulása

A Kárpát medence kialakulása A Kárpát -medence A Kárpát medence kialakulása Az 1200 km hosszúságú félköríves hegykoszorú és a közbezárt, mintegy 330 000 km2-nyi területű Kárpátmedence egymással szoros összefüggésben és az Alpok vonulataihoz

Részletesebben

A PGAA geológiai alkalmazásai: ANDEZIT INTRÚZIÓK VIZSGÁLATA A KÁRPÁTI MÉSZALKÁLI VULKÁNI ÍV MENTÉN. Gméling Katalin MTA IKI NKO

A PGAA geológiai alkalmazásai: ANDEZIT INTRÚZIÓK VIZSGÁLATA A KÁRPÁTI MÉSZALKÁLI VULKÁNI ÍV MENTÉN. Gméling Katalin MTA IKI NKO A PGAA geológiai alkalmazásai: ANDEZIT INTRÚZIÓK VIZSGÁLATA A KÁRPÁTI MÉSZALKÁLI VULKÁNI ÍV MENTÉN Gméling Katalin MTA IKI NKO OTKA 68153 (2008-2012) Horzsaköves ignimbrit: Kakas bánya, Tokaji-hegység

Részletesebben

A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE

A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE 1) A Föld kialakulása: Mai elméleteink alapján a Föld 4,6 milliárd évvel ezelőtt keletkezett Kezdetben a Föld izzó gázgömbként létezett, mint ma a Nap A gázgömb lehűlésekor a Föld

Részletesebben

A kontinentális Moho természete és eredete a legújabb külföldi és hazai megfigyelések alapján. Doktori értekezés tézisei GÚTHY TIBOR

A kontinentális Moho természete és eredete a legújabb külföldi és hazai megfigyelések alapján. Doktori értekezés tézisei GÚTHY TIBOR A kontinentális Moho természete és eredete a legújabb külföldi és hazai megfigyelések alapján Doktori értekezés tézisei GÚTHY TIBOR ELTE Földtudományi Doktori Iskola Földtan-Geofizika program Témavezető:

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 8

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 8 Sztanó Orsolya & Csontos László ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 8 Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék 1. A földtan tárgya, célja, eszközei. Az elemzés alapelvei: aktualizmus, anyag-alak-folyamat.

Részletesebben

Elektromágneses módszer (magnetotellurika), impedancia tenzor: A felszínen mért elektromos (E) és mágneses (H) térkomponensek kapcsolata.

Elektromágneses módszer (magnetotellurika), impedancia tenzor: A felszínen mért elektromos (E) és mágneses (H) térkomponensek kapcsolata. Page 2 Elektromágneses módszer (magnetotellurika), impedancia tenzor: E x Z xxzxy Hx E y Z yxzyy Hy Z Z Z xx yx Zxy Z yy A mérés sematikus ábrája A felszínen mért elektromos (E) és mágneses (H) térkomponensek

Részletesebben

A Kárpát-Pannon Térség vulkáni kőzeteinek kutatása geokémiai megközelítés

A Kárpát-Pannon Térség vulkáni kőzeteinek kutatása geokémiai megközelítés 1. Bevezetés Magyar Kémiai Folyóirat - Összefoglaló közlemények 173 A Kárpát-Pannon Térség vulkáni kőzeteinek kutatása geokémiai megközelítés HARANGI Szabolcs * ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszék, Pázmány

Részletesebben

Bór. Jelentőségének felismerése ~25 éve oka: gyakorisága és elemi tulajdonság, analitikai korlát. ma: a B geokémia és izotópgeokémia virágzik

Bór. Jelentőségének felismerése ~25 éve oka: gyakorisága és elemi tulajdonság, analitikai korlát. ma: a B geokémia és izotópgeokémia virágzik Bór Jelentőségének felismerése ~25 éve oka: gyakorisága és elemi tulajdonság, analitikai korlát ma: a B geokémia és izotópgeokémia virágzik Geokémia: B: erősen fluid mobilis: -

Részletesebben

Kőzettan (ga1c1053)

Kőzettan (ga1c1053) Kőzettan (ga1c1053) Szabó Csaba Litoszféra Fluidum Kutató Labor Földrajz- és Földtudományi Intézet és Központi Kutató és Műszer Centrum ELTE Pázmány Péter sétány 1/C Budapest, 1117 email: cszabo@elte.hu

Részletesebben

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék Bevezetés ezetés a kőzettanba 3.. A Föld belső felépítése Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék 0-502 szoba, e-mail: szabolcs.harangi@geology.elte.hu

Részletesebben

TERMÉSZETI KÖRNYEZET

TERMÉSZETI KÖRNYEZET TERMÉSZETI KÖRNYEZET Geofizika Geodinamika A lemeztektonikai elmélet egyik legfontosabb hazai alkalmazása volt a Pannon (Kárpát)-medence kialakulásának magyarázata. Eszerint a medence az alpi orogénen

Részletesebben

lemeztektonika 1. ábra Alfred Wegener 2. ábra Harry Hess A Föld belső övei 3. ábra A Föld belső övei

lemeztektonika 1. ábra Alfred Wegener 2. ábra Harry Hess A Föld belső övei 3. ábra A Föld belső övei A lemeztektonika elmélet gyökerei Alfred Wegener (1880-1930) német meteorológushoz vezethetők vissza, aki megfogalmazta a kontinensvándorlás elméletét. (1. ábra) A lemezmozgások okait és folyamatát Harry

Részletesebben

Lemeztektonika, vulkanizmus és a Kárpát-Pannon régió geomágnesesanomália-térképe

Lemeztektonika, vulkanizmus és a Kárpát-Pannon régió geomágnesesanomália-térképe MAGYAR GEOFIZIKA TANULMÁNY 55. évf. (2014) 2. szám, 51 81 Lemeztektonika, vulkanizmus és a Kárpát-Pannon régió geomágnesesanomália-térképe KISS J. Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI), 1143 Budapest,

Részletesebben

Vízi szeizmikus kutatások a Balaton nyugati medencéiben

Vízi szeizmikus kutatások a Balaton nyugati medencéiben Doktoranduszi Beszámoló Vízi szeizmikus kutatások a Balaton nyugati medencéiben Visnovitz Ferenc Környezettudományi Doktori Iskola II. évf. Témavezető: Dr. Horváth Ferenc egyetemi tanár Budapest, 2012.06.04

Részletesebben

A Mecsekalja Zóna kristályos komplexum posztmetamorf paleofluidum evolúciója

A Mecsekalja Zóna kristályos komplexum posztmetamorf paleofluidum evolúciója A Mecsekalja Zóna kristályos komplexum posztmetamorf paleofluidum evolúciója Post-metamorphic palaeofluid evolution of the crystalline complex of the Mecsekalja Zone Dabi Gergely PhD értekezés tézisei

Részletesebben

Prompt gamma aktivációs analitikai vizsgálatok vulkáni. kőzeteken a Balaton-felvidéktől Eszak-Patagóniáig

Prompt gamma aktivációs analitikai vizsgálatok vulkáni. kőzeteken a Balaton-felvidéktől Eszak-Patagóniáig Magyar Kémiai Folyóirat - Összefoglaló közlemények 91 Prompt gamma aktivációs analitikai vizsgálatok vulkáni, kőzeteken a Balaton-felvidéktől Eszak-Patagóniáig GMÉLING Katalin," PÉCSKAY Zoltán," Miguel

Részletesebben

11. előadás MAGMÁS KŐZETEK

11. előadás MAGMÁS KŐZETEK 11. előadás MAGMÁS KŐZETEK MAGMÁS KŐZETEK A FÖLDKÉREGBEN A magmából képződnek az elő- és főkristályosodás során. A megszilárdulás helye szerint: Intruzív (mélységi) kőzetek (5-20 km mélységben) Szubvulkáni

Részletesebben

A Kárpát Pannon térség oligocén utáni deformációi mágneses anizotrópia mérések alapján. OTKA K Zárójelentés

A Kárpát Pannon térség oligocén utáni deformációi mágneses anizotrópia mérések alapján. OTKA K Zárójelentés A Kárpát Pannon térség oligocén utáni deformációi mágneses anizotrópia mérések alapján OTKA K 68171 Zárójelentés Márton Péter, Mártonné Szalay Emő, Pethe Mihály A pályázat célja a Kárpát Pannon térség

Részletesebben

DOKTORI ÉRTEKEZÉS. Lukács Réka (Haranginé Lukács Réka Zsuzsanna)

DOKTORI ÉRTEKEZÉS. Lukács Réka (Haranginé Lukács Réka Zsuzsanna) DOKTORI ÉRTEKEZÉS Lukács Réka (Haranginé Lukács Réka Zsuzsanna) A BÜKKALJA MIOCÉN SZILÍCIUMGAZDAG PIROKLASZTITJAINAK PETROGENEZISE: KÖVETKEZTETÉSEK A MAGMATÁROZÓ FOLYAMATOKRA Témavezető: Dr. Harangi Szabolcs,

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR FÖLDTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA ÁSVÁNYTANI, GEOKÉMIAI ÉS KŐZETTANI TANSZÉK

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR FÖLDTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA ÁSVÁNYTANI, GEOKÉMIAI ÉS KŐZETTANI TANSZÉK SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR FÖLDTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA ÁSVÁNYTANI, GEOKÉMIAI ÉS KŐZETTANI TANSZÉK A DITRÓI ALKÁLI MASSZÍVUM ULTRAMAFIKUS KUMULÁTUM KŐZETEINEK PETROGENETIKÁJA

Részletesebben

A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI ZÓNA KÖZÉPSŐ RÉSZÉNEK

A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI ZÓNA KÖZÉPSŐ RÉSZÉNEK * UNIV. BUDAPESTINENSIS DE EÖTVÖS NOM. Geológia és Geofizika Doktori Program Földtudományi Doktori Iskola A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI ZÓNA KÖZÉPSŐ RÉSZÉNEK OLIGOCÉN MIOCÉN SZERKEZETFEJLŐDÉSE DOKTORI ÉRTEKEZÉS

Részletesebben

A PANNON-MEDENCE GEODINAMIKÁJA. Eszmetörténeti tanulmány és geofizikai szintézis HORVÁTH FERENC

A PANNON-MEDENCE GEODINAMIKÁJA. Eszmetörténeti tanulmány és geofizikai szintézis HORVÁTH FERENC A PANNON-MEDENCE GEODINAMIKÁJA Eszmetörténeti tanulmány és geofizikai szintézis Akadémiai doktori értekezés tézisei HORVÁTH FERENC Budapest 2007 I. A kutatás célja és tematikája A kutatásokat összefoglaló

Részletesebben

OLDALELMOZDULÁSOS VETŐK TÉRMENEDZSMENTJE KULCS AZ ERDÉLYI-MEDENCÉHEZ

OLDALELMOZDULÁSOS VETŐK TÉRMENEDZSMENTJE KULCS AZ ERDÉLYI-MEDENCÉHEZ OLDALELMOZDULÁSOS VETŐK TÉRMENEDZSMENTJE KULCS AZ ERDÉLYI-MEDENCÉHEZ Space management related to strike-slip faulting: the key to the Transylvanian basin Kovács J. Szilamér Székely Erőforrás Kft / Szekler

Részletesebben

Két vulkáni hegység között: a Dunakanyar kialakulása

Két vulkáni hegység között: a Dunakanyar kialakulása Börzsönyvidék 5. Szob (2014) Két vulkáni hegység között: a Dunakanyar kialakulása KARÁTSON Dávid Bevezetés A Börzsöny déli tájföldrajzi határát képezõ Dunakanyar benne leglátványosabb részével, a Visegrádi-szorossal

Részletesebben

A Libánfalvi kőfejtő andezitjeinek petrológiai áttekintése

A Libánfalvi kőfejtő andezitjeinek petrológiai áttekintése A Libánfalvi kőfejtő andezitjeinek petrológiai áttekintése XII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia, Kolozsvár, 2009. május 15 17. Kun Tivadar-Hunor Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, Biológia-Geológia

Részletesebben

Doktori Értekezés tézisei

Doktori Értekezés tézisei ELTE Természettudományi Kar, Földrajz-, és Földtudományi Intézet Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék Doktori Értekezés tézisei A Bükk déli előterének kainozoos szerkezetalakulása Készítette: Petrik

Részletesebben

MAgYARORSZÁg FÖlDTANA

MAgYARORSZÁg FÖlDTANA LESS GYÖRgY, MAgYARORSZÁg FÖlDTANA 5 V. A DÉl-AlPOK ÉS A DNARDÁK ÉSZAK-mAgYARORSZÁg FOlYTATÁSA (BÜKK, UPPONY- ÉS Szendrői-EgYSÉg) 1. AZ ÉSZAK-mAgYARORSZÁg PAlEOZOOS RÖgÖK (UPPONY- ÉS Szendrői-g.) Nagyszerkezeti

Részletesebben

Petrotektonika Felzikus magmák genezise

Petrotektonika Felzikus magmák genezise Petrotektonika Felzikus magmák genezise H. Lukács Réka reka.harangi@gmail.com Magyary Z. Posztdoktori ösztöndíjhoz kapcsolódó előadás anyaga 2013. 10. 24. Szeged Hasznos irodalmak: Harangi Szabolcs: Vulkánok

Részletesebben

Harmadkori vulkáni horizontok korrelálása paleomágneses mérésekkel Észak-Magyarországon

Harmadkori vulkáni horizontok korrelálása paleomágneses mérésekkel Észak-Magyarországon Harmadkori vulkáni horizontok korrelálása paleomágneses mérésekkel Észak-Magyarországon Zárójelentés az OTKA T043737 sz. kutatásokról A miocén folyamán Észak-Magyarországon két, jelentős regionális rotációval

Részletesebben

A Föld kémiai összetétele és differenciációja

A Föld kémiai összetétele és differenciációja 166 Magyar Kémiai Folyóirat - Összefoglaló közlemények A Föld kémiai összetétele és differenciációja EMBEY-ISZTIN Antal a,* és DOBOSI Gábor b a Magyar Természettudományi Múzeum, Ásvány- és Kőzettár, Ludovika

Részletesebben

Első Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés 2010. június 11-13, Gárdony

Első Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés 2010. június 11-13, Gárdony Első Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés 2010. június 11-13, Gárdony PROGRAM 1. nap (2010. június 11.) 9:00-10:00 Érkezés, regisztráció, kávé 10:00-10:10 Harangi Sz. és Lukács R.: Bevezető 10:10-10:35

Részletesebben

Hogyan ismerhetők fel az éghajlat változások a földtörténet során? Klímajelző üledékek (pl. evaporit, kőszén, bauxit, sekélytengeri karbonátok,

Hogyan ismerhetők fel az éghajlat változások a földtörténet során? Klímajelző üledékek (pl. evaporit, kőszén, bauxit, sekélytengeri karbonátok, Hogyan ismerhetők fel az éghajlat változások a földtörténet során? Klímajelző üledékek (pl. evaporit, kőszén, bauxit, sekélytengeri karbonátok, tillit) eloszlása Ősmaradványok mennyisége, eloszlása δ 18O

Részletesebben

A köpeny és olvadékai

A köpeny és olvadékai A köpeny és olvadékai A Föld F szerkezete és összetételetele Köpeny: Peridotit (ultrabázisos kőzetk zet) Felső köpeny 410 km-ig (olivin spinell) Felső köpeny felső része (60-220 km) Asztenoszféra Kis sebességű

Részletesebben

Köpenyfluidzárványok kutatása mikro- és nanométeres léptékben

Köpenyfluidzárványok kutatása mikro- és nanométeres léptékben Köpenyfluidzárványok kutatása mikro- és nanométeres léptékben a nagyfelbontású Raman spektroszkóp és a fókuszált ionsugaras technika (FIB-SEM) alkalmazásának előnyei BERKESI Márta 1, SZABÓ Csaba 1, GUZMICS

Részletesebben

Metaszomatózis folyamatának nyomon követése felsőköpeny zárványokban, Persány-hegység

Metaszomatózis folyamatának nyomon követése felsőköpeny zárványokban, Persány-hegység Metaszomatózis folyamatának nyomon követése felsőköpeny zárványokban, Persány-hegység Szabó Ábel I. Geológus M.Sc. Témavezetők: Szabó Csaba, Ph.D. (ELTE TTK Litoszféra Fluidum Kutató Labor) Tóth Attila,

Részletesebben

A Kárpát-medence geotermikus és hévízföldtani adottságai (a hasznosítások szemszögéből)

A Kárpát-medence geotermikus és hévízföldtani adottságai (a hasznosítások szemszögéből) A Kárpát-medence geotermikus és hévízföldtani adottságai (a hasznosítások szemszögéből) Dr Dövényi Péter docens, MTA Geofizikai kutatócsoport Tóth György hidrogeológus, Magyar Állami Földtani Intézet IV.

Részletesebben

A Tétényi-plató földtani felépítése, élővilága és környezeti érzékenysége Készítette: Bakos Gergely Környezettan alapszakos hallgató

A Tétényi-plató földtani felépítése, élővilága és környezeti érzékenysége Készítette: Bakos Gergely Környezettan alapszakos hallgató A Tétényi-plató földtani felépítése, élővilága és környezeti érzékenysége Készítette: Bakos Gergely Környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Dr. Leél-Őssy Szabolcs 2014. Célkitűzés Bemutatni: A területről

Részletesebben

Az 5. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés programja

Az 5. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés programja V. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés Révfülöp 2014. szeptember 4-6. --------------------------------------------------------------------- PROGRAM Az 5. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés programja (a

Részletesebben

Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán

Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán Összefoglaló 2013.06.05-én helyi idő szerint (HLT) 20:45 körül közepes erősségű földrengés rázta meg Észak-Magyarországot. A rengés epicentruma Érsekvadkert

Részletesebben

Horváth Mária: Bevezetés a földtörténetbe 10. 2007. Prekambrium. Oktatási segédanyag

Horváth Mária: Bevezetés a földtörténetbe 10. 2007. Prekambrium. Oktatási segédanyag Horváth Mária: Bevezetés a földtörténetbe 10. 2007 Prekambrium Oktatási segédanyag A prekambrium felosztása Proterozoikum 2500 millió év 542 millió év Archaikum 4000 2500 millió év Hadeikum >4000 millió

Részletesebben

Mezozoos-kainozoos feszültségmezők és törésrendszerek a Pannon-medence ÉNy-i részén módszertan és szerkezeti elemzés

Mezozoos-kainozoos feszültségmezők és törésrendszerek a Pannon-medence ÉNy-i részén módszertan és szerkezeti elemzés Mezozoos-kainozoos feszültségmezők és törésrendszerek a Pannon-medence ÉNy-i részén módszertan és szerkezeti elemzés Akadémiai doktori értekezés tézisei Fodor László Imre Magyar Állami Földtani Intézet

Részletesebben

A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE VNÚTORNÁ STAVBA ZEME LITOSZFÉRA (KŐZETBUROK) KŐZETLEMEZEK LITOSFERICKÉ DOSKY. kéreg köpeny k. mag b. mag

A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE VNÚTORNÁ STAVBA ZEME LITOSZFÉRA (KŐZETBUROK) KŐZETLEMEZEK LITOSFERICKÉ DOSKY. kéreg köpeny k. mag b. mag A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE VNÚTORNÁ STAVBA ZEME LITOSZFÉRA (KŐZETBUROK) KŐZETLEMEZEK LITOSFERICKÉ DOSKY kéreg köpeny k. mag b. mag GEOGRÁFIA - MTEG LÉVA 2013.02.25. 1 A FÖLD GÖMBHÉJAI A tengely körüli forgás,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 11

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 11 Sztanó Orsolya ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 11 Általános és Történeti Földtani Tanszék 1. A földtan tárgya, célja, eszközei. Az elemzés alapelvei: aktualizmus, anyag-alak-folyamat. 2. A kőzetciklus:

Részletesebben

A GEOTERMIKUS ENERGIA ALAPJAI

A GEOTERMIKUS ENERGIA ALAPJAI A GEOTERMIKUS ENERGIA ALAPJAI HALLGATÓI SZEMINÁRIUM MAGYARY ZOLTÁN POSZTDOKTORI ÖSZTÖNDÍJ A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN KERETÉBEN DR. KULCSÁR BALÁZS PH.D. ADJUNKTUS DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR MŰSZAKI ALAPTÁRGYI

Részletesebben

A VILLÁNYI-HEGYSÉG BÁZISOS TELÉREINEK PETROGRÁFIÁJA, GEOKÉMIÁJA ÉS PETROGENETIKÁJA

A VILLÁNYI-HEGYSÉG BÁZISOS TELÉREINEK PETROGRÁFIÁJA, GEOKÉMIÁJA ÉS PETROGENETIKÁJA TÉZISEK NÉDLI ZSUZSANNA A VILLÁNYI-HEGYSÉG BÁZISOS TELÉREINEK PETROGRÁFIÁJA, GEOKÉMIÁJA ÉS PETROGENETIKÁJA PhD értekezés Témavezet DR. M. TÓTH TIVADAR Szeged 2004 CÉLKIT ZÉS Jelen dolgozat szakdolgozati

Részletesebben

Rövid közlemény. Bevezetés

Rövid közlemény. Bevezetés Rövid közlemény Cirkon egykristály U-Pb korok a danitzpusztai pannóniai homokból: közvetett bizonyítékok az aljzatot alkotó metamorfitok kevert pre-variszkuszi protolitjaira VARGA Andrea 1,*, ÚJVÁRI Gábor

Részletesebben

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve Az előadás vázlata: Bevezetés Helyszíni viszonyok Geológiai adottságok Talajviszonyok Mérnökgeológiai geotechnikai

Részletesebben

A Föld belső szerkezete és összetétele

A Föld belső szerkezete és összetétele A Föld belső szerkezete és összetétele Meteoritok (kémiai összetétel) Földrengéshullámok (fizikai állapot) Primer hullámok: longitudinális, nyomáshullámok, szilárd anyagban és folyékonyban Szekunder hullámok:

Részletesebben

(tk oldal) GEOGRÁFIA

(tk oldal) GEOGRÁFIA (tk. 48 57. oldal) GEOGRÁFIA 2013.03.11. 1 2013.03.11. 2 Magma: fölfelé hatoló kőzetolvadék. Ha a magma a földfelszín alatt szilárdul meg mélységi magmás kőzetekről beszélünk. Érckiválás. Segédanyag..

Részletesebben

Trícium ( 3 H) A trícium ( 3 H) a hidrogén hármas tömegszámú izotópja, egy protonból és két neutronból áll.

Trícium ( 3 H) A trícium ( 3 H) a hidrogén hármas tömegszámú izotópja, egy protonból és két neutronból áll. Trícium ( 3 H) A trícium ( 3 H) a hidrogén hármas tömegszámú izotópja, egy protonból és két neutronból áll. Bomláskor lágy - sugárzással stabil héliummá alakul át: 3 1 H 3 He 2 A trícium koncentrációját

Részletesebben

Könyvek, könyvrészletek

Könyvek, könyvrészletek Könyvek, könyvrészletek THAMÓNÉ BOZSÓ E., KERCSMÁR ZS. & NÁDOR A. 2002: Tectonic control on changes in sediment supply on Quaternary alluvial systems, Körös sub-basin, SE Hungary in: Jones, S. J., Frostick,

Részletesebben

NAA és PGAA módszerek összehasonlítása, jelentőségük a geológiai minták vizsgálatában, Standard referencia anyagok vizsgálata

NAA és PGAA módszerek összehasonlítása, jelentőségük a geológiai minták vizsgálatában, Standard referencia anyagok vizsgálata Korszerű Nukleáris Elemanalitikai Módszerek és Alkalmazásaik II. félév 3. előadás NAA és PGAA módszerek összehasonlítása, jelentőségük a geológiai minták vizsgálatában, Standard referencia anyagok vizsgálata

Részletesebben

Elemek geokémiai rendszere és csoportosításuk

Elemek geokémiai rendszere és csoportosításuk Elemek geokémiai rendszere és csoportosításuk Az elemek geokémiai eloszlását a Földön számos tényező befolyásolja. Az elemek szerkezeti felépítéséből következő tulajdonságaik alapján jól csoportosíthatók

Részletesebben

Kőzettan és vulkanológia

Kőzettan és vulkanológia Geológia és Környezettudományok tagozatok. Kedd 8:00 Ortvay-terem 1. András Eduárd Kassay Zsombor Salamon Hajnalka (SZTE TTK) 2. Hidas Károly (ELTE TTK) 3. Jávor Anita (ELTE TTK) 4. Kodolányi János (ELTE

Részletesebben

Magyarország földtörténete

Magyarország földtörténete Magyarország földtörténete Magyarország területét a DNY-ÉK irányú Zágráb-Hernád nagyszerkezeti vonal két fő szerkezeti egységre osztja. E vonaltól északra eső lemezdarab az Afrikai-lemez peremén, a délre

Részletesebben

ERRATUM. Egy számítástechnikai hiba következtében a közlemény három ábrája hiányosan jelent meg. A helyes ábrákat az alábbiakban közöljük.

ERRATUM. Egy számítástechnikai hiba következtében a közlemény három ábrája hiányosan jelent meg. A helyes ábrákat az alábbiakban közöljük. 162 Magyar Kémiai Folyóirat - Tartalomjegyzék ERRATUM Matus Péter, Alloul Henri, Kriza György :Fullerénmolekulák lokális orientációinak vizsgálata mágneses magrezonancia (NMR) spektroszkópiával Na 2 CsC

Részletesebben

Tanítási tervezet Fehér András Tamás Vulkáni kőzetek Tantervi követelmények A tanítási óra oktatási célja: A tanítási óra nevelési célja:

Tanítási tervezet Fehér András Tamás Vulkáni kőzetek Tantervi követelmények A tanítási óra oktatási célja: A tanítási óra nevelési célja: Tanítási tervezet Óra időpontja: 2017.10.17. - 9:00 Évfolyam/osztály: 9/A Tanít: Fehér András Tamás Témakör: A Föld, mint kőzetbolygó Tanítási egység címe: Vulkáni kőzetek Óra típusa: Új ismereteket szerző

Részletesebben

A Börzsöny hegység északkeleti-keleti peremének ősföldrajzi képe miocén üledékek alapján

A Börzsöny hegység északkeleti-keleti peremének ősföldrajzi képe miocén üledékek alapján A Börzsöny hegység északkeleti-keleti peremének ősföldrajzi képe miocén üledékek alapján Simon István 2015. ELTE TTK Kőzettani és geokémiai tanszék Témavezetők: Dr. Józsa Sándor, ELTE TTK Dr. Szeberényi

Részletesebben

Bazaltos kőzetekben előforduló kvarc és földpát xenokristályok petrogenetikai jelentősége

Bazaltos kőzetekben előforduló kvarc és földpát xenokristályok petrogenetikai jelentősége Földtani Közlöny 133/3, 397-420 (2003) Budapest Bazaltos kőzetekben előforduló kvarc és földpát xenokristályok petrogenetikai jelentősége Petrogenetic significance of quartz and feldspar xenocrysts in

Részletesebben

A BEREG-SZATMÁRI SÜLLYEDÉK HÉVÍZBESZERZÉSI ADOTTSÁGAI

A BEREG-SZATMÁRI SÜLLYEDÉK HÉVÍZBESZERZÉSI ADOTTSÁGAI A Miskolci Egyetem Közleménye, A sorozat, Bányászat, 81. kötet (2011) A BEREG-SZATMÁRI SÜLLYEDÉK HÉVÍZBESZERZÉSI ADOTTSÁGAI 1 Virág Margit, 2 Dr. Szűcs Péter, 1 Lakatos Attila, Mikó Lajos 1 VIZITERV Environ

Részletesebben

Szubdukció geofizikai jellemzői. Németh Alexandra 2014 szeptember

Szubdukció geofizikai jellemzői. Németh Alexandra 2014 szeptember Szubdukció geofizikai jellemzői Németh Alexandra 2014 szeptember S7 Vázlat: 1. Bevezetés: A szubdukció elemei, alapfogalmak tisztázása, a különböző kőzetek szeizmikus tulajdonságai és az erre épülő módszerek

Részletesebben