ENERGIA ÉS VERSENYKÉPESSÉG Konferencia. Energiaköltség csökkentés piaci eszközökkel / Máté Imre ügyvezető K + I Kft. /

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ENERGIA ÉS VERSENYKÉPESSÉG Konferencia. Energiaköltség csökkentés piaci eszközökkel / Máté Imre ügyvezető K + I Kft. /"

Átírás

1 ENERGIA ÉS VERSENYKÉPESSÉG Konferencia Energiaköltség csökkentés piaci eszközökkel / Máté Imre ügyvezető K + I Kft. / A konferencián előttem előadást tartók a legkülönbözőbb mikro és makro szempontú megközelítésben vizsgálták a nagy energia igényű iparág- a téglagyártásenergiaköltségeit befolyásoló változásokat, elsősorban a földgáz költségek vonatkozásában. Így hallottunk a kormány energia politikájáról, a földgázellátás jogi környezetének változásáról, a földgázköltségek műszaki, szervezési eszközökkel való csökkentéséről, a közüzemi földgázszolgáltató és szabadpiaci földgázkereskedő gázellátással kapcsolatos szempontjairól, üzletpolitikájáról. Ennek megfelelően az ismétlődés lehetséges csökkentésére tekintettel- jómagam a földgázellátásban 2004-ben bekövetkezett mélyreható változások hatásait a fogyasztók sajátságos esetenként talán szubjektív - szempontjaiból vizsgálom, hiszen mint egy kis tanácsadó cég vezetője több fogyasztó szabadpiaci kilépését menedzseltük több, kevesebb sikerrel, sok tapasztalatot szerezve e téren, mely talán a további fogyasztók számára is tanulságos lehet. Lássuk tehát folyamatában a földgáz szabadpiac kialakulásának ellentmondásoktól terhes első lépéseinek a fogyasztók szemszögéből való rövid áttekintését. A Gázellátásról szóló Évi LXII. Trv i életbelépéséig a földgázellátás rendkívül egyszerű képlet szerint folyt : A területi elven - a Magyar Energiahivatal által kijelölt földgázszolgáltatók, valamint a MOL Rt gyakorlatilag teljes monopolhelyzetben látták el a fogyasztókat földgázzal. A fogyasztók ritka kivételtől eltekintve típusszerződésekben meghatározott feltételek alapján, Kormányrendeletekben megállapított áron vásárolták a földgázt, így alku pozícióról gyakorlatilag nem is beszélhettünk. A jogi keretek gyökeresen megváltoztak 2004 év elején, a villamos energiapiacon lezajlott változások mintájára, liberalizálásra került a földgázpiac. Ennek megfelelően : Alapvetően különvált a gázellátás műszaki feltételeinek biztosítása a rendszerek fejlesztése, tulajdonlása, üzemeltetése, valamint a földgázzal való kereskedelem, mely tevékenység is két alapvetően eltérő változatban folytatható jelenleg : - Közüzemi módon : Ez gyakorlatilag az eddigi szolgáltatótól való folytatólagos beszerzést jelent a fogyasztó számára az eddigi feltételrendszernek megfelelően megkötött típus szerződésekkel, államilag szabályozottan, rendeletekben rögzített árakon. E beszerzési mód a fogyasztónál az eddigiekhez képest változást nem jelent.

2 2 - Szabadpiaci feltételekkel: Ez a gázbeszerzési mód lényeges változást jelent a fogyasztó számára. Hiszen itt új gázkereskedő cégek jelennek meg akikkel, a szerződés minden feltételében szabadon állapodhat meg, adott esetben az elérhető kedvezőbb feltételek és ár érdekében ésszerű kockázatot vállalva. A törvényi szabályozásnak megfelelően létre is jöttek a szabadpiaci gázkereskedő cégek, beszerezve a működésükhöz szükséges Energia Hivatali engedélyeket I. A szabadpiaci jelenlegi korlátozott működésének okai A jogi keretek változását áttekintve és tudva, hogy földgáz rendkívül nagy mennyiségben áll rendelkezésre azt hihetnénk, hogy fogyasztók tömegei térnek át a lehető leggyorsabban a szabadpiaci gázellátásra, különös tekintettel arra, hogy földgáz - mint meghatározó nagyságú energiahordozó költségeinek alakulása, mind a lakosság, mind a gazdasági élet szereplői számára meghatározó jelentőségű. Nem ez történt és a törvény életbelépése után több mint 1 évvel még mindig jóformán csak az a néhány fogyasztó van kinn a szabadpiacon aki első fecskeként 2004 elején megtette az ehhez szükséges lépéseket. Egy tucat fogyasztó, két tucatnyi fogyasztási helyét látja el szabadpiaci gázkereskedő. Ennek okait érdemes áttekinteni. Mint tanácsadó cég a törvény kiadásától kezdve készültünk a fogyasztók szabadpiaci kilépésének támogatására, hiszen az a kiadott rendeletek alapján is látszott, hogy e lépés megtétele nem lesz egyszerű folyamat a fogyasztó széles körei számára. 100-nál több fogyasztóval való kapcsolatfelvétel, 6 fogyasztó szabadpiacra való kilépésének menedzselése, 30 fogyasztó jelenleg is érvényes megbízásának tapasztalatai alapján a szabadpiac tényleges beindulásának gondjai 3 csoportba sorolhatók : - a szabályozás : - a kínálati oldal - fogyasztói hozzáállása

3 3 1., A szabályozással kapcsolatos gondok: A szabadpiac jogi kereteinek kialakítása jelenlegi állapot szerint tökéletesen kielégíti a mesebeli pásztorlánnyal szemben támasztott hoztam is meg nem is, adtam is meg nem is követelményt. Hiszen elvileg minden nem lakossági fogyasztó saját elhatározása alapján kereshet kereskedőt és a jelenlegi szolgáltatójának adott bejelentés után az addig lekötött kapacitásával szabadon rendelkezve mehet ki a szabadpiacra. Igen ám de mikor? A törvényben meghatározottak szerint ig való kilépési szándék bejelentés esetén a fogyasztó az adott év ével kezdheti a szabadpiaci gázbeszerzését, ekkor adhatja át a számára lekötött gázvezetéki kapacitást a kereskedőnek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy : - a fogyasztó elveszt 6 hónapot az esetleges megtakarításából - mivel a kapacitás nem áll rendelkezésére már nyáron a választott kereskedőnek, így az nem tud betárolni gázt télire a fogyasztónak olcsón - a szerződéseket 6 hónappal későbbi árkondíciókra kell megkötni A évi eleji fogyasztói szabadpiacra való kilépést is nagyban az segítette elő, hogy egy kormányrendelettel a kilépési folyamatot felgyorsították, úgy hogy a fogyasztó akár éig várhatott a döntésével és a döntés után már el kinn is lehetett a szabadpiacon! A gyakorlat bizonyította, hogy ez a rapid eljárás különösebb gondot nem jelentett a gázellátó rendszerek, illetve a gázpiac szereplőinek működésében. Ennek megfelelően beharangozásra került hogy egy legkésőbb decemberéig kiadásra kerülő törvény módosításban a kilépési folyamat gyors módja kerül kiadásra, de ezen törvénymódosításra már valószínűleg márciusban sem kerül sor, így erősen megkérdőjeleződik, hogy ez évben a kilépni szándékozó fogyasztók élhetnek e az elvi lehetőségükkel. A határidők módosításának elhúzódása különösen érdekes, ha figyelembe vesszük, hogy a törvény kormányhatározat hatáskörébe utalja a kilépési folyamat szabályozását. Így teljesen érthetetlen, hogy miért a jóval hosszadalmasabb törvény módosítási forma lett választva, ha a cél a tényleges szabadpiac megvalósulása és bővülése.

4 4 2., A kínálati oldalon megjelenő gondok Jelenleg már 11 gázkereskedelmi engedélyes van a piacon, de hogy ez hány tényleges gázkerekedőt jelent fogyasztók számára, az több mint kérdéses. Földgáz ugyan van, de a véleményem szerint - a szabadpiaccal szemben egyik leginkább ellenérdekelt fél gazdálkodik a szállítóvezetéki kapacitásokkal és utalva az előzőekben jelzett kilépési procedúra buktatóira a vezetéki kapacitásokhoz való hozzáférés folyamata különösen nehézkes. A kereskedelmi engedélyesek : - egy részének van gáza be is hozza az országba, de egy tételben el is adja a MOLnak, így a fogyasztók követlen ellátásával, nem foglalkozik - más része a hagyományos gázszolgáltatók kereskedői- nem kívánnak saját magukkal versenyezni, az ajánlatkérésekre választ sem adnak. - valósan eddig 1 kereskedő adott ajánlatokat a fogyasztói ajánlatkérésekre, de ben sajnos tapasztaltuk, a szerződéskötési készsége korlátozott volumenre vonatkozott. Még egy független kereskedő van aki rendelkezik gázforrással, de a kapacitás lekötési gondjai még jelenleg nem oldódtak meg. A kínálati helyzetet ár oldalról két tényező rontja : - egyrészt a szabadpiaci gázáraknak az elszabadult olajárakkal való együtt mozgása, - másrészt hogy amennyiben nem alakul ki verseny a kereskedők között úgy a szabadpiac árletörő hatása sem tud érvényre jutni 3., A fogyasztók hozzáállása A fogyasztók egy része elsősorban a nagyobb gázfelhasználók a szabadpiaci lehetőség megnyílásával párhuzamosan azonnal léptek a szabadpiac felé és az, hogy még nincsenek kinn a piacon az nem rajtuk, hanem a fent vázoltak szerinti akadályozó tényezőknek tudható be. A fogyasztók nagyobb hányada viszont teljesen tájékozatlan a piacnyitást illetően, így természetesen nem is tesz lépéseket magától ez irányban.

5 5 II. A szabadpiaci lehetőségek : Az előzőekben vázolt a piac működését jelenleg még indokolatlanul korlátozó tényezők ellenére is a szabadpiac beszerzés felé kell és érdemes elmozdulni a fogyasztóknak. A K + I Kft. a 2004 év elején is meglévő gondok ellenére 6 céget, mintegy 36 Mm3/év gázfelhasználással vitt ki a szabadpiacra és amennyiben a kereskedői kapacitás lehetővé tette volna még további 160 Mm3/év mennyiség is innen került volna beszerzésre nem kis munkát fejtve ki a fogyasztókat segítve - egyrészt a lehetőségek megismerésében, a nem túl konzekvens néhány hónap alatt többször módosított, esetenként egymásnak ellentmondó rendeletek és szabályzatok között való eligazodásban, a néha félreértett, néha szándékosan félremagyarázott előírások egyértelművé tételében. - másrészt a gázkereskedővel való szerződések, a szerződési feltételek tisztázásában és a fogyasztók számára előnyösebbé tételében Összehasonlításképpen a gázszolgáltatókkal megkötött típus szerződés kb 4 oldal, míg a kereskedővel megkötött meghaladja a 40-et A szabadpiacra kilépett fogyasztók tapasztalatai a fenti sötét kép ellenére is kedvezőek. A szabadpiac alapvető előnye, hogy a gázkereskedővel adott határokon belül minden szerződéses feltételben szabadon lehet megállapodni, és így testre szabva a szerződést a kedvezőbb ár mellet még további közvetett költségcsökkentő tényezőt is el lehet érni. 1.,Az ár: Alapvetően lényeges az ár amely alatta volt induláskor akár 10 %-ot meghaladó nagyságban a közüzemi árnak, amely sajnos a világpiaci árnövekedés hatására jelentősen csökkent, de a szerződésbe beépített biztosítékok révén még,így is a közüzem alatt marad, közvetlen megtakarítást eredményezne különösebb befektetés nélkül 2., Az árforma : Különösen a hőfokfüggő fogyasztók számára / hő szolgáltatók / bír nagy jelentőséggel, hogy a közüzemben havonta egyenletes részletekben fizetett teljesítménydíj, a szabadpiacon beépítésre kerülhet a m3 árba, így a nyári alacsony gázfogyasztás időszakában nem növeli a költségeket, hanem a tényleges gázfogyasztással arányos a gázköltsége, ami jobb tervezhetőséget és a bevételekkel szinkron költségeket eredményez

6 6 3., Elszámolás devizaneme : Általában az elszámolás a gázszabadpiacon szokásos USD-ben történik, forinttal történő fizetés mellett, de amennyiben a fogyasztó igényli a fizetés történhet más valutanemben is. 4., A nominálási tűrések A fogyasztó a nominálási tűrések nagyságára és az eltérések szankcionálására vonatkozóan is alku pozícióban van. az a fogyasztó akinek gondot jelent a nominálás választhat tágabb tűrést, természetesen kissé magasabb ár mellett, vagy szűkebbet alacsonyabb áron 5., A havi gázfelhasználás tűrése A fogyasztó a havi lekötött gázfelhasználástól való eltérés nagyságára és az eltérések szankcionálására vonatkozóan is alku pozícióban van. Az a fogyasztó akinek gondot jelent a havi lekötött mennyiségek felhasználása választhat tágabb tűrést, természetesen kissé magasabb ár mellett, vagy szűkebbet alacsonyabb áron 6., Egyéb speciális lehetőségek. Lehetőség van a gázmennyiség előre korábbi áron történő megvételére ami növekvő árak mellett jelentős megtakarítást eredményezhet Nyílván a piac teljes megnyitása, a jelenleg még behúzott fékek oldása fogja kibontakoztatnia meglévő fent vázolt lehetőségeket ami valós versenyhelyzet mellett az energia költségek folyamatos növekedésével szemben hatva fejtheti ki áldásos hatását. A fogyasztók egyre nagyobb tömege aktivizálódik, csak a K + I Kft jelenleg több mint 30 cég 400 Mm3/év gázigényének szabadpiaci kielégítését támogatja tanácsadóként. Ez a nagy piaci nyomás előbb-utóbb a valós piac kialakulását kikényszeríti, hiszen földgáz az oroszokon kívül, ukránoknak, türkméneknek stb. is nagy mennyiségben rendelkezésre áll és jelenleg is több cég dolgozik azon, hogy az olcsóbb gázzal megjelenjenek a magyar piacon.

Magyarországi szabad földgázpiac jelenlegi helyzete február 15.

Magyarországi szabad földgázpiac jelenlegi helyzete február 15. Magyarországi szabad földgázpiac jelenlegi helyzete 2005. február 15. Szabadpiac áttekintése Keretek: GET, VHR-ek, IÜKSZ Kilépés dátumai Nominálás Pótdíj Kilépés feltételei Szabadpiaci ellátás Import Rendszerhasználati

Részletesebben

Földgáz energia közbeszerzés tapasztalatai - Tájékoztató

Földgáz energia közbeszerzés tapasztalatai - Tájékoztató Sourcing Hungary Szolgáltató Kft. Földgáz energia közbeszerzés tapasztalatai - Tájékoztató Készítette: Sourcing Hungary Kft. Dátum: Budapest, 2018. december 6. A SOURCING HUNGARY KFT-RŐL A Sourcing Hungary

Részletesebben

Liberalizált villamosenergiapiac a feljogosított fogyasztók szemszögéből

Liberalizált villamosenergiapiac a feljogosított fogyasztók szemszögéből Liberalizált villamosenergiapiac a feljogosított fogyasztók szemszögéből Nagy Péter Menedzser KPMG Tanácsadó Kft. Budapest, Előszó témaválasztás indoklása Jelentős tapasztalatok a szakterületen - Piaci

Részletesebben

09. Május 25 Budapest Készítette: Fazekasné Czakó Ilona

09. Május 25 Budapest Készítette: Fazekasné Czakó Ilona Mintacím szerkesztése Villamos energiapiaci liberalizációs tapasztalatok önkormányzati szemmel avagy az önkormányzatok nagy kihívása: szabadpiac vagy egyetemes szolgáltatás 09. Május 25 Budapest Készítette:

Részletesebben

Modellváltás a földgázellátásban. Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet

Modellváltás a földgázellátásban. Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet Modellváltás a földgázellátásban Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet Témakörök Áttekintés a szabályozás, a tulajdonosi és vállalati szerkezet, valamint a szereplők és funkcióik változásairól Az

Részletesebben

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe Fosszilis energiák jelen- és jövőképe A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE A HAZAI ENERGIASZERKEZET TÜKRÉBEN Dr. TIHANYI LÁSZLÓ egyetemi tanár, Miskolci Egyetem MTA Energetikai Bizottság Foszilis energia albizottság

Részletesebben

Energiaköltségek csökkentése - földgázbeszerzés a szabadpiacon

Energiaköltségek csökkentése - földgázbeszerzés a szabadpiacon Energiaköltségek csökkentése - földgázbeszerzés a szabadpiacon Bali Gábor ENERGIQ Kft. az EnAcTeam tagja www.enacteam.hu 1 Tartalom Mi a tanácsadó feladata a kereskedő és a földgázfelhasználó között? Hogy

Részletesebben

GÁZPIAC LIBERALIZÁCIÓ SZABÁLYOZÁSI KÖTELEZETTSÉGEK, LEHETİSÉGEK

GÁZPIAC LIBERALIZÁCIÓ SZABÁLYOZÁSI KÖTELEZETTSÉGEK, LEHETİSÉGEK Bogya Zoltán szakmai tanácsadó Magyar Energia Hivatal Gázengedélyezési és Felügyeleti Osztály bogyaz@eh.gov.hu Az önellátó energiagazdálkodás feladat vagy lehetıség? Önkormányzati konferencia Német - Magyar

Részletesebben

Hogyan befolyásolja az új gázpiaci modell az árak alakulását? Farkas Zoltánné osztályvezető 2007.02.21

Hogyan befolyásolja az új gázpiaci modell az árak alakulását? Farkas Zoltánné osztályvezető 2007.02.21 Hogyan befolyásolja az új gázpiaci modell az árak alakulását? Farkas Zoltánné osztályvezető 2007.02.21 Érintett témák Szabályozott rendszerhasználati tarifák Szállítás Elosztás: időszakos teljesítmény

Részletesebben

modell GASCON 2007. február 20. Balázs István László

modell GASCON 2007. február 20. Balázs István László Az alakuló földgázpiaci modell GASCON 2007. február 20. Balázs István László 1 Alapelvek A közüzem mint szabályozott piaci elem megszűnik Minden fogyasztó feljogosított Minden kereskedő feljogosított Kapacitás

Részletesebben

Hol tart ma a gázpiaci liberalizáció? Balázs István László osztályvezető Magyar Energia Hivatal

Hol tart ma a gázpiaci liberalizáció? Balázs István László osztályvezető Magyar Energia Hivatal Hol tart ma a gázpiaci liberalizáció? Balázs István László osztályvezető Magyar Energia Hivatal Hol tartunk? 23 fogyasztó lépett ki, az országos fogyasztás kb. 6 %-a 1 fogyasztó saját jogon vállalta a

Részletesebben

Kereskedőváltás esetén alkalmazandó általános szabályok az egyetemes szolgáltatás és a lakossági fogyasztói szempontok kiemelésével

Kereskedőváltás esetén alkalmazandó általános szabályok az egyetemes szolgáltatás és a lakossági fogyasztói szempontok kiemelésével Kereskedőváltás esetén alkalmazandó általános szabályok az egyetemes szolgáltatás és a lakossági fogyasztói szempontok kiemelésével 1. Tájékoztató információk a kereskedőváltáshoz és az egyetemes szolgáltatásba

Részletesebben

Csoportos energia beszerzés

Csoportos energia beszerzés Csoportos energia beszerzés Eszközök, módszerek, szolgáltatások a beszerzés szolgálatában Sourcing Hungary Kft. Telefon: 06-1-769-1392 www.sourcing.hu Sourcing Hungary Üzletágak Villamos energia beszerzés

Részletesebben

2. Földgáz-kereskedelmi szerződés általános tartalmi elemei

2. Földgáz-kereskedelmi szerződés általános tartalmi elemei M3. számú melléklet Igénybejelentés és ajánlattételhez szükséges információ; a GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt. földgáz-kereskedelmi szerződéseinek általános tartalmi elemei A GDF SUEZ Energia Holding

Részletesebben

Intelligens fogyasztásmérés az elosztói engedélyesek szemszögéből. Mező Csaba 2009.01.22

Intelligens fogyasztásmérés az elosztói engedélyesek szemszögéből. Mező Csaba 2009.01.22 Intelligens fogyasztásmérés az elosztói engedélyesek szemszögéből Mező Csaba 2009.01.22 Cél 2006/32 EK irányelv Célok Biztosítani a lehetőségét az energiahordozók (gáz, villamos energia, hőmennyiség, víz)

Részletesebben

Vállalkozások Energiatudatosságáért MET-PMKIK közös rendezvény 2014. október. Egyetemes piac, szabadpiac; kereskedőváltás; megtakarítási lehetőségek

Vállalkozások Energiatudatosságáért MET-PMKIK közös rendezvény 2014. október. Egyetemes piac, szabadpiac; kereskedőváltás; megtakarítási lehetőségek Magyar Energetikai Társaság Vállalkozások Energiatudatosságáért MET-PMKIK közös rendezvény 2014. október Egyetemes piac, szabadpiac; kereskedőváltás; megtakarítási lehetőségek Dr. Kovács Norbert Dr. Sándor

Részletesebben

A hazai gáztőzsde piaci hatásai és hozzájárulása az energiabiztonsághoz

A hazai gáztőzsde piaci hatásai és hozzájárulása az energiabiztonsághoz A hazai gáztőzsde piaci hatásai és hozzájárulása az energiabiztonsághoz Medveczki Zoltán CEEGEX Zrt. Budapest, 2011. szeptember 22. Nyugat-európai gyakorlat felismerése Nyugat-Európa gázpiaca likvid és

Részletesebben

Certified Energy Purchasing Specialist Course

Certified Energy Purchasing Specialist Course Egyedülálló képzés energiabeszerzési és energiagazdálkodási szakemberek számára! Certified Energy Purchasing Specialist Course 2009.szeptember 15 17., Budapest 3 napos szakmai képzés A képzés költsége

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS - a Képviselő-testülethez

ELŐTERJESZTÉS - a Képviselő-testülethez Mátészalka V á r o s Polgármestere Mátészalka, Hősök tere 9. sz. Tel.: 44/500-961. Fax.:44/500-967 ELŐTERJESZTÉS - a Képviselő-testülethez a távhőszolgáltatási díjak megállapításáról és alkalmazásáról,

Részletesebben

Elszámolás során alkalmazott részletes számítási eljárás

Elszámolás során alkalmazott részletes számítási eljárás Elszámolás során alkalmazott részletes számítási eljárás I. Általános elvek 1.1. Gázellátás, nominálás A kereskedő felelős a Felhasználó biztonságos gázellátásáért. Ennek érdekében kereskedelmi szerződést

Részletesebben

Kriston Ákos, vezérigazgató-helyettes. A magyar földgáztárolók piaci szerepe és lehetőségei GTTSZ Konferencia,

Kriston Ákos, vezérigazgató-helyettes. A magyar földgáztárolók piaci szerepe és lehetőségei GTTSZ Konferencia, Kriston Ákos, vezérigazgató-helyettes A magyar földgáztárolók piaci szerepe és lehetőségei GTTSZ Konferencia, 2014.11.19. 2. TARTALOM Értéklánc, alapfogalmak Magyarországi tárolók Értékteremtés tárolókkal

Részletesebben

HÁLÓZATI CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI. 1. Fogyasztói hozzájárulás meghatározás társasági tulajdonú elosztóvezeték esetében

HÁLÓZATI CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI. 1. Fogyasztói hozzájárulás meghatározás társasági tulajdonú elosztóvezeték esetében HÁLÓZATI CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI 1. Fogyasztói hozzájárulás meghatározás társasági tulajdonú elosztóvezeték esetében Az elosztóvezetékhez csatlakozni kívánó új fogyasztóktól és az elosztóvezetékhez

Részletesebben

A Kormány 110/2014. (IV. 1.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 110/2014. (IV. 1.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány 110/2014. (IV. 1.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormánya távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény 60. (1) bekezdés g) pontjában,a 2. alcím

Részletesebben

Tajti Péter. ÜKSZ Szabályzati Bizottság földgázelosztói képviselő Égáz-Dégáz Földgázelosztó általános vezérigazgató. Visegrád, 2010. április 7.

Tajti Péter. ÜKSZ Szabályzati Bizottság földgázelosztói képviselő Égáz-Dégáz Földgázelosztó általános vezérigazgató. Visegrád, 2010. április 7. Új alapokon az Üzemi Kereskedelmi Szabályzat Tajti Péter ÜKSZ Szabályzati Bizottság földgázelosztói képviselő Égáz-Dégáz Földgázelosztó általános vezérigazgató Visegrád, 2010. április 7. Változás oka 2008

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐTESTÜLET 2015. JÚNIUS 18-I ÜLÉSÉRE

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐTESTÜLET 2015. JÚNIUS 18-I ÜLÉSÉRE Ügyiratszám: 6668/1/2015 Ügyintéző: Bereczk Balázs Tel.: 85/501-035 E-mail: bereczk.balazs@marcali.hu MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERE 8700 MARCALI, RÁKÓCZI U. 11. TEL.: 85/501-001, FAX: 85/501-055

Részletesebben

Összefoglaló éves jelentés Készítette az Ön Energetikai szakreferense: Hunyadi Kft.

Összefoglaló éves jelentés Készítette az Ön Energetikai szakreferense: Hunyadi Kft. TÖRÖKSZENTMIKLÓSI MEZŐGAZDASÁGI ZRT. gazdálkodó szervezet számára a 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet 7/A. (2)/d bekezdése, valamint a 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról, 21/B. (2)/a bekezdése

Részletesebben

Energia menedzsment szolgáltatások

Energia menedzsment szolgáltatások Energia menedzsment szolgáltatások Energia menedzsment szolgáltatások bemutatása Energia menedzsment szolgáltatásaink összefoglaló táblázata a hozzá tartozó szerződésekkel együtt a következőképpen néz

Részletesebben

SEGÍTÜNK! Döntsön megfontoltan! Tájékoztató az energiaés közműszolgáltatókról

SEGÍTÜNK! Döntsön megfontoltan! Tájékoztató az energiaés közműszolgáltatókról www.mekh.hu PANASZA VAN? SEGÍTÜNK! Döntsön megfontoltan! Tájékoztató az energiaés közműszolgáltatókról V. Miben segít a kiadvány? A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) küldetése, hogy

Részletesebben

Átalakuló energiapiac

Átalakuló energiapiac Energiapolitikánk főbb alapvetései ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Átalakuló energiapiac Napi Gazdaság Konferencia Budapest, December 1. Az előadásban érintett témák 1., Kell-e új energiapolitika?

Részletesebben

Az energiapiac. Az EU közös villamos energiapiacának kialakítása (96/92/EC direktíva, jón. 20.)

Az energiapiac. Az EU közös villamos energiapiacának kialakítása (96/92/EC direktíva, jón. 20.) Az energiapiac liberalizálása Az EU közös villamos energiapiacának kialakítása (96/92/EC direktíva, 1996. jón. 20.) 1997.02.19. Az irányelv életbe lépett 1998.02.19. Harmonizációs feladatok felülvizsgálata

Részletesebben

Csoportos földgáz energia közbeszerzés tapasztalatai - Tájékoztató. Sourcing Hungary Szolgáltató Kft. Trendek, piaci információk

Csoportos földgáz energia közbeszerzés tapasztalatai - Tájékoztató. Sourcing Hungary Szolgáltató Kft. Trendek, piaci információk Sourcing Hungary Szolgáltató Kft. Csoportos földgáz energia közbeszerzés tapasztalatai - Tájékoztató Trendek, piaci információk Készítette: Sourcing Hungary Kft. Dátum: Budapest, 2016. november 18. A SOURCING

Részletesebben

CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2018

CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2018 CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2018 CÉGCSOPORT BEMUTATÁSA ANYAVÁLLALATUNK - PPD d.o.o. Import részesedés Horvátországban 100% magántulajdonban lévő horvát vállalkozás A legnagyobb földgáz importőr a 2016/2017-es

Részletesebben

CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2019

CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2019 CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2019 CÉGCSOPORT BEMUTATÁSA 100% magántulajdon Tagvállalat 1 Tagvállalat 2 PPD d.o.o. ENNA csoport tagvállalat Tagvállalat 3 Tagvállalat X 278 Svájci leányvállalat Szlovén leányvállalat

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Mária Előterjesztő: Hegedűs

Részletesebben

Mi az az LNG? Globalizálódó gázpiacok

Mi az az LNG? Globalizálódó gázpiacok A héten érte el Európa partjait az első amerikai LNG-vel megrakott hajó. A Rotterdamba érkező szállítmányt rövidesen újabbak követik, amelyek nem állnak meg Nyugat-Európa partjainál, hanem a közép-kelet

Részletesebben

Professzionális közösségi energia beszerzés az állami szektorban

Professzionális közösségi energia beszerzés az állami szektorban Professzionális közösségi energia beszerzés az állami szektorban Eszközök, módszerek, szolgáltatások az állami szektor számára Sourcing Hungary Kft. 1138 Budapest, Meder utca 8. Telefon: 06-1-769-1392

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017 Sas 10-12 Kft. Készítette: Torma József energetikai szakreferens Céginformációk A Sas 10-12 Kft. Budapest belvárosában, az V. kerületben, a Sas utca és a Zrínyi

Részletesebben

Okos mérés előnyökkel és hátrányokkal

Okos mérés előnyökkel és hátrányokkal Okos mérés előnyökkel és hátrányokkal XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Visegrád, 2016. április 20-21. dr. Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat Mérés a magyar földgáz

Részletesebben

"Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen)

Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta. (Woody Allen) "Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen) Kapcsolt energiatermelés helyzete és jövője, MET Erőmű fórum, 2012. március 22-23.; 1/18 Kapcsolt energiatermelés

Részletesebben

Szerződés minták 20 m3/óra alatti felhasználók esetén HATÁROZOTT IDEJŰ FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI SZERZŐDÉS

Szerződés minták 20 m3/óra alatti felhasználók esetén HATÁROZOTT IDEJŰ FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI SZERZŐDÉS 4. számú melléklet Szerződés minták 20 m3/óra alatti felhasználók esetén HATÁROZOTT IDEJŰ FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI SZERZŐDÉS Amely létrejött, egyrészről Székhelye: 1131 Budapest, Babér utca 1-5. Cégjegyzékszáma:

Részletesebben

Sourcing Hungary Szolgáltató Kft. Teljes ellátás alapú földgáz energia Közbeszerzési eljárás projekt riport

Sourcing Hungary Szolgáltató Kft. Teljes ellátás alapú földgáz energia Közbeszerzési eljárás projekt riport Sourcing Hungary Szolgáltató Kft. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata Teljes ellátás alapú földgáz energia Közbeszerzési eljárás projekt riport (2018.10.01 2020.10.01 időszakra) Készítette: Sourcing Hungary

Részletesebben

A földgáz fogyasztói árának 1 változása néhány európai országban 1999. július és 2001. június között

A földgáz fogyasztói árának 1 változása néhány európai országban 1999. július és 2001. június között A földgáz fogyasztói árának 1 változása néhány európai országban 1999. július és 2001. június között A gázárak változását hat európai ország -,,,,, Egyesült Királyság - és végfelhasználói gázárának módosulásán

Részletesebben

A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője

A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője Viktor László Siófok, 2009. október 29. A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője Viktor László Siófok, 2009. október 29. Tartalom A 150 éves gázipar 50 éves

Részletesebben

A hazai földgázellátás biztonsága, a MEH jogosítványai

A hazai földgázellátás biztonsága, a MEH jogosítványai A hazai földgázellátás biztonsága, a MEH jogosítványai Siófok 2009. október 29. Balázs István László MEH GEFO osztályvezető 1 A MEH nem rendelkezik forrásokkal, földgáz infrastruktúrával, az ország, illetve

Részletesebben

Az új gáztörvény alkalmazásának eddigi tapasztalatai. XVIII. Dunagáz Szakmai Napok. Visegrád, április 7.

Az új gáztörvény alkalmazásának eddigi tapasztalatai. XVIII. Dunagáz Szakmai Napok. Visegrád, április 7. Az új gáztörvény alkalmazásának eddigi tapasztalatai dr. Matos Zoltán XVIII. Dunagáz Szakmai Napok Visegrád, 2010. április 7. Tartalom Piacnyitás és modellváltás Hátizsákelv alkalmazása Egyetemes szolgáltatás

Részletesebben

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat!

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat! GDF SUEZ Cége velünk csak megtakaríthat! Cége velünk csak megtakaríthat! Időt Pénzt ENERGIÁT Amit biztosan elvárhat tőlünk: földgázt, szakértelmet, egyszerű ügyintézést személyes kapcsolattartó segítségével,

Részletesebben

b) az január 1. előtt termelésbe állított mezőkön kitermelt földgáz esetében (kivéve a föld alatti gáztárolás kényszerű párnagáz lecseréléséből

b) az január 1. előtt termelésbe állított mezőkön kitermelt földgáz esetében (kivéve a föld alatti gáztárolás kényszerű párnagáz lecseréléséből Országgyűlés Hivatala ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja Irományszám: 1 i~ 0553. Érkezett: 1004 JúN 0 9. Képviselői önálló indítvány 2004. évi... törvény Nemzeti

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017. év Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás... 4 Villamosenergia-felhasználás... 4 Gázfelhasználás... 5 Távhőfelhasználás...

Részletesebben

A Nemzeti Energiastratégia 2030 gázszektorra vonatkozó prioritásának gazdasági hatáselemzése

A Nemzeti Energiastratégia 2030 gázszektorra vonatkozó prioritásának gazdasági hatáselemzése A Nemzeti Energiastratégia 2030 gázszektorra vonatkozó prioritásának gazdasági hatáselemzése Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Dunagáz konferencia Visegrád, 2011. április 13. Az energiastratégia pillérei

Részletesebben

Sourcing Hungary Szolgáltató Kft. AJÁNLATA. a Pilis Város Önkormányzata részére

Sourcing Hungary Szolgáltató Kft. AJÁNLATA. a Pilis Város Önkormányzata részére SOURCING HUNGARY KFT Sourcing Hungary Szolgáltató Kft. AJÁNLATA a Pilis Város Önkormányzata részére Közintézmények Energiahatékonysági Feladatellátására Készítette: Sourcing Hungary Kft. Budapest, 2017.

Részletesebben

Felvesszük a ritmusát!

Felvesszük a ritmusát! Sikerre hangolva! A gázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény az Önök számára is megteremtette a szabad földgázkereskedő választás lehetőségét. Ha sokallják vállalkozásuk energia költségeit, vagy nincsenek

Részletesebben

Magyar Energia Beszerzési Szövetség Csoportos energia beszerzések lebonyolítása

Magyar Energia Beszerzési Szövetség Csoportos energia beszerzések lebonyolítása Magyar Energia Beszerzési Szövetség Csoportos energia beszerzések lebonyolítása Csatlakozzon és csökkentse energia költségét! Csoportos energia beszerzés lebonyolítása önkormányzatok számára! Sourcing

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017 Kométa-B Kft. Készítette: Torma József energetikai szakreferens Céginformációk A Kométa-B Kft. telephelye 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. szám alatti Multi

Részletesebben

4. számú melléklet. Szerződés minták 20 m3/óra alatti felhasználók esetén HATÁROZOTT IDEJŰ FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI SZERZŐDÉS. Amely létrejött, egyrészről

4. számú melléklet. Szerződés minták 20 m3/óra alatti felhasználók esetén HATÁROZOTT IDEJŰ FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI SZERZŐDÉS. Amely létrejött, egyrészről 4. számú melléklet formázott: Könyv címe, Betűtípus: Book Antiqua, 11,5 pt, Nem Félkövér, Nem Dőlt formázott: Középre zárt Szerződés minták 20 m3/óra alatti felhasználók esetén HATÁROZOTT IDEJŰ FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI

Részletesebben

STRATÉGIA: Növekedésre programozva

STRATÉGIA: Növekedésre programozva STRATÉGIA: Növekedésre programozva 1) MODERN KONCEPCIÓ: SMART ENERGY MANAGEMENT: Az energiatermelés, kereskedelem és összetett szolgáltatások rugalmas és kifinomult kombinációja. A piacon egyedülálló.

Részletesebben

Energiahatékonyság Költségmegtakarítás Fűtéskorszerűsítés önerő nélkül. Mentsük meg a vidéket

Energiahatékonyság Költségmegtakarítás Fűtéskorszerűsítés önerő nélkül. Mentsük meg a vidéket Energiahatékonyság Költségmegtakarítás Fűtéskorszerűsítés önerő nélkül Előadó: Polgár Győző Vezető értékesítő Mentsük meg a vidéket Konferencia Miskolc, 2010.12.08. ályázati statisztika (2010. december

Részletesebben

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28.

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28. MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság 2014. Október 28. Budapest Az EU integrált európai klíma és energia politika fő célkitűzései

Részletesebben

A liberalizált villamosenergia-piac működése. Gurszky Zoltán Energia és szabályozásmenedzsment osztály

A liberalizált villamosenergia-piac működése. Gurszky Zoltán Energia és szabályozásmenedzsment osztály A liberalizált villamosenergia-piac működése Gurszky Zoltán Energia és szabályozásmenedzsment osztály 1 A villamosenergia-piac liberalizációja A belső villamosenergia-piac célja, hogy az Európai Unió valamennyi

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017 Pozitron-Diagnosztika Kft. Készítette: Torma József energetikai szakreferens Céginformációk A magyar magántulajdonban lévő Pozitron-Diagnosztika Kft. 2004-ben

Részletesebben

Javaslatok a villamos energia

Javaslatok a villamos energia Javaslatok a villamos energia versenypiacára ra törtt rténı kilépéshez Cégprofil Közbeszerzési si tanácsad csadás Pályázatírás Energetikai szaktanácsad csadás Szervezeti átvilágítás és szervezetfejlesztés

Részletesebben

Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál

Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza 2011. május 19. Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK (ÁSZF)

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK (ÁSZF) ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK (ÁSZF) 2016.10.24. 1. TARTALOMJEGYZÉK 2. Fogalom meghatározások 1. 3. A szerződéses feltételekre vonatkozó szabályok 2. 4. A Megbízott által nyújtott szolgáltatások általános

Részletesebben

polgármester X egyszerű X nyílt ülés X Szociális és Egészségügyi Biz Egy éven belüli, vagy áthúzódó költségvetési kihatása:

polgármester X egyszerű X nyílt ülés X Szociális és Egészségügyi Biz Egy éven belüli, vagy áthúzódó költségvetési kihatása: 124/2016. SZ. ELŐTERJESZTÉS BORÍTÓLAPJA a./ Csoportos beszerzési eljárás lebonyolítása villamos energia beszerzésére. b./ Pilisi Játékország Óvoda Földgáz energia beszerzés szakmai támogatása tárgyú megbízási

Részletesebben

NORDEST ENERGY KFT. - FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS EGYEDI SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK (ESZF) szerződés azonosítója: N-YYYY.MM.DD.SZ.

NORDEST ENERGY KFT. - FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS EGYEDI SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK (ESZF) szerződés azonosítója: N-YYYY.MM.DD.SZ. CÉGNÉV RÉSZÉRE TÖRTÉNŐ TELJES ELLÁTÁS ALAPÚ FÖLDGÁZ ÉRTÉKESÍTÉSÉRE TARTALOMJEGYZÉK SZERZŐDŐ FELEK 72 1. SZERZŐDÉS TÁRGYA 72 2. SZERZŐDÉS HATÁLYA ÉS IDŐTARTAMA 73 3. SZERZŐDÉSES MENNYISÉGEK, KAPACITÁSOK

Részletesebben

Professzionális közösségi energia beszerzés az állami szektorban

Professzionális közösségi energia beszerzés az állami szektorban Professzionális közösségi energia beszerzés az állami szektorban Eszközök, módszerek, szolgáltatások az állami szektor számára Sourcing Hungary Kft. 1138 Budapest, Meder utca 8. Telefon: 06-1-769-1392

Részletesebben

Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely. Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt

Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely. Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt A költségvetés finanszírozási igénye 2016 óta folyamatosan meghaladja az ESAdeficitet

Részletesebben

A Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piac els kilenc hónapjának m ködési tapasztalatainak és a jöv beni fejlesztéseknek az ismertetése

A Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piac els kilenc hónapjának m ködési tapasztalatainak és a jöv beni fejlesztéseknek az ismertetése A Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piac els kilenc hónapjának m ködési tapasztalatainak és a jöv beni fejlesztéseknek az ismertetése Gellényi Zoltán Kapacitásértékesítési vezet FGSZ Zrt. 2011. május

Részletesebben

2. melléklet A HATÁROZOTT IDEJŰ VILLAMOS ENERGIA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS. Amely létrejött, egyrészről

2. melléklet A HATÁROZOTT IDEJŰ VILLAMOS ENERGIA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS. Amely létrejött, egyrészről 2. melléklet A HATÁROZOTT IDEJŰ VILLAMOS ENERGIA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS Amely létrejött, egyrészről ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. Székhelye: 1055 Budapest, Honvéd utca 20/A Cégjegyzékszáma: Cg. 01-10-045985

Részletesebben

A földgáz árának alakulása 2009. július 1 e után

A földgáz árának alakulása 2009. július 1 e után A földgáz árának alakulása 2009. július 1 e után 2009. júliusi 1 én hatályba lépett az új földgáztörvény és számos fontos kapcsolódó jogszabályi rendelkezés. Ennek egyik legjelentősebb hatása az lesz,

Részletesebben

ÁRALKALMAZÁSI FELTÉTELEK BFS2010K Üzleti előrelátó csomaghoz (Érvényes: 2016.01.01 szerinti negyedévre)

ÁRALKALMAZÁSI FELTÉTELEK BFS2010K Üzleti előrelátó csomaghoz (Érvényes: 2016.01.01 szerinti negyedévre) oldal: 1/5 1. Alapdíj (Kapacitás-lekötési díj): ÁRALKALMAZÁSI FELTÉTELEK BFS2010K Üzleti előrelátó csomaghoz (Érvényes: 2016.01.01 szerinti negyedévre) A díj a rendszerhasználati és kereskedelmi költségek

Részletesebben

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Tartalom I. Az új magyar energiapolitikai koncepció II. Ellátásbiztonság

Részletesebben

HATÁROZOTT IDEJŰ VILLAMOS ENERGIA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS

HATÁROZOTT IDEJŰ VILLAMOS ENERGIA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS 2. melléklet A HATÁROZOTT IDEJŰ VILLAMOS ENERGIA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS Amely létrejött, egyrészről ALTEO Energiakereskedő Zrt. Székhelye: 1131 Budapest, Babér u. 1-5. Cégjegyzékszáma: Cg. 01-10-047253 Adószáma:

Részletesebben

KAPACITÁSLEKÖTÉSI SZERZŐDÉS

KAPACITÁSLEKÖTÉSI SZERZŐDÉS KAPACITÁSLEKÖTÉSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zártkörűen Működő Részvénytársaság () Székhely: 9027 Győr, Puskás T. u. 37-39. Levelezési címe: Cégjegyzékszám: Adószáma:

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a HÚSÜZEM Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette Noranda Bt. TARTALOMJEGYZÉK 1

Részletesebben

A Kereskedőváltás részletes szabályai

A Kereskedőváltás részletes szabályai A Kereskedőváltás részletes szabályai A Társaság csak egyetemes szolgáltatásra nem jogosult Felhasználók részére nyújt szolgáltatásokat, így a kereskedőváltás szabályaira vonatkozó alábbi ismertetés nem

Részletesebben

Vállalkozások Energiatudatosságáért MET-PMKIK közös rendezvény 2014. október

Vállalkozások Energiatudatosságáért MET-PMKIK közös rendezvény 2014. október Magyar Energetikai Társaság Vállalkozások Energiatudatosságáért MET-PMKIK közös rendezvény 2014. október Hálózati kérdések, költségcsökkentés a lekötött teljesítmény/ kapacitáslekötés csökkentésével Dr.

Részletesebben

Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.

Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. Szerződés száma: RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.) Székhely: 6724 Szeged, Pulcz u.

Részletesebben

PROGNÓZIS KISÉRLET A KEMÉNY LOMBOS VÁLASZTÉKOK PIACÁRA

PROGNÓZIS KISÉRLET A KEMÉNY LOMBOS VÁLASZTÉKOK PIACÁRA PROGNÓZIS KISÉRLET A KEMÉNY LOMBOS VÁLASZTÉKOK PIACÁRA Magyarország fakitermelése em 3 AESZ 2008 6000 5000 4000 3000 5836 5784 5659 5940 5912 2000 1000 0 2002 2003 2004 2005 2006 A kemény sarangolt és

Részletesebben

Sourcing professzionális szolgáltatások a versenyszférában

Sourcing professzionális szolgáltatások a versenyszférában Sourcing professzionális szolgáltatások a versenyszférában Sourcing 360 o - energetikai és beszerzési szolgáltatások Sourcing Hungary Kft. 1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49. +36-1-769-13-92 sourcing@sourcing.hu

Részletesebben

JELENTÉS. a negyedévente újonnan belépő háztartási méretű kiserőművekről (2017 Q1 és Q2) november

JELENTÉS. a negyedévente újonnan belépő háztartási méretű kiserőművekről (2017 Q1 és Q2) november a negyedévente újonnan belépő háztartási méretű kiserőművekről (217 Q1 és Q2) 217. november a negyedévente újonnan belépő háztartási méretű kiserőművekről 217 Q1,Q2 1. Bevezető A Magyar Energetikai és

Részletesebben

Földgázellátási üzemzavari, válsághelyzeti, korlátozási intézkedési terv

Földgázellátási üzemzavari, válsághelyzeti, korlátozási intézkedési terv Földgázellátási üzemzavari, válsághelyzeti, korlátozási intézkedési terv 2014. november 21. Földgázellátási üzemzavari, válsághelyzeti, korlátozási intézkedési terv 1. AZ UTASÍTÁS SZEMÉLYI ÉS TÁRGYI HATÁLYA

Részletesebben

Engedélyesek közös kihívásai a VER üzemirányításában

Engedélyesek közös kihívásai a VER üzemirányításában Engedélyesek közös kihívásai a VER üzemirányításában Vinkovits András BERT üzleti vezigh. MEE 56. Vándorgyűlés Balatonalmádi 2009. szeptember 9. Tartalom Iparág a piacnyitásnak nevezett változási folyam

Részletesebben

A jelű betétlap. II. A nettó árbevétel. 1. Htv. szerinti vállalkozási szintű éves nettó árbevétel [2 3 4 5 6]...,

A jelű betétlap. II. A nettó árbevétel. 1. Htv. szerinti vállalkozási szintű éves nettó árbevétel [2 3 4 5 6]..., A jelű betétlap Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása 2. Adóazonosító jele: Adószáma: II. A nettó árbevétel 1. Htv. szerinti vállalkozási szintű éves nettó árbevétel [2 3 4 5 6], 2. A számviteli

Részletesebben

A jelű kiegészítő lap. Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása

A jelű kiegészítő lap. Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása A jelű kiegészítő lap Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása Adózó neve (cégneve)... Adószáma: - _ - Adóazonosító jele: 1. Htv. szerinti vállalkozási szintű - éves nettó árbevétel 2-(3+4+5+6) 2.

Részletesebben

Kicsiben is megéri! Hogyan váltsunk villamosenergia-kereskedőt? - Önkormányzati konferencia Balatonfüred. 2011.11.04-

Kicsiben is megéri! Hogyan váltsunk villamosenergia-kereskedőt? - Önkormányzati konferencia Balatonfüred. 2011.11.04- Kicsiben is megéri! Hogyan váltsunk villamosenergia-kereskedőt? - Önkormányzati konferencia Balatonfüred. 2011.11.04- MVM Partner Energiakereskedelmi ZRt. A villamos energiáról Az energia színe : fekete,

Részletesebben

GCF 1.1 Gas Consumption Forecast

GCF 1.1 Gas Consumption Forecast GCF 1.1 Gas Consumption Forecast A szabadpiaci gáz-kereskedelem alapja a forrás- és a fogyasztói oldali menetrendek tervezése, operatív levezénylése és elszámolása. Az energia kereskedelem a jövõre vonatkozik,

Részletesebben

Majosháza Község Polgármesteri Hivatal

Majosháza Község Polgármesteri Hivatal Majosháza Község Polgármesteri Hivatal 2339 Majosháza, Kossuth u. 34. Tel: 06 24 511830, Fax: 06 24 511831 E-mail: majoshaza@majoshaza.hu Tisztelt Adózók! Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Majosháza Község

Részletesebben

FÖLDGÁZ KAPACITÁSIGÉNY BEJELENTŐ LAP (NEM LAKOSSÁGI FOGYASZTÓ VAGY LAKOSSÁGI FELHASZNÁLÁSI HELYEK BERUHÁZÓJA)

FÖLDGÁZ KAPACITÁSIGÉNY BEJELENTŐ LAP (NEM LAKOSSÁGI FOGYASZTÓ VAGY LAKOSSÁGI FELHASZNÁLÁSI HELYEK BERUHÁZÓJA) FÖLDGÁZ KAPACITÁSIGÉNY BEJELENTŐ LAP (NEM LAKOSSÁGI FOGYASZTÓ VAGY LAKOSSÁGI FELHASZNÁLÁSI HELYEK BERUHÁZÓJA) 1. A gázigénylő adatai: Természetes személy esetén: Üzleti partner szám:... Név:... Születési

Részletesebben

A jogszabályi változások gázipari aktualitásai

A jogszabályi változások gázipari aktualitásai A jogszabályi változások gázipari aktualitásai Szabados Gábor Magyar Bányászati Hivatal A jogi szabályozásról általánosságban A rövid közelmúlt jogszabály termése : 2003. év: 133 törvény; 284 kormányrendelet;

Részletesebben

2013. évi LIV. törvény. a rezsicsökkentések végrehajtásáról 1

2013. évi LIV. törvény. a rezsicsökkentések végrehajtásáról 1 2013. évi LIV. törvény a rezsicsökkentések végrehajtásáról 1 A lakossági terhek csökkentése, a jövedelmek felhasználásának szabadsága, a létfenntartáshoz szükséges, mindenképpen kifizetendő háztartási

Részletesebben

2. Az ajánlat megtételének, illetve az igény elutasításának módja

2. Az ajánlat megtételének, illetve az igény elutasításának módja A KÖZBESZERZÉSI ÉRTÉKHATÁROKAT ELÉRŐ, VAGY AZT MEGHALADÓ KÖZSZOLGÁLTATÁSI ELLÁTÁS ELJÁRÁSRENDJE 1. A tervezett igények bejelentése A büntetés-végrehajtási szervezet részéről a központi államigazgatási

Részletesebben

ELOSZTÓI CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS (Csatlakozási díj fizetés nélkül és vezeték építés nélkül) Cégnév: Cégjegyzékszám: KSH szám: Telefon/fax:

ELOSZTÓI CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS (Csatlakozási díj fizetés nélkül és vezeték építés nélkül) Cégnév: Cégjegyzékszám: KSH szám: Telefon/fax: ELOSZTÓI CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS (Csatlakozási díj fizetés nélkül és vezeték építés nélkül) amely létrejött egyrészről Név: Leánykori név: Születési hely, idő: Anyja neve: Személyi igazolvány száma: Telefon*:

Részletesebben

ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade. Budapest, 2009. május 11.

ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade. Budapest, 2009. május 11. ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade Budapest, 2009. május 11. A nagyfogyasztó régiók importfüggősége növekszik A nagyfogyasztó országok, régiók import szükséglete

Részletesebben

ÉRTESÍTŐ 2016/7. SZÁM TARTALOM

ÉRTESÍTŐ 2016/7. SZÁM TARTALOM 2016/7. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 5/2016. (II. 18. MÁV-START Ért. 7.) sz. vezérigazgatói utasítás a típusszerződések alkalmazásáról szóló 36/2014. (III. 20. MÁV-START Ért. 17.) sz. vezérigazgatói

Részletesebben

HUDEX Tagsági Díjak és Kedvezmények HUDEX Magyar Derivatív Energiatőzsde Zrt. Hatályos: Közzététel dátuma:

HUDEX Tagsági Díjak és Kedvezmények HUDEX Magyar Derivatív Energiatőzsde Zrt. Hatályos: Közzététel dátuma: HUDEX Tagsági Díjak és Kedvezmények HUDEX Magyar Derivatív Energiatőzsde Zrt. Hatályos: 2018.10.13. Közzététel dátuma: 2018.10.12. Jóváhagyva az Igazgatóság 53/2018 (IX.11.) számú határozata alapján HUDEX

Részletesebben

Fekete Márk. Ügyfél-orientált termékfejlesztési stratégia egy energiaszolgáltatónál

Fekete Márk. Ügyfél-orientált termékfejlesztési stratégia egy energiaszolgáltatónál Fekete Márk Ügyfél-orientált termékfejlesztési stratégia egy energiaszolgáltatónál Tartalom Termékfejlesztési kényszer az energiaipari liberalizáció következtében Az energia szolgáltató stratégiai céljai

Részletesebben

2013. évi LIV. törvény a rezsicsökkentések végrehajtásáról 1

2013. évi LIV. törvény a rezsicsökkentések végrehajtásáról 1 2013. évi LIV. törvény a rezsicsökkentések végrehajtásáról 1 A lakossági terhek csökkentése, a jövedelmek felhasználásának szabadsága, a létfenntartáshoz szükséges, mindenképpen kifizetendő háztartási

Részletesebben

Towards the optimal energy mix for Hungary. 2013. október 01. EWEA Workshop. Dr. Hoffmann László Elnök. Balogh Antal Tudományos munkatárs

Towards the optimal energy mix for Hungary. 2013. október 01. EWEA Workshop. Dr. Hoffmann László Elnök. Balogh Antal Tudományos munkatárs Towards the optimal energy mix for Hungary 2013. október 01. EWEA Workshop Dr. Hoffmann László Elnök Balogh Antal Tudományos munkatárs A Magyarországi szélerőmű-kapacitásaink: - ~330 MW üzemben (mind 2006-os

Részletesebben

Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.

Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.) Székhely: 6724 Szeged, Pulcz u. 44. Levelezési címe:

Részletesebben